Med høyt kolesterol diett

Kolesterol spiller en viktig rolle i menneskekroppen. Han deltar aktivt i metabolske prosesser, syntese av enzymer og hormonell regulering, hjelper i dannelsen av cellemembraner. Normen i en sunn voksen er 5 mol / l eller mindre, og for å opprettholde en slik norm, er det nødvendig å motta det fra utsiden ikke mer enn 300 mg per dag.

Kolesterol er viktig for mennesker, men det overskytende fører til ubehag, dårlig helse og en rekke sykdommer, den mest alvorlige - aterosklerose. Denne patologien blir provosert av lipoproteiner med lav densitet, akkumulert i blodet i overskudd.

Hvorfor trenger du en diett med høyt kolesterol

Moderne spesialister har utviklet en rekke terapeutiske intervensjoner som kan bidra til å kvitte seg med overskudds low-density lipoprotein kolesterolnivåer og stabilisere kroppen. En av disse tiltakene er obligatorisk tilslutning til et spesielt diett.

Normalisering av ernæring og riktig utvalg av produkter med nødvendig innhold av nyttige stoffer kan bidra til å forhindre patologiens utvikling, normalisere arbeidet i kardiovaskulærsystemet, metabolske prosesser.

Kostholdet med økt kolesterol er basert på prinsippene for mekanisk shchazheniya. Dette er nødvendig for å redusere byrden på mage-tarmkanalen, og normaliserer også nyrene og leveren.

Kjennetegn på en diett med forhøyet kolesterol

Behandlingsbordet med økt nivå av kolesterol tilsvarer en diett i henhold til Pevzner №10 og 10і. Den består av å spise mat med en begrenset mengde animalsk fett og natriumklorid.

Bordets karakteristika (per dag):

 • kraftverdi: 2200-2600 kcal;
 • proteiner - 90 g;
 • vegetabilsk fett - opptil 30 g;
 • dyrefett - opptil 50 g;
 • salt - opp til 5 g;
 • karbohydrater for personer med økt kroppsvekt - 300 g;
 • karbohydrater for personer med lav og normal kroppsvekt - 350g.

De viktigste bestemmelsene i kostholdet for høyt kolesterol

Det er flere prinsipper som tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner №10:

 1. Maten skal være i brøkdelte, små porsjoner. På dagen som en person skal utføre minst 5-6 måltider, tygge hver parabolen grundig.
 2. Feil av sult under behandling er uakseptabelt. Det er tilrådelig å planlegge måltider slik at hvis det ser ut, var det minimal. Du kan ha en matbit med frukt og friske grønnsaker hvis du ikke kan spise i tide.
 3. Forhøyet kolesterol har en mye verre effekt på kvinner over 45 år, siden de begynner, av naturlige grunner, å senke nivået av hormonet østrogen, som styrer mange viktige funksjoner av den kvinnelige kroppen. Menyen på kvinner eldre enn middelaldrende med høyt kolesterol bør inneholde et stort antall produkter som inneholder fytoøstrogener - plante analoger av menneskelige hormoner. Disse produktene inkluderer hvetekim, sesamfrø, solsikkefrø og lin, olivenolje, soya, kikærter og druefrø. Den mest verdifulle for kvinner i premenopausale avocado, som er et oppkomme av flerumettet fett og fytoøstrogener.
 4. Temperaturen på oppvasken skal være moderat varm. For varm eller for kald mat irriterer magen og gjør fordøyelsen vanskelig.
 5. Tilsetning av salt under matlaging er uakseptabelt, Maten kan bli saltet allerede når parabolen serveres på bordet.
 6. Du kan servere måltider utelukkende med vegetabilske oljer.
 7. Med høyt kolesterol i kroppen eksperter anbefaler å spise mer frukt og grønnsaker som inneholder vitaminer C, P og B,eller velg et vitamin-mineralsk kompleks, som i tillegg til disse stoffene vil inkludere sporstoffer - kalium og magnesium. Disse komponentene kan beskytte veggene i blodårene, har en antioksidant effekt, og stabiliserer også blodstrømmen og hjerterytmen. Også fra frukt, grønnsaker og nøtter kan du få et stort antall komplekse karbohydrater og fibre, fordelaktig for fordøyelsessystemet.
 8. For å redusere byrden på urin- og kardiovaskulærsystemet, og for å oppnå maksimal rensing av kroppen, vil trenge en dag minst 1,5 liter væske. Det anbefales å drikke varmt rent vann eller mineralvann.
 9. Eventuelle alkoholholdige drikkevarer som inneholder enda en minimumsandel av alkohol er strengt forbudt. Det eneste unntaket er naturlig rødvin, som inneholder et stort antall flavonoider. De er kjent for deres antioksidantegenskaper og evnen til å forhindre veksten av kolesterolplakk inne i karene. Den terapeutiske dosen rødvin er 50-70 g.
 10. Det er viktig å huske at for normal funksjon av gastrointestinale, kardiovaskulære, nervøse og andre systemer Det er nødvendig å ta mat strengt i timen og begrense beløpet om kvelden. Tettheten av deler reduseres gradvis fra frokost til middag. Det siste måltidet skal foregå 3-4 timer før sengetid.
 11. Før du engasjerer deg i nær behandling av høyt kolesterol, personer med overvekt og til og med minimale stadier av fedme anbefales å først redusere vekten og ta opp fysisk anstrengelse for å frigjøre kroppen av overflødig tyngdekraft. Overflødig fett i menneskekroppen er den mest negative faktor i det indre miljøet, noe som provoserer et stort antall patologier i hjertet og blodårene.

Overholdelse av disse reglene vil føre til økt effektivitet i behandlingen, redusere overflødig vekt og forbedre pasientens tilstand betydelig.

Tillatte produkter

Med økt kolesterol, i henhold til normer av behandlingstabellen og anbefalingene fra spesialister, er følgende retter tillatt fra følgende produkter:

 • grønnsaker og grønnsaker: Aubergine, tomater, squash, squash, bønner, alle typer kål, vårløk og løk, gulrot, hvitløk, agurk, salat, rødbeter, persille, selleri, arugula, fennikel, asparges, gresskar, hvitløk, basilikum,
 • frukt: avokado, sitrusfrukter, granatepler, epler, pærer, mango, nektariner, ferskner;
 • bær: Stikkelsbær, blåbær, bønner svart, hvit og rød;
 • nøtter og tørket frukt;
 • frokostblandinger og frokostblandinger;
 • honning;
 • meieriprodukter: kefir og cottage cheese med en lav prosentandel av fett, fettfattig ost av faste varianter;
 • kjøtt: biff, kalkunfilet og kylling;
 • egg;
 • alle typer magert fisk og sjømat;
 • alkoholfrie drikkevarer: urtete (apotek, kamille, mynte, rosehip), mineralvann, grønn te.

Forbudt mat med forhøyede kolesterolnivåer

Bruken av disse produktene i denne patologien er ikke anbefalt eller kategorisk forbudt, avhengig av alvorlighetsgrad av sykdommen bestemt av legen:

 • sjokolade;
 • iskrem;
 • meieriprodukter med høyt fettinnhold;
 • bananer;
 • sterk te og kaffe;
 • hurtigmat (chips, snacks, kjeks, hamburgere, ruller og sushi, pizza, etc.);
 • kaviar;
 • røkt kjøtt og pickles;
 • fet fisk og kjøtt;
 • lever og biprodukter;
 • kandisert tørket frukt;
 • pasta og brød;
 • ketchup, majones, hermetisert sauser;
 • søte bakverk.

