Algoritme for førstehjelp i slag: en utenforstående, deg selv, på gata og hjemme

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva bør være førstehjelp for slag. Funksjoner av beredskapstiltak hjemme og på gaten, avhengig av type slag.

Førstehjelpstiltak for slag er et kompleks av handlinger og aktiviteter rettet ikke bare for å redde pasientens liv. Tiden og korrektheten av gjengivelsen avhenger av muligheten for å gjenopprette ødelagte hjerneceller og funksjonelle evner i nervesystemet. Ifølge utenlandske og innenlandske eksperter er den optimale tiden for levering av pasienten til en medisinsk institusjon 3 timer fra sykdomsmomentet (jo tidligere, jo bedre).

Hva du trenger å gjøre når en person har et slag i utgangspunktet

Uansett hvor det skulle være et slag og uansett et slag - og pasienten selv (hvis tilstanden tillater det), og andre skal handle i henhold til en klar algoritme:

 1. Ikke bli panikk.
 2. Vurder pasientens generelle tilstand: bevissthet, pust, palpitasjon, trykk.
 3. Identifiser de åpenbare tegn på et slag: ensidig forlamning av arm og ben, skjev ansikt, taleforringelse, mangel på bevissthet, kramper.
 4. Ring en ambulanse på telefonnummer 103!
 5. Finn ut om sykdommens omstendigheter (om mulig, kort).
 6. Gi gjenoppliving (kunstig åndedrett, hjertemassasje), men bare hvis de er nødvendige (mangel på pust, hjertebank og brede elever).
 7. Legg pasienten på plass - på baksiden eller siden, eller med et litt hevet hode og bagasjerom, eller strengt horisontalt.
 8. Gi betingelser for god tilgang til oksygen til lungene og blodsirkulasjonen i hele kroppen.
 9. Hold orden på pasientens tilstand.
 10. Ordne transport til nærmeste sykehus.

Den akutte omsorg som er beskrevet ovenfor er generalisert og inkluderer ikke noen situasjoner som kan oppstå med slag. Sekvensen av hendelser trenger ikke alltid å være strengt det samme som i ovennevnte algoritme. I tilfelle av kritiske lidelser må pasienten opptre veldig raskt og utføre flere handlinger samtidig. Derfor, for å hjelpe hvis det er mulig, må du involvere 2-3 personer. I alle fall, etter algoritmen, kan du lagre pasientens liv og forbedre gjenopprettingsprognosen.

En detaljert beskrivelse av alle nødstiltak

Hver aktivitet som inkluderer førstehjelp for slag, krever riktig utførelse. Det er veldig viktig å holde fast i finesser, siden noen "små" kan være dødelige.

Uten oppstyr

Uansett hvor vanskelig pasientens tilstand var, ikke panikk eller oppstyr. Du må handle raskt, jevnt og konsekvent. Frykt, travelhet, hastighet, ekstra bevegelser forlenge tiden for gjengivelse av assistanse.

Rolig pasienten

Hver person med et slag som er bevisst, er nødvendigvis bekymret. Tross alt er denne sykdommen plutselig, slik at kroppens stressende reaksjon ikke kan unngås. Spenningen vil forverre tilstanden til hjernen. Prøv å roe pasienten, overbevise ham om at alt ikke er så skummelt, dette skjer, og legene vil bidra til å løse problemet.

Ring en ambulanse

Å ringe en ambulanse er en prioritet. Selv den minste mistanke om et slag er en indikasjon på en samtale. Spesialister vil bedre forstå situasjonen.

Ring 103, fortell dispatcheren hva som skjedde og hvor. Det tar ikke mer enn et minutt. Mens ambulansen vil være på vei, vil du gi nødhjelp.

Beregn den generelle tilstanden

Først av alt, vær oppmerksom på:

 • Bevissthet: Fullstendig fravær eller noen grad av forvirring (inhibering, døsighet) er et tegn på alvorlig slagtilfelle. Lysformer er ikke ledsaget av et brudd på bevisstheten.
 • Åndedrettsvern: Det kan ikke være forstyrret, men kan være fraværende, være intermitterende, støyende, hyppig eller sjeldne. Du kan kun gi kunstig åndedrett i fravær av åndedrettsbevegelser.
 • Puls og hjertebank: de kan være godt audisjonert, bli rask, arytmisk eller svekket. Men bare hvis de ikke er bestemt i det hele tatt, kan du gjøre en indirekte hjertemassasje.
Vurder pasientens tilstand og fastslå behovet for kardiopulmonal gjenopplivning

Identifiser tegn på et slag

Pasienter med hjerneslag kan være:

 • alvorlig hodepine, svimmelhet (spør hva en person er bekymret for);
 • kortvarig eller vedvarende bevissthetstap
 • skråt ansikt (be om å smile, grin tennene dine, stikke ut tungen din);
 • brudd eller mangel på tale (be om å si noe);
 • svakhet, følelsesløp i armen og benet på den ene siden, eller deres fullstendige immobilitet (be dem om å hente hendene foran dem);
 • nedsatt syn
 • brudd på koordinering av bevegelser.

Mangel på bevissthet eller en kombinasjon av disse tegnene er en høy sannsynlighet for et slag.

Korrekt stilling av pasienten

Uansett om pasientens bevissthet og generelle tilstand er forstyrret eller ikke forstyrret av et slag, trenger han hvile. Enhver bevegelse, spesielt uavhengig bevegelse, er strengt forbudt. Situasjonen kan være:

 • På ryggen med et hevet hode og bryst - med et reddet sinn.
 • Horisontalt på siden med hodet vendt mot siden - i fravær av bevissthet, oppkast, kramper. Korrekt posisjon av pasienten i fravær av bevissthet
 • Horisontalt på ryggen med et svakt tiltet eller vendt hode til siden - under transport og gjenopplivning.

Det er forbudt å snu en person på magen eller senke hodet under kroppsposisjonen!

Hvis det er kramper

Et kramsyndrom i form av en sterk belastning av hele kroppen eller en periodisk kramming av lemmer er et tegn på et alvorlig slag. Hva skal jeg gjøre med pasienten i dette tilfellet:

 • Legg på den ene siden med hodet ditt slik at spytt og oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 • Hvis det er mulig, plasser mellom kjever ethvert objekt som er pakket inn i en klut. Dette gjøres sjelden, så gjør ikke stor innsats - de vil gjøre mer skade enn godt.
  Ikke prøv å spre kjevene med fingrene dine - dette er umulig. Det er bedre å forstå hjørnene på underkjeven, prøv å ta det fremover.
  Ikke legg fingrene i pasientens munn (risiko for skade og fingertap).
 • Hold pasienten i denne stillingen til slutten av kramper. Vær forberedt på at de kan skje igjen.

På viktigheten av omstendighetene til sykdommen

Om mulig, finn ut hvordan personen ble syk. Dette er svært viktig, siden noen symptomer på slag kan observeres i andre sykdommer:

 • craniocerebral trauma;
 • diabetes mellitus;
 • hjernesvulster;
 • forgiftning med alkohol eller andre giftige stoffer.

Resuscitation: forhold og regler for gjennomføring

Ekstremt alvorlig slag, som påvirker vitale sentre, eller ledsaget av alvorlig hjerneødem, fortsetter med tegn på klinisk død:

 • fullstendig fravær av pusten;
 • utvidelse av elever av begge øyne (hvis bare en elev er forstørret - et tegn på et slag eller blødning i hemisfæren på siden av lesjonen);
 • fullstendig fravær av hjerteaktivitet.

