Hva skal være normer for hematokrit etter alder og kjønn?

I analysen av blod kan man finne en slik indikator som hematokrit nummer. Det reflekterer antall røde blodlegemer i blodet. Hematokritenes norm er enhet ustabil og varierer med alderen. Det er målt i prosent, sjelden - i liter per liter (l / l).

Mekanismen for hematokritbestemmelse

I det tatt materialet vurderes blodplater, erytrocytter og leukocytter. Men noen ganger utføres testen bare på erytrocytter, noe som også er sant. Faktum er at disse komponentene utgjør 98% av det totale blodvolumet.

Prosessen med rød blodcellefordeling kan ses ved å la blodet tas i ro for en stund.

Etter dette vil de sedimenterte blodcellene og de som forblir i plasma bli sett. Det er prosentandelen av restene som er vurdert som mengden hematokrit.

På gjennomsnittet i den voksne kroppen er omtrent 5 liter blod. Det kan deles inn i erytrocytmasse og plasma. Når blodet sirkulerer i blodet, inneholder plasma fibrinogen.

Dette proteinet er involvert i prosessen med blodpropp og er en bygningskomponent.

Etter å ha tatt blodet, kan det oppdages at materialet stratifiseres i serum og røde blodlegemer, som fast holder seg til fibrin, danner en koagulasjon. Plasma av blod på grunn av dets bestanddeler har en gulaktig fargetone, og serum, uten mange komponenter, blir transparent og nesten fargeløst. Prosentandelen av celler i koagulanten betraktes vanligvis som en hematokrit.

I laboratoriet plasseres venøst ​​eller kapillærblod i et smalt glassrør og får settes i en sentrifuge i 1,5-2 timer. Når erytrocyttmassene avgjøres, måles mengden ved hjelp av spesielle divisjoner på kapillæren.

Mengden av separert plasma bestemmes også av samme prinsipp. Å kjenne disse dataene, beregne prosentandelen indikatorer.

Hva er normen?

Normen for hematokriten hos kvinner er noe lavere enn menns. Dette skyldes det faktum at representanter for svakere kjønn oftere er det en blodforandring. Det er bedre å forstå alderen og kjønnsforskjellene vil hjelpe bordet etter alder.

Hematokrit er forhøyet eller senket: hva betyr dette og hvorfor skjer det

Viktig etter å ha bestemt konsentrasjonen av hemoglobin i blodet, er en hematokrit-test - en metode for å oppnå informasjon om forholdet mellom røde blodlegemer og mengden blodplasma.

I noen tilfeller er det økt eller redusert, noe som er utenfor normen. Endringen i balanse er noen ganger betraktet som en naturlig forandring i blodet, men betydelige endringer indikerer en smertefull tilstand av kroppen.

Hva er hematokrit i blodprøven, hva betyr det hvis prosentandelen økes eller senkes og på hvilke sykdommer kan det hint?

Normen hos barn og voksne menn og kvinner

Lær om indikatorene for hematokrit kan være etter levering av en generell blodprøve (vist som prosent av indikatoren for NST). Den sunne tilstanden til kroppen avhenger av pasientens og kjønnens alder.

Aldersgruppe - barn:

 • nyfødte - 35-65
 • opptil 12 måneder - 32-40
 • fra ett år til elleve år - 32-41

Ungdom (12-17 år):

Aldersgruppe - voksne:

 • kvinner fra 18 til 45 - 39-50
 • menn fra 18 til 45 år - 34-45
 • alder av en mann eldre enn 45 - 40-50
 • alder av en kvinne eldre enn 45 - 35-46

Konsentrasjonsvariasjoner av hematokrit hos voksne mellom 30% og 35% vil kreve observasjon i klinikken og gjennomføring av anbefalinger for endring av dietten for å øke forbruket av kjøtt, lever, frukt og grønnsak.

29% og 24% - En smertefull tilstand, eliminert ved å ta medisiner med jern, vitamin B og folsyre.

Økt hematokrit nummer

Høye konsentrasjoner av hematokrit fører til utseende av mer tett blod, som øker risikoen for trombose. en økning i hematokrit i blodet kan skyldes en feil livsstil og av andre årsaker:

 • dehydrering. Drikker mindre enn normalt fører til mangel på fuktighet, en redusert plasmakonsentrasjon endrer blodtellingen. Aktiv dehydrering manifesteres etter overført diaré, oppkast av oppkast, overoppheting, for aktive fysiske øvelser, som fremkaller kraftig svette.
 • hypoksi. Kronisk syrebrist fører til det aktive utseendet på nye blodceller - erytrocytter, som tjener til å transportere oksygen til vev av forskjellige organer. Hypoksi er typisk for personer som har vært i trange rom lenge, røykere og pasienter med diabetes mellitus.
 • Fjellforhold. Direkte forbundet med hypoksi, forårsaket av nærværet på høylandet. Lavt oksygeninnhold i utladet luft fører til en ubehagelig effekt - økt produksjon av røde blodlegemer. Klatrere og folk som er tvunget i kraft av yrket, er i høyden, anbefales det å ta med seg oksygenpatroner.

Indikatoren i diagnosen kardiovaskulære sykdommer

Redusere antall erytrocyter i blodet til normen er ekstremt viktig for "kjerner".

Blokkering av lumen av blodkar, dannelsen av trombi i små og store arterier hindrer arteriell strømning, farlig lasting av hjertemuskelen. Et svakt hjerte begynner å jobbe for slitasje, noe som fører til økt risiko for hjerteinfarkt.

Dannet arteriell trombose (ved å øke antall blodplater) blir innledningsvis ført til fremveksten i trinn iskemi, etterfulgt av dødsprosessen gjennom vev forårsaket av oksygenmangel.

Hjertefeil, som følge av at væsken akkumuleres, fører også til identiske testresultater. Det kritiske innholdet av hematokrit anses å være over 50-55% (sykehusinnredning er nødvendig).

Betydningen av et høyt nivå i definisjonen av andre sykdommer

Problemer med nyrene, hovedsakelig hydronephrosis og polycystisk sykdom, fører til en økning i den kvantitative verdien av røde blodlegemer. En lignende effekt gir ukontrollert (langsiktig) inntak av kortikosteroider og diuretika, stimulerer fjerning av væske fra kroppen.

Andre forhold:

 • overført stress;
 • skader på huden (over 10%);
 • Gastrointestinale sykdommer;
 • polycytemi;
 • beinmergssykdommer.

Lungesykdommer - bronkial astma, obstruktiv bronkitt - gjør det vanskelig å levere oksygen til lungene, slik at prosessen med hematopoiesis intensiveres.

Under graviditet sen toksisitet forstyrrer nyrens arbeid, noe som øker innholdet av røde blodlegemer i blodet. Kobling av blod observeres nærmere fødselen - i andre halvdel av svangerskapet: så naturen forbereder en kvinne som er født, ofte forbundet med et stort blodtap.

Lavt innhold

Erytrocytter er involvert i kroppens konstruksjon, tilførsel av aminosyrer og utføring av gassutveksling. Redusere antall blodceller kan føre til ulike dysfunksjoner og problemstilstander. Det senkende nivået bør varsle. La oss vurdere de mulige årsakene til hematokrit senking i blodet.

