Dopplerografi (UZDG) av karene i hodet og nakken

For å diagnostisere hjernesirkulasjonsforstyrrelser begynte nevrologer og angio-kirurger i økende grad å ty til ultralydsundersøkelsesmetoder. Dette skyldes det faktum at slik diagnostikk gjør det mulig å skaffe pålitelig informasjon om arterier og blodårer i hode og nakke raskt og smertefritt og med minimal tid og penger.

UZDG-kar i hode og nakke gjør det mulig å bestemme strukturen, størrelsen, tilstanden til veggene og permeabiliteten til blodårene, samt blodstrømindikatorer. En slik studie har betydelig større informasjon enn en vanlig amerikansk studie. Og enda mer informasjon er bedre enn tosidig skanning av fartøy av hod og nakke, samt triplex.

Funksjoner av prosedyren

Dopplerografi av karene i hodet og nakken kombinerer ultralyd metoder for undersøkelse og Doppler effekt. Faktisk skjer følgende: Under standard ultralyddiagnose danner reflekterte bølger et bilde av strukturen i vaskulære vegger. Doppler-effekten lar deg se dynamikken i bevegelsen av blod gjennom karene. Datateknologi lar deg kombinere disse to bildene og gi den endelige full visualisering av det undersøkte området.

I tillegg bruker prosessen fargekoding for større klarhet. I disse studiene, fordele 2 hovedområder: transcranial Doppler ultralyd - en diagnostisk vaskulær hjerne basseng og ultrasonografi av brachiocephalic beholdere - vaskulære Diagnostics ligger i halsen.

Et fullstendig bilde av hjernesirkulasjonen kan bare sies dersom både hode og nakke ble undersøkt. En av varianter av UZDG-hodet er UZDG MAG. Slike UZDG-fartøy er en screeningsteknikk for å undersøke hovedkarene i hodet.

Det er flere alternativer for å undersøke arterier og vener, avhengig av evnen til det diagnostiske utstyret:

 • Dopplerografi av karene i hjernen og nakken er fokusert på å vurdere patenen i det vaskulære systemet i hode og nakke.
 • Ultralyd dupleksskanning gir en detaljert beskrivelse av fartøyets anatomi og tiden der blodstrømmen overvinner en viss avstand.
 • Trekvensen på fartøyene i nakken og hodet gjør det mulig å detaljere fartøyets anatomi, å evaluere ulike parametere for blodstrømmen, samt patentering av fartøyene, og gir resultatet i et fargest format.

Hva metoden viser

Pasienter er ofte interessert i hva som viser UZDG i hjernen og karene i nakken? Faktisk - veldig mye. I diagnoseprosessen kan en spesialist identifisere stedene av stenoser, tilstanden til vaskulære vegger, retningen av blodstrømmen og bevegelseshastigheten.

Hvis veggene i arteriene er tykkere og tapt elastisitet, så kan det snakke om vedvarende hypertensjon. Hvis en aneurisme blir dannet eller veggene i arteriene stratifiseres, er blodstrømmen tvunget til å endre retning, og dette vil bli bestemt under undersøkelsen.

Hvis pasienten lider av aterosklerose, kan lokalisering av plakk eller blodpropper bestemmes. En forstørret vene og en redusert blodgassrate kan indikere et problem i hjernens sirkulasjon.

Når ikke å gjøre uten diagnostikk

UZDG av karene i hodet og nakken utføres i henhold til slike indikasjoner:

 • vanlig hodepine og tilfeller av kortsiktig hukommelsestap;
 • Svimmelhet og støy i hodet;
 • hyppig spontan blødning fra nesen;
 • økt totalt kolesterol i blodet;
 • brudd på venøs utstrømning fra hjernen;
 • vegetativ-vaskulær dystoni av forskjellige typer;
 • aterosklerotiske lidelser;
 • skadeprosesser i livmoderhalsen;
 • hjernesykdom forbundet med skade på hjernevev på bakgrunn av kroniske hjerne-sirkulasjonsforstyrrelser;
 • TIA (forbigående iskemisk angrep);
 • svekkelse av hjernefunksjon på grunn av svekkelsen av blodstrømmen i de viktigste cerebrale aorta og vertebrale arterier;
 • slag, hjerteinfarkt, diabetes mellitus i anamnesen.

Tosidig skanning av sylinderkarene og dupleksskanning av hjernens kar er anbefalt i slike tilfeller:

 • Progressiv atherosklerose av hjernens intrakraniale kar
 • innsnevring av fartøyene i nakken og hjernen;
 • arteriovenøs misdannelse av hjernen;
 • patologi av inflammatoriske vaskulære vegger;
 • postoperativ behandling av pasienten, kontroll av tilstanden hans
 • ekstern komprimering av arterien eller venen ved patologiske neoplasmer;
 • ulike sykdommer i sentralnervesystemet (kramper, hodepine, mental ustabilitet);
 • tromb dannelse i arterier og årer av forskjellig lokalisering;
 • led traumer til skallen og nakken.

Et komplett bilde av tilstanden til fartøyene bidrar til å foreskrive riktig behandling med en obligatorisk objektiv kontroll av effekten av terapi, og også lage en individuell prognose for slike patologiske forhold. UZDG-fartøy i hjernen og nakken er det ønskelig å utføre en gang i året slike kategorier av pasienter:

 • med hjertefrekvens abnormiteter, diabetes mellitus, stabilt høyt arterielt trykk, historie av kranspulsårene;
 • nærstående av pasienten lider av sykdommer som øker risikoen for å utvikle vaskulære patologier;
 • med dystrofiske prosesser og brudd på funksjonene i intervertebrale disks i nakken, ledsaget av alvorlig hodepine;
 • ved høyt kolesterolnivå i blodet;
 • etter et slag
 • med utviklingsforstyrrelser i cerebral sirkulasjon;
 • røykere med lang erfaring;
 • for å hindre kvinner over 45 og menn over 40 år.

Enhver av de tre varianter av ultralyd av fartøy kan foreskrives til et barn i hvilken som helst aldersgruppe.

Forberedelse og prosedyreprosedyre

Forberedelse for ultralyddopplerografi av karene i hjernen og nakken er minimal. Det er imidlertid visse anbefalinger som skal gis til pasienten før studien. På blir rådet til å forlate krampeløsende legemidler (Drotaverinum, Baralgetas Men-shpalgin) og påvirker cerebral sirkulasjon (Cavintonum, Vitsebrol, Fezam). I tilfelle du ikke kan avbryte et stoff, bør du definitivt informere spesialisten som skal utføre diagnosen.

Direkte på dagen for UZDG, bør du kaste bort drikkevarer som inneholder koffein eller alkohol. På diagnosedagen er røyking forbudt, siden nikotin forårsaker en midlertidig men betydelig vasospasme. Det er bedre å vente på at prosedyren starter i en rolig atmosfære ute i luften enn i et tett rom, da dette kan påvirke resultatene av diagnosen negativt.

I ultralyddiagnostiseringsrommet, når det tildeles ultralydkarmer til nakken og hodet med pasienten, vil følgende oppstå. Pasienten blir bedt om å sitte horisontalt på sofaen. Under nakken satte han en vals, og hodet hans kastet seg tilbake uten støtte. For å fjerne luftlaget mellom transduseren (ultralydtransduseren) og pasientens hud, påføres en akustisk gel som skal vaskes av etter prosedyren.