Alle disse produktene har stor belastning på fordøyelsessystemet og inneholder mange stoffer som påvirker tilstanden til hjertet og blodkarene negativt. De kan øke nivået av kolesterol i blodet betydelig og forverre tilstanden, selv med et enkelt inntak.

Avhengig av sykdomsstadiet er noen av produktene akseptable for forbruk i små mengder. Tillatelsen til å legge dem til den daglige menyen kan kun gis av legen, basert på testene mottatt fra pasienten.

Eksempelmeny for 1 dag

En daglig diett for høyt kolesterol kan gjøres som følgende liste:

 • Første måltid:
  1. bokhvete / havregryngrøt på vann eller en blanding av melk og vann, svak te;
  2. kjøtt omelett, te med melk.
 • 2. inntak av mat:
  1. en grønnsakssalat kledd med olivenolje;
  2. noen tillatt frukt;
  3. en liten mengde fettfri hytteost.
 • lunsj:
  1. grønnsakssuppe;
  2. grønnsakspott, dampet;
  3. et stykke kokt fettfattig kjøtt eller fisk;
  4. dampkoteletter;
  5. Kompott;
  6. frisk frukt.
 • snack:
  1. glass litt søt bouillon av rosen hofter;
  2. kjeks fra kli.
 • middag:
  1. frukt eller grønnsak salat;
  2. stewed fisk eller kjøtt;
  3. diett ostegrill med minimal tilsetning av sukker;
  4. løs te eller urte avkok;
  5. bakte grønnsaker;
  6. kjeks.
 • Før du går til sengs: et glass yoghurt eller yoghurt.

Listen kan varieres ved hjelp av forskjellige kombinasjoner av tillatt frukt og grønnsaker, og også gradvis komplisere det som helsetilstanden forbedrer.

Om ønskelig kan du spise små mengder brød, men du må velge en gruppe fullkorn. Det anbefales å bruke råkorn til å tilberede korn.

Kuznetsova Irina, medisinsk anmelder

1.530 visninger totalt, 1 visninger i dag

Med høyt kolesterol diett

Kolesterol refererer til de gunstige stoffene som er involvert i stoffskiftet. I kroppen kommer kolesterol fra produkter av animalsk opprinnelse.

Kolesterol er en lipofil alkohol, spiller en rolle i dannelsen av cellemembraner, i syntese av visse hormoner og vitaminer, i andre metabolske prosesser.

Kolesterol er nødvendig for kroppen, men det økte innholdet kan føre til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt til aterosklerose.

I kroppen transporteres kolesterol med blodstrømmen ved hjelp av bærere: lipoproteiner med høy og lav tetthet. Lipoproteiner med lav tetthet kalles "dårlig" kolesterol, og når de øker i blodet, øker risikoen for kardiovaskulær patologi betydelig. Derfor anbefaler leger sterkt å redusere nivået. En reduksjon i lipoproteiner med høy tetthet øker imidlertid risikoen for hjertesykdom.

Normen for kolesterol i blodet hos friske mennesker er 5 mol / l og lavere. kolesterol fra friske mennesker bør være mindre enn 300 mg per dag, med forhøyede nivåer av kolesterol (hyperkolesterolemi) er ikke mer enn 200 mg pr dag.

Generell beskrivelse av dietten

Målet ved forhøyet kolesterol diett er å redusere det "dårlige" kolesterol, hindrer utvikling av sykdommer i det kardiovaskulære systemet, normalisering av nyre og lever, aktivering av metabolisme og forbedring av blodsirkulasjonen.

Kostholdet skal oppfylle prinsippet om mekanisk shchazheniya, som har en gunstig effekt, ikke bare på fordøyelsessystemet, men også på kardiovaskulær.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner № 10 og № 10С.

Behandlingsbordet med forhøyet kolesterol inkluderer restriksjon av salt og fett (hovedsakelig av animalsk opprinnelse).

Bordets karakteristika (per dag):

 • energien er 2190 - 2570 kcal;
 • proteiner - 90 gr., hvorav 55% er 60% av animalsk opprinnelse;
 • fett 70 - 80 gr., fra dem ikke mindre enn 30 gr. grønnsaker;
 • karbohydrater ikke mer enn 300 gr. for personer med høy vekt, og for personer med en normal kroppsvekt på 350 gram.

Grunnleggende prinsipper for diett

Strømmodus

Maten er delt, 5 ganger om dagen. Dette gjør at du kan redusere deler av mat og undertrykker sult i pauser mellom måltider.

temperaturen

Temperaturen på maten er normal, det er ingen begrensninger.

salt

Mengden av bordssalt er begrenset til 3 - 5 g., Maten er tilberedt usaltet, om nødvendig dosalivaetsya ved bordet. Salt forårsaker væskeretensjon i kroppen, noe som øker belastningen på kardiovaskulærsystemet.

væske

Bruk av fri væske opptil 1,5 liter (utslipp av kardiovaskulær og urinveisystem).

alkohol

Fra alkohol bør kastes, spesielt fra sterke ånder. Men legene anbefale (i fravær av kontraindikasjoner) tar over natten 50 - 70 ml av naturlig rødvin, som inneholder flavonoider som har antioksidantegenskaper (og dermed den rødvin beskytter den vaskulære veggen av aterosklerotisk plakkdannelse). I tillegg er et strengt forbud mot røyking pålagt.

vekt

Folk med fedme og overvekt skal normalisere vekten. Overflødig fett i kroppen er en ekstra kilde til "dårlig" kolesterol, og kompliserer også arbeidet i hjertet og blodårene.

Produkter med høyt innhold av lipotrope stoffer og vitaminer

Det er nødvendig å gi preferanse til frukt og grønnsaker, rik på vitamin C og P, gruppe B, salter av kalium og magnesium. Disse vitaminene beskytter de vaskulære veggene på grunn av antioxidantvirkningen, og kalium og magnesium deltar i hjerterytmen.

fett

Om mulig bør fett av animalsk opprinnelse erstattes som grønnsak. Vegetabilske fettstoffer inneholder ikke kolesterol, i tillegg er de nyttige for veggene i blodkar høyt i vitamin E (antioksidant).

Mat forbudt i høyt kolesterol

I listen over forbudte matvarer med forhøyet kolesterol kommer fett av animalsk opprinnelse hovedsakelig inn - de er kilden til "dårlig" kolesterol.

Avfall følger også av karbohydrater, som lett fordøyes, blir til fett og som en konsekvens i kolesterol.

Ikke spis mat som aktiverer og opphisser det nervøse og kardiovaskulære systemet.

Maten skal tilberedes dampet, kokt eller bakt. Steking av produkter er utelukket, siden under stekeprosessen dannes lavdensitets lipoproteiner og karsinogener. Nesten alle grønnsaker forbrukes i sveiset form, siden råfiber i store mengder fører til flatulens.

