Hemoragisk sjokk: intensitet, tegn og behandling

Hemoragisk sjokk kalles vanligvis en alvorlig, akutt medisinsk tilstand av kroppen, som kan provosere et alvorlig blodtap. Den kritiske tilstanden fører til multisystemisk og multiorgansvikt.

Dette er et patologisk brudd på blodmikrocirkulasjon, som forhindrer at næringsstoffer, energiprodukter og oksygen kommer inn i vevet i tide.

Det viser seg at hemorragisk sjokk er en tilstand hvor giftstoffer ikke fjernes fra kroppen.

Oksygen sult skjer gradvis - avhengig av intensiteten av tap av en viktig biologisk væske. Hvis blodtapet er over 500 ml, opptrer et hemorragisk sjokk. Denne farlige tilstanden kan føre til døden, siden blodsirkulasjonen er ødelagt eller helt stoppet i lungene og hjernevævet.

På årsakene til utbruddet av en farlig tilstand og mekanismen for dens progresjon

Hovedårsaken til utbruddet av hemorragisk sjokk er alvorlig traumer som fører til blodtap. Vaskulære skader kan lukkes og åpnes. Den andre grunnen for en patologisk tilstand - alvorlig blødning forårsaket av livmor sykdommer, magesår perforering, oppløsningen av kreft i de siste stadier av sykdommen.

Gynekologiske pasienter forårsake et sjokk fra blodtap kan: eggstokkreft brudd, spontanabort eller abort, livmor fibroids og skadde kjønnsorganer, blæremola.

Den sentrale lenken i patogenesen av hemorragisk sjokk er et brudd på systemisk sirkulasjon. Mengden sirkulerende blod faller veldig raskt. Naturligvis kan kroppens systemer ikke reagere raskt på dette tapet.

Reseptorer på nerveendene sende "alarmer", noe som fører til økt hjerterytme, perifere vaskulære spasmer, hurtig pust, etterfulgt sentralisering sirkulasjon når det biologiske fluid begynner å sirkulere aktivt gjennom karene i noen indre organer. Det er ytterligere reduksjon i trykk, stimulering av baroreceptorer.

Gradvis slutter alle organer, med unntak av hjernen og hjertet, å delta i sirkulasjonen. Mengden oksygen i lungesystemet minker raskt, noe som fører til et uunngåelig dødelig utfall.

Manifestasjoner og sjokk tegn på blod tap

Medisinske spesialister skiller hovedtegnene til hemoragisk sjokk, noe som kan observeres under starten.

Disse inkluderer:

 • Tørr munn og kvalme.
 • Overdreven svakhet og alvorlig svimmelhet.
 • Mørkhet i øynene og til og med tap av bevissthet.
 • Kompensatorisk omfordeling av blod og en reduksjon i antall i musklene fører til blanchering av huden. En grå nyanse kan vises hvis personen allerede nesten mister bevisstheten.
 • Hender og føtter blir våte og klissete av kald svette.
 • Brudd på blodmikrocirkulasjon i nyrene fører til hypoksi, nekrose av tubuli og iskemi.
 • Det er alvorlig kortpustethet, et brudd på åndedrettsfunksjonen.
 • Krenkelse av hjerterytmer og overdreven spenning.

Ifølge disse tegn på sjokk fra blodtap kan medisinske spesialister nøyaktig diagnostisere denne tilstanden. Det krever umiddelbar gjenkjenning av patologien ved hjelp av symptomatologi for å unngå mulighet for dødelig utfall.

Hovedindikatorene for den lidende personens tilstand er:

 1. Temperatur og farge på epidermis.
 2. Pulsfrekvensen (kan kun vise hemorragisk sjokk når det kombineres med andre symptomer).
 3. Shock Index - regnes som den mest informative indikatoren for en alvorlig tilstand. Dette forholdet mellom hjertefrekvensen og størrelsen på systolisk trykk. En sunn person bør ikke være mer enn 0,5.
 4. Timediatur. Den gradvise nedgangen vil indikere utbruddet av en sjokkstatus.
 5. Indikator for hematokrit. Denne testen, som kan avsløre tilstrekkelighet eller utilstrekkelighet av blodsirkulasjonen i kroppen.

Intensitet av hemorragisk sjokk

Farlige manifestasjoner er ikke det samme på forskjellige stadier av hemorragisk sjokk. Det er følgende generelt akseptert klassifisering, hvorav symptomene på denne sykdommen blir oppdaget:

Den første fasen

Dette er en kompensert sjokk, som oppstår når volumet av sirkulerende blod faller kraftig med femten prosent. Det kliniske bildet av syndromet unødvendige utslipp dominerer slike symptomer som mild takykardi og oliguri, rask hud blekhet, fravær av arteriell hypotensjon eller åpenbare nedgang. Sentralt venetrykk endres ikke.

Kompensert sjokk kan vare i lang tid, hvis ikke gjengitt nødhjelp. Som et resultat oppstår progresjonen av den farlige tilstanden.

Den andre fasen

Dette er et subkompensert hemorragisk sjokk, hvor bcc reduseres med ca. 18 til 20 prosent. En reduksjon i blod og sentralt venetrykk, svakhet, mørkfarging av øyne og svimmelhet, takykardi alvorlig - alt dette er tegn på en andre alvorlighetsgraden av hemoragisk sjokk.

Den tredje fasen

Det kalles ukompensert eller dekompensert reversibelt sjokk. Blodtapet når tretti til førti prosent. Karakterisert av en betydelig dypere sirkulasjonsforstyrrelser. Betydelig senker blodtrykket på grunn av en sterk vaskulær spasme.

Det er også flere symptomer:

 • Uttalt takykardi og alvorlig kortpustethet.
 • Akrocyanose, hyppig puls, blek hud.
 • Kaldsvette og fall av oliguri.
 • En skarp hemming i menneskelig oppførsel.
 • Gradvis blir normal blodtilførsel til hjertet, nyrene, leveren, lungene og tarmene forstyrret, noe som uunngåelig fører til vevshypoksi.

Fjerde etappe

Dekompensert eller irreversibelt sjokk. Dette er den mest alvorlige tilstanden, som i de fleste tilfeller fører til døden. Redusere volumet av sirkulerende blod nærmer seg 45 prosent eller mer. Takykardi når 160 slag per minutt, og pulsen er egentlig ikke palpabel, pasientens bevissthet er helt forvirret.

Huddeksler skaffer seg en unaturlig marmorskygge, det vil si ble blek mot bakgrunnen av klart uttrykkede blodkar. Det systoliske trykket på dette stadiet reduseres til kritiske verdier - opptil 60 mm Hg. Det er hyporefleksi og anuria.

Ytterligere forstyrrelser av mikrosirkulasjonen fører til irreversibelt tap av plasma, stupor og skarp forkjølelse av ekstremiteter. Betydelig økt luftveissykdommer. I det siste stadiet av hemorragisk sjokk bør være en akutt sykehusinnleggelse for ikke å miste pasienten.

