Hematokriten er

HEMATOCRATNUMMER (Gresk, haima, haimat [os] blod + krino å dele, distribuere) - volumforholdet mellom de dannede elementene i blod og plasma. D. t. Gir et inntrykk av de totale erytrocytter karakteriserer hemo-konsentrasjon og hemodilution (cm.) Ved forskjellige sykdommer, og er en indikator for alvorligheten Pathol, prosess. Den tjener som en referanseverdi for å bestemme antallet av blodparametre - volumet og tykkelsen av de enkelte erytrocytt, totalvekten av det sirkulerende blod, osv.; Det brukes også i beregninger i biokjemi, blodstudier.

Grammet bestemmes ved hjelp av en hematokrit, et konduktometer (se konduktometri), samt nomogrammer.

Prinsipp for bestemmelse av H. del av hematokrit består i separering av blod i tette og flytende deler ved sentrifugering. Hematokriten er to korte glass, gradert av 100 kapsler av kapillær med diam, ca. 1 mm i en spesiell dyse som er festet til den vertikale akselen til sentrifugemotoren (figur 1).

Kapillærene er forbehandlet med antikoagulant: Skyll flere ganger med r-heparin (1000 enheter per ml) eller 10% med EDTA og tørk. Kapillarene fremstilte (bestemmelsen blir utført samtidig i to kapillarer) nasasyvayut venøst ​​eller kapillære blod, gjentatte ganger blåsing av kapillært blod på et urglass og fylle den på nytt for å grundig blande den med antikoagulant. Kapillærene fylt med blod er plassert i en spesiell dyse. Sentrifugert under standard betingelser, enten i en konvensjonell sentrifuge ved 3000 omdr / min i 30 minutter, eller i spesielle sentrifuger ved 16 500 omdr / min i 1 min.. Formelle elementer av blod, som å ha en større ut. vekt, under påvirkning av sentrifugalkraft bosette seg ved den distale enden av kapillæren.

Volumene av blod og plasma-elementer regnes i henhold til skalaen som er deponert på hematokrit kapillærene.

Nøyaktigheten til sentrifugemetoden er + 3%. Hovedkilden til feil er forbundet med utilstrekkelig komprimering av sedimentet av de dannede elementer av blod ved lave sentrifugeringshastigheter.

Resultatene kan uttrykkes som en fraksjon: (. F.eks, 40/60) i telleren - - volumet av dannede elementene på omfanget av kapillæret, nevneren til volumet av plasma, men oftere G. t er uttrykt i hele tall, som en prosentandel (for eksempel 40%.) - volumet. formede elementer.

Undersøkelse av gass ved hjelp av et ledermåler Det ble foreslått som en uttrykkelig metode basert på måling av blodets elektriske ledningsevne; sistnevnte bestemmes av den elektriske motstanden av røde blodlegemer og avhenger i siste instans av volumet.

For beregning av tensor-delen foreslår vi også nomogram - Grafiske avbildninger av funksjonell gjensidig avhengighet av volumet av de dannede blodelementene på konsentrasjonen av hemoglobin, vekt av blod og plasma osv.

Nomograf Phillips - Van Slyke (R. A. Phillips, D. D. van Slyke) representerer en dobbel skala på-Rui anvendt på de tilsvarende verdier av H og G. mengder av hemoglobinkonsentrasjon i gram Prosentandel (figur 2)... I henhold til den kjente konsentrasjonen av hemoglobin på nomogrammet,

De normale verdiene for gonadale menn i området 40/60 48/52, eller 40-48%, hos kvinner 36 / 64-42 / 58, eller 36-42%. Det totale volumet av erytrocytter øker med brannsår, medfødte hjertefeil, polycytemi, med lengre opphold i fjellet; faller - med anemi, hyperhydrering.

Hematokrit - hva er denne indikatoren i analysen av blod, normen hos mennesker, årsakene til økte og reduserte verdier

En viktig indikator for å bestemme proporsjonal sammensetning av blodet er hematokrit. Det gjenspeiler prosentandelen av erytrocytter og plasma. Små avvik fra denne indikatoren kan vurderes for kroppen som et naturlig fenomen. Hvis endringene er signifikante - indikerer de en patologisk prosess i kroppen. Av denne grunn brukes hematokrit til å oppdage og deretter kontrollere sykdommer som er forbundet med nivået av røde blodlegemer.

Hva er en hematokrit i en blodprøve?

I medisin anses bruk av begrepet "hematokritnummer" mer korrekt. Kort sagt kalles det i medisinske miljøer. På et mer vitenskapelig språk kalles hematokrit erytrocytinnhold, som uttrykkes i brøker eller multiplisert med 0,01 for uttrykk i prosent. Denne indikatoren kan bestemmes med det blotte øye. Når blodet slår seg ned, setter de røde blodcellene seg ned og deres prosentvise forhold til hele volumet er lett å estimere. I laboratorieforhold benyttes andre metoder, fordi det er fare for spontan nedsetting av blodceller.

Hva er en hematokritindikator for?

En viktig komponent av blod, som væske med proteiner, sporstoffer og enzymer i sammensetningen, er røde blodlegemer - røde blodlegemer som er ansvarlige for overføring av oksygen gjennom kroppen. De dannes på grunnlag av stamceller med deltagelse av hormonet erytropoietin. Antallet deres gjenspeiler hematokrit (Ht). Denne frekvensen er rutinemessig inkludert i den totale blodprøven sammen med bestemmelse av blodplatetall, leukocyttall og hemoglobin. Merk: i resultatene vises det som NST (forkortet fra det latinske navnet hematokrit).

Denne verdien er viktig, siden røde blodceller er ansvarlige for å transportere oksygen fra lungene til kroppens vev. Det kan sies at hematokrit er en indikator som gjenspeiler blodets evne til å utføre sin grunnleggende funksjon. Denne egenskapen til et gitt tall i kombinasjon med en analyse av hemoglobin bidrar til å identifisere anemi. Et annet anvendelsesområde er diagnostisering og screening av sykdommer, på grunn av hvilken proporsjonal sammensetning av blodet er forstyrret. Blant de spesifikke indikasjonene for å bestemme hematokrit nummer er følgende:

 • Bestemmelse av effektiviteten av terapi mot polycytemi eller anemi
 • bekreftelse på behovet for blodtransfusjoner eller andre behandlinger for alvorlig anemi
 • vurdering av pasientens tilstand under dehydrering.

Identifikasjon og bestemmelse av graden av anemi

Hematokrit er mye brukt for å bedømme graden av jernmangelanemi. Det er en sykdom som oppstod som følge av forstyrrelser i prosessene for utnyttelse eller utilstrekkelig inntak av jern. Denne patologiske prosessen forstyrrer syntesen av hemoglobin i erytrocyter, på grunn av hvilket deres antall reduseres og funksjonelle evner reduseres.