Liste over forbudte produkter:

 • sdobny ferskt brød, produkter laget av gjær og butterdeig, fritters, stekt paier, pannekaker, pasta varianter av myk hvete (inneholder fordøyelige karbohydrater);
 • fullmælk med høyt fettinnhold, fettost, surkrem, oster;
 • egg stekt og kokt (spesielt eggeplomme - en kilde til mettet fett);
 • Supper på konsentrert og fett kjøttkraft fra fisk og kjøtt, sopp kjøttkraft;
 • fete varianter av kjøtt (lam, svinekjøtt), fjærfe (and, gås), kyllinghud, spesielt stekt, pølser, pølser;
 • fettfisk, kaviar, saltet fisk, hermetisert mat, stekt fisk på margarin og faste fettstoffer;
 • fast fett (animalsk fett, margarin, matolje);
 • blekksprut, reker;
 • naturlig kaffe, brygget fra korn (under matlaging kommer fett ut av kornene);
 • grønnsaker, spesielt stekt på faste fetter (sjetonger, pommes frites, stekt i suppe) kokosnøtter og saltede nøtter;
 • majones, rømme og fløtesaus;
 • konfektkrem, sjokolade, kakao, kaker, iskrem.

Tillatte produkter

Anbefalte matvarer i et diett med forhøyet kolesterol bør inneholde et stort antall umettede fettsyrer, som er kilder til "godt" kolesterol.

Først av alt handler dette om fisk, som inkluderer omega-3-umettede fettsyrer. Også fisk er en kilde til vitamin D.

En stor mengde løselig fiber (havrekrok) øker nivået av høy tetthetslipoproteiner. I friske grønnsaker og frukt i store mengder inneholder antioksidanter, styrker de vaskulære veggene. Det finnes også mange antioksidanter (vitamin E) i nøtter.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol er utviklet for å normalisere forholdet mellom høyverdige lipoproteiner (oppover) og lavprotein lipoproteiner (nedover).

Liste over tillatte produkter:

 • brød tørket eller i går, av fullkorn, brød med kli, pasta fra durum hvete;
 • vegetabilske oljer i hvilken som helst mengde, med unntak av palmeolje (salater fylt med vegetabilsk ikke-raffinerte olje);
 • grønnsaker poteter, blomkål, kål, gulrot (toksiner), salat (kilde til folsyre), gresskar, squash, bete;
 • Fettfattige varianter av kjøtt og fjærfe (kanin, kalkun og kylling uten hud, kalvekjøtt, magert biff);
 • sjømat: kamskjell, østers, blåskjell og krabber er begrenset;
 • fisk, spesielt marine, fettfattige varianter (bakt og kokt): tunfisk, hyse, flunder, pollock, torsk, kulmule;
 • bønner, som en kilde til vegetabilsk protein;
 • nøtter (valnøtter, jordnøtter) inneholder en stor mengde fosfolipider, som reduserer nivået av "dårlig" kolesterol, er kilder til vitamin E;
 • løk og hvitløk, inneholder mye vitamin C, beskytter de vaskulære veggene, fjern kalkholdige avsetninger og fett fra kroppen;
 • havremel, grøt, puddinger fra andre kornblandinger (porrer bør tilberedes i fortynnet melk);
 • melk med lavt fett, lavt fettost, surkrem, yoghurt, yoghurt, fettfattige og usaltede varianter av ost;
 • juice, spesielt fra sitrus (mye askorbinsyre, styrke karvevegen);
 • svakt kokt te, kaffedrikk med melk, avkok av grønnsaker, hundrosen, komposer;
 • krydder: pepper, sennep, krydder, eddik, sitron, pepperrot.

Nødvendighet av slanking

Overholdelse av dietten regulerer innholdet av lipoproteiner med høy og lav tetthet, og reduserer dermed nivået av "dårlig" kolesterol.

Behandlingsbordet med høyt kolesterol gir deg mulighet til å normalisere innholdet uten å ta medisiner. I tillegg har folk som er kosten, fartøy for lang tid forbli "ren" blodsirkulasjonen er ikke brutt i dem, som ikke bare har positive effekter på det kardiovaskulære systemet, men også på betingelse av hud, hår og negler.

Et stort antall antioksidanter i anbefalte matvarer med økt kolesterol reduserer aldring av huden, forhindrer utvikling av patologier av indre organer, øker vitaliteten.

Konsekvensene av manglende overholdelse av dietten

Høyt kolesterol i blodet - dette er den første klokken av fartøyets fremvoksende arteriosklerose.

Når aterosklerose i veggene av blodkar dannes plakk som avgrenser hulrommet i arterier vener, som truer ikke bare utviklingen av sirkulatoriske forstyrrelser i kroppen som et hele, men også farlige komplikasjoner så som cerebralt slag og myokardinfarkt.

Dessuten er høyt kolesterol en faktor i utviklingen av hypertensjon og cerebral arteriosklerose (hukommelsestap, uklart syn, tinnitus, søvnløshet, svimmelhet).

Tabell - hva kan du spise med høyt kolesterol og hva er det ikke tillatt?

Hva kan du spise og hva er ikke mulig med et høyt nivå av kolesterol i blodet av kvinner og menn? Hvordan gå inn i ferien? Vi presenterer en praktisk tabell (liste) der den første kolonnen inneholder produkter som kan spises (med økt lpp / lavere lpvp) og i den andre, som er forbudt. For hver produktgruppe er det gitt korte anbefalinger (råd om et notat - fra leger og ernæringseksperter).

Hvilke matvarer kan du spise med høyt kolesterol, og som ikke kan være - et bord / en liste

Korn, bakverk, søtsaker


 • Hvis kolesterolet er hevet, men du vil virkelig spise noe søtt, så velg den mest kaloriske - fruktgelé, havremelkaker. Du kan ha en iskrem (helst hjemmelaget av skummet melk). Utvikle dine egne kulinariske ferdigheter!

Melk, sur melk, egg


 • Ikke bekymre deg, skummet melk inneholder så mange nyttige stoffer (proteiner, kalsium og fosfor) som hel og rå melk.
 • Eggproteiner inneholder ikke kolesterol, så erstatt dem sikkert med hele egg i oppskrifter (fra beregningen: ett helt egg = to proteiner). Med økt kolesterol i blodet (i tillegg til risikoen for atherosklerose), kan du ikke spise mer enn 2 yolks per uke.
 • Legg aldri ost til kjøttretter, ellers doble: og innholdet av skadelige fett og kalorier.

Supper, kjøttkraft


 • Etter å ha kokt kjøttkraft, sørg for å avkjøle det. Etter det, med en vanlig spiseskje, fjern hele laget av frosset fett.
 • Med et høyt nivå av kolesterol i blodet, som hovedretten, kan du (og til og med trenger) å spise supper fylt med ris eller "lett" pasta.

Fisk og sjømat

Kjøtt og kjøttprodukter

Olje, fett, transfett


 • Under koking, kutte alt "fett" fra kjøttet og fjern fuglens hud.
 • Hvis du har høyt kolesterol, begrense bruken av slakteavfall. Imidlertid anbefales det en gang om måneden å inkludere et lite (ca. 80 g) stykke leveren i dietten, siden det inneholder vitaminer og jern.
 • Du kan ikke spise stekt mat. Hvis du må steke, bruk vegetabilske oljer og en panne med non-stick belegg. Hvis du bruker en grill, legg kjøttet eller fisken på risten for å stable hele fettet.
 • Prøv å kombinere kjøttretter med pasta og grønnsak / "grønn" salater.