Hjelp i starten av et sjokk

Nødhjelp for hemorragisk sjokk bør være svært rask, spesielt hvis pasientens tilstand har oppnådd en kritisk alvorlighetsgrad. For å starte, må du umiddelbart ringe et team med medisinske spesialister, og prøv deretter:

 1. Stopp blødning hvis den ikke er intern. Pass på å bruke seler, uansett hva du finner for hånden. Binde opp eller forsiktig knipe såret før ambulansen kommer.
 2. Eliminer eventuelle gjenstander som etter din mening kan forstyrre menneskets pust. Pass på å løsne den tette kragen. Når ulykken først bedt om å fjerne fra munnen til offeret, noe fremmedlegeme som kan komme dit, inkludert oppkast, ødelagte tenner, hvis det er nødvendig. Slike hjelper kan også gjøres av den uprofessionelle legen som har oppstått på et tilfeldig sted. Prøv å forhindre at tungen faller inn i nesopharynxen. Alle disse manipulasjonene vil hjelpe en person som ikke kveles og lever opp til ankomsten av fagfolk.
 3. Hvis det er mulig, er det nødvendig å gi pasienten anestetiserende legemidler som ikke er narkotiske. Lexir, Tromal og Fortral passer best. Vær oppmerksom på at disse medisinene ikke skal påvirke driften av luftveiene og sirkulasjonssystemet. Også, Baralgin og Analgin kan hjelpe i denne situasjonen. Disse midlene er normalt kombinert med antihistaminer.

Etter sykehusinnleggelse: handlinger av spesialister

Hvis en pasient i en tilstand av hemorragisk sjokk ble vellykket på sykehus, utfører legene en generell vurdering av tilstanden hans.

Parametrene for respirasjon, blodtrykk og bevissthetsstabilitet måles. Da begynner legene å stoppe tapet av biologisk væske.

Dette er det viktigste tiltaket for å fjerne en person fra en sjokkstatus og hindre et dødelig utfall.

Infusjonsintensiv terapi med konstant samtidig kontroll av timediur er obligatorisk. Lignende handlinger med terapi i to og tre år er faktiske, hvis reduksjon i volum av sirkulert blod har gjort opp til førti prosent eller mer.

Det vil også kreve innånding av 100% oksygen gjennom en spesiell maske og injeksjonsinjeksjon av epinefrin. Det kan erstattes av dopaminholdige stoffer.

Medisinske spesialister etter sykehusinnleggelse må utføre følgende handlinger:

 1. Bruk katetre for oksygeninnånding.
 2. Sett kateteret inn i pasientens sentrale vene for å sikre enkel tilgang til karene. Med et sterkt tap av biologisk væske, vil dette ikke være nok - du må bruke en femorale vene.
 3. Deretter begynner infusjonsbehandlingen (det ble nevnt ovenfor i forbindelse med det store blodtapet).
 4. Evaluering av effektiviteten av infusjon og kontroll av urinering av pasienten ved hjelp av et etablert Foley kateter.
 5. Blodprøve.
 6. Legen skal foreskrive smertestillende midler og beroligende midler.

Ved førstehjelpsbehandling og behandling er det svært viktig å bestemme kilden til blodtap og forsøke å lindre pasientens tilstand, stoppe tap av biologisk væske, så langt som mulig for øyeblikket.

I en annen situasjon vil offeret ikke ha mulighet til å leve opp til ankomsten av kvalifiserte leger. I sytti prosent av tilfellene dør pasienter før ambulansen kommer

Kriterier for alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk

bibliografisk beskrivelse:
Kriterier alvorlighetsgrad av hemorragisk sjokk.

kode å sette inn i forumet:

Kliniske tegn på alvorlighetsgraden av hemoragisk sjokk (G.Ya Ryabov)

 • Reversibel hemorragisk sjokk.
  • kompensert hemorragisk sjokk - moderat takykardi, arteriell hypotensjon er svakt uttrykt eller fraværende. Oppdag venøs hypotensjon, mild dyspné med fysisk anstrengelse, oliguri, kalde ekstremiteter. Ved volumet av blodtap tilsvarer dette trinnet en enkel grad av den første klassifiseringen.
  • dekompensert reversibel hemoragisk sjokk - hjertefrekvensen til 120-140 slag per minutt, systolisk blodtrykk under 100 mm Hg, pulstrykket er lavt, lav CVP, dyspné ved hvile, uttrykt oliguria (mindre enn 20 ml per time), blekhet, cyanose, kaldsvette, rastløs oppførsel. Volumet av blodtap tilsvarer vanligvis den gjennomsnittlige graden av den første klassifiseringen.
 • Irreversibelt hemorragisk sjokk. Vedvarende langvarig hypotensjon, systolisk blodtrykk under 60 mmHg, hjertefrekvens over 140 slag per minutt, negativ CVP, uttalt dyspnø, anuria, mangel på bevissthet. Mengden blodtap er over 40% av BCC.

Det er 4 grader av hemoragisk sjokk

1 grad hemorragisk sjokk. Mangel på BCC til 15%. Blodtrykk over 100 mm Hg sentralt venetrykk (CVP) ligger innenfor det normale området. Liten hudfarve og økt hjertefrekvens til 80-90 slag per minutt, hemoglobin 90 g / l og mer.

2 grader hemorragisk sjokk. Mangel på BCC til 30%. Tilstanden av moderat alvorlighetsgrad, svakhet, svimmelhet, mørkere i øynene, kvalme, hemming, hudens hud. Hypotensjon til 80-90 mm Hg reduksjon CVP (under 60 mm vannsøyle), takykardi til 110-120 slag / min, redusert urinmengde, hemoglobin til 80 g / l eller mindre.

3 grader hemorragisk sjokk. Underskuddet av BCC er 30-40%. Tilstanden er tung eller veldig tung, inhibering, forvirring, hudens hud, cyanose. Blodtrykk under 60-70 mm Hg. Takykardi opptil 130-140 slag / min, svak fylling av puls. Oliguri.

4 grader hemorragisk sjokk Mangel på bcc mer enn 40%. Den ekstreme graden av undertrykkelse av alle vitale funksjoner: Bevissthet er fraværende, AD og CVP, også puls på perifere arterier er ikke bestemt. Puste grunne, hyppige. Hyporeflexia. Anuri.

Vurdering av alvorlighetsgraden av sjokk for blodtap (ifølge Negovsky)

 • Jeg Art. - 0,5 l 7 ml / kg kroppsvekt
 • II århundre. - 0,8 - 1,2 l 11-17 ml / kg kroppsvekt
 • III st. - 1,5 - 2 l 21,4 - 28,6 ml / kg kroppsvekt
 • IV århundre. - 2,5 - 3 liter og mer

Etter volum av blodtap

en enkel grad - en nedgang i BCC med 20%;

middels grad - reduksjon av BCC med 35-40%;

en alvorlig grad - en nedgang i BCC med mer enn 40%.

Ifølge sjokksindeksen for Algovera

lignende materialer i kataloger

relaterte artikler

Ekspertvurdering av kliniske og morfologiske endringer i termisk brennstøt / Savchenko SV, Novoselov VPS, Oschepkova NG, Tikhonov VV, Gritsinger VA, Kuznetsov EV // Herald of Forensic Medicine. - Novosibirsk, 2017. - № 4. - s. 15-19.

Diagnose av død fra brennstøt / Tomilin VV, Tumanov VP, Osipenkova-Vichtomova T.K. // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2001. - №5. - s. 3.

Bestemmelse av type og hastighet av tanatogenese under massivt blodtap ved morfologiske metoder / Bogomolov DV, Baranova M.Ya., Bogomolova IN, Dzivina M.I. // Mat. VI hele Russland. kongress for rettsmedisinske leger. - M.-Tyumen, 2005. - Nr. - s. 54.

Tilstanden for oksidative enzymer ved akutt dødelig blodtap / Smirnov VV // Mater. II-st hele Russland. kongress for rettsmedisinske leger: oppsummering av rapporter. - Irkutsk-M., 1987. - nr. - 274-276.

Morfologi av mikrohemocirkulasjonsveier ved døden fra akutt blodtap / Shilin AV // Mater. II-st hele Russland. kongress for rettsmedisinske leger: oppsummering av rapporter. - Irkutsk-M., 1987. - nr. - s. 272-274.