Gjør følgende:

 1. Legg personen på ryggen på en hard overflate.
 2. Vri hodet til en side, bruk fingrene for å frigjøre munnen fra slim og fremmedlegemer (proteser, blodpropper).
 3. Kast hodet bra.
 4. Ta 2-5 fingre i begge henderens hjørner på underkjeven, skyv den fremover, mens tommelen åpner pasientens munn.
 5. Kunstig åndedrett: Dekke pasientens lepper med en hvilken som helst klut, og lene leppene tett, utfør to dype åndedrag (munn-til-munn-metoden).
 6. Hjertemassasje: Legg høyre hånd til venstre (eller omvendt), og koble fingrene til låsen. Påfør den nedre palmen til punktet for tilkobling av den nedre og midterste delen av pasientens brystben, utfør trykk på brystet (ca. 100 per minutt). Hver 30 bevegelser bør skifte med 2 åndedrag av kunstig åndedrett.

Hvilke medisiner kan gis under et slag?

Hvis en ambulanse kalles umiddelbart etter starten av et slag, anbefales det ikke å gi medisin til pasienten alene. Hvis leveransen til sykehuset forsinkes, støtter hjernecellerne hjemme hjulpet slike legemidler (helst i form av intravenøse injeksjoner):

 • Pyracetam, tiocetam, nootropil;
 • Actovegin, Ceraxon, Cortexin;
 • Furosemid, lasix;
 • L-lysin escinate.

Selvhjelp for slag

Evnen til å yte hjelp til hjerneslag er begrenset. I 80-85% av slaget oppstår plutselig, noe som manifesterer en kraftig forverring i tilstanden eller bevissthetstap. Derfor kan pasienter ikke hjelpe seg selv. Hvis du opplever symptomer som ligner på et slag:

 1. ta en horisontal posisjon med en forhøyet hodeend
 2. Fortell noen at du føler deg dårlig;
 3. ring en ambulanse (103);
 4. holder seg til strengt sengestil, ikke bekymre deg og ikke beveg deg for mye;
 5. frigjør brystet og nakken fra de komprimerte gjenstandene.

Hvis strekket er iskemisk

Ideelt sett bør selv førstehjelp for hjerneslag ta hensyn til sykdommens type. Sannsynligvis er beroligelsen iskemisk, hvis:

 • Stod opp om morgenen eller om natten i fred;
 • pasientens tilstand er moderat forstyrret, bevisstheten er bevart;
 • tegn på taleforstyrrelser, svakhet i høyre eller venstre ekstremiteter, ansiktsforvrengning;
 • ingen kramper.

Til slike pasienter er førstehjelp gitt av den klassiske algoritmen beskrevet ovenfor.

Hvis hjerneslaget er hemorragisk

 • dukket opp kraftig på høyden av den fysiske eller psykomotiske belastningen;
 • det er ingen bevissthet;
 • det er kramper;
 • forspenning av oksipitale muskler, det er umulig å bøye hodet;
 • høyt blodtrykk.

I tillegg til standard pleie, trenger slike pasienter:

 1. Stillingen er strengt med en forhøyet hodeend (med unntak av kramper eller gjenopplivning).
 2. Påfør en blære med is til hodet (helst til halvdelen der den påståtte blødningen er motsatt av immobiliserte anstrengte lemmer).

Funksjoner for å gi assistanse på gaten

Hvis strekningen skjedde på gata, har førstehjelpslevering slike funksjoner:

 • Få flere personer til å hjelpe. Organiser handlingene til hver av dem, klart tilordne ansvar (noen kaller en ambulanse, og noen vurderer den generelle tilstanden etc.).
 • Etter å ha satt inn den nødvendige stillingen til pasienten, slipper du nakken og brystet slik at det blir lettere for ham å puste (ta av slipsen, fjern knappene, løsne stroppen).
 • Vri lemmer, dekk personen med varme ting (i kaldtiden), massasje og gni dem.
 • Hvis det er en mobiltelefon eller kontakter med slektninger, informer dem om hva som skjedde.

Funksjoner av omsorg hjemme eller i et lukket rom

Hvis strekningen skjedde innendørs (hjemme, på kontoret, i en butikk, etc.), og i tillegg til standard førstehjelp, ta hensyn til:

 • Fri tilgang til frisk luft til pasienten: Åpne vinduet, vinduet, døren.
 • Løsne bryst og nakke.
 • Hvis mulig måle blodtrykket. Hvis det blir øket (mer enn 150/90 -.. 160/100 mm Hg) kan gis antihypertensive medikamenter under tungen (Kaptopress, Farmadipin, metoprolol), et lett trykk i solar plexus eller på lukkede øyne. Hvis senket - løft bena, men du kan ikke senke hodet, massere området av halspulsårene langs sidene av nakken.
Hvordan gi førstehjelp til hjerneslag innendørs

Førstehjelpseffektivitet og prognose

Ifølge statistikk, leverte den beredskapstiltaket til pasienter med hjerneslag med levering til en medisinsk institusjon i de første tre timene:

 • sparer liv på 50-60% av pasientene med alvorlige massive slag;
 • i 75-90% tillater full gjenoppretting av personer med mindre slag;
 • ved 60-70% forbedrer gjenopprettingsevnen til hjerneceller i et hvilket som helst slag (bedre med iskemisk).

Husk at et slag kan skje for enhver person når som helst. Vær klar til å ta det første skrittet for å hjelpe til med å bekjempe denne sykdommen!

Hemorragisk slag: årsaker, symptomer, nødhjelp

Stroke hemorragisk er en svært vanlig sykdom forbundet med en akutt nedsatt blodgennemstrømning i hjernen. Etter et angrep av et slikt slag, dør nesten en tredjedel av pasientene innen en måned, og resten av dem blir deaktivert for livet.

Årsaker til sykdommen

Emner av hemorragisk slag er ofte personer over 35 år, men det skjer hos unge mennesker som er avhengige av narkotikabruk. Angrepet skjer hovedsakelig i løpet av dagen og ganske uventet. På grunn av høyt blodtrykk, som er preget av høyt blodtrykk, er det et brudd på karet i hjernen.

Blodet begynner å fylle stedet, sprer hjernevævet og danner et blåmerke inne i skallen. Hvis det var et hemorragisk slag, kan høyre side av hjernen treffes med samme sannsynlighet som venstre side. Den alvorligste faren er en sykdom der sentrene av respirasjon og hjertebanken påvirkes i hodet.

Gitt konsentrasjonen av blødning, som beroligende hemorragisk provoserer, er den delt inn i disse typene:

 • Ventrikulær - når blodet forlater blodkarene i hjernens ventrikler. Denne typen sykdom fører hovedsakelig til døden;
 • Subaraknoid - når et aneurysmbrudd bløder i subaraknoidrommet (mellom arachnoid og de milde membranene). Pasienten trenger akuttmedisinsk behandling med inngrep av nevrokirurger og langvarig behandling under sykehusforhold;
 • Intracerebral - når blødning vises mot bakgrunnen av arteriell hypertensjon og forekommer i hjernens parenchyma. Det behandles med medisiner som reduserer blodtrykket. I noen tilfeller er det nødvendig å fjerne de dannede hematomene kirurgisk;
 • Blandet - når blodet sprer seg innenfor flere anatomiske soner.

Fra stedet for blodkonsentrasjon i hjernen avhenger også den fremvoksende symptomatologien av sykdommen.

Tegn på hemorragisk slag

Symptomatologi av sykdommen kan deles inn i slike grupper: cerebral og fokal. I forbindelse med brudd på hemodynamikk i hjernen er det slike generelle cerebrale symptomer:

 • smerte i hodet og svimmelhet;
 • nedsatt bevissthet;
 • en følelse av kvalme og trang til å kaste opp.

Brennpunktet av symptomer manifesterer seg avhengig av stedet der rupturen av fartøyet forårsaket hemorragisk berøring. Noen ganger kan symptomatologi være økende smerte i hodet, rødhet i huden på ansiktet, en endring i fargeoppfattelsen (det ses mest rødt). I denne beroligelsen feiler en person og begynner å komme inn i koma.