Hjertesykdommer

Enhver hjertesykdom er vanskeligere å behandle når antall røde blodlegemer minker, fordi hjertesykdommer forverres av vanskeligheten med å få oksygen til hjertets vev. I motsetning til forhøyet hematokrit, redusert innhold av røde blodlegemer har ikke en så ødeleggende effekt på hjertet.

Forholdet mellom erytrocytter og hemoglobin:

 • Første trinn er 3,9-3 / 110-89
 • gjennomsnittlig - 3-2,5 / 89-50
 • Tung - mindre enn 1,5 / mindre enn 40

For disse indikatorene, graden av anemi er bestemt.

Lav prosentandel av andre grunner

Et redusert antall røde blodceller er ofte forbundet med en generell ulempe, et konstant ønske om å ligge ned for å hvile, en generell nedgang i styrke. Den vanligste sykdommen, når redusert hematokrit i blodet - er anemi forårsaket av en nedgang i mengden jern.

Årsaker til redusert erytrocyttreduksjon:

 • blodtap
 • hyperhydrering;
 • primære svulster;
 • struma;
 • røyking og alkohol.

For å forårsake kondensering av blod kan også langvarig bruk av medisiner for eksempel føre til hyppig bruk av aspirin til nøyaktig denne effekten.

En ugunstig faktor - lang sengen hvile, samt et stort forbruk av vann (også forårsaket av nyresvikt og intravenøse væsker).

Utsatt smittsomme sykdommer og kroniske inflammatoriske prosesser har også en avtagende effekt på antall røde elementer i blodet. Farlig ikke bare synlig - forårsaket av brudd og traumer - blødning, men også skjult, hovedsakelig internt.

Levercirrhose, forfall av svulster, livmoderfibroider, spiserør i spiserøret, thallasemia - hyppige følgesvenner av usynlig blodtap.

Barns tester - hva å forberede seg på

Nyfødte viser ofte hyperprolactinemi, noe som indikerer en økning i protein i blodplasmaet. Det kalles Fôring av en baby med geitemelk eller en ku (situasjon: mor er ikke tilgjengelig amming) med høyt proteininnhold. For å øke tendensen til å tykkere blodet, bør du kjøpe melk med et lavere proteininnhold.

I en alder av over 3 år gammel Det er en reduksjon i mentale evner, tretthet, dyspné, blek hudfarge og hyppige hjertebank. Blant sykdommene hos barn er det alle sykdommene som er karakteristiske for denne gruppen, men ubehagelige forhold er forårsaket av en triviell mangel på vitaminer.

Glistulær infeksjon, karakteristisk mer for barn og tenåringer, enn for voksne, er det gjenstand for eliminering ved mottak av anthelmintiske midler, etter at et kurs av hvilke analyser kommer til norm.

Endringer i blod under graviditet

En kvinne som er i stand til å bære en babyopplevelser naturlig økning i mengden blod, som følge av at hematokriten reduseres noe.

Etter fødselen kommer alle indikatorene tilbake til normal, ellers - utilfredsstillende resultater av testene korrigeres ved inntak av jernholdige preparater.

Ekstremt lave indekser fører til ulempe og sannsynligheten for anemi. Konsentrasjoner av erytrocyt mindre enn 30% farlig for fremtidens baby, da fosteret begynner å oppleve oksygen sult.

La oss oppsummere resultatene

Nå vet du hva dette betyr og hva situasjonen fører til når hematokriten er høyere eller lavere enn normalt. Det er nødvendig å huske noen grunnleggende fakta:

 • Hos barn er endringen i antall erytrocytter en hyppig fysiologisk norm.
 • I nyfødte er forholdet mellom elementer i blodet betydelig høyere enn hos voksne.
 • Hos menn er hematokrit høyere enn hos kvinner.
 • Langsiktig reduksjon i røde blodlegemer krever høring av hematologen.
 • Hematokrit mindre enn 13% krever akutt sykehusinnleggelse.

Vær oppmerksom på helsen din! Mer interessant om emnet blir fortalt på videoen:

Tilstandslig normal nivå av hematokrit, indikasjoner på analyse, nyanser av utførelse

Analysen av blod gjør det mulig å bestemme nivået av leukocytter, erytrocyter, blodplater, for å finne ut informasjon om hematokriten (NTS). Hva er en hematokrit i en blodprøve, hva viser det reduserte eller forhøyede nivået?

Hematokrit i blodet er forholdet mellom røde blodlegemer og dets plasma, et annet navn er viskositeten til blodet. Antall hematokrit er avhengig av pasientens aldersgruppe og kjønn. Økning eller reduksjon i indikatoren indikerer utviklingen av patologier i kroppen.

Analyse indikasjoner og norm

Ved analyse av NST-blodet, er nivået av hemoglobin bestemt, det utføres nødvendigvis under graviditet hos kvinner. Med hjelpen kan du finne ut sykdommene som bidrar til avviket fra indikatoren fra normen.

Det er andre situasjoner der analysen er tildelt:

 • Graden av anemi er bestemt - en økning i nivået observeres. Og polycytemi (høyt nivå av erytrocytter) er et forhøyet nivå.
 • Effektivitet av terapi av sykdommer, hvorav det totale antallet erytrocytter endres.
 • Behovet for blodtransfusjon eller utnevnelsen av en annen behandlingsmetode er bestemt.
 • Grad av dehydrering av kroppen.

Formålet med studien er nødvendig når følgende symptomer oppstår:

 • Regelmessig følelse av svakhet og tretthet.
 • Hyppig tap av bevissthet.
 • Blek hud.
 • Følelse av mangel på oksygen, kortpustethet.
 • Forringelse av visuell funksjon.
 • Hyppig svimmelhet og migrene.
 • Økt milt.
 • Vanlige flusher av blod til ansiktet.
 • Følelse av tørrhet i munnen, konstant tørst.
 • En liten mengde utskilt urin.

Normen for hematokrit i blodet hos kvinner, hos menn og hos barn er forskjellig.

Normen for erytrocytter hos hannen er 44-50%, normen hos kvinner er 36-42% eller 0,36-0,42 l / l. I et nyfødt barn er normen 54-68%, som er betydelig høyere enn hos en voksen.

For praktisk tolkning av analysen blir prosentsatsen multiplisert med 0,01. Det beregnede tallet er som følger:

 • Hos barn varierer normen etter alder: spedbarn - 0,46-0,62, opp til en årig alder på 0,36-0,44, og opptil 10 år - 0,37-0,44. Videre, under normale helsemessige forhold, når normen til en voksen.
 • Hos menn i blodet er hematokritenes norm 0,44-0,48 l / l (etter 50 år kan den stige litt).

Oppmerksomhet vær så snill! For kvinner under graviditeten reduseres hematokriten, fra 20-ukers periode.

Hvordan beregne hematokrit

Utfører analysen

Metoden for å bestemme hematokrit er enkel og forekommer i laboratoriet, blod tas fra fingeren. Før analysen utføres, plasseres et antikoagulant i skyllrøret. Først etter dette kan du sette blod der.