Forfattere

Siste innlegg til biblioteket

Morfometri av spor av hender for å bestemme lengden på en persons kropp / Grigorieva MA // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2018. - №3. - s. 19-26.

Kompleks estimering av aldersrelaterte hudendringer / Pigolkin Yu.I., Tkachenko SB, Zolotenkova GV, Velenko PS, Zolotenkov DD, Safroneeva Yu.L. // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2018. - №3. - s. 15-18.

Klinisk patomorfologi og tanatogenese av ulike former for alkoholforgiftning / Pavlov AL, Savin AA, Bogomolov DV, Pavlova AZ, Larev Z.V. // Rettsmedisinsk undersøkelse. - 2018. - №3. - s. 11-14.

Førstehjelp for hemorragisk sjokk

Hemoragisk sjokk er en alvorlig tilstand som truer livet, som utvikler seg på grunn av betydelig blodtap.

Dette skyldes det faktum at blod er en av de viktigste væskene i kroppen. Det overfører til vev og organer næringsstoffene som er nødvendige for å sikre at de fungerer normalt. Derfor er dette problemet tilskrevet hypovolemiske forhold eller dehydrering.

Årsaker til hemorragisk sjokk

Årsakene til hemorragisk sjokk er skader av ulike typer, kirurgisk inngrep, etc. I alle fall utvikles denne tilstanden mot bakgrunn av spontan blødning. I dette tilfellet er hastigheten på blodtap viktig. Hvis den er lav, har menneskekroppen tid til å justere og inkludere spesielle kompenserende mekanismer.

Derfor er et sakte tap på 1-1,5 liter blod ikke så farlig. I dette tilfellet vises hemodynamiske lidelser gradvis og fører ofte ikke til alvorlige konsekvenser for kroppen. Ved intensiv blødning, som oppstår spontant og preges av tap av et stort volum blod, utvikler en person en hemorragisk sjokk-tilstand.

Også dette problemet er ofte funnet i obstetrik. Massivt blodtap kan oppstå under graviditet, vanskelig arbeid eller i postpartumperioden. Utvikling av hemorragisk sjokk oppstår i slike tilfeller:

 • brudd i livmoren, fødselskanalen;
 • abrupt eller placenta previa;
 • avbrudd av graviditet på grunn av årsaker, etc.

Svært ofte oppstår blødning når en kvinne har comorbid patologi. Disse inkluderer ikke bare de alvorlige sykdommene som ble observert før, men også gestose under graviditet, alvorlig traumer under arbeid.

Hva bestemmer alvorlighetsgraden av utviklingen av sjokkstaten?

Patogenesen til kompensasjon av en organisme med intensivt blodtap avhenger av mange faktorer:

 • tilstanden i nervesystemet som deltar i prosessen med regulering av vaskulær tone;
 • Tilstedeværelsen av patologier i det kardiovaskulære systemet, dets evne til å fungere effektivt under hypoksiforhold;
 • blod koagulerbarhet;
 • miljøforhold (luftmetning med oksygen og andre);
 • generell tilstand av kroppen;
 • nivået av immunitet.

Stadier av

Stadier av hemorragisk sjokk er delt på grunnlag av volumet av blodtap og alvorlighetsgraden av en persons tilstand. Avhengig av disse faktorene er det vanlig å skille fra:

 • den første fasen. Det kalles også kompensert. I dette tilfellet er det et tap ikke mer enn 15-25% av det totale blodvolumet;
 • andre etappe. Dens andre navn er dekompensering. Det er preget av mer intens blodtap, som er 25-40% av det totale blodvolumet;
 • den tredje fasen eller irreversibel. Det er preget av en alvorlig tilstand, som forklares av tap av 50% av blodet fra totalvolumet.

Tegn på kompensert stadium i hemoragisk sjokk

Den første graden av hemoragisk sjokk utvikler seg med et tap på ca. 0,7-1,2 liter blod. Dette fører til inkludering av spesielle adaptive mekanismer i kroppen. Det første er observert utslipp av stoffer som katecholaminer. Som et resultat, med utviklingen av hemorragisk sjokk, oppstår følgende symptomer:

 • skinn av huden;
 • Ødeleggelse av vener på hendene
 • økning i antall hjerteslag (opptil 100 slag per minutt);
 • reduksjon i volumet av urin separeres;
 • utviklingen av venøs hypotensjon, mens arterien er helt fraværende eller svakt uttrykt.

Slike klinikker av hemorragisk sjokk kan observeres i lang tid, selv om blodtapet helt opphørte. Hvis blødningen fortsetter, er det en rask forverring i den menneskelige tilstanden og utviklingen av neste stadium.

Tegn på dekompensert stadium med hemorragisk sjokk

I dette tilfellet oppstår et tap på ca. 1,2-2 liter blod. Hemorragisk sjokk av 2. trinn er preget av en økning i sykdommer forbundet med blodtilførselen av de grunnleggende vev og organer. Dette fører til en blodtrykksfall. På bakgrunn av sirkulasjonsforstyrrelser utvikler hypoksi, noe som gjenspeiles av utilstrekkelig inntak av alle næringsstoffer til vev i hjertet, leveren, hjernen etc.

Det er også utvikling av andre ubehagelige symptomer på hemorragisk sjokk:

 • systolisk blodtrykksfall under 100 mm. Hg. Artikkel.;
 • utviklingen av takykardi, som er ledsaget av en økning i antall kardiale sammentrekninger til 130 per minutt;
 • puls er karakterisert som filiform;
 • vises kortpustethet;
 • huden er farget blå;
 • det er en kald, klissete svette;
 • pasienten er i rastløs tilstand;
 • en kraftig reduksjon av volumet av urinering;
 • det sentrale venetrykket reduseres.

Symptomer på tredje fase med hemorragisk sjokk

Utviklingen av tredje fase er ledsaget av blodtap, hvorav volumet overstiger 2 liter. I dette tilfellet karakteriseres pasientens tilstand som svært alvorlig. For å redde sitt liv, bør en rekke gjenopplivingstiltak brukes. På stadium 3 indikerer tilstedeværelsen av følgende symptomer vanligvis:

 • pasienten er bevisstløs;
 • huden blir en marmor skygge, blek;
 • Blodtrykk er svært ofte ikke bestemt i det hele tatt. Noen ganger er det mulig å måle kun den øvre indeksen, som ikke overstiger 60 mm. Hg. Artikkel.;
 • øker antall hjerteslag til 140-160 slag per minutt;
 • i nærvær av gode ferdigheter, kan puls bare detekteres på halspulsårene.

Tegn på sjokk hos pasienter i yngre aldersgrupper

Symptomer på hemorragisk sjokk hos barn, avviger ikke mye fra lignende tegn hos voksne. Samtidig utvikler alle mulige komplikasjoner raskere og bærer en stor fare for barnets liv. Først noter du utseendet på følgende symptomer:

 • blep av huden. Over tid blir kroppen blått, ledet eller grått i farge;
 • det er en karakteristisk marmorering av huden;
 • kroppen vanligvis fuktig, svette klebrig og kaldt;
 • lepper og slimhinner blir også blege;
 • Barnet blir først rastløst, etter hvilket apati ser ut til alt som skjer, reaktionens langsommelighet
 • alle reflekser er svekket;
 • Øyebollene er vanligvis falt;
 • puste grunne, raske;
 • puls svak, filiform;
 • reduserer blodtrykket.

