Hemorragisk hjerneslag

Stroke hemorragisk er en klinisk form for akutt cerebrovaskulær ulykke (ONMC). I 85% av tilfellene utvikler dette skjemaet i strid med integriteten (brudd) av intrakranielle fartøy. Og 15% av hemorragiske slag berører økt vaskulær gjennomtrengelighet.

Angivelig praktiserende leger, hemoragisk slag - er den farligste, tung type slag, som kjennetegnes ved den direkte brudd av cerebrale blodkar og påfølgende blødning inn i hjernevevet. Naturligvis er konsekvensene av denne tilstanden også farlig, og prognosen for utvinning kan være skuffende.

Denne prognosen skyldes det faktum at etter en hemoragisk slag, hevelse, komprimering og tap av hjernevev skjer utrolig raskt, og deretter, for levering av akuttleger har et minimum av tid, og sjansen for en levetid kan lett gå tapt.

klassifisering

Klassifiseringen av hemorragiske slag i ICD 10 er basert på lokalisering av blødning. Avhengig av dette, er fire typer sykdom preget:

 • intracerebral, når hematom er lokalisert i parankymen av det nervøse vevet;
 • Subaraknoidal, forekommer når karene av arachnoid er skadet;
 • ventrikulær, hvor blodet er funnet i en av de fire ventriklene i hjernen eller dens akvedukt;
 • om den blandede typen snakker i en kombinasjon av de tre første.

I ulike områder av lesjonen kan spesifikke symptomer utvikle seg, slik at selv etter å ha undersøkt pasienten å anta plasseringen av hematomet.

Hemorragisk slag - hva er det?

Dette er en hjerneskade som utvikler seg som følge av skade på vaskemuren og som et resultat en blødning i vevet eller inn i rommet mellom hjernens membraner. I sistnevnte tilfelle tar hemorragisk hjerneslag ekstraordinært rask behandling. Spesielt hvis det er en utstrømning av en stor mengde blod.

Sykdommen oppstår oftere plutselig på dagtid, når blodtrykket øker (hypertensiv krise), med alvorlig fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overbelastning.

Hjerneslag, er hjernestammen en svært farlig tilstand, fordi i denne avdelingen ligger vitale nervesentre og kjerner av hjernenerver. Blødning inn i bagasjerommet i tillegg til utvikling av bilateral lammelse, sanseforstyrrelser og svelging, er plutselig tap av bevissthet mulig med rask utvikling av koma, svekket funksjon av de respiratoriske og kardiovaskulære system i forbindelse med tap av luftveiene og vasomotoriske sentre. I slike alvorlige tilfeller er sannsynligheten for et dødelig utfall 80-90%.

patogenesen

Utløsermekanismen for parenkymblødning er et brudd på permeabiliteten og / eller integriteten til karene i hjernens indre strukturer. Som et resultat strømmer blodet eller penetrerer gjennom vaskulærveggen. Det er en uorganisering (forstyrrelse) av neuronernes arbeid med sin hurtige død. Dessuten lider hjernevævet både fra impregnering med blod og fra utgangen gjennom "ravaging" -fartøyet er mye større enn med hemorragisk slag i hjernehylsene. Derfor kan selv en liten mengde blod forårsake stor skade.

Med subarachnoid blødning, derimot, i blodet i brudd på blodet, utøver blodet i mindre grad trykk på hjernecellene. Men det sprer seg veldig fort, noe som øker sonen av "nederlag". For alle typer hemorragiske slag er den raske utviklingen av cerebral ødem karakteristisk.

årsaker til

Hvorfor forekommer hemorragisk slag, og hva er det? Et hjerneslag kan oppstå på grunn av medfødte og oppkjøpte patologier som fører til prosesser:

 • anatomiske endringer, ødeleggelse av arterier i arteriell hypertensjon;
 • dannelse og ruptur av intrakranielle aneurysmer, arteriovenøse misdannelser, duralfistler og karotid-cavernøse anastomoser;
 • utgangen av blod fra mikroangiomaene, amyloidplakkene (med amyloid angiopati);
 • trombose av intrakranielle vener;
 • septisk arteriebetennelse.

Den vanligste årsaken til hemorragisk slag er vedvarende økning i blodtrykket. Hypertensiv krise fører til spasme og lammelse av cerebrale arterier og arterioler. Som et resultat er det utilstrekkelig tilførsel av blod til hjernevævet. Med andre ord utvikler iskemi, som et resultat av hvilke metabolske prosesser brytes, noe som bidrar til en økning i permeabiliteten av blodkar for plasma og formede elementer.

symptomer

I tilfelle av hemorragisk hjerneslag symptomer utvikles akutt, de består i følgende:

 1. Raskt voksende hodepine - spesielt svært alvorlige, ledsaget av kvalme, oppkast, hetetokter og impulser i hodet, smerter i øynene når man ser på skarpe lys eller roterende elever rundt, utseendet på en rød sirkel foran øynene,
 2. Forstyrrelser i åndedrettsprosessen, hjertebanken.
 3. Krenkelser av bevissthet av varierende alvorlighetsgrad - søppel, bedøvelse eller koma.

Kanskje en plutselig oppstart av sykdommen med utviklingen av et epileptisk anfall. På stranden bakgrunn av full helse, mens sterke følelser i arbeid, under traumer med folk gråter faller, kaster hodet tilbake, slo i kramper, puste hest, munnen skum (muligens med blod på grunn av bitt av språk).

Som regel har hemorragisk slag en ensidig karakter, det vil si at det påvirker høyre eller venstre side. De videre komplikasjonene vil avhenge av den berørte siden av hjernen.

Å diagnostisere et angrep i andre mennesker:

 1. Be om å smile, hvis smilet er asymmetrisk, er sannsynligheten for et slag høyt.
 2. Hev hendene til personen og be dem om å holde deg foran, hvis en hånd senkes, så er det også risiko for angrep.
 3. Spør det enkleste spørsmålet - hvis tale endres, er dette også et tegn på et slag.

Ved de første manifestasjoner av hjerneslag, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp - en ambulanse skal innkalles og sendes til sykehuset.

diagnostikk

Diagnosen "hemorragisk hjerneslag" i en medisinsk institusjon utføres på grunnlag av følgende undersøkelsesmetoder:

 • CT-skanning av hjernen;
 • magnetisk resonans imaging (MR) i hjernen;
 • EKG;
 • cerebral angiografi;
 • lumbal punktering.

Basert på data fra alle studier, blir pasienten tildelt behandling - et kompleks av nødtiltak som stabiliserer pasientens tilstand, og da - eliminere konsekvensene av et slag.

Behandling av hemorragisk slag

Ved diagnostisert hemoragisk beredskap består behandlingen av et kompleks av tiltak for beredskap og en etterfølgende lang gjenopprettingstid (rehabilitering), utført i etapper. Pasientens terapi skal startes i de første 2-4 timer etter symptomstart i sykehusets nevrologiske eller nevrokirurgiske avdeling. I tilfelle strekket er omfattende, kan pasienten falle inn i koma, som krever sykehusinnleggelse i intensivavdelingen.

Hovedoppgaven til leger er å opprettholde de organer og systemer som fungerer, spesielt viktige. For dette formål blir narkotika som støtter hjertearbeidet introdusert. Hvis pusten blir forstyrret, utføres intubasjon av luftrøret og pasienten er koblet til ventilatoren. Med hemorragisk slag er det nødvendig å senke arterielt blodtrykk så snart som mulig for å eliminere ytterligere blødning. Det anbefales å opprettholde systolisk blodtrykk ved 130 mm Hg. Det er nødvendig å kjempe med hjernesødem, administrere diuretika.

Kirurgiske behandlingsmetoder brukes også ofte. Han påkalles i tilfeller hvor det er et utstrakt blødning (40 ml blod eller flere) i cerebellum induserte aneurisme og førte til fordreining av hjernestammen, obstruktiv hydrocefalus og omfattende hematom subkortikale (3 cm diameter).

