Hematokrit under normen - årsaker, patologi og behandling

Hematokriten senkes - dette betyr at volumet av røde blodlegemer reduseres. Dette avviket indikerer en rekke patologier. Lav hematokrit kan forårsake en vedvarende nedsatt immunitet, samt forårsake alvorlige brudd på blodproppene.

Generelle egenskaper

Hva betyr det - hematokriten senkes? Hematokriten er verdien der volumet av røde blodlegemer er målt. De er blodplater, erytrocytter og leukocytter. I større grad viser denne indikatoren mengden erytrocytmasse fra det totale blodvolumet. En reduksjon i hematokrit betyr således at antall røde blodlegemer har forandret seg i blodet.

Reduksjon av hematokrit indikerer en reduksjon i antall røde blodlegemer i blodet

Erytrocytter er ansvarlige for tilførsel av oksygen og næringsstoffer til cellene. I tillegg fjerner de karbondioksid. Under forhold som reduserer antallet røde blodlegemer per liter blod, reduseres volumet. På grunn av dette er cellene mangelfull i oksygen og essensielle næringsstoffer.

I medisin erstattes denne indikatoren ofte med forkortelsen til NST. Det er viktig å merke seg at sin norm for kvinner og menn, så vel som for barn i ulike aldre, er forskjellig.

Normale indikatorer for hematokrit er:

 • hos en voksen mann fra 0,44 til 0,48;
 • hos kvinner er det 0,36-0,43. Hos gravide er NTS-frekvensen noe redusert, noe som er fysiologisk;
 • Hos barn, varierer nivået av hematokrit av alder. I nyfødte varierer indeksen mellom 0,44-0,62, hos barn opp til den tredje måneden av livet er det 0,32-0,44. Hos barn opptil et år vil normen for NTS i blodet være 0,36-0,44. Fra det første år av livet til ti år vil normen være 0,37-0,44.

Vær oppmerksom! Om et lavt hematokrit er det et spørsmål i tilfelle at nivået reduseres med 20-25%. Dette fenomenet indikerer vanligvis anemi.

Årsakene til hematokrit

Et nedsatt nivå av hematokrit i blodet er et resultat av en reduksjon i konsentrasjonen av røde blodlegemer, akkumulering av væske i kroppen eller en økning i antall proteiner som senker vann. Dette kan skje av flere grunner. Disse bør inneholde følgende:

 • mangel på jern i kroppen og forbundet med disse forstyrrelsene i hemoglobinsyntese. Ofte kvinner lider av dette, som observerer strenge kostholdsbegrensninger;
 • akselerert vekst. Denne faktoren forklarer hvorfor hematokriten senkes i et barn;
 • massivt blodtap. Dette skyldes ikke bare mottak av skader: en person mister mye blod i sykdommer som forårsaker langvarig intern blødning. Hos kvinner kan årsaken til lavt NTS være god menstruasjon, samt livmorblødning assosiert med endometrial hyperplasi;
 • graviditetstiden. Hematokrit ved graviditet minker, fordi på grunn av plasma er det en økning i blodvolumet. Hvis avvik fra normale verdier overskrider de tillatte verdiene, utfør de nødvendige undersøkelsene for å identifisere årsaken. Vanligvis senkes hematokriten under graviditet i andre halvdel av denne perioden;
 • behandling med bruk av cytostatika og antitumor medisiner;
 • forgiftning med giftige stoffer - hemolytiske giftstoffer. Sistnevnte inkluderer salter av tungmetaller, stoffer inneholdt i bleke toadstools;
 • anemi av noe slag;
 • svulster av lymfatisk vev og hematopoiesis system (hemoblastose);
 • ondartede prosesser som sprer seg til plasmaceller (myelom);
 • Aterosklerose, ledsaget av avsetning av kolesterol på vegger av blodkar;
 • trombose;
 • nyresykdommer som forårsaker væskeretensjon i kroppen (pyelonefrit, polycystose, glomerulonephritis);
 • alvorlige smittsomme sykdommer (tyfus, malaria);
 • leverpatologi (fettdegenerasjon av organet, hepatitt, opisthorchiasis, hepatitt).
Hematokrit i blodet kan reduseres som et resultat av opphopning av væske i kroppen eller en økning i antall proteiner som holder vann

Risikogruppen inneholder:

 • pasienter som er i dialyse
 • personer med reseksjon av magen;
 • folk som spiser for mye salt, krydret mat;
 • folk som må forbli stasjonære i lang tid (for eksempel pasienter med alvorlige skader).

Hvis under graviditeten den fremtidige moren er preget av en betydelig reduksjon i NTS i blodet, kan årsakene til dette fenomenet være:

 • flere graviditeter
 • for kort periode mellom forrige og nåværende graviditet;
 • alvorlig toksisitet;
 • anemi, som ble oppdaget før unnfangelse;
 • tidlig alder av en gravid kvinne.

Viktig! Årsaken til kronisk senking av nivået av hematokrit i blodet kan være en tumorprosess. Et slikt avvik indikerer kreft i brystkjertlene, livmorhalsen, prostata, testikler, spiserør.

manifestasjoner

Best av alt, endringer forårsaket av en reduksjon i hematokrit viser resultatene av diagnostiske prosedyrer.

Eksternt, med lave hematokritverdier, observeres følgende symptomer:

 • konstant tretthet;
 • prikkende følelse i øvre og nedre lemmer;
 • skinn av huden;
 • kortpustethet;
 • raskt hårtap i store mengder;
 • akselerert hjertefrekvens;
 • svimmelhet.
Diagnostiske prosedyrer gjenspeiler endringer i hematokriten mest nøyaktig

Disse symptomene er generelle. De gjenværende manifestasjonene avhenger av sykdommens art, noe som førte til en nedgang i NTS-indeksen.

Diagnostiske metoder

Bestem at pasientens hematokrit er under normal, kan gjøres ved hjelp av diagnostiske tiltak.

Den viktigste undersøkelsesmetoden i dette tilfellet er en generell blodprøve. Når det er bestemt at NTS-nivået virkelig senkes, kan en analyse brukes til å bestemme jerninnholdet i blodet eller oppdage infeksjoner.

Generell blodprøve - den viktigste metoden for å bestemme nivået av hematokrit

For å bestemme sykdommen som forårsaket nedgangen i hematokrit, utnevne en konsultasjon av smale spesialister: endokrinolog, onkolog, nevrolog, phlebologist.

Viktig! Blodprøvetaking for analyse bør ikke utføres i horisontal stilling: dette kan føre til falske data. I dette tilfellet oppnås således data som hematokriten er redusert, men i virkeligheten er indeksene innenfor det normale området.

Metoder for korreksjon av indikatorer for NTS

Den viktigste metoden for å normalisere indikatorene for hematokrit er å kurere den underliggende sykdommen. I hvert tilfelle er et individuelt behandlingsforløp foreskrevet.

