Ultralyddiagnose

Doppler undersøkelse av en virvelvind brast i medisin, belyse mange hittil har vært vanskelige spørsmål av klinikken, og godt vant sin plass blant de mest informative og verdifulle og de vanligste undersøkelsesteknikker.

Det er ikke en hemmelighet for alle som nederlaget i hjertet og blodårene i dag tar førsteplassen. Denne aterosklerose, og konstant ledsager av røykere - okklusiv sykdom, og ikke-spesifikk aortoarteriit, er det vanlig i disse dager åreknuter på benene og hyppig hypertensjon og dystoni, cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser. Her er en kort liste over de mest vanlige sykdommer der undersøkelsen årene i hode, nakke, armer eller ben har blitt en integrert del av diagnostikk og behandling aktiviteter i store klinikker. Pasienter som har bestått en studie og få informasjon om tilstanden i den vaskulære sengen, senere får en flott mulighet til å observere utviklingen og fremdriften av prosesser i kroppen, passerer betimelig ny undersøkelse, og dermed kan hindre sykdommen i tide.

Ultrasonic Duplex Vessel Scanning

Foreløpig er dupleksskanning en av de mest populære metodene for å evaluere det perifere vaskulære systemet. Den største fordelen med dupleksskanning over andre ikke-invasive teknikker for å studere vaskulærsystemet er evnen til å se fartøyets lumen, tilstanden til veggen, for å spore fartøyets løpet gjennom.

Leger av ultralydsdiagnostikk eier følgende seksjoner av tosidig skanning:

 • ultralyd duplex skanning av vener i øvre og nedre ekstremiteter med fargekartlegging av blodstrøm; diagnose av åreknuter i ulike stadier av sykdommen, kronisk venøs insuffisiens, trombose av dype og overfladiske vener;
 • ultralyd duplex skanning av arterier av øvre og nedre ekstremiteter med fargekartlegging av blodstrømmen; Diagnose av aterosklerose med definisjonen av graden av innsnevring av karlumen, vaskulitt, angiopati, aneurismer, slag og strukturelle forandringer av arteriene;
 • ultralyd duplex skanning av hovedkaretene i hodet (ekstrakranielle og intrakraniale divisjoner av brakiocefaliske arterier); diagnose av aterosklerose for å bestemme graden av innsnevring av karlumenet, hypertonisk angiopati, vertebrobasilær insuffisiens (patologi vertebrale arterier); påvisning av organisk patologi i syndromet av hodepine, sykdomsproblemer; vurdering av den funksjonelle tilstanden til blodkar i syndromet av vegetativ-vaskulær dystoni.

Magazine seksjoner

Til nå er teknikken i spørsmålet gullstandarden i diagnosen vaskulære sykdommer. Med hjelpen kan legen fullstendig undersøke pasientens vaskulære system.

Tosidig skanning er helt sikker, så den kan utføres hos pasienter i alle aldre, så vel som hos gravide kvinner. Et annet positivt aspekt er den relativt lave prisen på prosedyren, noe som gjør den tilgjengelig for store deler av befolkningen.

Indikasjoner for dupleksskanning av lemmer i vener - er det noen kontraindikasjoner for denne metoden for diagnose?

Denne type undersøkelse er gjenstand for pasienter som har følgende klager:

 1. Smertefulle følelser under bevegelse, samt i ro, rask tretthet.
 2. Bensens følsomhet for kaldt.
 3. Hevelse i tibia, ankel.
 4. Hyppige kramper i bena, tærne.
 5. Sår som ikke helbreder i lang tid.
 6. Vaskulære stjerner.
 7. Endring i farge: huden på beina kan skaffe seg en blek nyanse, mørkere eller rødme. I tillegg kan pigmenterte flekker dannes.
 8. Manglende evne til å føle puls på benene.
 9. Utvidede vener på beina, som er lett probed.
 10. Redusert kroppstemperatur i underdelene, i forhold til den totale kroppstemperaturen.
 11. Kommende kirurgisk inngrep for behandling av vaskulær patologi.

Denne typen diagnose kan også foreskrives for negative forhold som ved første øyekast ikke påvirker funksjonen av nedre ekstremiteter:

 • Skader på livmorhalsen.
 • Mørkere i øynene med en skarp forandring i kroppens stilling.
 • Hyppig svimmelhet.
 • Regelmessig smerte i hode, nakke og migrene.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Kroniske sykdommer: diabetes, dannelse av plaques i lumen av blodkar, hypertensjon, etc.
 • Intrakranielle degenerative prosesser.
 • Hjerneslag.
 • Fedme.

Årlig skal undersøkelsens art tildeles følgende personkategorier:

 1. Folk i bestemte yrker som tilbringer mesteparten av tiden på sine føtter, eller er begrenset i enhver bevegelse: kokker, servitører, sekretærer, frisører, bærere, etc.
 2. Kvinner som tar p-piller.
 3. De som hadde familiemedlemmer som hadde blodpropper.

Tosidig skanning av fartøyene i nedre enden er manipulasjon, helt trygt for helse. Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for det.

 • Skader på hudens integritet på beina.
 • Infeksjon av kroppen.
 • Bronkial astma på scenen av forverring.
 • Tilstedeværelse av utslett av ulike etiologier på huden.

Forberedelse for tosidig skanning av benene i underbenet - påminnelse til pasienten

Hovedpoenget i forberedelsen til undersøkelsesmetoden under vurdering er det riktige valget av klinikk og lege. Objektiviteten og effektiviteten av informasjon om tilstanden til fartøyene i nedre ekstremiteter vil i stor grad avhenge av legenes ferdigheter, samt kvaliteten på instrumentene som brukes.

Før prosedyren for et spesielt diett ikke kreves: pasienten bør føre en vanlig livsstil.

For å sikre brukervennlighet på dagen for skanning, bør pasienten ha på seg klær som lett kan fjernes Å åpne området som er under utredning.

Tosidig skanning av vene i benene - videodiagnostikk

Den vurderte typen diagnostikk utføres under forholdene i polyklinikken.

Pasienten blir bedt om å slippe det analyserte området: menn trenger å strippe fra livet, og kvinner nok til å løfte et skjørt eller kjole til hoftene.