Diagnose av hemorragisk sjokk

Bestem tilstedeværelsen av denne farlige tilstanden er lett, fordi den er ledsaget av betydelig blodtap. Gitt klassifiseringen av hemoragisk sjokk, bør du bare nøye undersøke alle utviklingssymptomer, noe som gjør det mulig å velge taktikk for behandling og vurdere graden av utvikling av komplikasjoner. Bruk derfor følgende diagnostiske teknikker:

 • definisjon av sjokk indeksen. For dette formål beregnes forholdet mellom hjertefrekvens og systolisk blodtrykk. En reell trussel mot livet eksisterer hvis dette tallet er 1,5 eller mer;
 • Urinutgang per time. En livstruende tilstand kan sies om volumet av urin frigjøres til 15 ml per time;
 • måling av sentralt venetrykk. Hvis den er under 50 mm. vann. Pasienten må gjenopprette volumet av sirkulerende blod. Hvis CVP er over 140 mm. vann. Behandlingen inkluderer obligatorisk bruk av hjerte medisiner;
 • Definisjon av hematokrit. Angi graden av blødning. Indikatorer som er under 25-30% betraktes som farlige for livet;
 • karakteristisk for CBS (syre-base likevekt).

Førstehjelp for hemorragisk sjokk

Nødhjelp for hemorragisk sjokk består av følgende aktiviteter:

 • Først av alt er det nødvendig å etablere og eliminere årsaken til blødning. For dette brukes jute, bandasjer og andre enheter. Hvis blødningen er intern, er operasjonen angitt.
 • Før opplæring av dyktig omsorg er det nødvendig å sikre pasientens lyveposisjon. Hvis en person ikke har mistet bevisstheten, kan han utilstrækkelig vurdere sin tilstand.
 • Hvis det er mulig, anbefales det at pasienten får en rikelig drikk. Dette vil bidra til å forhindre dehydrering.
 • Behandling av hemorragisk sjokk innebærer nødvendigvis gjenoppretting av volumet av blod i menneskekroppen. Hvis blødningen fortsetter, bør frekvensen av intravenøs infusjon overveie tapet med 20%.
 • For å overvåke effektiviteten av tilbudet av behandlingsaktiviteter, må du hele tiden overvåke hovedindikatorene for blodtrykk, hjertefrekvens, CVP.
 • Kateterisering av store fartøy er obligatorisk, noe som muliggjør rettidig innføring av nødvendige stoffer inn i blodet.
 • I nærvær av komplikasjoner kan kunstig ventilasjon gis som en del av alle gjenopplivingstiltak.
 • For å redusere graden av utvikling av hypoksi, tilbys pasienter oksygenmasker.
 • Anticorbital medisiner er foreskrevet for å fjerne alvorlig smerte forårsaket av traumer.
 • I tillegg til nøye omsorg for pasienten, som trengs for første gang, må du varme den.

Den viktigste behandlingen for hemorragisk sjokk

Etter effektiv stopp av blødning og installasjon av katetre er behandlingsaktiviteter rettet mot følgende:

 • Det er nødvendig å fullstendig gjenopprette volumet av blod i karet.
 • Om nødvendig utføres avgiftning.
 • Tilstrekkelige tiltak blir tatt for å normalisere blodmikrocirkulasjonen.
 • Optimale forhold for restaurering av den transportable funksjonen av blod er gitt.
 • Normal diurese opprettholdes.
 • Forebyggende tiltak er truffet for å forhindre DIC-syndrom.

Metoder for gjennomføring av infusjonsbehandling

For å gjenopprette blodvolumet i menneskekroppen og forhindre mange av de farlige komplikasjonene, brukes følgende midler til infusjonsbehandling:

 • Plasmasubstitutter, som er laget på basis av hydroksyetylstivelse;
 • krystalloid løsninger;
 • blodsukkeret, spesielt erytrocytmasse;
 • kolloide løsninger;
 • donorblod;
 • glukokortikosteroider i maksimale doser;
 • vasodilatormidler som brukes til å eliminere vasospasmer.

Mulige komplikasjoner

Hemoragisk sjokk er en farlig tilstand som kan føre til funksjonshemming hos pasienten eller til hans død hvis den er uriktig eller unormal behandling. Dette skjer mot bakgrunnen av utviklingen av DIC-syndrom, oksygenparallokse, asystol, myokardisk iskemi, ventrikulær fibrillasjon, etc.

På grunn av brudd på sirkulasjonen av hovedorganene begynner de å fungere feil. Dette fører til forstyrrelse av de viktigste vitale prosessene, som er årsaken til det ugunstige resultatet.

Hemoragisk sjokk - årsaker, klassifisering, behandlingsmetoder

Begrepet sjokk i medisinsk terminologi refererer til den kritiske tilstanden av mikrosirkulasjon i kroppen, hvor den totale kapasiteten til fartøyene ikke tilsvarer volumet av sirkulerende blod.

En av årsakene til sjokket kan tjene som akutt blodtap - en plutselig øyeblikkelig frigjøring av blod utover den vaskulære sengen.

Et slikt sjokk, som skyldes akutt patologisk blodtap mer enn 1% -1,5% kroppsvekt, kalles hypovolemisk eller hemorragisk.

Som følge av reduksjon i blodtilførsel til organer og multisorgfeil, er det klinisk manifestert av takykardi, blodtrykksfall og blekhet i hud og slimhinner.

årsaker

Årsakene til hemorragisk sjokk (GSH) ved akutt tap kan deles inn i tre hovedgrupper:

 • spontan blødning;
 • post traumatisk blødning;
 • postoperativ blødning

Hemoragisk sjokk er ofte funnet i obstetrik, og blir en av hovedårsakene til maternal dødelighet. Oftest fører det til:

 • for tidlig frigjøring eller placenta previa;
 • postpartumblødning;
 • hypotensjon og atoni av livmoren;
 • obstetrisk traumer av livmor og kjønnsorganer;
 • ektopisk graviditet;
 • emboli av fartøy med fostervann;
 • intrauterin føtal død.

I tillegg er årsakene til hemorragisk sjokk ofte den onkologiske patologien og septiske prosesser som fører til massivt vevnekrose og erosjon av karvegveggen.

En viktig rolle i begynnelsen av hemorragisk sjokk er graden av blødning. Med langsom blødning er kompensasjonsmekanismerne i stand til å forbinde, slik at hemodynamiske lidelser utvikles gradvis uten å føre til alvorlige konsekvenser. Omvendt fører hurtig blodtap av et mindre volum blod uunngåelig til farlige hemodynamiske lidelser, som slutter med GSH.

symptomer

Diagnosen av hemorragisk sjokk er basert på en vurdering av de viktigste kliniske manifestasjonene:

 • bevissthetstilstander;
 • farging av synlige slimhinner og hud;
 • frekvens av luftveier;
 • tilstanden og størrelsen på pulsen;
 • nivået på systolisk (BP) og venetrykk (HP);
 • mengden urinutgang (volum av urinutgang).

Til tross for viktigheten av å evaluere symptomene på hemorragisk sjokk, er det ikke bare kortsiktig, men også ekstremt farlig å stole på subjektive følelser av pasienter.

Hvordan er graden av blodtap bestemt?

For tilstrekkelig og effektiv behandling av GS er det viktig å fastslå graden av blodtap nøyaktig og i tide.

