Hypertensiv krise: hva press og puls snakker om angrep av angrep?

Den hypertensive krisen er et av de største problemene i det 21. århundre. Det er en forverring av symptomene på hypertensjon.

Hovedårsaken som forårsaker det er vasospasm.

Hvis det ikke treffes presserende tiltak, kan det oppstå alvorlige komplikasjoner, så det er viktig å vite hvilket press som er kritisk i en hypertensiv krise, og hvordan man skal handle i en slik situasjon.

Hva er trykket med hypertensive krise?

Krisens varighet kan være fra en time til flere dager. Samtidig øker pasientens trykk betydelig.

Det er generelt akseptert at det under en forverring er mer enn 200/110 mm Hg. Dette er imidlertid en betinget indikator.

Konsekvensene av en forverring kan være utviklingen av indre sykdommer, øyeproblemer, og i noen tilfeller fører et trykkjokk til et slag.

Predisponerende faktorer

Trykket i hypertensiv krise kan skyldes ulike årsaker, men som regel er den sterke økningen avhengig av følgende faktorer:

 • fysisk eller emosjonell overstyring
 • problemer med det endokrine systemet;
 • stillesittende livsstil;
 • ikke-overholdelse av dietten foreskrevet av legen;
 • ryggsmerter;
 • disposisjon ved arv
 • hormonell svikt i kroppen;
 • forverring av kroniske sykdommer;
 • røyking, alkoholmisbruk;
 • plutselig endring av vær eller endring av tidssoner;
 • ukontrollert bruk av medisiner, samt en skarp avvisning av medisiner som reduserer blodtrykket.

symptomer

For å finne sykdommen i tide og takle det, må du vite symptomene på dette fenomenet. Med hypertensiv krise er puls alltid raskere og kan være over 90 slag per minutt.

For hypertensive angrep er følgende symptomer karakteristiske:

 1. en hodepine som oppstår nesten alltid. Det kan være konstant eller paroksysmal, konsentrere seg i templene eller dekke hele området av hodet. Vanligvis er dette symptomet forårsaket av et brudd på hjernens sirkulasjon;
 2. Forverring av syn er et annet viktig tegn på krisen. Det kan manifestere seg på forskjellige måter, fra fluer for øynene til midlertidig tap av syn;
 3. skjelving i kroppen;
 4. svimmelhet. En person kan føle seg lite ubehag eller miste balansen helt. Ofte er dette ledsaget av støy i ørene, kvalme og generell svakhet. Kombinasjonen av disse symptomene er et tegn på utvikling av cerebralt ødem;
 5. skinne i øynene, rødhet i huden, spesielt kinnene.

I tillegg klager pasienter i krisen ofte på hjerteproblemer. Disse kan være smerter av en prikkende natur eller hjertebank, kortpustethet, forstyrrelser i hjerteaktivitet. Ofte komprimerer smerten brystet, gir i venstre arm eller under skulderbladet.

Nødhjelp

I en krise måles blodtrykket i sittestilling. Bare hvis pasienten er veldig dårlig, kan du ta en liggende stilling. Under prosedyren kan du ikke snakke og flytte aktivt.

Før pasienten kommer, skal pasienten få en komfortabel, halv liggende stilling. Det er bedre å vippe hodet litt, dette vil føre til utstrømning av blod. Det er tilrådelig å feste noe kaldt på baksiden av hodet. Spise og drikke på dette tidspunktet er ikke nødvendig: det kan være oppkast, noe som vil øke blodtrykket ytterligere.

Det er nødvendig å sikre frisk luft inn i rommet der pasienten er: åpne et vindu eller et vindu. Alle støykilder, inkludert TV, må elimineres. Kaviar bør varmes ved å feste en flaske varmt vann eller en varmepute til dem. Et bad for føttene med varmt vann vil også hjelpe.

Bruken av folkemidlene for hypertensiv krise er ineffektiv. Tinkturer og urter det er fornuftig å bruke bare for forebyggende formål. For å avlaste en persons tilstand under en forverring, kan du gi medisinen som han vanligvis tar for å redusere trykk: Capoten, Captopril.

Legemidler som er beregnet for en kraftig reduksjon i trykk, passer ikke i dette tilfellet. For eksempel er det tillatt å ta Nitroglycerin i ekstreme tilfeller når et angrep er ledsaget av hjerteproblemer.

behandling

Etter å ha gitt akuttomsorg, forblir en person hjemme i behandling eller gjennomgår det på et sykehus. Når det ikke er noen komplikasjoner, er det ikke sannsynlig at sykehusinnleggelse er nødvendig.

Hvis det er mistanke om utviklingen av en svulst eller ødem, er det nødvendig å behandle en pasient. Også, det kan ikke uten blødning eller slag.

Med en slik sykdom som den hypertensive krisen måles trykket manuelt, den automatiske metoden er ikke egnet her. For å velge riktig behandling kan en lege foreskrive en rekke tester: ultralyd, elektrokardiografi, biokjemisk blodanalyse og andre. Basert på dataene er terapi valgt.

Hva å gjøre etter krisen er over?

Når angrepet er stoppet, er det ikke verdt det å slappe av. Selv med en gunstig prognose for gjenvinning av kroppen tar minst en uke.