Algoritmen for å utføre tosidig skanning av venene i underdelene er som følger:

 1. Anvendelsen av spesielle medisinske gel på det skannede partiet, effektiv slip ultralydsensor, og for bedre oppfatning av informasjonen ultralydapparat.
 2. Undersøkelse av lårets dype ven.
 3. Skanner den fremre tibialvenen.
 4. Studie av strukturen av poplitealvenen, fartøyene i den øvre tredjedel av skinnen. Pasienten blir bedt om å sitte på magen (unntak er gravid). Legg under hans knær en spesiell rulle.
 5. Bruk av lavfrekvente sensorer til å skanne små blodkar, som er tilstede på grener av den store og små tibialvenen.

Under diagnosen må du endre kroppens stilling flere ganger.

Ved passering av betongsteder kan legen spør pasienten om å holde pusten i noen sekunder.

Skanning utføres i tre moduser:

 • Dimensjonal. Med sin hjelp finner legen ut graden av elastisitet i blodveggene, dens diameter, lumenets form. Ved hjelp av denne modusen etableres nærvær av ventiler.
 • Spectral. Det gir mulighet til å vurdere kvaliteten på blodsirkulasjonen i bestemte faser.
 • Farge. Det brukes til å undersøke lumen i venen for tilstedeværelse av defekte vorter.

Hele prosedyren varer ca 30 minutter. Resultatene blir ofte gitt til pasienter på dagen for tosidig skanning.

Video: Dupleksfartøyskanning

Resultat av tosidig skanning av vener i nedre ekstremiteter

Dekoderingsresultater i de fleste medisinske institusjoner kan allerede oppnås om 20 minutter.

Hvis det oppdages en unormalitet, kan radiologen anbefale å henvise til spesifikke spesialister. Men i alle fall, med resultatene av skanning er det nødvendig å gå til en konsultasjon for phlebologist.

Normalt bør indikatorene for prosedyren være som følger:

 1. Vaskulærene skal ikke være tykkere enn 2 mm. Deres struktur er tynn, jevn. Tilstedeværelsen av selene er tegn på patologi.
 2. Ventilflappene er visualisert i lumen i venen.
 3. Dype vener i diameter er dobbelt så store som overflate blodkar.
 4. Breathing vibrasjoner av brystet korresponderer med utgivelsen av blod.
 5. Med fargetrupleksanalyse er alle blodkar farget i en farge. Det er ingen grå områder. I små blodårer kan blodstrømmen være fraværende, dette er normen.
 • Inflammatoriske prosesser i veggene av karene, dannelsen av plaques i deres lumen.
 • Alvorlige feil i ventilsystemet.
 • Varicose-patologi.
 • Dannelsen av aneurysmer, vaskulære stjerner.
 • Blokkering av lymfatisk kanal.
 • Defekter i strukturen av årer, arterier.
 • Omfattende dannelse av trombi i dype årer.
 • Posttrombotisk sykdom.

Tosidig skanning av vener i underekstremiteter vil fortelle alt om fartøyene

Utseendet til hevelse i person, smerte, dilaterte årer, blåmerker og en følelse av tyngde i beina tydelig tyder på problemer med blodsirkulasjon.

For å bedre gjenkjenne årsakene til dårlig helse er en normal medisinsk undersøkelse ikke nok. Han kan bare gi en generell ide om tilstanden til blodstrømssystemet.

Vaskulær kirurg eller phlebologist må korrekt diagnostisere å vite dybden av venene og dens presise lokalisering. Først da kan vi snakke om operasjonen, overvåke behandlingsdynamikken i rehabiliteringsperioden, redusere risikoen for trombose til et minimum.

Hva er det

Kjenne problemene med blodsirkulasjon er bedre i tid, helt i begynnelsen av sykdommen. Vanskeligheten er at hans symptomer kan være ubetydelig og rask. Et nøyaktig bilde av tilstanden til venene kan gi en screeningsundersøkelse ved hjelp av ultralyd.

For å undersøke beinene på beina "fra innsiden" er det mulig med tosidig skanning. Dette intrikate navnet på metoden høres mye mer komplisert enn selve prosedyren, som minner alle om den berømte ultralyden.

Vises på skjermen et bevegelige bilde i to dimensjoner vil vise:

 • bevegelse av blod i blodårene;
 • tilstand av vaskulære vegger;
 • driften av ventilsystemet.

Basert på undersøkelsesresultatene Det fattes en beslutning om medisinske tiltak, Behovet for kirurgisk inngrep, eliminering av blodpropper, blir en plan for postoperativ behandling forberedt.

Forskjell fra ultralyd og ultralyd

Forgjengeren til moderne dopplerografi tillater ikke en vurdering av strukturelle endringer vaskulær veggen. Med hennes hjelp kan du kun vite hastigheten og retningen av blodstrømmen. Det viser heller ikke diameteren av lumen i fartøyene.

UZSD av vener i nedre ekstremiteter - moderne diagnostisering av fartøyets tilstand, kombinere to metoder: standard og Doppler. Det gir den mest komplette informasjonen for å oppdage en rekke sykdommer i venene og unntatt feil i diagnosen.

Med denne undersøkelsen på skjermen vevene som omgir venene reflekteres, og legen ser hvor sensoren skal plasseres. Doppler ultralyd (USDG) antar et "blind" valg av sensorinnstillingen, styrt av anatomisk kunnskap om mulig fremspring av vener.

På grunn av UZDG er det mulig å identifisere en risikogruppe for blodutvidelse eller trombose, det vil si potensielle pasienter som er utsatt for sykdommer. Tosidig skanning oppdager årsaker til ugjennomtrengelighet av sirkulasjonssystemet, gir informasjon om ventiler av vener.

UZDG viser at permeabiliteten av blodårene brutt, og når det dupleks undersøkelse avslører kilden til sykdommen, varicer bestemte grunner på bena, trombose eller deres tilbakefall etter kirurgi og etterfølgende behandling. Og suksessen til behandlingen avhenger direkte av dette. Bestemme utviklingsstadiet av patologi tillater å estimere sykdommens dynamikk.

Bilde med ultralyd dupleks skanning av arterier og vener i underarmene farge.

vitnesbyrd

Tosidig skanning av venene i underdelene foreskrives når pasientene klager over symptomer på et sirkulasjonssystem:

 • tilstedeværelsen av trophic ulcers;
 • kramper i bena;
 • hevelse;
 • asystole, mangel på puls i bena;
 • Causeless forekomst av blåmerker;
 • sårhet i gang og i hvilestilling ikke av felles natur;
 • Utseendet til et vaskulært mønster, pigmenteringsområder, hyperemi eller blanchering av overflaten av huden på beina;
 • kaldt i bena, følsomhet av føttene.