Av de eksisterende klassifikasjonene av akutt blodtap ble den mest praktiske søknaden mottatt av følgende:

 • En enkel grad (blodtap fra 10% til 20% av blodvolumet), ikke mer enn 1 liter;
 • medium grad (blodtap fra 20% til 30% av blodvolumet), opptil 1,5 liter;
 • alvorlig (blodtap på ca. 40% av blodvolumet) og nå 2 liter;
 • ekstremt alvorlig eller massivt blodtap - når mer enn 40% av blodvolumet går tapt, som overstiger 2 liter

I noen tilfeller av intensivt blodtap, utvikler brudd på irreversibel homeostase som ikke er egnet til korreksjon selv ved øyeblikkelig påfylling av blodvolum. Følgende typer blodtap er potensielt dødelige:

 • tap innen en dag på 100% av volumet sirkulerende blod (BCC);
 • tap innen 3 timer etter 50% BCC;
 • ett-trinns tap på 25% av volumet av sentralkomiteen (1,5-2 liter);
 • Det tvunget tap av blod med en hastighet på 150 ml per minutt

For å bestemme graden av blødning og alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk, brukes en omfattende vurdering av kliniske, parakliniske og hemodynamiske parametere.

Av stor betydning er beregningen av Algovera-støtindeksen, som er definert som en kvotient når du deler hjertefrekvensindeksen med størrelsen på systolisk trykk. Vanligvis er sjokkindeksen mindre enn 1. Avhengig av graden av blødning og alvorlighetsgraden av sjokket kan det være:

 • indeks fra 1 til 1,1 tilsvarende mildt blodtap;
 • indeks 1, 5 - den gjennomsnittlige graden av blødning;
 • indeks 2 - alvorlig blodtap
 • indeks 2.5 - ekstremt alvorlig grad av blødning

Videre indeks Algovera, tydeliggjøre den tapte volumet av blod som gjør måling av arterielt og sentralt venetrykk (BP og CVP) overvåking minutt eller hver time urinmengde, og nivået av blod hemoglobin og dets korrelasjon med hematokrit (andel av pakkede røde blodceller fra det totale blodvolum).

Følgende tegn indikerer en enkel grad av blodtap:

 • Hjertefrekvens mindre enn 100 slag per minutt, blekhet, redusert temperatur og tørrhet i huden, av hematokrittverdi på 38 til 32%, HPC 3 til 6 mm vannsøyle, mengden av urinproduksjonen i løpet av 30 ml.

Den gjennomsnittlige graden av blodtap er manifestert av mer alvorlige symptomer:

 • Quicke puls til 120 slag per minutt, agitasjon og urolig opptreden, opptreden av kaldsvette, CVP faller til 3-4 cm av vann, reduseres til 22 til 30% hematokritt, diurese mindre enn 30 ml.

Om en alvorlig grad av blødning vitner:

 • Takykardi mer enn 120 per minutt, fallet i blodtrykket under 70 mm Hg, og venøs - mindre enn 3 mm vannsøyle, markert blekhet på huden, ledsaget klam, anuria (fravær av urin), senke hematokrit under 22%, hemoglobin, - mindre enn 70 g / l.

En alvorlig tilstand som oppstår som et resultat av omfattende traumer kalles posttraumatisk sjokk. Hvordan bestemme symptomene på denne tilstanden og hvordan å gi førstehjelp til en person - alle bør vite dette.

Årsakene, symptomene og behandlingen av alkoholepilepsi er diskutert her.

Gravitasjonsgrader

Graden av alvorlighetsgraden av det kliniske bildet av hemoragisk sjokk bestemmes av volumet av blodtap og, avhengig av dette, distribueres til:

 1. Jeg - lett;
 2. II - gjennomsnittlig;
 3. III - tung;
 4. IV-ekstremt tung.

I første grad av GSH rister blod ikke mer enn 15% av totalen. På dette stadiet av sjokkutvikling, pasientkontakter, bevares deres bevissthet. Blekhet av huden og slimhinnene er ledsaget av øket hjertefrekvensen til 100 slag per minutt, en liten arteriell hypotensjon (over 100 mm Hg) og oliguria (redusert urinmengde).

Symptomer på GSH II grad av angst og økt svetting, oppstår akrocyanose (cyanose av leppene, fingre i ekstremiteter). Pulsen økes til 120 slag per minutt, respirasjonshastigheten er opptil 20 per minutt, blodtrykket senkes til 90-100 mm Hg, og oligurien vokser. Underskuddet i sentralkomiteens volum øker til 30%.

Under GSH III-graden Kvopoterya når 40% av BCC. Pasientene er i en forvirret tilstand, blep og marmorering av huden uttalt, og pulsfrekvensen overstiger 130 slag per minutt. Pasienter i dette stadium, kortpustethet (respirasjonsfrekvens 30 per minutt) og oliguria (urin fravær), og det systoliske blodtrykket faller under 60 mm Hg.

IV grad av GSH karakteriserer underskuddet i sentralkomiteens volum mer enn 40% og undertrykking av vitale funksjoner: mangel på puls, bevissthet, venetrykk. Pasienter med isfleksi, anuria og grunne pust blir observert.

Hvilke mekanismer bestemmer alvorlighetsgraden av sjokk?

I hjertet av patologiske prosesser i kroppen med utvikling av hemorragisk sjokk ligger en kraftig reduksjon av volumet av blod som sirkulerer gjennom karene.

Redusere hjerteutkastet deler av blod refleksivt fører til spasmer av blodkar i ulike organer, inkludert så viktig som hjerte, lunger og hjernen.

Oppstår på grunn av overgang av væske fra vevet inn i blodstrømmen hemodilution (blod thinning) forandrer de reologiske egenskaper for blod (erytrocytt klumpdannelse) og vedvarende trekning av arterioler som fører til irreversibel skade av mikrosirkulasjonen i vev og organer i kroppen.

Førstehjelp

 1. Hovedformålet med akutte tiltak for GSH er å finne blødningskilden og eliminere den, noe som ofte krever rask intervensjon. Midlertidig stopp av blødning oppnås ved hjelp av en turniquet, bandasje eller endoskopisk hemostase.
 2. Det neste viktige skrittet for å eliminere sjokk og redde pasientens liv er å umiddelbart gjenopprette volumet av sirkulerende blod. Samtidig bør frekvensen av intravenøs infusjon av oppløsninger overstige frekvensen av fortsatt blodtap med minst 20%. For å bestemme det, bruk objektive indikatorer som blodtrykk, CVP og hjertefrekvens.
 3. Krevende tiltak med GS inkluderer også kateterisering av store kar - det gir pålitelig tilgang til blodet og den nødvendige infusjonshastigheten. I terminaltrinn er GSH avhengig av intraarterielle infusjoner.

Viktige komponenter i akutte aktiviteter med GSH er:

 • kunstig lung ventilasjon;
 • innånding av oksygen gjennom en maske;
 • tilstrekkelig anestesi
 • nødvendig omsorg for pasienten (oppvarming).

Behandling av hemorragisk sjokk

Intensiv terapi etter å ha stoppet blødning og kateterisering av vener er rettet mot:

 1. Eliminering av hypovolemi og gjenoppretting av volumet av sentralkomiteen.
 2. Avrusning.
 3. Sørg for tilstrekkelig mikrosirkulasjon og hjerteutgang.
 4. Restaurering av baseline osmolaritet og oksygen transport evne av blod.
 5. Normalisering og vedlikehold av normal diurese.
 6. Forebygging av DIC-syndrom (aggregering av erytrocytter).

For å oppnå disse målene ble prioriteten i infusjonsterapi av GSH oppnådd:

 • løsninger av HES opptil 1,5 liter per dag og normalisering av det onkotiske blodtrykket;
 • intravenøse krystalloidløsninger i volum på opptil 2 liter, før normalisering av blodtrykk;
 • erytrocyttmasse og andre blodsubstitusjoner under kontroll av CVP til et hematokritnivå på 32-30%;
 • Kolloidale løsninger (gelatin og dextraner) i et forhold på 1: 1 til totalvolumet av infusjoner;
 • donorblod;
 • glukokortikosteroider ved maksimale doser (opptil 1,5 mg).