Huden på kroppen blir kald, pusten blir raskere, under det høres lyden og hvesen. Arterielt blodtrykk stiger kraftig, og puls tvert imot faller. Et slikt skarpt fall fører ofte til oppkast. Ofte fører hemorragisk slag til delvis lammelse og inkontinens av urin og avføring.

Hemorragisk slag, venstre side av hjernen der det er berørt, vil påvirke lammelsen av høyre side av kroppen og tilstedeværelsen av taleavvik. Med et høyresidig slag lamper det venstre side av kroppen, mens hørselen forverres, går landemerker i rommet tapt. Hvis en person er venstrehåndet, så i høyre halvkule har han et talesenter og sykdommen vil også påvirke talen.

Å være i koma er betraktet som en indikator på alvorlighetsgraden av sykdommen. Varigheten av det kan være fra et par timer til flere dager. I løpet av koma, gjør legene spådom om konsekvensene som vil forbli etter sykdommen.

Behandling og beredskap for hemorragisk slag

Når en person begynner hemorragisk slag, trenger han øyeblikkelig legehjelp. Mens spesialister reiser, bør førstehjelp gis:

 • Legg pasienten slik at hodet er litt hevet og vri det til siden (så hvis en person begynner å rive, vil den ikke kveles);
 • Hvis det er proteser i munnen, må de fjernes;
 • Hvis huden på ansiktet ditt er blitt lilla-blå, legg det umiddelbart kaldt på hodet ditt;
 • Hvis en person begynner å falle i koma, og du oppdager å stoppe å puste, så før du kommer til legene, gjør kunstig åndedrett.

Ved ankomst begynner ambulantene å slå ned pasientens høye blodtrykk. For å gjøre dette gjøres en spesiell injeksjon, eller hvis en person ikke kommer inn i koma - gi tablettene. For å unngå kramper og hjelpe pasienten å komme seg ut av stresset og støtene som er erfarne, foreskrive beroligende midler. Ved oppkast er foreskrevet antiemetika, og med hodepine og andre smertestillende midler.

Når pasienten allerede er på sykehuset, utfører spesialistene spesifikasjonen av den foreløpige diagnosen og de nødvendige studiene (MR, tomografi), som er i stand til å indikere alvorlighetsgraden av sykdommen. Det er tilfeller når det er nødvendig å utføre en kirurgisk prosedyre for å eliminere eksisterende hematomer. Beslutningen om å utføre slik behandling er akseptert av nevrokirurger, tatt i betraktning det generelle bildet av sykdommen og hensiktsmessigheten av operasjonen.

Rehabiliteringsperioden etter et hemorragisk slag er svært lang, men han kan ikke garantere en fullstendig, og til og med delvis, gjenoppretting av rettslig kapasitet. Rehabilitering utføres på sykehuset av spesialister og instruktører av treningsbehandling, samt i spesialiserte sanatorier. Det tar måneder og år å komme seg.

Hvis det er noen problemer med kardiovaskulærsystemet, bør du prøve å bli kvitt dem. Hos pasienter med hypertensjon skal trykket styres slik at det ikke oppstår plutselige overspenninger. Hvis det oppstår tegn på hemorragisk hjerneslag, må du umiddelbart ringe til en ambulanse. Dette vil bidra til å redde en persons liv, hvis det er mulig.

Nødhjelp for hemorragisk slag

Nødhjelp for hemorragisk slag. Førstehjelp for hemorragisk slag.

Nødhjelp for hemorragisk slag bør utføres i nevrologisk eller gjenopplivningsavdeling, i henhold til prinsippene formulert av BS Vilensky (1986):

1. Normalisering av vitale funksjoner (se emnet GENERELLE SPØRSMÅL OM RENAMMATOLOGI).

2. Pasienten skal legges i seng med hevet hodeend.

3. Med hemorragisk slag viser midlene som besitter egenskapene til hemostatika og angioprotektorer. Det valgte stoffet til dette formål er dicinon (synonymer: ethamylat, cyklonamid). Hemostatisk virkning av dicinon med IV-introduksjon begynner etter 5-15 minutter. Maksimal effekt kommer i 1-2 timer, handlingen varer 4-6 timer eller mer. Gå inn i / i 2-4 ml 12,5% av r-raet, deretter hver 4-6 time for 2 ml. Det kan injiseres intravenøst ​​i dryppet, og legger til de vanlige løsningene for infusjoner (MD Mashkovsky, 1997).

4. For normalisering av arteriell trykk iv-injeksjon av dibazol (2-4 ml 1% p-ra), clopheline (1 ml 0,01% p-ra), droperidol (2-4 ml 0,25% p-ra). I fravær av effekt vises ganglionblokkere-pentamin (1 ml 5% r-ra) eller benzohexonium (1 ml 2,5% r-ra), men administrasjonen av disse legemidlene bør utføres med forsiktighet og konstant overvåking av blodtrykk.

5. I forbindelse med en kraftig økning fibrinolyse cerebrospinalvæske viser epsilon-aminokapronsyre fra 20 til 30 g / 24 timer i de første 3-6 ukene (FE Gorbacheva, AA Skoromei, NN Yakhno, 1995).

6. Håndtering av hjerne ødemer og intrakranial hypertensjon - se emnet hjernedanser.

7. Håndtering av hypertermisk syndrom (hvis noen); konvulsiv syndrom (hvis tilgjengelig).

8. I mangel av bevissthet, er et forebyggende resept for antibiotika laget for å forhindre utvikling av lungebetennelse.

9. Pleie, med sikte på å forhindre trofiske komplikasjoner (bedsores).

10. Kontroll av tarmfunksjon.

11. Symptomatisk terapi.

bemerkning. De oppførte aktivitetene er tilpasset den spesifikke situasjonen.

Førstehjelp for slag

Førstehjelp for hjerneslag begynner i de første minuttene etter sykdommen. Dette vil bidra til å unngå utvikling av irreversible prosesser i hjernen og forebygge død. Det er kjent at de neste tre timene etter et slag er den avgjørende tidsperioden og kalles det terapeutiske vinduet. Hvis den pre-medisinske omsorg for hjerneslag var riktig og innen disse 3 timene, så er det håp for et gunstig utfall av sykdommen og en normal etterfølgende gjenoppretting av kroppens funksjoner.

Typer av slag:

 1. Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt. Det står for over 75% av alle tilfeller.
 2. Hemorragisk slag - hjerneblødning.

Slag - symptomer og førstehjelp

Tegn på hemorragisk slag:

 1. En kraftig alvorlig hodepine.
 2. Hørselstap.
 3. Oppkast.
 4. Lammelse av ekstremiteter.
 5. Forvrengt ansiktsuttrykk.
 6. Intensifisert salivasjon.

Symptomer på iskemisk slag:

 1. Gradvis følelsesløp i lemmer.
 2. Svakhet i arm eller ben på den ene siden av kofferten.
 3. Brudd på tale.
 4. Numbness of face.
 5. Hodepine.
 6. Svimmelhet.
 7. Tap av koordinering.
 8. Forringelse av syn.
 9. Kramper.

Først og fremst bør akutt medisinsk behandling bli kalt i tilfelle av slag eller når det er åpenbare symptomer. Det er nødvendig å være oppmerksom på at ved et anrop er det nødvendig å beskrive tegn på sykdom og status hos pasienten i detalj.

Nødhjelp med slag

Etter samtalen av det nevrologiske teamet, er det nødvendig å yte førstehjelp til offeret for hjerneslaget.