Indikasjoner for undersøkelse det kan være andre klager:

 • press hopp;
 • migreneangrep
 • blinkende "flyr" foran øynene;
 • støy i ørene;
 • svimmelhet i hvile og gå;
 • nakke traumer eller smerte i hennes område.

Det er en gruppe personer i fare på profesjonell basis, som er viktig å gjennomgå en årlig studie av leggårene:

 • frisører;
 • laster;
 • sekretærer,
 • cateringarbeidere;
 • selgere;
 • kontorpersonale;
 • servitører og andre, hvis aktiviteter er forbundet med lang sitte eller gå.

Det er ønskelig å ha en undersøkelse for gravide kvinner, som tidligere hadde problemer med fartøyene, spesielt med sannsynligheten for en keisersnitt.

Hvordan foregår undersøkelsen

For tosidig skanning Ingen spesiell trening er nødvendig, prosedyren utføres på poliklinisk basis, legen skal kunne nærme pasientens lår, så det er nødvendig å fjerne klær som befinner seg under midjen.

Ved begynnelsen av økten bruker legen en gel-smurt sensor av apparatet til den liggende pasienten i sin tur til beina. Under bevegelsen av sensoren spør legen deg om å endre stilling eller hold pusten for å se nærmere på enkelte områder.

Til slutt står undersøkelsen, Dette gir ytterligere informasjon. Hele prosedyren utføres i 45 minutter, den er helt smertefri.

Lær mer om teknikken fra videoen:

Forklaring av mottatte data

Resultatet av skanningen er informasjon i form av fargekartogrammer eller Doppler-spektra, som karakteriserer tonen i veggen av blodkanaler og graden av perifer motstand.

Normen er:

 • lumen anechogenous;
 • det er ventiler i den;
 • venene i venene er elastiske, til og med, opptil to millimeter tykk;
 • lumen av dype venen bør ikke være dobbelt så bred som diameteren til den samme arterien;
 • i fargemodus ble det ikke registrert gråare områder i fartøyet, spontan blodstrøm i alle fartøy ble visualisert (hvis ikke i små er dette innenfor normens grenser);
 • Synkronisering av blodstrømmen med bevegelser av brystet under pusten er synlig.

Ved utførelse av funksjonstester:

 • det er en økning i blodstrømmen med et sukk;
 • i fargespektret forsvinner venøs blodstrøm under spenning;
 • med et dypt sukk med forsinkelse i pust og spenning, er en økning i diameteren av lårbenet, iliac og inferior vena cava ikke mer enn 15%.

Symptomer på trombose:

 • diameteren på fartøyet endres ikke når den klemmes av sensoren;
 • lumen endres ikke under pust og belastning;
 • en thrombus er sett i B-modus (todimensjonalt bilde);
 • Ventilventiler med økt ekkogenitet (begrepet betegner graden av tetthet
  vev), er inaktive, det er ingen fullstendig overholdelse av veggen;
 • veggtykkelsen er mer enn 4 mm.

Som et resultat av undersøkelsen med en høy grad av nøyaktighet, diagnostiseres disse sykdommene:

 • abnormaliteter av vener;
 • interstitiale fistler;
 • åreknuter
 • posttromboflembisk syndrom;
 • traumatiske lesjoner av årer;
 • kronisk svikt av venøs funksjon
 • trombose i det venøse nettverket, dets stadium og natur.

Det gjør det også mulig å vurdere effektiviteten av behandling, kirurgisk eller invasiv inngrep som allerede er utført.

prosedyre kan utføres når som helst, det er ikke avhengig av matinntak eller medisiner. Fravær av kontraindikasjoner gjør denne prosedyren mulig for alle uten unntak, uansett alder.

Undersøkelsens effektivitet Avhenger av nivået på utstyr, kvalifikasjoner og erfaring fra legen. Det er nok å gjøre et valg til fordel for en god medisinsk institusjon, og du kan få full informasjon om helsen din.

Gjennomsnittlig pris på en slik undersøkelse i Russland er fra 1800 til 2500 rubler. Siden teknikken er oppdatert, har ingen klinikk det nødvendige utstyret og er en profesjonell operatør for prosedyren. Imidlertid arbeider faste organisasjoner for dette.

Tosidig skanning av fartøy i underekstremiteter brukes i medisinsk diagnostikk meget bredt, det anses mest pålitelig, nøyaktig og informativ metode. Med hjelpen er det mulig å oppdage sykdommen før symptomene pågår, og dette gir pasienten sjansen til å stoppe utviklingen av sykdommen, unngå komplikasjoner og irreversible patologier, ved å starte behandling i tide.

Tosidig skanning av fartøy i underekstremiteter

Takket være det vaskulære systemet, blir oksygenert og næringsrikt blod levert til alle deler av kroppen. Hvis de viktige arteriene som forbinder aorta til nedre ekstremiteter, så vel som perifere blodkar blokkeres eller endres, begynner personen å oppleve alvorlige konsekvenser av brudd på blodtilførselen til bena.

I diagnosen vaskulære sykdommer, mister ultralydet ikke sin relevans. Spesielt er dupleksskanning av venene på underekstremiteter svært populær. Etter å ha oppstått for første gang i resepsjonen hos phlebologist eller angiosurgeon, kan pasienten høre mange ukjente vilkår for seg selv. Så, for eksempel, kan han ikke vite hva som er ultralyd vener eller dupleks skanning av karene i nedre ekstremiteter.

Varianter av dopplerografi av ben

Ultralyddopplerografi av fartøy er en metode for å studere blodstrømmen i store og mellomstore vener og arterier i menneskekroppen. Kjernen i teknikken er relatert til Doppler-effekten, noe som innebærer at ultralydbølger reflektert fra bevegelige objekter vil forandre frekvensen i forhold til bevegelsens hastighet i disse objektene.