Cervical fartøy undersøkes ved å trykke transduceren mot overflaten på siden. Pasienten må ligge i stillhet og ikke bevege seg på hodet. Under prosedyren kan en spesialist lage flere trykkgivere, noe som gjør det mulig å vurdere fartøyets elastisitet. Ved undersøkelse av hodeskårene brukes disse områdene hvor ultralydssignalet lettere krysser benvevet (tempel, oksipitalt og dets store åpning, bane).

Under undersøkelsen kan funksjonstester være nødvendige. I dette tilfellet gir ultralydsdiagnostikeren en rekke indikasjoner: Å puste midlertidig eller omvendt, puste ofte, utfør hodet bevegelser. Slike handlinger gjør det mulig å vurdere fartøyets funksjonelle tilstand og forbedre nøyaktigheten av visualisering av problemområder.

transkripsjon

Når det gjelder normale indikatorer, er dekoding angitt av slike data:

 • den felles sammenhengende halspulsåren til venstre går fra buen til det største uparbeide fartøyet, og til høyre - fra BCS;
 • blodstrømningshastigheten i diastolfasen i regionen nær kanten av skjoldbruskkjertelen er den samme for begge grenene;
 • Før du går inn i skjelettet av hodet, er den indre grenen av karoten arterien ikke delt;
 • Ytre grenen har en betydelig perifer forgrening;
 • Den indre grenen av den vanlige karoten arterien har en enfaset bølgeform;
 • den ytre grenen av den vanlige karoten arterien har en bølgeform bestående av tre faser;
 • Vegget på fartøyet overstiger ikke 0,12 cm i tykkelse.

Hvis ultralydet av fartøyene viser en overdreven fortykkelse av veggen, kan dette tyde på at vaskulærvegget akkumulerer fett og bindevev vokser. Og med åpenbar aterosklerose kan undersøkelsen vise en klar plassering av plaketter og deres størrelse. De vaskulære lagene vaskes ut, og veggen er tykk på et stort segment med vaskulitt.

Bruken av Doppler-ultralyd for diagnostiske formål gjør det mulig ikke bare å identifisere brudd i mønstre av blodstrømmen gjennom det vaskulære system og for å identifisere årsakene til patologiske prosesser, men også er et viktig forebyggende tiltak farlig vaskulær sykdom. På samme tid - det er smertefritt og forsiktig for kroppsbehandlingen.

Ultralyd av cerebral fartøy - indikasjoner på utnevnelse, forberedelse og stadier av studien, tolkning av resultatene

En av de sikre og effektive metodene for å oppdage ulike sykdommer er ultralyd. Studien av hodene på hodet og nakken på denne måten kalles dopplerografi. For denne prosedyren, bruk spesielle ultralydsenheter som er forbundet med Doppler-arbeidet. De bidrar til å studere og evaluere skipets struktur og funksjon, noe som gjør det mulig å oppdage nøkkelfaktorene for blodstrømforstyrrelser. Hovedindikasjonene for ultralyd av karene i nakken og hodet er aterosklerose, trombose, stenose og en rekke andre patologier i det vaskulære systemet.

Hva er ultralydet i hjernen

Den såkalte moderne måten å vurdere tilstanden til blodstrømmen i kapillærer, årer, arterier, som leverer blod til hjernen. Ultralydet er utført med ulike metoder. De første forsøkene av denne prosedyren ble utført tilbake i 1955. Siden den tiden har ultralydet blitt forbedret, så det har blitt trygt, tilgjengelig og informativt. Denne teknikken er svært nøyaktig, siden det hjelper i detalj for å studere noen organer eller vev.

Ultralydundersøkelse av hodet kan utføres på tre forskjellige måter. I hjertet av hver er et bilde som vises på skjermen ved bevegelse av en spesiell sensor på menneskekroppen. I dette tilfellet føler pasienten ikke smerte eller ubehag. Med tiden gjøres ultralyd av karene i hodet og nakken:

 • å avsløre tidlige stadier av forstyrrelser av blodtilførsel av hjernevev;
 • hindre oksygen sult, samt hjerneslag, hjerteinfarkt;
 • Å observere pasienter med vaskulære patologier;
 • vurdere effektiviteten av den foreskrevne behandlingen av sykdommer forbundet med arterier eller årer.

Indikasjoner for diagnose

Studien av karene i hjernen og nakken har klare indikasjoner på ledning. Siden prosedyren bidrar til å identifisere vaskulære sykdommer og hjernesirkulasjonsforstyrrelser, er det foreskrevet i følgende patologier eller tilfeller:

 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • forstyrrelser av hjertesirkulasjonen (arytmi);
 • vegetativ vaskulær dystoni;
 • uttrykte nevrologiske symptomer (bevegelseskoordinasjonsforstyrrelser, svimmelhet, støy i ørene, søvnløshet, mørkere i øynene, besvimelse, hukommelsessvikt);
 • trombose av vener eller arterier;
 • et slag eller en historie med et hjerteinfarkt;
 • kronisk arteriell hypertensjon;
 • planlagt hjerteoperasjon;
 • aneurisme, stenose, aterosklerose;
 • iskemisk sykdom;
 • svakhet, økt tretthet, hodepine, øyenbryn i øynene;
 • økt kolesterol i blodet;
 • led craniocerebral traumer;
 • alvorlig tap av syn
 • redusert følsomhet i ansiktet;
 • fedme;
 • røyke.

Fordeler og ulemper

De viktigste fordelene med ultralydforskning er høyt informasjonsinnhold og sikkerhet. Prosedyren har ingen kontraindikasjoner, da den ikke er invasiv. Selv aldersgrenser er utelukket. Ultralyd er også tillatt for spedbarn. Fordelene ved en slik teknikk for å studere det cerebrale vaskulære systemet inkluderer følgende:

 • smertefri;
 • muligheten for å studere den undersøkte regionen i flere fremskrivninger;
 • god visualisering av myke vev;
 • muligheten for hyppig bruk på grunn av skade på kroppen;
 • pålitelighet gjennom sanntids overvåking;
 • lav pris.

Noen objekter er fortsatt vanskelige å visualisere på grunn av deres komplekse projeksjonslag. Dette er en av ulempene ved ultralyddiagnose. Blant andre mangler i denne prosedyren er følgende:

 • en mindre romlig oppløsning i sammenligning med magnetisk resonans imaging og computertomografi;
 • Overvekt kan gjøre diagnosen vanskelig, fordi fettvev absorberer noe av ultralydet;
 • vanskeligheter med å visualisere beinvev.

Ultralyd av hjernen utføres på forskjellige måter. Alle er basert på ultralydbølger, som bidrar til å identifisere de statiske og dynamiske prosessene i kroppen. Etter å ha studert forskningsalternativene, er det mulig å identifisere forskjellene sine. Generelt er tre typer av denne prosedyren skilt ut:

 • ultralyddopplerografi av karene i hodet og nakken;
 • duplex eller fargeskanning av hodet;
 • tredimensjonal (triplex) skanning.

