Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus (hydrocephalus) er en sykdom hvor en stor mengde cerebrospinalvæske akkumuleres i hjernegruppene. Årsaken til denne tilstanden er et brudd på funksjonene ved produksjon eller utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernekonstruksjoner. Sykdommen påvirker barn og voksne. Hjernens hydrocephalus hos voksen er mer kompleks enn barnets, siden de knuste beinene i skallen i fontanumområdet ikke beveger seg fra hverandre og væsken begynner å trykke på det nærliggende hjernevævet. Hydrocephalus forekommer ofte som en komplikasjon av andre patologier som påvirker de nervøse og vaskulære systemene, hjernekonstruksjonene. I henhold til ICD 10 hydrocephalus, i avsnittet "Andre forstyrrelser i nervesystemet", er det utpekt en egen kode G91 hvor sykdypetyper er beskrevet i punktene 0-9.

Symptomer på hydrocephalus

Tegnene på dråpe i hjernen er forskjellig vesentlig avhengig av hvilken form sykdommen utvikler. For den akutte form for patologi er preget av en rask økning i ICP og utseendet på følgende symptomer:

 • Hodepine - de sprengende og pressende følelsene gir bort til øyekontaktene, forstyrres hovedsakelig om morgenen umiddelbart etter oppvåkning. Etter kort levetid reduseres intensiteten.
 • Kvalme - vises sammen med hodepine hovedsakelig om morgenen.
 • Oppkast er ikke forbundet med mat, etter angrepet blir det lettere for pasienten.
 • Visuelle lidelser - en brennende følelse i øynene, utseendet på et tåkete slør.
 • Døsighet er et tegn på en stor opphopning av væske, den raske utviklingen av intrakranial hypertensjon og sannsynligheten for et plutselig utseende av en rekke neurologiske symptomer.
 • Tegn på forskyvning av hjernestrukturene i forhold til hjernestammenes akse - brudd på oculomotoriske funksjoner, unaturlig stilling av hodet, brudd på pust, bevissthetstank helt opp til utvikling av koma.
 • Anfall av epilepsi.

Ved kronisk utvikling av hydrocephalus hos voksne mennesker, forekommer symptomene gradvis og i mindre uttalt form. Ofte har pasienten:

 1. Tegn på demens - forvirring, søvnforstyrrelse, redusert minne og tankeprosesser, redusert evne til selvbetjening i hjemmet.
 2. Apraxia walking er et brudd på gang når du går (skakhet, usikkerhet, unaturlig store trinn), mens du ligger i en liggende stilling, viser pasienten trygt motorfunksjoner, etterligner sykling eller vandring.
 3. Brudd på vannlating og avføring - manifestert i forsømte tilfeller i form av inkontinens av urin og avføring.
 4. Konstant muskelsvakhet, sløvhet.
 5. Brudd på likevekt - på et sent stadium er det manifestert i umuligheten av pasienten til å bevege seg uavhengig eller sitte.

Det er viktig å skille mellom hydrocephalus av hjernen hos en voksen i samsvar med de beskrevne symptomene fra andre patologier og konsultere en lege.

Årsaker til hydrocephalus

Spritvæske produsert av hjernes vaskulære plexus, vasker dets strukturer og absorberes i det venøse vevet. Normalt er denne prosessen kontinuerlig og mengden av produsert og absorbert væske er lik. Hvis en av de beskrevne funksjonene blir brutt, er det en overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernekonstruksjonene, som er hovedårsaken til hydrocephalus.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen kan forekomme mot bakgrunnen av følgende patologiske forhold:

 • Akutte forstyrrelser i blodforsyningssystemet i hjernen forårsaket av trombose, hjerneslag av hemoragisk eller iskemisk type, brudd på aneurysm, subaraknoid eller intraventrikulær blødning.
 • Utvikling av infeksjoner og inflammatoriske prosesser som påvirker sentralnervesystemet, strukturer og membraner i hjernen - meningitt, ventrikulitt, encefalitt, tuberkulose.
 • Encefalopati - giftig, posttraumatisk, alkoholisk og annen, noe som forårsaker kronisk hypoksi i hjernen og dens påfølgende atrofi.
 • Tumorer av forskjellig etiologi, vokser i cellene i ventriklene, hjernestammen og periostoliske vev.
 • Intrakraniale lesjoner som forårsaker ødem i hjernestrukturer og vaskulær ruptur, samt posttraumatiske komplikasjoner.
 • Komplikasjoner etter kirurgiske operasjoner i form av cerebralt ødem og komprimering av væske og blodtilførselskanaler.
 • Sjeldne genetiske abnormiteter og mangler i sentralnervesystemet - syndrom Bickers-Adams, Dandy Walker.

I nærvær av minst en av de beskrevne sykdommene, bør pasienten ta hensyn til risikoen for å utvikle hydrocephalus som en komplikasjon og i tilfelle utseendet av karakteristiske symptomer rapporterer dem umiddelbart til behandlingslegen.

Varianter av hydrocephalus

Voksne hydrocephalus er nesten alltid referert til som oppkjøpte sykdommer. Avhengig av egenskapene, opprinnelses- og utviklingsgrunnen, er den delt inn i følgende typer:

 1. Av opprinnelses natur:
 • Åpen (ekstern) - På grunn av dårlig absorpsjon av væske inn i veggene i venøse kar, akkumuleres overskuddet i det subaraknoide rommet, uten forstyrrelser observert i hjernens ventrikler. Denne typen dropsy forekommer sjelden, dens progresjon fører til en gradvis nedgang i hjernevolum og atrofi i hjernevevet.
 • Lukket (intern) - væskefluid akkumuleres i ventrikkene. Årsaken til denne prosessen er et brudd på utstrømningen gjennom væskekanaler, forårsaket av inflammatorisk prosess, trombose, tumorvekst.
 • Hypersecretory - oppstår når overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 • Blandet - inntil nylig ble denne typen hydrocephalus diagnostisert med væskeakkumulering samtidig i ventriklene i hjernen og subarachnoid-rom. I dag er den primære årsaken til denne tilstanden atrogen i hjernen, og væskens opphopning er en konsekvens, derfor er denne typen patologi ikke gjeldende for hydrocephalus.
 1. På indikatorer for intrakranielt trykk:
 • Hypotensiv - trykket i cerebrospinalvæsken er redusert.
 • Hypertensive - indeksene for CSF-trykk økes.
 • Normotensive - intrakranielt trykk er normalt.
 1. På utviklingsgraden:
 • Akutt - den raske utviklingen av patologi, perioden fra de første symptomene til en dyp lesjon av hjernekonstruksjoner er 3-4 dager.
 • Subakutt - sykdommen utvikler seg i 1 måned.
 • Kronisk - preget av milde symptomer, er utviklingsperioden 6 eller flere måneder.

Hver form for hydrocephalus manifesterer seg i form av visse symptomer, hvis tilstedeværelse hjelper leger i prosessen med ytterligere diagnose for å gjøre den riktige diagnosen.

diagnostikk

Å diagnostisere cerebral hydrocephalus hos en voksen person utelukkende av visuelle tegn eller symptomer er umulig, siden sykdommen ikke virker eksternt på noen måte, og dårlig helse kan skyldes andre patologier.