Hematokriten reflekterer forholdet mellom røde blodlegemer og plasma. Av denne grunn reduseres antall erytrocytter, som observeres i anemi, også hematokrit-tallet. Blant de eksterne tegnene på denne patologien er:

 • skinn av huden;
 • generell svakhet og tretthet;
 • kortpustethet;
 • besvimelse;
 • følelse av mangel på energi.

Diagnose av sykdommer som forstyrrer blodsammensetningen

I tillegg til anemi hjelper hematokritnummeret til å identifisere pasienten noen sykdommer. De fleste er patologier som kan påvirke blodsammensetningen. Dermed kan avvikene fra hematokritverdiene fra normen gjøre det mulig å identifisere følgende sykdommer eller spesielle tilfeller:

 • andre grad brannsår;
 • dehydrering;
 • kronisk hypoksi;
 • reaksjoner på langvarig bruk av glukokortikosteroider eller diuretika;
 • nyresykdom;
 • lungens patologi;
 • peritonitt;
 • sfærocytose;
 • talassemi;
 • leukemi;
 • hjerteinfarkt, nyre, lunge, milt;
 • erythremia;
 • fjellklatring og turisme (bor i høylandet);
 • giftig forgiftning av kroppen;
 • overdreven vektøkning;
 • alkoholmisbruk;
 • erfarne stress, konstant depresjon;
 • passiv røyking (spesielt for barn);
 • langdistansefly over kontinenter;
 • primære svulster;
 • struma;
 • blodtap
 • langvarig sengen hviler hos eldre mennesker;
 • levercirrhose;
 • spiserør i spiserøret.

Hvordan HCT er bestemt

For å bestemme nivået på HCT brukes spesielle laboratorietester. De er utført ved hjelp av et glass-gradert rør, som også kalles hematokrit. Den er fylt med blod og sentrifugert, noe som bidrar til å identifisere hvilken del av røret som opptas av de ensartede elementene i det biologiske væsken. Prinsippet for å bestemme hematokriten:

 • deprivasjon av blodkoagulerbarhet med et isotonisk og tørt antikoagulerende middel;
 • sentrifugering for separasjon av erytrocyter fra plasma, som passer innenfor standardtiden og et visst antall rotasjoner.3

Det er to metoder for å bestemme hematokritstoffet: mikrometod (mikrohematokrit), makrometod (makrohematokrit). Resultatene oppnådd med den andre metoden er litt høyere enn det første. Identifiser antallet av røde blodlegemer hjelper separering av blod i en sentrifuge i plasma og følgende lag:

 1. Erytrocytisk masse. Det er et rødt gjennomsiktig middel plassert på bunnen.
 2. Erytrocytter med gjenopprettet metabolsk aktivitet på grunn av de røde blodlegemer som ligger i nærheten. Presentert av en smal mørk strip kalt Braunberger laget.
 3. Leukocytter og blodplater. De ser ut som et gråhvitt lag.

Hematokrit norm

Gjennom en persons liv, endrer hematokriten. Årsaken er en økning i blodvolumet, på grunn av hvilket antall ensartede elementer blir forskjellige. De høyeste prisene er observert i barndommen. Ved en alder av 6, hematokrit nummeret gradvis reduseres, og deretter erverver verdier på ca 33-44%. Den fysiologiske tilstanden til en person påvirker en bestemt verdi. Hos kvinner blir graviditet preget av mild anemi, slik at hematokriten reduseres.

Menn har et noe større gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer. Dette betyr at hematokrit nummeret er høyere. Hvis det er brudd i en manns kropp, kan det ikke endre antall røde blodlegemer, men deres strukturelle egenskaper. Av denne grunn reduseres røde blodlegemer i størrelse, og derfor viser analysen også lavt HCT. Nivåene for hematokritnummeret for hver pasientkategori er angitt i tabellen:

Fra 1 år til 11 år

Ungdommer 12-17 år gammel

Konsentrasjonen av hct i blodprøven

Hvis hematokriten er innenfor 30-35%, må pasienten overvåkes i klinikken. Han er også foreskrevet en diett. I dietten anbefaler du å inkludere en stor mengde kjøtt, grønnsaker, frukt, lever. Redusering av verdiene til 25-27% indikerer en forhåndsbetingelse. Det elimineres ved bruk av jern, folsyre og vitamin B. Hastig sykehusinnredning kreves når hematokriten reduseres til 13%. Denne tilstanden betraktes som svært vanskelig.

Hva betyr et forhøyet nivå hos voksne?

Avviket fra hematokriten fra normen i en retning eller den andre indikerer en rekke patologiske prosesser i kroppen. Prosessen med hematopoiesis intensiveres med lungesykdommer, slik som obstruktiv bronkitt og bronkial astma. En person kan ikke puste ordentlig, derfor mangler oksygen. En slik organisme kompenserer for produksjon av et større antall røde blodceller. Som et resultat øker hematokrit-tallet.

Det samme er karakteristisk for sent toksisose i svangerskapet, noe som forstyrrer nyrene og øker innholdet av erytrocytter. Dens kondensering observeres nærmere fødselen. Dette bidrar til å forberede kvinnens kropp for fødsel, som ofte ledsages av tungt blodtap. En økning i HCT er også observert når:

 • hydronefrose;
 • polycystisk;
 • ukontrollert bruk av diuretika eller kortikosteroider;
 • overført stress;
 • sykdommer i beinmerm eller tilstanden etter kjemoterapi;
 • skader på huden;
 • sykdommer i fordøyelseskanalen;
 • manglende overholdelse i diettforholdene av proteiner, karbohydrater og fettstoffer;
 • erytrocytose i medfødte hjertesykdommer, peritonitt, ukuelig oppkast, diabetes mellitus.

HCT kan reduseres ved å endre dietten. Det er nødvendig å drikke mer væsker, nekte røyking og alkohol, spis mer mat med antioksidanter. Grapefruktens blod er fortynnet. Flavonoid i sammensetningen normaliserer egenskapene til erytrocytmembraner, og reduserer aggregeringen. Foreskrive om nødvendig legemidler fra kategorien antikoagulantia og antiaggreganter. Slike behandlinger er bare angitt med forhøyet hematokrit. Redusere nivået av HCT hjelper og utførelsen av erytrocyterese.

Årsaker til økt blodtetthet

Når antall erytrocytter økes, øker blodets tetthet. Dette observeres i forskjellige tilstander av menneskekroppen, både fysiologisk og patologisk. Således er hematokriten forhøyet når:

 1. Hypoksi. Dette er en kronisk mangel på oksygen, noe som fører til økt konsentrasjon av røde blodlegemer. Hvis en person er på et tett sted lenge, røyker eller lider av diabetes, er han preget av en tilstand av hypoksi.
 2. Dehydrering. Mangel på væske i kroppen forårsaker fuktighetstap, noe som reduserer plasmakonsentrasjonen. Som et resultat øker forholdet mellom erytrocytter og dets volum, hvilket reflekterer den høye hematokriten. Dette observeres etter oppkast av oppkast, led diaré, overoppheting og for aktive fysiske aktiviteter, som er ledsaget av aktivt svette.
 3. Bo i fjellet. Det er ledsaget av hypoksi, dvs. mangel på oksygen. Dette observeres når du er i et fjellområde. Utløpsluften inneholder mindre oksygen, slik at kroppen begynner å produsere flere erytrocytter. Folk som jobber i fjellet og klatrere for å unngå hypoksi, blir hjulpet av oksygenpatroner.