Kriterier for behandlingseffektivitet

Intensiv terapi med GSH utføres til nivået av indikatorer som indikerer eliminering av en livstruende tilstand:

 • BP til et nivå på 100/60 mm Hg og over;
 • Hjertefrekvens til 100 slag per minutt;
 • CVP 4 og over mm vann;
 • per minutt diuresis er mer enn 1 ml og hver time - over 60 ml;
 • hemoglobinnivå 60 g / l;
 • blod oksygen konsentrasjon på 94 -96%;
 • proteininnholdet i blodplasmaet er mer enn 50 g / l;
 • hematokrit venøst ​​blod 20% og høyere.

komplikasjoner

 • DIC-syndrom (klumping av erytrocytter);
 • syndrom av reperfusjon (oksygen paradoks);
 • myokardisk iskemi;
 • koma;
 • ventrikulær fibrillasjon;
 • asystole.

Noen få år etter den massive blødningen, ledsaget av GSH, er utviklingen av endokrin patologi og kroniske sykdommer i indre organer mulig med utfallet av funksjonshemning.

Den allergiske reaksjonen av kroppen til visse irriterende stoffer kan provosere en slik livstruende tilstand som anafylaktisk sjokk. Anafylaktisk sjokk - symptomene og alvorlighetsgraden av tilstanden vil bli diskutert i detalj.

Kramper av kalvemuskler om natten - årsakene til og behandlingen av patologi, om dette i følgende materiale.

Hemorragisk sjokkklassifisering

Støt er en generell uspesifikk reaksjon av kroppen til overdreven skade (i styrke eller varighet). I tilfelle av hemorragisk sjokkutvikling, kan en slik effekt være akutt, i tide ikke kompensere blodtap som fører til hypovolemi. Vanligvis for utvikling av hemorragisk sjokk, er en reduksjon i BCC med mer enn 15-20% nødvendig.

SYNONYMER

KLASSIFISERING

Etter volum av blodtap:

 • en enkel grad - en nedgang i BCC med 20%;
 • middels grad - reduksjon av BCC med 35-40%;
 • en alvorlig grad - en nedgang i BCC med mer enn 40%.

I dette tilfellet er hastigheten på blodtap viktig.

Ifølge sjokk indeksen for Algover (privat fra hjertefrekvens for systolisk blodtrykk, i normen er det mindre enn 1)

 • En enkel grad av sjokk er indeksen på 1,0-1,1.
 • Den gjennomsnittlige graden er indeksen på 1,5.
 • Tung grad - indeks 2.
 • Den ekstreme alvorlighetsgrad er indeksen på 2,5.

I følge kliniske tegn (ifølge G.Ya Ryabov).

 • Kompensert hemorragisk sjokk er moderat takykardi, arteriell hypotensjon er dårlig uttrykt eller fraværende. Oppdag venøs hypotensjon, mild dyspné med fysisk anstrengelse, oliguri, kalde ekstremiteter. Ved volumet av blodtap tilsvarer dette trinnet en enkel grad av den første klassifiseringen.
 • Reversibel dekompensert hemoragisk sjokk - puls på 120-140 slag per minutt, systolisk blodtrykk under 100 mm Hg, er pulstrykket lavt, lav CVP, dyspné ved hvile, uttrykt oliguria (mindre enn 20 ml per time), blekhet, cyanose, kaldsvette, rastløs oppførsel. Volumet av blodtap tilsvarer vanligvis den gjennomsnittlige graden av den første klassifiseringen.
 • Irreversibelt hemorragisk sjokk. Vedvarende langvarig hypotensjon, systolisk blodtrykk under 60 mmHg, hjertefrekvens over 140 slag per minutt, negativ CVP, uttalt dyspnø, anuria, mangel på bevissthet. Mengden blodtap er over 40% av BCC.

etiologi

Den viktigste etiologiske faktoren i utviklingen av hemoragisk sjokk er rettidig ikke påfyllt blodtap som overstiger 15-20% av BCC. I gynekologisk praksis fører oftest til denne tilstanden til en avbrutt ektopisk graviditet, spesielt brudd på livmorrøret; Jo nærmere livmor, det var et brudd på integriteten til røret, jo høyere volum av hemoperitoneum. Andre patologiske forhold kan imidlertid føre til utvikling av massiv blødning, for eksempel:

 • apopleksi av eggstokken;
 • onkologiske sykdommer;
 • septiske prosesser assosiert med massivt vevnekrose og vaskulær erosjon;
 • traumer til kjønnsorganene.

De bidragende faktorene er:

 • innledende hypovolemi på grunn av hjertesvikt, febril tilstand, etc.;
 • iatrogen hypovolemi som skyldes bruk av diuretika, gangliablokatorer, som er konsekvensen av epi og peridurale anestesi;
 • feilvurdering av omfanget og hastigheten på blodtapet, taktiske feil når påfyll, utilstrekkelig vurdering av hemostase systemet og dets forsinket korrigering av brudd, utidige valg av virkemidler for å stoppe blødninger, komplikasjoner har oppstått i løpet av omsorg.

UTVIKLINGSMEKANISM

Utløse hemoragisk sjokk - skarp i permanent tap av blod, som fører til en reduksjon i bcc med 15-20% eller mer, dvs. forårsaker hypovolemi, parallelt, det er en nedgang i venøs retur og hjerteutgang. Som svar på forskjellige underskudd BCC er aktivert simpatoadrenalovoj system, som fører til en trekning av kapasitive fartøy (arterioler og precapillaries) i alle organer og systemer, med unntak av hjerne og hjerte, det vil Det er sentralisering av sirkulasjonen, som er kompenserende. Imidlertid autogemodilyutsii prosesser begynner å utvikle seg på grunn av bevegelse av fluid fra interstitium inn i det vaskulære sektoren og forsinkelse fjerning av vann fra kroppen ved å øke og dets natrium reabsorpsjon i nyrerørene. Imidlertid kan disse mekanismene ikke være garant for langsiktig stabilisering av hemodynamikk. Under betingelsene for fortsatt blødning og utilstrekkelig påfylling av blodtap, oppstår utmattelse innen 30-40 minutter. Etter den krise skulle macrocirculation krise av mikrosirkulasjonsprosesser, som bærer, på grunn av sin irreversibilitet, mer uttalt vital farlig. En avgjørende rolle i dette begynner å spille hemostasiologiske lidelser, som oppstår som et syndrom av forbrenning av blod. Som en følge av vasokonstriksjon og mangel på perfusjonstrykk, stopper blodstrømmen i de fleste blodkar, kapillærer. De ble hurtig dannet trombotsitarnofibrinovye tromber som involverer blodpropper i kapillærene og de gjenværende røde blodlegemer, som er forholdsvis hurtig ødelagt ved å levere nye partier av aktivatorer av koaguleringsprosessen. Denne prosess fullfører dannelsen av betydelige acidose, forårsaker en skarp økning i permeabiliteten av cellemembraner og vaskulær vegg. Går inversirovanie kaliynatrievogo pumpe, væske bevegelse, først i interstitium og deretter inn i cellene, deres massiv ødeleggelse i alle organer og vev, inkludert vitale, spesielt med forbedrede hydrofile egenskaper, slik som hjernen og lungene. Disse endringene er totalt, har ingen unntak og kan ikke stoppe alene, selv med restaurering av sentrale hemodynamikk gjennom aktiv infusjonsterapi. Tiden går tapt, sjokken blir irreversibel, og organismenes død er nesten uunngåelig.

