Normen for hematokrit hos barn

Blant indikatorene som er bestemt i analysen av et barns blod, er det noen som ikke forstår foreldrene helt. En av dem kan kalles hematokrit, som i analysen er betegnet med forkortelsen Htc.

Hva er dette?

Hematokrit er en indikator som angir forholdet mellom blodelementer og plasma. Det uttrykkes i prosent og betyr hvor mye av det totale blodet som okkupert av cellene. Selv om hematokriten teller antallet av alle blodceller, men den største verdien for denne indikatoren er de røde blodcellene, fordi de er de mest tallrike cellene i blodet.

Basert på denne indikatoren kan du anslå hvor tykt blodet er. Hvis prosentandelen av blodceller er forhøyet eller senket, vil den umiddelbart vises på hematokritverdien og la legen gi mer nøyaktig diagnose og ikke forsinke ved utnevnelse av behandling.

Hvordan bestemmes hematokrit

Hematokrit er en av indikatorene på den kliniske (det kalles også den generelle) blodprøven. For å bestemme hematokriten, plasseres blodet i en sentrifuge, og deretter legger de formede elementene seg ned og etterlater et lag gjennomsiktig plasma øverst. Tidligere ble denne indikatoren talt manuelt, men nå er definisjonen av hematokrit i de fleste laboratorier automatisk.

Tabell over normale indikatorer

Verdien av hematokrit er forskjellig for barn i ulike aldre. Nyfødte blodceller har mer enn plasma, men ved slutten av den første uka i livet sammenlignes deres forhold, hvoretter den flytende delen av blodet begynner å dominere.

De normale tallene for hematokrit er følgende:

Hos nyfødte spedbarn

Fra den femte dagen i livet

Fra den tiende dagen i livet

Babyer eldre enn en måned

Hos barn eldre enn et år

Fra en alder av 5 år

Hos barn over 10 år

Fra en alder av 15 år

Hematokrit endrer seg

Over normen

Hematokrit kan øke hos et barn på grunn av en av disse to prosessene:

 1. Antallet formede elementer blir større.
 2. Volumet av plasma minker.

I barndommen er økningen i hematokrit oftest på grunn av dehydrering, som kan skyldes feber, intestinal infeksjon, mangel på drikking, overoppheting, fysisk stress. For å kompensere for tap av væske, tar kroppen kroppen plasma, slik at blodcellene i blodet blir en prosentandel større enn normalt.

En annen vanlig årsak til høy hematokrit kalles kronisk oksygenmangel. Det kan provosere lungesykdom, hjertesykdom, diabetes, opphold i høylandet. I barnets kropp aktiveres hypoksi ved dannelsen av erytrocytter, noe som påvirker hematokriten.

I tillegg er forhøyet hematokrit diagnostisert når:

 • Polycytemi.
 • Langvarig bruk av glukokortikoider.
 • Bruk av diuretika.
 • Burns.
 • Blødning.
 • Leukemi.
 • Skader.
 • Peritonitt.
 • Sykdommer der blodkoagulasjon er svekket.
 • Nyresykdom.

Den største faren for økende hematokrit er forverringen av fremdriften av tykkere blod gjennom karene og dannelsen av koagulater som dekker små kar, forverrer arbeidet med indre organer. Det er derfor, hvis indikatoren er 10-12% høyere enn normens øvre grense, bør dette ikke bli igjen uten legenes oppmerksomhet.

Barnelege vil evaluere andre blodprøve data og sende barnet til ytterligere undersøkelser, og deretter foreskrive en terapi som vil returnere hematokrit til sin norm.

Under norm

Reduksjon av hematokrit kan forårsake forskjellige årsaker, blant annet hvor det ikke er nok dannelse av blodceller, og økt ødeleggelse, og økning i blodvolumet og dets fortynning. Kjernen i nedgangen i denne indikatoren er også to prosesser. Barnet øker enten mengden plasma eller reduserer antall blodceller.

De vanligste årsakene til lav hæmatokrit hos barn er:

 • Ødem på grunn av nedsatt nyrefunksjon.
 • Akutt blødning.
 • Anemi, provosert av mangel på vitaminer B9 og B12 eller mangel på jern.
 • Hemolytisk anemi.
 • Aplastisk anemi.
 • Hyperproteinemi forårsaket av fôring av spedbarn med geit eller kumelk.

Etter å ha avslørt den undervurderte hematokriten hos et barn, er det viktig å i tillegg undersøke en liten pasient for å avgjøre hva som utløste slike endringer. Hvis hematokriten faller under 20-25%, truer det barnet med oksygen sult og forstyrrelse av indre organer, spesielt hjernen.

Avhengig av årsaken til handlingen for å øke hematokriten til normale indikatorer, vil det være forskjellig:

 • Hvis barnet har hevelse, bør du sjekke nyrene og foreskrive diuretika.
 • Når mangelmangel er viktig, er det viktig å fylle mangel på næringsstoffer. Hvis det er et spørsmål om jernmangel, foreskrives barnet med dette elementet. Med mangel på vitaminer vil legen foreskrive medisiner, hvorfra barnet vil motta dem i riktig mengde.
 • Ved akutt blødning er barnet innlagt på sykehus. Hvis tilstanden er alvorlig, begynner babyen å bli transfisert med erytrocytmasse eller andre blodprodukter.
 • Hvis legen mistenker aplastisk anemi, blir barnet henvist til spesielle undersøkelser, som bidrar til å bestemme benmargens tilstand.
 • Når du øker mengden protein i blodet, bør barnets ernæring bli revidert. Et barn opp til ett år anbefales å amme eller en formel med optimal proteininnhold.

Mer informasjon om den generelle analysen av blod se i overføringen av Dr. Komarovsky.

Hematokrit: normer og patologier hos barn

Det viktigste i en persons liv er helse, og barnets helse for foreldre er viktigere enn dobling. I artikkelen vil vi fortelle deg hva en hematokrit er, hva er normen for denne blodindikatoren for barn i ulike aldre, og også svar på spørsmål om senket og forhøyet hematokrit.

Hva gjør

Hematokrit er en indikator som bestemmer innholdet av røde blodlegemer (erytrocytter) i totalvolumet. Det er målt i prosent. Det bestemmes av en generell blodprøve. Ved indikatoren for hematokrit bestemmes blodets evne til å overføre oksygen til kroppens vev. Foreløpig er laboratorier utstyrt med automatisert teknologi, som uavhengig avgjør nivået av hematokrit i blodet. Men selv 10-15 år siden, teknikere måtte bli sentrifugeres spesielle glass gradert rør med blod, og etter dannende elementer sank til bunns, og plasmaet opptar den øvre del av røret, bestemme nivået av hematokritt på en gradert skala.

