Hva er hypertensive krisen og hvor farlig er det?

Begrepet hypertonisk krise forstås som en skarp forringelse i personens trivsel forårsaket av en vedvarende økning i blodtrykket (arterielt trykk). Det krever nødhjelp. Pasienter har stor risiko for neurovegetative forstyrrelser, hemodynamiske lidelser kan forekomme, og symptomene på akutt hjertesvikt kan utvikles når den hypertensive krisen utvikler seg. Hva er det og hvilke tegn på krise som er manifestert, er det nyttig å vite alt.

Klassifisering og symptomatologi av sykdommen

Med hensyn til alvorlighetsgrad av kliniske symptomer, er patologi delt inn i 2 typer:

 • ukomplisert type HA;
 • komplisert hypertensive krise.

I ukomplisert form fiksert økning i blodtrykket til høye nivåer, men det lesjon av indre organer (hjerne, nyre, hjerte) ikke forekommer. Pasienten må forsynes med sykepleie i løpet av de første 24 timene, og sykehusinnleggelse utføres ikke.

Hvis en komplisert krise utvikler seg, lider først og fremst målorganene av det. Patologi fører ofte til pasientens død. Behandling bør gjøres raskt. Angrepet er komplisert ved iskemisk berøring eller hjerne ødem eller encefalopati, hjerteinfarkt, eclampsia.

Graden av alvorlighetsgrad av sykdommen avhenger av hvor lang tid det tok fra angrepet til behandlingsperioden.

Hypertensive kriser er også klassifisert etter karakteren av de kliniske symptomene. Neurovegetative eller adrenalinkriser manifesteres ved plutselig oppstart, hudspyling, hjertebank og vannlating, økt svette, nummenhet, ekstremitetstest hos ekstremiteter. Systoliske indekser økes hovedsakelig, patologien fortsetter relativt gunstig, varigheten av hypertensive krisen svinger innen 1-5 timer.

Patogenesen av den hypertensive krisen, som forekommer i en hovent form, er karakterisert ved en gradvis økning av symptomer. Pasienten har hevelse i ansikt, lemmer, hudbleg, bekymret for generell svakhet, døsighet. Det er en økning i nivået på systoliske og diastoliske verdier. Tilstanden fører til brudd på hjerne-, hjertesirkulasjon, hjerneslag og infarkt. Hvor lenge den hypertensive krisen i edematisk form varer, avhenger av tidspunktet for medisinsk behandling. Den gjennomsnittlige symptomatologien kan observeres fra 2 til 24 timer, prognosen er relativt gunstig.

Mye sjeldnere enn resten er det en konvulsiv hypertensive krise. Dens kurs manifesteres av besvimelse, tonisk og klonisk kramper. Kliniske symptomer utvikler seg innen få timer og varer i gjennomsnitt opptil 2-3 dager. Denne form for patologi fører til intracerebral blødning, forårsaker hypertensive encefalopati, parese, koma og til og med død. Etter at krisen er gått, er pasienten i en disorientert tilstand i noen tid, husker ikke hva som skjedde med ham.

Egenskaper av cerebral form av krisen

Patologi utvikler seg raskt innen 2 timer, ledsaget av et brudd på cerebral sirkulasjon. Følgende former for patologi er preget av graden av hemodynamiske lidelser:

 • hypokinetisk;
 • hyperkinetisk;
 • eukinetic.

Med hyperkinetisk form økes systoliske verdier på skalaen av tonometeren (over 180-200 mm Hg) overveiende. Pasienter noterer seg en plutselig forverring i helse, hodepine, bankende smerter, rødme i huden, kvalme, oppkast, tinnitus, flyr moter for øynene. Ved første fase av hypertensiv sykdom klager pasientene på økt svetting, følelse av varme, hyppig vannlating, takykardi.

Hypokinetisk krise utvikler seg mot en bakgrunn av langvarig arteriell hypertensjon. Symptomene vokser sakte, det diastoliske trykket stiger, det er en forstyrrelse i retningen i rommet, pasientene er svake, stadig vil sove, klage på muskel svakhet, hevelse i ansiktet, forsinkelse i vannlating. Når EKG utføres, er det endringer i intraventrikulær ledning av hjertet, en nedgang i ST.

Eukinetisk krise angir fremgang raskt, forårsaket en økning i systolisk og diastolisk trykk, kan føre til hjertesvikt og / eller lungeødem. Jo lengre angrepet varer, jo strengere følger det.

Hvordan er angrepet av angrepet manifestert, og hvor lenge vil det vare, avhenger av form av patologi, varigheten av hypertensjonen, tidligere terapi, tilstedeværelsen av eksterne provokerende faktorer.

årsaker

Hovedårsaken til utviklingen av hypertensive krise anses med rette å være arteriell hypertensjon i forskjellige stadier. Pasientene har en vedvarende økning i blodtrykket - nivået er 140/90 mm Hg. Art. og høyere.

Endogene årsaker til krisen staten:

 • kroniske sykdommer, nyretumorer;
 • meningitt;
 • forgiftning;
 • adenom i prostata;
 • sykdommer i det endokrine systemet;
 • koronar insuffisiens;
 • sykdommer i sentralnervesystemet;
 • forstyrrelser av hormonell bakgrunn på et climacterium hos kvinner.

Provoke et angrep kan være alvorlig stress, tretthet, tung fysisk anstrengelse, alkoholforgiftning, feilaktig inntak av antihypertensive stoffer, overdreven inntak av salt, endring av klimatiske forhold. Symptomer på hypertensiv krise vises mot bakgrunn av en økning i det totale volumet sirkulerende blod, brudd på regional blodsirkulasjon i målorganer, innsnevring og hypertensjon av blodkar.

Diagnostikk av patologi

Hva er den hypertensive krisen, forklarer kardiologen, diagnosen er etablert basert på kliniske symptomer, undersøkelsesresultater, laboratorium, instrumentelle studier. Pasienten måles ved trykk med en tonometer, med HA-verdier over 140/90 mm Hg. Art. Data registreres hvert 15. minutt.