Før diagnosen "hydrocephalus" utpeker legen et sett med studier som består av følgende metoder:

 1. Undersøkelse av spesialister - inkluderer innsamling av informasjon om symptomene og sykdommene som forårsaker utseende av ødem i hjernen; utføre testene, slik at man kan anslå en grad av nederlag av strukturer av en hjerne og redusere funksjonaliteten.
 2. Datatomografi - for å studere størrelsen og formen på ventriklene, deler av hjernen, subaraknoide rom og bein av skallen, bestemme størrelse og form, tilstedeværelse av svulster.
 3. Magnetic resonance imaging - å identifisere væske i hjernestrukturene, bestemme form og alvorlighetsgraden av hydrocephalus, som vil gjøre en foreløpig konklusjon om årsaken til utviklingen av patologi.
 4. Radiografi eller angiografi ved bruk av kontrastmedium - for å bestemme fartøyets tilstand, graden av tynning av veggene.
 5. Cisternografi - utføres for å identifisere form av hydrocephalus og klargjøre bevegelsesretningen av cerebrospinalvæske.
 6. Echoencefalografi er en ultralydstudie av hjernens strukturer for tilstedeværelsen av patologiske forandringer som forekommer i dem.
 7. Lumbal punktering - tilbaketrekking av væskevæske er gjort for å bestemme intrakranialt trykk, studien av sammensetningen av graden av fortykning og tilstedeværelsen av inflammatoriske prosesser.
 8. Oftalmoskopi - utføres som en sammenhengende studie for å identifisere synsforstyrrelser og årsakene som forårsaket dem.

Hvis resultatene av den fullførte undersøkelsen bekrefter tilstedeværelsen av væske i hjernekonstruksjonene, diagnostiserer legen hydrocephalus og foreskriver behandling avhengig av form.

Behandling av hydrocephalus

Med en liten og moderat opphopning av væske i hjernen, anbefales pasienten medisinering.

Hvis cerebrospinalvæsken skaper for høyt trykk og pasientens liv er i fare, må han snarest gjennomgå en kirurgisk operasjon.

Med hydrocephalus er det viktig å redusere trykket av cerebrospinalvæske i hjernen. For dette, under behandlingen ordinerer legen følgende stoffer:

 • Diuretika (Diacarb, Glimaritt) - for å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 • Vasoaktive stoffer (Glivenol, Magnesiumsulfat) - for å forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprette vaskulær tone.
 • Painkillers (Ketoprofen, Nimesil), antimigrene piller (Sumatriptan, Imigren) - for lindring av smerteangrep og en rekke neurologiske symptomer.
 • Glukokortikosteroider (Prednisolon, Betamethason) - er angitt i alvorlig tilstand som immunosuppressant og et middel som nøytraliserer toksiner.
 • Barbiturater (fenobarbital) - beroligende midler, som påvirker sentralnervesystemet negativt.

Medikamentterapi kan redusere mengden væske i hjernens strukturer og fjerne symptomer, men fullstendig kur med det er umulig. I akutte og forsømte tilfeller, hvis det er høy risiko for koma eller død, blir pasienten utsatt for nevrokirurgisk inngrep. Avhengig av indikasjonene og tilstanden til pasienten med hydrocephalus i hjernen, utføres følgende operasjoner hos en voksen:

 1. bypass - tilbaketrekking av cerebrospinalvæske med et spesielt instrument fra hjernestrukturer i kroppshulen, som naturlig absorberer væske uhindret. Det er typer shunting:
 • ventrikulo-peritoneal - drenering av væske i bukhulen
 • ventrikulo-atriell - i høyre atrium;
 • ventriculo-cisternemia - i den occipital delen, avdeling av en stor cistern.
 1. endoskopi - væske utledes gjennom et spesielt kateter satt inn i hullet i skallen.
 2. Ventrikulær drenering - En åpen operasjon som involverer installasjon av et eksternt dreneringssystem. Denne typen inngrep er angitt i tilfeller der andre typer operasjoner ikke kan utføres. Når det utføres, er det stor risiko for komplikasjoner senere.

Konsekvenser av hydrocephalus

Prognosen for leger som diagnostiserer cerebral hydrocephalus hos en voksen, avhenger av skjemaet og forsømmelsen av sykdommen. Påvisning av patologi i begynnelsen øker sannsynligheten for å opprettholde effektivitet, så vel som selvorientering av pasienten i hverdagen og samfunnet. For å gjøre dette, når de første symptomene på sykdommen trenger å konsultere en lege, overvåkes regelmessig, og også ta de anbefalte behandlings- og rehabiliteringsforløpene.

Hydrocephalus i et forsømt stadium truer pasienten med alvorlige komplikasjoner og en skuffende prognose av leger. Årsaken til dette er de irreversible prosessene i hjernevevet som oppstår med langvarig press av CSF på dets strukturer. Konsekvensene som følge av avansert hydrocephalus inkluderer:

 • nedgang i muskeltonen i lemmer;
 • forverring av hørsel og syn;
 • psykiske lidelser, manifestert i reduksjon av tenkning, hukommelse, oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • forstyrrelser i luftveiene og hjertesystemet;
 • vann-salt ubalanse;
 • mangel på koordinering;
 • fremveksten av epileptiske anfall
 • tegn på demens.

I nærvær av de beskrevne komplikasjoner og deres alvorlige alvorlighetsgrad, blir pasienten tildelt et funksjonshemming, hvorav gruppen avhenger av hvor mye han kan orientere seg i samfunnet og livet.

Hvis sykdommen utvikler seg raskt eller hjernen nesten helt tapt funksjonalitet på grunn av atrofi av vevet, så er det stor sannsynlighet for koma og død.

Magazine seksjoner

Behandlingen av sykdommen i spørsmålet er en vanskelig oppgave. Det er ikke et eneste stoff som alene har vært effektivt i kampen mot denne sykdommen, så konservative metoder kan bare brukes i kombinasjon. Operasjonsintervensjon betraktes som mer effektiv i kampen mot hydrocephalus.

Når det er nok medisiner for en dropsy av hjernen?

Kuren med denne metoden er trolig 40-45%. Det er ikke uvanlig - fenomenet psykisk retardasjon, ustabil psyke med generelle positive resultater i å eliminere hjernenes dråpe. Skreddersydde variasjoner av konservativ behandling kan ikke alltid løse problemet med psykomotorisk utvikling, slik at leger i slike tilfeller utvider flere kardinale løsninger. Hovedmålet når man prøver å behandle den aktuelle sykdommen, reduserer ikke nivået av intrakranielt trykk, noe som eliminerer betennelse. Eliminer hydrocephalus ved hjelp av konservative metoder i slike tilfeller:

 • Denne sykdommen er diagnostisert i utgangspunktet, er ikke utstyrt med en progressiv start. Dette inkluderer ikke occlusive hydrocephalus: denne typen av denne sykdommen er sjelden, men det er bare mulig å eliminere det ved kirurgi;
 • sykdommen opplever et akutt stadium. Dette gjelder tilfeller der det er meningitt: i hjernemateriet er det en sterk inflammatorisk prosess. Bekjempe dette fenomenet med antibiotika, resorptive stoffer;
 • Hydropeni i hjernen er ledsaget av alvorlige feil i aspektet av den mentale, neuralgiske tilstanden som er forårsaket av bakteriens påvirkning.

Konservativ behandling i denne sykdommen inkluderer følgende stoffer, prosedyrer:

 • vanndrivende preparater. Det er nødvendig å hemme produksjonen av cerebrospinalvæske. Legene bruker ofte injeksjoner av diacarb, glyserol, piracetam, hvorav antallet ikke overstiger 12 innen ett kurs. Siden dette stoffet er gunstig for fjerning av natrium, magnesium og kalium, administreres medisiner parallelt, noe som forhindrer utviklingen av en mangel på disse sporelementene. Slike legemidler inkluderer asparcum, magnesiumsulfat;
 • antibiotikabehandling: rovamacin, hexicon.Ved bestemte graviditetsperioder, avhengig av årsakene som provoserte visualiseringen av hjernen i fosteret, er det mulig å behandle disse antiinfeksjonsmidler;
 • medisiner som bidrar til stabilisering av blodkarets struktur (tinkturer av urter), forbedre blodstrømmen i hjernen;
 • vitaminterapi. Dette gjelder vitaminer i gruppe B, C, E. Takket være dem forbedrer de metabolske prosessene i hjernens mikrocirkler;
 • løse medisiner. Populært brukte enzymer av animalsk opprinnelse, noe som bidrar til spalting, fjerning av væske fra kroppen: lidase, pyrogenal;
 • fysioterapi, som består i bruk av elektroforese, behandling med varme, vann. Slike metoder er relevante på et stadium når sykdommen har stabilisert seg;
 • treningsbehandling. Det praktiseres for å akselerere utstrømningen av cerebrospinalvæske, for å forbedre den psykologiske utviklingen av små pasienter. En spesialist må utføre slike øvelser. For voksne pasienter med diagnose av hydrocephalus, massasje, akupunktur, manuell terapi vil være nyttig: det bidrar til å lindre muskelkramper, forbedre blodstrømmen, stoppe smerte en stund. Legene anbefaler folk som har blitt behandlet / behandlet for den aktuelle sykdommen for å delta i yoga klasser, gymnastikk;
 • Glutikortikoid terapi. Brukes som et ekstremt tilfelle. Svært sjelden leger praksis røntgenbehandling: Antall prosedyrer kan ikke overstige 5-6.

