Hemoragisk sjokk

Støt tilstand oppstår når en skarp brudd på vanlig sirkulasjon. Dette er en alvorlig stressreaksjon av kroppen, som ikke kan takle forvaltningen av vitale systemer. Hemoragisk sjokk forårsaker plutselig blodtap. Siden blod er hovedvæsken som støtter metabolisme i celler, refererer en lignende type patologi til hypovolemiske forhold (dehydrering). I ICD-10 betraktes det som "hypovolemisk sjokk" og er kodet R57.1.

Ved plutselige blødninger er et uspesifisert volum på 0,5 liter akkompagnert av akutt vevsyrebrist (hypoksi).

Ofte observeres blodtap med skader, kirurgiske inngrep, obstetrisk praksis under arbeidsaktivitet hos kvinner.

Hvilke mekanismer bestemmer alvorlighetsgraden av sjokk?

I utviklingen av patogenesen for kompensasjon for blødning,

 • tilstanden av nervøs regulering av vaskulær tone;
 • Hjertets evne til å arbeide under tilstander av hypoksi;
 • koagulerbarhet av blod;
 • miljøforhold for ytterligere oksygenforsyning;
 • nivået av immunitet.

Det er klart at en person med kroniske sykdommer har en sjanse til å lide massivt blodtap mye mindre enn en tidligere sunn. Arbeidet med militære medisinske forhold i den afghanske krigen viste hvor vanskelig er moderat blodtap hos friske menn i store høyder, hvor luften redusert oksygenmetning.

En person sirkulerer i gjennomsnitt ca 5 liter blod på arterielle og venøse kar. Samtidig er 75% i venøsystemet. Derfor avhenger den etterfølgende reaksjonen på tilpasningshastigheten til venene.

Det plutselige tapet av 1/10 av den sirkulerende massen gjør det ikke mulig å raskt "fylle" lagre fra depotet. Venøs trykkfall, noe som fører til maksimal sentralisering av sirkulasjonen for å støtte arbeidet i hjertet, lungene og hjernen. Slike vev som muskler, hud, tarmene er anerkjent av kroppen som "overflødig" og avskåret fra blodtilførselen.

Under systolisk sammentrekning er det utkastede blodvolumet utilstrekkelig for vev og indre organer, det føder bare kranspulsårene. Som svar aktiveres endokrin beskyttelse i form av økt sekresjon av adrenokortikotrope og antidiuretiske hormoner, aldosteron, renin. Dette lar deg holde væske i kroppen, stoppe urinfunksjonen til nyrene.

Samtidig øker konsentrasjonen av natrium og klorid, men kalium går tapt.

Økt syntese av katecholaminer er ledsaget av spasmer av blodårer i periferien, økt vaskulær motstand.

På grunn av vevets sirkulasjonshypoksi oppstår surgjøring av blodet med den akkumulerte slaggen - metabolsk acidose. Det fremmer en økning i konsentrasjonen av kininer, som ødelegger vaskulære vegger. Den flytende delen av blodet forlater interstitialrommet, og cellene akkumulerer celleelementer, alle betingelser for økt trombusdannelse dannes. Det er fare for irreversibel spredt intravaskulær koagulasjon (DVS-syndrom).

Hjertet prøver å kompensere for nødvendig utstøtning av økt sammentrekning (takykardi), men de er ikke nok. Kaliumtap reduserer myokardets kontraktilitet, hjertefeil dannes. Blodtrykket faller kraftig.

årsaker

Årsaken til hemorragisk sjokk er akutt blødning.

Traumatisk smerte sjokk er ikke alltid ledsaget av betydelig blodtap. For ham er den mer vanlige overflaten av lesjonen mer vanlig (omfattende forbrenninger, kombinerte brudd, knusing av vev). Men kombinasjonen med ustoppelig blødning forverrer effekten av de skadelige faktorene, øker klinisk kurs.

Hemorragisk sjokk i obstetrik oppstår under alvorlig arbeidskraft, under graviditet, i postpartumperioden. Massivt blodtap er forårsaket av:

 • brudd i livmoren og fødselskanalen;
 • placenta previa;
 • i normalposisjonen av morkaken er den tidlige løsningen mulig;
 • abort av graviditet;
 • hypotensjon av livmoren etter fødsel.

I slike tilfeller blir blødning ofte kombinert med en annen patologi (traumer under arbeid, gestose, samtidige kroniske sykdommer hos en kvinne).

Kliniske manifestasjoner

Klinikk for hemorragisk sjokk bestemmes av graden av svekket mikrocirkulasjon, alvorlighetsgraden av hjerte- og vaskulær insuffisiens. Avhengig av utviklingsstadiet av patologiske forandringer er det vanlig å skille mellom hemorragiske sjokkfaser:

 1. Erstatning eller det første trinn - blodtapet er ikke mer enn 15-25% av den totale, pasienten er fullstendig tilbake bevisstheten, det tilstrekkelig reagerer på spørsmål under undersøkelse tiltrekker seg oppmerksomhet blekhet på huden og kalde ekstremiteter, svak puls, blodtrykk i den nedre grensen for normal, hjertefrekvensen økes til 90-110 pr. minutt.
 2. Den andre fasen, eller dekompensering, - etter navnet, manifesterer symptomer på oksygenmangel i hjernen, svakhet av hjerteutgang. Vanligvis er det typisk for akutt blodtap fra 25 til 40% av det totale blodvolumet i blodet. Forstyrrelse av adaptive mekanismer er ledsaget av et brudd på pasientens bevissthet. I nevrologi betraktes det som co-morbid, det er en retardasjon av tenkning. På ansikt og ekstremiteter uttrykt cyanose, er hender og føtter kaldt, kroppen er dekket med en klebrig svette. Arterielt blodtrykk (BP) reduseres kraftig. Pulsen av svak fylling er karakterisert som "trådformet", frekvensen er opptil 140 per minutt. Puste er hyppig og overfladisk. Urinutskillelse er kraftig begrenset (opptil 20 ml per time). En lignende reduksjon i nyrens filtreringsfunksjon kalles oliguri.
 3. Den tredje fasen er irreversibel - pasienten anses som svært vanskelig, og krever metoden. Bevissthet er fraværende, blek hud, med et marmorert skjær, kan blodtrykket måles eller bestemmes av det øvre sjikt bare 40-60 mm Hg. Art. Puls på ulnar arterie probe er ikke mulig for en tilstrekkelig gode ferdigheter følte i halspulsårene, hjertelyder er dempet, når takykardi 140-160 per minutt.

Hvordan er graden av blodtap bestemt?

Ved diagnostikk er det mest praktisk for en lege å bruke objektive tegn på sjokk. For dette er følgende indikatorer egnet:

 • volum sirkulerende blod (BCC) - bestemt av laboratoriet;
 • sjokk indeksen.

Dødelig utfall oppstår med en kraftig nedgang i BCC med 60% eller mer.

For å fastslå graden av pasientens alvor, er det en klassifisering assosiert med minimal muligheter for å bestemme hypovolemi ved laboratorie og kliniske tegn.

Disse indikatorene passer ikke til vurderingen av alvorlighetsgraden av sjokk hos barn. Hvis en nyfødt baby har et totalt blodvolum på knapt 400 ml, er tapet på 50 ml for ham ganske likt 1 l hos en voksen. I tillegg lider barn av hypovolemi mye mer, fordi de har dårlig uttrykt kompensasjonsmekanismer.

Støtindeksen kan identifisere enhver medisinsk arbeidstaker. Dette er forholdet mellom den beregnede hjertefrekvensen og størrelsen på systolisk trykk. Avhengig av den mottatte koeffisienten, vurderer du omtrent sjokkgraden:

 • 1,0 - lys;
 • 1,5 - middels tung;
 • 2,0 - tung.

Laboratorieindikatorer i diagnosen bør indikere alvorlighetsgraden av anemi. For å gjøre dette, bestemmer vi:

 • hemoglobin,
 • antall erytrocytter,
 • hematokrit.

