Hemoragisk sjokk: intensitet, tegn og behandling

Hemoragisk sjokk kalles vanligvis en alvorlig, akutt medisinsk tilstand av kroppen, som kan provosere et alvorlig blodtap. Den kritiske tilstanden fører til multisystemisk og multiorgansvikt.

Dette er et patologisk brudd på blodmikrocirkulasjon, som forhindrer at næringsstoffer, energiprodukter og oksygen kommer inn i vevet i tide.

Det viser seg at hemorragisk sjokk er en tilstand hvor giftstoffer ikke fjernes fra kroppen.

Oksygen sult skjer gradvis - avhengig av intensiteten av tap av en viktig biologisk væske. Hvis blodtapet er over 500 ml, opptrer et hemorragisk sjokk. Denne farlige tilstanden kan føre til døden, siden blodsirkulasjonen er ødelagt eller helt stoppet i lungene og hjernevævet.

På årsakene til utbruddet av en farlig tilstand og mekanismen for dens progresjon

Hovedårsaken til utbruddet av hemorragisk sjokk er alvorlig traumer som fører til blodtap. Vaskulære skader kan lukkes og åpnes. Den andre grunnen for en patologisk tilstand - alvorlig blødning forårsaket av livmor sykdommer, magesår perforering, oppløsningen av kreft i de siste stadier av sykdommen.

Gynekologiske pasienter forårsake et sjokk fra blodtap kan: eggstokkreft brudd, spontanabort eller abort, livmor fibroids og skadde kjønnsorganer, blæremola.

Den sentrale lenken i patogenesen av hemorragisk sjokk er et brudd på systemisk sirkulasjon. Mengden sirkulerende blod faller veldig raskt. Naturligvis kan kroppens systemer ikke reagere raskt på dette tapet.

Reseptorer på nerveendene sende "alarmer", noe som fører til økt hjerterytme, perifere vaskulære spasmer, hurtig pust, etterfulgt sentralisering sirkulasjon når det biologiske fluid begynner å sirkulere aktivt gjennom karene i noen indre organer. Det er ytterligere reduksjon i trykk, stimulering av baroreceptorer.

Gradvis slutter alle organer, med unntak av hjernen og hjertet, å delta i sirkulasjonen. Mengden oksygen i lungesystemet minker raskt, noe som fører til et uunngåelig dødelig utfall.

Manifestasjoner og sjokk tegn på blod tap

Medisinske spesialister skiller hovedtegnene til hemoragisk sjokk, noe som kan observeres under starten.

Disse inkluderer:

 • Tørr munn og kvalme.
 • Overdreven svakhet og alvorlig svimmelhet.
 • Mørkhet i øynene og til og med tap av bevissthet.
 • Kompensatorisk omfordeling av blod og en reduksjon i antall i musklene fører til blanchering av huden. En grå nyanse kan vises hvis personen allerede nesten mister bevisstheten.
 • Hender og føtter blir våte og klissete av kald svette.
 • Brudd på blodmikrocirkulasjon i nyrene fører til hypoksi, nekrose av tubuli og iskemi.
 • Det er alvorlig kortpustethet, et brudd på åndedrettsfunksjonen.
 • Krenkelse av hjerterytmer og overdreven spenning.

Ifølge disse tegn på sjokk fra blodtap kan medisinske spesialister nøyaktig diagnostisere denne tilstanden. Det krever umiddelbar gjenkjenning av patologien ved hjelp av symptomatologi for å unngå mulighet for dødelig utfall.

Hovedindikatorene for den lidende personens tilstand er:

 1. Temperatur og farge på epidermis.
 2. Pulsfrekvensen (kan kun vise hemorragisk sjokk når det kombineres med andre symptomer).
 3. Shock Index - regnes som den mest informative indikatoren for en alvorlig tilstand. Dette forholdet mellom hjertefrekvensen og størrelsen på systolisk trykk. En sunn person bør ikke være mer enn 0,5.
 4. Timediatur. Den gradvise nedgangen vil indikere utbruddet av en sjokkstatus.
 5. Indikator for hematokrit. Denne testen, som kan avsløre tilstrekkelighet eller utilstrekkelighet av blodsirkulasjonen i kroppen.

Intensitet av hemorragisk sjokk

Farlige manifestasjoner er ikke det samme på forskjellige stadier av hemorragisk sjokk. Det er følgende generelt akseptert klassifisering, hvorav symptomene på denne sykdommen blir oppdaget:

Den første fasen

Dette er en kompensert sjokk, som oppstår når volumet av sirkulerende blod faller kraftig med femten prosent. Det kliniske bildet av syndromet unødvendige utslipp dominerer slike symptomer som mild takykardi og oliguri, rask hud blekhet, fravær av arteriell hypotensjon eller åpenbare nedgang. Sentralt venetrykk endres ikke.

Kompensert sjokk kan vare i lang tid, hvis ikke gjengitt nødhjelp. Som et resultat oppstår progresjonen av den farlige tilstanden.

Den andre fasen

Dette er et subkompensert hemorragisk sjokk, hvor bcc reduseres med ca. 18 til 20 prosent. En reduksjon i blod og sentralt venetrykk, svakhet, mørkfarging av øyne og svimmelhet, takykardi alvorlig - alt dette er tegn på en andre alvorlighetsgraden av hemoragisk sjokk.

Den tredje fasen

Det kalles ukompensert eller dekompensert reversibelt sjokk. Blodtapet når tretti til førti prosent. Karakterisert av en betydelig dypere sirkulasjonsforstyrrelser. Betydelig senker blodtrykket på grunn av en sterk vaskulær spasme.

Det er også flere symptomer:

 • Uttalt takykardi og alvorlig kortpustethet.
 • Akrocyanose, hyppig puls, blek hud.
 • Kaldsvette og fall av oliguri.
 • En skarp hemming i menneskelig oppførsel.
 • Gradvis blir normal blodtilførsel til hjertet, nyrene, leveren, lungene og tarmene forstyrret, noe som uunngåelig fører til vevshypoksi.

Fjerde etappe

Dekompensert eller irreversibelt sjokk. Dette er den mest alvorlige tilstanden, som i de fleste tilfeller fører til døden. Redusere volumet av sirkulerende blod nærmer seg 45 prosent eller mer. Takykardi når 160 slag per minutt, og pulsen er egentlig ikke palpabel, pasientens bevissthet er helt forvirret.

Huddeksler skaffer seg en unaturlig marmorskygge, det vil si ble blek mot bakgrunnen av klart uttrykkede blodkar. Det systoliske trykket på dette stadiet reduseres til kritiske verdier - opptil 60 mm Hg. Det er hyporefleksi og anuria.

