Hemorragisk hjerneslag

Stroke hemorragisk er en klinisk form for akutt cerebrovaskulær ulykke (ONMC). I 85% av tilfellene utvikler dette skjemaet i strid med integriteten (brudd) av intrakranielle fartøy. Og 15% av hemorragiske slag berører økt vaskulær gjennomtrengelighet.

Angivelig praktiserende leger, hemoragisk slag - er den farligste, tung type slag, som kjennetegnes ved den direkte brudd av cerebrale blodkar og påfølgende blødning inn i hjernevevet. Naturligvis er konsekvensene av denne tilstanden også farlig, og prognosen for utvinning kan være skuffende.

Denne prognosen skyldes det faktum at etter en hemoragisk slag, hevelse, komprimering og tap av hjernevev skjer utrolig raskt, og deretter, for levering av akuttleger har et minimum av tid, og sjansen for en levetid kan lett gå tapt.

klassifisering

Klassifiseringen av hemorragiske slag i ICD 10 er basert på lokalisering av blødning. Avhengig av dette, er fire typer sykdom preget:

 • intracerebral, når hematom er lokalisert i parankymen av det nervøse vevet;
 • Subaraknoidal, forekommer når karene av arachnoid er skadet;
 • ventrikulær, hvor blodet er funnet i en av de fire ventriklene i hjernen eller dens akvedukt;
 • om den blandede typen snakker i en kombinasjon av de tre første.

I ulike områder av lesjonen kan spesifikke symptomer utvikle seg, slik at selv etter å ha undersøkt pasienten å anta plasseringen av hematomet.

Hemorragisk slag - hva er det?

Dette er en hjerneskade som utvikler seg som følge av skade på vaskemuren og som et resultat en blødning i vevet eller inn i rommet mellom hjernens membraner. I sistnevnte tilfelle tar hemorragisk hjerneslag ekstraordinært rask behandling. Spesielt hvis det er en utstrømning av en stor mengde blod.

Sykdommen oppstår oftere plutselig på dagtid, når blodtrykket øker (hypertensiv krise), med alvorlig fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overbelastning.

Hjerneslag, er hjernestammen en svært farlig tilstand, fordi i denne avdelingen ligger vitale nervesentre og kjerner av hjernenerver. Blødning inn i bagasjerommet i tillegg til utvikling av bilateral lammelse, sanseforstyrrelser og svelging, er plutselig tap av bevissthet mulig med rask utvikling av koma, svekket funksjon av de respiratoriske og kardiovaskulære system i forbindelse med tap av luftveiene og vasomotoriske sentre. I slike alvorlige tilfeller er sannsynligheten for et dødelig utfall 80-90%.

patogenesen

Utløsermekanismen for parenkymblødning er et brudd på permeabiliteten og / eller integriteten til karene i hjernens indre strukturer. Som et resultat strømmer blodet eller penetrerer gjennom vaskulærveggen. Det er en uorganisering (forstyrrelse) av neuronernes arbeid med sin hurtige død. Dessuten lider hjernevævet både fra impregnering med blod og fra utgangen gjennom "ravaging" -fartøyet er mye større enn med hemorragisk slag i hjernehylsene. Derfor kan selv en liten mengde blod forårsake stor skade.

Med subarachnoid blødning, derimot, i blodet i brudd på blodet, utøver blodet i mindre grad trykk på hjernecellene. Men det sprer seg veldig fort, noe som øker sonen av "nederlag". For alle typer hemorragiske slag er den raske utviklingen av cerebral ødem karakteristisk.

årsaker til

Hvorfor forekommer hemorragisk slag, og hva er det? Et hjerneslag kan oppstå på grunn av medfødte og oppkjøpte patologier som fører til prosesser:

 • anatomiske endringer, ødeleggelse av arterier i arteriell hypertensjon;
 • dannelse og ruptur av intrakranielle aneurysmer, arteriovenøse misdannelser, duralfistler og karotid-cavernøse anastomoser;
 • utgangen av blod fra mikroangiomaene, amyloidplakkene (med amyloid angiopati);
 • trombose av intrakranielle vener;
 • septisk arteriebetennelse.

Den vanligste årsaken til hemorragisk slag er vedvarende økning i blodtrykket. Hypertensiv krise fører til spasme og lammelse av cerebrale arterier og arterioler. Som et resultat er det utilstrekkelig tilførsel av blod til hjernevævet. Med andre ord utvikler iskemi, som et resultat av hvilke metabolske prosesser brytes, noe som bidrar til en økning i permeabiliteten av blodkar for plasma og formede elementer.

symptomer

I tilfelle av hemorragisk hjerneslag symptomer utvikles akutt, de består i følgende:

 1. Raskt voksende hodepine - spesielt svært alvorlige, ledsaget av kvalme, oppkast, hetetokter og impulser i hodet, smerter i øynene når man ser på skarpe lys eller roterende elever rundt, utseendet på en rød sirkel foran øynene,
 2. Forstyrrelser i åndedrettsprosessen, hjertebanken.
 3. Krenkelser av bevissthet av varierende alvorlighetsgrad - søppel, bedøvelse eller koma.

Kanskje en plutselig oppstart av sykdommen med utviklingen av et epileptisk anfall. På stranden bakgrunn av full helse, mens sterke følelser i arbeid, under traumer med folk gråter faller, kaster hodet tilbake, slo i kramper, puste hest, munnen skum (muligens med blod på grunn av bitt av språk).

Som regel har hemorragisk slag en ensidig karakter, det vil si at det påvirker høyre eller venstre side. De videre komplikasjonene vil avhenge av den berørte siden av hjernen.

Å diagnostisere et angrep i andre mennesker:

 1. Be om å smile, hvis smilet er asymmetrisk, er sannsynligheten for et slag høyt.
 2. Hev hendene til personen og be dem om å holde deg foran, hvis en hånd senkes, så er det også risiko for angrep.
 3. Spør det enkleste spørsmålet - hvis tale endres, er dette også et tegn på et slag.

Ved de første manifestasjoner av hjerneslag, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp - en ambulanse skal innkalles og sendes til sykehuset.

diagnostikk

Diagnosen "hemorragisk hjerneslag" i en medisinsk institusjon utføres på grunnlag av følgende undersøkelsesmetoder:

 • CT-skanning av hjernen;
 • magnetisk resonans imaging (MR) i hjernen;
 • EKG;
 • cerebral angiografi;
 • lumbal punktering.

Basert på data fra alle studier, blir pasienten tildelt behandling - et kompleks av nødtiltak som stabiliserer pasientens tilstand, og da - eliminere konsekvensene av et slag.

Behandling av hemorragisk slag

Ved diagnostisert hemoragisk beredskap består behandlingen av et kompleks av tiltak for beredskap og en etterfølgende lang gjenopprettingstid (rehabilitering), utført i etapper. Pasientens terapi skal startes i de første 2-4 timer etter symptomstart i sykehusets nevrologiske eller nevrokirurgiske avdeling. I tilfelle strekket er omfattende, kan pasienten falle inn i koma, som krever sykehusinnleggelse i intensivavdelingen.

Hovedoppgaven til leger er å opprettholde de organer og systemer som fungerer, spesielt viktige. For dette formål blir narkotika som støtter hjertearbeidet introdusert. Hvis pusten blir forstyrret, utføres intubasjon av luftrøret og pasienten er koblet til ventilatoren. Med hemorragisk slag er det nødvendig å senke arterielt blodtrykk så snart som mulig for å eliminere ytterligere blødning. Det anbefales å opprettholde systolisk blodtrykk ved 130 mm Hg. Det er nødvendig å kjempe med hjernesødem, administrere diuretika.

Kirurgiske behandlingsmetoder brukes også ofte. Han påkalles i tilfeller hvor det er et utstrakt blødning (40 ml blod eller flere) i cerebellum induserte aneurisme og førte til fordreining av hjernestammen, obstruktiv hydrocefalus og omfattende hematom subkortikale (3 cm diameter).

Under operasjonen må kirurgen helt fjerne blodpropper fra hjernens overflate, minimere skade på vevet og derved redusere mengden nevrotoksiske stoffer fra blødningsdannelsen og redusere intrakranialt trykk.

effekter

Komplikasjoner av hemorragisk slag kan forekomme både i den akutte perioden og i lang tid fra blødningstidspunktet.