Røret blir deretter lukket med gummihett og plassert i en sentrifuge i 1-1,5 timer. Med en slik blodprøve er det ikke nødvendig med avkodning, du må bare ta avlesninger.

Ved bruk av notasjonen av hematokrittalet blir den gjennomsnittlige størrelsen på erytrocytene avklart, for dette blir tallet som er oppnådd for overføring til milliliter, multiplisert med 10 og dividert med antall celler, som beregnes i en mikroliter. Slike beregninger skal utføres med anemi og metabolske abnormiteter av hemoglobin.

Hematokriten brukes til å bestemme viskositeten til blodet. Normalt tre ganger høyere enn vann.

Oppmerksomhet vær så snill! Hvis nivået av hematokrit økes til 60%, øker risikoen for blodpropper.

Hematokrit sank

Følgende faktorer bidrar til reduksjon av hematokriten til NST:

 • Anemi - i kroppen er det mangel på Fe, antall erytrocytter avtar, pasienten klager over mangel på styrke, generell svakhet, døsig tilstand.
 • Graviditetsperioden - som fremmes av økningen i blodvolumet, etter fødselen av barnet, blir normen restaurert.
 • Tap av blod - for å gjenopprette volumet er diffusjon, normer gjenopprettes med tiden.
 • For mye vanninnhold i kroppen eller dets spesifikke deler (hyperhydrering) - øker og mengden blod, utvikler vannforgiftning.

Brudd på hematokrit hct hos barn har ingen bestemt årsak, derfor bør tilstanden til barnet kontrolleres av behandlende lege og foreldre.

Tabell av blodnormer i et barn

Hematokrit økte

Hvis hematokriten økes under en generell blodprøve, er den mest sannsynlige årsaken et økt antall og størrelsen på røde blodlegemer. Dette bidrar til å øke volumet av blod.

Økning i hematokrit blir lettere ved følgende lidelser:

 • Polycytemi.
 • Erytremi er en overdreven dannelse av røde blodlegemer.
 • Kompensasjon av hjerte og blodkar i tilførsel av vev med oksygen under unormale forhold (høy høyde, neoplasmer i nyrene, lungesvikt og andre).

Noen ganger kan forbigående faktorer tjene som årsaker:

 • Tarmobstruksjon.
 • Vanlig oppkast.
 • Økning i blodviskositet.
 • Intensivt arbeid av svettekjertler.
 • Burns.
 • Peritonitt.
Hva er ansvarlig for brudd på hematokrit nummer?

Hematokritstørrelsen til NST i blodprøver uten å avsløre nivået av erytrocytter utføres ikke, siden det ikke gjør det mulig å identifisere årsaken til patologien. Ofte blir avviket fra normen til hematokritindikatoren årsaken til en komplett undersøkelse, som gjør det mulig å avsløre patologier i de tidlige utviklingsstadiene.

Bytter blod hos barn

Spedbarn viser ofte hyperprolactinemi, noe som betyr en økning i mengden protein. Dette skjer ved fôring med ku og geitmelk, som er rik på protein. I slike situasjoner, hvis moren ikke kan amme, må barnet overføres til kunstig fôring.

Viktig! På et lavt nivå av blodceller blir barnet utsatt for oksygen sult.

Etter tre år, ofte med fraværsbehandling, er det en forverring av mentale evner, rask tretthet, rask sammentrekning av hjertemuskulaturen og blekhet i huden. Men det er verdt å huske at slike symptomer kan forårsake og beriberi.

Angi resultatet av studien

Oppsummering

Å vite hva NST er i blodprøven, og hvilke avvik fra normen kan føre til, er det nødvendig å lære følgende fakta:

Endringer i nivået av NST i en generell blodprøve er normale. Og forholdet mellom dem skal være høyere enn det for den voksne befolkningen.

Hos menn er hematokritfrekvensen høyere enn hos kvinner.

Viktig! I tilfelle av abnormiteter er en høring av hematologen nødvendig. Med alvorlige avvik, er sykehusinnleggelse nødvendig i en medisinsk institusjon.

Hvis det foreligger unormaliteter i testene for hematokrit, betyr dette ikke sykdommen. En medisinsk undersøkelse er imidlertid angitt.

Hematokrit i blod av kvinner

En hematokrit eller hematokrit bestemmes ved en generell blodprøve og betegnes HCT eller Ht. Dette er en indikator på volumet av blodceller med hensyn til dens flytende del. Siden de fleste av blodceller (ca. 99%) er røde blodlegemer, er det akseptert at hematokritt - forholdet av erytrocytter og plasma, uttrykt i prosentandeler eller l / l. I forenklede termer uttrykker hematokriten tettheten av blod: jo høyere er det, jo mer viskøs er det. Lavt nivå av HCT indikerer anemi. Denne indikatoren gir en mulighet til å vurdere graden av uttrykk.

Priser for kvinner

Avhengig av alder er HCT-frekvensen hos kvinner som følger:

 • hos ungdom (12-18 år) - 34-44% (0,34-0,44 l / l);
 • i alderen 18-45 år - 35-45%;
 • fra 45 år - 35-47%.

Hvorfor øker det?

Årsakene til forhøyet hematokrit kan være som følger:

 • Dehydrering (dehydrering), som kan oppstå med diaré, alvorlig oppkast, økt svetting, diabetes;
 • ondartede blodsykdommer, som leukemi;
 • erythremi (primær erytrocytose);
 • erythrocytose sekundær;
 • neoplasmer i nyrene, hvor dannelsen av erytropoietin er forbedret;
 • hydronephrosis og polycystic nyresykdom;
 • medfødte hjertefeil;
 • hemoglobinpatier;
 • pulmonal insuffisiens;
 • reduksjon i volumet av væskedelen av blodet som et resultat av slike patologiske forhold som brennesykdom, peritonitt, sjokk og andre;
 • mottak av diuretika;
 • mottak av kortikosteroider;
 • intestinal obstruksjon;
 • anoksi (når høyden, røykere), der kroppen begynner å produsere mer hemoglobin for å forbedre overføringen av oksygen til cellene.

Hvorfor gå ned?

Redusert hematokrit i blodet av kvinner kan ha følgende årsaker:

 • øket plasma mengde som sirkulerer i blodstrømmen - observeres når hyperproteinemia (forhøyet proteinnivå i blodet), så vel som i den andre halvdel av svangerskapet;
 • anemi (jernmangel, folikemangel, B12-mangelfull);
 • hyperhydrering som følge av væske som kommer inn i blodet i store mengder, med ødem som kommer sammen;
 • betydelig blodtap ved akutt eller kronisk blødning;
 • hemolyse (ødeleggelse) av erytrocytter som følge av toksisk virkning, arvelige faktorer, utvikling av antistoffer mot egne røde blodlegemer;
 • levercirrhose;
 • brudd på hemoglobinproduksjon (seglcelleanemi, thalassemi);
 • overflødig salt i kostholdet;
 • irrasjonell ernæring.

