Hypertensiv angiopati av retinalfartøy

Hypertensiv sykdom, som utsettes for den økte risikoen for hele blodsystemet i kroppen, forårsaker ofte nederlag av karene i øyets retina - hypertonisk angiopati.

Kronisk sykdom, karakterisert ved en vedvarende og langvarig økning i blodtrykket, kalles arteriell hypertensjon. Et systolisk trykk på mer enn 140 mm eller et diastolisk trykk på mer enn 90 mm kan snakke om høyt blodtrykk.

I fravær av passende behandling på lang sikt utvikling av hypertensjon fører til svært alvorlige komplikasjoner - hjerteinfarkt, slag og andre lidelser, inklusive hypertensjon og er angiopati. Hypertensjon er ikke uten grunn kalt moderne tid en av de viktigste sykdommene i menneskeheten.

Konstant hypertensjon med langvarig løpet av hypertensiv sykdom fører til skade på karene i retina. Den patologiske prosessen utvikler seg gradvis over en ganske lang periode. Det er visse stadier av utvikling av hypertensiv angiopati av maske skallet:

 • Funksjonelle endringer. Det er en utvidelse av noen årer og en innsnevring av arteriene, noe som resulterer i brudd på blodsirkulasjonen i kapillærene. Patologiske endringer og forstyrrelser kan bare identifiseres ved grundig undersøkelse av fundus, på dette stadiet er de knapt merkbare.
 • Organiske lidelser. Dette stadiet er preget av en endring i strukturen av blodkarets vegger. Det er en fortykkelse, og deretter - erstatning av bindevev. På grunn av økningen i tettheten av fartøyets vegger, er det et brudd på blodtilførselen til vevet i maskehyllet. Manifestasjoner patologisk prosess er mer merkbar: lokal liten hevelse av netthinnen og hyppige microbleeds lett kan skilles når det betraktes forgrening vener og forsnevring av arteriene som følge av de karakteristiske glans tette veggene i blodkarene.
 • Fasen av angioretinopati. Denne fasen av hypertensive angiopati er preget av en kritisk forstyrrelse av mikrosirkulasjonen. Som en konsekvens dannes myke og harde ekssudater på bunnen av øyebollet. Denne væsken med innholdet av proteiner, erytrocytter, leukocytter, mineraler og mikrober forårsaker utvikling av inflammatoriske prosesser. De patologiske endringene i netthinnen som utviklet seg før begynnelsen av dette stadiet, forverres. Det er en signifikant forverring av visjonen, det er stor sannsynlighet for det totale tapet.

Symptomer på hypertensive angiopati

 • Sannsynlighetsvis uskarphet av syn, som oppstår på grunn av hopp i blodtrykk;
 • En liten forringelse i syn skjer vanligvis på scenen av organiske endringer;
 • Signifikant forverring og fullstendig synstap, som forekommer i stadium av angioretinopati;
 • Utseendet av fettavsetninger i form av gule flekker på øynene.

Behandling av retinal angiopati

Behandlingsforløpet av hypertensive angiopati er foreskrevet av en øyelege. Siden årsaken til den patologiske prosessen er hypertensiv sykdom, er terapi rettet mot å senke blodtrykket. I tilfelle av forekomsten av mikrosirkulasjonsforstyrrelser og blødninger i netthinnen kan resepter for å forbedre sirkulasjonen og vasodilatorer.

Retinal hypertensjon

Angiopati i netthinnen: grad av vaskulær skade

Angiopati er en endring i blodårene, ledsaget av et brudd på deres kapasitet. Angiopati kan utvikle seg i fondets fartøy. Da er det kvalifisert som angiopati av netthinnen. Dette er ikke en uavhengig sykdom, men manifestasjonen av visse sykdommer som påvirker blodårene. Angiopati av netthinnen manifesteres av en patologisk forandring i fundusens blodkar. Det oppstår fra brudd på nervøs regulering. På grunn av dette bruddet er innstrømning og utstrømning av blod gjennom fartøyene hindret.

Siden angiopati av netthinnen ledsages av et brudd på blodtilførselen til øyet og stillestående fenomen, blir konsekvensene et forstyrrelser i øyets funksjon. Behandling bør foreskrives så snart som mulig, dens effektivitet avhenger av graden av angiopati i netthinnen.

Hvordan utvikler retinal angiopati?

Angiopati av netthinnen kan være av flere typer avhengig av årsaken:

 • diabetiker,
 • hypertensjon,
 • hypoton,
 • Traumatisk.

Denne vaskulære lesjon utvikler oftest i alderen etter 30 år, da den underliggende sykdommen som forårsaket angiopati allerede fører til en endring i fartøyene som er på fundus. Oftest blir hypertensjon og diabetes årsaken til angiopati.

Med diabetes blir mucopolysakkarider avsatt på karets vegger, noe som fører til at fartøyets lumen smalker. Forstyrrelser av mikrosirkulasjon fører til hypoksi og mangel på ernæring, dette påvirker uunngåelig øyets funksjoner.

Hos hypertensive fundus venene utvider seg på grunn av overløp fra blod, blir venøs seng forgrenet, på overflaten av øyeeplet vises petechial blødninger. Den videre utviklingen av angiopati fører til økning i blødninger, opacifisering av retina. I dette tilfellet (i motsetning til diabetes mellitus), kan endringer reverseres med angiopati i 1. grad. Hvis det er mulig å eliminere hypertensive fenomener, kommer karene tilbake til normal.

Grader av hypertensiv angiopati av netthinnen

Med hensyn til angiopati av retina, som utviklet seg på grunn av hypertensjon, er det en klassifisering avhengig av graden av vaskulær lesjon. Definisjonen av grad er basert på oftalmologisk undersøkelse av pasientens fundus.

Angiopati av retina i 1. grad - fysiologiske endringer:

 • Nervene i retina smal, og venene vokser,
 • Kaliber av fartøy er ujevn,
 • Tortuosity av blodkar øker.

Angiopati i 2. grad - organiske endringer:

 • Enda flere øker ujevnheten til kaliber av fartøy og deres sinuosity,
 • Fartøy blir som lett kobbertråd på grunn av innsnevringen av den sentrale lysstrimmelen langs fartøyet,
 • Ytterligere innsnevring av lysstripen gjør at karene ser ut som en sølvtråd,
 • Beslaget på noen fartøy er så flott at de kan ses i form av hvite fine linjer,
 • Trombose av fundusens blodkar og blødning,
 • Mikroanurysmer og nydannede kar i området av optisk skive,
 • Den okulære bunnen er blek, hos noen pasienter med voksfinger.

