Hemorragisk vaskulitt - årsaker, symptomer og behandling

Hemorragisk vaskulitt betraktes som en sykdom som er en slags immun vaskulitt av små kar og er preget av økt dannelse av immunkomplekser, en økning i permeabiliteten av de vaskulære veggene.

Denne patogen kan utvikles 2-3 uker etter akutt tonsillitt, influensa eller skarlagensfeber. Hemorragisk vaskulitt hos barn er vanligere enn hos voksne.

Barn fra 4 til 12 år er spesielt utsatt for sykdommen. Gutter er 2 ganger mer sannsynlig enn jenter.

årsaker

Hvorfor forekommer hemorragisk vaskulitt, og hva er det? Hemoragisk vaskulitt er også kalt sykdoms Henoch purpura eller kapillyarotoksikoz. Sykdommen er en aseptisk (uten infeksjon), inflammasjon av kapillarvirkningen forårsaket av skadelige immunkomplekser. Kapillyarotoksikoz manifest blødning (blødning), et brudd av intravaskulær koagulering av blodet og blodsirkulasjonen uorden i små blodkar.

Årsakene til hemorragisk vaskulitt hos voksne og barn er delt inn i flere typer:

 • komplikasjoner etter en smittsom sykdom (ondt i halsen, influensa og ARVI, skarlagensfeber og vannkopper) forårsaket av virus, bakterier eller parasitter;
 • mat- eller narkotikaallergi;
 • hypotermi eller individuell intoleranse mot vaksinen;
 • genetisk predisposisjon.

Prinsippet om mekanismen for utvikling av hemorragisk vaskulitt er dannelsen av immunkomplekser. Under blodsirkulasjonen kan disse kompleksene deponeres på de indre overflatene av små fartøyers vegger og derved forårsake skade ved forekomsten av en etterfølgende aseptisk betennelse.

Med betennelse i vaskulasjonen minker elasticiteten. Som et resultat blir det gjennomtrengelig og danner lumen, som fører til fibrinavsetninger og blodpropper. Ut fra dette er det patologiske tegn på vaskulitt mikrotrombose og hemorragisk syndrom (blåmerker).

klassifisering

Avhengig av den kliniske varianten av kurset, opptrer hemorragisk vaskulitt:

 • hud;
 • ledd;
 • abdominal (det vil si fra siden av magen);
 • nyre;
 • kombinert. Enhver kombinasjon er mulig. Ofte er det en kutan-felles variant, som ellers kalles enkel.

Avhengig av varianten av kurset, kan sykdommen være:

 • lynrask (i flere dager);
 • akutt (opptil 30-40 dager);
 • langvarig (i 2 måneder eller mer);
 • tilbakevendende (gjentatt utseende av tegn på sykdommen 3-4 ganger eller mer i flere år);
 • kronisk (kliniske symptomer vedvarer i mer enn 1,5 år og mer) med hyppige eller sjeldne eksacerbasjoner.

Sykdomsgrad:

Kliniske manifestasjoner

Hyppigheten av de viktigste kliniske manifestasjonene av hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne:

 • flekkutslett på huden (hudhemoragisk utslett) - 100%;
 • leddssyndrom (smerte i anklene) - 70%;
 • abdominal syndrom (buksmerter) - 60%;
 • nyreskade - 30-35%;

I denne sykdommen kan det påvirke karene i et hvilket som helst område, inkludert nyrer, lunger, øyne, hjerne. Hemorragisk vaskulitt uten nederlag av indre organer - det mest gunstige løpet av hele gruppen av denne sykdommen.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt

I tilfelle av hemorragisk vaskulitt er symptomene svært forskjellige, men alle berørte har hudskader. Det kan manifestere seg i begynnelsen av sykdommen, og etter utseendet av andre symptomer. Den mest typiske er utseendet på purpura - fine sparsomme (1-3 mm) blødninger som er palpert. Dette utslettet er symmetrisk og er i utgangspunktet på føttene og bena, i fremtiden kan det spre seg høyere. I tillegg til purpura kan andre elementer i utslettene (vesikler, petechiae, erytem og selv nekroseområder) også vises.

Hos 70% av pasientene oppdages slike symptomer på hemorragisk vaskulitt som involvering av felles overflater. Dette symptomet forekommer ofte med utslett i den første uken av sykdommen. Leddskade kan være ubetydelig og forårsake kortvarig smertefullt, men noen ganger mer omfattende når påvirkes ikke bare stor (ankel og kne), men lite leddflaten. Det er hevelse og formen på fellesoverflaten endres, og smertefulle opplevelser kan vare fra 2 timer til 5 dager. Sykdommen forårsaker imidlertid ikke alvorlig deformasjon av leddflatene.

Den mest alvorlige lesjonen i mage-tarmkanalen. Noen ganger oppstår magesmerter før utslett. De oppstår når blødninger vises på tarmveggen og er av kramper. Ofte er disse smerter inntreffer i navlen, i den høyre iliaca, ribben og ligner et bilde av akutt abdomen forårsaket av blindtarmbetennelse, intestinal obstruksjon eller perforering av sår. Smerter varer i hovedsak tre dager. Men noen ganger opptil ti dager. Ofte blir de ledsaget av kvalme og blodig oppkast, så vel som utseendet av blod i avføringen. I noen tilfeller utvikles tarmblødning, som følge av en kraftig reduksjon i blodtrykk og sammenbrudd.

Til de mer sjeldne tegn på vaskulitt kan tilskrives nyreskader i form av glomerulonephritis og lungesyndrom, som manifesteres av hoste og kortpustethet.

Forskjellen mellom symptomer hos barn og voksne

 • Utbruddet av sykdommen er slettet, symptomene er mildere.
 • Abdominal syndrom forekommer hos bare 50% av pasientene, og er sjelden ledsaget av kvalme og oppkast.
 • Nyreskade fører til utvikling av kronisk diffus glomerulonephritis, med dannelse av kronisk nyresvikt.
 • Mer enn 30% av barna utvikler feber.
 • Karakteristisk akutt utbrud og sykdomsforløp.
 • Abdominal syndrom ledsages av en løs avføring med blodårer.
 • Nyrene er ofte involvert i prosessen fra begynnelsen, med påvisning av hematuri og proteinuri i urinanalyser.

Hemorragisk vaskulitt: foto

Som den blødende vasculitt på bena ser, gir vi detaljerte bilder av symptomene.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner av hemorragisk vaskulitt inkluderer:

 • intestinal obstruksjon;
 • pankreatitt;
 • perforering av mage og tarmsår;
 • peritonitt;
 • posthemorrhagisk anemi
 • DIC-syndrom med trombocytopeni;
 • trombose og hjerteinfarkt i organer;
 • cerebrale lidelser, nevritt.

Komplikasjoner ved hemoragisk vaskulitt forekommer bare i tilfeller av forsinket behandling, så det er veldig viktig som det er mulig å starte behandling raskt. Det er kjent at enhver sykdom er mye lettere å behandle ved begynnelsen av utviklingen. Selvmedisinering, ukontrollert inntak av medisiner eller tradisjonell medisin vil føre til en forverring av pasientens tilstand.

diagnostikk

Hvis du mistenker en hemorragisk vaskulitt, vil legen undersøke pasienten, samle en anamnese, foreskrive laboratorie- og diagnostiske undersøkelser som vil bidra til å gjøre et komplett bilde av sykdommen og foreskrive riktig behandling.

De viktigste metodene for å diagnostisere hemorragisk vaskulitt er følgende undersøkelser:

 1. Koagulasjon.
 2. Identifikasjon av sirkulerende immunkomplekser (CEC).
 3. Bestemmelse av immunglobuliner av klasse A (forhøyet) og G (redusert), kryoglobuliner og komponenter i komplementsystemet.
 4. Biokjemisk analyse (proteinfraksjoner, CRP, antistreptolysin O, seromucoid).
 5. En generell (utvidet) blodprøve med beregning av de absolutte verdier av leukocyttallet.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Lys kutane manifestasjoner av syndromet kan omfatte ambulerende (men seng!) Regime med obligatorisk samsvar med en spesiell diett (med unntak av kjøtt, fisk, egg, forplikter allergener, nye produkter) og ansettelse av medisinsk behandling. Imidlertid krever sykehusopphold, konstant medisinsk overvåkning, og i det tilfellet som involverer indre organer i den patologiske prosess den akutte fasen - bruk av et stort antall medikamenter i henhold til særskilte ordninger, og i visse doser.

