Dupleks av karene i hode og nakke: hvordan prosedyren går, fordeler og ulemper

Tosidig skanning av karene i hodet og nakken er en av de mest moderne metodene for vaskulær forskning. Fra denne artikkelen vil du lære om prosessens natur, vitnesbyrd om formål og informasjon.

Tosidig skanning av fartøy eller duplex fartøy er en spesiell type ultralyd eller sonografisk studie, utviklet spesielt for studier av vaskulære strukturer og arten av blodstrømmen i dem. Denne metoden er forskjellig fra konvensjonelle ultralydstudier ved å kombinere to hovedteknikker:

 1. Den vanlige B-modus-ultralydet - det samme grå-hvite bildet som skildrer organer og vev i en plan modus. I dupleksmodus, ser karene, avhengig av helling og rotasjon av sensoren, ut som langsgående eller tverrgående deler av dem. I denne modusen kan du vurdere deres fremgang, måle diameteren, anslå klaring, tilstedeværelse av trombi eller andre inneslutninger i dem. Ultramoderne sensorer kan til og med bidra til å undersøke det lagdelte bildet av vaskemuren - som et kutt i et mikroskop.
 2. Dopplerometri er en type ultralyd basert på opptak av flyt av blodpartikler i blodkar. Ved hjelp av Doppler-effekten kan blodstrømmen registreres, intensiteten, retningen av blodstrømmen, dens hastighet, motstandsindekser og andre viktige indikatorer.

Ved analoge prinsipper er det en tosidig studie av alle karene i menneskekroppen. Den største betydningen i moderne medisin er tosidig skanning av arterier og vener i underdelene, hjertet og dets store kar, samt karene i hodet og nakken. Det handler om den siste forskningen som vi snakker om mer detaljert.

Hvorfor gjør duplex av karene i hodet og nakken? Faktum er at hjernen, dets strukturer og det vaskulære systemet alltid har vært en snubler i diagnosen. Hjernen er forsvarlig dekket med kran, så for noen tiår siden var den eneste objektive metoden for forskning røntgenstudier. I tillegg til røntgenstrålen kom ulike nevrologiske tester som evaluerte hjernens funksjon og indirekte tegn på hjernesirkulasjonsforstyrrelser, til redning. Moderne teknikker studerer vel skipene i hodet og nakken som er tilgjengelige for studien, og som mater hjernen. Slik vurderer du blodstrømmen i disse fôringsstammene, kan du indirekte dømme den tilsvarende blodstrømmen i hjernevevet.

Hjerner ble levert med blod grener fra halspulsåren, vertebrale arterie, subclavia arterier og brachiocephalic stammen, som er innbyrdes erstattet med hverandre og danner en sirkel av Willis. Det mer tradisjonelle og vanlige navnet på alle disse arteriene er brachiocephalic arteriene, eller BMC. Følgelig blir dupleksskanning av hodeskårene og nesekarene hyppigere kalt ultralyd av BCA. Det er foreskrevet av nevrologer eller terapeuter, men ultralyd leger utfører det.

Indikasjoner for forskning

Definer listen over forhold og sykdommer som kan og bør undersøkes med denne metoden:

 • Aterosklerose av cerebral fartøy eller mistanke om det. Slike mistanker oppstår i den ugunstige profilen av kolesterol og triglyserider, overdreven kroppsvekt, arvelig historie, nevrologiske tegn på cerebral blodstrømslidelse.
 • Endoarteritt av karene i nakken og hjernen er oftest en autoimmun sykdom som påvirker muren i arteriene i menneskekroppen.
 • Aneurismer og andre vaskulære misdannelser i kraniet - diagnostiseres basert på resultatene av tidligere ultralyd, angiografi, computertomografi eller mistenkes basert på kliniske symptomer og klager av pasienter.
 • Vaskulitt er en bred gruppe av inflammatoriske vaskulære sykdommer, inkludert autoimmune sykdommer.
 • Tilstand etter kirurgisk behandling av kar i hode, nakke eller hjerne.
 • Betingelser ledsaget av eksternt skipsyndrom. Slike tilstander inkluderer komprimering av de vaskulære trunker med patologiske foci, hematomer, benfragmenter og svulster.
 • Vaskulær trombose eller mistanke om dem.
 • Skader på hode og nakke.
 • BCA ultralyd kan gis i tilfeller av tvil og uklart sykdomsbilde: svekket hukommelse, patologisk søvnighet, kramper, mentale forandringer, vage hodepine, svimmelhet, tap av bevissthet, uklart syn og hørsel.

Fordeler og ulemper med metoden

Som en hvilken som helst diagnostisk metode har dupleksskanning både positive og negative sider. La oss starte med plussene:

 • Komplett sikkerhet. Medisinsk ultralyd har ingen skadelige eller desinfiserende effekter på menneskekroppen, så denne studien kan gjøres for små barn og gravide.
 • Smertefri og ikke-invasiv. Prosedyren for dupleksskanning er helt smertefri og gir ingen ubehag for pasienten.
 • Høy diagnostisk nøyaktighet. Med tanke på det faktum at det undersøkte fartøyet ser doktoren i to fremspring, samtidig registrerer blodstrømmen i den, er informativiteten til slike studier sammenlignbar med angiografi.
 • Relativ enkelhet av studien. Ultralydundersøkelse er styrken på 20 minutter, krever ikke tungvint apparat, en ekstra medisinsk personell, men krever en dyp kunnskap om anatomi og fysiologi av vaskulær lege og forsker.
 • Fravær av kontraindikasjoner og komplikasjoner av prosedyren - studien kan tildeles helt til alle pasientkategorier, og i historien er det ikke registrert noen alvorlige konsekvenser.
 • Ingen spesiell forberedelse er nødvendig for studien, for eksempel kosthold, rensende enemas, å ta visse medisiner og administrere løsninger.

Vi opplister metodologiens mangler:

 1. Relativ kostnad av metoden. Poenget er at for tosidige studier er det behov for spesielle ultralydapparater, som ofte ikke er tilgjengelige for små klinikker og statlige institusjoner.
 2. Muligheten for forskning "her og nå." Dette er en generell ulempe ved alle ultralydstudier, siden "bildet" kun kan vurderes i sanntid, i bevegelse, og ikke av frosne bilder.
 3. Begrenset studieområde. Det er viktig å forstå at skanning av brakiocefaliske kar bare indirekte indikerer blodsirkulasjon i hjernen. Gjennom skallen av en voksen menneskelig ultralyd kan ikke bølger trenge gjennom, derfor er selve hjernen og dens vaskulære system skjult fra forskeren.

Hvordan utføres forskningen

Prosedyren for dupleksskanning av karene i hodet og nakken er ganske enkelt og tar ikke mer enn 30 minutter:

 • Pasienten kommer på fastsatt tid og bosetter seg på sofaen. Studien kan utføres i pasientens stilling som ligger på ryggen eller siden, sittende eller halvsitte. Spesiell spesiell forberedelse til prosedyren er ikke nødvendig.
 • Legen bruker en spesiell gel på pasientens sensor og nakke.
 • Videre dirigerer legen sensoren langs halsens sideoverflate. Noen ganger kan en spesialist i diagnosen spør pasienten om å endre kroppens stilling, hoste, spente, holde pusten.

Hva viser dupleksskanning av blodkar?

Medisin presenterer stadig nye metoder for å diagnostisere alvorlige patologier til samfunnet. Suksessen med behandling av ulike sykdommer avhenger av rettidig påvisning av dem, utnevnelsen av den nødvendige terapien. Tosidig skanning av karene i hodet og nakken er en nyskapende metode for forskning, som gjør det mulig å se de minste rørformede hule formasjonene i menneskekroppen i en todimensjonal projeksjon. Den ikke-invasive karakteren av prosedyren forenkler prosedyren, krever ikke restaurering etter manipulering.