Under operasjonen må kirurgen helt fjerne blodpropper fra hjernens overflate, minimere skade på vevet og derved redusere mengden nevrotoksiske stoffer fra blødningsdannelsen og redusere intrakranialt trykk.

effekter

Komplikasjoner av hemorragisk slag kan forekomme både i den akutte perioden og i lang tid fra blødningstidspunktet.

Blant de vanligste er:

 1. Brudd på motorfunksjoner, parese og lammelse.
 2. Brudd på tale, skriveproblemer, lese og telle.
 3. Endringer i oppfatningen.
 4. Krenkelser i tankegangen, hukommelsessvikt, tap av evnen til å lære.
 5. Endring i atferd, manifestert i form av aggresjon, langsom reaksjon, frykt, etc.
 6. Endringer i følelsesmessige og sensoriske sfærer (depresjon, plutselig endring i humør, angst, lavt selvtillit).
 7. Brudd på prosessene for urinering og avføring.
 8. Smertefornemmelser som ikke stoppes av smertestillende midler.
 9. Epileptiske lidelser.

Konsekvensene av hemorragisk hjerneslag, som regel, forblir for resten av livet ditt. Brudd på motorisk og sensorisk funksjon, tale, svelging krever konstant oppmerksomhet fra slektninger som bryr seg om pasienten. Ved manglende evne til å bevege seg og gå, er det nødvendig å sikre forebygging av trykksår.

rehabilitering

Gjenoppretting er en langvarig prosess og krever både pasienten og hans nære slektninger, tålmodighet, utholdenhet, utholdenhet og tro. For å gjenopprette motorfunksjonene, brukes et sett med tiltak, inkludert:

 • treningsbehandling
 • massasje
 • klasser på spesielle simulatorer.

For å gjenopprette tale må du ha en tale terapeut og psykolog. Rehabiliteringsperioden avhenger av graden av alvorlighetsgrad av hjerneskade. Som regel, med omfattende slag, tar rehabilitering flere år. Ofte opprettholder pasientene funksjonsnedsettelser for resten av livet. Ifølge statistikken går bare 15-20% av pasientene tilbake til fullverdig liv.

Prognose for gjenoppretting

Prognosen for hemorragisk slag er generelt ugunstig. Den totale dødeligheten når 60-70% etter fjerning av intracerebrale hematomer - ca 50%. Om lag 90% av pasientene, i sopor eller koma, dør i de første fem dagene, til tross for intensiv behandling.

 1. Hovedårsakene til død av både opererte og uopererte pasienter er et økende ødem og dislokasjon av hjernen (30-40%).
 2. Den nest vanligste årsaken er en gjentakelse av blødning (10-20%).

Ca. 2/3 av pasientene som har hatt et hjerneslag forblir deaktivert. De viktigste faktorene som bestemmer resultatet av sykdommen, i henhold til volumet av hematom medfølgende breakout blod inn i ventriklene, lokalisering av hematom i hjernestammen, før mottaks antikoagulantia, tidligere hjertesykdom, alderdom.

Hele sannheten om hjerneblødning i hjernen: jo mer farlig er det og hvordan man behandler det

Stroke er en plutselig og raskt utviklet cerebral vaskulær ulykke.

Er iskemisk og hemorragisk. Forskjeller i utseende-mekanismen forklarer utviklingen av sykdommen og prognosen.

Former av sykdommen

Iskemisk slag vises som et resultat av blokkering av fartøyet og som et resultat er det en signifikant forverring eller fullstendig opphør av blodtilførselen av en separat region av hjernen. Den utvikler seg gradvis, tid lagt merke til, kan kureres med minimal tap og gjenværende effekter.

Hemorragisk slag Hjernen er et resultat av skade på fartøyets vegg og blødning. Den utvikler seg raskt og har alvorlige konsekvenser, ofte til og med til tross for tilstrekkelig behandling.

Overlevelsesstatistikk

Hjerne iskemi er 5 ganger mer vanlig enn blødning. Men konsekvensene er mye mer alvorlige i et hemorragisk angrep.

I motsetning til cerebral iskemi, er hemorragisk slag ikke bare opptatt av eldre mennesker: med defekter i dannelsen av blodårer, Blødning kan oppstå i alle aldre. Menn er mer utsatt for denne sykdommen.

Utviklingsstadier

Som enhver sykdom utvikler dette i tid og kvalitativt. Passerer i etapper:

 • prodromal periode: skade har allerede begynt, væske fra fartøyene begynner å strømme inn i hjernevævet;
 • utviklet eller demonstrerende slag - alle symptomene som indikerer en hjerneskade på en eller annen grad er tydelig uttalt;
 • Et gjennomført slag: Blødningen er over, ødeleggelsen av vev sprer seg ikke til nærliggende områder;
 • rehabilitering: restaurering av funksjonene til de ødelagte delene av hjernen.

Skjemaet for hemorragisk slag beror direkte på lesjonens område.

Klassifisering av arter etter fokal av nederlag

Avhengig av opprinnelsesstedet, oppstår blødningen:

 • intra - ved brudd av fartøyet i hjernen eller i bagasjerommet på kroppen - forekommer ofte på grunn av økt trykk i hjernen hos individet foci kan lokaliseres (ingen blodstrøm inn i cerebrospinalvæsken) og begrenset diffus;
 • Hjernehinne - lokalisert i Willis-sirkelens sfære mellom hjernemembranen, forekommer i 80% av alle blødningstilfeller;

Blødninger i dette området er forårsaket av tilstedeværelse av ikke-funksjonelle hypoplastiske kar med flere defekter i form av aneurysmer. De briste også med et ugunstig sett med omstendigheter.

 • omfattende - fremkalt med redusert blodpropper eller feilaktig diagnostisert med innføringen av antikoagulanter, eller i multiple kar med diskontinuiteter hypertensiv krise i forskjellige områder av hjernen;

Konsekvenser av skade på høyre og venstre side

Høyre halvkule - i tilfelle gemorrargii i denne delen av hjernen er forstyrrelser i den venstre halvdel av kroppen, og av abstrahere funksjon, syntese og analyse av informasjon brytes fysisk selvbilde (fremmedgjøring lemmer, følelse flerhet av kroppsdeler), ble det praktisk talt ikke forstyrres, men lider minnekapasitet bestemme størrelsen, matematisk evne.

Venstre halvkule - Et uttalt brudd på tale, ferdigheter med å lese, skrive går tapt, lammelse eller parese av den høyre halvdelen av kroppen oppstår, blir den depressive komponenten av sykdommen mer uttalt.

Årsaker og risikofaktorer

I de aller fleste tilfeller er årsakene til hemorragisk hjerneslag to:

Hypertensiv sykdom. Oppfordrer 80% av alle hjerneblødninger. Den kan utvikle seg gradvis: en systematisk og langvarig økning i blodtrykket gradvis tynner ut i veggene av karene, skaper mikrosperre i dem, gjennom hvilket væsken siver, utvider hullene.

Etter mikroutbrudd kan et fartøy plutselig briste i et betydelig område. Noen ganger oppstår en blødning samtidig, uten foreløpige mindre lesjoner, vanligvis under en hypertensiv krise.

Misdannelse av fartøy. Intrauterin eller oppnådd uregelmessig struktur av cerebral fartøy med områder av utvidelse (aneurisme) eller innsnevring (stenose).

En defekt skaper spenning i ulike deler av fartøyet, selv ved normal total arteriell trykk, under en liten fysisk anstrengelse, noe som fører til brudd på aneurysmen. Unge menn og middelaldrende menn påvirkes oftere.

Dannelsen av disse årsakene bidrar til noen av kroppens forhold, for eksempel:

 • aterosklerose - avsetning på veggene i blodet av kolesterolplakk, innsnevring av beholderens lumen og reduksjon av elastisiteten, og følgelig tendensen til brudd;
 • amyloid angiopati - deponering av proteinforbindelser på skipets vegger, som har de samme konsekvensene som aterosklerose, samt forårsaker demens og Alzheimers sykdom;
 • lav blod koagulerbarhet - hemofili;
 • encefalopati (betennelse i hjernen) av forskjellig opprinnelse;
 • diabetes mellitus - med et forlenget sykdomsforløp skjer vaskulær skade uten feil
 • hjernesvulster av forskjellig opprinnelse.