Den første typen er dopplerografi - en prosedyre basert på bruk av ultralyd med Doppler-effekten. Ved å reflektere bølgene fra blodkroppene blir et bilde dannet på skjermen, som representerer karene med blodstrømmen. Fullt navn på prosedyren er ultralyddopplerografi (UZDG). Det utføres ved to metoder, for eksempel:

 • UZDG ekstrakranielle kar. Denne prosedyren er ultralydet av store arterier eller vener, som finner sted i nakken: vertebral, karotid, subklavian, jugular.
 • Transcranial Doppler. Denne studien gir direkte hodet. For å studere dem, er sensoren på enheten installert i områdene av skallen, hvor beinene har den minste tykkelsen.

Dopplerografi er en todimensjonal undersøkelse som undersøker den vaskulære blodstrømmen utenfor kranialhulen i området. Fordeler og ulemper med denne typen studie:

 • Mangel på dopplerografi - avslører ikke anatomien til arteriene og venene, på grunn av det som ikke bidrar til å nøyaktig bestemme blodstrømmen.
 • Fordelen er at USDG identifiserer hjerte-, vaskulære, nevrologiske sykdommer i tidlige stadier.

Under begrepet "ultralyd av fartøy i hjernen", forstår de fleste spesialister prosedyren for ultralyd duplex skanning. I sammenligning med USDG er denne typen ultralyd dypere. Som et resultat av prosedyren får legen et fargebilde av den ekstrakranielle og intrakraniale vaskulære strukturen. Tosidig skanning er oftere foreskrevet til pasienter med diagnose som allerede er diagnostisert. Minus UZDS - kostnaden sammenlignet med UZDG-hjernen er høyere. Listen over fordeler ved tosidig skanning inkluderer:

 • evnen til å se den anatomiske strukturen til arteriene eller blodårene;
 • refleksjon av blodstrømshastighet;
 • Identifikasjon av lidelsene selv og deres årsaker (trombi, plakk, stenose, medfødte utviklingsavvik).

Den nyeste metoden for å studere hjernens fartøy er en tredimensjonal ultralyd. Det utføres separat fra dopplerografi. Prosedyren kombinerer dupleksskanning og fargekartlegging - differensieringen av hastighetene for vaskulær blodstrøm. Fordelen med tredimensjonal ultralyd - reflekterer mer nøyaktig patenter av arterier og årer. Ulempen med metoden er at den ikke gir en evaluering av de funksjonelle egenskapene til blodstrømmen, hvilket nødvendiggjør tilsetning av konvensjonell dopplerografi.

Fremstilling av

Spesifikke forberedelser av ultralyd krever ikke. Pasienten anbefales 24 timer før prosedyren for å nekte fra produkter og medisiner som kan forvride resultatene:

 • alkohol;
 • medisiner, inkludert antispasmodika, vaskulær, smertestillende
 • Energidrikker, spesielt med guarana-ekstrakt i sammensetningen;
 • kaffe, te.

Det er også nødvendig å avstå fra skarpe produkter. Salt bør brukes sparsomt. 5 timer før undersøkelsen er det nødvendig å utelukke røyking, siden nikotin bidrar til å øke trykket. Ved avbestilling av godkjente preparater er det nødvendig å konsultere legen. En spesialist bør være sikker på å varsle om å ta medisiner. Hvis en ultralyd utføres for et barn opp til ett år, skal den bli matet senest en time før prosedyren. Dette skyldes det faktum at en velfødt person reduserer blodstrømmen til hodet.

UZDG (dopplerografi) av karene i hodet og nakken - hva er det, hvordan og for hva er det gjort

Den menneskelige hjerne trenger kontinuerlig ernæring og rettidig blodgennemstrømning. Disse funksjonene er overlatt til systemet til hovedkarene i nakken og hodet, hvor patologiene forårsaker farlige sykdommer. Ernæring gir karoten og vertebral arterier, de jugular venene samler og transporterer blodet tilbake til hjertet. Betydningen av rettidig diagnose av disse og andre fartøy i hodet og nakken er at nervecellene er svært følsomme for eventuelle forstyrrelser i blodstrømmen. En vanlig metode for diagnose - UZDG fartøy i hode og nakke, som er en ultralyd dopplerografi av ekstrakranielle og intrakraniale kar.

Hva er det

Essensen av metoden er kombinasjonen av ultralyd med dopplerografi, som gir en rekke fordeler, inkludert vurdering av hemodynamikk, patency og geometri av fartøy. Sensorene skaper høyfrekvente lydbølger som reflekteres fra blodets cellulære elementer og absorberes av enheten som genererer impulser. Legen jobber med indikatorene i siste form - bilder, grafer, diagrammer.

Metoden er tilgjengelig for fartøyene i ulike deler av kroppen vår, men oftest sender pasienten pasienten til ultralydet av karene i hodet og nakken, da dette gjør det mulig å analysere forsyningen av blod til hjernen grundig.

Dopplerografi av karene i hodet og nakken er en pålitelig screeningsundersøkelse som avslører anomalier og sykdommer i begynnelsen, noe som gjør det mulig å redde livet til mange pasienter. Prosedyren gir ikke smerte, komplisert forberedelse av pasienten er ikke nødvendig.

For hvem det er vist

Indikasjoner for dopplerografi av karene i hodet og nakken kan være både lidelser i nervesystemet og andre kroppssystemer. Prosedyren er tildelt personer ved gjenkjenning:

 • Utsatt slag eller hjerteinfarkt;
 • Sykdommer forbundet med hypoksi av hjernevev;
 • Craniocerebral skade, nakke traumer;
 • Cervical osteochondrosis;
 • Høyt blodtrykk;
 • Diabetes mellitus;
 • angiodystonia;
 • anfall;
 • Perinatal encefalopati;
 • Cerebrovaskulære sykdommer;
 • Akutt og kronisk hypoksi i hjernen;
 • Patologi av vestibulære apparater;
 • Skarp hørselstap
 • Angina pectoris;
 • Forhøyet kolesterol;
 • Krenkelse eller asymmetri av pulsen på lemmer.

På hvilke klager

I tillegg til sykdommer og patologiske forhold ved utnevnelse av USDG-hals og hals, er leggen avhengig av pasientens klager, noe som indikerer tilstedeværelsen av visse symptomer:

 • Hodepine, migrene med aura, DPAH og svimmelhet;
 • Visuelle problemer, midlertidig ensidig blindhet;
 • Rapid tretthet, astenisk syndrom;
 • Problemer med gangarter, myasthenia gravis, bulbar lammelse eller nummenhet i lemmer;
 • Overtredelse av bevissthet;
 • Mangel på luft;
 • besvimelse;
 • søvnløshet;
 • Svakhet.

Hva blir vurdert

UZDG i nakkekaret analyserer arbeidet med ekstrakranielle arterier og vener involvert i hjernens ernæring og blodavsetning. Arbeidet med intrakranielle arterier og vener viser transkranial ultralyd. Disse studiene produseres ofte samtidig for å øke informativiteten i studien. I dette tilfellet er legen interessert i følgende:

 • Hastighetskarakteristikker for hemodynamikk;
 • Struktur av fartøyet;
 • Bevegelsesretningen til fartøyet;
 • Omfang av visualisering av obstruert lumen;
 • Tilstedeværelsen av en aneurisme, sammenbrudd (stenose), venetrombose og andre vaskulære patologier;
 • Kjennetegn ved tilstøtende vev
 • Tilstrekkelig venøs utstrømning.