Behandlingens art for hemorragisk vaskulitt varierer avhengig av sykdomsfasen:

 • debut, tilbakefall, ettergivelsesperiode;
 • klinisk form - enkel (kutan), blandet, med nyreskade;
 • alvorlighetsgraden av de kliniske manifestasjoner - lys (tilfredsstillende helsetilstand, neobilnye utslett, kan være smerte i ledd), middels (multiple utslett, leddsmerte, artritt, magesmerter, spor av blod eller protein i urinen), alvorlig (renne utslett, nekrose elementer, tilbakevendende angioødem, vedvarende smerte i magen, gastrointestinal blødning, blod i urinen, nefrotisk syndrom, akutt nyresvikt);
 • arten av sykdomsforløpet - akutt (opptil 2 måneder), langvarig (opptil 6 måneder), kronisk (tilbakevendende eller utvikling av jade Shenlaine - Genocha).

Ordningen med narkotikabehandling omfatter:

 1. Dezagreganty - kurantil 2-4 mg / kg per dag, trental intravenøst ​​drypp.
 2. Heparin i en dose på 200-700 enheter per kilo kroppsvekt per dag subkutant eller intravenøst ​​4 ganger daglig, avbrytes gradvis med en reduksjon i en enkelt dose.
 3. Aktivatorer av fibrinolyse er nikotinsyre.
 4. I alvorlige tilfeller utnevne plasmaferes eller glukokortikosteroidbehandling.
 5. I unntakstilfeller, bruk cytostatika, som for eksempel azathioprin eller cyklofosfamid.

Varigheten av behandling av hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og i sin kliniske form. Vanligvis tar det 2-3 måneder med et mildt kurs, 4-6 måneder med en moderat og opp til et år med en alvorlig løpet av Shenlaine-Henoch sykdom, ledsaget av tilbakefall og nephritis.

Behandling av pasienter med hemorragisk vaskulitt er komplisert av det faktum at nå er det ingen medisiner som effektivt undertrykker den viktigste patologiske prosessen, uavhengig av plasseringen. Det er nødvendig å utelukke effekten av bevisst aktive antigeneffekter, spesielt de som har kronologisk sammenfalt med kliniske manifestasjoner av sykdommen.

diett

Det er svært viktig under behandlingen for å forhindre ytterligere sensibilisering av pasienten. Derfor kreves en diett som utelukker ekstrakter, sjokolade, kaffe, sitrus, jordbær, egg, hermetisert industriprodukter og produkter som er dårlig tolerert av pasienten.

Spesielle dietter foreskrives i tillegg med uttrykte abdominale eller nyresykdommer. Således, med alvorlig nephritis, anbefales det at diett nr. 7 følges uten salt og kjøtt.

Til hvilken lege å søke

Hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne behandles av en reumatolog. Med tap av ulike organer trenge råd av spesialister: en dermatolog (hud), gastroenetrologa (tarmen), nevrologen (hjerne), nyre (nyre), kardiologi (hjerte), pulmonologist (lunge). Det er ønskelig å inspisere immunologen for rettidig diagnose av komplikasjoner etter å ha tatt medisiner.

outlook

Med hemorragisk vaskulitt er prognosen ganske gunstig. I sjeldne tilfeller kan døden forekomme i den akutte fasen av sykdommen på grunn av komplikasjoner fra mage-tarmkanalen (blødning, intussusception, intestinal infarkt). Et dødelig utfall kan også være en konsekvens av akutt nyresvikt eller skade på sentralnervesystemet.

Noen pasienter med hemorragisk vaskulitt kan utvikle en kronisk nyresykdom. Om lag 25% av pasientene med nyreskade i den akutte fasen av sykdommen har endringer i urinsediment i flere år; Det endelige resultatet av sykdommen hos slike pasienter er ukjent.

Hemorragisk vaskulitt: bilder, årsaker og metoder for behandling hos barn og voksne

Hemorragisk vaskulitt har også navnene på allergisk purpura, kapillarotoksikose eller, etter navnet på forfatterne som er beskrevet, er Shenlen-Henoch sykdommen. Sykdommen er inkludert i en stor gruppe vaskulittider, betennelser i kar av forskjellige typer og størrelser.

Egenheten ved reaksjonen av vaskemuren er aseptiske forhold (fravær av et middel) og den overordnede rollen som en uttalt allergisk reaksjon. Sykdommen er ledsaget av økt trombose, nedsatt mikrocirkulasjon av blod i vev og indre organer, noe som fører til skade på nyrene, leddene, fordøyelsesorganene.

Flere menn er utsatt for kapillarotoksikose før 20 år, barn fra 7 til 13 år. Forekomsten i disse befolkningsgruppene er fra 14 til 24 per 10000.

Hva er det

Hemorragisk vaskulitt er en revmatisk systemisk sykdom kjennetegnet ved kronisk betennelse i kapillærene, arteriolene og venulene som mater huden, leddene, bukorganene og nyrene. Et annet navn på hemorragisk vaskulitt er Shenlen-Henoch sykdom.

årsaker til

Årsakene til sykdommen er ikke akkurat etablert. Det anses å være dets autoimmune. Imidlertid ble det oppdaget en forbindelse med faktorer for aktivering av patologiske prosesser. De inkluderer:

 • traumatisk hud og skader på skaden;
 • bæres virale og bakterielle infeksjonssykdommer, er særlig lagt vekt på akutt og kronisk inflammasjon i de øvre luftveier (influensa, SARS, tonsillitt, sinusitt), meslinger, hyppig angina, varicella, tyfus, streptokokksykdommer;
 • vaksinasjoner med rutinevaksinasjon, profylaktisk bruk av immunglobuliner;
 • matallergi;
 • omorganisering av kroppen i ondartede og godartede svulster;
 • endringer i kvinner under graviditet;
 • effekten av økte doser solstråling (med langvarig solbrenthet), temperaturvariasjoner, stråling;
 • allergiske reaksjoner på medisiner (oftest antibiotika, beroligende og hypotensive stoffer);
 • metabolske forstyrrelser i endokrine sykdommer (diabetes mellitus);
 • genetisk disposisjon i familien.
 • husholdning og profesjonell forgiftning, toxicinfection;
 • hos barn - helminthic invasjon;
 • reaksjon på en bit av insekter.

Hemorragisk vaskulitt hos voksne utvikler oftere i alderen, med svak og nedsatt immunitet.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt, foto

Manifestasjoner av sykdommen avhenger av hvilke organer og systemer de er dekket av. Hemorragisk vaskulitt kan manifestere seg ved en eller flere grupper av symptomer (se bilde). Hoveddelen av følgende:

 • hudskader;
 • felles skade;
 • lesjoner i mage-tarmkanalen;
 • nyresykdom
 • i enkelte tilfeller - lungeskade og nervesystemet.

Den mest karakteristiske er den akutte sykdomsbegivenheten, ledsaget av feber til febernumre. Det er tilfeller når det ikke er noen temperaturøkning.

 1. Hudsyndrom (eller purpura) forekommer hos alle pasienter. Den er vist som en symmetrisk eller melkopyatnistoy maculopapular utslett hemoragisk lokalisert hovedsakelig på extensor overflater av de nedre (mindre øvre) ender, rundt den store ledd og baken. Utslippet kan representeres av enkelte elementer, og kan være intens, kombinert med angioneurotisk ødem. Utslettene har som regel regelmessig bølgete tegn. Ved utryddelse av utslettene forblir pigmenteringen. I tilfelle av hyppige tilbakeslag forekommer huden peeling på utslettstedet.
 2. Articular syndrom observeres ofte samtidig med kutan, mest typisk for voksne. Prosessen innebærer oftest store ledd i beina, mest sjelden - albuene og armbåndene. Smerter, rødhet og hevelse er kjent. Typisk for hemorragisk vaskulitt er den flyktige naturen av felles lesjoner. I 25% av tilfellene går migrerende ledsmerter før hudskader. Det felles syndromet, som varer sjelden mer enn en uke, blir noen ganger kombinert med myalgi og ødem i nedre lemmer.
 3. Hos 2/3 pasienter observeres også abdominal syndrom. Det er preget av smerter i buk av spastisk natur, kvalme, oppkast, mageblødning. Samtidig rapporteres livstruende fenomener bare hos 5% av pasientene.
 4. Nyresyndrom observeres sjeldnere (fra 40 til 60% av tilfellene) og utvikler seg ikke umiddelbart. Det forekommer i form av hematuri (blodutslipp i urinen) av varierende alvorlighetsgrad, i sjeldne tilfeller er utvikling av glomerulonephritis (betennelse i nyrene) av en hematurisk eller nefrotisk form mulig. Oftere forekommer glomerulonephritis i det første året av sykdommen, forekommer sjelden under gjentakelse av hemorragisk vaskulitt eller etter at alle andre manifestasjoner av sykdommen er forsvunnet.

