Hemorragisk vaskulitt - årsaker, symptomer og behandling

Hemorragisk vaskulitt betraktes som en sykdom som er en slags immun vaskulitt av små kar og er preget av økt dannelse av immunkomplekser, en økning i permeabiliteten av de vaskulære veggene.

Denne patogen kan utvikles 2-3 uker etter akutt tonsillitt, influensa eller skarlagensfeber. Hemorragisk vaskulitt hos barn er vanligere enn hos voksne.

Barn fra 4 til 12 år er spesielt utsatt for sykdommen. Gutter er 2 ganger mer sannsynlig enn jenter.

årsaker

Hvorfor forekommer hemorragisk vaskulitt, og hva er det? Hemoragisk vaskulitt er også kalt sykdoms Henoch purpura eller kapillyarotoksikoz. Sykdommen er en aseptisk (uten infeksjon), inflammasjon av kapillarvirkningen forårsaket av skadelige immunkomplekser. Kapillyarotoksikoz manifest blødning (blødning), et brudd av intravaskulær koagulering av blodet og blodsirkulasjonen uorden i små blodkar.

Årsakene til hemorragisk vaskulitt hos voksne og barn er delt inn i flere typer:

 • komplikasjoner etter en smittsom sykdom (ondt i halsen, influensa og ARVI, skarlagensfeber og vannkopper) forårsaket av virus, bakterier eller parasitter;
 • mat- eller narkotikaallergi;
 • hypotermi eller individuell intoleranse mot vaksinen;
 • genetisk predisposisjon.

Prinsippet om mekanismen for utvikling av hemorragisk vaskulitt er dannelsen av immunkomplekser. Under blodsirkulasjonen kan disse kompleksene deponeres på de indre overflatene av små fartøyers vegger og derved forårsake skade ved forekomsten av en etterfølgende aseptisk betennelse.

Med betennelse i vaskulasjonen minker elasticiteten. Som et resultat blir det gjennomtrengelig og danner lumen, som fører til fibrinavsetninger og blodpropper. Ut fra dette er det patologiske tegn på vaskulitt mikrotrombose og hemorragisk syndrom (blåmerker).

klassifisering

Avhengig av den kliniske varianten av kurset, opptrer hemorragisk vaskulitt:

 • hud;
 • ledd;
 • abdominal (det vil si fra siden av magen);
 • nyre;
 • kombinert. Enhver kombinasjon er mulig. Ofte er det en kutan-felles variant, som ellers kalles enkel.

Avhengig av varianten av kurset, kan sykdommen være:

 • lynrask (i flere dager);
 • akutt (opptil 30-40 dager);
 • langvarig (i 2 måneder eller mer);
 • tilbakevendende (gjentatt utseende av tegn på sykdommen 3-4 ganger eller mer i flere år);
 • kronisk (kliniske symptomer vedvarer i mer enn 1,5 år og mer) med hyppige eller sjeldne eksacerbasjoner.

Sykdomsgrad:

Kliniske manifestasjoner

Hyppigheten av de viktigste kliniske manifestasjonene av hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne:

 • flekkutslett på huden (hudhemoragisk utslett) - 100%;
 • leddssyndrom (smerte i anklene) - 70%;
 • abdominal syndrom (buksmerter) - 60%;
 • nyreskade - 30-35%;

I denne sykdommen kan det påvirke karene i et hvilket som helst område, inkludert nyrer, lunger, øyne, hjerne. Hemorragisk vaskulitt uten nederlag av indre organer - det mest gunstige løpet av hele gruppen av denne sykdommen.

Symptomer på hemorragisk vaskulitt

I tilfelle av hemorragisk vaskulitt er symptomene svært forskjellige, men alle berørte har hudskader. Det kan manifestere seg i begynnelsen av sykdommen, og etter utseendet av andre symptomer. Den mest typiske er utseendet på purpura - fine sparsomme (1-3 mm) blødninger som er palpert. Dette utslettet er symmetrisk og er i utgangspunktet på føttene og bena, i fremtiden kan det spre seg høyere. I tillegg til purpura kan andre elementer i utslettene (vesikler, petechiae, erytem og selv nekroseområder) også vises.

Hos 70% av pasientene oppdages slike symptomer på hemorragisk vaskulitt som involvering av felles overflater. Dette symptomet forekommer ofte med utslett i den første uken av sykdommen. Leddskade kan være ubetydelig og forårsake kortvarig smertefullt, men noen ganger mer omfattende når påvirkes ikke bare stor (ankel og kne), men lite leddflaten. Det er hevelse og formen på fellesoverflaten endres, og smertefulle opplevelser kan vare fra 2 timer til 5 dager. Sykdommen forårsaker imidlertid ikke alvorlig deformasjon av leddflatene.

Den mest alvorlige lesjonen i mage-tarmkanalen. Noen ganger oppstår magesmerter før utslett. De oppstår når blødninger vises på tarmveggen og er av kramper. Ofte er disse smerter inntreffer i navlen, i den høyre iliaca, ribben og ligner et bilde av akutt abdomen forårsaket av blindtarmbetennelse, intestinal obstruksjon eller perforering av sår. Smerter varer i hovedsak tre dager. Men noen ganger opptil ti dager. Ofte blir de ledsaget av kvalme og blodig oppkast, så vel som utseendet av blod i avføringen. I noen tilfeller utvikles tarmblødning, som følge av en kraftig reduksjon i blodtrykk og sammenbrudd.

Til de mer sjeldne tegn på vaskulitt kan tilskrives nyreskader i form av glomerulonephritis og lungesyndrom, som manifesteres av hoste og kortpustethet.

Forskjellen mellom symptomer hos barn og voksne

 • Utbruddet av sykdommen er slettet, symptomene er mildere.
 • Abdominal syndrom forekommer hos bare 50% av pasientene, og er sjelden ledsaget av kvalme og oppkast.
 • Nyreskade fører til utvikling av kronisk diffus glomerulonephritis, med dannelse av kronisk nyresvikt.
 • Mer enn 30% av barna utvikler feber.
 • Karakteristisk akutt utbrud og sykdomsforløp.
 • Abdominal syndrom ledsages av en løs avføring med blodårer.
 • Nyrene er ofte involvert i prosessen fra begynnelsen, med påvisning av hematuri og proteinuri i urinanalyser.

Hemorragisk vaskulitt: foto

Som den blødende vasculitt på bena ser, gir vi detaljerte bilder av symptomene.