Angiopati av retina i tredje grad - angioretinopati:

 • Blødninger i netthinnen,
 • Ødem i netthinnen,
 • Foci av hvit farge i netthinnen,
 • Den uberørte grensen til optisk nerve,
 • Ødem i optisk nerve.

Manifestasjoner av retinal angiopati

I begynnelsen kan prosessen være asymptomatisk. Gradvis er det noen symptomer på retinal angiopati. Pasienter merker blinking av "fluer" før øynene deres, utseendet på mørke flekker i synsfeltet. Visjonen begynner å forverres, og i fase av angioretinopati (klasse 3) kan det forsvinne helt. Ved 2 grader angiopati i retina, kan synfeltet endre seg, lysfølsomhet forstyrres. Det er karakteristisk for blurring av syn.

Hvis du ser selv små symptomer på synstap eller noen endringer i øyefunksjoner, bør du umiddelbart kontakte legen din. Dette vil hjelpe i tide til å starte behandlingen, til irreversible endringer i blodårene.

Del denne artikkelen med vennene dine:

Mekanismen for utvikling av hypertensive angiopati av øyets nese og dets behandling

Angiopati av retina i henhold til den hypertoniske typen utvikles som et resultat av hypertensjon, som er kjent for å være en kronisk sykdom ledsaget av en økning i blodtrykk.

For å forstå mekanismer for retinal vaskulær skade, bør øyet først behandles de endringene som skjer i kroppen i forbindelse med utviklingen av arteriell hypertensjon.

Hvorfor utvikler hypertensjon

Sykdommen kan begynne i alle aldre, men er mer vanlig i perioder med hormonelle forandringer og nevropsyk stress. Aterosklerose og hypertensjon har også et meget nært forhold og er som regel uatskillelige fra hverandre. Det er kjent at hos kvinner er hypertensjon vanligere, og det er vanskeligere for menn.

De mest utsatte for hypertensjon er personer med stor fysikk, utsatt for fedme, som har en stillesittende livsstil eller på grunn av deres arbeid er det en konstant nevro-emosjonell spenning.

Hovedårsaken til utvikling av hypertensjon er en forstyrrelse av funksjonen av de høyere nervesektioner i sentralnervesystemet, som er ansvarlig for nivået av arterielt trykk. Faktisk er hypertensjon en neurose av høyere vasomotoriske sentre, som periodisk overexcited på grunn av eksterne eller interne faktorer. Denne tilstanden kan vare lenge, gradvis som involverer den patologiske prosessen av kardiovaskulærsystemet og andre organer.

Fordi den dominerende aktivitet i det sympatiske nervesystemet (en av de avdelinger av det autonome nervesystemet) i blodet kontinuerlig matet ut adrenalin og noradrenalin, en effekt som er den innsnevring av blodårene. Disse stoffer øker hjertefunksjon, som automatisk fører til øket blodtrykk, og inkluderingen av nyregulering av nivået - på bekostning av renin og angiotensin, noe som ytterligere forsterker den krampetrekning av blodkar og utløsermekanisme av endokrin regulering av tone, og diameteren av den vaskulære vegg. Som et resultat blir pressornye hormoner produsert intensivt, noe som øker tonus av fartøyets muskelvegg.

Alle disse mekanismene bidrar til vedlikehold av hypertensjon på høyt nivå og fører til endringer i alle organer, inkludert retina.

Hva skjer i fartøyene

I hypertensive sykdommer er først og fremst små arterier påvirket - arterioler hvor muskellaget utvikles. Derfor kan sykdommen kalles arteriolosklerose. De er ganske karakteristiske endringer - etterhånden som sykdommen utvikler seg, tykkes det muskulære laget av veggene og et stort antall elastiske fibre (hyperelastose) opptrer i den.

Den indre delen av fartøyene smalker kraftig, fartøyets lumen minker, og blodets passasje blir vanskelig. I meget små arterier og arterioler av den raske utviklingen av prosessen eller hyppige endringer i blodtrykket (støt) fører til erstatning av hyalint i sine muskelfibre og impregnert med lipider vegger seg selv og mister sin elastisitet. Med langvarig hypertensjon i arterioler utvikles trombose, blødninger og mikroinfarkt.

Det er verdt å understreke igjen at slike endringer skjer i hele kroppen og i fondens skip spesielt. Mekanismen for utvikling av hypertensiv angiopati av retina er identisk med mekanismen beskrevet ovenfor.

Hva er synlig for en oftalmolog

Bildet av fundus vil være betydelig forskjellig avhengig av stadium av hypertensjon. Alle endringer er betinget oppdelt i to grupper:

 1. Forekommer i blodkarets vegger;
 2. Oppstår i vev i øyets nese.

Hypertensiv angiopati av karene i retina påvirker ofte begge øynene, men prosessen kan ikke begynne synkront, men først i ett øye, og etter en stund vises i en annen.

Jo flere endringer observerte oftalmologen på fundus - jo mer forsømt stadium av hypertensjon og mindre gunstig sykdomsforløpet.

Arterier er ugjennomsiktig, blek, kraftig innsnevret, innviklet og tokontur (vaskulær refleks). Venene er mørke i farge, forstørret, korkskrueformet, noen av dem forandres så mye at de ligner cyster. Blodstrømmen i venene er ujevn, intermittent på grunn av kompresjon av tette, spasmodiske arterier. Dette fenomenet (kryss av brede årer med smale arterier) kalles et symptom på Salus.

Spente, smalere arterier kalles et symptom på kobbertråd, senere endres de, blir blekere og de kalles et symptom på en sølvtråd. De minste karene - kapillærene gjennomgår også endringer, små blindeblødninger vises rundt dem.

Ofte forekommer disse endringene asymmetrisk i begge øynene. Man kan vise en kraftig innsnevring av arteriolene, og i den andre vil en slik sterk spasme ikke være synlig. Dette fenomenet er ganske typisk for hypertensiv angiopati.

For hypertensiv angiopati av netthinnen i begge øyne er symptomet på "hornhud" ganske typisk: forgrening av retina i arterien i stump vinkel. Dette symptomet er forårsaket av langvarig hypertensjon, og ofte fører en slik deling av arteriene til trombose, sklerose og til og med til brudd.