Hva er farlig for hjertet og blodårene

På grunn av fortykning av blodet øker risikoen for trombose betydelig. Av denne grunn er erytrocyt-teller viktig for pasienter med hjerte og karsykdommer. På grunn av obstruksjon av blodårer og dannelse av blodpropp i arteriene, økes belastningen på hjertet betydelig. Hvis den er svekket, virker den praktisk talt på slitasje. Resultatet kan til og med være hjerteinfarkt.

Når antall blodplater øker, dannes arterielle tromboser som forårsaker iskemisk stadium. Det fører til oksygen sult og etterfølgende død av vev. Akkumuleringen av væske i hjertesvikt fører også til en økning i nivået av HCT. Hvis denne indikatoren krysset grensen i 50-55%, bør pasienten inntas raskt. For å fortynne blodet til normale verdier, er han foreskrevet antikoagulantia. Den enkleste blant dem er Aspirin.

Hematokrit under normal

HCT-indikatoren kan også reduseres. Dette indikerer også en rekke spesifikke patologiske tilstander eller sykdommer. Funksjonen av erytrocytter er å levere vev med oksygen og aminosyrer, så når antall røde blodceller faller, observeres orgendysfunksjon. Hematokrit anses lav hvis verdien faller til begrensningen 20-25%. Årsakene er forskjellige, blant de generelle er følgende:

 • en reduksjon i nivået av røde blodlegemer, kalt erytropeni;
 • akkumulering av en stor mengde væske i kroppen som fortynner blodet;
 • En overdreven økning i konsentrasjonen av proteiner - hyperproteinemi, som binder og beholder vann i kroppen.

Årsaker til avvisning

Hematokrit reduseres med en økning i blodvolum eller med en reduksjon av antall røde blodlegemer. I begge tilfeller reduseres forholdet mellom røde blodlegemer og plasma til plasma. Dette kan oppstå ved følgende forhold eller sykdommer:

 1. Blodtap. BCC gjenopprettes raskt ved infusjon med fysiologiske løsninger, men for røde blodlegemer tar dette tid. Hos kvinner er dette forbundet med alvorlig menstruasjon, fibromas og andre gynekologiske patologier. Andre årsaker til blodtap - traumer og sårdannelse i mage-tarmkanalen eller blæren, for eksempel på grunn av kreft eller polypper, brudd i ekstremitetene.
 2. Redusert syntese av retikulocytter - unge røde blodlegemer i benmargen. Dette observeres med nyreparese, anemi, leukemi, leukemi, behandling med antitumormedikamenter og cytostatika.
 3. Intensiv forfall av erytrocytter. Det er forbundet med medfødt eller ervervet hemolytisk anemi, autoimmune sykdommer, alvorlige infeksjoner som malaria eller tyfus. Årsaken kan også være forgiftning ved hemolytiske giftstoffer i tilfelle kontakt med tungmetaller eller blek toadstool.
 4. Intravenøs injeksjon av væske i store mengder. Dette er årsaken til lav hematokrit hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Innføringen av en væske gir dem en økning i bcc. Nivået på erytrocytter forblir akseptabelt, fordi konsentrasjonen er betydelig redusert.
 5. Graviditet. På bakgrunn av en økning i mengden plasma, blir antall erytrocytter bevaret, på grunn av hvilket hematokrittalet reduseres. Denne tilstanden er spesielt karakteristisk for sen graviditet.
 6. Overhydrering. Dette er en økning i volumet av sirkulerende blod med uendret antall røde blodlegemer. Dette observeres når vannet rus, noe som reduserer den funksjonelle kapasiteten til ekskretoriske system, sirkulasjonssvikt, nyresvikt, forgiftning, infeksiøse eller virussykdommer.
 7. Hyperproteinemia. Dannet på grunn av forskjellige sykdommer: Hodgkins lymfom, myelodysplastisk syndrom, diaré, emesis, paraproteinemic ondartede hematologiske tilstander. De forårsaker en økning i protein i blodet, på grunn av hvilket væsken i kroppen akkumuleres og øker BCC. Erytrocytter forblir uendret.
 8. Mangel på næringsstoffer. Årsaken til å redusere blodets tetthet er mangel på folsyre, vitamin B og jern.

Bestemmelse av anemi

Tilstanden for anemi er ledsaget av en mangel i kroppen av Fe-jern. Dette fører til en reduksjon av antall røde blodlegemer. Hos pasienter med anemi observeres generell svakhet, døsighet og tap av styrke. Graden av denne tilstanden bestemmes av forholdet mellom erytrocytter og hemoglobin:

 • 3,9-3 / 110-89 - den første;
 • 3-2,5 / 89-50 - gjennomsnittlig;
 • mindre enn 1,5 / mindre enn 40 - tung.

Forbedre tilstanden hjelper med å inkludere en stor mengde vitamin C. Det bidrar til å assimilere jernet bedre. Normaliser nivået av hemoglobin i stand til tørket frukt, rødt kjøtt, lever, belgfrukter, greener, egg. I noen tilfeller er tilsetningsstoffer med jern i sammensetningen foreskrevet i tillegg. De brukes også daglig for å normalisere hemoglobinnivået og øke antall røde blodlegemer.

Unormaliteter hos barn

I en situasjon hvor en kvinne ikke er tilgjengelig for amming, har barnet en høy risiko for hyperprolactinemi. Det indikerer en økning i proteinkonsentrasjonen i blodet. Årsaken er at barnet bruker ko- eller geitemelk. I dem økes nivået av protein. Du kan rette opp situasjonen ved å kjøpe melk med et lavere innhold av denne naturlige komponenten.

Oksygen sult er observert hos barn med lavt innhold av røde blodlegemer, noe som er svært farlig, spesielt for et svært lite barn. Barn fra 3 år lider av følgende symptomer:

 • tretthet,
 • blek hudfarge;
 • kortpustethet;
 • hyppige hjerteslag.

Mental evne til barn reduseres. For dem er det ingen separate grunner for endringen i hematokriten. En slik tilstand de har observert med de samme sykdommene som er typiske for voksne. Blant de hyppigste årsakene til nedgangen i HCT, skilles trial underskudd av vitaminer og helminthic infestation. Sistnevnte er spesielt karakteristisk for barn og ungdom. Eliminering av det er gitt ved administrering av anthelmintiske midler. Etter behandlingsforløpet kommer testene tilbake til normal.