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner av hemorragisk vaskulitt inkluderer:

 • intestinal obstruksjon;
 • pankreatitt;
 • perforering av mage og tarmsår;
 • peritonitt;
 • posthemorrhagisk anemi
 • DIC-syndrom med trombocytopeni;
 • trombose og hjerteinfarkt i organer;
 • cerebrale lidelser, nevritt.

Komplikasjoner ved hemoragisk vaskulitt forekommer bare i tilfeller av forsinket behandling, så det er veldig viktig som det er mulig å starte behandling raskt. Det er kjent at enhver sykdom er mye lettere å behandle ved begynnelsen av utviklingen. Selvmedisinering, ukontrollert inntak av medisiner eller tradisjonell medisin vil føre til en forverring av pasientens tilstand.

diagnostikk

Hvis du mistenker en hemorragisk vaskulitt, vil legen undersøke pasienten, samle en anamnese, foreskrive laboratorie- og diagnostiske undersøkelser som vil bidra til å gjøre et komplett bilde av sykdommen og foreskrive riktig behandling.

De viktigste metodene for å diagnostisere hemorragisk vaskulitt er følgende undersøkelser:

 1. Koagulasjon.
 2. Identifikasjon av sirkulerende immunkomplekser (CEC).
 3. Bestemmelse av immunglobuliner av klasse A (forhøyet) og G (redusert), kryoglobuliner og komponenter i komplementsystemet.
 4. Biokjemisk analyse (proteinfraksjoner, CRP, antistreptolysin O, seromucoid).
 5. En generell (utvidet) blodprøve med beregning av de absolutte verdier av leukocyttallet.

Behandling av hemorragisk vaskulitt

Lys kutane manifestasjoner av syndromet kan omfatte ambulerende (men seng!) Regime med obligatorisk samsvar med en spesiell diett (med unntak av kjøtt, fisk, egg, forplikter allergener, nye produkter) og ansettelse av medisinsk behandling. Imidlertid krever sykehusopphold, konstant medisinsk overvåkning, og i det tilfellet som involverer indre organer i den patologiske prosess den akutte fasen - bruk av et stort antall medikamenter i henhold til særskilte ordninger, og i visse doser.

Behandlingens art for hemorragisk vaskulitt varierer avhengig av sykdomsfasen:

 • debut, tilbakefall, ettergivelsesperiode;
 • klinisk form - enkel (kutan), blandet, med nyreskade;
 • alvorlighetsgraden av de kliniske manifestasjoner - lys (tilfredsstillende helsetilstand, neobilnye utslett, kan være smerte i ledd), middels (multiple utslett, leddsmerte, artritt, magesmerter, spor av blod eller protein i urinen), alvorlig (renne utslett, nekrose elementer, tilbakevendende angioødem, vedvarende smerte i magen, gastrointestinal blødning, blod i urinen, nefrotisk syndrom, akutt nyresvikt);
 • arten av sykdomsforløpet - akutt (opptil 2 måneder), langvarig (opptil 6 måneder), kronisk (tilbakevendende eller utvikling av jade Shenlaine - Genocha).

Ordningen med narkotikabehandling omfatter:

 1. Dezagreganty - kurantil 2-4 mg / kg per dag, trental intravenøst ​​drypp.
 2. Heparin i en dose på 200-700 enheter per kilo kroppsvekt per dag subkutant eller intravenøst ​​4 ganger daglig, avbrytes gradvis med en reduksjon i en enkelt dose.
 3. Aktivatorer av fibrinolyse er nikotinsyre.
 4. I alvorlige tilfeller utnevne plasmaferes eller glukokortikosteroidbehandling.
 5. I unntakstilfeller, bruk cytostatika, som for eksempel azathioprin eller cyklofosfamid.

Varigheten av behandling av hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen og i sin kliniske form. Vanligvis tar det 2-3 måneder med et mildt kurs, 4-6 måneder med en moderat og opp til et år med en alvorlig løpet av Shenlaine-Henoch sykdom, ledsaget av tilbakefall og nephritis.

Behandling av pasienter med hemorragisk vaskulitt er komplisert av det faktum at nå er det ingen medisiner som effektivt undertrykker den viktigste patologiske prosessen, uavhengig av plasseringen. Det er nødvendig å utelukke effekten av bevisst aktive antigeneffekter, spesielt de som har kronologisk sammenfalt med kliniske manifestasjoner av sykdommen.

diett

Det er svært viktig under behandlingen for å forhindre ytterligere sensibilisering av pasienten. Derfor kreves en diett som utelukker ekstrakter, sjokolade, kaffe, sitrus, jordbær, egg, hermetisert industriprodukter og produkter som er dårlig tolerert av pasienten.

Spesielle dietter foreskrives i tillegg med uttrykte abdominale eller nyresykdommer. Således, med alvorlig nephritis, anbefales det at diett nr. 7 følges uten salt og kjøtt.

Til hvilken lege å søke

Hemorragisk vaskulitt hos barn og voksne behandles av en reumatolog. Med tap av ulike organer trenge råd av spesialister: en dermatolog (hud), gastroenetrologa (tarmen), nevrologen (hjerne), nyre (nyre), kardiologi (hjerte), pulmonologist (lunge). Det er ønskelig å inspisere immunologen for rettidig diagnose av komplikasjoner etter å ha tatt medisiner.

outlook

Med hemorragisk vaskulitt er prognosen ganske gunstig. I sjeldne tilfeller kan døden forekomme i den akutte fasen av sykdommen på grunn av komplikasjoner fra mage-tarmkanalen (blødning, intussusception, intestinal infarkt). Et dødelig utfall kan også være en konsekvens av akutt nyresvikt eller skade på sentralnervesystemet.

Noen pasienter med hemorragisk vaskulitt kan utvikle en kronisk nyresykdom. Om lag 25% av pasientene med nyreskade i den akutte fasen av sykdommen har endringer i urinsediment i flere år; Det endelige resultatet av sykdommen hos slike pasienter er ukjent.

Hvordan behandle hemorragisk vaskulitt hos et barn

Årsakene til hemorragisk vaskulitt

Hemoragisk vaskulitt hos barn - en alvorlig sykdom, de virkelige årsakene til som ikke fant ut av eksperter i øyeblikket. Forskere tyder på at immunsystemet svikter, og resultatet av dette begynner å produsere antistoffer som bekjemper sine egne vaskulære celler. Hemorragisk vaskulitt hos barn er en autoimmun prosess som utvikler seg i kroppen. Veggene til små fartøy blir gradvis ødelagt, da oppstår blødninger.