For riktig valg av taktikk av behandling og gjenkjennelse av alvorlige komplikasjoner slik som disseminert intravaskulær koagulasjonssyndrom pasient for å bestemme parametrene av koagulering.

Kontroll av diurese er nødvendig ved diagnostisering av nyreskade og filtreringsfeil.

Hvordan gi hjelp på prehospitalstadiet?

Tiltak for å gi førstehjelp i nærvær av akutt blødning identifisert bør rettes til:

 • tiltak for å stoppe blødning;
 • forebygging av hypovolemi (dehydrering).

Hjelp med hemorragisk sjokk kan ikke gjøre uten:

 • påføring av hemostatiske dressinger, tourniquet, immobilisering av lemmer med store fartøyskader;
 • Å gi offeret en liggende stilling, med en lett grad av sjokk, kan offeret være i euforisk tilstand og vurderer utilstendig sin helsetilstand, forsøk å reise seg opp;
 • om mulig kompensere for tap av væske ved å drikke rikelig;
 • oppvarming med varme tepper, varmere.

Til scenen må du ringe til en ambulanse. Hastigheten av tiltaket avhenger av pasientens liv.

Algoritmen til doktors handlinger bestemmes av alvorlighetsgraden av skaden og pasientens tilstand:

 1. kontroller effektiviteten av trykkforbindelsen, tourniquet, påføring av klemmer på karene med åpne sår;
 2. installasjon av systemer for transfusjon i 2 vener, om mulig punktering av subklaveveien og dens kateterisering;
 3. etableringen av en transfusjon av væske for rask gjenvinning av BCC, i fravær av reopoliglyukin eller polyglyukin, vil den vanlige saltvannsløsningen være egnet for transport;
 4. sørger for fri pusting ved å fikse tungen, installere luftveien, om nødvendig, intubasjon og overføring til maskinvarepust eller bruk av håndveske Ambo;
 5. utfører anestesi ved injeksjon av narkotisk analgetika, Baralgina og antihistaminer, Ketamin;
 6. Innføringen av kortikosteroider for å støtte blodtrykket.

Ambulansen skal gi det raskeste (med lydsignal) levering av pasienten til sykehuset, informere walkie-talkie eller telefon om offerets ankomst for beredskapen til personellene i opptaksavdelingen.

Video om prinsippene for førstehjelp for akutt blodtap:

Grunnleggende om hemorragisk sjokkterapi

På et sykehus er sjokkterapi gitt av et sett tiltak som er rettet mot å motvirke de skadelige mekanismer ved patogenese. Grunnlaget er:

 • kontinuitet i omsorgen med prehospitalet;
 • fortsettelse av substitusjonell transfusjon med løsninger;
 • tiltak for sluttstopp av blødning;
 • Tilstrekkelig bruk av medisiner avhengig av alvorlighetsgraden av offeret;
 • antioksidant terapi - innånding av en fuktet oksygen-luft blanding;
 • Oppvarmende pasient.

Når en pasient går inn i intensivavdelingen:

 • gjennomføre kateterisering av subklavevenen, tilsett en jetinjeksjon av polyglucin til dråpevis infusjon av saltoppløsning;
 • blodtrykket måles kontinuerlig, hjertefrekvensen registreres på kardiomonitoren, den valgte mengden urin er festet av kateteret fra blæren;
 • Når venen er kateterisert, blir blod tatt for akutt analyse for å bestemme omfanget av tap av bcc, anemi, blodgruppe og Rh-faktor;
 • etter beredskapen til analysene og diagnostikkene av den moderate sjokkfasen, er donorblod bestilt, prøver for individuell følsomhet, Rh-kompatibilitet er laget;
 • med en god biologisk prøve begynner blodtransfusjonen, i de tidlige stadier er transfusjon av plasma, albumin eller protein (proteinoppløsninger) vist;
 • For å eliminere metabolisk acidose er det nødvendig med en infusjon av natriumhydrogenkarbonat.

Hvor mye blod skal helles?

Når blodtransfusjonen bruker legene følgende regler:

 • for blodtap på 25% av bcc-kompensasjon er bare mulig med blodsubstitutter, og ikke med blod;
 • Nyfødte og små barn, totalvolumet er halvkombinert med erytrocyttmassen;
 • Hvis bcc er redusert med 35%, er det nødvendig å bruke både erytrocytmasse og blodsubstitutter (1: 1);
 • Det totale volumet av transfusjonerte væsker bør være høyere enn et bestemt blodtap med 15-20%;
 • Hvis det oppdages et alvorlig støt med et tap på 50% av blodet, bør totalvolumet være dobbelt så stort, og forholdet mellom erytrocytmasse og blodsubstitusjoner observeres som 2: 1.

Indikasjon for opphør av kontinuerlig infusjon av blod og blodsubstitutter er:

 • ingen nye tegn på blødning innen tre til fire timers oppfølging;
 • restaurering av stabile blodtrykkstall;
 • Tilstedeværelse av permanent diurese;
 • kompensasjon av hjerteaktivitet.

Hvis det er sår, foreskrives antibiotika for å forhindre infeksjon.

Hjerteglykosider og osmotiske diuretika som Mannitol brukes svært forsiktig med stabilisering av arterielt trykk og fravær av kontraindikasjoner basert på EKG-resultater.

Hvilke komplikasjoner er det mulig med hemorragisk sjokk?

Tilstanden for hemorragisk sjokk er svært flyktig, farlig massivt blodtap og død i tilfelle hjertestans.

 • Den mest alvorlige komplikasjonen er utviklingen av syndromet av spredt intravaskulær koagulasjon. Det bryter balansen mellom de dannede elementene, permeabiliteten av fartøyene, forverrer mikrosirkulasjonen.
 • Hypoksi av vev påvirker mest lungene, hjernen, hjertet. Dette manifesteres av åndedretts- og hjerteinsuffisiens, psykiske lidelser. I lungene er det mulig å danne en "sjokklunge" med hemorragiske steder, nekrose.
 • Lever og vev reagerer med manifestasjoner av organsvikt, forstyrret syntese av koagulasjonsfaktorer.
 • Med obstetrisk massiv blødning, omfatter fjerne konsekvenser brudd på reproduktiv kapasitet hos en kvinne, utseendet av endokrine patologi.

For å bekjempe hemorragisk sjokk, er det nødvendig å opprettholde den konstante tilgjengeligheten til medisinsk personell, å få tilførsel av midler og blodsubstitutter. Publikum må påminnes om viktigheten av donasjon og deltakelse av befolkningen i å yte bistand.

Hemoragisk sjokk: intensitet, tegn og behandling

Hemoragisk sjokk kalles vanligvis en alvorlig, akutt medisinsk tilstand av kroppen, som kan provosere et alvorlig blodtap. Den kritiske tilstanden fører til multisystemisk og multiorgansvikt.

Dette er et patologisk brudd på blodmikrocirkulasjon, som forhindrer at næringsstoffer, energiprodukter og oksygen kommer inn i vevet i tide.

Det viser seg at hemorragisk sjokk er en tilstand hvor giftstoffer ikke fjernes fra kroppen.

Oksygen sult skjer gradvis - avhengig av intensiteten av tap av en viktig biologisk væske. Hvis blodtapet er over 500 ml, opptrer et hemorragisk sjokk. Denne farlige tilstanden kan føre til døden, siden blodsirkulasjonen er ødelagt eller helt stoppet i lungene og hjernevævet.

På årsakene til utbruddet av en farlig tilstand og mekanismen for dens progresjon

Hovedårsaken til utbruddet av hemorragisk sjokk er alvorlig traumer som fører til blodtap. Vaskulære skader kan lukkes og åpnes. Den andre grunnen for en patologisk tilstand - alvorlig blødning forårsaket av livmor sykdommer, magesår perforering, oppløsningen av kreft i de siste stadier av sykdommen.

Gynekologiske pasienter forårsake et sjokk fra blodtap kan: eggstokkreft brudd, spontanabort eller abort, livmor fibroids og skadde kjønnsorganer, blæremola.

