Hemorragisk vaskulitt - årsaker, symptomer og behandling

Hemorragisk vaskulitt betraktes som en sykdom som er en slags immun vaskulitt av små kar og er preget av økt dannelse av immunkomplekser, en økning i permeabiliteten av de vaskulære veggene.

Denne patogen kan utvikles 2-3 uker etter akutt tonsillitt, influensa eller skarlagensfeber. Hemorragisk vaskulitt hos barn er vanligere enn hos voksne.

Barn fra 4 til 12 år er spesielt utsatt for sykdommen. Gutter er 2 ganger mer sannsynlig enn jenter.

årsaker

Hvorfor forekommer hemorragisk vaskulitt, og hva er det? Hemoragisk vaskulitt er også kalt sykdoms Henoch purpura eller kapillyarotoksikoz. Sykdommen er en aseptisk (uten infeksjon), inflammasjon av kapillarvirkningen forårsaket av skadelige immunkomplekser. Kapillyarotoksikoz manifest blødning (blødning), et brudd av intravaskulær koagulering av blodet og blodsirkulasjonen uorden i små blodkar.

Årsakene til hemorragisk vaskulitt hos voksne og barn er delt inn i flere typer:

 • komplikasjoner etter en smittsom sykdom (ondt i halsen, influensa og ARVI, skarlagensfeber og vannkopper) forårsaket av virus, bakterier eller parasitter;
 • mat- eller narkotikaallergi;
 • hypotermi eller individuell intoleranse mot vaksinen;
 • genetisk predisposisjon.

Prinsippet om mekanismen for utvikling av hemorragisk vaskulitt er dannelsen av immunkomplekser. Under blodsirkulasjonen kan disse kompleksene deponeres på de indre overflatene av små fartøyers vegger og derved forårsake skade ved forekomsten av en etterfølgende aseptisk betennelse.

Med betennelse i vaskulasjonen minker elasticiteten. Som et resultat blir det gjennomtrengelig og danner lumen, som fører til fibrinavsetninger og blodpropper. Ut fra dette er det patologiske tegn på vaskulitt mikrotrombose og hemorragisk syndrom (blåmerker).

klassifisering

Avhengig av den kliniske varianten av kurset, opptrer hemorragisk vaskulitt:

 • hud;
 • ledd;
 • abdominal (det vil si fra siden av magen);
 • nyre;
 • kombinert. Enhver kombinasjon er mulig. Ofte er det en kutan-felles variant, som ellers kalles enkel.

Avhengig av varianten av kurset, kan sykdommen være:

 • lynrask (i flere dager);
 • akutt (opptil 30-40 dager);
 • langvarig (i 2 måneder eller mer);
 • tilbakevendende (gjentatt utseende av tegn på sykdommen 3-4 ganger eller mer i flere år);
 • kronisk (kliniske symptomer vedvarer i mer enn 1,5 år og mer) med hyppige eller sjeldne eksacerbasjoner.

Sykdomsgrad:

Kliniske manifestasjoner

Hyppigheten av de viktigste kliniske manifestasjonene av hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne:

 • flekkutslett på huden (hudhemoragisk utslett) - 100%;
 • leddssyndrom (smerte i anklene) - 70%;
 • abdominal syndrom (buksmerter) - 60%;
 • nyreskade - 30-35%;

I denne sykdommen kan det påvirke karene i et hvilket som helst område, inkludert nyrer, lunger, øyne, hjerne. Hemorragisk vaskulitt uten nederlag av indre organer - det mest gunstige løpet av hele gruppen av denne sykdommen.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt

I tilfelle av hemorragisk vaskulitt er symptomene svært forskjellige, men alle berørte har hudskader. Det kan manifestere seg i begynnelsen av sykdommen, og etter utseendet av andre symptomer. Den mest typiske er utseendet på purpura - fine sparsomme (1-3 mm) blødninger som er palpert. Dette utslettet er symmetrisk og er i utgangspunktet på føttene og bena, i fremtiden kan det spre seg høyere. I tillegg til purpura kan andre elementer i utslettene (vesikler, petechiae, erytem og selv nekroseområder) også vises.

Hos 70% av pasientene oppdages slike symptomer på hemorragisk vaskulitt som involvering av felles overflater. Dette symptomet forekommer ofte med utslett i den første uken av sykdommen. Leddskade kan være ubetydelig og forårsake kortvarig smertefullt, men noen ganger mer omfattende når påvirkes ikke bare stor (ankel og kne), men lite leddflaten. Det er hevelse og formen på fellesoverflaten endres, og smertefulle opplevelser kan vare fra 2 timer til 5 dager. Sykdommen forårsaker imidlertid ikke alvorlig deformasjon av leddflatene.

Den mest alvorlige lesjonen i mage-tarmkanalen. Noen ganger oppstår magesmerter før utslett. De oppstår når blødninger vises på tarmveggen og er av kramper. Ofte er disse smerter inntreffer i navlen, i den høyre iliaca, ribben og ligner et bilde av akutt abdomen forårsaket av blindtarmbetennelse, intestinal obstruksjon eller perforering av sår. Smerter varer i hovedsak tre dager. Men noen ganger opptil ti dager. Ofte blir de ledsaget av kvalme og blodig oppkast, så vel som utseendet av blod i avføringen. I noen tilfeller utvikles tarmblødning, som følge av en kraftig reduksjon i blodtrykk og sammenbrudd.

Til de mer sjeldne tegn på vaskulitt kan tilskrives nyreskader i form av glomerulonephritis og lungesyndrom, som manifesteres av hoste og kortpustethet.

Forskjellen mellom symptomer hos barn og voksne

 • Utbruddet av sykdommen er slettet, symptomene er mildere.
 • Abdominal syndrom forekommer hos bare 50% av pasientene, og er sjelden ledsaget av kvalme og oppkast.
 • Nyreskade fører til utvikling av kronisk diffus glomerulonephritis, med dannelse av kronisk nyresvikt.
 • Mer enn 30% av barna utvikler feber.
 • Karakteristisk akutt utbrud og sykdomsforløp.
 • Abdominal syndrom ledsages av en løs avføring med blodårer.
 • Nyrene er ofte involvert i prosessen fra begynnelsen, med påvisning av hematuri og proteinuri i urinanalyser.

Hemorragisk vaskulitt: foto

Som den blødende vasculitt på bena ser, gir vi detaljerte bilder av symptomene.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner av hemorragisk vaskulitt inkluderer:

 • intestinal obstruksjon;
 • pankreatitt;
 • perforering av mage og tarmsår;
 • peritonitt;
 • posthemorrhagisk anemi
 • DIC-syndrom med trombocytopeni;
 • trombose og hjerteinfarkt i organer;
 • cerebrale lidelser, nevritt.

Komplikasjoner ved hemoragisk vaskulitt forekommer bare i tilfeller av forsinket behandling, så det er veldig viktig som det er mulig å starte behandling raskt. Det er kjent at enhver sykdom er mye lettere å behandle ved begynnelsen av utviklingen. Selvmedisinering, ukontrollert inntak av medisiner eller tradisjonell medisin vil føre til en forverring av pasientens tilstand.

diagnostikk

Hvis du mistenker en hemorragisk vaskulitt, vil legen undersøke pasienten, samle en anamnese, foreskrive laboratorie- og diagnostiske undersøkelser som vil bidra til å gjøre et komplett bilde av sykdommen og foreskrive riktig behandling.