Ytterligere forstyrrelser av mikrosirkulasjonen fører til irreversibelt tap av plasma, stupor og skarp forkjølelse av ekstremiteter. Betydelig økt luftveissykdommer. I det siste stadiet av hemorragisk sjokk bør være en akutt sykehusinnleggelse for ikke å miste pasienten.

Hjelp i starten av et sjokk

Nødhjelp for hemorragisk sjokk bør være svært rask, spesielt hvis pasientens tilstand har oppnådd en kritisk alvorlighetsgrad. For å starte, må du umiddelbart ringe et team med medisinske spesialister, og prøv deretter:

 1. Stopp blødning hvis den ikke er intern. Pass på å bruke seler, uansett hva du finner for hånden. Binde opp eller forsiktig knipe såret før ambulansen kommer.
 2. Eliminer eventuelle gjenstander som etter din mening kan forstyrre menneskets pust. Pass på å løsne den tette kragen. Når ulykken først bedt om å fjerne fra munnen til offeret, noe fremmedlegeme som kan komme dit, inkludert oppkast, ødelagte tenner, hvis det er nødvendig. Slike hjelper kan også gjøres av den uprofessionelle legen som har oppstått på et tilfeldig sted. Prøv å forhindre at tungen faller inn i nesopharynxen. Alle disse manipulasjonene vil hjelpe en person som ikke kveles og lever opp til ankomsten av fagfolk.
 3. Hvis det er mulig, er det nødvendig å gi pasienten anestetiserende legemidler som ikke er narkotiske. Lexir, Tromal og Fortral passer best. Vær oppmerksom på at disse medisinene ikke skal påvirke driften av luftveiene og sirkulasjonssystemet. Også, Baralgin og Analgin kan hjelpe i denne situasjonen. Disse midlene er normalt kombinert med antihistaminer.

Etter sykehusinnleggelse: handlinger av spesialister

Hvis en pasient i en tilstand av hemorragisk sjokk ble vellykket på sykehus, utfører legene en generell vurdering av tilstanden hans.

Parametrene for respirasjon, blodtrykk og bevissthetsstabilitet måles. Da begynner legene å stoppe tapet av biologisk væske.

Dette er det viktigste tiltaket for å fjerne en person fra en sjokkstatus og hindre et dødelig utfall.

Infusjonsintensiv terapi med konstant samtidig kontroll av timediur er obligatorisk. Lignende handlinger med terapi i to og tre år er faktiske, hvis reduksjon i volum av sirkulert blod har gjort opp til førti prosent eller mer.

Det vil også kreve innånding av 100% oksygen gjennom en spesiell maske og injeksjonsinjeksjon av epinefrin. Det kan erstattes av dopaminholdige stoffer.

Medisinske spesialister etter sykehusinnleggelse må utføre følgende handlinger:

 1. Bruk katetre for oksygeninnånding.
 2. Sett kateteret inn i pasientens sentrale vene for å sikre enkel tilgang til karene. Med et sterkt tap av biologisk væske, vil dette ikke være nok - du må bruke en femorale vene.
 3. Deretter begynner infusjonsbehandlingen (det ble nevnt ovenfor i forbindelse med det store blodtapet).
 4. Evaluering av effektiviteten av infusjon og kontroll av urinering av pasienten ved hjelp av et etablert Foley kateter.
 5. Blodprøve.
 6. Legen skal foreskrive smertestillende midler og beroligende midler.

Ved førstehjelpsbehandling og behandling er det svært viktig å bestemme kilden til blodtap og forsøke å lindre pasientens tilstand, stoppe tap av biologisk væske, så langt som mulig for øyeblikket.

I en annen situasjon vil offeret ikke ha mulighet til å leve opp til ankomsten av kvalifiserte leger. I sytti prosent av tilfellene dør pasienter før ambulansen kommer

Grader av hemorragisk sjokk, beredskap og behandling av blødende konsekvenser

I medisin refererer begrepet "hemorragisk sjokk" til den kritiske sjokkstatusen til en organisme forårsaket av akutt blodtap. I ICD 10 har han koden "hypovolemisk sjokk"Og er kodet som R57.1.

Og her snakker vi om akutt (rask, skarp) blodtap mer enn 1% -1,5% kroppsvekt, som er fra 0,5 liter.

For begrepet hypovolemisk sjokk inkluderer ikke blodtap selv i 1,5 liter hvis blodstrømmen er lav, fordi kroppen har tid til å inkludere kompensasjonsmekanismer.

Dersom en sterk blødning på den aktuelle organismen mister en stor mengde av blod i en kort tid, noe som fører til avbrudd av makro- og mikrosirkulasjonen i blodet, og utvikling av syndromet av multippel organsvikt polysystemic. Kroppen stopper tilstrekkelig vev utveksling. Oksygen sult av celler oppstår, vev mangler næringsstoffer, giftige produkter utskilles ikke fra kroppen.

Hemorragisk sjokk: årsaker

Årsakene til hemorragisk sjokk (GSH) ved akutt tap kan deles inn i tre hovedgrupper:

 1. spontan blødning;
 2. post traumatisk blødning;
 3. postoperativ blødning.

Hemoragisk sjokk er ofte funnet i obstetrikk, bli en av hovedårsakene til maternal dødelighet. Oftere fører det til:

 1. tidlig forløsning eller placenta presentasjon;
 2. postpartumblødning;
 3. hypotensjon og atoni av livmoren;
 4. obstetrisk traumer av livmor og kjønnsorganer;
 5. ektopisk graviditet;
 6. emboli av fartøy med fostervann;
 7. intrauterin føtal død.

Årsakene til hemorragisk sjokk er ofte kreft, septiske prosesser, erosjon av veggene i blodårene.

Hvilke mekanismer bestemmer alvorlighetsgraden av sjokk?

I utviklingen av patogenesen for kompensasjon for blødning,

 1. tilstanden av nervøs regulering av vaskulær tone;
 2. Hjertets evne til å arbeide under tilstander av hypoksi;
 3. koagulerbarhet av blod;
 4. miljøforhold for ytterligere oksygenforsyning;
 5. nivået av immunitet.

I en person med kroniske sykdommer er evnen til å motstå massivt blodtap mindre enn en sunn person. Arbeidet med militære medisinske forhold i den afghanske krigen viste hvor vanskelig er moderat blodtap hos friske menn i store høyder, hvor luften redusert oksygenmetning.

Den gjennomsnittlige personen sirkulerer ca 5 liter blod på arterielle og venøse kar. Samtidig er 75% i venøsystemet. Derfor avhenger den etterfølgende reaksjonen på tilpasningshastigheten til venene.