Det er også generelle anbefalinger som vil bidra til å øke denne figuren. Disse inkluderer følgende:

 • bruk av mat som er rik på jern (lever, sjømat, bønner, egg, tørket frukt);
 • mottak av komplekser med vitamin C. Sistnevnte akselererer prosessen med assimilering av jern;
 • revidering av ammende mor. Denne anbefalingen er relevant i tilfelle at barnet har et lavere nivå av NTS, og han ammer.
Bruken av mat rik på jern vil bidra til å øke nivået av hematokrit

Personer med diagnostisert hematokritreduksjon anbefales også å beskytte seg mot stressende situasjoner, styrke immuniteten, trene og ta utendørs turer så ofte som mulig.

forebygging

For å minimere risikoen for nedgang i NTS-indikatorer, er det nødvendig:

 • overgi dårlige vaner;
 • bestille det daglige kostholdet. Det er viktig å konsumere et tilstrekkelig antall produkter som inneholder jern. Det er også nødvendig å balansere proteiner, karbohydrater og fett. Menyen skal inneholde alle nødvendige næringsstoffer og vitaminer, som sikrer full funksjon av alle organer og kroppssystemer.
 • gjennomgå regelmessig forebyggende undersøkelser med spesialiserte spesialister, ta tester for å overvåke kroppens generelle tilstand
 • å delta i sport. For dette er det ikke nødvendig å delta på idrettshaller: du kan jogge regelmessig, organisere lange turer.

Reduksjon av hematokrit er et resultat av abnormiteter i arbeidet med indre organer og systemer. I noen tilfeller er en reduksjon i nivået på denne indikatoren en indikator på normen - for eksempel i svangerskapet. For å finne årsaken til denne tilstanden, må du se en lege og gjennomgå obligatoriske diagnostiske prosedyrer.

Redusert hematokrit: årsaker og mulige konsekvenser

Blod er et flytende bindevev. Hovedfunksjonen er å gi indre organer næringsstoffer og oksygen. Denne væsken sirkulerer gjennom hele kroppen på grunn av det utviklede nettverket av kapillærer.

Blod består av plasma og flere varianter av tilstøtende elementer. Enhver patologisk prosess påvirker direkte kvaliteten på væskeformen av bindevev. Når en person blir syk, gir legen først ham en generell blodprøve. En av de viktigste parametrene er hematokrit. Hvis denne indikatoren senkes, hva betyr dette? Vi forteller.

cellevolum

Ved denne verdien forstås en av parametrene til blodprøven. Dens essens er redusert til en kvantitativ vurdering av visse komponenter i det flytende bindevevet, med tanke på forholdet til hverandre.

På det medisinske feltet er uttrykket "hematokritnummer" sjelden brukt. Det er oftest erstattet med "hematokrit". Faktisk er denne tilnærmingen til problemet ikke helt riktig. Det siste leddet er kalt rør og bærer graderinger hvorved tekniker evaluerer hematokrit.

Men han ble så tett integrert i praksis at han ble kjent både til medisinske arbeidere og vanlige borgere.

En viktig komponent av blod er plasma. Den inneholder blodplater, erytrocytter og leukocytter. Samtidig er det mest av erytrocytter. For eksempel i en sunn persons blod anses en indikator på 5 billioner av disse legemene som normale.

På grunnlag av et hematokrittal har forskere foreslått å ta en paritet av erytrocytter til alle andre elementer.

Bestemmelse av hematokrit nummer

For å kjenne denne figuren må du passere en rutinemessig blodprøve. Samlingen av materiale til etterfølgende undersøkelse utføres fra venen. Blodet legges først til antikoagulanten (det forstyrrer koagulasjonsprosessen), og plasseres deretter i en sentrifuge.

I dette apparatet er røret untwisted til de begrensende hastigheter. Som du vet, er alle elementer i blodet preget av forskjellige vekter. Derfor er det i sentrifugen lett å skille dem og bestemme volumet av hver komponent.

Etter at prosedyren for merking på et reagens er fullført, kan laboratorieassistenten enkelt evaluere parametrene for røde blodlegemer. Siden disse elementene er mer vektige, vil de okkupere det meste av pæren nedenunder. Etter dem vil hvite blodlegemer og blodplater ta sin plass, og plasma vil forbli på toppen.

For å maksimere nøyaktigheten av denne indikatoren, blir 100% oppslag på et reagensrør, og 100 ml materiale er plassert i det. Resultatet skal betraktes som et hematokritnummer.

Norm for barn og voksne

Hematokritnummeret, som mange andre indikatorer på blod, varierer gjennom hele livet til en person. Dette er ikke overraskende, fordi kroppen vokser, og volumet av flytende bindemiddel blir stadig økende. Samtidig øker antall ensartede elementer ikke i direkte proporsjon.

 • De høyeste parametrene for hematokrittalet observeres hos nyfødte barn og utgjør ca. 60%. På barnet på 1 år vil denne indikatoren være lavere, ca 38%.
 • I ungdomsårene er det endringer igjen. For denne perioden er normen 50%. Dette er den såkalte lavere terskelen til den normative verdien.
 • I en voksen mannlig hematokrit kan variere fra 49 til 54%, og hos kvinner - fra 33 til 47%.

Endring av parametrene ovenfor i mindre retning er årsaken til å kontakte en lege. Noen ganger indikerer et slikt tegn mindre helseproblemer, men oftere betyr det en alvorlig patologi.

Hvorfor er hematokriten lavere enn normalt?

Mangel på erytrocytter i blodet påvirker alltid kroppens funksjon. Med en slik frustrasjon klager en person hele tiden på tretthet og ubehag. Han kan lindre huden, det er hodepine, og hjertefrekvensen øker. I det rettferdige kjønet manifesteres denne sykdommen vanligvis av overdreven hårtap.

Hva beskrives det kliniske bildet? Erytrocytter er ansvarlige for tilførsel av oksygen og næringsstoffer til cellene. Etter deres vellykkede transport tar de karbondioksid.

Hvis hematokriten senkes, reduseres volumet av erytrocytter per 1 liter blod betydelig. Som et resultat begynner kroppens celler å oppleve oksygenmangel, noe som nødvendigvis påvirker hele kroppens funksjon.

Hematokritindikatoren er forholdet mellom verdiene uttrykt i prosenter. Det avhenger kun av to parametere: antall røde blodlegemer og volumet av flytende plasma. Eventuelle endringer i disse parametrene kan utløse en reduksjon i hematokriten. Blant de viktigste årsakene til reduksjon av indikatorer, kaller legene følgende:

 • faller i antall røde celler;
 • reduksjon i volumet av røde blodlegemer;
 • gradvis opphopning av væske i kroppen;
 • en økning i antall proteiner som ikke tillater overflødig væske å forlate kroppen.

