Hemorragisk hjerneslag

Stroke hemorragisk er en klinisk form for akutt cerebrovaskulær ulykke (ONMC). I 85% av tilfellene utvikler dette skjemaet i strid med integriteten (brudd) av intrakranielle fartøy. Og 15% av hemorragiske slag berører økt vaskulær gjennomtrengelighet.

Angivelig praktiserende leger, hemoragisk slag - er den farligste, tung type slag, som kjennetegnes ved den direkte brudd av cerebrale blodkar og påfølgende blødning inn i hjernevevet. Naturligvis er konsekvensene av denne tilstanden også farlig, og prognosen for utvinning kan være skuffende.

Denne prognosen skyldes det faktum at etter en hemoragisk slag, hevelse, komprimering og tap av hjernevev skjer utrolig raskt, og deretter, for levering av akuttleger har et minimum av tid, og sjansen for en levetid kan lett gå tapt.

klassifisering

Klassifiseringen av hemorragiske slag i ICD 10 er basert på lokalisering av blødning. Avhengig av dette, er fire typer sykdom preget:

 • intracerebral, når hematom er lokalisert i parankymen av det nervøse vevet;
 • Subaraknoidal, forekommer når karene av arachnoid er skadet;
 • ventrikulær, hvor blodet er funnet i en av de fire ventriklene i hjernen eller dens akvedukt;
 • om den blandede typen snakker i en kombinasjon av de tre første.

I ulike områder av lesjonen kan spesifikke symptomer utvikle seg, slik at selv etter å ha undersøkt pasienten å anta plasseringen av hematomet.

Hemorragisk slag - hva er det?

Dette er en hjerneskade som utvikler seg som følge av skade på vaskemuren og som et resultat en blødning i vevet eller inn i rommet mellom hjernens membraner. I sistnevnte tilfelle tar hemorragisk hjerneslag ekstraordinært rask behandling. Spesielt hvis det er en utstrømning av en stor mengde blod.

Sykdommen oppstår oftere plutselig på dagtid, når blodtrykket øker (hypertensiv krise), med alvorlig fysisk anstrengelse eller følelsesmessig overbelastning.

Hjerneslag, er hjernestammen en svært farlig tilstand, fordi i denne avdelingen ligger vitale nervesentre og kjerner av hjernenerver. Blødning inn i bagasjerommet i tillegg til utvikling av bilateral lammelse, sanseforstyrrelser og svelging, er plutselig tap av bevissthet mulig med rask utvikling av koma, svekket funksjon av de respiratoriske og kardiovaskulære system i forbindelse med tap av luftveiene og vasomotoriske sentre. I slike alvorlige tilfeller er sannsynligheten for et dødelig utfall 80-90%.

patogenesen

Utløsermekanismen for parenkymblødning er et brudd på permeabiliteten og / eller integriteten til karene i hjernens indre strukturer. Som et resultat strømmer blodet eller penetrerer gjennom vaskulærveggen. Det er en uorganisering (forstyrrelse) av neuronernes arbeid med sin hurtige død. Dessuten lider hjernevævet både fra impregnering med blod og fra utgangen gjennom "ravaging" -fartøyet er mye større enn med hemorragisk slag i hjernehylsene. Derfor kan selv en liten mengde blod forårsake stor skade.

Med subarachnoid blødning, derimot, i blodet i brudd på blodet, utøver blodet i mindre grad trykk på hjernecellene. Men det sprer seg veldig fort, noe som øker sonen av "nederlag". For alle typer hemorragiske slag er den raske utviklingen av cerebral ødem karakteristisk.

årsaker til

Hvorfor forekommer hemorragisk slag, og hva er det? Et hjerneslag kan oppstå på grunn av medfødte og oppkjøpte patologier som fører til prosesser:

 • anatomiske endringer, ødeleggelse av arterier i arteriell hypertensjon;
 • dannelse og ruptur av intrakranielle aneurysmer, arteriovenøse misdannelser, duralfistler og karotid-cavernøse anastomoser;
 • utgangen av blod fra mikroangiomaene, amyloidplakkene (med amyloid angiopati);
 • trombose av intrakranielle vener;
 • septisk arteriebetennelse.

Den vanligste årsaken til hemorragisk slag er vedvarende økning i blodtrykket. Hypertensiv krise fører til spasme og lammelse av cerebrale arterier og arterioler. Som et resultat er det utilstrekkelig tilførsel av blod til hjernevævet. Med andre ord utvikler iskemi, som et resultat av hvilke metabolske prosesser brytes, noe som bidrar til en økning i permeabiliteten av blodkar for plasma og formede elementer.

symptomer

I tilfelle av hemorragisk hjerneslag symptomer utvikles akutt, de består i følgende:

 1. Raskt voksende hodepine - spesielt svært alvorlige, ledsaget av kvalme, oppkast, hetetokter og impulser i hodet, smerter i øynene når man ser på skarpe lys eller roterende elever rundt, utseendet på en rød sirkel foran øynene,
 2. Forstyrrelser i åndedrettsprosessen, hjertebanken.
 3. Krenkelser av bevissthet av varierende alvorlighetsgrad - søppel, bedøvelse eller koma.

Kanskje en plutselig oppstart av sykdommen med utviklingen av et epileptisk anfall. På stranden bakgrunn av full helse, mens sterke følelser i arbeid, under traumer med folk gråter faller, kaster hodet tilbake, slo i kramper, puste hest, munnen skum (muligens med blod på grunn av bitt av språk).

Som regel har hemorragisk slag en ensidig karakter, det vil si at det påvirker høyre eller venstre side. De videre komplikasjonene vil avhenge av den berørte siden av hjernen.

Å diagnostisere et angrep i andre mennesker:

 1. Be om å smile, hvis smilet er asymmetrisk, er sannsynligheten for et slag høyt.
 2. Hev hendene til personen og be dem om å holde deg foran, hvis en hånd senkes, så er det også risiko for angrep.
 3. Spør det enkleste spørsmålet - hvis tale endres, er dette også et tegn på et slag.

Ved de første manifestasjoner av hjerneslag, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp - en ambulanse skal innkalles og sendes til sykehuset.

diagnostikk

Diagnosen "hemorragisk hjerneslag" i en medisinsk institusjon utføres på grunnlag av følgende undersøkelsesmetoder:

 • CT-skanning av hjernen;
 • magnetisk resonans imaging (MR) i hjernen;
 • EKG;
 • cerebral angiografi;
 • lumbal punktering.

Basert på data fra alle studier, blir pasienten tildelt behandling - et kompleks av nødtiltak som stabiliserer pasientens tilstand, og da - eliminere konsekvensene av et slag.

Behandling av hemorragisk slag

Ved diagnostisert hemoragisk beredskap består behandlingen av et kompleks av tiltak for beredskap og en etterfølgende lang gjenopprettingstid (rehabilitering), utført i etapper. Pasientens terapi skal startes i de første 2-4 timer etter symptomstart i sykehusets nevrologiske eller nevrokirurgiske avdeling. I tilfelle strekket er omfattende, kan pasienten falle inn i koma, som krever sykehusinnleggelse i intensivavdelingen.

Hovedoppgaven til leger er å opprettholde de organer og systemer som fungerer, spesielt viktige. For dette formål blir narkotika som støtter hjertearbeidet introdusert. Hvis pusten blir forstyrret, utføres intubasjon av luftrøret og pasienten er koblet til ventilatoren. Med hemorragisk slag er det nødvendig å senke arterielt blodtrykk så snart som mulig for å eliminere ytterligere blødning. Det anbefales å opprettholde systolisk blodtrykk ved 130 mm Hg. Det er nødvendig å kjempe med hjernesødem, administrere diuretika.

Kirurgiske behandlingsmetoder brukes også ofte. Han påkalles i tilfeller hvor det er et utstrakt blødning (40 ml blod eller flere) i cerebellum induserte aneurisme og førte til fordreining av hjernestammen, obstruktiv hydrocefalus og omfattende hematom subkortikale (3 cm diameter).