Ikke alle anatomiske formasjoner er tilgjengelige for analyse ved bruk av UZDG-kar i hode og nakke, men viktige vaskulære senger faller inn i synsfeltet hos diagnostikeren. De inkluderer:

 • Vesker i vertebral kolonnen;
 • Søvnige arterier;
 • Subclavian fartøy;
 • Basilararterie;
 • Jugular vener;
 • Intracerebrale arterier.

Hvordan å forberede

Pasienten bør avstå fra å drikke te, kaffe, energi og alkoholholdige drikker 24 timer før USDG. Det anbefales ikke å røyke mindre enn fire timer før studien og ta medisiner. Betydningen av disse begrensningene er ikke å skape unødig belastning på fartøyene spesielt og blodtrykk generelt.

Hvis et barn blir undersøkt, er det nødvendig å gi ham en fysisk og emosjonell hvile. Barnet må forstå at prosedyren er smertefri, og han må trenge legenes krav, ikke å snakke og ikke gjøre unødvendige bevegelser. Legen kan spørre barnet om å begynne å puste raskt eller holde pusten. For barn under ett år, anbefales det å utføre mating en time før prosedyren og gi søvn.

På å spise før du spiser, er det ingen begrensninger, men det er umiddelbart før USG-fartøyene i nakken og hodet ikke bør, fordi under fordøyelsen av maten reduserer blodstrømmen til hodet, noe som kan forvride studien.

Med sikte på hygiene anbefales det å ta et håndkle.

Hvordan er det

Ultralyddopplerografi er rask og smertefri, vanligvis er 50 minutter nok. Pasienten løser hodet og nakken fra alt overskudd og ligger på ryggen. Under nakken legger jeg rullen for å forhindre klemmer på fartøyene.

Legen bruker en ultralydstransduser som styrer ultrasoniske vibrasjoner inn i hulromene av karene, der de reflekteres fra bevegelige blodceller. Sensoren registrerer de reflekterte bølgene og overfører signalet til datamaskinen, der et integrert bilde blir dannet under studien. Forvrengningen av ultralydrefleksjon fra bevegelige objekter beskriver Doppler-effekten. Fartøy med stoppet blodstrøm gir ikke en slik effekt.

For bedre kontakt av sensoren med huden, påføres en spesiell gel på området av studien. Under implementeringen av ultralydkarmer i nakken, påføres gelen direkte på nakken for å visualisere ekstrakranielle kar. Transcranial ultralyd innebærer bruk av gel på visse steder:

 • nakken
 • tempel
 • Areal over øyesokkene

De tidsmessige benene brukes av ultralydssentralen som en slags "vindu", hvor ultralydbølger lettere overvinter beinvev.

Legen-diagnostikeren bruker funksjonelle tester for å avklare tilstanden til vaskulærsengen. Disse inkluderer:

 • En prøve med en sving på hodet for å bestemme den relative plasseringen av vertebraen og tilstøtende fartøy
 • Hyperventilasjon, oppbevaring av respirasjon
 • Fingerpressing av fartøyet
 • Godkjennelse av vasoaktive stoffer

Noen ganger, på grunn av pasientens situasjon, kreves en akutt diagnose med en tolkning av resultatet. Til dette formål brukes bærbare dopplerografiske enheter med en forenklet prosedyre. Når ultralydbølger reflekteres fra blodceller, oppstår det lyder, karakteren som gir en ide om hemodynamikk i fartøyet. Med denne metoden kan du bruke USD direkte på pasientens nattbord.

Umiddelbart etter avslutningen av prosedyren kan legen som gjennomførte studien kommentere pasientens tilstand, basert på bilder, grafikk og diagrammer som er oppnådd. Den endelige diagnosen basert på disse resultatene er laget av legen som sendte pasienten til dopplerografien.

Tolkning av resultater

Arterier og vener kontrolleres i rekkefølge, og resultatene registreres med visse notasjoner. Tilstedeværende lege er interessert i individuelle egenskaper:

 • Tykkelsen av arterievegget;
 • Pulsindeks;
 • Rate of hemodynamics;
 • Systolisk-diastolisk forhold;
 • Fartøyets innsnevring og grad;
 • Diameteren av den vaskulære sengen;
 • Arten av hemodynamikk.

Noen normale indikatorer:

 • Tykkelsen av arterievegg er 0,9-1,1 mm;
 • Fri lumen av fartøyet uten atherosklerotiske endringer;
 • Laminarflyt av blod, hvis det ikke er noen grener av fartøyet i nærheten;
 • Diameter av vertebrale arterier fra 2 til 4 mm;
 • Fravær av blokkering eller stenose av fartøyet;
 • Lengden på den vanlige halspulsåren er 10-15 cm til venstre og 7-12 cm til høyre.

Legen sammenligner indikatorene med normen og på grunnlag av disse dataene analyserer egenskapene til blodtilførselen til hjernen, finner årsaken til patologien i enkelte arterier og årer.

Hva er kontraindikasjonene?

UZDG-fartøy i hode og nakke er minimalt invasive og trygge, det er ingen alvorlige begrensninger. Studien kan være vanskelig hvis fartøyet er lukket med bein eller et tykt lag av subkutant fett hos overvektige personer. Prosedyren utføres ikke hvis det er et sår i studien.

Hvilken patologi er diagnostisert av USDG

Nederlag aortabuen og dens intrakraniale grener spiller en ledende rolle i dannelsen av hjernevev hypoksi, iskemisk slag, sirkulasjons encefalopati. En stor prosentdel av mennesker på doktorsavtale klager over hodepine, hvor forekomsten ofte dekkes av funksjonelle eller organiske endringer i karsystemet i hode og nakke.

Med alle fordelene erstatter ultralyd Doppler ultralydmetoden ikke angiografi og, jo mer, magnetisk resonansbilder. UZDG-metoden visualiserer perfekt store hovedfartøy, men er mindre nyttig i studien av små arterier og årer.

UZDG og pasientens alder

Personer i avansert alder anbefales å utføre ultralyd i hodet og nakken selv i fravær av klager. Dette er forbundet med økt risiko for å utvikle vaskulære sykdommer som aterosklerose, arteriell hypertensjon, iskemisk hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. Behovet for en slik studie bør diskuteres med en lege.

Metoden er viktig i barndommen. Ultralyddopplerografi avslører medfødte anomalier og patologier i vaskulærsengen som kan på alvor påvirke utviklingen av barnet i de tidligste stadiene. Det samme gjelder for gravide kvinner som også blir diagnostisert. Barn har spesifikke symptomer som er et advarselssignal:

 • Hyppig hodepine;
 • dropsy;
 • svimmelhet;
 • Capriciousness, rastløshet;
 • Dårlig søvn;
 • Nektet å spise hos spedbarn;
 • Problemer med utviklingen av tale;
 • Problemer med korttid og langtidshukommelse.