Den sentrale lenken i patogenesen av hemorragisk sjokk er et brudd på systemisk sirkulasjon. Mengden sirkulerende blod faller veldig raskt. Naturligvis kan kroppens systemer ikke reagere raskt på dette tapet.

Reseptorer på nerveendene sende "alarmer", noe som fører til økt hjerterytme, perifere vaskulære spasmer, hurtig pust, etterfulgt sentralisering sirkulasjon når det biologiske fluid begynner å sirkulere aktivt gjennom karene i noen indre organer. Det er ytterligere reduksjon i trykk, stimulering av baroreceptorer.

Gradvis slutter alle organer, med unntak av hjernen og hjertet, å delta i sirkulasjonen. Mengden oksygen i lungesystemet minker raskt, noe som fører til et uunngåelig dødelig utfall.

Manifestasjoner og sjokk tegn på blod tap

Medisinske spesialister skiller hovedtegnene til hemoragisk sjokk, noe som kan observeres under starten.

Disse inkluderer:

 • Tørr munn og kvalme.
 • Overdreven svakhet og alvorlig svimmelhet.
 • Mørkhet i øynene og til og med tap av bevissthet.
 • Kompensatorisk omfordeling av blod og en reduksjon i antall i musklene fører til blanchering av huden. En grå nyanse kan vises hvis personen allerede nesten mister bevisstheten.
 • Hender og føtter blir våte og klissete av kald svette.
 • Brudd på blodmikrocirkulasjon i nyrene fører til hypoksi, nekrose av tubuli og iskemi.
 • Det er alvorlig kortpustethet, et brudd på åndedrettsfunksjonen.
 • Krenkelse av hjerterytmer og overdreven spenning.

Ifølge disse tegn på sjokk fra blodtap kan medisinske spesialister nøyaktig diagnostisere denne tilstanden. Det krever umiddelbar gjenkjenning av patologien ved hjelp av symptomatologi for å unngå mulighet for dødelig utfall.

Hovedindikatorene for den lidende personens tilstand er:

 1. Temperatur og farge på epidermis.
 2. Pulsfrekvensen (kan kun vise hemorragisk sjokk når det kombineres med andre symptomer).
 3. Shock Index - regnes som den mest informative indikatoren for en alvorlig tilstand. Dette forholdet mellom hjertefrekvensen og størrelsen på systolisk trykk. En sunn person bør ikke være mer enn 0,5.
 4. Timediatur. Den gradvise nedgangen vil indikere utbruddet av en sjokkstatus.
 5. Indikator for hematokrit. Denne testen, som kan avsløre tilstrekkelighet eller utilstrekkelighet av blodsirkulasjonen i kroppen.

Intensitet av hemorragisk sjokk

Farlige manifestasjoner er ikke det samme på forskjellige stadier av hemorragisk sjokk. Det er følgende generelt akseptert klassifisering, hvorav symptomene på denne sykdommen blir oppdaget:

Den første fasen

Dette er en kompensert sjokk, som oppstår når volumet av sirkulerende blod faller kraftig med femten prosent. Det kliniske bildet av syndromet unødvendige utslipp dominerer slike symptomer som mild takykardi og oliguri, rask hud blekhet, fravær av arteriell hypotensjon eller åpenbare nedgang. Sentralt venetrykk endres ikke.

Kompensert sjokk kan vare i lang tid, hvis ikke gjengitt nødhjelp. Som et resultat oppstår progresjonen av den farlige tilstanden.

Den andre fasen

Dette er et subkompensert hemorragisk sjokk, hvor bcc reduseres med ca. 18 til 20 prosent. En reduksjon i blod og sentralt venetrykk, svakhet, mørkfarging av øyne og svimmelhet, takykardi alvorlig - alt dette er tegn på en andre alvorlighetsgraden av hemoragisk sjokk.

Den tredje fasen

Det kalles ukompensert eller dekompensert reversibelt sjokk. Blodtapet når tretti til førti prosent. Karakterisert av en betydelig dypere sirkulasjonsforstyrrelser. Betydelig senker blodtrykket på grunn av en sterk vaskulær spasme.

Det er også flere symptomer:

 • Uttalt takykardi og alvorlig kortpustethet.
 • Akrocyanose, hyppig puls, blek hud.
 • Kaldsvette og fall av oliguri.
 • En skarp hemming i menneskelig oppførsel.
 • Gradvis blir normal blodtilførsel til hjertet, nyrene, leveren, lungene og tarmene forstyrret, noe som uunngåelig fører til vevshypoksi.

Fjerde etappe

Dekompensert eller irreversibelt sjokk. Dette er den mest alvorlige tilstanden, som i de fleste tilfeller fører til døden. Redusere volumet av sirkulerende blod nærmer seg 45 prosent eller mer. Takykardi når 160 slag per minutt, og pulsen er egentlig ikke palpabel, pasientens bevissthet er helt forvirret.

Huddeksler skaffer seg en unaturlig marmorskygge, det vil si ble blek mot bakgrunnen av klart uttrykkede blodkar. Det systoliske trykket på dette stadiet reduseres til kritiske verdier - opptil 60 mm Hg. Det er hyporefleksi og anuria.

Ytterligere forstyrrelser av mikrosirkulasjonen fører til irreversibelt tap av plasma, stupor og skarp forkjølelse av ekstremiteter. Betydelig økt luftveissykdommer. I det siste stadiet av hemorragisk sjokk bør være en akutt sykehusinnleggelse for ikke å miste pasienten.

Hjelp i starten av et sjokk

Nødhjelp for hemorragisk sjokk bør være svært rask, spesielt hvis pasientens tilstand har oppnådd en kritisk alvorlighetsgrad. For å starte, må du umiddelbart ringe et team med medisinske spesialister, og prøv deretter:

 1. Stopp blødning hvis den ikke er intern. Pass på å bruke seler, uansett hva du finner for hånden. Binde opp eller forsiktig knipe såret før ambulansen kommer.
 2. Eliminer eventuelle gjenstander som etter din mening kan forstyrre menneskets pust. Pass på å løsne den tette kragen. Når ulykken først bedt om å fjerne fra munnen til offeret, noe fremmedlegeme som kan komme dit, inkludert oppkast, ødelagte tenner, hvis det er nødvendig. Slike hjelper kan også gjøres av den uprofessionelle legen som har oppstått på et tilfeldig sted. Prøv å forhindre at tungen faller inn i nesopharynxen. Alle disse manipulasjonene vil hjelpe en person som ikke kveles og lever opp til ankomsten av fagfolk.
 3. Hvis det er mulig, er det nødvendig å gi pasienten anestetiserende legemidler som ikke er narkotiske. Lexir, Tromal og Fortral passer best. Vær oppmerksom på at disse medisinene ikke skal påvirke driften av luftveiene og sirkulasjonssystemet. Også, Baralgin og Analgin kan hjelpe i denne situasjonen. Disse midlene er normalt kombinert med antihistaminer.

Etter sykehusinnleggelse: handlinger av spesialister

Hvis en pasient i en tilstand av hemorragisk sjokk ble vellykket på sykehus, utfører legene en generell vurdering av tilstanden hans.

Parametrene for respirasjon, blodtrykk og bevissthetsstabilitet måles. Da begynner legene å stoppe tapet av biologisk væske.

Dette er det viktigste tiltaket for å fjerne en person fra en sjokkstatus og hindre et dødelig utfall.

Infusjonsintensiv terapi med konstant samtidig kontroll av timediur er obligatorisk. Lignende handlinger med terapi i to og tre år er faktiske, hvis reduksjon i volum av sirkulert blod har gjort opp til førti prosent eller mer.

Det vil også kreve innånding av 100% oksygen gjennom en spesiell maske og injeksjonsinjeksjon av epinefrin. Det kan erstattes av dopaminholdige stoffer.