Hemorragisk slag - førstehjelp:

 • Legg pasienten på sengen eller på gulvet slik at skuldrene og hodet økes litt (ca. 30% av overflaten). Det er viktig å ikke flytte offeret for mye og ikke la ham gå hjem dersom streken skjedde på gaten;
 • Fjern eller løsne alle knusende plagg (krage, slips, belte);
 • hvis det er proteser i munnen, må de fjernes;
 • sørg for frisk luft;
 • Offrets hode skal være litt tiltet til siden;
 • Ved oppkast, grundig rengjør munnen ved hjelp av gasbind eller annet naturlig vev;
 • å feste noe i hodet noe (en flaske vann eller et frosset produkt). Kompresjonen påføres på siden av hodet som er motsatt til nummen eller lammede lemmer;
 • opprettholde blodsirkulasjonen i hender og føtter (dekk med et teppe, sett en varmepute eller et gult kort);
 • Å overvåke salivasjon, i tide for å rense munnhulen av overflødig spytt;
 • Ved lammelse, gni lemmer med en hvilken som helst olje-alkoholblanding (du må blande 2 deler vegetabilsk olje og 1 del alkohol).

Første førstehjelp for iskemisk slag:

 • å sette pasienten på samme måte som med hemorragisk slag - med hevet hode og skuldre;
 • Sikre freden og fraværet av bevegelse;
 • Støtte offeret i sinnet ved hjelp av bomullsull fuktet i ammoniakk eller vineddik;
 • følg normal pust, ikke la tungen falle;
 • ikke å tillate pasienten å drikke, ingen medikamenter, unntak kan være glycin og piracetam (de ikke har bivirkninger);
 • Spray kaldt ansikt og nakke med kaldt vann en gang i hver halvtime;
 • gni lemmer og trunk med hender eller en myk børste;
 • Ved forhøyet trykk er det nødvendig å varme pasientens ben eller plassere dem i varmt vann.

Nødhjelp for slag

Strokes - akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hodet (hjernen) og spinal (hjernen). De viktigste kliniske formene: I - forbigående forstyrrelser (a - forbigående iskemiske angrep, b - hypertensive cerebrale kriser); II - hemorragiske slag (ikke-traumatisk blødning i hjernen eller ryggmargen); III - iskemiske slag (hjerneinfarkt) med trombose, emboli, stenose eller vasokonstriksjon, samt med reduksjon av generell hemodynamikk (ikke-trombotisk mykning).

Med den emboliske karakteren av cerebral slag og venetrombose utvikler hemorragisk hjerneinfarkt ofte; IV - kombinert slag, samtidig som det er områder med mykning og blødningsfokus.

Transiente iskemiske anfall (TIA) - den mest hyppige varianten cerebralt slag ori hypertensjon, aterosklerose av cerebrale kar og utsatt for beholderne med unormal halsvirvler (spondylogenic sirkulasjonsforstyrrelser i vertebrobasilær pool). Til denne varianten bærer bare slike observasjoner hvor cerebrale og fokale nevrologiske symptomer passerer etter 24 timer.

symptomer. Karakterisert av cerebrale og fokale sykdommer. Fra hjerne symptomer, hodepine, svimmelhet av nonsystemisk natur, kvalme, oppkast, støy i hodet, mulige forstyrrelser av bevissthet, psykomotorisk agitasjon, epileptiforme anfall forekommer. Generelle cerebrale symptomer er spesielt karakteristiske for hypertensive cerebrale kriser. Hypotoniske kriser kjennetegnes av mindre alvorlige cerebrale symptomer og observeres mot en bakgrunn av lavt arterielt trykk for å svekke pulsen.

Focal symptomene ofte manifesterer seg i form av parestesier, nummenhet, prikking i lokaliserte områder av huden eller lemmer. Bevegelsesforstyrrelser er vanligvis begrenset bare av pensel eller håndens fingre og nedre ansiktsmusklene parese, observerte taleforstyrrelser, dysartri, økt dypt reflekser i ekstremiteter, er det patologiske tegn. Stenose eller okklusjon av arteria carotis er patognomonisk forbigående kryss okulopiramidny syndrome: nedsatt syn eller blindhet i ett øye og svakhet i øyet motsatt arm og ben. I dette tilfellet karotidarterien pulseringen kan variere (reduksjon eller forsvinning av krusning på den ene side) blir auscultated systolisk blåser støy under auscultation. Ved brudd av sirkulasjonen i vertebrobasilær bassenget er karakterisert ved mørkfarging av syn, svimmelhet, koordinasjonsforstyrrelser, nystagmus, dobbeltsyn, brudd på følsomheten av ansiktet, tungen. Transiente forstyrrelser i de store arteriene vises radiculomedullary myelogen claudicatio intermittens (gåing eller fysisk trening er det en svakhet i underekstremitetene, parestesi i dem, transiente forstyrrelser av bekkenorganer, som er uavhengig av hverandre etter en kort hvile).

diagnostikk. Når en pasient undersøkes, er det ikke umiddelbart mulig å avgjøre om et reelt slag i hjernens sirkulasjon vil være forbigående eller vedvarende. Dette kan bare gjøres etter en dag.

Førstehjelp. Pasienten må gi fullstendig fysisk og psyko-emosjonell hvile. Forskjellen patogenetiske mekanismer TIA definerer de forskjellige terapeutiske aktiviteter Når aterosklerotisk cerebrovaskulær insuffisiens anvendt kardiotonisk (1 ml av 0,06% løsning kortikona eller 0,025% oppløsning av strophanthin intravenøst ​​injisert med glukose, 10% oppløsning sulfokamfokain 2 ml subkutant, intramuskulært eller intravenøst ​​langsomt kordiamina subkutant 1 ml), angiotonic (et kraftig fall i blodtrykket injiseres subkutant eller intramuskulært med 1 ml 1% mezatona oppløsning, 1 ml 10% -ig kofeinbenzonata subkutant) for å øke mozgovog av blod (10 ml 2,4% aminofyllin oppløsning langsomt intravenøst ​​med 10 ml fysiologisk løsning, 4 ml 2% oppløsning av papaverin intravenøst, 5 ml 2% løsning i en dråpeteller trentala med saltvann eller 5% glukose) preparater. Tildel sedativa (bromkamfora 0,25 g av 2 ganger om dagen, tinktur av Leonurus 30 dråper 2 ganger om dagen) og høye symptomatiske midler rettet mot lindring av hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, hikke, etc.

sykehus. i et nevrologisk eller spesialisert nevrokirurgisk sykehus (angioneurosurgical department).

Hemorragisk slag.

Blødning utvikler seg i henhold til to mekanismer: etter type diapedesis og ved ruptur av fartøyet. Diapedesisblødning oppstår med hypertensiv krise, vaskulitt, leukemi, hemofili, akutt koagulopatisk syndrom, uremi. Blødning på grunn av ruptur av fartøyet forekommer med arteriell hypertensjon og lokale defekter i vaskulærveggen (aterosklerotisk plakk, aneurisme, etc.). Intracerebral hematom er oftest lokalisert i regionen av subkortiske noder og indre kapsel. Mindre ofte dannes det primære hematom i cerebellum og hjernestamme.

symptomer. For hemoragisk slag noe sted karakteristiske cerebrale symptomer: plutselig hodepine, kvalme og oppkast, bradykardi, rask depresjon av bevissthet. Focal symptomer avhenger av lokaliseringen av blødningen fleste hemoragisk hjerneslag oppstår hos middelaldrende og eldre, oppstår plutselig, når som helst på dagen. Pasienten faller, mister bevissthet, oppkast opptrer. Ved undersøkelse - ansikt skarlagen, snorking puste (piping), urininkontinens. Blodtrykket økes ofte. Gitt forekomsten av lesjoner i den interne kapselen, hjerne, hemiplegi kan gemigipesteziyu bli identifisert og pasientens bevisstløs tilstand. I tilfelle av et gjennombrudd av blod i subarachnomodelnoen, går det med meningeal symptomer. Når blod gjennombrudd i ventriklene i hjernen utvikler gormetonicheskie kramper, forstyrrelser av bevissthet utdypes før atonic koma, elever utvider seg, kroppstemperaturen stiger, vokser respirasjonssvikt, takykardi og død kan forekomme i løpet av få timer. Hjernehinneblødning vanligvis utvikler plutselig (aneurisme ruptur) under fysisk anstrengelse: det er alvorlig hodepine, noen ganger stråler langs ryggraden, etter som vises kvalme, oppkast, uro, svette, obol Punktmåling symptomer trykt bevissthet.

diagnostikk. Den er basert på de karakteristiske kliniske symptomene og dataene i CSF.