Video: Hva er indikatorene i den generelle blodprøven

Normer for barn i alle aldre

Vi presenterer i tabellen indikatorene for det normale nivået av hematokrit, bestemt av A. Wein i 1997 for friske barn i forskjellige aldre.

Forhøyet hematokrit

Forhøyet hematokrit er normalt hos nyfødte spedbarn. Hematokriten stiger i to hovedmekanismer: En økning i elementelementene i forhold til plasmaet og en reduksjon i mengden blodplasma i forhold til de ensartede elementene. Utadtil manifesterer disse mekanismene seg på forskjellige måter. La oss vurdere de grunnleggende situasjonene for hematokritforhøyelse og deres eksterne manifestasjoner.

Økning i hematokrit er mulig i flere tilfeller.

hypoksi

Hos barn er de hyppigste årsakene til hypoksi - mangel på oksygen - en lang vannfri periode i fødsel, så vel som sykdommer i luftveiene. I en så stressende, anoksisk situasjon begynner kroppen å produsere flere røde blodlegemer for å øke hemoglobin, slik at hematokriten stiger. Økningsmekanismen er at innholdet i blodelementer øker med en relativt konstant mengde plasma (flytende del) av blodet. Utad er dette ofte manifestert av rødmen av huden.

Vanligvis oppstår denne tilstanden i nyfødtiden og er normal: Barnet gjennomgår tilpasning etter intrauterin perioden. I dette tilfellet er en økning i hematokrit ikke en patologi og krever ingen behandling.

dehydrering

Den vanligste årsaken til dehydrering (dehydrering av kroppen) er akutte tarminfeksjoner, sykdommer i mage-tarmkanalen og brannskader. I denne situasjonen går mekanismen for å øke hematokriten direkte motsatt til hypoksi: med et forholdsvis konstant antall formede elementer går blodplasma (væskedelen) tapt, og dermed øker hematokriten.

 • blekhet;
 • tørr hud;
 • redusert kroppsvekt;
 • følelse av tørst.

Dehydrering kan være kritisk for et barns liv, hovedindikatoren er et vekttap på mer enn 3%, i så fall bør du umiddelbart konsultere en lege.

Hvis dehydrering er mild, så hjemme, vil behandlingen bestå av lodding med elektrolyttløsninger (for eksempel basert på legemidlet Regidron). Det er nødvendig å følge visse regler - drikke bør gis ofte, men i en liten mengde. Det er ikke nødvendig å "helle" en liter væske inn i barnet i timen: ingenting annet enn oppkast, dette vil ikke forårsake noe. Men noen få slurker hvert 10.-15. Minutt om dagen og en god søvn, vil bidra til å bringe barnet tilbake til en god tilstand. Det er også nødvendig å nøye overvåke vannlating, barnet skal ikke miste mer enn 80% av den drukkede væsken. Når dehydrert, mister barnet mer væske enn forbruk. Under klinikkens tilstand utføres infusjonsbehandling (droppere) for å gjenopprette det tapte væsken.

Sykdommer i blodet

Hematokriten kan også øke ved koagulasjonsforstyrrelser - med blodsykdommer, som er forbundet med økning i dens koagulasjonsevne og tetthet. Mekanismen for hematokrit økning er en økning i blodelementene i forhold til plasma. Brudd på koagulasjon er vanligvis diagnostisert med blødning eller utslett, detektering av økt hematokrit i dette tilfellet skjer under bekreftelsen av diagnosen.

Redusert hematokrit

redusert hematokritt returmekanismen: hematokrit vil bli senket i tilfeller når antallet av blodlegemer i den normale mengden av plasma eller plasma når volumet øker i forhold til den normale mengden av dannede elementer. Eksterne manifestasjoner av nedsatt hematokrit kan være forskjellig. Det er også flere grunner til å senke hematokriten.

hyperhydrering

Denne situasjonen er motsatt av dehydrering, når det er overflødig væske i kroppen. Oftest er årsaken i barndommen skyldes forstyrrelsen av nyrene.

Den vanligste manifestasjonen er hevelse. Ødem kan bestemmes på både ansikt og ben. I tillegg kan barnet avsløre skjult hevelse - det såkalte "gummisymtom" når sokkene gir uttalt inntrykk på huden om kvelden.

Mekanismen for å senke nivået av hematokrit her er assosiert med en økning i volumet av blodplasma med et normalt antall erytrocytter. Hjemme kan du utføre fytoterapi: Gi et barn en rekke diuretika i 1-2 uker, men bare hvis hevelsen ikke er veldig uttalt og barnet ikke bryr seg. Som i tilfelle av dehydrering, er det nødvendig å overvåke vannlating.

anemi

Anemi kan være av forskjellige typer. De vanligste er følgende.

 1. Mangel (jernmangel, folikkmangel, B12-mangel). De er assosiert med mangel på sporstoffer i kroppen, noe som resulterer i en reduksjon av antall blodceller, og dermed reduksjonen i hematokrit. Behandling er å gjenopprette balansen mellom vitaminer og sporstoffer i kroppen. Noen ganger er det nok å drikke 1-2 kurs av multivitaminer, hvis du vet nøyaktig arten av anemi, jern, folsyre eller vitamin B12-preparater er foreskrevet.
 2. Posthemorrhagisk anemi - forårsaket av blødning. De er som regel ikke karakteristiske for barns alder, men kan oppstå som komplikasjoner etter kirurgiske inngrep. Behandles utelukkende på et sykehus under streng kontroll av leger. Den mest effektive behandlingen er transfusjon av blodkomponenter, erytrocyttmasse og / eller frosset plasma.
 3. Aplastisk anemi. Denne typen er mest karakteristisk for barn. Som et resultat av nedsatt benmargsfunksjon, reduseres dannelsen av blodceller mot bakgrunnen av en forholdsvis konstant mengde plasma, derved en reduksjon i hematokrit. Avdekket under regelmessige undersøkelser av en barnelege og et gjerde for en generell blodprøve.

albuminosis

Dette er en økt mengde protein i blodplasmaet, proteinet når det tiltrekker det intercellulære væsken i blodet, blodets tetthet reduseres og hematokriten reduseres. Dette er ofte tilfelle når man fôrer barn med ku eller geitmelk, hvor proteininnholdet er betydelig høyere enn i morsmelk. Følgelig vil den mest hensiktsmessige behandlingen være utnevnelse av amming. I situasjoner hvor amming ikke er mulig, bør man søke melkeformler med lavt proteininnhold.

