Hva betyr høy hematokrit?

Hematokrit er indikatoren for en generell blodprøve, som bestemmes av nivået av leukocyttceller, erytrocytter og også blodplater. Imidlertid består det meste av hematokriten i blodet av erytrocytter, som viser hvor mye blod som er i stand til å bære oksygen gjennom kroppen. Hematokrit kan bli forhøyet av mange forhold og menneskelige sykdommer, det er ikke så lett å forstå situasjonen.

Hvis denne indikatoren er høyere enn normalt, kan det bety midlertidige avvik i menneskers helse, noe som ikke er farlig, og i noen tilfeller forhøyet hematokrit i blodet betyr en alvorlig patologi som krever umiddelbar diagnose og behandling.

Normer og avvik

For å bestemme en slik indikator for kroppens tilstand er det nødvendig å ta blod fra pasienten, hvorpå det sendes til en spesiell sentrifuge. I dette apparatet er biologisk materiale delt inn i komponentdeler, som tar omtrent to timer.

Det er ingen enkelt indikator for nivået av hematokrit, det varierer avhengig av enkelte faktorer, alder og kjønn hos en person.

Kvinne voksen

Mannen av voksen alder

Barn og tenåringer under 14 år

Med økt konsentrasjon av erytrocytceller, leukocytter og blodplater øker blodviskositeten dramatisk, det truer en person med venetrombose. I alle fall, hvis pasienten har økt hematokriten betydelig, er legen forpliktet til å bestemme årsakene til denne tilstanden til en person.

Hvorfor kan det øke

Hva betyr dette hvis hematokriten er forhøyet, hvordan du bestemmer årsaken og forstår symptomene på denne tilstanden? Leger subdividerer årsakene til å øke denne indikatoren til fysiologiske som ikke har noen forbindelse med sykdommer, og patologiske som oppstår fra en hvilken som helst menneskelig sykdom.

Organismen, ved brudd på noen viktige prosesser, forsøker å stabilisere situasjonen alene, inkludert visse mekanismer som kompenserer for lidelsen som har oppstått. Hvis hematokriten er høyere enn normalt i en blodprøve, prøver kroppen å tune inn for å jobbe i de forandrede livsbetingelsene.

De vanligste årsakene er:

 1. Sykdommer som reduserer totalvolumet av blodplasma. Til slike forhold er det mulig å bære brenninger av den andre grad, som manifesteres av bobler, hvor akkumulering av plasma oppstår. Blant annet er det noen andre plager som kan manifestere seg på denne måten. Disse er diabetes mellitus, venetrombose, peritonitt.
 2. Dehydrering. Denne årsaken til økt hematokrit hos voksne er ganske vanlig. Det totale volumet blod som sirkulerer gjennom kroppen minker, fordi mengden plasma i denne biologiske væsken minker. Et slikt klinisk bilde kan utvikle seg mot en bakgrunn av diaré, alvorlig oppkast, overdreven svette, overoppheting eller permanent væskemangel. Slike faktorer fører til endringer i forholdet mellom totalvolum og erytrocytfraksjon, noe som fører til økt blodtetthet.
 3. Kronisk hypoksi. Med denne sykdommen opplever alle områder av kroppen et konstant oksygenunderskudd. Denne tilstanden forekommer ofte hos røykere eller personer med diabetes. Strukturen av erytrocytter inkluderer hemoglobin, som er et element som er i stand til å transportere oksygen gjennom hele kroppen, samt fjerning av karbondioksid fra kroppen. Hvis en person har hypoxi av kronisk kurs, prøver kroppen å løse problemet med oksygen sult på egenhånd, det produserer intenst røde blodlegemer. Hematokriten stiger i dette tilfellet på grunn av økt syntese av røde blodlegemer.
 4. Lang kurs for å ta medisiner. Det er visse stoffer som spesielt påvirker nivået av hematokrit, øker det. Disse stoffene inkluderer glukokortikoider og andre hormonplanlægemidler, så vel som nesten alle diuretika.
 5. Nyresykdom. Eventuelle neoplasmer på nyrene, samt polycystose, har en effekt på frigjøring av erytropoietin, og forbedrer den. Erytropoietin er hormonet ansvarlig for syntesen av erytrocytter. I tillegg har hydronephrosis, en sykdom som reduserer kroppens evne til å absorbere væske, ofte også en oppgang i hematokriten i blodet. Hos kvinner forekommer disse sykdommene noe oftere enn hos menn, noe som skyldes de spesielle egenskapene til oppbyggingen av genitourinary systemet.
 6. Leukemi er en sykdom i blodet.
 7. Anemi, hvor kroppen avslører en alvorlig mangel på jern og vitamin B12.
 8. Peritonitt.
 9. Erythremia.
 10. Patologi av lungene. Hvis en person har en sykdom i dette organet, blir volumet av oksygen absorbert betydelig redusert, lungene kan ikke absorbere det i tilstrekkelig mengde. Kroppen prøver å tilpasse seg denne situasjonen, og produserer røde blodlegemer hardt.
 11. Permanent menneskelig bolig i fjellområder. Kroppen kompenserer for den vanlige oksygenmangel på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 12. Arvelig faktor. Noen ganger oppdager legene pasientens avvik i samspillet mellom oksygen og hemoglobin, noe som gjenspeiles av en økning i hematokriten.

OAK (generell blodprøve) kan bare vise nivået av hematokrit, og årsakene til økningen eller reduksjonen er uklare. For å bestemme arten av patologien som påvirket mengden av dette bestandige blodet, er det nødvendig å gjennomføre en rekke analyser.

Det er viktig å være oppmerksom på alle klager fra pasienten, det kan fortelle legen i hvilket område av legemet patologien er skjult.

Ytterligere grunner til økningen:

 1. Blodsap av kvinner under menstruasjon.
 2. Overdreven forbruk av alkoholholdige drikker.
 3. Langdistansefly over hele kontinentene.
 4. Fjellklatring eller turisme.
 5. Langvarig sengen hviler hos eldre mennesker.
 6. Overdreven vektøkning.
 7. Regelmessig stress og depresjon.
 8. Passiv røyking, spesielt i barndommen.
 9. Medisinske tiltak utført i trykkammeret.
 10. Giftig forgiftning av kroppen.