Hva er Duplex Vessel Scanning?

Hvordan sjekke hodet ikke-invasivt? Unike egenskaper ved ultralyd hjelper ham å passere gjennom vevet i menneskekroppen og, som reflekterer fra blodcellene, sender et signal i form av et bilde av det undersøkte området til skjermens skjerm av diagnostikeren. Ved hjelp av tosidig skanning av karene i hodet og nakken kan spesialisten evaluere blodets hemodynamikk, få informasjon om de anatomiske egenskapene til venene og arteriene. Ulike Doppler-teknologier bruker også egenskapene til lydbølgen, men de har forskjellige funksjoner:

 • UZDG (ultralyddopplerografi). Denne studien bidrar til å vurdere patenen av karene i hjernen, halsen og andre organer. UZDG bærer bare en funksjonell belastning - definisjonen av hemodynamikk.
 • Tosidig ultralydsskanning. Gjennom denne metoden er det mulig å diagnostisere tilstedeværelsen i arterier og blodårer av aterosklerotiske plakk, trombi som bidrar til innsnevring av blodkarets lumen. Under overvåkingen visualiseres rørformet formasjon med omgivende vev. Tosidig skanning er delt inn i følgende underarter:
 1. ekstrakraniell - undersøker hovedskipene;
 2. intrakranial - sjekker intracerebrale "bassenger";
 3. transcranial - gir farge dupleks skanning av hjernen.
 • Triplex skanning. Dopplerografi av karene i hodet og nakken, i implementeringen av disse, i tillegg til informasjon om intensiteten av blodstrømmen, mottar diagnostikeren et fargebilde av den rørformede formasjonen med det omgivende vev.
 • Ultralyd undersøkelse. Viser et "generelt bilde" av strukturen til arteriene og venene. US-Doppler bidrar til å klargjøre egenskapene ved bevegelsen av blodstrøm, for å gjennomføre en undersøkelse for tilstedeværelsen av patologier.

Indikasjoner for formålet med studien

Undersøkelse av skip av planlagt natur bør utføres uten mislykkelse en gang i året. Påvisning av en anomali i et tidlig utviklingsstadie bidrar til å unngå negative konsekvenser forbundet med en progressiv form for sykdommen, og ta tiltak for å foreskrive den nødvendige terapien. Tosidig skanning av patency av karene i hodet og nakken er ofte tildelt for å verifisere resultatene som er oppnådd med MR, ultralyd av karene i nakken og hodet. Indikasjoner for å gjennomføre dupleks er følgende symptomer:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • besvimelse;
 • dumhet av hendene;
 • mangel på koordinering;
 • minne tap;
 • røyking,
 • Tilstedeværelsen av en historie med slag;
 • cervikal osteokondrose;
 • arteriell hypertensjon;
 • tidligere identifisert vaskulær dystoni;
 • relaterte bånd med hypertensive eller diabetiker;
 • vaskulitt (betennelse i blodkar).

Hvordan å forberede

Undersøkelse av hode og nakke krever ikke spesiell forberedelse fra pasienten. På dagen for prosedyren er det nødvendig å forlate bruken av midler som øker tonen i blodkarene: kaffe, nikotin, te, energi. Avskaffelsen av narkotika som kan forvride resultatene av UZDG - "Betaserk", "Cinnasirin" - krever samråd med en nevrolog. Før skanning må pasienten fjerne alle fremmedlegemer i form av kjeder, pinner, etc. fra studieområdet.

Hvordan utføres prosedyren

Tosidig skanning kan gjøres i retning av den behandlende legen i de nevropologiske avdelingene til de store bysykehusene, eller ta kontakt med klinikken i henhold til bostedsområdet. Behandlingen foregår i henhold til generell regel. Pasienten er plassert på en sofa, en hard pute eller en vals er plassert under hodet, hodet er flyttet til siden motsatt til sensoren.

Før prosedyren starter, bruker legen en liten spesiell gel til det undersøkte området, som lett kan "drevet" av transduseren over hudoverflaten, analyserer arterielle og venetiske kanaler. Hjerneskipene kontrolleres gjennom skjelettens bein. Pre-hud-integrasjoner behandles med vannoppløselig gel, og doktoren plasserer sensorene på følgende områder:

 1. templer;
 2. over øyekontaktene;
 3. Overlapping av oksepitalbenet med ryggraden;
 4. den occipitale bein.

Forklaring av resultatene

Ved slutten av undersøkelsen får legen uttømmende informasjon om tilstanden til arteriene og venene. Analysen av venøskanalen inneholder praktisk talt ikke digitale data, men inkluderer parametrene:

 • anatomi;
 • flotasjon;
 • hastigheten på blodstrømmen;
 • Tilstedeværelse av unormale formasjoner i lumen.

Dopplerografi av arterielle fartøy samler digitale data, som sammenlignes med normale verdier. Tilfredsstillende tilstand for de generelle og halshinnede arterier kan betraktes som tilstedeværelse av følgende indikatorer:

 • Begrensningshastigheten til blodstrømmen i arterien er mindre enn 0,9;
 • prosentandel av stenose - 0;
 • topphastigheten i diastol er mindre enn 0,5;
 • fravær av formasjoner i lumen;
 • veggtykkelsen er 0,9-1,1.

Er det noen kontraindikasjoner

Fordelen ved tosidig skanning er fraværet av en negativ effekt på menneskekroppen. Den ikke-invasive karakteren av studien bidrar til å diagnostisere blodkar i en voksen og et barn uten noen begrensninger. Relative kontraindikasjoner kan betraktes som en alvorlig tilstand hos pasienten eller tilstedeværelsen av sykdommen, og forhindrer pasientens overgang til en horisontal stilling.

Finn ut mer informasjon om uzi av fartøyene i hodet og nakken.

Video: Hva viser ultralydet av fartøyene i hodet og nakken

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Hva er Duplex Vessel Scanning?

Tosidig skanning er en type diagnostisk studie. Denne gråskalaekromatografien inkluderer fargekoding og spektral Doppler analyse. I dag betraktes tosidig skanning av hode og nakke som den viktigste diagnostiske metoden for å detektere ulike patologier i systemet med blodkanaler i disse sonene. La oss derfor se nærmere på hva prosedyren er og i hvilke sykdommer den tildeles.

Generell informasjon

Dupleksskanning - en fremgangsmåte som kombinerer evnen til å visualisere lumen i blodkanalene og omkringliggende vev i 2-dimensjonal ekkografisk grå-skala (B-modus) og samtidig hemodynamisk evaluering med Doppler-teknologi. I samsvar med resultatene fra analyse av elastisitet og stivhet av veggene, den funksjonelle tilstand av endotelet Break (disseksjon), tilstedeværelse, graden og arten av de endringer i strukturen og veggtykkelse. I løpet av studien kan en spesialist identifisere intraluminale formasjoner, lokalisering, ekkogenitet og omfang. Dupleks skanning av blodkar gjør det mulig å vurdere grad av patency av lumen, endring i diameter. Under prosedyren analyseres geometrien til blodkanalene. Spesielt, den detektert deformasjon, avvik fra normale anatomiske baner av divergens uregelmessigheter og graden av forgrening. Tosidig skanning av blodårer gjør det mulig å få informasjon om intraluminale strømmer. Informasjonen er oppnådd basert på behandlingen av Doppler reflektert signal ved hjelp av Fourier (rask konvertering) metoden.