Her er noen regler som er viktige å observere i rehabiliteringsperioden:

 • om slike vaner som alkohol, røyking eller overspising, må pasienten glemme;
 • Det er nødvendig å unngå fysisk og mental overbelastning.
 • mengden salt i dietten bør være minimal;
 • du må observere dagens normale rutine: mer å gå, gå til sengs i tide og sikre full søvn;
 • ta forsiktig antihypertensive stoffer;
 • I flere dager kan du ikke bøye deg ned, lese den fine utskriften og arbeidet på datamaskinen.

Forebyggende tiltak

Nyttig daglig treningsbehandling, samt massasje av kraftsonen. Normalisere tilstanden av helse vil hjelpe fysioterapi, treningsterapi.

Det er nødvendig å gi maksimal oppmerksomhet til behandling av sykdommer som kan føre til utvikling av hypertensjon (for eksempel cervikal osteokondrose). Det er verdt å overvåke din vekt regelmessig: folk med ekstra pund har større risiko enn de som ikke gjør det. Derfor bør fett, stekt og annen skadelig mat fra kostholdet utelukkes.

Fra sterk te og kaffe er det bedre å nekte, erstatte dem med slike medisinske drikker som juice, tranebærjuice og bouillon av dogrose. Et godt verktøy er buljongen til dillfrøet, som forsiktig reduserer trykket. Det er også nyttig å ta beroligende midler, inkludert de som anbefales av tradisjonell medisin.

Beslektede videoer

Om hva farlig hypertensive angrep er, og hvordan du kan forebygge sin forekomst, i telecast "Live healthy!" Med Elena Malysheva:

Med tanke på et slikt farlig fenomen som hypertensiv krise, kan svaret på spørsmålet om hva slags trykk det er i en person, bare være en. Det gir en sterk økning i blodtrykket, og det er viktig å ta forebyggende tiltak for å redusere risikoen for å utvikle denne sykdommen.

Hvordan slå HYPERTENSION hjemme?

For å bli kvitt hypertensjon og rense blodårene, trenger du.

Hypertensiv krise

Forfatteren av artikkelen er Chuklina Olga Petrovna, lege, terapeut. Arbeidserfaring siden 2003.

Hypertensiv krise - en tilstand der det er en økning i blodtrykket ved 20-40 mm Hg. Hypertensiv krise ledsages av forverring av tilstanden og i fravær av behandling kan det føre til alvorlige komplikasjoner.

Krisen er den vanligste komplikasjonen som oppstår hos pasienter med hypertensjon. Økt blodtrykk oppstår oftere om morgenen, dette skyldes endringer i hormonsystemet.

Hovedtyper av hypertensive kriser

Avhengig av utviklingsmekanismen er det tre typer hypertensive kriser:

1. Hyperkinetisk type.
Det manifesteres av en økning i systolisk (øvre) blodtrykk. Den diastolske (nedre) kan forbli normal.

Hyperkinetisk krise er typisk for pasienter med hypertensive sykdommer i begynnelsen (trinn I-II). Denne typen er preget av en rask, kraftig økning i trykk, mens den generelle tilstanden forverres. Økningen i blodtrykk varer maksimalt flere timer. Risikoen for komplikasjoner for denne typen krise er lav.

2. Hypokinetisk type.
Det uttrykkes i den overvekende økningen i diastolisk trykk. Denne typen krise er preget av en langsom utvikling, men varigheten av hypokinetisk krise kan vare opptil flere dager.

Det forekommer hos langtids hypertensive pasienter (stadium III). Ofte fører til komplikasjoner.

3. Eukinetisk type.
I denne typen krise stiger både systolisk og diastolisk blodtrykk i samme grad. Den utvikler seg mot bakgrunnen av allerede høyt blodtrykk. Økningen skjer raskt, men eukinetikkrisen tolereres lettere enn andre typer.

Ved tilstedeværelse av komplikasjoner er det:

Ukomplisert krise. Den utvikler seg raskt og varer i en kort periode, kan behandles godt. Det er ingen komplikasjoner.

Komplisert krise. Det forekommer hos langtids hypertensive pasienter med stadium II-III sykdom. Den er preget av utvikling av livstruende forhold. Den kompliserte krisen begynner gradvis og kan vare i flere dager. Dårlig behandlingsbar. Med denne typen hypertensive krise er det nødvendig med nødhjelp.

Årsaker til hypertensive kriser

 • Hypertensiv sykdom - er den viktigste årsaken til sykdommen
 • aterosklerose av arterier,
 • nyreskader (glomerulonephritis, pyelonephritis, urolithiasis),
 • feokromocytom (binyretumor)
 • diabetes mellitus,
 • hjertesykdom (akutt koronarsyndrom, akutt myokardinfarkt, angina pectoris).

Faktorer som bidrar til utviklingen av krisen:

 • psyko-emosjonell overstyring kan bidra til høyt blodtrykk,
 • en skarp forandring i været (spesielt endringen av klimasone under flygninger),
 • tung fysisk aktivitet,
 • overdreven bruk av alkohol,
 • økt saltinntak,
 • uregelmessig mottak av antihypertensive stoffer i nærvær av indikasjoner,
 • hormonelle svingninger hos kvinner.

Symptomer på hypertensive kriser

Den hypertensive krisen er preget av en kraftig forverring av tilstanden, utseendet av symptomene beskrevet nedenfor.

Den hyppigste utviklingen av følgende manifestasjoner:

 • Økning i blodtrykk på kort tid med 20-50 mm Hg. Art. sammenlignet med det vanlige trykket i pasienten.
 • Hodepine. Hyppig lokalisering av smerte i oksipitalt område. Vises plutselig og øker raskt sværhetsgraden av smertesyndromet. Følelse av hjerteslag i den tidlige regionen.
 • Kvalme, oppkast.
 • Svimmelhet.
 • Blinkingen av flyr for øynene.
 • Overdreven svette.

