Hematokrit er forhøyet eller senket: hva betyr dette og hvorfor skjer det

Viktig etter å ha bestemt konsentrasjonen av hemoglobin i blodet, er en hematokrit-test - en metode for å oppnå informasjon om forholdet mellom røde blodlegemer og mengden blodplasma.

I noen tilfeller er det økt eller redusert, noe som er utenfor normen. Endringen i balanse er noen ganger betraktet som en naturlig forandring i blodet, men betydelige endringer indikerer en smertefull tilstand av kroppen.

Hva er hematokrit i blodprøven, hva betyr det hvis prosentandelen økes eller senkes og på hvilke sykdommer kan det hint?

Normen hos barn og voksne menn og kvinner

Lær om indikatorene for hematokrit kan være etter levering av en generell blodprøve (vist som prosent av indikatoren for NST). Den sunne tilstanden til kroppen avhenger av pasientens og kjønnens alder.

Aldersgruppe - barn:

 • nyfødte - 35-65
 • opptil 12 måneder - 32-40
 • fra ett år til elleve år - 32-41

Ungdom (12-17 år):

Aldersgruppe - voksne:

 • kvinner fra 18 til 45 - 39-50
 • menn fra 18 til 45 år - 34-45
 • alder av en mann eldre enn 45 - 40-50
 • alder av en kvinne eldre enn 45 - 35-46

Konsentrasjonsvariasjoner av hematokrit hos voksne mellom 30% og 35% vil kreve observasjon i klinikken og gjennomføring av anbefalinger for endring av dietten for å øke forbruket av kjøtt, lever, frukt og grønnsak.

29% og 24% - En smertefull tilstand, eliminert ved å ta medisiner med jern, vitamin B og folsyre.

Økt hematokrit nummer

Høye konsentrasjoner av hematokrit fører til utseende av mer tett blod, som øker risikoen for trombose. en økning i hematokrit i blodet kan skyldes en feil livsstil og av andre årsaker:

 • dehydrering. Drikker mindre enn normalt fører til mangel på fuktighet, en redusert plasmakonsentrasjon endrer blodtellingen. Aktiv dehydrering manifesteres etter overført diaré, oppkast av oppkast, overoppheting, for aktive fysiske øvelser, som fremkaller kraftig svette.
 • hypoksi. Kronisk syrebrist fører til det aktive utseendet på nye blodceller - erytrocytter, som tjener til å transportere oksygen til vev av forskjellige organer. Hypoksi er typisk for personer som har vært i trange rom lenge, røykere og pasienter med diabetes mellitus.
 • Fjellforhold. Direkte forbundet med hypoksi, forårsaket av nærværet på høylandet. Lavt oksygeninnhold i utladet luft fører til en ubehagelig effekt - økt produksjon av røde blodlegemer. Klatrere og folk som er tvunget i kraft av yrket, er i høyden, anbefales det å ta med seg oksygenpatroner.

Indikatoren i diagnosen kardiovaskulære sykdommer

Redusere antall erytrocyter i blodet til normen er ekstremt viktig for "kjerner".

Blokkering av lumen av blodkar, dannelsen av trombi i små og store arterier hindrer arteriell strømning, farlig lasting av hjertemuskelen. Et svakt hjerte begynner å jobbe for slitasje, noe som fører til økt risiko for hjerteinfarkt.

Dannet arteriell trombose (ved å øke antall blodplater) blir innledningsvis ført til fremveksten i trinn iskemi, etterfulgt av dødsprosessen gjennom vev forårsaket av oksygenmangel.

Hjertefeil, som følge av at væsken akkumuleres, fører også til identiske testresultater. Det kritiske innholdet av hematokrit anses å være over 50-55% (sykehusinnredning er nødvendig).

Betydningen av et høyt nivå i definisjonen av andre sykdommer

Problemer med nyrene, hovedsakelig hydronephrosis og polycystisk sykdom, fører til en økning i den kvantitative verdien av røde blodlegemer. En lignende effekt gir ukontrollert (langsiktig) inntak av kortikosteroider og diuretika, stimulerer fjerning av væske fra kroppen.

Andre forhold:

 • overført stress;
 • skader på huden (over 10%);
 • Gastrointestinale sykdommer;
 • polycytemi;
 • beinmergssykdommer.

Lungesykdommer - bronkial astma, obstruktiv bronkitt - gjør det vanskelig å levere oksygen til lungene, slik at prosessen med hematopoiesis intensiveres.

Under graviditet sen toksisitet forstyrrer nyrens arbeid, noe som øker innholdet av røde blodlegemer i blodet. Kobling av blod observeres nærmere fødselen - i andre halvdel av svangerskapet: så naturen forbereder en kvinne som er født, ofte forbundet med et stort blodtap.

Lavt innhold

Erytrocytter er involvert i kroppens konstruksjon, tilførsel av aminosyrer og utføring av gassutveksling. Redusere antall blodceller kan føre til ulike dysfunksjoner og problemstilstander. Det senkende nivået bør varsle. La oss vurdere de mulige årsakene til hematokrit senking i blodet.

Hjertesykdommer

Enhver hjertesykdom er vanskeligere å behandle når antall røde blodlegemer minker, fordi hjertesykdommer forverres av vanskeligheten med å få oksygen til hjertets vev. I motsetning til forhøyet hematokrit, redusert innhold av røde blodlegemer har ikke en så ødeleggende effekt på hjertet.

Forholdet mellom erytrocytter og hemoglobin:

 • Første trinn er 3,9-3 / 110-89
 • gjennomsnittlig - 3-2,5 / 89-50
 • Tung - mindre enn 1,5 / mindre enn 40

For disse indikatorene, graden av anemi er bestemt.

Lav prosentandel av andre grunner

Et redusert antall røde blodceller er ofte forbundet med en generell ulempe, et konstant ønske om å ligge ned for å hvile, en generell nedgang i styrke. Den vanligste sykdommen, når redusert hematokrit i blodet - er anemi forårsaket av en nedgang i mengden jern.

Årsaker til redusert erytrocyttreduksjon:

 • blodtap
 • hyperhydrering;
 • primære svulster;
 • struma;
 • røyking og alkohol.

For å forårsake kondensering av blod kan også langvarig bruk av medisiner for eksempel føre til hyppig bruk av aspirin til nøyaktig denne effekten.

En ugunstig faktor - lang sengen hvile, samt et stort forbruk av vann (også forårsaket av nyresvikt og intravenøse væsker).