Disse tilstandene kan være forårsaket av noen provokerende faktorer, utelukkelsen av som fra livets vei reduserer risikonivået:

 • rikelig inntak av fettstoffer;
 • stillesittende livsstil;
 • uordenlig orden av arbeid og hvile
 • usunn vaner: røyking, alkoholmisbruk, bruk av ulovlige stoffer;
 • hode og spinal skader;
 • konstant nervøsitet (stress);
 • langvarig eksponering for solen i varmt vær;
 • tungt fysisk arbeid.

Symptomer og tegn

Noen få timer (eller til og med dager) vises alvorlig hodepine, lokalisert eller generalisert, ikke fjernet av analgetika. Dette tegn kan være både en harbinger og en indikator på utviklingen av patologi. Ofte er smerten ledsaget av kvalme og oppkast, noe som ikke bringer lindring.

Besvimelse av bevissthet, besvimelse, inkludert forbigående, snakker om utvikling av en defekt. Et epileptiform angrep kan være utgangspunktet for et slag.

Symptomer på hjernen problemer:

 • svekkelse av musklene i den ene halvdelen av kroppen eller deres lammelse;
 • Utseendet til asymmetri i ansiktet - de ulige retninger av leppens hjørner;
 • umulighet for klart å snakke.

Disse sistnevnte tegnene tyder på at angrepet ikke er engang for spesialister, noe som forkorter ventetiden for førstehjelp betydelig.

diagnostikk

Hvis du mistenker et slag, kan du utføre en serie tester (hvis personen er bevisst og forstår tale):

 • setter pris på smilet - Ved strekk er en side av eiken festet, noe som er spesielt merkbar når du smiler;
 • hør en tale - Indistinkt, ikke karakteristisk for et gitt individ, er et slag karakteristisk for slagtilfelle;
 • å observere bevisste bevegelser av hender - Nonsynkronisering av bevegelser med retningsvirkning - forløper av sykdommen.

Bekreft at diagnosen er nødvendig ved bruk av moderne elektroniske enheter: På datortomografen kan du se lesjonens område, på et senere tidspunkt er det mulig å bekrefte diagnosen og utvikle behandlingsmetoder med MR. Når du går inn på sykehuset og under hele oppholdet, gir pasienten flere tester.

Differensiell diagnose utføres med meningitt, vaskulær disintegrasjon i svulsten.

behandling

Den viktigste prognostiske faktoren som bestemmer suksessen til behandlingen er aktualitet av bistand. I praksis er det etablert at det er mulig at en tidligere plassering i et spesialisert sykehus øker sannsynligheten for minimal skade til tider.

FAQ: For effektiviteten av omsorg er det nødvendig å begynne å bekjempe slaget innen 3 timer etter de første tegnene. Fra 3 til 6 timer reduseres sannsynligheten for et gunstig utfall bokstavelig hvert minutt. Og etter 6 timer uten hjelp, sannsynligheten for utvinning har en tendens til null. Derfor kalles ambulansen straks.

Anti-impotence-tiltakene er organisert i ambulansen:

 • pasienten er forsynt med et løftet hodeparti av sengen;
 • normalisere blodtrykket
 • opprettholde optimal hjerte- og respiratorisk aktivitet (oksygen, ventilasjon);
 • stopp blødning fra et skadet kar - injiser passende medisiner;
 • redusere mengden væske i kroppen, spesielt i hjernen - injiser diuretika;
 • redusere mental agitasjon, skape en terapeutisk nøytral bakgrunn;
 • ved hjelp av medisiner forhindre utseendet av konvulsive reaksjoner.

Ved levering av pasienten til sykehuset utføres laboratorie- og instrumentstudier, inkludert analyse av innholdet i cerebrospinalvæske.

Basert på resultatene fra en nødundersøkelse velges behandlingsveien:

 1. Konservativ terapeutisk metode er å foreskrive stoffer som støtter det nødvendige nivået av livsstøtte, forhindrer forekomsten av komplikasjoner - kongestiv lungebetennelse og trykksår.
 2. Kirurgisk metode Det brukes i tilfelle av omfattende blødning i nærheten av sykdomsbetingelsene. Essensen av det er å pumpe ut overflødig væske, lindre press på hjernevæv, eliminere kilden til infeksjon - blodpropper.

Lær mer om sykdommen fra videoen:

Og i denne videoen presenteres kirurgi for hemorragisk slag: forsiktig, ikke for svakhjertet!

Hemorragisk slag - hva er det? Symptomer, behandling og prognose

Hemoragisk slag, cerebrovaskulær hendelse (CVA) på blødnings type - akutt klinisk syndrom, som er en konsekvens av cerebral vaskulær skade og blødning i hjernen. Grunnårsaken kan være skade på både arteriene og årene. Jo større det skadede karet, jo mer blødning er rikeligere, i alvorlige tilfeller blir opptil 100 ml blod hellet i vevet. Det resulterende hematomet komprimerer og forskyver nervvevet mekanisk, ødemet utvikler seg raskt i det berørte området.

Hvis offeret ikke er forsynt med medisinsk behandling innen tre timer, reduseres sjansene for å overleve raskt og har en tendens til null. Ifølge statistikken står andelen av hemorragiske slag for litt mer enn 20% av tilfellene av slag.

Hva er det

Hemorragisk slag - dette er en akutt blødning i hjernen på grunn av ruptur eller økt vaskulær permeabilitet. Denne sykdomsforstyrrelsen er forskjellig fra det klassiske (iskemiske) slaget, som forekommer oftere (70% av pasientene).

Tegn vaskulære endringer i ischemisk slag - trombe okklusjon av lumen, og derved forekommer gradvis nekrose av hjerneceller, og i hemoragisk - krenkelse av integriteten til den vaskulære vegg, noe som resulterer hjernevev impregnert og presset ekstravaserte blod.

Et hjerneslag i hemorragisk type er en farlig og lumsk sykdom. Det er preget av:

 1. Høy dødelighet (60-70% av pasientene dør innen den første uken etter sykdomsstart).
 2. Suddenness (hos 60-65% av pasientene, blødning oppstår uten tidligere symptomer).
 3. Dyptgripende uføre ​​overlevende pasienter - 70-80% av mennesker lenket til sengen og kan ikke ta vare på seg selv, resten 20-30% er mindre uttalt nevrologiske utfall (forstyrret lemmer, turgåing, tale, visjon, intelligens og så videre.)

Mer enn 80% av blødninger i hjernen er forbundet med økt blodtrykk (hypertensjon). Ved å ta antihypertensive legemidler (normaliserende blodtrykk) kan du redusere risikoen for slag, mengden blødning og alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis pasientene er innlagt på en medisinsk institusjon i de første 3 timene, øker sjansene for overlevelse. Spesialiserte rehabiliteringssentre bidrar til å gjenopprette hjernens tapte funksjoner etter et slag. Fullstendig utvinning skjer sjelden, men det er mulig.

klassifisering

Det skal bemerkes at hjerneslagets hjerneslag fører til nesten øyeblikkelig død. Bare i sjeldne tilfeller er det mulig å redde livet til en pasient med en slik diagnose. Samtidig er det ingen sannsynlighet for en retur til fullverdig liv.

Hjernestammen er sentrum for alle kroppssystemer, og er direkte forbundet med ryggmargen. Det tjener som en sammenheng mellom lagene av tanketanker og kroppens nerver: det er takket være ham at vi er i stand til å bevege oss, puste, svelge, se, høre og så videre. Hjernestammen regulerer også sirkulasjonssystemet, termoregulering, hjertebanken. Det er derfor at skaden i slag ofte fører til døden.

Ved opprinnelse utmerker det primære og sekundære hemorragiske slag:

Avhengig av lokaliseringssonen skiller jeg ut følgende typer hemoragisk slag:

 1. Subaraknoid - Blødning i rommet mellom den harde, myke og arachnoide huden i hjernen;
 2. Blødninger på hjernens periferi eller i tykkelsen av vevet;
 3. Ventrikulær blødning - lokalisert i sideventriklene;
 4. Kombinert type: forekommer med stor blødning som påvirker flere deler av hjernen.