På grunn av den patologiske permeabiliteten til retinalbeholene, forekommer foci av ekssudater rik på fibrin. Ved undersøkelse ser det ut som biter av bomullsull på fundus. Forening og økning i størrelse, de tar form av en stjerne.

Ødemet på optisk skive i kombinasjon med foci av "bomullsull" indikerer et alvorlig forløb av hypertensjon. Vanligvis er ødem plassert rundt skiven og i retning av store retinale kar. Hvis det er mye protein i ekssudatet som kommer ut av karene, blir det hovne vevet ugjennomsiktig, gråaktig. Ødemet på platen kan være fra knapt merkbar til uttalt, ned til stillestående.

Hva kan pasienten klage på?

I de første stadier av angiopati, gjør pasienter som regel ikke klager, kan øyeleggen legge merke til endringer, og ikke alltid.

Litt senere, når hypertensjonen opprettholdes, kan det oppstå klager:

 • Dårlig syn i skumringen;
 • Forverring av lateral syn;
 • Ufullstendig syn på faget, mørke flekker som forstyrrer undersøkelsen av motivet;
 • Redusert synsstyrke.

Graden av endringer i retina i hypertensiv sykdom er avhengig av utviklingsstadiet av sykdommen, dets alvorlighetsgrad, sykdomsformen. Jo lenger hypertensjon eksisterer, jo mer uttalt symptomene på hypertensiv angiopati i netthinnen. Oppdaget i de tidlige stadiene av hypertensjon kan helbredes, og endringer i fundus av øyekontroll.

Behandling av hypertensiv angiopati i netthinnen

Behandling av hypertensiv angiopati i retina er primært rettet mot behandling av den underliggende sykdommen, dvs. hypertensiv sykdom.

For å forbedre tilstanden til netthinnen,

 • Vasodilatorer er vasodilatorer som primært virker på hjernens og øyets kar (Cavinton, Xavin, Stugeron);
 • For å eliminere hypoksi er foreskrevet innåndinger med oksygen eller karbogen;
 • Blod tynner og forebyggelse av trombose foreskrevet platehemmere - aspirin Cardio, Detromb, KardiASK, Klopideks.
 • For beskyttelse mot frie radikaler - antioksidanter - alfa-tokoferol, vitamin C, veterinær, Dikvertin;
 • Angioprotectors - Doxium;
 • For resorbsjon av blødninger - enzymer vobenzim og papain.

Bare en integrert tilnærming kan forbedre tilstanden til netthinnen. Uten behandling av den underliggende sykdommen, det være seg hypertensiv sykdom eller symptomatisk hypertensjon i sammenheng med nyrepatologi, vil angiopati av retina alene ikke passere og forverres bare.

Hypertensiv angiopati av netthinnen, behandling.

for hypertensiv angiopati av netthinnen foreslått forskjellige navn: albuminurichesky retinitt, arteriosklerotisk retinitt, retinitt angiospastic, hypertensiv retinopati, retinitt arteriospastichesky, angioretinoneyropatiya hypertensjon, angio eller retinodegeneratsiya.

Bildet av fundus i hypertensiv angiopati av netthinnen er mangfoldig. Individuelle skjemaer er kombinert, men man kan skille mellom endringer på siden av karene og de endringene som skjer i netthinnen.

Arten av endringer i selve øyets fundus og i forhold til utviklingen av den generelle hypertensive prosessen, tjente som grunnlag for ulike klassifikasjoner av hypertoniske forandringer i netthinnen.

Klassifisering av hypertensive angiopati i netthinnen

I klassifiseringen av hypertensive retinal endringer, både generelt og i studiet av denne prosessen, er en viktig rolle sovjetiske forfattere. Klassifisering A. Vilenkin verdifullt fordi det endrer i netthinnen sammenlignet med fasene i utviklingen av hypertensive sykdom på klassifiseringen foreslått av de mest anerkjente terapeuter Sovjet - GF Lang, VF Zelenin, EM Tareev og LI. Fogelson. I tillegg tar det hensyn til slike former som hypertensjon med en primær lesjon av nyrene, samt endringer i retina i aterosklerose.

Veldig viktig er spørsmålet om hvilken diagnostisk og hvilken prognostisk betydning de er eller andre endringer i netthinnen i hypertensive sykdommer. Så langt er det ingen konsensus om dette spørsmålet.

Den patogenese av hypertensiv angiopati av netthinnen

For å bestemme den reaktive kapasiteten på retinalkar bruke måling av trykk i den sentrale retinal arterie i opplevelsen av Valsalva, i løpet av denne erfaringen trykket i den sentrale retinal arterie betydelig økt hos friske mennesker å komme tilbake til normal etter 10 minutter, og hos pasienter med hypertensjon - ikke tidligere enn 30 minutter. Den andre testen, også med erfaring fra Valsalva, er å observere varigheten av vasodilasjon. Valsalva-opplevelsen fører til ekspansjon, men hos friske personer går karene tilbake til normen om 2 minutter, og hos pasienter med høyt blodtrykk - etter 5-10 minutter.

Hyppigheten av endringer i retina i hypertensiv sykdom er avhengig av utviklingsstadiet av sykdommen, dets alvorlighetsgraden, sykdomsformen.

Dermed fant NA Pletneva disse endringene i 17,3%, på fartøyene observert hun fenomenet kryssing (alle tre grader) i 50% tilfeller.

A. Vilenkin observert normal under bare 5% av pasientene, karakterisert ved at i det første stadium av sykdommen, - 25-30%, i det andre eller i 3,5%, og i senere stadier av den normale bunn mønsteret ikke er oppfylt. Estimering av diagnostisk og prognostisk verdi fundus mønster med hypertensjon kan være riktig bare når den registrerte mønster og sammenligning av fundus og den generelle tilstanden til pasienten. Stabiliteten av høyt blodtrykk er svært viktig for vurderingen av fartøyets endringer. En viktig rolle er spilt av trykknivået i den sentrale arterien av netthinnen. Hvis vi tar den gjennomsnittlige frekvensen av det systoliske trykket i den sentrale retinal arterie 60 til 63 mm og diastolisk - 42 til 48 mm, kan det dynamiske overvåkning av trykket i den sentrale retinal arterie føre til noen konklusjoner: hvis trykket senkes i retina obschearterialnogo trykket ikke er redusert, dette indikerer et tap av elastisitet av de retinale blodkar sklerotiske endringer i dem, og en kjent trussel blødning, hvis trykket i de retinale blodkar, henholdsvis, lavere enn det totale trykk, kan det antas at tilstanden til øyets fartøy er bedre enn andre perifere fartøyer.