Moderne metoder for operativ behandling av hydrocephalus - indikasjoner på kirurgi, resultat

Denne metoden for å eliminere dropsy av hjernen brukes i slike tilfeller:

 • lidelsen er i en tilstand av aktiv progresjon;
 • forsøk på konservativ behandling har sviktet;
 • konservativ behandling var fruktbar når det gjelder å stabilisere sykdommen, men pasientens psykomotoriske utvikler seg ikke;
 • ved diagnostisering av lukket hydrocephalus, uavhengig av pasientens alder.

Hvis en sterk inflammatorisk prosess blir observert i hjernen til en pasient, er det en total infeksjon av hele organismen, operasjonen er forbudt. I utgangspunktet er det nødvendig å eliminere fokus på infeksjon gjennom anti-infeksjonsmidler. Inflammatoriske fenomener i kroppen, tar antibiotika er en midlertidig frist fra kirurgi. Medisiner i dette tilfellet kan ikke gi en kur for hydrocephalus.

Operativ inngrep i hydrocephalus sørger for dannelse av fakultative måter gjennom hvilke akkumulert fluid kan forlate skallen. Slike kirurgiske manipulasjoner kalles shunting. For voksne pasienter, hvis det er årsak til denne sykdommen (svulster, vedheft), må vi først eliminere det, og deretter utføre en bypass. Det er flere systemer som brukes til en slik manøvre, de vanligste av dem er ventrikuloperitoneale, lumboritoneale shunts.

Operasjoner som praktiseres når du fjerner dropsy i hjernen, kan deles inn i 2 grupper:

 • Palliativ. Denne inngripen utføres i flere tilfeller:
 1. I nærvær av åpen hjerne ødem utføres en spinal, ventrikulær punktering;
 2. Når skjemaet er stengt, kan den akutte sykdommen, en palliativ operasjon, foreskrives dersom radikal inngrep ikke er akseptabel. Dette tiltaket av behandling har en midlertidig karakter, det innebærer å ta opptil 100 ml væske fra hjernens ventrikel. Hvis lukket hydrocefalus nådde sitt høydepunkt, og bruk radikal kirurgi er forbudt - utføre midlertidig dreneringen av den frontale hjerne ventrikkel gjennom innføring av silikonrøret. Sistnevnte er forbundet med dreneringssystemet;
 3. for små pasienter punkteres det gjennom øyekaviteten. Ved å punktere frontsiden av lateral ventrikel, blir væske utladet i et av lagene i synorganene.
 • Radikal. Det finnes to typer applikasjoner:
 • Relevant for enhver form for sykdom som vurderes. For likvidasjon av flytende bruk ekstern / intern drenering. I det første tilfellet, den faktiske begynnelsen av meningitt som en konsekvens av denne manipulasjonen, så har den eksterne dreneringen nesten utmattet seg ved å bruke

Intern drenering favoriserer fjerning av væske inn i et annet kroppssystem. Den angitte prosedyren kan være av flere varianter:

 1. ventrikuloperitoneal bypass. Blant ungdommer i tidlig alder, er slike manipulasjoner ofte gjort. Små system som omfatter en ventil, blir en kateter anvendes for å kaste væsken fra ventrikkel inn i bukhulen, hvor den absorbsjon av væsken inn i blodstrømmen. Et snitt er laget i bak-øret-sonen, hvor et rør med liten diameter settes inn. Den andre enden av røret transporteres gjennom det subkutane laget til bukhulen, hvor et snitt gjøres, er et rør satt inn. De resulterende to snittene (mage + bak-øret-sonen) sys;
 2. Operasjon Kuttner Venglovsky. En åpning av ventrikulærmembranen utføres, hvorpå den akkumulerte væsken passerer gjennom den implanterte drenering inn i hjernens subduralrom
 • Operasjoner med en bestemt form for sykdommen under behandling:
 1. eliminering av koroidale komponenter i ventrikkelen for å redusere frigjøring av cerebrospinalvæske;
 2. eliminering / omgåelse av hindringen, som forhindrer normal sirkulasjon av cerebrospinalvæske i hjernen. Formålet med pågående manipulering er å skape måter for uhindret flyt av væske. Den kan brukes til både små og voksne pasienter, som har tilstedeværelse av svulster, adhesjoner, ubetydelig diameter på Sylviankanalen. Utstrømningen av væske produseres fra bakvegg i ventrikkelen inn i ryggraden.
 3. ventrikulotsisternostomiya. Aktivt praktisert med spesifikke former for lukket hydrocephalus. Ved hjelp av et dreneringssystem dannes en forbindelse av ventrikkene + en cerebellum-cerebral cistern;
 4. omentodural anastomose. Utstrømningen av væske utføres fra subaraknoide rom - en sone der en betydelig mengde væske er konsentrert, som kommer her gjennom hjernens ventrikler. Når denne væsken akkumuleres så mye at man kan snakke om hydrocephalus, brukes en utstrømning av denne væsken gjennom dreneringssystemet til bukhulen.

Ofte har kirurgisk behandling av sykdommen gunstige effekter - pasienten gjenoppretter. Hvis det er en ondartet svulst som forårsaket en dråpe i hjernen, vil slike manipulasjoner bidra til å forlenge levetiden til de opererte i gjennomsnitt på 4-5 år.

 • Dreneringsrørets lumen er tilstoppet, noe som resulterer i at væskenes utstrømning stoppes;
 • inflammatoriske prosesser;
 • Utløsningen av røret fra hulrommet hvor utstrømningen av væske ble tilveiebrakt: bukhulen, hjertet;

For å minimere slike konsekvenser, er det nødvendig, uten det minste ubehag, å kontakte legen uten forsinkelse.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser av hydrocephalus - en prognose for livet

Hvis ikke anses sykdommer ta korrigerende tiltak tid, kan konsekvensene har vært alvorlige feil i aspekter av funksjon av hjernen, er risikoen for død er stor nok.

Konsekvensene av denne sykdommen vil avhenge av flere faktorer:

 • grad av utvikling av hydrocephalus. På senere stadier av behandling av sykdom deteksjon kan være ufruktbare, med fare for tap av kapasitet / død;
 • tid fra sykdomsutbruddet til begynnelsen av behandlingen. Hvis sykdommen ble oppdaget på stadium av aktiv progresjon, er det stor sannsynlighet for at pasientens mentale tilstand ikke vil bli gjenopprettet. For nyfødte, kan moderat hydrocephalus være belagt med tilbakevendende i utvikling, idiocy;
 • Hastigheten til den valgte behandlingsmetoden;
 • Tilstedeværelsen av flere sykdommer, som ofte kombineres med hydrocephalus.

Hvis hydrocephalus diagnostisert på et tidlig stadium, har behandlingen blitt valgt riktig, sannsynligheten for total befrielse fra denne sykdommen er høy, faren for manifestasjon av konsekvensene i fremtiden er ubetydelig.

Med hensyn til virkningen av sykdommen under hensyn til den mentale utviklingen av barn har en statistikk om lag 35% av unge pasienter som led hydrocephalus, hadde i henhold til hvilke feil i talen aspektet. I 23% av tilfellene blir aggresjon hos slike pasienter ikke observert, men evnen til å vise positive følelser (glede, lykke) er begrenset. Reaksjonen på elementære spørsmål kan bli hemmet. Operativ behandling av pasienter i de sene stadier av utviklingen av hydrocephalus hjernen påvirker den psykomotoriske i fremtiden, men en fullverdig mental retardasjon tilfellene har funnet sted.