Tendensen til å redusere hematokrit-tallet er:

 • gravide i en periode over fire måneder;
 • nylig født et barn;
 • kvinner hvis diett ikke er nok jern;
 • lider av kronisk nyre og hjertesykdommer;
 • å være i lang tid i stillestående stilling
 • røykende kvinner.

Hematokrit hos gravide kvinner

Hos kvinner som venter på et barn, blir HCT vanligvis senket, og dette er normen. En slik tilstand er forbundet med en økning i volumet av plasmaet. Verdien av denne indikatoren under svangerskapet ligger som regel i området fra 31 til 35%. Hvis hematokritnummeret i denne perioden overstiger 36%, indikerer dette en reduksjon i volumet av blod som sirkulerer i kroppen. Med en hastighet under 30%, bør antall røde blodlegemer evalueres. Indikatoren kommer til en normal verdi etter levering, men bare hvis kvinnen ikke har utviklet alvorlig anemi.

Årsakene til økt HCT under svangerskapet:

 • dehydrering av kroppen, noe som kan skje med alvorlig oppkast (det kan sies om uttalt dehydrering hvis hematokriten er over 40%);
 • misbruk av salt mat
 • hevelse.

Maksimal reduksjon i hematokrit hos gravide er vanligvis observert i den 32.-34. uke. En signifikant reduksjon observeres med anemi og innføring av store mengder væske inn i blodet. Når hematokriten senkes, blir ikke vevet forsynt med tilstrekkelig ernæring og oksygen, noe som kan føre til forstyrrelser i hjernens, nyrene og leveren, samt økt trykk på kar og hjerte. Cellene akkumulerer overskytende væske, muligens utviklingen av deres dystrofi.

konklusjon

Hematokritverdien er inkludert i den kliniske blodprøven og vurderes kun i sammenheng med andre indikatorer. Eventuelle avvik fra normen krever ytterligere undersøkelser for å fastslå årsakene til denne tilstanden. Til tross for det faktum at hos gravide kvinner, er redusert HCT regnet som normen, en signifikant reduksjon i det kan forårsake anemi og forverring av generelle velvære. Derfor er konstant overvåkning av den behandlende legen nødvendig.

Hematokrit: konsept, normer i analyser og avvik - redusere og øke

Det er tvilsomt at en pasient som studerer den generelle blodprøven gjort nylig og utført på en automatisk analysator, først og fremst vil være interessert i en slik indikator som hematokrit. Med mindre legene i en samtale mellom seg selv taper om hans verdier eller forteller pasienten om hans nivå ikke passer inn i reglene og forårsaker angst hos leger.

Hematokrit er forholdet mellom røde blodlegemer og dets totale volum. Det omtrentlige nivået av denne indikatoren kan ses med det blotte øye, hvis du gir blodet til å stå, og deretter estimere ved øyet hvor mange prosent de oppgjorte røde blodcellene okkuperer og hvor mye er igjen til andelen plasma. I mellomtiden er denne teknikken gitt bare for å forklare leseren på et enkelt eksempel hva en hematokrit er, men ikke som et middel til å beregne indikatoren alene. Med spontan nedsetting av erytrocytter vil hematokrittalet være høyere med nesten 20%, slik at denne teknikken ikke brukes i laboratorieforhold. Prosentandelen av røde blodlegemer i helblod, et brøk uttrykk (liter i liter) eller multiplisert med 0,01 prosent av resultatet, kalt hematokrit, målt manuelt ved bruk av nødvendige enheter eller beregnet i en automatisk analysator.

Normen for hematokrit for kjønn og alder

I normal tilstand finnes omtrent 4,5 til 5 liter blod i den voksne kroppen, som er representert ved den røde del av de tunge (røde celler), mens opprettholdelse av senkingen til bunnen, og lys gulaktig væske (plasma), hvis blod ble tatt med et antikoaguleringsmiddel. Tatt i tørre retter uten antikoagulanter blod, fibrin-clot former naleplennymi derpå erytrocytter og den flytende delen - serum som er mer gjennomsiktig og skiller seg fra den i fravær av plasmaprotein fibrinogen. Mens blod ikke er igjen i blodstrømmen, foreligger det i form av plasma med sirkulerende deri dannede elementer (leukocytter, erytrocytter, blodplater), koagulasjonsfaktorer og andre proteiner. Serum av mange komponenter er blottet.

Erytrocytmasse hos menn er ca 44 - 48% eller 0,44 - 0,48 l / l. Hos kvinner er denne indikatoren selvsagt lavere (36 - 42%), og hos nyfødte kan det generelt være høy - 54 - 68% (N - 0,44 - 0,62).

Dette er normen for hematokriten i prosent, som for enkelhets skyld multipliseres med 0,01 og verdiene er:

 • Priser på hematokrit for menn: 0,44 - 0,48 (i noen kilder opptil 0,52, noe som kan være, fordi mannlig blod ikke oppdateres så ofte som kvinne);
 • Hematokritstandarder for kvinner: 0,36 - 0,43, men under graviditet (fra uke 20) faller hematokriten;
 • Hos barn: nyfødte - 0,44 - 0,62, barn under 3 måneder - 0,32 - 0,44, opptil et år - 36 - 44 (som hos kvinner), opptil 10 år - 37 - 44, og alt avhenger av kjønn og helse status.

En endring i hematokritvolumet av erytrocytter i en eller annen retning kan indikere enten graden av blodkonsentrasjon eller i hvilken grad blodet fortynnes.

Når hematokriten senkes...

Det er ikke vanskelig å gjette at verdiene for hematokrit direkte avhenger av de røde blodcellene, eller heller på størrelse og kvantitet. Hvis de av en eller annen grunn blir svært mange (hematokrit er forhøyet) eller for lite (hematokriten senkes), eller deres størrelser, på grunn av visse omstendigheter, begynner å endres mot en reduksjon eller økning. Selvfølgelig vil avviket avvike i riktig retning og volum av den cellulære delen av blodet. En lav hematokrit sies hvis nivået synker til 20-25%, noe som indikerer anemi. Disse endringene skyldes som regel de faktorene som er involvert i dannelsen av den patologiske prosessen.

Årsaken til senking av hematokritt kan være nedgang i nivået av røde blodceller (erytrocytopeni), en overdreven opphopning av vann i kroppen som separerer blodet og endrer den prosentandel av røde celler og plasma (hyperhydrering) eller en overdreven økning av proteinkonsentrasjonen (albuminosis) som binder og bibeholder vann i kroppen. Slike endringer observeres under følgende forhold:

 1. Blodtap, men hvis volumet av sirkulerende blod (BCC) kan gjenopprettes relativt raskt ved infusjonsløsninger, tar det en viss tid for erytrocytter å komme til normalt.
 2. I beinmergen er dannelsen av røde blodlegemer nedsatt (redusert) (anemi, leukemi, behandling med cytostatika og antitumor-legemidler, nyreparese).
 3. Erytrocytter ødelegges raskt: hemolytisk anemi arvelig og oppkjøpt, forgiftning med hemolytiske giftstoffer (blek paddestamme, tungmetallsalter), alvorlige infeksjoner (tyfusfeber, malaria).
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske pasienter med nedsatt nyrefunksjon øker totalvolumet av blod med normale erytrocytter, dette fører naturlig til at hematokrit blir lavere.
 5. Hematokrit blir også senket under graviditet, spesielt i andre halvdel, noe som skyldes en økning i volumet av plasma med samme nivå av røde blodlegemer som er bevart.
 6. Anemi av noe slag og opprinnelse.
 7. hyperhydrering: BCC øker, innholdet av erytrocytter forblir uendret - hematokriten senkes (vannforgiftning, sirkulasjonsinsuffisiens, reduserte funksjonelle evner i ekskresjonssystemet, etc.).
 8. Hyperproteinemia. Det danner et bredt spekter av forskjellige alvorlighetsgrader: oppkast, diaré, akutte infeksjoner, myelom, Hodgkins lymfom, paraproteinemiske hemoblastoser. Økningen i protein i blodet fører til akkumulering av væske i kroppen og en økning i BCC (røde blodlegemer til disse endringene forblir likegyldige).

det er noen spesiell grunn til nedgangen i hematokrit, så nedgangen i denne indeksen i barnets underlagt den samme loven som for en voksen, bortsett fra at kroppen babyen er mer følsomme for disse endringene og sykdommen ofte går mer vanskelig for barn.

... Eller oppgradert

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, som skaper et ekstra volum.

Dermed er hematokriten forhøyet for alle sykdommer og tilstander forårsaket av endring i antall eller størrelse på røde blodlegemer:

 • polycytemi omfordelende og sant.
 • erythremia (polycytemi, Vaquez sykdom) er et resultat av økt produksjon av røde blodlegemer. Sykdommen er ledsaget av tyngde i hodet, kardialgi, ubehagelig prikking i fingrene til øvre og nedre ekstremiteter, unaturlig rødhet av huden. Lignende symptomer kan observeres i andre sykdommer assosiert med dannelsen av røde blodceller av økt størrelse.

rødhet av palmer med erytthia

Årsakene til økt hematokrit av relativ natur kan være forbigående tilstander:

 1. Intestinal obstruksjon (flytende væske der);
 2. Hyppig oppkast;
 3. Profus diaré (blodtykkelse);
 4. Hyperhidrose (intens svette);
 5. Brenn sykdom;
 6. Betennelse i bukhinnen (peritonitt);
 7. Highland forhold.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage. Typisk hematokriten blant indikatorene generell blodanalyse, hvor det kan sammenlignes med andre parametere (erytrocytter, hemoglobin, senkning, fargeindeks). Imidlertid kan hematokrit være en av de første signalene å gjennomføre en omfattende undersøkelse av pasienten for å finne årsaken til fallende eller stigende index - eller rettere sagt, godt kamuflert i den tidlige fasen av sykdommen.

Hva er hematokrit og hva er normen for menn og kvinner?

Pasienter som tar blodprøven, spør vanligvis ikke legene hva hematokriten er. I mellomtiden indikerer denne indikatoren for blod ved avvik fra normen en patologisk tilstand som krever nøye undersøkelse.

innhold

Hematokrit er en verdi som måler forholdet mellom det totale volumet av blodkomponenter - erytrocytter, blodplater og hvite blodlegemer - med det totale blodvolumet. Siden blodplater og leukocytter utgjør kun ca. 1% av det totale cellevolumet, ofte ved beregning av indeksen, utfører bare erytrocytter funksjonen av å transportere oksygen gjennom kroppene i kroppen.

Måling av indikatorer

Hvordan beregne hematokrit i blodet? Som et eksempel gir vi en måte å måle denne indikatoren med det blotte øye på. Vi trenger å samle blod og la det stå en stund, og vente på at de røde blodcellene skal bosette seg. Deretter ser du hvor mange prosent av blodet i røde blodlegemer og hvor mange prosent av plasmaet du tar.

Beregning av hematokrit i en blodprøve

Merk. Legene har en spesiell formel for å beregne nivået av hematokrit. Innholdet av røde blodlegemer i blodet (i%) eller uttrykket som en brøkdel (liter per liter) multiplisert med 0,01 - oppnådd resultat og er hematokrit.

Norm for indikatorer

Hva er hematokrit i blodprøven og hva skal være normen? Nivået på denne indikatoren bestemmes ved hjelp av et spesielt rør, hvor blodet er plassert. Det blir sentrifugert og analysert, hvor mye av de forskjellige komponentene i blodet tar opp en prosentandel av det.

Normen til hematokriten avhenger av kjønn og alder av pasienten. Hvis vi snakker om normal hematokritt hos kvinner, er det 36-42% av det totale volumet av blod hos menn er noe høyere - 44-48%, og i den nyfødte hematokrit vanligvis mye høyere - 54-68%.

Tabell over normen for hematokrit

Det er viktig. Hvis volumet av hematokriten endres, indikerer dette at enten et blods blod av en person er for tykt, eller det er sterkt fortynnet.

Lavt nivå

Hva er lav hematokrit? Hvis volumet av erytrocyter i blodet er signifikant redusert og er ca 20-25%, blir slike tilstander vanligvis kalt anemi. Årsakene til denne uregelmessighet kan bli en for stor mengde av vann som er i legemet (en tilstand som kalles hyperhydrering), et sterkt fall i røde blodceller (erytrocytopeni) eller en stor konsentrasjon av proteiner som ikke tillater overskuddsvann å unnslippe fra legemet (albuminosis).

Et lavt nivå av hematokrit kan skyldes følgende faktorer:

 • Hvis pasienten gjennomgikk et stort blodtap før blodprøven. Blod kan gjenopprettes med spesielle medisiner, men volumet av røde blodlegemer vil være langt på lavt nivå.
 • Med slike sykdommer som leukemi, nyreparese, når behandling av rusmidler mot svulster i beinmarg, vil produksjonen av røde blodlegemer være lav.
 • Hvis en person har blitt forgiftet blek sopp, eller tungmetaller, alvorlige sykdommer, slik som malaria eller tyfus feber, så vel som arvelig anemi, som ble kronisk, kan de røde blodlegemer i blodet bli ødelagt.
 • Pasienter med nedsatt nyrefunksjon mottar en stor mengde vann intravenøst, noe som fører til at volumet av blod kan økes, men volumet av røde blodlegemer forblir det samme.
 • Hos gravide blir hematokriten ofte senket, fordi med et økt volum plasma røde blodlegemer forblir på samme nivå.

Obligatorisk kontroll av hematokrit under graviditet

 • Anemi.
 • Hyperhydrering er en økt mengde vann i kroppen med det samme volumet av røde blodlegemer.
 • Hyperproteinemi - et stort antall proteiner som holder vann i kroppen, som dermed etterlater røde blodlegemer på samme nivå.

Kort om overskudd av normen

Hva viser forhøyet hematokrit? En høy indikator betyr først og fremst at nivået av røde blodlegemer i blodet har økt eller de har økt i størrelse.