Av stor betydning er den relative verdien av diastolisk trykk i retina-karene: hvis det overstiger 70% av det diastoliske blodtrykket, er prognosen svært alvorlig.

Når det gjelder reversibiliteten av de endringene som skjer i retina i hypertensiv sykdom, må det sies at ikke alle av dem kan gjennomgå omvendt utvikling med forbedring av den samlede prosessen; dette avhenger hovedsakelig av naturen til hypertensjonen selv. Så, for eksempel med giftig hypertensjon hos gravide kvinner, kan enhver form for neuroretinopati, opp til de alvorligste, ende sikkert med en fullstendig restaurering av synet. Omvendt er arteriosklerotiske endringer i karene, kombinert med visse former for hypertensjon, irreversible.

Det patogistologiske substratet for retinopatier har ikke blitt tilstrekkelig uttalt. Transdusering av plasma både i netthinnen og inn i skivevevet utvilsomt finner sted. Den transudative væsken strativerer elementene i forskjellige lag av netthinnen. Akkumuleringen av væske på steder er så stor at cystlignende mellomrom oppstår. Akkumuleringen av væske og fibrin i de indre lagene i retina oftalmopopisk har utseendet av vata-lignende foci. Strålende hvite flekker, som danner en stjernefigur, er histologisk innskudd av lipider.

Med hensyn til vaskulære endringer, ophthalmoscopically synlig vasokonstriksjon ikke er bekreftet histologisk, men fenomenet arternoloskleroza - hyalinosis med en sekundær lipidavsetning, deformering av beholderveggene, - finne sted. Små runde blødninger i retina oppstår som følge av endringer i terminal kapillærene.

Det er interessant å merke seg at den russiske øyelegologen A. V. Khodin allerede i 1879, uttrykte først den oppfatningen at sykdommene i retinalfartøyene er årsaken til albuminurisk retinitt.

I forhold til patogenesen av hypertensiv retinopati er også som ennå ikke er definitivt fastslått data, men ganske sannsynlig er forekomsten av hypoksi på basis av dårlig blodtilførsel, noe som fører til øket permeabilitet av kapillære vegger og tilgang til det retinale vevet av plasma og røde blodceller.

Behandling av hypertensiv angiopati i netthinnen

Behandling av hypertensjon angioretinopathy redusert til en felles behandling av hypertensjon. Hvis den samlede prosessen er forbedret, kan omvendt utvikling og endringer i retina forekomme. Det er imidlertid ingen direkte avhengighet i dette tilfellet.

Hypertensiv retinal angiopati

Et av organene som kan bli påvirket av arteriell hypertensjon er øynene. Dette fenomenet er farlig fordi det høye trykket i karene vises nøyaktig i netthinnen. En person kan dramatisk miste synet. En slik sykdom kalles "hypertonisk retinal angiopati".

Egenskaper av sykdommen

Alle de som lider av høyt blodtrykk, bør vite hva hypertensive angiopati er, påvirker øyet, og også om mulige komplikasjoner og risikoer. Angiopati av netthinnen i henhold til den hypertoniske typen er en patologi av kapillærer og blodkar forårsaket av et brudd på nervøs regulering av vaskulær tone, vanskeligheter i prosessen med blodstrømning i lumen.

Angioretinopati oppstår på grunn av vaskulær sykdom i øyets retina. I begge øyne kan det utvikle seg hvis en person har traumatisert ryggraden i nakken, noe som førte til klemming av fartøyene. Angiopati kan provosere et brudd på øyefunksjoner og ernæring av kroppen. Et slikt fenomen kan føre til nærsynthet, retinal myopati, synsproblemer. Ofte er sykdommen diagnostisert hos personer som er over 30 år.

Årsaker til utseende

Høyt blodtrykk fremkaller hypertensiv angiopati i netthinnen. Aktivt utvikle sykdommen hjelper slike faktorer:

 • retina patologi av netthinnen;
 • Tilstedeværelse av dårlige vaner (misbruk av alkohol, røyking);
 • ulike sykdommer (aterosklerose, autoimmune patologier, diabetes mellitus);
 • vektig;
 • skadelige stoffer i produksjonen, som har negativ innvirkning på kroppen;
 • Et unormalt kosthold som inneholder mye animalsk fett og raske karbohydrater.

Hypertensiv angiopati av retina utvikler seg i etapper:

 1. Høyt blodtrykk fremkaller en spasme av retinalfartøy.
 2. Aterosklerose begynner å utvikle seg i karene.
 3. Det er en betennelsesprosess som provoserer en koagulasjonsforstyrrelse. Dette fenomenet kan føre til mikrotrombi, noe som forstyrrer ernæringen av retinal vev.
 4. Utilstrekkelig mengde oksygen, oppnådd av hjernen, fører til utseendet av kroppsreaksjoner som fremkaller hyalinose av karene.
 5. På de svekkede stedene på fartøyene begynner blødninger, tårer vises.

Ofte har en person hypertensiv angiopati av netthinnen til begge øynene samtidig. Sykdommen utvikler seg sakte. Vaskulære patologier fremkaller en innsnevring av arterienes lumen, et brudd på blodstrømmen. Slike endringer er synlige for en spesialist hvis du nøye undersøker fundus.

Symptomer og manifestasjoner

Avhengig av utviklingsstadiet av retinal angiopati, kan begge øynene ha denne karakteristiske symptomatologien:

 • Den første fasen: venene er innsnevret, noe som resulterer i at hele blodstrømmen er ødelagt, og øye arteriene forstørres. Synlig symptomatologi er ikke observert, så bare en kvalifisert spesialist kan diagnostisere sykdommen ved å undersøke fundus.
 • Den andre fasen: veggene på fartøyene blir tette, så blodtilførselen til retina er utilstrekkelig. Årene er forstørret og forgrenet, det er hevelse i retina, utvikling av blødning.
 • Den tredje fasen: Blodstrømmen er forstyrret så mye at et ekssudat fremstår på undersiden av øyebollet, som består av mikrober, mineraler, proteiner og erytrocytter. Det provoserer betennelse som ødelegger øynene, og forverrer symptomene som oppstod i de to første stadiene av sykdommen. Risikoen for totalt tap av visuell funksjon øker.