Når det gjelder atferd hos dem rundt deg, i 90% av tilfellene, er barna opptatt, de går bra med sine jevnaldrende. I andre tilfeller er depressiv, humørlig stemning, grusomhet oppgitt.

Ved hopp i intrakranielt trykk, forvirring av bevissthet, kan psykose oppstå.

Hjernehydrocephalus hos voksne: årsaker, symptomer, behandling

Hydrocephalus hos voksne ( "vann på hjernen") - en patologisk tilstand som kjennetegnes ved overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) i cerebrospinalvæsken områder av hjernen. Hydrocephalus kan være en uavhengig nosologisk enhet, eller det kan være en konsekvens av en rekke hjernesykdommer. Det krever obligatorisk kvalifisert behandling, siden den langvarige eksistensen av sykdommen kan føre til uførhet og til og med døden.

Sykdommen hos barn er signifikant forskjellig fra sykdommens manifestasjoner i den voksne befolkningen på grunn av at det i barnets kropp bare blir dannet hjernen. I denne artikkelen vil vi undersøke årsakene, symptomene og behandlingen av hjernen hydrocephalus hos voksne.

årsaker

Hver person i hjernen har spesielle mellomrom som inneholder en spesiell væske - cerebrospinalvæsken. Inne i selve hjernen er systemet i hjernens ventrikler som kommuniserer med hverandre, utenfor hjernen er et subaraknoid rom med hjernens cisterner. Luten har en meget viktig funksjon: å beskytte hjernen mot støt, sjokk og infeksiøse midler (de sistnevnte takket være de antistoffene som inneholdes deri), nærer hjernen som er involvert i reguleringen av blodsirkulasjonen i det lukkede rom av hjernen og skallen, sikrer homeostase ved en optimal intrakranielt trykk.

Volumet av brennevin i en voksen er 120-150 ml, flere ganger om dagen er det oppdatert. Produksjonen av cerebrospinalvæske forekommer i de vaskulære plexusene i hjernens ventrikler. Fra hjernens laterale ventrikler (inneholdende ca. 25 ml) kommer cerebrospinalvæsken inn i den tredje ventrikkelen gjennom Monroe-åpningen, hvis volum er 5 ml. Fra den tredje ventrikkelen beveger cerebrospinalvæsken seg inn i den fjerde (inneholder også 5 ml) gjennom Sylvia-akvedukten (hjernedrenering). På bunnen av den fjerde ventrikkelen er det hull: den medianen unpaired Magendi og to laterale Lyushka. Gjennom disse hullene kommer cerebrospinalvæsken inn i subarachnoid-rommet i hjernen (plassert mellom hjernens myke og spindelbaner). På den grunnleggende overflaten av hjernen ekspanderer det subaraknoide rom, som danner flere cisterner: hulrom fylt med brennevin. Fra tankene kommer væsken inn i den ytre (konvektive) overflaten av hjernen, som om "vaske" den fra alle sider.

Absorpsjon (resorpsjon) av cerebrospinalvæske forekommer i hjernens venøse system gjennom araknoidceller og villi. En klynge villi rundt venøse bihuler kalles pachyongranulering. En del av væsken blir absorbert i lymfesystemet på nervernivået.

Dermed blir cerebrospinalvæsken produsert i de vaskulære plexusene i hjernen, vasket på alle sider og deretter absorbert i venesystemet, denne prosessen er kontinuerlig. Så sirkulasjonen er normal, mengden væske produsert per dag er lik absorbert. Hvis det til enhver tid er "problemer" - enten med produkter eller med absorpsjon, så er det hydrocephalus.

Årsakene til hydrocephalus kan være:

 • smittsomme sykdommer i hjernen og dens membraner - meningitt, encefalitt, ventrikulitt;
 • en hjerne svulst av en trunk eller nær-tønne lokalisering, så vel som av hjernens ventrikler);
 • kardiovaskulær patologi i hjernen, inkludert subaraknoid og intraventrikulære blødninger på grunn av ruptur av aneurysmer, arteriovenøse misdannelser;
 • encefalopati (alkoholisk, giftig, etc.);
 • hjerne traumer og post-traumatiske forhold;
 • misdannelser av nervesystemet (for eksempel Dandy-Walker syndrom, stenose av Sylvian-akvedukten).

Typer av hydrocephalus

Hydrocephalus kan være medfødt og ervervet. Medfødt, som regel, manifesterer seg i barndommen.

Avhengig av utviklingsmekanismen er det:

 • lukket (okklusiv, ikke-kommuniserende) hydrocephalus - når årsaken er forstyrrelsen av CSF-strømmen på grunn av overlappingen (blokk) av væskeledningsbanene. Oftere forhindres normalstrømmen av cerebrospinalvæske ved blodpropp (på grunn av intraventrikulær blødning), en del av en svulst eller en spike;
 • åpen (kommunisere, dizrezorbtivnuyu) hydrocefalus - det er basert på absorpsjon av det venøse system i hjernen ved nivået for arachnoid villi, celler Pacchionian legemer, venøse sinuser;
 • hypersecretory hydrocephalus - med overdreven produksjon av cerebrospinalvæske ved pleksus i ventriklene;
 • ytre (blandet, ex vakuum) hydrocefalus - økes når innholdet av CSF og i hjerneventriklene, og det subarachnoide plass. I de senere årene har denne form for stopp behandling hydrocefalus, som årsak til økning av innholdet av luten er hjernevev atrofi og en reduksjon i hjernen selv, og ikke i strid med sirkulasjon av cerebrospinalvæske.

Avhengig av nivået av intrakranielt trykk kan hydrocephalus være:

 • hypertensive - med økt trykk i cerebrospinalvæske;
 • normotensive - ved normalt trykk;
 • hypotensiv - med redusert trykk i cerebrospinalvæsken.

På tidspunktet for fremveksten:

 • akutt hydrocephalus - utviklingsperioden for prosessen er opptil 3 dager;
 • subakutt progredient - utvikler seg innen en måned (noen forfattere anser begrepet på 21 dager);
 • kronisk - fra 3 uker til 6 måneder og over.

symptomer

Det kliniske bildet avhenger av dannelsen av hydrocephalus og nivået av trykk i cerebrospinalvæske, utviklingsmekanismen.

Ved akutt og subakutt hydrocephalus mann klager over hodepine, mer uttalt i morgen (spesielt etter søvn), ledsaget av kvalme og noen ganger oppkast, og bringer lindring. Det er en følelse av press på øyeeplet fra innsiden, det er en følelse av svie, "sand" i øynene, er smerte fullstappet med karakter. Mulig injeksjon av fartøyer sclera.

Etter hvert som trykket i CSF øker, går døsighet sammen, noe som er et dårlig prognostisk tegn, siden det indikerer en økning i symptomer og truer med å miste bevisstheten.
Mulig forringelse av syn, en følelse av "tåke" foran øynene dine. På øyekanten blir stagnerende plater av optiske nerver avslørt.
Hvis pasienten ikke søker medisinsk hjelp til rett tid, vil den fortsatte økningen i innholdet i cerebrospinalvæske og intrakranialt trykk føre til utvikling av et dislokalisjonssyndrom - en livstruende tilstand. Det manifesterer seg ved den hurtige undertrykkelsen av bevisstheten helt opp til koma, oppadgående blikk, divergerende strabismus, undertrykkelse av refleksene. Disse symptomene er typiske for kompresjonen av midbrainen. Når det er komprimering av medulla oblongata, oppstår symptomer på svelging, endres stemmen (til bevisstløs), og deretter påvirkes hjerteaktivitet og respirasjon, noe som fører til pasientens død.