Medisinske spesialister etter sykehusinnleggelse må utføre følgende handlinger:

 1. Bruk katetre for oksygeninnånding.
 2. Sett kateteret inn i pasientens sentrale vene for å sikre enkel tilgang til karene. Med et sterkt tap av biologisk væske, vil dette ikke være nok - du må bruke en femorale vene.
 3. Deretter begynner infusjonsbehandlingen (det ble nevnt ovenfor i forbindelse med det store blodtapet).
 4. Evaluering av effektiviteten av infusjon og kontroll av urinering av pasienten ved hjelp av et etablert Foley kateter.
 5. Blodprøve.
 6. Legen skal foreskrive smertestillende midler og beroligende midler.

Ved førstehjelpsbehandling og behandling er det svært viktig å bestemme kilden til blodtap og forsøke å lindre pasientens tilstand, stoppe tap av biologisk væske, så langt som mulig for øyeblikket.

I en annen situasjon vil offeret ikke ha mulighet til å leve opp til ankomsten av kvalifiserte leger. I sytti prosent av tilfellene dør pasienter før ambulansen kommer

Hemoragisk sjokk - årsaker, klassifisering, behandlingsmetoder

Begrepet sjokk i medisinsk terminologi refererer til den kritiske tilstanden av mikrosirkulasjon i kroppen, hvor den totale kapasiteten til fartøyene ikke tilsvarer volumet av sirkulerende blod.

En av årsakene til sjokket kan tjene som akutt blodtap - en plutselig øyeblikkelig frigjøring av blod utover den vaskulære sengen.

Et slikt sjokk, som skyldes akutt patologisk blodtap mer enn 1% -1,5% kroppsvekt, kalles hypovolemisk eller hemorragisk.

Som følge av reduksjon i blodtilførsel til organer og multisorgfeil, er det klinisk manifestert av takykardi, blodtrykksfall og blekhet i hud og slimhinner.

årsaker

Årsakene til hemorragisk sjokk (GSH) ved akutt tap kan deles inn i tre hovedgrupper:

 • spontan blødning;
 • post traumatisk blødning;
 • postoperativ blødning

Hemoragisk sjokk er ofte funnet i obstetrik, og blir en av hovedårsakene til maternal dødelighet. Oftest fører det til:

 • for tidlig frigjøring eller placenta previa;
 • postpartumblødning;
 • hypotensjon og atoni av livmoren;
 • obstetrisk traumer av livmor og kjønnsorganer;
 • ektopisk graviditet;
 • emboli av fartøy med fostervann;
 • intrauterin føtal død.

I tillegg er årsakene til hemorragisk sjokk ofte den onkologiske patologien og septiske prosesser som fører til massivt vevnekrose og erosjon av karvegveggen.

En viktig rolle i begynnelsen av hemorragisk sjokk er graden av blødning. Med langsom blødning er kompensasjonsmekanismerne i stand til å forbinde, slik at hemodynamiske lidelser utvikles gradvis uten å føre til alvorlige konsekvenser. Omvendt fører hurtig blodtap av et mindre volum blod uunngåelig til farlige hemodynamiske lidelser, som slutter med GSH.

symptomer

Diagnosen av hemorragisk sjokk er basert på en vurdering av de viktigste kliniske manifestasjonene:

 • bevissthetstilstander;
 • farging av synlige slimhinner og hud;
 • frekvens av luftveier;
 • tilstanden og størrelsen på pulsen;
 • nivået på systolisk (BP) og venetrykk (HP);
 • mengden urinutgang (volum av urinutgang).

Til tross for viktigheten av å evaluere symptomene på hemorragisk sjokk, er det ikke bare kortsiktig, men også ekstremt farlig å stole på subjektive følelser av pasienter.

Hvordan er graden av blodtap bestemt?

For tilstrekkelig og effektiv behandling av GS er det viktig å fastslå graden av blodtap nøyaktig og i tide.

Av de eksisterende klassifikasjonene av akutt blodtap ble den mest praktiske søknaden mottatt av følgende:

 • En enkel grad (blodtap fra 10% til 20% av blodvolumet), ikke mer enn 1 liter;
 • medium grad (blodtap fra 20% til 30% av blodvolumet), opptil 1,5 liter;
 • alvorlig (blodtap på ca. 40% av blodvolumet) og nå 2 liter;
 • ekstremt alvorlig eller massivt blodtap - når mer enn 40% av blodvolumet går tapt, som overstiger 2 liter

I noen tilfeller av intensivt blodtap, utvikler brudd på irreversibel homeostase som ikke er egnet til korreksjon selv ved øyeblikkelig påfylling av blodvolum. Følgende typer blodtap er potensielt dødelige:

 • tap innen en dag på 100% av volumet sirkulerende blod (BCC);
 • tap innen 3 timer etter 50% BCC;
 • ett-trinns tap på 25% av volumet av sentralkomiteen (1,5-2 liter);
 • Det tvunget tap av blod med en hastighet på 150 ml per minutt

For å bestemme graden av blødning og alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk, brukes en omfattende vurdering av kliniske, parakliniske og hemodynamiske parametere.

Av stor betydning er beregningen av Algovera-støtindeksen, som er definert som en kvotient når du deler hjertefrekvensindeksen med størrelsen på systolisk trykk. Vanligvis er sjokkindeksen mindre enn 1. Avhengig av graden av blødning og alvorlighetsgraden av sjokket kan det være:

 • indeks fra 1 til 1,1 tilsvarende mildt blodtap;
 • indeks 1, 5 - den gjennomsnittlige graden av blødning;
 • indeks 2 - alvorlig blodtap
 • indeks 2.5 - ekstremt alvorlig grad av blødning

Videre indeks Algovera, tydeliggjøre den tapte volumet av blod som gjør måling av arterielt og sentralt venetrykk (BP og CVP) overvåking minutt eller hver time urinmengde, og nivået av blod hemoglobin og dets korrelasjon med hematokrit (andel av pakkede røde blodceller fra det totale blodvolum).

Følgende tegn indikerer en enkel grad av blodtap:

 • Hjertefrekvens mindre enn 100 slag per minutt, blekhet, redusert temperatur og tørrhet i huden, av hematokrittverdi på 38 til 32%, HPC 3 til 6 mm vannsøyle, mengden av urinproduksjonen i løpet av 30 ml.

Den gjennomsnittlige graden av blodtap er manifestert av mer alvorlige symptomer:

 • Quicke puls til 120 slag per minutt, agitasjon og urolig opptreden, opptreden av kaldsvette, CVP faller til 3-4 cm av vann, reduseres til 22 til 30% hematokritt, diurese mindre enn 30 ml.

Om en alvorlig grad av blødning vitner:

 • Takykardi mer enn 120 per minutt, fallet i blodtrykket under 70 mm Hg, og venøs - mindre enn 3 mm vannsøyle, markert blekhet på huden, ledsaget klam, anuria (fravær av urin), senke hematokrit under 22%, hemoglobin, - mindre enn 70 g / l.

En alvorlig tilstand som oppstår som et resultat av omfattende traumer kalles posttraumatisk sjokk. Hvordan bestemme symptomene på denne tilstanden og hvordan å gi førstehjelp til en person - alle bør vite dette.

Årsakene, symptomene og behandlingen av alkoholepilepsi er diskutert her.

Gravitasjonsgrader

Graden av alvorlighetsgraden av det kliniske bildet av hemoragisk sjokk bestemmes av volumet av blodtap og, avhengig av dette, distribueres til:

 1. Jeg - lett;
 2. II - gjennomsnittlig;
 3. III - tung;
 4. IV-ekstremt tung.

I første grad av GSH rister blod ikke mer enn 15% av totalen. På dette stadiet av sjokkutvikling, pasientkontakter, bevares deres bevissthet. Blekhet av huden og slimhinnene er ledsaget av øket hjertefrekvensen til 100 slag per minutt, en liten arteriell hypotensjon (over 100 mm Hg) og oliguria (redusert urinmengde).

Symptomer på GSH II grad av angst og økt svetting, oppstår akrocyanose (cyanose av leppene, fingre i ekstremiteter). Pulsen økes til 120 slag per minutt, respirasjonshastigheten er opptil 20 per minutt, blodtrykket senkes til 90-100 mm Hg, og oligurien vokser. Underskuddet i sentralkomiteens volum øker til 30%.