I enkelte tilfeller er det lungeklager - blødning, blødninger. Også sjelden forekommer lesjoner i nervesystemet - hodepine, anfall, muligens utvikling av encefalopati eller polyneuropati.

Hemorragisk vaskulitt hos barn

Symptomer på vaskulitt hos barn, avhengig av hyppigheten av deres forekomst, fordeles som følger:

 • utslett i form av papler og røde flekker - 100% av tilfellene
 • leddgikt og leddsmerter - 82%
 • magesmerter - 63%
 • Nyreskader (glomerulonephritis) - 5-15%.

Oftest kommer utvinningen spontant. Derfor er sykdommen relativt gunstig i barndommen, spesielt dersom næringsreglene følges og den mulige årsaksfaktoren elimineres. Etter at betennelsen minker, er risikoen for tilbakefall maksimal i de første 3 månedene, men kan være senere.

Etter utvinning bør du følge prinsippene for kosttilskudd gjennom hele året og unngå kontakt med allergener som kommer gjennom luftveiene.

Hudsyndrom i det kliniske bildet av vaskulitt er den ledende. Den er preget av følgende funksjoner:

 • Utseendet på et utslett som kalles purpura;
 • dens symmetri;
 • lilla stiger over huden og er godt palpert;
 • På samme tid kan det være røde flekker, kviser og bobler som er preget av kløe;
 • primære utslett på føttene, senere spredte de seg til hofter og rumpe;
 • Etter et par dager blir utslett av lyse røde brune, og så blir blek og forsvinner;
 • Pigmenterte foci kan forbli, som vedvarer lenge.

Utviklingen av glomerulonephritis forekommer vanligvis i en måned fra utseendet til de første symptomene på sykdommen. Nyreskader kan forekomme med minimal manifestasjoner eller være utsatt for aggressiv sirkulasjon. Avhengig av dette, er kliniske og laboratorie tegn på glomerulonephritis svært varierte. De inkluderer:

 • protein i urinen;
 • ødem, noen ganger svært uttalt i nefrotisk syndrom, hvor tap av protein i urinen kan nå 3,5 gram per dag;
 • smerte i lumbalområdet;
 • rødhet i urinen (makrohematuri) eller bare mikroskopisk påviselig tilstedeværelse av røde blodlegemer (mikrohematuria);
 • forbigående trykkøkning.

Abdominal syndrom er en konsekvens av tarmens iskemi. Hos barn er det preget av:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • utseendet av blodige årer i avføringen;
 • diffus smerte i magen som en kolikk;
 • smerte øker etter å ha spist
 • løs avføring.

Abdominal form av hemorragisk vaskulitt ligner "akutt underliv", som tradisjonelt krever kirurgisk inngrep. Men med denne sykdommen er det kontraindisert, fordi forårsaker i nederlag av blodårer. Tilstrekkelig medikamentterapi er nødvendig.

Articular syndrom med hemorragisk vaskulitt har typiske tegn som skiller det fra artikulært syndrom i andre sykdommer (osteorartrose, revmatoid artritt, gikt). Disse inkluderer:

 • fravær av felles ødeleggelse;
 • symmetri av nederlag;
 • Fravær av smertemigrasjon;
 • hyppig skade på ankler og kneledd.

Behandling av et barn med hemorragisk vaskulitt skal begynne på et sykehus. Vanligvis foreslås en tre-ukers hvilerom med en påfølgende ekspansjon.

Hvordan er diagnosen hemorragisk vaskulitt utsatt?

Det er lett nok å eksponere Shenlaine-Henoch sykdommen til en pasient med alle tre hovedsymptomene.

Det er små forskjeller i løpet av sykdommen hos barn og voksne.

 • Mer enn 30% av barna utvikler feber.
 • Karakteristisk akutt utbrud og sykdomsforløp.
 • Abdominal syndrom ledsages av en løs avføring med blodårer.
 • Nyrene er ofte involvert i prosessen fra begynnelsen, med påvisning av hematuri og proteinuri i urinanalyser.
 • Utbruddet av sykdommen er slettet, symptomene er mildere.
 • Abdominal syndrom forekommer hos bare 50% av pasientene, og er sjelden ledsaget av kvalme og oppkast.
 • Nyreskade fører til utvikling av kronisk diffus glomerulonephritis, med dannelse av kronisk nyresvikt.

diagnostikk

Diagnose av sykdommen utføres på en komplisert måte. Først av alt utfører doktoren en muntlig undersøkelse, hvor han finner ut pasientens klager og samler en anamnese. I fremtiden kan følgende studier bli tildelt:

 • Ultralyd i bukhulen og nyrene.
 • Bestemmelse av varigheten av blødning.
 • Gjennomfører en mansjettprøve, samt en prøve av en rundkjørt og en klype.
 • Undersøkelse av avføring.
 • Gjennomføring av immunologiske studier, samt blodbiokjemi.
 • Virologiske studier for å identifisere hepatitt.
 • Gjennomføring av endoskopisk undersøkelse av mage-tarmkanalen.
 • Blodprøven lar deg identifisere et økt antall leukocytter og ESR. Immunologiske abnormiteter observeres også i form av en økning i immunoglobulin A og en reduksjon i nivået av immunoglobuliner G.
 • Under fysisk undersøkelse kontrollerer legen funksjonen av leddene, undersøker nøye huden for å identifisere endringer i fargen og mulige utslett. I tilfelle at det blir hevelse i ansiktet, kan dette tyde på brudd på normal funksjon av urinsystemet. Kontroller også pulsen.

Sykdom skal skilles fra følgende lidelser og forhold:

 • Infeksiv endokarditt.
 • Systemisk vaskulitt (Goodpasturesyndrom, nodulær periarteritt, Behcet's sykdom).
 • Diffuse bindevevssykdommer (systemisk lupus erythematosus).
 • Meningococcemia.
 • Macroglobulinemic purpura Waldenstrom.
 • Yersiniose.
 • Crohns sykdom.

I tillegg kan en trepanobiopsy-prosedyre og en benmarg-undersøkelse foreskrives.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Først er en diett nødvendig (allergifremkallende produkter er utelukket). For det andre, strenge sengestil. For det tredje, medisinering (antiaggreganter, antikoagulanter, kortikosteroider, immunosuppressant-azathioprin, samt antitrombotisk terapi).

Følgende legemidler brukes:

 • aktivatorer av fibrinolyse - nikotinsyre.
 • Heparin i en dose på 200-700 enheter per kilo kroppsvekt per dag subkutant eller intravenøst ​​4 ganger daglig, avbrytes gradvis med en reduksjon i en enkelt dose.
 • dezagreganty - kurantil 2-4 mg / kg per dag, Trental intravenøst ​​drypp.
 • I alvorlige tilfeller utnevne plasmaferes eller glukokortikosteroidbehandling.
 • I unntakstilfeller, bruk cytostatika, som for eksempel azathioprin eller cyklofosfamid.

Generelt er sykdomsforløpet gunstig, og immunsuppressiv eller cytostatisk terapi brukes sjelden (for eksempel ved utvikling av autoimmun nefrit).

 • Varigheten av behandling av hemorragisk vaskulitt avhenger av den kliniske formen og alvorlighetsgrad: 2-3 måneder - med enkel strømning; 4-6 måneder - med en moderat; opptil 12 måneder - med alvorlig tilbakevendende og nefrit av Shenlaine - Genocha; med et kronisk behandlingsløp med gjentatte kurs i 3-6 måneder.

Barn er nødvendigvis på dispensarregistrering. Det utføres i 2 år. De første 6 månedene besøker pasienten legen hver måned, deretter 1 gang 3 måneder, deretter 1 gang hver 6 måneder. Forebygging utføres ved sanering av fokus av kronisk infeksjon. Undersøk regelmessig avføringen for egg av helminter. Slike barn er kontraindisert i sport, ulike fysioterapi og opphold i solen.