Det plutselige tapet av 1/10 av den sirkulerende massen gjør det ikke mulig å raskt "fylle" lagre fra depotet. Venøs trykkfall, noe som fører til maksimal sentralisering av sirkulasjonen for å støtte arbeidet i hjertet, lungene og hjernen. Slike vev som muskler, hud, tarmene er anerkjent av kroppen som "overflødig" og avskåret fra blodtilførselen.

Under systolisk sammentrekning er det utkastede blodvolumet utilstrekkelig for vev og indre organer, det føder bare kranspulsårene. Som svar aktiveres endokrin beskyttelse i form av økt sekresjon av adrenokortikotrope og antidiuretiske hormoner, aldosteron, renin. Dette lar deg holde væske i kroppen, stoppe urinfunksjonen til nyrene.

Samtidig øker konsentrasjonen av natrium og klorid, men kalium går tapt.

Økt syntese av katecholaminer er ledsaget av spasmer av blodårer i periferien, økt vaskulær motstand.

På grunn av vevets sirkulasjonshypoksi oppstår surgjøring av blodet med den akkumulerte slaggen - metabolsk acidose. Det fremmer en økning i konsentrasjonen av kininer, som ødelegger vaskulære vegger. Den flytende delen av blodet forlater interstitialrommet, og cellene akkumulerer celleelementer, alle betingelser for økt trombusdannelse dannes. Det er fare for irreversibel spredt intravaskulær koagulasjon (DVS-syndrom).

Hjertet prøver å kompensere for nødvendig utstøtning av økt sammentrekning (takykardi), men de er ikke nok. Kaliumtap reduserer myokardets kontraktilitet, hjertefeil dannes. Blodtrykket faller kraftig.

Replenishment av volumet av sirkulerende blod kan forhindre generelle forstyrrelser av mikrosirkulasjon. Pasientens liv er avhengig av hastigheten og fullstendigheten av tiltaket av beredskapsforanstaltninger.

Hemoragisk sjokk: grader, klassifisering

Hvordan bestemme graden av blodtap, fordi for tilstrekkelig og effektiv behandling av sjokkbetingelser assosiert med blodtap, er det viktig å fastslå omfanget av blodtap nøyaktig og i tide.

Hittil, av alle mulige klassifikasjoner av akutt blodtap, har praktisk anvendelse vært dette:

 1. En enkel grad (blodtap fra 10% til 20% av blodvolumet), ikke mer enn 1 liter;
 2. medium grad (blodtap fra 20% til 30% av blodvolumet), opptil 1,5 liter;
 3. alvorlig (blodtap på ca. 40% av blodvolumet) og nå 2 liter;
 4. ekstremt alvorlig eller massivt blodtap - når mer enn 40% av blodvolumet går tapt, som overstiger 2 liter.

I noen tilfeller av intensivt blodtap, utvikler brudd på irreversibel homeostase som ikke er egnet til korreksjon selv ved øyeblikkelig påfylling av blodvolum.

Følgende typer blodtap er potensielt dødelige:

 1. tap i løpet av dagen på 100% av volumet av sirkulerende blod (i det følgende - BCC);
 2. tap innen 3 timer etter 50% BCC;
 3. ett-trinns tap på 25% av volumet av sentralkomiteen (1,5-2 liter);
 4. Det tvunget tap av blod med en hastighet på 150 ml per minutt.

For å bestemme graden av blødning og alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk, brukes en omfattende vurdering av kliniske, parakliniske og hemodynamiske parametere.

Algovera sjokk indeksen

Av stor betydning er beregningen av Algovera-støtindeksen, som er definert som en kvotient når du deler hjertefrekvensindeksen med størrelsen på systolisk trykk. Vanligvis er sjokkindeksen mindre enn 1. Avhengig av graden av blødning og alvorlighetsgraden av sjokket kan det være:

 1. indeks fra 1 til 1,1 tilsvarende mildt blodtap;
 2. indeks 1, 5 - den gjennomsnittlige graden av blødning;
 3. indeks 2 - alvorlig blodtap
 4. indeks 2.5 - en ekstremt alvorlig grad av blødning.

Videre indeks Algovera, tydeliggjøre den tapte volumet av blod som gjør måling av arterielt og sentralt venetrykk (BP og CVP) overvåking minutt eller hver time urinmengde, og nivået av blod hemoglobin og dets korrelasjon med hematokrit (andel av pakkede røde blodceller fra det totale blodvolum).

Følgende tegn indikerer en enkel grad av blodtap:

 1. Hjertefrekvensen er mindre enn 100 slag per minutt, pallor,
 2. tørrhet og lav temperatur på huden,
 3. hematokritverdien fra 38 til 32%, CVP fra 3 til 6 mm vannkolonne,
 4. diuresen er mer enn 30 ml.

Den gjennomsnittlige graden av blodtap er manifestert av mer alvorlige symptomer:

 1. Øke hjertefrekvensen til 120 slag per minutt,
 2. spenning og rastløs oppførsel,
 3. utseendet av kald svette,
 4. dråpen av CVP til 3-4 cm vannkolonne,
 5. reduksjon av hematokrit til 22-30%
 6. et vanndrivende middel mindre enn 30 ml.

Om en alvorlig grad av blødning vitner:

 1. Takykardi mer enn 120 per minutt,
 2. fall i blodtrykk under 70 mm Hg. st. og venøs - mindre enn 3 mm vann,
 3. merket blek av huden, etterfulgt av en klissete svette,
 4. anuria (mangel på urin),
 5. senkning av hematokriten lavere enn 22%, hemoglobin - mindre enn 70 g / l.

Grader og stadier av alvorlighetsgrad av blødning

Graden av alvorlighetsgraden av det kliniske bildet av hemoragisk sjokk bestemmes av volumet av blodtap og, avhengig av dette, distribueres til:

 1. Jeg - lett;
 2. II - gjennomsnittlig;
 3. III - tung;
 4. IV-ekstremt tung.

I GSH-grad er blodtap ikke mer enn 15% av totalvolumet. På dette stadiet av sjokkutvikling, pasientkontakter, bevares deres bevissthet. Blekhet av huden og slimhinnene er ledsaget av økt hjertefrekvens til 100 slag per minutt, en liten arteriell hypotensjon (over 100 mm Hg. V.) Og oliguri (redusert urinmengde).

Symptomer på GSH II-graden er forbundet med angst og økt svette, akrocyanose vises (cyanose av leppene, fingrene i ekstremiteter). Pulsen økes til 120 slag per minutt, respirasjonshastigheten er opptil 20 per minutt, arterielt trykk reduseres til 90-100 mm Hg. st., voksende oliguri. Underskuddet i sentralkomiteens volum øker til 30%.