De viktigste metodene for å diagnostisere hemorragisk vaskulitt er følgende undersøkelser:

 1. Koagulasjon.
 2. Identifikasjon av sirkulerende immunkomplekser (CEC).
 3. Bestemmelse av immunglobuliner av klasse A (forhøyet) og G (redusert), kryoglobuliner og komponenter i komplementsystemet.
 4. Biokjemisk analyse (proteinfraksjoner, CRP, antistreptolysin O, seromucoid).
 5. En generell (utvidet) blodprøve med beregning av de absolutte verdier av leukocyttallet.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Lys kutane manifestasjoner av syndromet kan omfatte ambulerende (men seng!) Regime med obligatorisk samsvar med en spesiell diett (med unntak av kjøtt, fisk, egg, forplikter allergener, nye produkter) og ansettelse av medisinsk behandling. Imidlertid krever sykehusopphold, konstant medisinsk overvåkning, og i det tilfellet som involverer indre organer i den patologiske prosess den akutte fasen - bruk av et stort antall medikamenter i henhold til særskilte ordninger, og i visse doser.

Behandlingens art for hemorragisk vaskulitt varierer avhengig av sykdomsfasen:

 • debut, tilbakefall, ettergivelsesperiode;
 • klinisk form - enkel (kutan), blandet, med nyreskade;
 • alvorlighetsgraden av de kliniske manifestasjoner - lys (tilfredsstillende helsetilstand, neobilnye utslett, kan være smerte i ledd), middels (multiple utslett, leddsmerte, artritt, magesmerter, spor av blod eller protein i urinen), alvorlig (renne utslett, nekrose elementer, tilbakevendende angioødem, vedvarende smerte i magen, gastrointestinal blødning, blod i urinen, nefrotisk syndrom, akutt nyresvikt);
 • arten av sykdomsforløpet - akutt (opptil 2 måneder), langvarig (opptil 6 måneder), kronisk (tilbakevendende eller utvikling av jade Shenlaine - Genocha).

Ordningen med narkotikabehandling omfatter:

 1. Dezagreganty - kurantil 2-4 mg / kg per dag, trental intravenøst ​​drypp.
 2. Heparin i en dose på 200-700 enheter per kilo kroppsvekt per dag subkutant eller intravenøst ​​4 ganger daglig, avbrytes gradvis med en reduksjon i en enkelt dose.
 3. Aktivatorer av fibrinolyse er nikotinsyre.
 4. I alvorlige tilfeller utnevne plasmaferes eller glukokortikosteroidbehandling.
 5. I unntakstilfeller, bruk cytostatika, som for eksempel azathioprin eller cyklofosfamid.

Varigheten av behandling av hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og i sin kliniske form. Vanligvis tar det 2-3 måneder med et mildt kurs, 4-6 måneder med en moderat og opp til et år med en alvorlig løpet av Shenlaine-Henoch sykdom, ledsaget av tilbakefall og nephritis.

Behandling av pasienter med hemorragisk vaskulitt er komplisert av det faktum at nå er det ingen medisiner som effektivt undertrykker den viktigste patologiske prosessen, uavhengig av plasseringen. Det er nødvendig å utelukke effekten av bevisst aktive antigeneffekter, spesielt de som har kronologisk sammenfalt med kliniske manifestasjoner av sykdommen.

diett

Det er svært viktig under behandlingen for å forhindre ytterligere sensibilisering av pasienten. Derfor kreves en diett som utelukker ekstrakter, sjokolade, kaffe, sitrus, jordbær, egg, hermetisert industriprodukter og produkter som er dårlig tolerert av pasienten.

Spesielle dietter foreskrives i tillegg med uttrykte abdominale eller nyresykdommer. Således, med alvorlig nephritis, anbefales det at diett nr. 7 følges uten salt og kjøtt.

Til hvilken lege å søke

Hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne behandles av en reumatolog. Med tap av ulike organer trenge råd av spesialister: en dermatolog (hud), gastroenetrologa (tarmen), nevrologen (hjerne), nyre (nyre), kardiologi (hjerte), pulmonologist (lunge). Det er ønskelig å inspisere immunologen for rettidig diagnose av komplikasjoner etter å ha tatt medisiner.

outlook

Med hemorragisk vaskulitt er prognosen ganske gunstig. I sjeldne tilfeller kan døden forekomme i den akutte fasen av sykdommen på grunn av komplikasjoner fra mage-tarmkanalen (blødning, intussusception, intestinal infarkt). Et dødelig utfall kan også være en konsekvens av akutt nyresvikt eller skade på sentralnervesystemet.

Noen pasienter med hemorragisk vaskulitt kan utvikle en kronisk nyresykdom. Om lag 25% av pasientene med nyreskade i den akutte fasen av sykdommen har endringer i urinsediment i flere år; Det endelige resultatet av sykdommen hos slike pasienter er ukjent.

Hemorragisk vaskulitt: bilder, årsaker og metoder for behandling hos barn og voksne

Hemorragisk vaskulitt har også navnene på allergisk purpura, kapillarotoksikose eller, etter navnet på forfatterne som er beskrevet, er Shenlen-Henoch sykdommen. Sykdommen er inkludert i en stor gruppe vaskulittider, betennelser i kar av forskjellige typer og størrelser.

Egenheten ved reaksjonen av vaskemuren er aseptiske forhold (fravær av et middel) og den overordnede rollen som en uttalt allergisk reaksjon. Sykdommen er ledsaget av økt trombose, nedsatt mikrocirkulasjon av blod i vev og indre organer, noe som fører til skade på nyrene, leddene, fordøyelsesorganene.

Flere menn er utsatt for kapillarotoksikose før 20 år, barn fra 7 til 13 år. Forekomsten i disse befolkningsgruppene er fra 14 til 24 per 10000.

Hva er det

Hemorragisk vaskulitt er en revmatisk systemisk sykdom kjennetegnet ved kronisk betennelse i kapillærene, arteriolene og venulene som mater huden, leddene, bukorganene og nyrene. Et annet navn på hemorragisk vaskulitt er Shenlen-Henoch sykdom.

årsaker til

Årsakene til sykdommen er ikke akkurat etablert. Det anses å være dets autoimmune. Imidlertid ble det oppdaget en forbindelse med faktorer for aktivering av patologiske prosesser. De inkluderer:

 • traumatisk hud og skader på skaden;
 • bæres virale og bakterielle infeksjonssykdommer, er særlig lagt vekt på akutt og kronisk inflammasjon i de øvre luftveier (influensa, SARS, tonsillitt, sinusitt), meslinger, hyppig angina, varicella, tyfus, streptokokksykdommer;
 • vaksinasjoner med rutinevaksinasjon, profylaktisk bruk av immunglobuliner;
 • matallergi;
 • omorganisering av kroppen i ondartede og godartede svulster;
 • endringer i kvinner under graviditet;
 • effekten av økte doser solstråling (med langvarig solbrenthet), temperaturvariasjoner, stråling;
 • allergiske reaksjoner på medisiner (oftest antibiotika, beroligende og hypotensive stoffer);
 • metabolske forstyrrelser i endokrine sykdommer (diabetes mellitus);
 • genetisk disposisjon i familien.
 • husholdning og profesjonell forgiftning, toxicinfection;
 • hos barn - helminthic invasjon;
 • reaksjon på en bit av insekter.

Hemorragisk vaskulitt hos voksne utvikler oftere i alderen, med svak og nedsatt immunitet.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt, foto

Manifestasjoner av sykdommen avhenger av hvilke organer og systemer de er dekket av. Hemorragisk vaskulitt kan manifestere seg ved en eller flere grupper av symptomer (se bilde). Hoveddelen av følgende:

 • hudskader;
 • felles skade;
 • lesjoner i mage-tarmkanalen;
 • nyresykdom
 • i enkelte tilfeller - lungeskade og nervesystemet.