Under GSH III-graden Kvopoterya når 40% av BCC. Pasientene er i en forvirret tilstand, blep og marmorering av huden uttalt, og pulsfrekvensen overstiger 130 slag per minutt. Pasienter i dette stadium, kortpustethet (respirasjonsfrekvens 30 per minutt) og oliguria (urin fravær), og det systoliske blodtrykket faller under 60 mm Hg.

IV grad av GSH karakteriserer underskuddet i sentralkomiteens volum mer enn 40% og undertrykking av vitale funksjoner: mangel på puls, bevissthet, venetrykk. Pasienter med isfleksi, anuria og grunne pust blir observert.

Hvilke mekanismer bestemmer alvorlighetsgraden av sjokk?

I hjertet av patologiske prosesser i kroppen med utvikling av hemorragisk sjokk ligger en kraftig reduksjon av volumet av blod som sirkulerer gjennom karene.

Redusere hjerteutkastet deler av blod refleksivt fører til spasmer av blodkar i ulike organer, inkludert så viktig som hjerte, lunger og hjernen.

Oppstår på grunn av overgang av væske fra vevet inn i blodstrømmen hemodilution (blod thinning) forandrer de reologiske egenskaper for blod (erytrocytt klumpdannelse) og vedvarende trekning av arterioler som fører til irreversibel skade av mikrosirkulasjonen i vev og organer i kroppen.

Førstehjelp

 1. Hovedformålet med akutte tiltak for GSH er å finne blødningskilden og eliminere den, noe som ofte krever rask intervensjon. Midlertidig stopp av blødning oppnås ved hjelp av en turniquet, bandasje eller endoskopisk hemostase.
 2. Det neste viktige skrittet for å eliminere sjokk og redde pasientens liv er å umiddelbart gjenopprette volumet av sirkulerende blod. Samtidig bør frekvensen av intravenøs infusjon av oppløsninger overstige frekvensen av fortsatt blodtap med minst 20%. For å bestemme det, bruk objektive indikatorer som blodtrykk, CVP og hjertefrekvens.
 3. Krevende tiltak med GS inkluderer også kateterisering av store kar - det gir pålitelig tilgang til blodet og den nødvendige infusjonshastigheten. I terminaltrinn er GSH avhengig av intraarterielle infusjoner.

Viktige komponenter i akutte aktiviteter med GSH er:

 • kunstig lung ventilasjon;
 • innånding av oksygen gjennom en maske;
 • tilstrekkelig anestesi
 • nødvendig omsorg for pasienten (oppvarming).

Behandling av hemorragisk sjokk

Intensiv terapi etter å ha stoppet blødning og kateterisering av vener er rettet mot:

 1. Eliminering av hypovolemi og gjenoppretting av volumet av sentralkomiteen.
 2. Avrusning.
 3. Sørg for tilstrekkelig mikrosirkulasjon og hjerteutgang.
 4. Restaurering av baseline osmolaritet og oksygen transport evne av blod.
 5. Normalisering og vedlikehold av normal diurese.
 6. Forebygging av DIC-syndrom (aggregering av erytrocytter).

For å oppnå disse målene ble prioriteten i infusjonsterapi av GSH oppnådd:

 • løsninger av HES opptil 1,5 liter per dag og normalisering av det onkotiske blodtrykket;
 • intravenøse krystalloidløsninger i volum på opptil 2 liter, før normalisering av blodtrykk;
 • erytrocyttmasse og andre blodsubstitusjoner under kontroll av CVP til et hematokritnivå på 32-30%;
 • Kolloidale løsninger (gelatin og dextraner) i et forhold på 1: 1 til totalvolumet av infusjoner;
 • donorblod;
 • glukokortikosteroider ved maksimale doser (opptil 1,5 mg).

Kriterier for behandlingseffektivitet

Intensiv terapi med GSH utføres til nivået av indikatorer som indikerer eliminering av en livstruende tilstand:

 • BP til et nivå på 100/60 mm Hg og over;
 • Hjertefrekvens til 100 slag per minutt;
 • CVP 4 og over mm vann;
 • per minutt diuresis er mer enn 1 ml og hver time - over 60 ml;
 • hemoglobinnivå 60 g / l;
 • blod oksygen konsentrasjon på 94 -96%;
 • proteininnholdet i blodplasmaet er mer enn 50 g / l;
 • hematokrit venøst ​​blod 20% og høyere.

komplikasjoner

 • DIC-syndrom (klumping av erytrocytter);
 • syndrom av reperfusjon (oksygen paradoks);
 • myokardisk iskemi;
 • koma;
 • ventrikulær fibrillasjon;
 • asystole.

Noen få år etter den massive blødningen, ledsaget av GSH, er utviklingen av endokrin patologi og kroniske sykdommer i indre organer mulig med utfallet av funksjonshemning.

Den allergiske reaksjonen av kroppen til visse irriterende stoffer kan provosere en slik livstruende tilstand som anafylaktisk sjokk. Anafylaktisk sjokk - symptomene og alvorlighetsgraden av tilstanden vil bli diskutert i detalj.

Kramper av kalvemuskler om natten - årsakene til og behandlingen av patologi, om dette i følgende materiale.

Grader, årsaker og nødsituasjoner for hemorragisk sjokk

Hemorragisk sjokk er en dødelig tilstand for en person, forårsaket av en dråpe i volumet av sirkulerende blod med mer enn 15-20%. Med denne tidsriktig ukompenserte akutt blodtap forårsaket krise mikro- og makro blod uunngåelig fører til forstyrrelse av vev oksygen og energi produkter, svikt i tilfredsstillende vev metabolisme og samlet giftige forgiftning.

For utbruddet av hemorragisk sjokk er ikke bare volumet, men også blodtapet av stor betydning.

Selv med tap på 1 000 til 1 500 ml blodplasma, men ved en lav hastighet, alvorlige konsekvenser, som en regel, kommer ikke - det forstyrret hemodynamikk gradvis, og på grunn av denne, tid til å slå på alle kompenserende mekanismer i menneskekroppen. Men et raskt tap, selv om det ikke er et globalt volum, kan føre til sjokk og dødsfall.

årsaker til

Til hemorragisk sjokk kan det resultere i traumatisk skade, skade, spontan blødning eller kirurgisk inngrep. Ifølge medisinsk statistikk utgjør hemorragisk sjokk i obstetrik den største prosentandelen i den totale massen av lignende sjokktilstander. Akutt blodtap kan forekomme hos gravide i følgende tilfeller:

 • ektopisk graviditet, brudd på livmorrøret;
 • tidlig forløsning, presentasjon eller intim tilknytning av morkaken;
 • hypotensjon eller livmorutbrudd;
 • rammet av fostervann i blodet av en gravid kvinne;
 • koagulopatisk uterin blødning og DIC-syndrom;
 • akutt fettlever av gravide kvinner.

Ved gynekologisk praksis kan årsakene til blødning med den påfølgende forekomsten av hemorragisk sjokk være:

 • apopleksi av eggstokken;
 • onkologi;
 • septiske prosesser, som er ledsaget av massivt vevnekrose;
 • traumatisk skade på kjønnsorganene.

Mer informasjon om hemorragisk sjokk i obstetrik kan bli funnet i denne videoen:

I klinisk praksis er hemorragisk sjokk resultatet av utilstrekkelig eller utilstrekkelig akuttbehandling eller terapeutisk terapi i følgende sykdommer, tilstander eller manipulasjoner:

 • patologier som kan forårsake alvorlig dehydrering av kroppen;
 • langvarig eksponering i et miljø med høy lufttemperatur
 • kolera;
 • osteomyelitt;
 • sepsis;
 • uncompensated diabetes;
 • tarmobstruksjon og / eller peritonitt;
 • onkologiske skader
 • lite volum og blødningshastighet mot en bakgrunn av akutt hjertesvikt og febertilstand;
 • under EPI eller peridalt anestesi på grunn av bruk av ganglion blokkere og diuretika.