Diagnose av hypertensiv krise utføres ved hjelp av et elektrokardiogram, undersøkelsen vurderer hjertets tilstand, kontrollerer tilstedeværelsen av komplikasjoner (infarkt), og avslører brudd på arbeidet i muskelorganet i tide. Pasienter viser symptomer på bradykardi (hjertebank), takykardi (økt hjertefrekvens), ekstrasystol, hard pust og våt hvesning i lungene. Separate anfall vurderes, forårsaket av avskaffelse av antihypertensive stoffer (p-blokkere, Klondid).

Diagnosen av hypertensiv krise er etablert av en kardiolog, nevropatolog. Du kan trenge ekstra råd fra en endokrinolog, onkolog, nevrolog.

Generelt, samt biokjemisk analyse av urin og blod er tatt for å oppdage tegn på inflammatorisk prosess i nyrene, diagnose av andre systemiske sykdommer. Serum inneholder høye nivåer av kolesterol med lav tetthet, triglyserider, kreatinin, urea. I urinen vises protein, en lav spesifisitet i urinen. Pasienter som lider av diabetes, kontrollerer blodsukkernivået.

For å bekrefte eller motbevise den hypertensive krisen, bør diagnosen inkludere ultralydundersøkelse av bukhulen, ekkokardiografi, elektrokardiografi, overvåking av blodtrykk av Holter. Differensiere cerebral sirkulasjon, diencephalic og kriser ved feokromocytom (nyre tumor).

Metoder for terapi

Når de første tegnene på hypertensiv krise oppstår, må pasienten ta medisiner som reduserer trykket, som han ble foreskrevet. Personen skal ligge halvveis med et hevet hode. Det anbefales ikke å bruke mye væske hvis kvalme er forstyrret, siden en gagrefleks forårsaker en økning i blodtrykket. Det er nødvendig å løsne porten, ta av pasientens tette klær, sørg for fred, ventiler rommet og ring en ambulanse.

Behandling for hypertensive kriser avhenger av skjemaet, alvorlighetsgraden av patologien, hvor mye tid har gått siden angrepet startet. Med ukomplisert HA påvirkes ikke indre organer, pasienten er utstyrt med medisinsk behandling, det er ikke nødvendig med sykehusinnleggelse.

Med edematøs og konvulsiv form blir pasienten plassert på et sykehus og får intensiv omsorg. Fullstendig kurere hypertensjon kan ikke, så kriser kan regelmessig gjenta seg.

For å redusere blodtrykk, er sedativer, vasodilatorer, diuretika, antipsykotika foreskrevet. Hvis årsaken til angrepet er stress, overarbeid, er det nødvendig å ta beroligende, prøv å unngå kontakt med ubehagelige mennesker. Det er nødvendig å begrense mengden av bordssalt under matlaging, for å avbryte tung fysisk anstrengelse.

Legemidler som brukes til hypertensiv krise:

 • kalsiumantagonister - Corinfar, Verapamil;
 • vasodilatatorer - Nitroglyserin, Cardix;
 • p-adrenoblokere - anaprilin, atenolol;
 • ACE-hemmere - Captopril, Lysinopril;
 • diuretika - Furosemid, Lasix;
 • Neuroleptika - Aminazin, Aripiprazol;
 • beroligende midler - Valerian, Barbovale.

En god terapeutisk effekt er dropp av Clofelin med en langsom trickle i 30 minutter, noe som gir en uttalt hypotensiv effekt. Når hjerne- eller kransløpssirkulasjonen forstyrres, bidrar infusjoner av Droperidol, glukoseoppløsning, natriumklorid, manipulasjon til en rask forbedring i trivsel og stabilisering av blodtrykksindikatorer.

Profylakse inkluderer kontinuerlig overvåking av blodtrykk, rettidig diagnose av hypertensive krisen og levering av medisinsk behandling, riktig dosering av medisiner foreskrevet av legen, avvisning av dårlige vaner.

Hva er hypertensive krisen: årsakene, symptomene og de grunnleggende tilnærmingene til behandlingen

Problemer med arteriell press - et fenomen ganske vanlig blant eldre og blant unge.

Generelt, forhøyede indikatorer snakker om hypertensjon. Og hun kan gå til scenen av forverring, som kalles hypertensive krisen (GK).

Denne tilstanden er preget av en plutselig økning i trykk til meget høye verdier. I tillegg kan krisen utvikle seg i andre sykdommer.

Hva er dette?

Krisen oppstår oftest hos pasienter med diagnose av hypertensjon.

Krisen er preget av en markant økning i blodtrykket til 220/120 mmHg eller mer.

Denne tilstanden kan føre til alvorlige komplikasjoner, fordi når det manifesterer sentralnervesystemet, lider store kar og hjerte, neurovegetative sykdommer. Krisen er diagnostisert hos 1% av hypertensive pasienter, hovedsakelig pasienter med ondartet sykdomsforløp og kvinner i overgangsalderen.

Årsaker og patogenese

Blant hovedårsakene til HAs utbrudd er hypertensiv sykdom.

Men krisen kan utvikle seg og med sekundær hypertensjon, som oppstår på grunn av:

 • slag;
 • alkoholisme;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • craniocerebral skader;
 • nyresykdom;
 • hypertyreose;
 • pyelonefritt;
 • hormonell ubalanse;
 • kronisk nyresvikt;
 • diabetes mellitus;
 • glomerulonefritt;
 • aterosklerose av aorta
 • nephropati av gravide kvinner;
 • systemisk lupus erythematosus.

Blant de faktorene som bidrar til manifestasjon av kriser, kan vi skille slik:

 • stillesittende livsstil;
 • koronar arteriesykdom;
 • hyppig stress;
 • feokromocytom;
 • prostata adenom;
 • fedme;
 • menopause;
 • diabetes mellitus;
 • misbruk av koffein;
 • ryggsmerter;
 • depresjon;
 • overdreven bruk av væske eller salt
 • mangel på søvn;
 • endring i klimatiske forhold, værendringer;
 • en overdose av visse stoffer.

Patogenesen av HA er forskjellig for forskjellige patologiske forhold. Ved hypertensive sykdommer blir neurohumoral kontroll av endringer i vaskulær tone forstyrret, og sympatiske effekter på blodsirkulasjonen blir aktivert.

Plutselig økning i arteriolens tone fører til en patologisk økning i blodtrykket, noe som i sin tur skaper en ekstra byrde på mekanismer for regulering av perifer blodstrøm.

Med feokromocytom oppstår en krise som følge av en økning i innholdet av katekolaminer i blodet.