Blant de vanligste er:

 1. Brudd på motorfunksjoner, parese og lammelse.
 2. Brudd på tale, skriveproblemer, lese og telle.
 3. Endringer i oppfatningen.
 4. Krenkelser i tankegangen, hukommelsessvikt, tap av evnen til å lære.
 5. Endring i atferd, manifestert i form av aggresjon, langsom reaksjon, frykt, etc.
 6. Endringer i følelsesmessige og sensoriske sfærer (depresjon, plutselig endring i humør, angst, lavt selvtillit).
 7. Brudd på prosessene for urinering og avføring.
 8. Smertefornemmelser som ikke stoppes av smertestillende midler.
 9. Epileptiske lidelser.

Konsekvensene av hemorragisk hjerneslag, som regel, forblir for resten av livet ditt. Brudd på motorisk og sensorisk funksjon, tale, svelging krever konstant oppmerksomhet fra slektninger som bryr seg om pasienten. Ved manglende evne til å bevege seg og gå, er det nødvendig å sikre forebygging av trykksår.

rehabilitering

Gjenoppretting er en langvarig prosess og krever både pasienten og hans nære slektninger, tålmodighet, utholdenhet, utholdenhet og tro. For å gjenopprette motorfunksjonene, brukes et sett med tiltak, inkludert:

 • treningsbehandling
 • massasje
 • klasser på spesielle simulatorer.

For å gjenopprette tale må du ha en tale terapeut og psykolog. Rehabiliteringsperioden avhenger av graden av alvorlighetsgrad av hjerneskade. Som regel, med omfattende slag, tar rehabilitering flere år. Ofte opprettholder pasientene funksjonsnedsettelser for resten av livet. Ifølge statistikken går bare 15-20% av pasientene tilbake til fullverdig liv.

Prognose for gjenoppretting

Prognosen for hemorragisk slag er generelt ugunstig. Den totale dødeligheten når 60-70% etter fjerning av intracerebrale hematomer - ca 50%. Om lag 90% av pasientene, i sopor eller koma, dør i de første fem dagene, til tross for intensiv behandling.

 1. Hovedårsakene til død av både opererte og uopererte pasienter er et økende ødem og dislokasjon av hjernen (30-40%).
 2. Den nest vanligste årsaken er en gjentakelse av blødning (10-20%).

Ca. 2/3 av pasientene som har hatt et hjerneslag forblir deaktivert. De viktigste faktorene som bestemmer resultatet av sykdommen, i henhold til volumet av hematom medfølgende breakout blod inn i ventriklene, lokalisering av hematom i hjernestammen, før mottaks antikoagulantia, tidligere hjertesykdom, alderdom.

Komplett karakterisering av hemorragisk slag: symptomer og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er hemorragisk slag, syv typer sykdom. Symptomer og behandling.

Hemorragisk slag - dette er en akutt blødning i hjernen på grunn av ruptur eller økt vaskulær permeabilitet. Denne sykdomsforstyrrelsen er forskjellig fra det klassiske (iskemiske) slaget, som forekommer oftere (70% av pasientene).

Hemorragisk og iskemisk slag

Tegn vaskulære endringer i ischemisk slag - trombe okklusjon av lumen, og derved forekommer gradvis nekrose av hjerneceller, og i hemoragisk - krenkelse av integriteten til den vaskulære vegg, noe som resulterer hjernevev impregnert og presset ekstravaserte blod.

Et hjerneslag i hemorragisk type er en farlig og lumsk sykdom. Det er preget av:

 • Suddenness (hos 60-65% av pasientene, blødning oppstår uten tidligere symptomer).
 • Høy dødelighet (60-70% av pasientene dør innen den første uken etter sykdomsstart).
 • Dyptgripende uføre ​​overlevende pasienter - 70-80% av mennesker lenket til sengen og kan ikke ta vare på seg selv, resten 20-30% er mindre uttalt nevrologiske utfall (forstyrret lemmer, turgåing, tale, visjon, intelligens og så videre.)

Mer enn 80% av blødninger i hjernen er forbundet med økt blodtrykk (hypertensjon). Ved å ta antihypertensive legemidler (normaliserende blodtrykk) kan du redusere risikoen for slag, mengden blødning og alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis pasientene er innlagt på en medisinsk institusjon i de første 3 timene, øker sjansene for overlevelse. Spesialiserte rehabiliteringssentre bidrar til å gjenopprette hjernens tapte funksjoner etter et slag. Fullstendig utvinning skjer sjelden, men det er mulig.

Behandling av slag utføres av en nevrolog (nevropatolog), og om nødvendig, kirurgisk behandling - en nevrokirurg.

Denne artikkelen er beskrevet i detalj hva er hemoragisk slag, og hvor farlige de er, hva er årsakene og manifestasjoner av hvordan å behandle denne sykdommen, noe som påvirker resultatene og prognoser.

Essensen og stadiene av hemorragisk slag

Stroke - nekrose av hjerneområdet på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser. Hemorragisk type slag er en av sykdommens varianter, som er basert på blødning i vev, membraner eller ventrikler i hjernen.

Stadier for utvikling av patologiske endringer er:

Et brudd eller svekkelse med en økning i permeabiliteten til veggen av en arteriell eller venøs kar som er ansvarlig for blodtilførsel til hjernen (innstrømning eller utstrømning av blod).

Strømmen av blod utover fartøyet inn i hodeskallenes hule.

Dannelse av et hematom (blodpropp) eller impregnering av hjernevev med blod.

Direkte ødeleggelse, irritasjon av hjerneceller med blod og produkter av dets forfall.

Kompresjon, forskyvning av nervesenter som ligger nær blødningen.

Utseendet til ødemet av hele hjernen, som er presset inn i et hulrom, begrenset av beinets skall.

Resultatet av alle disse endringene er et brudd på funksjonen ikke bare av de ødelagte nervecellene, men av hele hjernen. Jo mer slik blødning i volum, jo ​​mer utprøvde nevrologiske lidelser, og tyngre pasientens tilstand. Det er fare for plutselig stopp av pust og hjerte.

Typer av hemorragiske slag

Avhengig av hvilken del av hjernen det oppstår blødning, isoleres 7 typer hemoragiske slag. De er oppført i tabellen:

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Hovedårsaken til hemorragisk slag er en reduksjon i styrke og elastisitet i intracerebrale kar. Dette kan skyldes slike faktorer:

 • Hypertensjon - økning i trykket i et plutselig fall (noen trykk av hypertensive kriser til 190-220 / 100-120 mm Hg...) og ved en konstant liten økning (150-160 / 90-100 mm Hg.. )..
 • Medfødt og ervervet vaskulære misdannelser - misdannelser (unormal plexus defekte arterier, vener og lymfe kanaler i form av glomeruli) og aneurisme (bunten, og tynning av karveggen fremspringet av posen). Arteriovenøs misdannelse i hjernen
 • Aterosklerose - avsetning av kolesterol plakk i hulrommet i de cerebrale arterier, noe som gjør dem svake og sprø, særlig på steder hvor de avgrene i rett vinkel.
 • Inflammatoriske og vaskulære degenerasjonsendringer (substitusjon vegg normale eller defekt arrvev) mot encefalitt, lupus erythematosus, vaskulitt, kronisk forgiftning av organismen.
 • Redusert blodpropp, som kan være forårsaket av sykdommer (hemofili, leukemi, trombocytopeni), Hypovitaminosis, overdose krovorazzhizhayuschih medikamenter (aspirin, heparin, warfarin, etc.).

Personer i fare

Personer med økt tendens til hemorragisk slag - en risikogruppe for oppstart av denne sykdommen:

Symptomer og manifestasjoner av hemorragisk hjerneslag

I 65-75% av tilfellene forekommer hemorragisk slag i løpet av dagen, når personen er maksimal aktiv. Han manifesterer et sterkt tap av bevissthet om noen få sekunder. I løpet av denne tiden klarer pasientene bare å gi et plutselig høyt gråte, noe som skyldes en alvorlig hodepine, som trekker oppmerksomheten til andre. Etter det mister personen bevissthet og faller.

1. Symptomer - Forløpere av slag

En del av pasientene (20-30%) kan notere i flere minutter, timer eller til og med dager som tidligere slag symptomer:

 • alvorlig hodepine i form av angrep eller vedvarende;
 • svimmelhet og generell svakhet;
 • kvalme og oppkast, ikke bringe lindring;
 • økt eller redusert følsomhet, følelsesløp i huden på lemmer og ansikt;
 • varmt varmt flush og rødt ansikt;
 • irritabilitet i forhold til sterkt lys og høye lyder;
 • muskel svakhet i lemmer på halvparten av kroppen, ansikts skråhet;
 • Visuelle forstyrrelser i form av å falle ut av feltene i synsfeltet.