Grønnsaker og frukt


 • Fyll grønnsakssallater og snacks med sitronsaft, urter, sunne krydder. Fullstendig eliminere: majones, alle slags fete sauser og ketchup.

Juice, drikke, alkohol


 • Med en økt mengde kolesterol i blodet, prøv å fullstendig eliminere bruken av alkoholholdige drikker. Hva skal jeg gjøre for ferien? For menn, ikke mer enn to alkoholholdige drikker per dag, for kvinner - ikke mer enn en. Ifølge WHO-standarden kan denne drikke være et glass øl (330 ml), et glass tørrvin (250 ml) eller et glass sterke produkter (ikke over 60 ml).

Hva skal du gjøre for ferier med høyt kolesterol?

 • Prøv å ikke "jukse" deg selv om det faktum at du kan spise noe, men noe du ikke kan. Først forstår at noen kroniske sykdommer blir behandlet - kronisk. Det vil si hvis vi har spist i lang tid hva som er skadelig for kroppen (kanskje på grunn av uvitenhet), da for en normal gjenoppretting, vil det ta lang tid å ikke spise "deilig". Og for det andre håper du på det aller beste i livet. Som det var skrevet på Salomo-ringen: "Og det skal gå forbi."
 • Til slutt er det i dag et stort antall oppskrifter for deilig mat, helt ufarlig for vår helse. Ikke vær lat, finn dem. Styrke dine egne kulinariske talenter. Med dette BORD Du kan selvstendig regne ut listen over produkter med en normal del av diettkolesterol per dag (ikke mer enn 300 mg).
 • Hvis du har problemer med høyt kolesterol i blodet, men viljestyrke ikke er nok, for eksempel å nekte å spise "forbudt mat" på en fest. Spør din ektefelle (eller en nær venn) for å hjelpe deg med dette problemet - det vil si å kontrollere deg. Gi ham (eller henne) ordet - å beholde "til seierne". Eller gjør en seriøs innsats (mer om menn).
 • Under festivalen, prøv å flytte mer. Disse kan være danser (naturlig, moderat), noen utendørs spill, etc. Et utmerket alternativ, for eksempel, oftere og lengre gange med en hund. Generelt sett se omstendighetene.
 • Når det gjelder bruk av alkohol, er det bedre å forlate det. Til tross for det faktum at ifølge WHO-standarder er de tillatt i moderate mengder. Men hvor de første 50 ml, der og den andre. Og bak dem og den tredje (på prinsippet: "Gud elsker Treenigheten"). Du kan være munter uten alkohol.

Mer om tillatt (og til og med anbefalt), så vel som forbudt mat (presenteres i tabellen / listen over) med høyt kolesterol i blodet, finnes i andre artikler på vår nettside.

Riktig ernæring med høyt kolesterol

Kolesterol - kanskje en av de viktigste horrorhistoriene i vår tid. På bladene av aviser og i medisinske programmer, tematiske magasiner og vanlige reklame - vi hører om det økte nivået av kolesterol og dets fare hver dag.

Imidlertid er paradoksen i vårt informasjonssamfunn at de fleste bare har fragmentarisk informasjon om kolesterol, om hvordan det skjer og hvilken mat som er nødvendig for høyt kolesterol. For mange, har begrepet "kolesterolet" blitt synonymt med ordet "fett", og noen ganger, i omsorgen for hans helse, vi forhastet utelukke fra kostholdet ditt alt fett, frata kroppen ikke bare skadelige stoffer, men også nyttig og viktig.

På hvordan å senke nivået av kolesterol vi allerede skrev, i dag kommer vi fra den andre siden - og se hvordan å spise med høyt kolesterol.

Kolesterol: forstå konseptene

Kolesterol av sin natur er et fettlignende stoff, og ganske enkelt naturlig fettalkohol. Menneskekroppen er i stand til å produsere denne fettalkoholen selv - opptil 80%, og kunne ikke eksistere uten kolesterol. Dette stoffet syntetiserer steroidhormoner, spesielt kjønn, deltar i dannelsen av vitamin D, så nødvendig for sunne bein og nerver, og i fordøyelsen. Og kolesterol er en svært verdifull komponent i alle cellemembraner, og er bare nødvendig for dannelsen av alle celler.

I kroppen finnes kolesterol i to former - dårlig (lav tetthet) og god (høy tetthet). Det er ille som i seg selv skjuler de farene som leger ikke blir lei av å si: det er deponert på innsiden av arteriene, danner plaster og tetter fartøyene. Arterier blir mindre fleksible, blodet går verre, og dette fører til aterosklerose, i fremtiden - hjerteinfarkt og slag.

Hovedmålet med ernæring ved forhøyet nivå av kolesterol er å redusere nivået av skadelige og samtidig opprettholde et høyt nivå av nyttig kolesterol. Bevaring av balanse mellom disse to varianter er et løfte om normal hormonell bakgrunn, god metabolisme og sunne blodkar.

Kosthold i høyt kolesterol: generelle regler

Det er klare normer av kolesterolnivå: i blod av friske mennesker - mindre enn 5,2 mmol / l, diabetikere og "kjerner" - 4,5 mmol / l.

Permanent høyt kolesterol er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming til behandling: medisiner, mosjon, men viktigst - riktig diett. Medisinsk ernæring i høyt kolesterol - det er ikke klart kosthold, snarere er det bare en liste av felles krav til mat og sin forberedelse, noe som vil bidra til å opprettholde de nødvendige blod nivåer av "gode" kolesterolet og kvitte seg med "dårlig".

 1. Om mulig, bytt animalsk fett (smør, fett rødt kjøtt og melk) til grønnsak - oliven, solsikke, drue, linfrøolje.
 2. Vegetabilsk fiber er din venn og hjelper. Grønnsaker og frukt bør bli en dagligdags del av kostholdet ditt.
 3. Husk produktene som senker og regulerer nivået av "dårlig" kolesterol. Disse er epler og andre frukter som inneholder pektin (sitrus, vannmelon, rødbeter), havremel, naturlig grønnsaksjuice og grønn te.

Kosthold med økt kolesterol: hva skal du inkludere i menyen?

Hvis du har funnet høyt kolesterol, må hovedårsaken - ikke panikk og ikke umiddelbart gi opp alle fettene. I kostholdet ditt må det nødvendigvis være uerstattelig fett, disse er:

Vegetabilske oljer inneholder ikke kolesterol i det hele tatt, og for best mulig bruk er de best brukt uten varmebehandling: dressing salater, frokostblandinger etc.

Fisk bør finnes på bordet ditt minst 2 ganger i uken, ideelt - havet. Også nyttig er lever av sjøvarianter og fiskeolje (til og med apotek, i kapsler). Omega-3 fett i fisk regulerer kolesterol i blodet og reduserer viskositeten til blodet.

Hemmeligheten til bruk av nøtter er i enumettede fettsyrer. Noen få gram nøtter om dagen - cashewnøtter, brasiliansk, mandel, cedar og hasselnøtter, samt linfrøfrø er bare nødvendig.

Alle meieriprodukter - stekt ost, yoghurt, melk, yoghurt og oster - kjøp med lavt fettinnhold, brød - fra fullkornsmel, pasta - bare fra durumhvete. Kjøtt - lite fett: kylling, hvit kalkun, kanin.