Denne autoimmune sykdommen kan provoseres av flere faktorer:

 • en smittsom sykdom som skarlagensfeber, ARVI eller ondt i halsen;
 • allergi mot medisiner eller mat;
 • skade;
 • nærvær i kroppen av foci av kronisk infeksjon, for eksempel dental karies;
 • administrasjon av vaksinen;
 • hyppig hypotermi
 • bruk av antibakterielle legemidler til behandling;
 • Tilstedeværelse av parasitter i kroppen.

Noen ganger er årsaken til sykdommen tilstedeværelsen av vaskulitt fra slektninger.

Symptomatiske sykdommer og typer

Hemorragisk vaskulitt hos barn kan deles inn i akutt, lyn, subakutt og kronisk ved form av strømmen. Aktivitetsnivået for den autoimmune prosessen kan være forskjellig: høy, minimal og moderat.

Når det akutte sykdomsforløpet umiddelbart viser følgende symptomer:

 • smertefulle opplevelser i leddene i ekstremiteter og i magen;
 • utseendet på et utslett
 • forverring av kroppens generelle trivsel og trivsel
 • hypertermi (feber).

Ved første fase av sykdoms akutte form kan temperaturen være høy, etter en stund kommer den tilbake til normal. Med utviklingen av fulminantformen fortsetter de kliniske manifestasjonene av den autoimmune prosessen veldig raskt. Feberen stiger, flere blødninger på slimhinnene i organene og på huden blir observert. I sentrum av blødninger er foci av nekrose sterkt uttalt.

I alle tilfeller utvikler barnet nyresvikt. Derfor bør behandling av hemorragisk vaskulitt hos barn begynne raskt og på et sykehus. Hvis behandlingen ikke starter i tide, kan pasienten dø.

Når den subakutiske formen utvikler seg, kan symptomene ikke umiddelbart manifestere seg, og sykdommen vil fortsette hemmelig. Over tid kan subakuten vokse til en kronisk.

Typer av vaskulitt, avhengig av hvor sykdommen befinner seg:

 • kutan form;
 • abdominal eller hud-buk;
 • ledd eller skjøt
 • renal eller dermal-renal;
 • blandet form.

Dermal form av sykdommen er karakterisert ved utseendet av utslett i form av en liten rød knute. Når den trykkes, endres farge og blir blekere. Med utviklingen av sykdommen, bytter nodulene farge til cyanotisk og slutter å bli blek når presset.

Oftest forekommer utslett på under- og øvre lemmer, på magen og baken. På ansiktet og torso, kan utslettet ikke vises. Over tid forsvinner slike symptomer, det er bare pigmentering.

Hvis det var store lommer av utslett, kan nekrose i senteret utvikle seg, etterfulgt av dannelse av en skorpe. Foci vises ikke alle samtidig, derfor kan blødninger i ulike utviklingsstadier observeres i separate områder. Hos små barn kan slike symptomer som hevelse i lepper, børster, perineum, underarm og øyelokk utvikles. Lignende symptomer kan ledsages av alvorlig kløe.

For leddformen er følgende symptomer karakteristiske:

 • hevelse i leddene;
 • alvorlig smerte i leddene;
 • økt kroppstemperatur;
 • forverring av kroppens generelle tilstand.

Etter en stund forsvinner smerte og hevelse i leddene, motorfunksjonen gjenopprettes. Etter symptomernes forsvunnelse deformeres ikke leddene.

Med magesykdommen i sykdommen er hovedsymptomene alvorlig akutt smerte i magen, utseendet av utslett. Smertefulle opplevelser oppstår på grunn av hemorragisk utslett på indre organer. Oppkast, diaré og kvalme kan oppstå. Ved forsømt behandling kan det oppstå komplikasjoner-peritonitt. Kliniske manifestasjoner av nyrevaskulitt ligner akutt glomerulonephritis. Barnets appetitt er borte, generell svakhet, økt kroppstemperatur.

Diagnose og behandling

For å oppdage hemorragisk vaskulitt er det ingen spesifikke blodparametere. Det kan være en økning i ESR og leukocytter. Med en alvorlig og akutt form av sykdommen, endres blodproppsparametrene. For å bekrefte diagnosen i noen tilfeller utføres angiografi.

Hvis hemorragisk vaskulitt er funnet hos barn, bør behandlingen påbegynnes umiddelbart og kan bare utføres på et sykehus. Barnet må følge sengestøtten. Hvis regimet er forstyrret, kan mengden utslett øke betydelig.

Valget av medisiner for behandling av hemorragisk vaskulitt påvirkes av sykdommens form og alvorlighetsgraden. Doseringen av medisiner er avhengig av barnets alder. Behandlingens varighet velges i hvert enkelt tilfelle individuelt. For alle former for sykdommen foreskrives antiaggreganter som Curantil, Trental, Dipyridamole.

Et positivt resultat observeres med heparin.

For behandling av leddform brukes ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler - Orthofen, Rezokhin. Hvis sykdommen er alvorlig og det er nyresvikt, foreskriver legen kortikosteroidbehandling. Når forgiftning ved hjelp av droppere introduseres Reomacrox, Reogluman.

Barn som lider av allergiske reaksjoner trenger nødvendigvis antihistaminer, enterosorbenter. Terapi inkluderer administrasjon av visse vitaminer. Under behandlingen er det viktig å observere kosternæring. Det er strengt forbudt å gi barnet følgende produkter:

 • noen søtsaker, i sammensetningen som det er sjokolade;
 • kakao og produkter med den;
 • friske bær og sitrusfrukter;
 • kaffe.

Egenskaper av vaskulitt hos barn

 1. Med hemorragisk vaskulitt i halvparten av tilfellene, er det ingen utslett på huden.
 2. Hos barn er de primære symptomene på sykdommen magesmerter og leddskader.
 3. I de senere år har nyreskade vært mindre vanlig, og hvis det gjør det, går det nesten uten konsekvenser.
 4. Hvis sykdommen oppdages i tide, og den rette behandlingen starter i tide, er prognosen gunstig. Alle symptomene forsvinner etter noen måneder.