Primær hyperaldosteronisme er ledsaget av en økning i sekretjonen av aldosteron, noe som fører til en økning i perifer vaskulær resistens på grunn av overdreven utskillelse av kalium i urinen. I den akutte form av glomerulonephritis skyldes krisen en nedgang i nyrefiltrasjon og hypervolemi.

klassifisering

Avhengig av klassifiseringen av den hypertensive krisen, bestemmer du taktikken for sin oppførsel. Det er to hovedtyper - det er livstruende og ukritisk.

I den første varianten er det nødvendig å senke trykket på kort tid, dette er nødvendig for å eliminere eller minimere skade på organer, for å hindre hjerneslag og hjerteinfarkt, hjerte- og nyreinsuffisiens. Ikke-kritiske tilfeller krever også å senke blodtrykket, men ikke i en slik hastende rekkefølge, da dette ikke medfører akutt skade på kroppen.

I livstruende HA er følgende konsekvenser mulige:

 • akutt myokardinfarkt;
 • subaraknoid blødning;
 • venstre ventrikulær svikt i akutt form;
 • intracerebral blødning;
 • ødem i lungene;
 • ustabil angina;
 • akutt hypertensiv encefalopati.

Med en ukritisk hypertensive krise er følgende konsekvenser mulige:

 • omfattende brannsår;
 • ondartet hypertensjon uten akutte komplikasjoner;
 • krise i sklerodermi;
 • alvorlig arteriell hypertensjon uten akutte komplikasjoner;
 • akutt glomerulonephritis.

Det er også andre typer hypertensive kriser.

På mekanismen for trykkøkning:

 • hyperkinetisk (øker systolisk trykk):
 • eukinetikk (skarp økning i systolisk og diastolisk trykk):
 • Hypokinetisk (fortrinnsvis diastolisk trykk økes).

Ved reversibilitet av symptomer:

 • komplisert av. Det kan være cerebralt, vaskulært, hjerte, oftalmologisk og nyre (dette HA påvirker målorganene, fører til et slag, hematuri, ødem i hjernen, etc.);
 • ukomplisert.

I følge det rådende kliniske syndromet:

Symptomer og hvordan å gjenkjenne

Bivirkningskodeksen har sine egne særegenheter av flyt, slik det kan bestemmes, nemlig:

 • plutselig angst;
 • oppkast;
 • takykardi;
 • kald og klebrig svette;
 • rødhet i ansiktet;
 • kulderystelser, skjelving av lemmer;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • hevelse;
 • alvorlig hodepine;
 • støy i ørene;
 • en kraftig økning i trykket;
 • svimmelhet;
 • sysende smerte i hjertet;
 • økt kroppstemperatur;
 • svakhet.

diagnostikk

For diagnostisering av HA utføres følgende studier:

For å vurdere alvorlighetsgraden av krisen, kardiologer, nevrologer og oftalmologer er involvert. Trykk måles hvert 15. minutt, først på to hender, så bare på det der indikatorene er høyere.

behandling

Avhengig av opprinnelse og type krise, er ulike terapimetoder valgt. Hospitalisering er nødvendig for gjentatt og ikke-okklusiv GC.

For å velge den mest effektive behandlingsmetoden, er det nødvendig med ytterligere studier for å avklare arten av hypertensjon.

Ved en kritisk økning i nivået av blodtrykk, må pasienten gi sengestil og fullstendig hvile, og han må også holde seg til et spesielt diett. Når krisen blir lettet, er det nødvendig med øyeblikkelig medisinsk behandling, det er nødvendig å senke blodtrykksnivået, beskytte målorganene og stabilisere det vaskulære systemet.

For den mest effektive senking av blodtrykksnivået i en ukomplisert krise er kalsiumkanalblokkere, ACE-hemmere, vasodilatorer, imidazolinreceptoragonister og andre legemiddelgrupper nødvendig.

Med en reduksjon i parametrene til tonometeren er det viktig å overvåke mykheten, for eksempel for å hindre at den faller i den første timen som er høyere enn 25% av den opprinnelige verdien.

Hvis du ikke overholder denne tilstanden, kan du oppleve ulike akutte vaskulære komplikasjoner.

Metoder for behandling av HA isolert, slik som:

 • oksygenbehandling;
 • Innføring av ulike medisiner: diuretika, analgetika, antikonvulsiva midler, antiemetika, antianginal og antiarytmiske legemidler.

Førstehjelp

Før pasienten foreskrives bruk av sterke legemidler rettet mot behandling av HA, vil det være behov for hjelp for å kvitte seg med slike psykiske lidelser som en følelse av frykt og angst.

For å takle indre ubehag, kan du bruke en tinktur av valerian, motherwort eller corvalol.

Det er like viktig å sikre at luften strømmer inn i rommet, og legg pasienten i seng eller sitte på stolen.

Rutinemessig behandling

Det finnes en rekke grunnleggende regler for behandling av hypertensjon for å hindre en krise:

 • når det behandles med ikke-medisinske prosedyrer, kan det ikke avbrytes i lang tid;
 • bruk av antihypertensive stoffer er alltid nødvendig;
 • For å forhindre en kraftig økning i blodtrykk i daggrytene må du ta medisiner for å behandle hypertensiv sykdom ved langvarig virkning;
 • i forbindelse med narkotikabehandling bør ikke-medikamentkorrigering av trykknivået utføres;
 • Ved høyt arterielt trykk er det svært viktig å ikke redusere det kraftig, det må gjøres gradvis.

Konsekvenser og komplikasjoner

Ved tilstrekkelig høye indekser av arterielt trykk forekommer den negative virkningen på forskjellige organer. Oftest i lesjonene er karene og hjertet.

Andre komplikasjoner forekommer også: blodsirkulasjonsforstyrrelser, noe som kan forverre blodtilførselen til hjernen. Ved hypertensive angrep er de mest sårbare organene leveren og nyrene.

De mest alvorlige og vanlige komplikasjonene etter HA er:

 • Parkinsons sykdom;
 • lammelse;
 • akutt nyresvikt
 • ødem i lungene og hjernen;
 • encefalopati;
 • hjerteinfarkt;
 • kronisk kardiovaskulær svikt;
 • slag;
 • senking av intelligens;
 • ulike synsforstyrrelser;
 • lever dysfunksjon;
 • tromboembolisme av lungearteriene;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • aorta aneurisme.