En liten del av pasientene kan utvikle mer sjeldne manifestasjoner, for eksempel:

 • Smerte i hjertet av hjertet, ofte vondt, forbi etter å ha tatt beroligende midler.
 • Avbrudd i hjertets arbeid.
 • Hjertepalipitasjoner (på grunn av stress, øker hjertefrekvensen, blir det mer enn 90 slag per minutt).
 • Endring fra nervesystemet - manifesteres av økt irritabilitet, det er en følelse av frykt.

Med utviklingen av komplikasjoner fra hjernen til de typiske symptomene på krisen blir følgende lagt til:

 • alvorlig hodepine;
 • alvorlig svimmelhet;
 • hørsel og synshemming
 • oppkast;
 • apati;
 • ringer i ørene
 • bevissthetstap.

Når hjertet er berørt (venstre ventrikulær svikt, hjerteinfarkt), følger følgende symptomer:

 • økt svette (kald klissete svette);
 • kortpustethet;
 • følelse av mangel på luft;
 • takykardi (hjertebanken);
 • alvorlig smerte i hjertet, bak brystbenet.

Hvis pasienten overholder alle anbefalinger og forskrifter fra legen, blir risikoen for tilbakefall minimalisert. Det er nødvendig å ta forebyggende tiltak.

diagnostikk

Diagnosen er mulig på grunnlag av pasientklager og måling av blodtrykk. Det er nødvendig å vurdere hva slags arteriell trykk pasienten har uten forverring.

.For diagnostisering brukes følgende metoder oftest:

 • Måling av blodtrykksnivå (overstiger det vanlige nivået med 20-40 mm Hg).
 • Elektrokardiografi - å utelukke hjertesykdom (myokardinfarkt, angina pectoris)
 • Generell urinanalyse for evaluering av nyrefunksjon. Utseendet til erytrocytter, et protein i urinen, indikerer tilstedeværelse av nyresykdom.
 • Biokjemisk blodprøve - påvisning av forhøyede kolesterolnivåer i aterosklerose; økning i kreatinin og urea i nyrepatologi økte blodsukkernivåer i diabetes mellitus.
 • Ekkokardiografi (ultralyd av hjertet) for evaluering av hjertefunksjon.
 • Oftalmoskopi - undersøkelse av fundus (for å identifisere endringer i fondets fartøy, karakteristisk for hypertensiv sykdom)
 • Brystets radiografi (for påvisning av væske i lungene ved utvikling av lungeødem, akutt hjerte-karsykdom)

Ytterligere undersøkelser gjennomføres etter behov. Avhengig av utviklede komplikasjoner.

Førstehjelp for hypertensiv krise

Viktig! Denne delen er skrevet i samsvar med Federal Standard of Primary Health Care

Behandling bør startes før legen kommer.

Krever sengestøtte. Legg pasienten slik at han er i semi-sittende stilling. Begrens drikking.

I ukomplisert krise anbefales det å ta:

 • Captopril 25 mg under tungen, etter 30 minutter utføres en gjentatt måling av trykket og i fravær av effekt tas en ny tablett;
 • nifedipin 10 mg under tungen med BP-kontroll etter 30 minutter, om nødvendig, ta en annen 1 tablett under tungen.

I nærvær av takykardi (rask hjerterytme):

 • metoprolol 25 mg 1 tablett under tungen, etter 30 minutter kontroll av blodtrykket. Hvis det ikke er noen effekt, en annen tablett under tungen,
 • med alvorlig smerte i hjertet, anbefales det å ta 1 tablett nitroglyserin under tungen.

Du kan ta beroligende midler - motherwort, valerian, validol.

Oppmerksomhet vær så snill! Det anbefales ikke å redusere blodtrykket med mer enn 25% av grunnlinjen.

behandling

Ved ukomplisert krise utføres behandling på poliklinisk basis. Behandlingen utføres av en alpinist, en terapeut, en kardiolog.

I de fleste tilfeller reduseres blodtrykket ved bruk av førstehjelpsfunksjoner.

Hvis normaliseringen av blodtrykket forekom på prehospitalstadiet, har den generelle tilstanden blitt forbedret, det er nødvendig å regelmessig overvåke blodtrykket og fortsette trykkreduksjonen om nødvendig innen de neste 5-6 timer. Men trykket går ned ikke til normale figurer, men til et nivå der trivselene forbedres og de viktigste symptomene går over.

Obligatorisk konsultasjon av legen for korreksjon av behandling for neste dag er obligatorisk.

Hvis pasienten ikke kan senke trykket, bør du ringe en ambulanse. Ved ankomst kan ambulanslaget senke blodtrykket ved å injisere narkotika:

 • furosemid 40 mg intravenøst ​​struino;
 • enalaprilat 10 mg intravenøst ​​struino;
 • Oppløsning av magnesiumsulfat 25% 5-10 ml intravenøst ​​struino.

Med en vellykket trykkreduksjon er pasienten ikke innlagt på sykehus.

Sykehusinnleggelse på sykehus er angitt i følgende tilfeller:

 • hvis det ikke var mulig å fjerne krisen på prehospitalstadiet.
 • med et komplisert kriseløp (utvikling av akutt myokardinfarkt, lungeødem, hjerneslag, etc.)
 • med hyppige gjentatte kriser.
 • Hvis pasienten krever ytterligere undersøkelse for å klargjøre diagnosen.