Symptomatisk angioretinopati etter hypertonisk type:

 • Visjonen forverres gradvis.
 • Av og til blir det uklart i øynene.
 • Blødningen fra nesen blir hyppigere.
 • I øynene vises Wen, med en gul fargetone.
 • Det gjør vondt i beina.

Diagnose av hypertensive angiopati

Før du behandler angiopati, må du gjennomgå kvalifisert diagnostikk. Hvilke metoder som trengs for dette, bestemmes av øyeleggen.

Den mest populære teknikken er oftalmopopi, som gjør det mulig å vurdere øynene i blodkarene. I det røde lyset er de vanskeligere å se enn i det røde. Dette gjelder spesielt for arterielle kar. Når en person har hypertensjon, smalter de, slik at du ikke kan se øynene i det røde lyset.

For å se tilstanden i blodstrømmen kan ultralydundersøkelse av karene være nyttig. Doppler bidrar til å vurdere endringene som har skjedd i dem. I noen tilfeller kan røntgenstråler foreskrives, der kontrastmateriale eller magnetisk resonansavbildning brukes for å observere patronens lumen.

Helbredende tiltak

Hovedterapien av sykdommen skal være å kvitte seg med hypertensjon og stabilisere blodtrykksindikatorene. Spesialisten vil foreskrive medisiner som senker blodtrykket. Det er visse grupper av slike legemidler:

 • β-blokkere - hjertet trekker seg langsommere, blodtrykket avtar;
 • undertrykker angiotensin-omdannende enzym - kroppen hemmer produksjonen av renin, noe som øker blodtrykket
 • blokkere av kalsiumkanaler i blodkarets vegger og utvide den vaskulære lumen;
 • vanndrivende - fra kroppen viser et overflødig væske.

Behandling av hypertensive angiopati, i tillegg til midler som reduserer blodtrykket, inkluderer:

 • vasodilatorer;
 • legemidler som aktiverer blodstrømmen;
 • legemidler som reduserer permeabiliteten av vaskulære vegger;
 • blodfortynningsmidler;
 • komplekser av vitamin og mineraler;
 • narkotika som gjenoppretter prosessene for metabolisme i vev.

Forebygging av sykdom

For forebyggende formål bør du prøve å overvåke blodtrykket. Dette er spesielt viktig for personer som er utsatt for høyt blodtrykk, arvet. Det er mulig å redusere risikoen for angiopati av retinalfartøyene av hypertonisk type hvis du regelmessig sjekker hos en kardiolog og en oftalmolog.

For å forebygge sykdom trenger du:

 • Endre din livsstil: hver dag å gjøre øvelser, varme opp. Veldig hjelper å sykle, gå, løpe lett.
 • Balansere dietten din I dietten bør være tilstede grønnsaker, greener, bær, frukt, frokostblandinger, fettfattig kjøtt, sjømat. Salt bør konsumeres så lite som mulig.
 • Avvis alkohol.
 • Bli kvitt overflødig vekt.
 • Kontroller din psyko-emosjonelle balanse, prøv å ikke være i en stressende atmosfære.
 • Gi kroppen en god hvile og sove.

Prognose av sykdommen

Hva blir prognosen for sykdommen, avhenger av scenen hvor det ble diagnostisert og når den nødvendige behandlingen ble startet. Når høyt blodtrykk er til stede i lang tid, kan dette fenomenet føre til alvorlige komplikasjoner. Det mest forferdelige er at en person helt eller delvis kan miste synet.

Ved rettidig behandling kan endringer i øyets fartøy elimineres. Reduserer blodtrykket, de forsvinner ofte helt.

Hypertensiv angioretinopati er en sykdom som må behandles. Konstant høyt blodtrykk skal signalere til en person at det er nødvendig å konsultere en kardiolog og oftalmolog som vil vurdere tilstanden til fartøyene til fundus.

Behandling av hypertensiv angiopati i netthinnen

Hypertensiv makroangiopati av netthinnen er en komplikasjon av kronisk økning i arterielt trykk. Hvordan gjenkjenne og behandle denne sykdommen?

Kronisk økning i blodtrykk (BP), eller hypertensjon, fører til patologien til karene i hele kroppen. Som regel er det en innsnevring av arteriene og små kapillærene, et brudd på mikrosirkulasjon og blodtilførsel til organer. Slike patologiske endringer i øyets fartøy kalles hypertensiv angiopati av netthinnen.

Denne tilstanden er preget av vedvarende og progressiv synshemming, og kan forårsake fullstendig blindhet i fravær av behandling.

Årsaker og patogenese

Hovedfaktoren i utviklingen av sykdommen er en vedvarende økning i trykk.

Det er klassifisert etter alvorlighetsgrad:

 • lys - 140-159 / 90-99 mm Hg;
 • gjennomsnittet er 160-179 / 100-109 mm Hg. Artikkel;
 • tung - 180/110 mm Hg. st og høyere.

Arteriell hypertensjon er en polyetologisk sykdom og kan provoseres:

 • følsomhet for stress og psykomotional stress;
 • skadelige vaner (røyking, alkoholmisbruk);
 • kronisk forgiftning, for eksempel på arbeidsplassen, etc.;
 • overdreven kroppsvekt;
 • underernæring;
 • kroniske sykdommer i nyrene, endokrine system, etc.

En langvarig økning i trykket fører til et brudd på den nervøse reguleringen av vaskulær tone, kompenserende vekst av arteriell sengen og venøs overbelastning.

Hypertensiv angiopati av retina er en konsekvens av disse endringene, og som regel utvikler seg etter 30-35 år.

Vaskulær patologi forverres av slike følgesvikt som:

 • cervical osteochondrosis (det er en nedgang i volumet av blod som strømmer til øvre lemmer og hode: det oppstår på grunn av innsnevring av arteriekanalen i ryggraden);
 • traumer, reduserer blodtilførselen til øyebollene;
 • metabolske forstyrrelser: diabetes mellitus, metabolsk syndrom (forårsaker komprimering av fartøyets vegger og tilstopping av deres lumen);
 • blodsykdommer (på grunn av brudd på forholdet mellom de dannede elementene og den flytende delen av blodet);
 • alder ufrivillige endringer.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Klinisk bilde

Angiopati av netthinnen i henhold til den hypertoniske typen har vanligvis en sakte utvikling: i begynnelsen er symptomene ubetydelige og forårsaker ikke bekymring for pasienten, men over tid forverres tilstanden.