Under GSH III-graden når blodtap 40% av BCC. Pasientene er i en forvirret tilstand, blep og marmorering av huden uttalt, og pulsfrekvensen overstiger 130 slag per minutt. Pasienter i dette stadium, kortpustethet (respirasjonsfrekvens 30 per minutt) og oliguria (urin fravær), og det systoliske blodtrykket faller under 60 mm Hg. Art.

IV grad GSh karakteriserer underskuddet av volumet av CC mer enn 40% og undertrykking av vitale funksjoner: mangel på puls, bevissthet, venetrykk. Pasienter med isfleksi, anuria og grunne pust blir observert.

Hemorragisk sjokk: Førstehjelp, algoritme for gjengivelse

Først, stopp blodtapet!

Hovedformålet med beredskapstiltak for hemorragisk sjokk er Søk etter blødningskilde og eliminering, som ofte krever rask intervensjon. Midlertidig stopp av blødning oppnås ved hjelp av en turniquet, bandasje eller endoskopisk hemostase.

Det neste viktige skrittet for å eliminere sjokk og redde pasientens liv er umiddelbar gjenoppretting av blodvolum i sirkulasjon. Samtidig bør frekvensen av intravenøs infusjon av oppløsninger overstige frekvensen av fortsatt blodtap med minst 20%. For å bestemme det, bruk objektive indikatorer som blodtrykk, CVP og hjertefrekvens.

Krevende tiltak med GS inkluderer også kateterisering av store kar - det gir pålitelig tilgang til blodet og den nødvendige infusjonshastigheten. I terminaltrinn er GSH avhengig av intraarterielle infusjoner.

Viktige komponenter i akutte aktiviteter med GSH er:

 1. kunstig lung ventilasjon;
 2. innånding av oksygen gjennom en maske;
 3. tilstrekkelig anestesi
 4. nødvendig omsorg for pasienten (oppvarming).

Viktigst er dette at handlinger for å gi førstehjelp i nærvær av akutt blødning identifisert bør rettes til:

 1. tiltak for å stoppe blødning;
 2. forebygging av hypovolemi (dehydrering).

Uten hvilken det er umulig å gjøre førstehjelp

Hjelp med hemorragisk sjokk kan ikke gjøre uten:

 1. påføring av hemostatiske dressinger, tourniquet, immobilisering av lemmer med store fartøyskader;
 2. Å gi offeret en liggende stilling, med en lett grad av sjokk, kan offeret være i euforisk tilstand og vurderer utilstendig sin helsetilstand, forsøk å reise seg opp;
 3. om mulig kompensere for tap av væske ved å drikke rikelig;
 4. oppvarming med varme tepper, varmere.

Til hendelsesstedet er det nødvendig årsaken "Førstehjelp". Hastigheten av tiltaket avhenger av pasientens liv.

Algoritme for akuttmedisinsk behandling

Algoritmen til doktors handlinger bestemmes av alvorlighetsgraden av skaden og pasientens tilstand:

 1. kontroller effektiviteten av trykkforbindelsen, tourniquet, påføring av klemmer på karene med åpne sår;
 2. installasjon av systemer for transfusjon i 2 vener, om mulig punktering av subklaveveien og dens kateterisering;
 3. etableringen av en transfusjon av væske for rask gjenvinning av BCC, i fravær av reopoliglyukin eller polyglyukin, vil den vanlige saltvannsløsningen være egnet for transport;
 4. sørger for fri pusting ved å fikse tungen, installere luftveien, om nødvendig, intubasjon og overføring til maskinvarepust eller bruk av håndveske Ambo;
 5. utfører anestesi ved injeksjon av narkotisk analgetika, Baralgina og antihistaminer, Ketamin;
 6. Innføringen av kortikosteroider for å støtte blodtrykket.

Ambulansen skal gi det raskeste (med lydsignal) levering av pasienten til sykehuset, informere walkie-talkie eller telefon om offerets ankomst for beredskapen til personellene i opptaksavdelingen.

Behandling av hemorragisk sjokk

Intensiv terapi etter å ha stoppet blødning og kateterisering av vener er rettet mot:

 1. Eliminering av hypovolemi og gjenoppretting av blodvolum i sirkulasjon.
 2. Avrusning.
 3. Sørg for tilstrekkelig mikrosirkulasjon og hjerteutgang.
 4. Restaurering av baseline osmolaritet og oksygen transport evne av blod.
 5. Normalisering og vedlikehold av normal diurese.
 6. Forebygging av DIC-syndrom (aggregering av erytrocytter).

For å oppnå disse målene ble prioriteten i infusjonsterapi av GSH oppnådd:

 1. løsninger av HES opptil 1,5 liter per dag og normalisering av det onkotiske blodtrykket;
 2. intravenøse krystalloidløsninger i volum på opptil 2 liter, før normalisering av blodtrykk;
 3. erytrocyttmasse og andre blodsubstitusjoner under kontroll av CVP til et hematokritnivå på 32-30%;
 4. Kolloidale løsninger (gelatin og dextraner) i et forhold på 1: 1 til totalvolumet av infusjoner;
 5. donorblod;
 6. glukokortikosteroider ved maksimale doser (opptil 1,5 mg).

Den viktige rolle av GSH i medikamentterapi vasodilator trukket nødvendig å eliminere vasospasme (papaverin, aminofyllin); forebygging av reperfusjonssyndrom, ved bruk av alkaliske løsninger, antioksidanter, GHB, trental og antihistaminer og proteolysehemmere.

Kriterier for behandlingseffektivitet

Intensiv terapi med GSH utføres til nivået av indikatorer som indikerer eliminering av en livstruende tilstand:

 1. Blodtrykk til nivået 100/60 mm Hg. Art. og høyere;
 2. Hjertefrekvens til 100 slag per minutt;
 3. CVP 4 og over mm vann;
 4. per minutt diuresis er mer enn 1 ml og hver time - over 60 ml;
 5. hemoglobinnivå 60 g / l;
 6. blod oksygen konsentrasjon på 94 -96%;
 7. proteininnholdet i blodplasmaet er mer enn 50 g / l;
 8. hematokrit venøst ​​blod 20% og høyere.

Mulige komplikasjoner

På bakgrunn av dekompensert GSH kan utvikles:

 1. DIC-syndrom (klumping av erytrocytter);
 2. syndrom av reperfusjon (oksygen paradoks);
 3. myokardisk iskemi;
 4. koma;
 5. ventrikulær fibrillasjon;
 6. asystole.