Under operasjonen må kirurgen helt fjerne blodpropper fra hjernens overflate, minimere skade på vevet og derved redusere mengden nevrotoksiske stoffer fra blødningsdannelsen og redusere intrakranialt trykk.

effekter

Komplikasjoner av hemorragisk slag kan forekomme både i den akutte perioden og i lang tid fra blødningstidspunktet.

Blant de vanligste er:

 1. Brudd på motorfunksjoner, parese og lammelse.
 2. Brudd på tale, skriveproblemer, lese og telle.
 3. Endringer i oppfatningen.
 4. Krenkelser i tankegangen, hukommelsessvikt, tap av evnen til å lære.
 5. Endring i atferd, manifestert i form av aggresjon, langsom reaksjon, frykt, etc.
 6. Endringer i følelsesmessige og sensoriske sfærer (depresjon, plutselig endring i humør, angst, lavt selvtillit).
 7. Brudd på prosessene for urinering og avføring.
 8. Smertefornemmelser som ikke stoppes av smertestillende midler.
 9. Epileptiske lidelser.

Konsekvensene av hemorragisk hjerneslag, som regel, forblir for resten av livet ditt. Brudd på motorisk og sensorisk funksjon, tale, svelging krever konstant oppmerksomhet fra slektninger som bryr seg om pasienten. Ved manglende evne til å bevege seg og gå, er det nødvendig å sikre forebygging av trykksår.

rehabilitering

Gjenoppretting er en langvarig prosess og krever både pasienten og hans nære slektninger, tålmodighet, utholdenhet, utholdenhet og tro. For å gjenopprette motorfunksjonene, brukes et sett med tiltak, inkludert:

 • treningsbehandling
 • massasje
 • klasser på spesielle simulatorer.

For å gjenopprette tale må du ha en tale terapeut og psykolog. Rehabiliteringsperioden avhenger av graden av alvorlighetsgrad av hjerneskade. Som regel, med omfattende slag, tar rehabilitering flere år. Ofte opprettholder pasientene funksjonsnedsettelser for resten av livet. Ifølge statistikken går bare 15-20% av pasientene tilbake til fullverdig liv.

Prognose for gjenoppretting

Prognosen for hemorragisk slag er generelt ugunstig. Den totale dødeligheten når 60-70% etter fjerning av intracerebrale hematomer - ca 50%. Om lag 90% av pasientene, i sopor eller koma, dør i de første fem dagene, til tross for intensiv behandling.

 1. Hovedårsakene til død av både opererte og uopererte pasienter er et økende ødem og dislokasjon av hjernen (30-40%).
 2. Den nest vanligste årsaken er en gjentakelse av blødning (10-20%).

Ca. 2/3 av pasientene som har hatt et hjerneslag forblir deaktivert. De viktigste faktorene som bestemmer resultatet av sykdommen, i henhold til volumet av hematom medfølgende breakout blod inn i ventriklene, lokalisering av hematom i hjernestammen, før mottaks antikoagulantia, tidligere hjertesykdom, alderdom.

Hemorragisk slag - hva er det? Symptomer, behandling og prognose

Hemoragisk slag, cerebrovaskulær hendelse (CVA) på blødnings type - akutt klinisk syndrom, som er en konsekvens av cerebral vaskulær skade og blødning i hjernen. Grunnårsaken kan være skade på både arteriene og årene. Jo større det skadede karet, jo mer blødning er rikeligere, i alvorlige tilfeller blir opptil 100 ml blod hellet i vevet. Det resulterende hematomet komprimerer og forskyver nervvevet mekanisk, ødemet utvikler seg raskt i det berørte området.

Hvis offeret ikke er forsynt med medisinsk behandling innen tre timer, reduseres sjansene for å overleve raskt og har en tendens til null. Ifølge statistikken står andelen av hemorragiske slag for litt mer enn 20% av tilfellene av slag.

Hva er det

Hemorragisk slag - dette er en akutt blødning i hjernen på grunn av ruptur eller økt vaskulær permeabilitet. Denne sykdomsforstyrrelsen er forskjellig fra det klassiske (iskemiske) slaget, som forekommer oftere (70% av pasientene).

Tegn vaskulære endringer i ischemisk slag - trombe okklusjon av lumen, og derved forekommer gradvis nekrose av hjerneceller, og i hemoragisk - krenkelse av integriteten til den vaskulære vegg, noe som resulterer hjernevev impregnert og presset ekstravaserte blod.

Et hjerneslag i hemorragisk type er en farlig og lumsk sykdom. Det er preget av:

 1. Høy dødelighet (60-70% av pasientene dør innen den første uken etter sykdomsstart).
 2. Suddenness (hos 60-65% av pasientene, blødning oppstår uten tidligere symptomer).
 3. Dyptgripende uføre ​​overlevende pasienter - 70-80% av mennesker lenket til sengen og kan ikke ta vare på seg selv, resten 20-30% er mindre uttalt nevrologiske utfall (forstyrret lemmer, turgåing, tale, visjon, intelligens og så videre.)

Mer enn 80% av blødninger i hjernen er forbundet med økt blodtrykk (hypertensjon). Ved å ta antihypertensive legemidler (normaliserende blodtrykk) kan du redusere risikoen for slag, mengden blødning og alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis pasientene er innlagt på en medisinsk institusjon i de første 3 timene, øker sjansene for overlevelse. Spesialiserte rehabiliteringssentre bidrar til å gjenopprette hjernens tapte funksjoner etter et slag. Fullstendig utvinning skjer sjelden, men det er mulig.

klassifisering

Det skal bemerkes at hjerneslagets hjerneslag fører til nesten øyeblikkelig død. Bare i sjeldne tilfeller er det mulig å redde livet til en pasient med en slik diagnose. Samtidig er det ingen sannsynlighet for en retur til fullverdig liv.

Hjernestammen er sentrum for alle kroppssystemer, og er direkte forbundet med ryggmargen. Det tjener som en sammenheng mellom lagene av tanketanker og kroppens nerver: det er takket være ham at vi er i stand til å bevege oss, puste, svelge, se, høre og så videre. Hjernestammen regulerer også sirkulasjonssystemet, termoregulering, hjertebanken. Det er derfor at skaden i slag ofte fører til døden.

Ved opprinnelse utmerker det primære og sekundære hemorragiske slag:

Avhengig av lokaliseringssonen skiller jeg ut følgende typer hemoragisk slag:

 1. Subaraknoid - Blødning i rommet mellom den harde, myke og arachnoide huden i hjernen;
 2. Blødninger på hjernens periferi eller i tykkelsen av vevet;
 3. Ventrikulær blødning - lokalisert i sideventriklene;
 4. Kombinert type: forekommer med stor blødning som påvirker flere deler av hjernen.

Perifer blødning er mye mindre farlig enn intracerebral blødning, noe som nødvendigvis provoserer dannelsen av hematomer, ødem og påfølgende død av hjernevev. Hematomer er også preget av lokalisering:

 1. Lobar - hematom er lokalisert i en del av hjernen, uten å forlate hjernebarken.
 2. Medialblødning påvirker talamus.
 3. Lateral - nederlag subcortical kjerner, lokalisert i hvite materien av hemisfærene (gjerde, mandelformet, caudate, lentikulær kjernen).
 4. Blandede hematomer, som påvirker flere områder av hjernen på en gang, finnes oftest.

Kliniske manifestasjoner

Symptomer på et hemorragisk slag er forskjellige og deles inn i to store grupper: cerebral og fokal. Symptomologien er også sterkt avhengig av lokalisering av blødningsfokus, dets størrelse, pasientens somatiske tilstand og mange andre faktorer.

Til de cerebrale symptomene på hemorragisk slag er følgende symptomer:

 1. Krenkelser av bevissthet (forbløffende, sopor, koma). Jo større fokus, jo lavere nivået av bevissthet. Men med lesjon av hjernestammen fører selv et lite fokus på blødning til en utprøvd depresjon av bevissthet.
 2. Svimmelhet.
 3. Kvalme, oppkast.
 4. Hodepine.
 5. Generell svakhet.
 6. Åndedrettsforstyrrelser.
 7. Overtredelse av hemodynamikk.