De enklere konsekvensene av kriser inkluderer:

 • systemisk svimmelhet;
 • konstant hodepine.

Prognose og forebygging

Siden krisen er en komplikasjon av essensiell hypertensjon, bør forebygging bestå av konstant overvåking og korreksjon av blodtrykk på en rekke måter.

For å sikre at blodtrykksverdiene ikke var høye, er det nødvendig:

 • følg massen av kroppen din og hindre den i å øke;
 • å forlate slike skadelige vaner som røyking og alkohol;
 • unngå stressende situasjoner, og begrense fysiske og psyko-emosjonelle belastninger;
 • Minimal bruk av salt, fett og stekt mat, følg hele tiden dietten.
 • Ikke forlat legemidlene som er foreskrevet av legen, hvis virkning er rettet mot hypertensjonen.
 • konstant overvåke ved hjelp av en tonometer bak indikatoren for nivået av arteriell trykk;
 • en gang i året å gjennomgå en kontroll med en terapeut og en kardiolog.

Behandling i Moskva

Nesten i alle tilfeller behandles HA hjemme, men det er tilfeller når det er ulike komplikasjoner, som ikke kan gå uten sykehusinnleggelse. Behandling på sykehuset utføres i avdeling for generell terapi, eller i kardiologi.

Liste over prosedyrer og kostnader i Moskva:

 • daglig overvåking av blodtrykksindikatorer - fra 3000 rubler;
 • konsultasjon av øyeleggen - fra 2100 rubler;
 • daglig EKG-overvåking - 3000 rubler;
 • konsultasjon av endokrinologen - fra 1980-rubler;
 • elektrokardiografi med dekoding - fra 1350 rubler;
 • konsultasjon av en nevrolog - fra 2000 rubler;
 • ultralydsundersøkelse av nyrearteriene - fra 2300 rubler;
 • konsultasjon av en kardiolog - 1980-rubler;
 • ultralyd undersøkelse av binyrene - fra 1000 rubler;
 • konsultasjon av nevrolog - fra 2200 rubler;
 • UZDG av nyreskip - fra 1800 rubler;
 • konsultasjon girudoterapevta - fra 1500 rubler.

Beslektede videoer

Om symptomene og førstehjelpen i CC i videoen:

Hypertensiv krise er en komplikasjon av arteriell hypertensjon. Dette er en av de vanligste årsakene til manifestasjonen. Forverring varer fra en til flere timer. Hovedsymptomet er et sterkt trykk i press. Uten skikkelig behandling kan den akutte form av krisen føre til alvorlige konsekvenser.

Hvordan slå HYPERTENSION hjemme?

For å bli kvitt hypertensjon og rense blodårene, trenger du.

Hypertensiv krise

Den hypertensive krisen er en akutt tilstand som skyldes overdreven høyt blodtrykk og som manifesteres av et bilde med klinikken for lesjonen av et bestemt målorgan. Når det er nødvendig å raskt redusere blodtrykket for å forhindre skade på tredjepartsorganer. En slik patologisk tilstand er en av de vanligste årsakene til medisinske ambulanser som er vanlige for å ringe en bil. I Vest-Europa de siste tjue årene har det vært en reduksjon i forekomsten av hypertensiv krise hos pasienter med hypertensjon. Dette skyldes forbedringen i behandlingen av arteriell hypertensjon og veksten av rettidig diagnose av denne sykdommen.

Hypertensive årsak krise

Årsaken til kriser i hypertensiv sykdom er forskjellig. Hypertensive kriser finner sted i nærvær av utvikling av høyt blodtrykk hvilken som helst opprinnelse (hypertensiv sykdom og symptomatisk hypertensjon i forskjellige typer), men også med hurtig avbrytelse av stoffer som senker blodtrykket (antihypertensive midler). Denne tilstanden kalles også "uttakssyndrom".

Årsakene som bidrar til fremveksten av hypertensive kriser:

Hypertensiv krise med feokromocytom er en konsekvens av økte katecholaminer i blodet. Det forekommer også med akutt glomerulonephritis.

Når Cohn syndrom aldosteron hypersekresjon oppstår, noe som fører til øket utskillelse av kalium og fremmer omfordeling i legemet av elektrolytt, og dermed føre til akkumulering av natrium og en økning i perifer vaskulær motstand etterhvert.

av og til hypertensive krise utvikler seg på grunn av mekanismen for refleksresponsen som respons på mangel på oksygen (hypoksi) eller hjernens iskemi (ganglionblokkere, bruk av sympatomimetika og avskaffelse av hypotensive stoffer).

Risikoen for hypertensive kriser er tilstede ved akutt skade på visse målorganer. Disorders av regional blodsirkulasjon oppdages i form av akutt encefalopati av hypertensiv, akutt koronarinsuffisiens, hjerneslag og akutt hjerteinsuffisiens. Skader på målorganer oppstår både på toppen av krisen, og på grunn av en kraftig reduksjon av arterielt trykk, spesielt hos eldre.

Identifiser de tre mekanismene for utvikling av hypertensive krisen:
- Økt blodtrykk med overdreven respons av vasokonstriktor cerebral fartøy;
- brudd på hjernens lokale sirkulasjon
Hypotoniske kriser.

Hypertensive krisesituasjoner

De viktigste symptom på en krise med hyperton er en kraftig økning i blodtrykket, som manifesterer betydelig økning i sirkulasjon av hjerne og nyre, på grunn av noe som i vesentlig grad øker risikoen for alvorlige komplikasjoner av kardiovaskulær (myokardialt infarkt, hjerneslag, blødning, subaraknoid, aorta-aneurisme dissekere, akutt nyresvikt, lungeødem, akutt koronar insuffisiens, etc.).

Utviklingen av den hypertensive krisen manifesterer seg: nervøs spenning, angst, angst, hyppig hjertebank, kald svette, følelse av mangel på luft, hevelse av hender, døsighet, ansiktsrødhet.

På grunn av nedsatt cerebral sirkulasjon, oppstår kvalme, svimmelhet, oppkast og synshemming.
Symptomer i hypertensive kriser er svært varierte. Likevel, den hyppigste symptomet, som forekommer i de tidlige stadier i utviklingen av kriser, det er en hodepine, som også kan være ledsaget av oppkast, kvalme, svimmelhet, tinnitus. Denne hodepinen blir som regel forverret av nysing, bevegelse av hode, avføring. Videre er det også ledsaget av smerter i øynene med øyebevegelser og fotofobi.