Dopplerografi av karene i nedre ekstremiteter er delt inn i tre hovedtyper:

 1. UZDG-fartøy i underdelene - utdatert ultralyddiagnose, som brukes i økende grad sjelden. Dette skyldes det faktum at det finnes enheter som tillater å utføre forskning på et høyere nivå. Tidligere ble denne metoden mye brukt til å vurdere venernes patency og konsistensen av ventiler i ulike grupper av fartøy.
 2. Tosidig skanning av beinene i beinene (UZDS) er en metode basert på bruk av farger Doppler-ultralyd. I motsetning til USU på nedre lemmer, avslører denne metoden ikke bare hovedindikatorene for hemodynamikk, men også strukturelle endringer i blodkarets vegger.
 3. USDS med farge kartlegging (triplex scanning) - en moderne tilnærming til bruken av pulsede doppler, som tillater å bedømme blodgjennomstrømningen i en hvilken som helst del av den vaskulære bed i sann tid og gi farge (blå og magenta) merking av dens hastighet. Jo mer mettet skyggen, jo høyere hastighet. En fordel med triplex er mulig samtidig å evaluere tilstanden av beholderen i tre moduser av ultralyd, blir kun to moduser som brukes under tosidig skanning.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

UZDG av fartøy i nedre ekstremiteter forfølger slike grunnleggende mål:

 • bestemmelse av patenen av venøse kar med forskjellig betydning og nivå av lokalisering;
 • diagnostisering av vaskulær ventil insolvens;
 • vurdering av inkonsistensen av perforerende vener.

UZDG vener i underekstremiteter anbefales for slike symptomer:

 • vedvarende og tett ødem i circumbar regionen;
 • iøynefallende dilaterte subkutane årer;
 • brune eller lilla-rosa flekker på beinets hud;
 • Sår sår og suppuration på beinet;
 • midlertidig tap av følsomhet i bena, hyppige paroksysmale ufrivillige sammentrekninger av musklene;
 • uttalt kløe uten dermatologiske patologier.

UZDG arterier i nedre ekstremiteter anbefales for følgende symptomer, livsstil og tilhørende sykdommer:

 • endokrine sykdommer;
 • forhøyet blodkolesterol
 • langvarig erfaring med røyking;
 • smerte i ekstremiteter med økt gangavstand;
 • bryst av hud på beina;
 • raskt frysende lemmer;
 • muskel svakhet i bena;
 • midlertidig tap av følsomhet og bølgende prikker i beina.

US lemmer gjør det mulig å diagnostisere slike sykdommer: aterosklerose, trombedannelse i skinnebenet, femur og pelvis, endarteritis (en kronisk inflammatorisk sykdom) obliterans, variakøse.

Ultralyd duplex skanning av ekstremiteter gjør det mulig å evaluere slike egenskaper av det vaskulære systemet:

 • i hvilken tilstand er de vaskulære veggene;
 • dype og overfladiske årer;
 • ventilfeil;
 • Tilstedeværelse av trombier og relaterte patologier;
 • årsaken til gjenopptakelse av åreknuter etter tilstrekkelig terapi.

Tosidig skanning av arteriene i underdelene er nødvendig i slike tilfeller:

 • føttene fryser selv i varmt vær;
 • Hyppig smerte i underlempene, forbundet med å gå
 • smerter i bena om natten, som blir lettere når du senker lemmer fra sovende;
 • langvarig røyking;
 • høyt blod kolesterol, diabetes mellitus.

Tosidig skanning av vener i underekstremiteter anbefales i slike tilfeller:

 • risiko for å utvikle arvelige åreknuter
 • behovet for å utelukke trombi før en kavitoperasjon
 • opphopning av væske i vevene i nedre lemmer;
 • smerter i beina av en sprengende natur;
 • mørkere og cyanose av huden på beina fra kne til føttene;
 • Vetting og ikke-helbredende sår på beina.

utførelse av handlinger

Studien starter med inferior vena cava. På dette stadiet er det viktig å utelukke tilstedeværelsen av en trombus og å bevise patenen til de ytre og indre (hvis visualiserte) iliac venene. Deretter undersøkes en vanlig femoralvein, en overfladisk og dyp femoralvein, popliteal, anterior og posterior fibular vena, og en stor tibia ven, samt overflatefartøy.

Ultralyd av vener i nedre ekstremiteter utføres som følger:

 1. Først undersøkes pasienten i horisontal stilling, og deretter i vertikal stilling.
 2. Utfør en Valsalva-test med standard utløpstrykk og en prøve med proksimal kompresjon. Når pasienten holder pusten ved innånding, øker trykket i bukhinnen, og dermed etableres en god test situasjon for å teste operasjonen av ventiler av dype og overfladiske vener.
 3. En respiratorisk og hostetest utføres. I dette tilfellet skal pasienten ta den dypeste innåndingen eller simulere en hoste flere ganger. Slike bevegelser bør føre til utseendet av en motsatt blodstrøm, hvis det er en patologi av ventilapparatet.

Dopplerografi av dype vener i underbenene utføres i farger og gråmoduser. I tillegg, i prosessen med ultralyd av arterier, er det nødvendig å måle BP-verdier på forskjellige steder i lemmen. For dette bruk spesielle mansjetter. Studien utføres i horisontal og vertikal stilling med et utvalg av ultralydfrekvenser, avhengig av fartøyets plassering.

Varigheten av prosedyren er 40 minutter. Hvis det utføres av en phlebologist, så umiddelbart etter eksamen, kan han velge riktig behandlingstaktikk. I dette problemet er alt veldig individuelt, og noen ganger kan resultatene av diagnostikk variere sterkt avhengig av hvilken type spesialist det utførte.

Forklaring av resultatene

Når ultralyd av vener i nedre ekstremiteter, omfatter tolkningen av resultatene slike parametere:

 • bilateral vurdering av vener;
 • reaksjon på åndedrettsprøver;
 • reaksjon på sensor klemme;
 • Karakteristika av vaskemuren (elastisitet, stivhet, fortykkelse);
 • Tilstedeværelse av trombi i blodkarets lumen;
 • Gyldighet av ventiler;
 • patologisk venøs tilbakeløp;
 • plassering av insolvente kommunikative årer.

Hvis du undersøker arteriene av beina, så beskriver de i dekoding disse indikatorene:

 • Strukturen på fartøyet og tykkelsen av veggen sin;
 • egenskaper og type blodstrøm i hver arterie;
 • blodstrømningshastighet, inkludert topp systolisk blodstrøm for hver arterie;
 • Goslings indeks;
 • resistiv indeks;
 • verdien av CMM (intima-mediekompleks);
 • prosentandelen av stenose (innsnevring) av arterien.

Hvor å gjøre en doppler diagnose av vener og arterier til pasienten er bedre å vite fra sin phlebologist eller angiosurgeon. De kan gi råd til et bevist sted. Som regel, i køens rekkefølge, kan en slik undersøkelse tas kostnadsfritt til avdelingene for vaskulær kirurgi på det offentlige sykehus.