Førstehjelp. I hemoragisk slag krever: strengt sengeleie, for å stoppe blødninger, senke blodtrykket til det normale, reduksjon av intrakranielt trykk, anti-ødem og hjerne.nabuhaniem, eliminering av akutt åndedrettssvikt, bekjempelse av kardiovaskulære forstyrrelser og psykomotorisk omrøring.

pasienthåndtering i neurologisk sykehus utført tidligst tid fra tidspunktet for forekomst av slag med alle forholdsregler: forsiktig legging pasienten på en båre og en seng, å opprettholde den horisontale posisjonen under transport, hindrer risting, etc. før transport av pasienten administreres hemostatika (menadion.., Dicynonum, kalsiumglukonat), venøs tilstrammende påført på hoftene til å redusere den sirkulerende blodvolum. Når truende pust er tilrådelig, transport med IVP, innånding av oksygen. I de tidlige fasene viser innføringen av epsilon-aminokapronsyre (100 ml av en 5% oppløsning intravenøst) med 2000 U heparin. For å redusere intrakranialt trykk holdes aktivt dehydrering terapi: Lasix 4-6 ml av 1% oppløsning (40-60 mg) / m, mannitol eller mannitol (200-400 ml av en 15% løsning / drypp). rettferdiggjøres ved det tidligst mulige søknad betyr "metabolsk beskyttelse" hjernevev og antioksidant (natrium oksybutyrat 10 ml av en 20% -ig oppløsning ved langsom intravenøs injeksjon - 1-2 ml per minutt; piracetam 5 ml 20% vekt / vekt; tokoferolacetat 1 ml 10-30 % oppløsning intramuskulært, askorbinsyre 2 ml oppløsning av 5% v / v eller w / m er innført i de tidlige stadier av fibrinolyse-inhibitorer og proteolytiske enzymer :. trasilol (contrycal) 10 000-20 000 U / drypp.

Det skal huskes at utviklingen av spontan subaraknoid blødning hos unge er oftere på grunn av ruptur av arterielle aneurysmer.

sykehus. akutt på et nevrokirurgisk sykehus.

Iskemisk slag.

Det finnes tre hovedgrupper av etiologiske faktorer som fører til hjerneinfarkt: (. Erythrocytosis, trombotisk trombocytopenia, hyperkoagulering et al) som ble forandret beholderveggene (aterosklerose, vaskulitt), emboliske lesjoner og hematologiske endringer.

symptomer. Pasientene utvikler gradvis hodepine, svimmelhet, følelsesløp og svakhet i lemmer. Sykdommen utvikler seg vanligvis i bakgrunnen av koronar hjertesykdom og andre tegn på aterosklerose, diabetes. I ung alder er iskemisk slag ofte resultatet av vaskulitt eller blodsykdom. I forkant av det kliniske bildet av sykdommen er fokal symptomer; cerebrale symptomer utvikles noe senere og mindre uttalt enn med hemorragisk slag. Ansiktet til slike pasienter er vanligvis blek, blodtrykket er normalt eller forhøyet. Emboli cerebral vaskulær sykdom ligner det kliniske bildet av hemoragisk slag, karakterisert ved kort-kloniske anfall før utviklingen av lammelser lemmer, raskt voksende depresjon av bevissthet (apoplectic form).

Førstehjelp. Grunnleggende prinsipper: oppsamling av trombedannelse og lysering av ferske blodpropper ved å begrense iskemi områder og perifocal hjerneødem, forbedre funksjonen av det kardiovaskulære systemet, eliminering av akutte respiratoriske forstyrrelser i løpet av trombose eller emboli på hjernen eller ryggmargen fartøy bør straks begynne behandling med heparin eller fibrolizinom (w / opptil 20.000 enheter heparin ved normal BP). Sammen med antikoagulanter skal administreres antiblodplate-midler, vasodilatorer (5 ml av en 2% løsning av pentoksyfyllin, trentala / v), for å kunne foreta hemodilution rheopolyglucin (400 ml / i med en hastighet på 20-40 hetten. / Min). Når krizovoe økning i blodtrykket bør reduseres til et "arbeider" nivå på grunn av brudd på autoregulering av cerebral blodstrøm i løpet av denne perioden, og cerebral blodstrøm, avhengig av blodtrykksnivåer. Forbedring av mikrosirkulasjonen blir utført ved å påføre dipyridamol (Curantylum, Persantin - 2 ml løsning av 05% v / v eller w / o), Trental (0,1 g - 5 ml av en 2% løsning / drypp i 250 ml fysiologisk saltvann eller en 5% løsning glukose) Cavintonum (2-4 ml 05% oppløsning i 300 ml saltoppløsning / drypp).

I iskemisk slag med alvorlige hjerneødem, emboli i cerebral arterie og hemoragisk infarkt kreves større bruk osmodiuretikov. Når de administreres psykomotorisk agitasjon seduksen (2-4 ml 05% løsning v / o), haloperidol (0,1-1,0 ml 05% løsning v / o) eller natrium-oksybutyrat (5 ml av 20% v / m eller / c).

Arytmier og kraften av hjerteslagene kan være en bakgrunn som led slag (ofte av typen av emboli), og en følge av skader på sentral regulering av hjertet. I det første tilfellet blir hastetiltak utføres på de samme prinsippene som for hjertearytmier uten cerebrovaskulære hendelser Det er ønskelig å unngå store doser av beta-blokkere, spesielt propranolol, og skarp artorialnoy hypotensjon. Når myokardial ischemi er utført tilsvarende fullt omfang hjelpemiddel som er generelt nyttig og cerebral iskemi. Unngå, hvis mulig, de midler som forårsaker en skarp utvidelse av hjerneskarene, spesielt nitroglyserin. På bakgrunn av høyt blodtrykk, som kan føre til økt forekomst av cerebralt ødem og fokal ischemi motstandsdyktig.

sykehus. Med all hjerneinfarkt indikeres sykehusinnleggelse av pasienter i gjenoppliving eller nevrologisk avdeling (spesialisert nevovaskulær avdeling). Unntaket er tilfeller med alvorlig forstyrrelse av vitale funksjoner og under forstyrrende tilstand, når transporten selv er farlig. Respiratorisk gjenopplivning er bare effektiv i tilfelle liten brennstamme i hjernestammen.

Førstehjelp for slag

Førstehjelp for hjerneslag begynner i de første minuttene etter sykdommen. Dette vil bidra til å unngå utvikling av irreversible prosesser i hjernen og forebygge død. Det er kjent at de neste tre timene etter et slag er den avgjørende tidsperioden og kalles det terapeutiske vinduet. Hvis den pre-medisinske omsorg for hjerneslag var riktig og innen disse 3 timene, så er det håp for et gunstig utfall av sykdommen og en normal etterfølgende gjenoppretting av kroppens funksjoner.

Typer av slag:

 1. Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt. Det står for over 75% av alle tilfeller.
 2. Hemorragisk slag - hjerneblødning.
Slag - symptomer og førstehjelp

Tegn på hemorragisk slag:

 1. En kraftig alvorlig hodepine.
 2. Hørselstap.
 3. Oppkast.
 4. Lammelse av ekstremiteter.
 5. Forvrengt ansiktsuttrykk.
 6. Intensifisert salivasjon.