Den overordnede fokal symptomatologien er tegn:

 1. Parese eller plethysme i ekstremiteter, hemiparese er vanligere.
 2. Parese av ansiktsmuskler.
 3. Taleforstyrrelser, utvikler seg hovedsakelig ved lesjon av venstre temporal lobe.
 4. Visuell funksjonsnedsettelse (inkludert utvikling av anisokoria).
 5. Hørselshemmede.

Mistenkes slag bør være i alle typer av taleforstyrrelser i en pasient, svakhet i armen og benet på den ene side, utvikling av epileptiske anfall uten utløsende faktorer (for eksempel slike faktorer inkluderer alkohol), svekket bevissthet til koma. I noen mistenkelige tilfeller er det bedre å være trygg og ringe til en ambulanse. Oppførsel og vurdering av situasjonen ved mistanke om slag skal vurderes i en egen artikkel.

Koma med hemorragisk slag

Ca 90% av pasientene med GI i sopor eller koma faller i løpet av de første fem dagene, til tross for intensiv behandling. Bevissthetsstendigheter er karakteristiske for mange patologier, manifestert av undertrykkelse av funksjonene til retikulær dannelse av hjernen.

Forstyrrelser av hjernefunksjoner utvikles under handlingen av:

 1. Endo- og eksotoksiner - derivater av sluttprodukter av metabolisme;
 2. Oksygen og energi sulten i hjernen;
 3. Metabolske sykdommer i hjernekonstruksjoner;
 4. Utvidelse av volumet av stoffet i hjernen.

Det viktigste i utviklingen av koma er acidose, hjerne ødem, økt intrakranielt trykk, svekket mikrocirkulasjon av hjernevæsker og blod.

Tilstanden påvirker funksjonen i luftveiene, sekresjon (nyre) av fordøyelsen (lever, tarm). Å komme ut av koma hjemme er umulig, og veldig vanskelig selv under gjenopplivningsforhold.

Klinisk definisjon av koma er utført i henhold til ShCG (Glasgow Coma Scale), ved hjelp av noen andre teknikker som er relevante for klinikere. Det er også fire stadier av koma. Den enkleste først, og den håpløse tilstanden til pasienten tilsvarer det fjerde stadiet av koma.

behandling

Strokebehandling i den akutte perioden kan omfatte:

 • Smerteavlastning, kroppstemperaturkorreksjon (paracetamol, efflergan, naproxen, diklofenak, ofte opiater, propofol). Intravenøst ​​sett aspirin, dantrolen, dråpe - magnesiumsulfat.
 • Redusert blodtrykk, som bidrar til å stoppe blødning i hjernen. Til dette formål injiseres rusmidler intravenøst: labetalol, nicardipin, esmolol, hydralazin. Likevel tolereres ikke en kraftig nedgang i trykk i de tidlige dager. Videre er tablettmedisiner foreskrevet - kaptopril, enalapril, kapoten (som en grunnleggende terapi oralt eller via en sonde).
 • Diuretika med vedvarende økning i trykk (klortiazid, andapamid, lasix), kalsiumantagonister (nimotop, nifedipin).
 • Ved alvorlig hypotensjon foreskrives vasopressorer drip (norepinefrin, mezaton, dopamin).
 • Ofte brukes en konstant intravenøs infusjon for å administrere de ovennevnte legemidlene med en trykknivåkontroll hvert 15. minutt.
 • For å redusere hjernesødem, anbefales dexametason i 3 dager (intravenøst). Hvis ødemet utvikler seg, drikker glycerol, manitol, albumin og refortan.
 • Ofte brukes en konstant intravenøs infusjon for å administrere de ovennevnte legemidlene med en trykknivåkontroll hvert 15. minutt.
 • Preparater for korreksjon av nevrologiske symptomer (beroligende midler - diazepam, muskelavslappende midler - vekuronium).
 • Lokal terapi er rettet mot å eliminere trykksår og inkluderer behandling av huden med kamferalkohol, sprinkling talkumpulver.
 • Symptomatisk terapi - antikonvulsiva (lorazepam eller-anestesi i 1-2 timer), stoffet av brekninger og kvalme (metoklopramid, torekan) mot rystelser (haloperidol). Med lungebetennelse og urologiske infeksjoner, gjennomføres en behandling med antibakteriell behandling.

I nærvær av store hematomer (mer enn 50 ml.) Utføres kirurgi. Blødningsseksjonen kan utføres hvis den er lokalisert i den tilgjengelige delen av hjernen, og også hvis pasienten ikke er i koma. Oftest påført klipping halsen på aneurisme, punktering-eliminering hematom aspirasjon, rette sin fjerning og drenering av ventriklene.

effekter

Hvis pasienter klarer å bli reddet, står de overfor et nevrologisk underskudd - symptomer forårsaket av skade på hjernens område der blødning oppstod.

Det kan være etter slag av et hemorragisk slag:

 • parese og lammelse - brudd på lembebevegelser på den ene halvdelen av kroppen, da de stadig er i en halvbøyet stilling, og de kan ikke være ubente;
 • brudd på tale og fullstendig fravær;
 • psykiske lidelser og irritabilitet;
 • vedvarende hodepine;
 • forstyrrelser i koordinering av bevegelser;
 • manglende evne til å gå uavhengig og til og med sitte;
 • synshemming for å fullføre blindhet;
 • skjev ansikt;
 • vegetativ tilstand - fravær av tegn på cerebral aktivitet (bevissthet, minne, tale, bevegelser) med reddet pust og hjertebank.

Symptomene på sykdommen og deres varighet avhenger av hvor blødningen er og dens volum. De første 3 dagene er de farligste, for på dette tidspunktet i hjernen er det alvorlige brudd. De fleste dødsfall (80-90%) forekommer nettopp i denne perioden. De resterende 10-20% av pasientene dør innen en til to uker. Overlevende pasienter gjenopprettes gradvis fra noen uker til 9-10 måneder.

Venstre side

Hvis venstre side påvirkes, er konsekvensene preget av et brudd på høyre side av kroppen. Pasienten har full eller delvis lammelse, og ikke bare beinet og hånden, men også halvparten av tungen, strupehodet, lider. Hos slike pasienter er det gåttforstyrrelser, en karakteristisk pose av høyre hånd (foldet av en båt).

Ofret er kjent forverring av minne og tale, evnen til å tydelig uttrykke tanker er forstyrret. For lesjonen av venstre hjernehalvdel er det problemer med anerkjennelse av tidsekvensen, det kan ikke dekomponere komplekse elementer i komponenter. Det er brudd på skriftlig og muntlig språk.

Høyre side

Hvis høyre side er truffet, er den farligste konsekvensen skade på hjernestammen, hvor personens sjansene for overlevelse nærmer seg null. Denne avdelingen er ansvarlig for arbeidet i hjertet og luftveiene.

For å diagnostisere hemorragisk slagtilfelle til høyre er det ganske vanskelig, siden i denne delen er det orienteringssteder i rom og følsomhet. Definert dette nederlaget for taleforstyrrelser i høyre hånd (venstrehånds talesenter er i venstre halvkule). I tillegg er det en klar korrelasjon: så, hvis funksjonaliteten til høyre side av hjernen er ødelagt, lider venstre og vice versa.

Hvor mange lever etter et hemorragisk slag?

Prognosen for hemorragisk slag er ugunstig. Det avhenger av sted og grad av skade. Fare for blødning i hjernestammen, som er ledsaget av et brudd på pust og skarpe, dårlig justerte stoffer, reduserer blodtrykket til kritiske tall. Blødningen med gjennombruddet er vanskelig og ofte dødelig.