Svar på spørsmål

Hva menes med et hypoallergent diett?

 • Først av alt er det nødvendig å utelukke bruk av allergivenlige produkter som egg, sjokolade, sitrus, kaffe og kakao, sjøfisk og sjømat, nøtter. Det er også nødvendig å gi opp fete og stekte matvarer. I dietten bør meieriprodukter med redusert fettinnhold, stewed og kokte retter dominere. Grønne epler, frokostblandinger, kalkun og kaninekjøtt, vegetabilske oljer er tillatt.

Hva er prognosen for hemorragisk vaskulitt?

 • Prognosen, som regel med mild sykdom, er som regel gunstig. Den alvorlige løpet av hemorragisk vaskulitt er fulle av sykdommens tilbakefall og forekomsten av komplikasjoner (nephritis komplisert ved nyresvikt). Med lynrask form er sannsynligheten for et dødelig utfall høyt innen få dager etter sykdommens begynnelse.

Er pasienter som har hatt hemorragisk vaskulitt blitt tatt til dispensarregistrene?

 • Dispensary rekord hos voksne etter at sykdommen ikke er vist. Barn bør observeres i to år. I de første seks månedene av måneden, de neste seks månedene en gang i kvartalet, og det siste året hver 6. måned. Barn bør ikke gå inn for idrett, fysioterapi og isolasjon er forbudt (forbli i solen).

Er det mulig å utvikle komplikasjoner og konsekvenser etter hemorragisk vaskulitt og hva?

 • Ja, sykdommen kan føre til forekomsten av tarmobstruksjon og peritonitt, kronisk nyresvikt, nedsatt funksjon av indre organer (hjerte, lever), anemi og lungeblødning, barn kan utvikle hemorragisk diatese.

Hvordan forhindre eksacerbasjoner?

Pasienten etter utslipp fra sykehuset bør ikke glemme sin sykdom og hjemme. Selvfølgelig, på den tiden vet han allerede alt om sykdommens natur, forebygging av eksacerbasjoner, oppførsel i hverdagen, ernæring og dagens regime. Stupte i en hjemmekoselig atmosfære, vil pasienten ikke være uten resept fra lege for å ta noen form for medisin, ikke nakinetsya på produkter som kan utløse et tilbakefall (allergener), men å spise på samme tid være fullt og hver kveld vil gjøre rolig gang utendørs.

I tillegg er en person kontraindisert:

 • Overdreven spenning, psykisk stress;
 • Vaksinasjoner (kun mulig av vitale årsaker);
 • Sterkt fysisk arbeidskraft (barn er unntatt fra leksjon i fysisk opplæring);
 • hypotermi;
 • Innføring av immunglobuliner (antistapylokokker, tetanus, etc.).

I lys av det faktum at hemorragisk vaskulitt er overveiende en infantil sykdom, er det spesielle anbefalinger for småbarn (eller foreldre?):

 • Hvert halvår besøker et barn den behandlende legen (i fravær av forverring);
 • Klinisk oppfølging minst 5 år dersom nyrene forblir sunne, men hvis de blir rammet, kan kontrollen vise seg å være livslang;
 • Barn er helt unntatt fra fizanatiyah i et år, så gå til forberedelsesgruppen;
 • 3 ganger i året er et obligatorisk besøk til tannlegen og otolaryngologen;
 • Regelmessig analyse av urin (generell og Nechiporenko) og analyse av avføring for helminter;
 • Vaksinasjoner er utelukket i 2 år, og etter denne tiden utføres den planlagte vaksinen, men med tillatelse fra den behandlende legen og under "antihistamindekselet";
 • Overholdelse av antiallergene diett - 2 år;

Råd til foreldre eller andre slektninger om behandling hjemme, forebygging av tilbakefall, ernæring og oppførsel i skolen og hjemme.

Hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne, årsaker og behandling, narkotika

Hurtigsides navigasjon

Forstyrrelsene, som er basert på prosesser av aseptiske inflammatoriske reaksjoner i det kar-systemet av små kar - er hemorragisk vaskulitt (GV). Sykdommen er inkludert i det omfattende registeret over immunokomplekse patologier.

Det er preget av skader på mikroskinner i huden og separate organer, som et resultat av intravaskulær mikrotrombusdannelse. I medisinsk terminologi kan forekomme under navnet revmatisk, allergisk eller anafylaktisk purpura.

Genesis av sykdommen er forårsaket av påvirkning av virus-, parasittiske, bakterielle patogener, og ulike representanter forgiftning å provosere dannelse av eget immunceller - anafylatoksinene (spesifikke immunkomplekser) med virkningen av ødeleggelse. Med en sunn tilstand av kroppen, desinfiserer anafylotoksiner. I syke mennesker akkumuleres de og blir til antigener.

Avsetningen på de intravaskulære veggene forandrer permeabiliteten og forstyrrer blodsirkulasjonsprosessene, forårsaker:

 • aktivering av blodplater;
 • en reduksjon i nivået av antitrombin i blodet;
 • blokkering av fibrinolytisk prosess.

Alt er blitt et sentralt punkt i utviklingen av en masse av små blodpropper i microvasculature i bakgrunnen av redusert blodpropp og allergisk betennelse, forårsaker utvikling av ulike former for hemoragisk vaskulitt hos voksne og barn.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt ved skjemaer

Hemorragisk vaskulittfoto hos voksne

De kliniske manifestasjonene av hemorragisk vaskulitt er forårsaket av en rekke former:

 1. Dermal - hvor den patologiske prosessen utvikler seg bare i huden.
 2. Hud og ledd, på grunn av vedlegget til hudlesjoner, er tegn på leddbetennelse.
 3. Kozhno-abdominal, som manifesterer ikke bare hudendringer, men også funksjonelle abnormiteter i mage-tarmkanalen.
 4. Renal, preget av vaskulær nyreskade og et brudd på filtrering og vannlating.
 5. Kombinert - med tegn på periodiske manifestasjoner av ulike former for sykdommen.

Under hemoragisk vaskulitt hos barn og voksne kan manifestere seg på forskjellige måter: lyn, akutt, subakutt, kronisk, tilbakevendende og kronisk form.

Funksjoner med generelle og kutane egenskaper

Tegn og symptomer på hemorragisk vaskulitt manifesteres uventet uten noen forløpere - økningen i symptomer skjer raskt. Temperaturen kan være subfebril, men oftere veldig høy, spesielt hos voksne pasienter. Det er første forgiftningssymptomer. Denne tilstanden er iboende i mange sykdommer, noe som gjør diagnosen vanskelig.

Hemorragisk vaskulittfoto av et utslett på baken

Et særegent trekk ved hemorragisk vaskulitt er symmetriske hudutslett på baksiden av føttene, benets ben og overflaten på baken. På ryggen, magen og armer, er utslett et sjeldent fenomen, og palmer, ansiktets hud, såler og cervical region - utslett er ikke typisk. De er preget av en annen fargepalett:

 • lyse røde små blærer;
 • Nodulære papiller, blek med lite trykk;
 • papulære lilla knop og blå farge med subkutan petechiae;
 • hemorragisk rødt utslett på slimhinnen i svelget og munnen.

Dimensjonene av elementene i utslett varierer og kan nå 1 cm. Den forblir på kroppen i opptil 4 dager, bleker og forsvinner. Den neste bølgen av hudutslett forekommer en etter en og en halv uke.

Første tegn kutan vaskulitt, hemoragisk vises så liten subkutan blødning (petekkier), lokalisert på de øvre deler av fot og legg. Noen ganger stikker de ut på huden på armene, ryggen og magen. I det berørte området - under håret på hodet, rundt omgangen, er det alvorlig kløe-symptomatologi og smerte.

Lips, øyelokk, grøntområde svulmer. Etter utslaget på utslett, forblir det pigmentering i deres sted, som gir peeling i perioden med tilbakefall. Cicatricial formasjon er mulig med fusjon og nekrose av enkelte områder av utslett, og sekundære infeksjoner er festet.

Når hemorragisk vaskulitt er preget av manifestasjon av ulike syndromer (et kompleks av symptomer) som er forbundet med mange patologiske prosesser. For eksempel:

Articular syndrom hemorragisk vaskulitt manifesterer seg i nesten halvparten av voksne pasienter. Inflammatoriske prosesser er utsatt for store felles grupper av ben. Noen ganger påvirker inflammatoriske reaksjoner albuen og leddleddene og kan utvikle seg i løpet av uken, og til og med før hudskade.