Når en ondartet sving oppstår i utviklingen av hypertensjon, oppstår hodepine på grunn av en signifikant økning i arterielt trykk og intrakranielt trykk, cerebralt ødem og ledsages av kvalme, nedsatt syn.
Også en annen vanlig manifestasjon av hypertensive kriser er svimmelhet - mens det ser ut til at de omkringliggende gjenstandene, som det var, "spin". Det er to typer svimmelhet: 1) Svimmelhet, som oppstår og intensiverer med endringer i hodeposisjonene, 2) Svimmelhet, som opptrer uavhengig av hodeposisjonen, og som ikke er ledsaget av en følelse av bevegelse.

Hjelp med hypertensiv krise

Førstehjelp for hypertensiv krise:

Avhengig av kompleksiteten til pasientens tilstand, må du ringe en ambulanse.

Sett pasienten i en semi-sittende stilling (for eksempel i en stol), gi fred, legg en liten pute under hodet.

En person som lider av arteriell hypertensjon bør snakke med legen på forhånd om hvilke medisiner han bør ta for å stoppe hypertensive krisen. Som regel kan det være Kapoten (½-1 tablett under tungen til fullstendig resorpsjon) eller Corinfar (1 tablett under tungen til fullstendig resorpsjon).

Det er ikke overflødig å ta en beroligende middel (Valocordin, Corvalol).

Det er nødvendig å registrere verdiene av arterielt trykk og pulsfrekvens. Du kan ikke la pasienten være uten tilsyn. Følgende medisinske råd vil bli gitt til pasienten av legen som ankom.

Hvis den hypertensive krisen ikke kan stoppes eller det er komplikasjoner av det, eller det oppstod for første gang, trenger en slik pasient akutt sykehusinnleggelse i et kardiologisk sykehus.

Når hypertensive krisen oftest brukes:

- Klonidin (et middel for å senke blodtrykket) oralt 0,2 mg, deretter 0,1 mg hver time til trykket faller; ved intravenøs dryppmetode, 1 ml 0,01% i 10 ml 0,9% natriumklorid.

- Nifedipin (kalsiumkanalblokker, dilaterer koronar og perifere kar, og slipper også glatte muskler) med 5, 10 mg i Tabell. danner tugg, og legg deretter under tungen eller svelg; med forsiktighet i hypertensiv encefalopati, hjertesvikt med lungeødem, ødem i optisk nerveplate.

- Natriumnitroprussid (vasodilator) intravenøst ​​i dråpeform i en dose på 0,25 til 10 mg / kg per minutt etter doseringen blir øket til 0,5 mg / kg per minutt hvert 5. minutt. Det vil også være aktuelt samtidig utvikle hypertensiv encefalopati, nyresvikt, når dissekere aortaaneurisme. Hvis det ikke er uttalt effekt innen 10 minutter etter at maksimal dose er nådd, avbrytes administreringen.

- Diazoksyd (direkte vasodilator) 50 mg-150 mg intravenøst ​​med bolus i 10-30 sekunder eller langsom administrering av 15 mg-30 mg per minutt i 20-30 minutter. Det kan være bivirkninger, for eksempel: takykardi, arteriell hypertensjon, kvalme, angina pectoris, hevelse, oppkast.

- Captopril (ACE-hemmer) 25-50 mg per språklig.

- Labetalol (beta-adrenoblokker) 20-80 mg intravenøst ​​med bolus hver 10-15 minutter eller dråpe metode 50-300 mg ved 0,5-2 mg per minutt. Anbefales for encefalopati, nyresvikt.

- Fentolamin (alpha-adrenoblocker) 5-15 mg er en gang intravenøst ​​striated ved hypertensive kriser, som er forbundet med feokromocytom.

- enalapril (ACE-hemmer) intravenøs bolus i løpet av 5 minutter hver 6. time i en dose på 0,625-1,25 mg, som ble fortynnet med 50 ml 5% glukoseløsning eller fysiologisk saltoppløsning; med hypertensive kriser hos pasienter med forverring av iskemisk hjertesykdom, encefalopati, kronisk kongestiv hjertesvikt.

Lindre en hypertensiv krise ovenfor angitte legemidlene kan anvendes i kombinasjon med hverandre eller i kombinasjon med andre antihypertensive midler, spesielt betablokkere og diuretika.

Hypertensiv krisebehandling

Med en hypertensive krise med komplikasjoner kan enhver forsinkelse i behandlingen føre til irreversible konsekvenser. Pasienten er innlagt på intensivavdelingen og begynner umiddelbart å administrere intravenøst ​​ett av følgende legemidler.

Legemidler til intravenøs administrering i hypertensive kompliserte kriser

Hypertensive krise nødhjelp

Ved hypertensive kriser er akutt behandling forsynt med sikte på å redusere arteriell blodtrykk hos en person så snart som mulig, ellers kan irreversibel skade på indre organer ikke unngås.

Derfor er bruken av disse stoffene lurt å alltid ha på hånden i tilfelle behov kopping hypertensive krise når presserende tilstand eller Corinfar eller hette, med den øvre (systolisk trykk, arterial 200 mmHg Alternativt Klonidin sublingually effekten kommer en halv time senere når blodtrykket... redusert med tjuefem prosent, så er det ikke nødvendig å redusere det raskere. Ovenstående tiltak vil være tilstrekkelig, men hvis pasientens tilstand ved bruk av disse stoffene Hvis behandlingen er tidlig for legen, og samtalen av akuttmedisinsk behandling i en hypertensive krise vil muliggjøre effektiv behandling og unngå uopprettelige konsekvenser.

Å ringe på telefon 03 for å ringe til en brigade av akuttmedisinsk omsorg, er det nødvendig å formulere (tydelig) dispatcheren symptomene på pasienten og indeksene av hans arterielle trykk. I utgangspunktet kan sykehusinnleggelse unngås, forutsatt at den hypertensive krisen i pasienten ikke er komplisert av skader på indre organer. Men du må også være forberedt på at sykehusinnleggelse kan være nødvendig hvis hypertensive krisen først oppstod.