Men hvis du ikke vil vente og materiell situasjon tillater det, kan studien betales ved en nærliggende phlebological klinikk eller diagnostisk senter. I dette tilfellet er det viktig å forsikre seg om det gode omdømmet til denne medisinske institusjonen og den høye kvalifikasjonen til de ansatte.

Ultralyd av beinene på bena er en komfortabel og sikker diagnose for pasienten, som kan foreskrives i alle aldersgrupper. Det krever ikke spesiell forberedelse, og etter 60 minutter kan du få en detaljert ide om hvordan ditt vaskulære system fungerer.

Hva er tosidig skanning?

Tosidig skanning av arterier og vener i nedre ekstremiteter

To metoder er mye brukt av leger for å studere fartøy i underekstremiteter. De er basert på ultralyd, helt trygt og krever ikke noen forberedelse av pasienten.

Tosidig skanning av karene i underekstremiteter er en av de to hovedmetoder for å undersøke beina. Den andre er kalt UZDG (ultralyddopplerografi).

Hva viser dupleksskanning og USDG?

Tosidig skanning er utført når det er nødvendig å undersøke veggene til små fartøy i beina (arterier eller årer). Denne metoden gjør det mulig for legen phlebologist eller angiologi i detalj for å vurdere på skjermbildet å redusere fartøyets lumen, tilstedeværelsen av trombi i venene, unormal utvikling av fartøyet. Dette inkluderer patologisk utvidede deler av fartøyene og omvendt underutvikling (hypoplasi).

Hvis det er nødvendig å finne ut hastigheten på blodstrømmen i beinene på beina, så ta til UZGD. Doppler-effekten er basert på det faktum at signaler av reflektert ultralyd registreres, og dette krever ikke å plassere enheten inne i venen eller arterien. Ultralydssensoren glir bare over beinet, og ultralyd reflekteres fra bevegelige blodpartikler (formede elementer, bobler).

Hos noen sykdommer, reduseres hastigheten på blodstrømmen - med åreknuter, utrydder endarteritt. I disse tilfellene hjelper ultralyd Doppler ultralyd legen diagnostisere.

I hvilke tilfeller er det en ultralyd

Et slikt bilde ses av legen på skjermen

Legen som mistenkte at noe galt med pasientens vener, foreskrives ved en ultralydsundersøkelse. Samtidig trekker han oppmerksomhet på slike viktige symptomer:

 1. Utmattelse av beina, som ikke bare oppstår i den minste belastningen, men i ro
 2. Sværhet i bena
 3. Smerte i benmuskler når du går
 4. Legekramper
 5. Hevelse (uansett tidspunkt på dagen)
 6. Trophic sår på huden på beina
 7. Det venøse nettverket på bena (og de såkalte "stjernene")

Når du kan gjøre uten en maskinvareundersøkelse

En erfaren phlebologist kan i noen tilfeller ikke foreskrive en ultralyd. Ikke vær redd, bildet på skjermen er bare nødvendig når intervjuet og undersøkelsen av pasienten ikke er nok til en nøyaktig diagnose.

Men i tilfelle av et vaskulært nettverk på hofter, kan kirurgen sende deg først til en gynekolog undersøkelse. Faktum er at de forstørrede sukkene i huden er på ingen måte alltid et tegn på åreknuter. Ofte er dette et brudd på hormonbalansen (tar orale prevensjonsmidler - OK, gynekologiske sykdommer, graviditet).

Og se nå hvordan dupleksskanning av karene i underbenene utføres av Dr. Olga Mamaeva:

Tosidig skanning av fartøy i underekstremiteter

Til dato er mange metoder for diagnose rettmessig verdig oppmerksomhet. Metoden for tosidig (triplex) skanning, med graden av informativitet, kan betraktes som en av de ledende diagnostiske metodene.

Hva er Duplex Vessel Scanning?

Tosidig skanning - Denne ultralydsundersøkelsen av blodkar, som tillater en detaljert analyse av tilstanden til kroppens kar-system, uten kirurgisk inngrep, med høy nøyaktighet for å diagnostisere sykdommer som påvirker venøs og arterielt system.

Det er en symbiose fra den vanlige ultralyd- og Doppler-effekten, basert på variasjonen i frekvensen av refleksjon av ultralydbølger fra ustabile gjenstander.

Ultralyd ved hjelp av signaler reflektert fra indre organer, lar deg lage et todimensjonalt bilde på skjermen, og i kombinasjon med Doppler-effekten kan du se bevegelsen (for eksempel blodstrømmen i fartøyene).

Ikke mindre effektiv studie av rheovasography - hva er det som her.

Effekten av ultralydbølger på menneskekroppen

Ultralyd besitter eiendommen iboende også til røntgenstråler, for å trenge dypt inn i menneskevev. Men i motsetning til røntgenstråler er det helt trygt.

Har også ubestridelige fordeler med hensyn til brukervennlighet og tilgjengelighet, foran magnetisk resonansbilder. Ultralyd har et bredt spekter av applikasjoner, både for diagnostiske formål og for terapeutiske formål.

Ultralyd er i stand til å ha følgende handlinger på kroppen:

 • anti-inflammatorisk;
 • bedøvelse;
 • avslappende;
 • løse;
 • forbedrer kapillær permeabilitet.

Fordeler ved dupleks vaskulær skanning (UZD) før doplerografi

Dopplerografi er en ganske informativ metode for diagnose. Med hjelpen kan du beregne hastigheten på blodstrømmen, og av intensiteten for å oppdage vaskulære sykdommer.

Ulemper med dopplerografi:

 • ser bare den venen, som er på et vanlig sted. Med avvik i projeksjonen, opptrer søket for blodet blindt;
 • visualiserer bare åreknuter og blodstrømssykdommer som har oppstått på grunn av dannelsen av trombose;
 • ser ikke perforering vener og ventiler plassert i et ikke-standard sted.

Tosidig skanning tillater vurdering ikke bare fra blodstrømshastigheten, men også visualisering av hele det vaskulære systemet, samt alle anatomiske eller postoperative abnormiteter som er tilstede i den.

Parallelt med vaskulærsystemet er alle indre organer synlige.

UZDS tillater å evaluere følgende parametere:

 • anatomi i venen eller arterien;
 • bredden av fartøyets lumen (innsnevret, unødvendig utvidet, det er ingen lumen);
 • tilstand av venøse ventiler;
 • veggtykkelse av fartøyet;
 • tilstedeværelse av trombus;
 • tilstedeværelse eller fravær av trombusflotasjon (mobilitet av trombus);
 • grad av vaskulær lesjon ved atherosklerose;
 • posttrombotiske tilstander;
 • synkronisering av alle indikatorer fra høyre og venstre.