Forebygging av sykdom

Etter behandlingen i 5 år bør barnet regelmessig observeres av en lege. Hvis nyrene blir skadet av hemorragisk vaskulitt, kan legen forlenge observasjonsperioden. Urinprøven må gis regelmessig, for ikke å gå glipp av tegn på en ny manifestasjon av sykdommen. For å forebygge sykdom må følgende betingelser være oppfylt:

 1. Fokus på infeksjon bør påvises i tide.
 2. Alle smittsomme patologier må behandles helt.
 3. Kategorisk må du ikke tillate hypotermi.
 4. Begrens avtalen og mottak av urimelige medisiner.
 5. Ikke la fokuset på kronisk infeksjon bli verre.

Etter helbredelse av hemorragisk vaskulitt kan barn ikke bli vaksinert innen 2 år. Denne tilstanden er obligatorisk, den kan ikke overses.

Hemorragisk vaskulitt hos barn: symptomer og behandling

Hemorragisk vaskulitt hos barn - de viktigste symptomene:

 • Smerte i leddene
 • Smerter i magen
 • Hudutslett
 • Økt temperatur
 • kvalme
 • oppkast
 • Blod i avføringen
 • diaré
 • Hudpigmentering
 • Hevelse av øyelokk
 • Oppkast med blod
 • Bevisstap
 • Puffiness av leppene
 • Puffiness av ekstremiteter
 • Begrensning av felles mobilitet
 • Petechial blødning
 • Kløeutslett
 • Puffiness av leddet
 • Tetninger på huden
 • Puffiness av perineum

Hemoragisk vaskulitt hos barn - er immunpatologisk sykdom manifestert ved betennelse av veggene i kapillærene og deres overdreven skjørhet, hvilket resulterer i dannelsen av flere microthrombuses, og det er tap av hud kapillærer og indre organer med utviklingen av petechial blødninger.

For det meste er gutter syk med denne sykdommen, og sykdommen oppstår oftest mellom 3 og 14 år. I medisinsk praksis har sykdommen også et annet navn - Shenlaine-Henoch sykdom. Dens manifestasjoner er synlige for det blotte øye, spesielt når huden form, fordi et barns kropp er det mange blåmerker som gikk forbi, etterlater en langvarig pigmentering.

årsaker

Hvorfor det er hemorragisk vaskulitt hos barn, leger kan ikke si sikkert, siden årsakene til sykdommen ikke er etablert. Det antas at det er en viss sammenheng mellom de forskjellige bakterielle midler, så som streptokokker og stafylokokker, og utviklingen av patologien. I tillegg er det bemerket at barn med allergi er mer sannsynlig å utvikle denne patologien. Og selv en slik sykdom kan bli en reaksjon av kroppen til forebyggende vaksinasjoner.

Årsaken til sykdommen i barnet kan bli helminthiaser som forårsaker sensibilisering av kroppen med giftstoffer, proteiner og metabolitter.

I tillegg har svært ofte syke barn har en kronisk infeksjon, slik som ubehandlede karies, betennelse i mandlene, bihulebetennelse. Men for å hevde at disse fociene provoserte kroppens immunreaktjon, blir ikke spesialister tatt.

En av de viktigste faktorene i utviklingen av patologi er den arvelige faktoren. Det er fastslått at i familier der en av slektningene har denne sykdommen, øker sannsynligheten for utseendet i et barn til tider.

symptomatologi

Før du vurderer symptomene på en sykdom som hemorragisk vaskulitt hos barn, er det viktig å forstå hva slags patologi som kan være. Til dags dato er det 4 typer sykdommer:

 • enkel form;
 • nyre;
 • abdominal;
 • Revmatoid.

Enkel form patologi kalles kutan, som er forbundet med symptomene som manifesteres på barnets hud. Utslippet som oppstår med denne sykdomsformen, forekommer i leddene i øvre og nedre ekstremiteter, samt i bukets og rumpens hud. Først produserer huden en liten kondens, som har en rosa farge, som pales hvis den presses. Denne tetningen strekker seg litt over hudens nivå. Deretter blir fargen lilla og endres ikke når du trykker på - størrelsen på slike utslett kan være fra svært små til store sammenhenger som fusjonerer.

Med kutan form av sykdommen kan også petechialblødninger observeres på munnhinnehinnen, men dette skjer ikke alltid. Utslett i ansiktet, som regel, fraværende. Utslettene på babyens kropp varer i flere dager, hvoretter de forsvinner, og etterlater permanent pigmentering etter seg selv. Det er utslett ikke samtidig, så snart en utslett falmer, kan det hende at en ny vises ved siden av den, og prosessen gjentar. Noen ganger, med denne sykdomsformen, kan barn klage over følgende symptomer:

 • kløe og brenning i utryddelsesformasjonen;
 • ødem i ekstremiteter;
 • ødem i perineum, øyelokk, lepper.

Nyreform preget av utvikling av akutt glomerulonephritis. Overveiende varer dette skjemaet lenge uten signifikante symptomer, det vil si, har et kronisk kurs. Dette er farlig for barnet, fordi det fører til utvikling av kronisk nyresvikt.

Abdominal form, så vel som kutan, forekommer ganske ofte. Det er preget av brudd på små fartøy i bukhulenes organer. Denne sykdomsformen er diagnostisert mye verre enn huden, fordi symptomene ligner symptomene på andre sykdommer i fordøyelsessystemet. Et karakteristisk symptom i denne sykdomsformen er kramper i magen, noe som noen ganger kan være så intens at barnet mister bevisstheten. Kramper er ledsaget av kvalme, diaré, oppkast, og blod og oppkast kan være tilstede i avføring og oppkast.

Blødning fra kapillærer og små blodkar i fordøyelseskanalen kan være grunnen til at barnet skal utvikle hemorrhoidal vaskulitt, dvs. at det vil være blødende kar i endetarmen, som er nervøs med tap av blod, og til og med dødsfallet til en ung pasient. I tillegg er en formidabel komplikasjon av bukformen perforeringen av tarmen med utviklingen av peritonitt.

Articular form patologi (revmatoid) er karakterisert ikke bare ved opptreden av utslett på huden og slimhinner, men påvirker også de ledd som er sår, svellet og i hvilken den bevegelseshemmede. Oftest lider leddene i beina, og sykdommen oppstår mot bakgrunnen av høy feber og dårlig tilstand av barnet.

Heldigvis, i hemoragisk vaskulitt leddskade reversibel, så hvis tid foreskrevet behandling og riktig kosthold, smerte og hevelse går gjennom 3-4 dager.