Disse forstyrrelsene anses å være de umiddelbare årsakene til hvorfor det kan være en redusert hematokrit i blodet. Dette problemet er imidlertid noen ganger provosert av andre, allerede alvorligere faktorer.

Sykdommer ledsaget av en reduksjon i hematokrit

Blant de patologiske prosessene som skaper gunstige forhold for å redusere hematokrittalet, skiller spesialistene følgende:

 1. Vesentlig blodtap på grunn av bilulykke eller alvorlig skade.
 2. Meget rask utryddelse av røde blodlegemer på grunn av smittefarlige prosesser eller forgiftning med giftstoffer.
 3. Tumorpatologier, ledsaget av langvarig behandling.
 4. Inflammatoriske lidelser av kronisk natur.
 5. Lymfom av Hodgkin.
 6. Anemi av forskjellig etiologi.

Lav hematokrit blir ofte observert hos personer som diett eller begrenser dietten. Med utviklingen av denne typen forstyrrelse hos et ungt barn, forblir årsakene oftest det samme. På grunn av økt følsomhet hos den unge organismen, kan forstyrrelsen imidlertid foregå i alvorlig form.

Falske resultater

Under falsk hematokrit er det vanlig å forstå et slikt resultat av analyser, hvor nivået av hematokrit defineres som redusert, men personen er helt sunn samtidig. Hvorfor er dette mulig?

Dette kliniske bildet er vanligvis et resultat av blodfortynning. I sjeldne tilfeller vises reduserte verdier hvis materialet tas i horisontal stilling. Som regel anbefaler legen å ta testene på nytt og komme tilbake til resepsjonen.

Funksjonene i sykdommen hos gravide kvinner

Etter babyens oppfatning begynner kvinnens kropp å gjennomgå store forandringer, og forbereder seg på en ny funksjon. Selvfølgelig påvirker dette hovedindikatorene for blod. For eksempel øker plasmavolumet gradvis, og hematokrittalet reduseres noe. Dette forholdet betraktes av leger som en variant av normen.

Hvis hematokriten reduseres betydelig under graviditet, kan kvinnen utvikle anemi. Dette har i sin tur negativ innvirkning på hele kroppen.

En stor belastning begynner å føle hjertet, og bak det - nyrene og leveren. Tilstanden til den gravide kan forverres kraftig. Vanligvis klager kvinner av svakhet, alvorlig hodepine eller økt blodtrykk. Å bekrefte anemi eller identifisere en annen lidelse uten hjelp av en lege kan ikke gjøre.

Funksjonene i sykdommen hos små pasienter

Normene til hematokrit hos barn er vesentlig forskjellig fra voksne. Med alderen reduseres prosentandelen av røde blodlegemer. For eksempel, hos spedbarn er denne tallet ca 44-62%, og for en ett år gammel baby - 37%.

Hva kan forårsakes av et lavt nivå? Denne indikatoren på blod er sjelden forbundet med alvorlige plager. For å bestemme den sanne årsaken til uorden, vil det bli nødvendig med en fullstendig diagnostisk undersøkelse. Bare en lege kan gjenkjenne patologien.

Blant de vanligste årsakene til at hematokrit senkes hos spedbarn, skiller barnelærer ut:

 • ekstremt langsom kjerne-ring av erytrocytter;
 • blødning;
 • anemi,
 • høy grad av erytrocytt forfall;
 • store mengder blod i kroppen.

Som hos gravide er lav hematokrit hos unge pasienter oftest på grunn av å utvikle anemi. Du kan endre denne indikatoren hvis du radikalt endrer ringen av krummer. Barnevennere anbefaler vanligvis ulike matvarer med egg, epler, nøtter, for det meste rødt kjøtt.

Med redusert hematokrit hos barn, anbefaler spesialister også å gi hematogen. Dette er ikke bare en deilig godbit, som selges i nesten alle apotekskjeder, men også et godt forebyggende verktøy.

I særlig alvorlige tilfeller, når korreksjonen av dietten er ineffektiv, kan barnet bli foreskrevet medisinering. Valget av medisiner er avhengig av årsaken til sykdommen. Det bestemte middel og dets dosering er valgt individuelt.

En annen metode for å bekjempe lidelsen er utnevnelsen av vitaminkomplekser. Moderne farmakologiske bedrifter produserer slike medisiner i store mengder, så selv erfarne foreldre kan bli forvirret i dette mangfoldet. Og i dette problemet kan ikke uten konsultasjon med barneleger.

Legen vil foreskrive dette eller det aktuelle legemidlet på grunnlag av det generelle kliniske bildet, barnets behov og resultatene av testene.

Anbefalt terapi

Spesifikk behandling av denne lidelsen er ikke utviklet. Terapi er foreskrevet av lege først etter en fullstendig undersøkelse av kroppen. Oftest er det rettet mot å eliminere årsaken til sykdommen.

For eksempel, i tilfelle av anemi, er jernbaserte stoffer foreskrevet og anbefalinger for ernæring gitt. Smittsomme prosesser i kroppen krever ødeleggelse av hovedpatogenet ved bruk av antibakterielle legemidler.

Således er det ingen metode for behandling av et redusert nivå av hematokrit. Moderne medisin tilbyr å kjempe utelukkende med årsaken til uorden.

Metoder for forebygging av sykdommen

For å unngå helseproblemer forårsaket av abnorm funksjon av sirkulasjonssystemet, anbefaler leger at man følger reglene:

 • Overgi all avhengighet. Selv ubetydelig forbruk av alkoholholdige drikker eller røyking 1-2 sigaretter om dagen kan negativt påvirke arbeidet i hele organismen.
 • Det er nødvendig å overvåke daglig diett. Balansert næring (forbruk av fett, proteiner og karbohydrater i riktig proporsjoner) er nøkkelen til fraværet av helseproblemer. Det er også nødvendig å nekte "matrester" og hurtigmat.
 • Det er ekstremt viktig å engasjere seg i rimelig sport. Hvis det ikke er mulighet for å gå på treningsstudioet, kan denne treningen erstattes av daglige vandreturer.
 • Periodisk må du gjennomgå en medisinsk undersøkelse. Tidlig påvisning av helseproblemer gjør at du umiddelbart kan starte behandlingen.

Overholdelse av slike enkle regler bidrar til å glemme medisiner og tabletter, ventelister for en lege.

Hvorfor senkes hematokriten i blodet, hva betyr det?

Hematokrit er en indikator som bestemmer innholdet av røde blodlegemer (erytrocytter) i totalvolumet. Det er målt i prosent. Det bestemmes av en generell blodprøve. Ved indikatoren for hematokrit bestemmes blodets evne til å overføre oksygen til kroppens vev.