Endringer i blodsammensetningen hos gravide kvinner

Under bærebarnet øker kvinnens blod. I gjennomsnitt, for graviditet, øker volumet med 30-50%. Det bestemte tallet avhenger av fostrets vekt. Jo større det er, jo større volum av plasma. Dette regnes som en naturlig prosess. Hematokriten reduseres noe. I gjennomsnitt er det 31-36%. Følgende anses som normale i tabellen:

Hematokrit: konsept, normer i analyser og avvik - redusere og øke

Det er tvilsomt at en pasient som studerer den generelle blodprøven gjort nylig og utført på en automatisk analysator, først og fremst vil være interessert i en slik indikator som hematokrit. Med mindre legene i en samtale mellom seg selv taper om hans verdier eller forteller pasienten om hans nivå ikke passer inn i reglene og forårsaker angst hos leger.

Hematokrit er forholdet mellom røde blodlegemer og dets totale volum. Det omtrentlige nivået av denne indikatoren kan ses med det blotte øye, hvis du gir blodet til å stå, og deretter estimere ved øyet hvor mange prosent de oppgjorte røde blodcellene okkuperer og hvor mye er igjen til andelen plasma. I mellomtiden er denne teknikken gitt bare for å forklare leseren på et enkelt eksempel hva en hematokrit er, men ikke som et middel til å beregne indikatoren alene. Med spontan nedsetting av erytrocytter vil hematokrittalet være høyere med nesten 20%, slik at denne teknikken ikke brukes i laboratorieforhold. Prosentandelen av røde blodlegemer i helblod, et brøk uttrykk (liter i liter) eller multiplisert med 0,01 prosent av resultatet, kalt hematokrit, målt manuelt ved bruk av nødvendige enheter eller beregnet i en automatisk analysator.

Normen for hematokrit for kjønn og alder

I normal tilstand finnes omtrent 4,5 til 5 liter blod i den voksne kroppen, som er representert ved den røde del av de tunge (røde celler), mens opprettholdelse av senkingen til bunnen, og lys gulaktig væske (plasma), hvis blod ble tatt med et antikoaguleringsmiddel. Tatt i tørre retter uten antikoagulanter blod, fibrin-clot former naleplennymi derpå erytrocytter og den flytende delen - serum som er mer gjennomsiktig og skiller seg fra den i fravær av plasmaprotein fibrinogen. Mens blod ikke er igjen i blodstrømmen, foreligger det i form av plasma med sirkulerende deri dannede elementer (leukocytter, erytrocytter, blodplater), koagulasjonsfaktorer og andre proteiner. Serum av mange komponenter er blottet.

Erytrocytmasse hos menn er ca 44 - 48% eller 0,44 - 0,48 l / l. Hos kvinner er denne indikatoren selvsagt lavere (36 - 42%), og hos nyfødte kan det generelt være høy - 54 - 68% (N - 0,44 - 0,62).

Dette er normen for hematokriten i prosent, som for enkelhets skyld multipliseres med 0,01 og verdiene er:

 • Priser på hematokrit for menn: 0,44 - 0,48 (i noen kilder opptil 0,52, noe som kan være, fordi mannlig blod ikke oppdateres så ofte som kvinne);
 • Hematokritstandarder for kvinner: 0,36 - 0,43, men under graviditet (fra uke 20) faller hematokriten;
 • Hos barn: nyfødte - 0,44 - 0,62, barn under 3 måneder - 0,32 - 0,44, opptil et år - 36 - 44 (som hos kvinner), opptil 10 år - 37 - 44, og alt avhenger av kjønn og helse status.

En endring i hematokritvolumet av erytrocytter i en eller annen retning kan indikere enten graden av blodkonsentrasjon eller i hvilken grad blodet fortynnes.

Når hematokriten senkes...

Det er ikke vanskelig å gjette at verdiene for hematokrit direkte avhenger av de røde blodcellene, eller heller på størrelse og kvantitet. Hvis de av en eller annen grunn blir svært mange (hematokrit er forhøyet) eller for lite (hematokriten senkes), eller deres størrelser, på grunn av visse omstendigheter, begynner å endres mot en reduksjon eller økning. Selvfølgelig vil avviket avvike i riktig retning og volum av den cellulære delen av blodet. En lav hematokrit sies hvis nivået synker til 20-25%, noe som indikerer anemi. Disse endringene skyldes som regel de faktorene som er involvert i dannelsen av den patologiske prosessen.

Årsaken til senking av hematokritt kan være nedgang i nivået av røde blodceller (erytrocytopeni), en overdreven opphopning av vann i kroppen som separerer blodet og endrer den prosentandel av røde celler og plasma (hyperhydrering) eller en overdreven økning av proteinkonsentrasjonen (albuminosis) som binder og bibeholder vann i kroppen. Slike endringer observeres under følgende forhold:

 1. Blodtap, men hvis volumet av sirkulerende blod (BCC) kan gjenopprettes relativt raskt ved infusjonsløsninger, tar det en viss tid for erytrocytter å komme til normalt.
 2. I beinmergen er dannelsen av røde blodlegemer nedsatt (redusert) (anemi, leukemi, behandling med cytostatika og antitumor-legemidler, nyreparese).
 3. Erytrocytter ødelegges raskt: hemolytisk anemi arvelig og oppkjøpt, forgiftning med hemolytiske giftstoffer (blek paddestamme, tungmetallsalter), alvorlige infeksjoner (tyfusfeber, malaria).
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske pasienter med nedsatt nyrefunksjon øker totalvolumet av blod med normale erytrocytter, dette fører naturlig til at hematokrit blir lavere.
 5. Hematokrit blir også senket under graviditet, spesielt i andre halvdel, noe som skyldes en økning i volumet av plasma med samme nivå av røde blodlegemer som er bevart.
 6. Anemi av noe slag og opprinnelse.
 7. hyperhydrering: BCC øker, innholdet av erytrocytter forblir uendret - hematokriten senkes (vannforgiftning, sirkulasjonsinsuffisiens, reduserte funksjonelle evner i ekskresjonssystemet, etc.).
 8. Hyperproteinemia. Det danner et bredt spekter av forskjellige alvorlighetsgrader: oppkast, diaré, akutte infeksjoner, myelom, Hodgkins lymfom, paraproteinemiske hemoblastoser. Økningen i protein i blodet fører til akkumulering av væske i kroppen og en økning i BCC (røde blodlegemer til disse endringene forblir likegyldige).

det er noen spesiell grunn til nedgangen i hematokrit, så nedgangen i denne indeksen i barnets underlagt den samme loven som for en voksen, bortsett fra at kroppen babyen er mer følsomme for disse endringene og sykdommen ofte går mer vanskelig for barn.

... Eller oppgradert

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, som skaper et ekstra volum.