Med utviklingen av livstruende komplikasjoner utføres behandling i intensivavdelingen.

De resterende pasientene er innlagt på den terapeutiske eller kardiologiske avdelingen, der de gjennomgår en fullstendig undersøkelse og valg av adekvat antihypertensiv behandling.

Sykdomsbegrepet for en ukomplisert krise er om lag 10-14 dager. Med utviklingen av komplikasjoner, kan sykehusinnleggelse være fra 21 dager til en måned, og deretter behandles ambulant behandling.

Komplikasjoner og tilbakefall

Blant komplikasjoner er de hyppigste:

 • Stroke i hjernen, utvikler seg i 24% av tilfeller av kompliserte kriser.
 • Lungeødem (venstre ventrikulær svikt) i 22% av tilfellene.
 • Hypertensiv encefalopati (cerebralt ødem) i 17% av tilfellene.
 • Myokardinfarkt i 12% tilfeller av kompliserte kriser.

forebygging

 • Kontinuerlig overvåking av blodtrykk. Trykket skal måles om morgenen og om kvelden.
 • Obligatorisk administrering av antihypertensive (senke blodtrykk) legemidler anbefalt av lege.
 • Å ekskludere alkohol, røyking.
 • Begrens inntak av bordssalt til 3 gram per dag.
 • Opprettholde en normal vekt.
 • Unngå tung fysisk og psykisk stress.
 • Klasser av fysioterapi.

Diagnose ved symptomer

Finn ut din sannsynlighet sykdom og til hvilken lege bør gå.

Diagnose og behandling av hypertensiv krise

Alle har sin egen verdi av blodtrykksnormen: Noen har standard 120/80, andre kan ha høyere eller lavere tall, men helsetilstanden forblir normal, og arbeidskapasiteten lider ikke. Et sterkt fall i blodtrykk, som oppstår av ulike grunner, er allerede en hypertensive krise som krever ytterste oppmerksomhet og beredskap.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Hovedgrunnen for utviklingen av hypertensive kriser er allerede eksisterende problemer med blodtrykk av ulike etiologier. Dette kan være både den faktiske hypertensjonen og det symptomatiske komplekset, som inkluderer en periodisk eller vedvarende økning i blodtrykk:

 • Nyresykdom;
 • Diabetes mellitus;
 • Nodulær periarteritt;
 • Systemisk lupus erythematosus;
 • Aortisk aterosklerose;
 • Sykdom og Itenko-Cushing syndrom;
 • Feokromocytom (binyrene tumor);
 • Nephroptose (utelatelse av nyrene);
 • Nephropati av gravide kvinner.

Det er også eksterne faktorer som kan forårsake hypertensiv krise: disse inkluderer meteosensitivitet, alkoholmisbruk, overdreven psykologisk stress (erfaringer og stress).

En plutselig trykkøkning kan også forekomme som en reaksjon på avskaffelsen av vanlige antihypertensive stoffer.

Typer av kriser og deres symptomer

Skarpe hopp med blodtrykk er forbundet med hjerteutgang og nivået av motstand av perifer fartøy. Noen ganger overlapper begge disse faktorene. Dermed blir klassifiseringen av hypertensive kriser utført avhengig av mekanismen for økt blodtrykk.

Det er følgende typer kriser:

 • hyperkinetisk;
 • hypokinetisk;
 • Eukinetic.

Hyperkinetic hypertensiv krise oppstår på grunn av økt hjerteutgang, med perifer vaskulær motstand som forblir normal eller til og med litt redusert.

Symptomer på hyperkinetisk krise består i en økning i systolisk ("øvre") trykk, mens diastolisk ("lavere") trykk stiger svært moderat og jevnt. I tillegg til høye tall på tonometeren, registrerer pasientene et uventet utseende av hodepine, som legges til:

 • Skjelving i kroppen;
 • Blinkingen av flyr for øynene;
 • Svette, feber;
 • kvalme;
 • Hyppig hjertebank og økt pulstrykk.

Slike kriser forekommer oftest i de tidlige stadier av hypertensjon: de går fort - bokstavelig talt i flere minutter eller timer, uten å forårsake alvorlige komplikasjoner.

Hypokinetisk hypertensiv krise - en konsekvens av en kraftig økning i perifer vaskulær motstand med redusert hjerteutgang, slik at måling av blodtrykk viser en signifikant økning i diastolisk trykk.

Hvis du lager et elektrokardiogram under en hypokinetisk krise, vil det registrere en ganske stor forstyrrelse i hjertearbeidet.

Hypokinetiske kriser forekommer oftere i senere stadier av hypertensiv sykdom og er preget av en økning i symptomer - hodepine, kvalme, sløvhet, synshemming.

Slike kriser varer i flere dager, deres fare består i stor sannsynlighet for utvikling av alvorlige komplikasjoner - for eksempel iskemisk slag eller hjerteinfarkt.

Etter sammenbrudd av hypertonisk krise av hypokinetisk type kan endringer i form av protein, sylindere og erytrocytter forekomme i urinalyse.

Eukinetisk type krise utvikler seg på et normalt nivå av hjerteutgang og økt motstand av perifere fartøyer. Den er karakterisert ved en ensartet økning i antall av systolisk og diastolisk blodtrykk og en rask økning i andre symptomer - hodepine, kvalme, uskarpt syn og koordinering av bevegelsene, smerter i hjertet.