Distinker akutt, langvarig og kronisk tilbakevendende form for hemorragisk vaskulitt. For det meste har sykdommen et akutt kurs. Men likevel tilfeller når sykdommen fortsetter bølgende med utseendet og forsvinden av manifestasjoner, er ikke uvanlig.

I faser er sykdommen delt inn i den opprinnelige, tilbakevendende og remisjon.

Strømegenskaper og diagnostikk

Barn har noen særegenheter i løpet av denne sykdommen. For eksempel, i 50% av tilfellene, utvikler små pasienter ikke utslett på huden, noe som gjør diagnosen vanskelig. I tillegg er prognosen til sykdomsforløpet hos barn gunstigere enn hos voksne, og hvis behandling og riktig diett foreskrives i tide, forsvinner symptomene på hemorragisk vaskulitt innen få måneder.

Diagnosen bekreftes når det er en karakteristisk utslett i vaskulitten, som ligger symmetrisk. Heldigvis er det kutan form av patologi hos barn som oppstår oftest, så etter at en liten pasient er undersøkt, bekrefter doktoren diagnosen ved hjelp av laboratorietester. Vanskeligheten ligger imidlertid i diagnosen av nyre-, reumatoid og abdominale former, dersom de første symptomene ikke er forbundet med utseendet av hudutslett. Derfor, for å differensial diagnose av denne sykdommen fra andre med lignende symptomer, er det vist at:

 • ECG;
 • bryst røntgen;
 • Ultralyd i bukhuleorganene.

behandling

Det er viktig at behandlingen av hemoragisk vaskulitt hos barn skjedde i et sykehus, som om barnet ikke vil være i tre uker sengeleie, hans tilstand forverret, og antall lesjoner øke, er det farlig ikke bare mer levende manifestasjon av symptomene, men også utseendet på komplikasjoner.

Av stor betydning i behandlingen er dietten - fra kostholdet er det nødvendig å utelukke alle produkter som inneholder allergener, nemlig:

 • sitrusfrukter;
 • kyllingegg;
 • sjokolade;
 • hermetikk;
 • rød frukt og grønnsaker;
 • honning.

Kostholdet innebærer også avvisning av produkter som inneholder matfargestoffer. I tillegg krever kostholdet inntak av animalsk protein i dyr og matvarer som inneholder mye histamin. Det er veldig viktig at dietten følges nøyaktig med legenes anbefalinger, som i kombinasjon med medisinbehandling vil dette øke hastigheten på babyens utvinning.

Narkotikabehandling av hemorragisk vaskulitt består i utnevnelse av symptomatisk terapi:

 • febernedsettende;
 • bedøvelsesmidler;
 • spasmolytika.

Når turbulent strømning foreskrives plasmaferese. Men behandlingsgrunnlaget er heparin - dosen og varigheten av administrasjonen av legemidlet er valgt av legen. Med et komplisert kurs indikeres introduksjonen av prednisolon. Etter overført sykdom er barnet under tilsyn av en lege i minst 5 år. I tillegg blir han løslatt fra vaksinering i to år, og forplikter foreldrene til å behandle kroniske infeksjoner i deres babyens kropp. Kosthold etter utvinning bør observeres i noen tid - ifølge legen.

Hvis du tror at du har det Hemorragisk vaskulitt hos barn og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan du hjelpe leger: en barnelege, en reumatolog.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Trichinose er en akutt helminthiasis som forekommer hos både mennesker og pattedyr. Betydningen av den medisinske og sosiale betydningen av denne sykdommen bestemmes av alvorlighetsgraden av de kliniske manifestasjonene, som ofte uttrykkes i tap av evnen til å arbeide, i noen tilfeller - og det dødelige utfallet.

Iersinioz - smittsomme typen sykdom kjennetegnet ved fremherskende i den grad av skade i mage-tarmkanalen, så vel som generalisert lesjon som påvirker hud, ledd og andre organer og kroppssystemer.

Periodisk sykdom (syn familiær middelhavsfeber, tilbakevendende polyserositis, godartet familiær paroksysmal peritonitt, armensk sykdom.) - genetisk forårsaket sykdom. Et særegent trekk ved denne sykdommen er at det kun er diagnostisert blant innbyggerne i Middelhavsregionen og landene i Asia. Dette betyr at hovedgruppen av risiko inkluderer armenier og arabere, grekere og spanjoler, italienere og sardhardiske jøder. I representanter for andre nasjonaliteter blir patologi kun diagnostisert i isolerte tilfeller.

Clostridiosis er en smittsom sykdom som ofte forekommer i en akutt form. Utløsende faktor for utviklingen av den patologiske prosessen er patogene mikroorganismer av clostridium, som frigjør toksiner, noe som fører til ekstremt negative konsekvenser.

Crohns sykdom er en sykdom preget av utbruddet av en granulomatøs inflammatorisk prosess, noe som resulterer i at senere del av tarmen kan bli påvirket senere. Crohns sykdom, symptomene som vi vil vurdere i dagens artikkel, med denne varianten av strømmen, påvirker hovedsakelig tynntarmen (det terminale rommet). For å utvikle Crohns sykdom kan enhver person, selv ganske sunn, og - uansett alder og kjønn.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Hemorragisk vaskulitt: årsakene og mekanismene for utviklingen av utslett på kroppen i et barn

Hemorragisk vaskulitt er en overveiende barnsykdom som er preget av skader på mikroorganismer i huden, organer og systemer i menneskekroppen. Når patologi utvikler aseptisk betennelse i veggene i blodkar og mikrotrombose, manifestert hemorragisk utslett, morfologiske forandringer i nyrene og tarmene.

Manglende behandling kan forårsake alvorlige komplikasjoner og mulig funksjonshemming hos barnet. Grunnlaget for en gunstig prognose er kjennskap til mekanismen for utvikling, årsaker, kliniske manifestasjoner og rettidig tilstrekkelig terapi.

Generelle egenskaper av hemorragisk vaskulitt

Ifølge statistikken er det 25 tilfeller av vaskulitt per 10 000 mennesker. Risikogruppen inkluderer barn fra 4 til 12 år, oftere gutter. Arvelig predisponering er ikke utelukket. Hemorragisk vaskulitt manifesteres ofte hos barn hvis foreldre har anamnese av allergiske patologier. Opptil 3 år er sykdommen sjelden.