Indirekte faktorer som kan forårsake hemorragisk sjokk er:

 1. Ugyldig vurdering av hastighet og volum av blødning;
 2. Feil valgt taktikk for etterfylling av tapte volum;
 3. Sen eller utilstrekkelig korreksjon med feil blodtransfusjon eller i tilfelle av blødning, som skyldes sykdommer som forårsaker brudd på koagulasjonen;
 4. Forsinkelser og / eller feil valg av medisiner for å stoppe blodtap.

Mekanismen for utvikling

Svært forenklet, kan patogenesen til hemorragisk sjokk representeres av følgende skjema.

Hvis blødningen ikke stopper, og det tapte volumet ikke gjenopprettes, oppstår irreversible endringer og total celledød av alle organer og systemer, inkludert lungene og hjernen. I dette tilfellet er det også ubrukelig å utføre intensiv infusjonsterapi - et dødelig utfall er uunngåelig.

Klinisk bilde

For hemorragisk sjokk er følgende symptomer og symptomer karakteristiske:

 • generell svakhet;
 • angrep av kvalme med tørr munn;
 • svimmelhet, mørkere i øynene, bevissthetstap;
 • blanchering av huden til en grå nyanse;
 • nedgang i ekstremitetstemperaturen;
 • kald svette;
 • reduksjon i dannelsen av en normal mengde urin;
 • utvikling av akutt nyresvikt
 • en oppbygging av kortpustethet, en forstyrrelse i pustenes rytme;
 • fremveksten av en stabil emosjonell spenning;
 • cyanose av føttene, børster, auricles, lepper og nese;
 • økning i total hevelse.

Generelt er kliniske manifestasjoner av hemoragisk sjokk i mennesker avhenger ikke bare av graden av blodtapet, men også på nivået av den enkelte kompenserende mekanismer som er direkte avhengig av alder, konstitusjonelle tillegg ble samtidig irriterende faktorer, slik som hjerte og lungesykdommer.

Alvorlig annen akutt blødning bæres av barn og eldre, gravide med gestose, samt personer som lider av fedme eller med nedsatt immunitet.

klassifisering

For øyeblikket er det flere typer klassifisering av hemorragisk sjokk.

Algovers støtindeks - Grover

Med dette klassesystemet, for å klassifisere sværhetsgraden av sjokket, beregnes en indeks ved hjelp av formelen hvor hjertefrekvensen (puls) deles av det øvre blodtrykket. Med utviklingen av hemoragisk sjokk begynner kvotienten fra en slik brøkdel å overstige enhet og tilsvarer følgende grader av sjokkstaten:

Støtindeksen er et viktig diagnostisk verktøy. Husk derfor:

 1. Verdien av indeksen blir feil for diagnosen, i tilfelle når det øvre trykket faller under nivået på 50 mm Hg.
 2. Hvis det ankomne ambulanseteamet avgjør II eller III alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk, blir dette grunnlaget for øyeblikkelig oppringning av gjenopplivingsteamet.
 3. Kategorisk forbudt vasopressorbehandling uten å fylle opp volumet av sirkulerende blod. Det er i unntakstilfeller tillatt som siste sjanse når det ikke er mulig å stabilisere blodtrykket ved infusjonsterapi.

Utgaven av American Association of Surgeons

Til tross for at den viktigste rollen i forekomsten av hemoragisk sjokk fortsatt spiller en blødning rate å beregne tapte blodvolum, legen i utgangspunktet er avhengig av de viktigste kriteriene for klinisk hemoragisk sjokk: puls, BP verdier generelt, og systolisk blodtrykk i særdeleshet, støt-indeks Algovera Gruver, sentralt venetrykk verdi så vel som de kliniske symptomer og tegn på svekket organfunksjon og hemodynamiske forstyrrelser.

Ekstremiteter til berøring er kalde, grå i farge.

I horisontal stilling (på baksiden) senkes blodtrykket.

Skarp retardasjon av urindannelse.

Kritiske indekser: SBA 100.

Kliniske tegn er supplert: marmorering av all hud, cyanotiske distale deler og mangel på puls i dem, et brudd på bevissthet (opp til koma).

Katastrofalt fall i blodtrykk.

Enhver, selv den første, alvorlighetsgraden av hemorragisk sjokk er en direkte indikasjon for akutthjelp og intensivbehandling.

Basert på kliniske tegn

Distribuer følgende patofysiologiske stadier av hemorragisk sjokkstatus, med tilhørende klinikker:

 1. Stage av sjokkkompensasjon eller "sentralisering av blodsirkulasjon"
  • pasienten er bevisst, kan være vekket eller rolig
  • huden er blek, ekstremitetene er kalde for berøring;
  • visuelt skiller vener - sover
  • en kald og klissete svette er rikelig tildelt;
  • SBP - normal eller redusert, økte DBP;
  • pulsen er svakt fylt og rasket;
  • dannelsen av urin reduseres fra normen på 45-50 til 25 ml / t.
 1. Dekomponeringstrinnet eller "mikrosirkulasjonskrisen"
  • pasienten er hemmet eller i en tilstand av prostrasjon;
  • alle hudintegritene av marmorfarge og distale seksjoner - cyanotisk;
  • kortpustethet, tørst;
  • redusert arterielt trykk
  • Støtindeks = 1,5-2;
  • Syntese av urin stopper og anuria utvikler seg;
  • DIC-syndrom - i dekompensasjonsstadiet;
  • med et sterkt press på spissen av fingerbleg flekk fylt med blod i mer enn 4-5 sekunder.
 1. Fase av irreversibel eller ildfast sjokk
  • akkumulering av for store mengder giftige stoffer;
  • død av cellulære strukturer;
  • utseendet på tegn på multippel organsvikt;
  • fravær av effekten av infusjonstransfusjonsterapi og manglende evne til å stabilisere blodtrykket.

Det siste stadiet varer som regel 12 timer, hvoretter det er dødelig utfall.

Det skal bemerkes at ikke alle pasienter går gjennom alle stadier av sjokkstaten. Hastigheten for passasje fra det første trinn til påfølgende hemoragisk sjokk, avhenger ikke bare av volumet og hastigheten av blodtapet, men også på den opprinnelige tilstanden til pasienten, beliggenhet og karakter lidelse en skade, tid hypotensjon, aktualitet, og relevansen av intensiv behandling.

Førstehjelp

Først og fremst på prehospitalet er det nødvendig å gjøre tilgjengelige manipulasjoner for midlertidig å stoppe blødningen med eventuelle improviserte materialer. Deretter er det nødvendig å kontakte gjenopplivingsteamet eller levere pasienten til sykehuset alene.

Videre bør det første nødhjelp for hemorragisk sjokk utføres i henhold til regelen om "3 katetre", som inkluderer 3 stadier:

 1. Sikrer vedlikehold av gassutveksling og luftveiene. Nasogastrisk rør er installert. Om nødvendig brukes enheten til kunstig ventilasjon av lungene eller hyperbarisk kammer.
 2. Ved å plassere katetre på 2-3 perifere år, fylles volumet av sirkulerende blod, som utføres i henhold til en spesiell tabell og individuelle beregninger. I dette tilfellet bør balansen mellom krystalloid og kolloidale løsninger ikke være mindre enn 1: 1, ideelt sett 1: 2.
 3. Gir en kateterisering av blæren.

Deretter utføres den nødvendige diagnostikk og intensiv behandling konsekvent i henhold til følgende algoritme:

 • Ekspresjonstester som bestemmer nivået av glukosekonsentrasjon i plasma og mengden av ketonlegemer i urinen.
 • Forebyggende tiltak for å forebygge utvikling av hypoglykemisk status og dødelig akutt Wernicke encefalopati - den første intravenøst ​​administrert tiamin (100 mg), og bare etter at den er holdt bolusinjeksjon av 40% glukoseløsning (20-40 ml, som er nødvendig for dosering er ytterligere øket).
 • Bruk av smal-profil antidotene - kun om nødvendig og etter en spesiell diagnose.
 • Reduksjon av hjerneødem, inflammasjon og dens membraner senking intrakranielt trykk - algoritme: for det første, mannitol infusjon, etterfulgt av administrering av furosemid, etterfulgt av en bolus av deksametason.
 • For neuroproteksjon, avhengig av tilstanden - Piracetam (drypp) eller glycin (pr kinn) eller meksidol (bolus) eller semaks (drypping i nesen).
 • Symptomatisk terapi - oppvarming eller avkjøling av ekstremiteter med varmere, arresterende anfall (relan), forebygging av oppkast (raglan)
 • Konstant EKG-overvåking er obligatorisk.