2. Manifestasjoner midt i en sykdom

Det detaljerte kliniske bildet av hemorragisk slag er representert ved slike manifestasjoner og symptomer:

 • Fravær av bevissthet (koma) eller søppel (retardasjon, døsighet).
 • Hyppig støyende eller svekket pust.
 • Kramper (hele kroppen spenning, helling av hodet og tråkking av lemmer muskler).
 • Skjev flate på grunn av muskelspenninger på den berørte side av halvkulen eller avslapping (hengende munnviken, øvre øyelokk, kinn parusyaschie bevegelse under pusting) på den motsatte side slag). Skewed ansikt - et av symptomene på hemorragisk slag
 • Snu øynene mot den berørte halvkule i hjernen, eller deres kaotiske bevegelser ("flytende" øyeboller).
 • Dilering av eleven på siden av den berørte halvkule.
 • Reduser eller øker muskeltonen og refleksene på lemmerne motsatt den berørte halvdelen av hjernen.
 • Meningeal symptomer - spenning av occipital muskler, manglende evne til å bøye hodet, ta haken til brystet.

Den generelle tilstanden hos pasienter med hemorragisk slag er alvorlig, kritisk. Til enhver tid kan døden oppstå som følge av å stoppe pust og hjerteslag. Derfor bør pasienter på kortest tid leveres til en medisinsk institusjon. Blødninger i hemisfæren er mindre farlige for livet, i motsetning til stammene til trunk lokalisering eller sprekker inn i hjernens ventrikler, som i 98% av tilfellene slutter dødelig.

3. Manifestasjoner i gjenopprettingsperioden

Hvis pasienter med hemorragisk slag kan bli lagret, møter de et nevrologisk underskudd - symptomer forårsaket av skade på hjerneområdet hvor blødning oppstod. Det kan være:

 • vedvarende hodepine;
 • forstyrrelser i koordinering av bevegelser;
 • parese og lammelse - brudd på lembebevegelser på den ene halvdelen av kroppen, da de stadig er i en halvbøyet stilling, og de kan ikke være ubente;
 • brudd på tale og fullstendig fravær;
 • psykiske lidelser og irritabilitet;
 • synshemming for å fullføre blindhet;
 • skjev ansikt;
 • manglende evne til å gå uavhengig og til og med sitte;
 • vegetativ tilstand - fravær av tegn på cerebral aktivitet (bevissthet, minne, tale, bevegelser) med reddet pust og hjertebank.

Symptomene på sykdommen og deres varighet avhenger av hvor blødningen er og dens volum. De første 3 dagene er de farligste, for på dette tidspunktet i hjernen er det alvorlige brudd. De fleste dødsfall (80-90%) forekommer nettopp i denne perioden. De resterende 10-20% av pasientene dør innen en til to uker. Overlevende pasienter gjenopprettes gradvis fra noen uker til 9-10 måneder.

Konsekvensene av et slag beror på hvilke deler av hjernen som ble påvirket

diagnostikk

Basert på symptomene og dataene i undersøkelsen, kan diagnosen hemorragisk slag bare mistenkes. En slik sykdom krever nøyaktig verifisering (bekreftelse), da dette påvirker terapeutisk taktikk. Pålitelige diagnostiske metoder:

Lumbal punktering - en punktering av en tynn nål i ryggraden, hvorved cerebral væske (cerebrospinalvæske) sirkulerer for å ta det til analyse. Diagnosen av hemorragisk slag blir åpenbart dersom et stort antall erytrocyter er funnet i cerebrospinalvæsken, eller det har en rosa farge.

Datamaskin og magnetisk resonansavbildning - Moderne metoder for rask og pålitelig diagnose av hemorragiske slag. De tillater ikke bare å bestemme selve faktumet av sykdommen, men også å estimere størrelsen, volumet, blødningsstedet, dets forhold til ventrikulærsystemet. Basert på disse dataene kan du bestemme valget av behandlingsmetode, prognosen og det mest sannsynlige resultatet.

Cerebrovaskulær angiografi - innføring av kontrastmiddel i cerebrale arterier med ytterligere registrering hjerne vaskulært mønster på røntgenfilm og en elektronisk bærer. På denne måten kan den eksakte plasseringen av det brutte fartøyet bestemmes. Men den viktigste fordelen med metoden - verdien av forebyggende angiografi er i stand til å oppdage karlidelser (misdannelser og aneurismer) i hjernen og å bruke deres eliminering før pause.

Behandlingsstadier, moderne metoder og forberedelser

Hovedregelen for medisinsk behandling for hemorragisk slag er å starte behandlingen, så snart som mulig (i de første 3 timene etter sykdomsutbruddet). Den generelle algoritmen til behandlingstiltak består av tre trinn.

Fase ett - akuttomsorg

Hans mål - opprettholdelse av livet, umiddelbar transport av pasienten til nærmeste sykehus, der det er en gjenoppliving avdeling. På denne tiden:

 • Vurdering av nivået av bevissthet.
 • Evaluering av pulsen på nakke og hjertebanken - i deres fravær, begynner hjertemassasje (ca. 100 trykk per minutt på brystbenets nedre del).
 • utredning - i fravær av start kunstig åndedrett ved fremgangsmåten i munn til munn (sette pasienten på ryggen, så mye som mulig for å rette ut halsen, hodet bakover, for å utføre to innblåsninger 30 press en hjertemassasje).
 • Hvis pusting og hjerterytme lagret, så vel som å skape forutsetninger for kramper luftveis: sette pasienten på den ene side, og gir fri drenering og skum spytt fra munnen.
 • Måling og korreksjon av blodtrykk (oftere må det reduseres: injeksjoner av magnesiumsulfat, enalapril, dråper pharmadipin, diuretika).
 • Litt opp hodet, eller sørg for at hodet er i horisontal stilling, men under ingen omstendigheter var det lavere enn kroppens posisjon.
 • Påfør en ispakke på hodet.
Førstehjelp for hjerneslag før ankomsten av leger

Fase to - spesialisert omsorg og medisinering

De fleste pasienter med hemorragisk slag er i alvorlig eller ekstrem alvorlig tilstand. Derfor er de på sykehus enten i intensivavdelingen eller i intensivavdelingen, der det er forhold for å gjenopplive om nødvendig (maskinvarepust, droppere, defibrillator). Behandling på dette stadiet:

 • Måling og korreksjon av blodtrykk: med økende intravenøs eller intramuskulær inntasting av Enap, Benzohexonium, Dibasol. Hvis pasienten kan svelge - dråper Pharmadipin, tabletter Metoprolol, Clopheline. Lavt trykk korrigeres ved innføring av mesaton, dopamin, prednisolon.
 • Åndedrettsvern: Hvis det mangler eller er defekt - er det nødvendig med kunstig ventilasjon på apparatet, hvis det holdes - brenner oksygenblandingen gjennom masken. Å puste gjennom oksygenmasken
 • Redusere ødem i hjernen - innføring av narkotika: L-Lysine escinate, Dexamethason, Furosemide, Manitol.
 • Vedlikehold av hjerneceller tilførsel - intravenøse injeksjoner: Ceraxon, Actovegin, Cavinton, Thiocetam, Pyracetam, Cortexin.
 • Hemostatiske stoffer: Dicykin, Etamsylat, Vikasol, Aminokapronsyre;
 • Vedlikehold av blodmikrocirkulasjon på optimal nivå: intravenøs infusjon Reosorbilact, Cytoflavin, Glukose med vitaminer.

Trenger jeg en operasjon?

Ikke alle hjerneblødninger kan utryddes kirurgisk. Tre typer operasjoner brukes:

Trepanering - fjerning av et fragment av skallenbenet over blødningsområdet. Gjennom den dannede kanalen fjernes det akkumulerte blodet. Fordelen med teknikken er at den tillater ikke bare å fjerne hematomet, men reduserer også trykket i kranialhulen og hjerne ødem. Operasjonen er mest egnet for overfladiske blødninger i hemisfæren, hjernehematomer.

Punksjon - kranisk punktering under kontroll av spesialutstyr. Nålen føres til blødningssonen med ytterligere suging av blod. Metoden er indikert for hemorragisk slag i de dype delene av hjernen.