Metoder for innsamling av informasjon

Informasjon under transkraniell og konvensjonell skanning kan se i form av Doppler spektra eller fargekartogrammer. I sistnevnte tilfelle, på grunnlag av forskningen, mottar spesialisten kvalitativ informasjon om blodstrømmen, dens natur (turbulent, laminær), feil i fylling av kartogrammer og andre. Spektralregimet tillater kvantitativ karakterisering av intraluminale strømmer. Med andre ord gjør studien det mulig å objektivere fraværet eller tilstedeværelsen av hemodynamiske lidelser og bestemme graden av alvorlighetsgrad. Den oppnådde diagnostiske informasjonen er basert på estimering av hastighetsindikatorer og ulike beregnede indekser, som indirekte karakteriserer graden av perifer motstand, så vel som tonen på veggen av blodkanalene.

Ekstrakraniell undersøkelse: indikasjoner

Tosidig skanning av hodene på hodet er foreskrevet når:

 • Kliniske tegn på kronisk eller akutt cerebrovaskulær insuffisiens. De inkluderer blant annet hodepine.
 • Planlegging av operasjoner for ulike typer hjertepatologi. Først av alt refererer dette til IHD. Spesielt er tosidig skanning av arterier foreskrevet før stenting.
 • Tilstedeværelsen av risikofaktorer for forekomst av cerebrovaskulære patologier. Disse inkluderer røyking, hypertensjon, fedme, hyperlipidemi, diabetes mellitus.
 • Det er tegn på skade på arterielle bassenger mot bakgrunnen av den systemiske karakteren av patologiske prosesser.
 • Sykdommer i omgivende vev og organer med potensial for ekstravasale effekter.

Dupleks skanning av vener utføres i nærvær av kliniske tegn på trombose.

Forskningsfordeler

Tosidig skanning er preget av høy oppløsning, ikke-invasivitet og evnen til å gjennomføre gjentatte prosedyrer. På grunn av denne forskningen anses å være et uunnværlig verktøy i klinisk nevrologi. Tosidig skanning tillater en fullverdig profylaktisk screening i en asymptomatisk populasjon. Ved hjelp av denne forskningsmetoden blir mulighetene for differensialdiagnose betydelig utvidet. Tosidig skanning av nesenes fartøy gjør det mulig å avsløre mellom- og småstenoser av halshinnene. Basert på dette kan det påpekes at studien kan brukes som en grunnleggende screeningsmetode hos individer uten manifestasjon av kliniske tegn på hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

Transkranial undersøkelse: indikasjoner

Denne typen forskning er tildelt dersom:

 • Dupleksskanning kanaler brachiocephalic blod åpenbart okklusiv eller innsnevret patologi - en potensiell kilde til forstyrrelser av den cerebrale gjennomblødning.
 • Tegn på kronisk eller akutt cerebral iskemi er avslørt med uidentifiserte spesifikke årsaker til utseendet.
 • Indirekte symptomer på lesjon i intrakraniale arterier ble funnet.
 • Brain patologi oppstår stoffer diagnostisert scintigrafi, magnetisk resonans og computertomografi og andre avbildningsteknikker, ledsaget av en endring i strukturen og cerebral sirkulasjon.
 • Det er kliniske manifestasjoner av intrakranial hypertensjon.
 • Det er et behov for dynamisk overvåking av cerebral blodgjennomstrømning beregninger for å analysere effektiviteten av den anvendte behandling på akutte stadium av hemoragisk og ischemisk slag ved bakgrunn cerebrovaskulær insuffisiens, og også for å vurdere vaskulær tilstand på ulike stadier av kirurgisk revaskulyatsii.

Mål for studien

Tosidig skanning av fartøy av hodet, ikke bare bidrar til å identifisere og stenosing okklusiv sykdom i hjernen, men også gjør det mulig å evaluere sin hemodynamiske og patogenetisk betydning. Undersøkelsen avslører:

 • Kompleks av lidelser på grunn av systemiske sykdommer i blodkanaler.
 • Anomalier i utviklingen av blodkar, aneurysmer, misdannelse, cerebral vasospasme av anastomosen, forstyrrelser i omløp.
 • Tidlige (prekliniske) tegn på systemisk sykdom.

Tosidig skanning av hodet gjør det mulig å overvåke effektiviteten av terapeutiske tiltak. I studien, kan vi anslå reserve mulighetene i hjernen sirkulasjonssystemet, etablere sannsynlig etiologisk rolle oppdaget patologisk prosess eller symptom i tilblivelsen av symptomer på en eller flere kliniske syndromer for en bestemt pasient. Undersøkelsen gjør det også mulig å bestemme funksjonene til sentrale og lokale mekanismer for regulering av tonen i blodkanalene.

Tosidig skanning av nakken

Flere seksjoner er inkludert i undersøkelsens obligatoriske omfang. Spesielt omfatter de:

 • Nedre del av brakiocefalisk stammen.
 • Segment V1, V2 av vertebrale blodkanaler.
 • Intern halshinnene. Deres tilstand vurderes før de kommer inn i skallen.
 • Vanlige karotisarterier. De er undersøkt gjennom hele.
 • De proksimale delene av de ytre karoten arterier.

I tilfelle avslørende indirekte tegn på brudd i V3-segmentet, kan ekkolokering også utføres i dette området.

Tosidig skanning av nedre ekstremiteter: indikasjoner

Eksamen er tildelt når:

 • Puffiness i ankelen.
 • Ubehag og smerte i underbenet under bevegelse og i ro.
 • Konvulsiv tråkking, trekker opp følelser i fingrene.
 • Tyngde i nedre lemmer.
 • Pimple eller mørkgjørelse av huden, rødhet eller denseness.
 • Vaskulære stjerner, uttalt endringer i subkutane årer.
 • Trophic ulcers.

Tosidig skanning av vener i underekstremiteter anbefales også i fravær av puls i bena.

Beskrivelse av prosedyren

Tosidig skanning av vener i underekstremiteter krever ikke spesiell forberedelse. Klær bør velges slik at spesialisten har tilgang til de undersøkte områdene. Før dupleksskanning av venene på underekstremitetene utføres, ligger pasienten på sofaen. Ved hjelp av spesialutstyr og en sensor med en gel påført på den, fører legen gjennom hovedblodkanalene til beina. På grunn av gelen blir overføringen av informasjon til apparatet forbedret. I tillegg kan dupleksskanning av vener i underekstremiteter utføres i stående stilling.

Egenskaper av studien

Ved utførelse av dupleksskanning av hodeskruene brukes en lav frekvens av stråling. Dette skyldes de eksisterende hindringene i strålens bane i form av benelementer i skallen. Ved bruk av lave frekvenser blir det umulig å visualisere de vaskulære veggene og vurdere tilstanden til lumenene. Informasjonen mottatt er av indirekte karakter. Informasjonen er basert på analyse av fargekartogrammer ved intrakraniell ven og arteriell strøm, samt Doppler-spektra. I denne forbindelse er det ikke mulig å vurdere endringene og diagnostisere prosesser som ikke ledsages av dannelse av systemiske og lokale hemodynamiske forstyrrelser mot en bakgrunn av transkraniell forskning. På grunn av den forskjellige tykkelsen på benelementene i skallen, som forårsaker ujevn permeabilitet av ultralydsstråling, utføres ekkolokering i bestemte områder. De kalles "ultralydvinduer". Kvaliteten avhenger av kvaliteten og volumet av informasjonen mottatt under transkraniell skanning. Hovedbegrensningene kan skyldes en signifikant forverring i ultralydsbildingen på bakgrunn av en reduksjon av den akustiske kapasiteten til beinelementene i skallen.