Hos voksne indikerer lav hematokrit at det er risiko for anemi. Når hematokriten er lavere, er ekstrem forsiktighet og oppmerksomhet mot ens helse viktig - årsakene er tvetydige.

For å fastslå riktig diagnose utføres spesielle tester for å bestemme prosentandelen av røde blodlegemer til volumet av plasma. De er i stand til å gi informasjon til spesialister for en nøyaktig fastsettelse av årsakene til nedsatt hematokrit.

norm

Før du snakker om å redusere nivået av hematokrit i blodet, må du kjenne indikatorens normative verdier, basert på pasientens kjønn og alder.

Hematokritstandarder for:

 • nyfødt barn - 44-62%;
 • barnet i det første år av livet - 36-44%;
 • barn under 10 år - 37-44%;
 • voksne menn - 40-52%;
 • av en voksen kvinne - 30-46%.
 • i de fleste kvinner blir hematokrit senket under graviditet - dette er en vanlig konsekvens av en økning i det totale blodvolumet.

Siden et lavt nivå av hematokrit indikerer anemi, er det naturlig at årsakene til anemi er faktorer som reduserer denne indikatoren. Alle faktorene som bidrar til utviklingen av anemi vil også være årsakene til en reduksjon i hematokrit i blodet hos voksne.

Hva indikerer lav hematokrit?

Mangel på erytrocytter påvirker kroppens generelle tilstand negativt. Ved lav hematokrit-indeksen hos voksne er det en generell sykdomsfølelse, høy tretthet, kortpustethet, blekhet av huden, rask hjerterytme, hodepine, håravfall.

Dette skyldes det faktum at røde blodceller leverer næringsstoffer og oksygen til hver celle, og tar bort karbondioksid. Ved lav hematokrit volum av røde blodceller pr liter blod blir mindre enn normalt, slik at humane celler som opplever oksygenmangel. Samtidig forstyrres syrebasebalansen og virkemåten til hver av organene.

bevis

Symptomer på lav hematokrit er:

Lykt disse tegnene uttrykkes under graviditet og akutt anemi. For å bekrefte diagnosen er det imidlertid nødvendig å ta en blodprøve.

Årsaker til nedsatt hematokrit

Hvorfor senkes en voksen hematokrit, og hva betyr det? Som nevnt ovenfor kan anemi forårsake et lavt antall hematokrit. Denne sykdommen oppstår når det er mangel på røde blodlegemer. Derfor kan enhver funksjon eller tiltak for å redusere varigheten av livet, direkte snakke om utseendet av anemi.

I tillegg til anemi oppstår en nedsatt hematokrit:

 • med svært alvorlig blødning;
 • under graviditet;
 • kan observeres med lengre opphold i utsatt stilling.
 • hvis erytrocytter er sakte dannet;
 • hvis blodvolumet øker;
 • i ferd med fasting eller usunn mat;
 • i tilfelle av rask ødeleggelse av erytrocyter i blodet;
 • hvis blodet er fortynnet.

Også senking av hematokrit i blodet under normen observeres med følgende sykdommer:

 • onkologiske sykdommer i beinmargen, ondartede svulster, som fører til redusert produksjon av røde blodceller;
 • nyresykdom (nyrearterie stenose, nyresvikt, polycystisk nyresykdom);
 • kroniske inflammatoriske prosesser;
 • Anemi, hvor antall røde blodlegemer reduseres;
 • sykdommer i blodårer eller lever.

Alle data som viser redusert hematokrit er en alvorlig grunn til å gjennomføre en full undersøkelse. Men ikke bekymre deg for tidlig. Ved hjelp av undersøkelser er det mulig å identifisere årsaken til sykdommen, og hva som egentlig kan føre til en reduksjon av hematokriten. Når nivået av hematokrit er normalt, og det vil vise tester, bare da kan du være sikker på at alt er bra med deg.

Hematokrit under graviditet

Hos kvinner under svangerskapet kan hematokriten være under normal. Dette skyldes at volumet av blod øker på grunn av plasma. I denne perioden kan denne indikatoren være 33%, og dette regnes som normalt.

Hva å gjøre med en senket hematokrit

Hos voksne er den viktigste prinsipp i behandlingen av lav haematocrit nivå er å eliminere årsakene til deres tilbakegang under det normale. Dersom årsaken til en lav hematokrit er anemi, i mange tilfeller er tålmodig nok til å endre kostholdet for å gradvis øke nivået av røde blodceller og hemoglobin i blodet.

Det anbefales å spise mer mat rik på jern, som kylling, tørket frukt, bønner, egg, rødt kjøtt, innmat (særlig lever), sjømat, urter. I tillegg bør du øke inntaket av vitamin C, da det forbedrer absorpsjonen av jern. I noen tilfeller kan legen anbefale inntak av kosttilskudd med jern for å behandle anemi.

Hematokrit er senket: hva betyr det?

Hematokritverdien (Ht) bestemmes av volumet av blod som inneholder erytrocyter eller alle slags formede elementer. Men siden det største antall blodceller er de røde blodcellene (99%), betyr den reduserte hematokriten i blodet en reduksjon i nivået av erytrocytter. Hva er farlig for slike indikatorer på laboratorietester?

For å forstå dette, er det nødvendig å gjøre seg kjent med årsaken til bestemmelse av hematokrit. Tidligere ble indikatoren kalt blodets tetthet. Foreløpig lar doktorer se endringer i volumet av røde blodlegemer, samt å vite den generelle tilstanden til bindevæsken i sirkulasjonssystemet - enten det er dehydrert eller hyperhydrert. Nivået av plasma og aktive midler bestemmes av prosentvis innhold av væskesammensetning og formede elementer.

Redusert hematokrit: årsaker

Hvis antall erytrocytter hos en voksen reduseres til 20-25%, snakker de om en reduksjon i blodets tetthet. Og siden røde blodlegemer utfører den grunnleggende funksjonen til sirkulasjonssystemet (overføring av oksygen og aminosyrer, retur av karbondioksid), er det nødvendig å lete etter årsaken til et slikt fenomen for å gjenopprette organismenes metabolske prosesser til normen.

Redusert hematokrit tillater ikke blodet å fjerne giftige stoffer, noe som reduserer og undertrykker immunforsvarets beskyttende funksjoner. For å forhindre utvikling av anemi eller systemiske sykdommer, legger først og fremst legene oppmerksomhet til slike grunner for fallet av hematokriten:

 • Redusere antall røde blodlegemer eller endre formen;
 • Økt væske i sirkulasjonssystemet;
 • Overdreven proteinnivå, som forhindrer normal opptak av vann fra vev
 • Langsom dannelse av røde blodlegemer i benmargen;
 • Accelerert henfall av erytrocytter;
 • Akutt blødning.