Terapeutisk terapi

Faktisk kommer behandlingen av hemorragisk sjokk etter stabilisering av pasientens tilstand. I den generelle ordningen for å opprettholde og normalisere kroppens vitale funksjoner, brukes følgende rutinemessig:

 • Vitamin C, dicinon, essliver, troxevasin - for restaurering og stabilisering av cellemembraner.
 • Ganglioblokatory, trental, kurantil - for å eliminere effekten av vasospasme.
 • Karvetin, kokarboksylase, riboksin, actovegin, cytokrom C, mildronat, dopamin - for å opprettholde hjertemuskelen.
 • Hydrokortison, prednisolon, dexametason - for å forbedre hjertets kontraktile funksjon.
 • Kontrast - for normalisering av reagensegenskapene og koagulerbarheten av blodet.
 • Ved SBP-verdier over 90 mm Hg. Det anbefales å bruke droperidol - for å opprettholde sentralnervesaktivitet.

Algoritmen for behandling av konsekvensene av hemorragisk sjokk har lenge blitt godkjent, og doseringen av de ovennevnte legemidlene er strengt regulert. Like viktig er rehabiliteringsperioden, inkludert treningsbehandling.

I konklusjonen, husker vi at tiden gjengitt og tilstrekkelig hjelp i hemoragisk sjokk vil spare ikke bare helse, men livet - å være nær den personen som har falt i en slik ekstrem situasjon, for å gjøre alt for å stoppe blødningen og uten forsinkelse, umiddelbart ringe en ambulanse.

Nødhjelp for hemorragisk sjokk. Årsaker og tegn på fenomenet.

Hva er hemorragisk sjokk?

Hemorragisk sjokk er en kompleks, akutt medisinsk tilstand hos pasienten, med rikelig eller moderat blodtap. Å oppnå en kritisk tilstand oppstår som følge av mangel på polysystemisk eller multi-organ type.

Brudd på moduleringen av blodceller er av organisk natur, patologi hindrer penetrering av grunnleggende næringsstoffer i kroppens vev. Det er også problemer med konstant tilgang av oksygen og produkter fra energiplanen. Med hemorragisk sjokk, er det ingen mulighet for normal eliminering fra kroppen av giftstoffer og skadelige forurensende elementer. Med tiden utvikler oksygen sult. Dens intensitet bestemmes av den spesifikke hastigheten på tap av hovednæringsvæsken. Støt av denne typen oppstår når kroppen mister ca. 500 milliliter blod eller mer. En slik vanskelig tilstand kan forårsake pasientens død, utvikling av anafylaktisk sjokk, problemer med lunge- eller cerebral aktivitet. I lungene eller hjernen blir blodsirkulasjonen forstyrret, noe som er årsaken til den påfølgende manifestasjonen av alle de beskrevne problemene.

Forutsetninger for utvikling av sjokk

Hovedforutsetningen for manifestasjonen og etterfølgende utvikling av sjokkstaten er mottak av alvorlige traumatiske skader som fører til blodtap. I slike tilfeller er åpne og lukkede blodkarfartøy vanligvis sett. En annen grunn kan betraktes som alvorlig blødning, som er forårsaket av uterus sykdommer, organer i mage og tarm, perforerte sår. I tillegg kan de beskrevne situasjonene bli konsekvenser av utviklingen av kreft, spesielt dette er typisk for de siste stadiene av onkologiske sykdommer.

Patogenesen av hemorragisk sjokk har en sentral forbindelse i form av svikt i systemisk sirkulasjon i en stor eller liten sirkel. Den totale mengden sirkulerende blod reduseres raskt. Følgelig er de naturlige kreftene i hele organismen ikke i stand til å uavhengig motstå den nåværende negative situasjonen. Neuralreceptorene til muskelterminalene overfører impulser som forårsaker forstyrrelser i hjertets normale funksjon og funksjonsfeil i vaskulær aktivitet. Pusten blir raskere, blodsirkulasjonen blir sentralisert, den biologiske væsken styrker sirkulasjonen i indre organer. Med en viss tidsperiode er det en gradvis isolasjon av alle organer og systemer fra prosessene for blodtilførsel av hele organismen. I lungesystemet reduseres totalvolumet av produsert oksygen kraftig, noe som kan føre til dødelig utgang.

Sjokk symptomer

Spesialister innen medisin skiller de følgende hoved symptomene på utviklingen av sjokkstaten:

 1. I pasientens munn er det sterk tørrhet.
 2. Det er manifestasjoner av alvorlig kvalme i det følgende.
 3. En person begynner å føle seg veldig svimmel og svak.
 4. I mørkets øyne, i noen tilfeller, til og med et bevissthetstap.
 5. Det er en kompensatorisk fordeling av blod, i musklene, det totale antallet avtar, huden i de ulike kroppsdelene fra denne palen. Det kan også skaffe seg en serøs nyanse, særlig lik spesifikke tilfeller av bevissthetstap.
 6. Lammene smelter gradvis med tiden, fra den utstående svetten blir en klebrig skygge.
 7. Det er et brudd på blodsirkulasjonen i nyrene, noe som kan føre til hypoksi, så vel som andre ubehagelige lidelser.
 8. Pasienten har alvorlig kortpustethet, pustefunksjonen er sterkt svekket.
 9. Hjerte rytmer blir slått ut, det er overdreven spenning.

En slik symptomatologi tillater spesialister å diagnostisere den beskrevne tilstanden. Patologi krever umiddelbar deteksjon, dette er nødvendig for å få en reell mulighet til å unngå et dødelig utfall.

klassifisering

Klassifisering av vurdert tilstand er mulig på en rekke grunner. Nedenfor er noen av dem.

Av graden av blodtap

Ved den første blødningsgraden, reduseres det totale volumet av blod som sirkulerer i menneskekroppen med ca. 15%. For det generelle kliniske bildet er symptomer som oliguri, nedsatt blodtrykk og tegn på moderat takykardi karakteristiske. Huden svekker betydelig, det er en reduksjon i arteriell hypotensjon. Det er ingen endring i indeksene for sentralt venetrykk.

I andre grad er det symptomatologi av det sentrale subkompenserte hemorroide sjokket. Sirkulasjonen av blod i kroppen i dette tilfellet reduseres til ca. 20%. Det er en nedgang i indeksene av sentral venøs og arterielt trykk, pasienten føler seg generell svakhet i øynene hans mørkere. Takykardi manifesterer seg tydeligere.

Den tredje graden av den beskrevne tilstanden er preget av et blodtap på opptil 40%. Sykdommer i sirkulasjonssystemer er svært signifikante. Trykket i arteriene senkes på grunn av den sterkeste hjertespasmen.

Blødning, observert på den ytre overflaten av menneskekroppen, er delt inn i visse grunnleggende varianter. Disse inkluderer blødende arteriell, kapillær og venøs. Avhengig av hvilken type blødning som observeres, avhenger også metoden for opphør.

Ved utviklingsstadiet

Utviklingsstadiene av det beskrevne syndromet er direkte relatert til stadiene av det beskrevne blodtap. Med blodtap på opptil 15% oppstår den første fasen av hemoragisk sjokk. Pasienten er i full bevissthet og begynner bare å føle seg svak. Deretter, med en økning i volumet av tapt blod, er den generelle tilstanden til en person betydelig forverret. Det kommer den andre fasen av utviklingen, og etter den tredje fasen. Når nivået av blodtap når 45%, når takykardien 160 slag per minutt. Mulig tap av bevissthet og lidelser i sentralnervesystemet. I de påfølgende bruddene på normal blodsirkulasjon kan det forårsake uopprettelig tap av plasma, kalde ekstremiteter, en konstant stupor. Forstyrrelsene i luftveiene er sterkt forsterket. Den siste utviklingsstadiet av den beskrevne støtstaten krever akutt sykehusinnleggelse.