Tilleggsfunksjoner

Under skanning ekstrakraniale arterier partier brahitsefralnyh detekterte kjennetegn som er karakteristisk for innsnevringsstedet aterosklerose microembolisms trombose, vaskulitt angiopathies. Ved transkranial undersøkelse kan okklusale eller stenoserende lesjoner verifiseres med en definisjon av deres alvorlighetsgrad uten å klargjøre de morfologiske ekvivalenter. Undersøkelsen tillater oss også å identifisere spesifikke fenomener som er karakteristiske for feilen i autoregulering av blodstrømmen i hjernen, cerebral angiospasm og andre. Ved deteksjon av stenotiske aterosklerotiske lesjoner i karotidarteriene av den type som er under evaluering ehostruktury plakk og omfanget av lumen fremkommelighet brudd for hver skadet kar.

Studie av vertebrale blodkanaler

I forbindelse med tilstedeværelsen av anatomiske trekk ved deres plassering, er visualisering av arteriene bare mulig på en fragmentarisk måte. De er tilgjengelige for monoplanstudier. Dette begrenser signifikant muligheten til å skanne når man diagnostiserer ulike sykdommer. Således er det med høy pålitelighet, med lav visualiseringskvalitet, kun stenoserende lesjoner med en innsnevring av lumen som er mer enn 40-50% i diameter plassert i tilgjengelige soner, bestemt. Ekkostrukturell analyse av lesjoner i lumen, som regel, utføres ikke. Dette skyldes begrensede muligheter for visualisering av veggene i blodkanaler. De funksjonelle endringene i diameteren av karene bestemmes ved bruk av stresstesting. Objektive tegn som er spesifikke for ultralyd ekstravasal kompresjon i virveldyrblod kanaler i den sone av tverrtaggene av virveldyrceller i øvre postkort craniovertebral forbindelsessone ikke finnes. Dupleksdiagnostiske kriteriene som brukes i daglig praksis har en indirekte karakter og krever nødvendigvis bekreftelse ved hjelp av metoder som gjør det mulig å visualisere. De inkluderer spesielt angiografiske undersøkelser i bakgrunnen eller med utførelse av funksjonelle funksjonstester. Skanning av jugular vener (ekstern, intern), så vel som fartøy i vertebral venøs plexus, utføres ved mistanke om trombose i dem.

Diagnostisk verdi

Den kliniske signifikans av duplex opplags avledet fra spektral doppler-modusen av hull som er nevnt ovenfor vaskulære kollektorer, så vel som deres rolle i evalueringen av patologiske forandringer av cerebral hemodynamikk i andre tilfeller anses å være høyst tvilsom. Når dette er tatt hensyn til variabiliteten av blod som strømmer ut av kraniet ved forandring av kroppsposisjon av pasienten, den flyktigheten av selve konstruksjonen blodkanalstrøm synkronisering med ånde, men også lett kompressiruemost lumen.

overvåking

Ved hjelp av tosidig skanning er det mulig å følge blodstrømmen og å bestemme de vaskulære responsene i skadeområdet både mot selektiv og systemisk trombolyse. Stabilisering av strømmen i det berørte området eller dets akselerasjon i lumen, en reduksjon i intensitet eller forsvunnet sikkerhet er vurdert som objektive indikatorer for effektiviteten av den brukte terapien. I fravær av positiv dynamikk i evalueringen av det ekkografiske bildet, kan en spesialist konkludere med at behandlingen som pasienten mottar er ineffektiv. I praksis er det ofte uoverensstemmelser mellom den kliniske effekten og suksessen til revaskularisering.

Som konklusjon

Som alle andre ultralyd er dupleksskanning en operatøravhengig metode. Og - til en viss grad - subjektiv. Suksessen med å bruke et sett med visualiseringsmuligheter i klinisk nevrologi, i tillegg til kompetanse og erfaring fra en ekspertoperatør, vil i stor grad avhenge av de kvalitative egenskapene til utstyret som brukes i undersøkelsen. Som et resultat, for alle de omstridte diagnostiske tilfeller i planleggingen av operasjonen på cerebrale fartøy i forhold til referansemetoden i ultralyd Angiology anses røntgentett metoden og dens varianter, er anerkjent i praksis av "gullstandard".

SHEIA.RU

Duplex Hodet og nakke skanninger: Hva det er

Hva er duplex skanning av fartøy i hodet og nakken

Dupleksskanning hode og nakke fartøy er et effektivt ikke-invasiv metode for å diagnostisere tilstanden til cervikal og cerebral blodledninger, som tillater visualisering av hvert kar, på grunn av egenskapene til ultralydstråler som reflekteres fra erytrocytt blodlegemer og å danne et bestemt bilde.

Ved hjelp av diagnostikkmetoden kan du vurdere tilstanden til karene i hjernen og halsen, bestemme tilstedeværelsen av brudd på deres integritet, formasjoner, som smalker lumen eller endringer i det indre skallet. Dupleksundersøkelse er absolutt ikke smertefull prosedyre, som ikke krever spesiell forberedelse av pasienten, har ingen bivirkninger og gjør det mulig å oppnå resultatet av undersøkelsen umiddelbart etter at diagnosen er fullført.

Relevans av problemet

Hva er ultralyd dupleks skanning av karene i nakken og hodet og hva er verdien av denne prosedyren? Ultralyd av arteriene i cephalic segmentet og cervical avdelingen er en moderne metode for å diagnostisere tilstanden av blodkar, som gir oksygen og næringsstoffer til hjernevev og cervical ryggmargen.

Undersøkelsen gjør det mulig å vurdere graden av endringer i den elastisitet av den vaskulære veggen, tilstedeværelse i hulrommet i arterien-spesifikke enheter, etter som smalner sine hulrom, samt for å bestemme tilstedeværelsen av medfødte misdannelser i strukturen av blodet eller integriteten til brudd på arterieveggen.

Ved hjelp av ultralyd i nakken og hjernen har legen muligheten til å lære:

 1. de reelle årsakene til utviklingen av patologiske forandringer i arteriene, identifiserer mulige faktorer som bidrar til fremveksten av forbigående iskemiske angrep eller slag;
 2. grad av skade på vaskemuren;
 3. graden av innsnevring av fartøyets lumen og arten av opprinnelsen (plakk aterosklerotiske plakk, reflekspasm, svulster og mye mer).

Dupleksbeholdere kan identifisere følgende sykdommer i karene i nakken og hodet:

 • aterosklerotisk lesjon av det indre skallet av karene;
 • medfødte mangler og anomalier av lokasjonen, så vel som forløpet av arteriene;
 • traumatiske lesjoner;
 • angiopati av diabetisk, hypertonisk eller berusende opprinnelse;
 • smittsomme, så vel som autoimmune og ikke-spesifikke inflammatoriske prosesser i vaskulærvegen eller vaskulitt;
 • vegetativ-vaskulær form av dystoni;
 • karsirkulatorisk encefalopati.

Foreløpig er dupleksskanning av karene i hjernen og nakken en svært tilgjengelig diagnosemetode. En slik undersøkelse kan gjøres i hver storby i vårt land med bysykehus, diagnostiske sentre og lignende. Enhver pasient som ønsker å gjøre en dupleksstudie i Saratov, uten problemer, kan finne Saratov-adressen til det nødvendige diagnostiske kontoret på Internett.

Når skal dupleksstudie utføres

Og dupleksforskning og dopplerografi av karene i hodet og nakken har sitt vitnesbyrd om praktisk anvendelse.