I hvilke moduser kan dupleksskanning utføres?

Skanning kan utføres i tre moduser:

 1. Tradisjonell B-modus. Det brukes til å vurdere blodkarens fysiske tilstand. Skanning lar deg se resultatene i et todimensjonalt bilde i det grå fargespektret.
 2. Doppler-skanning (USDG). Det brukes til detaljert analyse av blodstrømmen. Skanning lar deg få et fargebilde. Det brukes ofte til å diagnostisere lidelser i arteriellsystemet.
 3. Skanning utføres fra kombinasjon av B-modus og Doppler-modus (triplex skanning). Det brukes hovedsakelig for å undersøke vener.

Hvilke sykdommer i nedre ekstremiteter kan diagnostiseres ved tosidig skanning?

Gjennomføring av UZDS-studien, avslører ødeleggelse av vener og arterier, i det tidligste stadium av sykdommen, og muliggjør rettidig tildeling av tilstrekkelig behandling. I denne artikkelen finner du ut hva ultralydet på nedre ekstremiteter viser.

Ifølge undersøkelsens resultater er det ikke bare mulig å fastslå forekomsten av sykdommen, men også å avsløre årsakene til det, noe som provoserte det. For eksempel, knytte en vene eller en arterie med et arrvev.

I dette tilfellet vil rettidig behandling (aktive terapeutiske tiltak for å myke arrvæv) unngå kirurgisk inngrep.

UZD-undersøkelsen bidrar til å identifisere følgende sykdommer:

 • åreknuter
 • okklusiv sykdom;
 • tromboflebitt;
 • posttromboflebitisk syndrom;
 • forstyrrelser i venøs ventils arbeid;
 • aneurisme;
 • kronisk venøs insuffisiens
 • Angiopati av arterier av ben og føtter, av diabetisk opprinnelse (diabetisk fot);
 • et brudd på utviklingen av blodkar.

Dupleks skanning metoden med 99% nøyaktighet gjør det mulig å vurdere muligheten for løsrivelse, den detekterte trombus, som minimerer trusselen mot slag eller blokkering av pulmonal arterien.

I hvilke tilfeller skal jeg gjøre tosidig skanning av underekstremiteter?

Tosidig skanning bør gjøres ikke bare for diagnosens formål, en allerede eksisterende sykdom i vener i underekstremiteter, men også med forebyggende formål.

Indikasjoner for ultralyd dupleksskanning er:

 • alder er mer enn 40 år;
 • hypertensjon;
 • tyngde i bena;
 • hevelse i bena;
 • kramper;
 • tap av følsomhet av føttene;
 • følelse av chilliness i bena;
 • smerter i bena;
 • sår på beina, på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser;
 • preoperativ undersøkelse;
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • høyt kolesterol.

Hvem er utsatt for forekomst av lidelser i underlivet?

Sannsynligheten for sykdom hos personer med slektninger, som lider av patologier av karene i underlivet, folk som fører en stillesittende livsstil.

Til kategorien risiko for sykdommer i karene i nedre ekstremiteter er spesialiteter som har statisk belastning under utførelsen av deres oppgaver:

 • kontorist og sekretærer;
 • frisører;
 • selgere;
 • laster;
 • servitører;
 • kokk.

Tosidig skanningsteknikk for nedre lemmer

Forberedelser for å utføre ultralydet er ikke nødvendig. Pasienten kan føre til en vanlig livsstil, spise mat.

Før du utfører diagnosen, bør du utføre de vanlige hygieneprosedyrene:

 1. Pasienten utresses til undertøyet og ligger nede på ryggen. Den inguinale brettet bør utsettes. Under undersøkelsen må du kanskje endre posisjonen, for eksempel å stå eller ligge på magen.
 2. Hvis det er bandasjer eller gipsjobber, bør de fjernes.
 3. På undersøkelsesstedene påføres en gel, en ultralyd ledningsevneforbedrer.
 4. Dermed ligner prosedyren den vanlige ultralyden. Sensoren, når den kommer i kontakt med hudoverflaten, beveger seg innenfor diagnosonen. Resultatene vises på skjermen og kan økes for mer detaljert analyse.

For å bestemme størrelsen på refluks (blodstrøm), sammenlignes indeksene i stående og liggende stilling.

Under prosedyren (varigheten overskrider ikke 40 minutter) utføres følgende undersøkelser:

 1. alle overfladiske årer undersøkes;
 2. bestemmelse av horisontal og vertikal blodstrøm;
 3. bestemme permeabiliteten av den dårligere vena cava (nærvær eller fravær av en trombose i den);
 4. gjennomføre iliac ader undersøkelse;
 5. analyser tilstanden til lårbenet, poplitealvenen, tibia og tibiavenen.

I nærvær av trombose vurderes følgende parametere:

Dekoding av avlesning av dupleksskanning av nedre ekstremiteter

Resultatene av diagnosen er klare, vanligvis 20 minutter etter avslutningen av prosedyren. Legen kan gi forklaringer og under diagnostisk prosess. For å organisere dataene som er oppnådd under skanning, er det utviklet et spesialskjema hvor resultatene av undersøkelsen registreres.

De viktigste resultatene av skanning, reflektert i konklusjonen:

Dopplerografidata:

 • den høyeste systoliske aktiviteten til blodstrømmen;
 • minimal diastolisk blodstrømningsaktivitet;
 • maksimal aktivitet av blodstrømmen;
 • Gjennomsnittlig aktivitet av blodstrømmen;
 • motstandskoeffisient
 • krusningsindeks.

indikator systolisk blodstrømningsaktivitet, snakker om tilstedeværelsen (fravær) av innsnevringen av fartøyet på grunn av atherosklerotisk lesjon av dets vegger.

Bruke verdivisatorene diastolisk hastighet og gjennomsnittlig flythastighet koeffisienten (indeksen) for motstand og pulsering beregnes.

Motstandsindeks viser størrelsen på motstanden av vaskulærvegen til blodtrykk. Hvis denne verdien er stor, kan det hevdes at det er et tap av elastisitet i fartøyets vegg. Det skal være kjent at for ulike blodkar er elasticitetsindeksene forskjellige.

Data oppnådd i B-modus for arterier:

 • plasseringen av arterien, tilstedeværelsen av en aneurysm, slankheten i slaget;
 • bredden av arterien;
 • data av intima-mediekomplekset (måling av tykkelsen på den indre overflaten av arterien og hovedmuskelskjellet).