Men grønnsaker anbefales noen (bortsett fra at potetene er mindre), spesielt grønne løvrike. Velg kål, salat, spinat og sorrel - oksalsyre i bladene reduserer skadelig kolesterol. Det er nyttig å inkludere i menyen og belgfrukter.

Grøt fra hele, ubehandlet korn reduserer også dårlig kolesterol i blodet. Havremel eller bokhvete med vegetabilsk olje er et ideelt alternativ for frokost med en slik diagnose.

Av drikkene - te, spesielt urte og grønn, kaffe uten krem ​​(bare med lavmælk), mineralvann. Til dessert - fruktdrikker, frukt iskrem, syltetøy og marshmallows, samt den gamle god syltetøy, som er så deilig forberedt i noen familier.

Sørg for å ta hensyn til hvordan maten er tilberedt: med forhøyet kolesterol optimalt valg - en frokostblanding og magre supper, bakte grønnsaker og fisk (i ovnen, dampet eller i potter). Forbered ofte protein omeletter, fisk og kjøtt - kok og bake.

Men dette kan alle bli spist med høyt kolesterol...

Kosthold med økt kolesterol: Hva skal jeg slette fra menyen?

Hovedregelen for høyt kolesterol er å minimere bruken av transfettsyrer. Ingen smør, fettfri mat, sjetonger og pommes frites. Det er bedre å utelukke egg i smør om morgenen, stekte koteletter, kyllingben og paier, fisk i smør - under forbud.

Pass på å gi opp alle fabrikkssaker: Kaker og vafler, sjokolade, muffins og kaker forårsaker alltid en økning i blodet av skadelig kolesterol.

Fett kjøtt - ribber, karbonat, brisket - bør også forsvinne fra bordene dine. Fra bearbeidet kjøtt: pølser, kaldt kokt svinekjøtt, souffleri, må du fortsatt nekte. Svin, bacon og fett kan ikke spises i det hele tatt.

Fjærkre er også en kilde til skadelig kolesterol, så før kutte duck eller gås kutte hele fettet forsiktig.

Fett meieriprodukter - En annen leverandør av "dårlig" kolesterol i kroppen vår: Hvis fettinnholdet i melk eller yoghurt er mer enn 2,5% - dette er ikke ditt valg.

Med økt kolesterol må du glemme dårlige vaner: ikke bare om søtsaker og sjokolade, men også om alkohol - selv om det ikke kan være full og folk med lavt kolesterolinnhold, generelt bør ingen i deres sunnhet drikke alkohol.

Følg disse enkle kravene: Et variert kosthold og nye interessante oppskrifter vil bidra til å gjøre menyen velsmakende og uten skadelige fettstoffer, og du kan enkelt opprettholde et normalt nivå av kolesterol i blodet, uten at det påvirker deg selv.

Ernæring for høyt kolesterol

Hvis blodet av en mann funnet høyt kolesterol, er det til stede i høy risiko for hjertesykdom og blodkar, som oppstår på grunn av dannelsen av kolesterol plaques på det vaskulære endotel. Slike pasienter anbefales å etablere ernæring for å redusere kolesterol, redusere kroppsmasseindeksen og starte vanlige fysiske øvelser. Bare en kompetent og omfattende tilnærming til problemet vil unngå behandling av medisiner og hindre farlige konsekvenser for helsen.

Generelle næringsprinsipper

Hypercholesterolemi betyr ikke en livslang overgang til den strengeste dietten, tvert imot er ernæring med forhøyet kolesterol ganske variert og mange produkter er tillatt. Det er snarere en overgang til riktig spisevaner, hvilke leger anbefaler ulike profiler. For å oppnå en vedvarende reduksjon i kolesterol i blodet må du følge følgende prinsipper:

 1. Spis 5-6 måltider om dagen. En del av maten skal være slik at personen ikke overvinner.
 2. Hold deg til det optimale nivået av kalorier spist per dag for et bestemt kjønn og en alder. Denne anbefalingen er mer opptatt av normalisering av vekt, noe som er viktig i kampen mot normalt kolesterol.
 3. Å forlate halvfabrikata, ferdige kjøttprodukter, pølser, pølser, etc.
 4. Stopp å kjøpe informasjonskapsler, desserter. Det er bedre å bake dem selv fra de tillatte produktene.
 5. Nødvendig med en tredjedel for å redusere fettinntaket, i dette tilfellet fra vegetabilsk fett er å forlate helt og erstatte den med vegetabilske oljer - oliven, linfrø, mais, sesam, osv Vegetabilske oljer er i økende grad brukes til salater og andre retter, og fra stekt mat.. vil bli fullstendig forlatt, siden de i stor grad kan øke atherogen kolesterol i blodet.
 6. Kjøper meieriprodukter, du må ta bare fettfattige varianter.
 7. Nødvendig å spise elv og sjøfisk. Så i sjøfisk er det en stor mengde flerumettede fettstoffer, som bidrar til å fjerne karene fra aterosklerotiske plakk. I en uke må du spise minst 3 porsjoner fiskeretter.
 8. For å erstatte i en rasjon en svin mager karakterer av kjøtt - biff, fårekjøtt, kanin. Kjøttretter skal ikke tilberedes mer enn 3 ganger i uken.
 9. Som kjøtt anbefaler å bruke kyllingbryst - det er ganske mager og rik på proteiner.
 10. Hvis det er mulig, anbefaler å inkludere i diettspillet: vill fugl, vilt. Dette kjøttet inneholder minst fett.
 11. Å elske grøten. På grunn av det store innholdet av grove fibre absorberer de kolesterol og fjerner det naturlig fra kroppen.
 12. En uunnværlig komponent i kostenernæring - grønnsaker og frukt. På dagen av deres totale forbruk skal være 500 gram. De er bedre å spise friske, noen av grønnsakene kan kokes eller bakt.
 13. Det er bedre å nekte kaffe helt. Hvis dette ikke er mulig, kan en dag drikke 1 kopp. Studier har bekreftet at denne drinken kan øke produksjonen av atherogene lipider av leverceller.
 14. Unngå øl og brennevin. Noen ganger kan du drikke 1 glass tørr rødvin.

Slike næringsprinsipper medfører ikke strenge begrensninger. Tvert imot gir listen over tillatte produkter mye plass til kulinariske fantasier, når du kan tilberede deilige og hjertelige retter.

Proteiner, fett og karbohydrater

For kroppens fulle funksjon bør en person få protein, fett og karbohydrater med mat, slik at folk med høyt kolesterol i blodet ikke helt kan gi opp fett.

Proteiner mange av oss pleide å komme fra kjøtt, med flere av grisen. Men det er en kilde til store mengder kolesterol. Så hva er det å spise helt og riktig uten å skade helsen?

proteiner

Deres ernæringseksperter anbefales å motta fra følgende produkter:

 • sjø eller elvfisk;
 • reker;
 • magert kjøttkjøtt eller biff;
 • kyllingbryst;
 • skrelt kalkun kjøtt;
 • belgfrukter: erter, bønner, linser, kikærter.