Dreneringsoperasjoner - installasjon av rørformig drenering i hjernens ventrikler for å sikre utstrømning av væske med blod, redusere intrakranialt trykk.

Trinn tre - restaurering av skadede nerveceller og rehabilitering

Hvordan behandle hemorragisk slag i siste stadium:

 • Medisiner. Vi må fortsette å ta medisiner, redusere hjernecelle: Cortexin, Tiotsetam, Fezam, Sermion, Aktovegin, Cere, Cinnarizine og andre.
 • Tilby organisme med næringsstoffer: den lagrede svelg - anriket med vitaminer og protein måltider, ved brudd svelge - blanding og findelte matvarer som er innført i magen ved tvangsforing, i fravær av bevissthet - intravenøse aminosyrer (Infezol, Aminosol).
 • Profylakse av decubitus: Bytt posisjonen til pasientens kropp hver 2. time, bruk en anti-decubitusmadrass, tørk huden med kamferalkohol.
 • Forebygging av smittsomme komplikasjoner fra luftveiene (lungebetennelse): administrere antibiotika (Ceftriaxon, Levofloxacin, Amikacin).
 • Spesiell fysioterapi øvelser, gymnastikk, massasje, fysioterapi. For å påbegynne en slik gjenoppretting bør behandlingen være umiddelbart etter stabilisering av pasientens tilstand. Men en fullstendig kompleks rehabilitering kan kun utføres under betingelsene for spesialiserte rehabiliteringssentre.
Funksjonell elektrostimulering (FES) er en av metodene for rehabilitering etter et slag

De nyeste retningslinjene for behandling av hemorragisk slag

Den mest diskuterte moderne metoden for behandling av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser er introduksjonen av stamceller (humane celler, hvorfra alle cellene i kroppen er avledet). Prosedyren er veldig effektiv, men innebærer en rekke vanskeligheter:

 • Det er ikke nok klinikker involvert i voksende stamceller;
 • prosessen med dyrking er lang, så det må gjøres på forhånd, før noen sykdommer kommer;
 • ekstremt høy kostnad for prosedyren;
 • selv stamceller kan ikke påvirke prognosen med massive blødninger eller slag i hjernestammen.

Profylakse, prognose, utfall

For å hindre hemorragisk slag er også vanskelig, så vel som å behandle det, men det er mulig. For å gjøre dette trenger du:

 • Eliminer alle mulige årsaker og risikofaktorer (de er beskrevet i avsnittet "Personer i fare"), spesielt hos personer etter 45-50 år.
 • Å håndtere behandling av hypertensjon.
 • Svært tilbakevendende hodepine, som ikke tidligere var der, en ukontrollert økning i blodtrykk - en anledning til angiografi av cerebral fartøy. Det vil eliminere svake kar, som vil forhindre sykdommen.

Dessverre, om lag 70% av pasientene med hemorragisk hjerneslag dør. I utgangspunktet skjer dette av følgende grunner:

 • eldre alder (over 70 år);
 • alvorlige sammenhengende sykdommer (hjerte, lunger, indre organer);
 • stor blødning;
 • gjennombrudd av blod i hjernens ventrikler;
 • lokalisering av hjerneslag i hjernestammen.

Hvis disse faktorene ikke er notert, er livsprognosene gunstige. Tidlig behandling (innen de første tre timene etter berøringens start), vedvarende og langvarig rehabilitering (ca. et år) øker sjansene for å maksimere fullstendig utvinning av en person. I en alder av 45-56 år med små hemorragier i hjernebarken er det mulig.

Hemorragisk slag: behandling, konsekvenser og spådommer

En av de mest farlige sykdommene i hjernen er hemorragisk hjerneslag. Det skjer spontant, og hos personer over 35 år, og ifølge statistikk, er det i de fem største patologiene som resulterer i et dødelig utfall. Dette forklares av det faktum at som et resultat av et slikt slag er det blødning i hjernen med den påfølgende dannelsen av ødem.

Generell informasjon

Hemorragisk slag er en av slagslagene. I motsetning til iskemisk, som skjer oftere og med rettidig diagnose er vellykket herdet, resulterer hemorragisk ofte i pasientens død. Med et slikt slag er det en forstyrrelse av hjernens sirkulasjon, ruptur av karene og, direkte, en blødning i hodeskallenes hule. I risikogruppen - personer i alderen 35-50 år som lider av hypertensjon.

Vær oppmerksom! Alvorlighetsgraden av tilstanden bestemmes av størrelsen på sprengningsbeholderen, avhengig av hvilken hjerne kan få opptil 100 ml blod. Deretter ødelegger det celler, forflytter vev, provoserer utviklingen av hematom og hjerneødem.

Suksessen med å behandle hemorragisk slag beror på aktualiteten til å tilby kvalifisert medisinsk behandling. I tilfelle av fravær begynner vevnekrose, som ender med et dødelig utfall. Alvorlige konsekvenser av sykdommen oppstår etter 3-6 timer. Etter dette er sjansene for overlevelse hos mennesker minimal. Og selv om han klarer å overleve, mest sannsynlig resten av dagene vil han tilbringe i vegetativ tilstand.

årsaker

Mekanismen for hemorragisk slagutvikling, samt årsakene til utseendet, er godt studert, likevel, frem til nå er denne sykdommen vanskelig å diagnostisere. For å lette oppdraget til legen, samt å beskytte deg mot alvorlige konsekvenser, er det verdt å huske de faktorene som kan provosere patologi.

Ofte lider folk av en sykdom som har:

 • arteriell hypertensjon og hypertensjon (de står for opptil 85% av alle diagnoser);
 • medfødt eller anskaffet vaskulær aneurisme;
 • arterio-venøse misdannelser;
 • vaskulitt, inflammatorisk og dystrofisk forandring i blodkarets vegger;
 • blodsykdommer, hvor prosessen med dens koagulasjon brytes, for eksempel hemofili;
 • levercirrhose, noe som fører til en reduksjon i nivået av erytrocytter;
 • fødselsdefekter av cerebral fartøy eller betennelse i deres vegger;
 • beriberi;
 • diabetes mellitus;
 • hjernesvulster;
 • Kardiovaskulære sykdommer og ryggmargesykdommer;
 • amyloid angiopati, som manifesteres ved avsetning av protein på blodkarets vegger;
 • rus.

Viktig! Risikoen for hemorragisk slag øker ved bruk av antikoagulantia, fibrinotiske stoffer og andre legemidler som fortynner blod (aspirin, heparin).

I tillegg er det fare for folk som:

 • misbruke alkohol;
 • røyking,
 • bruk narkotika;
 • lider av fedme- eller lipidspektrumforstyrrelser;
 • misbruk fett og kjøtt mat
 • er stadig i en tilstand av nervøs overbelastning eller er utsatt for hyppig stress;
 • led sol eller termisk sjokk;
 • hardt arbeid (refererer til fysisk arbeidskraft);
 • har slektninger med slik patologi (i dette tilfellet snakker vi om arvelighet).

Mekanismen for utvikling

Økt blodtrykk fremkaller en fortykning av det muskulære laget av arteriene og arteriolene. Deretter impregneres de med blodproteiner og blir sprø. Dette fører til utviklingen av en microaneurysm - en utvidelse, som på tidspunktet for en kraftig økning i blodtrykket (hypertensive krise) kan bli sprukket.

En annen variant av utviklingen av patologi er skaden på veggene til fartøyene, som et resultat av hvilken permeabiliteten stiger, og blodet passerer gjennom dem. I medisinsk praksis kalles dette begrepet "diapedesis blødning".

Vær oppmerksom! Hemorragisk slag, preget av blødning, diagnostiseres oftest hos eldre. I mellomtiden, aneurisme (dilatasjonsverdier lumen) eller defekter i deres utvikling, som i fremtiden kan føre til en hemoragisk hjerneslag, finnes ikke bare blant unge mennesker, men også blant tenåringer og barn. I dette tilfellet anbefales de sterkt å følge en sunn livsstil og nøye overvåke helsen.

Symptomer på hemorragisk hjerneslag

Den største faren for sykdommen ligger i det faktum at det oppstår plutselig. I dette tilfellet oppstår en piercing, skarp smerte i hodet, hvoretter personen mister bevisstheten.