Den mest karakteristiske er den akutte sykdomsbegivenheten, ledsaget av feber til febernumre. Det er tilfeller når det ikke er noen temperaturøkning.

 1. Hudsyndrom (eller purpura) forekommer hos alle pasienter. Den er vist som en symmetrisk eller melkopyatnistoy maculopapular utslett hemoragisk lokalisert hovedsakelig på extensor overflater av de nedre (mindre øvre) ender, rundt den store ledd og baken. Utslippet kan representeres av enkelte elementer, og kan være intens, kombinert med angioneurotisk ødem. Utslettene har som regel regelmessig bølgete tegn. Ved utryddelse av utslettene forblir pigmenteringen. I tilfelle av hyppige tilbakeslag forekommer huden peeling på utslettstedet.
 2. Articular syndrom observeres ofte samtidig med kutan, mest typisk for voksne. Prosessen innebærer oftest store ledd i beina, mest sjelden - albuene og armbåndene. Smerter, rødhet og hevelse er kjent. Typisk for hemorragisk vaskulitt er den flyktige naturen av felles lesjoner. I 25% av tilfellene går migrerende ledsmerter før hudskader. Det felles syndromet, som varer sjelden mer enn en uke, blir noen ganger kombinert med myalgi og ødem i nedre lemmer.
 3. Hos 2/3 pasienter observeres også abdominal syndrom. Det er preget av smerter i buk av spastisk natur, kvalme, oppkast, mageblødning. Samtidig rapporteres livstruende fenomener bare hos 5% av pasientene.
 4. Nyresyndrom observeres sjeldnere (fra 40 til 60% av tilfellene) og utvikler seg ikke umiddelbart. Det forekommer i form av hematuri (blodutslipp i urinen) av varierende alvorlighetsgrad, i sjeldne tilfeller er utvikling av glomerulonephritis (betennelse i nyrene) av en hematurisk eller nefrotisk form mulig. Oftere forekommer glomerulonephritis i det første året av sykdommen, forekommer sjelden under gjentakelse av hemorragisk vaskulitt eller etter at alle andre manifestasjoner av sykdommen er forsvunnet.

I enkelte tilfeller er det lungeklager - blødning, blødninger. Også sjelden forekommer lesjoner i nervesystemet - hodepine, anfall, muligens utvikling av encefalopati eller polyneuropati.

Hemorragisk vaskulitt hos barn

Symptomer på vaskulitt hos barn, avhengig av hyppigheten av deres forekomst, fordeles som følger:

 • utslett i form av papler og røde flekker - 100% av tilfellene
 • leddgikt og leddsmerter - 82%
 • magesmerter - 63%
 • Nyreskader (glomerulonephritis) - 5-15%.

Oftest kommer utvinningen spontant. Derfor er sykdommen relativt gunstig i barndommen, spesielt dersom næringsreglene følges og den mulige årsaksfaktoren elimineres. Etter at betennelsen minker, er risikoen for tilbakefall maksimal i de første 3 månedene, men kan være senere.

Etter utvinning bør du følge prinsippene for kosttilskudd gjennom hele året og unngå kontakt med allergener som kommer gjennom luftveiene.

Hudsyndrom i det kliniske bildet av vaskulitt er den ledende. Den er preget av følgende funksjoner:

 • Utseendet på et utslett som kalles purpura;
 • dens symmetri;
 • lilla stiger over huden og er godt palpert;
 • På samme tid kan det være røde flekker, kviser og bobler som er preget av kløe;
 • primære utslett på føttene, senere spredte de seg til hofter og rumpe;
 • Etter et par dager blir utslett av lyse røde brune, og så blir blek og forsvinner;
 • Pigmenterte foci kan forbli, som vedvarer lenge.

Utviklingen av glomerulonephritis forekommer vanligvis i en måned fra utseendet til de første symptomene på sykdommen. Nyreskader kan forekomme med minimal manifestasjoner eller være utsatt for aggressiv sirkulasjon. Avhengig av dette, er kliniske og laboratorie tegn på glomerulonephritis svært varierte. De inkluderer:

 • protein i urinen;
 • ødem, noen ganger svært uttalt i nefrotisk syndrom, hvor tap av protein i urinen kan nå 3,5 gram per dag;
 • smerte i lumbalområdet;
 • rødhet i urinen (makrohematuri) eller bare mikroskopisk påviselig tilstedeværelse av røde blodlegemer (mikrohematuria);
 • forbigående trykkøkning.

Abdominal syndrom er en konsekvens av tarmens iskemi. Hos barn er det preget av:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • utseendet av blodige årer i avføringen;
 • diffus smerte i magen som en kolikk;
 • smerte øker etter å ha spist
 • løs avføring.

Abdominal form av hemorragisk vaskulitt ligner "akutt underliv", som tradisjonelt krever kirurgisk inngrep. Men med denne sykdommen er det kontraindisert, fordi forårsaker i nederlag av blodårer. Tilstrekkelig medikamentterapi er nødvendig.

Articular syndrom med hemorragisk vaskulitt har typiske tegn som skiller det fra artikulært syndrom i andre sykdommer (osteorartrose, revmatoid artritt, gikt). Disse inkluderer:

 • fravær av felles ødeleggelse;
 • symmetri av nederlag;
 • Fravær av smertemigrasjon;
 • hyppig skade på ankler og kneledd.

Behandling av et barn med hemorragisk vaskulitt skal begynne på et sykehus. Vanligvis foreslås en tre-ukers hvilerom med en påfølgende ekspansjon.

Hvordan er diagnosen hemorragisk vaskulitt utsatt?

Det er lett nok å eksponere Shenlaine-Henoch sykdommen til en pasient med alle tre hovedsymptomene.

Det er små forskjeller i løpet av sykdommen hos barn og voksne.

 • Mer enn 30% av barna utvikler feber.
 • Karakteristisk akutt utbrud og sykdomsforløp.
 • Abdominal syndrom ledsages av en løs avføring med blodårer.
 • Nyrene er ofte involvert i prosessen fra begynnelsen, med påvisning av hematuri og proteinuri i urinanalyser.
 • Utbruddet av sykdommen er slettet, symptomene er mildere.
 • Abdominal syndrom forekommer hos bare 50% av pasientene, og er sjelden ledsaget av kvalme og oppkast.
 • Nyreskade fører til utvikling av kronisk diffus glomerulonephritis, med dannelse av kronisk nyresvikt.

diagnostikk

Diagnose av sykdommen utføres på en komplisert måte. Først av alt utfører doktoren en muntlig undersøkelse, hvor han finner ut pasientens klager og samler en anamnese. I fremtiden kan følgende studier bli tildelt:

 • Ultralyd i bukhulen og nyrene.
 • Bestemmelse av varigheten av blødning.
 • Gjennomfører en mansjettprøve, samt en prøve av en rundkjørt og en klype.
 • Undersøkelse av avføring.
 • Gjennomføring av immunologiske studier, samt blodbiokjemi.
 • Virologiske studier for å identifisere hepatitt.
 • Gjennomføring av endoskopisk undersøkelse av mage-tarmkanalen.
 • Blodprøven lar deg identifisere et økt antall leukocytter og ESR. Immunologiske abnormiteter observeres også i form av en økning i immunoglobulin A og en reduksjon i nivået av immunoglobuliner G.
 • Under fysisk undersøkelse kontrollerer legen funksjonen av leddene, undersøker nøye huden for å identifisere endringer i fargen og mulige utslett. I tilfelle at det blir hevelse i ansiktet, kan dette tyde på brudd på normal funksjon av urinsystemet. Kontroller også pulsen.