Utsatt smittsomme sykdommer og kroniske inflammatoriske prosesser har også en avtagende effekt på antall røde elementer i blodet. Farlig ikke bare synlig - forårsaket av brudd og traumer - blødning, men også skjult, hovedsakelig internt.

Levercirrhose, forfall av svulster, livmoderfibroider, spiserør i spiserøret, thallasemia - hyppige følgesvenner av usynlig blodtap.

Barns tester - hva å forberede seg på

Nyfødte viser ofte hyperprolactinemi, noe som indikerer en økning i protein i blodplasmaet. Det kalles Fôring av en baby med geitemelk eller en ku (situasjon: mor er ikke tilgjengelig amming) med høyt proteininnhold. For å øke tendensen til å tykkere blodet, bør du kjøpe melk med et lavere proteininnhold.

I en alder av over 3 år gammel Det er en reduksjon i mentale evner, tretthet, dyspné, blek hudfarge og hyppige hjertebank. Blant sykdommene hos barn er det alle sykdommene som er karakteristiske for denne gruppen, men ubehagelige forhold er forårsaket av en triviell mangel på vitaminer.

Glistulær infeksjon, karakteristisk mer for barn og tenåringer, enn for voksne, er det gjenstand for eliminering ved mottak av anthelmintiske midler, etter at et kurs av hvilke analyser kommer til norm.

Endringer i blod under graviditet

En kvinne som er i stand til å bære en babyopplevelser naturlig økning i mengden blod, som følge av at hematokriten reduseres noe.

Etter fødselen kommer alle indikatorene tilbake til normal, ellers - utilfredsstillende resultater av testene korrigeres ved inntak av jernholdige preparater.

Ekstremt lave indekser fører til ulempe og sannsynligheten for anemi. Konsentrasjoner av erytrocyt mindre enn 30% farlig for fremtidens baby, da fosteret begynner å oppleve oksygen sult.

La oss oppsummere resultatene

Nå vet du hva dette betyr og hva situasjonen fører til når hematokriten er høyere eller lavere enn normalt. Det er nødvendig å huske noen grunnleggende fakta:

 • Hos barn er endringen i antall erytrocytter en hyppig fysiologisk norm.
 • I nyfødte er forholdet mellom elementer i blodet betydelig høyere enn hos voksne.
 • Hos menn er hematokrit høyere enn hos kvinner.
 • Langsiktig reduksjon i røde blodlegemer krever høring av hematologen.
 • Hematokrit mindre enn 13% krever akutt sykehusinnleggelse.

Vær oppmerksom på helsen din! Mer interessant om emnet blir fortalt på videoen:

Hva er betydningen av hematokrit i analysen av blod og hva er det?

Ikke alle vet hva en hematokrit er i blodanalyse og hvilken verdi den har. Hematokrit er blodets tetthet, som viser forholdet mellom volumet av de dannede elementene i blodet og den flytende delen av det (plasma).

Definisjon og normer

Hematokriten uttrykkes som en prosentandel (hvis fra totalvolumet) eller i form av en desimalfraksjon (i forholdet mellom liter og liter).

Det totale volumet av blod inneholder 40-45% av den tette delen (formede elementer) og 55-60% av væskedelen (plasma).

Svært nær hematokriten er festeindeksen for blod, som bestemmer hemoglobininnholdet. Men bare ved sine indikatorer er det umulig å bedømme ulike patologier eller avvik, det er nødvendig å se hele bildet.

Disse testene er generelle og utføres kontinuerlig for enhver sykdom, spesielt når pasienten går inn på sykehuset. Eventuelle avvik fra normen av hemoglobin kan indikere årsakene til plager, dårlig tilstand og velvære.

Analysen av analysene utføres ved hjelp av den nyeste teknologien, som med en nøyaktighet av ml kan bestemme innholdet av et element. For å passere en slik blodprøve i laboratoriet, brukes en spesiell enhet - hematokriten, som er et glassrør, veldig smalt i diameter og har en markering. Grunnlaget er sentrifugering og videre opprettholdelse av blod. Etter separering av væskedelen fra de formede elementene etter 30-45 minutter, blir tallene tatt og dataene er tabulert.

Normen for hematokrit er forskjellig i ulike perioder av livet og avhenger av den fysiologiske tilstanden til en person. I gjennomsnitt er normen for kvinner 36-46%, og for menn er det 40-48%. Den største indikatoren på nyfødte: Den kan nå 60% eller bli redusert til 30%. Hver av verdiene er en fysiologisk norm, men når terskelene nås, må du umiddelbart konsultere en spesialist som foreskriver behandling og muligens visse endringer i kostholdet. Hos små barn er hematokrit vanligvis 10% lavere enn hos voksne. På gravide er det også senket av fysiologiske årsaker.

Det er regler som må følges når man sender en blodprøve for definisjonen av hematokrit:

 1. Ikke drikk mye væske, spesielt om morgenen før levering.
 2. Begrens bruken av 2-3 dager med stekt, salt mat krydret med krydder.
 3. Du bør ikke misbruke alkoholholdige drikkevarer og bør slutte å røyke.
 4. Det anbefales ikke å ta en analyse i løpet av perioden med blodtap, som er forbundet med traumer, menstruasjon, blødning.

Ved å observere disse enkle reglene kan du få normale testresultater, ikke undervurdert på grunn av økningen i antall formede elementer eller plasma.

Betydningen av røde blodlegemer i menneskekroppen

Formelle elementer i blodet er: erytrocytter, blodplater, leukocytter. Det største antallet (90% av totalvolumet) er opptatt av røde blodlegemer. På funksjonene som utføres, kan de også settes på første plass.

Erytrocytter er bikonukleerte nukleare blodceller som bærer oksygen til alle celler, vev og organer i kroppen. De er de minste og største blodcellene, som kan passere gjennom epitel av blodkar med økt permeabilitet.

Erytrocytter i deres sammensetning inneholder hemoglobin, som bestemmes av blodets fargestruktur. Reduser eller øk den direkte proporsjonal med hematokriten.

Hemoglobin bærer oksygen, så dets mangel eller overskudd fører til komplikasjoner og dårlig helse, som manifesterer seg nesten umiddelbart, siden oksygen er avgjørende for dannelsen av energi og den videre vitale aktiviteten til cellen.

Hovedtegnet på hemoglobinmangel er hypoksi, som i fravær av riktige tiltak kan føre til besvimelse, nekrotiske prosesser i cellene og ytterligere død og tap av organet for dets funksjon.

Hva er årsaken til økningen i hematokrit?