Hvor mange lever med et hemorragisk slag? Denne patologien slutter dødelig i 50-90% tilfeller. Kanskje begynnelsen av døden i den første dagen - mot bakgrunnen av generaliserte anfall, når det er et brudd på pusten. Oftere kommer døden senere, til 2 uker. Dette skyldes en kaskade av biokjemiske reaksjoner utløst av blodstrømmen i kranialhulen og fører til hjerneceller. Hvis det ikke var en hjerne bias, eller hans prolaps (falle i beinet hull) eller gjennombrudds blod inn i ventriklene, og muligheten for kompenserende hjerne stor nok (dette er mer vanlig hos barn og unge voksne), er den personen mer sannsynlig å overleve.

I 1-2 uker, i tillegg til nevrologiske forstyrrelser, bli komplikasjoner forbundet med immobilitet hos pasienten, forverring av kroniske sykdommer det eller å koble den til en respirator (lungebetennelse, liggesår, lever-, nyre-, kardiovaskulær kollaps). Og dersom de ikke fører til døden, så er det i slutten av 2-3 uker hevet i hjernen. Ved uke 3 blir det klart hva er konsekvensene av hemorragisk slag i dette tilfellet.

Gjenoppretting etter et slag

Rehabiliteringsperioden etter hemorragisk slag er lang, spesielt i alderen. Det avhenger av de tapte funksjonene og garanterer ikke fullstendig rehabilitering. Den raskeste tapte evnen blir restaurert i det første året etter slag, da er denne prosessen langsommere. Det nevrologiske underskuddet, som ble igjen etter tre år, vil trolig forbli for livet.

Leger-neurologer og rehabilitologer er klare til å hjelpe så mye som mulig for å gjenopprette de tapte funksjonene. For å gjøre dette:

 • gjennomfører klasser med en psykolog eller psykoterapeut;
 • Med tap av lese- / skriveferdigheter, holdes klasser på fornyelse;
 • hydroterapi (massasje i bassenget, lyse øvelser i vannet);
 • klasser på spesielle simulatorer;
 • i tilfelle forstyrrelser i talegjengivelse, må en person håndtere en taleterapeut; Med paresis eller lammelse, fysioterapi (for eksempel på "Myoton" -apparatet) utføres massasje og treningsterapi med en instruktør;
 • foreskrivere, som vil hjelpe til å fornye de tapte nevrale forbindelser ( "Tserakson", "Somazina") å redusere høyt blodtrykk ( "Enalapril" "Nifedipine"), antidepressive midler og beroligende midler;
 • fargeterapi - behandling med visuelle bilder.

Prognosen for utvinning avhenger av hvor stort området ble dekket av blødningen, og også i hvilken grad doktorgrads- og rehabiliteringsspesialistene var kvalifisert. Hemorragisk slag er en svært kompleks patologi, fra konsekvensene av hvilke det er lite sannsynlig å bli helt kvitt. Støttende behandling og rehabilitering varer veldig lenge.

Hemorragisk hjerneslag

Betegnelsen hemorragisk hjerneslag, leger vanligvis innebære polietiologichesky nosologisk skjema intracerebral blødning ikke-traumatisk spektrum påvirke intracerebral og / eller subaraknoid kroppsregion. Denne sykdommen kan være dødelig for pasienten og krever akutte tiltak for å sykehus på sistnevnte på sykehuset.

Som medisinsk praksis viser, forekommer den hemorragiske formen for slag i en femtedel av alle pasienter som har oppstått på dette problemet. Samtidig er det preget av svært alvorlig patogenese og lave sjanser for utvinning, selv med tilstrekkelig medisinsk behandling, halvparten av pasientene dør, er rundt åtti prosent deaktivert.

Faktisk en hemoragisk slag - en blødning i hjernen parenchyma, som er ledsaget av en sterk legeme av blodsirkulasjonen lidelse, en hel eller delvis tap av funksjon for det påvirkede området og utvikling av patogenesen med en høy risiko for død.

Spesialister skiller flere typer av det nevnte hjerneslag:

 1. Hemorragisk med blødning til hjernens parenchyma.
 2. Subaraknoid med blødning i orgaskortexen.

Sykdommen er vanskeligere og mer skånsom enn iskemisk slag, på grunn av problemer i forbi trinnet oppstår ved inflammatoriske og ikke-diskuteres nekrotiske prosesser klemme som omgir fartøyer og perifere degenerering av hjernekjerner.

Lokalisering av hemorragisk slag kan være svært variert - fra lobar og putamenal områder til cerebellar, bro, blandet og globalt sted. Sannsynligheten for problemet øker betydelig med alderen, oftest hos menn med hypertensjon og kvinner etter 35 på stadiet av fødsels- / postpartumperioden hvis det er forbundet med flere kardiovaskulære lidelser.

Årsaker til hemorragisk hjerneslag

Offisielt anerkjente grunner bidrar til utvikling av sykdommen, er ansett for å være de følgende faktorer: diabetes, hypertensjon, overvekt, røking, stillesittende livsstil, atrieflimmer, stenose av carotis, dyslipidemi, sigd-celle anemi, en rekke sykdommer i det kardiovaskulære systemet. Ovennevnte problemer fremkaller hemorragisk slag i ¾ tilfeller.

De resterende 25 prosent av sakene har en ukjent eller uklar etiologi. Alle som selvstendig korrigerer sin egen livsstil, kan redusere risikoen for et slag med 25-30 prosent.

Symptomer på hemorragisk hjerneslag

Forløpere til en mulig hemoragisk slag er generelt ansett som en delvis tap av syn, alvorlige smerter i øyet, en skarp tap av balanse med prikking og nummenhet i ekstremitetene / deler av kroppen, så vel som kort forståelse og talegjengivelse. Men som praksis viser, kan de ovennevnte forholdene ikke manifesteres i minst halvparten av pasientene, eller bli svakt uttrykt.

Sykdommen manifesterer seg plutselig, og oftest er katalysatoren et sterkt stress eller en super emosjonell belastning. Hvis personen er fortsatt bevisst, kan han føle hjertebank, raskt voksende hodepine, oppkast, kvalme, intoleranse for lys, pareser eller lammelse av lemmer med anstrengt avspilling / forståelse tale.

Etter en tid (fra ett til to minutter til en halv time) begynner regress av bevissthet, ledsaget av epileptiske anfall (opptil en fjerdedel av alle tilfeller) personen gradvis forvandlet til en scene på første lamslått, så søvnighet, sopor videre med en svak reaksjon av elevene og bevaring av svelgerefleksen. Det siste stadiet kan være en koma. Den tidligere pasienten var kvalifisert medisinsk nødhjelp, jo større er sjansene for å unngå døden!

Behandling av hemorragisk slag

En høy risiko for død fører til en kompleks slagbehandling av den ovennevnte typen, som utføres så snart som mulig.

Konservative behandlingsmetoder

Bruk av narkotika er strengt regulert av den behandlende legen og kan ikke føres utenfor sykehuset hjemme!

 1. Bruk av antihypertensive midler - selektive, blandede og ikke-selektive blokkere, for eksempel Atenolol, Acebutolol, Pindolol, Anaprilin, Carvedilol.
 2. Bruk av andre og tredje generasjon kalsiumantagonister - Nicardipin, Falipamil, Clentiazem.
 3. Støtdoser av spasmolytika av direkte og / eller indirekte virkning - Drotaverina, Nitroglycerinum, Difacilum, Aprofena.
 4. Bruk av ACE-hemmere:
 • karboksyler - Quinapril, Trandolapril
 • sulfhydryl - kaptopril, zofenopril
 • hemostatisk - Kontrast
 • fosfolipider - Fosinopril
 • beroligende midler - Elen eller Diazepam
 • nootropics - Cortexig
 • av antiproteaser - Gordoks
 • avføringsmiddel - Glaxen
 • antifibrinolytiske midler - Reopoliglyukin
 • multivitaminer - Glukonat / kalsiumpantotenat.
 1. Bekjempelse av cerebralt ødem og regulering av HPV:
 • kortikosteroider - dexametason.
 • diuretika - Lasix eller Mannitol.
 • plasma substitusjoner - Reogluman.