Studien bør brukes på kategorier av pasienter som har slike klager:

 • Ofte er det hovedpine i hodet, hodet på baksiden, vondt i templene;
 • det er svimmelhet og tilhørende gangforstyrrelser;
 • Minne forverres, evnen til å analysere, oppmerksomhet;
 • synshemming, funksjon av cochlearapparatet;
 • koordinering er forstyrret.

CDS og UZDG anbefales for tiden for de årlige følgende pasientgruppene:

 1. kvinner over 40 år;
 2. menn fra 35 år;
 3. barn og en tenåring med unormalt arrangement av ryggvirvler i livmoderhalssegmentet;
 4. pasienter som lider av diabetes, hypertensjon, kranspulsårene og personer som har en genetisk predisposisjon til de nevnte plager
 5. pasienter som er diagnostisert med osteokondrose i livmoderhalsen;
 6. folk som mye og systematisk røyker;
 7. pasienter med arytmi;
 8. folk som led kirurgiske inngrep på hjernen og ryggmargen;
 9. pasienter som hadde en historie med infarkt eller slag
 10. pasienter som er utsatt for økt blodkolesterolnivået, triglyserider, lav densitet lipid som angir de tidlige stadiene av aterosklerose vaskulær intima hode og hals;
 11. pasienter som har et metabolsk syndrom
 12. pasienter som forbereder seg på rutinemessig kirurgisk inngrep på nakkes og hjernens fartøy.

Indikasjoner for undersøkelse

Tosidig skanning av fartøy i nakken og hjernen er foreskrevet for pasienter i følgende tilfeller:

 1. Å diagnostisere sykdommer i livmorhalsbeinene og hjernens arterier
 2. hvis det er nødvendig å kontrollere fullstendigheten og effektiviteten til den kirurgiske behandlingen utført på livmorhals- og hodeskårene;
 3. med mistanke om trombose;
 4. i inflammatoriske prosesser i vaskulærvegg - vaskulitt;
 5. med diabetisk angiopati og aterosklerotiske vaskulære lesjoner;
 6. de mulige årsakene til en rekke hjernesykdommer (vaskulær spasme, forbigående iskemiske angrep, disirkulatorisk encefalopati).

Hovedtyper av forskning

Avhengig av den mulige lokaliseringen av den patologiske prosessen og behovet for å anvende teknikken i forhold til dette stedet, utforskes ekstrakraniell og transcranial dupleksskanning. Ekstra kranial farge ultralyd er en absolutt smertefri metode for å undersøke nakkens kar, som kan påføres flere ganger på rad uten helsehelse. Verdien av prosedyren er at denne metoden gjør det mulig å identifisere vaskulære sykdommer som forekommer asymptomatisk eller i de tidligste stadiene av deres utvikling.

TKDS påført karene i hjernen og er tildelt i tilfellet med komplekse former forbigående iskemi, for å bestemme den blokkeringen eller krampe i iskemiske og hemoragisk slag utførelsesformer og forskjellige lesjoner og intrakranielle arterier. Moderne transkranial duplex gjør at du kan vurdere åpenheten av cerebrale fartøy, for å fastslå den eksakte lokalisering av aterosklerotisk plakk, og selv se retningen og innholdet i blodstrømmen.

Fordeler med metodikk, effektivitet og sikkerhet

De viktigste fordelene ved CDS inkluderer slike positive aspekter ved metodikken som:

 • sikkerhet;
 • harmløshet;
 • smertefri;
 • høy effektivitet.

Dupleksstudie av karene i nakken og hodet har ingen bivirkninger og er spesielt ufarlig. I denne forbindelse kan legen foreskrive prosedyren mange ganger uten frykt for pasientens helse. I tillegg gjør DSSG det mulig å nøyaktig bestemme utviklingsstedet for den patologiske prosessen i karene, selv om sykdommen er asymptomatisk.

Tosidig skanning av fartøy av hode og nakke

Dupleks skanning av brakiocephalic arteries (BCA) er en kompleks ultralydstudie av karene i hode og nakke. Ikke-invasivitet, sikkerhet, fravær av strenge kontraindikasjoner og aldersbegrensninger i kombinasjon med tilstrekkelig høy informativitet gjør det til en av de viktigste diagnostiske teknikkene i angioneurologi.

Essensen av metoden

Tosidig skanning er basert på refleksjon av ultralydbølger fra forskjellige vev i menneskekroppen. Denne studien omfatter to komponenter: vaskulær skanning (B-modus) og Doppler. De kan brukes samtidig eller vekselvis, avhengig av apparatet og ferdighetene til en spesialist i ultralydsdiagnostikk.

B-modus med dupleksskanning er en todimensjonal seroskalaekografi. Dette er det som kalles "vanlig" ultralyd. De piezoelektriske krystaller som er plassert i sensoren til instrumentet under virkningen av en vekslende elektrisk strøm genererer ultralydbølger. De fokuserer og er rettet mot det undersøkte området av menneskekroppen. Slike stråling forårsaker ikke ubehag og gir ikke skade. Stoffer og anatomiske formasjoner har forskjellig tetthet og evne til å absorbere og reflektere ultralydstråler. Sensoren registrerer det reflekterte signalet, og basert på forskjellen mellom den utstrålede og reflekterte bølgen, bygger apparatprogrammet et todimensjonalt (plan) svart og hvitt bilde.

B-modus lar deg visualisere fartøy av forskjellig kaliber og omgivende vev. I dette tilfellet vurderer legen strukturen på veggene sine, viser tilstedeværelsen av trombi og plakk, måler diameteren av arterier og årer, bestemmer deres kurs og tilstedeværelsen av patologiske utvidelser eller sammenbrudd.

Dopplerografi er en dynamisk studie som hjelper i sanntid til å vurdere blodstrømsparametere. Metoden er basert på Doppler-effekten. Dette er en endring i oppfattet frekvens og bølgelengde når signalet reflekteres fra et bevegelige objekt. Ultralydet som genereres av sensoren reflekterer blodceller (røde blodlegemer og andre celler) og fanges av enheten. Dette lar deg vurdere retningen og hastigheten til blodstrømmen, dens linearitet og ensartethet. Den bremse ned, utseendet av turbulens (turbulens) eller retrograd blodbevegelse vitner for tilstedeværelsen av noen strukturelle endringer.

På grunn av kombinasjonen av de to modene gir dupleksskanning legen informasjon om årsakene til brudd på blodtilførselen til hjernen og omfanget av eksisterende blodstrømmangel.

Hvilke fartøy er undersøkt

Ekskranial og noen intrakranielle fartøy er gjenstand for undersøkelse. Av nakkekarene undersøkes en del av brakiocephalisk stammen, vanlige karotisarterier og deres bifurkasjonsområde, en ekstrakraniell del av den indre halspulsåren og ytre karoten arterier. De tidsmessige og supra-laterale arteriene, store vener etter utgang fra skallen, og venøs plexus kan også studeres.

Ved transcranial dupleksskanning undersøker legen de karene som er i projeksjonen av de akustiske vinduene (templer, øyekontakter, store oksipitale åpninger). Det er disse delene av skallen i en voksen som tillater at et tilstrekkelig antall ultralydbølger skal studeres. Barnet skannes også gjennom unclosed fontanels, som utvider de diagnostiske egenskapene til metoden.
Transcranial dupleksskanning gir deg mulighet til å undersøke den intrakranielle delen av de interne karotale og vertebrale arteriene, cerebrale arterier (fremre, midterste, bakre), hovedartarien.

Hva viser full-duplekssøk av BCA?