Hematokriten kan økes i følgende tilfeller:

 1. Dehydrering - dehydrering av kroppen. Ofte er dette fenomenet forbundet med forgiftning, ledsaget av rikelig diaré, alvorlig oppkast. Vannopptaket i mage-tarmkanalen er svekket. Dehydrering kan være forbundet med overdreven svette, men bare med den sterkeste fysiske anstrengelsen, følelsesmessig stress. Økt svette kan virke som en uavhengig sykdom som krever behandling med hormoner.
 2. Reduksjon av VCP (volum av sirkulerende plasma). Denne situasjonen er forbundet med en stor brennoverflate når plasmaet, blander med proteiner, forsøker å beskytte den ytre overflaten av huden. I tillegg er reduksjonen av VCP forbundet med sjokkstatus og peritonitt.
 3. Økt innhold av røde blodlegemer. Isolere primær og sekundær erytrocytose. I utgangspunktet er de forbundet med ulike systemer i kroppen og er den fysiologiske fullførelsen av visse forhold. I kroniske sykdommer i luftveiene, spesielt forbundet med insuffisiens; med ulike sykdommer i nyrene (et stort antall cyster, overdreven produksjon av erytropoietin, assosiert med godartede eller ondartede formasjoner i nyrene) er det en økning i hematokriten. Et høyt erytrocytinnhold kan observeres når man klatrer til høyere høyder, når luften blir mer sparsom, og det er mangel på oksygen ved innånding. Kroppen kompenserer for antall innåndinger og utandringer og forbedrer produksjonen av røde blodlegemer for å forhindre hypoksi og ytterligere bivirkninger. Derfor, på steder der alpin skiløpere stopper, er oksygenflasker plassert, noe som hjelper minst midlertidig, men øker antall røde blodlegemer.
 4. Leukemi - økt antall hvite blodlegemer, hvite blodlegemer i blodplasmaet. Det manifesterer seg i inflammatoriske prosesser eller immunforsvarssykdommer. Økningen i hematokrit og følgelig er antallet dannede elementer i dette tilfelle ikke på grunn av erytrocytter, men på grunn av leukocytter.

Årsaker til lav hematokrit

En reduksjon i hematokrit kan observeres i slike tilfeller:

 1. Hyperhydrering - det økte innholdet av flytende plasma i forhold til de ensartede elementene. Det observeres når en stor mengde saltoppløsning administreres. I tillegg kan dette fenomenet være før "uttak" av ødem, siden sistnevnte består av plasma, og det må gå tilbake til det tidligere kurset.
 2. Økning i VCP (volum av sirkulerende plasma). Det blir ofte observert i tredje trimester av svangerskapet. Men økningen i denne indikatoren bør nødvendigvis kontrolleres av en spesialist, og med en betydelig økning er det truffet visse tiltak for å redusere det for å forhindre mulige komplikasjoner for både mor og barn. I leversykdommer, når det er økt innhold av proteiner i blodplasmaet, spesielt albuminer og globuliner. Proteiner tiltrekker vann selv fra det intercellulære rommet, og øker dermed mengden flytende del av blodet og senker hematokriten.
 3. Anemi - lavt hemoglobin i blodet. Det er en sykdom som krever behandling. Når det er mangel på hemoglobin, reduseres innholdet av røde blodlegemer, derfor forekommer den relative mengden av væskedelen av plasmaet over de formede elementene.

En person som overfører analysen på en hematokrit, kan avsløre sykdommer på tidlige vilkår og i god tid for å motta riktig og kompetent behandling.

Hematokrit - hva er denne indikatoren i analysen av blod, normen hos mennesker, årsakene til økte og reduserte verdier

En viktig indikator for å bestemme proporsjonal sammensetning av blodet er hematokrit. Det gjenspeiler prosentandelen av erytrocytter og plasma. Små avvik fra denne indikatoren kan vurderes for kroppen som et naturlig fenomen. Hvis endringene er signifikante - indikerer de en patologisk prosess i kroppen. Av denne grunn brukes hematokrit til å oppdage og deretter kontrollere sykdommer som er forbundet med nivået av røde blodlegemer.

Hva er en hematokrit i en blodprøve?

I medisin anses bruk av begrepet "hematokritnummer" mer korrekt. Kort sagt kalles det i medisinske miljøer. På et mer vitenskapelig språk kalles hematokrit erytrocytinnhold, som uttrykkes i brøker eller multiplisert med 0,01 for uttrykk i prosent. Denne indikatoren kan bestemmes med det blotte øye. Når blodet slår seg ned, setter de røde blodcellene seg ned og deres prosentvise forhold til hele volumet er lett å estimere. I laboratorieforhold benyttes andre metoder, fordi det er fare for spontan nedsetting av blodceller.

Hva er en hematokritindikator for?

En viktig komponent av blod, som væske med proteiner, sporstoffer og enzymer i sammensetningen, er røde blodlegemer - røde blodlegemer som er ansvarlige for overføring av oksygen gjennom kroppen. De dannes på grunnlag av stamceller med deltagelse av hormonet erytropoietin. Antallet deres gjenspeiler hematokrit (Ht). Denne frekvensen er rutinemessig inkludert i den totale blodprøven sammen med bestemmelse av blodplatetall, leukocyttall og hemoglobin. Merk: i resultatene vises det som NST (forkortet fra det latinske navnet hematokrit).

Denne verdien er viktig, siden røde blodceller er ansvarlige for å transportere oksygen fra lungene til kroppens vev. Det kan sies at hematokrit er en indikator som gjenspeiler blodets evne til å utføre sin grunnleggende funksjon. Denne egenskapen til et gitt tall i kombinasjon med en analyse av hemoglobin bidrar til å identifisere anemi. Et annet anvendelsesområde er diagnostisering og screening av sykdommer, på grunn av hvilken proporsjonal sammensetning av blodet er forstyrret. Blant de spesifikke indikasjonene for å bestemme hematokrit nummer er følgende:

 • Bestemmelse av effektiviteten av terapi mot polycytemi eller anemi
 • bekreftelse på behovet for blodtransfusjoner eller andre behandlinger for alvorlig anemi
 • vurdering av pasientens tilstand under dehydrering.

Identifikasjon og bestemmelse av graden av anemi

Hematokrit er mye brukt for å bedømme graden av jernmangelanemi. Det er en sykdom som oppstod som følge av forstyrrelser i prosessene for utnyttelse eller utilstrekkelig inntak av jern. Denne patologiske prosessen forstyrrer syntesen av hemoglobin i erytrocyter, på grunn av hvilket deres antall reduseres og funksjonelle evner reduseres.