Sykdom skal skilles fra følgende lidelser og forhold:

 • Infeksiv endokarditt.
 • Systemisk vaskulitt (Goodpasturesyndrom, nodulær periarteritt, Behcet's sykdom).
 • Diffuse bindevevssykdommer (systemisk lupus erythematosus).
 • Meningococcemia.
 • Macroglobulinemic purpura Waldenstrom.
 • Yersiniose.
 • Crohns sykdom.

I tillegg kan en trepanobiopsy-prosedyre og en benmarg-undersøkelse foreskrives.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Først er en diett nødvendig (allergifremkallende produkter er utelukket). For det andre, strenge sengestil. For det tredje, medisinering (antiaggreganter, antikoagulanter, kortikosteroider, immunosuppressant-azathioprin, samt antitrombotisk terapi).

Følgende legemidler brukes:

 • aktivatorer av fibrinolyse - nikotinsyre.
 • Heparin i en dose på 200-700 enheter per kilo kroppsvekt per dag subkutant eller intravenøst ​​4 ganger daglig, avbrytes gradvis med en reduksjon i en enkelt dose.
 • dezagreganty - kurantil 2-4 mg / kg per dag, Trental intravenøst ​​drypp.
 • I alvorlige tilfeller utnevne plasmaferes eller glukokortikosteroidbehandling.
 • I unntakstilfeller, bruk cytostatika, som for eksempel azathioprin eller cyklofosfamid.

Generelt er sykdomsforløpet gunstig, og immunsuppressiv eller cytostatisk terapi brukes sjelden (for eksempel ved utvikling av autoimmun nefrit).

 • Varigheten av behandling av hemorragisk vaskulitt avhenger av den kliniske formen og alvorlighetsgrad: 2-3 måneder - med enkel strømning; 4-6 måneder - med en moderat; opptil 12 måneder - med alvorlig tilbakevendende og nefrit av Shenlaine - Genocha; med et kronisk behandlingsløp med gjentatte kurs i 3-6 måneder.

Barn er nødvendigvis på dispensarregistrering. Det utføres i 2 år. De første 6 månedene besøker pasienten legen hver måned, deretter 1 gang 3 måneder, deretter 1 gang hver 6 måneder. Forebygging utføres ved sanering av fokus av kronisk infeksjon. Undersøk regelmessig avføringen for egg av helminter. Slike barn er kontraindisert i sport, ulike fysioterapi og opphold i solen.

Svar på spørsmål

Hva menes med et hypoallergent diett?

 • Først av alt er det nødvendig å utelukke bruk av allergivenlige produkter som egg, sjokolade, sitrus, kaffe og kakao, sjøfisk og sjømat, nøtter. Det er også nødvendig å gi opp fete og stekte matvarer. I dietten bør meieriprodukter med redusert fettinnhold, stewed og kokte retter dominere. Grønne epler, frokostblandinger, kalkun og kaninekjøtt, vegetabilske oljer er tillatt.

Hva er prognosen for hemorragisk vaskulitt?

 • Prognosen, som regel med mild sykdom, er som regel gunstig. Den alvorlige løpet av hemorragisk vaskulitt er fulle av sykdommens tilbakefall og forekomsten av komplikasjoner (nephritis komplisert ved nyresvikt). Med lynrask form er sannsynligheten for et dødelig utfall høyt innen få dager etter sykdommens begynnelse.

Er pasienter som har hatt hemorragisk vaskulitt blitt tatt til dispensarregistrene?

 • Dispensary rekord hos voksne etter at sykdommen ikke er vist. Barn bør observeres i to år. I de første seks månedene av måneden, de neste seks månedene en gang i kvartalet, og det siste året hver 6. måned. Barn bør ikke gå inn for idrett, fysioterapi og isolasjon er forbudt (forbli i solen).

Er det mulig å utvikle komplikasjoner og konsekvenser etter hemorragisk vaskulitt og hva?

 • Ja, sykdommen kan føre til forekomsten av tarmobstruksjon og peritonitt, kronisk nyresvikt, nedsatt funksjon av indre organer (hjerte, lever), anemi og lungeblødning, barn kan utvikle hemorragisk diatese.

Hvordan forhindre eksacerbasjoner?

Pasienten etter utslipp fra sykehuset bør ikke glemme sin sykdom og hjemme. Selvfølgelig, på den tiden vet han allerede alt om sykdommens natur, forebygging av eksacerbasjoner, oppførsel i hverdagen, ernæring og dagens regime. Stupte i en hjemmekoselig atmosfære, vil pasienten ikke være uten resept fra lege for å ta noen form for medisin, ikke nakinetsya på produkter som kan utløse et tilbakefall (allergener), men å spise på samme tid være fullt og hver kveld vil gjøre rolig gang utendørs.

I tillegg er en person kontraindisert:

 • Overdreven spenning, psykisk stress;
 • Vaksinasjoner (kun mulig av vitale årsaker);
 • Sterkt fysisk arbeidskraft (barn er unntatt fra leksjon i fysisk opplæring);
 • hypotermi;
 • Innføring av immunglobuliner (antistapylokokker, tetanus, etc.).

I lys av det faktum at hemorragisk vaskulitt er overveiende en infantil sykdom, er det spesielle anbefalinger for småbarn (eller foreldre?):

 • Hvert halvår besøker et barn den behandlende legen (i fravær av forverring);
 • Klinisk oppfølging minst 5 år dersom nyrene forblir sunne, men hvis de blir rammet, kan kontrollen vise seg å være livslang;
 • Barn er helt unntatt fra fizanatiyah i et år, så gå til forberedelsesgruppen;
 • 3 ganger i året er et obligatorisk besøk til tannlegen og otolaryngologen;
 • Regelmessig analyse av urin (generell og Nechiporenko) og analyse av avføring for helminter;
 • Vaksinasjoner er utelukket i 2 år, og etter denne tiden utføres den planlagte vaksinen, men med tillatelse fra den behandlende legen og under "antihistamindekselet";
 • Overholdelse av antiallergene diett - 2 år;

Råd til foreldre eller andre slektninger om behandling hjemme, forebygging av tilbakefall, ernæring og oppførsel i skolen og hjemme.

Vaskulitt (betennelse i blodkar): årsaker, tegn, behandling, konsekvenser

Hemorragisk vaskulitt (Henoch-Schonlein purpura), sammen med arvelig vazopatiey (Rendu-Osler sykdom), medfødt vaskulære tumorer (hemangiomer), regnes som en patologisk tilstand relatert til hemorragisk diatese, som er forårsaket av skade på veggene i blodårene. Skjemaer er forskjellige, men grunnlaget for symptomatologi er et-hemorragisk syndrom, manifestert av kutane blødninger, blødning av slimhinner og blødninger i vev og organer.

Hemorragisk vaskulitt er en immunkompleks sykdom, Derfor, er det som kalles en hemoragisk immun mikrotrombovaskulitom eller anafylaktoid purpura, som er kjennetegnet ved trombocytopenisk purpura fravær av hemolyse og trombocytopeni seg selv.

Hva skjer med vaskulære vegger, hvorfor denne sykdommen oppstår, hvordan den manifesterer seg og behandles, er problemstillinger som angår mange, siden den har en ganske bred spredning, særlig blant jordens barn.

Hva er årsaken til nederlaget i vaskulære vegger med hemorragisk vaskulitt?

Med hemorragisk vaskulitt i beholdere med liten diameter er det en såkalt "aseptisk betennelse", hvilke (med deltagelse av komplementsystemet) ledsages av dannelsen av immunkomplekser som sirkulerer i blodstrømmen (CIC), multippel trombose av kar og destruktive forstyrrelser i veggen deres. Imidlertid må denne reaksjonen starte med noe.