Ved hjelp av tosidig skanning av karene i hodet og nakken, er det mulig å identifisere:

 • Aterosklerotiske lesjoner av arterier med innsnevring av deres lumen, dannelsen av en parietal trombus;
 • Tilstedeværelse av patologisk tortuositet (drap) av blodkar;
 • aneurysmer av forskjellige former og opprinnelse;
 • anomalier i strukturen, forgrening og kurs av fartøyene;
 • vaskulitt av forskjellig etiologi;
 • trombose;
 • brudd på integriteten til fartøyets vegg;
 • endring i elastisitet av vaskulære vegger;
 • Tilstedeværelse av patologiske arteriovenøse eller arterio-arterielle shunts (steder med unormal utslipp av blod i et annet fartøy);
 • brudd på kompensasjons- og reguleringsmekanismen for å opprettholde stabiliteten av blodtilførselen til hjernen;
 • graden av blodstrømmangel i de smalte områdene av karene, tilstedeværelsen av en patologisk blodstrøm og en endring i dens ensartethet og retning;
 • Tilstanden for sikkerhetsnettverket, dets funksjonelle evner og graden av kompensasjon ved utilstrekkelig blodgass langs hovedartene.

Tosidig skanning tillater oss å identifisere årsakene til nedgangen i patenen til hovedkarene i hodet og nakken og samtidig vurdere naturen og omfanget av de resulterende konsekvensene av denne funksjonelle forstyrrelsen.

Når en duplekssøk av BCA er tildelt

Undersøkelse av karene i hode og nakke vist kliniske tegn på akutt eller kronisk cerebrovaskulær insuffisiens, for å overvåke effekten av terapien, i systemisk trombolyse. Grunnlaget for det formål tosidig skanning kan være pasientens klager på hodepine, hukommelsestap, plutselig uklart syn, besvimelse, ringing i hodet og svimmelhet, svakhet i arm og ben, problemer med å svelge. Identifiserte når sett forfra og sentrale parese oculomotor muskler, lemmer, vokser kognitive forstyrrelser vestibuloataktichesky syndrom, bulbar parese og er grunnlaget for søke av diagnostisk undersøkelse med hovedårene i hodet og nakken.

Ofte er tosidig skanning en del av en rutinemessig undersøkelse av personer med risiko for å utvikle cerebrovaskulære sykdommer. Dette inkluderer røykere, pasienter med diabetes mellitus, hypertensjon, fedme, identifisert dyslipidemi, systemiske sykdommer. En dupleksskanning av venene i brakiocephalisk bassin er indikert for mistanke om trombose og tromboembolisme.

Prosedyre av studien

Spesiell forberedelse før dupleksskanning er ikke nødvendig. Det er ønskelig i flere dager å slutte å ta medisiner som kan påvirke tonene og patenen til fartøyene. Dette er avtalt med den behandlende legen, da mange medikamenter krever regelmessig opptak og ikke kan kanselleres. Pasienten skal informere legen om ultralydsdiagnostikk om alle preparater som brukes. Det er også tilrådelig å avstå fra alkoholinntak, intens fysisk aktivitet, bad- og badstubesøk dagen før.

Når dupleksskanning av karene i hodet og nakken ligger, ligger pasienten på ryggen, om nødvendig spør legen ham om å snu på siden. Det er uønsket å snakke og endre kroppens stilling uten tillatelse. Hvis det er ubehag i hjertet, svimmelhet og andre klager, er det nødvendig å informere undersøkende lege om det.

Under en dobbeltsidig skanning, presser legen sensoren med kontaktgelen på huden på sidens overflater, over og under oksipitale, supraklavikulære og tidsmessige områder. Og når man undersøker supraclavikulære arterie og orbitale kar, undersøkes området over det indre hjørnet av øyet. Når du bruker Doppler-modusen, kan legen bruke funksjonstester for å vurdere tilstanden for autoregulering av sirkulasjonen. For å gjøre dette, utføres kortvarig kompresjon (kompresjon) av karoten arterier med fingre eller en sensor, sokkelenes ende er senket. Legen kan også be patienten om å sitte ned, snu hodet, puste ofte, holde pusten og belastningen.

I konklusjonen indikerer legen diameteren av de undersøkte fartøyene, hastigheten og arten av blodstrømmen i dem, tilstedeværelsen av sammenbrudd (stenoser) og trombi, patologiske forandringer i vaskulærveggen. Tilstanden og tykkelsen til intima-mediekomplekset (CMM) er også beskrevet, og det avslørte blodstrømningsunderskudd er dessuten angitt i prosentvise termer.

Tolkning av resultatene av dupleksskanning av karene i hodet og nakken utføres av den behandlende legen, som også bestemmer seg for taktikken for videre behandling av pasienten. Spesialisten for ultralydsdiagnostikk kan ikke gi anbefalinger om inntak av bestemte legemidler eller behovet for kirurgisk inngrep.

Legen for funksjonell diagnostikk Murat Nagaplev forteller om dupleksskanning av karene i hodet og nakken:

Tosidig skanning av cerebral fartøy

Tosidig skanning av cerebral fartøy er en integrert del av en fullverdig ultralyd av karene i hjernen og nakken, som utføres i flere moduser:

 • to-dimensjonal (B-modus) - gir den beste måten å se fartøyene og omkringliggende vev, bortsett fra fartøyene inne i skallen. Også B-modus lar deg få minst informasjon om blodstrømmen i karet.
 • tosidig skanning - lar deg få et todimensjonalt bilde med detaljert og visuell (farget med forskjellige farger) informasjon om blodstrømmen i karene. Kan vise båten i to plan - langs fartøyet og over fartøyet. Har 2 moduser - farge og spektral. Dupleksskanning er rettet mot å skaffe informasjon om fartøyets tilstand (dens vegg, lumen) og omgivende vev i B-modus og evaluering av hemodynamiske fenomener ved bruk av Doppler effekt. Kvalitativ informasjon om tilstanden til blodstrømmen er oppnådd i farge, kvantitativ - i spektral Doppler-modus. Les mer om modusene for bruk av ultralydmaskiner.

En variasjon er transcranial dupleksskanning, under hvilken blodstrømmen i karene i skallen blir undersøkt. Å studere fartøyene inne i skallen i B-modus er nå fundamentalt umulig.

Transkranial ultralyd brukt i forskning stoffer i hjernen for primær diagnostikk av volumetriske lesjoner i hjernen lokalisert i den halvkule, intracerebral hematom og andre fokale hjerneskader, samt for å overvåke den tidligere diagnostisert sykdom. men Den informative verdien av denne metoden er betydelig dårligere andre neuroimaging metoder, inkludert datamaskin og magnetisk resonans avbildning av hjernen.

Kompleks analyse Parametere i alle tre modi (B-modus, fargedobleksskanning, spektral dupleksskanning) gir et helhetlig bilde av den patologiske prosessen.

Det offisielle navnet - dupleks skanning av hovedkarene i hodet (DC MAG).

Forskjeller av triplex og dupleksskanning

Triplex skanning (triplex) er ikke en egen ultralydteknikk, det er bare teknologisk modus tosidig skanning. Under en dupleksskanning opererer ultralydmaskinen samtidig i to moduser, under triplex - i tre moduser (B-modus, DCS-modus, puls eller kontinuerlig bølge-modus). Siden mottakssendende krystall er den samme for alle moduser, er triplex-skanning ved oppløsning alltid verre enn duplex-skanningen.