I mellomtiden er utseendet på denne smerten foran visse tegn. Du kan observere dem fra flere timer til flere dager. Disse er:

 • urimelig kvalme og oppkast, som ikke bringer lindring;
 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • svakhet;
 • nummenhet av hender og føtter;
 • et rush av blod til ansiktets hud;
 • nedsatt hudfølsomhet;
 • pulsering i hodet;
 • umulighet å se på lyset;
 • intermitterende puls;
 • plutselig tap av kontroll når en person ikke forstår hvor han er og ikke kan snakke;
 • dobbeltsyn eller synshemming.

Hvis disse symptomene oppstår, kontakt lege omgående eller ring en ambulanse. Før ankomsttidspunktet er det nok å gjennomføre en liten test for å sikre at mistankene er riktige.

For å gjøre dette, spør pasienten:

 • smil - i tilfelle av hemorragisk slag, hans smil vil bli vridd på grunn av uendeligen på den ene halvdelen av ansiktet;
 • vis språk - sistnevnte vil også være buet i munnen;
 • hev hendene - Med pre-sultanum, løft begge hender samtidig og hold dem i samme høyde problematisk;
 • si navnet ditt eller gjenta noe forslag - Det vil være vanskelig å gjøre dette på grunn av sløret tale.

Sammen med disse tegnene kan pasienten ha feber, pustestopp, kramper kan utvikle seg.

På utviklingen av sykdommen og utseendet av hjerneødem-bevis:

 • manifestert strabismus;
 • Svak reaksjon av elever til lys;
 • asymmetri av ansiktet;
 • endring i rytme og dyp pust
 • krenkelse av hjerteaktivitet
 • "Flytende" bevegelser av eyeballs;
 • et sterkt fall i blodtrykket.

typer

Avhengig av plasseringen av lesjonen, er følgende skilt:

 • Subaranhoidal blødning - preget av akkumulering av blod under meningene. Utvikler på grunn av en aneurysm eller vaskulær patologi.
 • Parenkymal blødning - Den mest populære arten, preget av blodinntak i hjernens substans. Som et resultat av en person som er diagnostisert med et hematom - et hulrom med blod, medfører død av omgivende celler, og derved øker risikoen for død, eller hemoragisk impregnering. Sistnevnte er karakterisert ved å komme inn i blodet og hjernevevet er manifestert ved å øke vaskulær permeabilitet eller ta antikoagulanter. På grunn av mindre påvirkning på vevet enn i tilfelle av hematom, er prognosen for behandlingen gunstig.
 • Intraventrikulær blødning - Det er fast ved brudd på vaskulære plexuser og slutter ofte med hydrocephalus og hjernesødem. Til tross for all innsats fra leger, dør slike pasienter allerede på 2. - 3. dag etter utviklingen av hemorragisk slag.
 • Sub- og epiduralblødninger - De er traumatiske.

Vær oppmerksom! Det er også blandede blødninger der det forekommer endringer som er karakteristiske for forskjellige slagslag.

Avhengig av lokalisering av hematomer, skiller subdural og intracerebral. Den første er funnet under dura mater.

Intracerebral kan være i forskjellige områder, på grunn av hva denne typen slag er delt inn i:

 • lateral - lokalisert i de subkortiske kjernene;
 • lobar - i hjerneflatene, fanger hvitt og grått stoff;
 • medial - i thalamus sonen;
 • blandede hematomer vises umiddelbart på flere steder.

I følge tiden som er gått siden utviklingen av patologi, er det:

 1. Akutt periode, på grunn av en blødning øker trykket i kranialhulen. På dette tidspunktet fortsetter blodet å akkumulere, påvirke nervevevet og provosere utseendet av hjerne ødem. Maksimumsperioden som kan vare i en akutt periode er opptil 7 dager.
 2. Restorative stadium - er preget av utvikling av reparative prosesser, fjerning av blod og restaurering av vev. Det kan vare i flere måneder, fra 2 til 4 uker.
 3. Perioden av gjenværende fenomener. Den strekker seg for livet. Ved rettidig tilrettelegging av medisinsk kvalifisert behandling gjenoppretter pasientene ikke bare tale- og kroppsfunksjoner, men forblir også i stand til å arbeide.

Diagnose av hemorragisk slag

Hvis du har hodepine, spesielt en som er konstant lokalisert på ett sted, bør du umiddelbart gå til nevrolog for en avtale. I tillegg kan han anbefale konsultasjoner fra en endokrinolog, reumatolog, kardiolog eller øyelege.

Diagnose av hemorragisk slag er:

 • samling av anamnese;
 • utføre en datamaskin tomografi som gjør det mulig å avsløre størrelser og et sted for lokalisering av en lesjon;
 • i noen tilfeller magnetisk resonans avbildning;
 • utføre lumbal punktering og undersøkelse av cerebrospinalvæske for å detektere antall erytrocytter;
 • angiografi, inkludert med innføring av kontrastmedium;
 • elektroensfalografi og radiografi av skallen.

Førstehjelp for hemorragisk slag og behandling

Førstehjelp for hemorragisk slag er:

 • ringer ambulanslaget;
 • sette pasienten på sengen på en slik måte at hodet hans er 30 grader over kroppen;
 • slipp ham fra knusende klær;
 • gir ham frisk luft.

Vær oppmerksom! Gi mat og drikke til slike pasienter før ankomst av legene er forbudt. I ekstreme tilfeller kan de fukte leppene med vann. De har heller ikke lov til å gi dem trykkreduserende legemidler, fordi hjernen som følge av en skarp faller, risikerer ikke å motta næringsstoffene som er nødvendige for normal funksjon. Ved utvikling av anfall, må det tas hensyn til at tungen ikke synker og ikke blokkerer tilgangen av oksygen.

Behandling av hemorragisk slag beror på sin type. Som regel fjernes hematomene kirurgisk ved å utføre trepanering av skallen. Parenkymale blødninger behandles medisinsk med nevroprotektorer, osmodiuretika, antibiotika, elektrolyttløsninger, kalsiumkanalblokkere og legemidler som stopper blod. Sammen med dette utføres profylakse av trykksår.

Deretter foreskrives pasienten en streng sengestøtte, som kan vare opptil 3 uker, og riktig ernæring hvis personen er bevisst. Massiv mat er tillatt med unntak av sur, røkt, saltet, fet, og også te og kaffe.

Viktig! I løpet av denne perioden er ikke bare røyking forbudt, men også bruk av friske grønnsaker og frukt, sjokolade, sjømat, siden de alle bidrar til utvikling av gjentatte blødninger.

effekter hemorragisk slag, prognose

Opptil 80% av mennesker dør på grunn av et hemorragisk slag. Resten overlever og til og med av og til kvitte seg med de ubehagelige konsekvensene. Sistnevnte karakter bestemmes av lokalisering, blødningens størrelse og omsorgens aktualitet.

Med hemorragisk slag kan du forvente:

 • koma, som ender i en vegetativ tilstand eller død;
 • Dyp funksjonshemming;
 • nedsatt motorfunksjon
 • fullstendig eller delvis tap av tale
 • fravær av svelgingbevegelser;
 • tap av evne til å utføre enkle handlinger knyttet til orientering i rommet;
 • brudd på tankeprosessen, tap av minne, logisk tenkning;
 • atferdsforstyrrelser, når det er en urimelig aggresjon, gråt, skrekk;
 • psykologiske abnormiteter, søvnproblemer;
 • tap av evne til å kontrollere urinering og avføring;
 • utseendet av epilepsi;
 • Utseendet av smerte i ulike deler av kroppen.

Nøyaktige prognoser gir ikke leger. I medisinsk praksis, mange tilfeller der pasientene overlevde etter alvorlige blødninger eller døde på grunn av små. Den tapte juridiske kapasiteten ble returnert takket være hardt arbeid og støtte fra slektninger.

For dette, avhengig av skaden, kan det brukes og utføres:

 • fysioterapi og massasje;
 • hydroterapi;
 • fargeterapi;
 • leksjoner med en taleterapeut;
 • sysselsetting på simulatorer.

Hemorragisk slag er en farlig sykdom som påvirker mennesker rundt om i verden. I lys av økt dødelighet er det lettere å hindre enn å behandle. For å gjøre dette er det nok å lede en sunn livsstil og regelmessig gjennomgå undersøkelser med en lege.

Olga Chumachenko, lege, medisinsk anmelder

3 683 totalt antall visninger, 7 visninger i dag

Hemorragisk hjerneslag: klassifisering, diagnose og konsekvenser

Til dags dato er hjerneslag først og fremst i dødelighet. I medisin utmerker seg hemoragiske og iskemiske slag, som er delt inn i underarter i henhold til graden av kompleksitet og opprinnelsessted. Den farligste er hjernehemoragisk hjerneslag, som plutselig begynner å skade hjernevævet raskt.