Angiopati forårsaket av økt blodtrykk er preget av klager om:

 • Redusert synlighet: bildet før øynene blir uklare, det er en følelse av hylle foran øynene;
 • nærsynthet: pasienten ser godt nær, men langt unna objekter blir vage;
 • progressivt tap av syn, som til slutt fører til fullstendig blindhet;
 • fremveksten av lyse blink, "lyn" foran øynene, assosiert med nedsatt blodtilførsel til lys retina reseptorer;
 • Utseendet til flytende mørke flekker foran øynene;
 • innsnevring av synsfeltet - pasienten ser objektene foran ham bedre, vinkelen til perifert syn reduseres;
 • hodepine forårsaket av en reduksjon i inntaket av oksygenert blod i hjernen og den resulterende hypoksien;
 • en følelse av pulsering i øyebollene, som fremkalles av økt blodgass gjennom de innsnevrede kapillærene;
 • neseblod på grunn av angiopati av nesekarene og Kisselbach-sonen, som ligger nær slimhinnen og lett bløder;
 • smerter i nedre ekstremiteter som oppstår ved innsnevring av de små perifere karene i bena;
 • utseendet av blod i urinen, forårsaket av nederlaget av nyrene i nyrene;
 • gastrointestinal blødning.

En grundig undersøkelse av sclera avslører et forgrenet nettverk av kapillærer, gule flekker og finne blødninger.

diagnostikk

For diagnosen hypertensiv retinal angiopati er oftalmologen basert på kliniske symptomer, samt instrumentelle undersøkelsesmetoder. Bestem hvilken type stadium angiopati tillater undersøkelse av fundus.

 1. Funksjonell angiopati - innsnevring av arteriene og retinalårene, utseende av patologisk forgrenede kar med forskjellige kalibrer.
 2. Stadiet for organisk forandring. Smalderen og tortuositeten i arteriolene utvikler seg, de blir som først et tynt kobber, og deretter en sølvtråd på grunn av innsnevring av lysrommet inne i karet. Noen fartøy er fullstendig sklerotisert og ser på undersøkelsen som tynne hvite linjer. Den okulære bunnen er blek, noen ganger kan du se en voksfarve. Det er blødninger i retina og tromboser, vaskulære mikroanurysmer. I området av optisk platen vokser nye, endrede fartøy.
 3. Angioretinopathy. Fasen av brutto endringer manifesteres av blødning og ødem i retina, utseendet i det av blodløse foci av blek, nesten hvit farge. Grensesnittene til den optiske nerveskiven er uskarpe, blir uklare, og ødemet oppstår. Progressive trombose i karene, de er sclerized, og blodtilførselen til øyets retina er forstyrret.

I tillegg til å undersøke fundus for å bestemme formen og løpet av angiopati, bør følgende diagnostiske tester utføres:

 • generelle tester av urin og blod for å bestemme den sammenhengende patologien til nyrene og kroppen som helhet;
 • måle blodtrykk (minst tre ganger i et rolig miljø) for å avklare graden av hypertensjon;
 • EKG.

behandling

Hypertensiv angiopati av netthinnen er ikke en uavhengig sykdom, men en komplikasjon av kronisk arteriell hypertensjon. Derfor er kompleks terapi av denne tilstanden viktig og vedlikehold av BP-tall på målverdien (ikke høyere enn 140/90 mm Hg):

 • normalisering av livsstil, kosthold, avslag på røyking, går og individuelt plukket opp fysiske aktiviteter;
 • utnevnelsen av ett eller flere antihypertensive stoffer:
  1. diuretika (diuretika: indapamid, furosemid, veroshpiron) - normaliser trykket ved å redusere volumet av sirkulerende blod;
  2. ACE-hemmere (enalapril, lisinopril) - forstyrrer reguleringen av vann-saltbalansen, reduserer tonnene på fartøyene;
  3. beta-blokkere (propranolol, metoprolol) - redusere perifer motstand av blodårer og afterload på hjertet;
  4. kalsiumkanalblokkere (nifedipin, verapamil) for å dilatere innsnevrede beholdere.
 • daglig overvåking av blodtrykk;
 • ved et forhøyet kolesterol nivå - sin normalisering: diett begrensning av animalsk fett, som mottar lipidsenkende midler av statin gruppe (atorvostatin, simvastatin), fibrater (clofibrat, simfibrat);
 • utnevnelse av narkotika som gjenoppretter mikrocirkulasjon av vaskulærsengen i øyebollet (trental, solkoseryl, mildronat, emoksipin);
 • symptomatisk behandling, vitaminkomplekser ("Anthocyan Forte", "Lutein-kompleks");
 • Fysioterapi (laserbestråling, magnetoterapi, laserterapi);
 • gymnastikk for synet.

Pasienter med hypertensive retinopati bør være på apoteket og regelmessig (2 ganger i året) undersøkes av øyelege, indremedisiner og kardiolog. En integrert fremgangsmåte for behandling av sykdommen, å opprettholde en sunn livsstil, trykk normalisering og aksept av vaskulære legemidler tillate angioretinopathy stoppe utviklingen og bevare synet.

Hypertensiv angiopati av netthinnen

Sykdommen fortsetter alltid med en karakteristisk lesjon av noen organer, inkludert øynene. Faren for at hypertensive retinopati presenterer er at ved et konstant forhøyet trykk i karene, virker det funksjonelt signifikante organorganet - netthinnen. Dette truer en rask forverring av synet eller til og med tapet.

Hva er retinal angiopati av hypertonisk type

Patologi er en lesjon av venøse og arterielle kar, som er lokalisert på øyets nese, på grunn av enhver form for hypertensjon. Symptomene på sykdommen er tap av synsstyrke. For å diagnostisere "angiopati av retina" (angiopati, ICD kode 10 - 179.2), utfører legen kliniske studier, inkludert oftalmokopi.