Indikasjoner for transcranial dupleksskanning

oppførsel transcranial dupleksskanning er nødvendig i følgende tilfeller:

 • Hvis for tosidig skanning (Doppler-ultralyd) avdelinger ekstrakraniell cerebrale arterier og hals detekterte stenose (innsnevring) eller lukking av vaskulære hulrommet som kan forstyrre blodstrømmen i de cerebrale kar;
 • hvis det er indirekte tegn på skade på arteriene (karene) inne i skallen;
 • hvis tegn på akutt eller kronisk iskemi (mangel på oksygen) i hjernen blir avslørt uten tilsynelatende grunn,
 • hodepine syndrom;
 • i nærvær av en systemisk vaskulær sykdom som kan forstyrre blodsirkulasjonen i hjernens karer (arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, systemisk vaskulitt etc.)
 • i nærvær av patologi i hjernen, som er ledsaget av en endring i sin struktur og blodsirkulasjon i hjernens kar.

Minimalt og ytterligere studievolum av ekstrakranielle kar

Minste volum ultralyd under tosidig skanning av de ekstrakranielle delene av arteriene i hodet og nakken Det inkluderer:

 • distal del av brachiocephalic stammen,
 • vanlige karotisarterier overalt,
 • indre halspulsårer før de kommer inn i hulehullet gjennom søvnkanalen,
 • eksterne karoten arterier i den proksimale delen,
 • vertebrale arterier i segmenter V1 og V2.

Ekstra volum Ultralyd inkluderer komprimeringstester for å vurdere funksjonen til de tilknyttede arteriene i Willis-sirkelen og søke etter bypass-fartøy i tilfelle innsnevring eller klemming av arteriene i hodet og nakken utenfor skallen.

Dupleks skanning metode

Tosidig skanning av karene i hjernen og nakken på ekstrakranielt nivå utføres i pasientens stilling ligger på ryggen. Teknologien for ultralydsundersøkelse av karoten arterier inkluderer tredimensjonal skanning - To langsgående (fremre og bakre) og tverrgående. Bruken av 3 skanningsplaner minimerer risikoen for diagnostiske feil.

Transcranial dupleksskanning Utfører bare etter dupleksskanning ekstrakranielle deler av hjernens hjerne og nakke.

Teknikken for transcranial dupleksskanning inkluderer:

 • en studie av stoffet i hjernen i B-modusen (transkranial sonografi),
 • studie av blodstrøm i store intrakranielle kar (arterier, vener og bihule) ved bruk av Doppler-effekten.

Inspeksjon av veggen av intrakranielle fartøy i B-modus transcranial skanning er i prinsippet umulig på grunn av den lave (2-2,5 MHz) frekvensen av ultralyd som kreves for passering gjennom skallenbenene. Av denne grunn vurderes all kvalitativ informasjon om tilstanden til fartøyets lumen og den vaskulære strukturen ved endringer i fargemønsteret av blodstrømmen i karet.

Transcranial dupleksskanning utføres av en vektor (sektor) sensor ved bruk av ultralydvibrasjoner med en frekvens på 1-2,5 MHz (2 MHz) gjennom to hoved- og to ekstra standardtilganger.

Grunnleggende tilgang for transcranial dupleksskanning er:

 • transtemporal - gjennom temporal bein (over og på forsiden av øret),
 • subokipipital - gjennom en stor occipital åpning.
 • transorbital (utenfor øyet)
 • transokipipital (gjennom vev av oksepitale bein over oksipitale hagen).

Kostnad for tosidig skanning av cerebral fartøy

Gjennomsnittlige priser er angitt i russiske rubler per 1. juli 2012 i kommersielle medisinske sentre i Moskva.

Tosidig skanning: hvordan utføres prosedyren

Tosidig skanning er en avansert diagnostisk metode som kombinerer den allerede kjente ultralyd og dopplerografi.

Den har en fordel i løpet av de to siste, noe som uttrykkes i evnen til å diagnostisere vaskulære patologier i den tidligste utviklingsstadiet. Dette oppnås på grunn av det faktum at ved hjelp av dupleks er det mulig å evaluere ikke bare de ytre egenskapene, men også å undersøke den indre strukturen av blodkarene for å avsløre deres indre patologi. Dupleks ultralydundersøkelse er en metode for tredimensjonal ekkografi, som har en høy grad av informativitet, noe som er viktig for å klargjøre årsakene til sykdommer og diagnostisering.

Med alle sine forskningsegenskaper er denne prosedyren preget av absolutt sikkerhet og smertefrihet og ingen kontraindikasjoner og bivirkninger. For å utføre diagnostisk prosedyre trenger pasienten ikke spesiell trening. Det krever imidlertid en høy kvalifisering av legen for å oppnå pålitelige resultater. En slik studie gir en mulighet til:

 • en pålitelig definisjon av hvilken som helst patologi i vaskulærsengen
 • bestemmelse av blodstrømningshastighet;
 • avslørende årsakene til endringer og forstyrrelser i blodstrømmen.

Dupleks ultralydsskanning er en moderne metode for ultralydundersøkelse, som du kan få et todimensjonalt bilde av fartøyene og bestemme tilstanden til sirkulasjonssystemet, arten og hastigheten til blodstrømmen i den

Tosidig skanning er en moderne måte å diagnostisere

Dupleks ultralydsskanning er en moderne metode for ultralydundersøkelse, som du kan få et todimensjonalt bilde av fartøyene og bestemme tilstanden til sirkulasjonssystemet, arten og hastigheten til blodstrømmen i den. Teknikken er basert på virkningen av høyfrekvente ultralydbølger. Dataene er oppnådd ved hjelp av en ultralydssensor som visualiserer informasjonen på skjermen til enheten i form av et bilde. Forgjengeren til dupleksskanning var dopplerografi.

Fordelen med den nye teknikken er at den ikke bare gjør det mulig å vurdere blodstrømmenes retning og hastighet, men også å bestemme de strukturelle forandringene som skjer i veggene til fartøyene og deres lumen. I motsetning til konvensjonell ultralyd, kan dupleksstudier visualisere blodkar på vanskelige steder og nøye undersøke egenskapene deres.

Det er en helt sikker diagnosemetode, som ikke har noen skadelig effekt på menneskekroppen, og kan derfor utføres flere ganger på kort tid. Det tilhører kategorien ikke-invasive undersøkelsesmetoder. Gjennom en slik ultralydsskanning undersøkes fartøyene, venene og arteriene i underekstremiteter, hod og nakke, brakiocephaliske arterier. Denne diagnostiske metoden brukes i screening for å identifisere sykdommer som forekommer asymptomatisk, og også som en kontroll etter legemiddelbehandling eller vaskulær kirurgi.

Dupleks ultralydsskanning er en moderne metode for ultralydundersøkelse, som du kan få et todimensjonalt bilde av fartøyene og bestemme tilstanden til sirkulasjonssystemet, arten og hastigheten til blodstrømmen i den

Etter avslutningen av prosedyren kan pasienten leve en vanlig livsstil, komplikasjoner observeres ikke. Dermed er ultralyd dupleksskanning en svært nøyaktig metode for å diagnostisere patologier og sykdommer i det vaskulære systemet i et tidlig stadium av utviklingen. Basert på denne diagnosen har legen muligheten til å diagnostisere og bestemme behandlingens taktikk. Tosidig skanning av fartøy utføres med følgende sykdommer:

 • tromboflebitt og flebotrombose av venene i nedre ekstremiteter;
 • kardiovaskulær patologi i nakken og hjernen;
 • åreknuter i underekstremiteter;
 • aterosklerose og betennelse i blodkarene;
 • diabetisk angiopati av beinene i beina;
 • aneurisme av aorta og kar
 • vaskulær skade;
 • vaskulitt.