Mekanismen av sykdommen i barnet

Grunnlaget for utviklingen av hemorragisk vaskulitt er hyperproduksjonen av antistoffer IgA, IgG etter inntak av antigenet. Som et resultat oppstår overdreven produksjon av immunkomplekser.

Dette fører til aktivering av komplement-systemet, som tiltrekker fagocytter for absorpsjon av immunkomplekser. Normalt tar fagocytter opp med sin oppgave. Med vaskulitt fortsetter immunkompleksene å sirkulere i blodet og deponeres på karossens vegger. Oftest rammede mikrober i huden, leddene, nyrene, tarmene i tarmene.

Aktiviteten til komplementsystemet fører til frigjøring av inflammatoriske mediatorer (histamin, serotonin) og bradykinin (et peptid som utvider blodårene). Dette er ledsaget av en økning i permeabiliteten til veggene og dilatasjon av vaskulær hulrom. I de berørte veggene av fartøyene blir komponentene ødelagt. Endotelet flager gradvis fra det underliggende vevet.

På grunn av dette utvikles aseptisk betennelse, hyperkoagulerbare mekanismer (økt koagulerbarhet av blodet) utløses, blodkvaliteten forverres, frie radikaler dannes. Alt dette fører til utvikling av mikrotrombose.

I vanskelige tilfeller er uttømming av antikoagulantlinken (undertrykkelse av blodkoagulasjon) mulig. Med slike brudd kan karene ikke gi blod til vevet, utvikler iskemi. Tallrike vaskulære skader fører til utvikling av hemorragisk syndrom, manifestert av små blødninger i vevet.

I mage-tarmkanalen, ødem og blødninger i submukosalt vev, er ulcerøse lesjoner i slimhinnen mulig. I nyrene utvikler seg segmentell glomerulitt, okklusjon (nedsatt patency) av karene, hevede fibrinoide masser er notert.

Former for patologi

Det er ingen offisiell klassifisering av hemorragisk vaskulitt. For å gjøre det lettere å velge taktikk for behandling og holde statistikk i medisinsk praksis, brukes betinget deling av vaskulitt i henhold til form og natur av strømmen.

 • kutan purpura;
 • med kutan-artikulær syndrom (purpura, artralgi);
 • med hud-abdominal syndrom (purpura, gastrointestinal lesjon);
 • purpura med nyreskade
 • blandet (en kombinasjon av alle former).

Distinker akutt (opptil 1 måned), bølgete og tilbakevendende sykdomsform.

Potensielle farer

Den farligste for hemorragisk vaskulitt er nyreskade. I utgangspunktet oppdages nyrens involvering i den patologiske prosessen etter en stund etter utseendet av hovedsymptomet - et utslett.

Denne perioden kan være flere uker eller måneder, og i noen tilfeller kan det være asymptomatisk i mange år. Hele denne tiden fører latent glomerulitt til irreversible effekter i orgelet, noe som kan føre til nyresvikt. I slike tilfeller må pasienten gjennomgå hemodialyseprosedyrer hele livet.

Årsaker til hemorragisk vaskulitt

Etiologien til sykdommen er ikke fullt ut forstått. Det er imidlertid en klar forbindelse med endogene og eksogene faktorer som gir impuls til utviklingen av patologi.

 • virale, bakterielle, parasittiske infeksjoner;
 • mat og narkotika allergier;
 • reaksjon på vaksiner, vaksinasjoner;
 • superkjøling, overoppheting av kroppen;
 • insekt biter;
 • mekaniske skader, kirurgiske inngrep.

Klinisk bilde og symptomer

Etter infeksjonen eller inntaket av et allergen fra 4 dager til 2 uker varer den latente perioden. På dette tidspunktet er generell ubehag, hodepine, mild feber mulig. Siden barn ikke objektivt kan vurdere tilstanden deres, er denne perioden stort sett ubemerket.

Et uendret symptom på alle former for sykdommen er et hemorragisk utslett. Articular syndrom er notert i 70%, abdominal syndrom i 60%, nyreskade hos 30% av pasientene.

Hudsyndrom (purpura)

Det meste av utslett ser ut innen 5 dager etter at patologien har begynt, og er i de fleste tilfeller det første kliniske tegn. Sjelden kan det oppstå etter andre symptomer.

Karakteristiske trekk ved utslett - lokalisering på huden på ytre side av lemmer, skinker, i området med store ledd og symmetri. Disse er småflettede, petechiale og klumpete nodulære elementer, litt utragende over huden, som kun kan ses ved palpasjon. Mulig dannelse av papiller med en bløtemåling i midten. Utslett er ledsaget av mild kløe.

Ved utslett av utslett er utslett blekrosa, og etter hvert får man en lilla nyanse, skifter til brun og gjenstår som pigmentflekker. Gjennomsnittlig pigmentering flekker varer opptil 2 måneder.

I alvorlige tilfeller, nekrotiserer vevet med dannelse av skorper, etter peeling som huden bløder. Purpura kan kombineres med angioneurotisk hevelse i vevet.

Hudsyndrom strømmer stort sett bølgende. Det er 3 til 5 tilfeller av gjenfinnelse av elementer.

Articular syndrom

Symptomer på leddskade kan opptre samtidig med purpura eller om noen dager. Sjelden begynner sykdommen med artikulært syndrom. I utgangspunktet påvirkes leddene i nedre ekstremiteter: ankler og knær, sjelden - håndledd og albue.

Symptomer på leddskade:

 • smerte i smerte;
 • hevelse, rødhet;
 • vanskeligheter i bevegelse (kontraktur).

Patologiske endringer i leddene er notert i gjennomsnitt 5 dager, så fullstendig passere. Denne sykdomsformen er ofte ledsaget av feber, generell ubehag, angioødem.

Abdominal syndrom

Tapet i mage-tarmkanalen er preget av dannelse av ødemer, blødninger i tarmene og bukhinnen. Hos 30% av pasientene begynner patologi med abdominale symptomer, i andre tilfeller er det preget av purpura.

I dette tilfellet føler pasienten moderat smerte uten dyspeptiske lidelser og en klar lokalisering, noe som ikke gir dem mye ubehag. Med adekvat behandling og et typisk sykdomsforløp, går abdominalsyndromet gjennom 2-3 dager.

Med omfattende lesjoner i mage-tarmkanalen er det mulig:

 • alvorlig kramper smerte;
 • oppkast med en blanding av blod;
 • blodpartikler i avføringen;
 • svart halvflytende avføring;
 • falske begjær for avføring;
 • forstoppelse.