Begge øynene

Forstyrrelse av sirkulasjonen av retina skyldes sykdommer i blodkarene i hele kroppen, og ikke bare øyet. Angiopati dannes på grunn av vanskeligheter i blodsirkulasjonen og på grunn av sykdommer i nervesystemet. Patologi kan føre til skade på netthinnen og ødem i den optiske nerveskiven, noe som resulterer i kortsynthet hos en person. I tillegg kan resultatet av sykdommen bli misting øynene. Ofte forekommer dannelsen av en sykdom samtidig i begge øynene, som det fremgår av skade på kapillærene.

fartøy

Fartøy i kroppen til en person som lider av hypertensjon begynner å miste sin tone, noe som fører til brudd på blodsirkulasjonen. Med langvarig nevroangiopati kan pasienten ha blødninger, i tillegg finner irreversibel deformasjon av karene sted. Angioretinopati av karene i hodet og nakken fører til brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, og denne tilstanden forverres ofte av trombose. Pasienten føler hodepine, svimmelhet, økt tretthet. I fravær av terapi fører sykdommen til psykiatriske lidelser.

Årsaker til angiopati

Angioretinopati er vanligere hos mennesker over 30 år, men tilfeller av juvenil angiopati er sjelden dokumentert. Patologiens natur forblir uklart til i dag. De antatte årsakene til angiopati av retina i øyet av hypertonisk type er:

 • arbeid med skadelige kjemikalier;
 • Tilstedeværelse av systemisk vaskulitt av autoimmun type;
 • høyt blodtrykk;
 • rus;
 • iskemiske forandringer;
 • fødselsdefekter av vaskulær permeabilitet;
 • blodsykdommer;
 • røyking,
 • aterosklerose av fartøyets vegger;
 • alderdom;
 • kardiovaskulære patologier;
 • diabetes mellitus;
 • traumer mot øyet;
 • funksjonsfeil i nervesystemet
 • cervikal osteokondrose;
 • høyt intrakranielt trykk.

bevis

Den første utviklingen av angioretinopati kan ikke ledsages av karakteristiske symptomer, og ubehag føles noe senere når pasienten merker seg forringelse av synsskarphet, utseende av "bomullspotens" eller "fluer" foran øynene. Når øyet undersøkes, retter øyeleggen ødemet på den optiske disken, forringelsen av blodsirkulasjonen i blodet på grunn av innsnevring av arteriolene, deres deformasjon, endringer i fartøyets lumen. I mer alvorlige kliniske tilfeller slutter blodet å passere gjennom kapillærene og begynner å samle seg i form av ekstravasater.

Makroangiopati begynner med endringer i karene av den distale kalvingen av netthinnen og rundt det gule punktet. Over tid, sykdommen utvikler seg, tegn på angiosklerose begynner å dukke opp, fartøyets lumen blir innviklet, skrå og har øde del i arteriolene. I tillegg, i en pasient med angiopati er retina skadet, som følge av hvilken syn er overskyet og faller, blødninger opptrer i forskjellige deler av øyet.

 • forverring av synsstyrken;
 • fullstendig tap av evnen til å se;
 • innsnevring / utvidelse av blodkar;
 • forekomst av mikroanurysmer;
 • intens smerte i leddene, bena, som forverres mens du går;
 • Tilstedeværelsen av blod i urinen;
 • økt neseblødning;
 • hyppig vaskulitt av autoimmun natur.

klassifisering

Hypertensiv patologi er delt inn i flere typer, avhengig av årsaken til utviklingen. Dermed er angioretinopati delt inn i følgende typer:

 1. Traumatisk. Årsaken til sykdommen - klemme på brystet, nakkeskader, økende blodtrykk. Som et resultat av disse faktorene oppstår arteriovenøs kompresjon, noe som resulterer i økt intrakranielt trykk.
 2. Hypertensive. Det oppstår som en konsekvens av høyt blodtrykk, der det er en innsnevring og utvidelse av visse fartøy av fundus. I den hypertensive form av patologi observeres lokale småblødninger i synsorganet. I tillegg er sykdommen iboende venering av venøsengen og en makulær stjerne. Alvorlig angiopati er preget av en endring i retinal vev.
 3. Diabetes. Denne patologien er en konsekvens av diabetes mellitus. Det kan manifestere seg som en makroangiopati (store organkar som forårsaker vevshypoksi) eller mikroangiopati. Angiopati påvirker kapillærene, mens karene tynner, som følge av at blodsirkulasjonen forstyrres og blødninger forekommer.
 4. Hypoton. Med denne typen angiopati er det en utvidelse av arteriene, i tillegg er det en pulsasjon av venene.

diagnostikk

Kvalifisert diagnostikk er ekstremt viktig for adekvat behandling av angioretinopati. Samtidig velger en øyeleger, en kardiolog og en nevrolog hver enkelt undersøkelsesmetode individuelt for hver pasient, basert på resultatene av intervjuet og pasientens historie. Hypertensiv angiopati kan detekteres ved hjelp av følgende diagnostiske metoder:

 • oftalmoskop (antall fartøy i rødt og rødt lys er bestemt);
 • Ultralyd av blodkar;
 • X-ray med kontrast;
 • MR.

behandling

Viktige terapeutiske tiltak bør være rettet mot å eliminere årsaken til sykdommen - hypertensjon og stabilisering av blodtrykket. Til dette formål foreskriver legen medisiner som fortynner blod og senker blodtrykket. I tillegg innebærer behandling av retinal angioretinopati en forandring i matvaner og livsstil: legen anbefaler pasienten å følge en diett, gi opp sigaretter og alkohol, reduser mengden salt i kostholdet, unngå overbelastning og stressende situasjoner. Terapi inkluderer:

 • phonophoresis;
 • magnetisk terapi;
 • akupunktur;
 • laser koagulasjon;
 • pneumomassage, etc.

Medisiner for hypertensjon

Det er nødvendig å behandle angioma på en komplisert måte, med den obligatoriske medisinen. Som regel brukes slike legemidler til å senke blodtrykket:

 • p-blokkere som Lokren, Atenolol (beta-blokkere reduserer hjertefrekvens og distal vaskulær motstand);
 • legemidler som blokkerer kalsiumkanaler og øker blodkarets lumen (Felodipin, Corinfar, etc.);
 • hemmere av det angiotensin-forstyrrende enzymet som Spirapril, Kapoten, Prestarium (reduserer produksjonen av renin ved kroppen, som fremkaller veksten av blodtrykket);
 • diuretika, som fjerner fra kroppen overflødig væske (clopamid, hydroklortiazid).