Perifer blødning er mye mindre farlig enn intracerebral blødning, noe som nødvendigvis provoserer dannelsen av hematomer, ødem og påfølgende død av hjernevev. Hematomer er også preget av lokalisering:

 1. Lobar - hematom er lokalisert i en del av hjernen, uten å forlate hjernebarken.
 2. Medialblødning påvirker talamus.
 3. Lateral - nederlag subcortical kjerner, lokalisert i hvite materien av hemisfærene (gjerde, mandelformet, caudate, lentikulær kjernen).
 4. Blandede hematomer, som påvirker flere områder av hjernen på en gang, finnes oftest.

Kliniske manifestasjoner

Symptomer på et hemorragisk slag er forskjellige og deles inn i to store grupper: cerebral og fokal. Symptomologien er også sterkt avhengig av lokalisering av blødningsfokus, dets størrelse, pasientens somatiske tilstand og mange andre faktorer.

Til de cerebrale symptomene på hemorragisk slag er følgende symptomer:

 1. Krenkelser av bevissthet (forbløffende, sopor, koma). Jo større fokus, jo lavere nivået av bevissthet. Men med lesjon av hjernestammen fører selv et lite fokus på blødning til en utprøvd depresjon av bevissthet.
 2. Svimmelhet.
 3. Kvalme, oppkast.
 4. Hodepine.
 5. Generell svakhet.
 6. Åndedrettsforstyrrelser.
 7. Overtredelse av hemodynamikk.

Den overordnede fokal symptomatologien er tegn:

 1. Parese eller plethysme i ekstremiteter, hemiparese er vanligere.
 2. Parese av ansiktsmuskler.
 3. Taleforstyrrelser, utvikler seg hovedsakelig ved lesjon av venstre temporal lobe.
 4. Visuell funksjonsnedsettelse (inkludert utvikling av anisokoria).
 5. Hørselshemmede.

Mistenkes slag bør være i alle typer av taleforstyrrelser i en pasient, svakhet i armen og benet på den ene side, utvikling av epileptiske anfall uten utløsende faktorer (for eksempel slike faktorer inkluderer alkohol), svekket bevissthet til koma. I noen mistenkelige tilfeller er det bedre å være trygg og ringe til en ambulanse. Oppførsel og vurdering av situasjonen ved mistanke om slag skal vurderes i en egen artikkel.

Koma med hemorragisk slag

Ca 90% av pasientene med GI i sopor eller koma faller i løpet av de første fem dagene, til tross for intensiv behandling. Bevissthetsstendigheter er karakteristiske for mange patologier, manifestert av undertrykkelse av funksjonene til retikulær dannelse av hjernen.

Forstyrrelser av hjernefunksjoner utvikles under handlingen av:

 1. Endo- og eksotoksiner - derivater av sluttprodukter av metabolisme;
 2. Oksygen og energi sulten i hjernen;
 3. Metabolske sykdommer i hjernekonstruksjoner;
 4. Utvidelse av volumet av stoffet i hjernen.

Det viktigste i utviklingen av koma er acidose, hjerne ødem, økt intrakranielt trykk, svekket mikrocirkulasjon av hjernevæsker og blod.

Tilstanden påvirker funksjonen i luftveiene, sekresjon (nyre) av fordøyelsen (lever, tarm). Å komme ut av koma hjemme er umulig, og veldig vanskelig selv under gjenopplivningsforhold.

Klinisk definisjon av koma er utført i henhold til ShCG (Glasgow Coma Scale), ved hjelp av noen andre teknikker som er relevante for klinikere. Det er også fire stadier av koma. Den enkleste først, og den håpløse tilstanden til pasienten tilsvarer det fjerde stadiet av koma.

behandling

Strokebehandling i den akutte perioden kan omfatte:

 • Smerteavlastning, kroppstemperaturkorreksjon (paracetamol, efflergan, naproxen, diklofenak, ofte opiater, propofol). Intravenøst ​​sett aspirin, dantrolen, dråpe - magnesiumsulfat.
 • Redusert blodtrykk, som bidrar til å stoppe blødning i hjernen. Til dette formål injiseres rusmidler intravenøst: labetalol, nicardipin, esmolol, hydralazin. Likevel tolereres ikke en kraftig nedgang i trykk i de tidlige dager. Videre er tablettmedisiner foreskrevet - kaptopril, enalapril, kapoten (som en grunnleggende terapi oralt eller via en sonde).
 • Diuretika med vedvarende økning i trykk (klortiazid, andapamid, lasix), kalsiumantagonister (nimotop, nifedipin).
 • Ved alvorlig hypotensjon foreskrives vasopressorer drip (norepinefrin, mezaton, dopamin).
 • Ofte brukes en konstant intravenøs infusjon for å administrere de ovennevnte legemidlene med en trykknivåkontroll hvert 15. minutt.
 • For å redusere hjernesødem, anbefales dexametason i 3 dager (intravenøst). Hvis ødemet utvikler seg, drikker glycerol, manitol, albumin og refortan.
 • Ofte brukes en konstant intravenøs infusjon for å administrere de ovennevnte legemidlene med en trykknivåkontroll hvert 15. minutt.
 • Preparater for korreksjon av nevrologiske symptomer (beroligende midler - diazepam, muskelavslappende midler - vekuronium).
 • Lokal terapi er rettet mot å eliminere trykksår og inkluderer behandling av huden med kamferalkohol, sprinkling talkumpulver.
 • Symptomatisk terapi - antikonvulsiva (lorazepam eller-anestesi i 1-2 timer), stoffet av brekninger og kvalme (metoklopramid, torekan) mot rystelser (haloperidol). Med lungebetennelse og urologiske infeksjoner, gjennomføres en behandling med antibakteriell behandling.

I nærvær av store hematomer (mer enn 50 ml.) Utføres kirurgi. Blødningsseksjonen kan utføres hvis den er lokalisert i den tilgjengelige delen av hjernen, og også hvis pasienten ikke er i koma. Oftest påført klipping halsen på aneurisme, punktering-eliminering hematom aspirasjon, rette sin fjerning og drenering av ventriklene.

effekter

Hvis pasienter klarer å bli reddet, står de overfor et nevrologisk underskudd - symptomer forårsaket av skade på hjernens område der blødning oppstod.

Det kan være etter slag av et hemorragisk slag:

 • parese og lammelse - brudd på lembebevegelser på den ene halvdelen av kroppen, da de stadig er i en halvbøyet stilling, og de kan ikke være ubente;
 • brudd på tale og fullstendig fravær;
 • psykiske lidelser og irritabilitet;
 • vedvarende hodepine;
 • forstyrrelser i koordinering av bevegelser;
 • manglende evne til å gå uavhengig og til og med sitte;
 • synshemming for å fullføre blindhet;
 • skjev ansikt;
 • vegetativ tilstand - fravær av tegn på cerebral aktivitet (bevissthet, minne, tale, bevegelser) med reddet pust og hjertebank.

Symptomene på sykdommen og deres varighet avhenger av hvor blødningen er og dens volum. De første 3 dagene er de farligste, for på dette tidspunktet i hjernen er det alvorlige brudd. De fleste dødsfall (80-90%) forekommer nettopp i denne perioden. De resterende 10-20% av pasientene dør innen en til to uker. Overlevende pasienter gjenopprettes gradvis fra noen uker til 9-10 måneder.

Venstre side

Hvis venstre side påvirkes, er konsekvensene preget av et brudd på høyre side av kroppen. Pasienten har full eller delvis lammelse, og ikke bare beinet og hånden, men også halvparten av tungen, strupehodet, lider. Hos slike pasienter er det gåttforstyrrelser, en karakteristisk pose av høyre hånd (foldet av en båt).

Ofret er kjent forverring av minne og tale, evnen til å tydelig uttrykke tanker er forstyrret. For lesjonen av venstre hjernehalvdel er det problemer med anerkjennelse av tidsekvensen, det kan ikke dekomponere komplekse elementer i komponenter. Det er brudd på skriftlig og muntlig språk.