Kirurgisk inngrep (operasjon)

Kirurgi er vanligvis administreres i tilfelle av lillehjernen eller hematom sylinderlegemet, noe som forårsaker alvorlige nevrologiske symptomer, med side / lobal blødninger med stort volum, så vel som i tilfelle av en betydelig forverring av tilstanden til pasienten ved sin dynamiske diagnose med MR / CT.

Imidlertid kan direkte kontraindikasjoner til kirurgi være mediale hematomer og dyp koma med irreversibel stammen dysfunksjon - i dette tilfellet er suksessen til kirurgisk inngrep estimert til 5-10 prosent. Hvis pasienten er stabil, har han ikke et nevrologisk underskudd, og bare supratentorielle hjernehematomer er tilstede, legene understreker utelukkende konservativ behandling.

Ovennevnte indikasjoner kan bli revidert bestemmelsesoperasjon etter diagnostisering neuroimaging (CT / MR angiografi fartøy), og detektering av tank cerebral forvridning forverret klinisk nevrologisk status og vekst VMG mer enn 30 milliliter.

For øyeblikket er den foretrukne kirurgiske metoden endoskopisk teknikk for mikronurokirurgi med sparingsteknikk for pasienten. Den klassiske metoden anbefales kun ved vanskeligheter med hjernehinnevev i hjernen.

Gjenoppretting etter hemorragisk slag

Prosessen med utvinning og rehabilitering av den personen som har hatt en hemoragisk hjerneslag er ganske kompleks og krever en helhetlig tilnærming til fremtidige hendelser. I noen tilfeller kan det vare opp til to år, og omfatter en rekke rekonstruksjonsprosedyrer som kinesitherapy, fysioterapi, basisk restaurering av selvbetjening, tale terapi, anvendelse av et refleks-lastesystemer, terapeutiske egenskaper, og så videre. D. Samtidig gjelder rehabilitering avhenge av formålet pasientens tilstand, vellykket behandling og personlig aspirasjon av personen.

Prognosen og konsekvensene av hemorragisk hjerneslag

Innenlandske tall og statistikk om hemorragisk slag er svært skuffende. Opptil 50 prosent av pasientene avslutter livet sitt dødelig. Av de overlevende blir omkring åtti prosent av mennesker uføre ​​av en bestemt gruppe. Selv om du er i tide og i sin helhet, ble det utført en kvalifisert behandling, og selve sykdommens form ikke var alvorlig. Rehabiliteringsperioden kan ta opptil ett eller to år, med bare en av fem som er i stand til å gjenopprette alle kroppens grunnleggende funksjoner.

Mulige og svært sannsynlige konsekvenser av slag er delvis / fullstendig tap av tale, motoraktivitet på grunn av lammelse. Ofte får en person et neurologisk underskudd eller går inn i en vegetativ tilstand, der han ikke kan tjene seg selv.

Forebygging av slag

Forebygging av hemorragisk slag eller forebygging av dets manifestasjon er i en rekke komplekse tiltak, inkludert:

 1. Regelmessig langvarig bruk av medisiner. Spesielt ordinerer legen vanligvis antikoagulantia (Warfarin, Heparin) og antiplateletmidler (Aspirin med Dipiridamol, Clopidogrel, Ticlopidin).
 2. Kontroller hypertensjon med umiddelbar reduksjon i blodtrykket om nødvendig. I dette tilfellet er det nødvendig å legge til kalium til dietten, for å begrense forbruket av alkohol og salt, noen ganger vil det være rasjonelt å ta diuretika, ACE-hemmere, angiotensinreseptorblokkere. Alle medisiner er skrevet utelukkende av legen din.
 3. Justere dietten for å redusere blodkolesterol.
 4. Avslag på røyking.
 5. Redusere overflødig alder med en diett som er rik på grønnsaker og frukt.
 6. Kontroll av diabetes.
 7. Moderat fysisk aktivitet ved å bruke aerob trening.

Hemorragisk hjerneslag: symptomer, konsekvenser og behandling

I den moderne verden er slag en av de vanligste årsakene til døden. Distinkere iskemiske og hemorragiske slag, som i sin tur er delt inn i flere subtyper ved lokalisering og grad av kompleksitet. Iskemisk berøring oppstår når fartøyet er tilstoppet i hjernen, fortsetter sakte, og detekteres i tide, vellykket eliminert av spesialister. Hemorragisk slag er til tider mer farlig, fordi det skjer plutselig, og skade på hjernevevene er øyeblikkelig, raskt økende med tiden.

Et hemorragisk slag er et brudd på blodkaret i hjernen med en etterfølgende blødning i hjernevævet.

Blødning i hemorragisk slag påvirker omgivende vev.

Skje som en arteriell, og en venøs fornærmelse. Avhengig av størrelsen på burstedet blir flere til 100 eller flere ml blod skutt ut i hjernen. Den raske strømmen, ødeleggende hjerneceller, fordrevne vev, forårsaker hjernehomatom og påfølgende hevelse. Den neste fasen i fravær av akutt medisinsk behandling er nekrose av hjernevævet, og deretter dødsutbruddet. I gjennomsnitt bør medisinsk behandling for hjerneslag gis senest tre (og i sjeldne tilfeller - seks) timer. Etter denne tiden er hemorragisk slag og dens konsekvenser nesten umulig å eliminere. Det kommer en klinisk, og deretter en biologisk død. I noen tilfeller, selv om pasienten klarer å overleve, står han overfor en levende vegetativ tilstand.

Hemoragisk hjerneslag utvikler seg mye sjeldnere enn iskemisk, som bekreftes av statistikk: for alle tilfeller av hjerneslag er antallet hemoragiske ikke mer enn 22%.

Mer informasjon om hemorragisk slag er fortalt av Gennady Malakhov:

Typer av hemorragisk slag.

Hemorragisk slag i hjernestammen.

Det skal bemerkes at hjerneslagets hjerneslag fører til nesten øyeblikkelig død. Bare i sjeldne tilfeller er det mulig å redde livet til en pasient med en slik diagnose. Samtidig er det ingen sannsynlighet for en retur til fullverdig liv.

Hjernestammen er sentrum for alle kroppssystemer, og er direkte forbundet med ryggmargen. Det tjener som en sammenheng mellom lagene av tanketanker og kroppens nerver: det er takket være ham at vi er i stand til å bevege oss, puste, svelge, se, høre og så videre. Hjernestammen regulerer også sirkulasjonssystemet, termoregulering, hjertebanken. Det er derfor at skaden i slag ofte fører til døden.

Avhengig av lokaliseringssonen skiller jeg ut følgende typer hemoragisk slag:

 • Blødninger på hjernens periferi eller i tykkelsen av vevet;
 • Ventrikulær blødning - lokalisert i sideventriklene;
 • Subaraknoid - Blødning i rommet mellom den harde, myke og arachnoide huden i hjernen;
 • Kombinert type: forekommer med stor blødning som påvirker flere deler av hjernen.

Perifer blødning er mye mindre farlig enn intracerebral blødning, noe som nødvendigvis provoserer dannelsen av hematomer, ødem og påfølgende død av hjernevev. Hematomer er også preget av lokalisering:

 • Medialblødning påvirker talamus.
 • Lateral - nederlag subcortical kjerner, lokalisert i hvite materien av hemisfærene (gjerde, mandelformet, caudate, lentikulær kjernen).
 • Lobar - hematom er lokalisert i en del av hjernen, uten å forlate hjernebarken.
 • Blandede hematomer, som påvirker flere områder av hjernen på en gang, finnes oftest.

Ved opprinnelse utmerker det primære og sekundære hemorragiske slag:

 • Primærprodusert av hypertensiv krise eller tynning av veggene i arterier og vener, forårsaket av en langvarig belastning på dem (for eksempel på grunn av økt trykk, fysisk og nervøs overbelastning etc.)
 • Sekundært - fremkalt av brudd på aneurysm, hemangiom og andre vaskulære deformiteter og anomalier (misdannelser), medfødte eller dannet i prosessen med vitale aktiviteter.