Selv om hematokrit ikke er hovedindikatoren i en generell blodprøve, vil endring av normale verdier virke som en indikator på at noe går galt i kroppen. Hvis du er bekymret for et barns tilstand, har han for eksempel en blek hud, eller tvert imot er det rødhet, barnet ber ofte om å drikke eller du oppdager hevelse - kontakt en barnelege. Legen vil foreskrive en generell blodprøve, som vil vise om det er grunnlag for bekymring. Vær sunn!

Hva betyr høy og lav hematokrit hos barn?

Utvilsomt er barns sikkerhet og helse for alle foreldre en prioritet. Men ikke alle har hørt om hematokrit og vet hva denne indikatoren på blod betyr. I mellomtiden, selv i begynnelsen av 1900-tallet, sa den store helbrederen Metropolitan Seraphim Chichagov at alle sykdommer stammer fra sirkulasjonsforstyrrelser og dårlig blodkvalitet.

innhold

Hematokrit er en indikator som bestemmer antall røde blodlegemer (røde blodlegemer) i blodet. Denne standarden måles i prosent av volumet av blod tatt i den generelle analysen. Ved parametrene til GM diagnostiseres blodets egnethet for oksygentransport.

Normen for hematokrit

Andelen hematokrit i laboratorier utstyrt med moderne teknologi bestemmes automatisk. Og for 20 år siden for denne analysen var det behov for sentrifuger og glassrør med en graduert skala (og GM-nivået ble beregnet ut fra det).

Hypoksi - en av årsakene til hematokritets avvik hos nyfødte

Tilbake i 1997 definerte MD, professor, akademiker ved det russiske akademiske medisinske vitenskap, Alexander Moiseyevich Vein, standarder for GM-indekser hos friske barn. Denne normen avhenger direkte av barnets alder:

 • Nyfødte - 51 ± 9%;
 • 1 måned - 43 ± 12%;
 • 6 måneder - 35 ± 6%;
 • 1 år - 36 ± 3%;
 • Fra 2 til 6 år - 37 ± 3%;
 • Fra 6 til 12 år - 40 ± 5%;
 • Fra 12 til 18 år - 42 ± 6%.

Forhøyet pediatrisk hematokrit

Det er to hovedmekanismer, noe som fører til økt GM. Den første skyldes det faktum at antall ensartede elementer i forhold til plasmaet øker. Og det andre er når antallet plasma i forhold til de formede elementene faller. Og tegnene til disse mekanismene vil være forskjellige.

Hypoksi (mangel på oksygen) - denne diagnosen er laget som et resultat av virkningen av den første mekanismen. Forutsetningene for diagnosen er: luftveissykdommer, stressforhold, mangel på vann eller oksygen i arbeidsperioden. Under slike ugunstige forhold øker kroppen produksjon av røde blodlegemer for å øke hemoglobin.

Rødhet i huden er et symptom på hypoksi. Vanligvis observeres det hos nyfødte. Denne tilstanden i spedbarnet passerer med tilpasningen etter intrauterin perioden. Hvis hematokriten i et barn er forhøyet på grunn av hypoksi, kan denne patologien ikke vurderes, og i behandling av slike barn trenger ikke.

Sykdommer i blodet (koagulasjonsanomali) - erklæringen av denne diagnosen er forbundet med økt tetthet og koagulerbarhet av blod. I dette tilfellet, så vel som under hypoksi, virker den første mekanismen for GM-økning.

Diagnosen er dehydrering (dehydrering av kroppen) - skyldes driften av den andre mekanismen. Hovedårsakene til dehydrering er alle typer smittsomme sykdommer (hovedsakelig forbundet med mage-tarmkanalen) og forbrenninger av forskjellige grad av alvorlighetsgrad.

Ikke la dehydrering av kroppen, siden det fører til økt hematokrit

Manifestasjon av symptomer

De viktigste symptomene på sykdommen:

 • skinn av huden;
 • tørr hud;
 • konstant tørst.

Viktig! Hvis det registreres en reduksjon i kroppsvekt (mer enn 3%), er det nødvendig å gå til legen uten problemer, da dette allerede er en grunn som truer barnets liv.

Ved dehydrering av et enkelt stadium kan tiltak for stabilisering av hematokrit bli akseptert hjemme. Deres essens ligger i mottak, under visse regler, av elektrolytløsninger. For å drikke pasienten skal gis ofte, men i små mengder: 2-3 sips hver 15-20 minutter gjennom dagen. I tillegg må du nøye overvåke urinering av babyen. Væsketap bør ikke overstige 80% av forbruket. I kliniske forhold, for å gjenopprette væskebalansen, utføres infusjonsbehandling (droppere settes).

Elektrolyttløsning for barn

Redusert hematokrit

Mekanismene for realisering av den senket hematokrit er polar mot mekanismene for økt. I det første tilfellet reduseres antall ensartede elementer mot bakgrunnen av den normale mengden plasma. Og den andre er å øke volumet av plasma med et normalt antall formede elementer.

Hyperhydrering (utløst av den første mekanismen) er en omvendt dehydreringssykdom forbundet med overflødig væske i kroppen, vanligvis på grunn av funksjonsfeil i nyrene. Når hematokrit senkes i et barn med hyperhydrosis, manifesterer symptomatologien i form av ødem. De kan visualiseres på babyens ansikt og lemmer.

Det er viktig. I tilfeller hvor hevelsen uttrykkes implisitt, kan behandling utføres hjemme: melke barnet med ulike diuretika i 7-14 dager. Som med dehydrering, kontroller volumet av vannlating.

