Hjernehydrocephalus hos voksne: årsaker, symptomer, behandling

Hydrocephalus hos voksne ( "vann på hjernen") - en patologisk tilstand som kjennetegnes ved overdreven opphopning av cerebrospinalvæske (CSF) i cerebrospinalvæsken områder av hjernen. Hydrocephalus kan være en uavhengig nosologisk enhet, eller det kan være en konsekvens av en rekke hjernesykdommer. Det krever obligatorisk kvalifisert behandling, siden den langvarige eksistensen av sykdommen kan føre til uførhet og til og med døden.

Sykdommen hos barn er signifikant forskjellig fra sykdommens manifestasjoner i den voksne befolkningen på grunn av at det i barnets kropp bare blir dannet hjernen. I denne artikkelen vil vi undersøke årsakene, symptomene og behandlingen av hjernen hydrocephalus hos voksne.

årsaker

Hver person i hjernen har spesielle mellomrom som inneholder en spesiell væske - cerebrospinalvæsken. Inne i selve hjernen er systemet i hjernens ventrikler som kommuniserer med hverandre, utenfor hjernen er et subaraknoid rom med hjernens cisterner. Luten har en meget viktig funksjon: å beskytte hjernen mot støt, sjokk og infeksiøse midler (de sistnevnte takket være de antistoffene som inneholdes deri), nærer hjernen som er involvert i reguleringen av blodsirkulasjonen i det lukkede rom av hjernen og skallen, sikrer homeostase ved en optimal intrakranielt trykk.

Volumet av brennevin i en voksen er 120-150 ml, flere ganger om dagen er det oppdatert. Produksjonen av cerebrospinalvæske forekommer i de vaskulære plexusene i hjernens ventrikler. Fra hjernens laterale ventrikler (inneholdende ca. 25 ml) kommer cerebrospinalvæsken inn i den tredje ventrikkelen gjennom Monroe-åpningen, hvis volum er 5 ml. Fra den tredje ventrikkelen beveger cerebrospinalvæsken seg inn i den fjerde (inneholder også 5 ml) gjennom Sylvia-akvedukten (hjernedrenering). På bunnen av den fjerde ventrikkelen er det hull: den medianen unpaired Magendi og to laterale Lyushka. Gjennom disse hullene kommer cerebrospinalvæsken inn i subarachnoid-rommet i hjernen (plassert mellom hjernens myke og spindelbaner). På den grunnleggende overflaten av hjernen ekspanderer det subaraknoide rom, som danner flere cisterner: hulrom fylt med brennevin. Fra tankene kommer væsken inn i den ytre (konvektive) overflaten av hjernen, som om "vaske" den fra alle sider.

Absorpsjon (resorpsjon) av cerebrospinalvæske forekommer i hjernens venøse system gjennom araknoidceller og villi. En klynge villi rundt venøse bihuler kalles pachyongranulering. En del av væsken blir absorbert i lymfesystemet på nervernivået.

Dermed blir cerebrospinalvæsken produsert i de vaskulære plexusene i hjernen, vasket på alle sider og deretter absorbert i venesystemet, denne prosessen er kontinuerlig. Så sirkulasjonen er normal, mengden væske produsert per dag er lik absorbert. Hvis det til enhver tid er "problemer" - enten med produkter eller med absorpsjon, så er det hydrocephalus.

Årsakene til hydrocephalus kan være:

 • smittsomme sykdommer i hjernen og dens membraner - meningitt, encefalitt, ventrikulitt;
 • en hjerne svulst av en trunk eller nær-tønne lokalisering, så vel som av hjernens ventrikler);
 • kardiovaskulær patologi i hjernen, inkludert subaraknoid og intraventrikulære blødninger på grunn av ruptur av aneurysmer, arteriovenøse misdannelser;
 • encefalopati (alkoholisk, giftig, etc.);
 • hjerne traumer og post-traumatiske forhold;
 • misdannelser av nervesystemet (for eksempel Dandy-Walker syndrom, stenose av Sylvian-akvedukten).

Typer av hydrocephalus

Hydrocephalus kan være medfødt og ervervet. Medfødt, som regel, manifesterer seg i barndommen.

Avhengig av utviklingsmekanismen er det:

 • lukket (okklusiv, ikke-kommuniserende) hydrocephalus - når årsaken er forstyrrelsen av CSF-strømmen på grunn av overlappingen (blokk) av væskeledningsbanene. Oftere forhindres normalstrømmen av cerebrospinalvæske ved blodpropp (på grunn av intraventrikulær blødning), en del av en svulst eller en spike;
 • åpen (kommunisere, dizrezorbtivnuyu) hydrocefalus - det er basert på absorpsjon av det venøse system i hjernen ved nivået for arachnoid villi, celler Pacchionian legemer, venøse sinuser;
 • hypersecretory hydrocephalus - med overdreven produksjon av cerebrospinalvæske ved pleksus i ventriklene;
 • ytre (blandet, ex vakuum) hydrocefalus - økes når innholdet av CSF og i hjerneventriklene, og det subarachnoide plass. I de senere årene har denne form for stopp behandling hydrocefalus, som årsak til økning av innholdet av luten er hjernevev atrofi og en reduksjon i hjernen selv, og ikke i strid med sirkulasjon av cerebrospinalvæske.

Avhengig av nivået av intrakranielt trykk kan hydrocephalus være:

 • hypertensive - med økt trykk i cerebrospinalvæske;
 • normotensive - ved normalt trykk;
 • hypotensiv - med redusert trykk i cerebrospinalvæsken.

På tidspunktet for fremveksten:

 • akutt hydrocephalus - utviklingsperioden for prosessen er opptil 3 dager;
 • subakutt progredient - utvikler seg innen en måned (noen forfattere anser begrepet på 21 dager);
 • kronisk - fra 3 uker til 6 måneder og over.

symptomer

Det kliniske bildet avhenger av dannelsen av hydrocephalus og nivået av trykk i cerebrospinalvæske, utviklingsmekanismen.

Ved akutt og subakutt hydrocephalus mann klager over hodepine, mer uttalt i morgen (spesielt etter søvn), ledsaget av kvalme og noen ganger oppkast, og bringer lindring. Det er en følelse av press på øyeeplet fra innsiden, det er en følelse av svie, "sand" i øynene, er smerte fullstappet med karakter. Mulig injeksjon av fartøyer sclera.

Etter hvert som trykket i CSF øker, går døsighet sammen, noe som er et dårlig prognostisk tegn, siden det indikerer en økning i symptomer og truer med å miste bevisstheten.
Mulig forringelse av syn, en følelse av "tåke" foran øynene dine. På øyekanten blir stagnerende plater av optiske nerver avslørt.
Hvis pasienten ikke søker medisinsk hjelp til rett tid, vil den fortsatte økningen i innholdet i cerebrospinalvæske og intrakranialt trykk føre til utvikling av et dislokalisjonssyndrom - en livstruende tilstand. Det manifesterer seg ved den hurtige undertrykkelsen av bevisstheten helt opp til koma, oppadgående blikk, divergerende strabismus, undertrykkelse av refleksene. Disse symptomene er typiske for kompresjonen av midbrainen. Når det er komprimering av medulla oblongata, oppstår symptomer på svelging, endres stemmen (til bevisstløs), og deretter påvirkes hjerteaktivitet og respirasjon, noe som fører til pasientens død.

Kronisk hydrocephalus kommuniserer ofte med normalt eller litt forhøyet intrakranielt trykk. Den utvikler seg gradvis, i måneder etter årsakssammenheng. I begynnelsen er syklisk søvn forstyrret, enten søvnløshet eller døsighet oppstår. Minne forverres, sløvhet, rask tretthet. Generell asteni er typisk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, forstyrres (kognitive) forstyrrelser til demens i forsømte tilfeller. Pasienter kan ikke selvstyre seg selv og oppføre seg utilstrekkelig.

Det andre typiske symptomet på kronisk hydrocephalus er et brudd på å gå. Først endres gangen - det blir tregere, ustabil. Deretter er usikkerhet knyttet ved stående, vanskeligheter med å starte bevegelse. I liggende eller sitteposisjon kan pasienten simulere å gå og sykle, men i en oppreist stilling er denne evnen umiddelbart tapt. Gangen blir "magnetisk" - pasienten limes til gulvet, men beveger seg fra stedet, gjør små shuffling skritt på vidt adskilte ben, staggers på stedet. Disse endringene kalles "apraxia walk". Øker muskeltonen, i forsømte tilfeller, reduserer muskelstyrken, og det er parese i beina. Balanseforstyrrelser har også en tendens til å utvikle seg, opp til manglende evne til å stå eller sitte alene.

Ofte klager pasienter med kronisk hydrocephalus om hyppig vannlating, spesielt om natten. Gradvis oppfordrer imperativet til å urinere, krever umiddelbar evakuering og deretter inkontinens i det hele tatt.

diagnostikk

Hovedrollen i å etablere diagnosen tilhører databehandlingstomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MR). Disse metodene tillater å bestemme formen og størrelsen på ventriklene, subaraknoide rom, hjernekisterner.

Radiografi av cisterner i hjernebunnen gjør det mulig å vurdere retningen av CSF strømmen og å spesifisere typen hydrocephalus.

Det er mulig å utføre en testdiagnostisk lumbar punktur med fjerning av 30-50 ml CSF, som er ledsaget av en midlertidig forbedring av tilstanden. Dette skyldes gjenopprettelsen av blodtilførsel til det iskemiske hjernevævet mot bakgrunnen av en reduksjon i intrakranialt trykk. Dette tjener som et gunstig prognostisk tegn når man forutser kirurgisk behandling av hydrocephalus. Det skal bemerkes at i akutt hydrocephalus er lumbar punktering kontraindisert på grunn av den høye risikoen for hjerneslagskader og utviklingen av et dislokalisjonssyndrom.

behandling

De første stadiene av hydrocephalus kan behandles medisinsk. For dette blir følgende stoffer brukt:

 • for å redusere intrakranielt trykk og fjerning av overskudd av væske (med det forbehold at CSF utstrømningen lagret) - Diacarbum (acetazolamid), mannitol og mannitol i kombinasjon med furosemid eller Lasix. Nødvendig når slik behandling er kaliumnivået korreksjon i legemet, anvendes for dette formål asparkam (Pananginum);
 • for å øke kraften i hjernevev viser Cavintonum (vinpocetin) aktovegin (Solcoseryl) gliatilin, cholin, cortexin Cerebrolysin, semaks, memoplant et al.

Klinisk distribuert hydrocephalus er gjenstand for kirurgisk behandling, medisinske metoder forbedrer tilstanden i en kort stund.

Akutt hydrocephalus, som en livstruende tilstand, krever akutt nevrokirurgisk behandling. Den består i trepanering av skallen og påføring av ytre avløp, som gir utstrømning av overflødig væske. Dette kalles ekstern ventrikulær drenering. I tillegg er innføring av legemidler som fortynner blodproppene (som intraventrikulær blødning en av de hyppigste årsakene til akutt hydrocephalus) mulig gjennom dreneringssystemet.

Kronisk hydrocephalus krever å utføre væske-shunting operasjoner. Denne type operasjon er utgangen fra det overskytende cerebrospinal væske i naturlige hulrom i det menneskelige legeme ved hjelp av et komplekst system av ventiler og katetere (bukhule, bekkenhulen, aurikkel, etc...): ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, kistoperitonealnoe skifting. I kroppshulrommene er det en uhindret absorpsjon av overskytende CSF. Disse operasjonene er traumatisk nok, men med riktig design kan oppnå utvinning av pasienter, deres sysselsetting og sosial rehabilitering.

Til dags dato har den mindre traumatiske nevroendoskopiske teknikken blitt den første blant de invasive behandlingsmetodene. Det utføres ofte i utlandet på grunn av den høye kostnaden ved selve operasjonen. Denne metoden kalles dette: endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av tredje ventrikel. Operasjonen varer bare 20 minutter. Med denne metoden for behandling settes et kirurgisk instrument med et neuroendoskop (kamera) på enden inn i hjernens ventrikler. Kameraet gir deg mulighet til å demonstrere bildet ved hjelp av en projektor og nøyaktig overvåke alle manipulasjoner. På bunnen av den tredje ventrikkelen opprettes en ekstra åpning som kobler seg til hjernebunnstankene, noe som eliminerer årsaken til hydrocephalus. Således gjenopprettes den fysiologiske væsken mellom ventrikkene og sisternene.

effekter

Hydrocephalus er en farlig sykdom, og ignorerer symptomene som er fulle av et funksjonshemning eller en trussel mot livet. Faktum er at endringene som skjer i hjernen som et resultat av den lange eksistensen av hydrocephalus er irreversible.

Ubegrenset behandling kan forvandle seg til en tragedie for en person: tap av evnen til å jobbe og sosial betydning. Psykiske forstyrrelser, bevegelsesproblemer, urinasjonsforstyrrelser, nedsatt syn, hørsel, epileptiske anfall - dette er listen over mulige konsekvenser av hydrocephalus, om ikke behandling i rette tid. Derfor, med den minste mistanke om hydrocephalus, bør du søke kvalifisert medisinsk hjelp.

TVC, programmet "Leger" på temaet "Hydrocephalus"

Hydrocephalus i hjernen - hva du trenger å vite om sykdommen

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig sykdom i nervesystemet, noe som fører til nevrologiske defekter og kan true pasientens liv. Denne tilstanden er medfødt eller utvikler seg i voksen alder. Den mest effektive behandlingen er kirurgi.

Årsaker og typer

Det er flere typer dropsy av hjernen, som hver har sine egne årsaker, særegenheter av manifestasjon og graden av risiko for pasientens liv. Den generelle mekanismen for utvikling av patologi er forbundet med et brudd på utstrømningen av cerebrospinalvæske fra hjernens ventrikler. Hos barn er dette et karakteristisk utseende, hos voksne fører det til en økning i intrakranielt trykk (ICP).

Årsaker til medfødt hydrocephalus:

 • patologi av utvikling av hodet;
 • traumer i fødsel;
 • arvelige sykdommer;
 • intrauterin infeksjon;
 • bivirkninger av legemidler tatt av moren;
 • usunn livsstil for foreldre (alkohol, røyking, narkotika).

Medfødt ødem har en mer uttalt effekt på utviklingen av nervesystemet, nesten alltid ledsaget av atrofiske prosesser i hjernen. Årsakene til oppkjøpt hydrocephalus:

 • overført meningitt, encefalitt;
 • konsekvenser av slag;
 • hjernesvulster;
 • hode traumer;
 • komplikasjoner av kroniske sykdommer (diabetes, tuberkulose, vaskulær patologi).

Skalleskallen er spesielt farlig fordi konsekvensene i lang tid ikke kan føre til tvil hverken i offeret selv eller i slektningen. Etter et slag eller et fall kan det ta lang tid før en person ser at det har blitt vanskelig å konsentrere seg, og hodet gjør vondt for ofte.

Avhengig av årsakene, tegnene og alvorlighetsgraden av tilstanden, er det flere klassifikasjoner av sykdommen. Ved opprinnelse er medfødt og oppkjøpt hydrocephalus isolert. I følge særegenheter av perkolering skjer det:

 • stengt (occlusal) - det er et hinder i veien for utgang av cerebrospinalvæske;
 • åpen (ikke-okklusiv) - en normal kommunikasjon mellom hjernens ventrikler og blodbanen;
 • hypersekresjon - skyldes overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.

Også oppdelingen i det indre (væske akkumuleres i ventrikkene) og eksternt (i subaraknoide rom) er hydrocephalus akseptert. På klinisk grunnlag kan akutte (opptil 3 dager) skille mellom subakutt (opp til en måned) og kronisk (mer enn 30 dager). På dynamikken i utviklingen av patologi:

 • progressive - Den farligste formen, preget av en gradvis økning i symptomene;
 • tilbakegang - Enkel type, kanskje utvinning;
 • stabil - Vesentlige endringer i staten forekommer ikke.

Hvis ventriklene påvirkes, blir monoventrikulær form isolert, når bare en av dem er involvert i den patologiske prosessen. Sjeldne varianter av strømmen er biventrikulær og triventrikulær dropsy. I dette tilfellet påvirkes flere ventrikler, og utstrømning av væske fra dem er umulig. Slike patologier er vanskeligere og farligere, dårligere gir til behandling.

Symptomer på sykdommen

Klinikken kan deles kondisjonelt i forverring av den generelle tilstanden, cerebrale symptomer og fokale fenomener. I alle fall er de viktigste skadelige faktorene væskeakkumulering og økt intrakranielt trykk, hypotrofiske og atrofiske forandringer i det tilstøtende nevrale vevet.

Forverring av den generelle tilstanden er en ganske ukarakteristisk og uutviklet symptomatologi, som ikke tillater en entydig diagnose. Det manifesteres av mild hodepine, kvalme, sjeldnere - ubehag i øynene, som er paroksysmale. Disse tegnene er mest levende i indre hydrocephalus, og når de er eksterne, er de ubetydelige.

Hjernehjerte symptomer er forbundet med nedsatt hjernenæring, i begynnelsen blir det ledsaget av vanlige tegn, for diagnostikk av stor verdi representerer ikke. Slike manifestasjoner inkluderer konvulsiv syndrom, fotofobi, støy i ørene, minne, oppmerksomhet, koordinering av bevegelser.

En høyere verdi for diagnose er representert av fokale fenomener som er forbundet med utvidelsen av hjerne-ventriklene. De angir nøyaktig området for lesjonen. Oftest manifestert som svekket lem følsomhet, paralyse, partielle anfall (når påvirket noen ett område, for eksempel en arm eller et ben), kan være både asymmetrisk og symmetrisk karakter.

Barn i det første år av livet danner et hydrocephalisk syndrom - en økning i hodevolumet, et lag i fysisk og intellektuell utvikling, inkludert alvorlig mental retardasjon. Ved mild sykdom er det delvis mulig å gjenopprette funksjoner, og med tide kirurgisk inngrep blir hydrocephalus herdbar. Hvis sykdommens opprinnelse skyldes intrauterine årsaker, er det mulig å dø av en liten hydrocephalus under fødsel eller i løpet av det første år av livet.

Karakteristiske tegn på patologi hos barn - et uforholdsmessig stort hode, westerniseringen av øyebollene. Våren pulserer ikke, stikker seg over overflaten av skallen (fontenelens brokk). Barnet gråt hele tiden, eller tvert imot er det listløst og viser ikke følelser.

Separat er det nødvendig å fortelle om en annen form for sykdommen - prest. Dens andre navn er en erstatning. Den utvikler seg hovedsakelig hos eldre. Essensen av sykdommer som er de primære atrofiske prosessene i nervevev, på grunn av dannelse og øker derved volumet der samles cerebrospinalvæsken. ICP øker ikke, så denne typen sykdom kalles normotensiv. Det er nesten uhelbredelig i seg selv, fordi det er en konsekvens, ikke en årsak.

diagnostikk

Tilstedeværelsen av hydrocefalus hos voksne definerer en nerve eller nevrokirurg i barn - pediatrisk nevrolog, og med åpenbare tegn på forandring i formen på kraniet - en barnelegen. Legen begynner med en omvisning på diagnose, som identifiserer visse lidelser, patologi av persepsjon (syn, hørsel), hevelse av årer i hodet, i små barn - en økning i skallen størrelse, tilbaketrekking av øyeepler. Hvis det er mistanke om oppnådd hydrocephalus hos voksne, blir pasientens historie viktig: traumer, inflammatoriske sykdommer, etc.

Men det første stedet i diagnosen dropsy tilhører instrumental metoder. Den mest informative er MSCT (multispiral computertomografi). Det lar deg se forstørrede ventrikler eller subaraknoide cisterner, så vel som svulster, hvis de er årsaken til sykdommen. Den samme metoden gjør det mulig å skille mellom en lukket og en åpen form for patologi.

Echoencefalografi (ultralyd i hjernen) klargjør tilstanden til fartøyene, den mulige risikoen for komplikasjoner fra deres side. Metoden er svært viktig dersom legen antar at årsaken til dropsy var hemorragisk slag. I nyfødte benyttes en lignende undersøkelse - ultralyd, som lar deg identifisere hydrocephalus på grunn av genetiske årsaker eller traumer i fødsel.

For å bestemme effektene av sykdommen blir brukt ophthalmoscopy (forhøyet intrakranialt trykk kan forårsake glaukom), lumbar punktering (viser sammensetningen og trykket i cerebrospinalvæsken), bestemmelse av den nevrologisk status for pasienten og detektering av mentale forstyrrelser, hvis noen.

Differensialdiagnose hos voksne er holdt sammen med andre patologier i nervesystemet, forårsaker degenerative prosesser i hjernen - demens, Alzheimers sykdom, tumorer som ikke bryter den strøm av cerebrospinalvæske.

En tidlig måte å oppdage medfødte lidelser er den intrauterinske definisjonen av størrelsen og formen på den gjennomsiktige septum i hjernen. Denne strukturen består av to plater av hjernevev og et lite hulrom mellom dem. Normalt inneholder den en brennevin. Tykkelse og dannelse av en cyste av gjennomsiktig septum er et ganske vanlig fenomen som lett passerer etter fødselen. Et mye farligere tegn er et delvis eller fullstendig fravær av en struktur som fører til signifikante patologier i hjernen.

Kirurgisk behandling

Drift er den mest effektive måten å bli kvitt dropsy. Flere typer inngrep brukes til behandling:

 • fjerning av årsaken til sykdommen med lukket form (en trombus, en svulst, partisjoner);
 • bypass shunt (Open) eller hypersecretory form, hvis det er umulig å eliminere årsaken til patologien;
 • kombinerte operasjoner med blandet type.

I de fleste tilfeller bestemmer legen å shunt den berørte ventrikelen i hjernen. Essensen av operasjonen er at pasienten kommer inn i et rør (shunt), som fjerner overskytende væske fra kilden til sykdommen. Den frie enden av implantatet sendes til magehulen, sjelden - til atriumet. Kunstig kommunikasjon gjør det mulig å kvitte seg med unødvendig brennevin og bringe den til hvor absorpsjonen i blodet ikke forstyrres. Resultatet er gjenoppretting av normal væskesirkulasjon, opphør av akkumulering i hodeskallenes hule. Hvis operasjonen utføres i barnet, er shunt installert "for vekst" og erstattet hvert par år. For å sikre at motsatt trykk av væsken ikke oppstår på grunn av trykkforskjellen, er den forsynt med en ventil, hvis krets tillater flytningen av væsken bare i riktig retning.

Hvis sykdommen kan helbredes, blir de forårsakende faktorene eliminert: blodpropp og trombi, svulster, vedheft. Slike operasjoner tillater forlengelse av pasientens levetid. Hvis de trufne tiltakene ikke er tilstrekkelige og væsken fortsetter å samle seg, kan en shunt utføres i tillegg.

Det er en rekke kontraindikasjoner for operasjonen:

 • aktiv betennelse i nervevevet - encefalitt, meningitt, ventrikulitt
 • stabil eller regressiv form av dropsy;
 • uopprettelige konsekvenser av sykdommen - blindhet, nevrologiske lidelser, atrofi av hjernehalvfrekvensen;
 • utmattelse, alvorlige patologier i hjertet, blodårene, luftveiene.

Endoskopisk kirurgi er mye brukt for å redusere risikoen for: installering og revisjon av shunt, fjerning av hematom og liten størrelse tumorer, sammenvoksninger og ødeleggelse av veggene. Dette er relevant for monoventrikulær patologi, i mer alvorlige tilfeller brukes teknikker med trepanering av skallen.

Rehabilitering og medisinering

Medisiner er foreskrevet med en stabil eller regressiv form av sykdommen, med kontraindikasjoner til operasjonen eller i gjenopprettingsperioden etter den. Valget av medisiner avhenger av tilstanden til pasienten og alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet.

For å forbedre utstrømningen av flytende bruk Mannitol eller Diacarb, fjerner de det i blodet. I tillegg til rusmidler, brukes diuretika til tiazidgruppen, for eksempel furosemid. Det forhindrer økt blodtrykk når du tar kaliumsparende diuretika.

For å forbedre forsyningen av nervevev og blodtilførsel, er Detralex, glycin og pyracetam foreskrevet. Som symptomatiske midler, kan antikonvulsive, antiinflammatoriske og beroligende medisiner brukes. I de tidlige stadier er behandling hjemme mulig, men hvis sykdommen utvikler seg, er det nødvendig å gå til sykehuset. Legen vil avgjøre om det er nok medisinering eller kirurgisk inngrep.

Rehabiliteringsforanstaltninger hjelper pasienten til å leve med konsekvensene av sykdommen eller shunt etter operasjonen. Han trenger å begrense fysisk aktivitet, observere en diett med streng kontroll av væske og salt. Du bør også regelmessig sjekke med en nevrolog og delta i medisinske prosedyrer.

Komplikasjoner og prognose

Hva er risikoen for hydrocephalus? Prognosen for sykdommen bør vurderes separat for barn og voksne. Medfødte former forårsaket av patologi av intrauterin utvikling anses å være den mest alvorlige. Ofte blir små pasienter født med irreversible lesjoner i nervesystemet som fører til død eller alvorlige psykiske lidelser.

Barn som er skadet i fødsel eller i deres første år av livet, er mye mer sannsynlig å rette opp situasjonen hvis behandlingen starter i tide. Hvis ikke, er risikoen for funksjonshemming høy. I nærvær av en shunt barnet utvikler normalt, på grunn av plastisitet av nervesystemet i hjernefunksjonen gjenopprettet raskt, men krever regelmessig inspeksjon og utskifting av implantatet ettersom barnet vokser.

Hos voksne er prognosen avhengig av sykdomsformen. Akutt hydrocephalus kan passere uten konsekvenser, hvis det er i tide begynt å behandle. Kronisk form er mottagelig for medisinsk eller kirurgisk fjerning, krever lang rehabilitering. Det vanskeligste er med substitusjonstypen, når hydrocephalus bare er en konsekvens av den underliggende sykdommen, så det er ubrukelig å bekjempe det.

De farligste komplikasjonene av dropsy:

 • oligofreni hos barn;
 • lammelser, parese av lemmer;
 • epileptiske anfall
 • psykiske lidelser;
 • glaukom og blindhet.

Prognosen for arbeidskapasitet er avhengig av resultatet av medisinske manipulasjoner. Med vellykket behandling er det mulig å returnere voksne pasienter til jobb, og barn skal studere og leke. Den eneste begrensningen er fysisk trening: pasienter bør trene med forsiktighet og slutte å trene når ubehagelige opplevelser oppstår.

Utilsiktig eller ineffektiv behandling fører til tap av arbeidsevne. Kostnaden for rehabiliteringsforanstaltninger er ganske høy, til tross for privilegiene. I de mest alvorlige tilfellene er et dødelig utfall mulig. Unge menn av militær alder, som er utstyrt med en shunt, anses ikke som egnet for tjeneste i hæren.

konklusjon

En cerebral cortex er en alvorlig sykdom som krever tidlig kirurgisk inngrep. Operasjonen er den mest pålitelige måten å kurere og unngå komplikasjoner, medisiner, og enda flere folkemidler, kan bare brukes som ekstra og støttende tiltak.

Prisen på rehabiliteringstiltak, medisiner og kirurgi kan være høy, men det er helt rettferdiggjort, slik at pasienten holder seg nær den tidligere livskvaliteten. Med tiden kan de trufne tiltakene redde helsen sin.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus i hjernen er en alvorlig patologi preget av akkumulering av cerebrospinalvæske i hodet. Det utvikler seg ofte hos små barn, men voksne er heller ikke noe unntak. De har kjøpt hydrocephalus, og noen eksterne tegn på det er ikke synlige.

Hvis sykdommen ikke oppdages i tide, så kan en person til og med dø. Effektiviteten av hydrocephalus terapi avhenger av når den ble detektert. Væsken akkumuleres i subaraknoide divisjoner, så vel som ventrikulærsystemet.

Hva er det

Hydrocephalus (hydrocephalus) i hjernen er en sykdom der en økning i volumet av hjernens ventrikler oppstår. Hovedårsaken til denne patologiske tilstanden er overdreven produksjon av cerebrospinalvæske og dens akkumulering i hjernens hulrom. Dropsy forekommer hovedsakelig hos barn av nyfødt alder, men det kan også være karakteristisk for eldre aldersgrupper.

Faktorer av sykdomstilfelle

En av de vanligste årsakene til hjernen hydrocephalus hos voksne:

 1. Utsatt iskemisk eller hemorragisk hjerneslag;
 2. Medfødt hydrocephalus
 3. Neoplasmer (hevelse);
 4. Smittsomme sykdommer (meningitt, encefalitt);
 5. Craniocerebral skade;
 6. Vaskulær patologi;
 7. Alkoholholdige, giftige og andre encefalopatier;
 8. Intraventrikulær blødning. Og det spiller ingen rolle, blødningen ble dannet på grunn av traumer eller ikke;
 9. Krenkelser av sentralnervesystemet.

Oftest forekommer denne sykdommen hos spedbarn, men utvikler seg også hos en voksen. Foreløpig viser studier at nesten enhver forstyrrelse av sentralnervesystemet kan provosere hydrocephalus.

Intern eller lukket hydrocephalus

Denne typen hydrocephalus er lik den forrige typen, men i dette tilfellet blir en stor del av cerebrospinalvæske observert rett innenfor ventrikkene. Årsaken til den ikke-okklusive formen er plugging av væskedannende veier som et resultat av den inflammatoriske adhesjonsprosessen, også årsaken kan være intraventrikulær blødning eller en svulst.

I tilfelle traumer eller blokkering av inngripen, kan asymmetrisk hydrocephalus i hjernen oppstå. Den voksende utvidelsen av ventriklene forårsaker dødsfall av hjernevev, noe som fører til flattning av gyri.

Ekstern eller åpen hydrocephalus

Denne typen sykdom manifesteres på grunn av overflødig innhold av cerebrospinalvæske i SAK. Det er imidlertid verdt å merke seg at cerebrospinalvæsken direkte i hjernens ventrikler er normal. Årsakene til utviklingen av dette skjemaet er aterosklerose, hypertensjon og craniocerebralt trauma.

Dette skjemaet er preget av fravær av forskjellige symptomer, nemlig symptomer som hodepine eller økt blodtrykk. Det skal også bemerkes at latent hydrocephalus i dette tilfellet ofte utvikler seg, som følge av at volumet av hjernen kan synke betydelig, og det frie rommet er fylt med cerebrospinalvæske.

mixed

Fra navnet blir det klart at cerebrospinalvæsken fyller både hjernens ventrikel og subaraknoidrommet. Ofte oppstår hos eldre som følge av utilstrekkelig stabilitet av livmorhvirvelene, hypertensjon og aterosklerose.

Symptomer på hydrocephalus, foto

Ved akutt okklusal hydrocephalus hos voksne, skyldes symptomene tegn på økt intrakranielt trykk:

 1. Kvalme og oppkast - observert også om morgenen, etter oppkast, noen ganger er det lindring av hodepine.
 2. Hodepine er spesielt uttalt om morgenen ved oppvåkning, noe som forklares av en ekstra økning i intrakranielt trykk under søvnen.
 3. Symptomer på aksial dislokasjon av hjernen - rask undertrykkelse av pasientens bevissthet til en dyp koma, mens pasienten tar den tvingede posisjonen til hodet, er det oculomotoriske lidelser. Hvis det er komprimering av medulla oblongata, manifesterer tegnene på hydrocephalus ved depresjon av kardiovaskulær aktivitet og respirasjon, noe som kan føre til dødelig utgang.
 4. Døsighet er et av de farligste tegnene på økt intrakranielt trykk, dersom døsighet oppstår, så er en rask, ganske skarp forverring i nevrologiske symptomer nær.
 5. Stagnasjon av optiske plater - brudd på aksoplasmatisk strømning i optisk nerve og økning av trykk i det subaraknoide rommet rundt det, fører til synshemming.

Hvis dannet kronisk hydrocephalus, symptomer og det kliniske bildet er ganske forskjellig fra akutt hydrocephalus hos voksne: Demens - ofte de første symptomene vises 15-20 dager etter skade, hjerteinfarkt blødning, hjernehinnebetennelse og andre sykdommer:

 1. Reduksjon i pasientens samlede aktivitet, blir han inert, likegyldig, likegyldig, ikke-initiativ.
 2. Personen forvirrer dagen med natten, det vil si om dagen det opplever døsighet, og om natten søvnløshet.
 3. Minnet er ødelagt - først og fremst denne reduksjonen av kortvarig numerisk minne, samtidig ringer personen feilaktig måneden, nummeret, og glemmer alderen hans.
 4. I senere avanserte stadier av sykdommen kan utvikle grov mnestiko-intellektuell svekkelse, når en person er i stand til å ta vare på seg selv, til de spørsmålene som han spurte, han kan ikke svare eller svare i enstavelsesord, er utilstrekkelig til å tenke lenge for å ta pause mellom ordene.

Apraksi walk - et syndrom, når en person i en utsatt posisjon kan lett bli vist hvordan å gå eller sykle, og når det kommer, kan du ikke gå rett, er mye sprer bena hennes, svingende stokker.

Inkontinens dette symptomet kan ikke alltid være, og er et sent og ustabilt tegn på hydrocephalus hos voksne.

diagnostikk

I dag brukes følgende instrumentelle undersøkelsesmetoder for å bekrefte og identifisere årsaken til hydrocephalus:

 1. Inspeksjon av fundus av en øyelege. Hvis skivene til optisk nerve er hovne, indikerer dette et økt intrakranielt trykk, som kan være et tegn på hydrocephalus.
 2. Måling av hodeomkrets målebåndet (hvis babyens hode vokser med mer enn 1,5 cm per måned, er dette bevis på hydrocefalus, en økning i størrelsen på hodet til en voksen ved en hvilken som helst verdi som indikerer hydrocephalus).
 3. Magnetic resonance imaging (MRI) - er "gullstandarden" i diagnosen hydrocephalus. Metoden tillater ikke bare å diagnostisere hydrocephalus, men også å avsløre årsaker og eksisterende lesjoner i strukturen i hjernevevet. Kriteriene for hydrocephalus basert på MR-resultater er en intervensjonsindeks større enn 0,5 og periventrikulært ødem.
 4. Ultralyd av skallen (neurosonografi - NSH). Metoden brukes kun hos barn i det første år av livet, som kan vurdere hjernen gjennom en åpen fontanel. Siden hos barn eldre enn et år og voksne, er fontanelle overgrodd, og kranialbeinene er for tette, for NSH-metoden er ikke egnet. Denne metoden er svært omtrentlig og unøyaktig, derfor kan resultatene bli vurdert som grunnlag for MR, og ikke for diagnose av hydrocephalus.
 5. Echoencephalography (EEG) og rheoencephalography (REG) - lite informasjon metoder som likevel gjelder for "Diagnostic" hydrocephalus. Resultatene av studier av REG og EEG kan helt ignoreres når man avgjør om en person har hydrocephalus eller ikke.
 6. Beregnet tomografi (CT) er en metode som ligner på MR, men mye mindre nøyaktig, så den brukes relativt sjelden.

For nøyaktig å oppdage eller avvise mistanke om hydrocephalus, er det nødvendig å evaluere symptomer, gjennomføre en MR-studie og undersøke fundus. Hvis alle studier gir et resultat for "hydrocephalus", antas mistanke om sykdommens tilstedeværelse. Hvis dataene er noen av de tre studiene tyder ikke "for" hydrocephalus, da sykdommen hos mennesker er ikke, og eksisterende symptomer provosert ulike sykdommer som trenger å bli identifisert.

Behandling av hydrocephalus

De første stadiene av hydrocephalus kan behandles medisinsk. For dette blir følgende stoffer brukt:

 • for å redusere intrakranielt trykk og fjerning av overskudd av væske (med det forbehold at CSF utstrømningen lagret) - Diacarbum (acetazolamid), mannitol og mannitol i kombinasjon med furosemid eller Lasix. Nødvendig når slik behandling er kaliumnivået korreksjon i legemet, anvendes for dette formål asparkam (Pananginum);
 • for å øke kraften i hjernevev viser Cavintonum (vinpocetin) aktovegin (Solcoseryl) gliatilin, cholin, cortexin Cerebrolysin, semaks, memoplant et al.

Klinisk distribuert hydrocephalus er gjenstand for kirurgisk behandling, medisinske metoder forbedrer tilstanden i en kort stund.

Kronisk hydrocephalus krever å utføre væske-shunting operasjoner. Denne type operasjon er utgangen fra det overskytende cerebrospinal væske i naturlige hulrom i det menneskelige legeme ved hjelp av et komplekst system av ventiler og katetere (bukhule, bekkenhulen, aurikkel, etc...): ventriculoperitoneal, ventriculoatrial, kistoperitonealnoe skifting. I kroppshulrommene er det en uhindret absorpsjon av overskytende CSF. Disse operasjonene er traumatisk nok, men med riktig design kan oppnå utvinning av pasienter, deres sysselsetting og sosial rehabilitering.

Akutt hydrocephalus, som en livstruende tilstand, krever akutt nevrokirurgisk behandling. Den består i trepanering av skallen og påføring av ytre avløp, som gir utstrømning av overflødig væske. Dette kalles ekstern ventrikulær drenering. I tillegg er innføring av legemidler som fortynner blodproppene (som intraventrikulær blødning en av de hyppigste årsakene til akutt hydrocephalus) mulig gjennom dreneringssystemet.

Til dags dato har den mindre traumatiske nevroendoskopiske teknikken blitt den første blant de invasive behandlingsmetodene. Det utføres ofte i utlandet på grunn av den høye kostnaden ved selve operasjonen. Denne metoden kalles dette: endoskopisk ventrikulocisternostomi av bunnen av tredje ventrikel. Operasjonen varer bare 20 minutter. Med denne metoden for behandling settes et kirurgisk instrument med et neuroendoskop (kamera) på enden inn i hjernens ventrikler.

Kameraet lar deg demonstrere bildet med en projektor og nøyaktig overvåke alle manipulasjoner. På bunnen av den tredje ventrikelen opprettes en ekstra åpning som knytter seg til cisternene i hjernebunnen, og eliminerer dermed årsaken til hydrocephalus. Således gjenopprettes den fysiologiske væsken mellom ventrikkene og sisternene.

Komplikasjoner av sykdommen

Pasienter, forutsatt at de blir diagnostisert på den tiden, som gjennomgår behandling, kan leve uten betydelige komplikasjoner for resten av livet.

I noen tilfeller er det taleforstyrrelse. Det kan være problemer med forstyrrelser av shunt eller infeksjon under installasjonen, noe som innebærer at det er installert på nytt. I spesielt komplekse og forsømte tilfeller, med hydrocephalus hos voksne, er funksjonshemning mulig.

outlook

Prognosen for denne sykdommen avhenger av den underliggende årsaken og tiden til diagnosen og utnevnelsen av passende behandling. Det er noen begrensninger av videre liv. I noen tilfeller er en manifestasjon av et brudd på funksjonene til taleapparatet mulig.

Åpenbart bør behandlingen med hydrocephalus hos voksne være symptomatisk, det vil si at effekten på den underliggende sykdommen og dens symptomer er nødvendig. Medisinske tiltak rettet direkte mot kliniske manifestasjoner av en bestemt patologi er allerede beskrevet i avsnittene på vår nettside. Likevel, igjen, vil jeg virkelig advare pasienter og spesielt deres slektninger om uønsket selvbehandling:

Bare en nevrolog kan forhindre progressiviteten av den patologiske prosessen og forverring av alvorlighetsgraden av sykdommen, siden den har den nødvendige kunnskap og kvalifikasjoner.

Når det gjelder barn, krever det spesiell oppmerksomhet og ansvar for både leger og selvfølgelig foreldre. Det må huskes at tidlig diagnose og rettidig behandling kan gi barnet en normal utvikling og et fullverdig lengre liv. Du kan ikke gi opp under noen omstendigheter, du må bruke alle metodene som foreslås av moderne medisin. Og sykdommen vil bli beseiret!

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen

Hydrocephalus (hydrocephalus) er en sykdom hvor en stor mengde cerebrospinalvæske akkumuleres i hjernegruppene. Årsaken til denne tilstanden er et brudd på funksjonene ved produksjon eller utstrømning av cerebrospinalvæske fra hjernekonstruksjoner. Sykdommen påvirker barn og voksne. Hjernens hydrocephalus hos voksen er mer kompleks enn barnets, siden de knuste beinene i skallen i fontanumområdet ikke beveger seg fra hverandre og væsken begynner å trykke på det nærliggende hjernevævet. Hydrocephalus forekommer ofte som en komplikasjon av andre patologier som påvirker de nervøse og vaskulære systemene, hjernekonstruksjonene. I henhold til ICD 10 hydrocephalus, i avsnittet "Andre forstyrrelser i nervesystemet", er det utpekt en egen kode G91 hvor sykdypetyper er beskrevet i punktene 0-9.

Symptomer på hydrocephalus

Tegnene på dråpe i hjernen er forskjellig vesentlig avhengig av hvilken form sykdommen utvikler. For den akutte form for patologi er preget av en rask økning i ICP og utseendet på følgende symptomer:

 • Hodepine - de sprengende og pressende følelsene gir bort til øyekontaktene, forstyrres hovedsakelig om morgenen umiddelbart etter oppvåkning. Etter kort levetid reduseres intensiteten.
 • Kvalme - vises sammen med hodepine hovedsakelig om morgenen.
 • Oppkast er ikke forbundet med mat, etter angrepet blir det lettere for pasienten.
 • Visuelle lidelser - en brennende følelse i øynene, utseendet på et tåkete slør.
 • Døsighet er et tegn på en stor opphopning av væske, den raske utviklingen av intrakranial hypertensjon og sannsynligheten for et plutselig utseende av en rekke neurologiske symptomer.
 • Tegn på forskyvning av hjernestrukturene i forhold til hjernestammenes akse - brudd på oculomotoriske funksjoner, unaturlig stilling av hodet, brudd på pust, bevissthetstank helt opp til utvikling av koma.
 • Anfall av epilepsi.

Ved kronisk utvikling av hydrocephalus hos voksne mennesker, forekommer symptomene gradvis og i mindre uttalt form. Ofte har pasienten:

 1. Tegn på demens - forvirring, søvnforstyrrelse, redusert minne og tankeprosesser, redusert evne til selvbetjening i hjemmet.
 2. Apraxia walking er et brudd på gang når du går (skakhet, usikkerhet, unaturlig store trinn), mens du ligger i en liggende stilling, viser pasienten trygt motorfunksjoner, etterligner sykling eller vandring.
 3. Brudd på vannlating og avføring - manifestert i forsømte tilfeller i form av inkontinens av urin og avføring.
 4. Konstant muskelsvakhet, sløvhet.
 5. Brudd på likevekt - på et sent stadium er det manifestert i umuligheten av pasienten til å bevege seg uavhengig eller sitte.

Det er viktig å skille mellom hydrocephalus av hjernen hos en voksen i samsvar med de beskrevne symptomene fra andre patologier og konsultere en lege.

Årsaker til hydrocephalus

Spritvæske produsert av hjernes vaskulære plexus, vasker dets strukturer og absorberes i det venøse vevet. Normalt er denne prosessen kontinuerlig og mengden av produsert og absorbert væske er lik. Hvis en av de beskrevne funksjonene blir brutt, er det en overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i hjernekonstruksjonene, som er hovedårsaken til hydrocephalus.

Hydrocephalus av hjernen hos en voksen kan forekomme mot bakgrunnen av følgende patologiske forhold:

 • Akutte forstyrrelser i blodforsyningssystemet i hjernen forårsaket av trombose, hjerneslag av hemoragisk eller iskemisk type, brudd på aneurysm, subaraknoid eller intraventrikulær blødning.
 • Utvikling av infeksjoner og inflammatoriske prosesser som påvirker sentralnervesystemet, strukturer og membraner i hjernen - meningitt, ventrikulitt, encefalitt, tuberkulose.
 • Encefalopati - giftig, posttraumatisk, alkoholisk og annen, noe som forårsaker kronisk hypoksi i hjernen og dens påfølgende atrofi.
 • Tumorer av forskjellig etiologi, vokser i cellene i ventriklene, hjernestammen og periostoliske vev.
 • Intrakraniale lesjoner som forårsaker ødem i hjernestrukturer og vaskulær ruptur, samt posttraumatiske komplikasjoner.
 • Komplikasjoner etter kirurgiske operasjoner i form av cerebralt ødem og komprimering av væske og blodtilførselskanaler.
 • Sjeldne genetiske abnormiteter og mangler i sentralnervesystemet - syndrom Bickers-Adams, Dandy Walker.

I nærvær av minst en av de beskrevne sykdommene, bør pasienten ta hensyn til risikoen for å utvikle hydrocephalus som en komplikasjon og i tilfelle utseendet av karakteristiske symptomer rapporterer dem umiddelbart til behandlingslegen.

Varianter av hydrocephalus

Voksne hydrocephalus er nesten alltid referert til som oppkjøpte sykdommer. Avhengig av egenskapene, opprinnelses- og utviklingsgrunnen, er den delt inn i følgende typer:

 1. Av opprinnelses natur:
 • Åpen (ekstern) - På grunn av dårlig absorpsjon av væske inn i veggene i venøse kar, akkumuleres overskuddet i det subaraknoide rommet, uten forstyrrelser observert i hjernens ventrikler. Denne typen dropsy forekommer sjelden, dens progresjon fører til en gradvis nedgang i hjernevolum og atrofi i hjernevevet.
 • Lukket (intern) - væskefluid akkumuleres i ventrikkene. Årsaken til denne prosessen er et brudd på utstrømningen gjennom væskekanaler, forårsaket av inflammatorisk prosess, trombose, tumorvekst.
 • Hypersecretory - oppstår når overdreven produksjon av cerebrospinalvæske.
 • Blandet - inntil nylig ble denne typen hydrocephalus diagnostisert med væskeakkumulering samtidig i ventriklene i hjernen og subarachnoid-rom. I dag er den primære årsaken til denne tilstanden atrogen i hjernen, og væskens opphopning er en konsekvens, derfor er denne typen patologi ikke gjeldende for hydrocephalus.
 1. På indikatorer for intrakranielt trykk:
 • Hypotensiv - trykket i cerebrospinalvæsken er redusert.
 • Hypertensive - indeksene for CSF-trykk økes.
 • Normotensive - intrakranielt trykk er normalt.
 1. På utviklingsgraden:
 • Akutt - den raske utviklingen av patologi, perioden fra de første symptomene til en dyp lesjon av hjernekonstruksjoner er 3-4 dager.
 • Subakutt - sykdommen utvikler seg i 1 måned.
 • Kronisk - preget av milde symptomer, er utviklingsperioden 6 eller flere måneder.

Hver form for hydrocephalus manifesterer seg i form av visse symptomer, hvis tilstedeværelse hjelper leger i prosessen med ytterligere diagnose for å gjøre den riktige diagnosen.

diagnostikk

Å diagnostisere cerebral hydrocephalus hos en voksen person utelukkende av visuelle tegn eller symptomer er umulig, siden sykdommen ikke virker eksternt på noen måte, og dårlig helse kan skyldes andre patologier.

Før diagnosen "hydrocephalus" utpeker legen et sett med studier som består av følgende metoder:

 1. Undersøkelse av spesialister - inkluderer innsamling av informasjon om symptomene og sykdommene som forårsaker utseende av ødem i hjernen; utføre testene, slik at man kan anslå en grad av nederlag av strukturer av en hjerne og redusere funksjonaliteten.
 2. Datatomografi - for å studere størrelsen og formen på ventriklene, deler av hjernen, subaraknoide rom og bein av skallen, bestemme størrelse og form, tilstedeværelse av svulster.
 3. Magnetic resonance imaging - å identifisere væske i hjernestrukturene, bestemme form og alvorlighetsgraden av hydrocephalus, som vil gjøre en foreløpig konklusjon om årsaken til utviklingen av patologi.
 4. Radiografi eller angiografi ved bruk av kontrastmedium - for å bestemme fartøyets tilstand, graden av tynning av veggene.
 5. Cisternografi - utføres for å identifisere form av hydrocephalus og klargjøre bevegelsesretningen av cerebrospinalvæske.
 6. Echoencefalografi er en ultralydstudie av hjernens strukturer for tilstedeværelsen av patologiske forandringer som forekommer i dem.
 7. Lumbal punktering - tilbaketrekking av væskevæske er gjort for å bestemme intrakranialt trykk, studien av sammensetningen av graden av fortykning og tilstedeværelsen av inflammatoriske prosesser.
 8. Oftalmoskopi - utføres som en sammenhengende studie for å identifisere synsforstyrrelser og årsakene som forårsaket dem.

Hvis resultatene av den fullførte undersøkelsen bekrefter tilstedeværelsen av væske i hjernekonstruksjonene, diagnostiserer legen hydrocephalus og foreskriver behandling avhengig av form.

Behandling av hydrocephalus

Med en liten og moderat opphopning av væske i hjernen, anbefales pasienten medisinering.

Hvis cerebrospinalvæsken skaper for høyt trykk og pasientens liv er i fare, må han snarest gjennomgå en kirurgisk operasjon.

Med hydrocephalus er det viktig å redusere trykket av cerebrospinalvæske i hjernen. For dette, under behandlingen ordinerer legen følgende stoffer:

 • Diuretika (Diacarb, Glimaritt) - for å fjerne overflødig væske fra kroppen.
 • Vasoaktive stoffer (Glivenol, Magnesiumsulfat) - for å forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprette vaskulær tone.
 • Painkillers (Ketoprofen, Nimesil), antimigrene piller (Sumatriptan, Imigren) - for lindring av smerteangrep og en rekke neurologiske symptomer.
 • Glukokortikosteroider (Prednisolon, Betamethason) - er angitt i alvorlig tilstand som immunosuppressant og et middel som nøytraliserer toksiner.
 • Barbiturater (fenobarbital) - beroligende midler, som påvirker sentralnervesystemet negativt.

Medikamentterapi kan redusere mengden væske i hjernens strukturer og fjerne symptomer, men fullstendig kur med det er umulig. I akutte og forsømte tilfeller, hvis det er høy risiko for koma eller død, blir pasienten utsatt for nevrokirurgisk inngrep. Avhengig av indikasjonene og tilstanden til pasienten med hydrocephalus i hjernen, utføres følgende operasjoner hos en voksen:

 1. bypass - tilbaketrekking av cerebrospinalvæske med et spesielt instrument fra hjernestrukturer i kroppshulen, som naturlig absorberer væske uhindret. Det er typer shunting:
 • ventrikulo-peritoneal - drenering av væske i bukhulen
 • ventrikulo-atriell - i høyre atrium;
 • ventriculo-cisternemia - i den occipital delen, avdeling av en stor cistern.
 1. endoskopi - væske utledes gjennom et spesielt kateter satt inn i hullet i skallen.
 2. Ventrikulær drenering - En åpen operasjon som involverer installasjon av et eksternt dreneringssystem. Denne typen inngrep er angitt i tilfeller der andre typer operasjoner ikke kan utføres. Når det utføres, er det stor risiko for komplikasjoner senere.

Konsekvenser av hydrocephalus

Prognosen for leger som diagnostiserer cerebral hydrocephalus hos en voksen, avhenger av skjemaet og forsømmelsen av sykdommen. Påvisning av patologi i begynnelsen øker sannsynligheten for å opprettholde effektivitet, så vel som selvorientering av pasienten i hverdagen og samfunnet. For å gjøre dette, når de første symptomene på sykdommen trenger å konsultere en lege, overvåkes regelmessig, og også ta de anbefalte behandlings- og rehabiliteringsforløpene.

Hydrocephalus i et forsømt stadium truer pasienten med alvorlige komplikasjoner og en skuffende prognose av leger. Årsaken til dette er de irreversible prosessene i hjernevevet som oppstår med langvarig press av CSF på dets strukturer. Konsekvensene som følge av avansert hydrocephalus inkluderer:

 • nedgang i muskeltonen i lemmer;
 • forverring av hørsel og syn;
 • psykiske lidelser, manifestert i reduksjon av tenkning, hukommelse, oppmerksomhetskonsentrasjon;
 • forstyrrelser i luftveiene og hjertesystemet;
 • vann-salt ubalanse;
 • mangel på koordinering;
 • fremveksten av epileptiske anfall
 • tegn på demens.

I nærvær av de beskrevne komplikasjoner og deres alvorlige alvorlighetsgrad, blir pasienten tildelt et funksjonshemming, hvorav gruppen avhenger av hvor mye han kan orientere seg i samfunnet og livet.

Hvis sykdommen utvikler seg raskt eller hjernen nesten helt tapt funksjonalitet på grunn av atrofi av vevet, så er det stor sannsynlighet for koma og død.

Les Mer Om Fartøyene