Bildet viser en beregnet tomografi av hjernen som er berørt av et hemorragisk slag.

Årsaker til sykdommen.

Den hypertensive krisen truer ofte med å briste veggene i fartøyet i hjernen og påfølgende påslag av et slag.

I 75 prosent av alle tilfeller av hemorragisk slag er hypertensjon årsaken.

Den andre faktoren som fremkaller et hemorragisk slag er misdannelsen av hjernen. Det kan være medfødt og presentere en fare gjennom hele pasientens liv, eller oppnås som følge av sykdommer, tung belastning. Tilstedeværelsen av hemangiomer, duralfistler, arterielle, venøse og arteriovene deformasjoner av karene utgjør en fare for alle aldersgrupper av pasienter. I en spesiell gruppe med risiko for dannelse og brudd er menn av både ung og gammel alder.

Aneurysm i hjernen er en av formene for misdannelse av blodårer. Dets brudd fører til hemorragisk slag.

Nedenfor er en liste over sykdommer og faktorer som utløser utviklingen av hypertensjon eller deformasjon av cerebral fartøy.

 1. Krenkelse av blodpropp.

For eksempel, sykdommer som DIC syndrom, hemofili, Willebrands sykdom.

 1. Langvarig og ukontrollert mottak av trombolytika - blodfortyndende medisiner - for eksempel aspirin, fenylin, karantil. Selv om mottaket er forårsaket av medisinske forskrifter, og det er en trussel om trombusdannelse, bør doser følges nøye. Ellers kan den minste mikroskraken på venen eller arterien føre til brudd på fartøyet.
 2. Åreforkalkning.

Et økt nivå av kolesterol i blodet stimulerer avsetningen av aterosklerotiske plakk på veggene på fartøyet. Dermed er deres lumen innsnevret, noe som gjør blodsirkulasjonen vanskeligere. Samtidig øker blodtrykket belastningen på fartøyets vegger, hvilket fremkaller dannelsen av mikroskader og blodpropper i dem. Gradvis fører dette til dannelsen av en aneurisme i hjernen eller fullstendig blokkering av fartøyet. Brudd på et aneurysm eller fartøy som et resultat av blokkering av lumen og forårsake et hemorragisk slag.

 1. Encefalitt (eller encefalopati) er en bred gruppe sykdommer karakterisert ved hjernebetennelse.

Encefalopati i hjernen kan utvikle seg av ulike årsaker. Det er forårsaket av virus, mikrober, og skiller også allergisk, smittsom-allergisk og giftig encefalopati. Slike sykdommer forårsaker hevelse av hjernevev, degenerative forandringer i noen av områdene, vedheft, mikronekrose og pinning av blødninger. Sykdommen er preget av en rekke komplikasjoner, hvorav den ene er et hemorragisk slag.

Denne farlige sykdommen påvirker hjernens kar og vev, forårsaker irreversible effekter og demens. Det er mest typisk for eldre mennesker, så vel som de som lider av Alzheimers sykdom. Det er provosert ved avsetning av beta-amyloidproteinforbindelser på veggene i blodkar og hjernevev. Et middel for deres eliminering og behandling av sykdommen er ikke funnet hittil.

Avsetningen av protein forårsaker stenose av blodårene og hjernens arterier, ødeleggelsen av veggene deres, som truer mikrocirkulasjon og kan føre til hemorragisk hjerneslag.

Sykdommen kan være sekundær (provosert av andre sykdommer) og primær. Generelt er cerebral vaskulitt en akutt ikke-smittsom betennelse i karene og den etterfølgende ødeleggelsen av veggene deres, noe som forårsaker blødninger i hjernevevet.

 1. Sykdommer i ryggmargen.
 2. Hjertesykdommer.
 3. Diabetes mellitus.

Denne sykdommen ødelegger vevene i indre organer og kar, fremkaller hypertensjon.

10. Tumorer i hjernen.

Svulsten presser på hjernevevet og hindrer blodsirkulasjonen. Kan fremme utviklingen av aneurysmer, dannelsen av blodpropper i karene.

Faktorer som forårsaker fremdriften av de ovennevnte sykdommene og øker sannsynligheten for hemorragisk slagtilfelle:

 • Overvekt
 • Ubalansert kosthold, fett, kjøttmat;
 • røyking,
 • Alkoholinntak;
 • narkotika;
 • Alder, aldringsprosessen;
 • Kraniale og vertebrale skader;
 • Sol og termisk sjokk;
 • Lang opphold i en tilstand av stress, nervøs overexertion;
 • Tungt fysisk arbeid;
 • Rus.

Hemorragisk slag: i fare.

Nedenfor i prosent er risikoen for hemorragisk slag hos personer utsatt for visse faktorer og sykdommer oppført:

 • Stress og nervøs overexertion - 2%;
 • Alkoholmisbruk - 2%
 • Depresjon - 3%;
 • Diabetes mellitus - 3%;
 • Kardiovaskulære sykdommer - 4%;
 • Ubalansert kosthold, underernæring og kosthold - 11%;
 • Røyking - 11%;
 • Hyperlipidemi - 14%;
 • Overvekt, fedme - 15%;
 • Lavt innhold av nøytrofiler (type leukocytter) i blodet - 16%;
 • Hypertensjon - 19%.

Tegn på hemorragisk slag.

Hemorragisk berøring oppstår plutselig. Karakterisert av en piercing, skarp smerte i hodet og påfølgende tap av bevissthet. Imidlertid kan pre-stroke-tilstanden varer fra noen få timer til flere dager. Hvis du har minst noen av følgende tegn, kan dette være et signal om en pre-voksen tilstand og en anledning til å gjennomgå en legeundersøkelse:

 • Oppkast og kvalme uten objektiv årsak, ikke å bringe lettelse;
 • svimmelhet;
 • Hodet er stadig syk;
 • Generell svakhet;
 • Redusert hudfølsomhet;
 • Nummen av lemmer;
 • Et rush av blod til ansiktets hud, en skarp rødhet;
 • Ujevn, intermitterende puls.

En skarp og skarp hodepine og et påfølgende tap av bevissthet er de første tegn på et hemorragisk slag.

Hvis en person i nærheten av deg plutselig føler seg dårlig, bør du definitivt ringe en ambulanse umiddelbart. Og den neste lille testen vil bidra til å identifisere hans slag og gjennomføre de første tiltakene for å redde livet sitt før ambulansen kommer:

Be personen til å smile: Smilet hans vil bli vridd, en halv av ansiktet forblir ubevegelig.

Be om å vise tungen: det vil være unaturlig buet i munnen.

En person i en eksisterende tilstand kan ikke øke dem samtidig og holde dem i samme høyde.

Be ham om å si navnet hans eller en enkel setning. Hans tale vil være ubemannet, han vil stamme, tygge ord, for i løpet av et slag er en del av taleapparatet lammet.

Denne testen vil bidra til å identifisere både iskemisk og hemorragisk slag. Imidlertid er de som er rammet av et hemorragisk slag, alle disse tegnene til stede i en kort stund, til de mister bevisstheten, og slaget skjer veldig raskt og uventet.

Førstehjelp for hemorragisk slag:

 1. Offeret legges horisontalt, hodet skal være plassert mye høyere enn kroppen.
 2. Alle kortpustetøy er fjernet.
 3. Hodet er vendt til den ene siden slik at personen ikke kveler fra oppkast.
 4. Vinduer er åpnet for å gi frisk luft.
 5. Førstehjelp bør kalles samtidig som disse aktivitetene, om mulig. Jo raskere pasienten vil bli utstyrt med kvalifisert omsorg, jo mindre irreversible konsekvenser vil bli forårsaket av et slag.

Om tegn på et slag og den etterfølgende rehabilitering.

Symptomer på hjerneblødning.