Beskrivelse av sykdommen

Hemorragisk slag er en forstyrret blodsirkulasjon av en akutt natur som oppstår i hjernegruppene. Det oppstår som følge av blødning direkte inn i hjernen og dens rom, og er ikke-traumatisk i naturen.

Når det er et brudd på fartøyet, mottar hjernedepartementet som matet fra det ikke tilstrekkelig blodstrøm. Som et resultat oppstår døden til nervesystemet i denne avdelingen. Blodet i det skadede karet komprimerer hjernens myke vev, noe som fører til ødem og forskyvning av deler. Den alvorligste og farligste komplikasjonen av sykdommen er nettopp puffiness og kompresjon av hjernevevet dannet av hematom. Disse faktorene gir en høy grad av funksjonshemning og død.

Blødning i hjernen går gjennom ulike scenarier. Dette avhenger av diameteren av det skadede fartøyet og plasseringen av lokaliseringen. Ofte avhenger graden av alvorlighetsgrad av mengden blod som strømmer. Strømmen av store fartøy er ekstremt rask og forårsaker dannelsen av store hematomer. De igjen forårsaker ofte død i de første timene etter at utbruddet begynte.

Endringer i hjernen kan starte plutselig, noe som gjør tilstanden til offeret ekstremt vanskelig. Ganske raskt kan han falle i koma, noe som indikerer en alvorlig utvikling av sykdommen. Det er i sin tur en trussel mot livet og oppstår ved hevelse av en av hjernens avdelinger.

Ifølge eksperter opptrer hemorragisk slag mot bakgrunnen av sykdommer som kan gi ham en start. Den vanligste sykdommen som har et slag er hypertensjon. Ved høyt arterielt trykk, spesielt krisen, øker risikoen for blødning til tider. Og til og med mindre brudd i blodkarets vegger i kombinasjon med hypertensiv krise, kan det føre til brudd. Et slikt resultat blir vanligvis observert med negative endringer i løpet av hypertensjon. Når det er skarpe og høye blodtrykkshopp som ikke blir overvåket, begynner hjerneblødning ofte.

En viktig faktor er plasseringen av det skadede karet, det vil si til hvilken avdeling blodet skal helles og hematomet skal vokse. Blødning i cerebrospinalvæsken, hjernen eller avdelingene har forskjellige konsekvenser.

klassifisering

Ved blødning skjer nesten øyeblikkelig død i hjernestammen. Det er sjelden nok å redde liv for personer med denne diagnosen. Selv i tilfelle vellykket behandling, er det ikke mulig å gå tilbake til tidligere liv.

Faktum er at denne delen av hjernen er direkte forbundet med ryggmargen, og fungerer også som et senter for alle menneskelige organer og systemer. Denne lenken gir kroppen en mulighet til å se, puste, høre og andre vitale funksjoner. Det er også ansvarlig for hjerteslag, lungefunksjon og termoregulering. Det er derfor et brudd i hjernestammenes drift i de fleste tilfeller resulterer i døden.

Avhengig av hvor utløpet skjedde, utmerker seg følgende typer slag:

 1. Perifer - brudd på et fartøy som ligger på hjernens periferi eller direkte i tykkelsen av vevet.
 2. Ventrikulær utstrømning - ruptur av fartøyet plassert i sidekammerene.
 3. Subarachnoidal outpouring - ruptur av fartøyet rettet mot den myke, harde og spindelbanen i hjernen.
 4. En kombinert utstødning - den kombinerer flere arter, da den påvirker mer enn ett område av hjernen.

En mindre farlig blødning i slag er perifer, fordi det ikke alltid forårsaker dannelse av hematomer og død av deler av hjernen. Hematomene selv, avhengig av hvor de befinner seg, er også delt inn i typer:

  • Lobar hematom - ligger i en av hjernens deler, men det påvirker ikke barken.
  • Medial blødning, som danner hematom, skader thalamus.
  • Lateral - den dannede hematom påvirker subkortiske kjerne, som er i hvitt materiale.
  • Blandet - en type hyppig forekommende hematom, som påvirker flere deler av hjernen.

Avhengig av opprinnelsen er denne typen slag inndelt i to typer:

 1. Primær slagtype. I de fleste tilfeller er utbruddet på grunn av tynningen av blodkarets vegger, samt den hypertensive krisen. Akselerasjonsfaktorer kan tjene som overdreven fysisk anstrengelse eller nervesjokk.
 2. Sekundær type slag. Det er diagnostisert i nærvær av vener og arterier, som både er medfødt og tilegnet karakter. Dessuten er utseendet mulig som følge av skade på hemangioma eller aneurisme.

Symptomer og tegn på sykdom

Symptomer på hemorragisk slag kan være cerebral og brennvidde. Den første gruppen påvirkes av plasseringen av det skadede karet, og også hvilken del av hjernen som er skadet som følge av dette. Symptomer på den andre gruppen er avhengige av hemodynamiske lidelser.

For gruppen av cerebrale egenskaper er følgende symptomer karakteristiske:

 • Hyppig smerte i hodet;
 • Kvalme og selv oppkast;
 • svimmelhet;
 • Endringer i bevissthet.

Mesteparten av slaget begynner plutselig, etter alvorlig stress, tretthet eller overdreven stress. Men noen ganger kan det bli alvorlig eller moderat hodepine, rødhet i ansiktet og utseendet på røde nyanser i det omkringliggende rommet.

Når begynnelsen av slag begynner, kan offeret miste bevisstheten og så falle inn i koma. Den naturlige nyanser av huden er erstattet av blå-lilla. Og til berøring blir huden kald. Rhythmic og lydløs pusting endres til hes, støyende og rask. Ved begynnelsen av sykdomsutviklingen er det økt arterielt trykk, ledsaget av kvalme og oppkast.

Hvis du ser på pasienten direkte i øyet, kan det bemerkes at hans elev på den berørte siden av kroppen har blitt mer forstørret. Noen ganger er et hemorragisk slag karakterisert ved en divergerende øyebevegelse.

Den motsatte siden av hjerneskade kan ha følgende symptomer:

 • Utelatelse av hjørnet av munnen;
 • Mangel på tonus i øvre øyelokk;
 • Unaturlig bevegelse av kinnet i pusteprosessen.

Hyppig akkompagnement av hemorragisk slag er lammelse av kroppsdelen. Det er preget av en nedgang i reflekskapasiteten til sener og hud, samt en reduksjon i muskeltonen. Hvis den sårede løfter hånden opp, kan han ikke holde den i denne posisjonen, lemmen vil falle alene. Inkontinensen av avføring og urin kan oppstå under utviklingen av et slag, og epileptiske anfall er mindre vanlige.

Coma er hovedindikatoren for en persons alvorlige tilstand med hemorragisk slag. Det må nødvendigvis styres av egnede spesialister. Dens varighet kan vare fra 2-3 timer til flere dager. Og jo lenger offeret er bevisstløs, jo mer farlig for hans helse blir konsekvensene.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Subarachnoidal utstrømning i hjernen hos en pasient kan skyldes brudd på en aneurisme av fartøyet. Det er preget av et plutselig utseende av alvorlig smerte i oksipital og frontal region, som deretter passerer over hele hodet. Umiddelbart etter smertestart, er det andre tegn på hemorragisk slag. nemlig:

 • Urimelig spenning;
 • Kvalme og påfølgende oppkast;
 • Forbedret svettefrigivelse;
 • Hjertebanken;
 • Kortsiktig eller langsiktig depresjon av bevissthet;
 • Anfall av epileptisk natur;
 • Økt kroppstemperatur.

Ved 1-3 uker etter berøring, har pasienten en alvorlig tilstand, som skyldes hjerne ødem. Det er derfor denne personen må være på sykehus under oppsyn av leger. Hvis pasienten har kroniske sykdommer eller patologier, kan deres forverring mot et slag føre til døden. Og allerede etter fjerde uke er det noen forbedringer i tilstanden.

årsaker

Noen typer hemorragisk slag kan forekomme i ung alder, mindre ofte hos barn. Årsakene til utviklingen er:

 • Craniocerebral skade og hjernerystelse;
 • Overdreven fysisk stress;
 • Stressfulle situasjoner.