Disse produktene er ganske nok til å forberede fullverdige næringsrike måltider hver dag. Til frokost og middag kan du noen ganger spise lett fettost, lavmett naturlig yoghurt eller kefir.

karbohydrater

De bør ta opp det meste av dietten. Nyttig for personer med høyt kolesterol er følgende produkter:

 • bær, frukt, grønnsaker, meloner;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger;
 • brød laget av rug, bokhvete eller rismel.

Fordelen med disse karbohydrater er også deres høye innhold av kostfiber, noe som bidrar til å redusere "skadelig" kolesterol i blodet. De renser tarmene, absorberer unødvendig fett i kroppen, slik at de ikke blir absorbert i blodet. I tillegg bidrar et høyt innhold av vitaminer og mineraler til normalisering av metabolisme, inkludert lipidmetabolisme.

De må nødvendigvis være til stede i hver enkelt diett, selv i en pasient med hyperkolesterolemi. Det er nødvendig å utelukke mettet fett, som bare kan øke nivået av atherogenic kolesterol. Å gi preferanse til vegetabilsk fett:

 • solsikke;
 • olivenolje;
 • sesamfrø;
 • mais og så videre.

Selv vegetabilske oljer kan ikke brukes til steking av mat, de foretrekker å kle på salater. I dette skjemaet vil de bidra til å øke antiaterogene lipider, noe som er ekstremt viktig for å opprettholde lipidmetabolismen på det optimale nivået.

Veldig nyttig for kroppen av fiskfett, som finnes i:

De har en andel av kolesterol, men alt er nøytralisert av umettede fettsyrer Omega 3, så sjøfisk må nødvendigvis komme inn i dietten hos en person med høyt kolesterol.

Hva du kan spise og hva du ikke kan

I den første fasen av overgangen til riktig ernæring kan det være ganske vanskelig å huske hvilke matvarer du kan spise, og hvilke som skal forlates eller konsumeres så sjelden som mulig. Vi tilbyr et bord som viser slike produkter. Det kan skrives ut og for første gang holdt i kjøkkenet for hånden for å kontrollere kostholdet ditt og lage mat med godkjente produkter.

Hvis grunnlaget for kostholdet deres hovedsakelig er å ta de tillatte produktene fra bordet, kan du normalisere høyt kolesterol og holde nivået på de optimale nivåene.

Hvor mye kolesterol er inneholdt i maten

Hvis en person har høyt kolesterol i blodet, bør hans daglige inntak med mat ikke overstige 200-250 mg, basert på stadium av aterosklerotiske prosesser i kroppen.

Korrekt å lage kostholdet den behandlende legen vil hjelpe, men det er også nødvendig å vite hvor mye kolesterol er i produkter som tar de første stillingene under vedlikeholdet.

Hvis du vil spise lignende produkter, må du beregne deres porsjoner basert på kolesterolinnholdet per 100 g, slik at du ikke overskrider den daglige fettfrekvensen. Hvis en pasient med hyperkolesterolemi fortsetter å konsumere store mengder av disse produktene, vil dette ytterligere øke nivået av kolesterol og forverre aterosklerotiske endringer i karene.

Hvilke matvarer inneholder ikke kolesterol?

For å oppnå reduksjon i "skadelig" kolesterol i blodet og øke nivået av anti-atherogene lipider, er det nødvendig å prioritere produkter der det ikke er noe kolesterol i det hele tatt eller det er i en minimal mengde. Det skal imidlertid huskes på at noen av dem, selv om de er fratatt "dårlig" kolesterol, er ganske høye i kalorier, slik at du ikke kan spise dem uten mål, og noen, for eksempel nøtter, har litt.

Her er en liste over mat og retter som ikke inneholder kolesterol:

 • noen vegetabilske produkter: grønnsaker, meloner, bær, frukt;
 • ferskpresset juice. Lignende butikkprodukter fra pakken, men ikke inneholdende kolesterol, men det inneholder sukker, og derfor ekstra kalorier;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger, tilberedt uten tilsetning av melk og smør;
 • frokostblandinger og belgfrukter;
 • vegetabilske supper;
 • vegetabilske oljer, men det er verdt å vurdere deres høye kaloriverdi;
 • nøtter og frø, men de trenger ikke å spise mer enn 30 gram per dag.

Hvis du hovedsakelig foretrekker disse matvarer og retter, kan du øke "godt" kolesterol i blod om noen få måneder og redusere "dårlig" kolesterol.

Hvilke matvarer reduserer kolesterol i blodet

I løpet av de siste tiårene har et stort antall store studier blitt gjennomført i forskjellige land, som har vist at kolesterol og ernæring er nært forbundet. Ved å overholde visse prinsipper for kosternæring, kan du oppnå en betydelig reduksjon i "dårlig" kolesterol i blodet.

Men det er viktig ikke bare å redusere nivået av atherogene lipoproteiner, men også å øke innholdet av "nyttig" kolesterol. For å gjøre dette, trenger du så mye som mulig å spise følgende matvarer:

 • Avokado er frukten mest rik på fytosteroler: 100 mg inneholder 76 mg beta-sitosterol. Hvis hver dag å spise halvparten av denne frukten, så etter 3 uker, med prinsippene om riktig ernæring, vil reduksjonen av totalt kolesterol være i nivået 8-10%;
 • olivenolje - som en kilde av plantesteroler som påvirker forholdet mellom "dårlig" og "nyttige" kolesterol: når administrert daglig i kosten er i stand til å øke den nyttige kolesterol og redusere dårlig, den totale kolesterolreduksjon av 15-18%;
 • soya og bønneprodukter - deres fordel ligger i innholdet av løselig og uoppløselig fiber, noe som naturlig hjelper å fjerne fra kroppens "dårlige" lipider, slik at de ikke blir absorbert i blodet. Således er det mulig ikke bare å redusere nivået av aterogene lipider, men også å øke konsentrasjonen av "godt" kolesterol i blodet;
 • tyttebær, tranebær, chokeberry, bringebær hage og skog, granateple, jordbær: Disse bærene inneholder store mengder av polyfenoler, som kan øke produksjonen av anti-aterogene lipider i blodet. Hvis daglig forbruke 150 g av bær, og etter 2 måneder kan øke det "gode" kolesterolet med 5% når den ble administrert daglig i dietten koppen tranebærjuice, den antiaterogeniske lipid kan økes med 10% i løpet av den samme tidsperioden;
 • Kiwi, epler, currants, vannmeloner - alle frukter og bær, rik på antioksidanter. De har en god effekt på lipidmetabolisme i kroppen og kan redusere kolesterolet med ca 7%, gitt daglig bruk i 2 måneder;
 • linfrø - en kraftig naturlig statin som bidrar til å bekjempe høyt kolesterol i blodet;
 • makrell, laks, tunfisk, torsk, ørret: all fisken som lever i det kalde hav, inneholder fiskeolje - den rikeste kilden til omega-3 syrer. Hvis du spiser om lag 200-250 gram fisk om dagen, kan du senke nivået av lavdensitets lipoproteiner med ca. 20-25% etter 3 måneder og øke det "nyttige" kolesterolet med 5-7%;
 • helkorn og havregryn - på grunn av overflod av grov fiber absorberer de dårlig kolesterol som en svamp og fjerner det fra kroppen;
 • hvitløk - det kalles en av de kraftigste plantestatiner, noe som gjør det mulig å øke syntesen av lipoproteiner med høy tetthet i leveren celler, mens hvitløk virker på "dårlig" kolesterol. Det forhindrer at det legger seg på veggene til fartøyene i form av aterosklerotiske plaketter;
 • produkter av biavl - pollen og perg. De inneholder et stort antall stoffer som er nyttige for kroppen, som ikke bare positivt påvirker arbeidet til hele organismen, men også normaliserer metabolske prosesser og lipidnivåer i blodet.
 • alle greener i noen form er rik nok med lutein, carotonoider og kostfiber, som sammen tillater å normalisere lipidmetabolisme i kroppen.