Dermed er hematokriten forhøyet for alle sykdommer og tilstander forårsaket av endring i antall eller størrelse på røde blodlegemer:

 • polycytemi omfordelende og sant.
 • erythremia (polycytemi, Vaquez sykdom) er et resultat av økt produksjon av røde blodlegemer. Sykdommen er ledsaget av tyngde i hodet, kardialgi, ubehagelig prikking i fingrene til øvre og nedre ekstremiteter, unaturlig rødhet av huden. Lignende symptomer kan observeres i andre sykdommer assosiert med dannelsen av røde blodceller av økt størrelse.

rødhet av palmer med erytthia

Årsakene til økt hematokrit av relativ natur kan være forbigående tilstander:

 1. Intestinal obstruksjon (flytende væske der);
 2. Hyppig oppkast;
 3. Profus diaré (blodtykkelse);
 4. Hyperhidrose (intens svette);
 5. Brenn sykdom;
 6. Betennelse i bukhinnen (peritonitt);
 7. Highland forhold.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage. Typisk hematokriten blant indikatorene generell blodanalyse, hvor det kan sammenlignes med andre parametere (erytrocytter, hemoglobin, senkning, fargeindeks). Imidlertid kan hematokrit være en av de første signalene å gjennomføre en omfattende undersøkelse av pasienten for å finne årsaken til fallende eller stigende index - eller rettere sagt, godt kamuflert i den tidlige fasen av sykdommen.

hematokritt

hematokritt (hematokritt verdi, cellevolum) - en del av blodvolumet som skyldes erytrocytter [1] (noen ganger er definert som forholdet av dannede elementer (erytrocytter, leukocytter, plater) til det totale blodvolum [2]). Hematokrit (HT) er uttrykt som en prosentandel av totalt blodvolum (hvis det er angitt som%) eller i liter per liter (L / L) - da det er referert til som fraksjoner (med to desimaler) som svarer til andelen av dannede elementer i 1 liter av blod (450 ml celler i 1 liter blod = 0,45 l / l = 45%).

Blood 40 til 45% består av dannede elementer (røde blodceller, blodplater, hvite blodlegemer) til 55-60% av plasmaet. Hematokrit er forholdet mellom volumet av de dannede elementene og blodplasmaet. Plasma er en flytende intercellulær substans, 90% består av vann og 10% av den såkalte tørre resten (proteiner, sukker, salt, aminosyrer). Normalt er en manns hematokrit 0,41-0,53, og den for en kvinne er 0,36-0,46. Hos nyfødte er hematokriten ca 20% høyere, og hos små barn - ca 10% lavere enn hos en voksen.

Bestemmelsen av hematokrit utføres ved bruk av en spesiell glass-gradert rør - hematokritt, som er fylt med blod og sentrifugert. Deretter må du merke hvilken del av den som er okkupert av blodlegemer (røde blodlegemer, leukocytter, blodplater). Bruken av automatiske analysatorer øker også.

innhold

Sykdommer og lidelser ledsaget av en forandring i hematokrit

Hematokrit økte

- forårsaket av hypoksi av forskjellig opprinnelse (f.eks. tilpasning til høyhøydeforhold)

- Nyre-neoplasmer ledsaget av økt erytropoietindannelse

- polycystisk og hydronephrosis av nyrene

Reduksjon av volumet av sirkulerende plasma (brenne sykdom, peritonitt, etc.)

Vet du hva en hematokrit er? Og hva er normen for hematokrit?

Du har sikkert hørt om hemoglobin i blodet. Husk at Hemoglobin (Hb) er det protein som finnes i røde blodceller som er ansvarlig for levering av oksygen til cellene i kroppen. For å gi celler med tilstrekkelig oksygen, er det nødvendig å opprettholde det nødvendige (normale) hemoglobinnivået i blodet.

Og hvordan å forstå - et tilstrekkelig nivå av hemoglobin eller ikke? For å bestemme nivået på hemoglobin (faktisk røde blodlegemer) introduserte begrepet hematokrit og den numeriske verdien av hematokritnummeret, som reflekterer figuren i digital form.

Hva er en hematokrit i en blodprøve?

Til å begynne med husk at ordet gema kommer fra den greske haima og brukes som en del av komplekse ord med betydning - blod. Derfor betyr ordet hematokrit visse betennelser over blodet til en viss hensikt.

Så, hva er en hematokrit for oss, en vanlig mann på gata? En superkompleks væske som kalles blod består av en flytende komponent (plasma) og et stort antall andre bestanddeler, blant annet i dette tilfellet vil vi bare være interessert i den kvantitative sammensetningen av hemoglobin (røde blodlegemer) i blodet.

Hematokriten kan bestemmes i sammenheng med en generell blodprøve ved å plassere et blodprøvegør i en sentrifuge (dette er en automatisk test) for å isolere erytrocyttmassen ved hjelp av differensialspektrofotometri, eller indirekte.

Hematokrit norm

Fordi hematokriten viser andelen røde blodlegemer i blodvolumet, er det logisk å uttrykke denne prosentdelen. For eksempel betyr en hematokrit 25% at i 100 ml. Blod er tilstede 25 ml. røde blodlegemer.

Det bør bemerkes at normen for hematokrit hos menn og normen for hematokrit i blodet av kvinner er to forskjellige verdier som bestemmes av de fysiologiske forskjellene mellom kjønnene. Hvis menn hematokritt til normen vil være i området fra 40% til 48%, at for kvinner er det en verdi i området fra 36% til 42%, og at under graviditet, faller dette tallet til mellom 31% til 35%.

Separat merk at normen for hematokrit hos barn avhenger av alder og ikke tar hensyn til kjønnsforskjeller. Divisjonen er noe som dette:

 • Nyfødt barn - normen er fra 44% til 62%;
 • barn opptil 3 måneder - normen er fra 32% til 44%;
 • alder fra 3 måneder til 1 år - normen er fra 36% til 44%;
 • fra ett til fem år - normen fra 36% til 44%;
 • fra 6 til 11 år - normen er fra 37% til 44%.

Hva gir oss verdien av hematokrit

I dette tilfellet kan en uavhengig radionuklidevaluering av erytrocytter og plasma utføres for å vurdere den sanne verdien av erytrocyttmassen.

Du kan trenge denne blodprøven som en del av vanlig blodprøve. Du må kanskje også sjekke hematokritnivået før kirurgi eller hvis legen din mistenker at du har en avvik fra det normale antallet røde blodlegemer.

Når for mange røde blodlegemer, eller tykt blod, kalt polycytemi. Når for lite røde blodlegemer, eller flytende blod, kalles anemi.