Hematokriten reflekterer forholdet mellom røde blodlegemer og plasma. Av denne grunn reduseres antall erytrocytter, som observeres i anemi, også hematokrit-tallet. Blant de eksterne tegnene på denne patologien er:

 • skinn av huden;
 • generell svakhet og tretthet;
 • kortpustethet;
 • besvimelse;
 • følelse av mangel på energi.

Diagnose av sykdommer som forstyrrer blodsammensetningen

I tillegg til anemi hjelper hematokritnummeret til å identifisere pasienten noen sykdommer. De fleste er patologier som kan påvirke blodsammensetningen. Dermed kan avvikene fra hematokritverdiene fra normen gjøre det mulig å identifisere følgende sykdommer eller spesielle tilfeller:

 • andre grad brannsår;
 • dehydrering;
 • kronisk hypoksi;
 • reaksjoner på langvarig bruk av glukokortikosteroider eller diuretika;
 • nyresykdom;
 • lungens patologi;
 • peritonitt;
 • sfærocytose;
 • talassemi;
 • leukemi;
 • hjerteinfarkt, nyre, lunge, milt;
 • erythremia;
 • fjellklatring og turisme (bor i høylandet);
 • giftig forgiftning av kroppen;
 • overdreven vektøkning;
 • alkoholmisbruk;
 • erfarne stress, konstant depresjon;
 • passiv røyking (spesielt for barn);
 • langdistansefly over kontinenter;
 • primære svulster;
 • struma;
 • blodtap
 • langvarig sengen hviler hos eldre mennesker;
 • levercirrhose;
 • spiserør i spiserøret.

Hvordan HCT er bestemt

For å bestemme nivået på HCT brukes spesielle laboratorietester. De er utført ved hjelp av et glass-gradert rør, som også kalles hematokrit. Den er fylt med blod og sentrifugert, noe som bidrar til å identifisere hvilken del av røret som opptas av de ensartede elementene i det biologiske væsken. Prinsippet for å bestemme hematokriten:

 • deprivasjon av blodkoagulerbarhet med et isotonisk og tørt antikoagulerende middel;
 • sentrifugering for separasjon av erytrocyter fra plasma, som passer innenfor standardtiden og et visst antall rotasjoner.3

Det er to metoder for å bestemme hematokritstoffet: mikrometod (mikrohematokrit), makrometod (makrohematokrit). Resultatene oppnådd med den andre metoden er litt høyere enn det første. Identifiser antallet av røde blodlegemer hjelper separering av blod i en sentrifuge i plasma og følgende lag:

 1. Erytrocytisk masse. Det er et rødt gjennomsiktig middel plassert på bunnen.
 2. Erytrocytter med gjenopprettet metabolsk aktivitet på grunn av de røde blodlegemer som ligger i nærheten. Presentert av en smal mørk strip kalt Braunberger laget.
 3. Leukocytter og blodplater. De ser ut som et gråhvitt lag.

Hematokrit norm

Gjennom en persons liv, endrer hematokriten. Årsaken er en økning i blodvolumet, på grunn av hvilket antall ensartede elementer blir forskjellige. De høyeste prisene er observert i barndommen. Ved en alder av 6, hematokrit nummeret gradvis reduseres, og deretter erverver verdier på ca 33-44%. Den fysiologiske tilstanden til en person påvirker en bestemt verdi. Hos kvinner blir graviditet preget av mild anemi, slik at hematokriten reduseres.

Menn har et noe større gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer. Dette betyr at hematokrit nummeret er høyere. Hvis det er brudd i en manns kropp, kan det ikke endre antall røde blodlegemer, men deres strukturelle egenskaper. Av denne grunn reduseres røde blodlegemer i størrelse, og derfor viser analysen også lavt HCT. Nivåene for hematokritnummeret for hver pasientkategori er angitt i tabellen:

Fra 1 år til 11 år

Ungdommer 12-17 år gammel

Konsentrasjonen av hct i blodprøven

Hvis hematokriten er innenfor 30-35%, må pasienten overvåkes i klinikken. Han er også foreskrevet en diett. I dietten anbefaler du å inkludere en stor mengde kjøtt, grønnsaker, frukt, lever. Redusering av verdiene til 25-27% indikerer en forhåndsbetingelse. Det elimineres ved bruk av jern, folsyre og vitamin B. Hastig sykehusinnredning kreves når hematokriten reduseres til 13%. Denne tilstanden betraktes som svært vanskelig.

Hva betyr et forhøyet nivå hos voksne?

Avviket fra hematokriten fra normen i en retning eller den andre indikerer en rekke patologiske prosesser i kroppen. Prosessen med hematopoiesis intensiveres med lungesykdommer, slik som obstruktiv bronkitt og bronkial astma. En person kan ikke puste ordentlig, derfor mangler oksygen. En slik organisme kompenserer for produksjon av et større antall røde blodceller. Som et resultat øker hematokrit-tallet.

Det samme er karakteristisk for sent toksisose i svangerskapet, noe som forstyrrer nyrene og øker innholdet av erytrocytter. Dens kondensering observeres nærmere fødselen. Dette bidrar til å forberede kvinnens kropp for fødsel, som ofte ledsages av tungt blodtap. En økning i HCT er også observert når:

 • hydronefrose;
 • polycystisk;
 • ukontrollert bruk av diuretika eller kortikosteroider;
 • overført stress;
 • sykdommer i beinmerm eller tilstanden etter kjemoterapi;
 • skader på huden;
 • sykdommer i fordøyelseskanalen;
 • manglende overholdelse i diettforholdene av proteiner, karbohydrater og fettstoffer;
 • erytrocytose i medfødte hjertesykdommer, peritonitt, ukuelig oppkast, diabetes mellitus.

HCT kan reduseres ved å endre dietten. Det er nødvendig å drikke mer væsker, nekte røyking og alkohol, spis mer mat med antioksidanter. Grapefruktens blod er fortynnet. Flavonoid i sammensetningen normaliserer egenskapene til erytrocytmembraner, og reduserer aggregeringen. Foreskrive om nødvendig legemidler fra kategorien antikoagulantia og antiaggreganter. Slike behandlinger er bare angitt med forhøyet hematokrit. Redusere nivået av HCT hjelper og utførelsen av erytrocyterese.