Oftest er årsaken til reduksjonen i hematokritverdien den menneskelige underernæring. Hvis det under diagnosen ikke er noen sykdommer i hematopoietiske eller andre kroppssystemer, så øker indikatorene det er nok bare å rette opp dietten ved å legge til produkter som inneholder jern og vitamin B.

Når senket hematokrit er farlig: utvikling av patologier

Fallet i blodvolumet kan oppstå når alvorlige sykdommer som bryter hematokritverdien. Generelt forekommer denne tilstanden hos personer med følgende patologier:

 • Sykleanemi, som forstyrrer funksjonaliteten til røde blodlegemer, provoserer deres for tidlig ødeleggelse og unormal utvikling;
 • Autoimmune sykdommer (lupus erythematosus, reumatoid artritt);
 • Tumorer (lymfom, akutt leukemi, dekomponering av gastrointestinalkreft, polypper i magen);
 • Godta stoffer med svovel, kjemoterapi;
 • Tungmetallforgiftning (bly);
 • Massiv blødning (dette gjelder internt blodtap, kraftig menstruasjon), anemi
 • Innføring av en stor mengde væske intravenøst;
 • Akutte infeksjoner, kronisk betennelse (levercirrhose, tarmdysbiose);
 • Krenkelse av ekskresjonssystemet, på grunn av hvilket kroppen akkumulerer mye væske;
 • Sykdommer i hjertet.

Redusert hematokrit forekommer ofte hos gravide kvinner ved 32-34 uker. Utviklingen av abnormiteter er også forbundet med alkoholmisbruk på grunn av giftig forgiftning av kroppen og tobakksrøyking.

Når det gjelder blodtap, er det i de fleste tilfeller massiv blødning som skyldes hovedtrauma, hoftebenbrudd, uterin fibroid. Dråpen i hematokritstørrelse forekommer alltid hos pasienter som er nødt til å legge seg ned i lang tid.

Redusert blodtetthet under graviditet: årsaker

Indikatoren Ht 30-34% blir et normalt fenomen for kvinner som forbereder seg på å bli mor. Det oppstår i andre halvdel av svangerskapet og er forbundet med en økning i volumet av væske i kroppen. I tillegg har 95% av kvinnene et lavt antall på grunn av nedgang i hemoglobin og utvikling av jernmangelanemi.

Under graviditet kan det være et problem med absorpsjon av jern inne i fordøyelseskanalen. I slike tilfeller fyller du elementets mangel ved intravenøs administrering av medisiner. Hvis det ikke er dårlig assimilering av jern, foreskrive deretter tabletter og anbefaler å drikke appelsinjuice om natten.

Vanligvis, hvis Ht senkes hos kvinner under svangerskap, har nyfødte barn en normal blodtetthet. Dette skyldes det faktum at jern trenger inn i morkaken og gir kroppen en nødvendig mengde av elementet.

For å forebygge alvorlige komplikasjoner eller patologiske forandringer er det viktig å gjennomgå medisinske undersøkelser regelmessig under graviditeten. Identifiseringen av problemet på et tidlig stadium forhindrer unormal utvikling av fosteret eller hypoksi. Hvis analysen viser en reduksjon i hematokritnummeret, vil legen foreskrive effektive legemidler som vil gjenopprette parametrene til normalt innen 2-3 uker av behandlingen.

Et annet viktig poeng - hvis nivået av røde blodlegemer er under normalt, da under arbeid, kan en kvinne ha blødning som krever transfusjon. Konstant overvåking av testene avslører eventuelle avvik fra normen og bidrar til å forhindre en trussel mot livet til moren og det ufødte barnet.

Lave priser i barnet: hvorfor oppstår?

I en alder av opptil 10 år, er nivået av Ht i blodet konstant fluktuerende. Avvikene bestemmes derfor avhengig av normen:

 • Hos nyfødte - 50-68%;
 • Ved spedbarn opptil en uke - 44-65%;
 • Opptil en måned - 30-42%;
 • Opptil ett år - 29-41%
 • Opptil 10 år - 36-44%.

Årsaken til fallet i indeksen for barn kan være både arvelig lidelse hematopoetiske system, og utvikling av sykdommer som påvirker nivået av røde blodceller. Hovedfaktoren i nedgang i blodtetthet er anemi. I nyfødte som bare får mat på morsmelk, bidrar innføringen av jernholdige matvarer eller medisiner til mors kosthold til å øke hematokriten.

Barn utvikler seg veldig raskt og viser også unormaliteter. En slik tilstand vil passere så snart kroppen tilpasser seg nye forhold og begynner å spise nok jern.

Hvis lavhematokrit og erytrocytter ikke er forbundet med jernmangelanemi, utføres ytterligere tester for å finne ut den nøyaktige årsaken til patologien. For dette utføres tester for biokjemi og diagnostisering av ulike kroppssystemer utføres, hvor brudd oppdages.

Hematokrit er senket: hvordan å kjempe?

Med jernmangel anemi er det nok bare å justere dietten, legge til produkter som egg, belgfrukter, kylling kjøtt, lever, rød frukt og grønnsaker, nøtter, tørket frukt, greener, sjømat. For å forbedre absorpsjonen av jern anbefales det å ta C-vitamin i en drage samtidig, eller bruk jordbær, tomater, sitrus. Noen ganger bestemmer de seg for å foreskrive kosttilskudd.

Hvis det er mangel på B12, bør dietten inneholde: fisk, egg, peanøtter, bulgarsk pepper, bokhvete, kjøtt, meieriprodukter. Mangel på folsyre er påfyllt med appelsiner, urter, biff, helkornsmel, lever, bønner.

Når Ht senkes som et resultat av utviklingen av seglcelleanemi, er terapi foreskrevet av flere spesialister. Dette er en kompleks prosess som tar sikte på å lette kriser og forebygge komplikasjoner (slag, leversykdom, CNS-lidelser, nedsatt syn).

For å løsne eller forhindre utseende av seglcellekris, anbefales det at pasientene følger følgende regler:

 • Drikk rikelig med vann;
 • Tren regelmessig;
 • Ikke bry deg dietten.

Hvis seglsanemi fremkaller en annen krise, foreskrives hydroksykarbamidet. Men dette legemidlet er anbefalt for de pasientene som har hatt minst 6 episoder av forverringer i det siste året, og det er fare for alvorlige komplikasjoner. Dessuten er det nødvendig med narkotikabehandling for alvorlig symptomatologi av krisen. For dette formålet, foreskrive sterke analgetika med paracetamol og kodein.

Reduksjon av hematokrit i blodet hos voksne, barn og gravide

Menneskelig blod består av plasma - vann, organiske og uorganiske stoffer og formede elementer - erytrocytter, blodplater og leukocytter.