I dette tilfellet er det: hevelse og rødhet i beina, migrerende ømhet i lemmer og manifestasjon av myalgi (muskel smerter). Et intensivt smertsyndrom med alvorlig betennelse og hevelse kan føre til endring i gangarter. Articular deformasjoner og svekket motor funksjoner, som regel, forekommer ikke.

Gastrointestinalt syndrom (abdominal) preges av kortsiktig kolikk, kvalme, oppkast. Det manifesterer samtidig med en hudlesjon eller litt senere. Vesentlige brudd på pasientens tilstand forekommer ikke. Hvis symptomene på hemorragisk vaskulitt ikke behandles i tide, er det tegn på tarm og mageblødning - oppkast med blod urenheter og diaré med blod.

Ved alvorlige lesjoner er manifestasjoner av intestinal invaginering (obstruksjon), perforering (perforering av tarmen) og peritonitt (betennelse i peritoneum) mulige. Symptomer på dette syndromet manifesterer seg: svakhet, støyfølelser i hodet og flimrende for øynene, svimmelhet, takykardi og svimmelhet.

Manifestasjon av nyresyndrom Det er notert hos mer enn halvparten av pasientene etter en uke med hudutslett. Det er isolert svært sjelden. Det forårsaker utvikling av en akutt form for glomerulonefrit av auto-allergisk natur med inflammatoriske prosesser i hele nyreapparatet, og en kraftig nedgang i tonen i de vaskulære senger.

I urinen er det kjent forurensninger i blodet, på grunn av svekkelsen av de betændte veggene i arteriolene, gjennom hvilke erytrocytter fritt perkolerer.

Lungendringer manifesterer seg som et resultat av nederlaget i luftveiene og pulmonale lobuler av pasienten. De viser hoste og kortpustethet, urenheter av blod i sputumet på grunn av økt kapillærblødning.

Kardiovaskulære endringer karakteristiske tegn på alvorlig takykardi og predisponering for arytmi.

Syndrom av nederlaget i nervesystemet betraktes som en negativ konsekvens av hemorragisk vaskulitt. Det er forårsaket av spredningen av den inflammatoriske prosessen utenfor grensene for den vaskulære lesjonen, som involverer hjernehyllet i prosessen. Derfor er symptomatologien manifestert tegn på encefalitt og meningitt - alvorlige migrene, ataksi (nedsatt koordinering), kramper.

Hemorragisk vaskulitt hos barn, funksjoner

Utviklingen av hemorragisk vaskulitt hos barn skyldes:

 • en uttalt eksudativ komponent;
 • tilbøyelighet til generaliseringsprosesser;
 • utvikling av abdominal syndrom;
 • begrenset angioødem;
 • akutt manifestasjon av symptomer og en tendens til tilbakefall.

hemorragisk vaskulittfoto hos barn

Hos halvparten av barndommen oppstår hemorragisk vaskulitt uten manifestasjon av kutan form av sykdommen. Målet med inflammatoriske prosesser er mage-tarmkanalen og leddene, nyrene og hjertepatologiene er sjeldne. Generelt har inflammatoriske prosesser ingen alvorlige konsekvenser.

Med rettidig behandling begynt, er prognosen for barns hemorragisk vaskulitt god. En viktig betingelse for en god prognose er å forhindre overgang av sykdommen til kronisk form. Mangelen på evnen til å nøyaktig bestemme sykdommens opprinnelse, tvinger overholdelsen av barnets beskyttelsesregime gjennom livet.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt hos barn manifesteres ofte på våren, etter overføringen av ARI. Utbruddet kan forekomme asymptomatisk i flere uker, og temperaturen stiger til et kritisk nivå. Barnet er svakt, beruselses symptomene uttrykkes, huddekslene blir bleke. Etter et fall i temperatur begynner utslett.

Kutan manifestert rikelig, stor (opptil 10 mm), ofte blødende utslett som papler, litt utstående over hudoverflaten i ben, føtter, og bakende. Ofte, et rikelig utslett, som føres av kløe og prikkeri. Rashes på beina fusjonerer ofte, men hvis det ikke er noen bølge, blekner de og forsvinner.

Størstedelen av smårollene har ømhet i magen, oppkast med blod og forekomst av blodige urenheter i avføringen kan vises. Fire dager senere går smertene forbi. Tegn på nyreskade kan oppstå nesten en måned etter sykdomsutbruddet, som er et kjennetegn for hemorragisk vaskulitt.

Ved nyreintegrasjon er det mulig å utvikle akutt gromerulonephritis, manifestert av hevelse i ansiktet og lumbalområdet. I urinen er det blod og mengden proteinutfelling øker.

Behandling av hemorragisk vaskulitt bør være akutt, ettersom sykdommen utvikler seg raskt, noe som skaper en reell trussel om utviklingen av CRF-syndrom.

Ellers er det stor risiko for å utvikle en lynrask form av sykdommen, der akutte prosesser med nyresvikt kan forvandle seg til dødelighet innen få timer. I hjertet av sykdomens lynkurs er prosesser av en hyperergisk reaksjon med den påfølgende dannelsen av akutte nekrotiske tromboser.

Et slikt kurs av hemorragisk vaskulitt er typisk for barn opp til to år. Det kan være et resultat av vannkopper, rubella eller skarlagensfeber. Tegn på sykdommen manifesteres av store områder av kutan blødning, i form av nekrose og store utslippspunkter av cyanotisk natur med videre utvikling av gangrene av føtter og hender, sjokk og koma.

Behandling av hemorragisk vaskulitt, narkotika

Utvelgelse av terapeutisk behandling av hemorragisk vaskulitt er basert på diagnostiske data og pasienthistorie. Det er rettet mot å eliminere provokerende faktorer.

 1. Når et infeksjonsfokus er funnet, blir det sanitisert med desensibiliserende stoffer - Pantothenate, Pangamate og Glycerophosphate.
 2. Samtidig er antihistaminmedikamenter og anabole medisiner foreskrevet for å forbedre immunitetsegenskapene. - "Deca-durabolila", "Nerobolila", Nerboletta "," Orotat av kalium " Metilitacil og "Fitina".
 3. For å styrke vaskulær permeabilitet og komprimering av endotelet, kan vitaminpreparater som "rutin", "ascorbinsyre", "u-vitamin" og "biotinin"
 4. Blant de medikamenter som stimulerer stoffskiftet og trofisme forbedre vev er mest effektive middel for den "Pro-dektina", "Diprofena", "Solcoseryl", "komplamin" og "nikoshpan".
 5. I alvorlige former for sykdoms-fulminant kurs med utvikling av nekrose, brukes velprøvde hingaminbaserte legemidler som hemmer dannelsen av antistoffer og styrker strukturer av bindevev, spesielt det interstitielle stoffet. Disse inkluderer - "Delagil", "Resorchin" "Plakvenil" og preparater av NSAIDs.
 6. Restaurering av elastisitet i vaskulære vegger og styrking av dem oppnås ved ytterligere behandling med eksterne midler - salver "Dibulonovoy", "Ateminova", "Solkoseril" og "Venorutonova".
 7. Eliminering av erosive og ulcerative formasjoner oppnås ved bruk av salver av Mikulich og Vishnevsky eller Iruksol.

Det er ikke en enkelt spesifikk terapi for hemorragisk isjias. Det er lettere å behandle patologi, der det er mulig å etablere et bestemt allergen som påvirker utviklingen. Når en infeksjon oppdages, brukes stoffer for å eliminere det, symptomene stoppes av preparater av en gruppe salicylater.

Heparinoterapi (kryoplasma eller curantyl) utføres under streng tilsyn av en lege. I den akutte fasen av sykdommen, for å forhindre komplikasjoner av hemorragisk isjias (intestinal obstruksjon, perforering eller perforering) - er det behov for tidlig kortikosteroidbehandling.

Hva kan være prognosen?

Generelt er utsikterna gunstige. Et større antall pasienter opplever gjenoppretting, selv om et tilbakevendende kurs også er mulig.

Alvorlige nyresviktskomplikasjoner er svært sjeldne, hovedsakelig med en raskt utviklet sykdom. I noen form for hemorragisk vaskulitt anbefales pasienter ikke å ha en allergisk effekt.