Konsekvenser. Noen få år etter den massive blødningen, ledsaget av GSH, er utviklingen av endokrin patologi og kroniske sykdommer i indre organer mulig med utfallet av funksjonshemning.

Beslektede videoer

Hemorragisk sjokk i obstetrik

Videokanal "Forelesninger på obstetrik."

Kurs for forelesninger om patologisk obstetrik for studenter av medisinsk høyskole. Leser Dyakova SM, fødselslærer-gynekolog, lærer - en total lengde på arbeid på 47 år. Forelesning 6 - "Hemorragisk sjokk i obstetrik."

Førstehjelp for akutt blodtap

På videokanalen "S. Orazov »Du vil lære prinsippene for beredskapsbehandling for akutt blodtap.

Hva er sjokk?

På videokanalen "MEDFORS". Foredraget om Shok avslører sin sanne betydning, patogenese, klinikk, klassifisering og stadier av sjokkstatus.

Grader, årsaker og nødsituasjoner for hemorragisk sjokk

Hemorragisk sjokk er en dødelig tilstand for en person, forårsaket av en dråpe i volumet av sirkulerende blod med mer enn 15-20%. Med denne tidsriktig ukompenserte akutt blodtap forårsaket krise mikro- og makro blod uunngåelig fører til forstyrrelse av vev oksygen og energi produkter, svikt i tilfredsstillende vev metabolisme og samlet giftige forgiftning.

For utbruddet av hemorragisk sjokk er ikke bare volumet, men også blodtapet av stor betydning.

Selv med tap på 1 000 til 1 500 ml blodplasma, men ved en lav hastighet, alvorlige konsekvenser, som en regel, kommer ikke - det forstyrret hemodynamikk gradvis, og på grunn av denne, tid til å slå på alle kompenserende mekanismer i menneskekroppen. Men et raskt tap, selv om det ikke er et globalt volum, kan føre til sjokk og dødsfall.

årsaker til

Til hemorragisk sjokk kan det resultere i traumatisk skade, skade, spontan blødning eller kirurgisk inngrep. Ifølge medisinsk statistikk utgjør hemorragisk sjokk i obstetrik den største prosentandelen i den totale massen av lignende sjokktilstander. Akutt blodtap kan forekomme hos gravide i følgende tilfeller:

 • ektopisk graviditet, brudd på livmorrøret;
 • tidlig forløsning, presentasjon eller intim tilknytning av morkaken;
 • hypotensjon eller livmorutbrudd;
 • rammet av fostervann i blodet av en gravid kvinne;
 • koagulopatisk uterin blødning og DIC-syndrom;
 • akutt fettlever av gravide kvinner.

Ved gynekologisk praksis kan årsakene til blødning med den påfølgende forekomsten av hemorragisk sjokk være:

 • apopleksi av eggstokken;
 • onkologi;
 • septiske prosesser, som er ledsaget av massivt vevnekrose;
 • traumatisk skade på kjønnsorganene.

Mer informasjon om hemorragisk sjokk i obstetrik kan bli funnet i denne videoen:

I klinisk praksis er hemorragisk sjokk resultatet av utilstrekkelig eller utilstrekkelig akuttbehandling eller terapeutisk terapi i følgende sykdommer, tilstander eller manipulasjoner:

 • patologier som kan forårsake alvorlig dehydrering av kroppen;
 • langvarig eksponering i et miljø med høy lufttemperatur
 • kolera;
 • osteomyelitt;
 • sepsis;
 • uncompensated diabetes;
 • tarmobstruksjon og / eller peritonitt;
 • onkologiske skader
 • lite volum og blødningshastighet mot en bakgrunn av akutt hjertesvikt og febertilstand;
 • under EPI eller peridalt anestesi på grunn av bruk av ganglion blokkere og diuretika.

Indirekte faktorer som kan forårsake hemorragisk sjokk er:

 1. Ugyldig vurdering av hastighet og volum av blødning;
 2. Feil valgt taktikk for etterfylling av tapte volum;
 3. Sen eller utilstrekkelig korreksjon med feil blodtransfusjon eller i tilfelle av blødning, som skyldes sykdommer som forårsaker brudd på koagulasjonen;
 4. Forsinkelser og / eller feil valg av medisiner for å stoppe blodtap.

Mekanismen for utvikling

Svært forenklet, kan patogenesen til hemorragisk sjokk representeres av følgende skjema.

Hvis blødningen ikke stopper, og volumet av den tapte kan ikke gjenopprettes, irreversible endringer skjer og total ødeleggelse av cellene i alle organer og systemer, inkludert lungene og hjernen. I dette tilfellet er det også ubrukelig å utføre intensiv infusjonsterapi - et dødelig utfall er uunngåelig.

Klinisk bilde

For hemorragisk sjokk er følgende symptomer og symptomer karakteristiske:

 • generell svakhet;
 • angrep av kvalme med tørr munn;
 • svimmelhet, mørkere i øynene, bevissthetstap;
 • blanchering av huden til en grå nyanse;
 • nedgang i ekstremitetstemperaturen;
 • kald svette;
 • reduksjon i dannelsen av en normal mengde urin;
 • utvikling av akutt nyresvikt
 • en oppbygging av kortpustethet, en forstyrrelse i pustenes rytme;
 • fremveksten av en stabil emosjonell spenning;
 • cyanose av føttene, børster, auricles, lepper og nese;
 • økning i total hevelse.

Generelt er kliniske manifestasjoner av hemoragisk sjokk i mennesker avhenger ikke bare av graden av blodtapet, men også på nivået av den enkelte kompenserende mekanismer som er direkte avhengig av alder, konstitusjonelle tillegg ble samtidig irriterende faktorer, slik som hjerte og lungesykdommer.

Alvorlig annen akutt blødning bæres av barn og eldre, gravide med gestose, samt personer som lider av fedme eller med nedsatt immunitet.

klassifisering

For øyeblikket er det flere typer klassifisering av hemorragisk sjokk.

Algovers støtindeks - Grover

Med dette klassesystemet, for å klassifisere sværhetsgraden av sjokket, beregnes en indeks ved hjelp av formelen hvor hjertefrekvensen (puls) deles av det øvre blodtrykket. Med utviklingen av hemoragisk sjokk begynner kvotienten fra en slik brøkdel å overstige enhet og tilsvarer følgende grader av sjokkstaten:

Støtindeksen er et viktig diagnostisk verktøy. Husk derfor:

 1. Verdien av indeksen blir feil for diagnosen, i tilfelle når det øvre trykket faller under nivået på 50 mm Hg.
 2. Hvis det ankomne ambulanseteamet avgjør II eller III alvorlighetsgrad av hemoragisk sjokk, blir dette grunnlaget for øyeblikkelig oppringning av gjenopplivingsteamet.
 3. Kategorisk forbudt vasopressorbehandling uten å fylle opp volumet av sirkulerende blod. Det er i unntakstilfeller tillatt som siste sjanse når det ikke er mulig å stabilisere blodtrykket ved infusjonsterapi.