Hematokrit eller hematokrit er verdien av forholdet mellom volumet av plasma og det totale volumet av alle cellene i den.

Men siden antallet røde blodlegemer overskrider de andre, og er omtrent 99%, så i essensen karakteriserer hematokritverdien den individuelle evnen til blodet til å bære oksygen, og derfor angir ekspressionsgraden sin i nærvær av anemi.

Hematokrit norm

Verdien av denne betingede indikatoren er bestemt under utførelse av en utvidet generell blodprøve, ikke tatt fra fingeren, men fra venen. Som regel er et gjerd gjengitt i tilfeller der det er nødvendig å undersøke et stort antall parametere for en mer nøyaktig differensiering av diagnosen.

For å utføre studien, bruk samme navn, spesielt gradert testrør - hematokrit eller automatiske analysatorer. I standardformen for analyse brukes en internasjonal betegnelse - HCT eller Ht.

De fleste laboratorier beregner mengden hematokrit i%, men det er også de som representerer resultatet i l / l - liter elementelementer til en liter plasma.

Referanse (normale) hematokritverdier avhenger av alder og kjønn.

En reduksjon eller økning i hematokritindeksen anses å være en avvik og krever etablering av årsak og diagnose.

Risikogrupper

Risikogruppen for høy hematokrit klassifiseres som ondsinnede røykere, alkoholikere, profesjonelle klatrere, ubåtsjøfolk og pasienter som gjennomgår maskinvarebehandling i trykkammeret.

Og i risikogruppen, hvor hematokriten senkes, faller følgende kategorier:

 • barn som har ubalansert kosthold - mangel på jern;
 • et barn på tidspunktet for en kraftig vekstøkning;
 • kvinner under graviditet, fødsel og postpartum periode;
 • pasienter som er i dialyse
 • pasienter som i sin yrkes natur er tvunget til å forbli stasjonære i lang tid;
 • folk som jevnlig sulter, observere spesielt strenge, dårlig balansert kosthold, transporteres bort av saltprodukter eller bare forbruker salt i store mengder;
 • pasienter med gastrektomi.

Hva er en falsk hematokrit?

Ofte undervurderer HCT-analyse signifikant indikatoren, dvs. viser en falsk hematokrit. Dette kan skje av følgende grunner:

 1. Pasienten, mens han tar blod, legger seg for en stund.
 2. Wien var for tett såret.
 3. Gjerdet er laget fra samme sted hvor infusjon eller transfusjon ble gjort dagen før.
 4. Studien ble utført kort tid etter et alvorlig blodtap, inkludert overgivelse av giver.
 5. Pasienten er i seng i lang tid.

Hva betyr det om hematokriten senkes?

Statistisk sett er tilfeller med lav hematokrit-poengsum mindre vanlige enn høye, men de krever nærmere oppmerksomhet, fordi de indirekte indikerer en mulig inflammatorisk prosess eller tilstedeværelsen av en ondartet tumor. Årsakene til å redusere hematokrit inkluderer:

 • anemi av forskjellig etiologi;
 • sykdommer i hematopoietisk system, som påvirker graden av dannelse av erytrocytter eller forårsaker ødeleggelse i det perifere blod, samt i strid med syntesen av hemoglobinprotein;
 • barnet har kroniske orminfeksjoner;
 • alvorlige hjertesykdommer;
 • kronisk nyresvikt og andre nyresykdommer;
 • levercirrhose;
 • dysbakterier, tarmsykdom, spiserør i spiserøret, mage og duodenale sår, hemorroider;
 • frakturer av store bein eller flere beinfrakturer med rødt benmarg;
 • en kvinne - rikelig månedlig, fibromas, andre gynekologiske sykdommer;
 • hyperhydrering - en kraftig økning i volumet av væske i kroppen;
 • omfattende internt eller eksternt blodtap.

Hvis den senkede hematokriten registreres etter den første studien, bør den gjentas, og også være særlig oppmerksom på hemoglobinparametrene.

Lav hematokrit ledsages av følgende symptomer:

 • reduksjon i effektivitet og tap av styrke;
 • prikking i hender og føtter;
 • blekhet og tørrhet i huden, noen ganger - lys yellowness;
 • takykardi;
 • kortpustethet;
 • økt blodtrykk;
 • brittleness og håravfall.

Redusert hematokrit under graviditet

Normen for hematokrit i en gravid kvinne begynner å senke fra 4 uker, og maksimumsfallet observeres ved 32-34 uker med graviditet - opptil 31-35%. Dette skyldes den fysiologiske økningen i plasmavolumet i denne perioden og er nødvendig for den videre normale intrauterinutviklingen av barnet.

Når hematokriten faller under 30%, er sannsynligheten for føtal hypoksi høy. Ved 14-25% er behandling i sykehusinnstillinger nødvendig, og under 13% - akutt sykehusinnleggelse og intensivbehandling.

Den vanligste årsaken til unormal hematokritreduksjon hos gravide kvinner (opptil 90% av tilfellene) er en konsekvens av jernmangelanemi. Til tross for at behandlingen av anemi virker ganske enkelt - slanking og motta spesielle forberedelser gravid bør du ikke selvmedisinering, og bør pliktig oppsøke lege.

Årsaker til nedsatt hematokrit og tradisjonell behandling

Hematokrit - kan også kalles hematokritverdier eller et hematokritnummer - en indikator som karakteriserer volumet av røde blodlegemer i blodet. Noen ganger tas det totale volumet av erytrocyter, blodplater og leukocytter i betraktning. Andelen erytrocytter i summen av volumene av alle de formede legemene er ca. 99%, derfor varierer figurene ikke mye med forskjellige metoder for å bestemme en slik blodindeks som hematokrit. Måleenheten er prosentandelen (avrundet til heltall) eller en liter formede legemer (erytrocytter) i en liter blod (uttrykt i desimalfraksjoner, avrundet til hundrevis). Ofte er det avvik fra de normale verdiene i større eller mindre retning.

Innholdet i denne artikkelen:

Nedgang i normen

Andelen formede legemer avhenger av kjønn av personen og hans alder. En voksen hann redusert hematokritt observert i dens verdi er mindre enn 54%, mens tallet for kvinner under 47%, i barn bør undersøkes nærmere med indeks på mindre enn 32-33%.

Hvordan utføres analysen

En blodprøve for å bestemme andelen erytrocytter utføres ved hjelp av en hematokrit, et spesielt hulrør laget av glass med en påført skala. Etter fylling er sentrifugering av røret utført, hvoretter mengden av de dannede blodelementene estimeres. I nærvær av spesialutstyr i laboratoriet, bestemmes verdien ved hjelp av automatiske installasjoner - analysatorer.