Årsaker til økt blodtetthet

Når antall erytrocytter økes, øker blodets tetthet. Dette observeres i forskjellige tilstander av menneskekroppen, både fysiologisk og patologisk. Således er hematokriten forhøyet når:

 1. Hypoksi. Dette er en kronisk mangel på oksygen, noe som fører til økt konsentrasjon av røde blodlegemer. Hvis en person er på et tett sted lenge, røyker eller lider av diabetes, er han preget av en tilstand av hypoksi.
 2. Dehydrering. Mangel på væske i kroppen forårsaker fuktighetstap, noe som reduserer plasmakonsentrasjonen. Som et resultat øker forholdet mellom erytrocytter og dets volum, hvilket reflekterer den høye hematokriten. Dette observeres etter oppkast av oppkast, led diaré, overoppheting og for aktive fysiske aktiviteter, som er ledsaget av aktivt svette.
 3. Bo i fjellet. Det er ledsaget av hypoksi, dvs. mangel på oksygen. Dette observeres når du er i et fjellområde. Utløpsluften inneholder mindre oksygen, slik at kroppen begynner å produsere flere erytrocytter. Folk som jobber i fjellet og klatrere for å unngå hypoksi, blir hjulpet av oksygenpatroner.

Hva er farlig for hjertet og blodårene

På grunn av fortykning av blodet øker risikoen for trombose betydelig. Av denne grunn er erytrocyt-teller viktig for pasienter med hjerte og karsykdommer. På grunn av obstruksjon av blodårer og dannelse av blodpropp i arteriene, økes belastningen på hjertet betydelig. Hvis den er svekket, virker den praktisk talt på slitasje. Resultatet kan til og med være hjerteinfarkt.

Når antall blodplater øker, dannes arterielle tromboser som forårsaker iskemisk stadium. Det fører til oksygen sult og etterfølgende død av vev. Akkumuleringen av væske i hjertesvikt fører også til en økning i nivået av HCT. Hvis denne indikatoren krysset grensen i 50-55%, bør pasienten inntas raskt. For å fortynne blodet til normale verdier, er han foreskrevet antikoagulantia. Den enkleste blant dem er Aspirin.

Hematokrit under normal

HCT-indikatoren kan også reduseres. Dette indikerer også en rekke spesifikke patologiske tilstander eller sykdommer. Funksjonen av erytrocytter er å levere vev med oksygen og aminosyrer, så når antall røde blodceller faller, observeres orgendysfunksjon. Hematokrit anses lav hvis verdien faller til begrensningen 20-25%. Årsakene er forskjellige, blant de generelle er følgende:

 • en reduksjon i nivået av røde blodlegemer, kalt erytropeni;
 • akkumulering av en stor mengde væske i kroppen som fortynner blodet;
 • En overdreven økning i konsentrasjonen av proteiner - hyperproteinemi, som binder og beholder vann i kroppen.

Årsaker til avvisning

Hematokrit reduseres med en økning i blodvolum eller med en reduksjon av antall røde blodlegemer. I begge tilfeller reduseres forholdet mellom røde blodlegemer og plasma til plasma. Dette kan oppstå ved følgende forhold eller sykdommer:

 1. Blodtap. BCC gjenopprettes raskt ved infusjon med fysiologiske løsninger, men for røde blodlegemer tar dette tid. Hos kvinner er dette forbundet med alvorlig menstruasjon, fibromas og andre gynekologiske patologier. Andre årsaker til blodtap - traumer og sårdannelse i mage-tarmkanalen eller blæren, for eksempel på grunn av kreft eller polypper, brudd i ekstremitetene.
 2. Redusert syntese av retikulocytter - unge røde blodlegemer i benmargen. Dette observeres med nyreparese, anemi, leukemi, leukemi, behandling med antitumormedikamenter og cytostatika.
 3. Intensiv forfall av erytrocytter. Det er forbundet med medfødt eller ervervet hemolytisk anemi, autoimmune sykdommer, alvorlige infeksjoner som malaria eller tyfus. Årsaken kan også være forgiftning ved hemolytiske giftstoffer i tilfelle kontakt med tungmetaller eller blek toadstool.
 4. Intravenøs injeksjon av væske i store mengder. Dette er årsaken til lav hematokrit hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Innføringen av en væske gir dem en økning i bcc. Nivået på erytrocytter forblir akseptabelt, fordi konsentrasjonen er betydelig redusert.
 5. Graviditet. På bakgrunn av en økning i mengden plasma, blir antall erytrocytter bevaret, på grunn av hvilket hematokrittalet reduseres. Denne tilstanden er spesielt karakteristisk for sen graviditet.
 6. Overhydrering. Dette er en økning i volumet av sirkulerende blod med uendret antall røde blodlegemer. Dette observeres når vannet rus, noe som reduserer den funksjonelle kapasiteten til ekskretoriske system, sirkulasjonssvikt, nyresvikt, forgiftning, infeksiøse eller virussykdommer.
 7. Hyperproteinemia. Dannet på grunn av forskjellige sykdommer: Hodgkins lymfom, myelodysplastisk syndrom, diaré, emesis, paraproteinemic ondartede hematologiske tilstander. De forårsaker en økning i protein i blodet, på grunn av hvilket væsken i kroppen akkumuleres og øker BCC. Erytrocytter forblir uendret.
 8. Mangel på næringsstoffer. Årsaken til å redusere blodets tetthet er mangel på folsyre, vitamin B og jern.

Bestemmelse av anemi

Tilstanden for anemi er ledsaget av en mangel i kroppen av Fe-jern. Dette fører til en reduksjon av antall røde blodlegemer. Hos pasienter med anemi observeres generell svakhet, døsighet og tap av styrke. Graden av denne tilstanden bestemmes av forholdet mellom erytrocytter og hemoglobin:

 • 3,9-3 / 110-89 - den første;
 • 3-2,5 / 89-50 - gjennomsnittlig;
 • mindre enn 1,5 / mindre enn 40 - tung.

Forbedre tilstanden hjelper med å inkludere en stor mengde vitamin C. Det bidrar til å assimilere jernet bedre. Normaliser nivået av hemoglobin i stand til tørket frukt, rødt kjøtt, lever, belgfrukter, greener, egg. I noen tilfeller er tilsetningsstoffer med jern i sammensetningen foreskrevet i tillegg. De brukes også daglig for å normalisere hemoglobinnivået og øke antall røde blodlegemer.

Unormaliteter hos barn

I en situasjon hvor en kvinne ikke er tilgjengelig for amming, har barnet en høy risiko for hyperprolactinemi. Det indikerer en økning i proteinkonsentrasjonen i blodet. Årsaken er at barnet bruker ko- eller geitemelk. I dem økes nivået av protein. Du kan rette opp situasjonen ved å kjøpe melk med et lavere innhold av denne naturlige komponenten.