Polycytemi kan resultere i:

 • hjerteinfarkt
 • apopleksi
 • hodepine
 • Sløret syn
 • svimmelhet

Anemi kan skyldes blodtap, redusert produksjon i kroppen av røde blodlegemer, eller økt ødeleggelse av røde blodlegemer. Symptomer på anemi kan omfatte:

 • Inkonsekvent pust
 • svimmelhet
 • hodepine
 • Kald, blek hud
 • Thorax smerte

Hvordan påvirker hematokritforandring hjertet?

Det er logisk å anta at i tilfelle når hematokriten er normal, opererer hjertet i optimal modus. og her utgangen av hematokrit nummeret i større eller mindre side reflekteres umiddelbart i hjerteaktivitet.

Selv med vår forståelse kan det hevdes at en tykk væske er vanskeligere å pumpe. Dessuten vil tykk blod (hematokrit over normen) laster hjerte, iført hjertemuskelen.

På den annen side indikerer en reduksjon i hematokrittalet blodfortynningen, noe som betyr en reduksjon i røde blodlegemer, som bærer oksygen til kroppens celler. Selvfølgelig medfører reduksjonen av røde blodceller en reduksjon i mengden oksygen som transporteres til kroppens celler. Det er oksygen sult. Derfor må hjertet gi et stort blodtilførsel. Og dette jobber igjen med slitasje.

Hematokrit - hva er det, hva skal være normen?

innhold

Hematokrit er innholdet av erytrocytter i det totale blodvolumet. Hematokrit eller HCT er en av indikatorene i en generell blodprøve. Dette er tallet som uttrykker forholdet mellom røde blodceller (erytrocytter) og blodvolumet i sirkulasjonssystemet. Med andre ord kalles viskositeten eller densiteten av blod. Mengden hematokrit varierer og varierer avhengig av personens alder og kjønn. Videre betraktes avvik fra den etablerte normen som et symptom på alvorlige brudd i kroppens arbeid.

Analyse, indikasjoner på analyse og normer

Definisjonen av hematokrit i blodet kombineres vanligvis med analysen for hemoglobin. Og også det blir brukt under screening av gravide og for påvisning av sykdommer som i noen grad kan påvirke strukturen av et blod.

Og dette er ikke alle tilfeller:

 1. For å diagnostisere alvorlighetsgraden av anemi og polycytemi. For den første sykdommen vil alle indikatorer senkes, og for den andre blir de tvert imot økt.
 2. For å bekrefte effektiviteten av behandlingen av ovennevnte og andre sykdommer som påvirker nivået av røde blodlegemer.
 3. En blodprøve for hematokriten vil vise om en blodtransfusjonsprosedyre er nødvendig, og om det er behov for behandling på andre måter.
 4. Hematokritindikatoren brukes til å evaluere stadium av dehydrering av kroppen.

Indikasjoner for å utføre en slik studie er følgende symptomer:

 • svakhet;
 • konstant tretthet;
 • besvimelse;
 • skinn av huden;
 • kortpustethet;
 • problemer med visjon;
 • svimmelhet og hodepine;
 • økning i miltens størrelse
 • hyppig spyling av blod i ansiktet;
 • tørst;
 • tørr munn;
 • utilstrekkelig mengde urin.

I noen tilfeller kontrolleres blodet flere ganger.

Som nevnt ovenfor er normen for hematokrit (HCT) forskjellig hos kvinner, menn og barn.

 1. Det høyeste hematokrittalet hos nyfødte. Den når 55-68%.
 2. Med tre måneder, vil dette tallet nesten doble og vil være lik 30-36%.
 3. Ved ungdomsår vil den normale frekvensen nå 36-40%.
 4. Hematokritindeksen hos kvinner er 38-46%.
 5. Hematokrit er normalt for menn er 42-54%.

Hvis resultatene av analysen viser avvik fra normen, er det brudd på organismenes funksjon.

Nivået er hevet

De viktigste symptomene som hematokriten i blodet er forhøyet er svimmelhet, kvalme, følelsesløshet i hender og føtter, og kortpustethet. Dette skyldes det faktum at kroppen får mye mer oksygen enn nødvendig. Det er en såkalt forgiftning, og hyperoksi utvikler seg.

Det skal bemerkes at hematokrit- eller HCT-verdien kan øke av fysiologiske eller interne årsaker.

Den første kan tilskrives flere faktorer:

 1. Røyking. Kroppen mottar lite oksygen, noe som forårsaker oksygen sult av vev. For å normalisere næringsprosessen fremkaller kroppen økt produksjon av røde blodlegemer.
 2. Arbeid eller et lengre opphold i høyden. Igjen får en person mindre oksygen enn nødvendig.
 3. Bruk av anabole steroider. Disse stoffene hjelper idrettsutøvere å bygge muskler og, som et resultat, øke nivået av hematokrit.
 4. Hos spedbarn er blodets viskositet alltid større enn for andre aldersgrupper.

Interne årsaker til avvik fra normen av hematokrit - utvikler seg i sykdommen eller patologiske tilstander:

 1. Dehydrering. Viskositeten til blodet er normalt, hvis kroppen får tilstrekkelig mengde væske. Men det skjer også at det ikke er nok. Så hva skjer når en sterk svetting, oppkast, diaré, langvarig eksponering for varme og så videre. D. Mengden av plasma er redusert, og etter det og mengden blod som er i sirkulasjonssystemet. På grunn av dette øker andelen røde blodlegemer, og blodet blir mer viskøst.
 2. Sykdommer, som er preget av en reduksjon i plasmanivået. Disse inkluderer alvorlige brannsår, peritonitt, trombose og diabetes. Som i det forrige tilfellet øker HCT på grunn av en reduksjon i mengden plasma.
 3. Hypoksi eller oksygen sult. Oftest er denne tilstanden observert hos tunge røykere eller de som lider av diabetes. På grunn av mangel på oksygen aktiverer kroppen prosessen med å produsere røde blodlegemer. Takket være dette blir blodet tykkere.
 4. Langvarig behandling med glukokortikoider og andre stoffer basert på hormoner. Her kan du også inkludere hormonelle stoffer.
 5. Nyresykdommer, for eksempel hydronephrosis eller polycystose. I det første tilfellet blir kroppen ikke i stand til å absorbere væsken. Og i det andre - det produserer for mye erytropoietin. Det er hormonet som er ansvarlig for produksjon av røde blodlegemer.
 6. Anemi.
 7. Leukemi og andre blodsykdommer.
 8. Akutt eller kronisk form for polycystose.
 9. Erythremia. Hva er det Dette er den samme polycytemi eller leukemi i kronisk stadium med en karakteristisk lidelse i prosessen med celledeling.

Et høyt nivå av hematokrit øker risikoen for å utvikle trombose, så det krever øyeblikkelig legehjelp.

Hva om hematokritraten overskrides?