Immunceller angriper feilaktig veggene i fartøyet under vaskulitt

Til dags dato er det viktigste årsakene til hemorragisk vaskulitt er:

 1. Utsatt den forrige bakterielle (hovedsakelig streptokokk) eller virusinfeksjon;
 2. Allergisk stemning i kroppen;
 3. Vaksinering (eventuelle vaksinasjoner);
 4. Bruk av medisiner;
 5. Lidenskap for litt mat;
 6. Clay invasjon;
 7. Effekten av lave temperaturer (frost, kald vind);
 8. Tilstedeværelse av fokus på kronisk betennelse;
 9. Barns alder (størst sannsynlighet for å bli syk oppstår hos barn mellom 5 og 10 år av livet);
 10. Arvelig predisposition;
 11. Tilstedeværelse av slektninger av immunopatologiske eller allergiske sykdommer.

I tilfelle av en kombinasjon av alle eller flere faktorer, er risikoen for HB-dannelse økt betydelig.

CECene som dannes under hemorragisk vaskulitt inneholder immunoglobuliner av klasse A og G, hvor IqA opptar ca. 80% og IqG på ca. 20% av tilfellene. Hemorragisk vaskulitt med IqG-variant har en mer alvorlig kurs, da den fortsetter med utvikling av nyrenepatologi, og følgelig med forverring av prognosen.

Video: Årsaker til vaskulitt

Systemisk vaskulitt - et bredt spekter av sykdommer

Patologiske tilstander fulgt av hemorragisk syndrom, ofte så likt deres symptomer, er til og med legen vanskelig å fastslå bare - det er en primær eller en hemoragisk vaskulitt syndrom som oppstår på en bakgrunn av rheumatoid arthritis, reumatisk feber, infeksiøs endokarditt eller SLE (systemisk lupus erythematosus). Like viktig i dette tilfellet, gitt en alder av pasienten, er det kjent at noen typer vaskulitt er mer vanlig hos barn, mens voksne dominere andre alternativer, som er dannet på bakgrunn av "voksen" sykdommer.

For ikke å bli forvirret i vaskulitt, bør det sies det hemorragisk vaskulitt refererer til systemiske sykdommer. Og dette er en hel gruppe, som er preget av systemiske vaskulære lesjoner, ledsaget av en betennelsesreaksjon av sine vegger. I tillegg til selve hemorragisk vaskulitt, inkluderer typiske representanter for denne gruppen:

 • Nodulær periarteritt (lesjoner av arterier, for det meste små og mellomstore kaliber);
 • Wegeners granulomatose (granulomatøs nekrotisk lesjon av respiratoriske organer og nyrer);
 • Giant celle arteritt eller Horton sykdom (hovedsakelig påvirker karoten, tidsmessige og kraniale arterier, slik at sykdommen er preget av en cerebral symptomatologi);
 • Goodpastures syndrom (kapillaritt, som fortsetter som hemorragisk pneumonitt eller nephritis, siden i de fleste tilfeller lungene og nyrene lider);
 • Obliterating tromboangiitis (Buerger's sykdom);
 • Takayasu sykdom;
 • Syndrom Moshkovich (trombotisk trombocytopenisk purpura);

Dette er en gruppe primære vaskulittider, men det er sekundære som oppstår mot bakgrunnen av smittsomme, allergiske og andre prosesser, det vil si komplisere en annen sykdom og gå som et syndrom. For eksempel ledses systemisk lupus erythematosus hemorragisk vaskulitt, men den viktigste sykdommen er fortsatt SLE, som bestemmer behandlingens taktikk. GW selv skiller seg imidlertid ikke fra samme type strøm, så det er neppe mulig å gjøre uten klassifisering.

Hvordan klassifisere HB: i form, nåværende eller mekanisme av forekomst?

Typer av hemorragisk vaskulitt varierer i form og flyt. På dette er faktisk klassifiseringen basert. Så, ut fra kliniske manifestasjoner, er følgende syndromer skilt ut:

Hudplaster av eosinofil granulomatose (Cherdja-Strauss syndrom)

 1. kutan - Den vanligste varianten, ikke relatert til trombocytopeni, selv om den er ekstremt lik den.
 2. ledd, som regel skjer i forbindelse med huden og er preget av involvering i prosessen med ulike ledd, inkludert store. I dette tilfellet blir migrerende ("flying") smerter, hevelse i leddene og symmetrien av lesjonen observert;
 3. abdominal, som foregår av tarmskader med mulig perforering av tarm og tarmblødning;
 4. nyre, flyter under scenariet av akutt glomerulonephritis, og i andre tilfeller gir nefrotisk syndrom;
 5. Blandet form HS (en kombinasjon av flere typer).

Avhengig av klinisk kurs skiller aktivitetsfasene og alvorlighetsgraden av sykdommen seg mellom tre varianter av hemorragisk vaskulitt:

 • Enkel flyt:
 • Moderat grad av aktivitet;
 • Veldig aktiv prosess.

Men i klassifiseringen er det også en slik faktor som starten på en patologisk prosess assosiert med videre kurs. I slike tilfeller kan du snakke om hemorragisk vaskulitt med:

 1. Lynrask versjon av gjeldende;
 2. En skarp periode;
 3. Subakutt flyt;
 4. Langvarig prosess;
 5. Kronisk tilbakefallende form.

Når man studerer vaskulitt, foreslår det i seg selv konklusjonen om at forutsetningen for syndromet er den utilstrekkelige immunresponsen til kroppen til en faktor som har krenket immunitet. Men HS, som oppstår på bakgrunn av en annen patologi, er ikke alltid den samme, fordi de er forskjellige i mekanismen for dannelse av den patologiske prosessen. De har sine egne typer, som kun spesialister kan klassifisere. Vi vil bare prøve å legge til litt informasjon om vaskulitt, som er av interesse for våre lesere. Disse hemorragiske syndromene er som regel sekundære, fordi de oppstår mot bakgrunnen og som følge av en viss sykdom:

 • Cerebral vaskulitt er dannet som et resultat av ikke-infeksjonell betennelse i de vaskulære veggene i blodbanen i hjernen. Det har vanligvis en sekundær karakter og følger med systemisk lupus erythematosus, revmatoid artritt, sklerodermi og andre autoimmune prosesser. Med sjeldne unntak er det isolerte former i sammensetningen av arten av systemisk vaskulitt (primær);
 • cryoglobulinaemic Det anses å være et resultat av formasjonen ved en temperatur under 37 ° C uoppløselig proteinforbindelser - kryoglobuliner som avsettes ved blodkar med liten kaliber, og kan strekke seg i en sirkulerende sjikt, som vist ved deres tilstedeværelse i en bestemt konsentrasjon i analyse av blodserum. Sannsynligvis kan dette forklares ved den negative virkningen av kulden og utseendet av hemoragisk vaskulitt i autoimmune sykdommer hos noen pasienter;

Cryoglobulinemisk hudvaskulitt av varierende alvorlighetsgrad og stadier

Kliniske manifestasjoner av former og varianter av GW-strømning

Oppført tidligere syndromer relatert hudutslett, gastrointestinale forstyrrelser, leddsmerte og nyresykdom, anses for å være referansetegnene i den diagnostiske funn av hemoragisk vaskulitt, og derfor bør de gir en mer detaljert respons.