Hemorragisk vaskulitt

Hemorragisk vaskulitt er en sykdom forbundet med ødeleggelsen av kroppens mindste blodkar: kapillærer, venuler og arterioler. Hemorragisk vaskulitt ledsages av en aseptisk betennelse og et brudd på den strukturelle organisasjonen av veggene til fartøyene av liten kaliber. Som et resultat av skade på veggene av venoler, arterioler og kapillærer, er det risiko for økt trombose. Lider små kar av huden og indre organer. Nedfallet av hudkarillærene fører til en merkelig utslett, i forbindelse med hvilken hemorragisk vaskulitt også kalles allergisk purpura. Denne sykdommen forekommer hovedsakelig hos barn og / eller pasienter yngre enn 20 år. Den høyeste forekomsten av hemorragisk vaskulitt forekommer vanligvis i løpet av våren.

I 1832 ble han først beskrevet hemorragisk vaskulitt av doktoren Shenlaine, og senere, i 1874, skrevet et vitenskapelig papir om emnet av sykdommen av Dr. Genoch. Til deres ære kalles hemorragisk vaskulitt også Shenlein-Henoch sykdommen.

Hemorragisk forårsaker vaskulitt

Utløsermekanismen ved forekomsten av hemorragisk vaskulitt er overført infeksjon i øvre luftveier. De vanligste patogenene er hemolytiske streptokokker, respiratoriske virus, mykoplasma. Men ikke bare disse patogenene provoserer en allergisk reaksjon i form av hemorragisk vaskulitt. I utløsers rolle kan det fungere vaksiner, visse typer medisiner, matallergene, insektbitt, hypotermi, brennesykdom. Det er tilfeller av hemorragisk vaskulitt som respons på streptomycin, penicillin, sulfanilamid, barbiturater, kinin.

For fremveksten av hemorragisk vaskulitt er også nødvendig en spesiell tilstand av immunsystemet. En person er utsatt for atopiske reaksjoner og allergier. Dette bidrar til dannelsen av hemorragisk purpura.

Immunsystemet aktiverer et antall stoffer, det såkalte komplementsystemet, som angriper komponentene i fartøyets vegg. Dannede immunkomplekser blir introdusert i den skadede veggen. Aktivering av blodproppingsprosessen skjer, noe som fører til dannelsen av mikrotrombi. Når blodkarets vegger slutter å være integrert, går de ensartede elementene i blodet ut i vevet, og danner dermed et hemorragisk syndrom.

Hemorragisk vaskulitt kan følge en metabolsk lidelse. Graviditet er en faktor som bidrar til forekomsten av hemorragisk vaskulitt. Kroppen til en kvinne i denne perioden er utsatt for ulike påvirkninger fra utsiden. I dette tilfellet kan det oppstå forsinkelser i moderkroppen, fostrets hypoksi, forsinkelse i fostrets utvikling.

Hemorragisk vaskulitt symptomer

Når hemorragisk vaskulitt utvikler et stort antall symptomer. I begynnelsen er det feber med høye tall og alvorlig hodepine. Pasienten er bekymret for smerter i de store leddene. I magen er det smerte og ubehag for usikker lokalisering. Det er en forstyrrelse av avføringen. Over tid er høy feber erstattet av subfebrile.

Hemorragisk vaskulitt i de første dagene av sykdommen kan ikke manifestere seg på noen måte. Etter en stund på kroppen begynner å oppstå blødninger, og lokaliseringen kan være forskjellig. Utslett er monotont, har form av småpunktspurpura, som har en tendens til å fusjonere. Elementene i utslett er oftest plassert på bakken og naturlig traumatisering av huden, dvs. på innsiden av lårene, på håndflatene, føttene, på setet på beltet, etc.

Forstyrrelser med hemorragisk vaskulitt er symmetriske og ledsaget av kløe. Noen ganger, mot bakgrunn av hemorragisk purpura, kan andre elementer i utslettene oppstå: blærer, okser, angioødem. I alvorlige tilfeller blir utslettene til erytem og nekrotisk, noe som resulterer i sårdannelse av huden. Toppen av utslett varer i to dager. Deretter reverseres elementene i utslett, blir crimson, og deretter få en brun fargetone. Denne fargen indikerer nedbrytning av hemoglobin av ekstravaskulære erytrocytter. Med fremdriften av hemorragisk vaskulitt kan utslaget være bølget, omtrent 3-4 ganger.

Articular syndrom forårsaker smerte i store ledd med hemorragisk vaskulitt. Som regel lider kne- og ankelproblemer. Smerten er så sterk at pasienten er immobilisert en stund. Samtidig er det ingen objektive radiografiske data som viser felles sykdommer. I sjeldne tilfeller kan hemarthroses vises, som kan ses på radiografiske bilder. Artralgier med hemorragisk vaskulitt er ustabile. I sjeldne tilfeller oppstår et stabilt smerte symptom. Men oftest varer varigheten av det smertefulle felles symptomet ikke over 2 uker.

Forekomsten av abdominal syndrom med hemorragisk vaskulitt er forårsaket av blødning i tarmveggen og impregnering med blod av tarmens mesenteri. Det manifesterer seg i form av kvalme, oppkast, nedsatt absorpsjon av næringsstoffer fra mat, flatulens. Ofte kan en slik manifestasjon av hemorragisk vaskulitt forveksles med akutt pankreatitt, cholecystitis, appendisitt. Det kan være en væske blodig avføring, oppkast med blodårer. Faren for abdominal manifestasjoner reduseres til forekomsten av komplikasjoner i form av peritonitt, perforering av tarm og blødning.

Nyrenes nederlag med hemorragisk vaskulitt er assosiert med dannelsen av blodpropper i kapillærene i nyreglomeruli. Som et resultat oppstår glomerulonephritis. De første symptomene på glomerulonephritis kan manifesteres etter utryddelsen av symptomene beskrevet ovenfor. På bakgrunn av tilsynelatende velvære begynner hematuri. Immunavhengig glomerulonefritis utvikler oftest til nyresvikt. Og nyresvikt, som kjent, har en kronisk bølgete karakter. Over tid utvikler hypertensive, proteinuriske syndrom. Men dette resultatet er typisk for pasienter med middelaldrende hemorragisk vaskulitt.

Sjeldent utvikles symptomer på lungebetennelse på bakgrunn av hemorragisk vaskulitt. I dette tilfellet er det rikelig lungeblødninger. På roentgenogrammet blir sider av infiltrert lungevev påvist. Noen ganger kan hjerneblødninger med akutte cerebrale symptomer oppstå. Det er tilfeller av kvelning ved angiødem i strupehode.

Følgende varianter av det kliniske løpet av hemorragisk vaskulitt er notert:

1) fulminant kurset er preget av utbruddet og utviklingen av alle symptomene innen få timer;

2) akutt hemorragisk vaskulitt utvikler seg om noen dager;

3) det forlengede kurset er preget av manifestasjonen av alle symptomene i lang tid, uavhengig av behandlingen;

4) en tilbakevendende variant av kurset er preget av en bølge av eksacerbasjoner;

5) kronisk vedvarende variant manifesteres ved konstant tilstedeværelse av petechiae på huden.

Hemorragisk vaskulitt hos barn

hemorragisk vaskulittfotografier av barnet

Foreldre kan selvsagt merke til utbruddet av hemorragisk vaskulitt. Det begynner som de farligste sykdommene, med symptomer på generell ulempe. På dette stadiet er det viktig å konsultere en lege, der foreldres frykt vil bli bekreftet og nektet.

Barnet er rastløs eller tvert imot, det er økt svakhet, han har ingen appetitt. Tidligere aktiv og rastløs baby er passiv og viser ikke interesse for leker. Foreldre kan oppdage hevelse og økning i knel og ankelleddet. Temperaturen er forhøyet. Gutten klager over smerter i magen.

Noen dager senere vises utslett på huden. De er lokalisert på fleksorflatene på lemmerne. Hvis sykehusinnleggelse ikke har blitt utført før, så er det på dette stadiet å gå til sykehuset. Selvmedisinering i dette tilfellet kan forverre situasjonen. Hos barn er ofte hemorragisk vaskulitt forårsaket av allergiske reaksjoner. Derfor er det nødvendig å eliminere allergenet så snart som mulig.

Etter sykehusinnleggelse gjenopprettes 95% av barna, og hemorragisk vaskulitt og konsekvensene forstyrrer dem ikke lenger.