Normal og forhøyet hematokrit

Årsakene til denne patologiske tilstanden er:

 • erythremia Er en sykdom ledsaget av en økning i røde blodlegemer i blodet. Har de karakteristiske symptomene - rødhet av fingre og tær, tyngde i hodet og rødhet i hele huden.
 • polycytemi, som er delt inn i omfordeling og sannhet.
 • Kompenserende reaksjoner fra hjertet, hvis en person er i høy høyde eller har hjertesykdom eller nyrelaterte sykdommer. I dette tilfellet produserer legemet erytropoietin, som tvinger benmarget til å begynne å produsere erytrocytter intensivt, derfor viser analysen et forhøyet nivå av hematokrit.

Faktisk er hematokrit en verdi som vurderes sammen med andre komponenter i en generell blodprøve. Dens avvik fra normen indikerer tilstedeværelsen av patologi i menneskekroppen.

Normen for hematokrit hos pasienter i ulike aldre

Hematokrit kan bestemmes ved å gjennomføre en generell blodprøve. Hematokriten indikerer prosentandelen av røde blodlegemer til det totale volumet av væskedelen av blodet (plasma). I den mottatte formen er hematokriten merket som NST eller Ht. Normen i voksenbefolkningen varierer fra 36 til 48% (barn - 37-44%). Ved normavvik, utvikler patologier, som vi vil diskutere mer detaljert i dette materialet.

Norm for menn og kvinner

Normen for hematokrit varierer blant kvinnelige og mannlige populasjoner. I tillegg er indikatorene for NST forskjellig i alder og i andre fysiologiske kriterier for pasienten. Deretter skal vi beskrive normen for hematokrit blant menn og kvinner.

Normen i den kvinnelige halvdelen av befolkningen

NST-normen for kvinner varierer fra 36 til 42%. Samtidig har damer lavere priser enn menn. Hovedårsaken til denne forskjellen er at representanter for svakere kjønn ofte har blodforandring. I tillegg kan denne indikatoren variere under graviditet og menstruasjon.

Dermed er normen for NST blant den kvinnelige befolkningen:

 • 18 til 45 år - 35-45%;
 • Over 45 år - 35-47%.

Viktig! Legene anbefaler ikke å ta tester umiddelbart etter menstruasjon, fordi resultatet blir undervurdert.

Normal for menn

I den mannlige befolkningen er NST-frekvensen 44-48%. Jo eldre mannen, jo høyere hematokriten. For eksempel, i en alder av 50, er normen 44-50%. Denne trenden er forbundet med dehydrering av kroppen, noe som fører til en reduksjon i volumet av plasma.

Ved et hematokritnivå mellom 30 og 35%, er det nødvendig med et besøk til legen og en endring i kostholdet. Med mer reduserte kriterier (24-29%), er det nødvendig å ta ekstra medisiner med jern, vitamin B, folsyre. Med en reduksjon på mindre enn 13%, er det nødvendig med akutt sykehusinnleggelse.

Normen for hematokrit blant pasienter i ulike aldre er nærmere beskrevet i følgende tabell:

Funksjoner av NST indikatorer:

 • Personer som ofte stiger til høy høyde har økt hematokrit, som er normen;
 • røykere har forhøyet HCT;
 • Etter analysen faller hematokriten kraftig.

Graviditet og hematokrit

Når graviditet endrer ikke bare hormonens bakgrunn av en kvinne, men også vekten, stillingen av indre organer. Dermed er det en økning i væske i kroppen av en gravid kvinne, og nivået av hematokriten reduseres noe.

I normal løpet av graviditeten er NCT 30-40%. På et nivå på mer enn 41% oppstår dehydrering av kroppen, og ved kriterier under 30%, indikerer leger utviklingen av anemi (eller annen sykdom).

La oss analysere indikatorene for NST for trimester:

 • 1 - normen er 33-36%. Ved uke 12 øker nivået med ca 10%, og senker igjen (ved slutten av 2 måneder).
 • 2 - i fravær av brudd er NST 34-37%.
 • 3 - Det er en reduksjon til 32-34%, fordi barnet vokser aktivt og tar flere kvinner fra blodets kropp. I perioden fra 30 til 34 uker er det en økning i volumet av sirkulerende blod.

Les mer om hematokrit hos gravide og barn i følgende video:

Barn og hematokrit

NST-normen blant barn avhenger av alderskriteriene. Det gjennomsnittlige nivået av hematokrit er 37-44%.

Umiddelbart etter fødselen av babyens hematokrit er 44-62%, og deretter reduseres NST-nivået gradvis.

I eldre alder øker satsene igjen, for eksempel ved 6 års alder, NST-nivået er 34-40%, og i den 12 år gamle tenåringen - 35-45%.

Den neste fasen av NST-endringen er ungdomsårene. Hos jenter reduseres nivået av hematokrit i menstruasjonsperioden, mens doktorer i gutter viser økte resultater (opptil 45%).

Avviket fra NST fra normen kan indikere utvikling av patologier. Les mer i de neste to kapitlene av dette materialet.

Hematokrit under normal

Med et lavt nivå av HCT opplever kroppsceller oksygen sult. I tillegg er syrebasebalansen og driftsmodusen til hver del av kroppen forstyrret.

I en voksen senket hematokrit manifesteres som følger: pallor; abaissement av hår; konstant følelse av tretthet; kortpustethet; hyppige hjertebanker; migrene; reduksjon i ytelse.

Årsakene til nedsatt hematokrit kan deles inn i midlertidig og permanent.

Så, av midlertidige årsaker, inkluderer:

 • Kosthold og feil diett.
 • Passiv livsstil.
 • Rikelig blødning, inkludert menstruasjon.
 • Graviditet.
 • Stort volum av væske i kroppen (hyperhydrering).
 • Forgiftning (ved biologiske eller kjemiske) giftstoffer.

Senking av NST kan være knyttet til utviklingen av slike patologier som:

 • anemi,
 • levercirrhose;
 • hemolyse (ødeleggelse av erytrocytter i blodet med frigjøring av hemoglobin);
 • patologi av hjerte- eller karsystemet;
 • utvikling av knoglemarv onkologi;
 • nyresvikt og andre nyresykdommer;
 • struma;
 • magesår;
 • brudd på bein.

Hovedmålet med behandlingen er å eliminere årsaken som forårsaker endringer i hematokritindikatorer. For eksempel, med utviklingen av anemi, må pasienten først vurdere dietten. Så det er verdt å spise mer matvarer som er rike på jern, for eksempel: egg; kylling; leveren; sjømat; tørket frukt; bønner; greener.

Med utviklingen av alvorlige patologier, anbefaler legene et behandlingsforløp med bruk av rusmidler, der det er jern.

I en kritisk situasjon overfører legen umiddelbart pasientens blod for å redde livet.

I tillegg til normalisering av hematokrit er det verdt følgende nyttige vaner:

 • daglig mosjon;
 • bruk mer vann (minst 1,5 liter per dag);
 • overgi dårlige vaner;
 • periodisk gjennomgå en medisinsk undersøkelse og ta tester
 • redusere antall stressende situasjoner.

Viktig! Noen ganger viser tester et falskt nivå på NST. Dette fenomenet er typisk etter komprimering av venen med en rundkjede, i utsatte analyser.