For de vanligste og allment kjente - Hudsyndrom er preget av slike manifestasjoner:

 1. Ekstensorflatene på de øvre og nedre ekstremiteter (nedre tredjedel av tibia og dorsum) stiplet med symmetrisk utslett (papulært hemoragisk) som forplanter seg på leddene og gluteal- (sjelden på stammen). Noen ganger utslett bli blæredannelse (urtikaria elementer) som er svært lik urticaria;
 2. Fravær (eller forekomst i svært sjeldne tilfeller) av utslett på mage, hodebunn, ansikt, nakke;
 3. Det forsvinner ikke når du trykker purpura (i motsetning allergisk) rosa, rød eller rik rød, som hvis alvorlig kan slippes ut, sårdannelse, nekrotiske og la senere fremtredende pigmentering (legene kaller det hemosiderosis);
 4. Angioødem påvirker hender, føtter, nesten hele ansiktet og hodebunnen, kjønnsorganer, som dekker det meste av kroppen smertefulle infiltrerer og "volatile" ødem, som raskt kan forsvinne hvis du begynner å intensivt behandle HBV.

Hud manifestasjoner av hemorragisk vaskulitt

Med enkel strøm går pasientens tilstand ubetydelig, temperaturstigningen er sjelden (og det er ikke høyere enn den subfebrile), utslettene påvirker små områder av kroppen, det er ikke unormale GI-symptomer (abdominal syndrom).

Moderat aktivitetsgrad er preget av:

 • Tilstanden til en syke person, vurdert som en middels tung;
 • Tilstedeværelsen av feber (38 ° C og over);
 • Utseendet til generell svakhet, smerte i hodet;
 • Tilstedeværelsen av smertefulle opplevelser i leddene og deres hevelse;
 • Rikelig hudutslett noen ganger med utvikling av angioødem;
 • Manifestasjon av magesyndrom: kvalme, oppkast, diaré (noen ganger med blod), smertefull smerte i magen;
 • Reaksjon Perifert blod: leukocytose større enn 10x10 9 / l, med en venstreforskyvning neutrofili, eosinofili, akselerert ESR - 20-40 mm / h, akselerasjonen av clotting Lee-White, forstyrrelse forholdet mellom proteinfraksjoner.

En høy grad av aktivitet gir et sterkt klinisk bilde av prosessen og uttrykkes:

 1. Hodepine, svakhet og ubehag
 2. Signifikante forstyrrelser i mage-tarmkanalen (abdominal syndrom) med kvalme, flere blodige oppkast, hyppige avføring med blod;
 3. Lyse symptomer på artikulær syndrom;
 4. Kutan nekrotisk purpura, med drenerende karakter;
 5. Utseendet i andre tilfeller av kardiovaskulære lidelser;
 6. Manifestasjoner av nyreskader av typen hematurisk nefrit, som det fremgår av overskudd av normen (over 5 Er i synsfeltet), antall erytrocytter i urinen;
 7. Vesentlige endringer i laboratorieindikatorer.

I tillegg kan en hemoragisk vaskulitt være ledsaget av andre kliniske manifestasjoner, som ikke er obligatorisk, men noen ganger er til stede og gi ytterligere GW skilt, slik som hjertesykdom og blodkarene i lungene, noe som resulterer i pulmonal blødning. Eller symptomene som er karakteristiske for cerebral vaskulitt i nederlaget av hjernens kar:

 • hodepine;
 • Delusional stater;
 • Utseende til kramper og / eller meningeal syndrom.

Selvfølgelig, hemoragisk vaskulitt isolere fra andre autoimmune sykdommer å klassifisere og vise et enkelt bilde kliniske manifestasjoner er ikke mulig, da det har en sterk binding med disse fremgangsmåter og lignende syndrom, følger dem.

Komplikasjoner og konsekvenser av hemorragisk vaskulitt

Den alvorlige formen av dagens med den skarpeste begynnelsen, tidligere kalt fulminant, og som i de fleste tilfeller fører til et dødelig utfall, er heldigvis veldig sjelden og behandles nå ganske godt, men gir ofte en veldig Alvorlige komplikasjoner og konsekvenser i form av:

 1. Glomerulonephritis med videre utvikling av kronisk nyresvikt CRF;
 2. Blødninger i mesenteri og trombose av dets kar
 3. Invaginering, som fører til intestinal obstruksjon;
 4. Peritonitt, som skyldes nekrose av tarm og perforering;
 5. Lungeblødning.

Det bør bemerkes at disse effektene kan oppstå ikke bare i form av lyn, komplikasjoner er i stand til å gi og langvarige og kroniske prosesser, og til og med en mild Selvfølgelig, hvis tiden ikke starter riktig behandling. Og hvis et flertall av de komplikasjoner som kan være generelt håndtere den tunge nyreskader som fører til irreversible konsekvenser (utviklingen av kronisk nyresvikt), når pasientens nyrer nektet å arbeide, og denne funksjonen er nødvendig for å skifte på hemodialyse.

Diagnose - hemorragisk vaskulitt

Undersøkelse av pasienten med identifikasjon av utslett, trenger felles og andre syndromer som ikke gir grunn til påstanden om at årsaken til disse fenomener er blitt en hemoragisk vaskulitt, så laboratorietester fant de viktigste diagnostiske metoder, som inkluderer:

 • En generell (utvidet) blodprøve med beregning av de absolutte verdier av leukocyttallet;
 • koagulasjon;
 • Identifikasjon av sirkulerende immunkomplekser (CEC);
 • Bestemmelse av immunglobuliner av klasse A (forhøyet) og G (redusert), kryoglobuliner og komponenter i komplementsystemet;
 • Biokjemisk analyse (proteinfraksjoner, CRP, antistreptolysin O, seromucoid).

I HS indikerer laboratorietester tilstedeværelsen av sirkulerende spontane aggregater, blodplateaktivering, reduksjon av AT III, inhibering av fibrinolyse. Disse faktorene fører til en utbredt hyperkoagulasjon.

I tillegg til disse studiene, med hemorragisk vaskulitt, utføres tester som kan indikere abnormiteter forbundet med HBV (skade på nyrene, tarmene, hjertet og andre organer).

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Lys manifestasjoner av hud syndrom kan foreslå en poliklinisk (men seng!) Behandling med obligatorisk overholdelse av en spesiell diett (ekskludering av kjøtt, fisk, egg, obligatorisk allergener, nye produkter) og utnevnelse av narkotikabehandling.

Imidlertid krever den akutte fasen sykehusopphold, konstant medisinsk overvåkning, og i det tilfellet som involverer indre organer i den patologiske prosess - bruk av et stort antall medikamenter i henhold til spesielle ordninger og bestemte doser (kortikosteroider, heparin). I tillegg administreres preparater for HB intravenøst.

På et sykehus, en eller annen måte, må følge en diett, fordi det i tillegg til det foreskrevne dietten, er usannsynlig å gi det ønskede. Pasienten vil begrense forbruket av salt og ekstrakt, men sørg for å introdusere melkeprodukter (acidophilus, yoghurt), juice og kompott av lokale frukt (ingenting eksotiske!), Som du kan legge til bare litt Sakharkov. I tilfelle problemer med tarmene, vil pasienten motta tabellnummer 1, og med nyrene - tabell nummer 7 (saltfri).

Seng hviler i ca en uke etter siste utslett, så referer til fraværet av utslett bør ikke, legen vet bedre. Ja, og halvpostregimet strekker seg gradvis ut, og ikke på en dag.

Hvis GW betimelig diagnostisert og klarte å hindre komplikasjoner, anbefales det å behandle de ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), aminohinolinovogo og antihistaminer, høy doser askorbinki med rutin, desagregants.