Paleness av huden i anemi kan indikere en redusert GM

Anemi er en sykdom som også er forbundet med operasjonen av den første mekanismen. Det er forskjellige typer anemi. De vanligste er:

 • knappe - er assosiert med mangel på vitaminer og mikroelementer i kroppen. For å gjenopprette balansen anbefales det å ta et multivitaminsløp, og i henhold til legenes resept - vitaminer B12, jernholdige, folsyrepreparater.
 • hemoragisk - er ikke typisk for barn, oppstår på grunn av blødning på bakgrunn av de fremvoksende komplikasjonene i etteroperasjonsperioden. Den behandles utelukkende i stasjonære forhold.
 • aplastisk - spesielt karakteristisk for barndommen. Årsakene til utviklingen er knyttet til funksjonsfeil i benmargen. Diagnostisert ved undersøkelse av barnelege på grunnlag av en generell blodprøve.
 • albuminosis - en sykdom utløst av en annen mekanisme, hvor lavt GM er provosert ved å mate barn med geit eller kumelk. Mengden protein i slik melk er mye større enn i morsmelken. Hovedinnstillingen for stabilisering av GM i slike tilfeller er overføring av babyen til amming eller melkeformel med redusert proteininnhold.

Hvis et barn har symptomene ovenfor, er det nødvendig å konsultere en barnelege. Etter å ha gitt en generell blodprøve og diagnostisert, vil han foreskrive en behandling.

Hematokrit hos barn

En av de viktige indikatorene som inngår i den kliniske blodprøven er hematokriten (Ht). Denne parameteren tillater å estimere volumet av røde blodlegemer i barnet i blodet. Erytrocytter utfører en viktig funksjon i kroppen - forsyner vev med oksygen og næringsstoffer. Dette er mulig takket være muligheten av hemoglobin til stede i de røde cellene å binde til oksygenmolekyler i lungene, for å transportere dem til de organer og frigjøre cellene og deretter overføre karbondioksyd i lungene. Hvis hematokriten senkes eller forhøyes, kan patologien utvikles i kroppen. Med denne parameteren vil legen ikke bare kunne mistenke sykdommen, men også for å bestemme graden av alvorlighetsgraden.

Hvordan utføres analysen

Hematokriten beregnes under en generell blodprøve. For dette blir blodet plassert i et spesielt testrør kalt hematokrit og sentrifugert i en og en halv time. Som et resultat, tyngre formede elementer, hvorav de fleste er røde blodlegemer, sett seg på bunnen av røret, og plasmaet forblir øverst.

Ved hjelp av den påførte delingen er det mulig å bestemme hvor mye røde celler opptar med hensyn til plasmaet. I moderne laboratorier utføres hematokrit-teller ved hjelp av hematologiske analysatorer, noe som gir et mer nøyaktig resultat. Til tross for at Ht-indeksen gir en kvantitativ, men ikke kvalitativ vurdering av erytrocytter, anses denne analysen for å være ganske informativ. Uttrykket oftest i prosent, noen ganger er det skrevet i form av fraksjoner - liter / liter.

Normer hos barn

Normen til hematokrit varierer med barnets alder:

 • hos nyfødte skal nivået være fra 44 til 62%;
 • opptil 3 måneder - fra 32 til 44%;
 • fra 3 måneder til år - fra 36 til 44%;
 • fra ett år til 10 år - fra 37 til 44%.

Avvik fra normen

Hvis Ht hos barn økes, blir blodet tykkere og mer viskøs på grunn av økningen i antall formede elementer i forhold til volumet av væskedelen. Denne tilstanden er farlig ved at det er mulighet for blodpropper. Hvis frekvensen overskrides med 10-12% hos barn under ett år, er det vanligvis forbundet med fysiologi og bør ikke forårsake bekymring. En annen ting er at høynivået observeres hos et barn som er eldre enn et år.

Med redusert hematokrit hos barn, når ikke volumet av røde blodlegemer som leverer oksygen og næringsstoffer til organene normen. I denne forbindelse er syrebasebalansen forstyrret i barnets kropp, opplever cellene oksygen sult. Som følge av dette forverres tilstanden av helse, nemlig svakhet, rask tretthet, hyppig hjertebank, kortpustethet, lys hud.

Årsaker til høyt Ht

Hematokrit kan økes i analysen hvis barnet ikke drikker før det blir blod, og også ved dehydrering av kroppen under oppkast eller med økning i kroppstemperatur. Forhøyet HT kan knyttes til patologiske prosesser der konsentrasjonen av røde blodlegemer i blodet til et barn øker. Blant dem:

 • medfødte og oppkjøpte nyresykdommer: neoplasmer, polycystose, hydronephrosis;
 • patologi av luftveiene;
 • skader og brannskader;
 • hjertesykdom;
 • leukemi;
 • peritonitt;
 • erythremia;
 • intestinal obstruksjon;
 • oksygenfasting uten symptomer;
 • tar visse medisiner i lang tid (for det meste glukokortikosteroider).

Årsaker til redusert HT

Det antas at hematokriten senkes dersom den faller til 25%. Et lavt nivå av denne indikatoren i analysen av blod hos barn er grunnen til en ytterligere undersøkelse for å finne ut årsaken. I de fleste tilfeller er nedgangen på grunn av følgende patologier:

 • Langsom dannelse av erytrocytter i benmargen;
 • økt grad av forfall av røde celler;
 • hyperproteinemi eller forhøyede nivåer av protein i blodet;
 • hyperhydrering eller flytende blod;
 • anemi,
 • stor mengde blod;
 • akutt blødning.

Hovedsakelig hos barn, er hematokrit redusert i anemi. I dette tilfellet må du se en lege som vil bidra til å gjøre riktig diett og om nødvendig foreskrive legemidler for å øke nivået av HT. I mat må du inkludere flere matvarer rik på jern: epler, kjøtt, lever, egg, nøtter. Legene anbefaler å bruke hematogen, som kan kjøpes på et apotek.

Som konklusjon

Avvik fra normen for hematokrit i analyser hos barn indikerer ikke alltid en patologi og er ikke grunnlag for diagnose. Denne indikatoren kan bare indikere mulig utvikling av sykdommer og bør alltid vurderes sammen med en parameter som hemoglobin. Hvis hematokriten senkes eller forhøyes, er dette en anledning til å undersøke et barn, identifisere sykdommen og begynne rettidig behandling.

Hematokrit i analysen av barnets blod: normer, årsaker til forhøyede og reduserte indikatorer

En blodprøve for hematokrit er en annen viktig indikator som legene bestemmer barnets helse og tilstedeværelsen av smertefulle prosesser. Studien bidrar til å identifisere en avvik fra normen for forholdet mellom erytrocytter og mengden plasma oppad eller nedad. Mindre svingninger anses å være tillatt, men hvis balansen brytes betydelig, diagnostiserer legen, basert på indikatorene, en viss sykdom.

I tillegg til standardprøver, kontrolleres barnet av røde blodlegemer i blodet, noe som gjør det mulig å diagnostisere sykdommer

Hvordan utføres hematokritanalysen?