Hyppige forløpere av et slag kan være:

 • Hodepine som er lokalisert i en bestemt del av hodet;
 • Smertefulle opplevelser i øynene;
 • Glare foran øynene;
 • Lyder i hodet, så vel som svimmelhet;
 • Forringelse av orientering i rommet.

Men ofte utvikler hemorragisk hjerneslag uten tidligere symptomer. For sin begynnelse er preget av en sterk kjedelig smerter i nakken, etterfulgt av kvalme og oppkast, feber opp til 39 grader, tap av bevissthet, lysskyhet, nerveskader ett eller begge øyne.

Førstehjelp

Mens ambulansen ikke er ankommet, skal pasienten få følgende førstehjelp:

 1. Legg offeret på en flat, horisontal overflate og løft hodet. For å gjøre dette kan du bruke en tett pute eller rulle. Hvis dette ikke var til stede, bruk godt tett klær.
 2. Fjern alt klær som kan hindre pusteprosessen.
 3. Vri hodet til siden, slik at når du kaster opp en person, stikker han ikke på sin egen oppkast.
 4. Åpne vinduene for frisk luft.
 5. Det er tilrådelig å ringe spesialister samtidig som begynnelsen på sykepleieomsorgen. I denne situasjonen kan hvert minutt redde en persons liv.

Jo mer kvalifisert hjelpen vil være, jo mindre komplikasjoner kan være til slutt.

diagnostikk

Diagnose av hemorragisk slag er bare mulig på et sykehus. For å gjøre dette, bør du søke hjelp fra nevrokirurger og nevrologer. Hjelp dem til å sette eller avvise diagnosen hjelper personlig samtale med pasienten, det kliniske bildet av sykdommen, samt tilleggsforskningsmetoder.

Du kan lage en nøyaktig diagnose med moderne diagnostikk. Nemlig: Datatomografi av spiral og multispiral type. Den inneholder en lagdelt røntgenstråle i hjernen. På bildene blir blødningsfokusene grundig inspisert. En annen metode for å løse diagnosen er MR (magnetisk resonansavbildning av hjernen). Det viser mer nøyaktige resultater, i sammenligning med computertomografi (CT), men det har noen ulemper.

 1. Hvis CT-prosedyren varer ikke mer enn 5 minutter, tar MR-en halv time. Og for et slag kan disse minuttene være avgjørende.
 2. MR er en dyrere prosedyre enn CT-skanning.
 3. Ikke alle sykehus har evnen til å utføre en MR-skanning, CT er mer vanlig.

Med den endelige diagnosen er behandling i nevralgi, nevrokirurgi eller gjenoppliving nødvendig, avhengig av pasientens tilstand. Hvis det foreligger bevis, kan det være nødvendig med kirurgisk inngrep. Det er imidlertid ikke alltid mulig og begrunnet i alle tilfeller. Operasjonen er et alvorlig slag for menneskekroppen og spesielt for hjernen, så løsningen må utføres av erfarne spesialister, og veier nøye alle fordeler og ulemper.

Stroke prognose

I de fleste tilfeller, med en bekreftet diagnose, er prognosen ugunstig. Et mer optimistisk bilde åpnes i tilfelle et supratetorialt hematom fra mer enn 60 ml, som kan fjernes kirurgisk. Unntak er tilfeller med hematomer på ca 100 ml med alvorlig deprimert bevissthet.

Hovedårsakene til døden etter operasjonen er økning i ødem, tilbakefall og forstyrrelse av hjernen (i 30-40% av alle tilfeller). Derfor bør en diagnostisk test utføres regelmessig dersom personen er i fare, og hvis det er mistanke.

behandling

Når behandling av et slag er nødvendig, er det nødvendig å forstå at blødningen allerede har skjedd, og skaden og døden av bløtvev og hjerneceller oppstår med rask styrke. Hvis prosessen varer flere dager i tilfelle et iskemisk slag og legene kan eliminere sykdommen, går det hemorragiske slaget mye raskere.

Av stor betydning er hastigheten på ankomsten av en ambulanse, diagnosen og starten på riktig behandling. Raske og samordnede handlinger av leger vil bidra til å redusere risikoen for død og øke sjansene for utvinning.

Konservativ behandling

Med denne typen slag er konservativ behandling mulig. Han er utnevnt av en nevrolog og utført på et sykehus. Hvis offeret er i koma, er han koblet til apparatet for kunstig ventilasjon. I de fleste tilfeller er hypotensive stoffer foreskrevet, som er rettet mot å opprettholde et normalt nivå av blodtrykk. Hvis hjerterytmen forstyrres, kan antiarytmiske legemidler foreskrives.

I tilfelle pasienten opplever iskemisk hjertesykdom, foreskriver legen administrasjonen av nitrater. Om nødvendig blir antioksidanter og hjerteglykolyse, som forbedrer hjertepumpens funksjon, introdusert i løpet av behandlingen.

En obligatorisk tilstand er oppførselen av nevrobeskyttelse, som er rettet mot å redusere hevelse i hjernen. Om nødvendig utføres symptomatisk terapi. Å ta smertestillende midler er tilrådelig hvis pasienten lider av vanlig hodepine.

Beroligende midler er nødvendige for psykomotorisk agitasjon. En obligatorisk tilstand er behandlingen av morbiditeter, da de kan bli forverret. En spesiell diett for slag er også foreskrevet.

Operativ behandlingsmetode

Den mest effektive måten å bli kvitt hematom, hevelse og redusere intrakranielt trykk er kirurgisk inngrep. Hans oppgave er å kvitte seg med konsekvensene av blødning. Det er mulig å foreskrive denne typen behandling i nærvær av et hematom fra ca. 10 ml. Som konsekvenser etter behandling kan nevrologiske reaksjoner oppstå.

I moderne medisinske forhold, for fjerning av konsekvensene av et hjerteinfarkt, kan både trepanering av skallen og en mikrokirurgisk operasjon utføres. Den mest brukte fibrinolyse og endoskopi av blodkar.

Men i denne metoden for behandling er det en rekke kontraindikasjoner:

 • Manglende stabilitet i pasientens tilstand;
 • Ustabile dynamiske indikasjoner (hjertebank, blodtrykk, etc.);
 • Tilstanden av koma;
 • Alvorlige sammenhengende sykdommer (diabetes, nyresvikt, etc.);
 • Alderskategori er eldre enn 70 år.

Resultatet av den kirurgiske behandlingsmetoden avhenger ikke bare av kvaliteten på hematomfjerningen og dens konsekvenser, men også på pre- og postoperativ terapi. Ved slutten av operasjonen er langsiktig behandling, et fullstendig kurs for rehabilitering, stabilisering av blodtrykket, installasjon av intrakraniale trykksensorer, forebyggende tiltak og mye mer nødvendig.

Indikasjoner for bruk

Noen ganger er operasjonen det eneste alternativet for å redde menneskelivet. Imidlertid er avtalen ikke tilrådelig i alle tilfeller. En lege kan ordinere en operativ inngrep hvis:

 • Det var et putamenal eller lobar hematom;
 • Nederlaget i hjernens midtre del (thalamisk hematom);
 • Hvis skade på hypothalamus skjedde over 10 cu. cm;
 • I noen tilfeller kan skade på hjernestammen. Men med en slik diagnose er det nødvendig å gjøre en grundigere tilnærming, siden et slikt hematom er fulle av et dødelig utfall.

Essensen av operasjonen

Operasjonen består i utvinning av blodpropper lokalisert i hematom. Dette er nødvendig for å minimere den negative virkningen av toksiner fra forfall av blodpropper på hjerneceller. Dessuten er dens gjennomføring rettet mot å bringe til normalt blodtrykk og sirkulasjonssystem. Hjernens vev påvirkes ikke under den kirurgiske prosedyren.

Varianter av operasjoner

Ofte, når utstrømningen av blod inn i hjernen oppstår, foreskrives operasjoner av en kombinert type. De kombinerer flere målrettede handlinger. Deres oppførsel avhenger direkte av nivået av kompleksitet av blødning og berørte deler av hjernen, samt på den generelle tilstanden til offeret. Avhengig av formålet er to typer operasjoner preget:

 1. Operativ inngrep for å redde celler og hjernerom, som er nødvendige for å sikre funksjonene til vitale funksjoner i menneskekroppen.
 2. Operasjoner rettet mot å gjenopprette hjernevæv som er ansvarlig for ryggmargen, kroppen som helhet, og for overføring av nerveimpulser til hjernebarken.