Foreldre til barn i alderen 7-18 år bør være årvåken - i denne aldersgruppen er det ofte angoiddystoniske lidelser. Studiet av cerebral blodstrøm slike barn vil bidra til å identifisere tidlige tegn på migrene, epilepsi, logoneurosis, døvhet, vaskulær dystoni, myopi og andre sykdommer.

Hva betyr tolkningen av ultralyd av de intra- og ekstrakranielle karene i hodet og nakken, og hvor kan jeg gjøre prosedyren for Doppler?

Ultralyddopplerografi i hjernen og nakken er en sikker og pålitelig prosedyre. Denne metoden gjør det mulig å evaluere egenskapene til cerebral sirkulasjon, for å identifisere steder med variabel hastighet, eller mangel på blodstrøm i sanntid, vurdere virkningen av sykdommer i indre organer for å sikre at blodhjernestrukturer, så vel som for å overvåke og riktig behandling.

UZDG som en metode for diagnose av vaskulær patologi

Ultralyddopplerografi er en undersøkelsesmetode basert på ultralyds evne til å reflekteres fra bevegelige gjenstander, i dette tilfelle røde blodlegemer. Dens oppgave er å vurdere tilstanden til vaskulærsengen (dens patency) og fikse egenskapene til blodstrømmen. UZDG av karene i hode og nakke beskriver tilstanden til de viktigste arteriene som fôrer hjernen og forsyner den med oksygen og venene som gir utstrømningen av blod og er delt inn i:

 • ekstrakraniell skanning - beskriver tilstanden til overfladisk vaskulær seng;
 • transkranial skanning - beskriver tilstanden til arterier og vener beskyttet av kraniet (intrakranial).
UZDG-kar i hode og nakke gjør det mulig å vurdere tilstanden til vaskulærsengen og fikse egenskapene til blodstrømmen

Doppler ultralydsskanning utføres sammen med en ekstrakraniell studie for å få et komplett bilde av blodtilførselen til hjernen. Som regel er ultralyd av karene i hodet og nakken uadskillelig. Siden blodkar som leverer blod til hjernen, ikke er et eget system av vener og arterier, kommer de ut i blodkarene som går langs halsen. Og de patologiske prosessene som utvikles i livmorhalsområdet kan forårsake symptomer på skade på hjernekonstruksjonene.

Indikatorer for dopplerografi

Dopplerografi, som en metode, er informativ i en rekke kategorier som beskriver blodstrømmen. Denne prosedyren informerer legen om legenes mulige årsaker til blodstrømningsforstyrrelser langs hovedkarene. Disse studiene vises på monitoren til ultralydmaskinoperatøren i form av et reflektert ultralydsignal.

Hovedindikatoren i dopplerogrammet er blodstrømmen. De resterende diagnostiske indekser (bestandighetsindeks Purcell indeks, systolisk og diastolisk hastighet, etc.) er beregnet basert på deres primære indeks. Disse indeksene indikerer indirekte lege mulige patologier vaskulær arterie eller vene (endring av elastisitet, innsnevring, gjengroing, patologisk forlengelse og forkorting av fartøyet, etc.) og for å endre båndbredden arterie eller vene (nærvær av patologisk trombedannelse plakk, tumorer). duplex hode og nakke fartøy eller tripleks skanning - når de oppdages ved ultralydundersøkelse endringer i blodstrømmen gjennom hovedfartøy, for å klargjøre grunnene til dette ytterligere studier kan bli tildelt.

Hovedindikatoren for dopplerogrammet er blodstrømmen. De oppnådde dataene tillater å se patologien til de vaskulære veggene og endringen i kapasiteten til arterien

De viktigste indikasjonene på dopplerografi

Doppler ultralyd av hjernekarene, samt Doppler-ultralyd i nakke fartøyene, er et viktig mål for forebyggelse av slag (ONKM) for pasienter med visse kroniske sykdommer og mennesker hvis historie bærer av tilstedeværelsen av skadelige vaner. Risikoen for utvikling av vaskulære patologier i følgende populasjonsgrupper økes:

 • inveterate røykere, narkotika og alkohol avhengige;
 • lider av diabetes mellitus;
 • å ha overflødig vekt
 • distonikov;
 • pasienter som har en historie med hjerteinfarkt.

Når det oppstår en rekke symptomer, er det bedre å henvende seg til nevrologen for å lede til transcranial ultralyd av cerebral fartøy. Tegn på nedsatt blodtilførsel til hjernekonstruksjoner er:

 • kronisk vestibulopati
 • mangel på koordinering;
 • søvnforstyrrelser (hyper, hypoksi);
 • kroniske encefalopati (inkludert rest- og migrenelignende);
 • synsfare (fluer, synsstyrke ikke relatert til skade på synets organ, som sådan);
 • hørselshemmede (støy);
 • hyppig bevissthetstap
 • Kognitiv svekkelse (tale, minne, oppmerksomhet, tenkning, etc.);
 • et brudd på følsomhet, en følelse av forkjølelse og skjelving, ikke forbundet med temperatursvingninger i det ytre miljø.
Symptom "flyr for øynene," søvn, koordinasjon, bevissthetstap - en god grunn til utnevnelse av transkranial ultralyd

Forberedelse og prosedyre av studien

Forberedelse for UZDG er minimal. Det inkluderer midlertidig forlatelse av patologiske predileksjoner (alkohol, tobakk, narkotika). Det anbefales ikke å bruke sterke te- og kaffedrikker.

Det anbefales å avstå fra å ta venotonikk, antispasmodik, nootropics og andre legemidler som forbedrer hjernesirkulasjonen før UZDG. Du må ha et håndkle med deg, for å fjerne rester av akustisk gel.

Ultralydet av karene i hodet og nakken utføres i en tilbøyelig stilling, snu uten en lege, og man kan ikke snakke. På hudområdene som kommer i kontakt med sensoren, påføres en spesiell gel, og gjennom sensoren undersøker lege-diagnostikeren fartøyene. Det visuelle bildet kan ledsages av en lyd av en strøm av blod på arterier og årer.

De oppnådde dataene blir sammenlignet med standardene og danner et dopplerogram. Basert på hvilken spesialisten vil foreskrive behandling eller ytterligere diagnostiske tiltak.

Resultat av prosedyren

Fortolkningen av resultatene av dopplerografi er basert på en sammenligning av de oppnådde dataene med normen. I hvert segment av hver arterie vurderes følgende indekser:

 • veggtykkelse;
 • diameteren av fartøyet;
 • fase og kvalitet av blodstrømmen;
 • symmetri av blodstrømmen i de samme (samme) arteriene på begge sider;
 • diastolisk blodstrømningshastighet (Vd);
 • topp systolisk blodstrømningshastighet (Vs);
 • Maksimal hastighet for blodstrømmen (gjennomsnittlig verdi per tidsenhet, TAMX);
 • Motstandsindeks (RI);
 • pulsindeks (PI);
 • systolo-diastolisk forhold - maksimal hastighet til minimum (S / D).

Den gjennomsnittlige blodstrømmen i noen arterier av hode og nakke er presentert i følgende tabell:

Ultralyddopplerografi (UZDG) av karene i hodet og nakken

1. Fysisk basis for metoden 2. Anvendelsesområde 3. Metodikk 4. Fiksering av frekvensskifte med USDG 5. Resultater 6. Vurdering av tilstanden til venøsystemet

For tiden er ultralyd vellykket brukt til å oppdage cerebrovaskulære sykdommer. En slik bred forekomst av diagnose er forbundet med oppdagelsen av Doppler-effekten og utviklingen av metoden for Doppler-ultralyd (registrerer hastighetene for blodstrømmen i karene).