Før ankomst av en ambulanse trenger du:

En pasient med et angrep av hypertensiv krise i sengen bør være polstret med noen ekstra puter, og dermed gi ham en semi-sittende stilling i kroppen. Dette svært viktige tiltaket er nødvendig for å forebygge kvelning eller arbeidet med å puste, og det kan ofte oppstå under hypertensive kriser.

I tilfelle en person allerede er i ambulant behandling for hypertensjon, må han nødvendigvis ta en dose (ekstraordinær) av sitt hypotensive stoff. Legemiddelpreparatet vil fungere bedre på den beste måten, hvis du tar det sublinguelt, så å si, resorpsjon under tungen.

Det er nødvendig å redusere blodtrykket med 30 mm. kvikksølvkolonne i en halv time og 50 mm. Kvikksølvkolonnen i en time fra det første blodtrykket. Når det var mulig å oppnå en god senkning, bør det ikke være å ta ytterligere metoder for å senke blodtrykket. Det er også farlig å "slå ned" blodtrykket til normale verdier, fordi dette kan føre til sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, noen ganger irreversible.

Du kan også ta beroligende medisiner, for eksempel Valocardin, for å oppnå normalisering av pasientens opphissede psyko-emosjonelle tilstand, hjelpe ham å bli kvitt frykt, panikk og angst.

En person med hypertensiv krise før legen kommer skal ikke ta alle slags medisiner uten akutt behov. Dette er en ekstremt uberettiget risiko. Det vil være mer riktig å vente på ankomsten av en ambulansebrigade, som vil velge det mest passende stoffet og kunne injisere det. Samme lag av leger kan om nødvendig bestemme sykehusinnleggelse av pasienten på sykehuset eller ta en avgjørelse om sin behandling utenfor pasienten, det er hjemme. Etter at lindringen av den hypertensive krisen er gjort, er det nødvendig å konsultere en kardiolog eller terapeut slik at han kan velge det beste antihypertensive stoffet for tilstrekkelig behandling av hypertensjon.

Etter en hypertensive krise

Konsekvensene av en hypertensive krise kan være veldig forferdelig. Det kan være irreversible endringer i indre organer og systemer, som i fremtiden nødvendigvis vil påvirke pasientens livskvalitet. Ved normal levetid, i fremtiden etter et angrep av en hypertensive krise, er det nødvendig å observere forebygging.

Forebygging av hypertensive kriser er en obligatorisk kompleks øvelse, den inkluderer følgende:

1. Kontinuerlig overvåkning av blodtrykket. Det bør tas som en regel, uavhengig av den generelle helsetilstand, for å måle blodtrykket flere ganger om dagen.

2. Ta medisiner for å senke blodtrykket, utpekt av behandlingslegen, for livet. Hvis du ty til en slik behandling, så vel som en gang i måneden, ikke glem å besøke legen din, kan hypertensive kriser i de fleste tilfeller forhindres.

3. Hvis nødvendig, prøv å unngå alle stressende situasjoner. For å gjøre dette kan du også ty til noen psykoterapeutiske teknikker (for eksempel hypnose eller autogen trening). Det er nødvendig å inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine.

4. Det er helt nødvendig å utelukke nikotin og alkohol fra livsstilen. Det er under deres overgrep at det oppstår en skarp og vedvarende spasmer i blodårene, og konsekvensene av dette kan være veldig tragiske.

5. Det er nødvendig å kontrollere vekten nøyaktig, fordi pasienter med overvekt som regel har forhøyet sukkernivå i blodet, som når hypertensiv krise er truet med alvorlige komplikasjoner.

6. Næringsdiett for hypertensive kriser bør også justeres. Koking salt er strengt forbudt å bruke, siden det er i det som natrium, som beholder vann i kroppen. Medisinske preparater for hypertensiv krysse produserer den mest effektive effekten dersom kostholdet er saltfritt når hypertensive. Derfor er det viktig å følge et tilstrekkelig, rasjonelt kosthold i en hypertensive krise.

Forebygging av hypertensiv krise på den obligatoriske måten er ikke nødvendig uten kontroll over mengden flytende drukket. Fordi blodtrykk under hypertensiv hypertensjon er overdreven, bør væsker ikke drikke mer enn en og en halv liter per dag. Drikker som inneholder natrium bør utelukkes helt. Kosthold i hypertensive kriser bør utnevnes av den behandlende legen, i beste fall en ernæringsfysiolog.

Gjenoppretting etter hypertensive krisen er gjort i rekkefølge obligatorisk, og i henhold til det enkelte program for hver enkelt pasient.

Hvis pasienten allerede er på en stabil sengestil, begynner de å gjennomføre fysiske aktiviteter som rehabiliterer, som er utformet for å løse følgende oppgaver:

- balansering av pasientens nevropsykiske tilstand

- Ikke en skarp vesen til den fysiske stressen i menneskekroppen;

- senke fartøyene med tonus

- Forbedring av kvaliteten på kardiovaskulærsystemet

Gjenoppretting etter en hypertensive krise har nødvendigvis inkludert individuelle og gruppe studier i medisinsk og fysisk kultur.

Hypertensiv krise

Hypertensiv krise - den tilstand, fulgt av en plutselig økning i blodtrykket kritisk, mot hvilke kan neurovegetative forstyrrelser, cerebral hemodynamikk, utvikling av akutt hjertesvikt. Hypertensiv krise oppstår med hodepine, støy i ørene og hodet, kvalme og oppkast, tåkesyn, svetting, forvirring, sanseforstyrrelser og termoregulering, takykardi, forstyrrelser i hjertet, og så videre. D. Diagnostisering av hypertensiv krise er basert på blodtrykket, kliniske manifestasjoner, auskultasjonsdata, EKG. Tiltak for lindring av hypertensiv krise omfatter sengeleie, gradvis, kontrollert senking av blodtrykket med medisiner (kalsium-antagonister, ACE-hemmere, vasodilatorer, diuretika og lignende. D.).

Hypertensiv krise

Den hypertensive krisen betraktes som kardiologi som en nødsituasjon som oppstår med et plutselig, individuelt overdreven hopp i blodtrykk (systolisk og diastolisk). Den hypertensive krisen utvikler hos ca 1% av pasientene med hypertensjon. Hypertensive krisen kan vare fra noen timer til flere dager, og fører ikke bare til utseendet forbigående neurovegetative lidelser, men også forstyrrelser av cerebral, koronar og renal blodstrøm.