For å beregne hematokrit-tallet, blir blodet tatt fra barnet sendt til et spesielt rør med avdelinger avsatt på veggen, satt inn i en sentrifuge og behandlet i en og en halv time. sentrifugering prosess separerer røde blodceller fra plasma: de tyngre elementer, med røde blodlegemer synker til bunnen av beholderen, og plasma forblir på toppen.

Visuelt er forholdet mellom erytrocytter og plasma bestemt på en skala på et reagensrør. Hematologiske analysatorer brukes til å beregne hematokrit nøyaktig. Den oppnådde indeksen Ht uttrykker antall erytrocytter, ikke gir dem et estimat av kvalitet, men slik informasjon er tilstrekkelig for at legene skal nøyaktig diagnostisere. Express verdien av Ht i prosent, og skriv i form av fraksjoner - liter / liter.

Aldersnormer for hematokrit hos barn

En generell blodprøve gir nivået på hemoglobin, hematokrit og andre blodkarakteristikker (vi anbefaler å lese: hvilken type nyfødt baby skal ha hemoglobin?). Når man vurderer den numeriske verdien av erytrocytter, for å opprette en senket eller forhøyet hematokrit, blir leger avvist fra sin normative indeks, karakteristisk for en sunn nyfødt. I tillegg utelok legene normen for hver alder av barndommen, fra fødsel til voksen alder.

For klarhet, kombinerte vi alle numeriske indikatorer for normen i et eget bord som ser slik ut:

Hva er avviket fra normen?

Spesialister vurderer avvik fra normen i form av en reduksjon eller økning som et tegn på morbisk patologi eller fysiologiske egenskaper hos barnet. Høyt Ht indikerer et økt antall formede elementer som gjør blodet viskøst og tett. Å finne blod i denne tilstanden provoserer dannelsen av blodpropper. Overflødigheten av normen med 10-12% hos spedbarn og barn opptil ett år skyldes imidlertid en fysiologisk faktor som ikke forårsaker frykt. Et alarmerende bilde er om hematokriten er forhøyet hos en baby etter et år.

Hematokriten senkes - dette betyr at volumet av blodceller har redusert, og de er ansvarlige for å levere næringsstoffer og oksygen til organene. Det er et brudd på syrebasebalanse, som fører til oksygen sult av celler, noe som negativt påvirker barnets generelle tilstand. Det er svakhet, hjertebank, hud blir blek, dyspnø er tilstede.

Hvorfor øker hematokriten?

Merkbar vekst av Ht er direkte relatert til hyperproduksjon i beinmargene (en økning i antall eller størrelsen på røde blodlegemer). Årsaken til økt konsentrasjon av celler ligger i området for patologiske forandringer som forekommer i en liten pasients kropp. Prosessen oppstår imidlertid ikke alltid på grunn av patologiske forstyrrelser i kroppen.

Hovedfaktorer for økning

Den obligatoriske økningen i HT er oppnådd ved smertefulle prosesser som påvirker veksten i antall og størrelsen på røde blodlegemer. Hovedfaktorene for høy hematokrit hos barn kan være:

 1. Sann og omfordelende erytrocytose.
 2. Overdreven reproduksjon av røde blodlegemer eller erythremi (Vakeza sykdom, polycytemi). Det virker ubehagelig prikking i fingrene og tærne, tyngde i hodet, plutselig rødhet i huden, kardialgi. Lignende symptomer ledsages av sykdommer som forårsaker en økning i størrelsen på røde blodlegemer.
 3. Kompenserende reaksjon av kardiovaskulærsystemet på visse faktorer: lungesvikt, høy høyde, nyrepatologi, "blå" hjertefeil.
Økningen i hematokrit kan være forbundet med alvorlige sykdommer, opp til hjertefeil

Relative årsaker

De innkommende prosessene kan provosere en økning i nivået av Ht. Legene refererer til dem:

 • hyppige anfall av oppkast;
 • diaré av stor natur, forårsaker fortykning av blodet;
 • en tarmobstruksjon der væsken beveger seg inn i den;
 • økt svette (hyperhidrose);
 • peritonitt;
 • arvelige og oppkjøpte nyresykdommer;
 • patologi dannet i respiratoriske organer;
 • leukemi;
 • brannsår og skader;
 • erythremia;
 • asymptomatisk oksygen sult;
 • Langvarig bruk av visse medisiner (f.eks. glukokortikosteroider).

Hva påvirker senking av Ht?

Senking av hematokriten registreres når nivået er klart lavt, det vil si at det faller til 25%. Etter å ha oppdaget at hematokriten senkes, utpeker legen en liten pasient en ekstra undersøkelse for å finne ut årsaken.

Anemi er den vanligste årsaken til en reduksjon i hematokrit hos et barn

Vanligvis blir reduksjonen i Ht - (.? Se også hvordan man skal behandle høyt hemoglobin hos barn) en konsekvens av akkumulering av store mengder væske, som oppstår på grunn av blod tynning og endre interesse nivået av røde blodlegemer og plasma (hyperhydrering), og redusert hemoglobin. Årsaken kan være hyperproteinemi (overdreven konsentrasjon av proteiner). Slike endringer skyldes:

 1. Sterkt blodtap.
 2. Krenkelsen av dannelsen av røde blodlegemer i beinmargen i retning av å redusere antall eller størrelse.
 3. Arvelig eller ervervet hemolytisk anemi, tyfusfeber, malaria, hemolytiske forgiftninger, hvor hurtig ødeleggelse av røde blodlegemer oppstår.
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske i strid med nyrefunksjoner, noe som fører til økning i blodvolum.
 5. Ulike typer anemi.
 6. Hyperhydrering - fortynning av blod på grunn av brudd i ekskresjonssystemet, utilstrekkelig blodsirkulasjon, vannforgiftning.
 7. Økning i blodnivået av protein (hyperproteinemi). Det oppstår med hyppig oppkast, akutte infeksjoner, diaré, paraproteinemisk hemoblastose, Hodgkins lymfom, myelom.

Anemi er en vanlig årsak til en reduksjon i hematokrit. Et barn bør overvåkes av en lege, og opprette et riktig kosthold. Legen kan foreslå at du tar stoffer som øker ht.

Hvorfor er et falskt resultat mulig?