 1. Først av alt er det nødvendig å finne årsaken til en slik stat.
 2. Noen ganger er det ikke nødvendig med spesiell behandling. Forbedre tilstanden kan hyppig gå i frisk luft, slutte å røyke og riktig livsstil.
 3. Og må også etablere et drikkeregime. Kroppen bør ikke lide av mangel på væske.
 4. Hvis forbedringen ikke oppstår, kan du ty til narkotika fra gruppen av antikoagulantia. De fortynner blodet ganske effektivt. Du kan kun ta slike legemidler under oppsyn av en lege.

Behandlingen bør være omfattende og rettidig, ellers kan alvorlige komplikasjoner utvikles.

Nivået senkes

Tilstanden hvor HCT-nivået er lavere enn normalt, har også sine egne karakteristiske symptomer:

 • kortpustethet og kortpustethet;
 • overdreven tretthet og en varig følelse av tretthet;
 • tap av hår;
 • hjertebanken;
 • blep av huden.

Disse symptomene er spesielt alvorlige i løpet av svangerskapet og i anemi i akutt form. Forresten, under graviditeten, blir hematokritverdien alltid mindre. Årsaken er en økning i volumet av sirkulerende blod. Normen for blodviskositet for gravide er 33%.

Det er andre grunner for utviklingen av denne tilstanden:

 1. Stort blodtap.
 2. Som nevnt ovenfor, graviditet.
 3. For lenge i en liggende stilling.
 4. Forsinket prosess med erytrocytproduksjon.
 5. Øk mengden blod.
 6. Fast eller ubalansert diett, for eksempel under en diett.
 7. Oppløsning av røde blodlegemer på grunn av visse sykdommer.
 8. Blodtynning.
 9. Tumorer og andre lignende sykdommer i beinmarg, på grunn av hvilket erytrocytter produseres mindre enn forventet.
 10. Sykdommer i ekskresjonssystemet, spesielt - nyresvikt eller polycystose.
 11. Inflammatoriske prosesser som har gått inn i et kronisk stadium.
 12. Anemi, som er preget av en reduksjon i antall røde blodlegemer.
 13. Sykdommer i blodårene og leveren.

Det nedsatte nivået av viskositet i blodet - en anledning til å ta kontakt med legen og passere eller foreta ytterligere inspeksjon. Ikke bli panikk.

Noen ganger kan du normalisere staten på enkle måter:

 1. Legg til de daglige menyprodukter som øker nivået av hemoglobin og aktiver prosessen med å produsere røde blodlegemer. Disse inkluderer kylling kjøtt, tørket frukt, belgfrukter, egg, rødt kjøtt, lever, greener, etc.
 2. Du kan forbedre ditt velvære med C-vitamin, noe som hjelper til med å absorbere jern.
 3. Noen ganger kan tilsetningsstoffer foreskrives, som inkluderer jern.

Det er også tradisjonell medisin, som har en gunstig effekt på blodsammensetningen.

Som medisiner, må slike rettsmidler brukes under tilsyn av behandlende lege.

Hva er hematokrit? Dette er prosentandelen av røde blodlegemer i hele blodvolumet. Hematokritenes norm er avhengig av personens alder og kjønn, samt på hans livsstil. I noen tilfeller er det ikke noe forferdelig å senke eller øke, mens det i andre er verdt å se en lege.

hematokritt

Hematokrit - volumfraksjon av erytrocytter i helblod (forholdet mellom volumer av erytrocytter og plasma). Størrelsen på hematokriten avhenger av antall og volum av røde blodlegemer. I moderne hematologiske tellere er Ht en beregnet (sekundær) parameter avledet fra antall røde blodceller og deres volum (Ht = RBCxMCV).

Hematokrit er en spesifikk indikator for prosentvis balanse av volumet av plasma og erytrocytter i humant blod.

Hvorfor er det viktig å bestemme hematokrit?

Erytrocytter, de såkalte røde blodlegemer, inneholder et "respiratorisk" protein, hemoglobin. Det er hemoglobin som spiller en viktig rolle i næring av vev, da det er en "transport" for oksygen, i tillegg tilskynder det utslipp av karbondioksid. Ideelt sett blodet inneholder omtrent seksti prosent av spesifikk væske - plasma, og hvor resten er protein: hvite celler - hvite blodceller, blodplater flate - blodplater og erytrocytter i seg selv. Hematokriten er forholdet mellom de røde blodcellene som dominerer i blodet (opptil 99%) til plasmaet, eller avviket fra de angitte normer. Således kan det sies at hematokriten viser hvor godt erytrocytene i blodet utfører respiratorisk funksjon.

Hva er hematokritverdien for?

Mange patologiske forhold, sykdommer krever omfattende undersøkelse, detaljerte laboratorietester, der det er spesifikke blodindikatorer. Dette bidrar til å spesifisere diagnosen og starte en effektiv behandling. Enhver kompetent lege vil tydeligvis ikke ha nok informasjon som bare bestemmer nivået på hemoglobin, mest sannsynlig vil legen utpeke en multifaktoriell studie. Hematokrit er egentlig ikke noe mer enn informasjon og indikatorer av lyd (og generelt) av røde blodceller, heller enn kvantitet, så, som et puslespill inn i bildet utfyller vurdering av røde blodceller. Sammen med fargen markør, nivået av hemoglobin, annen informasjon og indekser hematokritt kan utfylle og komplett diagnosesystem, som vil hjelpe legen å tolke klinisk utprøving av blod. Hematokrit, avvikende, viser endringer i erytrocytt-systemet, som i sin tur signaler sykdommer som hjerte- og karsykdom, anemi, oncopathology, sykdommer i det gastrointestinale system.

Hvordan er analysen gjort?

Hematokrit er ikke bare en del av den generelle informasjonen om en klinisk blodprøve, men også en glasskapillær, et rør som ser ut som en liten pipette. Enheten har klare divisjoner - hundre like store deler. For analyse er blodprøvetaking laget av en blodåre med en nål, hos barn, blodet blir tatt mindre traumatisk - ved hjelp av en lansett. Glasshematokriten fylt med testmaterialet er plassert i en halv time i en spesiell sentrifuge. Under påvirkning av sentrifugeringsomdreiningene (opptil 1,5 tusen per minutt) begynner erytrocytene å slå seg ned til bunnen av hematokritkapillaret til et visst nivå, noe som er en informativ indikator.

Hvordan beregnes hematokriten, hva er dens norm?

Det betingede normalnivået for kvinner varierer fra 35% til 42%. I sterkere kjønn er denne indikatoren forskjellig - fra 40% til 47% og høyere, opptil 52%. Småbarn fra ett år til fem år, kan hematokrit være lavere enn for voksne med 8-10%, men for de nyfødte, derimot, økte med 20% hematokrit er tillatt norm.

Hva indikerer hematokriten?

Hvis helt forenklet, er hematokriten en indikator på hvor høy eller lav blodets tetthet er. Selvfølgelig tolkes hematokritskiltet av en mye mer seriøs og spesifikk ordning og er betegnet som lavere, normalt - innenfor grensene eller senket.

Når prosentandelen er høyere enn de normale tallene, er det grunn til å snakke om trusselen om erytrocytose - en signifikant økning i antall røde partikler i blodet, som igjen krever ytterligere diagnose. Også forhøyet hematokrit kan signalere for erythremia, som er en ekstremt alvorlig sykdom. Med erythremi begynner erytrocytene raskt å øke i antall i det viktigste området av hematopoiesis - beinmarg. I tillegg kan hematokrit over det normale nivået også være med latent, latent eller akutt hypoksi (oksygen sult), med polycystisk nyre eller neoplasma i dem. Leukemi, peritonitt, trombose, diabetes, brannskader og til og med trivial svette kan resultere i en økning i hematokritindeksen.

Senking av hematokriten er karakteristisk for nesten alle typer anemi, det skjer også med dårlig funksjon av nyrene. Hematokrit under normalt nivå kan oppstå med stort blodtap i forbindelse med traumer eller kirurgisk inngrep. Det skal bemerkes at hos gravide kvinner i løpet av den siste tredje trimesteren, er hematokriten redusert av forståelige grunner. Mer alvorlige sykdommer, som for eksempel kreft, inkludert blodsykdommer - myeloid leukemi, hemoblasma, er også ledsaget av en redusert hematokrit.

Ikke panikk, uavhengig av å undersøke resultatene av en klinisk blodprøve, fordi slik informasjon ikke er den endelige diagnosen. Hvis hematokriten ikke passer inn i det normale området, betyr det ikke at du har en dødelig sykdom. Volumet av erytrocytter, så vel som deres forhold til plasma, er bare en del av det samlede kliniske bildet, og ikke en direkte indikator for sykdommen. I et ord er hematokriten og dens kompetente tolkning kun gjenstand for spesialister som vil ta hensyn til alle indikatorene for hematologisk forskning i aggregatet.

Hematokriten i blodet og dets verdi

Med en annen patologi forbundet med blødning, tap av væske med oppkast eller diaré, en stor brennoverflate, må legen vite forholdet mellom den flytende delen av blodet og de formede elementene. Denne indikatoren ble kalt "hematokrit". I medisinsk litteratur er termen "hematokritnummer" funnet - dette er et mer korrekt faglig navn.

En annen populær kort beskrivelse av indikatoren - "HST", fra det latinske navnet hematokrit, brukes i moderne laboratorieinstrumenter og er angitt i den automatiske tolkningen av analysen.

Måleregler

Nivået på hematokrit er en relativ indikator, det indikerer blodets strukturelle sammensetning, så det er mest hensiktsmessig å representere det i prosent (%) av totalvolumet. Men internasjonale beregningsmetoder krever måling i liter per liter total masse.

I analyseresultatene kan du se en verdi, for eksempel 0,47 l / l. Dette betyr at i liter volum blod er 47% av massen av de dannede elementene tilstede. Omberegningen er enkel: 47% av liter er 470 ml eller 0,47 l.

Hva er regnet som normen

Det normale hematokritnummeret er direkte relatert til personens alder og kjønn. Hematokritens normer er angitt i tabellene.

Det kan ses fra bordet at betydelige svingninger bare observeres i nyfødtiden. Videre er indikatoren praktisk talt stabil.

Kvinner under graviditet får en liten fysiologisk nedgang på grunn av moderat anemi.

Indikatoren for menn er stadig noe høyere, i forhold til nivået av røde blodlegemer. Imidlertid er denne avhengigheten forstyrret dersom størrelsen på røde blodlegemer endres. I jernmangelstater, reduseres erytrocytter. Så selv når det gjelder normal mengde, vil hematokriten senke.

Enhver avvik fra indikatoren trenger avklaring, tydeliggjøring av årsakene til mulig sammenheng med patologien.

Hvordan er definisjonen

Hematokriten bestemmes av laboratoriemetoden fra kapillærblod (fra fingeren). I preparert rør, etter vask med et antikoagulant, økes blodkolonnen til merket "100".

Endene er stengt med gummikapsler og røret er sentrifugert i en og en halv time. Les deretter resultatet. Kompleks dekoding er ikke nødvendig, fordi du bare trenger å ta avlesning av et uteksaminert testrør.

Hvilke indikatorer påvirkes

Ved bruk av hematokritindikatoren bestemmes den gjennomsnittlige erytrocytverdien. For å gjøre dette, bruk formelen: NST i% blir multiplisert med 10 (oversatt i ml), dividert med antall millioner erytrocytceller i en μl. Slike beregninger er viktige når man klargjør arten av anemi, patogenet av hemoglobinmetabolismen.

Når hematokriten er forhøyet

Årsakene til økningen i den "tykke" delen av blodet indikerer ikke alltid en patologi.

Hvis kroppen mangler oksygen (hypoksi), forsøker den refleksivt å produsere flere røde blodlegemer, som sikrer overføring av hemoglobinmolekyler av oksygen. En slik fysiologisk tilstand bestemmes av innbyggerne i fjellregioner, fjellklatrere. Følgelig har de økt hematokrit.

Til vevshypoksi fører patologien til åndedrettssystemet, kronisk sirkulasjonsfeil, langsiktig røyking.

Plutselig tap av den flytende del av blodet som forekommer når infeksjonssykdommer med alvorlig svetting, feber, langvarig oppkast og diaré, ved peritonitis, kroniske sykdommer i mage og tarm, vanlige brannskader.

Overdreven spredning av blodceller forekommer med kreft, leukemi, erythremi, nyresykdom.

Faren ligger i tendensen til trombose med etterfølgende emboli av hjernens, hjerte og andre vitale organers kar.

Når hematokriten er redusert

Et lavt nivå indikerer utilstrekkelig antall blodceller (for det meste røde blodlegemer). En lignende tilstand oppstår med anemi (anemi).

Retensjon av væske i kroppen, krenkelsen av uttaket forårsaker en tilstand av hyperhydrering (høy metning av vev med vann). Dette skjer når:

 • nyresykdommer;
 • nyresvikt
 • akutt forgiftning;
 • virusinfeksjoner;
 • hjertesvikt.

I slike tilfeller faller prosentandelen av de dannede elementene i blodet, hematokriten reduseres.

Leversykdommer ledsages av en økning i den totale mengden protein, det "trekker" vann bak det, reduserer viskositeten til blodet.

Reduksjon av hematokrit hos en pasient som er ved infusjon intravenøs behandling, krever at legen retter opp avtaler, bruk av hypertoniske løsninger, erytrocyttmasse.

Faren er knyttet til utviklingen av anemi, dystrofiske forandringer i organene.

Å gjennomføre en analyse for hematokrit er mye lettere enn å telle røde blodlegemer. Det kan brukes i diagnose i fravær av et laboratorium. Eventuelle avvik krever legenes oppmerksomhet og oppfølgingen av oppfølgingen.

Les Mer Om Fartøyene