Ultralyddiagnose, som kombinerer Doppler-forskning med tradisjonell ultralyd, kalles tosidig skanning. Bruken av ultralyddopplerografi (forkortet til forkortelsen USDG) og dens spesifikke regimer økte mulighetene for ikke-invasiv vaskulær undersøkelse betydelig.. Innføringen av slike teknologier i praksis tillot ikke bare å utføre ultralydsplassering på en bestemt dybde, men også for å få informasjon om tilstanden til blodstrømmen. Disse fordelene brukes til å vurdere statusen til store intrakranielle kar som danner den cerebrale arterielle sirkelen.

Fysiske prinsipper for metoden

Kunnskap om fysiske lover gjør det mulig for oss å forstå hva ultralyd fartøy er. Denne diagnostikken er basert på Doppler-effekten. Det reduserer til transformasjon av frekvensegenskapene til ultralydssignalet når det reflekteres fra bevegelige objekter, som er blodelementene (hovedsakelig røde blodlegemer).

Når du utfører UZDG, betraktes røde blodlegemer som de viktigste bevegelige gjenstandene som reflekterer ultralydsignalet, da de i deres antall og dimensjoner overhører over andre elementer i blodet.

Ultralydssensoren sender signaler i form av separate pulser. Å vite hastigheten på deres forplantning i vevet, kan forskeren bare bestemme hvilke signaler som er nødvendige for ham ved en bestemt dybde i hvilken som helst ønsket del av fartøyet. Ultralydbølgen reflektert fra de røde blodcellene vil være forskjellig fra bølgen som utstråles av sensoren. Forskjellen i disse frekvensene registreres i formatet:

 • lydsignal;
 • grafisk kurve (konvolutt);
 • fargespekter.

UZDG av karene i hodet og nakken gjør det mulig å evaluere retningen og asymmetrien av blodstrømmen gjennom de ekstrakranielle segmentene av karoten og vertebralarteriene, så vel som de orbitale arteriene og venene. Analyserer de oppnådde dataene, konkluderer ekspertene om forekomst, topografi, utbredelse og alvorlighetsgrad av lesjoner av intrakranielle kar.

Anvendelsesområde

I praksis har den ultrasoniske Doppler-metoden nevrolog fått mest utbredte for diagnostisering av forstyrrelser av blodstrømmen i de store arteriene i hodet (UZDG MAG) og vurdering av venesystemet. Det stenosing og okkludering av lesjoner av ekstra- og intrakranielle arterier, og venøse sirkulasjons nød kan være en drivende faktor for utvikling av akutt og kronisk cerebrovaskulær sykdom. I tillegg de første manifestasjoner av stenose, og noen ganger mer alvorlige former det er ofte skjult og fortsett malosimptomno. Derfor er anvendelse av MAG UZDG entrer-standarder for pasienter med cerebrovaskulær sykdom eller mistenkt for å ha det.

Kostnaden for undersøkelsen avhenger av volumet av diagnosen. I fravær av indikasjoner på dopplerografi av karene i nakken og hodet, kan det gjøres på vilkårlig måte av pasienten. I dette tilfellet er det nødvendig å avklare prisen på USDG. Prisen på studien kan variere avhengig av diagnosevnen til enheten og kvalifikasjonene til spesialisten.

Tidlig gjenkjenning av cerebrale vaskulære lesjoner gjør at du kan bestemme riktig behov for omsorg og forhindre utvikling av cerebrovaskulære sykdommer.

Ultralyddopplerografi av karene i hodet og nakken kan utføres til pasienter i alle aldersgrupper, inkludert barn. Ultralyddiagnose hos et barn i det første år av livet kalles nevro-sonografi, om nødvendig suppleres med dopplerografi av karene i hjernen og nakken.

Ofte brukes tosidig sammen med slike studier som datamaskin eller magnetisk resonansbilder og cerebral angiografi.

teknikk

UZDG-fartøy i hode og nakke krever ingen spesiell trening. Imidlertid, før prosedyren, blir pasienten advart om behovet for å forlate vaskulær terapi og fysioterapi 2 timer før undersøkelsen. Tidligere forklarer ekspert pasienten hva Dopplerography er, hvilke formål den brukes til, hva er dens diagnostiske verdi i sykdommer i hjerneskarene, og hvordan den skal utføres.

Apparater for å utføre UZDG cerebral fartøy er begge stasjonære (oftest de er i skap av funksjonell diagnostikk) og bærbare. Sistnevnte kan overføres om nødvendig fra en avdeling til en avdeling eller stå i ambulansebiler.

Studien utføres i pasientens stilling som ligger på ryggen. For pasientens bekvemmelighet kan du sette en spesiell pute under baksiden av hodet, men du bør sørge for at det ikke er noen over-forlengelse i livmorhalsen. Før du bruker ultralydssensoren, må legen undersøke pasientens ansikt og nakke for tegn på økt pulsering av de viktigste vaskulære trunksene. Etter dette er det nødvendig å utføre palpasjon og auskultasjon av de tilgjengelige områdene av carotid-, subklaviske og orbitale arterier.

Etter manipulasjonene, fortsett til en ultralydsundersøkelse. Til dette formål påføres en kontaktgel til sensoren, og UZDG av ekstrakranielle fartøy produseres. Deretter utføres ultralyddopplerografi av cerebralkarene, det vil si plasseringen av de tilgjengelige segmentene av den indre halspulsåren, de orbitale arterier og så videre. For komparativ analyse utføres alternativ plassering av symmetriske seksjoner fra to sider.

Studien av cerebral blodstrøm omfatter en ultralydsevaluering av tilstanden til hovedbuksene og grenene:

 • arteria carotis communis;
 • arteria carotis interna;
 • arteria carotis externa;
 • arteria oftalmica;
 • arterie vertebralis;
 • arteria subclavia.

Etter grunnforskningen er det obligatorisk å utføre en rekke komprimeringstester. Med hjelp av dem kan man indirekte dømme funksjonen av hjernens kollateralsystem.

Fastsetting av frekvensforskyvning ved USDG

Det er flere alternativer for registrering av Doppler frekvensskiftet. Den audiologiske metoden innebærer å motta hørbare ørefrekvenser i form av bestemte lyder. I arterier uten hindringer i blodstrømmen, avsløres et tydelig pulserende signal synkront med hjertekontraksjoner. I nærvær av stenose øker lydens tonalitet, en diskontinuitet av lyd og en karakteristisk fløytekomponent vises. Signifikante okklusjoner danner grove lyder, vibrasjoner eller blåser, og gradvis opphører signaler. Lyden som produseres av blodsirkulasjonen, er som regel ikke forbundet med hjertesammensetninger, men det avhenger betydelig av respiratorisk syklus.

Hovedmetoden for å fikse Doppler-frekvensskiftet er grafisk visning. Den består av to punkter:

 • innhyllingskurve;
 • Doppler spektrum.