Utgaven av American Association of Surgeons

Til tross for at den viktigste rollen i forekomsten av hemoragisk sjokk fortsatt spiller en blødning rate å beregne tapte blodvolum, legen i utgangspunktet er avhengig av de viktigste kriteriene for klinisk hemoragisk sjokk: puls, BP verdier generelt, og systolisk blodtrykk i særdeleshet, Algovera-Grubera-støtindeks, sentralt venetrykk, samt kliniske tegn og tegn på organsvikt og hemodynamiske forstyrrelser.

Ekstremiteter til berøring er kalde, grå i farge.

I horisontal stilling (på baksiden) senkes blodtrykket.

Skarp retardasjon av urindannelse.

Kritiske indekser: SBA 100.

Kliniske tegn er supplert: marmorering av all hud, cyanotiske distale deler og mangel på puls i dem, et brudd på bevissthet (opp til koma).

Katastrofalt fall i blodtrykk.

Enhver, selv den første, alvorlighetsgraden av hemorragisk sjokk er en direkte indikasjon for akutthjelp og intensivbehandling.

Basert på kliniske tegn

Distribuer følgende patofysiologiske stadier av hemorragisk sjokkstatus, med tilhørende klinikker:

 1. Stage av sjokkkompensasjon eller "sentralisering av blodsirkulasjon"
  • pasienten er bevisst, kan være vekket eller rolig
  • huden er blek, ekstremitetene er kalde for berøring;
  • visuelt skiller vener - sover
  • en kald og klissete svette er rikelig tildelt;
  • SBP - normal eller redusert, økte DBP;
  • pulsen er svakt fylt og rasket;
  • dannelsen av urin reduseres fra normen på 45-50 til 25 ml / t.
 1. Dekomponeringstrinnet eller "mikrosirkulasjonskrisen"
  • pasienten er hemmet eller i en tilstand av prostrasjon;
  • alle hudintegritene av marmorfarge og distale seksjoner - cyanotisk;
  • kortpustethet, tørst;
  • redusert arterielt trykk
  • Støtindeks = 1,5-2;
  • Syntese av urin stopper og anuria utvikler seg;
  • DIC-syndrom - i dekompensasjonsstadiet;
  • med et sterkt press på spissen av fingerbleg flekk fylt med blod i mer enn 4-5 sekunder.
 1. Fase av irreversibel eller ildfast sjokk
  • akkumulering av for store mengder giftige stoffer;
  • død av cellulære strukturer;
  • utseendet på tegn på multippel organsvikt;
  • fravær av effekten av infusjonstransfusjonsterapi og manglende evne til å stabilisere blodtrykket.

Det siste stadiet varer som regel 12 timer, hvoretter det er dødelig utfall.

Det skal bemerkes at ikke alle pasienter går gjennom alle stadier av sjokkstaten. Hastigheten for passasje fra det første trinn til påfølgende hemoragisk sjokk, avhenger ikke bare av volumet og hastigheten av blodtapet, men også på den opprinnelige tilstanden til pasienten, beliggenhet og karakter lidelse en skade, tid hypotensjon, aktualitet, og relevansen av intensiv behandling.

Førstehjelp

Først og fremst på prehospitalet er det nødvendig å gjøre tilgjengelige manipulasjoner for midlertidig å stoppe blødningen med eventuelle improviserte materialer. Deretter er det nødvendig å kontakte gjenopplivingsteamet eller levere pasienten til sykehuset alene.

Videre bør det første nødhjelp for hemorragisk sjokk utføres i henhold til regelen om "3 katetre", som inkluderer 3 stadier:

 1. Sikrer vedlikehold av gassutveksling og luftveiene. Nasogastrisk rør er installert. Om nødvendig brukes enheten til kunstig ventilasjon av lungene eller hyperbarisk kammer.
 2. Ved å plassere katetre på 2-3 perifere år, fylles volumet av sirkulerende blod, som utføres i henhold til en spesiell tabell og individuelle beregninger. I dette tilfellet bør balansen mellom krystalloid og kolloidale løsninger ikke være mindre enn 1: 1, ideelt sett 1: 2.
 3. Gir en kateterisering av blæren.

Deretter utføres den nødvendige diagnostikk og intensiv behandling konsekvent i henhold til følgende algoritme:

 • Ekspresjonstester som bestemmer nivået av glukosekonsentrasjon i plasma og mengden av ketonlegemer i urinen.
 • Forebyggende tiltak for å forebygge utvikling av hypoglykemisk status og dødelig akutt Wernicke encefalopati - den første intravenøst ​​administrert tiamin (100 mg), og bare etter at den er holdt bolusinjeksjon av 40% glukoseløsning (20-40 ml, som er nødvendig for dosering er ytterligere øket).
 • Bruk av smal-profil antidotene - kun om nødvendig og etter en spesiell diagnose.
 • Reduksjon av hjerneødem, inflammasjon og dens membraner senking intrakranielt trykk - algoritme: for det første, mannitol infusjon, etterfulgt av administrering av furosemid, etterfulgt av en bolus av deksametason.
 • For neuroproteksjon, avhengig av tilstanden - Piracetam (drypp) eller glycin (pr kinn) eller meksidol (bolus) eller semaks (drypping i nesen).
 • Symptomatisk terapi - oppvarming eller avkjøling av ekstremiteter med varmere, arresterende anfall (relan), forebygging av oppkast (raglan)
 • Konstant EKG-overvåking er obligatorisk.

Terapeutisk terapi

Faktisk kommer behandlingen av hemorragisk sjokk etter stabilisering av pasientens tilstand. I den generelle ordningen for å opprettholde og normalisere kroppens vitale funksjoner, brukes følgende rutinemessig:

 • Vitamin C, dicinon, essliver, troxevasin - for restaurering og stabilisering av cellemembraner.
 • Ganglioblokatory, trental, kurantil - for å eliminere effekten av vasospasme.
 • Karvetin, kokarboksylase, riboksin, actovegin, cytokrom C, mildronat, dopamin - for å opprettholde hjertemuskelen.
 • Hydrokortison, prednisolon, dexametason - for å forbedre hjertets kontraktile funksjon.
 • Kontrast - for normalisering av reagensegenskapene og koagulerbarheten av blodet.
 • Ved SBP-verdier over 90 mm Hg. Det anbefales å bruke droperidol - for å opprettholde sentralnervesaktivitet.