Høyre side

Hvis høyre side er truffet, er den farligste konsekvensen skade på hjernestammen, hvor personens sjansene for overlevelse nærmer seg null. Denne avdelingen er ansvarlig for arbeidet i hjertet og luftveiene.

For å diagnostisere hemorragisk slagtilfelle til høyre er det ganske vanskelig, siden i denne delen er det orienteringssteder i rom og følsomhet. Definert dette nederlaget for taleforstyrrelser i høyre hånd (venstrehånds talesenter er i venstre halvkule). I tillegg er det en klar korrelasjon: så, hvis funksjonaliteten til høyre side av hjernen er ødelagt, lider venstre og vice versa.

Hvor mange lever etter et hemorragisk slag?

Prognosen for hemorragisk slag er ugunstig. Det avhenger av sted og grad av skade. Fare for blødning i hjernestammen, som er ledsaget av et brudd på pust og skarpe, dårlig justerte stoffer, reduserer blodtrykket til kritiske tall. Blødningen med gjennombruddet er vanskelig og ofte dødelig.

Hvor mange lever med et hemorragisk slag? Denne patologien slutter dødelig i 50-90% tilfeller. Kanskje begynnelsen av døden i den første dagen - mot bakgrunnen av generaliserte anfall, når det er et brudd på pusten. Oftere kommer døden senere, til 2 uker. Dette skyldes en kaskade av biokjemiske reaksjoner utløst av blodstrømmen i kranialhulen og fører til hjerneceller. Hvis det ikke var en hjerne bias, eller hans prolaps (falle i beinet hull) eller gjennombrudds blod inn i ventriklene, og muligheten for kompenserende hjerne stor nok (dette er mer vanlig hos barn og unge voksne), er den personen mer sannsynlig å overleve.

I 1-2 uker, i tillegg til nevrologiske forstyrrelser, bli komplikasjoner forbundet med immobilitet hos pasienten, forverring av kroniske sykdommer det eller å koble den til en respirator (lungebetennelse, liggesår, lever-, nyre-, kardiovaskulær kollaps). Og dersom de ikke fører til døden, så er det i slutten av 2-3 uker hevet i hjernen. Ved uke 3 blir det klart hva er konsekvensene av hemorragisk slag i dette tilfellet.

Gjenoppretting etter et slag

Rehabiliteringsperioden etter hemorragisk slag er lang, spesielt i alderen. Det avhenger av de tapte funksjonene og garanterer ikke fullstendig rehabilitering. Den raskeste tapte evnen blir restaurert i det første året etter slag, da er denne prosessen langsommere. Det nevrologiske underskuddet, som ble igjen etter tre år, vil trolig forbli for livet.

Leger-neurologer og rehabilitologer er klare til å hjelpe så mye som mulig for å gjenopprette de tapte funksjonene. For å gjøre dette:

 • gjennomfører klasser med en psykolog eller psykoterapeut;
 • Med tap av lese- / skriveferdigheter, holdes klasser på fornyelse;
 • hydroterapi (massasje i bassenget, lyse øvelser i vannet);
 • klasser på spesielle simulatorer;
 • i tilfelle forstyrrelser i talegjengivelse, må en person håndtere en taleterapeut; Med paresis eller lammelse, fysioterapi (for eksempel på "Myoton" -apparatet) utføres massasje og treningsterapi med en instruktør;
 • foreskrivere, som vil hjelpe til å fornye de tapte nevrale forbindelser ( "Tserakson", "Somazina") å redusere høyt blodtrykk ( "Enalapril" "Nifedipine"), antidepressive midler og beroligende midler;
 • fargeterapi - behandling med visuelle bilder.

Prognosen for utvinning avhenger av hvor stort området ble dekket av blødningen, og også i hvilken grad doktorgrads- og rehabiliteringsspesialistene var kvalifisert. Hemorragisk slag er en svært kompleks patologi, fra konsekvensene av hvilke det er lite sannsynlig å bli helt kvitt. Støttende behandling og rehabilitering varer veldig lenge.

Hemorragisk hjerneslag

Betegnelsen hemorragisk hjerneslag, leger vanligvis innebære polietiologichesky nosologisk skjema intracerebral blødning ikke-traumatisk spektrum påvirke intracerebral og / eller subaraknoid kroppsregion. Denne sykdommen kan være dødelig for pasienten og krever akutte tiltak for å sykehus på sistnevnte på sykehuset.

Som medisinsk praksis viser, forekommer den hemorragiske formen for slag i en femtedel av alle pasienter som har oppstått på dette problemet. Samtidig er det preget av svært alvorlig patogenese og lave sjanser for utvinning, selv med tilstrekkelig medisinsk behandling, halvparten av pasientene dør, er rundt åtti prosent deaktivert.

Faktisk en hemoragisk slag - en blødning i hjernen parenchyma, som er ledsaget av en sterk legeme av blodsirkulasjonen lidelse, en hel eller delvis tap av funksjon for det påvirkede området og utvikling av patogenesen med en høy risiko for død.

Spesialister skiller flere typer av det nevnte hjerneslag:

 1. Hemorragisk med blødning til hjernens parenchyma.
 2. Subaraknoid med blødning i orgaskortexen.

Sykdommen er vanskeligere og mer skånsom enn iskemisk slag, på grunn av problemer i forbi trinnet oppstår ved inflammatoriske og ikke-diskuteres nekrotiske prosesser klemme som omgir fartøyer og perifere degenerering av hjernekjerner.

Lokalisering av hemorragisk slag kan være svært variert - fra lobar og putamenal områder til cerebellar, bro, blandet og globalt sted. Sannsynligheten for problemet øker betydelig med alderen, oftest hos menn med hypertensjon og kvinner etter 35 på stadiet av fødsels- / postpartumperioden hvis det er forbundet med flere kardiovaskulære lidelser.

Årsaker til hemorragisk hjerneslag

Offisielt anerkjente grunner bidrar til utvikling av sykdommen, er ansett for å være de følgende faktorer: diabetes, hypertensjon, overvekt, røking, stillesittende livsstil, atrieflimmer, stenose av carotis, dyslipidemi, sigd-celle anemi, en rekke sykdommer i det kardiovaskulære systemet. Ovennevnte problemer fremkaller hemorragisk slag i ¾ tilfeller.

De resterende 25 prosent av sakene har en ukjent eller uklar etiologi. Alle som selvstendig korrigerer sin egen livsstil, kan redusere risikoen for et slag med 25-30 prosent.

Symptomer på hemorragisk hjerneslag

Forløpere til en mulig hemoragisk slag er generelt ansett som en delvis tap av syn, alvorlige smerter i øyet, en skarp tap av balanse med prikking og nummenhet i ekstremitetene / deler av kroppen, så vel som kort forståelse og talegjengivelse. Men som praksis viser, kan de ovennevnte forholdene ikke manifesteres i minst halvparten av pasientene, eller bli svakt uttrykt.

Sykdommen manifesterer seg plutselig, og oftest er katalysatoren et sterkt stress eller en super emosjonell belastning. Hvis personen er fortsatt bevisst, kan han føle hjertebank, raskt voksende hodepine, oppkast, kvalme, intoleranse for lys, pareser eller lammelse av lemmer med anstrengt avspilling / forståelse tale.

Etter en tid (fra ett til to minutter til en halv time) begynner regress av bevissthet, ledsaget av epileptiske anfall (opptil en fjerdedel av alle tilfeller) personen gradvis forvandlet til en scene på første lamslått, så søvnighet, sopor videre med en svak reaksjon av elevene og bevaring av svelgerefleksen. Det siste stadiet kan være en koma. Den tidligere pasienten var kvalifisert medisinsk nødhjelp, jo større er sjansene for å unngå døden!

Behandling av hemorragisk slag

En høy risiko for død fører til en kompleks slagbehandling av den ovennevnte typen, som utføres så snart som mulig.

Konservative behandlingsmetoder

Bruk av narkotika er strengt regulert av den behandlende legen og kan ikke føres utenfor sykehuset hjemme!