Lav NST hos barn

Når hematokriten senkes, utvikler barnet puffiness på ulike deler av kroppen, inkludert en skjult form (vises om kvelden som merker fra klær). Alle andre symptomer er ikke forskjellig fra tegn på nedsatt NST hos den voksne pasienten.

Barn er mer følsomme for endringer i NST, og er derfor mer sannsynlig å lide av sykdommer forbundet med å senke NST. Så, de vanligste årsakene til hematokrit reduksjon er:

 • Arvelig forstyrrelse av sirkulasjonssystemet.
 • Økt blødning.
 • Anemi (anemi).
 • Stor mengde blod.

Ofte observerer leger anemi hos barn, noe som fører til utvikling av mer alvorlige patologier. Så er anemi oppdaget i 10% av tilfellene etter planlagt levering av test. Anemi utvikles i følgende tilfeller: jernmangel; alvorlig blødning forstyrrelse av beinmargaktivitet; hemolyse.

Når NST senkes, bør legene identifisere årsaken til en slik funksjonsfeil, og deretter bestemme behandlingen for å eliminere patologien. Med utviklingen av anemi bør foreldre ikke bare endre barnets ernæring, men også gjennomgå en behandling for å øke blodvolumet.

I tillegg anbefaler leger at de skal gi barn et hematogen - denne deilige behandlingen, som er et utmerket forebyggende verktøy.

Redusert hematokrit hos gravide kvinner

Under graviditeten reduseres NST-nivået i en gravid kvinne. Forandringen i hematokrit begynner på 4 uker, og minimumsverdiene blir observert ved 34 uker av svangerskapet (31-35%). Dette fenomenet er forbundet med en økning i volumet av flytende vev og en nedgang i jern.

Senking av NST påvirker negativt tilstanden til den gravide kvinnen. Så det kan være svakhet, hodepine, økt press.

Med mindre avvik, anbefaler leger å endre kostholdet, og ta hensyn til produkter med høy konsentrasjon av jern.

Med en sterk reduksjon i NST, foreskriver legen medisiner som ikke vil skade den voksende babyen. I denne behandlingen avhenger diagnosen. For eksempel krever utviklingen av en smittsom sykdom behandling med antibiotika.

Økt hematokrit

Når NST øker, øker blodviskositeten og derved fremkaller dannelsen av trombi. Når du utvikler sykdommer forbundet med høy hematokrit, klager pasienten på nummenhet i lemmer, dyspné, svimmelhet.

Årsakene som forårsaker en økning i NST kan være fysisk eller patologisk.

Fysiske årsaker er ikke relatert til pasientens sykdom og er ofte midlertidige, for eksempel:

 • Menstruasjon.
 • Barnets alder er opptil 2 uker.
 • Skarp (eller kronisk) dehydrering assosiert med forgiftning, diaré, diaré, brannskader, overoppheting.
 • Ta diuretika eller tabletter som fortynner blodet (f.eks. Aspirin).
 • Røyking, alkoholisme.
 • Fjellturisme.
 • Hyppig stress.
 • Fedme.
 • Transcontinental flyreiser.
 • Terapeutiske prosedyrer i det hyperbariske kammeret.
 • Dykking og andre undervannsaktiviteter.
 • Langvarig sengestøtte.
 • Profesjonell sport.

I andre tilfelle stiger hematokriten med utviklingen av følgende patologier:

 1. Sykdommer forbundet med en reduksjon i plasmavolumet, nemlig:

- infeksjoner i mage-tarmkanalen;

 1. Onkologi av hematopoietisk system, noe som fører til økning i antall røde blodlegemer (erythremi, leukemi).
 2. Sykdommer som fører til oksygen sult, som:

Hypertensjon (hos barn).

 1. Sykdommer i nyre og lever, for eksempel nyresvikt, Addisons sykdom, nyretumor, Cushings syndrom.

Vil du vite mer om forhøyet hematokrit? Så gå ved denne lenken.

For å normalisere hematokriten, bruker legene en eller flere av følgende metoder:

 1. Fjerning av blod fra et bestemt antall erytrocytter (erytrocyteferesemetode).
 2. Endre kostholdet.
 3. Forbruk per dag er ikke mindre enn 1,5 liter vann.
 4. Avslag fra røyking og alkohol.
 5. Inntak av antiaggreganter og antikoagulantia (medisiner som bidrar til å redusere trombose), for eksempel Aspirin, Curantil.

Økning av nts under graviditet

Når hematokriten stiger over 36%, må den gravide kvinnen gjennomgå en ytterligere undersøkelse. Ofte er forandringen i hematokrit forbundet med slike årsaker som:

 • Dehydrering i perioden med toksisose (oppkast, kvalme, diaré, svette).
 • Økt forbruk av salte matvarer - en gravid kvinne bør holde seg til kostholdnæring.
 • Gestose (toksisitet som oppstår under sen graviditet) - oppstår på grunn av uregelmessigheter i hjerte-, blodkar-, nyrenes arbeid.
 • Stressfulle situasjoner.

Viktig! Hvis resultater på 60% eller mer blir bevart, blir blodet viskøst, noe som resulterer i trombi, som er dødelig for livet til babyen og kvinnen.

Behandlingen utnevnes avhengig av grunnlaget. Så, for forebygging, kan legen foreskrive blodsetting å erstatte blod med en spesiell løsning. I tillegg må gravide følge en diett og konsumere mer væske. Med en sterk økning i NST, foreskrives gravide kvinner medisiner som fortynner blod (antikoagulantia).

NST er høyere enn normalt hos et barn

I voksenalderen er en økning i NST på 10-13% ikke en følge av utviklingen av patologi. Et slikt avvik kan skyldes en av følgende årsaker:

 • Dehydrering med fordøyelsessykdommer, oppkast, solskinn;
 • traumer;
 • sykdommer i luftveiene eller sirkulasjonssystemet;
 • bivirkninger av legemidler.

Hvis du øker med mer enn 15%, bør du kontakte barnelege for å finne ut årsaken. De viktigste symptomene og behandlingsmetodene med økende hematokrit sammenfaller med de hos voksne.

Verdien av hematokriten er en del av en utvidet blodprøve som ikke vurderes separat fra andre gjenstander. Hematokritverdien er forskjellig for ulike pasientkategorier. For eksempel har gravide kvinner et lavt nivå av hematokrit. I dette materialet snakker vi om normer for NST og årsakene til NST-avviket fra normen.

Sosudinfo.com

Hematokriten refererer til en spesifikk indikator som angir hvor mye blodceller er tilstede i sirkulasjonssystemet som en prosentandel. Det bestemmes når man utfører en generell blodprøve. Det skjer at indikatoren kan økes eller reduseres, som går utover normens grenser. Endring av balansen i noen tilfeller er et naturlig brudd på blod, men alvorlige endringer indikerer en smertefull tilstand av kroppen. Hva er hct i analysen av blod, dekoding og hva er normen hos kvinner?

Egenskaper av hematokriten og dens evaluering

Røde blodlegemer er erytrocytter, som er ansvarlige for den cellulære respiratoriske prosessen. Normalt er ca 60% av blodet sammensatt av en vannaktig lobe - plasma og 40% av røde blodlegemer, leukocytter, blodplater. Et sted får 1% blodplater og leukocytter, 99% - erytrocytter.