Noen faktorer som oppstår ved blodprøvetaking kan forvride resultatet av analysen, og viser en økning eller reduksjon i hematokriten. For eksempel, hvis en blodprøve tas etter alvorlig blodtap eller før det, utføres en intravenøs infusjon av et legemiddel som fortynner blod. En falsk indikator vil også bli oppnådd når du tar en analyse fra et barn som lenge har ligget i liggende stilling. Nivået på Ht vil også være lavere også når venen er lang klemt av en tourniquet. Hvis en lege opplever tvil, er en gjenoppgivelse planlagt.

Det er nødvendig å ta hensyn til det faktum at hematokrit indeksen ikke tjene som grunnlag for diagnosen, han bare advarte om at i kroppen til barnet er patologisk eller det er en risiko for sykdom. Den endelige dommen av legen kunngjøres kun etter at alle analysene er undersøkt, og i tilfelle hematokrit er det tatt hensyn til forbindelsen med hemoglobinnivået. Hvis det er en reduksjon eller økning i nivået av hematokrit, bør foreldrene gjennomføre en grundig undersøkelse av barnet for å starte behandlingen i tide.

Hva skal være hematokriten hos barn

Hematokrit er et formativt element i blodet som er ansvarlig for sirkulasjonen av oksygen i kroppen. Avvik i hematokriten kan indikere tilstedeværelse hos barn og voksne av en hvilken som helst sykdom. Spesielt forsiktig er det nødvendig å analysere hematokrit hos barn under 2 og 3 år for å forhindre utvikling av patologi i en raskt voksende ung kropp.

norm

Normen for hematokrit hos barn under 2, 3 år varierer avhengig av alder.

Tabell over normen for hematokrit i en blodprøve

For eksempel hematokrit hos barn:

 • hos nyfødte 43-63%;
 • et barn opp til et år på 36-44%;
 • hos barn 2-3-10 år, varierer fra 37 til 44%.

avvik

Når hematokriten i et barns blodprøve er forhøyet, er dette tydelig manifestert. Barnets blod blir meget viskøst og tett, dette skyldes økningen i antall formede elementer i forhold til det totale volumet av blodfluidet.

Her bør du være oppmerksom på barnets alder. Hvis barn opptil et år øker hematokriten med 10-12%, så er det ingenting å bekymre seg for, dette skyldes barnets fysiologi. En annen ting er når avviket fra indikatorene utvikler seg hos et barn over 1 år, noe som kan indikere utviklingen av ulike sykdommer.

Opptil et år, er avviket av hematokrit hos barn regnet som normalt

Årsakene til økt hematokrit i blodet hos barn:

 • Nylige skader og brannskader (de øker volumet av røde blodlegemer i blodet for å mette kroppen med oksygen, siden med god metning er regenereringsprosessen flere ganger raskere).
 • Sykdommer i luftveiene.
 • Tarmobstruksjon.
 • Blod leukemi.
 • I noen tilfeller, langsiktige medisiner og mye mer.

Lav score

Et nedsatt nivå av hematokrit hos et barn er en ekstra grunn til nye undersøkelser.

Brudd på avviket fra hematokriten fra normen:

 • Den første faktoren er tung blødning. Når det er blodtap, går hele hematokriten til sin plass, for å hjelpe til med helbredelse av celler og stoppe blødning.
 • Den andre årsaken er det store volumet blod i kroppen. Røde celler i kroppen er en viss mengde, og med en sterk tilstrømning av blod, henholdsvis, er de delt inn i volumet.
 • Forhøyede nivåer av protein i blodet.

Ofte hos barn, viser et lavt nivå av hematokrit anemi. Sørg for å sette barnet i observasjon med en lege som riktig kan tildele behandling, planlegge en diett på dagen og en diett for å unngå de mest forferdelige konsekvensene.

Redusert hematokrit kan indikere anemi

Utfører analysen

Nivået på røde blodlegemer i blodet beregnes ved å utføre en generell blodprøve.

Analysen for hematokrit er som følger:

 • Blodet er plassert i et reagensrør.
 • Deretter blir det utsatt for sentrifugering i 1,5-2 timer.

Som et resultat forblir blodplasmaet oppe, mens de formede elementene legger seg til bunnen av røret.

Dermed er det ved hjelp av proporsjonalitet mulig å bestemme hvor mye røde celler opptar i forhold til blodplasma. I den moderne verden er det en rekke analysatorer som automatisk produserer resultatet, og mer nøyaktige enn du kan beregne deg selv. Dessverre viser en slik blodprøve for hematokrit i et barn bare en kvantitativ komponent, ikke en kvalitativ, men likevel veldig informativ.

transkripsjon

Når deklarerer analysen for hematokrit, blir resultatene utført enten i kvantitativt eller i prosentforhold, i form av liter / liter. For eksempel 1,5 liter / 4,5 liter, eller 36% / 100%. Alt er elementært enkelt.

Avvik fra hematokriten fra normen indikerer ikke nødvendigvis en patologi i barnet. Denne indikatoren kan bare være et av symptomene på utviklingen av patologier, men det er ikke årsaken til diagnosen.

Hematokrit er forhøyet i et barn: hva betyr det?

For å vurdere barns helse er det nødvendig å utføre analyser av volumet av røde blodlegemer. Disse blodcellene er viktige, fordi deres viktigste oppgave er å gi kroppen oksygen. Men dette er ikke alle funksjonene til røde kropper. Hva vil skje hvis en hematokrit, ifølge resultatene av en generell analyse, blir forhøyet hos et barn? Er det verdt å bekymre foreldrene eller er de positive?

Hematokrit (Hct) bestemmes etter undersøkelse av det biologiske materialet som er samlet fra venen. For diagnose blir den plassert i en sentrifuge, hvorpå den er delt inn i fraksjoner - erytrocytter, blodplater og leukocytter. Hematokritverdien måles som en prosentandel av alle andre typer formede elementer. Erythroid celler i normal helse utgjør det største volumet i den totale blodmassen.

Hematokrit: normen hos barn

I prosessen med vekst og utvikling forandrer barnet hele tiden kroppens funksjonalitet. Derfor er det viktig å regelmessig vurdere cellesammensetningen av sirkulasjonssystemet for å diagnostisere noen patologiske endringer i tid.

Hos barn bør hematokriten tilsvare de tabulerte dataene som er gitt nedenfor.

Som det fremgår av tabellen, varierer prosentandelen av hematokritverdien med alderen konstant og stabiliserer seg til begynnelsen av voksen alder.