For å forebygge hemorragisk vaskulitt er det nødvendig å utøve, hærde. Det er nødvendig å beskytte barnet mot allergenet og mindre urimelig å ta medisiner.

Skjemaer av hemorragisk vaskulitt

I den kliniske manifestasjonen av hemorragisk vaskulitt kan det være forskjeller. Ulike mennesker domineres av dette eller det syndromet. Derfor har flere former for denne patologien blitt identifisert, siden et annet klinisk kurs krever spesifikk terapi. Det er vanlig å isolere kutan, dermal-artikulær, abdominal, nyre og blandet form av hemorragisk vaskulitt.

Kombinert kombinasjoner inkluderer vanligvis en hudfuglvariant av sykdommen, som også kalles enkel.

Avhengig av flyt, kan denne tilstanden være akutt (som varer 30-40 dager.), Fulminant (utvikles under lese dager) langvarige (som varer mer enn to måneder), tilbakevendende (sykdomssymptomer vises igjen 3-4r. I løpet av de neste par år) og kronisk (symptomatologien varer i mer enn et og et halvt år med sjeldne / hyppige eksacerbasjoner).

Diagnose av hemorragisk vaskulitt inkluderer en anamnese, som indikerer tilstedeværelsen av tidligere infeksjon, medisinering, vaksinasjon. Det er også en enkel måte å diagnostisere purpura med mansjett på. Luften i mansjetten pumpes inntil pulsen på den radiale arterien følges minimalt. Noen få minutter senere fjernes mansjetten. Testen anses å være positiv når småblødninger utvikles på underarmen. Dette skyldes økt traumatisme i blodårene under hemorragisk vaskulitt. Du kan sjekke om hemorragisk vaskulitt med sterk klemming av huden - et symptom på "klype".

På et sykehus brukes biomikroskopi av bulbar conjunctiva til å identifisere det såkalte slamfenomenet.

Blodprøver viser en liten økning i leukocytter, skiftende leukocyttformelen til venstre. Anemisk syndrom er bestemt i massive blødninger, en økning i frekvensen av erytrocytsedimentering. I urinen bestemmes det av et stort antall proteiner, røde blodlegemer, sylindere.

Biokjemisk analyse av pasientens blod med hemorragisk vaskulitt indikerer en økning i alfa- og gamma-globuliner, fibrin, fibrinogen. Blodinnholdet i von Willebrand-koagulasjonsfaktoren, som dannes i endotelceller, øker flere ganger.

Endoskopisk undersøkelse av tarmen hos en pasient med hemorragisk vaskulitt avslører punktblødninger i slimhinnen.

Når det utføres en biopsi av huden, oppdages infiltrater som inneholder immunoglobuliner.

Før diagnose av hemorragisk vaskulitt er det nødvendig å foreta en differensialdiagnose. I tilfelle av abdominal hemorragisk vaskulitt, er det nødvendig å skille den fra akutt blindtarmbetennelse, pankreatitt, cholecystitis, tarmobstruksjon, peritonitt. Kutan hemorragisk sykdom manifestert utslett, som kan være i meningokokk-meningitt, paraneoplastic syndrom, cryoglobulinemic vaskulitt, sepsis, trombocytopeni.

Hemoragisk vaskulitt behandling

Alle pasienter med hemorragisk vaskulitt skal bli innlagt på akutt stadium. Det er nødvendig å unngå hypotermi og stress på beina. I behandlingsperioden er vaksinasjoner og vaksiner ekskludert. Det skal alltid huskes at mange stoffer er kontraindisert hos slike pasienter, for eksempel antibiotika, vitaminkomplekser, sulfonamider, aminokapronsyre, kalsiumpreparater, etc.

Alle smittefelt trenger umiddelbar sanering. Men antibiotikabehandling bør ikke være grunnløs.

Angi heparin subkutant i en dose på 2500-5000 enheter med en multiplikasjon på 2-4 r per dag. Hvis denne dosen er ineffektiv, bør den økes til en daglig dose på 30.000-40000 enheter. Behandlingens varighet av kutan form er 3 uker. Nyreform krever behandling med heparin i 6 uker. Du kan også bruke Fraksiparin og Fragmin. Ved behandling av hemorragisk vaskulitt med antikoagulantia, bør en blodkoagulerbarhetstest utføres regelmessig.

Som antiblodplatemidler som brukes Aspirin i dose på 75 mg d, tiklopidin, 0,2 g av et antall 3 r d, Dipiridomol, klopidogrel.

For å undertrykke de økte blodplateaggregasjonsinhibitorer av tromboksan brukes (Ridogrel), trombin reseptorblokkere (Vaniprost) trombinreseptorantagonister (Absiksimab, tirofiban, Integrilin) ​​i 6 måneder.

Ganske gode resultater oppnås etter å ha tatt Dapsone (50-100 mg per 2 p d) sammen med Pentoxifylline (0,4 g til 3 p d). Disse stoffene forbrukes innen 5-6 dager og med en etterfølgende pause i 1 dag.

Kløe på huden elimineres effektivt med antihistaminer: Tavegil (0.001 g, 2 r d), Suprastin (0,025 ganger 3 rd).

Som alle allergiske sykdommer, bør hemorragisk vaskulitt behandles, og begynner med rensing av kroppen av unødvendige metabolske produkter. Sorbenter brukes til å rense mage-tarmkanalen. All kjent sorbent er aktivert karbon. Det finnes også sorbenter som Lactofiltrum, Enterosgel. Du kan også bruke hvit kull, det er mer aktivt enn vanlig kull flere ganger.

Effektiv i hemorragiske vaskulittblokkere av histaminreseptorer. Histamin er en biologisk aktiv substans som er ansvarlig for utviklingen av en allergisk reaksjon. Det akkumuleres i de såkalte "fete" cellene. Når allergenet kommer inn i kroppen, aktiveres mastcellene. Av dem begynner histamin å bli frigjort. Som et resultat av blokkering av histaminreseptorer frigjøres ikke histamin fra cellene, og det oppstår ingen reaksjon på allergenet. Histaminreseptorer finnes på membranene i glatte muskelceller og kontrollerer spasmodiske reaksjoner. Som et resultat av blokkaden deres, er det ingen økning i permeabiliteten til blodkarets vegger, de ensartede elementene i blod som er ansvarlige for immunresponsen er ikke involvert.

Antihistaminer er produsert i lang tid, og er delt inn i tre generasjoner, som har som et beroligende middel, antikolinerge, atropin effekt, noe som er meget viktig i behandling av hemoragisk vaskulitt. Slike handlinger av denne gruppen medikamenter er forårsaket av inngrep av dem inn i sentralnervesystemet. Blokkere av den første generasjons histaminreseptorer har noen ulemper, slik som ufullstendig kommunikasjon med reseptorer, hvilket krever bruk av store doser; så vel som en kortsiktig effekt og hypnotisk effekt. Til denne gruppen medikamenter inkluderer Tavegil, Dimedrol, Prometazinum, Moxanthin.

Forberedelser av andre generasjon med antihistaminvirkning trenger ikke inn i nervesystemet, så de har ingen bivirkninger. Likevel er deres handling rettet direkte mot histaminreseptorene. Denne gruppen inkluderer Desloratodin, Fexofenadin, Cityrizin.

En annen metode for behandling av hemorragisk vaskulitt, som et resultat av en allergisk reaksjon, er infusjonsbehandling. Denne metoden er basert på fortynning av sirkulerende blod og en reduksjon i konsentrasjonen av allergener og immunkomplekser. Men denne metoden bør utvises med forsiktighet hos pasienter med kronisk nyresvikt, som kan oppstå ved hemorragisk vaskulitt. Alle preparater for infusjonsbehandlingen bør velges nøye. Siden kolloidale løsninger selv kan forårsake allergier, og de er kontraindisert ved nyresvikt. For infusjonsbehandling for hemorragisk vaskulitt, må krystalloidløsninger brukes, som er oppløste sukker og elektrolytter. I den aktuelle situasjonen gjelder følgende preparater: Natriumklorid i form av saltoppløsning. Salinopløsning av kalium er kontraindisert ved nedsatt nyrefunksjon og markert acidose.

Du kan bruke kalsiumsalter med hemorragisk vaskulitt, siden de er kaliumantagonister. Med et tydelig skifte av blod mot det sure mediet, er det nødvendig å foreskrive natriumbikarbonat i form av en hypertonisk løsning (4,2%). Skriv den hypertoniske løsningen av natriumbikarbonat sakte, slik at atrieflimmer ikke utvikler seg.