Forutsetninger for reduksjon

Hematokrit lavere enn normalt kan utelates når det er utsatt for ulike faktorer. Hovedårsakene til denne tilstanden er:

 1. Økning i volumet av sirkulerende blod;
 2. Redusere antall ensartede legemer på grunn av utilstrekkelig produksjon eller for tidlig død;
 3. Blodtynning.

Slike endringer kan oppstå som følge av alvorlige sykdommer eller under påvirkning av eksterne faktorer som ikke er relatert til helse.

Hvilke sykdommer vil fortelle endringen i hematokriten i den mindre siden

 • Anemi. Reduserer antall røde blodlegemer og som følge av denne årsaken er det redusert hematokrit;
 • Betennelse. Hovedsakelig kronisk;
 • Ondartede neoplasmer;
 • Sykdommer i nyrene og blodkarene. Det er en økning i andelen plasma i blodet.

Hvis volumet av erytrocyter i blodet er redusert, bør en fullstendig undersøkelse foretas for forekomsten av de listede sykdommene. Bare å identifisere den sanne årsaken til forandringen i hematokrit vil tillate nødvendig behandling og normalisering av denne indikatoren.

Andre faktorer som påvirker indikatoren

Et lavt nivå av røde blodceller kan diagnostiseres ikke bare som følge av alvorlig sykdom. Ofte ligger årsakene til endringen i feil diett. Sult, bruk av ubalansert og skadelig mat kan påvirke hematokriten og provosere en tilstand der den senkes.

Under graviditeten kan hematokriten bli redusert som følge av en økning i blodvolumet på grunn av plasmapartiet. I dette tilfellet vender tredje trimester naturlig tilbake til sine normale grenser (på grunn av intensiv fjerning av overskytende væske). Spesiell behandling utføres ikke, det kreves konstant overvåking av hematokritverdien.

Et senket nivå av formede legemer kan observeres med lengre opphold i utsatt stilling. Hvis analysen er tatt i denne stillingen eller umiddelbart etter langvarig løgn, kan hematokriten senkes som et resultat.

Falsk reduksjon i andelen erytrocytter

Det normale nivået av hematokrit kan senkes som et resultat av feil valg av stedet for å ta materialet til studien: området for den nylige intravenøse infusjonen (da blir blodet kunstig fortynnet med legemiddeloppløsningen). Langvarig kompresjon av blodårene ved hjelp av en tilstrammende kan føre til en endring i resultatene av studier av veien når hematokrit senkes.

Hvis slike årsaker til en falsk reduksjon i andelen røde blodlegemer er identifisert, er det nødvendig å foreta ytterligere prøvetaking av materialet (blod) i henhold til alle regler.

behandling

Hvis volumet av formede legemer er redusert, er det nødvendig å handle på anbefaling av legen. Ved oppdagelse av sykdommen, bør akutte terapeutiske tiltak påbegynnes. Hvis nedgangen i hematokrit-tallet skyldes en ekstern effekt, må dens effekt utelukkes.

 • Ta med mer frukt og grønnsaker i kostholdet;
 • Diversifiser retter med ingredienser med høyt innhold av jern: rødt kjøtt, epler, lever, egg, nøtter og andre produkter;
 • Det er ofte nok å bruke hematogen (solgt på apotek).

Legen kan foreskrive medisiner som inneholder jern og et kompleks av vitaminer og mineraler.

Hematokrit er senket: årsakene

✓ Artikkel sjekket av lege

Hematokrit er en verdi som måler volumet av røde blodceller (erytrocytter, blodplater og leukocytter) og bestemmer blodets evne til å transportere oksygenmolekyler. Hematokritverdien viser hvor mye av den totale mengden blod erytrocyttmassen opptar, da mer enn 98% av de røde blodkomponentene er røde blodlegemer.

Senking av hematokrit kan indikere alvorlige sykdommer, for eksempel anemi, så i tilfelle en signifikant avvik av denne indikatoren i en mindre retning er det nødvendig å finne ut årsaken. For dette er det nødvendig å kontakte distrikts terapeuten.

Hematokrit er senket: årsakene

Hematokritens norm, avhengig av alder

Normale indekser av hemogrammet

Årsaker til nedsatt hematokrit

Oftest er reduksjonen i volumet av røde blodlegemer i den totale blodmassen på grunn av utilstrekkelig inntak av jern og en reduksjon av syntesen av hemoglobin. Denne situasjonen er typisk for kvinner som lenge overholder stive dietter eller øve sult. Hos barn kan mangel på jern forekomme av flere grunner:

 • ubalansert mat med utilstrekkelig inntak av produkter som inneholder jern (kjøtt, bokhvete, granateple juice, epler);
 • akselerert vekst;
 • Krenkelse av jernabsorpsjon som følge av sykdommer i fordøyelseskanalen.

Viktig! Lav hematokrit er ikke en uavhengig diagnose, men kan føre til en vedvarende reduksjon i immunitet, blodproppssykdommer og andre farlige forhold, slik at riktig ernæring i alle aldre er den viktigste sunne livsstilen.

Hva er hemokrit?

En annen grunn til nedgangen i hematokrit er det store blodtapet. De kan oppstå med langvarig og kraftig menstruasjon (menorrhagia), indre blødninger, skader og brudd, ledsaget av betydelig blodtap. Uterin blødning med endometrial hyperplasi eller endometriose følger nesten alltid med en reduksjon i hematokrit, så det er viktig å følge anbefalingene fra leger om ernæring og diett i denne perioden.

En av faktorene som kan påvirke nivået av røde blodlegemer og deres antall i forhold til de vanlige komponentene i blodet er væskeakkumulering og blodfortynning. Fuktighet kan oppbevares i vev på grunn av nedsatt nyrefunksjon, økt salt- og krydderforbruk og langvarig stagnasjon. I sykdommer som krever overholdelse av sengen hviler også hematokriten vanligvis.

Viktig! Intravenøs infusjon av stoffer og løsninger kan føre til akkumulering av væskestrukturer. Narkotika for blodfortynning og forebygging av trombose påvirker også nivået av hematokrit, så hvis en pasient foreskrives terapi med deres bruk, måler Ht bedre etter behandlingens slutt.

Hematokrit i blodet

Ved hvilke sykdommer senkes hematokriten?

Reduksjon av Ht kan observeres i forskjellige sykdommer. Hos voksne kan årsaken til patologi være:

 • brudd på proteinstrukturen til hemoglobin;
 • genetiske og autoimmune sykdommer;
 • smittsomme sykdommer, der det er en opphopning av et økt volum av væske i vevene av indre organer og subkutant fett;
 • ondartede formasjoner av plasmaceller (myelom);
 • svulster av lymfatisk vev og hematopoiesis-systemet (hemoblastose).

Hos barn observeres redusert hematokrit med blødning, redusert produksjon av røde blodlegemer i ryggmargen og et høyt innhold av proteinelementer i blodkomponenter.