Hvis hematokriten i et barn er forhøyet, bør årsakene til et slikt brudd søges i kroppens patologiske prosesser. Etiologien til utvikling av en slik tilstand hos et barn og en voksen er det samme.

Det skal imidlertid huskes på at dette blodet normalt kan økes med 12% hos barn under 1 år, dette skyldes ofte visse fysiologiske prosesser i kroppen.

Etter å ha nådd barnet i 1 år, stabiliserer denne blodindikatoren uavhengig. Vanligvis er ikke legene oppmerksomme på slike abnormiteter i UAC, men hvis økningen i dette bestandige blodet blir bevart etter at barnet har nådd 1 år, bør årsaken søkes.

Gravide kvinner refererer til pasienter som krever spesiell kontroll over indikatorene for analyse. Nivået på hematokrit hos disse kvinnene skal normalt være litt redusert. Hvis det er en økning i denne indikatoren, bør den behandlende legen se etter årsaken.

Årsakene til økningen i graviditeten:

 • overdreven forbruk av salt mat
 • oppkast, som ofte observeres med giftose;
 • tar medisiner som inneholder jern;
 • gestose, som dukket opp mot bakgrunnen av en lidelse i det kardiovaskulære systemet.

I tilfelle av hematokrit hos gravide kvinner opptil 40%, er dette en direkte trussel mot fostrets liv, forårsaket av alvorlig dehydrering av mors kropp.

Det bør tas i betraktning at tett blod kan forårsake farlige sykdommer og lidelser, slik at legen vil foreskrive medisiner som fortynner.

Hvordan kan det manifestere seg

Symptomatologien til høy hematokrit avhenger av patologien som forårsaket denne avviken. Denne tilstanden i seg selv kan ikke manifesteres i det hele tatt, bare noen ganger føler en person mild sykdom.

 • svimmelhet - fra lys til sterk;
 • pusteproblemer
 • kvalme;
 • nummenhet i bein og hender;
 • et delvis tap av orientering i rommet, en misforståelse av hva som skjer.

I tillegg kan den økte viskositeten av blodet også manifestere seg med visse symptomer. Hvis saken har gått langt og blodpropper har dukket opp, bør behandlingen påbegynnes umiddelbart, situasjonen ble alvorlig.

Hva er farlig er tilstanden, hvordan å behandle den

I tillegg til å behandle sykdommene selv, som er årsaken til økt hematokrit, bestemmer legene nødvendigvis blodets tetthet. En av de mest alvorlige konsekvensene av denne tilstanden anses å være komplikasjoner som skyldes økningen i viskositeten til dette biologiske materialet.

 • Et hjerteinfarkt.
 • Gangrene i ekstremiteter, som kan føre til amputasjon av ben eller arm.
 • Åndedrettssvikt i akutt kurs.
 • Iskemisk slag.

Leger vil foreskrive medisiner for å forhindre utvikling av slike alvorlige konsekvenser av forhøyet hematokrit.

Noen ganger er slike pasienter ikke nødvendig behandling, det er nok å normalisere livsstilen, og nivået av denne indikatoren på blod vil redusere seg selv. Å gå i frisk luft, vil riktig ernæring og avvisning av dårlige vaner bidra til å stabilisere nivået av hematokrit.

Strømforsyning

Ikke glem om et spesielt diett som må observeres for alle pasienter med denne blodprøven. Produkter bør fremme flytende flyt av blod.

Hvilke produkter er nyttige:

 • noe grønt;
 • gjærte melkprodukter;
 • solsikkefrø;
 • vegetabilske oljer (solsikke, mais);
 • nøtter;
 • tomater;
 • gulrøtter;
 • gresskar;
 • fiskelever.

Ikke glem om å styrke de vaskulære veggene, med økt viskositet er det nødvendig. I tillegg til spesielle medisiner foreskrevet av en lege, må du spise visse matvarer. Omega-3 fettsyrer hjelper til med å gjenopprette og styrke veggene i arteriene, så du må øke forbruket av fettfettstoffer.

Begrensningen av ernæring består i utelukkelse av rødt kjøtt fra rasjonen, samt maksimal reduksjon i forbruket av mat med høyt innhold av animalsk fett.

I tillegg må det tas hensyn til at alle retter skal tilberedes for et par eller bakt, steke alt du ikke kan.

Det er spesielt viktig for alle personer med høy hematokrit-samsvar med drikkeregimet. Det er nødvendig for en dag å drikke om 2 liter vann til hver person, til og med helt sunn.

Og hvis pasienten har en slik avvik i blodanalysen, må vannforbruket bare økes til 1,5-2 liter per dag, dette vil bidra til å beskytte mot dannelsen av trombi og alle sykdommer forbundet med økt blodviskositet.

Et veldig interessant faktum er at når du tar en UAC hos idrettsutøvere, er definisjonen av hematokrit et av bevisene for bruk av dopemiddel hvis denne indikatoren er vist over normen.

Reduksjon av nivået av dette stoffet i legens blod betraktes ikke som et alvorlig helsefeil, det er ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser for en slik pasient.

Når du øker hematokriten hos en voksen, må du være oppmerksom på dette faktum. Du kan ikke ignorere denne tilstanden, fordi i noen tilfeller denne økte hastigheten signalerer en alvorlig fare. En analyse av barns blod viser ofte en høy hematokrit, men bare legen kan finne ut når dette er normen for barnet, og i hvilke tilfeller - indikatoren for patologi.

Forhøyet hematokrit hos en voksen - hva betyr det?

Hematokrit bestemmes av forholdet mellom erytrocytter og total mengde blod i menneskekroppen. Hvis hematokriten økes - hva betyr det? Det kan være to alternativer: enten er det resultatet av noen midlertidige forhold, eller det er en alvorlig anomali som må behandles.

innhold

Nivået på hematokriten bestemmes vanligvis av en automatisk maskin som centrifugerer blodet og gir det ferdige resultatet.