Eukinetisk hypertensiv krise forekommer i de sene stadiene av GB, og kan kompliseres ved hjertefrekvens i venstre ventrikkel, noe som fører til lungeødem.

I laboratorieprøver av urin hos slike pasienter, er det også funnet endringer: erytrocyter, protein og sylindere vises.

Det er en annen klassifisering av hypertensive kriser: de er delt inn i komplisert og ukomplisert.

Ukompliserte kriser passerer raskt og resulterer i fullstendig gjenoppretting av pasienter. Komplikasjoner kalles kriser, som førte til brudd på andre organers arbeid - hjernen, hjertet, lungene, nyrene.

Slike komplikasjoner inkluderer:

 • Iskemisk og hemorragisk slag;
 • Hjerteinfarkt;
 • Subaraknoid blødning;
 • Hevelse i kroppen, hjernen, lungene;
 • retinopati;
 • eklampsi;
 • Hjerte venstre ventrikulær svikt;
 • Stratifisering av aneurisme.

En hypertensive krise av noe slag krever akutt behandling. Selv en ubetydelig økning i blodtrykket, ledsaget av en kraftig forverring i den generelle tilstanden, trenger hjelp og veiledning av spesialister.

behandling

Behandling av krisen må begynne umiddelbart - selv før brigadens ankomst "Førstehjelp". Andre bør gjøre følgende:

 • Legg pasienten og løft på hodet;
 • Fjern knekken på en skjorte eller en bluse, løsn slipset;
 • Gi frisk luft;
 • Overvåk blodtrykket ved å måle det hvert 10.-15. Minutt før ankomst av spesialister;
 • Gi stoffet, som vanligvis tar pasienten å behandle hypertensjon.

Medisinsk behandling av kriser

Trykket bør reduseres riktig - det er gradvis. En kraftig reduksjon i det kan føre til hjerteinfarkt, forårsake hjerne- og nyre-iskemi, så i løpet av de to første timene kan BP bare reduseres med 20-25 prosent.

Avhengig av type hypertensive krise kan pasienten tildeles ulike behandlingsregimer.

Terapi av ukomplisert hyperkinetisk krise

Den hypertensive krisen av hyperkinetisk type er lettest å stoppe: det krever bruk av et enkelt legemiddel - for eksempel 5-30 mg nifedipin eller 25-50 mg kapotene. Tabletter skal svelges eller saliveres under tungen.

Hypokinetisk og eukinetic skjema krise allerede krever en kombinasjonsterapi som omfatter bruken av ikke bare de ovennevnte preparater, men med ingen effekt - å legge intravenøs droperidol, proksodolola eller furosemid.

Den overveiende symptomatologien fra hjernen krever bruk av dibazol, magnesiumsulfat eller euphyllin. Dosen bestemmes av legen.

Hvis disse tiltakene ikke gir den ønskede effekten, utføres videre behandling på et sykehus. Leveres til sykehuset og de pasientene i en tilstand av hypertensiv krise, som "Førstehjelp" ble kalt fra offentlige steder - fra gaten eller fra jobben.

Hva behandles for kompliserte hypertensive kriser

Hvis krisen oppstår med komplikasjoner, trenger pasientene akutt sykehusinnleggelse. Valget av medisiner er avhengig av symptomene, så behandlingsordningen er strengt individuell, og selve behandlingen starter hjemme eller i ambulansen.

Således, i løpet av utviklingen av venstre ventrikkelsvikt med lungeødem stoffer som velges er nitroglyserin, nitroprussid, i kombinasjon med sløyfediuretika - furosemid, eller torasemid.

Akutt hypertensiv encefalopati krever bruk av nitroprussid eller fenoldopam.

Ved akutt hjerneinfarkt indikeres bruk av fenoldopam, nicardipin.

Akutt myokardinfarkt og ustabil angina pectoris krever bruk av nitroglyserin eller beta-blokkere.

Med disseksjon av aorta-aneurisme, er nitroprussid, betablokkere anbefalt.

Hvis hypertensiv krise oppsto midt azotemi (Skudds-akkumulering i blodet av nitrogenholdige metabolske produkter i renal sykdom), når det er nødvendig å benytte stoppe verapamil, nicardipin eller labetalol i kombinasjon med sløyfediuretika - furosemid, eller torasemid.

Etter krisen

Så krisen har gått lykkelig, staten har forbedret seg. Kan du roe deg ned og leve som før? Nei! Det skjer et ubestridelig tegn på at tilstanden i blodårene etterlater mye å være ønsket, noe som betyr at utviklingen av en ny hypertensive krise ligger rett rundt hjørnet.