Symptomer på iskemisk slag:

 1. Gradvis følelsesløp i lemmer.
 2. Svakhet i arm eller ben på den ene siden av kofferten.
 3. Brudd på tale.
 4. Numbness of face.
 5. Hodepine.
 6. Svimmelhet.
 7. Tap av koordinering.
 8. Forringelse av syn.
 9. Kramper.

Først og fremst bør akutt medisinsk behandling bli kalt i tilfelle av slag eller når det er åpenbare symptomer. Det er nødvendig å være oppmerksom på at ved et anrop er det nødvendig å beskrive tegn på sykdom og status hos pasienten i detalj.

Nødhjelp med slag

Etter samtalen av det nevrologiske teamet, er det nødvendig å yte førstehjelp til offeret for hjerneslaget.

Hemorragisk slag - førstehjelp:

 • Legg pasienten på sengen eller på gulvet slik at skuldrene og hodet økes litt (ca. 30% av overflaten). Det er viktig å ikke flytte offeret for mye og ikke la ham gå hjem dersom streken skjedde på gaten;
 • Fjern eller løsne alle knusende plagg (krage, slips, belte);
 • hvis det er proteser i munnen, må de fjernes;
 • sørg for frisk luft;
 • Offrets hode skal være litt tiltet til siden;
 • Ved oppkast, grundig rengjør munnen ved hjelp av gasbind eller annet naturlig vev;
 • å feste noe i hodet noe (en flaske vann eller et frosset produkt). Kompresjonen påføres på siden av hodet som er motsatt til nummen eller lammede lemmer;
 • opprettholde blodsirkulasjonen i hender og føtter (dekk med et teppe, sett en varmepute eller et gult kort);
 • Å overvåke salivasjon, i tide for å rense munnhulen av overflødig spytt;
 • Ved lammelse, gni lemmer med en hvilken som helst olje-alkoholblanding (du må blande 2 deler vegetabilsk olje og 1 del alkohol).

Første førstehjelp for iskemisk slag:

 • å sette pasienten på samme måte som med hemorragisk slag - med hevet hode og skuldre;
 • Sikre freden og fraværet av bevegelse;
 • Støtte offeret i sinnet ved hjelp av bomullsull fuktet i ammoniakk eller vineddik;
 • følg normal pust, ikke la tungen falle;
 • ikke å tillate pasienten å drikke, ingen medikamenter, unntak kan være glycin og piracetam (de ikke har bivirkninger);
 • Spray kaldt ansikt og nakke med kaldt vann en gang i hver halvtime;
 • gni lemmer og trunk med hender eller en myk børste;
 • Ved forhøyet trykk er det nødvendig å varme pasientens ben eller plassere dem i varmt vann.

Hemorragisk slag - symptomer, konsekvenser med skade på høyre og venstre side av hjernen

Hemoragisk slag (hemorrhoidal) - en akutt iskemisk vaskulær og uregelmessig blødning i hjernen. Dette er den mest alvorlige hjerneulykken. Det skjer spontant, og hos mennesker over 35 år, og ifølge statistikk, er det i de fem beste patologiene som slutter i et dødelig utfall. Dette forklares av det faktum at som et resultat av et slikt slag er det blødning i hjernen med den påfølgende dannelsen av ødem.

Videre i artikkelen vil vi svare på spørsmålet: Hva er dette for en sykdom, hvorfor er det dødelig, hva er mulige konsekvenser og prognose for en person.

Hva er et hemorragisk slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hemorragisk slag - dette er en akutt blødning i hjernen på grunn av ruptur eller økt vaskulær permeabilitet. Denne sykdomsforstyrrelsen er forskjellig fra det klassiske (iskemiske) slaget, som forekommer oftere (70% av pasientene).

Hemorragisk slag er en ekstremt alvorlig sykdom som ofte fører til døden. Dette skyldes funksjonen i hjernebruskene - de trekker seg ikke dårlig, og blødning med skade er svært vanskelig å stoppe. Vanlige hemostatiske midler trenger ikke inn i hjernens kar, bare hematomer fjernes ved operativ rute, men de er ikke vant til å klemme blødningsbeholderen.

Utløsermekanismen for blødning er den hypertensive krisen, utilstrekkelig fysisk aktivitet, stress, insolasjon (overoppheting i solen), traumer.

Vær oppmerksom! Alvorlighetsgraden av tilstanden bestemmes av størrelsen på sprengningsbeholderen, avhengig av hvilken hjerne kan få opptil 100 ml blod. Deretter ødelegger det celler, forflytter vev, provoserer utviklingen av hematom og hjerneødem.

årsaker

Denne typen slag er 8-15%, de resterende 85-92% skyldes et iskemisk slag. Den kan utvikles i alle aldre (selv hos barn under ett år) og hos personer av noe kjønn, men oftest er det kjent hos menn 50-70 år.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

I 75 prosent av alle tilfeller av hemorragisk slag er hypertensjon årsaken.

Årsakene til utviklingen av hemorragisk slag er:

 • arteriell hypertensjon;
 • aneurysmer av cerebral fartøy;
 • arteriovenøs misdannelse av hjernen;
 • vaskulitt;
 • amyloid angiopati;
 • hemorragisk diatese;
 • systemiske bindevevssykdommer;
 • terapi med antikoagulantia og / eller fibrinolytiske midler;
 • primære og metastaserende hjernesvulster (de vokser inn i veggene i blodårene under vekst, forårsaker skade);
 • karotid-cavernøs fistel (en patologisk forbindelse mellom den hulhule og den indre halspulsåren);
 • encefalitt;
 • blødning i hypofysen;
 • idiopatisk subaraknoid blødning (dvs. blødninger i hjernens subaraknoide rom, hvis årsak ikke kan etableres).

Faktorer som forårsaker fremdriften av de ovennevnte sykdommene og øker sannsynligheten for hemorragisk slagtilfelle:

 • Overvekt
 • Ubalansert kosthold, fett, kjøttmat;
 • røyking,
 • Alkoholinntak;
 • narkotika;
 • Alder, aldringsprosessen;
 • Kraniale og vertebrale skader;
 • Sol og termisk sjokk;
 • Lang opphold i en tilstand av stress, nervøs overexertion;
 • Tungt fysisk arbeid;
 • Rus.

Personer med økt tendens til hemorragisk slag - en risikogruppe for oppstart av denne sykdommen:

Ifølge statistikken når dødeligheten i den første måneden fra sykdomsutbruddet til 80%, selv i land med høyt nivå av medisinutvikling. Overlevelse etter hemorragisk slag er liten og mye lavere enn ved hjerneinfarkt. I løpet av det første året dør 60-80% av pasientene, og over halvparten av overlevende er permanent deaktivert.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

Den farligste er en blødning i hjernesokkelen. Denne strukturen er direkte forbundet med ryggmargen og styrer de grunnleggende vitale funksjonene: puste, blodsirkulasjon, termoregulering, hjertebanken. Stroke i hjernestammen er ofte dødelig.

Avhengig av lokaliseringssonen skiller jeg ut følgende typer hemoragisk slag:

 • Blødninger på hjernens periferi eller i tykkelsen av vevet;
 • Ventrikulær blødning - lokalisert i sideventriklene;
 • Subaraknoid - Blødning i rommet mellom den harde, myke og arachnoide huden i hjernen;
 • Kombinert type: forekommer med stor blødning som påvirker flere deler av hjernen.

Intracerebral kan være i forskjellige områder, på grunn av hva denne typen slag er delt inn i:

 • lateral - lokalisert i de subkortiske kjernene;
 • lobar - i hjerneflatene, fanger hvitt og grått stoff;
 • medial - i thalamus sonen;
 • blandede hematomer vises umiddelbart på flere steder.