Hvis hematokrit hct er forhøyet (i medisin HCT Er de første bokstavene i det latinske ordet "hematokritt"), Det er nødvendig å gjøre ytterligere tester for å etablere årsaken til en slik patologi.

Årsaker til høy hematokrit

Hematokrit over normen kan ikke nødvendigvis være et resultat av sykdommen. Kanskje det hele i de fysiologiske prosessene i kroppen, som ble lansert som en kompenserende mekanisme som svar på miljøets innvirkning.

De vanligste årsakene til forhøyet hematokrit hos voksne er:

 • Dehydrering eller dehydrering. Oppstår i tilfelle at en person av en eller annen grunn bruker mindre vann enn hans kroppsbehov. Som følge av dette faller mengden blod i sirkulasjonssystemet kraftig, og dermed reduseres det totale volumet av plasma. Dehydrering kan også skyldes patologiske prosesser som oppkast, diaré, overoppheting av alle kroppssystemer eller for sterke svettekjertler. Hvis kroppen har ingen steder å ta vann, tar den det fra sirkulasjonssystemet. Som et resultat vil nivået av erytrocytter bli endret og en høy hematokrit vil bli funnet hos en person.
 • Kronisk hypoksi, som er preget av mangel på oksygen i organer og vev av en person. Ofte er denne anomali vanlig blant personer med diabetes og de som røyker sigaretter i lang tid. Faktum er at de røde blodcellene inneholder hemoglobin, som fordeler oksygen gjennom hele kroppen. Hvis oksygen ikke er nok, begynner intensiv produksjon av erytrocytter, noe som fører til økning i hematokrit.
 • Endring i sammensetningen av atmosfærisk luft medfører økt hematokrit: høyt i fjellet reduseres oksygenivået, noe som resulterer i at beinmargen starter produksjonen av røde blodlegemer for å takle hypoksi.
 • erythremia Er en sykdom forbundet med stamceller som forvandles til ondartede formasjoner.
 • Tumorer og polycystose av nyrene og binyrene.
 • Hvis pasienten tar lang tid, anbefales det at du bare drikker narkotika som foreskrevet av legen. Forhøyet hematokrit observeres når du tar glukokortikoider og hormoner.
 • All slags anemi, så vel som sykdommer som er forårsaket av mangel på vitamin B12 i kroppen.
 • Stress, der pasienten er konstant.
 • Peritonitt, traumatiske skader, blødning, indre sår.

Svakhet i kroppen ved anemi

Det skjer at årsakene til økningen fra normer ligger i den inflammatoriske prosessen som fortsetter i kroppen. Hos kvinner kan høy hematokrit forekomme i andre eller tredje trimester av svangerskapet. Forresten, hos pasienter med diabetes mellitus, er antall erytrocytter i blodet også betydelig økt.

Ascites - opphopning av væske i bukhulen - er en av årsakene til økt hematokrit.

Også årsakene til forbigående natur, som påvirker nivået av røde blodlegemer:

 • Hyppig oppkast, observert under forgiftning eller forårsaket av noen sykdom.
 • Tarmobstruksjon (hvis den er fylt med væske).
 • Diaré, som kan være forårsaket av fortykning av blodet.
 • Når svettekjertlene virker veldig intensivt, øker det svette, noe som bidrar til dehydrering av kroppen.
 • Brenn sykdom.

Økt svette er en av årsakene til høy hematokrit

Symptomer på forhøyet hematokrit

I begynnelsen er det en svak svimmelhet, som skyldes at røde blodlegemer overfører oksygen i stor mengde til kroppen, noe som resulterer i mild forgiftning. Hvis sykdommen ikke kjemper, så er det kvalme, pusten til en person er vanskelig, lemmer blir nummen og en følelse av forstoppelse oppstår.

Økt indeks i et barn

Hematokrit er ikke bare økt hos menn og kvinner, men også hos barn.

Det er viktig. Opptil ett år i et barn, observeres et høyt nivå av røde blodlegemer i testene på 10-12% over normalt, men man bør ikke bekymre seg for det, siden etter et år normaliseres det.

Hos barn kan årsakene til anomalier være de samme faktorene som hos voksne: hjertesykdommer, ulike skader, problemer med åndedrettssystemet. Et høyt nivå av hematokrit kan indikere problemer med nyrene - det kan være både medfødte sykdommer og oppkjøpte.

Indikatorer for normen med hematokrit

Hva er faren?

Hva er farlig for et forhøyet nivå av hematokrit for menneskers helse? Det faktum at med denne patologien øker blodets viskositet, strømmer det nesten ikke gjennom blodkarene, noe som kan føre til dannelse av blodpropper og ytterligere blokkering av blodkar. En slik anomali kan forårsake plutselig død. For det første overlapper små blodkar og mange blodpropper i seg. Dette kan indikere prikking i hender eller føtter, nummenhet, samt vevnekrose.

Og så kommer vendingen av store fartøy, som kan forårsake slike sykdommer:

 • iskemisk slag;
 • hjerteinfarkt;
 • akutt respiratorisk svikt;
 • gangrene av hender eller føtter. I fremtiden kan den berørte lemmen bli amputert.

Det er viktig. Forhøyet hematokrit bør behandles raskt, så kontakt lege. En spesialist kan foreskrive medisiner som fortynner blod.

Metoder for behandling

I noen tilfeller kan blødning foreskrives (opptil 500 ml per dag), samt erstatte blod med visse løsninger som reduserer viskositeten.

Men hvis legen som følge av tilleggstester viste en sykdom som forårsaket en økning i hematokrit, blir denne sykdommen behandlet som den primære årsaken til den patologiske tilstanden. Pasienter er strengt forbudt å røyke, en lege kan ordinere et bestemt diett med en begrensning av forbruk av rødt kjøtt eller fettstoffer - disse produktene påvirker viskositeten til blodet. Det vil også være nødvendig å drikke så mye væske som mulig.

Hematokrit er forhøyet: årsaker, symptomer og behandling

innhold

Mange lurer på: Hvorfor er hematokrit forhøyet, hva betyr det for kroppen, hvilke måter å normalisere på, kan moderne medisin tilby?