Det generelle kliniske bildet av hjerneblødning i hjerneslag er preget av følgende symptomer.

 1. Sterk og intermitterende pust.
 2. Inkonsekvent og intermittent hjerterytme;
 3. Plutselig, skarp hodepine;
 4. "Røde flyr" i øynene;
 5. "Burning", rødt ansikt;
 6. Trykkprang, en kraftig økning i trykket;
 7. Ufrivillig urinering;
 8. Blek, lav temperatur på huden;
 9. Svimmel tilstand eller alvorlig inhibering av alle reaksjoner.
 10. Oppkast som ikke bringer lindring;
 11. Nummenhet og lammelse av ansiktsnervene, ansiktsmuskler;
 12. Overtredelse av innervering;
 13. Delvis lammelse av lemmer;
 14. Utvidede elever;
 15. Manglende evne til å utføre svelgerbevegelser.

Hemorragisk slag utvikler seg raskt, så i de første minuttene kan pasienten miste bevisstheten. Alt avhenger bare av lokalisering av blødningen - fra hvilke områder av hjernen ble skadet. Derfor kan en person plutselig bli døve, blind, miste minne etc.

Jo mer blod som kommer inn i hjernen fra det revne fartøyet, jo mer alvorlige symptomene og jo vanskeligere konsekvensene. For alvorlig blødning karakteriseres av:

 • kramper;
 • Bevisstap;
 • Offensiv koma.

Dødelighet med hemorragisk slag er svært høy: bare 20% av pasientene overlever. De fleste dør i de første 24 timene etter streiken. 100% dødelighet observeres med skader på stammen og alle hjernens ventrikler.

Hemorragisk hjerneslag: koma.

I de fleste tilfeller fører et hemorragisk slag til koma. Etter påvirkning blir pasientens bevissthet først forvirret, da faller han i en tilstand av dumhet: hans øyne er åpne, refleksreaksjoner til stimuli observeres, men personen forstår ingenting og ser ingenting. Den tredje fasen er vegetativ koma - fraværet av bevissthet.

Å komme til å føre omfattende blødninger som fremkaller dannelsen av hematomer i vitale sentre i hjernen.

De fleste koma fører til døden. Andelen etterlevende etter at den er lav.

Gå tilbake til hele livet etter at et koma er usannsynlig å være mulig: alt avhenger av hvor dårlig hjernen er skadet og hvilke områder den har lidd. Mulig som en mental forstyrrelse og delvis lammelse, og dyp funksjonshemming eller en levetid vegetativ tilstand.

En koma kan vare fra en dag til noen uker, måneder eller til og med år.

Hva er prognosen for en person som har falt i koma etter et hemorragisk slag? Dessverre er det i de fleste tilfeller ugunstig. Og selv en høyt kvalifisert spesialist kan ikke alltid forutse hendelsen, siden hjernen er et svært komplekst system. Men likevel kan noen leger gi litt informasjon om den videre tilstanden til pasienten ved å analysere koma av koma.

Den høyeste dødeligheten observeres hos pasienter i de første 24-48 timer etter koma. Hvis dette kritiske øyeblikket har blitt overlevd, vil pasientens liv sannsynligvis bli lagret. Spørsmålet er bare i sin kvalitet, for selv etter å ha forlatt koma er det irreversible konsekvenser, for eksempel,

 • Delvis eller fullstendig tap av syn / hørsel.
 • Delvis lammelse av ansiktsnervene, lemmer på den ene siden av kroppen.
 • Forvirring og brudd på tankeprosesser.
 • Minneforstyrrelser og utvikling av demens.
 • Tap av evne til å snakke, å oppleve informasjon.
 • Bevaring av vegetativ tilstand - det vil si at det er reaksjoner på ytre stimuli, øyne åpne / lukkede, men det er nesten fullstendig forlamning av kroppen og tap av personlighet.

Den vegetative tilstanden er det vanligste resultatet av blødning i hjernen. Som regel opplever en person fremdeles noen følelser, selv frykt og hallusinasjoner, som på en eller annen måte kan manifestere seg i hans syn eller mulige bevegelser. Dersom den vegetative tilstand varer i lang tid uten positiv dynamikk, kan den prognose være bare ett: hjernen til pasienten gradvis mister alle sine funksjoner (f.eks pusting, utveksling, etc.), noe som vil føre til døden.

Vitenskapen vet imidlertid en rekke saker som den ikke kan forklare. Noen pasienter, som hadde overført posthemorragisk koma, falt i en vegetativ tilstand, hvorfra de klarte å komme ut etter noen måneder, og til og med delvis rehabilitere, returnere tale og evnen til å bevege seg.

Dette kan kalles en "mirakuløs helbredelse". Selv om medisin antyder at den menneskelige hjerne inneholder noen skjulte reserver og muligheter. Tross alt er hjernen vår et komplekst system som langt fra er fullstendig forstått.

En annen fare for at posthemoragisk koma skjuler seg i seg selv er et gjentatt slag. Som regel er det mulig å få et nytt slag i løpet av få dager etter det første. Alt avhenger av årsaken som utløste denne tilstanden. Det er derfor den eneste måten å unngå re-stroke er kirurgi. Med gjentatt hemorragisk slag er det dødelige utfallet nesten uunngåelig.

Konsekvenser av hemorragisk slag.

Stroke er en uforutsigbar sykdom. De fleste pasientene overlever ikke etter slag, men enhetene klarer seg ikke bare for å redde livet, men også å unnslippe med lunefull konsekvenser. Og over tid (men ikke veldig mange i det hele tatt) og klarer å eliminere dem nesten helt. Og her er nøkkelen lokaliseringen og størrelsen på blødningen, samt aktualiteten til den medisinske forsyningen som tilbys.

Generelt er konsekvensene av hemorragisk slag lik konsekvensene av iskemisk slag. Deres forskjell er bare i graden av alvorlighetsgrad. I tillegg er dødeligheten og sannsynligheten for koma etter blødning flere ganger høyere enn etter iskemisk berøring.

Ved hemorragisk hjerneskade, ødelegger blod som kommer inn i hjernen etter brudd på fartøyet hjernevævet, forårsaker hematom. Deretter opptrer koagulasjonen og prosessen med forfall av cellene begynner. Forfallsprodukter forårsaker betennelse og ødem i hjernevævet, og deretter deres nekrose. Graden av konsekvensene avhenger av mengden blod, lokalisering av blødning og rettidig behandling.

Som regel er hemorragisk hjerneslag full av følgende konsekvenser.

1. Den raske begynnelsen av døden.

Det er karakteristisk for pasienter med omfattende blødning eller i tilfelle når viktige deler av tenktanken, for eksempel hjernestammen, er skadet.

2. Comatose tilstand og etterfølgende død.

I dette tilfellet beholder pasienten midlertidig evnen til å leve. Utfallet avhenger av dannelsen av hematomer og en rekke andre faktorer.

3. Comatose-tilstand og påfølgende utgang til vegetativ tilstand / sopor.

Selv i dette tilfellet er pasienten fortsatt truet med døden, siden under slike forhold er det ofte en konsekvent undertrykkelse av alle hjernefunksjoner.

4. Utgang fra vegetativ tilstand og dyp funksjonshemming.

Pasientens liv blir da reddet. Men han har ikke muligheten til å leve et fullt liv. Organismen er levedyktig, men evnen til å bevege seg, tale, minne blir undertrykt, bevisstheten er delvis oppklaret, etc.

I et mindre antall tilfeller har pasienter som overlevde hemorragisk slag, mindre alvorlige konsekvenser. Som regel var denne blødningen ikke så omfattende, eller til og med liten. Og også operasjonen eller tilsvarende intensiv terapi ble utført i tide.

5. Delvis svekkelse av motorfunksjonen.

Personen staggers, snubler når han går, rister på benet eller blir tvunget til å bruke krykker. Han opplever svakhet, vanskeligheter med å gå. Men samtidig er evnen til å bevege seg bevaret.