Når hypertensiv krise øker betydelig risikoen for alvorlige livstruende komplikasjoner (slag, subarachnoidal blødning, hjerteinfarkt, ruptur av en aneurisme i aorta, lungeødem, akutt nyresvikt, etc.). I dette tilfellet kan skade på målorganer utvikles både i hypertensive krisehøyde og med en rask reduksjon av blodtrykket.

Årsaker og patogenese av hypertensive kriser

Vanligvis utvikler hypertensive krisen mot bakgrunnen av sykdommer som oppstår med hypertensjon, men det kan også forekomme uten en tidligere vedvarende økning i blodtrykket.

Hypertensive kriser forekommer hos ca 30% av pasientene med essensiell hypertensjon. Oftest forekommer de hos kvinner som opplever overgangsalder. Ofte hypertensiv krise kompliserer innenfor aterosklerotiske lesjoner i aorta og dens grener, nyresykdommer (glomerulonefritt, pyelonefritt, Nephroptosis), diabetisk nefropati, periarteritis nodosa, systemisk lupus erythematosus, nefropati gravid. Krizovoe for hypertensjon kan observeres i pheochromocytoma, Cushings sykdom, hyperaldosteronisme. Tilstrekkelig hyppig årsak hypertensive krise utfører såkalt "abstinenssyndrom" - raske seponerings antihypertensiva.

I nærvær av de ovennevnte forholdene utløse utvikling av hypertensiv krise kan følelsesmessig opphisselse meteorologiske forhold, hypotermi, fysisk aktivitet, alkoholmisbruk, overdrevent inntak av salt, elektrolytt (hypokalemi, hypernatremia).

Patogenesen av hypertensive kriser under ulike patologiske forhold er ikke det samme. I hjertet av den hypertensive krisen i hypertensjon er et brudd på neurohumoral kontroll av endringer i vaskulær tone og aktivering av sympatisk påvirkning på sirkulasjonssystemet. En kraftig økning i arteriolenes tone bidrar til en patologisk økning i blodtrykket, noe som skaper en ekstra byrde på mekanismer for regulering av perifer blodstrøm.

Hypertensiv krise i feokromocytom på grunn av økt nivå av katekolaminer i blodet. Ved akutt glomerulonefritt skal snakke om nyre (nedsatt filtrering) og extrarenale faktorer (hypervolemi), som forårsaker utvikling av en krise. I tilfelle av hyperaldosteronisme forhøyet aldosteronsekresjon ledsaget av omfordeling av elektrolytter i kroppen: en forsterket kalium-ekskresjon i urin og hypernatremia, som til slutt fører til øket perifer vaskulær motstand, etc...

Således, til tross for ulike årsaker, er de vanlige øyeblikkene i utviklingsmekanismen for ulike varianter av hypertensive kriser arteriell hypertensjon og dysregulering av vaskulær tone.

Klassifisering av hypertensive kriser

Hypertensive kriser er klassifisert etter flere prinsipper. Med tanke på mekanismene for økende blodtrykk, hyperkinetiske, hypokinetiske og eukinetiske typer hypertensive kriser utmerker seg. Hyperkinetiske kriser kjennetegnet ved en økning i hjertets minuttvolum under normalt eller redusert perifer vaskulær tone - i dette tilfellet er det en økning i systolisk trykk. Hypokinetisk mekanisme av krise assosiert med redusert blodsirkulasjon og kraftig økning i perifer vaskulær motstand som fører til en fordelaktig økning av diastoliske trykket. Eukinetic hypertensive kriser som er utviklet i løpet av normal blodsirkulasjon og øket perifer vaskulær tone, noe som medfører en kraftig økning i både systolisk og diastolisk blodtrykk.

På grunnlag av den er reversibel symptomer skille mellom ukomplisert og komplisert versjon av en hypertensiv krise. Sistnevnte si i tilfeller hvor hypertensiv krise ledsaget av en ende-organskade og tjener årsaken til hemorragisk eller iskemisk slag, encefalopati, cerebralt ødem, akutt koronart syndrom, hjertesvikt, delaminering aorta-aneurisme, akutt hjerteinfarkt, eklampsi, retinopati, hematuri, etc.. d. avhengig av plasseringen av komplikasjoner som er utviklet på bakgrunn av hypertensiv krise, den siste delt i hjerte-, cerebral, oftalmisk, renal og vaskulær.

I lys av det rådende kliniske syndrom er den neuro-vegetative, ødematiske og konvulsive form for hypertensive kriser skilt.

Symptomer på hypertensiv krise

Hypertensiv krise med utbredelsen av nevro-vegetative syndrom assosiert med en skarp betydelig frigjøring av adrenalin og vanligvis utvikler seg som et resultat av en stressende situasjon. Neuro-vegetativ krise er preget av nervøs, rastløs, nervøs oppførsel av pasienter. Det er økt svetting, rødme i ansiktet og halsen hud, tørr munn, skjelving på hendene. I løpet av denne formen for hypertensive krise ledsaget av en markant cerebrale symptomer: intens hodepine (diffuse eller lokalisert i occipital eller tinning), støy følelse i hodet, svimmelhet, kvalme og oppkast, synsforstyrrelser ( "slør", "flimrende fluer" foran øynene). Når den neuro-vegetative formen hypertensiv krise detektert takykardi, en preferensiell økning i det systoliske blodtrykket, en økning i pulstrykk. Mellom tillatelse hypertensiv krise bemerkes hyppig vannlating, der tildeles en øket mengde av lett inkontinens. Varigheten av hypertensive krisen er fra 1 til 5 timer; En trussel mot pasientens liv oppstår vanligvis ikke.

Salve eller vann-salt form av hypertensive krise er vanlig i overvektige kvinner. I hjertet av en krise er den ubalanse av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, regulatoriske system og renal blodgjennomstrømning, BCC og varighet vann-salt metabolisme. Pasienter med en puffy form av hypertensive kriser er undertrykt, apatisk, søvnig, dårlig orientert i miljøet og i tide. Ved ekstern undersøkelse blir oppmerksomhet lagt på hudens hud, ansiktets oppblåsthet, hevelse i øyelokkene og fingrene. Vanligvis er hypertensiv krise foran en reduksjon i diurese, muskel svakhet, uregelmessigheter i hjertearbeidet (ekstrasystoler). I ødematøse skjema hypertensiv krise markert ensartet økning i systolisk og diastolisk blodtrykk eller en minskning i pulstrykk som følge av den store økningen i det diastoliske trykket. Vann-salt hypertensiv krise kan vare fra flere timer til dager, og har også en relativt gunstig strøm.