Først må alle forstå hva slags indikator det er, hva er normen for en mann, en kvinne og et barn, hvorfor indikatorer over normen er farlige for helsen. Svaret på hvert av disse spørsmålene vil unngå utvikling av alvorlige sykdommer, inkludert død.

Hva er hematokrit, normens indikatorer

Blodtesten tillater hver å bestemme prosentandelen av cellevolumet (blodplater, erytrocytter, leukocytter) til enzymceller og plasma. Siden de røde partiklene i blodet er de største, teller mange laboratorier nummeret sitt.

Andelen hematokrit (hct eller NST) gjør det mulig å bestemme hvordan oksygen leveres til celler og vitale organer.

 • for et barn de første 14 dagene av livet er denne indikatoren lik 41-65%;
 • fra 15 til 30 dager - 33-55%;
 • 2 - 4 måneders levetid - 32-44%;
 • 4-6 måneder - 31-41%;
 • 6-12 måneder - 32-41%;
 • fra år til 3 - 32-40%;
 • fra 3 til 6 - 32-42%;
 • fra 6 til 9 - 33-41%;
 • fra 9 til 12 - 34-43%;
 • for jenter i ungdomsårene - 34-44%;
 • for unge under 15 år - 35-45%;
 • fra 15 til 18 jenter - 34-44%, gutter - 37-48%;
 • for kvinner i alderen 18 til 45 - 35-45%, for menn - 39-49%;
 • for kvinner fra 45 til 65 - 35-47%, for menn - 39-50%;
 • etter 65, kvinner - 35-47%, menn - 37-51%.

Hver indikator på NST er en relativ figur, så mindre avvik fra normen indikerer ikke alltid utviklingen av en alvorlig sykdom. For å være sikker på den gode tilstanden til helsen din, er det nødvendig å konsultere en lege, og om nødvendig å gjennomgå ytterligere undersøkelser.

Årsakene til økningen i hematokrit

Hvorfor er hematokrit forhøyet? I medisin er det flere faktorer som kan provosere en økning i indikatorene.

Blant de fysiologiske årsakene er følgende:

 • Sterk varme, hvor en person mister en stor mengde væsker med utløsning av svette.
 • Røyking. Tobakk i noen person forårsaker en kronisk form av en hypotaktisk tilstand, så en forhøyet hematokrit for slike mennesker vil være en normal tilstand i kroppen.
 • Passiv røyking, spesielt i barndommen.
 • Sportsaktiviteter som inkluderer en konstant stigning i høyden.
 • Profesjonelle yrker som krever en systemisk oppbygging av muskelmasse.
 • Nesten alltid er en høy hematokritverdi registrert hos personer som bor i et fjellområde. De har slike indikatorer er normen og påvirker ikke helsehelsen.

Patologiske årsaker til abnormiteter kan være følgende:

 1. Diabetes mellitus.
 2. Patologi av genitourinary systemet.
 3. Lidelser i det endokrine systemet.
 4. Onkologiske formasjoner.
 5. Peritonitt.
 6. Pulmonal insuffisiens.
 7. Brenn sykdom.
 8. Fedme av III-IV grad.
 9. Tumorer som er forbundet med sirkulasjonssystemet.

Ikke glem at en høy hematokrit kan være et resultat av sterk eller langvarig stress.

Hvordan svare på høy graviditet? Økningen i hematokrit for gravide kvinner er ikke typisk, nesten alle av dem har en nedgang i disse indikatorene.

Hos kvinner er slike avvik mulige på grunn av:

 • overdreven mengder medisiner som inneholder jern;
 • forbruk av et stort antall produkter som inneholder salt;
 • alvorlig toksemi ved tidlig eller sent stadium
 • problemer med kardiovaskulærsystemet.

Hva er farlig for en gravid kvinne? Hovedfaren ligger i for tidlig avslutning av graviditet eller fosterdød i utero.

Klinisk bilde

Alle vil kunne miste patologi og økning av hematokrit i kroppen. For å gjøre dette er det nok å lytte til symptomene.

Blant skiltene som indikerer avvik fra normen, blir følgende:

 1. Hodepine og svimmelhet. Så snart blodets viskositet øker i menneskekroppen, går normal sirkulasjon tapt, hjernen mangler det nødvendige oksygen, dette forårsaker slike symptomer. Hvis hodepine og svimmelhet gjentas veldig ofte, bør dette rapporteres til legen for å unngå alvorlige patologier og problemer i fremtiden.
 2. Kronisk tretthet og alvorlig tretthet. Hvis tretthet er tilstede i kroppen, bør du umiddelbart kontakte lege. Denne tilstanden i kroppen kan være et tegn på ikke bare høy hæmatokrit, men også alvorlige sykdommer.
 3. Å mistenke høye priser i kroppen din, kan du ved rask pusting. Hvis antall innåndinger og utandringer per minutt overstiger 20 ganger, så er det kroppens signal om at oksygen kommer til celler og vitale organer i små mengder.
 4. Bruising med mindre blåmerker og slitasje. Eventuelle slag mot kroppen vises i form av mørke lilla eller svarte blåmerker, oftest gjør de ikke vondt.
 5. Ubehagelige følelser på huden. Det kan være kløe, brennende, prikkende. Dette kliniske bildet forklares av mangel på oksygen, som deltar i kjemiske prosesser under huden. Feil i reaksjonen er resultatet av allergiske og inflammatoriske manifestasjoner.

Behandlingstips

Hvis hematokriten er høyere enn normalt, så kontakt lege umiddelbart. Han vil gjennomføre en omfattende undersøkelse og velge den nødvendige ordningen for å eliminere årsaken som forårsaket avvik fra normen.

I en medisinsk institusjon er normalisering av indikatorer mulig ved: m

 • Innføring av spesielle løsninger intravenøst, som erstatter økte erytrocytter;
 • Det anbefales å bruke erytrocytaferesen. Det korrigerer sammensetningen av blod utenfor kroppen, noe som gjør det mulig å behandle pasienter på ulike stadier av sykdommen.
 • Bruk av antiaggreganter, som ikke tillater blod å koagulere, og erytrocytter - å gruppere.