Denne sykdomsformen er preget av tilbakefall etter at symptomene er fullstendig forsvunnet. Vanligvis fører dette til forstyrrelse i pasientens diett. Relapses er kombinert med nye utbrudd på huden, under patologien kan manifestere seg fra 2 til 10 ganger.

Nyreskade

Nyresyndrom utvikler seg hovedsakelig innen 1-2 måneder etter utbruddet av patologi. Sjelden, symptomene på nyreskade før huden endres.

 • mikro-makrohematuri (blod i urinen);
 • skumaktig urin (proteinuri);
 • hevelse;
 • økt blodtrykk (sjelden).

Nephrite kan utvikle seg i flere måneder. I 30% -50% av tilfellene er det en overgang til kronisk form av glomerulonephritis.

Dette er en farlig form for hemorragisk vaskulitt, spesielt når hypertensjon og nefrotisk syndrom er festet. Ofte svarer kliniske tegn ikke til alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. Derfor må milde plager, mulige avvik i barnets oppførsel, endringer i urinens farge føre til besøk til barnelege.

Aktivitetsgrader

Graden av patologi bestemmes av aktivitetsgraden.

Det er en liten purpura, sjelden en temperaturstigning til subfebrile indikatorer (t 38,1 ° C). Denne graden anses som lys, barnet opplever ikke noe spesielt ubehag.

Alvorlig skade på hud og ledd, moderat tarm og nyrer. Det er symptomer på rusmidler: svakhet, feber (t over 38 ° C), hodepine. Pasientens tilstand vurderes som moderat.

Dette er en alvorlig grad av vaskulitt med alle de alvorlige syndromene. I barnets kropp er det sterk forgiftning, manifestert av høy kroppstemperatur, hodepine og muskelsmerter.

Lynrask patologi påvirker oftere barn under 5 år. Dette er en ekstremt farlig form for sykdommen, preget av rask utvikling av betennelse (Arthus 'reaksjon) og nekrotisk tumbovskaskulita.

Denne sykdomsformen er preget av alvorlig forgiftning, hypertermi (overoppheting av kroppen), omfattende blødning, vevdød. Lilla er rikelig, utsatt for fusjon. Mulig forekomst av vesikler, etter at åpningen er gjenværende erosive sår. Forstyrrelser i tarm og ledd er omfattende.

diagnostikk

Karakteristisk patologi av hemoragisk utslett gjør det mulig å diagnostisere med akutt hudsyndrom.

Typiske diagnostiske kriterier brukt i medisinsk praksis:

 • alder opp til 20 år;
 • påfallende utslett (forhøyelse av elementer over huden, fravær av trombocytopeni, symmetri);
 • magesmerter, tarmvev-iskemi;
 • påvisning av granulocytter i veggene i blodkar under biopsi.

Vanskeligheter ved diagnose er relatert til mangel på utslett, i tilfeller der primære tegn er andre syndromer. I et slikt klinisk kurs er en nøyaktig diagnose bare mulig etter utseendet av purpura.

Laboratoriemetoder har ingen diagnostisk verdi, brukes til å vurdere pasientens generelle tilstand.

 • generelle tester av blod, urin, avføring;
 • biokjemisk blodprøve;
 • en hudbiopsi studie;
 • immunogram.

Instrument diagnostiske metoder brukes for individuelle indikasjoner. EKG, radiografi av lungene, ultralyd i bukhuleorganer og nyrer utføres.

Hemorragisk vaskulitt er viktig å skille fra patologier karakterisert ved hemorragisk purpura:

 • betennelse i endokardiet;
 • meningococcemia,
 • viral hepatitt,
 • reumatoid patologi,
 • lymfoproliferative sykdommer.

Med tarmen i tarmene, kan det være lignende manifestasjoner med akutt blindtarmbetennelse, magesår, yersiniose, kolitt. Nyrene former for patologi skiller seg fra Berger's sykdom, akutt glomerulonephritis.

Mulig likhet av sykdommen med lupus erythematosus. For å gjøre riktig diagnose bidrar til å identifisere immunologiske markører, uvanlig for vaskulitt.

Kompleks behandling av sykdom

Behandling av hemorragisk vaskulitt er kompleks og strengt individuell. Det er viktig å forstå at et hvilket som helst stoff har bivirkninger som intensiveres når de blir utsatt for infantillegemer eller i kombinasjon med andre gruppemedisiner. I tillegg kan patologi føre til alvorlige komplikasjoner, slik at behandlingens taktikk skal velges av legen.

Modus for pasienten

Eventuelle hudutslett av hemorragisk natur, selv med en god generell tilstand av barnet, er grunnlag for sykehusinnleggelse og full undersøkelse. I slike tilfeller må du ringe en ambulanse, og før legen kommer til å sikre at barnet fullfører fred.

I den akutte perioden av patologi er sengestøtten foreskrevet til utslett forsvinner helt. Eventuell motoraktivitet kan føre til manifestasjon av purpura, som er definert som "ortostatisk". Ved gjenopptakelse av purpura returneres pasienten til sengen hviler.

Når abdominalsyndromet utpeker et tabellnummer 1, under nederlaget av nyretabellenummer 7. Terapeutisk diett velges av den behandlende legen, idet man tar hensyn til kombinasjonene av forskjellige former for patologi.

enterosorption

Enterosorbenter brukes til alle former for hemorragisk vaskulitt. De aktive substansene i stoffene bidrar til fjerning av metabolitter og toksiner.

Med et typisk sykdomsforløp er behandlingsvarigheten 2-4 uker, med bølge-lignende fra 1 til 3 måneder.

platehemmere

Legemidlene brukes til alle former for hemorragisk vaskulitt. Legemidler forebygger trombose, forbedrer blodets reologiske egenskaper.

 • dipyridamol (karantil);
 • pentoksifyllin (trental);
 • ticlopidin (ipaton).

Antiaggreganter brukes i minst 3 uker. I det bølgende løpet av hudsyndromet blir de påført til purpuraen er fullstendig stoppet, under nyre-lesjonen varer resepsjonen opptil 6 måneder (flere kurs). I tilfelle av alvorlig koagulasjon (koagulering) av blod, er en kombinasjon av to legemidler mulig.

antikoagulanter

Legemidler hemmer aktiviteten til blodkoaguleringssystemet, som forhindrer dannelsen av blodpropper. Det viktigste stoffet er heparin, som er det stoffet som er valgt for behandling av alle former for sykdommen.