Avhengig av operasjonsmetoden, skiller du:

 1. Drift av en åpen type med trepanering av kranen.
 2. Ekstraksjon av hematomer ved punkturmetoden. Operasjonen utføres gjennom en liten punktering i skallen.
 3. Ekstraksjon av hematom ved punktering ved bruk av dreneringssystem. Dette systemet er nødvendig for påfølgende innføring av spesielle legemidler som reduserer risikoen for nye blodpropper. Også med hjelpen blir det døde blodet ekstrahert, der fibrinolytika ble introdusert.

Den åpne metoden for operasjon med trepanering av skallen brukes kun i de tilfellene når pasientens liv er truet, og selve operasjonen er den siste måten å redde en person på. Konsekvensene etter åpningen av skallen er ganske tunge, og det er også en stor mulighet for død. Indikasjoner for denne typen operasjoner inkluderer:

 • Talale og subkortiske utbrudd av blod, samt hematom i cerebellum med ytterligere forverring av pasientens tilstand.
 • Saker når det er nødvendig så snart som mulig å frigjøre de skadede delene av hjernen fra det dannede hematom.
 • Fordrivelse av hjernestammenes myke vev.

Lukkede operasjoner utføres ved hjelp av et endoskop. Takket være det vises hele prosessen på skjermen. Dette tar hensyn til alle foreløpige data som er oppnådd under diagnostisk prosess, noe som muliggjør det mest nøyaktige og effektive kirurgiske inngrep.

Mulige konsekvenser

Hemorragisk slag er et ganske uforutsigbart fenomen, der flertallet av ofrene ikke overlever. Men fortsatt klarer noen mennesker ikke bare å overleve, men også å få et minimum av tap. I dette tilfellet tillater velvalgt behandling, ernæring og rehabilitering over tid for å eliminere alle helsestap. Viktige forhold for fullstendig gjenoppretting er plasseringen av hematom og dens størrelse, samt kvalitativ og rettidig behandling.

Konsekvensene etter denne typen slag er nesten identiske med konsekvensene av iskemisk, men varierer i alvorlighetsgraden og i høy sannsynlighet for koma og død. Når et slag oppstår, blir fartøyets vegger skadet og så ødelagt, hvorfra blodet kommer inn i hjernen. Deretter er det skade på vevet og utseendet på et hematom. På kort tid begynner blodet å koagulere og prosessen med å dø. Produktene av denne reaksjonen påvirker hjernecellene negativt, danner betennelse og hevelse i hjernen. De negative konsekvensene av slag beror på volumet av blod, rupturen til fartøyet, og også på hastigheten for å gi dyktig omsorg.

Som praksis viser, ble hjerneblødning, som var forårsaket av hemorragisk slag, truet med følgende konsekvenser:

 • Dødelig utfall. Det observeres i de tilfellene når det er sterk blødning eller den ligger i hjernens deler som er ansvarlige for vitale funksjoner.
 • Tilstanden til koma som slutter med døden. Når en person faller inn i koma, mister han ikke evnen til å leve. Utfallet avhenger imidlertid av mange faktorer, inkludert graden av hematomdannelse.
 • Tilstanden til komaet med en ytterligere utgang fra den til vegetativ tilstand. Selv når en person kommer ut av koma, er han truet med døden. I dette tilfellet kan mange viktige funksjoner være fraværende (minne, tale, evnen til å bevege seg, etc.).
 • Ekskresjon fra vegetativ tilstand med etterfølgende alvorlig funksjonshemning. I dette tilfellet er pasienten ikke truet med døden, men han kan ikke leve et fullt liv. Han kan miste evnen til å snakke, flytte, være klar over hva som skjer og så videre.

Svært ofte fikk pasienter som overlevde alvorlige konsekvenser av hjerneslag. I sjeldne tilfeller observeres full eller delvis retur av alle funksjoner. Og dette skjer bare når blødningen var minimal og operasjonen ble utført i tide.

 • Brudd på motorfunksjoner. En person som har hatt et slag kan utøve ustabile kroppsbevegelser, stagger når han går, muligens ved hjelp av krykker for bevegelse. Evnen til å bevege seg forblir, men forårsaker svakhet og en rekke vanskeligheter.
 • Dysfunksjon av svelging. Disse konsekvensene er ganske farlige for en person, fordi de krever konstant omsorg for ham. Manglende evne til å svelge og tygge kan føre til at maten kommer inn i luftveiene, noe som vil føre til kvelning. Også dårlig tygget mat har en katastrofal effekt på tarmene og andre organer i fordøyelsessystemet.
 • Tale dysfunksjon. Mulig fullstendig eller delvis tap av tale, mangel på skrive- eller leseferdigheter.
 • Forringelse av arbeidet til de deler av hjernen som er ansvarlig for orientering i rommet. En person som har hatt et slag kan beholde sin visjon, men mister evnen til å forstå hva som skjer rundt seg. Slike personer kan ikke utføre de enkleste handlinger og ta vare på seg selv, og kan heller ikke bevege seg selvstendig langs gatene.
 • Forverring av prosessene for å tenke. Et strokeoffer mister evnen til å tenke og begrense logisk. Det kan være ødelagt eller mangler kortvarig eller langsiktig minne. Slike mennesker mister evnen til å lage selv grunnleggende beslutninger, lære og utføre enkle oppgaver.
 • Krenkelser i oppførsel. Endringer i bevissthet fører til upassende oppførsel. Den skadede kan oppleve urimelig frykt, aggresjon, tristhet eller hallusinasjoner.
 • Avvik i psykologisk sfære. Det kan være en vanlig depressiv tilstand, depresjon, følelser av angst og spenning.
 • Manglende evne til å regulere naturlige behov. I dette tilfellet observerer pasienten ufrivillige prosesser med avføring og urinering.
 • Epileptiske anfall. Slike komplikasjoner er observert hos 15-20% av alle som overlevde et slag.
 • Smertefulle anfall. Denne typen komplikasjoner er svært sjeldne. Angrepet kan dekke alle deler av kroppen, og smertsyndromet er ikke eliminert etter smertestillende medisiner. Dette skyldes at følelsen av smerte ikke oppstår som følge av eksterne faktorer eller spasmer, men skyldes skade på sentralnervesystemet.

Forebyggende tiltak

Den viktigste måten å unngå hemorragisk slag er behandling, de sykdommene som kan fungere som sin begynnelse. Dette gjelder hypertensjon og aterosklerose. Blodet må bevege seg gjennom fartøy med kolesterol innskudd og tynne vegger. Strømmen beveger seg med et tilstrekkelig høyt hode, som kan bidra til brudd.

Derfor kan regelmessig og noen ganger livslang mottak, antiaggregant og antihypertensive stoffer redusere risikoen for ruptur av vener og arterier med etterfølgende blødning i hjernen.

En viktig forebyggende metode er diagnose, som består av magnetisk resonansavbildning eller datatomografi. De oppnådde bildene gjør det mulig å snakke om tilstedeværelsen av glomeruli fra karene i hjernens sirkulasjonssystem eller om endringer i karossens vegger. Og jo tidligere disse problemene i sirkulasjonssystemet blir oppdaget, desto mer sannsynlig er de for å unngå brudd og utbruddet av et slag.

Indirekte forebyggende tiltak

Normaliser trykket og opprettholde helsepersonellets helse vil hjelpe et balansert kosthold. Folk som lider av høyt blodtrykk, bør du vite at akutt, salt og stekt mat er ekstremt uønsket. Hennes vanlige inntak øker hastigheten på blodstrømmen gjennom karene, noe som negativt påvirker tilstanden deres.

For å forårsake utvikling av aterosklerose og i fremtiden, kan et slag være vanlig forbruk av fett meieriprodukter, samt rødt kjøtt og halvfabrikata. Derfor, for blodkarens helse, bør forbruket av disse matvarene minimeres.

Kaffelelskere bør avstå fra drikkevarer som inneholder koffein. Og overdreven fysisk aktivitet er redusert til svømming eller sportslig gange. Slike øvelser bidrar til å styrke det vaskulære systemet. Dannelsen av microcracks i blodkarets vegger er lettere ved stressende situasjoner og røyking, derfor anbefales det også å nekte dem.

Som forebyggende tiltak viser, er det nok å lede en sunn livsstil, spise godt og trene moderat fysisk aktivitet. En annen viktig faktor er kontroll og behandling av høyt blodtrykk. Sammen vil disse metodene redusere risikoen for hemorragisk hjerneslag.

Les Mer Om Fartøyene