Legene foreslår også å bruke flere tips som hjelper hjemme for å returnere indikatorene tilbake til normal:

 • Det er nødvendig å fullstendig revidere dietten. Indikatoren kan øke på grunn av produkter som inneholder en stor mengde jern. Det er nødvendig å begrense eller ekskludere: biff, lever, grønne grønnsaker, persille, fisk, sjømat, kylling eller kalkun.
 • Det er nødvendig å øke mengden væske som forbrukes per dag. Det skal være rent drikkevann, minst 3 liter per dag.
 • Hvis hematokriten økes, er det nødvendig å utelukke kaffe, svart te, øl, karbonatiserte drinker.
 • For å fortynne blodet på en naturlig måte må du spise 0,5 grapefrukt hver morgen.
 • I kostholdet må du legge inn et stort antall matvarer som renser kroppen, fungere som antioksidanter.
 • Det er viktig å starte en sunn livsstil, stoppe alle dårlige vaner. Dette alternativet vil hjelpe hver person til å gjenvinne tapt helse og holde ungdommen og fysisk aktivitet så lenge som mulig.
 • Ved dårlig helse kan du ta en aspirintablett. Det vil fortynne blodet. Det er verdt å huske at bruk av aspirin på tom mage eller med blodsykdommer er kategorisk kontraindisert.
 • Minst 3 ganger i året for å ta en blodprøve. Hans indikatorer kan bety for mange mennesker kvaliteten og forventet levetid.
 • Hvis det ikke er kontraindikasjoner for å donere blod som donor, anbefales det å gjennomgå prosedyrer minst 2 ganger i året. Etter å ha mistet en viss mengde blod, begynner kroppen å rense seg selv og gjenopprette det tapte volumet, forbedre sirkulasjonen.

Eventuell behandling bør samordnes med en lege. For å endre en høy indikator for en hematokrit, er det bare mulig i tilfelle at årsaken som har provosert det er avklart og eliminert.

Hva er farlig økt hematokrit?

Parametrene for hematokrit påvirker direkte viskositeten til blodet. Den høye konsentrasjonen kan føre til visse konsekvenser.

Mange leger hevder at ignoreringen av diagnosen og profesjonell behandling kan føre til:

 • til dannelsen av blodpropp i karene. Slike formasjoner vil overlappe normal utstrømning og tilførsel av blod. Konsekvensen er alltid hjerteinfarkt, slag, som kan føre til dødelig utfall;
 • når venene er blokkert fra blodpropper, kan gangrene utvikle seg, og døden er også sannsynlig;
 • hyppig oppkast, kvalme kan oppstå;
 • kan dumme lemmer;
 • det vil være problemer med å puste.

Noen av disse konsekvensene vil bringe sine negative tilpasninger til livet. Det er verdt å huske at hver person bør være oppmerksom på helsen, ta regelmessige medisinske undersøkelser, konsultere med leger med den minste mistanke om utvikling av noen sykdom.

Vi må ikke glemme at noen sykdom behandles enklere og raskere i begynnelsen av utviklingen.

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blodet, hva betyr det?

Indikatoren for nivået av erytrocytter, leukocytter og blodplater på hele blodvolumet i kroppen kalles hematokrit.

Vanligvis er denne indikatoren representert som en prosentandel, sjeldnere i form av et brøknummer. Definisjonen av denne indikatoren gjør det mulig å se tilstedeværelsen av en sykdom og graden av utvikling.

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, noe som skaper et ekstra volum. Hva dette betyr, og hvilke årsaksfaktorer som bidrar til dette, vil vi vurdere i denne artikkelen.

Hematokrit norm

For analysen er det nødvendig å ta blod. Det biologiske materialet er plassert i en steril kolbe, hvoretter beholderen er lukket og sendt til en sentrifuge. Her blir blodet underkastet separasjonsprosedyren i komponentdelene. For å gjøre dette er det i sentrifugen i en og en halv time, og i løpet av denne tiden er alle komponentene skilt fra hverandre.

Normale indikatorer for hematokrit er avhengig av kjønn av personen og hans alder:

 • voksen mann - 40-48%;
 • voksen kvinne - 36-46%;
 • nyfødt barn - opptil 60%;
 • barn under 13 år - opptil 38-40%.

Hvis testene indikerer at normen for kvinner og menn er forstyrret og er mer enn 0,55 - så har pasienten forhøyet hematokrit. På grunn av den høye konsentrasjonen av leukocytter, erytrocyter og blodplater i blodet øker blodets viskositet, og dette fører til dannelse og spredning av blodpropper i karene.

bevis

Den første "klokken" ved hematokritindikatorer over normen er hyppig svimmelhet. Et høyt antall erytrocytter kan binde og bære mer oksygen, noe som fører til en lett, men konstant forgiftning - hyperoksi.

Med sykdomsprogresjonen tar forgiftning mer alvorlige former, forårsaker kvalme, en tilstand av svakt stupefying, følelsesløp i ekstremiteter, pustevansker.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blod av voksne, hva betyr det? Årsakene til økningen i hematokrit kan være både patologisk og fysiologisk, som ikke er forbundet med visse sykdommer.

Kroppen forsøker alltid å holde balansen i interne prosesser, så når avvik fra fysiologiske normer kompenserende mekanismer er inkludert. Økningen i hematokrit i blodet er en av de kvantitative egenskapene til den fysiologiske "justeringen" av organismen til de nye livsbetingelsene.