I alvorlig form er hormonbehandling gitt, og med lynkrevende plasmaferese. Det faktum at behandlingstaktikken er valgt riktig, indikerer en følelse av utvinning på grunn av utslettet av utslett. Samtidig med behandling av HB rett på sykehuset, begynner aktiv sanering og eliminering av fokus av kronisk infeksjon.

Etter pasientens utslipp, rehabilitering, dispensary tilsyn og forebygging av tilbakefall hjemme venter.

Video: Behandling av vaskulitt

Hvordan forhindre eksacerbasjoner?

Pasienten etter utslipp fra sykehuset bør ikke glemme sin sykdom og hjemme. Selvfølgelig, på den tiden vet han allerede alt om sykdommens natur, forebygging av eksacerbasjoner, oppførsel i hverdagen, ernæring og dagens regime. Stupte i en hjemmekoselig atmosfære, vil pasienten ikke være uten resept fra lege for å ta noen form for medisin, ikke nakinetsya på produkter som kan utløse et tilbakefall (allergener), men å spise på samme tid være fullt og hver kveld vil gjøre rolig gang utendørs. I tillegg er en person kontraindisert:

 1. Sterkt fysisk arbeidskraft (barn er unntatt fra leksjon i fysisk opplæring);
 2. hypotermi;
 3. Overdreven spenning, psykisk stress;
 4. Vaksinasjoner (kun mulig av vitale årsaker);
 5. Innføring av immunglobuliner (antistapylokokker, tetanus, etc.).

Du kan ikke gå glipp av øyeblikket for å forhindre forverring av kroniske infeksjoner er nødvendig, men du bør forlate antibiotika og andre allergener.

I lys av det faktum at hemorragisk vaskulitt er overveiende en infantil sykdom, for småbarn (eller foreldre?) er det spesielle anbefalinger:

 • Klinisk oppfølging minst 5 år dersom nyrene forblir sunne, men hvis de blir rammet, kan kontrollen vise seg å være livslang;
 • Hvert halvår besøker et barn den behandlende legen (i fravær av forverring);
 • 3 ganger i året er et obligatorisk besøk til tannlegen og otolaryngologen;
 • Barn er helt unntatt fra fizanatiyah i et år, så gå til forberedelsesgruppen;
 • Vaksinasjoner er utelukket i 2 år, og etter denne tiden utføres den planlagte vaksinen, men med tillatelse fra den behandlende legen og under "antihistamindekselet";
 • Regelmessig analyse av urin (generell og Nechiporenko) og analyse av avføring for helminter;
 • Overholdelse av antiallergene diett - 2 år;
 • Råd til foreldre eller andre slektninger om behandling hjemme, forebygging av tilbakefall, ernæring og oppførsel i skolen og hjemme.

Mange mennesker som lider av GV, er aktivt interessert i å behandle sykdommen med folkemidlene. Herbal healers tilbyr mange oppskrifter for å forberede urte infusjoner. Anbefalinger om hvordan og hva du skal gjøre kan finnes i overflod på internett, men gitt rekke former, typer og årsakene til at hemoragisk syndrom, er det bedre å forene disse handlingene med behandlende lege. For ikke å skade.

Hemorragisk vaskulitt behandling hos voksne

Hemorragisk vaskulitt består av aseptisk betennelse i veggene av mikrober, ledsaget av flere mikrotrombogenese av karene i huden, nyrene, tarmene og andre indre organer. Sykdommen er den vanligste i gruppen av systemiske vaskulittider, den ble først beskrevet i 1837 av den tyske legen Shenlaine. Navnet har mange synonymer, de vanligste av dem - revmatisk purpura, Shenlene-Henoch sykdom, lilla Shenlaine-Genoch. Under sistnevnte navn er sykdommen kjent i utlandet.

Årsaker til hemorragisk vaskulitt

I en sunn organisme utføres eliminering av immunkomplekser ved hjelp av spesielle celler. Overtredelse av denne prosessen fører til overdreven akkumulering av sirkulerende immunkomplekser og avsetning av dem i mikrocirkulatorisk sengen, noe som forårsaker en sekundær inflammatorisk forandring i vaskemuren. En slik inflammatorisk prosess forårsaker en økning i permeabiliteten av vaskemuren og avsetningen av trombotiske masser i blodkarets lumen.

I dette tilfellet forekommer trombi og ekstravasasjon, i. E. fremspring av blod fra fartøyet, som er de viktigste tegn på sykdommen. Videre kan karene i organer og kroppsdeler - lungene, nyrene, hjernen og dens membraner - være involvert i den patologiske prosessen.

Nesten 80% av pasientene med patologi går foran med en smittsom sykdom i øvre luftveier. Det er tilfeller av sykdom etter tyfus, gulsott, meslinger. Faktorer som øker sannsynligheten for denne sykdommen kan også være:

 • matallergi;
 • noen medisiner
 • insekt biter;
 • hypotermi;
 • innføring av vaksiner;
 • tilbøyelighet til allergiske reaksjoner.

Mange leger holder seg til forutsetningen om at påvirkning av disse faktorene fører til utvikling av sykdommen bare hvis det er en genetisk predisponering av organismen.

Menn og kvinner blir syke med samme frekvens, og om sommeren er forekomsten mye lavere. Forløpet av sykdommen kan være akutt, bølget og tilbakefallende.

klassifisering

I samsvar med det kliniske kurset er følgende former for sykdommen preget:

 • kutan eller enkel;
 • abdominal;
 • ledd;
 • nyre;
 • raskt flyter;
 • sammen.

Alle disse syndromene av varierende alvorlighetsgrad kan kombineres. Ofte er det en kutan-felles variant, som kalles fortsatt enkel.

Sykdommen er også klassifisert etter alvorlighetsgraden av kurset - de frigjør former av mild sværhet, medium og tung.

Av den nåværende karakteren, utmerker hemorragisk vaskulitt:

 • akutt, varig opptil 2 måneder;
 • langvarig, opp til seks måneder;
 • kronisk.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt

Manifestasjoner av sykdommen avhenger av hvilke organer og systemer de er dekket av. Sykdommen kan manifestere seg ved en eller flere grupper av symptomer. Hoveddelen av følgende:

 • hudskader;
 • felles skade;
 • lesjoner i mage-tarmkanalen;
 • nyresykdom
 • i enkelte tilfeller - lungeskade og nervesystemet.

Den mest karakteristiske er den akutte sykdomsbegivenheten, ledsaget av feber til febernumre. Det er tilfeller når det ikke er noen temperaturøkning.

Blant de diagnostiske kriteriene for sykdommen er hennes hud manifestasjoner. En typisk blødningsutslett eller såkalt palperbar lilla stiger litt over overflaten av huden. Dens individuelle elementer kan fusjonere, danner deler av et stort område.

I begynnelsen av sykdommen er lokaliseringen av utslettene de distale delene av nedre ekstremiteter. Så spredte de seg gradvis til hofter og skinker. Svært sjeldne utslett er dekket med øvre lemmer, mage eller rygg. Et par dager etter utseendet av lilla det blir blek, tar en brun farge og forsvinner gradvis. Pigmenteringssteder kan vedvare i noen tid i et tilbakevendende forløb. Karakteristisk er fravær av arr.

Articular syndrom observeres ofte samtidig med kutan, mest typisk for voksne. Prosessen innebærer oftest store ledd i beina, mest sjelden - albuene og armbåndene. Smerter, rødhet og hevelse er kjent. Typisk for hemorragisk vaskulitt er den flyktige naturen av felles lesjoner. I 25% av tilfellene går migrerende ledsmerter før hudskader.

Det felles syndromet, som varer sjelden mer enn en uke, blir noen ganger kombinert med myalgi og ødem i nedre lemmer.