Kvinnen overlevde stroke, men hun fikk lammelse av ekstremiteter. Et rehabiliteringskurs foregår på sykehuset.

6. Forstyrrelser av svelging.

Dette er et ganske farlig brudd, som krever spesiell omsorg for pasienten, fordi manglende evne til å svelge kan føre til mat og drikkeinntak i luftveiene, som er fulle av kvælning. Fraværet av svelgerbevegelser forårsaker også stasis av mat i spiserøret, fordøyelsessystemet og tarmsystemet.

7. Skader på talesenteret.

Full eller delvis tap av evne til å snakke og / eller oppleve tale, vanskeligheter med å skrive tekst, tap av evne til å telle, tap av skriveferdigheter, etc.

8. Overtredelse av arbeidet i hjerneområder som er ansvarlig for orientering i rom og oppfatning av omverdenen.

En person kan ha utmerket syn etter et slag, men samtidig slutter han å forstå hva som skjer rundt seg. Han er ikke i stand til å utføre selv enkle handlinger: for eksempel ta en kopp i hendene og ta den til munnen.

9. Overtredelse av tankeprosessen.

Pasienten er ikke i stand til å tenke, det er ingen logisk tenkning. Det er ingen langsiktig minne, kortsiktig minne er ødelagt, det er dips. Det blir umulig å trene, miste evnen til å bygge handlingsplaner, ta beslutninger.

10. Behandlingsforstyrrelser.

Endret bevissthet fører ofte til upassende oppførsel av pasienten: ubegrunnet frykt, hallusinasjoner, anfall av urimelig aggresjon, gråt, irrasjonell frykt, plutselige emosjonelle uttalelser, handlinger, bevegelser.

11. Psykologiske abnormiteter.

Langvarig depresjon, deprimert, deprimert, søvnforstyrrelser, mistenkelighet og angst, anoreksi.

12. Tap av evne til å kontrollere naturlige behov.

Det er en ufrivillig vannlating, avføring. Og også forstoppelse, vanskelig arbeid i bekkenorganene, mangel på blærenes innervering og en rekke andre problemer.

13. Utvikling av epilepsi.

En sjelden, men sannsynlig konsekvens av hemorragisk slag, typisk for 10-15% av pasientene som overlevde et slag.

14. Angrep av smerte.

En liten andel pasienter etter et slag i hele livet er utsatt for smertsyndrom i ulike deler av kroppen. I slike tilfeller kan slike smerter ikke fjernes av anestetika og antispasmodik, siden det ikke er forårsaket av ekstern stimulans eller spasmer, men ved skade på sentralnervesystemet.

Videre prognose for slagtilfelle.

Dessverre kan ingen eksakt lege gi en nøyaktig prognose for slag. I medisinsk praksis er tilfeller av overlevelse etter omfattende slag kjent i situasjoner hvor sjansene ser ut til å være borte. Det er også nok dødsfall fra små blødninger. I hvert tilfelle er alt rent rent individuelt. Imidlertid finnes det fortsatt noen generelle prediksjonskriterier.

Så, for eksempel, en pasient som er bevisstløs, men har beholdt alle basale reflekser og funksjoner i kroppen, vil trolig forbli levende. En pasient som mangler bevissthet og reagerer på noen stimulans, men samtidig musklene trekker sammen og beholder evnen til å svelge, har også stor sjanse for overlevelse. Hvis en person er i koma, og alle hans livsviktige funksjoner er gitt av spesielle medisinske apparater, har han praktisk talt ingen muligheter for overlevelse.

Når det gjelder overlevende pasienter som bare delvis har mistet sin juridiske kapasitet, er det med stor lyst og arbeid på seg selv, og med støtte fra slektninger, en signifikant positiv dynamikk. Paralyserte partielle lemmer kan utvikles, passende behandling for å gjenopprette innervering, lære å gå eller snakke igjen.

Gjennom regelmessig trening og utvikling av muskler etter et slag, kan du oppnå betydelige resultater. Mye avhenger av støtte fra kjære, omsorg for andre.

Generelt, til og med det faktum at pasienten fortsatte å leve etter et slag, snakker om et stort flaks. Derfor kan pasientene til pasienten bare stole på ekspertene og tålmodig vente på forbedringer, glede seg over at den kjære har overlevd. Og, selvfølgelig, gjør alt som er mulig for å gjenopprette det.

Stroke: drift.

Hjernens operasjon er ofte den eneste måten å redde liv med et hemorragisk slag. Det har imidlertid mange kontraindikasjoner og funksjoner. Så, i hvilket scenario vises det kirurgiske inngrepet:

 1. Med lobar og putamenal hematom.
 2. Med thalamisk hematom - når midtdelen av hjernen påvirkes.
 3. Hvis volumet av lesjonen av thalamus er mer enn 10 cm 3, vurderes feasibility av operasjonen.
 4. Med hjernestammenes hematom er kirurgi mulig, men ikke alltid hensiktsmessig, siden slik skade er per definisjon dødelig.

Absolutt kontra upraktisk og hjernekirurgi for dyp koma (under 7 GCS) fordi, for det første, mot dødelig, og for det andre, er det mulig ikke fornuftig grunn av den globale irreversibel hjerneskade.

Det er også en rekke relative kontraindikasjoner til operasjonen:

 • Aldersgrensen er 70 år;
 • Kardiovaskulære sykdommer;
 • Forstyrret nyre- og leverfunksjon
 • Diabetes mellitus;

Hva er meningen med operasjonen:

Kirurgisk inngrep i hemorragisk slag involverer utvinning av blodpropper fra hematomet for å forhindre den negative effekten av toksiner av nedbrytende blod på hjerneceller. Dessuten er operasjonen rettet mot å normalisere blodforsyningen, stabilisere blodtrykket. Hjernens vev er praktisk talt ikke påvirket.

Typer av operasjoner.

Når blødning i hjernen vanligvis utføres kombinert operasjon, kombinere flere av følgende metoder. Deres bruk avhenger av kompleksiteten til skaderne og pasientens post-slagtilstand.

Separate operasjoner på målfokus:

 1. Operasjonen for å redde deler av hjernen som er ansvarlig for vitale funksjoner i kroppen.
 2. Operasjoner, hvis formål er bevaring og restaurering av hjernevæv, som er ansvarlig for overføring av impulser til sin cortex, samt til ryggmargen og hele kroppen. Et slikt vev er for eksempel en indre hjernekapsel, som gir en nevral forbindelse mellom hjernesenter og cortex.

Ved drift:

 1. Åpne kirurgisk inngrep med trepanering av skallen.
 2. Drift gjennom en punktering i skallen, punktering av fjerning av hematomer.
 3. Punkteringsoperasjon med bruk av dreneringssystem, hvorav det for en stund etter intervensjonen innføres stoffer som forhindrer dannelsen av trombi (fibrinolytika). Også gjennom dreneringen utskilles dødt blod, som, takket være preparatene, ikke dannes til trombi, men forblir i flytende tilstand.

Lukket drift av hjernen.

En åpen metode for å operere med åpningen av skallen og excision av hematom er bare indikert i nærvær av livstruende faktorer, og er den siste mulige middel til sin frelse. Konsekvensene av slike operasjoner er alltid svært tunge, og det er en sannsynlighet for et dødelig utfall. Indikasjonene er:

 1. Subcortical, thalamic hemorrhages, cerebellar hematom og påfølgende alvorlig forverring av den generelle tilstanden. Situasjonen når det er nødvendig å snarest frigjøre hjerneslagene i hjernen.
 2. Fordeling av hjernestammen vev forårsaket av putamenal blødning.

Lukkede operasjoner utføres takket være endoskopet: prosessen visualiseres på skjermen. Dataene fra foreløpige CT- eller MR-studier er korrelert med programmet som styrer endoskopets operasjon, noe som gjør det mulig å utføre alle manipulasjoner med maksimal nøyaktighet.

Drift for å fjerne intracerebral blødning:

Les Mer Om Fartøyene