 1. Bruk av antihypertensive midler - selektive, blandede og ikke-selektive blokkere, for eksempel Atenolol, Acebutolol, Pindolol, Anaprilin, Carvedilol.
 2. Bruk av andre og tredje generasjon kalsiumantagonister - Nicardipin, Falipamil, Clentiazem.
 3. Støtdoser av spasmolytika av direkte og / eller indirekte virkning - Drotaverina, Nitroglycerinum, Difacilum, Aprofena.
 4. Bruk av ACE-hemmere:
 • karboksyler - Quinapril, Trandolapril
 • sulfhydryl - kaptopril, zofenopril
 • hemostatisk - Kontrast
 • fosfolipider - Fosinopril
 • beroligende midler - Elen eller Diazepam
 • nootropics - Cortexig
 • av antiproteaser - Gordoks
 • avføringsmiddel - Glaxen
 • antifibrinolytiske midler - Reopoliglyukin
 • multivitaminer - Glukonat / kalsiumpantotenat.
 1. Bekjempelse av cerebralt ødem og regulering av HPV:
 • kortikosteroider - dexametason.
 • diuretika - Lasix eller Mannitol.
 • plasma substitusjoner - Reogluman.

Kirurgisk inngrep (operasjon)

Kirurgi er vanligvis administreres i tilfelle av lillehjernen eller hematom sylinderlegemet, noe som forårsaker alvorlige nevrologiske symptomer, med side / lobal blødninger med stort volum, så vel som i tilfelle av en betydelig forverring av tilstanden til pasienten ved sin dynamiske diagnose med MR / CT.

Imidlertid kan direkte kontraindikasjoner til kirurgi være mediale hematomer og dyp koma med irreversibel stammen dysfunksjon - i dette tilfellet er suksessen til kirurgisk inngrep estimert til 5-10 prosent. Hvis pasienten er stabil, har han ikke et nevrologisk underskudd, og bare supratentorielle hjernehematomer er tilstede, legene understreker utelukkende konservativ behandling.

Ovennevnte indikasjoner kan bli revidert bestemmelsesoperasjon etter diagnostisering neuroimaging (CT / MR angiografi fartøy), og detektering av tank cerebral forvridning forverret klinisk nevrologisk status og vekst VMG mer enn 30 milliliter.

For øyeblikket er den foretrukne kirurgiske metoden endoskopisk teknikk for mikronurokirurgi med sparingsteknikk for pasienten. Den klassiske metoden anbefales kun ved vanskeligheter med hjernehinnevev i hjernen.

Gjenoppretting etter hemorragisk slag

Prosessen med utvinning og rehabilitering av den personen som har hatt en hemoragisk hjerneslag er ganske kompleks og krever en helhetlig tilnærming til fremtidige hendelser. I noen tilfeller kan det vare opp til to år, og omfatter en rekke rekonstruksjonsprosedyrer som kinesitherapy, fysioterapi, basisk restaurering av selvbetjening, tale terapi, anvendelse av et refleks-lastesystemer, terapeutiske egenskaper, og så videre. D. Samtidig gjelder rehabilitering avhenge av formålet pasientens tilstand, vellykket behandling og personlig aspirasjon av personen.

Prognosen og konsekvensene av hemorragisk hjerneslag

Innenlandske tall og statistikk om hemorragisk slag er svært skuffende. Opptil 50 prosent av pasientene avslutter livet sitt dødelig. Av de overlevende blir omkring åtti prosent av mennesker uføre ​​av en bestemt gruppe. Selv om du er i tide og i sin helhet, ble det utført en kvalifisert behandling, og selve sykdommens form ikke var alvorlig. Rehabiliteringsperioden kan ta opptil ett eller to år, med bare en av fem som er i stand til å gjenopprette alle kroppens grunnleggende funksjoner.

Mulige og svært sannsynlige konsekvenser av slag er delvis / fullstendig tap av tale, motoraktivitet på grunn av lammelse. Ofte får en person et neurologisk underskudd eller går inn i en vegetativ tilstand, der han ikke kan tjene seg selv.

Forebygging av slag

Forebygging av hemorragisk slag eller forebygging av dets manifestasjon er i en rekke komplekse tiltak, inkludert:

 1. Regelmessig langvarig bruk av medisiner. Spesielt ordinerer legen vanligvis antikoagulantia (Warfarin, Heparin) og antiplateletmidler (Aspirin med Dipiridamol, Clopidogrel, Ticlopidin).
 2. Kontroller hypertensjon med umiddelbar reduksjon i blodtrykket om nødvendig. I dette tilfellet er det nødvendig å legge til kalium til dietten, for å begrense forbruket av alkohol og salt, noen ganger vil det være rasjonelt å ta diuretika, ACE-hemmere, angiotensinreseptorblokkere. Alle medisiner er skrevet utelukkende av legen din.
 3. Justere dietten for å redusere blodkolesterol.
 4. Avslag på røyking.
 5. Redusere overflødig alder med en diett som er rik på grønnsaker og frukt.
 6. Kontroll av diabetes.
 7. Moderat fysisk aktivitet ved å bruke aerob trening.

Hemorragisk slag

Hemoragisk slag - en akutt cerebrovaskulær ulykke, noe som førte til utvikling av spontane (ikke-traumatisk) strøm av blod direkte i hjernevev eller under hjernehinnene, manifestert nevrologiske symptomer.

Problemer med rettidig diagnose, behandling og forebygging av hemoragisk hjerneslag hvert år kjøpe alle de store verdensomspennende bekymring på grunn av betydelig økt frekvens av sykdommen, en høy andel av sykelighet og dødelighet. Med alle prestasjonene i moderne medisin dør 40% av pasientene i den første måneden etter slag og 5-10% i løpet av det følgende året.

Hematomdannelse i ventriklene i hjernen forårsaker forstyrrelser liquorodynamics, forårsaker hjerneødem utvikler seg raskt, noe som i sin tur kan føre til livstruende blødning i de første timene.

Årsaker og risikofaktorer

Utviklingen av hemorragisk slag er forårsaket av brudd i hjernen blodkar, som oftest skjer mot bakgrunnen av en signifikant og kraftig økning i blodtrykket. Til slike brudd predisponere:

 • vaskulære anomalier (medfødte aneurysmer, miliære aneurysmer);
 • ødeleggelse av vaskulær veggen forårsaket av den inflammatoriske prosessen (vaskulitt) som finner sted i den.

Mye mindre utvikling av hemoragisk slag er forårsaket diapedetic, t. E. vises på grunn av øket vaskulær permeabilitet, ikke går på bekostning av dens integritet, blødning (10-15% av tilfellene). I hjertet av de patologiske mekanismene for denne formen av blødningsforstyrrelser er vasomotoriske reaksjoner som fører først til en forlenget krampe av blodkaret, blir det erstattet av en markert dilatasjon, t. E. forlengelse. Denne prosess er ledsaget av øket permeabilitet av beholderveggene, noe som resulterer derigjennom i medulla begynne utstrålte legemer og blodplasma.

Årsakene til utviklingen av hemorragisk slag er:

 • arteriell hypertensjon;
 • aneurysmer av cerebral fartøy;
 • arteriovenøs misdannelse av hjernen;
 • vaskulitt;
 • amyloid angiopati;
 • hemorragisk diatese;
 • systemiske bindevevssykdommer;
 • terapi med antikoagulantia og / eller fibrinolytiske midler;
 • primære og metastaserende hjernesvulster (de vokser inn i veggene i blodårene under vekst, forårsaker skade);
 • karotid-cavernøs fistel (en patologisk forbindelse mellom den hulhule og den indre halspulsåren);
 • encefalitt;
 • blødning i hypofysen;
 • idiopatisk subaraknoid blødning (dvs. blødninger i hjernens subaraknoide rom, hvis årsak ikke kan etableres).

Styrke skadelig effekt av ovenstående årsaker kan følgende faktorer:

 • vektig;
 • langvarig erfaring med røyking;
 • alkoholmisbruk;
 • narkotikamisbruk (spesielt kokain og amfetaminbruk);
 • lipidprofilforstyrrelser;
 • kronisk forgiftning;
 • tung fysisk arbeidskraft;
 • langvarig overbelastning.