Algoritmen for behandling av konsekvensene av hemorragisk sjokk har lenge blitt godkjent, og doseringen av de ovennevnte legemidlene er strengt regulert. Like viktig er rehabiliteringsperioden, inkludert treningsbehandling.

I konklusjonen, husker vi at tiden gjengitt og tilstrekkelig hjelp i hemoragisk sjokk vil spare ikke bare helse, men livet - å være nær den personen som har falt i en slik ekstrem situasjon, for å gjøre alt for å stoppe blødningen og uten forsinkelse, umiddelbart ringe en ambulanse.

Hemoragisk sjokk

Hemoragisk sjokk utvikler seg som et resultat av akutt blødning.

Akutt blodtap er plutselig utånding av blod fra karet. De viktigste kliniske symptomene på den resulterende reduksjonen i BCC (hypovolemi) er hudens klor og synlige slimhinner, takykardi og arteriell hypotensjon.

Årsaken til akutt blodtap kan være traumer, spontan blødning, kirurgi. Av stor betydning er hastigheten og volumet av blodtap.
Med et sakte tap av selv store mengder blod (1000-1500 ml) klarer kompensasjonsmekanismer seg, hemodynamiske lidelser opptrer gradvis og er ikke så alvorlige. Tvert imot fører intensiv blødning med tap av et mindre volum blod til alvorlige hemodynamiske lidelser og som et resultat av hemorragisk sjokk.

Følgende stadier av hemorragisk sjokk utmerker seg:

Trinn 1 (Kompensert sjokk) når blodtapet er 15-25% av BCC, pasienten bevisstheten lagret, blek hud, blir kald, blodtrykk moderat senket, fylling puls svak, moderat tachykardi til 90-110 slag / min.

Trinn 2 (Dekompensert sjokk), karakterisert ved en økning av kardiovaskulære forstyrrelser, det er en svikt av kompenserende mekanismer i kroppen. Blodtapet er 25-40% av BCC, svekket bevissthet til soporous, acrocyanosis, kalde ekstremiteter, BP kraftig redusert, takykardi 120-140 slag / min, svak puls, linjen, dyspné, oliguria til 20 ml / time.

Trinn 3 (irreversibelt sjokk) - dette konseptet er relativt og avhenger i stor grad av de anvendte gjenopplindelsesmetodene. Pasientens tilstand er ekstremt vanskelig. Bevissthet kraftig trykkes ned for å fullføre tap, blek hud, "marmorering" huden, det systoliske blodtrykk under 60 mm Hg, pulsen bestemmes bare på de store skipene, plutselig tachykardi til 140-160 slag / min.

Som en eksplisitt diagnose av alvorlighetsgraden av sjokk brukes begrepet sjokkindeks - SHI - forholdet mellom hjertefrekvensen og størrelsen på systolisk trykk. Ved et sjokk på 1 grad SHI = 1 (100/100), sjokk 2 grader - 1,5 (120/80), sjokk 3 grader - 2 (140/70).
Hemoragisk sjokk er preget av en generell alvorlig tilstand av kroppen, utilstrekkelig blodsirkulasjon, hypoksi, et brudd på metabolisme og organfunksjoner. I hjertet av patogenesen av sjokk ligger hypotensjon, hypoperfusjon (reduksjon i gassutveksling) og hypoksi av organer og vev. Den ledende skadelige faktoren er sirkulasjonshypoksi.
Den relativt hurtig tap av 60% av BCC vurdert for human dødelig blodtap 50% bcc fører til nedbrytning av kompenseringsmekanismen, blodtap 25% av BCC er nesten fullstendig kompensert av kroppen.

Forholdet mellom størrelsen på blødning og dets kliniske manifestasjoner:

 • Blodtap 10-15% BCC (450-500 ml), det er ingen hypovolemi, BP er ikke senket;
 • Blodtap 15-25% BCC (700-1300 ml), mild hypovolemi, blodtrykk senket med 10%, mild takykardi, hudpall, kalde ekstremiteter;
 • Blod tap på 25-35% av bcc (1.300 til 1,800 ml), den gjennomsnittlige alvorlighetsgraden av hypervolemi, redusert blodtrykk til 100-90, takykardi til 120 slag / minutt, blekhet, kaldsvette, oliguria;
 • Blodtap til 50% BCC (2000-2500 ml), alvorlig grad av gipovolemii, blodtrykk er lavere, men opptil 60 mm. Hg, pulsen er threadlike, bevisstheten mangler eller forvirres, en skarp blek, kald svette, anuria;
 • Blodtapet på 60% av bcc er dødelig.

Den første fasen av hemorragisk sjokk er preget av mikrosirkulasjonsforstyrrelser på grunn av sentralisering av blodsirkulasjon. Sirkulasjons sentralisering mekanisme er på grunn av akutt blodtap på grunn av mangel på BCC, avtar venøs retur til hjertet, redusert venøs retur til hjertet, redusert slagvolumet til hjertet og blodtrykket faller. Som et resultat av den økte aktiviteten av det sympatiske nervesystemet, et maksimum frigjøring av katekolaminer (adrenalin og noradrenalin), øker hjertehastigheten og øker total perifer vaskulær motstand mot blodstrømmen.

På et tidlig stadium av sjokk gir sentralisering av blodsirkulasjonen blodstrømmen i hjernens kransbeholdere og kar. Den funksjonelle tilstanden til disse organene er svært viktig for å opprettholde kroppens vitale funksjoner.
Dersom det ikke er noen erstatning volum og simpatoadrenergicheskaya forsinket reaksjonstiden, det generelle bildet av sjokk manifestert negative sider ved vasokonstriksjon av mikrovaskulaturen - reduksjon av perfusjon og hypoksi perifert vev, på grunn av hvilket sentralisering av blodsirkulasjonen blir oppnådd. I fravær av en slik reaksjon legeme dø i det første minutt etter blodtapet fra akutt sirkulasjonssvikt.
De viktigste laboratorieparametre i akutt blodtap er hemoglobin, røde blodceller, hematokrit (volum av røde blodceller, hastigheten for menn 44-48%, 38-42% for kvinner). Definisjonen av BCC i nødssituasjoner er vanskelig og er forbundet med tap av tid.