KLINISK BILDE

Alvorlighetsgraden avhenger av kliniske manifestasjoner trinn av hemoragisk sjokk, er kriterier fastsatt i den kliniske klassifisering gitt i den aktuelle delen. Til dette skal legges til at det er svært kortsiktig og farlig å stole på statens vurdering av pasientens subjektive følelser. Man må huske at betydelige kliniske manifestasjoner av hemoragisk sjokk kan oppdages bare ved sin inntreden i den andre, dekompensert stadium allerede, når den ledende symptom blir motstandsdyktig hypotensjon og hypovolemia som et tegn på hjertefeil, noe som indikerer at det er umulig selv-kompenserings hemodynamikk på grunn av sentralisering av blodsirkulasjonen. I fravær av tilstrekkelig forsiktighet, spesielt infuzionnotransfuzionnoy behandling med fortsatt blødning sjokk skrider frem mot sin irreversibilitet, med uunngåelig hastighet er en forskyvning patogene prosesser og kliniske egenskaper med problemer makrotsirkulyatornyh på mikrosirkulasjonen, som fører til utvikling av multi og polysystemic svikt med det tilsvarende symptom. I tillegg til ovennevnte, er det viktig å forstå at byggingen av begrepet bistand bare på grunnlag av klinisk diagnose og prognose uten tilstrekkelig laboratorium og instrumentale studier fører til forvirring ansatte og forsinke hele prosessen lechebnodiagnosticheskogo.

DIFFERENTIAL-DIAGNOSTISK AKTIVITET

Husk at hvis det er noen tvil om hva slags sjokk differentsialnodiagnosticheskim viktigste kriteriet, avvise sin hemoragisk i naturen, er å bevise fravær av fortsatt blødning og blodtap udekket. Det bør imidlertid tas i betraktning muligheten av å kombinere ulike typer støt i en pasient, så vel som en simultan eller sekvensiell supplerende handling av flere støt genicity faktorer (anafylaksi, dehydrering, traumer, overdreven smerte stimulus, septisk middel) mot hemoragisk sjokk, noe som utvilsomt fører til forverring dets kurs og konsekvenser.

Logikken i den diagnostiske prosessen for mistanke om hemorragisk sjokk innebærer i første omgang å bestemme mengden blodtap og bekrefte eller benekte det faktum at det fortsetter å bløde og omfanget av intensiteten. I dette tilfellet er det ofte en undervurdering av mengden blodtap og som en konsekvens en forsinkelse ved starten av infusjonstransfusjonsterapi, sen diagnostisering av hemorragisk sjokk, ofte i det allerede dekompenserte stadiet.

Noen hjelp til å diagnostisere tilstedeværelsen av hemorragisk sjokk, og dets stadium er gjengitt av:

 • maksimal mulig klargjøring av mengden uopprettelig tapt blod og dets korrelasjon med beregnet BCC (i prosent) og volumet av infusjonsbehandlingen;
 • Bestemmelse av tilstanden til sentralnervesaktivitet, dens mentale og reflekskomponenter;
 • vurdering av hudforholdene: deres farge, temperatur og farge, typen fylling av sentrale og perifere kar, kapillær blodstrøm;
 • auskultatorisk og radiologisk vurdering av luftveiene og sirkulasjonssystemet;
 • overvåkning av vitale vitale tegn: blodtrykk, hjertefrekvens, pustefrekvens, oksygenmetning;
 • beregning av sjokkindeksen (se avsnittet "Klassifisering");
 • måling av CVP;
 • kontroll av minutt og time diuresis;
 • måling av hemoglobinkonsentrasjon og overholdelse av hematokrit. Det skal bemerkes at ved akutt blodtap kan hematokritten være mer indikativ for volumet av infusjonsbehandling enn om volumet av tapt blod;
 • studie av hemostasesystemet for tilstedeværelse og intensitet i utviklingen av forbrenningsmotoren, formen og stadiene av kurset. Rektor er bestemmelsen ved den kvalitative eller kvantitative metoden for tilstedeværelsen i blodet av oppløselige komplekser av fibrinmonomerer og / eller fibrin nedbrytningsprodukter (Dymer), så vel som antall blodplater;
 • overvåkning av syre-base tilstand, elektrolytt og gass sammensetning av blod, fortrinnsvis med en sammenligning av arterielt og venøst ​​blod;
 • elektrokardiografisk overvåking, om mulig, ekkokardiografi;
 • studie av biokjemiske parametere av blod.

Syntetisk og sluttdiagnostisk resultat av ovennevnte er en objektiv vurdering av alvorlighetsgraden av pasientens generelle tilstand, dannelsen av en strukturell diagnose og definisjonen av medisinsk omsorgs strategi og taktikk.