Hvis du studere i detalj, og hver dag for å overholde disse reglene og prinsippene som i stor grad kan påvirke det generelle nivået av kolesterol i blodet, forbedre din helse og føle seg bedre. Men det er viktig ikke bare å følge riktig ernæring, men også gå på en sunn livsstil, gi opp røyking og alkohol, for å begynne å engasjere seg i idrett (eller i det minste å gjøre øvelser i morgen), for å observere regime av arbeid og hvile. En integrert tilnærming til problemet vil bidra til å eliminere det raskere og konsolidere de oppnådde resultatene for livet.

Hva du kan spise med høyt kolesterol

Et slikt konsept som økt kolesterol er kjent for enhver voksen person, men langt fra alle vet den sanne skaden som påføres kroppen når den øker. La oss se nærmere på hva du kan spise med kolesterol, hvordan å redusere det og få det tilbake til det normale, og hva er bedre å gi opp.

Forstå når det gjelder

Kolesterol i seg selv er ikke noe mer enn en type fett (lipider). Det er i hvert skall av den menneskelige cellen. Spesielt mye kolesterol i leveren, hjernen og blodet. Det er viktig å vite at kolesterol er nødvendig for kroppens normale funksjon, så uten dette stoffet vil det ikke bli produsert nok nye celler og et hormon. Videre, med en svikt i kolesterol, lider fordøyelsessystemet også.

Det er to typer kolesterol - bra og dårlig. God har en høy tetthet, så det er nyttig for mennesker. Dårlige har lav tetthet, så det er i stand til å danne kolesterolplakk og tette blodårene. Dette øker i sin tur risikoen for å utvikle aterosklerose av karene, hjerneslag, hjerteinfarkt og andre livstruende sykdommer.

Av denne grunn, ikke høyt kolesterol, forsink ikke turen til legen.

For å redusere kolesterolet må du lære å spise riktig. Dette er grunnlaget for normalisering av kolesterol, uten som en syke enkelt ikke kan klare seg uten.

Forhøyet kolesterol: årsaker

Som regel observeres høyt kolesterol hos personer med overvekt. De har dårlig kolesterol i overbevisning, og en god en - i underskudd. For å starte normaliseringsprosessen for denne indikatoren, er det nok for en person å bare overholde kosternæring og redusere vekten.

Ytterligere årsaker til høyt kolesterol er:

 1. Vanlig forbruk av fettstoffer i store mengder. Dette inkluderer stekt mat, pølser, lard, margarin og mange andre matvarer som folk spiser og ikke engang mistenker at de langsomt dreper ham. For å forhindre dette er det viktig å forstå hva du kan spise med økt kolesterol i blodet.
 2. Ikke nok aktiv eller stillesittende livsstil har en ekstremt negativ effekt på kroppens arbeid, inkludert blodkar. Videre påvirker en komplett mangel på sport den overvekt som, ifølge kjedereaksjonen, utløser høyt kolesterol.
 3. Den eldre personen. Samtidig kan nivået på denne indikatoren øke selv i fravær av overvekt og riktig ernæring. Det er begrunnet av rent fysiologiske prosesser, som etter femti år begynner å jobbe sakte. Dette er spesielt tydelig for kvinner etter overgangsalderen.
 4. Tilstedeværelse av akutte eller kroniske sykdommer i hjertet og blodårene. Dette gjelder også for den genetiske predisponering av en person til et forhøyet nivå av denne indikatoren i blodet.
 5. Røyking, samt hyppig forbruk av alkohol reduserer nivået av godt kolesterol og øker mengden dårlig. Videre gjør røyking blodkroppene sprø, noe som ytterligere øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt.
 6. Ulike sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan påvirke utviklingen av farlige sykdommer, og høyt kolesterol vil være et av de mulige symptomene.

Medisinsk ernæring vil positivt påvirke arbeidet med kroppens indre systemer og redusere kolesterol i blodet. Også, hvis du spiser "riktige" matvarer, kan du forbedre metabolisme, blodsirkulasjon og gunstig påvirke blodkoagulasjon.

Hva du kan spise - generelle regler

Det er følgende diettregler for å senke kolesterolet:

 1. Du bør definitivt slutte å bruke animalsk fett. De må helt erstattes av plante.
 2. Det er viktig å bytte til et delt måltid, det vil si spise ofte, men ikke i store deler. Dette vil ikke bare "losse" fordøyelsessystemet, men vil også fremme ensartet vekttap.
 3. Grunnlaget for dietten bør være et produkt som er rik på fiber, det vil si vegetabilsk opprinnelse (frukt, grønnsaker, grønnsaker).
 4. Regelmessig på menyen må være til stede sjømat og nøtter.
 5. Det er viktig å helt forlate bruken av krydrede og fete sauser. Generelt anbefales det at ernæringseksperter fullstendig begrenser bruken av salt.
 6. Det er nødvendig å tilberede diettmåltidene riktig. Dermed er slukning, matlaging og baking tillatt. Du kan også tilberede måltider for et par. Kategorisk forbudt stekt, røkt, fet mat og mat, tilberedt på grillen.
 7. Daglig på menyen må være til stede juice. De vil gunstig påvirke ikke bare fartøyene, men også fordøyelsessystemet. Dessuten vil hjemmelaget juice berike kroppen med nyttige stoffer, men dette gjelder bare for selvlagde juice, siden de kjøpte produktene inneholder for mye sukker.
 8. Ved tanking av grønnsaksalat kan du bare bruke olivenolje og sitronsaft. Du kan glemme majones og andre sauser i lang tid.
 9. Det er strengt forbudt å røyke og ta alkohol i enhver form og mengde. Dette er et tabu, som ikke kan brytes.
 10. Den tetteste maten for dagen bør være frokost. Lettere er lunsj. Til middag er det best å servere magre, fede måltider. Også på dagen bør det være tre fulle måltider og to eller tre snacks med frukt.

Hva skal jeg spise nødvendigvis?

Ikke alle vet hva de skal spise for å redusere kolesterolet. Det bør bemerkes samtidig at det ikke er lett å forbedre denne indikatoren. Det tar ganske lang tid (fra flere uker til et par måneder). På en god måte kan du bringe kolesterol til en stabil god tilstand, ikke før etter fem til seks måneder med vanlig etterlevelse av diett og andre medisinske anbefalinger.

På menyen må du derfor inkludere spesialprodukter som vil påvirke menneskeskipene gunstig.

Det første nyttige produktet er grøt. Det er best å spise bokhvete, perle, havregryn og hvete grøt. Kok dem på vannet uten å legge til melk og salt. Du kan spise grøt daglig som hovedrett. Som et alternativ til frokostblandinger, kan du ta opp retter fra pasta av faste hvete varianter.