Oksygen sult er observert hos barn med lavt innhold av røde blodlegemer, noe som er svært farlig, spesielt for et svært lite barn. Barn fra 3 år lider av følgende symptomer:

 • tretthet,
 • blek hudfarge;
 • kortpustethet;
 • hyppige hjerteslag.

Mental evne til barn reduseres. For dem er det ingen separate grunner for endringen i hematokriten. En slik tilstand de har observert med de samme sykdommene som er typiske for voksne. Blant de hyppigste årsakene til nedgangen i HCT, skilles trial underskudd av vitaminer og helminthic infestation. Sistnevnte er spesielt karakteristisk for barn og ungdom. Eliminering av det er gitt ved administrering av anthelmintiske midler. Etter behandlingsforløpet kommer testene tilbake til normal.

Endringer i blodsammensetningen hos gravide kvinner

Under bærebarnet øker kvinnens blod. I gjennomsnitt, for graviditet, øker volumet med 30-50%. Det bestemte tallet avhenger av fostrets vekt. Jo større det er, jo større volum av plasma. Dette regnes som en naturlig prosess. Hematokriten reduseres noe. I gjennomsnitt er det 31-36%. Følgende anses som normale i tabellen:

Hematokritindikatorer i blodprøven: hva er det og hvordan man skal bestemme

En generell blodprøve regnes som universell. Selv om noen få indikatorer blir undersøkt, er de alle grunnleggende. Blant dem, hematokrit eller NST. Det kan økes eller reduseres.

Sammenlignet med andre indikatorer

Hematokrit refererer til forholdet mellom væsken og cellene som utgjør blodet, nemlig erytrocytter, leukocytter og blodplater. Likevel såkalt forholdet av utelukkende røde blodlegemer og væsker. Forskjellen er liten, fordi erytrocytter er 99% av alle blodceller.

Ved hjelp av en generell blodprøve kan du lære mye, forstå om helsetilstanden. Resultatene inneholder informasjon om antall erytrocytter og hematokrit nummer samtidig. Så du kan avgjøre om det er avvik fra normen når det gjelder blodplater og hvite blodlegemer. Hvis det er unøyaktigheter, kan legen foreskrive flere studier, avgjøre hva som skjer med de andre blodcellene.

Hematokrit i analysene kan testes i sammenligning med resultatene for hemoglobin, for eksempel ved å studere årsakene til anemi eller en patologisk forandring i evnen til å danne blodpropper. Det blir en ekstra kilde til informasjon om hvordan aktivt oksygenutveksling foregår i kroppen, hematopoiesis. Etter å ha fått resultatene av en blodprøve, overgitt i retning eller på eget initiativ, er det absolutt verdt å være oppmerksom på hct. Med hjelpen kan du se, gjenkjenne sykdommen.

Normen for hematokrit nummer

Selv om normen anses som et relativt konsept, avhengig av omstendigheter, er det gitt en blodprøve under forhold slik at det er lett å oppdage patologiske abnormiteter. Han blir tatt i tom mage og avstår fra å drikke alkohol dagen før. Hvis hct-analysen er sendt inn, oppstod mistanke om at det er noe med denne indikatoren at noe er galt, det er tilrådelig å ikke røyke, redusere doseringen eller til og med forlate denne skadelige vanen - det kan påvirke indikatoren. Gradvis forverring av lungens slimhinner, som uunngåelig oppstår, hvis en person røyker, tar ikke pauser i flere måneder for utvinning, medfører en gradvis forverring av blodet.

Fra synet av hematokrit-tallet anses følgende forhold som normalt: ca. 55-60% av væsken og 40-45% av cellene.

I væsken oppløses nyttige stoffer. Celler utfører sine spesifikke funksjoner. Erytrocytter transporterer oksygen, leukocytter beskytter kroppen mot skadelige stoffer og fremmede mikroorganismer, blodplater bidrar til helbredelsen av lesjoner. En sunn balanse mellom celler og væsker er en garanti for at blodet takler sine funksjoner.

Viktig! Normen til hematokrit varierer avhengig av kjønn, alder. Dette bør tas i betraktning ved tolking av resultatene. Vekt er også viktig.

For et nyfødt, anses et hematokrittal på 35% -65% som normalt. For barn under 1 år er en mengde 32% -40% regnet som vanlig. Normen for barn i alderen 1 til 11 år er 32-41. I ungdomsårene bør hematokriten variere fra 34 til 45. Ved kvinner 18 til 45 år skal tallet 39-50 diagnostiseres etter 45-35-46. Hos menn mellom 18 og 45 år er denne indikatoren 34-45, etter 45 år - 40-50.

Normen for hematokritnummeret avhenger av belastning, behov, aktivitet, som forandrer seg gjennom årene. Øker kroppsvekten, blodvolumet. Og likevel har det nyfødte et hematokritnummer mye høyere enn det for en voksen, fordi lungene ikke ble sterkere.

Indikator under normen

Hvis hematokriten senkes i blodprøven, bør du kontakte en spesialist for hjelp, avtale med lege for en avtale. Medisiner, mest sannsynlig, vil ikke bli foreskrevet dersom tallet har gått ned til 30-35. Men i dette tilfellet er endringen i ernæring allerede aktuell. Det er viktig å gi mer oppmerksomhet til trivsel. Med en dråpe til 29-24%, vil det bli tatt mer drastiske tiltak. Hvis nivået under 13% er en anledning til sykehusinnleggelse, umiddelbar intervensjon, intensivbehandling. Under graviditeten kan kvinner oppleve en betydelig reduksjon i nivået - opp til 20%. Bare legen vil avgjøre om dette er normalt eller ikke normalt. Andre indikatorer bør vurderes.

Tilleggstester i nærvær av andre klager vil bidra til å raskt identifisere årsakene til forverring i helse, veksten av hematokritnummeret. Selv om helsetilstanden er normal og bare resultatene av en generell blodprøve, er denne indikatoren pinlig, det er ønskelig å forstå situasjonen. Du kan unngå komplikasjoner, forbedre helsen din.

Viktig! Avviket i retning av reduksjon, taler om brudd på hematopoiesis, ødeleggelse av røde blodceller.

Men mot bakgrunnen av aktiv hematopoiesis kan hematokriten i analysene også ligge under standardverdiene.

Dermed kan en lav hematokrit i blodet indikere både utvikling av anemi og omorganisering av kroppen, tilpasning, at nå trenger han mer blod.