Hematokrit økt: årsaker til abnormiteter hos unge pasienter

Høye nivåer av totalt AK indikerer ikke alltid utviklingen av alvorlige lidelser i kroppen. Noen ganger er hopp i prosentandelen av erythroidceller forbundet med fysiologiske faktorer og er midlertidige endringer.

Hvis hematokriten er forhøyet på grunn av innflytelse av indre eller eksterne uskadelige årsaker, bør foreldrene ikke bekymre seg om barnets helse. Slike faktorer inkluderer:

 • dehydrering. Når volumet av plasma reduseres gjennom mangel på væske, ser det ut til at hematokritverdien er høy i sammenligning med andre fraksjoner. Men faktisk er dette et midlertidig fenomen, som vil komme seg til normal så snart barnet begynner å drikke mer vann. Dette gjelder også tilfeller der dehydrering skyldes oppkast, overoppheting, alvorlig svette, diaré. Men igjen er løsningen av problemet avhengig av forbruket av tilstrekkelig mengde væske.
 • Innånding av flytende luft. Når du klatrer til høyden på alle barn, står det for mangel på oksygen i vevet. Organismen kompenserer for hypoksi ved å produsere flere erytrocyter, som leverer hver celle med O2. Så snart pasienten faller inn i det forrige atmosfæriske trykket, vil Hct komme seg til normale nivåer.

Men det er også mer alvorlige årsaker til økende hematokrit, som bør varsle både foreldre og barnelege. Hvis blodprøven viser en høy prosent av hematokritverdien, er det nødvendig å utføre ytterligere diagnostisering av organismen for å utelukke utviklingen av følgende patologier:

 • Polycytemi er en ondartet sykdom som forstyrrer benmargens funksjonalitet;
 • Kronisk hypoksi - mangel på oksygen konstant, noe som er mest vanlig hos pasienter med diabetes og hos røykere (små barn kan puste sigarettrøyk i nærvær av voksne røykere);
 • Vevsendringer i nyrene (svulster, cyster, hydronephrosis);
 • Skader, blødninger, brannsår;
 • Anemi av forskjellig opprinnelse;
 • Betennelse i bukhulen, ascites (opphopning av væske i magen);
 • leukemi;
 • Alvorlig forgiftning.

I tillegg er Hct økt på grunn av inntak av glukokortikoider. Disse hormonelle stoffene fremmer beinmarv aktivering og forbedret produksjon av røde blodlegemer. Den samme effekten har vanndrivende legemidler. Men resepsjonen skal være lang eller ukontrollert for å avvise UAC.

Kronisk stress gjennom skole- eller familieforhold kan påvirke endringen i forholdet mellom brøkdeler hos barn.

Hvis de høye tallene blir observert hos nyfødte, er de mest sannsynlig forårsaket av hypoksi under graviditet og fødsel. I denne tilstanden kan du ikke utsette, et presserende behov for å gjenopprette blodtilførselen og oksygenmetning i hjernen, ikke pasienten ikke blir ufør - fysisk handikappede eller psykisk utviklingshemmet.

Hematokrit økes: Hvilke symptomer kan observeres?

Med en økning i antall erytrocytter i det generelle blodet, blir det fysiologiske væsken tykkere og mer viskøs. Dette medfører forstyrrelser i kroppen. Når hematokriten er forhøyet i lang tid, er det nødvendig å frykte dannelsen av trombi i karene. Hvis tilgangen til blodstrømmen til et bestemt organ er blokkert, vil det slutte å fungere med full styrke.

Hvilke symptomer kan plage med et høyt hematokritnummer?

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • Kvalme (kan til og med være ledsaget av oppkast);
 • Alvorlig spenning
 • Fingrende i fingrene og tærne;
 • Hjertepasning og puste.

Et økt antall røde blodlegemer vil påvirke pasientens fysiske og mentale utvikling negativt. Det kan også påvirke utseendet på emosjonelle lidelser - tårer, irritabilitet, lunefullhet.

Symptomene på høy hct er også avhengig av årsakene til sykdommene. Hvis disse er skader eller brenner, vil barna derfor ha karakteristiske tegn på den inflammatoriske prosessen, smertefulle opplevelser. Hematokritnummeret gjenopprettes til normalt så snart hovedproblemet av forekomsten er løst.

Konsekvenser av kondensert blod i et barn: mulige komplikasjoner

Hvis barnet har en langvarig økning i hematokrit, er det svært viktig å diagnostisere årsaken til abnormaliteten til analysen. Det er umulig å ignorere en slik stat, fordi den kan provosere farlige komplikasjoner:

 • trombose;
 • Overtredelse av trofisme av vev / organer;
 • Nekrose på grunn av overlapping av blodstrømtilgang
 • Gangrene av ekstremiteter;
 • Åndedrettssvikt;
 • Iskemisk slag.

Den farligste komplikasjonen av kondensert blod er blokkering av store fartøy. I slike tilfeller forårsaker trombi døden.

For å forhindre utvikling av alvorlige brudd i barnet, er det viktig å regelmessig gjennomgå undersøkelser. Spesielt hvis barnet allerede har opplevd økt Hct og gjennomgått behandling. Tidlig diagnose av avvik i indikatorer vil raskt løse problemet og forhindre komplikasjoner.

Nedgang i hematokrit nummer i barnet: grunnleggende metoder

Først av alt er det nødvendig å etablere en nøyaktig diagnose som påvirker økningen i KLA-indikatorer. Så snart barnelege lærer årsaken til utviklingen av abnormiteter, vil han kunne foreskrive effektiv behandling hos et barn i forskjellige aldre.

Den terapeutiske ordningen avhenger av den spesifikke sykdommen. Hvis dette er en onkologisk sykdom, er kjemoterapi eller stråling vanligvis nødvendig. Med skader og brannskader, er alle handlinger rettet mot fjerning av inflammatorisk prosess og eliminering av blodtap. Videre brukes smertestillende midler og preparater for raskt å regenerere vev. Når bakteriell mikrobiell kontaminering oppstår gjennom skadet vev, anbefales antibiotika i tillegg.

For å redusere hematokrit og erytrocytter til normalt i tilfeller der barn ikke har alvorlige patologiske prosesser som krever langvarig behandling, brukes følgende metoder:

diett;

Når brudd på blodsammensetning forårsaket av jernmangel eller B-vitaminer, anbefales det å justere ernæringen. Vanligvis hjelper det å fullstendig løse oppgavene og redusere hematokritverdien til en normal prosentandel. I kostholdet inngår produkter som: rødbeter, egg, lever, belgfrukter, epler, nøtter. Barn får også et hematogen. Hvis jern ikke absorberes i fordøyelseskanalen, foreskrives jernpreparater og vitaminer i løsninger eller tabletter.