Det finnes enheter med muligheten til å registrere både en av disse komponentene, og i fellesskap - konvolutten og Doppler-spekteret.

De viktigste parametrene som krever dekoding med UZDG inkluderer:

 • systoliske og diastoliske frekvenser av lineær hastighet av blodstrømmen;
 • gjennomsnittlig systolisk frekvens;
 • Frekvensfordeling av fargespektrumintensitet;
 • spektral ekspansjonsindeksen;
 • Dopplerografisk indeks av sirkulasjonsmotstand.

I dette tilfellet er hoveddiagnostisk kriterium ikke absoluttverdien av den lineære hastigheten til blodstrømmen, men graden av asymmetri og retningsendring, som også vises på monitoren for moderne ultralydsenheter.

resultater

Nøyaktigheten til ultralydsteknikker i kombinasjon med Doppler-teknologien i påvisning av okklusjoner og stenoser, avhenger direkte av graden av innsnevring av fartøyets lumen. Med subtotale stenoser (lukning på 85% eller mer), er diagnostisk verdi av ultralyd av karene i nakken og hodet ekstremt høyt. Med mindre utprøvde okklusjoner er nøyaktigheten av prosedyren noe lavere.

For å kontinuerlig opprettholde metabolismen av nervesystemet, blir blodet kontinuerlig levert til hjernen. I ingen av faser av hjertesyklusen faller hjerneblodstrømmen ikke til null.

I upåvirket cerebral arterier er blodstrømmen parabolisk (laminær). I dette tilfellet er det en forskjell i hastighetene i de sentrale og parietale blodlagene. Uregelmessigheter i den vaskulære vegg (stenoser, aterosklerotisk plakk, blodplate-okklusjon) danner en turbulent eller av virvel-typen strømningsmønster.

En omfattende tolkning av resultatene av studien kan avsløre tilstedeværelsen av okklusjoner hvis det er:

 • patologiske lydfenomener;
 • asymmetri av den lineære hastigheten av blodstrømmen og dens forandring (fall eller omvendt øke);
 • endringer i Doppler sonogram kurven;
 • Tilstedeværelsen av en hvirvelblodstrøm nær den mistenkte innsnevringssonen.

I tillegg beregnes en rekke funksjonelle koeffisienter for å evaluere forholdet mellom hovedparametrene til Doppler-sonogrammet med alvorlighetsgraden av arteriovenøs dyscirkulasjon. I nærvær av brudd på blodkarets lumen, endres også deres parametere.

Vurdering av tilstanden til venøsystemet

Bruken av programmet for studiet av cerebral venesystemet gjorde det mulig å vise den signifikante rollen som venøs oppløsning på utviklingen av visse cerebrovaskulære sykdommer. Det reflekterte ultralydssignalet fra arterien og fra venen er betydelig forskjellig i egenskaper. Moderne UZDG-enheter kan tydelig registrere en venøs strøm, utføre spektralanalyse og dekode de oppnådde dataene.

Brudd på en venøs blodstrømdiagnose ved avsløring av et asymmetrisk signal, og også signaler om den forandrede intensiteten (svak, eller tvert imot styrket). Det er imidlertid verdt å huske at endringer i venøs sirkulasjon er mer variabel enn i arterielle systemet. De kan stole på antropometriske indikatorer på en person, stillingsfaktorer og til og med tiden på dagen. Dette forklarer behovet for UZDG-overvåkning av venøsystemet hos pasienter med tegn på venøs dyskirkulyatsii.

Ultralyddopplerografi er en ikke-invasiv metode for å diagnostisere alvorlige hjernesykdommer. I tillegg har denne undersøkelsen ingen kontraindikasjoner til oppførselen. Slike fordeler setter UZDG-fartøy i nakken og hodet i første rekke diagnostiske prosedyrer ved diagnostisering av cerebrovaskulære sykdommer. Tidlig gjenkjenning av faktorer som kan provosere utviklingen av slike forhold gjør det mulig for oss å utvikle taktikken til pasientstyring på riktig måte. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig og forbedrer prognosen for behandling.

uziprosto.ru

Encyclopedia of Ultrasound og MR

Dopplerografi av karene i hodet og nakken

Ultralyddopplerografi av karene i hodet og nakken er en moderne og sikker måte å overvåke sirkulasjonsforstyrrelser og blodtilførsel til kroppens områder. Dens teoretiske kompleksitet som metode kombineres med høy diagnostisk verdi og eksponent.

UZDG-fartøy i nakken og hjernen får stadig større popularitet i diagnosen av deres patologier, perfekt utfyllende andre diagnostiske metoder. I tillegg er prinsippet om Doppler ultralyd begynte å bli brukt i mange områder av medisin, fordi vaskulær patologi - en alvorlig sak, men dessverre mer og mer kjent. Det er av disse grunnene at studien av fartøy på de mest indikatoriske måtene, som ultralyd, oppnår en høy verdi.

Hva er ultralyddopplerografisk undersøkelse av karene i nakken og hodet?

Ultralyddopplerografi er en slags ultralyddiagnose, som betyr at ultralydet blir lansert i tykkelsen av vev, returnerer fra dem, og gir et ekkografisk bilde. Blod som strømmer gjennom fartøyene med en bestemt hastighet, gir et reflektert ekko med endret frekvens, da avstanden til det punkt som den første frekvensen ble oppnådd, endres også.

Endringen i frekvensen av reflektert lyd og festet av sensoren. Data konverteres til en datamaskin, og undersøkeren ser bildet i form av en graf, hvorved han tolker resultatene for diagnostiske formål.

Legen utfører ultralydsundersøkelse av nakkens kar

I tillegg er metoder for tosidig og triplex diagnostikk i ultralyd mye brukt. Tosidig skanning gir deg mulighet til å gå inn i blodkarets anatomi. Triplexforskning kontrasterer også fartøyet som studeres mot bakgrunnen av andre vev, graden av kontrast avhenger av blodstrømmen i en gitt beholder. Dermed er duplex og Triplex skanning hjelper visualisere blodkar, og også å oppdage ikke bare hastigheten på blodstrømmen i enkelte områder, men også deres organiske endringer.

Ved hjelp av Doppler-ultralyd, kan dupleks og triplex skanning og ultralyd installeres i nærvær av en sperring (okklusjon) av skip, sin kompresjon fra utsiden, tilstedeværelse av unormalt trange lumen på grunn av nedsatt tonisiteten patologiske tortuosity, veggfortykkelse.

Hvordan utføres ultralydsdopplerografisk undersøkelse av karene i nakken og hodet?

UZDG av karene i hodet og nakken utføres som en vanlig ultralydprosedyre. Sensoren, som fanger ekkoene, reflekteres fra bløtvev og blod, er installert på arealet av fremspringene i hjernen og livmorhalsen. Når det gjelder skalle - sensoren er montert på et sted hvor hjernen med sine fartøyer, den minst beskyttet av bein, og dette - templene, occipital, supraorbital og område atlantooktsipitalnogo felles.

Dersom kandidaten tar medisiner som påvirker eller kan påvirke tonen i den vaskulære vegg (antihypertensiva, antispasmodika, betyr psykostimulerende etylalkohol, etc..), Du må rapportere det i forkant av fremgangsmåten, kan legen gi råd om det er nødvendig for en tid til å slutte å ta medisiner.