Disseminert intravaskulær koagulasjon (DIC - et syndrom) er en alvorlig komplikasjon av hemoragisk sjokk. Utvikling DIC - syndromet fremmer brudd mikrotserkulyatsii resulterende massiv blødning, traume, sjokk fra forskjellige etiologier, transfusjon av store mengder konservert blod, blodforgiftning, alvorlige infeksjonssykdommer, og andre.
Den første fasen av DIC-syndrom er preget av overkapasitet av hyperkoagulerbarhet under engangsaktivering av antikoaguleringssystemer hos pasienter med blodtap og traumer.
Den andre fasen av hyperkoagulerbarhet manifesteres ved koagulopatisk blødning, hvor stoppet og behandlingen er svært vanskelig.
Den tredje fasen er preget av hyperkoagulerbart syndrom, muligens utvikling av trombotiske komplikasjoner eller gjentatt blødning.
Og koagulopatiske blødning og hyperkoagulasjonsreaksjonen syndrom er en manifestasjon av den totale prosessen i kroppen - trombogemmoragicheskogo syndrom, uttrykk for noe i blodet er DIC - syndromet. Det utvikler på bakgrunn av de uttrykte sirkulasjonsforstyrrelser (mikrotserkulyatsii krise) og metabolisme (acidose, akkumulering av biologisk aktive stoffer, hypoksi).

Intensiv terapi av ICE - syndromet skal være komplisert og består av følgende:

 • Eliminering av årsaken til utviklingen av ICE-syndrom, dvs. slutte å bløffe, eliminere smertesyndrom;
 • Eliminering av hypovolemi, anemi, perifer sirkulasjonsforstyrrelser, forbedring av reologiske egenskaper av blod (infusjon og transfusjonsterapi);
 • Korrigering av hypoksi og andre metabolske forstyrrelser;
 • Korrigering av hemokoagulasjonsforstyrrelser, utføres under hensyntagen til scenen av DVS - et syndrom under kontroll av laboratorie- og kliniske tester.

Inhibering av intravaskulære koagulasjonsprosesser utføres ved anvendelse av heparin. For å disaggrege celler brukes reopolyglucin.
Inhibering av akutt fibrinolyse utføres ved bruk av trasilol, kontrast, gordoksa iv i høye doser.
Det optimale alternativet for å fylle opp mengden av prokoagulanter og koagulasjonsfaktorer er bruk av frosset blodplasma.

Resuscitering og intensiv omsorg for akutt blødning og hemorragisk sjokk i prehospitalstadiet

Prinsipper for gjenopplivning og intensiv omsorg hos pasienter med akutt blodtap og i tilstanden hemorragisk sjokk på prehospitalstadiet er som følger:
1. Reduksjon eller eliminering av eksisterende fenomener akutt respiratorisk insuffisiens (ODN), som kan forårsake aspirasjon av bankede tenner, blod, oppkast og cerebrospinalvæske ved brudd på basen av skallen. Spesielt ofte observeres denne komplikasjonen hos pasienter med forvirret eller manglende bevissthet, og er som regel kombinert med roten av tungenes rot.
Behandlingen er redusert til mekanisk utløsning av munn og oropharynx, aspirering av innholdet ved hjelp av suge. Transport kan utføres med en innført kanal eller et endotrakealt rør og ventilasjonen gjennom dem.
2. Utfører anestesi med medisiner som ikke presser respirasjon og sirkulasjon. Av de sentrale narkotiske analgetika, uten bivirkninger av opiater, kan du bruke et leksikon, fortral, tramal. Ikke-narkotiske analgetika (analgin, baralgin) kan kombineres med antihistaminer. Det finnes alternativer av lystgass analgesi, på / i subnarkoticheskih doser av ketamin (Kalipsola, ketalara), men dette er rent bedøvelse, noe som krever tilstedeværelse av en anestesilege og nødvendig utstyr.
3. Reduksjon eller eliminering av hemodynamiske lidelser, spesielt hypovolemi. I de første minuttene etter et alvorlig traume er hovedårsaken til hypovolemi og hemodynamiske lidelser blodtap. Forebygging av hjertestans og alle andre alvorlige lidelser - umiddelbar og maksimal eliminering av hypovolemi. Det viktigste terapeutiske tiltaket bør være en massiv og rask infusjonsterapi. Selvfølgelig bør stopp av ekstern blødning gå før infusjonsterapi.

Resuscitation i tilfelle av klinisk død på grunn av akutt blodtap utføres i henhold til allment aksepterte regler.

Hovedoppgaven i akutt blødning og hemorragisk sjokk på sykehusstadiet er å utføre et sett med tiltak i en viss sammenheng og konsistens. Transfusjonsterapi er bare en del av dette komplekset og er rettet mot etterfylling av BCC.
I intensivhelsetjenesten for akutt blodtap er det nødvendig med en pålitelig bestemmelse av kontinuerlig transfusjonsterapi med en rasjonell kombinasjon av tilgjengelige midler. Det er like viktig å observere et bestemt stadium i behandling, hastighet og tilstrekkelig omsorg i den vanskeligste situasjonen.

Som et eksempel kan følgende prosedyre brukes:

 • Umiddelbart ved opptak måles pasienten med blodtrykk, puls og respirasjonshastighet, blæren er kateterisert og den utskårne urinen tas i betraktning, alle disse dataene registreres;
 • Den sentrale eller perifere venen er kateterisert, infusjonsbehandling er startet, CVP måles. Ved et sammenbrudd, uten å vente kateterisering, begynner jetinfusjon av polyglucin ved punktering av perifer venen;
 • Stråleinfusjonen av polyglucinum gjenopprettes til den sentrale blodtilførselen, og stråleinfusjonen av saltvann gjenopprettes med diuresis;
 • Bestem antall røde blodceller og hemoglobin, hematokritt, og den omtrentlige størrelsen av blodtap og mer er mulig i løpet av de neste timer, akazyvayut den nødvendige mengden av blod;
 • Bestem blodgruppen hos pasienten og Rh-tilhørende. Etter å ha mottatt disse dataene og blodgiveren, tas prøver for individuell og Rh-kompatibilitet, en biologisk prøve og fortsette med blodtransfusjon;
 • Når CVP er hevet over 12 cm vannkolonne, er infusjonshastigheten begrenset av sparsomme dråper;
 • Hvis det foreslås kirurgisk inngrep, avgjøre om det er mulig
 • Etter normalisering av blodsirkulasjonen opprettholdes vannbalansen og normaliserer parametrene for hemoglobin, erytrocytter, protein, etc.;
 • Stopp kontinuerlig på / i infusjon etter 3-4 timers overvåkning påvist: ingen forekomst av ny blødning, stabilisere blodtrykket, urinvolum, og intensiteten av den normale fravær av faren for hjertesvikt.

Les Mer Om Fartøyene