Kronisk hydrocephalus kommuniserer ofte med normalt eller litt forhøyet intrakranielt trykk. Den utvikler seg gradvis, i måneder etter årsakssammenheng. I begynnelsen er syklisk søvn forstyrret, enten søvnløshet eller døsighet oppstår. Minne forverres, sløvhet, rask tretthet. Generell asteni er typisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, forstyrres (kognitive) forstyrrelser til demens i forsømte tilfeller. Pasienter kan ikke selvstyre seg selv og oppføre seg utilstrekkelig.

Det andre typiske symptomet på kronisk hydrocephalus er et brudd på å gå. Først endres gangen - det blir tregere, ustabil. Deretter er usikkerhet knyttet ved stående, vanskeligheter med å starte bevegelse. I liggende eller sitteposisjon kan pasienten simulere å gå og sykle, men i en oppreist stilling er denne evnen umiddelbart tapt. Gangen blir "magnetisk" - pasienten limes til gulvet, men beveger seg fra stedet, gjør små shuffling skritt på vidt adskilte ben, staggers på stedet. Disse endringene kalles "apraxia walk". Øker muskeltonen, i forsømte tilfeller, reduserer muskelstyrken, og det er parese i beina. Balanseforstyrrelser har også en tendens til å utvikle seg, opp til manglende evne til å stå eller sitte alene.

Ofte klager pasienter med kronisk hydrocephalus om hyppig vannlating, spesielt om natten. Gradvis oppfordrer imperativet til å urinere, krever umiddelbar evakuering og deretter inkontinens i det hele tatt.

diagnostikk

Hovedrollen i å etablere diagnosen tilhører databehandlingstomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MR). Disse metodene tillater å bestemme formen og størrelsen på ventriklene, subaraknoide rom, hjernekisterner.

Radiografi av cisterner i hjernebunnen gjør det mulig å vurdere retningen av CSF strømmen og å spesifisere typen hydrocephalus.

Det er mulig å utføre en testdiagnostisk lumbar punktur med fjerning av 30-50 ml CSF, som er ledsaget av en midlertidig forbedring av tilstanden. Dette skyldes gjenopprettelsen av blodtilførsel til det iskemiske hjernevævet mot bakgrunnen av en reduksjon i intrakranialt trykk. Dette tjener som et gunstig prognostisk tegn når man forutser kirurgisk behandling av hydrocephalus. Det skal bemerkes at i akutt hydrocephalus er lumbar punktering kontraindisert på grunn av den høye risikoen for hjerneslagskader og utviklingen av et dislokalisjonssyndrom.

behandling

De første stadiene av hydrocephalus kan behandles medisinsk. For dette blir følgende stoffer brukt:

 • for å redusere intrakranielt trykk og fjerning av overskudd av væske (med det forbehold at CSF utstrømningen lagret) - Diacarbum (acetazolamid), mannitol og mannitol i kombinasjon med furosemid eller Lasix. Nødvendig når slik behandling er kaliumnivået korreksjon i legemet, anvendes for dette formål asparkam (Pananginum);
 • for å øke kraften i hjernevev viser Cavintonum (vinpocetin) aktovegin (Solcoseryl) gliatilin, cholin, cortexin Cerebrolysin, semaks, memoplant et al.

Klinisk distribuert hydrocephalus er gjenstand for kirurgisk behandling, medisinske metoder forbedrer tilstanden i en kort stund.

Akutt hydrocephalus, som en livstruende tilstand, krever akutt nevrokirurgisk behandling. Den består i trepanering av skallen og påføring av ytre avløp, som gir utstrømning av overflødig væske. Dette kalles ekstern ventrikulær drenering. I tillegg er innføring av legemidler som fortynner blodproppene (som intraventrikulær blødning en av de hyppigste årsakene til akutt hydrocephalus) mulig gjennom dreneringssystemet.

Kronisk hydrocephalus krever å utføre væske-shunting operasjoner. Denne type operasjon er utgangen fra det overskytende cerebrospinal væske i naturlige hulrom i det menneskelige legeme ved hjelp av et komplekst system av ventiler og katetere (bukhule, bekkenhulen, aurikkel, etc...): ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, kistoperitonealnoe skifting. I kroppshulrommene er det en uhindret absorpsjon av overskytende CSF. Disse operasjonene er traumatisk nok, men med riktig design kan oppnå utvinning av pasienter, deres sysselsetting og sosial rehabilitering.

Til dags dato har den mindre traumatiske nevroendoskopiske teknikken blitt den første blant de invasive behandlingsmetodene. Det utføres ofte i utlandet på grunn av den høye kostnaden ved selve operasjonen. Denne metoden kalles dette: endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av tredje ventrikel. Operasjonen varer bare 20 minutter. Med denne metoden for behandling settes et kirurgisk instrument med et neuroendoskop (kamera) på enden inn i hjernens ventrikler. Kameraet gir deg mulighet til å demonstrere bildet ved hjelp av en projektor og nøyaktig overvåke alle manipulasjoner. På bunnen av den tredje ventrikkelen opprettes en ekstra åpning som kobler seg til hjernebunnstankene, noe som eliminerer årsaken til hydrocephalus. Således gjenopprettes den fysiologiske væsken mellom ventrikkene og sisternene.

effekter

Hydrocephalus er en farlig sykdom, og ignorerer symptomene som er fulle av et funksjonshemning eller en trussel mot livet. Faktum er at endringene som skjer i hjernen som et resultat av den lange eksistensen av hydrocephalus er irreversible.

Ubegrenset behandling kan forvandle seg til en tragedie for en person: tap av evnen til å jobbe og sosial betydning. Psykiske forstyrrelser, bevegelsesproblemer, urinasjonsforstyrrelser, nedsatt syn, hørsel, epileptiske anfall - dette er listen over mulige konsekvenser av hydrocephalus, om ikke behandling i rette tid. Derfor, med den minste mistanke om hydrocephalus, bør du søke kvalifisert medisinsk hjelp.

TVC, programmet "Leger" på temaet "Hydrocephalus"

Hjernehydrocephalus hos voksne, typer og behandlingsmetoder

Den menneskelige hjerne er et system som trenger væskesirkulasjon, som utfører mange funksjoner. Denne væsken kalles cerebrospinalvæske, den er produsert av spesielle vaskulære plexuser av laterale ventrikler.

Totalt har en person i sentralnervesystemet ikke mer enn 150-160 ml av dette væsken, som er ujevnt mindre enn volumet av sirkulerende blod.

Imidlertid blir det i løpet av dagen produsert ca. 0,5 til 0,6 liter CSF, som skal absorberes rundt de venøse bihulene av det harde skallet i hjernen i pachyongranuleringene. I tilfelle at det er et brudd på balansen mellom væskeutviklingen og dets absorpsjon, utvikler hydrocephalus (se bilde).

Hydrocephalus i hjernen, hva er det?

Hva er det - Moderne medisiner definerer hydrocephalus som en uavhengig sykdom, eller en komplikasjon der cerebrospinalvæsken akkumuleres i hjernen, som følge av at bevegelsen gjennom hjernen og ryggmargens veier forstyrres.

Til tross for den relative enkelheten til den formelle definisjonen, kan hydrocephalus utvikles på mange forskjellige måter. Derfor skiller nevrokirurger følgende typer av denne patologien:

 1. Occlusal hydrocephalus. Det er et hinder i løpet av strømmen av cerebrospinalvæske - okklusjon. Dette kan være en spike eller for eksempel en svulst. Samtidig kan utviklingshastigheter og absorpsjon av cerebrospinalvæske være normalt;
 2. Areresorbiske og disresorbative former. Samtidig forstyrres absorpsjonen av cerebrospinalvæsken (resorpsjonen) som et resultat av hvilken den akkumuleres;
 3. Den hypersekretoriske formen. I dette skjemaet er det et overskudd av cerebrospinalvæskeproduksjon, og absorpsjonen "legger seg" i volum. Som et resultat akkumulerer cerebrospinalvæsken.

Praktisk klassifisering for leger i løpet av sykdommen:

 • Akutt hydrocephalus. Hele prosessen fra de første symptomene til brutto cerebrale overtredelser varer ikke mer enn 3 dager;
 • subakut form - varer opptil 30 dager;
 • kronisk - varig fra 3 uker til 6 måneder eller mer.

I tillegg er hydrocephalus også klassifisert i henhold til væsketrykket. Prosessen kan være både normotensive og hypotensive.

Occlusal former for akutt hydrocephalus er ofte hypertensive, det vil si at de flyter med en kraftig økning i trykket i cerebrospinalvæsken.

Det skal bemerkes at alle spekulasjoner om "økende intrakranielt trykk" er meningsløse, hvis det ikke er noen tydelige tegn på denne prosessen.

Den eneste direkte måten å måle dette trykket på var, og fremdeles er, å sette manometeret i hjernens ventrikler. Selvfølgelig, for dette må du bore skallenbenet.

Denne metoden brukes til kirurgiske inngrep og shunting operasjoner, som vil bli diskutert nedenfor, men i ambulant praksis brukes de indirekte.

Årsaker til hydrocephalus

Det er mange årsaker til forekomsten av hydrocephalus, men de viktigste faktorene som fører til denne diagnosen - eller komprimering av hvilken som helst voluminøs formasjon, ødem eller inflammatorisk og klebende prosess. Oftest fører følgende sykdommer og tilstander til hydrocephalus, både hos voksne og barn:

 • Strokes. Kompresjon av cerebrospinalvæsken kan enten være volumet av blod (intracerebralt hematom) eller ødem på grunn av det iskemiske fokuset;
  ondartede og godartede hjernesvulster. De er oftest plassert i ventriklene, ved siden av hjernestammen, eller inne i kofferten;
 • Infeksjoner i sentralnervesystemet. Oftest er disse purulente meningitt eller encefalitt, tuberkulose og andre infeksjoner. Serøs meningitt forårsaker som regel hypertensive hydrocephalus, som er godt behandlingsbar;
 • Skader på sentralnervesystemet: hjerneforstyrrelser, diffus aksonal skade, aneurysmbrudd, subaraknoid og subduralblødninger;
 • Også ulike metabolske og toksiske encefalopatier (hypertensive, alkoholiske) kan tilskrives årsakene til utviklingen av kronisk hydrocephalus.

Intern og ekstern hydrocephalus i hjernen

Denne formuleringen kan høres eller leses i fortolkningen av MR-funn. Intern hydrocephalus bestemmes av økningen i ventrikkene og median uparbert cerebrospinalvæsker, ekstern hydrocephalus refererer til "omkrets" og perifert rom.

Blandet hydrocephalus i hjernen utvikler seg ofte. Det er viktig at disse skjemaene er åpne, med alle væskebaner som er fordelbare, og væskestrømmen er ikke forstyrret.

Hvis det er et hinder, som ved okklusjon, utvikler en lukket sykdomsform.

Det er også en substitusjons hjerne hydrocefalus i voksne, i hvilken det er en erstatning av grå materie i hjernen (dvs. bark) væske, som sirkulerer i det subarachnoide plass convexital overflater av de cerebrale hemisfærer.

Dette skjer som et resultat av atrofi av cortex, og ikke på grunn av hydrocephalus, det vil si atrofi er den primære prosessen. Derfor blir dette begrepet gradvis forældet.

Symptomer og tegn på hydrocephalus hos voksne

I nevrologi, i tillegg til fokal symptomatologi, der funksjonen til noen avdelinger av nervesystemet lider, er det også generell cerebral symptomatologi, som er tilstede i hydrocephalus.

For eksempel, i akutt form raskt utviklende okklusal hydrocephalus (for eksempel med svulstforskjell, eller når adhesjon oppstår med purulent meningitt), vil følgende symptomer manifesteres:

 • Intolerant, "sprekker" hodepine, fra alle sider, uten en klar lokalisering. Pasienten føler at han er "pumpet opp hodet med en pumpe." Samtidig er hodepineintensifisering i morgentimene og følelse av følelse for kvelden, eller om ettermiddagen, karakteristiske.
 • Kvalme og oppkast i mer alvorlige tilfeller kan utvikling av hypertensive former være "hjernen spy" - oppkast "fountain" uten noen forutseende kvalme, som blir for pasienten som en komplett overraskelse. Dette skyldes irritasjon av reseptorene på bunnen av de 4 ventriklene, eller "diamantformet fovea". Denne oppkastet bringer ikke lindring;
 • Ved undersøkelse av fundus er stagnerende plater av optiske nerver notert;
 • Ved forverring, døsighet, sopor og koma oppstår, noe som kan føre til forstyrrelse og ødem i hjernens substans. Denne prosessen er farlig med forskjellige varianter av kile av de vitale gamle hjernens sentre, som er lokalisert i stammen og medulla oblongata, og er ansvarlige for respirasjon og sirkulasjon. Et klassisk eksempel er innsetting av mandlene i cerebellumet i den store oksipitale åpningen. Dette fører til døden.

Ved kronisk hydrocephalus, som varer lange måneder mot bakgrunnen av organisk skade på sentralnervesystemet, vil det være svært forskjellige symptomer:

 • Manifestasjon av progressiv demens;
 • Gaitens ustabilitet, eller parese av bena (den såkalte perifere nedre paraparesis);
 • Mikturistiske lidelser.

Dette bildet kan observeres med forskjellige senile lidelser på grunnlag av kroniske forgiftninger, for eksempel hos dype alkoholikere "med erfaring".

Samtidig manifesterer ikke utviklingen av kronisk form kraftig, men utvikler seg gradvis. De første symptomene manifesteres ofte en måned etter den overførte sykdommen, for eksempel et slag.

Pasienter forvrengt våkenhet og søvn moduser, redusert initiativ og aktivitet, blir de sløv og apatisk, begynner å svekkes hukommelse og oppmerksomhet, så er det gangart forstyrrelser, og i finalen blir urininkontinens, og i alvorlige tilfeller, og avføring.

Diagnose av hydrocephalus

Foreløpig er diagnosen ikke særlig vanskelig. Visualiseringsteknikker (CT, MR) gir deg mulighet til å trekke konklusjoner på grunnlag av indirekte bevis. Så, ifølge MR-en i hjernen, kan hydrocephalus bli utsatt for de utvidede laterale ventriklene.

Ikke desto mindre har hver av disse metodene sine egne "fordeler": Datamaskinrøntgen-tomografi avslører nøyaktige konturer og grenser for cerebrospinalvæskene, slik at du kan beregne størrelsen på ventriklene nøyaktig. Magnetisk resonansavbildning ved reaksjonen av hjernevevet gir oss mulighet til å avklare graden av alvorlighetsgraden av prosessen.

Selvfølgelig forblir undersøkelsen av fundus, echo-enfalografi og direkte måling av cerebrospinal trykk, som utføres under nevrokirurgiske operasjoner, viktig.

Behandling av hydrocephalus i hjernen

Som i mange andre tilfeller er det konservativ og kirurgisk behandling. Ekstern hydrocephalus i hjernen hos voksne, hvis behandling utføres på samme måte som for intern, innebærer følgende terapeutiske taktikker:

 1. Bruk av osmotisk aktive vanndrivende legemidler (urea, mannitol i infusjoner);
 2. Diacarb er et vanndrivende legemiddel som hemmer karbonsyreanhydrase og brukes spesielt for å øke intrakranielt trykk i ambulansepraksis.
 3. Med en inflammatorisk reaksjon (for eksempel med meningitt) er infusjoner av glukokortikosteroider, som dexametason, nyttige.
 4. Symptomatisk injisert smertestillende midler, så vel som barbiturater, som beskytter hjernevævet mot hypoksi, og reduserer behovet for oksygen.

I tilfelle at konservativ behandling av hydrocephalus i hjernen var mislykket, kan det være nødvendig med kirurgi.

Så, med akutt hydrocephalus, er det nødvendig å "justere utløpet", som vil lindre ventrikkelsystemet og redusere trykket. Til dette formål utføres ekstern ventrikulær drenering.

bypass Hjernen i hydrocephalus er en metode for behandling av kronisk hydrocephalus, hvor overskytende cerebrospinalvæske er "dumpet" der det ikke forstyrrer og absorberes stille. Til dette formål er et kateter installert i hjernens ventrikler, som er koblet til en ventil som tillater "blødning" av overskudd av CSF når visse trykkverdier nås.

Etter at den er senket, lukkes ventilen. Videre er et langt kateter festet som tillater tilbaketrekning av cerebrospinalvæsken, for eksempel inn i bukhulen, hvor den absorberes. Denne typen bypass kalles ventrikuloperitoneal.

Prognose og komplikasjoner

Før en bypass-operasjon utføres, er det nødvendig å kontrollere om pasienten forårsaker en forbedring i reduksjonen av volumet av cerebrospinalvæsken. For å gjøre dette, utfør en lumbal punktering og ta ca 40 ml CSF. I tilfelle pasienten føler seg bedre, er det fornuftig å utføre en bypass-operasjon. Hvis det ikke er noen effekt, bør man søke andre behandlingsmetoder.

Den farligste komplikasjonen av hydrocephalus, som ble nevnt ovenfor, er utviklingen av ødem - hevelse i hjernen og dislokasjonen av medianstrukturen.

Tegn som indikerer forekomst av alvorlige komplikasjoner - gradvis tap av bevissthet, og starter med søvnighet samt utvidede pupiller på den ene siden, etter en kort kontraksjon, kramper, feber (pyreksi), og pyramide insuffisiens.
Derfor bør slike pasienter raskt bli innlagt på instituttet for nevrokirurgi.

Med kronisk hydrocephalus er en prognose for livet gunstig med passende, rettidig behandling.

Symptomer og behandling av hydrocephalus i hjernen (dropsy) hos voksne

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig patologi preget av akkumulering av cerebrospinalvæske i hodet. Det utvikler seg ofte hos små barn, men voksne er heller ikke noe unntak. De har kjøpt hydrocephalus, og noen eksterne tegn på det er ikke synlige.

Hvis sykdommen ikke oppdages i tide, så kan en person til og med dø. Effektiviteten av hydrocephalus terapi avhenger av når den ble detektert. Væsken akkumuleres i subaraknoide divisjoner, så vel som ventrikulærsystemet.

Generell beskrivelse av patologi

Den menneskelige hjerne har en kompleks struktur. Den består av et stort antall avdelinger, som er beskyttet av en spindelvev, hardt og mykt skall. Plassen mellom det første og det siste skallet kalles "subarachnoid". Disse vevene er sammenkoplet ved hjelp av membraner som lager ventrikulærsystemet. Den består av tanker, forbundet med hull og kanaler. Det er i dem at sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken finner sted. Likvor flyter gjennom ventrikkene, og så går det inn i cisternene som ligger i hjernebunnen. Videre vasker væsken overflatevevene og absorberes deretter i blodet.

Den cerebrospinalvæske utfører flere viktige funksjoner:

 1. Det er en slags støtdemper for vev i hjernen og ryggmargen, og beskytter dem mot utilsiktet skade.
 2. Leverer næringsstoffer til hjernen, og fjerner deretter avfall fra den.
 3. Regulerer mengden blod inne i skallen.

Hydrocephalus i hjernen er preget av at overdreven cerebrospinalvæske presser på hjernen, noe som forårsaker forstyrrelser i funksjonaliteten. Denne væsken omgir hjernen og ryggmargen.

Typer av sykdommen

Klassifisering av hydrocephalus er svært viktig med sikte på riktig behandling. Dropsy kan være av disse typer:

 • Intern. For det er karakteristisk at cerebrospinalvæsken akkumuleres direkte i ventrikkene. Årsaken til en slik patologisk tilstand er et brudd på prosessen med absorpsjon av overskytende mengde cerebrospinalvæske. Og hans utstrømning er forstyrret av en trombose eller en svulst som blokkerte banen.
 • Ytre hydrocele. I dette tilfellet akkumuleres overflødig væske i subaraknoide rom, siden det ikke absorberes i sirkulasjonssystemet. I dette tilfellet er det ingen forstyrrelser i hjernens ventrikler. Denne form for hydrocephalus er ekstremt sjelden. Hvis en slik diagnose er laget, indikerer den atrofi av det viktigste organet i menneskekroppen. En svært alvorlig form for ekstern ødem i hjernen anses å være hydrocephalus substitusjon hos voksne. Det er preget av at hjernevolumet minker, og det frie rommet er fylt med CSF.
 • Blandet hydrocephalus. Her samler væsken i alle deler av hjernen. Ofte utvikler denne sykdomsformen hos voksne som har nådd den avanserte alderen. Blandetype er ganske tung for en person.
 • Moderat type ødem i hjernen. Det er preget av at noen symptomer og tegn kan være fraværende i årevis. Men på et tidspunkt manifesterer sykdommen seg veldig kraftig og pasientens tilstand forverres raskt.

I tillegg kan ødem klassifiseres etter opprinnelse:

 1. Medfødt. Denne dropsy utvikler seg fra fødselen og er provosert av en arvelig disposisjon til nedsatt hjernefunksjon. Hovedårsaken til utseendet av patologi er utviklingsdefekten.
 2. Anskaffet. Det er mer typisk for voksne og utvikler på grunn av traumatisk hjerneskade, så vel som en smittsom sykdom. Behandling av slik patologi skjer raskere.

Og hydrocephalus er akutt, subakutt eller kronisk.

Fayad Akhmedovich Farhat, neurosurgen av den høyeste kvalifikasjonskategorien, forteller om årsakene til og behandlingen av sykdommen i denne videoen, MD, assisterende professor i kirurgisk kirurgi ved Moscow State Medical University:

Hydrocephalus i hjernen: symptomer og tegn

Så, den presenterte patologien hos voksne i moderat form kan være asymptomatisk. Tegn er i stor grad avhengig av pasientens alder. I flere komplekse tilfeller har dropsy disse symptomene:

 • Hodepine, som praktisk talt ikke går forbi. Om morgenen er det merket med større intensitet.
 • Kvalme. Det manifesterer seg også oftest om morgenen.
 • Døsighet. Dette antyder at hydrocephalus allerede har påvirket hjernen og forårsaket noen nevrologiske tegn: hukommelse og taleforstyrrelse.
 • Kvalme og oppkast.
 • Å føle seg trøtt, presentere hele tiden.
 • Økt svette.
 • Mindre problemer med syn.
 • Brudd på gangen.
 • Endring i seksuell atferd hos voksne.

For mer informasjon om symptomer, se videoen:

 • Oppkast og kvalme.
 • Brudd på visuell og auditiv funksjon.

Den cerebrale cortex er ledsaget av følgende symptomer: Manglende evne til å kontrollere og koordinere bevegelser, midlertidig tap av minne, økt irritabilitet, plutselige endringer i humør.

Og for hydrocephalus, epileptiske anfall, urininkontinens, for rask seksuell utvikling, er inhibering av funksjonen ved å produsere bestemte hormoner karakteristiske. Et alvorlig tegn på hydrocephalus er forvirring av bevissthet, et brudd på den mentale funksjonen opp til utviklingen av demens. En person kan endre sin personlighet.

Manifestasjonen av dropsy er også avhengig av utviklingsstadiet. Den akutte sykdomsformen er preget av at dens symptomer ligner de av patologien som provoserte dropsy. Kronisk hydrocephalus er preget av symptomer som er karakteristiske for det.

I barn manifesterer seg sykdommen på sin egen måte: Barnets skallet øker i størrelse, ettersom de fibrøse leddene, som knoklene er forbundet med, fortsatt er myke og ikke lukkede. Som for voksne kan manifestasjoner av hydrocephalus samtidig snakke om andre alvorlige patologier: Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Til tross for at en blandet eller moderat type patologi er diagnostisert hos en voksen, utvikler den på grunn av påvirkning av slike årsaker:

 1. Hjerneslag.
 2. Smittsom skade på stoffet og skjellene i hjernen: encefalitt eller meningitt.
 3. Maligne eller godartede svulster som overlapper utløpet av brennevin.
 4. Skader på hodet.
 1. Problemer med funksjonaliteten i nervesystemet.
 2. En liten tetthet av hjernemateriell.
 3. Medfødte eller anskaffe utviklingsmessige abnormiteter.
 4. Det er blodpropper i hjernen.
 5. Aneurysm ruptur eller andre vaskulære patologier.
 1. Subaraknoid blødning. Denne grunnen regnes som en av de vanligste. Med henne blir det ofte diagnostisert en blandet form av sykdommen.
 2. Kirurgisk inngrep.
 3. Overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 4. Bickers-Adams syndrom.

Disse grunnene er de vanligste. Naturligvis må de være kjent for å kunne korrekt diagnostisere og starte effektiv behandling.

Funksjoner av patologisk diagnostikk

For å bestemme årsaken til utviklingen av blandet eller moderat hydrocephalus, må pasienten gjennomgå en grundig undersøkelse, som involverer slike prosedyrer:

 • Ekstern undersøkelse av pasienten ved hjelp av nevrologiske tester.
 • CT eller MR. Den andre prosedyren betraktes som sikrere.
 • Ultralyd av hjernen (tredimensjonal).

Mer informasjon om prosedyren for ultralyd av hjernen finnes i denne videoen:

 • Kontroll av intrakranielt trykk.
 • Metoder for screening overvåking.
 • Neurosonography.

Tradisjonell behandling av patologi

Hydrocephalus har sin egen kode for ICD: G90. Behandling med medisinering brukes, selv om den er medfødt, men har en moderat form for utvikling. Pasienten er foreskrevet medisiner som bidrar til å redusere intrakranielt trykk: "Lasix", så vel som diuretika.

Dessuten kan pasienter foreskrives medikamenter for å eliminere epileptiske anfall: Diacarb. I tillegg reduserer dette legemidlet høyt intrakranielt trykk. "Diacarb" har lav pris, men det er ganske effektivt. Naturligvis har legemidlet kontraindikasjoner og forårsaker mange bivirkninger. Å utnevne "Diakarb" kan bare legen.

I tillegg til medisiner er terapeutisk massasje også nyttig. Disse metodene for hydrocephalus terapi vil bidra til å kompensere for skade på voksen, men vil ikke kurere sykdommen helt.

Folkemidlene kan også brukes til å bekjempe sykdommen. I noen tilfeller bidrar de til å redusere symptomens intensitet. Men, så vel som tabletter, kan folkemedisiner ikke helt eliminere patologi.

Dropsy i hjernen: kirurgisk behandling

For fullstendig utvinning av en voksen, er kirurgi brukt. Det finnes flere typer kirurgiske inngrep:

 1. Bypass operasjon. Denne metoden for å utføre operasjonen brukes oftest. Intervensjon innebærer innføring av spesielle silikonkatetre med ventiler inn i kranialhulen. Ved hjelp av disse innretninger blir overskytende væske utladet i bukhulen. Shunting sikrer vedlikehold av optimal intrakranielt trykk. Det er umulig å utføre en slik operasjon i nærvær av visuelle problemer, kronisk form for hydrocephalus. Shunting hjelper en voksen til å gå tilbake til det normale livet, gjenopprette arbeidsevnen og unngå funksjonshemming. Men etter en slik operasjon kan konsekvensene forblir. Ulempen ved den angitte prosedyren kan betraktes som en liten diameter av shunt. Håndsettet kan raskt svikte, noe som krever utskifting. Og prosedyren må utføres umiddelbart. I tillegg kan rørene i utgangspunktet infiseres, og gir også en langsom eller svært rask utstrømning av cerebrospinalvæske. Shunting-operasjonen varer ca. 1,5 time under generell anestesi.
 1. Installasjon av et eksternt dreneringssystem. Hydrocephalus hos voksne blir behandlet på denne måten bare i tilfelle at det er umulig å kvitte seg med overskytningsvæsken på en annen måte. Denne prosedyren kan provosere maksimalt antall komplikasjoner, for eksempel: En pasient kan få en alvorlig infeksjon som vil forverre hans tilstand ytterligere.
 2. Endoskopi. Denne metoden for å behandle cerebral hydrocephalus hos en voksen er den nyeste og mest effektive. Imidlertid er kostnaden ganske høy, fordi prosedyren krever tilstedeværelse av komplekst teknisk utstyr og høykvalitetsferdighet hos kirurgen. Men denne metoden for behandling er den sikreste. Under operasjonen trener legen ved hjelp av et neuroendoskop, utstyrt med et mikroskopisk videokamera, gjennom hjernekanalene. Hele prosedyren vises på skjermen med høy oppløsning. Videre, ved bruk av et spesielt kateter på riktig sted, blir det laget et hull, og cerebrospinalvæsken strømmer ut fra klyngens sted langs en tidligere forberedt vei. Slike kirurgiske prosedyrer utføres kun én gang. I dette tilfellet trenger kroppen ikke å gå inn i noen rør - det vil si at prosessen gir en permanent effekt. Endoskopi utføres imidlertid ikke alltid.

Neurosurgeon Alexander Vyacheslavovich Pechiborshch forteller om behandling av sykdommen ved kirurgiske metoder:

Kirurgisk behandling av hjernen hydrocephalus hos en voksen er fordelaktig, siden det tillater en å delvis eller helt bli kvitt problemet. En avgjørelse av operasjonen bør selvfølgelig gjøres av en lege konsultasjon.

Funksjoner av ernæring og restorative behandling

Kampen med hjernen hydrocephalus hos voksne krever en revidering av livsstilen. For ikke å forverre tilstanden til pasientens helse, er det nødvendig å justere dietten av ernæringen. Kostholdet gir en forbedring i utvekslingen av vann-saltbalanse. Derfor bør du slutte å bruke ferskt brød, fett kjøtt og fisk, røkt produkter, pølser, søtsaker - de bidrar alle til væskeretensjon i kroppen.

Det er bedre å gi preferanse til friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger. Det er best å nekte stekt mat. Mat er mer nyttig å lage mat for et par. Drikkeregimet er også viktig. For eksempel, for å forbedre fjerning av overflødig væske fra kroppen ved hjelp av folkemedisiner med en vanndrivende effekt: avkok av persille og oregano.

Under gjenopprettingsperioden må pasienten beskyttes mot mulig postoperativ infeksjon, hodeskudd, for mye aktivitet og andre problemer.

Prognose av sykdommen


Hvis tegn på hydrocephalus ikke oppdages i tide, kan konsekvensene være triste. Og uførhet er ikke det verste som kan skje med en syke person. Så konsekvensene av patologi er som følger:

 • Fare for feil fysisk og psykisk utvikling.
 • Problemer med nervesystemet.
 • Overtredelse av mental funksjon.
 • Funksjonshemming.

Hvordan forebygge en sykdom?

Hydrocephalus kan i noen tilfeller føre til døden, så behandlingen er obligatorisk. Imidlertid kan patologi forebygges. For dette er det nødvendig å observere slike forebyggende tiltak:

 1. Selv under svangerskapet, må en kvinne strengt følge alle doktorsforskriftene.
 2. Den voksne skal behandle smittsomme patologier som kan provosere utviklingen av hydrocephalus.
 3. Det er bedre å unngå å skade hodet, noe som også kan utløse sykdommens mekanisme.
 4. Det er også viktig å være forsiktig og oppmerksom i ditt daglige liv (unngå fall og støt). Og denne regelen gjelder både barn og voksne.

Vi håper at dagens artikkel ga deg en ide om hva hydrocephalus er, hvordan det utvikles og behandles. Denne informasjonen vil bidra til å legge merke til tegn på sykdommen i tide og, etter å ha begynt behandling, for å unngå komplikasjoner.

Les Mer Om Fartøyene