Alle disse indikatorene indikerer tilstedeværelse (fravær) av hypertensjon, blodpropper, fett og kalsiumavsetninger på blodkarets vegger. Tromboset er beskrevet separat.

Data oppnådd i B-modus for årer:

 • Bredden på venen (normal - ingen forstørrelse);
 • arbeid av ventiler;
 • elasticiteten i venen
 • reaksjon på Valsalva-testen (normalt bør være negativ).

Overskrider normer for ekspansjon, snakker om tilstedeværelsen av varicose deformasjon. Brudd på venøse ventiler, taler om stillestående fenomener i karene. Elasticiteten i venen kontrolleres ved å trykke sensoren på venet.

Tosidig skanning gjør det mulig å avdekke enhver vaskulær patologi med stor nøyaktighet, for å oppnå objektiv informasjon om tilstanden til det vaskulære systemet som helhet, og å foreta rettidig behandling i henhold til diagnosen.

Tosidig skanning av arterier av nedre ekstremiteter

Kardiovaskulære sykdommer og i dag okkuperer førsteplassen i dødelighetsstrukturen. Slike forstyrrelser kan forekomme, både i akutt form, som krever umiddelbar intervensjon, og i kronisk tilstand, som sakte forårsaker patologiske forandringer. I alle fall krever de en nøyaktig diagnose med videre dynamisk tilsyn. En av metodene for å vurdere kardiovaskulærsystemet, som kvalitativt oppfyller de ovennevnte kravene, er tosidig skanning av arteriene i nedre ekstremiteter.

innhold:

Forskningsmetodikk

Tosidig skanning er en ikke-invasiv diagnostisk metode for å studere menneskekroppen, basert på refleksjon av ultralydbølger fra det valgte objektet. Teknikken inkluderer to komponenter: ultralyd og dopplerografi. En slik kombinasjon tillater en mer detaljert evaluering av objektet som studeres.

Tosidig skanning inkluderer en "B-modus" ultralyd. Andre ultralydsregimer ("A" og "M") mottar informasjon i form av et ettdimensjonalt bilde. Derfor må legen blinkt studere endringene, basert på kunnskap om anatomi. I tillegg er det ingen konstant stråling og mottak av ultralydbølger, noe som ikke tillater kontinuerlig kontinuerlig evaluering. "B-modus", som brukes i denne metoden, tillater innhenting av informasjon i form av et todimensjonalt tomografisk (lagdelt) bilde, og en kontinuerlig puls bestemmer den morfologiske strukturen i sanntid.

Doppler er den neste komponenten av dupleksskanning. Denne metoden er basert på Doppler-effekten. I dette tilfellet reflekterer de bevegelige partiklene ultrasoniske vibrasjoner med forskjellige frekvenser, som direkte avhenger av deres hastighet. Tilnærming av partikler til sensoren vil forsterke, og avstanden vil senke frekvensen. Ved evaluering av blodkar, ser blodelementene ut som partikler, som presenteres i form av erytrocytter, blodplater og leukocytter. Hastigheten til blodkomponentene kan vises med et frekvensdiagram eller etter farge.

Dermed representerer tosidig skanning en kombinasjon av to metoder som kan bestemme morfologien til fartøyets vegg og hemodynamiske egenskaper.

Typer av tosidig skanning

Ultralyd kan deles i henhold til plasseringen av studien:

 • Varselvåpen (axillær, arterier av skulder og underarm).
 • Ben av fartøy (iliac artery, femoral, popliteal, større og peroneal arterier).
 • System av nyrefartøy.
 • Brakiocephalic (brachiocephalic stamme, venstre felles carotid og venstre subclavian arterie).
 • Intrakraniell (Wellis sirkel, fremre, midter og bakre hjernearterier).
 • Transrectal og transvaginal undersøkelse av livmorskarene, etc.

Tosidig skanning kan planlegges og nødstilfelle. Ofte er det et første alternativ, når pasienten går på egen hånd eller i retning av legen. Mistanke om sykdommer som akutt trombose, ulike typer emboli, okklusjon av hovedarteriene som truer pasientens liv eller kan føre til funksjonshemming, krever umiddelbar bekreftelse. I slike tilfeller blir nødrommet levert til ambulansen ved diagnostikkrommet. I tillegg gjør denne prosedyren deg til å vurdere tilstanden til ikke bare arteriene, men også karene i venesystemet.

Indikasjoner og kontraindikasjoner til bruk av metoden

Leger som spesialiserer seg på vaskulær patologi anbefaler å gjennomføre en undersøkelse i nærvær av slike symptomer:

 • Langvarig smerte i underbenet i ro eller verre med fysisk anstrengelse (løping, turgåing), noe som fører til lameness og tvinger deg til å ta en pause i en annen varighet.
 • En skarp eller langvarig avkjøling av lemmen.
 • Hevelse i forskjellige størrelser.
 • Pallor, cyanose (blå lem).
 • Hårtap.
 • Forhøyet brølhet av neglene.
 • Trofiske hudendringer (dannelse av sår, sprekker).
 • Sår som ikke helbreder i lang tid.
 • Forstyrrelse av følsomhet i form av parestesi (følelse av krypende myrer).
 • Fravær av pulsering på arteriene (på nedre ekstremiteter er pulsering bestemt i femoraltrekanten, popliteal fossa og på dorsaloverflaten av den fremre tredjedel av foten mellom 1. og 2. fingre).

I tillegg er denne diagnostiske prosedyren anbefalt for mistenkt eller som en dynamisk vurdering av slike sykdommer:

 • Obliterating arteriosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter. Denne patologen oppstår på grunn av traumatisering av vaskulærvegg med etterfølgende avsetning av aterosklerotisk plakk. Dette truer med å krenke, og så stopper helt blodstrømmen til vevet.
 • Obliterating endarteritt. Den patogenetiske mekanismen består i gradvis innsnevring av lumen på grunn av dannelsen av bindevev i vaskulærveggen.
 • Vaskulitt (Behcet's sykdom, kryoglobulinemisk vaskulitt assosiert med viral hepatitt). Med en slik sykdom blir integrasjonen av vaskemuren brutt, på grunn av hva den ikke fullt ut kan utføre sin funksjon, noe som fører til vevshypoksi.
 • Trombose av arteriene. En skarp overlapping av et stort fartøy fører til et brudd på hemodynamikk og iskemi i regionen. Det kan være en uavhengig sykdom eller en komplikasjon av en annen sykdom.
 • Diabetes mellitus komplisert av angiopati. En høy konsentrasjon av sukker i blodet fører til en forstyrrelse i strukturen i arteriene.
 • Konsekvenser av traumer.
 • Kontroll av den postoperative perioden med det formål å avsløre sykdoms latente løpet.