Neuroangiopati, angiopati av karene i nedre ekstremiteter og retina innebærer bruk av antihypertensive stoffer:

 • vitaminkomplekser som inneholder B-vitaminer, askorbinsyre og nikotinsyre (Aevit, Vitrum, Lutein, etc.);
 • betyr at dilatere fartøyene (Vasonitis, Trental);
 • forbedre blodsirkulasjonsmedisiner (Actovegin, Pentoxifylline, Solcoseryl, Mildronate);
 • antikoagulant medisiner som reduserer blodviskositet (Dipiridamol, Cardiomagnolo, Aspirin, Clopidogrel, Aspecard);
 • akselerere metabolske prosesspreparater (kokarboksilaza, ATP);
 • medisiner som reduserer permeabiliteten av vaskulærveggene (Ginkgo, Prothrombin, Dobesilat, Parmidin).

Øyedråper for netthinnen

For behandling av retinal angiopati, er det truffet tiltak for å bekjempe vevshypoksi. mens legemidlene selges utelukkende av legen. Øyedråper med angiopati av hypertonisk natur bidrar til å etablere metabolske prosesser, gir ytterligere ernæring i øyet og aktiverer blodmikrocirkulasjon i karene. Slike rusmidler tilhører en gruppe medikamenter som bekjemper symptomene på hypertensiv angiopati. Disse inkluderer:

 1. Emoksipin. Antioxidant av syntetisk opprinnelse brukes til å beskytte retina fra sterkt lys, stimulere blodstrømmen i øyevevet, eliminere mindre blødninger i sykeorganet, redusere vaskulær permeabilitet og styrke dem.
 2. Taufon. Dråper fra øynens patologi forårsaket av hypertensiv sykdom, den aktive substansen der taurin tjener. Legemidlet brukes til å aktivere metabolske prosesser, gjenopprette cellemembraner, normalisere intraokulært trykk og reparere hornhinnen i øyet.
 3. Kvinaks. Virkningen av stoffet er rettet mot å stabilisere de metabolske prosessene i øyevevet, noe som øker transparensen i linsen. I tillegg har stoffet fra angiopati en antioksidant effekt.
 4. Emoksi-Optikk. Styrker vaskulære vegger, eliminerer hypoksi av øyevev, forhindrer lipidoksydasjon, fortynner blod, aktiverer sin mikrosirkulasjon ved hypertensiv angiopati.
 5. Aysotin. Gjenoppretter syn, kan brukes etter operasjoner, så vel som for behandling av glaukom, konjunktivitt, øye rødhet etter noen form for trening, etc.

Vasodilatorpreparater under trykk

Virkningen av midlene er rettet mot å forbedre blodtilførselen til hjernen, med den ytterligere effekten av å forbedre energimetabolismen av celler, noe som er viktig for behandling av angiopati. Forberedelser for utvidelse av karene i hode og nakke, slapp av arteriene og tone årene. Midler mot hypertensiv nevoangiopati øker blodstrømmen slik at blod, mettet med oksygen, er mer aktivt i hjernen. Medikamenter for behandling av hypertensjon brukes til å korrigere vaskulære lidelser i hele kroppen.

Blant de antihypertensive stoffene er:

 • Verapamil, Finoptin, Isoptin;
 • Adalat, Kordipin, Corinthar, Fenigidin, Kordafen;
 • Diltiazem, Diazem;
 • Lomir, isradipin;
 • Klentiazem;
 • Anipamil, Gallopamil;
 • Felodipin, Riopidine, Nimotop;
 • Tsinnarizim;
 • Nimodipine.

Kosthold i hypertensjon

Ernæring for hypertensiv angiopati bør være moderat: det anbefales å spise små porsjoner, mens det ikke bør være store tidsintervaller mellom måltider. Før du legger deg til sengs, bør folk med høyt blodtrykk ikke spise i det hele tatt (middagen skal avslutte 2,5-3 timer før resten). Kosthold med angiopati er rettet mot å normalisere fordøyelsessystemet, kardiovaskulær og vekttap. Kosthold diett i hypertensiv sykdom bør ikke omfatte:

 • baking, ferskt hvitt brød, bakverk;
 • søtsaker;
 • alkohol;
 • rødt kjøtt;
 • kullsyreholdige drikker;
 • hermetikk;
 • molenya, marinader;
 • røkt produkter, andre pølser;
 • fet fisk;
 • skarp, fet mat;
 • margarin, smør;
 • stekt mat;
 • egg;
 • rømme, krem, fettmelk, hytteost;
 • sterk te / kaffe;
 • kakao;
 • krydret krydder
 • bønner;
 • honning;
 • hvitløk, reddik, reddik, rogn, spinat;
 • slakteavfall.

I kostholdet til en pasient med angiopati av den hypertoniske typen er det verdt å inkludere:

 • korn / kli brød;
 • fettfattige meieriprodukter;
 • friske, kokte, stuvede grønnsaker;
 • frukt, bær;
 • magert supper;
 • fettfattig kjøtt og fisk;
 • sjømat;
 • greener;
 • vegetabilske oljer;
 • tørket frukt;
 • frukt og bærmousses, gelé, ikke for søt hjemmelaget syltetøy;
 • spidskommen, vanillin, kanel, andre nøytrale krydder.

Behandling med folkemidlene

Bruken av folkemidlene i behandling av hypertensiv angiopati er ikke bare ønskelig, men til og med nødvendig. Ukonvensjonell medisin gir måter å effektivt rense blodkar, fortynnet blod, øke elastisiteten til arteriene og kapillærene. Hva er behandlingen for arteriell angiopati:

 1. Phytosbora fra hypertensiv sykdom fra røttene av valerian og sitronbalsambladene. Bland urter i like mengder (15 g hver), tilsett blandingen en tørr yarrow (50 g). Spiseskje samling bør insisteres i et glass kaldt vann i 3 timer, etter koking i 15 minutter i et vannbad, kjølig og belastning. Hver dag må du drikke et glass midler fra angiopati, splitte den i små porsjoner. Kurset varer 3 uker.
 2. Infusjon fra hypertensive angiopati av St. John's wort og kamille. Bland jevnt i urter, 1 ss. l. betyr helle en halv liter kokende vann. Etter 20 minutter, oppløs væsken og ta to ganger om dagen et glass - sutra på tom mage, og etter kvelden (det er viktig å ikke spise etter å ha tatt et middel for hypertensiv angiopati).
 3. Hvit maretak mot hypertensiv angiopati. Hell 1 ts. malt til en tilstand av mistelteinmel 200 ml kokende vann. Insister på stoffet over natten, og ta deretter 2 ss. l. daglig for en måned.

Video: Angiopati av retinalfartøyene av hypertonisk type

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Les Mer Om Fartøyene