Diagnose av patologien til brakiocephalic arterien

Hva er symptomene på tosidig skanning av brakiocephalic fartøy? Blodtilførsel av hjernen utføres på grunn av flere arterier, hvorav den ene er brakiocephalic. Det er patologiene til brakiocephalic arterien som kan føre til alvorlige konsekvenser. Det er kjent at det er i dem som atherosklerose utvikler oftest. Hvis pasienten klager over hyppig hodepine og svimmelhet, øresus i hodet og ørene, en følelse av pulsering i templene legen foreskriver en gitt diagnostisk prosedyre for å fastslå årsaken til tilstanden og diagnose. I tillegg er grunnlaget for denne prosedyren pasientens klager om svakhet og døsighet, gangløshet og nedsatt hukommelse, ustabilitet i blodtrykk og synshemming. I tillegg til disse symptomene tosidig skanning Prosedyren utføres før tilberedning for hjertekirurgi, etter et slag, og operasjoner på karene i hode og nakke, og etter påvisning av hjerte patologier av ulike slag.

Diagnose av patologien til brakiocephalic arterien

Tosidig skanning av brakiocephalic arterier tillater:

 1. Vurder tilstanden til veggene i blodårene.
 2. Bestem hastigheten på blodstrømmen i dem.
 3. Gjenkjenne skipets nederlag i et tidlig utviklingsstadium.
 4. Identifisere og bestemme alvorlighetsgraden av aterosklerose.
 5. Identifisere tilstedeværelsen av stenose og bestemme dens alvorlighetsgrad.

Prosedyren er ganske enkel og krever ikke spesiell trening. Under henne er pasienten i horisontal stilling, en spesiell gel påføres på nakken og halsbåndet. Videre fungerer legen som en spesiell sensor. Varigheten av prosedyren er ca. 40 minutter, pasienten kan motta resultatene av studien rett etter at den er avsluttet. Dekoding av konklusjonen utføres av en lege, og på grunnlag er det medisinsk eller kirurgisk inngrep foreskrevet. Tidlig diagnose kan unngå alvorlige komplikasjoner og begynne behandling. Tosidig skanning av brachiocephalic stammen vil bidra til å identifisere følgende patologier:

 1. Trombi og aterosklerotiske plakk og deres plassering er bestemt.
 2. Stenose av blodkar. Graden av deres innsnevring er bestemt.
 3. Underutvikling av fartøy, endringer i diameter og graden av skade på veggene.
 4. Aneurysmer av blodårer og arterier.
 5. Aterosklerose og angiopati.
 6. Unormal tortuositet, forlengelse og bøyninger.

En undersøkelse av blodstrømmen i hodet og nakken utføres med cervikal osteokondrose

Studie av blodstrømmen i hodet og nakken

Med tosidig skanning av kar i hode og nakke kan få detaljert informasjon om tilstanden til det vaskulære hjerneblodstrøm, identifiserer de forskjellige vaskulære sykdommer på tidlige utviklingsstadier, for å bestemme graden av åpenhet og detektere tilstedeværelsen av blodpropper. Den største fordelen med denne metoden for diagnose er muligheten til å identifisere sykdommen før utbruddet av signifikante kliniske symptomer. I tillegg er denne metoden ikke-invasiv, og krever ikke bruk av medisiner, noe som betyr at allergiske reaksjoner vil bli utelukket. Denne prosedyren utføres i henhold til følgende indikasjoner:

 • vedvarende hodepine;
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • svimmelhet og svimmelhet;
 • svakhet i lemmer og ustabilitet i gang
 • hypertensjon i hjernen;
 • diabetes mellitus og vaskulitt;
 • betydelig reduksjon eller tap av hørsel;
 • konstant følelse av støy i ørene;
 • søvnforstyrrelser;
 • hukommelsessvikt og oppmerksomhetsforstyrrelse;
 • postoperativ patologi av cerebral fartøy.

Diagnostiseringsprosedyren har ingen kontraindikasjoner for utførelse hverken etter alder eller tilstand, og kan gjentas det nødvendige antall ganger. Det har ingen negativ effekt på kroppen. Ved hjelp av tosidig skanning av hodeskårene er det mulig å analysere tilstanden til fartøyene på de mest utilgjengelige stedene, dette er spesielt viktig for sykdomsproblemer i hjerneblodstrømmen. Tosidig skanning lar deg nøyaktig visualisere alle prosessene som oppstår i hodene i hodet.

Tosidig skanning av karene i nakken og hodet er tildelt når følgende patologier blir avslørt:

 • endarteritt og arteriosklerose av blodkar;
 • vaskulær skade;
 • aorta aneurisme;
 • trombose og tromboflebitt;
 • åreknuter
 • vaskulitt;
 • diabetisk angiopati;
 • overvåking etter operasjonen på fartøyene.

Tosidig skanning av karene i nakken og hodet er foreskrevet for påvisning av endarteritt og arteriosklerose av karene

Når det gjelder forberedelsene til undersøkelsen, før prosedyren er det nødvendig å slippe ut hodet og nakken fra forskjellige ornamenter. På dagen for prosedyren er det tilrådelig å slutte å røyke og ikke drikke sterk te, kaffe, energidrikker. Etter varighet tar prosedyren ikke mer enn 30 minutter. Under utførelsen på forskningsområdet tilføres en spesiell gel og ultralydbølger gjennom hvilke fartøyene visualiseres, sendes gjennom en spesiell sensor.

Studie av nedre lemmer med tosidig skanning

Sykdommer i karene i underdelene er et ganske vanlig fenomen i dag. Den nedre ekstremiteten er preget av et komplekst venesystem, som er integrert i et enkelt nettverk. Disse er dype og overfladiske årer, små kar og ventiler, gjennom hvilke strømmen av blod flyter i retning fra bunnen opp. På grunn av det faktum at de viktigste venøse karene er dype, kan de ikke sees av øyet og dermed identifisere mulige patologiske forandringer i dem. Det er gjennom dem at blodstrømmen er nesten 90%. Derfor er dupleksskanning av vener i underekstremiteter og hele sirkulasjonssystemet den mest pålitelige og nøyaktige av moderne diagnostiske metoder. Det anbefales at følgende symptomer, som indikerer muligheten for utvikling av sykdommer:

 • hevelse i ankelen;
 • ubehagelige og smertefulle opplevelser i beina i en tilstand av hvile og bevegelse;
 • benkramper;
 • trekker opp følelser i tærne;
 • tyngde i nedre lemmer;
 • synlige vaskulære stjerner på bena;
 • endringer i subkutane årer;
 • dannelsen av trophic ulcers;
 • patologiske forandringer i huden på underdelene.

Sykdommer i karene i nedre ekstremiteter er ganske vanlig fenomen i vår tid

Dupleksskanning av nedre ekstremiteter bidra til å identifisere og bestemme graden av utvikling av sykdommer som for eksempel aterosklerose ben beholdere endarteritis, åreknuter, trombose, embolisme, trombose saphenous vener, dyp vene okklusjon. Formålet med diagnosen er å vurdere fartøyets patenter og å identifisere ulike formasjoner i deres lumen, samt å studere blodstrømmen i dem. I rammen av tosidig skanning av arterier i nedre ekstremiteter, utføres en undersøkelse:

 1. Popliteal og tibial arterier.
 2. Overfladiske iliac arterier.
 3. Overfladiske og dype femorale arterier.
 4. Vanlige femorale arterier.
 5. Tilbake arterier av foten.

Dupleksskanning av vener blir utført som følger: pasienten frigjør benene, på overflaten av huden smurt med en spesiell gel, hvor legen vil bli ledet av en ultrasonisk sensor. Studien utføres i en liggende og stående stilling. Dette er gjort for å bestemme arten av bevegelsen av blod. Dype vener undersøkes ved hjelp av konvensjonelle og fargevalg. Diagnose utføres av en vaskulær kirurg.

Les Mer Om Fartøyene