Forstå at noe er galt med kroppen for slike symptomer som blep, dyspné, svimmelhet, svakhet. Disse symptomene kan naturligvis ikke bare knyttes til tilstanden av blodet. Det er verdt å måle trykket, puls, ta hensyn til arbeidet i hjertet, nyrene, leveren, berik det daglige dietten med produkter som er nyttige for hematopoiesis. For å overlevere analyser, for å ta kontakt med legen følger, hvis helsetilstanden ikke forbedrer en uke, to og flere.

Økt nivå

Blodtykkelse er en farlig tilstand. Risikoen for blodpropper øker.

Det er ingenting, selvfølgelig, godt i det høye nivået av hematokrit i blodet, selv om dette er en del av mekanismen for tilpasning til miljøforholdene - for tett rom, luft med lavt oksygeninnhold. Det er kjent at dyr, noen arter kan trygt tilbringe natten i stupete burger. Sammensetningen av blodet varierer med dem raskere enn hos mennesker. Men dette er også karakteristisk for mennesket.

Med en økning i antall celler sammenlignet med volumet av væske, stabilt høye priser, reduseres konsentrasjonen av næringsstoffer, blodsirkulasjonen blir vanskelig, blodkar kan bli deformert og blodkarets vegger kan bli skadet. Oksygen sult, mest sannsynlig ikke, men kan observeres hypovitaminose.

En økning i nivået av hematokrit kan indikere at en person røyker og har hypoksi. Kan også vitne om at han kom tilbake fra en ferie på høylandet. Nå har han mange røde blodlegemer i blodet, selv om det ikke er behov for dem, og snart vil kroppen slutte å produsere dem i store mengder. Forhøyet hematokrit i analysene indikerer noen ganger dehydrering.

I overvektige mennesker, bør denne indikatoren være høyere, fordi blodvolumet er større, proporsjonalt med kroppen. På den annen side kan avvik ikke være signifikante. I fettvevet er blodsirkulasjonen sakte. Blodvolumene overstiger normen ikke mye.

Viktig! Med fedme er det nødvendig med en individuell tilnærming. Det anbefales å konsultere en spesialist for hjelp før tolkningen av resultatene, tolk resultatene selv.

Dette gjelder også for mennesker som er svært tynne - i blodet mindre enn den gjennomsnittlige personen, med velutviklet muskulatur.

Symptomer på blodpropp, reduksjon av volumet - hypertensjon, hevelse i blodårene fra høyre eller venstre side av stammen, rask og alvorlig følelsesløp i en del av kroppen under hvile eller søvn på siden. For eksempel er knep og sitte i noen minutter vanskelig.

Dermed påvirker en endring i hematokrit-tallet i større eller mindre side alltid velvære. Men symptomene er milde. En person oftest kan ikke si at blodet hans kondenserer, vevene mottar ikke vitaminer i sin helhet. Det samme gjelder kondensering - oksygen sult er vanskelig å føle. På bakgrunn av disse endringene kan sykdommer i indre organer utvikles, kroniske problemer blir forverret. Regelmessig gjennomgår medisinske undersøkelser, du kan motta rettidig informasjon, kontrollere negative prosesser.

En sunn livsstil reduserer risikoen for forverring av trivsel, men er ikke en helseforsikring. Nyttige vaner, sport og andre aktiviteter akselererer prosessen med gjenoppretting. Riktig ernæring, røykeslutt, vanlig hvile, kjærlighet til kremplanter er nøkkelen til suksess, normal hematopoiesis, hematokrit nummer.

Hvordan bli kvitt åreknuter

Verdens helseorganisasjon annonserte offisielt åreknuter som en av de vanligste massesykdommene i verden. Ifølge statistikk for de neste 20 årene - 57% av pasientene med åreknuter i de første 7 årene etter sykdommen, 29% av dem i de første 3,5 årene. Årsakene til døden er forskjellige - fra tromboflebitt til trichophic sår og kreftformer forårsaket av dem.

For å lære å redde livet ditt, hvis du er diagnostisert med "åreknuter" i et intervju sa lederen for Research Institute of Studier om vener og Academy of Medical Sciences. For et fullt intervju, klikk her.

Hematokrit i en blodprøve

Hvordan er hematokrit bestemt?

Hematokrit i dag er ikke den mest populære parameteren i en generell blodprøve. De holder oppmerksom på ham på det siste stedet, og i mellomtiden kan svingninger av denne størrelsen indikere ulike funksjonsfeil i organismenes arbeid.

Hematokrit er andelen av røde blodlegemer (erytrocytter) til det totale blodvolumet. Denne parameteren indikerer at blodet kan bære oksygen.

Bestem nivået av hematokrit kan være ved levering av en generell blodprøve (fra venen). I oppsummeringen av resultatene er det angitt ved bokstavene Hct (hematokrit), økende eller redusert, det vil indikere graden av viskositet og viskositet av blodfluidet - tilsvarende, med økte verdier øker trusselen mot trombodannelse.

Måling av indikatoren "hematokrit" skjer i spesielle laboratorier. Blod i testrør-hematokrit (graduerte rør) plasseres i en spesiell sentrifuge og "rystes" - under påvirkning av sentrifugalkraft blir væsken i kjeglene sortert etter lag i henhold til tettheten av elementene. I dette tilfellet settes røde blodlegemer (røde blodlegemer), og plasmaet forblir på overflaten. Mellom dem er det et lite mellomlag - en antikoagulant - et væske som forhindrer blodpropp. Dermed er det mulig å bestemme nivået av røde blodlegemer i blodet. Sentrifugeringsmetoden blir imidlertid gradvis en ting fra fortiden - den er erstattet av moderne, høyteknologiske metoder, for eksempel bruken av automatiske analysatorer.

Et omtrentlig nivå av erytrocytkonsentrasjon kan bestemmes uten å være en spesialpreparert hematolog - det er nok å gi blod til å stå og se hvor mange røde kropper vil bosette seg. Denne metoden forblir imidlertid bare anbefalt som et hjemmeprøve - det vil ikke gi hundre prosent nøyaktighet, selvfølgelig er feilen for stor.

I denne artikkelen vil vi snakke om hvilken prosentandel av forholdet (hematokrit er også bestemt ved fraksjonalt uttrykk) regnes som normen for en voksen og et barn, og hva skal jeg gjøre hvis legen har indikert de økte (senkende) verdiene.

Det normale nivået av hematokrit i blodet

Avhengig av alder og kjønn vil denne parameteren naturligvis variere. La oss forstå hva som skal betraktes som en normal verdi for hver befolkningsgruppe.

Hematokrit hos voksne:

 • Menn: 44-48%, i brøkdelaktig ekvivalent: 0,44 - 0,48 liter / liter (ytterligere l / l)
 • Kvinner: 36-42%, i brøkkvivalent: 0,36 - 0,43 l / l

I graviditeten reduseres hematokriten betydelig, hos eldre kan det svinge med 1-3%.