Det neste viktige produktet er brød. Det bør være rug med kli. På en dag kan du ikke spise mer enn to hundre gram brød. Også tillatt er en galette diettkake og tørket brød.

Fettfisk kan konsumeres ikke mer enn 200 gram per dag. Det bør være den viktigste kilden til protein i kroppen.

Fra kjøtt kan du bruke kylling, kanin og kalkun. Du kan bare servere kjøttretter i kokt form, stuet eller dampet.

Egg kan spises i kokt form, men ikke mer enn to stykker per uke. I dette tilfellet er preferanse gitt til proteinet, siden eggeplommen øker kolesterolet.

Veldig nyttige vegetabilske oljer, nemlig oliven, sesam, soyabønne og peanøtter. Fra solsikkeolje er det bedre å nekte så vel som fra kremaktig.

Fermenterte melkeprodukter (ost, ost, krem, melk) kan forbrukes, men bare i fettfri form. Yoghurt er også tillatt, men de må også ha et minimum fettinnhold.

En utmerket erstatning for kjøttretter kan være belgfrukter. De setter godt på kroppen og samtidig inneholder de ikke skadelige fettstoffer. Fra slike produkter kan du lage et utvalg av retter, så de blir ikke kjedelig snart.

Te, spesielt grønt blad renser blodkar fra kolesterolplakk, så det er den viktigste diettdrinken. Det er også viktig at grønn te er full, uten tilsetning av sukker. Det er bedre å erstatte det med en liten mengde honning.

Fra søtsaker er bruk av tørket frukt, syltetøy og marshmallow tillatt.

Hver dag skal menyen inkludere retter fra grønnsaker. Det kan være vegetabilske supper, småkoke, gryteretter. Det er spesielt nyttig å spise gulrøtter, kucus, spinat, grønnsaker.

Fra væsker er det lov å drikke hjemmelagde grønnsaker og fruktjuicer, bærkompotter, urtete og fruktdrikker.

I tillegg er disse produktene som mest påvirker senking av skadelig kolesterol:

 1. Nøtter, spesielt mandler. De er rike på vegetabilsk protein og fettsyrer, som gunstig påvirker karene. Samtidig er en dag nok til å bruke bare en håndfull slike nøtter. Kontraindikasjoner for inntak av nøtter - individuell intoleranse mot en person (allergi).
 2. Hvitløk og løk i en frisk form fortynnet blod og øke immuniteten. Du må konsumere dem med denne kostholden regelmessig. Kontraindikasjoner er akutte sykdommer i fordøyelsessystemet.
 3. Sitrusfrukter - mandariner, appelsiner, sitroner og også juice fra dem. Å drikke bare en halv kopp av disse saftene kan forbedre tilstanden til deres fartøy betydelig. Også sitronsaft er veldig nyttig å legge til fiskeretter og grønnsakssalater.
 4. Gulrøtter og juice fra den. Også veldig nyttige epler i frisk form.
 5. Bran virker i kroppen ved "pensel" -metoden, både i karene og i fordøyelsessystemet. Det er en utmerket naturlig purifier av slagge og skadelig kolesterol. Samtidig anbefales det at ernæringseksperter noen ganger gjør avlastingstid og bruker bare eplejuice og havrekli.
 6. Eggplanter er unike grønnsaker som gunstig påvirker arbeidet i hjertet og blodårene. Av disse kan du forberede et sår, gryteretter, alle slags andre retter.
 7. Selleri og grønnsaker bør være i denne diettmenyen regelmessig. Også bruk av supper laget av selleri, gulrøtter, poteter og andre grønnsaker er velkommen.

Det er verdt å merke seg at under overholdelse av denne dietten bør en person regelmessig undersøkes av en lege og ta prøver for å overvåke tilstanden hans.

Hva skal du ikke spise?

For å bli mer sunn, og øke sannsynligheten for normalisering av kolesterol, bør du helt forlate en rekke skadelige produkter.

For det første i vurderingen av forbudte produkter er animalsk fett. Således, fra menyen er det nødvendig å helt utelukke fett, pølser, svinekjøtt, fårekjøtt, fett kylling, lever, hjerte og nyrer. Fra disse biproduktene er det også umulig å tilberede buljonger og geléer.

Det neste forbudte produktet er majones. I tillegg til det mest skadelige fettet, gjør det ikke noe godt for kroppen. Om diett ernæringseksperter anbefaler å glemme ikke bare syke mennesker, men også sunne.

Søte kulsyreholdige drikker og alle konfektprodukter under strengt forbud. Spesielt gjelder det søtsaker, iskrem, kaker og bakverk. De inneholder en stor mengde sukker og skadelige fettstoffer, noe som påvirker blodkarens vekt og helse negativt.

Neste ting er fettsyre-melkeprodukter og hurtigmat. Forresten, sistnevnte er "konge" i årsaken til høyt kolesterol i de siste årene.

Egg er ikke ønskelig å spise, men fortsatt kan du i begrensede mengder.

Hermetisert fisk og halvfabrikata er produkter som er ekstremt skadelige for mennesker, spesielt hvis de har problemer med blodårene. Slike retter skal ikke være tilstede i diettmenyen.

Drikker er strengt forbudt fra alkohol og kaffe, som i sin tur er dårlig vist på arbeidet i hjertet og fordøyelsessystemet.

Det er interessant å vite at når du tar kaffe på tom mage hos mennesker ved ganger økt risiko for å utvikle magesår, som denne drinken kan skade ubeskyttet slimhinne kroppen. Av denne grunn, hvis du fortsatt drikker kaffe, må du ikke gjøre dette på tom mage.

Forebygging av høyt kolesterol

For å redusere risikoen for å øke kolesterolet, bør du ikke bare vite hva mat du kan spise og hva du ikke kan, men også forstå de generelle anbefalingene for en riktig livsstil.

Tiltak for å forhindre høyt kolesterol inkluderer således følgende:

 1. Fullstendig nektelse fra røyking og drikking av alkoholholdige drikker. Bare når du slutter å røyke, vil en person være mindre utsatt for vaskulær og hjertesykdom. Med en sterk avhengighet av avhengighet, anbefales det å kontakte en narkolog og en psykolog.
 2. Eliminering av overflødig vekt og videre kontroll. Uadskillelig med dette er vanlige fysiske aktiviteter. Det er mest nyttig å trene i friluft, nemlig å øve løping, sykling, gymnastikk og dans. Du kan også gå inn for bading, ski, fitness, yoga og mange andre idretter.

Det viktigste er at disse fysiske aktivitetene gjør at en person beveger seg, og ikke sitte på dataskjermen for det meste av dagen.

 1. Når stillesittende arbeid er svært viktig å regelmessig utføre øvelser, ikke bare for øynene, men også for kroppen.
 2. Det er viktig å identifisere og behandle de sykdommene som kan bidra til å øke nivået av kolesterol i blodet i tide. Det vil heller ikke være overflødig å regelmessig sende en forebyggende analyse for å bestemme denne indikatoren. Dette gjelder spesielt for personer med overvekt og kroniske sykdommer.
 3. Det er nødvendig å kontrollere din psyko-statiske tilstand, da det er bevist at depresjon og hyppige forstyrrelser kan påvirke hormonell svikt og øke vekten av en person. Hvis det er et problem i denne planen, må du kontakte en psykolog eller en psykoterapeut.

Les Mer Om Fartøyene