Tegn på utseende med hemorragisk vaskulitt syndrom av intravaskulær koagulasjon krever innføring av frosset plasma. For å fjerne blodet fra et stort antall sirkulerende antistoffer i den, må du bruke plasmaferesen.

Eliminering av artralgisk syndrom i bakgrunnen for hemorragisk vaskulitt forekommer ved bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Diklofenacnatrium 0,025 g p i multiplisitet 3 d, Indomethacin -. 0,025 g p i 3 d, piroksikam 0,01 g 1-2 d ved p I fravær av virkning av bruken av ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler, administreres prednisolon til 0, 5-0,7 mg per kg pasientvekt. Påfør kurset i 7 dager og en fem-dagers pause. I alvorlige former for hemorragisk vaskulitt bør prednisolon gis i en dose på 1-2 mg per kg pasientvekt i 2 uker.

Med kutan hemorragisk vaskulitt syndrom, rutin og askorbinsyre er også foreskrevet, da disse stoffene påvirker integriteten til vaskemuren.

Immunkompromittert glomerulonephritis med hemorragisk vaskulitt utvikler seg raskt og krever utnevnelse av pulsbehandling med glukokortikoider i forbindelse med cytostatika. Metylprednisolon 1 g en gang daglig i tre dager og cyklofosfamid for 1 g i d fra den andre påføringen av hormonet.

For å behandle arteriell hypertensjon av nyregenese, foreskrives angiotensin-omdannende enzymhemmere: kaptopril eller lisinopril. Disse stoffene avlaster spasmer av glomeruliets arterioler og lindrer intramedulær hypertensjon. Hvis det er kontraindikasjoner for bruk av angiotensinkonverterende enzymhemmere, foreskrives beta-blokkere (Metaprolol, Nebivalol). Utnevnelsen av hormonbehandling bør være berettiget og nødvendig for hvert enkelt tilfelle. Dette skyldes at bruken av dem fører til en forverring av symptomene på hemorragisk vaskulitt, en økning i blodkoagulasjon. Derfor bør medfølgende glukokortikoidbehandling ta antiplatelet og heparin.

Med utviklingen av nyresvikt mot hemorragisk vaskulitt, er de viktigste oppgavene til behandlingen å bremse den videre utviklingen av nyreskade og forbedre pasientens velvære. For begynnelsen er det nødvendig å minimere manifestasjoner av den underliggende sykdommen, i dette tilfellet av hemorragisk vaskulitt. Et viktig behandlingspunkt kan kalles gjenoppretting av vann-elektrolyttbalanse og metabolske forstyrrelser. Pass på å begrense inntaket av natriumklorid i ødem og tegn på høyt blodtrykk. Inntak av væske i en pasient med kronisk nyresvikt skal beregnes ut fra diuresis for forrige dag pluss 500 ml. Nyresvikt bidrar til oppbevaring av kalium i kroppen, hvor overskudd som kan føre til alvorlige konsekvenser fra hjertet. Derfor bør inntaket av produkter som inneholder kalium, reduseres. Ikke utnevnt i denne perioden av hemorragisk vaskulitt kaliumsparende diuretika. Dersom blod når en kalium 6,5-7 mmol / l, er det administreres intravenøst ​​kalium polarise en blanding av 500 ml 5% glukoseoppløsning med 8 enheter insulin. Denne løsningen hjelper kalium til å bevege seg inn i cellen. Ved å nå verdier av kalium i blodet på mer enn 7 mmol / l, viser kalsiumglukonat innføring av 20-30 ml ved en konsentrasjon på 10% eller 200 ml av 5% natriumkarbonat-løsning. Soda bidrar til å forandre metabolismen ved hjelp av alkaliseringsmekanismen. Stor betydning i behandlingen av hyperkalemi i hemorragisk vaskulitt har hemodialyse.

Hemodialyse er en metode for rensing av kroppen, når giftige stoffer blir fjernet, mens gjenoppretter syrebalanse og saltblanding.

Å begrense forbruket av proteinfôr i hemorragisk vaskulitt vil redusere innholdet av proteinprodukter i blodet. Dette er svært viktig for pasienter med kronisk nyresvikt, da graden av glomerulær filtrering reduseres i varierende grad. Forbruk av animalsk protein per dag skal være 40 g. Gjeldende kartoffel- eller potet-egg-diett.

Ved behandling av abdominal form av hemorragisk vaskulitt må det inkluderes antibiotika: Azitromycin 0,25 g multiplikasjon 2 p / d i 6 dager.

Med sykdommen er hemorragisk vaskulitt en ganske gunstig prognose. Men alt avhenger av alvorlighetsgraden og sykdommens form. Med hud og kutan-artikulære former forekommer det som regel ikke tilbakefall. Hos pasienter med mageform er prognosen mye mer alvorlig: komplikasjoner som intussusception med etterfølgende tarmobstruksjon, intestinal perforasjon oppstår. Slike farlige komplikasjoner av hemorragisk vaskulitt kan føre til dødelig utfall, med mindre nødoperasjon utføres. Med utviklingen av kronisk nyresvikt hos pasienter med hemorragisk vaskulitt, er prognosen dårlig, da tiårets overlevelsesrate er ca. 50 prosent. Pasienter som har hatt komplikasjoner i form av hypertensjon, nefrotisk syndrom eller blandet glomerulonephritis, er sterkt påvirket av den underliggende sykdommen. Pasienter med eldre hemorragisk vaskulitt har en betydelig verre prognose enn barn av barndommen. Invaliditet oppstår ved kronisk nyresvikt eller i nederlag i andre organer, samt ved kronisk vedvarende strøm av hemorragisk vaskulitt.

For å skape en gunstig bakgrunn i behandlingen av hemorragisk vaskulitt, kan medisinske urter og planter være passende. Men ikke glem muligheten for en allergisk reaksjon på en bestemt plante.

Du kan bruke naturlige medisiner for å behandle hemorragisk vaskulitt. Det er en god oppskrift på avkok for pasienter, som består av en blanding av mynte, karasj, streng, hestetall, poppel, kalendula. Denne buljongen bør tas flere ganger om dagen. Denne buljongen er også effektiv når den påføres eksternt.

Hemorragisk vaskulitt diett

Ernæring for pasienter med hemorragisk vaskulitt bør organiseres i henhold til skade på organer. Sammensetningen av pasientens diett bør ikke inkludere produkter med et proteininnhold over 40 gram per dag. Innholdet av bordssalt bør også begrenses til 3 g per dag. Dette vil redusere byrden på nyrene som lider av immunglomerulonephritis.

Hvis allergenet ikke er installert, bør alle mulige allergener fjernes. Disse inkluderer sitrusfrukter, sjokolade, kaffe, jordbær, jordnøtter, pistasjenøtter. Alle måltider skal være vanlige, delt. Produkter må balanseres. Mengden som forbrukes per ett måltid bør være liten. Rettene skal imidlertid ikke være for varme eller for kaldt.

Under forverring av hemorragisk vaskulitt bør mat inneholde nyttige stoffer og vitaminer. Farger, smaker må slettes.

Du kan spise kokte og stuvede grønnsaker og småkoke; Supper, helst ikke basert på buljong, siden buljonger er et allergifremkallende produkt; kjøtt skal være hvitt og fettfattig; fisk er bedre stuet; oljer brukes vegetabilsk, og animalsk fett er best unngås. Du kan spise egg, men ikke i rå form, det er best mykkokt. Bruken av karbohydrater kan ikke begrenses, siden de blir nesten den eneste energikilden. Søt syltetøy, sirup, syltetøy er ikke forbudt. Frukt må være til stede i dietten hos en pasient med hemorragisk vaskulitt. Produkter som inneholder fiber er også nyttige: frokostblandinger, frokostblandinger, melprodukter fra grove hvetevarianter.

Skadelige vaner forverrer symptomene på hemorragisk vaskulitt. Med bruk av alkohol er det en økning i effusjonen av de dannede elementene fra karet.

Det er viktig å inkludere i kostholdet til pasienter med hemoragisk vaskulitt matvarer rike på vitaminer C, B, A. De fleste av dem er funnet i epler (helst grønn), bringebær, kirsebær, buckthorn, solbær, nype, rogn.

Les Mer Om Fartøyene