Neuro-vegetative og edematøse former for hypertensiv krise er noen ganger ledsaget av nummenhet, en brennende følelse og sammentrekning av huden, en reduksjon i taktil og smertefølsomhet; i alvorlige tilfeller - forbigående hemiparese, diplopi, amaurose.

Den mest alvorlig forløp særegne konvulsiv form av hypertensiv krise (en akutt hypertensiv encefalopati), som utvikler seg i strid med reguleringen av tone av cerebrale arterioler i respons til en kraftig økning i det systemiske blodtrykk. Det resulterende ødem i hjernen kan vare opptil 2-3 dager. På høyden av den hypertensive krisen har pasienter klonisk og tonisk krampe, bevissthetstap. Noen ganger etter at angrepet er slutt, kan pasientene forbli ubevisst eller være disorientert; amnesi og forbigående amaurose er bevart. Kramper skjema hypertensive krise kan være komplisert Hjernehinne eller intracerebral blødning, parese, koma og død.

Diagnose av hypertensiv krise

Om hypertensive krise bør tenke på når heve blodtrykket over individuelle toleranse verdier i forhold til den plutselige utvikling, tilstedeværelse av hjertesymptomer, cerebral og vegetative karakter. En objektiv undersøkelse kan påvises takykardi eller bradykardi, hjertearytmi (vanligvis arrythmia), en slag forlengelse grenser i forhold sløvhet hjerte venstre auscultatory fenomener (galoppere, aksent eller splitting II tone av aorta, rales i lungene, vanskelig å puste et al.).

Arterialt trykk kan øke i forskjellige grader, som regel når hypertensiv krise er høyere enn 170 / 110-220 / 120 mm Hg. Art. BP måling utføres hvert 15. minutt: i utgangspunktet på begge hender, deretter på armen, hvor den er høyere. Ved registrering av et elektrokardiogram estimeres tilstedeværelsen av forstyrrelser av varm rytme og ledning, hypertrofi av venstre ventrikel, fokal endringer.

For implementering av differensialdiagnose og vurdering av alvorlighetsgraden av den hypertensive krisen, kan spesialister være involvert i undersøkelsen av pasienten: kardiolog, oftalmolog, nevrolog. Omfanget og hensiktsmessigheten av ytterligere diagnostiske studier (EchoCG, REG, EEG, 24-timers BP-overvåking) er etablert individuelt.

Behandling av hypertensive kriser

Hypertensive kriser av ulike typer og genese krever differensiert behandlingstaktikk. Indikasjoner for sykehusinnleggelse på sykehuset er ikke-herdbare hypertensive kriser, gjentatte kriser, behovet for tilleggsstudier med sikte på å avklare arten av hypertensjon.

Med en kritisk økning i blodtrykk, er pasienten sikret fullstendig hvile, sengestøtte, et spesielt kosthold. Det ledende stedet for behandling av hypertensiv krise tilhører akuttmedisin med sikte på å senke blodtrykket, stabilisere det vaskulære systemet og beskytte målorganer.

For å senke blodtrykket hos pasienter med hypertensive krise verdier som brukes for kalsiumkanalblokkere (nifedipin), vasodilatorer (natriumnitroprussid, diazoksid), ACE-hemmere (captopril, enalapril), B-blokkere (labetalol), imidazolin-reseptor-agonister (klonidin), etc. grupper preparater. Det er ekstremt viktig for å sikre en jevn og gradvis reduksjon i blodtrykk: 20-25% av grunnlinjen for den første time, i løpet av de neste 2-6 timer - til 160/100 mm Hg. Art. Ellers, hvis overdrevet hurtig reduksjon, kan utløse utvikling av akutte vaskulære ulykker.

Symptomatisk behandling av hypertensiv krise omfatter surstoff- tilførsel av hjerteglykosider, diuretika, anti-anginale, antiarytmiske, antiemetisk, angstdempende, analgetiske, antikonvulsive legemidler. Det anbefales å gjennomføre økter hirudotherapy forstyrrende inngrep (varmt fotbad, varmeflaske på føttene, sennep).

Mulige utfall av behandling av hypertensiv krise er:

 • forbedring av tilstanden (70%) - preget av en reduksjon i blodtrykket med 15-30% av den kritiske; redusere alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner. Det er ikke behov for sykehusinnleggelse; Utvalget av adekvat antihypertensive behandling i ambulant innstilling er nødvendig.
 • Progresjon av hypertensive krisen (15%) - manifesteres av økningen i symptomer og tillegg av komplikasjoner. Sykehusinnleggelse på sykehus er nødvendig.
 • ingen effekt av behandlingen - det er ingen dynamikk av blodtrykkssenking, kliniske manifestasjoner øker ikke, men stopper heller ikke. Det er nødvendig å endre stoffet eller sykehusinnleggelsen.
 • iatrogene komplikasjoner (10-20%) - skje ved kraftig eller for sterk reduksjon i blodtrykk (hypotensjon, kollaps), som forbinder de bivirkninger av medisiner (bronkospasme, bradykardi og andre.). Viser sykehusinnleggelse med henblikk på dynamisk observasjon eller intensivbehandling.

Prognose og forebygging av hypertensive kriser

Ved å gi rettidig og tilstrekkelig medisinsk behandling er prognosen for en hypertensive krise betinget gunstig. Dødsfall er forbundet med komplikasjoner som oppstår ved en kraftig økning i blodtrykk (slag, lungeødem, hjertesvikt, hjerteinfarkt, etc.).

For å hindre hypertensive kriser bør holde seg til den anbefalte antihypertensiv behandling, regelmessig overvåking av blodtrykk, begrense saltinntaket og fet mat, for å overvåke vekt, at opptak av alkohol og røyking, unngå stressende situasjoner, øke din fysiske aktivitet.

Med symptomatisk arteriell hypertensjon er det nødvendig å konsultere en smal spesialist - nevrolog, endokrinolog, nephrologist.

Les Mer Om Fartøyene