Her er algoritmen til de aller første tiltakene, som må tas nesten umiddelbart:

 1. For å bestå eksamen, hvor årsakene til økningen i blodtrykket skal avsløres. Hvis du er en hypertensiv pasient med en opplevelse, og dine problemer har vært lenge uttalt i form av tallrike diagnoser, går du fortsatt gjennom undersøkelsen. Det vil bidra til å avklare tilstanden: kanskje har sykdomsforløpet blitt forverret, og du må bli behandlet på nytt.
 2. Overvåk trykket, måle det hver dag og hver natt. Start en dagbok der du legger inn måleresultatene.
 3. Bruk alltid medisiner foreskrevet av legen din. Husk at selv normale blodtrykksindikatorer ikke frigjør deg fra den konstante bruken av antihypertensive stoffer: Det er derfor normalt at du blir behandlet.
 4. Endre din livsstil, drikkegruppe, diett. Forsøk å unngå store psykomotiske belastninger, hvile mer for ikke å provosere utviklingen av en annen hypertensive krise.
 5. Gi opp sterk kaffe, alkohol, sigaretter, juster saltinntaket. Unngå stekt kjøtt (spesielt svinekjøtt), for sukkerholdige drikker, krydret og fet mat, sette en stopper for fast food - det er for mye skjult salt og skadelige smakstilsetninger.
 6. Ikke foreskrive medisin selv eller på vegne av venner: alle har sin egen diagnose, deres grunner til å øke blodtrykket og sin egen type hypertensjon. Stol på kun helsepersonell. Ikke juster dosen av medisinering etter eget skjønn, selv om personlige følelser forteller deg at stoffet er "for mye" eller "for lite": Kontakt legen din for å få rettet det.

Er det mulig å takle krisen med folkemidlene?

Arteriell hypertensjon finnes trolig så mye som det er en menneskehet, men effektive medisinske preparater som er i stand til å "holde" trykk, opprettes bare de siste årene.

Naturligvis har folkemedisin i mange århundrer akkumulert sin egen erfaring i behandling av hypertensive kriser, som også kan brukes til å stoppe plutselige trykksving.

Tradisjonelle metoder, som tradisjonelt brukes til å redusere blodtrykket, kan deles inn i to grupper i henhold til handlingsretningen:

Refleksoterapeutiske midler

Disse inkluderer komprimerer som legges på enkelte områder av kroppen eller lemmer, samt fot- og håndbad. Ved å gi lokal irritasjonsvirkning på hudreseptorene, forårsaker midler til refleksologi vasodilasjon, noe som til slutt fører til en reduksjon i trykk.

Komprimer av eple eller vanlig eddik

Fortyn litt eddik med vann for å redusere konsentrasjonen til 5 prosent. Biter av vev suger i denne løsningen og festes til hælene. Lig med kompresjon i omtrent ti minutter. Legemiddelet regnes for å være sterkt og raskt, så se på helsen din og ikke tillate overdreven blodtrykksreduksjon.

Fotbad med sennep

Hell inn i et vaske med veldig varmt vann slik at det var høyere enn anklene, legg til en skje - to tørre sennep, rør. Hold beina i bekkenet til trykket er normalt. Det antas at dette badet er mye raskere enn tabletter, så hold deg innstilt.

Varmt bad for hender

I en bolle med varmt vann, senk hendene, hold dem i vann til du føler deg bedre.

Fytoterapeutiske midler

Herbal decoctions, juice av noen grønnsaker bidrar til rask tilbaketrekking av overflødig væske, som i seg selv reduserer blodtrykket betydelig. For å redusere det hoppede trykket kan du forberede og etter hvert drikke slike kjøttkraft og juice:

Rødbeterjuice

En liten beets skal vaskes, rengjøres, skylles og revet igjen. Juice klemme og drikk flere ganger om dagen for en spiseskje, mens du kontrollerer trykket.

Oppskriftsvarianten er betesaft med hagtorntinktur eller dens juice. Ingredienser blandes i like store mengder og full på en spiseskje etter å ha spist.

tyttebær

Decoction av blader eller frukt av tranebær, tranebærmor har en uttalt vanndrivende effekt, så de anbefales å bli tatt kontinuerlig eller kurs hvis tilstanden forverres - spesielt ved hevelse.

Pomegranate peels

Granatäpple skal bli kuttet og kokt i kok til en brun drink, som du kan drikke nesten hele tiden. Med forsiktighet må du behandle dette middelet for folk som er utsatt for forstoppelse: kjøttkraft har en uttalt fikseringseffekt.

Honeysuckle bær

En håndfull bær skal brygges med et glass kokende vann og full som te. Løsningen anses som en av de mest effektive.

Det finnes mange andre folkemessige rettsmidler som har mulighet til å regulere press, men du trenger ikke å stole på dem bare: kriser kan oppstå på forskjellige måter og noen ganger forårsake alvorlige konsekvenser.

Det er best å søke profesjonell medisinsk hjelp - i legerens arsenal finnes effektive stoffer og diagnostisk utstyr, og spesiell kunnskap som vil bidra til å takle krisen.

Vi anbefaler at du gjør deg kjent med dietten som trengs for hypertensjon.

Slik identifiserer du en hypertensive krise og hva du skal gjøre

Hva er gjort, hvis det er en hypertensive krise, hva slags press bør du, hvordan du reduserer det riktig, må du kjenne alle som har en hypertensiv i familien. Siden en slik stat er livstruende, bør man også studere subjektive og objektive symptomer på sin tilnærming. Dette vil hjelpe i tide for å forhindre et angrep.

Kjennetegn ved hypertensive kriser

Den hypertensive krisen (HA) hos mennesker er en tilstand der blodtrykk (BP) plutselig øker og den generelle helsen forverres sterkt. Bestemmelse av HA i begynnelsestrinnet er vanskelig, fordi den kliniske symptomatologien hos mennesker ikke alltid er umiddelbart til stede. I prosessen kan integriteten til målorganene bli kompromittert, noe som øker risikoen for komplikasjoner eller død. Krisen bør umiddelbart stoppes og BP-avkastning på nytt til resultatindikatorer.

Angrepet utvikler seg på grunn av frigjøring av adrenalin eller norepinefrin i blodet.