Vær oppmerksom! Falskt positivt resultat i definisjonen av hematokrit kan oppstå etter intravenøs infusjon, menstruasjon, langvarig sengen hviler eller alvorlig kompresjon av vener ved hjelp av en medisinsk tourniquet.

Ordning for å bestemme hematokrit

Andre sykdommer

Antall røde blodlegemer kan reduseres med smittsomme sykdommer av viral eller bakteriell etiologi. Ved kroniske inflammatoriske tilstander (så som kronisk cystitt, eller glomerulonefritt) henger etter standardene er meget viktig, slik at det er viktig blodprøver under behandlingen, og etter den er ferdig, for å sikre at kroppen ikke forblir andre brennpunkter for infeksjon, og det er ingen skjulte forhold. Et lignende klinisk bilde kan observeres i andre sykdommer, hvorav noen har en høy dødelighetsprosess.

Patologier i det vaskulære systemet

Aterosklerose anses å være den hyppigste sykdommen der en reduksjon av hematokrit forekommer. Dette er patologien til arteriene, som er kronisk og manifesterer seg ved avsetning av kolesterol i vaskulære membraner (i den indre delen). Fremkallingen av aterosklerose fører til et brudd på lipidmetabolismen, som ofte er en komplikasjon av fedme, diabetes og andre endokrine sykdommer.

En reduksjon i hematokrit er også karakteristisk for trombose. Det er en sykdom der en blodpropp dannes inne i fartøyet, forstyrrer blodstrømmen. Resultatet er et brudd på mobilnæring og akutt vevshypoksi. Noen typer trombose (for eksempel koronar trombose) fører til fremveksten av dødelige forhold, hvorav hoveddelen er myokardinfarkt.

Normen for hematokrit i blodet

Viktig! I noen tilfeller kan redusert hematokrit bli diagnostisert hos pasienter med tromboflebitt. Med denne patologien er det betennelse i de venøse veggene, som er ledsaget av dannelsen av en trombus. For å bekrefte diagnosen, må du kontakte en phlebologist eller en vaskulær kirurg og ta en undersøkelse.

Nyresykdommer

Nyrepatologier fører ofte til en reduksjon i hematokrit, da det oppstår væskeretensjon hos ulike former for nyresvikt i det subkutane fettet. En reduksjon i HT er observert i følgende sykdommer:

 • pyelonephritis - nederlag av renal parenchyma, nyrebekk og kalyx, ledsaget av en inflammatorisk prosess;
 • glomerulonephritis - betennelse i nyreglomeruli av en autoimmun eller smittsom etiologi;
 • stenose (innsnevring) av nyrearterien;
 • polycystisk nyresykdom - en sykdom ledsaget av dannelse av cyster med serøst innhold i nyrevev.

Diagnose av nyrepatologier utføres av en nephrologist. Hvis det ikke finnes spesialiserte spesialister i medisinsk institusjon, kan du kontakte distriktsterapeuten som vil gi veibeskrivelse til hjelpesalene.

Leversykdommer

Ofte senkes hematokriten dersom pasienten har abnormiteter i leverfunksjonen. Listen over de viktigste sykdommene, som er preget av en reduksjon i antall røde blodlegemer i forhold til totalmasse av blodkomponenter:

 • hepatitt - betennelse i leveren, hovedsakelig viral etiologi;
 • skrumplever - patologi i leveren, ledsaget av død av hepatocytter (organets celler) og dannelsen i stedet for fibrøse steder;
 • fettdegenerasjon av leveren - en kronisk sykdom hvor leveren celler erstattes av fettvev;
 • opistorhoz - en slags helminthisk invasjon, hvor leveren er påvirket av ormer-flukes.

Noen ganger kan leveren bli påvirket av påvirkning av skadelige faktorer: alkohol og tobakksmisbruk, stillesittende livsstil og rikelig ernæring med økt energiværdi.

Video - Hva blodprøver sier

Oppmerksomhet: kreft!

Kronisk senking av hematokriten kan indikere utviklingen av en onkologisk prosess. Hos kvinner, i de aller fleste tilfeller diagnostiseres ondartede svulster i brystkjertlene, samt livmorhalsens kropp og livmorhals. Hos menn er strupehode, spiserør, testikler og skrotum, prostata og lever de mest sårbare. I begynnelsen av å gjenkjenne kreft uten en spesiell undersøkelse er det nesten umulig, men det er visse tegn som skal varsle pasienten og bli en grunn til å ringe til en lege. Disse inkluderer:

 • svingninger i temperaturen (fra 35,8 ° til 37,5 °);
 • skinn av huden;
 • raskt vekttap mens du opprettholder samme motoraktivitet og vanlig diett
 • hud kløe og utbrudd av uforklarlig etiologi.

Viktig! Diagnose av kreft er bare mulig etter en omfattende undersøkelse. Hvis blodprøveresultatene viser at hematokriten senkes, er det nødvendig å ta det igjen etter en stund. Ved kronisk reduksjon i hematokrit (tre analyser på rad), vises pasienten på onkologens konsultasjon.

Hematokritanalyse

Redusert hematokrit hos gravide kvinner

Hos gravid kvinner kan prosentandelen av erytrocytmasse til total blodvolum være under normal. Dette fenomenet regnes som normalt, da det under graviditeten øker mengden sirkulerende blod, mens de røde blodcellene forblir på samme nivå.

En annen grunn til å redusere hematokrit hos gravide er en forstyrrelse i arbeidet til nyrene som ikke klare sin funksjon og ikke kan fjerne alt overflødig væske fra kroppen. Resultatet av utilstrekkelig nyrefunksjon er utseendet av ødem og blodfortynning på grunn av opphopning av væske i vev av indre organer og subkutant fett.

Viktig! Til tross for de fysiologiske grunnene til reduksjonen av hematokrit hos gravide, bør man ikke ta en liten del av resultatene av en laboratorieundersøkelse. Noen ganger er det størrelsen på hematokriten som gjør at man kan mistenke alvorlige abnormiteter under graviditet og fosterutvikling, så hvis det er noen tvil, er det nødvendig å konsultere en spesialist.

Generell analyse av blod under graviditet

Reduksjon av hematokrit i de fleste tilfeller skyldes fysiologiske faktorer, men bare en lege kan utelukke muligheten for alvorlige sykdommer. Hvis resultatet av en blodprøve viser en reduksjon i hematokritverdien, er det nødvendig å ta det 1-2 ganger mer. Ved kronisk avvik fra normen, er pasienten vist en omfattende undersøkelse, inkludert undersøkelse av spesialiserte spesialister, for eksempel en onkolog, hepatolog eller phlebologist.

Liker du artikkelen?
Lagre for ikke å miste!

Les Mer Om Fartøyene