Følgende stadier av sykdommen utmerker seg:

 1. Den skarpeste. De første 24 timene etter blødningen begynner å fortsette. Det er kritisk viktig at kvalifisert medisinsk behandling blir gitt i denne perioden.
 2. Akutt. Det starter dagen etter slag og varer 3 uker.
 3. Subakutt. Den begynner med den 22. dagen av sykdommen og varer opptil 3 måneder.
 4. Tidlig restaurering. Fra tre måneder til seks måneder.
 5. Sen restorativ. Fra seks måneder til et år.
 6. Fase av fjerne konsekvenser. Det begynner ett år etter slag og varer til forsvinden av virkningene, i noen tilfeller for livet.

Symptomer og tegn

Om nærmer seg hemorragisk slag kan si slike symptomer som:

 • alvorlig smerte i øyebollene;
 • tap av balanse;
 • prikking eller følelsesløshet i beina, hender eller kroppsdeler;
 • vanskelig forståelse av tale eller sløret tale av personen.

Lignende tegn er bare observert hos halvparten av pasienter med hemorragisk slagtilfelle; De samme manifestasjonene kan tale om et utviklet iskemisk slag eller forbigående iskemisk angrep (det kalles populært et "microinsult").

På høy sannsynlighet for et slag i en hemorragisk type spesifiserer:

 • svimmelhet;
 • Endring i hudfølsomhet;
 • Intermitterende puls;
 • Rush av blod til ansiktet;
 • Nummenhet av en eller flere lemmer;
 • Konstant hodepine;
 • Angrep av urimelig kvalme og oppkast, som ikke bringer lettelse.

Symptomer på hemorragisk slag i en person som er bevisst:

 • Raskt voksende hodepine;
 • Kvalme, oppkast;
 • Hjertebanken;
 • Intoleranse mot sterkt lys, "sirkler" og "midges" foran øynene;
 • parese, lammelse av hender, føtter, ansiktsmuskler;
 • Vanskelig tale.

Det er fire forskjellige stadier av bevissthetens regresjon:

 • Stunning - pasientens uforståelige utseende, svakt respons på andre;
 • Sameksistensen ligner en drøm med åpne øyne, blikket er fast i rommet;
 • Sopor - ligner en dyp søvn, en svak reaksjon av elevene, en liten berøring til hornhinnen i pasientens øye er ledsaget av en reaksjon, en svelgningsreflex bevares;
 • Coma er en dyp søvn, det er ingen reaksjoner.

I 65-75% av tilfellene forekommer hemorragisk slag i løpet av dagen, når personen er maksimal aktiv. Han manifesterer et sterkt tap av bevissthet om noen få sekunder. I løpet av denne tiden klarer pasientene bare å gi et plutselig høyt gråte, noe som skyldes en alvorlig hodepine, som trekker oppmerksomheten til andre. Etter det mister personen bevissthet og faller.

43-73% av blødninger resulterer i gjennombrudd av blod i hjernens ventrikler. Med gjennombrudd av blod i ventriklene blir pasientens tilstand tyngre, en koma utvikler seg, bilaterale patologiske tegn opptrer, beskyttelsesreflekser:

 • hemiplegi kombinert med rastløshet er ikke lamme lemmer (voldelig bevegelse i dette tilfellet synes å være klar (pasienter trekke teppet, som om ønsker å unnslippe et teppe)
 • hormon, utvikler symptomene på nederlaget til det vegetative nervesystemet (det er kulderystelser, kald svette, en betydelig økning i temperaturen). Utseendet til disse symptomene er prognostisk ugunstig.

Brudd på blodkaret og blødning i hjernen med hemorragisk slag

Fokale nevrologiske tegn er knyttet til brudd på arbeidet til en bestemt avdeling i nervesystemet. Oftest utvikler hemisfærisk blødning, som er preget av slike symptomer:

 • Hemiplegi eller hemiparese - Fullstendig eller delvis tap av motoraktiviteten til arm og ben, utvikler seg på siden motsatt lesjonens fokus.
 • Redusert muskelton og senreflekser.
 • Hemigipestesi - er et brudd på følsomhet.
 • Parese av øyet - i dette tilfellet er øyebollene rettet mot lesjonen.
 • Mydriasis - dette symptomet er dilatasjonen av eleven på siden av blødningen.
 • Utelatelse av hjørnet av munnen.
 • Glatt i den nasolabiale trekant.
 • Taleforstyrrelser i nederlaget på den dominerende halvkule.
 • Utvikling av patologiske reflekser.

På utviklingen av sykdommen og utseendet av hjerneødem vitner:

 • manifestert strabismus;
 • Svak reaksjon av elever til lys;
 • asymmetri av ansiktet;
 • endring i rytme og dyp pust
 • krenkelse av hjerteaktivitet
 • "Flytende" bevegelser av eyeballs;
 • et sterkt fall i blodtrykket.

Kvinnen hadde et skjev ansikt med hemorragisk slag

De første 2,5-3 uker etter blødningen - den mest krevende perioden av sykdommen, fordi på dette stadiet strengheten av pasientens tilstand på grunn av progressiv svelling av hjernen, som er manifestert i utvikling og oppbygging av forvridning og hjerne symptomer.

Videre hjernesvelling og forvridning - den viktigste årsaken til død i den akutte periode av sykdommen, når de sammenføyes til de ovennevnte symptomer eller dekompensiruyutsya tidligere eksisterende medisinske komplikasjoner (nyre- og leverfunksjonen, lungebetennelse, diabetes, etc.).

Konsekvenser for mennesket

Konsekvensene av hemoragisk slag, hvis det var en rik blod ut av den vaskulære nettverket: en romlig bevegelse av visse strukturelle enheter av hjernen og mekanisk kompresjon av kofferten, hvilket hyppig resulterer i død av offeret.

Dersom slike kritiske hendelser har skjedd etter noen tid (et gjennomsnitt på 1 til 2 uker), er det en gradvis reduksjon av hevelser og glatt gjenopprettelse av blodsirkulasjonen i hjernen vev, men nesten alltid komplikasjon etter hemoragisk slag er lagret for liv.

De vanligste effektene er:

 • nedsettelse av motorfunksjoner - lameness, lammelse av ben eller hender. Like skremmende som dette kan høres, er disse konsekvensene blant de mest akseptable, siden de ikke medfører endringer i personligheten eller forringelsen av hjernefunksjoner;
 • ubalanse av vannlating og avføring;
 • endring av oppfatning, utvikling av demens;
 • et brudd i tale, telle, skrive;
 • minneforringelse, orienteringstap i rom og tid;
 • endre adferdsmessige komplekser - mistanke, aggresjon, forsinket reaksjon;
 • epilepsi;
 • vegetativ koma.

Etter hjerneblødning, faller pasientene ofte inn i koma. Dette betyr at en person forblir i live, men reagerer ikke på ytre stimuli. Ofte, spådommer av leger i begynnelsen av koma - skuffende.

Dødelig utfall

Sannsynligheten for et dødelig utfall i hemorragisk slag, avhengig av pasientens tilstand:

 • Klar bevissthet - opptil 20%
 • Stun - opp til 30%;
 • Sammensetningen (lett forvirring) er opptil 56%;
 • Sopor (underkommisjon - dyp undertrykkelse av bevissthet) - opptil 85%
 • Coma - opptil 90%.

Hemorragisk slag og hjerneskade fra høyre og venstre

Hemorragisk slag kan påvirke både venstre og høyre side av hjernen. La oss se på konsekvensene som folk står overfor i nederlaget til disse avdelingene.