Gode ​​boligforhold;

Når Hct øker hos barn i familien av røykere, er det viktig å ekskludere bruksrøyk. Foreldre skal forlate lokalene og ikke la tobakkrøyk komme inn i huset gjennom døren eller vinduene. Under amming forstyrrer en røykemor også barnet hennes ved å overføre skadelige stoffer med morsmelk. Hun bør slutte å røyke i det minste for ammingstiden.

Blodtynning.

Høye hematokritverdier kan reduseres ved å drikke mye væske. Vanligvis ønsker barn ikke å drikke vanlig vann, spesielt når de kjører mye eller trener i skolen. Det er nødvendig å lære barn å konsumere nok væsker for å fortynne viskositeten til blodet. Du kan gi dem gelé, compotes, fruktdrikker, te. Fra dem er barnet usannsynlig å nekte, og en nyttig handling vil bli tatt.

Hvis du overholder disse enkle anbefalingene, kan foreldre forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner hos barn og gi dem en sunn livsstil. Forebyggende tiltak er mye lettere å produsere enn behandling av en allerede fremvoksende sykdom. Barnets organisme gjenoppretter raskt og kjemper med sykdommer, derfor er det viktig å oppdage avvik så snart som mulig og for å eliminere dem.

Hematokrit hos barn

En av de viktige indikatorene som inngår i den kliniske blodprøven er hematokriten (Ht). Denne parameteren tillater å estimere volumet av røde blodlegemer i barnet i blodet. Erytrocytter utfører en viktig funksjon i kroppen - forsyner vev med oksygen og næringsstoffer. Dette er mulig takket være muligheten av hemoglobin til stede i de røde cellene å binde til oksygenmolekyler i lungene, for å transportere dem til de organer og frigjøre cellene og deretter overføre karbondioksyd i lungene. Hvis hematokriten senkes eller forhøyes, kan patologien utvikles i kroppen. Med denne parameteren vil legen ikke bare kunne mistenke sykdommen, men også for å bestemme graden av alvorlighetsgraden.

Hvordan utføres analysen

Hematokriten beregnes under en generell blodprøve. For dette blir blodet plassert i et spesielt testrør kalt hematokrit og sentrifugert i en og en halv time. Som et resultat, tyngre formede elementer, hvorav de fleste er røde blodlegemer, sett seg på bunnen av røret, og plasmaet forblir øverst.

Ved hjelp av den påførte delingen er det mulig å bestemme hvor mye røde celler opptar med hensyn til plasmaet. I moderne laboratorier utføres hematokrit-teller ved hjelp av hematologiske analysatorer, noe som gir et mer nøyaktig resultat. Til tross for at Ht-indeksen gir en kvantitativ, men ikke kvalitativ vurdering av erytrocytter, anses denne analysen for å være ganske informativ. Uttrykket oftest i prosent, noen ganger er det skrevet i form av fraksjoner - liter / liter.

Normer hos barn

Normen til hematokrit varierer med barnets alder:

 • hos nyfødte skal nivået være fra 44 til 62%;
 • opptil 3 måneder - fra 32 til 44%;
 • fra 3 måneder til år - fra 36 til 44%;
 • fra ett år til 10 år - fra 37 til 44%.

Avvik fra normen

Hvis Ht hos barn økes, blir blodet tykkere og mer viskøs på grunn av økningen i antall formede elementer i forhold til volumet av væskedelen. Denne tilstanden er farlig ved at det er mulighet for blodpropper. Hvis frekvensen overskrides med 10-12% hos barn under ett år, er det vanligvis forbundet med fysiologi og bør ikke forårsake bekymring. En annen ting er at høynivået observeres hos et barn som er eldre enn et år.

Med redusert hematokrit hos barn, når ikke volumet av røde blodlegemer som leverer oksygen og næringsstoffer til organene normen. I denne forbindelse er syrebasebalansen forstyrret i barnets kropp, opplever cellene oksygen sult. Som følge av dette forverres tilstanden av helse, nemlig svakhet, rask tretthet, hyppig hjertebank, kortpustethet, lys hud.

Årsaker til høyt Ht

Hematokrit kan økes i analysen hvis barnet ikke drikker før det blir blod, og også ved dehydrering av kroppen under oppkast eller med økning i kroppstemperatur. Forhøyet HT kan knyttes til patologiske prosesser der konsentrasjonen av røde blodlegemer i blodet til et barn øker. Blant dem:

 • medfødte og oppkjøpte nyresykdommer: neoplasmer, polycystose, hydronephrosis;
 • patologi av luftveiene;
 • skader og brannskader;
 • hjertesykdom;
 • leukemi;
 • peritonitt;
 • erythremia;
 • intestinal obstruksjon;
 • oksygenfasting uten symptomer;
 • tar visse medisiner i lang tid (for det meste glukokortikosteroider).

Årsaker til redusert HT

Det antas at hematokriten senkes dersom den faller til 25%. Et lavt nivå av denne indikatoren i analysen av blod hos barn er grunnen til en ytterligere undersøkelse for å finne ut årsaken. I de fleste tilfeller er nedgangen på grunn av følgende patologier:

 • Langsom dannelse av erytrocytter i benmargen;
 • økt grad av forfall av røde celler;
 • hyperproteinemi eller forhøyede nivåer av protein i blodet;
 • hyperhydrering eller flytende blod;
 • anemi,
 • stor mengde blod;
 • akutt blødning.

Hovedsakelig hos barn, er hematokrit redusert i anemi. I dette tilfellet må du se en lege som vil bidra til å gjøre riktig diett og om nødvendig foreskrive legemidler for å øke nivået av HT. I mat må du inkludere flere matvarer rik på jern: epler, kjøtt, lever, egg, nøtter. Legene anbefaler å bruke hematogen, som kan kjøpes på et apotek.

Som konklusjon

Avvik fra normen for hematokrit i analyser hos barn indikerer ikke alltid en patologi og er ikke grunnlag for diagnose. Denne indikatoren kan bare indikere mulig utvikling av sykdommer og bør alltid vurderes sammen med en parameter som hemoglobin. Hvis hematokriten senkes eller forhøyes, er dette en anledning til å undersøke et barn, identifisere sykdommen og begynne rettidig behandling.

Les Mer Om Fartøyene