Hematokriten indikerer prosentandelen mellom blodceller og plasma, er en indirekte koeffisient for respirasjon av celler.

På studiebladet er hematokriten indikert som hct. For å bestemme det, ta en blodprøve fra en vene eller en finger. Materialet plassert i en glassbeholder sendes til en sentrifuge i 1,5 timer. Erytrocytter avgir på en skala som ligger på rørets vegg, beregner prosentandelen av plasma og celler.

I dag brukes automatisk utstyr, hvor hematokriten er den beregnede parameteren. Den er avledet ved hjelp av formelen: Det totale volumet av røde blodlegemer skal multipliseres med gjennomsnittlig antall røde blodlegemer.

Data som skal mottas gjelder:

 • Å diagnostisere anemi og evaluere effekten av behandlingen
 • identifisere stadiet av dehydrering av kroppen;
 • som et mål for nødvendig blodtransfusjon;
 • å gi en analyse av effekten av transfusjon.

Tetthet av blod refererer til en del av studien, og er ikke bestemt fra andre faktorer. Testing skjer i løpet av rutinemessige undersøkelser, tilstedeværelsen av ulike sykdommer og før kirurgi. Analysen kan tilordnes igjen for å spore dynamikken til gjenoppretting, gjentatt blodtap, for å identifisere stadiene av tapet.

Hyppigst er hematokriten direkte relatert til mengden av røde celler av naturlig størrelse. Med en økning i antall røde blodlegemer blir det alltid høyere. Hvis erytrocytene er store eller mindre enn normalt, er det ingen direkte forbindelse mellom antall røde blodlegemer og hematokritgrensen.

En kritisk økning i hematokrit anses å være 55% eller mer, en reduksjon på 30% eller mindre.

Sannheten i analysen kan påvirkes av følgende fenomener:

 1. Etter å ha vært i høy høyde øker erytrocytene. Dette bidrar til å tilpasse seg med redusert oksygenmetning. Det er en økning i hematokrit.
 2. For folk som røyker i lang tid, fører den konstante vevshypoksien til utløsningen av tilpasningsmekanismer, som et resultat av hvor mange erytrocytter og antallet hct i blodprøven øker.
 3. Hvis venen komprimeres i lang tid, kan indikatoren bli høyere.
 4. I givere, pasienter etter operasjon, er det en reduksjon i hematokrit på grunn av blodtap.

Hematokritisk nummer: norm

I menneskekroppen under normale forhold er det et sted rundt 5 liter blod. Det er en erytrocytmasse - den røde tunge delen, som når senket faller til bunnen, samt en lysegul væske - plasma, da blodprøve oppstod med en antikoagulant.

Den prosentvise korrespondansen av blodtetthet kan skyldes aldersgruppe og kjønn hos pasienten.

Som regel er normen for hematokrit i blodet av kvinner, hvis alder er over 45 år, 35-47%, og de som er yngre enn 45 år - 35 - 45%.

Tabell over normen nst i blod etter alder hos kvinner

Hvis konsentrasjonsvariasjonene i analysen svinger i området 30-35%, vil det være nødvendig å observere i polyklinikken og følge legenes forskrifter, som er rettet mot å endre dietten. Det vil være nødvendig å øke forbruket av kjøtt, lever, løvrike grønnsaker, frukt.

Indikator 29 og 24% indikerer tilstanden før sykdommen. Det kan elimineres ved hjelp av medisiner som har jern, vitamin B, folsyre.

Hvis konsentrasjonen er redusert til mindre enn 13%, er det nødvendig med sykehusinnleggelse. Denne tilstanden regnes som svært vanskelig.

Hos gravide kan blodtettheten vise en liten nedgang. Uansett at et slikt resultat ikke indikerer mulige avvik, bør det tas hensyn til brudd på noe slag for kvinner under graviditet.

Ved normal graviditet er tettheten 31-35%. Hvis hematokriten er over 36%, indikerer dette en reduksjon i BCC (blodvolum i blodet), dehydrering og med en forekomst på under 30%, kan anemi utvikles.

Overgår nivået

Høy metning av hematokritnummeret fremmer en sterk fortykning av blodet, noe som øker risikoen for å utvikle trombose.

En økning i grensen skyldes en unormal livsstil og av ulike årsaker:

 1. Dårlig blodsykdom.
 2. Erythremia.
 3. Sekundær erytrocytose.
 4. Utdannelse i nyrene.
 5. Medfødte hjertesykdommer.
 6. Inferioritet av lungene.
 7. Redusere volumet av væskefraksjonen i sirkulasjonssystemet på grunn av brann, støt, peritonitt.
 8. Bruk av diuretika, kortikosteroider.
 9. Oksygen sult.

Dette problemet kan oppstå hvis du drikker utilstrekkelig mengde væske. Så må kroppen få den. Blodsammensetningen endres raskt, det blir mye tykkere. Dermed endres normen for hematokritnummeret hos en kvinne i blodet.

Ofte overstiger blodtetthetskoeffisienten normen. Dette indikerer ikke utvikling av noen sykdom. Individuelle situasjoner tyder på en økning. Årsaken er å transformere en organisme som prøver å tilpasse seg en ny stat.

Reduser nummeret

Hvis blodtallet for hematokrit faller til 20-25%, indikerer dette anemi. Slike brudd medfører faktorer som er involvert i utviklingen av en smertefull manifestasjon.

Hematokrit i blodet kan synke på grunn av en nedgang i indeksen for røde blodlegemer, overdreven opphopning av vann. Vann er i stand til å oppløse blod og forandre prosentvis korrespondanse av plasma med erytrocytter eller økt mengde proteiner som binder og beholder vann.

Disse endringene skjer av følgende grunner:

 • blodtap
 • anemi,
 • forhøyning av plasmagrenen, manifestert i hyperproteinemi;
 • effekten av toksiner på ødeleggelsen av erytrocytter;
 • arvelighet;
 • levercirrhose;
 • endring i hemoglobinproduksjon;
 • mye salt i mat;
 • feil kosthold.

Predisponeringen til å senke nivået av hematokrit observeres i:

 • gravide i en periode på mer enn 4 måneder;
 • kort fødsel;
 • kvinner som bruker veldig lite jern;
 • Personer med nyre og hjertesykdom av kronisk kurs;
 • kvinner som har vært immobile i lang tid;
 • røykere.

For å kunne analysere blodet riktig og ikke motta et upålitelig resultat anbefaler leger at de ikke tar testen umiddelbart etter en rikelig menstruasjon, så vel som med alvorlig blodtap.

Et lavt eller høyt hematokrittal er ikke en sykdom, men et syndrom.

Hematokrit er en viktig parameter for diagnose, men en nøyaktig tolkning av studien er bare mulig med de andre materialene som tas i betraktning. Det er nødvendig å følge reglene for bloddonasjon og informere spesialisten om mulige forhold som på noen måte kan påvirke utfallet av definisjonen av hematokrit.

Les Mer Om Fartøyene