NØDFORANSTALTNINGER OG BEHANDLING

 • Det viktigste og mest akutte tiltak for å behandle og forhindre fremdriften av hemoragisk sjokk, bør betraktes som en kilde til blødning og eliminering. Ved gynekologisk praksis er den optimale måten å gjøre dette på ved kirurgisk inngrep.
 • Den andre grunnleggende handlingen som løser spørsmålet om å redde pasientens liv, er gjenopprettingshastigheten til BCC. Infusjonshastigheten bestemmer de mest tilgjengelige parametrene - blodtrykk, hjertefrekvens, CVP og minuttdiurese. Ved fortsatt blødning skal den være ca 20% raskere enn blodstrømmen.
 • En slik administreringshastighet av oppløsninger kan bare oppnås dersom det er sikker tilgang til de sentrale venøskarene ved hjelp av et kateter med stor diameter. Derfor er kateterisering av subclavian eller jugular venen inkludert i omfanget av nødtiltak.
 • Ikke glem om samtidig kateterisering av fortrinnsvis to perifere kar som kreves for en lang, streng dosering av legemidlet, samt installasjon av et kateter i blæren.
 • I den kritiske tilstanden til pasienten, nær terminal 1, begynner de å intra-arteriell injeksjon av løsninger.
 • Alle de tiltak som treffes for å opprettholde en optimal vev oksygenforbruk og opprettholde deres metabolisme, noe som er meget viktig er langvarig mekanisk ventilasjon med en klar manøvrering sammensetning av gassblandingen og adekvat anestesi og pasient oppvarming.
 • Prioritet i infusjonsbehandlingen av hemoragisk sjokk, utvilsomt, tilhører i dag HES-løsninger med 10% konsentrasjon. Det er disse løsningene som gjør at BCC kompenseres for raskt og i tilstrekkelig lang tid (opptil 4 timer) ved å øke det onkotiske trykket. Med rask administrasjon og bør begynne infusjonsbehandling av sjokk. Vanligvis er opp til 1,5 liter per dag av HES, alternerende med krystalloid (fortrinnsvis ikke inneholder noe glukose) og andre kolloidale løsninger (dekstraner, gelatiner), forholdet i hvilke totalt infusjonsprogram bør være 1: 1. Hittil ikke mister sin verdi som utgangs komponent i behandlingen av massivt blodtap og hyperton - 7-7,5% natriumkloridoppløsning, infusjon av 150-200 ml (6 ml / kg) etterfulgt av administrering av HES og krystalloid for effektivt å stabilisere eller til og med gjenopprette systolisk blodtrykk og hjerteutgang. Ikke så lenge siden, den offisielle hypertensive versjonen av HES dukket opp - HyperHouse ©. Dens administrasjon i mengden 1 L er også meget aktiv og påvirker raskt blodtrykk og volumindekser i hjertet, men som med den konvensjonelle HES er det nødvendig med ytterligere infusjon av et tilstrekkelig volum av væske. Alle oppløsninger må oppvarmes til 30-35 ° C.
 • Kjempe med hemoragisk sjokk og dens konsekvenser betyr også avhengig av hemostase parametere og nærvær av DIC blod syndrom, fast korreksjon av hemostatisk ved transfusjon av FFP og undertrykkelse av fibrinolytisk og proteolytisk aktivitet av blod (se detaljer. Se "ICE Blood Syndrome" i denne boken). Det er viktig å huske på at den tidligere beslutningen på erstatningsterapi med plasma, og mer intens den utføres under dekke av en fibrinolyse-inhibitor, jo raskere og til en lavere kostnad og håndtere konsekvensene sette hemostatiske forstyrrelser fra skrå til kroniske former. I tillegg bør man forsøke å unngå behandlingsfeil under tining og innføring av plasma (plasmastrålen overføres til den sentrale vene, og oppvarmet til 30 ° C, etterfulgt av plasma fra hver dose administrert 10 ml av en 10% oppløsning av kalsiumklorid for å nøytralisere natriumcitrat).
 • Når det gjelder innføring av pakkede røde blodceller eller en suspensjon bør være oppmerksom på at dette ikke er det primære mål å bekjempe sjokk, for kritisk reduksjon kislorodonositelya konsentrasjonen vanligvis forekommer når blodtapet mer enn 40% av BCC. Til å begynne erytrocytt overføring, vanligvis etter hemostase, fylle volumet av blod tapt og å oppnå pålitelige resultater når det gjelder studium, primært blodgass som bekreftet et meget lavt oksygen-partialtrykk. Det er ikke tillatt å fokusere bare på den kvantitative vurderingen av hemoglobin og hematokrit. Dersom vedtaket om transfusjon, bør begrenses til minst mulig mengde injisert røde blodceller, utsetter sine videre overføringer på mer fjernt fra blødning perioden, da det vil være mulig å objektivt bedømme blodsammensetningen i de sentrale og perifere sektorer. Et faktum er streng overholdelse av alle regler for blodoverføring og tekniske krav, blant annet behov for fortynning av pakkede røde celler med isoton natriumkloridoppløsning i forholdet 1: 1 og etter administrering av hver dose av 10 ml av en 10% oppløsning av kalsiumklorid for å nøytralisere natriumcitrat.
 • På gjennomsnittlig tap på omtrent 35 til 40% av hele volumet en bcc infusjonsterapi, inkludert blodkomponenter (1-1,5 L FFP og ca. 600 ml pakkede røde blodlegemer), forutsatt at normalisering av diurese, er 250-300% per dag definitivt er fastslått volum ugjenkallelig tapt blod.
 • Et viktig problem, spesielt i gynekologisk praksis, er spørsmålet om reinfusjon av blod som strømmer inn i bukhulen. Tatt i betraktning det fra moderne patofysiologiske stillinger, kan det konkluderes med at det er umulig å reinvevere blod ved å filtrere det gjennom gasbind. Dette blodet kan bare returneres til pasienten i form av røde blodceller vasket i et spesielt apparat eller ved hjelp av spesielle filtre.
 • For å kompensere for akutt adrenal insuffisiens, er det vist at prednisolon 90-120 mg eller tilsvarende doser av hydrokortison, dexametason eller metylprednisolon, etter starten av aktiv infusjonsbehandling. Bruk av disse legemidlene bør gjentas regelmessig inntil hemodynamisk stabilisering oppnås.
 • Gitt problemene med nyrevevet perfusjon som opptrer under sjokk er nødvendig dersom tilstrekkelig komplettere blodtap og utilstrekkelig minutt og time diurese (mindre enn 50-60 ml / time) for hver liter av væsken overført intravenøst ​​administrert 10 til 20 mg furosemid.
 • Bruken av vasopressorer, slik som epinefrin, fenylefrin, og deres analoger, er kontraindisert, særlig til erstatning volum. På den annen side er permanent bruk som en dopamin-agonist dopaminreseptor ved nedsatt Perfusor gjennom en dose på 2-3 mg / (kgxmin) etter fylling av hoveddelen av BCC kan forbedre renal og mesenteriske blodstrømmen og fremmer normalisering av systemiske hemodynamikk.
 • Korreksjon av syre-base tilstand av blod, protein og elektrolyt metabolisme, uten tvil, forblir en viktig del av behandlingen gjennom behandling av hemorragisk sjokk. Det er viktig at det er behov for pålitelige laboratoriedata for dette, ellers istedenfor å hjelpe pasienten, er det mulig å skade allerede ekstremt aktive organer og systemer. Spesiell oppmerksomhet bør gis til mangel på kalsium og kalium, samt overflødig natrium, noe som kan føre til rask utvikling av cerebralt ødem. Samtidig vil bruk av en 4% natriumbikarbonatløsning i en mengde på 2 ml / kg redusere metabolisk acidose til laboratoriedata er oppnådd.

Kriterier for omsorgets effektivitet:

 • stabilisering av blodtrykk, hjertefrekvens på indikatorer som ikke truer livet og gir tilstrekkelig perfusjon av organer og vev, dvs. Blodtrykk er ikke lavere enn 100/60 mm Hg. og hjertefrekvens 100 / min;
 • CVP ikke lavere enn 4-6 mm vann;
 • Minut diurese ikke mindre enn 1 ml og time ikke mindre enn 60 ml;
 • oksygenmetning av blod er ikke mindre enn 94-96%;
 • Konsentrasjonen av hemoglobin av venøst ​​blod er ikke lavere enn 60 g / l;
 • hematokriten av venøst ​​blod er ikke mindre enn 20%;
 • konsentrasjonen av det totale proteinet av blodplasma er ikke lavere enn 50 g / l;
 • stabil iskoagulering av venøst ​​blod med en tendens til hyperkoagulerbar;
 • fravær av plutselige endringer i syre-base tilstand og elektrolyt sammensetning av blodet;
 • Fravær av akutte myokardielle overtrengelser.

LISTE OVER REFERANSER
Anestesiologi og reanimatologi: en lærebok / red. OA Dalen. - Moskva: GEOTARMedia, 2002. - 552 s.
Vorobyov AI, Gorodetsky VM, Shulutko EM, Vasilyev S.A. Akutt massiv blødning. - Moskva: GEOTARMedia, 2001. - 176 s.
Vertkin AL Nødhjelp. - Moskva: GEOTARMedia, 2003. - 368 s.
Mariino PL Intensiv terapi: per. med engelsk. / Ed. AI Martynov - M.: GEOTARMedia, 1998.
Marshall V. J. Klinisk biokjemi: Per. med engelsk. - St. Petersburg: BINOM-Nevsky Dialect, 2002. - 384 s.
Litvitsky P.F. Patofysiologi: en lærebok i 2 bind. - M.: GEOTARMedia, 2002.
Anestesiologi og intensiv omsorg: en katalog av utøveren / Under den generelle. Ed. BR Gelfand. - Moskva: Litera, 2005. - 544 s.
Petch B., Madeleine K., Sushko E. Hemostasiology. - Kiev: Helse, 2006. - 287 med.
Shifman EM, Tikanadze AD, Vartanov V.Ya. Infusjons-transfusjonsterapi i obstetrik. - Petrozavodsk: Intel Tec, 2001. - 304 s.

Kilde: Gynekologi - nasjonale retningslinjer, red. VI Kulakov, G.M. Savelieva, I.B. Manukhin 2009

Les Mer Om Fartøyene