I det første tilfellet øker systolisk trykk. Med frigjøring av norepinefrin øker også diastolisk blodtrykk. Krise kan provosere alkohol og nikotin, stress, hard trening, saltinntak over den daglige norm, manglende aksept av antihypertensive legemidler, fedme, kroppens respons når skiftende vær (meteozavisimost). Tilstedeværelsen av menneskelig hypertensjon registrerer seg automatisk i fare.

På grunn av det faktum at mot blodtrykket 2 og 3 grader utvikler patologiene i det vaskulære systemet, indre organer, og risikoen for blødninger øker, til og med en trykkøkning på mindre enn 20 mm Hg. Art. kan provosere et slag, til hvem eller en annen livstruende konsekvens.

I hvert femte tilfelle av en krise utvikler pasienter en komplikasjon: cerebralt infarkt, hemoragisk slag, lungeødem, aortadisseksjon, hypertensiv encefalopati, akutt hjertesvikt, ustabil angina, subaraknoidalblødning eller svangerskapsforgiftning. Hypertensive pasienter bør være hver morgen og kveld for å måle trykket på en riktig måte å ta medisin foreskrevet av legen din.

På hvilken BP kommer hypertensive krisen

Ved hjelp av forskning har forskere etablert grensene for normalt blodtrykk for voksne - 100 / 60-140 / 90. Men legene tar også hensyn til det såkalte arbeids- eller individuelle blodtrykket, der en person ikke har en forverring av trivsel. Forskjellen i trykk på begge hender kan ikke være mer enn 5 mm Hg. Art. Hvis tallene ofte avviger med minst 10 enheter, må en person undersøke blodsystemet for å utelukke atherosklerose, blodkaroser og andre sykdommer.

Regelmessige trykkspring over den enkelte norm for blodtrykk indikerer at personen utvikler hypertensjon (AH), som også kalles hypertensjon.

Det skjer tre grader:

 1. AG er preget av periodiske trykkstiger opp til 160/100 mm Hg. Art. og dets uavhengige synker uten bruk av narkotika.
 2. BP varer i opptil 180/110 mm Hg i lang tid. Art. Regelmessig bruk av medisinering er nødvendig for å unngå krise.
 3. Den tredje graden av hypertensjon er vanskeligst, siden BP ikke faller under nivået 180/110. Dette skjemaet er preget av organskader, som kan resultere i død.

Plutselig økning i trykk fra 20 til 45 mm Hg. Art. over den operative BP regnes som begynnelsen av krisen. Hvis en person har arteriell hypertensjon, kan indeksene nå fra 170/110 til 280/140 mm Hg. Art. Det er nødvendig å ta medisinen og ringe en ambulanse for å stoppe angrepet.

Tegn på hypertensiv krise

Sværheten av symptomene på HA er direkte relatert til økningen i trykk. Tilnærmingen til krisen foregår av utseendet av smerte i hodet, brystet, dyspnø, psykomotorisk agitasjon og noen ganger neseblod. HA kan også ledsages av nevrologiske symptomer som angir nederlaget til et bestemt område i nervesystemet: kramper, koma, taleforstyrrelse, prikker i huden.

Det første tegnet på den kommende krisen er svimmelhet, plutselig dukket opp i pannen, baksiden av hodet eller toppen av hodet smerter, bankende i templene, tinnitus, prikker eller andre former for dine øyne, hjertebank, rødme i huden. Det er en økning i blodtrykk med 20 - 60 mm Hg. v., og kan også øke hjertehastigheten og hjerterytmen sammentrekninger spredt.

Som blodtrykket øker, opplever en person angrep av frykt, angst, kvælning, tremor, irritabilitet eller sløvhet. Han kan også ha verre syn, kaldt svette, kvalme og oppkast. Ofte mister pasienten bevissthet.

Generelt er symptomene på krisen varierte, fordi symptomatologien er avhengig av form og komplikasjoner av HA. For eksempel, hvis det er skade på vaskulærsystemet, da det fører til akutt hjerte eller hodepine, kan det være et bevisst tap, en reduksjon av blodtrykket på grunn av blodtap.

Diagnose av hypertensiv krise

Den primære virkningen i et angrep er måling av det faktiske blodtrykket. For å vurdere krisen ta hensyn til de voksende symptomene: autonome, hjerte- og hjerneforstyrrelser, systolisk, diastolisk blodtrykk (SBP, DBP), hyppighet og rytme i hjertekontraksjoner. Referansepunktet er betinget indikatoren 140/90, dersom en person ikke har hypotensjon eller hypertensjon.

Den hypertensive krisen er delt inn i 3 trinn i henhold til økningen i blodtrykk:

 • den første - 140/90 - 159/99;
 • den andre - 160/100 - 179/110;
 • den tredje - trykket er lik eller overstiger verdien av 180/110.

Hvis arbeids BP i en person ikke er 140/90, da i 1. trinn av HA, legges 21 enheter til den enkelte systoliske trykkindeksen. Dette vil gi den nedre grensen til den andre fasen av krisen. Hvis du legger til 21 til totalt, vil det beregnede beløpet vise minimumsverdien til tredje trinn.

Før ambulansen kommer, blir kardiale sammentrekninger og blodtrykk overvåket hvert 15. minutt på begge hender, og gjør notater i notisboken. Pasienten før måling bør ikke være nervøs, ellers vil indikatorene være unøyaktige. Manometeret på tonometeret er plassert på den bare, avslappede armen over albuen, som går ned fra bøyningen på 2 cm. Ytterligere diagnostikk vil bli utført av leger som bruker medisinsk utstyr.