Tosidig skanning er helt ufarlig. Kontraindikasjoner for ham kan kun betjene alvorlig dekompensasjon av hjerte-og respirasjonsfeil. Ved slike forhold, så vel som med et stort brenningsområde, er denne prosedyren ikke hensiktsmessig.

Viktig! Ved rettidig diagnose er det lettere å foreskrive effektiv terapi og unngå komplikasjoner

Forberedelse og gjennomføring av ultralydundersøkelse av arterier i nedre ekstremiteter

Denne metoden for diagnostikk krever ingen spesiell forberedelse. Pasienten trenger ikke å sulte seg, ta ulike stoffer eller kontraststoffer. Det eneste som kan bidra til å sette riktig resultat og målrette problemområdet er den foreløpige levering av laboratorietester og spesialråd.

I ultralyddiagnose rommet, før prosedyren begynner, ligger pasienten på sofaen ved siden av det utstyret som brukes. Deretter er det nødvendig å frigjøre stedet der forskningen skal utføres fra klærne. Etter dette plasseres sensoren på huden i projeksjonen av fartøyets plassering. Den anatomiske strukturen kan være forskjellig for hver person, så det todimensjonale bildet på skjermen vil hjelpe deg med å orientere.

Når du undersøker arteriene til underekstremiteter, kan legen spørre pasienten om å stå opp eller utføre flere funksjonstester.

Legenes råd! I hvilemodus er det ikke alltid mulig å oppdage patologi, med hjelpen er muskelen, metabolske og regulatoriske faktorer også inkludert. Ved hjelp av hjelpeprosedyrer er det nødvendig å registrere og sammenligne indikatorene før og etter deres oppførsel

De vanligste typene er:

 • En test med fysisk aktivitet (huk, løft foten fra gulvet).
 • En prøve av statisk spenning, som også endrer arteriell blodstrøm.
 • Nitroglycerintest brukes til å oppnå mer pålitelig informasjon, siden virkningen av dette legemidlet er å utvide arterielle kar med medium og små kalibrer.

Undersøkelsesprosedyren kan variere avhengig av den spesifikke situasjonen. Alt avhenger av pasientens tilstand, patologi lokalisering og haster med implementering.

Fordeler ved tosidig skanning

Tenk på fordelene ved tosidig skanning er mer hensiktsmessig for eksempel angiografi, siden begge diagnostiske metoder tjener til å evaluere kroppens kar-system.

Tosidig skanning av nedre ekstremiteter

Angiografi av karene i nedre ekstremiteter

Invasivitet (skade på huden og andre kroppsvev)

Et obligatorisk element er kateterisering av testbeholderen for videre administrering av kontrastmediet, som utføres i henhold til alle regler for antiseptisk

Denne typen diagnose skader ikke pasienten under prosedyren og forårsaker ikke komplikasjoner etter det. Derfor kan det om nødvendig brukes i minimale intervaller

Invasiviteten til denne prosedyren truer fremveksten av smittsomme komplikasjoner, både lokalt og i hele kroppen.

I tillegg er det risiko for iatrogeni (skade på karveggen ved et kateter på grunn av en medisinsk feil).

Denne studien antyder innføring av lokalbedøvelse og kontrast, som kan forårsake allergiske reaksjoner i kroppen

Nei, som muliggjør en undersøkelse når som helst

Før du starter prosedyren, er det obligatorisk å gjennomgå en laboratorieundersøkelse, som inkluderer:

 • Generell blodprøve (distribuert).
 • Blodtype.
 • Rhesus faktor.
 • Koagulasjon.
 • RW (analyse for syfilis).
 • Blodtest for HIV, hepatitt B og C

Minimum antall kontraindikasjoner

I tillegg til kontraindikasjoner som er karakteristiske for tosidig skanning:

 • Akutt eller kronisk nyresvikt.
 • Allergi eller individuell intoleranse mot rusmidler.
 • Koagulopati.
 • Graviditet og amming.
 • Barn opptil 2 år

Høy. Kombinasjonen av de to metodene bestemmer den morfologiske strukturen og funksjonelle komponenten ved å bestemme intensiteten av blodstrømmen. Informasjon kommer til skjermen i sanntid

Røntgenbilder lar deg vise plasseringen av fartøyet, identifisere problemstedet og foreslå denne eller den aktuelle patologien

Behovet for å foreskrive alle medisinske manipulasjoner bestemmes av deres diagnostiske verdi og mulig risiko for uønskede konsekvenser. En viktig fordel ved tosidig skanning er den absolutte sikkerheten i studien.

Forklaring av forskningsresultater

Ved tosidig skanning av arteriene i nedre ekstremiteter, tas to typer indikatorer i betraktning: Doppler ultralyd og ultralyd diagnostikk.

Den første inkluderer kvantitative indikatorer som karakteriserer hemodynamiske lidelser:

 • Høy systolisk blodstrømshastighet.
 • Den endelige diastoliske hastigheten av blodstrømmen.
 • Den gjennomsnittlige maksimale blodstrømshastigheten.
 • Den gjennomsnittlige hastigheten av blodstrømmen.
 • Motstandsindeks.
 • Pulsatorisk indeks.

Om tilstedeværelsen av et innsnevret lumen på grunn av stenose, kan en tromb eller et aterosklerotisk plakk fortælle toppsystolisk blodstrømningshastighet, mens andre brukes som formler. En høy motstandsindeks indikerer et tap av elastisitet i vaskulær veggen, som kan skyldes diabetisk angiopati, utslettende endarteritt og andre sykdommer.

Kvalitative parametere bestemmer arteriens anatomiske struktur, tilstedeværelsen av parietal trombi, plaques og hypertoniske forandringer i vaskulærveggen. Disse inkluderer:

 • Kompleks intima-media (veggtykkelse).
 • Diameteren av arterien.
 • Tilstedeværelsen av deformasjon.

Tolkningen av mottatte data tar ca. 20-30 minutter, hvoretter det er nødvendig å konsultere en spesialist.

Videoen nedenfor viser en tosidig skanning av fartøyene i nedre ekstremiteter med okklusjon av femorale arterien.

Les Mer Om Fartøyene