Fokus på blødning i 85% av tilfellene er lokalisert i regionen av hjernehalvfrekvensen, mye mindre ofte - i hjernestammen. Imidlertid er denne atypiske lokaliseringen preget av en ekstremt ugunstig prognose, siden det er respiratoriske og vasomotoriske sentre i dette området, samt et senter for termoregulering.

I de tilfellene når hematom dannet under blødning ligger i tykkelsen av hjernevevet, bryter det cerebrospinalvæsken og venøs utstrømning. Som et resultat øker hjerne ødem, noe som fører til økning i intrakranialt trykk, et skifte i hjernekonstruksjoner og utvikling av vitale dysfunksjoner.

Strømme til basal cisterner, er det blod blandet med den cerebrospinale væsken, som i sin tur fører til nevronal død, hydrocefalus og kramper i blodkarene.

Former av sykdommen

Avhengig av lokalisering av blødning utmerker seg følgende typer hemoragiske slag:

 • subarachnoid - blødende går ut fra den araknoidale fartøy, strømmer blod inn i subarachnoidal plass (dvs. rommet mellom araknoidale og myke skall..);
 • intracerebral - hematom er lokalisert i tykkelsen av vevet av stoffet i hjernen;
 • ventrikulær - blodet trer inn i vannveien i hjernen eller ventrikkene;
 • blandet - kombinerer tegn på to eller flere arter.

Plasseringen av hematom i en bestemt anatomisk region i hjernen er ledsaget av utseendet av en spesifikk symptomatologi, som i flere tilfeller gjør det mulig å bestemme lokaliseringen ved en primær undersøkelse av pasienten.

Fokus på blødning i 85% av tilfellene er lokalisert i regionen av hjernehalvfrekvensen, mye mindre ofte - i hjernestammen

Etiologien til hemorragiske slag er delt inn i to typer:

 • primærblødning oppstår som følge av mikroangiopati (tynning av blodkarets vegger). Under en hypertensiv krise, når plutselig og betydelig øker blodtrykket, står den tynne delen av arterien ikke opp og går i stykker;
 • sekundærblødning oppstår som følge av brudd på oppkjøpte eller medfødte misdannelser av cerebral fartøy.

Avhengig av lokalisering av hematom:

 • lobar - grensen til hematomet går ikke utover en av hjernehalvene i hjernen;
 • lateral blødning forekommer i den subkortiske kjernen;
 • medialblødning dekker thalamus;
 • hematomer av den bakre kranial fossa;
 • blandet.

Stages av sykdommen

Avhengig av varigheten av den patologiske prosessen er følgende stadier av hemorragisk slag karakterisert:

 1. Den skarpeste. De første 24 timene etter blødningen begynner å fortsette. Det er kritisk viktig at kvalifisert medisinsk behandling blir gitt i denne perioden.
 2. Akutt. Det starter dagen etter slag og varer 3 uker.
 3. Subakutt. Den begynner med den 22. dagen av sykdommen og varer opptil 3 måneder.
 4. Tidlig restaurering. Fra tre måneder til seks måneder.
 5. Sen restorativ. Fra seks måneder til et år.
 6. Fase av fjerne konsekvenser. Det begynner ett år etter slag og varer til forsvinden av virkningene, i noen tilfeller for livet.

Symptomer på hemorragisk hjerneslag

Det kliniske bildet av hemorragisk slag utvikler seg vanligvis mot bakgrunnen av betydelig økt blodtrykk, sterk følelsesmessig utbrudd og fysisk overstyring.

I noen tilfeller er et slag foran et hodepine, en visjon om de omkringliggende gjenstandene i rødt, et rush av blod til ansiktet. Men oftest utvikler sykdommen seg kraftig (dermed dens gamle navn - slag, apopleksi).

De første kliniske tegnene på hemorragisk slag er:

 • den sterkeste hodepine som pasienter beskriver som utålelig, den mektigste i sitt liv;
 • hyperemi i ansiktet;
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • støyende, wheezy, uregelmessig puste;
 • brudd på svelgingsfunksjonen;
 • utvidede elever;
 • et merkbart blikk av pulsering av blodkarene i nakken;
 • kvalme, gjentatt oppkast;
 • lammelse av noen muskelgrupper;
 • høyt blodtrykk;
 • forstyrrelser av urinering;
 • Forstyrrelser i bevissthet av varierende grad av alvorlighetsgrad (fra liten inhibering til koma).

Tegnene på et hemorragisk slag øker veldig raskt. Dype og omfattende blødninger fører til forstyrrelsen av hjernen, som manifesteres av forekomsten av anfall, bevissthet, koma.

Alvorlighetsgraden av fokale nevrologiske symptomer i hemorragisk slag er bestemt av plasseringen av hematom.

Omfattende blødning i den cerebrale basalgangliene ledsaget av bevissthetsforstyrrelse, hemiparese og hemianesthesia sikkerhet (f.eks. E. Nummenhet og delvis lammelse av den venstre eller høyre halvdel av kroppen), øyne slår mot nederlag.

Hvis det er mistanke om et hemorragisk slag, utføres magnetisk resonansbilding eller beregnert tomografi av hjernen. Dette lar deg nøyaktig bestemme lokaliseringen av intrakraniell hematom, dens størrelse, forekomsten av ødem og dislokasjon av hjernen.

Hematom i thalamus fører til et tap av bevissthet, og sikkerhet hemianesthesia hemiparesis, begrense bevegelse av øyeeplet vertikalt forekomst Parinaud syndrom (miose med reduserte reaksjons elever til lys).

Når vnutrimozzhechkovoy hematom utvikles dynamisk og statisk ataksi, delirium, faller kranial nervefunksjon, er det parese, og svekket bevegelse av øynene.

Symptomene på blødning i varioliumbroen er:

 • konvergent strabismus;
 • innsnevring av elever til punktstørrelser med bevaring av deres reaksjon på lys;
 • quadriplegia (tetraplegi, parese eller paralyse av alle fire lemmer) med cerebratstivhet stivhet (økt tone alle muskelgrupper med en overvekt av tonen i strekkmusklene);
 • koma.

Symptomer på hemorragisk slag kan være brudd på tale, følsomhet, kritikk, oppførsel, minne.

De alvorligste er de første 2-3 ukene av sykdommen, fordi i denne perioden utvikler og utvikler hjerne ødem. På dette tidspunktet kan det medføre dødelig utfall ved å bli med på noen symptomer på hemorragisk slag med noen somatiske komplikasjoner (lungebetennelse, forverring av kronisk hjertesykdom, lever eller nyrer).

Ved slutten av den tredje uken stabiliseres tilstanden til pasientene, og begynner deretter å forbedre seg. Det er en gradvis regresjon av hjernehemoragisk hjerneslag, hovedfokus er fokal symptomatologi, som videre bestemmer alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og evnen til å gjenopprette nedsatte funksjoner.

diagnostikk

Hvis det er mistanke om et hemorragisk slag, utføres magnetisk resonansbilding eller beregnert tomografi av hjernen. Dette lar deg nøyaktig bestemme lokaliseringen av intrakraniell hematom, dens størrelse, forekomsten av ødem og dislokasjon av hjernen. For å overvåke invasjonen av hematomen, blir MRI eller CT-skanning gjentatt ved visse stadier av behandling.

I tillegg brukes følgende diagnostiske metoder:

 • forskning av blodkoagulasjonssystem;
 • bestemmelse av innholdet av narkotiske stoffer i blodet;
 • angiografi (utført hos pasienter med normalt blodtrykk og når hematom er lokalisert i en atypisk sone);
 • lumbal punktering (utført i tilfelle umulig av computertomografi).

Alvorlighetsgraden av tilstanden til en pasient som har gjennomgått et hemorragisk slag, graden av utvikling av funksjonshemning og overlevelse avhenger i stor grad av lokalisering av intrakranielt hematom.