 • Evnen til å logikk,
 • matematiske beregninger,
 • minne for tall
 • Tale kontroll,
 • evne til å lese og skrive

Hvis høyre side av hjernen er truffet

Forskjellen på denne typen sykdom fra lesjonen på venstre side av hjernen er uttrykt i konsekvensene, så vel som kliniske manifestasjoner. Den farligste er skaden på hjernestammen, hvor personens sjansene for overlevelse nærmer seg null. Denne avdelingen er ansvarlig for arbeidet i hjertet og luftveiene.

For å diagnostisere hemorragisk slagtilfelle til høyre er det ganske vanskelig, siden i denne delen er det orienteringssteder i rom og følsomhet. Definert dette nederlaget for taleforstyrrelser i høyre hånd (venstrehånds talesenter er i venstre halvkule).

I tillegg er det en klar korrelasjon: så, hvis funksjonaliteten til høyre side av hjernen er ødelagt, lider venstre og vice versa.

Hvis venstre side av hjernen påvirkes

Alle konsekvensene av hemorragisk slag beror på lesjonen. Her er de viktigste konsekvensene av den venstre sidede form:

 • stress og depresjon av en person
 • refusen lemmer, etterligning og respiratoriske muskler
 • alvorlig smerte
 • lammelse eller kutt på høyre side med ulike lidelser (vanskelig svelging, svært lavt nivå av generell følsomhet og lav muskelton)
 • det er umulig å tenke logisk
 • arbeidet med ansiktsmuskler er begrenset
 • det er vanskelig å navigere i rommet.

diagnostikk

De viktigste metodene for å diagnostisere hemorragisk slag:

 • MR
 • spiral CT eller konvensjonell CT i hjernen.

De tillater å bestemme volum og lokalisering av intracerebralt hematom, graden av dislokasjon av hjernen og samtidig ødem, tilstedeværelse og blødningsområde.

Det er ønskelig å gjennomføre gjentatte CT-studier for å følge utviklingen av hematom og tilstanden til hjernevævet i dynamikk.

Behandling og gjenoppretting

Førstehjelp for hemorragisk slag er:

 • ringer ambulanslaget;
 • sette pasienten på sengen på en slik måte at hodet hans er 30 grader over kroppen;
 • slipp ham fra knusende klær;
 • gir ham frisk luft.

Pasienten skal umiddelbart innlagt på en spesialisert avdeling med tilstedeværelse av gjenopplivning og nevrokirurg. Hovedmetoden for behandling - nevrokirurgisk - fjern blødende blod. Spørsmålet om kirurgisk behandling i henhold til beregnet tomografi og estimering av mengden blod og det berørte området blir løst. Alvorlighetsgraden av pasientens generelle tilstand er også tatt i betraktning. En rekke tester blir gjort, pasienten blir undersøkt av en økolog, en terapeut, en anestesiolog.

Behandling av hemorragisk slag kan være konservativ eller kirurgisk. Valget til fordel for en eller annen behandlingsmetode bør baseres på resultatene av klinisk og instrumentell evaluering av pasienten og konsultasjon av en nevrokirurg.

Alle behandlingsaktiviteter er rettet mot følgende oppgaver:

 • restaurering av blodsirkulasjonen i hjernen;
 • eliminering av cerebralt ødem;
 • normalisering av blodets reologiske egenskaper
 • stimulering av regenerative prosesser i forstyrret vev.
 • stimulering av neurogenese;
 • vedlikehold av arbeidet med organer og systemer.

Spesifikke legemidler for behandling av hemorragisk slag skal ha en nevrobeskyttende, antioksidant effekt, forbedre reparasjon i nervesystemet. De mest tilordnede av dem er:

 • Piracetam, actovegin, cerebrolysin - forbedre trofismen i nervesvevet;
 • Vitamin E, mildronat, emoksipin - har en antioksidant effekt.

Kirurgisk inngrep

Med omfattende blødninger og et antall av de ovennevnte indikasjonene, utføres en operasjon for å fjerne hjernehomatomene. Det bør fjernes i de to første dagene, fordi blodpropp er ikke bare vanskelig å hjernens funksjon og ernæring, men forfalne, forårsaker sin betennelse, ødem og nekrose av omkringliggende vev. Jo raskere hematom blir fjernet, jo høyere er sjansen for overlevelse og utvinning.

Indikasjoner for kirurgi for hemorragisk slag er:

 1. Store hemisfære hematomer;
 2. Gjennombrudd blod i hjernens ventrikler;
 3. Aneurysm-brudd med økende intrakranielt trykk.

Fjernelse av blod fra hematomet er rettet mot dekomprimering, det vil si redusere trykket i kranialhulen og omgivende vev i hjernen, noe som forbedrer prognosen betydelig, og bidrar også til bevaring av pasientens liv.

I de fleste tilfeller har kirurgi for hemorragisk hjerneslag flere mål og er en kombinert kirurgisk prosedyre. Metoden for å utføre operasjonen kan være:

 • Åpen, med trepanering av skallen;
 • Punksjon, hvor hematom er fjernet gjennom en punktering inn i beinets bein;
 • Punktert, med installasjon av drenering.

Gjennom dreneringssystemet blir fibrinolytiske legemidler introdusert i det berørte området, og en fortynnet del av dødt blod slippes ut til hematom er helt eliminert.

Gjenoppretting etter hemorragisk slag

Gjenopprettingen utføres på et hvilket som helst stadium av behandlingen, etter at de akutte symptomene er eliminert. Følgende tiltak anbefales for pasienten:

 • magnetisk terapi;
 • massasje;
 • refleksologi;
 • electrostimulation.

Rehabilitering inkluderer også følgende områder:

 • LFK etter et slag. Ved å utføre spesielle øvelser kan en person forbedre blodsirkulasjonen, øke muskelaktiviteten.
 • Psykoterapi.
 • Klasser med en taleterapeut.
 • Vitamin terapi.
 • Trening i selvbetjeningsevner.

Under rehabilitering er prognosen for gjenoppretting av funksjonene avhengig av pasienten selv og hans evne til å jobbe hardt og hele tiden og øve hver eneste liten ting. Det er mange historier om hvordan et alvorlig nevrologisk underskudd ga over til den menneskelige tørsten etter seier. Hvor mye rehabilitering vil vare, er det vanskelig å beregne, da hverandres evne til å utvinne varierer.

Prognose for gjenoppretting

Prognosen for hemorragisk slag er spesielt ugunstig dersom blødningen oppstod i hjernestammen. Negative prognostiske forhold inkluderer: avansert pasientalder, stort volum hematom, en persons tilstand av koma. De fleste pasienter som overlevde blødninger er dømt til å oppleve nevrologiske feil i livet. Men for å minimere deres skade er det mye enklere enn å løse problemene som har oppstått etter cerebral iskemi.

Risikoen for gjentatte blødninger etter overført blødning svinger innen 4%, og i nærvær av endringer i karossens struktur øker sannsynligheten for akutte tilstander til 7%.

Slægtninge, og selv pasienten selv, er interessert i hvor lang tid det tar å gjenopprette. Det er vanskelig å gi nøyaktige spådommer, siden det ikke bare avhenger av størrelsen på det omfattende hematom, tilstedeværelsen eller fraværet av komplikasjoner, omfanget av det neurologiske underskuddet, men også om effektiviteten av rehabiliteringsforanstaltninger.

Et viktig spørsmål - hvor mange lever etter sykdommen. Det avhenger av tilstanden til personen. Høy alder, alvorlige samtidige sykdommer (hjerteinfarkt, diabetes), et mye vekt, langvarig konservering av brutto nevrologisk svikt - negative faktorer som reduserer denne perioden.

Husk at hemorragisk slag er en veldig farlig sykdom som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten. Tidlig assistanse som tilbys, kan redde liv og holde folk helse. Ta vare på deg selv og dine kjære!

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene