Hva er retina angiopati i begge øynene og hvordan behandles det?

Ved angiopati i medisin forstås de patologiske prosessene i blodårene, som oppstår på grunn av brudd på nervøs regulering. Dette endrer kaliber og forlengelse av vener og arterier. De ekspanderer eller smelter, blir plagsomme. Som et resultat, blodtilførselen forverres, stagnasjon oppstår, organens funksjon er forstyrret.

Angiopati av karene i retina utvikler seg alltid som et symptom på sykdommer som påvirker det vaskulære systemet til hele organismen og øyet inkludert. Dette er aterosklerose, hypertensjon, diabetes mellitus og andre. Denne lidelsen utvikler seg vanligvis i begge øyne. Det observeres hos mennesker i ulike aldre, inkludert barn, men oftere påvirker personer eldre enn 30 år. Angiopati i øyekarrene i fravær av rettidig behandling kan resultere i fullstendig blindhet.

symptomer

Den viktigste manifestasjonen av patologi er skaden på karene i netthinnen til begge øynene, som oppdages under en maskinvareundersøkelse. Avhengig av årsakene til utseendet på denne utvidelsen eller innsnevring av fartøyene, må du identifisere blødninger, pulsering. Følgende klager kommer vanligvis fra pasienten:

 • ubehagelige opplevelser eller smerter i øyebollene;
 • blinker før øynene til "flyr"
 • Mørke flekker og prikker vises i synsfeltet;
 • sløret syn.

Til å begynne med er disse tegn forbigående, men gradvis utvikler sykdommen, og de blir permanente.

årsaker

Årsakene til utvikling av angiopati i retina inkluderer ikke bare patologiske forhold som påvirker blodkarene negativt, men også noen eksterne faktorer, så vel som kroppens naturlige aldring.

 • Arteriell hypertensjon.
 • Cervikal osteokondrose.
 • Skade.
 • Diabetes mellitus.
 • Høyt intrakranielt trykk.
 • Sykdommer i blodet.
 • Systemisk autoimmun vaskulitt.
 • Medfødte misdannelser av strukturen i vaskulære vegger.
 • Brudd på den nervøse reguleringen, som er ansvarlig for vaskulær tone.
 • Eldre alder.
 • Røyking.
 • Intoxicering av kroppen.
 • Helseskadelige arbeidsforhold.

Klassifisering av retinal angiopati

Det er flere typer angiopati i netthinnen avhengig av sykdommen som forårsaket endringer i øyets kar.

Hypertensiv angiopati utvikles med arteriell hypertensjon. I dette tilfellet er skaden på fartøyene forbundet med høyt trykk på veggene. Endringen i fundus er vanligvis et av de ledende symptomene med progressiv hypertensjon. Angiopati manifesteres av den ujevne innsnevringen av fundusens arterier, utvidelsen av vener, venøs ømhet i venekanalen, og påpeke blødninger i øyeklubben. Hvis sykdommen ikke utløses, kan øyets netthinne bringes til et sunt utseende, normalisere trykket. I utviklingen av dette skjemaet skiller tre faser ut:

 • Funksjonsendringer, som er vanskelige å bestemme med grundig undersøkelse av fundus. Denne innsnevringen av arteriene og utvidelsen av visse årer, et brudd på mikrosirkulasjonen.
 • Organiske endringer. På dette stadiet er det en fortykkelse av fartøyets vegger med deres ytterligere erstatning med bindevev. Tankens tetthet øker, som følge av at blodtilførselen av retina er forstyrret. Vises ødem, mulig blødning. Undersøkelsen viser tydelig endringene: vein brittleness, innsnevring av arteriene, glans av tettede kar. Visjon kan være bra, til tross for betydelige endringer.
 • Angioretinopathy. På dette stadiet er det en signifikant forstyrrelse av mikrosirkulasjonen og dannelsen av harde eller myke ekssudater på fundusen. Visjonen er betydelig forverret, det er fare for fullstendig tap.

Hypertensiv angiopati av netthinnen karakteriseres av følgende symptomer:

 • sløret syn ved trykkstød;
 • liten forverring av synet i den andre fasen av sykdommen;
 • markert forverring av syn, opp til blindhet i tredje fase;
 • fettavsetninger i form av gule flekker på øynene.

Hypotonisk angiopati i retina oppstår fra den langsomme strømmen av blod og overfylling av små fartøy med lavt blodtrykk. Den er preget av sterkt utvidede arterier, svært innviklede kar, pulseringer av vener.

Diabetisk angiopati av øyeskjermer er en konsekvens av diabetes mellitus. Samtidig blir mukopolysakkarider avsatt på vaskulærveggene, karbonens lumen smalter, blodsirkulasjonen forstyrres, som følge av at vevet mangler oksygen, noe som fører til nedsatt syn.

Traumatisk angiopati i øyets retina kan forårsake vaskulær kompresjon, som oppstår når et brystkreft, hjerne, ryggrad i nakken.

Juvenil angiopati har den mest ugunstige prognosen. Årsakene er ikke fullt ut forstått. Det er preget av betennelse i øyets blodkar, hyppige blødninger i netthinnen og glaskroppen. Denne form for patologi kan føre til fullstendig blindhet som følge av utviklingen av sykdommer som glaukom, katarakt, retinal detachment.

behandling

For å behandle angiopati i øyets retina, er det bedre å starte på et tidlig stadium for å unngå komplikasjoner, blant annet:

 • tap av syn, helt eller delvis;
 • atrofi av optisk nerve;
 • innsnevring av synsfeltet.

Angiopati i retina krever kompleks terapi, som administreres individuelt og avhenger av patologien. Behandlingen innebærer flere spesialister: en kardiolog, en terapeut, en nevrolog, en oftalmolog.

I hypertensiv form, først og fremst, er det nødvendig å senke trykket og opprettholde det i normen. Viktig i dette tilfellet og diett, som bør føre til en reduksjon i blodnivået av kolesterol.

Diabetisk form av sykdommen krever også et spesielt diett med lavt karbohydratinnhold. Stor fordel er brakt av moderat fysisk aktivitet, styrker kardiovaskulærsystemet og bidrar til forbruket av sukker av muskler.

I de fleste tilfeller kan øynene ikke angripe med angiopati. Vanligvis foreskrive stoffer som forbedrer blodmikrocirkulasjonen i øyebollens og netthinnen, normaliserer permeabiliteten av blodkar for næringsstoffer, reduserer viskositeten til blodet. Det kan være piller, øyedråper, vitaminer.

I tillegg til medisinering, kan laserbehandling, magnetoterapi og akupunktur foreskrives.

Hva er retinal angiopati i begge øynene?

Slike fenomener som retinal angiopati er avslørt som et symptom i ulike sykdommer. Dette er ikke en uavhengig sykdom, og derfor, når det ser ut, er det nødvendig å identifisere kilden til problemet, dette bestemmer hvor vellykket behandlingen av sykdommen vil være.

Angiopati i retina er en vaskulær lesjon (blødning, forstørrelse, spasme) og manifesterer seg ganske uttalt i begge øyne.

I dette tilfellet klager pasienten om:

 • Forverring av synet;
 • Skjul eller flimrende i øynene;
 • Utseendet av blod i urinen;
 • Smerter i bena;
 • Nasal blødning.

Ved bruk av legen ved begynnelsen av patologiske forandringer, kan pasienten fullstendig kvitte seg med sykdommen. Hvis staten blir forsømt, kan det føre til alvorlige konsekvenser, og til og med til blindhet.

Typer av øyeangiopati

Siden retinalfartøy er påvirket av en slags sykdom, er det en klassifisering av angiopati av øynene i henhold til arten:

 • Diabetisk angiopati av begge øyne. Det ble provosert av diabetes mellitus, eller mer presist - forsømmelse av denne sykdommen. I denne tilstanden kan både kapillærene (mikroangiopati) og store fartøy (makroangiopati) påvirkes. Diabetisk angiopati av retina utvikles gradvis. Som et resultat blir øyeskjærene tilstoppet, deres lumen smalere, blodsirkulasjonen og næring av vev forstyrres. Visjon kan lide sterkt;
 • Hypertensiv angiopati av netthinnen - forekommer med kronisk forhøyet arterielt trykk. I dette tilfellet opplever hele kardiovaskulærsystemet en stor byrde. Ulike fartøy blir tortuous, endotelet deres påvirkes, muskelskjellet tykkere og bindevevsproliferasjon. Det er vaskulære nett og akkumulering av blod. Som et resultat kan opacifisering av retina forekomme.
 • Hypotonisk - manifesterer seg ved et systematisk lavt trykk. Hypotensjon fører til sløvhet og tynning av vaskemuren, som et resultat av hvilke kapillærene er fylt med blod, ekspanderer, mister form. Denne tilstanden kan føre til retinal dystrofi og utseendet av blodpropper;
 • Traumatisk - forekommer med sterk innvirkning, klemme og andre skader på livmorhvirvelene, hodet, brystbenet. I dette tilfellet er det et sterkt brudd på blodtilførselen til hodeskårene, trykket i hodeskallen øker, noe som ytterligere forverrer situasjonen;
 • Ungdommelig - hormonelle hopp, samt ungdomsrekonstruksjon av kroppen kan provosere angiopati av netthinnen.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

På brudd på blodsirkulasjon og endringer i blodårer kan påvirke andre faktorer:

 1. Intoxikering (røyking, alkohol, tar store mengder medisinering, skadelig produksjon);
 2. Eldre - med det er fartøyene mest sårbare og utsatt for patologiske prosesser;
 3. Cervical osteochondrosis;
 4. Sykdommer i blodet;
 5. Graviditet. Ikke alltid er moderens kropp i stand til å takle belastningen, noe som øker etter hvert som fosteret øker. Angiopati inngår i listen over konsekvenser av en slik reaksjon på graviditet, som en histose;
 6. Angiopopati kan også forekomme hos en nyfødt baby. Dette er vanligvis et normalt fenomen, men det kan også indikere tilstedeværelsen av sykdommen.

Av alle de listede, er den vanligste formen fortsatt hypertensiv angiopati. Hun har flere grader, som økologen kan bestemme når undersøkt:

 • I grad er preget av: innsnevring av store og dilaterende små fartøy på netthinnen, forskjellig størrelse på lumen og utseende av tortuosity;
 • II manifesterer graders effusjoner og blod-aggregering, og effekten av "sølvtråd", som ligner på fartøy, tilstedeværelsen av tromber, blekhet av den indre overflate av øyeeplet;
 • III grad av skade er ledsaget av retinal ødem, omfattende blødninger, blørhet og ødem i optisk nerve, hvite flekker på fundus.

Diagnose og behandling

Patologi kan komme til skade ved et uhell - i tilfelle en medisinsk undersøkelse. Eller når man observerer den underliggende sykdommen - diabetes, hypertensjon, lavt blodtrykk.

Legen sjekker fundus med et spesielt apparat og vurderer tilstanden til netthinnen og karene i begge øynene. Hvis mistanke om angiopati vil også trenge ultralyd, magnetisk resonansbilder, angiografi av fartøy (angiografi).

Terapi av angiopati i retina bør foregå i forbindelse med eliminering av kilden - den underliggende sykdommen. Derfor har hver type angiopati sin egen behandlingsalgoritme.

I tillegg til narkotika som korrigerer den underliggende sykdommen, er følgende foreskrevet:

 • Medisiner for å forbedre blodsirkulasjonen og styrke veggene i øyets fartøy (Actovegin, Trental, Caviton, Emoxipine);
 • Reduksjon av vaskulær permeabilitetsmedikamenter (Dobezilat, Parmidin);
 • Vitaminkomplekser for visjon restaurering og styrke av kapillærer;
 • Blodfortynnere (Agapurin, Curantil, Persanthin);
 • Dråper som forbedrer mikrosirkulasjonen (Taufon, Emoxipin);
 • Fysioterapeutiske tiltak (infrarød laserstråling, magnetoterapi, akupunktur).

Som vedlikeholdsbehandling kan planteekstrakter og avkok fra blomster av kamille, melissa og johannesurt, brukes til blomster og hagtorns frukter.

Dersom patinjen til retinalfartøyene har ført til irreversible konsekvenser, vil en kirurgisk operasjon være nødvendig. En av de raskeste og mest effektive måtene for slik behandling er laser koagulasjon. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse, det tar bare 20 minutter. Som et resultat blir de skadede karene fusjonert til netthinnen.

Forebygging av angiopati

For å opprettholde fartøyene, inkludert øyet, i en normal tilstand, er det viktig å følge enkle regler:

 • Å lede en sunn livsstil. Det er også nødvendig å korrigere og forhindre utvikling av hypertensjon, diabetes og andre angiopati provokatører;
 • Overvåk kroniske sykdommer, ta behandlingskurs, ikke løp;
 • Hvert år utfører en forebyggende undersøkelse fra en oftalmolog, selv om det ikke er noen åpenbare problemer med visjonen;
 • Hvis det er risikofaktorer (sykdommer, skadelig produksjon, eldre alder), skal økologen besøke minst en gang hvert halvår;
 • Når det oppdages angiopati hos gravide kvinner, for å unngå losse av retina, er en keisersnitt foreskrevet.

Øyne er et viktig organ, uten som vi ikke kunne motta så mye informasjon og inntrykk av verden. Den initierte retinal angiopati kan frata en person av et normalt liv, gjøre ham ufør. Derfor bør eventuelle, selv mindre synshemming, korrigeres i tide av en spesialist. Og slike alvorlige sykdommer som diabetes og hypertensjon - å bli holdt under konstant kontroll.

Hva er hypertensive angiopati i netthinnen: behandling og forebygging

Hypertensiv retinal angiopati er en sykdom som ikke bare kan forringe synet, men også gjøre en person helt blind. Hovedårsaken til denne patologien er en kronisk økning i trykk. I de tidlige stadiene får problemet sjelden, så pasientene behandles hovedsakelig når angiopati krever alvorlig og langvarig behandling. I mellomtiden, etterlevelse av anbefalinger fra en lege, kan du forhindre sykdommen.

Hva er øyets hypertoniske angiopati?

Hypertensiv angiopati er en sykdom hos små øyefartøy av venøs og arteriell type. Det oppstår hos mennesker med langvarige hypertensive problemer, oftest som følge av hypertensjon type I-II B. Lumen av fartøyet i dette tilfellet deformeres, og fartøyene selv ekspanderer, blir buede. Siden hypertensjon påvirker karene i hele kroppen, lider begge angiomer av angiopati.

Ofte er sykdommen diagnostisert hos personer i ung alder. Sykdommen er utsatt for progresjon, og derfor kan det oppstå en rekke negative endringer i netthinnen ved forsinket behandling.

Noen deler av retina selv blir overskyet. Ofte er det i dette tilfellet slike manifestasjoner:

 • blokkering av hovedvenen i netthinnen;
 • brudd på blodtilførselen til optisk nerve;
 • brudd på patenter av hovedarterien.

Alt dette kan unngås ved hjelp av moderne behandlingsmetoder. Angiopati etter hypertonisk type kan ledsages av alvorlige lesjoner av hjertets kar, urogenitale system, CNS. Sykdommen i seg selv kan ikke forsvinne. Forsinkelse med behandling forverrer pasienten bare situasjonen.

Selv om hypertensiv angiopati i medisinsk litteratur skiller seg ut som en egen sykdom, er det imidlertid fortsatt vitenskapelig diskusjon om sin etiologi som blir aktivt forfulgt.

Så, noen leger definerer angiopati som en spesifikk patologisk forandring eller et symptom på hypertensjon. Det er akseptert å skille mellom tre stadier av angiopati:

 1. Den første. Det får seg ikke til å føle seg, kun spesialisten kan legge merke til vaskulær innsnevring.
 2. Dette stadiet er preget av hevelse i retina og mindre blødninger.
 3. På dette stadiet er det ekssudat, som forårsaker betennelsesprosessen til synlighetens organer.

Hvorfor forekommer sykdommen?

Angiopati av retina i henhold til den hypertoniske typen er resultatet av en langvarig eller kronisk økning i blodtrykket. Høyt i dette tilfellet er trykket hvor systoliske verdier overstiger 140 mm Hg. Art. (i noen tilfeller 135 mm) og diastoliske verdier på mer enn 90 mm Hg. Art.

Dermed kan det være mange grunner som kan påvirke utviklingen av angiopati. Dette, spesielt:

 • genetisk predisposisjon;
 • fedme;
 • irrasjonell ernæring;
 • hyppig overarbeid;
 • tung fysisk arbeidskraft;
 • utilstrekkelig mobilitet, arbeid som medfører langvarig øyestamme;
 • mangel på kalsium og magnesium i kroppen;
 • Tilstedeværelsen av dårlige vaner
 • individuelle trekk ved konstruksjonen av fartøyene;
 • type forgrening av blodkar.

Noen ganger oppstår hypertensjon og dens konsekvens av hypertensiv angiopati på grunn av noen andre sykdommer. Provoke dem kan patologi av sentralnervesystemet, et endokrine system.

Hvis du ikke behandler hypertensjon i tide, begynner strukturelle endringer i veggene på karene. Senere blir blodsirkulasjonen forverret, og noen indre organer begynner å fungere dårlig. Situasjonen med angiopati kan bli komplisert ved:

 • hode traumer;
 • osteokondrose (spesielt cervical avdelingen);
 • sykdommer i blod og beinmerg;
 • hjertesvikt;
 • diabetes mellitus;
 • brudd på metabolske prosesser;
 • aldersrelaterte endringer i blodkar.

Eksterne faktorer som kan forårsake patologiske endringer i øyets fartøy er:

 • skadelige arbeidsforhold (spesielt hvis arbeidet er relatert til metall sveising);
 • giftige effekter fra miljøet.

Under de samme forholdene og med samme nivå av forhøyet trykk vil manifestasjonene av retinal angiopati variere fra person til person.

Mekanismen for angiopatiutvikling

I de tidlige stadiene av hypertensive angiopati manifesterer seg ikke seg. Dette er en av barrierer for tidlig diagnose av sykdommen. Over tid (når sykdommen går i fase 2) begynner pasienten å klage på:

 • forverring av visjonen;
 • sensasjon av stjerner og flyr for øynene;
 • øyenstamme;
 • bevegelsesskarphet
 • forsvinning av visse visuelle felt (dette symptomet kan ha kortvarige eller langsiktige manifestasjoner).

I samme periode observeres et høytrykk. Ved undersøkelsen merker øyeleggen at retinhinnens arterielle kar er innsnevret. På forskjellige stadier av sykdommen har dette symptomet forskjellige manifestasjoner.

I tillegg er lumen av karene i seg selv endret. Blodforsyningen til orgelet blir mer komplisert. I mer forsømte situasjoner blir blodsirkulasjonen suspendert. Legen diagnostiserer blødning, det er blodpropper i form av ekstravasater.

I medisinsk litteratur kan man finne informasjon om koblingene (eller, med andre ord, stadiene) av hypertensiv angiopati:

 1. Spasm i retinalarterien.
 2. Forverring av retinal vaskulær skade, deres innsnevring.
 3. Utseendet til små blodpropper i nervehinnen.
 4. De okulære karene begynner å smale som et glassrør. En slik prosess er irreversibel, og i medisin kalles hyalinose.
 5. Fartøy blir sprø, ofte revet, slik at antall blødninger øker. De kan bli lagt merke til av en person uten medisinsk utdanning.
 6. Blodforsyningen til hele netthinnen er svekket. En oftalmolog diagnostiserer sin iskemi. Retina er ødelagt i ulike grader. Uten kirurgi er det svært vanskelig å redde synet.

Diagnostiske funksjoner

Kan ikke behandles hypertensiv angiopati av netthinnen uten riktig diagnose. Det kan også utføres av en øyelege. Etter å ha kommet til eksamen, bør pasienten først og fremst rapportere symptomene og de medfølgende helseproblemene, spesielt hvis de gjelder arbeidet i kardiovaskulærsystemet.

En av de beste diagnosemetodene i dette tilfellet betraktes som et oftalmoskop. Essensen av metoden består i en grundig studie av fundusen under hvitt og rødt lys. Arterielle fartøy i det røde spekteret ses ikke så vel som i hvitt.

Derfor vil de smalte karene være mindre merkbare enn friske. Hvis du ser på dem gjennom det røde lyset, blir de ikke helt oppdaget. Oftalmoskopi gjør det mulig å vurdere tilstanden til blodkar på bunnen av øyet.

Et mer komplett bilde av blodtilførselen til øyet kan oppnås gjennom ultralydsundersøkelse av øyeboller. Ved hjelp av denne metoden er det mulig å bestemme patologien for øyets struktur. For å evaluere selve skipets struktur, brukes Doppler-skanningsmetoden mest.

For å se hvordan blodet sirkulerer i synets organer, kan leger bruke røntgenstrålen, der en kontrastmiddel brukes. Det er sistnevnte som gir bildekvaliteten og evnen til å vurdere tilstanden til fartøyene, tilstedeværelsen av patologiske formasjoner på vei til blodtilførsel, overdreven vaskulær innsnevring eller forstørrelse, blødninger.

Mer nøyaktig informasjon om strukturen i blodårene, egenskapene til blodstrømmen i øyet, tilstanden til lumen av karene kan oppnås ved hjelp av MR. I dag er denne metoden den mest sikre og nøyaktige. Det er derfor det ofte brukes til å diagnostisere angiopati hos barn.

Er det mulig å gjenopprette?

Hypertensiv angiopati er behandlingsbar, og jo raskere det begynner, desto lettere er det å kurere sykdommen. Hovedretningen for medisinering er kampen mot høyt blodtrykk. Til dette formål foreskrives pasienten:

 • legemidler som hemmer kroppens produksjon av renin - et stoff som fremmer økt trykk, for eksempel: Kapoten, Prestarium, Spirapril;
 • p-blokkere er i stand til å senke hjertefrekvensen ved å redusere den distale vaskulære motstanden, for eksempel Lokren, Atenolol;
 • diuretika er rettet mot å fjerne overflødig væske fra kroppen, spesielt klopamid, hydrokortison;
 • agenter som er i stand til å øke vaskulær clearance, og deretter forbedre blodtilførselen, for eksempel stoffer som Felodipine, Corinfar.

I tillegg til disse legemidlene, i behandling av hypertensive angiopati, brukes andre midler ofte:

 1. Preparater for vasodilasjon. De kan forbedre blodtilførselen til hvert organ, som påvirker både kapillærene og de store fartøyene. Slike er for eksempel Vazonit, Trental.
 2. Midler for å styrke blodkarene: Ginkgo, Parmidin.
 3. Legemidler for å akselerere blodsirkulasjonen, for eksempel: Pentoxifylline, Solcoseryl, Actovegin.
 4. Blodfortynnere: Cardiomagnolo, Aspirin, Dipiridamol, Aspekard.
 5. Vitaminkomplekser: Vitrum, Milgama, Aevit.
 6. Forberedelser for å forbedre metabolske prosesser, spesielt kokarboksylase, ATP.
 7. Dråper for øyne: Taufon, Aisotin, Quinaks, Emoxipin.

Nødvendigvis vil legen råde pasienten til å normalisere livsstilen. Det er nødvendig å nekte røyking, alkohol, for å være beskyttet mot sterke fysiske og psyko-emosjonelle overbelastninger. Det er obligatorisk å vurdere maten. Det bør domineres av matvarer som er rike på antioksidanter, surmjölkprodukter, vegetabilske oljer.

I mer kompliserte tilfeller, når det er stor sannsynlighet for ruptur av retinalfartøyene og blødninger i øyet, må legene ty til laserkoagulasjon eller bruke andre instrumentelle behandlingsmetoder.

Hvordan advare?

Problemer med karene i netthinnen kan unngås hvis du tar vare på helsen din. Legene er overbevist om at det er mulig å forhindre angiopati hvis arteriell press stabiliseres. En sunn livsstil og periodisk konsultasjon med en kardiolog kan redde deg fra hypertensjon.

Personer som har en genetisk predisponering eller overvekt, det er spesielt viktig å tenke på forebygging av hypertensjon og nederlaget i netthinnen i netthinnen. De rådes av leger:

 • å begynne fysisk trening: takket være dem vil det være mulig å sette i orden den psykomotiske tilstanden og til å justere hjertearbeidet;
 • forbedre kvaliteten på maten: må råde grønnsaker, grønnsaker, bær, sjømat, frukt; det er nødvendig å forlate de produktene som provoserer forstyrrelser i hjertet eller blodsirkulasjonen, for eksempel: salt, hvitløk, alkoholholdige og karbonatiserte drikker;
 • normalisere vekten;
 • Organiser arbeidet ditt på en måte som ikke overtar; finn deg tid til hvile og et minutt følelsesmessig lettelse, det er godt å få nok søvn.

Svært viktig i forebygging av angiopati er en persons psykologiske komfort. Ofte tenker på det dårlige, ser på horrorfilmer eller leser litt følelsesmessig kompleks litteratur, det er vanskelig å holde din psykologiske tilstand normal.

Utviklingen av nevroser, apati bidrar til en forverring av situasjonen med fartøyene. Derfor kan gode tanker og aktivt arbeid være den beste måten å forebygge sykdom på.

Etter å ha funnet de minste symptomene på sykdommen, trenger du ikke å kaste bort tid, fordi du kan bringe situasjonen til et tap av syn. En øyelegges undersøkelse vil ikke ta mye tid, men han vil kunne opprettholde god syn. Personer som har problemer med blodtrykk, bør vite hva angiopati er og hvordan man skal behandle det.

Hypertensiv retinal angiopati

Et av organene som kan bli påvirket av arteriell hypertensjon er øynene. Dette fenomenet er farlig fordi det høye trykket i karene vises nøyaktig i netthinnen. En person kan dramatisk miste synet. En slik sykdom kalles "hypertonisk retinal angiopati".

Egenskaper av sykdommen

Alle de som lider av høyt blodtrykk, bør vite hva hypertensive angiopati er, påvirker øyet, og også om mulige komplikasjoner og risikoer. Angiopati av netthinnen i henhold til den hypertoniske typen er en patologi av kapillærer og blodkar forårsaket av et brudd på nervøs regulering av vaskulær tone, vanskeligheter i prosessen med blodstrømning i lumen.

Angioretinopati oppstår på grunn av vaskulær sykdom i øyets retina. I begge øyne kan det utvikle seg hvis en person har traumatisert ryggraden i nakken, noe som førte til klemming av fartøyene. Angiopati kan provosere et brudd på øyefunksjoner og ernæring av kroppen. Et slikt fenomen kan føre til nærsynthet, retinal myopati, synsproblemer. Ofte er sykdommen diagnostisert hos personer som er over 30 år.

Årsaker til utseende

Høyt blodtrykk fremkaller hypertensiv angiopati i netthinnen. Aktivt utvikle sykdommen hjelper slike faktorer:

 • retina patologi av netthinnen;
 • Tilstedeværelse av dårlige vaner (misbruk av alkohol, røyking);
 • ulike sykdommer (aterosklerose, autoimmune patologier, diabetes mellitus);
 • vektig;
 • skadelige stoffer i produksjonen, som har negativ innvirkning på kroppen;
 • Et unormalt kosthold som inneholder mye animalsk fett og raske karbohydrater.

Hypertensiv angiopati av retina utvikler seg i etapper:

 1. Høyt blodtrykk fremkaller en spasme av retinalfartøy.
 2. Aterosklerose begynner å utvikle seg i karene.
 3. Det er en betennelsesprosess som provoserer en koagulasjonsforstyrrelse. Dette fenomenet kan føre til mikrotrombi, noe som forstyrrer ernæringen av retinal vev.
 4. Utilstrekkelig mengde oksygen, oppnådd av hjernen, fører til utseendet av kroppsreaksjoner som fremkaller hyalinose av karene.
 5. På de svekkede stedene på fartøyene begynner blødninger, tårer vises.

Ofte har en person hypertensiv angiopati av netthinnen til begge øynene samtidig. Sykdommen utvikler seg sakte. Vaskulære patologier fremkaller en innsnevring av arterienes lumen, et brudd på blodstrømmen. Slike endringer er synlige for en spesialist hvis du nøye undersøker fundus.

Symptomer og manifestasjoner

Avhengig av utviklingsstadiet av retinal angiopati, kan begge øynene ha denne karakteristiske symptomatologien:

 • Den første fasen: venene er innsnevret, noe som resulterer i at hele blodstrømmen er ødelagt, og øye arteriene forstørres. Synlig symptomatologi er ikke observert, så bare en kvalifisert spesialist kan diagnostisere sykdommen ved å undersøke fundus.
 • Den andre fasen: veggene på fartøyene blir tette, så blodtilførselen til retina er utilstrekkelig. Årene er forstørret og forgrenet, det er hevelse i retina, utvikling av blødning.
 • Den tredje fasen: Blodstrømmen er forstyrret så mye at et ekssudat fremstår på undersiden av øyebollet, som består av mikrober, mineraler, proteiner og erytrocytter. Det provoserer betennelse som ødelegger øynene, og forverrer symptomene som oppstod i de to første stadiene av sykdommen. Risikoen for totalt tap av visuell funksjon øker.

Symptomatisk angioretinopati etter hypertonisk type:

 • Visjonen forverres gradvis.
 • Av og til blir det uklart i øynene.
 • Blødningen fra nesen blir hyppigere.
 • I øynene vises Wen, med en gul fargetone.
 • Det gjør vondt i beina.

Diagnose av hypertensive angiopati

Før du behandler angiopati, må du gjennomgå kvalifisert diagnostikk. Hvilke metoder som trengs for dette, bestemmes av øyeleggen.

Den mest populære teknikken er oftalmopopi, som gjør det mulig å vurdere øynene i blodkarene. I det røde lyset er de vanskeligere å se enn i det røde. Dette gjelder spesielt for arterielle kar. Når en person har hypertensjon, smalter de, slik at du ikke kan se øynene i det røde lyset.

For å se tilstanden i blodstrømmen kan ultralydundersøkelse av karene være nyttig. Doppler bidrar til å vurdere endringene som har skjedd i dem. I noen tilfeller kan røntgenstråler foreskrives, der kontrastmateriale eller magnetisk resonansavbildning brukes for å observere patronens lumen.

Helbredende tiltak

Hovedterapien av sykdommen skal være å kvitte seg med hypertensjon og stabilisere blodtrykksindikatorene. Spesialisten vil foreskrive medisiner som senker blodtrykket. Det er visse grupper av slike legemidler:

 • β-blokkere - hjertet trekker seg langsommere, blodtrykket avtar;
 • undertrykker angiotensin-omdannende enzym - kroppen hemmer produksjonen av renin, noe som øker blodtrykket
 • blokkere av kalsiumkanaler i blodkarets vegger og utvide den vaskulære lumen;
 • vanndrivende - fra kroppen viser et overflødig væske.

Behandling av hypertensive angiopati, i tillegg til midler som reduserer blodtrykket, inkluderer:

 • vasodilatorer;
 • legemidler som aktiverer blodstrømmen;
 • legemidler som reduserer permeabiliteten av vaskulære vegger;
 • blodfortynningsmidler;
 • komplekser av vitamin og mineraler;
 • narkotika som gjenoppretter prosessene for metabolisme i vev.

Forebygging av sykdom

For forebyggende formål bør du prøve å overvåke blodtrykket. Dette er spesielt viktig for personer som er utsatt for høyt blodtrykk, arvet. Det er mulig å redusere risikoen for angiopati av retinalfartøyene av hypertonisk type hvis du regelmessig sjekker hos en kardiolog og en oftalmolog.

For å forebygge sykdom trenger du:

 • Endre din livsstil: hver dag å gjøre øvelser, varme opp. Veldig hjelper å sykle, gå, løpe lett.
 • Balansere dietten din I dietten bør være tilstede grønnsaker, greener, bær, frukt, frokostblandinger, fettfattig kjøtt, sjømat. Salt bør konsumeres så lite som mulig.
 • Avvis alkohol.
 • Bli kvitt overflødig vekt.
 • Kontroller din psyko-emosjonelle balanse, prøv å ikke være i en stressende atmosfære.
 • Gi kroppen en god hvile og sove.

Prognose av sykdommen

Hva blir prognosen for sykdommen, avhenger av scenen hvor det ble diagnostisert og når den nødvendige behandlingen ble startet. Når høyt blodtrykk er til stede i lang tid, kan dette fenomenet føre til alvorlige komplikasjoner. Det mest forferdelige er at en person helt eller delvis kan miste synet.

Ved rettidig behandling kan endringer i øyets fartøy elimineres. Reduserer blodtrykket, de forsvinner ofte helt.

Hypertensiv angioretinopati er en sykdom som må behandles. Konstant høyt blodtrykk skal signalere til en person at det er nødvendig å konsultere en kardiolog og oftalmolog som vil vurdere tilstanden til fartøyene til fundus.

Angiopati av netthinnen i begge øyne: hva er det?

Retina er øyets lysfølsomme konvolutt, som inneholder fotoreceptorceller og sikrer oppfatning og transformasjon av elektromagnetiske bølger. Retina utfører den primære behandlingen av den synlige delen av spektret i nerveimpulser, slik at forstyrrelser i funksjonen fører til forringelse av syn og tap. En av patologiene i den okulære retina er angiopati (lesjon) av blodkar, som skyldes sykdommer i nevromuskulær regulering. Angiopati - dette er ikke en uavhengig sykdom, men et symptom som oppstår mot bakgrunn av andre patologier, oftest - retinopati. Angiopati er diagnostisert hovedsakelig hos personer over 35 år, men det er tilfeller der nederlaget i øyeshinnenes vaskulære seng er en medfødt sykdom.

Angiopati av netthinnen i begge øyne: hva er det?

De fleste pasienter som er diagnostisert med hormonelle og endokrine forstyrrelser, slik som diabetes mellitus, angiopati slik behandling er rettet ikke bare til å gjenopprette blodtilførselen til den skadede delen av netthinnen og eliminering av dystrofiske forandringer, men korreksjon av den primære sykdom, som er en utløser vaskulær patologi øye. Den farligste formen for klinisk angiopathy er en tosidig nederlag: i mangel av rettidig behandling en person kan helt miste synet, som nekrotiske prosesser i netthinnen er irreversible.

Årsaker til patologi

Hovedårsaken til utvikling av toveis angiopati er sykdommer i det vaskulære system, som under langvarig ubehandlet føre til systemisk blodstrøm forstyrrelse i mikrovaskulaturen. De fleste pasienter med denne diagnosen er personer med kroniske patologier i hjertet og det endokrine systemet. Det kan være følgende sykdommer:

 • diabetes mellitus;
 • sykdommer i binyrene (parede kjertler som befinner seg i bukhulen ved siden av nyrene) og hypofysen;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • arytmi (bradykardi, takykardi);
 • kronisk hjertesvikt;
 • angina pectoris;
 • hjerteinfarkt.

Diabetes mellitus er en av årsakene til utviklingen av bilateral angiopati

Risikoen for skade fundus fartøy i personer med ustabil arterielt og venøst ​​trykk, så vel som blodåresykdommer: aterosklerose, trombose, trombocytopeni, tromboembolisme. Sykdommer i blod og systemisk vaskulitt (betennelse immunopatologicakie venules, vener, kapillærer og andre blodårer) øker risikoen for angiopaty hos pasienter eldre enn 30 år, nesten fire ganger.

Hva legen ser med angiopati

Forstyrrelser i muskel-skjelettsystemet, ved hvilken klemte nerver eller klemme i blodkarene (Osteochondrose, skoliose) kan også utløse en forstyrrelse av blod forsyne organer av syn. Til negative faktorer inkluderer oftalmologer forhold ledsaget av kronisk forgiftning av luftveiene og hematopoiesis-systemet. Dette kan være røyking, alkoholavhengighet, arbeid i skadelige og giftige næringer (med malings- og lakkprodukter, tungmetaller, materialer for skipsbygging).

Stadier av utvikling av patologi

Vær oppmerksom! Hos eldre og eldre er angiopati av begge øyne påvist i nesten 30% av tilfellene.

Varianter (klassifisering)

For å velge behandlingsregime riktig må legen finne ut nøyaktig hvilken type angiopati som utvikler seg i pasienten. Varianter av patologi er klassifisert på grunn av sin forekomst, så denne diagnosen er et viktig element i det primære diagnostiske komplekset.

Hypertensiv angiopati

Hypertensiv angiopati er en konsekvens av en langvarig hypertensiv sykdom, som regel I-IIB stadium.

Sykdommen kjennetegnes ved en utvidelse av fundusens venøse kar, en endring i deres tortuositet, utseendet av forgreningen av karet, en uforholdsmessig lumen av arteriene, muligheten for å fastslå blødninger. Hvis en slik sykdom er funnet, er det nødvendig med en nødbehandling, ellers kan pasienten miste synet delvis eller helt.

ICD-10 kode

Årsaker til hypertensiv angiopati

Hypertensiv angiopati oppstår på grunn av langvarig høyt blodtrykk - kronisk høyt blodtrykk. Høytrykk vurderes hvis systoliske verdier er lik eller overstiger 140 mmHg, og diastoliske verdier er lik eller overstiger 90 mmHg.

Årsakene til en slik tilstand kan settes, og, først og fremst, en arvelig disposisjon overdreven kroppsvekt, tilstedeværelse av dårlige vaner, mangel på fysisk aktivitet, anvendelse av altfor salt mat, mangel på magnesium og kalium-salter.

Noen ganger stiger arterietrykket, som følge av andre sykdommer og patologiske forhold: disse er forstyrrelser i endokrin funksjon, CNS patologi etc.

En langvarig tilstand av høyt blodtrykk forårsaker strukturforstyrrelser i vaskemuren, noe som fører til en forverring av blodtilførselen i kroppen, forstyrrelser av enkelte organer og systemer, noe som kan provosere en rekke enda alvorligere komplikasjoner.

Situasjonen kan forverre ulike skader, osteokondrose, metabolske forstyrrelser, blodsykdommer, aldersrelaterte endringer i blodårer, kronisk forgiftning, etc.

Symptomer på hypertensive angiopati

Den første fasen av utvikling av hypertensiv angiopati kan ikke ledsages av noen klager. Ubehag fremstår noe senere, når pasienten noterer synsfeltet, utseendet av "flyr", flekker og stjerner foran øynene. En øyelege ved undersøkelse oppdager smalingen av retina arteriene, deres quirkiness, forekomsten av corkscrew (Gvista) symptom, endringen i vaskulær lumen. I mer alvorlige stadier er det mangel på blod i karene, blødninger, blodpropper i form av ekstravasater.

Sykdommen begynner med utseende av endringer i de minste arterielle karene i de distale delene av netthinnen og langs omkretsen av det gule punktet. Gradvis utvikler patologien, det er tegn på skleroserende kar, deres lumen blir ujevnt, innviklet med periodiske ørkener i arteriolene. Til de ovennevnte bruddene er tegn på retinal skade: Forringelse og uskarphet av syn, blødninger på forskjellige steder i øyeeballet.

Første endringer i hypertensiv angiopati har fortsatt evnen til å eliminere, mer avanserte tilfeller er mye vanskeligere å behandle.

Angiopati etter hypertonisk type

Hva det er nødvendig å huske om utviklingen av angiopati i henhold til den hypertoniske typen:

 • Denne typen angiopati er utelukkende en konsekvens av langvarig høyt blodtrykk. Derfor - de utvidede venøse karene i fundusen, små hemorragier på øyebollet, nevrologisk dysfunksjon;
 • hvis du ikke tar noen tiltak, vil sykdommen utløse en rekke forandringer i netthinnen. Spesielt blir områdene av netthinnen grumle, noe som kan korrigeres ved rettidig og korrekt behandling av hypertensjon;
 • Selv i de første stadier av angiopati, kan sykdommen detekteres ved nøye undersøkelse av øyfundusområdet. Når pasienten fortsatt ikke føler tegn på synshemming, gjør metoden for fluorescerende angiografi det mulig å bestemme et ganske klart bilde av de minste vaskulære endringene.

Hypertensiv angiopati av karene i netthinnen kan ledsages av skade på karene i urinsystemet, hjertet, sentralnervesystemet. Noen ganger har fartøyene ikke tid til å tilpasse seg for stort trykk, de blir sprø, noe som forårsaker blødninger i hjernen og hjertevev. På grunn av endringer i blodsirkulasjonen i hjernen er det nevrologiske lidelser: irritabilitet, mistenkelighet, emosjonell ubalanse. Minne forverres, oppmerksomhetskonsentrasjon, svekkelse av mental aktivitet. I fravær av behandling blir forstyrrelsene irreversible.

Hypertensiv angiopati av begge øyne

Siden hypertensjon som regel påvirker karene gjennom hele kroppen, utvikler hypertensiv angiopati samtidig i begge øyne.

Sykdommen utvikler seg gradvis og går gjennom bestemte stadier i utviklingen. Forstyrrelser i vaskulær funksjon manifesteres i innsnevring av arteriell lumen og utvidelse av venøs: dette bidrar til brudd på blodsirkulasjonen. Disse endringene er som regel kun merkbare etter omhyggelig undersøkelse av fundus.

Forstyrrelser i vaskulær funksjon utvikles gradvis til en endring i arterievegget, som blir tykkere. Elementer av bindevev vises i den. På grunn av komprimering av veggene, blir blodsirkulasjonen i retina forstyrret hovedsakelig ved forverring av blodutløpet.

Over tid gjennomgår mikrosirkulasjonen flere og mer alvorlige lidelser: det er utseende på edematiske områder av netthinnen, eller små blødninger. Ved undersøkelsen av fundus er det funnet kondenserte arterielle kar, samt forstørrede og sinuøse venøse kar.

Hypertensiv angiopati i retina er en forstyrrelse av retina på grunn av ekstreme brudd på blodsirkulasjonen i den. Den okulære bunnen er dekket av blødningssoner (mikroinfarkt) og lipidakkumuleringer i vevskiktet i netthinnen. Ødem i netthinnen forverres.

I tillegg er utviklingen av komplikasjoner, som er provosert av en sykdom i sirkulasjonen og endringer i karets vegger, ikke utelukket. Slike komplikasjoner omfatter først og fremst et brudd på patenen til den sentrale arterien av netthinnen og dens grener. De venøse karene lider også: Det er mulig å blokkere hovedveinen til netthinnen og dets grener. Violert trofisk (ernæring) av optisk nerve. Alle komplikasjoner er alvorlige nok og kan føre til en plutselig og ofte irreversibel svekkelse av visuell funksjon.

Diagnose av hypertensive angiopati

For vellykket og tilstrekkelig behandling av hypertensiv angiopati er det nødvendig med en kvalifisert diagnose. Diagnostiske metoder velges og tilordnes av en oftalmolog.

En vanlig metode for diagnose er oftalmopopi, som inkluderer bestemmelse av antall fartøy i rødt og rødt lys. Essensen av denne metoden er at karene (spesielt de arterielle) på fundus i det røde spekteret ikke ses så vel som i normalt eller rødt lys. Arterielle fartøy, innsnevret av hypertensive angiopati, blir sett verre enn vanlige fartøyer, og forsvinner helt fra syn når de ses i rødt lys. Bruken av denne metoden kan tillate en objektiv vurdering av tilstanden til blodkar på fundus.

Du kan trenge ultralyd av blodkar, som gir et komplett bilde av blodsirkulasjonen. Doppler-skanning lar deg evaluere endringer i vaskulære vegger. Noen ganger brukes en røntgenundersøkelse ved hjelp av et kontrastmedium for å observere patenen til det vaskulære lumen eller MR.

I de senere år har forekomsten av angiopati også økt i barndommen. Det er verdt å merke seg at hos barn, bør sykdommen oppdages så raskt som mulig, siden sirkulasjonsforstyrrelsene i netthinnen i barnet er mye raskere. Tegn på angiopati kan påvises ved en nøye undersøkelse av kapillærmassen i fundusen.

Til hvem skal du vende?

Behandling av hypertensive angiopati

De viktigste medisinske tiltakene for hypertensiv angiopati bør sikte på å eliminere hypertensjon og stabiliserende blodtrykk. For dette foreskriver legen narkotika som senker blodtrykket.

Det finnes flere grupper av legemidler som kan påvirke høyt blodtrykk:

 • p-blokkere - senk frekvensen av hjertekontraksjoner, reduser distal vaskulær motstand. Disse midlene inkluderer atenolol, lokren og andre;
 • legemidler som hemmer det angiotensin-omdannende enzymet - hemmer produksjonen av renin i kroppen, noe som medfører en økning i trykk. Dette betyr prestarium, hette, spirapril, etc.;
 • legemidler som blokkerer kalsiumkanaler i vaskulære vegger og øker vaskulær clearance (corinfar, felodipin, etc.);
 • vanndrivende legemidler som fjerner overflødig væske fra kroppen (hydroklortiazid, klopamid, etc.).

I tillegg til antihypertensive stoffer, er det mulig å bruke følgende medisiner:

 • narkotika som utvider blodårene. De brukes til å forbedre blodsirkulasjonen, både i kapillærene og i større fartøy. Slike midler inkluderer trental, vazonite og andre;
 • legemidler som forbedrer blodsirkulasjonen (solkoseril, pentoksifillin, actovegin);
 • betyr at permeabiliteten av veggene i blodkarene (parmidin, ginkgo, etc.);
 • blodfortynnere (aspirin, kardiomagnesium, dipyridamol);
 • vitaminkomplekser, som inkluderer askorbinsyre og nikotinsyre, vitaminer i gruppe B;
 • midler for å forbedre metabolske prosesser i vev (ATP, kokarboksylase).

Legen vil anbefale pasienten å revidere kosthold og livsstil: slutte å røyke, slutte å drikke alkohol, begrense saltinntaket og oppnå en psyko-emosjonell balanse.

Forebygging av hypertensiv angiopati

Forebygging av hypertensiv angiopati er direkte relatert til stabilisering av blodtrykk. Spesielt gjelder dette for personer med arvelig predisponering for hypertensjon. En sunn livsstil og periodiske undersøkelser med en kardiolog vil bidra til å forhindre utvikling av hypertensiv sykdom.

Å tenke på forebygging av hypertensive angiopati bør være alle de som regelmessig og mer stadig opplever en økning i blodtrykk.

For det første er det nødvendig å være oppmerksom på den vanlige livsstilen og kanskje endre den litt. Det er nødvendig å ta med dagens daglige rutine fysiske øvelser, som består av morgenøvelser og periodiske oppvarmingsøvelser. Sykkeltur, gå og lett jogge er velkomne.

For det andre er det nødvendig å etablere et balansert kosthold bestående av grønnsaker, urter, bær og frukt, samt frokostblandinger, fettfattig kjøtt og sjømat. Det er nødvendig å redusere mengden salt, ekskludere alkohol og alkohol med lav alkohol. Hvis det er overvekt, er det viktig å gjøre noe for å normalisere det.

For det tredje må du overvåke din følelsesmessige tilstand, unngå og motstå stress, ikke overarbeid, sov godt, finn tid, både for jobb og for en god hvile.

Det har vært vitenskapelig bevist at lykkelige mennesker sjelden får hypertensjon og angiopati, selv om de har en arvelig predisposisjon. Derfor kan den beste forebyggingen være, i tillegg til en sunn livsstil, moralsk trivsel i familien og tilstedeværelsen av et favorittarbeid.

Prognose for hypertensive angiopati

Prognosen for hypertensiv angiopati er i stor grad avhengig av rettidig behandling og stabilisering av blodtrykket.

På bakgrunn av et langt eksisterende høyt blodtrykk uten egnet terapi, kan det oppstå svært alvorlige komplikasjoner som ikke bare fører til synshemming, men også for å fullføre blindhet.

Hvis terapeutiske tiltak startes i tide, kan vaskulære endringer være reversible og gå helt bort etter stabilisering av blodtrykk.

Hypertensiv angiopati krever obligatorisk behandling. Videre er det konstante tegn på høyt blodtrykk - dette er en tilstrekkelig grunn til behandling, ikke bare for en spesialkardiolog, men også for en oftalmolog som vil gjennomføre en forebyggende undersøkelse og vurdere tilstanden til blodårene.

Medisinsk ekspert-redaktør

Portnov Alexey Alexandrovich

utdanning: Kyiv National Medical University. AA Bogomoleter, spesialitet - "Medisinsk virksomhet"

Retinal hypertensjon

Angiopati i netthinnen: grad av vaskulær skade

Angiopati er en endring i blodårene, ledsaget av et brudd på deres kapasitet. Angiopati kan utvikle seg i fondets fartøy. Da er det kvalifisert som angiopati av netthinnen. Dette er ikke en uavhengig sykdom, men manifestasjonen av visse sykdommer som påvirker blodårene. Angiopati av netthinnen manifesteres av en patologisk forandring i fundusens blodkar. Det oppstår fra brudd på nervøs regulering. På grunn av dette bruddet er innstrømning og utstrømning av blod gjennom fartøyene hindret.

Siden angiopati av netthinnen ledsages av et brudd på blodtilførselen til øyet og stillestående fenomen, blir konsekvensene et forstyrrelser i øyets funksjon. Behandling bør foreskrives så snart som mulig, dens effektivitet avhenger av graden av angiopati i netthinnen.

Hvordan utvikler retinal angiopati?

Angiopati av netthinnen kan være av flere typer avhengig av årsaken:

 • diabetiker,
 • hypertensjon,
 • hypoton,
 • Traumatisk.

Denne vaskulære lesjon utvikler oftest i alderen etter 30 år, da den underliggende sykdommen som forårsaket angiopati allerede fører til en endring i fartøyene som er på fundus. Oftest blir hypertensjon og diabetes årsaken til angiopati.

Med diabetes blir mucopolysakkarider avsatt på karets vegger, noe som fører til at fartøyets lumen smalker. Forstyrrelser av mikrosirkulasjon fører til hypoksi og mangel på ernæring, dette påvirker uunngåelig øyets funksjoner.

Hos hypertensive fundus venene utvider seg på grunn av overløp fra blod, blir venøs seng forgrenet, på overflaten av øyeeplet vises petechial blødninger. Den videre utviklingen av angiopati fører til økning i blødninger, opacifisering av retina. I dette tilfellet (i motsetning til diabetes mellitus), kan endringer reverseres med angiopati i 1. grad. Hvis det er mulig å eliminere hypertensive fenomener, kommer karene tilbake til normal.

Grader av hypertensiv angiopati av netthinnen

Med hensyn til angiopati av retina, som utviklet seg på grunn av hypertensjon, er det en klassifisering avhengig av graden av vaskulær lesjon. Definisjonen av grad er basert på oftalmologisk undersøkelse av pasientens fundus.

Angiopati av retina i 1. grad - fysiologiske endringer:

 • Nervene i retina smal, og venene vokser,
 • Kaliber av fartøy er ujevn,
 • Tortuosity av blodkar øker.

Angiopati i 2. grad - organiske endringer:

 • Enda flere øker ujevnheten til kaliber av fartøy og deres sinuosity,
 • Fartøy blir som lett kobbertråd på grunn av innsnevringen av den sentrale lysstrimmelen langs fartøyet,
 • Ytterligere innsnevring av lysstripen gjør at karene ser ut som en sølvtråd,
 • Beslaget på noen fartøy er så flott at de kan ses i form av hvite fine linjer,
 • Trombose av fundusens blodkar og blødning,
 • Mikroanurysmer og nydannede kar i området av optisk skive,
 • Den okulære bunnen er blek, hos noen pasienter med voksfinger.

Angiopati av retina i tredje grad - angioretinopati:

 • Blødninger i netthinnen,
 • Ødem i netthinnen,
 • Foci av hvit farge i netthinnen,
 • Den uberørte grensen til optisk nerve,
 • Ødem i optisk nerve.

Manifestasjoner av retinal angiopati

I begynnelsen kan prosessen være asymptomatisk. Gradvis er det noen symptomer på retinal angiopati. Pasienter merker blinking av "fluer" før øynene deres, utseendet på mørke flekker i synsfeltet. Visjonen begynner å forverres, og i fase av angioretinopati (klasse 3) kan det forsvinne helt. Ved 2 grader angiopati i retina, kan synfeltet endre seg, lysfølsomhet forstyrres. Det er karakteristisk for blurring av syn.

Hvis du ser selv små symptomer på synstap eller noen endringer i øyefunksjoner, bør du umiddelbart kontakte legen din. Dette vil hjelpe i tide til å starte behandlingen, til irreversible endringer i blodårene.

Del denne artikkelen med vennene dine:

Mekanismen for utvikling av hypertensive angiopati av øyets nese og dets behandling

Angiopati av retina i henhold til den hypertoniske typen utvikles som et resultat av hypertensjon, som er kjent for å være en kronisk sykdom ledsaget av en økning i blodtrykk.

For å forstå mekanismer for retinal vaskulær skade, bør øyet først behandles de endringene som skjer i kroppen i forbindelse med utviklingen av arteriell hypertensjon.

Hvorfor utvikler hypertensjon

Sykdommen kan begynne i alle aldre, men er mer vanlig i perioder med hormonelle forandringer og nevropsyk stress. Aterosklerose og hypertensjon har også et meget nært forhold og er som regel uatskillelige fra hverandre. Det er kjent at hos kvinner er hypertensjon vanligere, og det er vanskeligere for menn.

De mest utsatte for hypertensjon er personer med stor fysikk, utsatt for fedme, som har en stillesittende livsstil eller på grunn av deres arbeid er det en konstant nevro-emosjonell spenning.

Hovedårsaken til utvikling av hypertensjon er en forstyrrelse av funksjonen av de høyere nervesektioner i sentralnervesystemet, som er ansvarlig for nivået av arterielt trykk. Faktisk er hypertensjon en neurose av høyere vasomotoriske sentre, som periodisk overexcited på grunn av eksterne eller interne faktorer. Denne tilstanden kan vare lenge, gradvis som involverer den patologiske prosessen av kardiovaskulærsystemet og andre organer.

Fordi den dominerende aktivitet i det sympatiske nervesystemet (en av de avdelinger av det autonome nervesystemet) i blodet kontinuerlig matet ut adrenalin og noradrenalin, en effekt som er den innsnevring av blodårene. Disse stoffer øker hjertefunksjon, som automatisk fører til øket blodtrykk, og inkluderingen av nyregulering av nivået - på bekostning av renin og angiotensin, noe som ytterligere forsterker den krampetrekning av blodkar og utløsermekanisme av endokrin regulering av tone, og diameteren av den vaskulære vegg. Som et resultat blir pressornye hormoner produsert intensivt, noe som øker tonus av fartøyets muskelvegg.

Alle disse mekanismene bidrar til vedlikehold av hypertensjon på høyt nivå og fører til endringer i alle organer, inkludert retina.

Hva skjer i fartøyene

I hypertensive sykdommer er først og fremst små arterier påvirket - arterioler hvor muskellaget utvikles. Derfor kan sykdommen kalles arteriolosklerose. De er ganske karakteristiske endringer - etterhånden som sykdommen utvikler seg, tykkes det muskulære laget av veggene og et stort antall elastiske fibre (hyperelastose) opptrer i den.

Den indre delen av fartøyene smalker kraftig, fartøyets lumen minker, og blodets passasje blir vanskelig. I meget små arterier og arterioler av den raske utviklingen av prosessen eller hyppige endringer i blodtrykket (støt) fører til erstatning av hyalint i sine muskelfibre og impregnert med lipider vegger seg selv og mister sin elastisitet. Med langvarig hypertensjon i arterioler utvikles trombose, blødninger og mikroinfarkt.

Det er verdt å understreke igjen at slike endringer skjer i hele kroppen og i fondens skip spesielt. Mekanismen for utvikling av hypertensiv angiopati av retina er identisk med mekanismen beskrevet ovenfor.

Hva er synlig for en oftalmolog

Bildet av fundus vil være betydelig forskjellig avhengig av stadium av hypertensjon. Alle endringer er betinget oppdelt i to grupper:

 1. Forekommer i blodkarets vegger;
 2. Oppstår i vev i øyets nese.

Hypertensiv angiopati av karene i retina påvirker ofte begge øynene, men prosessen kan ikke begynne synkront, men først i ett øye, og etter en stund vises i en annen.

Jo flere endringer observerte oftalmologen på fundus - jo mer forsømt stadium av hypertensjon og mindre gunstig sykdomsforløpet.

Arterier er ugjennomsiktig, blek, kraftig innsnevret, innviklet og tokontur (vaskulær refleks). Venene er mørke i farge, forstørret, korkskrueformet, noen av dem forandres så mye at de ligner cyster. Blodstrømmen i venene er ujevn, intermittent på grunn av kompresjon av tette, spasmodiske arterier. Dette fenomenet (kryss av brede årer med smale arterier) kalles et symptom på Salus.

Spente, smalere arterier kalles et symptom på kobbertråd, senere endres de, blir blekere og de kalles et symptom på en sølvtråd. De minste karene - kapillærene gjennomgår også endringer, små blindeblødninger vises rundt dem.

Ofte forekommer disse endringene asymmetrisk i begge øynene. Man kan vise en kraftig innsnevring av arteriolene, og i den andre vil en slik sterk spasme ikke være synlig. Dette fenomenet er ganske typisk for hypertensiv angiopati.

For hypertensiv angiopati av netthinnen i begge øyne er symptomet på "hornhud" ganske typisk: forgrening av retina i arterien i stump vinkel. Dette symptomet er forårsaket av langvarig hypertensjon, og ofte fører en slik deling av arteriene til trombose, sklerose og til og med til brudd.

På grunn av den patologiske permeabiliteten til retinalbeholene, forekommer foci av ekssudater rik på fibrin. Ved undersøkelse ser det ut som biter av bomullsull på fundus. Forening og økning i størrelse, de tar form av en stjerne.

Ødemet på optisk skive i kombinasjon med foci av "bomullsull" indikerer et alvorlig forløb av hypertensjon. Vanligvis er ødem plassert rundt skiven og i retning av store retinale kar. Hvis det er mye protein i ekssudatet som kommer ut av karene, blir det hovne vevet ugjennomsiktig, gråaktig. Ødemet på platen kan være fra knapt merkbar til uttalt, ned til stillestående.

Hva kan pasienten klage på?

I de første stadier av angiopati, gjør pasienter som regel ikke klager, kan øyeleggen legge merke til endringer, og ikke alltid.

Litt senere, når hypertensjonen opprettholdes, kan det oppstå klager:

 • Dårlig syn i skumringen;
 • Forverring av lateral syn;
 • Ufullstendig syn på faget, mørke flekker som forstyrrer undersøkelsen av motivet;
 • Redusert synsstyrke.

Graden av endringer i retina i hypertensiv sykdom er avhengig av utviklingsstadiet av sykdommen, dets alvorlighetsgrad, sykdomsformen. Jo lenger hypertensjon eksisterer, jo mer uttalt symptomene på hypertensiv angiopati i netthinnen. Oppdaget i de tidlige stadiene av hypertensjon kan helbredes, og endringer i fundus av øyekontroll.

Behandling av hypertensiv angiopati i netthinnen

Behandling av hypertensiv angiopati i retina er primært rettet mot behandling av den underliggende sykdommen, dvs. hypertensiv sykdom.

For å forbedre tilstanden til netthinnen,

 • Vasodilatorer er vasodilatorer som primært virker på hjernens og øyets kar (Cavinton, Xavin, Stugeron);
 • For å eliminere hypoksi er foreskrevet innåndinger med oksygen eller karbogen;
 • Blod tynner og forebyggelse av trombose foreskrevet platehemmere - aspirin Cardio, Detromb, KardiASK, Klopideks.
 • For beskyttelse mot frie radikaler - antioksidanter - alfa-tokoferol, vitamin C, veterinær, Dikvertin;
 • Angioprotectors - Doxium;
 • For resorbsjon av blødninger - enzymer vobenzim og papain.

Bare en integrert tilnærming kan forbedre tilstanden til netthinnen. Uten behandling av den underliggende sykdommen, det være seg hypertensiv sykdom eller symptomatisk hypertensjon i sammenheng med nyrepatologi, vil angiopati av retina alene ikke passere og forverres bare.

Hypertensiv angiopati av netthinnen, behandling.

for hypertensiv angiopati av netthinnen foreslått forskjellige navn: albuminurichesky retinitt, arteriosklerotisk retinitt, retinitt angiospastic, hypertensiv retinopati, retinitt arteriospastichesky, angioretinoneyropatiya hypertensjon, angio eller retinodegeneratsiya.

Bildet av fundus i hypertensiv angiopati av netthinnen er mangfoldig. Individuelle skjemaer er kombinert, men man kan skille mellom endringer på siden av karene og de endringene som skjer i netthinnen.

Arten av endringer i selve øyets fundus og i forhold til utviklingen av den generelle hypertensive prosessen, tjente som grunnlag for ulike klassifikasjoner av hypertoniske forandringer i netthinnen.

Klassifisering av hypertensive angiopati i netthinnen

I klassifiseringen av hypertensive retinal endringer, både generelt og i studiet av denne prosessen, er en viktig rolle sovjetiske forfattere. Klassifisering A. Vilenkin verdifullt fordi det endrer i netthinnen sammenlignet med fasene i utviklingen av hypertensive sykdom på klassifiseringen foreslått av de mest anerkjente terapeuter Sovjet - GF Lang, VF Zelenin, EM Tareev og LI. Fogelson. I tillegg tar det hensyn til slike former som hypertensjon med en primær lesjon av nyrene, samt endringer i retina i aterosklerose.

Veldig viktig er spørsmålet om hvilken diagnostisk og hvilken prognostisk betydning de er eller andre endringer i netthinnen i hypertensive sykdommer. Så langt er det ingen konsensus om dette spørsmålet.

Den patogenese av hypertensiv angiopati av netthinnen

For å bestemme den reaktive kapasiteten på retinalkar bruke måling av trykk i den sentrale retinal arterie i opplevelsen av Valsalva, i løpet av denne erfaringen trykket i den sentrale retinal arterie betydelig økt hos friske mennesker å komme tilbake til normal etter 10 minutter, og hos pasienter med hypertensjon - ikke tidligere enn 30 minutter. Den andre testen, også med erfaring fra Valsalva, er å observere varigheten av vasodilasjon. Valsalva-opplevelsen fører til ekspansjon, men hos friske personer går karene tilbake til normen om 2 minutter, og hos pasienter med høyt blodtrykk - etter 5-10 minutter.

Hyppigheten av endringer i retina i hypertensiv sykdom er avhengig av utviklingsstadiet av sykdommen, dets alvorlighetsgraden, sykdomsformen.

Dermed fant NA Pletneva disse endringene i 17,3%, på fartøyene observert hun fenomenet kryssing (alle tre grader) i 50% tilfeller.

A. Vilenkin observert normal under bare 5% av pasientene, karakterisert ved at i det første stadium av sykdommen, - 25-30%, i det andre eller i 3,5%, og i senere stadier av den normale bunn mønsteret ikke er oppfylt. Estimering av diagnostisk og prognostisk verdi fundus mønster med hypertensjon kan være riktig bare når den registrerte mønster og sammenligning av fundus og den generelle tilstanden til pasienten. Stabiliteten av høyt blodtrykk er svært viktig for vurderingen av fartøyets endringer. En viktig rolle er spilt av trykknivået i den sentrale arterien av netthinnen. Hvis vi tar den gjennomsnittlige frekvensen av det systoliske trykket i den sentrale retinal arterie 60 til 63 mm og diastolisk - 42 til 48 mm, kan det dynamiske overvåkning av trykket i den sentrale retinal arterie føre til noen konklusjoner: hvis trykket senkes i retina obschearterialnogo trykket ikke er redusert, dette indikerer et tap av elastisitet av de retinale blodkar sklerotiske endringer i dem, og en kjent trussel blødning, hvis trykket i de retinale blodkar, henholdsvis, lavere enn det totale trykk, kan det antas at tilstanden til øyets fartøy er bedre enn andre perifere fartøyer.

Av stor betydning er den relative verdien av diastolisk trykk i retina-karene: hvis det overstiger 70% av det diastoliske blodtrykket, er prognosen svært alvorlig.

Når det gjelder reversibiliteten av de endringene som skjer i retina i hypertensiv sykdom, må det sies at ikke alle av dem kan gjennomgå omvendt utvikling med forbedring av den samlede prosessen; dette avhenger hovedsakelig av naturen til hypertensjonen selv. Så, for eksempel med giftig hypertensjon hos gravide kvinner, kan enhver form for neuroretinopati, opp til de alvorligste, ende sikkert med en fullstendig restaurering av synet. Omvendt er arteriosklerotiske endringer i karene, kombinert med visse former for hypertensjon, irreversible.

Det patogistologiske substratet for retinopatier har ikke blitt tilstrekkelig uttalt. Transdusering av plasma både i netthinnen og inn i skivevevet utvilsomt finner sted. Den transudative væsken strativerer elementene i forskjellige lag av netthinnen. Akkumuleringen av væske på steder er så stor at cystlignende mellomrom oppstår. Akkumuleringen av væske og fibrin i de indre lagene i retina oftalmopopisk har utseendet av vata-lignende foci. Strålende hvite flekker, som danner en stjernefigur, er histologisk innskudd av lipider.

Med hensyn til vaskulære endringer, ophthalmoscopically synlig vasokonstriksjon ikke er bekreftet histologisk, men fenomenet arternoloskleroza - hyalinosis med en sekundær lipidavsetning, deformering av beholderveggene, - finne sted. Små runde blødninger i retina oppstår som følge av endringer i terminal kapillærene.

Det er interessant å merke seg at den russiske øyelegologen A. V. Khodin allerede i 1879, uttrykte først den oppfatningen at sykdommene i retinalfartøyene er årsaken til albuminurisk retinitt.

I forhold til patogenesen av hypertensiv retinopati er også som ennå ikke er definitivt fastslått data, men ganske sannsynlig er forekomsten av hypoksi på basis av dårlig blodtilførsel, noe som fører til øket permeabilitet av kapillære vegger og tilgang til det retinale vevet av plasma og røde blodceller.

Behandling av hypertensiv angiopati i netthinnen

Behandling av hypertensjon angioretinopathy redusert til en felles behandling av hypertensjon. Hvis den samlede prosessen er forbedret, kan omvendt utvikling og endringer i retina forekomme. Det er imidlertid ingen direkte avhengighet i dette tilfellet.

Les Mer Om Fartøyene