Differensial diagnostikk

Hemorragisk slag er differensiert, først og fremst med iskemisk slagtilfelle. For iskemisk berøring karakterisert ved en gradvis oppstart, økt fokal symptomatologi og bevaring av bevissthet. Hemorragisk slag begynner akutt, med utvikling av cerebrale symptomer. Men prehospital differensialdiagnose, stole bare på spesielle kliniske bildet av sykdommen, er det umulig. Derfor er en pasient med en tidligere diagnose av "slag" innlagt på sykehus, hvor de tilbringer de nødvendige undersøkelser (MR, CT av hjernen, spinalpunksjon) som vil gjøre det riktige endelig diagnose.

Signifikant sjeldnere, årsaken til cerebral sirkulasjonsforstyrrelser er hjernerystelser og blåser i hjernen, så vel som intrakranielle hematomer av traumatisk opprinnelse. I sistnevnte tilfelle er utviklingen av hemiparese ført av et lett intervall (tid fra øyeblikk av skade og til oppstart av hemiparese). I tillegg, foreslå en traumatisk etiologi av en cerebral sirkulasjonsforstyrrelse i dette tilfellet tillater en anamnese - en indikasjon på kraniocerebral skade.

Hemorragisk slag skal differensieres fra blødning til hjerne svulstvev, særlig multiform spongioblastoma. Mistanke om svulstets natur kan forekomme hvis det er en indikasjon i den medisinske historien om langvarig hodepine, endringer i personligheten til pasienten som førte til utbruddet av hemiparese.

I relativt sjeldne tilfeller er det behov for differensial diagnose av hemorragisk slag og tilstand etter delvise epileptiske anfall (Jacksonian).

Behandling av hemorragisk slag

Pasienter med hemorragisk slag er innlagt på intensivavdelingen. Behandlingen starter med aktiviteter som har til formål å opprettholde vitale funksjoner og hindre utvikling av komplikasjoner. Disse inkluderer:

 • tilstrekkelig oksygenbehandling (tilførsel av fuktet oksygen gjennom en maske eller nasalkateter, om nødvendig overføring til kunstig ventilasjon av lungene);
 • stabilisering av blodtrykket (uakseptabelt som en signifikant økning, og en kraftig reduksjon i blodtrykket);
 • tiltak for å redusere hjerneødem og redusere intrakranialt trykk
 • forebygging og behandling av smittsomme komplikasjoner;
 • konstant medisinsk tilsyn av pasienten på grunn av plutselig og rask forverring av tilstanden hans.

Narkotikabehandling for hemorragisk slag er valgt av en nevrolog og resuscitator.

For å stoppe ytterligere blødning i hjernevevet, foreskrives pasienten legemidler som reduserer permeabiliteten til vaskulære vegger og hemostatika.

For å redusere intrakranielt trykk, osmotiske diuretika og saluretika, er kolloide løsninger indikert. Terapi med diuretika krever regelmessig overvåking av konsentrasjonen av elektrolytter i blodet og rettidig korreksjon av vann-elektrolyttbalansen, om nødvendig.

For å beskytte hjernen mot hypoksi og skade på frie radikaler, brukes stoffer som har en utbredt antioksidant effekt, som for eksempel Mexidol.

Kirurgisk behandling av hemorragisk slag er indikert med en diameter på intrakraniell hematom som overstiger 3 cm.

Med dype intrakranielle hematomer er tidlig intervensjon ikke begrunnet, siden den er ledsaget av en forverring av det neurologiske underskuddet og høy postoperativ dødelighet.

Lateral og lobar hematomer fjernes ved en direkte transkranial rute. Med medial form av hemorragisk slag er det mulig å fjerne hematom ved en mer mild stereotaksisk metode. Ulempen med den stereotaksiske metoden er umuligheten av å utføre en grundig hemostase, så etter slike operasjoner er det risiko for rebleeding.

I noen tilfeller, i tillegg til å fjerne hematom, oppstår drenering av hjernens ventrikler også. Indikasjoner for utvidet kirurgisk inngrep er cerebellar hematom, akkompagnert av okklusal ødem i hjernen og massive ventrikulære blødninger.

Med alle prestasjonene i moderne medisin dør 40% av pasientene i den første måneden etter slag og 5-10% i løpet av det følgende året.

Mulige konsekvenser av hemorragisk slag og komplikasjoner

Alvorlighetsgraden av tilstanden til en pasient som har gjennomgått et hemorragisk slag, graden av utvikling av funksjonshemning og overlevelse avhenger i stor grad av lokalisering av intrakranielt hematom.

Hematomdannelse i ventriklene i hjernen forårsaker forstyrrelser liquorodynamics, forårsaker hjerneødem utvikler seg raskt, noe som i sin tur kan føre til livstruende blødning i de første timene.

Den vanligste varianten av sykdommen bløder i hjernens parenchyma. Blod infiltrerer nervevevet og forårsaker massiv død av nevroner. Konsekvensene av hemorragisk slag i dette tilfellet bestemmes ikke bare av lokalisering av det patologiske fokuset, men også av størrelsen.

Etter omfattende blødning i sen periode, observeres følgende komplikasjoner:

 • brudd på lembebevegelse, utilstrekkelig koordinering;
 • mangel på følsomhet i de berørte delene av kroppen;
 • svelging lidelser;
 • brudd på bekkenorganene;
 • kompleksitet i prosessen med perception, behandling og memorisering av informasjon, tap eller reduksjon i evnen til å generalisere, logisk tenkning;
 • brudd på tale, fakturaer, brev;
 • ulike lidelser i psyke og atferdsreaksjoner (desorientering i rom, angst, løsrivelse, mistenkelighet, aggressivitet).

En sunn livsstil reduserer risikoen for å utvikle aterosklerose og hypertensjon, noe som reduserer risikoen for intrakranielle blødninger

Prognose for hemorragisk slag

Generelt er prognosen for hemorragisk hjerneslag ugunstig. Ifølge ulike forfattere når dødeligheten 50-70%. Til dødelig utfall fører til økende ødem og forstyrrelse av hjernen, en tilbakevendende blødning. Mer enn 65% av overlevende pasienter oppnår uførhet. Faktorer som øker prognosen av sykdommen er:

 • alderdom;
 • sykdommer i det kardiovaskulære systemet;
 • hjerneblødning;
 • lokalisering av hematom i hjernestammen.

Den mest ugunstige prognose i hemoragisk slag bedring i form av psykiske, sensoriske og motoriske funksjoner som ble observert ved omfattende blåmerker, lesjoner i dype strukturer i hjernen (limbiske system, subkortikal kjerner), cerebellar vev. Blødninger i hjernestammen (arealet av vasomotorisk og respiratoriske sentre), selv når tid begynt intensiv behandling fører til hurtig død hos pasienter.

De fleste av de overlevende av stroke forblir immobilisert, og mister deres evne til selvbetjening. Som et resultat, har de ofte utvikler kronisk patologi - trykksår, venøs trombose i de lavere ekstremiteter, som i sin tur fører til utvikling av tromboemboliske komplikasjoner, hvorav den mest farlig er det PE (lungeemboli). I tillegg utvikler urinveisinfeksjoner, kongestiv lungebetennelse, sepsis, kronisk hjertesvikt ofte. Dette ytterligere forverrer pasientens livskvalitet, og forårsaker også dødsfall i tidlig og sen fjerntid.

forebygging

Hovedmålet for hemorragisk slagtilfelle er tilstrekkelig og rettidig behandling av arteriell hypertensjon og andre sykdommer ledsaget av økt blodtrykk:

 • hypertyreose;
 • hormon-produserende adrenal binyrene;
 • feokromocytom;
 • aterosklerose;
 • vegetovaskulær dystoni;
 • nyresykdom (glomerulonephritis, abnormiteter i strukturen av nyrene, nyresvikt).

Det er like viktig å lede en sunn livsstil, noe som innebærer:

 • nektelse av røyking og misbruk av alkoholholdige drikker;
 • vanlig, men ikke overdreven fysisk aktivitet;
 • daglig går i frisk luft;
 • riktig ernæring;
 • normalisering av kroppsvekt.

En sunn livsstil reduserer risikoen for atherosklerose og hypertensjon betydelig, noe som medfører redusert risiko for intrakranielle blødninger.

Les Mer Om Fartøyene