Så, la oss vurdere de vanligste årsakene til forhøyet hematokrit hos voksne:

 1. Som et resultat av dehydrering, eller dehydrering. I dette tilfellet reduseres mengden sirkulerende blod i sengen ved å redusere volumet av plasmaet. Dette kan skje med oppkast, diaré, overoppheting, alvorlig svette, med utilstrekkelig væskeinntak. I dette tilfellet er kroppen tvunget til å ta vann fra blodbanen. Dermed varierer forholdet mellom volumet av erytrocytfraksjonen og det totale volum, blodet blir tykkere på grunn av en reduksjon i mengden plasma.
 2. Sykdommer som reduserer volumet av plasma i blodet. Antall blodelementer påvirker ikke dem på noen måte, men andre graders brannsår danner for eksempel bobler der plasma lagres. Det tas bare fra blodet, og øker hematokriten ved å redusere det andre tallet i eksponenten. Også i denne gruppen er akutte manifestasjoner av sykdommer som peritonitt, trombose eller diabetes.
 3. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 4. Langvarig bruk av narkotika: spesielt farlig i denne forbindelse er glukokortikoider og andre hormonelle medisiner. Diuretika har også en lignende effekt.
 5. Får hudfare. Dessuten, jo større arealet av hudlesjonen, jo høyere hematokrit blir registrert i blodanalysen. Dette forklares lett av mobilisering av alle blodkomponenter for å bekjempe infeksjoner og bakterier som trengs gjennom brenningen, samt behovet for en akselerert prosess av vevregenerering.
 6. Nyresykdommer. Hydronephrosis, som reduserer kroppens evne til å absorbere vann, eller svulster, polycystose, ledsaget av økt frigjøring av erytropoietin - et hormon som er ansvarlig for dannelsen av røde blodlegemer.
 7. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 8. Blodsykdommen, først og fremst - leukemi.
 9. Utvikling i kroppen av peritonitt.
 10. Polycystisk i akutt eller kronisk form.
 11. Rask utvikling i legemet av erythremi.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage.

Derfor, når den oppgitte verdien overskrider normen, kan dette tale både fysiologiske prosesser i kroppen og sykdommene. Høy hematokrit taler om tett blod, noe som betyr at det er fare for å utvikle trombose.

Hva kan påvirke graden av hematokrit?

Økningen, så vel som nedgangen i hematokrit, er ikke nødvendigvis bare relatert til sykdommer eller eksterne effekter i form av traumer eller brannskader. Det er minst to andre faktorer som påvirker økningen i hematokrit.

 1. Hos dem som røyker, blir hematokriten økt gjennom oksygen sult av vev, de har erytrocytter produsert på forhøyet nivå.
 2. Personer som er tvunget til å jobbe eller er konstant på høy høyde, er også preget av en økning i nivået av hematokrit i blodet. Dette gjelder klatrere eller bare innbyggere i høyden. Denne faktoren er veldig lik den forrige, fordi en person mottar en utilstrekkelig mengde oksygen - konsentrasjonen avtar med høyden av dragen.
 3. Høye nivåer av Ht er karakteristiske for idrettsutøvere som bruker anabole steroider for muskelmasseforsterkning.
 4. Hos nyfødte er hematokriten alltid forhøyet.

Så det er veldig viktig å sende analysen til hematokriten, for å avsløre utviklingen av noen patologier i tide.

Hva skal jeg gjøre med forhøyet hematokrit?

Vellykket behandling og stabilisering av nivået av hematokrit er å eliminere den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan du ikke bruke noen spesielle metoder, bare begynn å puste oksygenberiget luft, slutte å røyke, drikk nok vann og normaliser livsstilen din. Også, med en sterk økning i hematokrit, er det nødvendig å konsultere en lege for å foreskrive narkotika som fortynner blod-antikoagulantia.

Det er verdt å huske at hvis hematokriten øker, øker blodets viskositet også. Dette fører til visse konsekvenser. Økt risiko for blodpropper, som senere blokkerer arteriell blodstrøm. Dette kan føre til hjerteinfarkt, iskemisk slag, gangre eller dødelig utgang, avhengig av hvor trombosen er.

Vi samlet den mest nyttige informasjonen om hva det betyr å "heve blodhematokriten" slik at du nå kan få en innledende ide om resultatene av en generell blodprøve. Legg igjen kommentarer og dele nyttig informasjon med dine kjære.

effekter

Økningen i hematokrit er direkte relatert til økningen i blodviskositet.

Det tykke blodet har en tendens til å danne koagulater som samler seg i en viss mengde, som allerede danner en trombose. Små blodpropper begynner å blokkere blodstrømmen i tynne kapillærbeholdere, og blokkerer dermed fôring ved første små områder av vev. Denne overlappingen kan følges av en person i form av nummenhet, for eksempel fingre, tær og død av små områder av vev.

Men store blodpropper kan først og fremst forårsake store hjerteproblemer opp til et dødelig utfall.
Veien ut av denne situasjonen er i fortynning av blod. Dette er en kjent anbefaling.

Hvorfor er hematokrit i blodet

Hva om hematokriten er forhøyet? Dette spørsmålet gjelder for mange pasienter. Hematokriten er inneholdt i blodet og representerer den delen der de røde blodcellene er. Et høyt nivå av hematokrit kan være et tegn på tilstedeværelsen av forskjellige patologier som forekommer i menneskekroppen. Noen ganger er dette midlertidige fenomener, men det er situasjoner når disse prosessene oppdages i utviklingen av alvorlige systemiske sykdommer.

Diagnosen utføres ved hjelp av en spesiell enhet hvor blodet er sentrifugert.

Diagnostiseringsprosedyren tar sikte på å bestemme hct-indeksen, som viser hematokritinnholdet. En generell blodprøve viser nivået av røde blodlegemer og tas fra venen.

Vurder hvorfor en økning i hematokrit kan oppstå.

Hvorfor er hematokrit bedre?

Årsakene til endringen tyder ikke alltid på sammenheng med visse sykdommer. Det skjer at kroppen styrer sin innsats for å opprettholde intern homeostase. Balansen i de fysiologiske prosessene som foregår i den sikres ved å aktivere kompensasjonsmekanismer, som utfører reguleringsfunksjonen. I noen tilfeller er det funnet at hematokriten er forhøyet på grunn av endringer i forhold, både interne og eksterne. I slike situasjoner er høy hematokrit en kvantitativ egenskap som indikerer den fysiologiske justeringen av menneskekroppen.

Noen ganger er årsaken til høy hematokrit en inflammatorisk sykdom som har et akutt eller kronisk kurs. Ofte den høyeste satsen er funnet i de som lider av diabetes, gravide kvinner (2-3 trimester) i nærvær av en sen toxicosis. Kanskje økningen skyldes fylling av bukhulen med væske.