Ifølge sjokksindeksen for Algovera

Graden av blodtap er avgjørende hvis du trenger å bestemme hemorrhoid sjokk i Algovera-indeksen. Oppdelingen av indeksen i systolisk BP aksepteres som en indikator, hvis indeks, under normal tilstand, ikke kan være mindre enn en.

I følge den beskrevne indeksen aksepteres følgende kategorier av distribusjonsgrader:

 1. Lysgrad, indeksen tar verdier fra 1 til 1.1.
 2. Den gjennomsnittlige alvorlighetsgrad, verdien av indeksen i dette tilfellet er antatt å være 1,5.
 3. Tung variasjon. Indeksen i dette tilfellet antas å være lik en verdi ikke mindre enn to.
 4. Ekstrem alvorlighetsgrad. Indeksen for den beskrevne indeksverdien antas å være over 2,5.

Blodtap er hovedindikatoren for det vurderte nivået av hemorrhoid sjokk. Avhengig av det totale volumet av tapt blod, varierer verdien av koeffisienten ved hvilken Algover-indeksen bestemmes.

Diagnostiske tiltak

Varigheten av blødningsprosessen og nivået av blodtap er hovedindikatorene for diagnosen av sjokkstaten under vurdering. Ofte er det vanskeligheter med utilstrekkelig estimering av volumene av den tapte væsken, og som resultat er det forsinkelser med begynnelsen av behandlingen.

Obligatoriske diagnostiske aktiviteter i den aktuelle situasjonen er følgende:

 • nøyaktigheten av det totale volumet blod som er tapt i kroppen, utføres maksimalt kvalitativt, det korrelerer med det nøyaktige, beregnede volumet;
 • bestemmer nøyaktig tilstanden til sentralnervesystemet, dets mentale og refleksfunksjoner;
 • Den generelle tilstanden til huden vurderes nå, med tanke på deres farge, forskjellige nyanser, endring av fargegruppen.
 • Den eksakte verdien av sjokkindeksen beregnes:
 • Den endelige verdien av time og minutt diuresis er beregnet.

Den endelige fasen av den utførte diagnostikken er en nøyaktig vurdering av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. Den strukturelle diagnosen er laget med hensyn til alle ovennevnte faktorer. En etterfølgende strategi for effektiv medisinsk behandling blir utviklet.

Førstehjelp

Prinsipper for førstehjelp i en slik sjokkstatus foreslår identifisering av blødningskilde og gradvis eliminering. Gynekologisk praksis antar i slike tilfeller en uunnværlig kirurgisk inngrep.

I fremtiden anses det nødvendig å gjenopprette den normale prosessen med blodsirkulasjon så snart som mulig. Samtidig skal to hovedfartøyer som ligger i periferien, bli tatt vare på. Hvis offerets tilstand er kritisk eller nær det, er det nødvendig å utføre intra arteriell injeksjon av løsninger.

Alle disse tiltakene tar sikte på å opprettholde riktig oksygenforbruk ved kroppsvev. Metabolismen i dem opprettholdes på riktig nivå. Langvarig kunstig ventilasjon av kropp og lunger, klar manøvrering av gassystemer og tilstrekkelig anestesi.

Midler til å stoppe blødning:

Grunnleggende om hemorragisk sjokkbehandling

Basis for behandling for hemorragisk sjokk er å stoppe blødning og ta alle nødvendige tiltak for å eliminere muligheten for senere utvikling av denne tilstanden.

Helbredende tiltak

Infusjonsterapi brukes aktivt til å fullstendig gjenopprette plasmavolum i menneskekroppen, noe som vil bidra til å forhindre farlige komplikasjoner og negative prosesser. For dette anbefales følgende verktøy:

 • installasjon av plasmasubstitutter i fremstillingen av hvilke basene av hydroksyetylstivelse ble anvendt;
 • Oppløsninger av krystalloid typen er tildelt til bruk;
 • anvende kolloidale løsninger;
 • Doser av donorblod helles i;
 • Narkotika for vasokonstriksjon, som er nødvendig for kvalitativ fjerning av deres spasmer, brukes.

Metoder for terapi

I medisinsk praksis blir følgende vanlige behandlingsmetoder for sjokkstaten under behandling brukt:

 1. Eliminering av hypovolemi og prosedyren for å gjenopprette det tapte volumet av blodsirkulasjon.
 2. Gjennomføring av avgiftning.
 3. Kvalitets mikrocirkulasjon og garantert hjerteutgang.
 4. Stabilisering av de første verdiene av bipolaritet og blodets evne til å transportere oksygen.
 5. Bringer til en normal tilstand og etterfølgende vedlikehold på et riktig nivå av diuresis.
 6. Forebygging av tilstanden i spørsmålet.

Alle betraktede terapeutiske metoder brukes kun av erfarne spesialister på sitt felt i medisinske institusjoner.

Forberedelser og midler

Slike rusmidler og midler for å eliminere den ugunstige situasjonen anbefales.

Proteinstoffer. Albumin i form av konsentrasjonsløsninger fra 5% til 20%. Ansvarlig for en kvalitativ økt trykk og letter væskestrømmen inn i blodet. Økningen i det totale volumet av plasma fremmes ved bruk av proteinproteiner.

Plasma i tørre og flytende tilstander. Det helles med implementeringen av sikkerhetsregler for å hindre lekkasje og ta hensyn til den etablerte Rh-faktoren. Fortynning av tørt plasma med fysiologisk løsning utføres. Transfusjon utføres ved hjelp av organiske og uorganiske elementer som blodsubstitutter.

Donert blod i hermetisk form. Det er ikke nok å eliminere konsekvensene av overført sjokk av blodtransfusjon og bruk av passende løsninger. Det er også nødvendig å bruke helblod fra giveren, der koagulerende stoffer blir tilsatt.

Pleie og rehabilitering

Pleie krever konstant overvåking av pasientens puls. Nær sengen hans er et innlegg som kan endres over tid. En vanlig konge følger tilstanden av sitt blodtrykk. Alle medisinske enheter som brukes til behandling og etterfølgende gjenvinning, tas med i betraktning.

Rehabilitering utføres i lang tid og krever betydelig innsats. Leger utpeker for dette formål en rekke relevante aktiviteter. Det er viktigst å gjenopprette nyrene og leverfunksjonen, for å kompensere for blodtap ved utløpet. På ethvert stadium av gjennomføringen av slike tiltak gjennomføres det kontinuerlig overvåking av fremdriften av gjennomføringen.

Mulige komplikasjoner

Mulig opphør av kardial aktivitet i tilfelle et stort blodtap. I noen tilfeller kan patologiske endringer i tilstanden også forekomme etter operasjon og feil utført behandling. Leverinsuffisiens, hypoksi, som et resultat av å senke hemoglobinnivået i blodet, kan utvikles. Økningen i respirasjonsnivået er ledsaget av utvikling av lungesvikt. Med nyresvikt, er det tilfeller av forstyrrelse av blodkoagulasjon og andre lignende problemer.

forebygging

Korrekt utført profylakse er ekstremt viktig for forebygging i den etterfølgende lignende situasjonen. Forebygging av hemorragisk sjokk omfatter slike aktiviteter:

 • utnevnelse av spesielt risikofaktorer for blødning;
 • kvalifisert og høykvalitets omsorg for ofre i alle sammenhenger med overholdelse av forebygging av komplikasjoner ved blødning;
 • Medisinsk personells beredskap til eventuelle nødtiltak for rehabilitering av pasienten;
 • koordinert implementering av alle tiltak i alle terapeutiske stadier;
 • nærvær og fullstendig beredskap til alle nødvendige verktøy og medisiner for å utføre nødvendige tiltak.

Forebyggende tiltak kan variere i arten av gjennomføringen og graden av kompleksitet, avhengig av arten av utviklingen av offerets tilstand.

Les Mer Om Fartøyene