Hos 2/3 pasienter observeres også abdominal syndrom. Det er preget av smerter i buk av spastisk natur, kvalme, oppkast, mageblødning. Samtidig rapporteres livstruende fenomener bare hos 5% av pasientene.

Nyresvikt forekommer sjeldnere enn andre manifestasjoner av sykdommen og forekommer i ca. 30% av tilfellene av sykdommen. Samtidig kan intensiteten av nyresymptomer være forskjellig - fra raskt å forsvinne ved behandlingens begynnelse til uttalt glomerulonephritis. Nyreskader kan kalles det mest vedvarende syndromet av sykdommen, som noen ganger fører til nyresvikt og til og med til døden.

I enkelte tilfeller er det lungeklager - blødning, blødninger. Også sjelden forekommer lesjoner i nervesystemet - hodepine, anfall, muligens utvikling av encefalopati eller polyneuropati.

Funksjoner hos barn

Sykdommen kan utbryte i alle aldre, men barn under 3 år er syk med dem sjelden. Det største antallet tilfeller av hemorragisk vaskulitt forekommer mellom 4 og 12 år.

Egenskaper av kurset hos barn er:

 • akutt utbrudd av sykdommen;
 • uttalt eksudativ komponent;
 • begrenset angioødem;
 • tilbøyelighet til å generalisere prosessen;
 • forekomst av abdominal syndrom;
 • tilbøyelighet til tilbakefall.

Hos barn er hemorragisk vaskulitt ofte forårsaket av hypotermi eller viral alvorlig sykdom. Sykdommen preges ofte av en lynstrøm.

Med denne sykdommen hos barn forekommer systoliske murmurer i hjertet av en funksjonell natur oftere enn hos voksne. Hos gutter med hemorragisk vaskulitt observeres i flere tilfeller bilaterale testikulære lesjoner. I halvparten av tilfellene kan barn helt mangle hud manifestasjoner.

Barn som har hatt hemorragisk vaskulitt har blitt observert av legen i ytterligere 5 år. De anbefaler et allergivenlig kosthold gjennom hele året. Hvis sykdommen har skjedd med nyreskader, bør denne observasjonen fortsette til voksenlivet. Slike barn blir ikke vaksinert innen de neste 3-5 årene.

diagnostikk

For diagnose brukes klassifiseringskriteriene for denne sykdommen, anerkjent av det internasjonale samfunnet av reumatologer i mange år:

 • Tilstedeværelsen av palpable lilla;
 • Alderen der sykdommen oppstod, er mindre enn 20 år;
 • Tilstedeværelsen av smerter i magen;
 • med biopsi deteksjon av granulocytter.

Bekreft diagnosen gjør det mulig for pasienten å ha 2 eller flere av disse kriteriene. Det utføres på grunnlag av kliniske data, laboratorieindikatorer spiller ingen rolle. Selv om leger legger merke til verdien av ESR og nivået av leukocytter i blodet, spesifiserer disse indikatorene ikke spesifikt denne sykdommen, men de sier bare at det er en inflammatorisk prosess.

Med utvikling av nyresyndrom, er det nødvendig med en konsultasjon med en nephrologist og en rekke nyreundersøkelser, ultralyd og ultralyd av nyrekar.

Den abdominale formen av sykdommen krever differensial diagnose med andre patologier som gir et bilde av "akutt underliv". For dette trenger vi samråd med en kirurg, som utfører ultralyd i bukhulen og gastroskopien.

Det er lettest å diagnostisere sykdommen når det allerede er utslett. I de mest alvorlige diagnostiske tilfellene anbefales en hudbiopsi.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Behandling av hemorragisk vaskulitt utføres under forhold med hypoallergen diett og strenge sengestøtter. Preparatene som kan forårsake sykdomsutbrudd blir kansellert. Begrensning av motoraktivitet, dvs. senger hviler, er det nødvendig for 3-4 uker. Når det er forstyrret, er en annen bølge av utslett mulig, kvalifisert som ortostatisk purpura.

Medisinske grunnleggende terapi gir en streng individuell bruk av medisiner i følgende grupper:

 • antiplatemidler;
 • antikoagulanter;
 • antihistaminer;
 • antibakteriell terapi;
 • infusjonsterapi;
 • glukokortikoider;
 • cytostatika.

Med alle former for denne sykdommen er antiplatelet midler foreskrevet. Vanligvis brukes Curantil, Trental eller deres analoger. I alvorlige tilfeller er to legemidler foreskrevet samtidig.

Antikoagulantia, blant hvilke heparin hyppigst brukes, er også angitt i alle kliniske former, og de er foreskrevet i individuelt valgte doser.

Antihistaminer er effektive hos pasienter som lider av allergiske sykdommer eller manifestasjoner av exudativ-katarraldiater. Tilordne Tavegil, Diazolinum, Suprastinum.

Med hemorragisk vaskulitt brukes også ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. De begrenser utviklingen av eksudative og proliferative stadier av betennelse. Den mest utprøvde antiinflammatoriske effekten er Orthofen, som foreskrives i en daglig dose på 1 til 2 mg / kg i 4-6 uker.

Ved kontinuerlig bølgende vendende forløpet av sykdommen, med utvikling eller forverring av kronisk infeksjon brukte antibiotika tilsetting av en ny generasjon antibiotika - Sumamed, klatsid etc...

Med hurtigflytende former av sykdommen, er forekomsten av høy ESR, kryoglobulinemi, plasmaferese effektiv med transfusjon av donorplasmaet. I alvorlige tilfeller brukes glukokortikosteroider for å redusere ødem, ledd og magesmerter. Dessverre er det ikke effektivt for hud- og nyreskade. Foreskrive oftest prednisolon i en daglig dose på 2 mg / kg. Varigheten av søknaden og kanselleringsordningen er avhengig av sykdommens kliniske form.

Som hjelpemiddel foreskrives eksterne agenter. Dette, som regel, salver, designet for å gjenopprette elastisiteten til blodkar. Disse inkluderer solkoseryl, acetinsalve. I tilfelle av erosive og ulcerative hudlesjoner, er salver med epiteliserende egenskaper av Vishnevsky, Mikulich, Solkoseril foreskrevet.

Varigheten av behandlingen for hemorragisk vaskulitt avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og i sin kliniske form. Men selv med en lett kurs tar det 2-3 måneder, med et alvorlig tilbakefall - opp til 12 måneder.

diett

Det er svært viktig under behandlingen for å forhindre ytterligere sensibilisering av pasienten. Derfor kreves en diett som utelukker ekstrakter, sjokolade, kaffe, sitrus, jordbær, egg, hermetisert industriprodukter og produkter som er dårlig tolerert av pasienten.

Spesielle dietter foreskrives i tillegg med uttrykte abdominale eller nyresykdommer. Således, med alvorlig nephritis, anbefales det at diett nr. 7 følges uten salt og kjøtt.

outlook

De enkleste former av sykdommen er utsatt for spontan kur etter det første angrepet. I de fleste tilfeller forsvinner symptomene etter 5-6 uker etter starten av den akutte stadien av sykdommen.

I den akutte perioden er den mest farlige komplikasjonen nyresvikt. Med rask framgang av glomerulonephritis er prognosen ugunstig. I sjeldne tilfeller kan døden også oppstå som følge av gastrointestinal blødning, intussusception eller intestinal infarkt, samt på grunn av CNS-skade og utvikling av intracerebral blødning.

Dødelig utfall, som kan forekomme bokstavelig talt i de første dagene fra begynnelsen, er også mulig med en lynrask form av sykdommen.

Les Mer Om Fartøyene