Behandlingsvarighet ved 1 graders grad av patologi 7-10 dager, hud- og bukform 2-3 uker, under nyreskade 3-6 uker.

antihistaminer

Legemidler i denne gruppen er foreskrevet i tilfeller av mat og legemiddel sensibilisering av kroppen. De blokkerer histaminreseptorene og undertrykker effektene mediert av dem.

Legemidler er foreskrevet i en aldersmessig dose med en behandlingsvarighet på 7-10 dager.

Antibakterielle legemidler

Indikasjoner for bruk av rusmidler i denne gruppen er: samtidig bakteriell infeksjon, dannelse av jade, ikke-behandlingsbar kutan purpura. Utnevnt narkotika som er preget av minimal allergisk organisme.

 • penicilliner (ampiox, ampicillin);
 • makrolider (klaritromycin, roxitromycin, azitromycin);
 • cefalosporiner (kjeder).

Medisiner velges i aldersdoser med et individuelt behandlingsforløp.

Glukokortikoidpreparater

Legemidler i denne gruppen er foreskrevet i tilfeller med alvorlig abdominalsyndrom, hudutslett ledsaget av nekrose, trombohemoragiske komponenter og ekssudasjon.

Indikasjonen er nyreskade med makrogemuri og / eller nefrotisk syndrom.

Det valgte stoffet er prednisolon. Det brukes i 3-4 uker i forbindelse med antiaggreganter, antikoagulanter og kaliumpreparater.

I motsetning til kontraindikasjoner til hormonelle legemidler, brukes antiinflammatoriske legemidler: ortofen, plakvenil.

Activatorer av fibrinolyse

Med hemorragisk vaskulitt hemmeres prosessen med fibrinolyse - oppløsningen av blodpropper og blodpropper. For å stimulere prosessen brukes vasoaktive stoffer.

 • nikotinsyre;
 • xanthinolnikotinat;
 • nikoshpan.

Varigheten av behandlingen bestemmes individuelt.

Infusjonsbehandling

Dette er en dråpe intravenøs medisinsk behandling, utført for å forbedre blodets reologiske egenskaper.

Indikasjon for denne behandlingsmetoden er en uttalt trombohemoragisk komponent av purpura, angioødem, alvorlig abdominalsyndrom, utvikling av reaktiv pankreatitt og ineffektivitet av heparinbehandling.

 • reopolyglucin, reomacrodex;
 • glukose-novokainblanding;
 • countercracker, tracerol;
 • plasma-heparinblanding.

Denne metoden for terapi gjør det i de fleste tilfeller mulig å oppnå en stabil remisjon.

Med tilbakevendende nefrit er nødvendig behandling nødvendig. Dette er bruk av cytostatika (azatioprin), membranstabiliserende legemidler (vitamin E, retinol, dimefosfon) og immunmodulerende legemidler (traumeel, dibazol).

Symptomatisk terapi bruker antispasmodik (euphyllin, no-shpa) for å lindre smerter i magen. I tilfeller av økning i kroppstemperatur over 38,5 ° C foreskrives antipyretiske legemidler: ibuprofen, paracetamol.

Plasmophorese prosedyren

Grunnlaget for prosedyren er innsamling av blod og fjerning av plasma fra den som inneholder store immunkomplekser, metabolske produkter, inflammatoriske mediatorer og blodplateraggregeringsfaktorer.

Den største effekten av prosedyren observeres før oppløsning av immunkomplekser, dette er søknaden i de første tre ukene etter at patologien er startet. Antall prosedyrer bestemmes individuelt fra 3 til 8 økter.

Ca. 70% av pasientene har hemorragisk vaskulitt fullstendig herdet innen 4-6 uker. Behandling av mellomstore og alvorlige former kan vare opptil 12 måneder i gjentatte kurs.

Komplikasjoner av patologi

Det er stor risiko for å komplisere hemorragisk vaskulitt, spesielt når det er involvert i den patologiske prosessen til nyrene og tarmene.

 • kronisk glomerulonephritis;
 • kronisk nyresvikt;
 • intestinal obstruksjon;
 • betennelse i peritoneum;
 • intestinal blødning;
 • tarmperforering;
 • posthemorrhagisk anemi
 • cerebrale lidelser;
 • forstyrrelser i blodkoagulasjonssystemet;
 • infarkt av organer.

Alle disse mulige konsekvensene og komplikasjonene oppstår som følge av utilstrekkelig behandling eller fravær. Årsaken er alltid selvmedisinering, urimelig bruk og feil kombinasjon av narkotika.

Derfor bør foreldrene alltid huske - hemorragisk vaskulitt - en sykdom med en kompleks patogenese med ulike utviklingsmuligheter og mulig funksjonshemming hos barnet i fremtiden. Derfor kan kun kvalifiserte hematologer og reumatologer foreskrive tilstrekkelig etiotropisk og patogenetisk terapi.

Gjenoppretting etter behandling og forebygging av tilbakefall

Etter hemorragisk vaskulitt blir barn vist en lang rehabiliteringsperiode. Foreldre må helt tilpasse barnets livsstil: ernæring, oppførsel i hverdagen og dagens regime.

Overdose barn er vist dispensar observasjon i 3-5 år. I de første seks månedene, bør en lege besøke en lege hver måned, deretter hver tredje måned, og deretter hver 6. måned.

For foreldre og barn blir generelle anbefalinger for forebygging av tilbakefall utarbeidet:

 • forebygging av overdreven fysisk stress, hypotermi, psykomotional stress;
 • uttak fra vaksinasjoner og vaksinasjoner i 3-5 år;
 • undersøkelse av en tannlege og en otolaryngologist 3 ganger i året;
 • antiallergent diett i 2 år;
 • Vanlige tester av urin, blod, avføring.

Spesiell oppmerksomhet er trukket på mulige infeksjonsfokus. Barnet er begrenset fra kontakt med syke mennesker som ikke er vaksinert med dyr. Lokalene ventileres regelmessig og vaskes med desinfeksjonsmidler.

Av stor betydning er en tilgjengelig forklaring for barnet om hans tilstand. Det er viktig å se på barnets individuelle interesser, velg en spennende aktivitet som fremmer indre fred og begrenser aktiv aktivitet.

Les Mer Om Fartøyene