Normen for konsentrasjon av erytrocytmasse hos barn:

 • Hos nyfødte: 44-62% (0,44-0,62 l / l)
 • Hos barn opptil tre måneder: 32-44% (0,32-0,44 l / l)
 • Hos barn opp til året: 36-44% (0,36-0,44 l / l)
 • Hos barn under 10 år: 37-44%

Ytterligere indikatorer sammenlignes allerede med de normale for det kjønn som barnet tilhører.

Med en økning i hematokrit til 60-70 prosent, blir bevegelsen av blod viskøs og sakte, og så kan man allerede snakke om risikoen for trombose. Trombose er en patologisk tilstand av sirkulasjonssystemet, der blodproppene ikke kan dannes inne i blodårene, noe som ikke tillater at blod sirkulerer fritt rundt kroppen.

Hva betyr det økte nivået av erytrocytter i blodet? Legg merke til at nivået av røde blodlegemer ikke er normalt? Ikke bli redd, men snarere konsultere en lege-hematolog eller terapeut for en ekstra undersøkelse av kroppen. Deretter vender vi oss til listen over mulige årsaker til forhøyet hematokrit, men dette betyr ikke at et bestemt problem kan være tilstede hos deg.

For det meste fører økningen i erytrocytmasse til en generell økning i størrelsen på disse blodcellene, samt en økning i produksjonen i det røde benmarg. Dette skjer under påvirkning av ulike faktorer, og ikke alle er forbundet med sykdommer. Når vi snakker om å øke hematokriten, mener vi brudd på kompenserende prosesser - prosessene som utligner konsentrasjonen av blodlegemer. Dette kan oppstå på grunn av:

 • Dehydrering av kroppen - mangel på vann fører uunngåelig til økning i antall røde blodlegemer på grunn av en reduksjon i volumet av plasma. Observeres med oppkast, forgiftning, langvarig eksponering for varme og uten vann - kroppen kompenserer for mangel på væske ved blodplasma.
 • Hypoksi (oksygen sult). Det kan observeres hos røykere og personer som har besøkt stor høyde, for eksempel i fjellene. Denne statusen utløser veksten av røde blodceller for å øke hemoglobinnivå - og det er ansvarlig for levering av oksygen til de indre organer.

Andre sykdommer og tilstander som fører til hematokritvekst:

 • Inflammatorisk prosess i peritoneum, ledsaget av feber (peritonitt);
 • Nyresykdommer - Vannets absorpsjon av vann forverres som følge av økningen i antall røde blodlegemer;
 • Tumorer, neoplasmer;
 • Hjertesykdommer, som hjertesvikt;
 • Brenner mer enn 15% av kroppen;
 • stress,
 • Diabetes mellitus;
 • Inntak av glukokortikoider (for eksempel kortisol);
 • Anemi (anemi);
 • Forstyrrelser i hormonet systemet assosiert med produksjon av androgener;
 • Menstruasjon hos kvinner.

Sykdommer forbundet med økt hematokrit hos menn og kvinner:

 • Erythremia (Vakez sykdom) er en unormal produksjon av røde blodlegemer i benmargen. Kan bli ledsaget av prikker i leddene, tyngde i hodet og andre symptomer.
 • Erytrocytose er en patologi hvor nivået av hemoglobin overstiger normale verdier (170 g / l).

Det kliniske bildet av forhøyet hematokrit kommer ikke i overflod med spesielle symptomer som kan skille det fra andre sykdommer. En person kan bli plaget av hodepine og svimmelhet, prikking og kløe på huden (på grunn av mangel på oksygen for prosessene som forekommer i vevet), tretthet og dårlig helse. Forsiktig bør også utseendet på blåmerker og blåmerker med mindre blåmerker og slitasje.

Er det normalt når hematokriten senkes?

Denne tilstanden er heller ikke normen. Inhiberingen av funksjonen med å produsere røde blodlegemer kan snakke om enda mer alvorlige forstyrrelser enn dens amplifikasjon. Blant de viktigste årsakene er vanligvis ansett som anemi - som igjen er et symptom på andre sykdommer. Anemi (eller anemi) er en reduksjon i nivået av hemoglobin, som vanligvis oppstår sammen med en reduksjon i antall røde blodlegemer.

Nedgangen av hematokriten sies vanligvis når nivået faller under 25%. Dette fenomenet kalles vanligvis erytropeni.

Her er de viktigste mulige årsakene til erytropeni hos barn og voksne:

 • Tap av blod. Samtidig, hvis totalvolumet av sirkulerende blod (BCC) er normalt, trenger røde blodceller noe tid til å komme til normal;
 • Anemi, leukemi, nyreparese, thalassemi - sykdommer som fører til forstyrrelser i produksjon av røde blodceller;
 • Fastgjøring, diett;
 • Andre halvdel av graviditeten;
 • Hyperhydrering - overflødig væske i kroppen, administrert intravenøst;
 • Smittsomme sykdommer;
 • En fast livsstil i lang tid;
 • Blodtynning av forskjellig natur;
 • Tidlig død av nye erytrocytter som følge av hemolytisk anemi (forårsaket av forgiftning med giftstoffer og kjemiske elementer);
 • En økning i protein i blodet, kalt hyperproteinemi. Det oppstår på grunn av slike sykdommer som myelom, Hodgkins sykdom, etc. Som et resultat øker konsentrasjonen av væske i blodet, og nivået av røde blodlegemer forblir det samme (reduksjon i prosent).

Symptomer, som sådan, har ikke erytropeni, siden dette ikke er en uavhengig sykdom, men bare en konsekvens av andre sykdommer. En person kan føle svakhet og svimmelhet (som med økt hematokrit), og huden får en icteric nyanse (underkastet anemi). Den behandlende legen kan utnevne en intern undersøkelse for å bestemme årsakene til erytropeni.

Hematokrit er en viktig parameter for blodprøven

Hematokrit er en parameter som karakteriserer antall røde blodceller - erytrocytter i forhold til plasma og antikoagulant, samt evnen til å bære oksygen. Økning eller reduksjon av denne parameteren kan snakke om undertrykkelse av benmargsfunksjoner, en anemi og andre, ikke mindre farlige, sykdommer. Husk at eventuelle beslutninger om kroppen din, det er bedre å ta med legen, og denne artikkelen kan bare fortelle om alt er i orden med testresultatene dine. Lykke til og helse!

Les Mer Om Fartøyene