Ofte samtidig med økt hematokrit øker nivået av hemoglobin også. Det er nyttig å vite hvilke symptomer som er ledsaget av en forandring i hematokriten. Med denne informasjonen kan du avgjøre når du trenger å se en lege som vil sende for en kontroll og foreskrive en behandling.

Vanlige årsaker

De vanligste årsakene til dette fenomenet er:

 1. Dehydrering. Når det er utilstrekkelig mengde av vann i kroppen er det en reduksjon i blodvolum, som det sirkulerer, når en person er i en normal tilstand. Denne prosessen utføres på grunn av nedgangen i plasmainnholdet i den. Dehydrering kan oppstå hvis en person drikker mindre enn kroppen krever. Dehydrering skjer på grunn av overdreven tap av vann på grunn av svette, anfall av oppkast, diaré eller overoppheting. Celler og vev som mangler tilstrekkelig mengde vann, tar væsken til stede i blodet, og kompenserer dermed for mangelen. Etter å ha redusert mengden væske, endres blodsammensetningen. Det blir klart at hematokriten er forhøyet.
 2. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.

I tillegg kan hematokrit påvirkes av:

 1. Endringer i sammensetningen av atmosfærisk luft. For eksempel, når en person går til fjellet og tilbringer noen dager der. Resultatet kan være en økning i nivået av røde blodceller. På høyden er det lite oksygen, noe som forårsaker hypoksi i kroppen og fører til aktivering av kompensasjonsprosessen. Nemlig til økt produksjon av hematopoietiske organer, inkludert beinmarg, av erytrocytter.
 2. Polycytemi. Det er en ondartet sykdom der de hematopoietiske organene påvirkes. Denne tilstanden har en forbindelse med transformasjonen av stamceller.
 3. Neoplasmer i binyrene, nyre. Nyresvikt (nidonephrose, polycystosis).
 4. Ukontrollert bruk av narkotika i lang tid. Den største faren er representert av hormonelle stoffer, for eksempel glukokortikoider. Når du bruker midler med en vanndrivende effekt, bør du vite at deres effekt kan være lik.
 5. Skader, peritonitt, indre skader og blødninger, brannskader.
 6. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 7. Stress, som har gått inn i kronisk form.

Forhøyet hematokrit hos et barn

Hos barn kan hematokriten øke med 10-12% av normen. Og i denne alderen betyr det i utgangspunktet ikke et brudd på fysiologiske prosesser. Et barn etter ett år av innholdet i røde blodlegemer er normalisert. Slike prosesser bør ikke skremme foreldrene, ikke bekymre deg. Årsaken til bekymringen bør være å opprettholde en høy sats etter ett år.

I barnets kropp forekommer slike endringer av samme grunner som hos voksne. Dette er traumer, sykdommer som påvirker hjertet og organene som gir respirasjon. Noen ganger er årsaken tilstedeværelsen av problemer med nyrene, enten medfødt eller oppkjøpt.

La oss trekke en konklusjon. Hematokrit, som overstiger det normale nivået, kan true menneskers helse og påvirke hans helse. En forhøyet hct detekteres med økt blodviskositet. I slike tilfeller begynner blodet å strømme sakte på grunn av høyere strenghet, og dette truer utseendet av trombose.

Den blokkerte lumen av fartøyer utgjør en alvorlig trussel mot helse og liv, fordi blodpropper kan forårsake plutselig død. De har små dimensjoner, de dekker lumen av de minste kapillærene, som er årsaken til perifere forstyrrelser. Gradvis påvirker denne prosessen store fartøy.

Når trombose av store arterier oppstår:

 • akutt lekkasje i luftveiene
 • gangrene, som krever amputasjon;
 • iskemisk slag;
 • hjerteinfarkt.

På grunn av risikoen for komplikasjoner i nærvær av tett blod, bør fortynningsmidler som normaliserer hematokriten brukes. Legen evaluerer den kliniske situasjonen og foreskriver nødvendig behandling. For eksempel, blodsetting, erstatning av blod med spesielle løsninger, hvis tiltak er rettet mot å redusere viskositeten. I utgangspunktet utføres behandlingen av sykdommen, som førte til en forandring i hematokrit.

Om nødvendig er røyking utelatt, kostholdsterapi brukes, som inkluderer visse restriksjoner og økt væskeinntak.

Hematokrit: konsept, normer i analyser og avvik - redusere og øke

Det er tvilsomt at en pasient som studerer den generelle blodprøven gjort nylig og utført på en automatisk analysator, først og fremst vil være interessert i en slik indikator som hematokrit. Med mindre legene i en samtale mellom seg selv taper om hans verdier eller forteller pasienten om hans nivå ikke passer inn i reglene og forårsaker angst hos leger.

Hematokrit er forholdet mellom røde blodlegemer og dets totale volum. Det omtrentlige nivået av denne indikatoren kan ses med det blotte øye, hvis du gir blodet til å stå, og deretter estimere ved øyet hvor mange prosent de oppgjorte røde blodcellene okkuperer og hvor mye er igjen til andelen plasma. I mellomtiden er denne teknikken gitt bare for å forklare leseren på et enkelt eksempel hva en hematokrit er, men ikke som et middel til å beregne indikatoren alene. Med spontan nedsetting av erytrocytter vil hematokrittalet være høyere med nesten 20%, slik at denne teknikken ikke brukes i laboratorieforhold. Prosentandelen av røde blodlegemer i helblod, et brøk uttrykk (liter i liter) eller multiplisert med 0,01 prosent av resultatet, kalt hematokrit, målt manuelt ved bruk av nødvendige enheter eller beregnet i en automatisk analysator.