I tillegg er det uønsket før prosedyren for å røyke, drikke te eller kaffe, utsette deg for fysisk eller psykisk stress, ta alkoholholdige drikkevarer. Alt ovenfor kan forvride resultatene av undersøkelsen, forårsake en ikke-deteksjon av patologien, som for det første vil øke tidspunktet for etableringen av den endelige diagnosen, og vil derfor forsinke begynnelsen av den aktuelle behandlingen; For det andre er prosedyren for ultralydsdopplerografi ikke ledig.

Indikasjoner for prosedyren

Doppler ultralyd av blodårene i hodet og halsen er brukt i de følgende symptomer: hodepine, svimmelhet, gjentatte ganger synkope (svekket bevissthet), hukommelsestap, endringer i syn, hørsel, tale, parestesi i hendene, ørene, svekket legeme orientering i rommet og dyskinesi. Disse symptomene indikerer et brudd på blodtilførselen til hjernen eller en reduksjon i blodutløpet.

Imidlertid er bare symptomer ikke nok for prosedyren for ultralyd. Det er noen indikasjoner på å utføre ultralyddopplerografi av karene i hjernen og nakken. Symptomatisk er imidlertid ofte årsaken til at pasienten kommer til legen, hvoretter indikasjonene for prosedyren avsløres.

Indikasjoner for prosedyren for dopplerografi av karene i hode og nakke, utført på en planlagt måte:

 1. Alder der risikoen for utvikling av cerebrovaskulære og vaskulære patologier i prinsippet er forhøyet: menn - 40 år og mer, kvinner - 45 år eller mer.
 2. Veid arvelig historie av kardiovaskulære sykdommer (utseendet av slike sykdommer hos slektninger alderen: kvinner - under 45 år, menn - yngre enn 40 år).
 3. Sykdomshistorie slik som koronar hjertesykdom, hypertensjon, aterosklerose, diabetes, fremførbare cerebrovaskulær sykdom eller en høy risiko for deres utvikling.
 4. Forandringer i blodkjemien, for eksempel: økning i det totale kolesterolnivået i endring (høy lipoproteiner (reduksjon) og lav (økning) av densiteten) nivåer fraksjoner derav, triglycerider, urea, lipid, anti-fosfolipid-syndrom.
 5. Noen stater der vertebralis arterie eller vene kan bli presset: Osteochondrose av nakkesøylen, tilstand etter operasjonen på ryggraden og ryggmargen.
 6. Det er også indikasjoner for prosedyren og ikke-planlagt Doppler ultralyd kar i hode og nakke. I slike tilfeller kommer pasienten til legen med klager som kan mistenkes vaskulær patologi, mating av hjernen, eller å ta blod fra hjernen og dura mater.

Legen utfører en objektiv undersøkelse av pasienten, og antar en foreløpig diagnose.

Hvis denne diagnosen innebærer patologien til karene i hjernen og nakken, kan det utføres flere studier, hvor ultralyd Doppler-diagnostikk også kan inkluderes.

Spender også UZDG av fartøy av hod og nakke før planlagte operasjoner på hjerte.

Hvilken patologi gjør det mulig å oppdage dopplerografi

Aterosklerose av cerebrale arterier

Aterosklerose av karene som fôrer hjernen er en veldig alvorlig og ganske vanlig patologi. Ved hjelp av ultralyddopplerografi kan det oppdages en økning i blodstrømshastigheten i en innsnevret del. Dette nettstedet er ofte ganske begrenset i lengden.

Selv om aterosklerotisk plakk er ikke alltid stort nok til å blokkere lumen av fartøyet, slik at trolig bryter vanlig tilstand, på den kan danne en blodpropp. Dette skjer ved skader på plakk.

Trombusdannelse er en ganske rask prosess, og derfor har den vaskulære sengen ikke tid til å skaffe seg sikkerhet (bypass) måter i det minste litt. Alt dette kan føre til hjerneinfarkt, eller som det er vanlig å si - iskemisk slag. Den samme aterosklerotiske plakk kan vokse i lang tid, gradvis å utvikle symptomene på cerebral iskemi, som minne, oppmerksomhet, konsentrasjon.

Visualisering av fartøyene ved hjelp av tosidige og triplex-regime, er det også mulig å bestemme lokaliseringen av plaques, noe som gjør det mulig å estimere prognosen, graden av risiko i deres nærvær.

Cerebral arterie stenose

Cerebral arterie stenose

Vanskeligheten med å diagnostisere denne tilstanden er at den er ustabil, og selve skipets vegg ikke forandres. Ved hjelp av UZDG-fartøy i hjernen og nakken, er det mulig å oppdage brudd på blodstrømningshastigheten, noe som er akkurat det som er nødvendig for denne patologien.

Pasienten blir bedt om å utføre flere stresstester under undersøkelsen, hvoretter endringen i blodstrømningshastigheten på stedet for vaskulærsengen vurderes. Dette stedet, i motsetning til atherosklerotisk plakett, er lengre, uniform. Dupleks- og triplexstudier vil bidra til å evaluere endringen i fartøyets lumen.

Trykk på fartøy som bærer blod fra hjernen

Komprimering av årer kan vises for ulike årsaker: økt tone av muskler i nakke, hovne lymfeknuter, hjertesvikt på høyre ventrikkel type, etc. Denne tilstanden er i hovedsak produserer symptomer på hodepine, og det er farlig at intrakranielle trykket stiger med ham.. Senking av blodstrømmen gjennom venene kan også påvises ved bruk av ultralyddopplerografi av karene i hodet og nakken.

Andre patologier i vaskulærsengen

Aneurysmer av arteriene er deres utvidelse eller stratifisering. Faren for denne tilstanden er at blodet bremser eller stagnerer på slike steder. Dette betyr at et slikt sted kan tjene som en kilde til tromboembolisme av cerebral fartøy og for iskemisk slag på grunn av dette.

I tillegg er en aneurisme et svakt punkt i vaskulærsengen, og kan derfor bryte gjennom, skape et hemorragisk slagt. På ultralyd (dopplerografi), vil et bilde av forsinkelsen av blodstrømmen, utvidelse av fartøyet, dets stratifisering bli avslørt.

Hemangiomer er spesifikke svulster som oppstår fra endotelceller (celler som fôrer innersiden av karene). Disse svulstene er godartede på onkologiske vilkår. Imidlertid øker deres tilstedeværelse risikoen for trombodannelse i hele kroppen, og også direkte i svulsteregionen. Igjen, slike steder i karet kan forårsake tromboembolisme og slag. Ultralyd (duplex og triplex skanning) vil avsløre stedet for å senke blodstrømmen, den cellulære strukturen i vaskulærsengen.

konklusjon

Ultralyd står ikke stille. I dag er den diagnostiske verdien av denne studien så stor at den er inkludert i den obligatoriske protokollen for studiet av mange sykdommer. Dopplerografi brukes med suksess for påvisning av vaskulære patologier, noe som er svært relevant i vår tid. Med tanke på at ultralyd er en ufarlig og komfortabel diagnostisk metode, har den praktisk talt ingen kontraindikasjoner, dets betydning kan ikke overvurderes.

Les Mer Om Fartøyene