Normen for hematokrit for kjønn og alder

I normal tilstand finnes omtrent 4,5 til 5 liter blod i den voksne kroppen, som er representert ved den røde del av de tunge (røde celler), mens opprettholdelse av senkingen til bunnen, og lys gulaktig væske (plasma), hvis blod ble tatt med et antikoaguleringsmiddel. Tatt i tørre retter uten antikoagulanter blod, fibrin-clot former naleplennymi derpå erytrocytter og den flytende delen - serum som er mer gjennomsiktig og skiller seg fra den i fravær av plasmaprotein fibrinogen. Mens blod ikke er igjen i blodstrømmen, foreligger det i form av plasma med sirkulerende deri dannede elementer (leukocytter, erytrocytter, blodplater), koagulasjonsfaktorer og andre proteiner. Serum av mange komponenter er blottet.

Erytrocytmasse hos menn er ca 44 - 48% eller 0,44 - 0,48 l / l. Hos kvinner er denne indikatoren selvsagt lavere (36 - 42%), og hos nyfødte kan det generelt være høy - 54 - 68% (N - 0,44 - 0,62).

Dette er normen for hematokriten i prosent, som for enkelhets skyld multipliseres med 0,01 og verdiene er:

 • Priser på hematokrit for menn: 0,44 - 0,48 (i noen kilder opptil 0,52, noe som kan være, fordi mannlig blod ikke oppdateres så ofte som kvinne);
 • Hematokritstandarder for kvinner: 0,36 - 0,43, men under graviditet (fra uke 20) faller hematokriten;
 • Hos barn: nyfødte - 0,44 - 0,62, barn under 3 måneder - 0,32 - 0,44, opptil et år - 36 - 44 (som hos kvinner), opptil 10 år - 37 - 44, og alt avhenger av kjønn og helse status.

En endring i hematokritvolumet av erytrocytter i en eller annen retning kan indikere enten graden av blodkonsentrasjon eller i hvilken grad blodet fortynnes.

Når hematokriten senkes...

Det er ikke vanskelig å gjette at verdiene for hematokrit direkte avhenger av de røde blodcellene, eller heller på størrelse og kvantitet. Hvis de av en eller annen grunn blir svært mange (hematokrit er forhøyet) eller for lite (hematokriten senkes), eller deres størrelser, på grunn av visse omstendigheter, begynner å endres mot en reduksjon eller økning. Selvfølgelig vil avviket avvike i riktig retning og volum av den cellulære delen av blodet. En lav hematokrit sies hvis nivået synker til 20-25%, noe som indikerer anemi. Disse endringene skyldes som regel de faktorene som er involvert i dannelsen av den patologiske prosessen.

Årsaken til senking av hematokritt kan være nedgang i nivået av røde blodceller (erytrocytopeni), en overdreven opphopning av vann i kroppen som separerer blodet og endrer den prosentandel av røde celler og plasma (hyperhydrering) eller en overdreven økning av proteinkonsentrasjonen (albuminosis) som binder og bibeholder vann i kroppen. Slike endringer observeres under følgende forhold:

 1. Blodtap, men hvis volumet av sirkulerende blod (BCC) kan gjenopprettes relativt raskt ved infusjonsløsninger, tar det en viss tid for erytrocytter å komme til normalt.
 2. I beinmergen er dannelsen av røde blodlegemer nedsatt (redusert) (anemi, leukemi, behandling med cytostatika og antitumor-legemidler, nyreparese).
 3. Erytrocytter ødelegges raskt: hemolytisk anemi arvelig og oppkjøpt, forgiftning med hemolytiske giftstoffer (blek paddestamme, tungmetallsalter), alvorlige infeksjoner (tyfusfeber, malaria).
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske pasienter med nedsatt nyrefunksjon øker totalvolumet av blod med normale erytrocytter, dette fører naturlig til at hematokrit blir lavere.
 5. Hematokrit blir også senket under graviditet, spesielt i andre halvdel, noe som skyldes en økning i volumet av plasma med samme nivå av røde blodlegemer som er bevart.
 6. Anemi av noe slag og opprinnelse.
 7. hyperhydrering: BCC øker, innholdet av erytrocytter forblir uendret - hematokriten senkes (vannforgiftning, sirkulasjonsinsuffisiens, reduserte funksjonelle evner i ekskresjonssystemet, etc.).
 8. Hyperproteinemia. Det danner et bredt spekter av forskjellige alvorlighetsgrader: oppkast, diaré, akutte infeksjoner, myelom, Hodgkins lymfom, paraproteinemiske hemoblastoser. Økningen i protein i blodet fører til akkumulering av væske i kroppen og en økning i BCC (røde blodlegemer til disse endringene forblir likegyldige).

det er noen spesiell grunn til nedgangen i hematokrit, så nedgangen i denne indeksen i barnets underlagt den samme loven som for en voksen, bortsett fra at kroppen babyen er mer følsomme for disse endringene og sykdommen ofte går mer vanskelig for barn.

... Eller oppgradert

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, som skaper et ekstra volum.

Dermed er hematokriten forhøyet for alle sykdommer og tilstander forårsaket av endring i antall eller størrelse på røde blodlegemer:

 • polycytemi omfordelende og sant.
 • erythremia (polycytemi, Vaquez sykdom) er et resultat av økt produksjon av røde blodlegemer. Sykdommen er ledsaget av tyngde i hodet, kardialgi, ubehagelig prikking i fingrene til øvre og nedre ekstremiteter, unaturlig rødhet av huden. Lignende symptomer kan observeres i andre sykdommer assosiert med dannelsen av røde blodceller av økt størrelse.

rødhet av palmer med erytthia

Årsakene til økt hematokrit av relativ natur kan være forbigående tilstander:

 1. Intestinal obstruksjon (flytende væske der);
 2. Hyppig oppkast;
 3. Profus diaré (blodtykkelse);
 4. Hyperhidrose (intens svette);
 5. Brenn sykdom;
 6. Betennelse i bukhinnen (peritonitt);
 7. Highland forhold.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage. Typisk hematokriten blant indikatorene generell blodanalyse, hvor det kan sammenlignes med andre parametere (erytrocytter, hemoglobin, senkning, fargeindeks). Imidlertid kan hematokrit være en av de første signalene å gjennomføre en omfattende undersøkelse av pasienten for å finne årsaken til fallende eller stigende index - eller rettere sagt, godt kamuflert i den tidlige fasen av sykdommen.

Les Mer Om Fartøyene