Hva gjøres hvis en hypertensiv krise er mistenkt

For det første må pasienten ta en halvvende stilling, måle BP på begge hender og registrere tid og indikatorer.

Trykket i hypertensiv krise kan ikke reduseres kraftig for ikke å forårsake sammenbrudd.

Etter kontrollen blodtrykksmåling, bør ett antihypertensivt stoff (Nifedepin, Captopril) tas, vent 20-30 minutter og kontroller trykkavlesningene. Hvis blodtrykket ikke begynner å falle, får en person en annen medisin som reduserer blodtrykket.

Hva gjør de når de gråter:

 • ring en ambulanse;
 • legg pasienten slik at hodet og skuldrene blir reist og på samme nivå;
 • berolige personen
 • Om nødvendig, gi Corvalol, tinktur av hagtorn, valerian, og også et antihypertensive stoff;
 • gjelder for nakke og nakke kaldt komprimering, is;
 • ventilere rommet for å øke oksygen tilgang;
 • drikke gi små søppel på 30-50 ml vann om gangen, for ikke å provosere oppkast.

Ambulansen må bli forklart konsekvent når angrepet begynner, symptomene, trykkindikatorene, tiden og dosen av stoffene som tas, hvilke stoffer han bruker for å redusere blodtrykket.

konklusjon

For å redde pasientens liv under den hypertensive krisen krever nærhet fra nært folk hurtighet og riktig handling. Umiddelbart blir pasienten målt ved trykk og gitt medisin, og deretter kalt ambulanse. Den hypertensive personen bør utføre profylakse av HA: følg dietten, ta tidlige medisiner og stoppe dårlige vaner.

Hva er Hypertensive krisen - symptomer og førstehjelp, komplikasjoner


I dag skal vi snakke om hypertensiv krise - en tilstand av skarp og imponerende økning i arteriell trykk, ledsaget av forbigående forringelse av hjernecirkulasjon, hjertesvikt og uttrykte autonome symptomer. På stedet alter-zdrav.ru vil vi fortelle om årsakene, hovedsymptomene og det første nødhjelp for hypertensive (hypertensive) kriser.

Hva er den hypertensive krisen, koden for ICD-10 og hvor farlig den er

I utgangspunktet er dette konsekvens av hypertensjon (som er utbredt i verden, når opptil 30% av den totale befolkningen), som er preget av en betydelig økning i blodtrykket, noen ganger til og med opptil 240 mm. hg

Ofte skjer denne situasjonen om morgenen og krever et presserende besøk av akuttmedisinsk behandling. Det økte trykket kan utvikle seg sakte eller lynrask og har en varighet fra et par timer til 2-3 dager.

Etter lindring av en akutt ukomplisert krise fortsetter kroppens gjenoppretting i minst 5 dager.

En eneste utvikling av et angrep av hypertensive kriser er årsaken til sykdommens gjenoppvekst.

Statuskoden for ICD 10 er oftest betegnet I10, med variasjoner mulig kode I11-I15.

Hva er farlig hypertensive krise? Med en tidlig gjengitt første akuttmedisinsk behandling og etterfølgende rasjonell behandling kan det være en masse katastrofale komplikasjoner, og til og med et dødelig utfall.

Årsaker til hypertensiv krise og predisponerende faktorer

 1. Økt mengde salt, spist i hvilken som helst form. Det fører til en økning i volumet av total blodstrøm og blodutstrømning fra hjertet, som følgelig øker trykket;
 2. Spasm av blodkar. Hormoner adrenalin, norepinefrin produseres av binyrene. Hvis disse hormonene kommer inn i blodet, øker tonen i karene og fører til en rask sammentrekning av hjertet. På grunn av innsnevring av fartøyene forblir mange organer uten blodtilførsel. Dette kan provosere alvorlige komplikasjoner;
 3. En slik patologi som hypertensjon;
 4. Sykdommer i det endokrine systemet (hypertyreoidisme og diabetes mellitus);
 5. Nerves patologi (forekomst av steiner, nedsatt nyrefunksjon, konstant manifestert pyelonefrit og glomerulonephritis, neoplasmer);
 6. Aterosklerotiske endringer i blodkar;
 7. Ulike hjertesykdommer (hjerteinfarkt, hjerteinfarkt);
 8. Feil i hormonsystemet. Generelt manifesterer denne patologien seg i kvinner;
 9. Craniocerebral skade;
 10. Manglende overholdelse av foreskrevet diett forårsaker gjentatte angrep;
 11. Vanlig psyko-emosjonell overbelastning, stressende situasjoner;
 12. vektig;
 13. Skadelige vaner (alkohol, sigaretter);
 14. Fysisk overstyring;
 15. Skarpt vær endrer seg i meteorologisk avhengighet;
 16. Uregelmessig bruk av medisiner foreskrevet av legen, normalisering av trykket eller det såkalte "tilbaketrekkssyndromet" (når pasienten abrupt abonnerer de mottatte tabletter selv).

Symptomer på hypertensiv krise - de første tegnene

 • Ved måling av blodtrykk er det en signifikant økning i blodtrykket;
 • ansiktet blir rødt;
 • Utseendet til usunn skinne i øynene;
 • hjertebanken over 90-100 slag per minutt;
 • tyngde i hjertet;
 • kortpustethet;
 • muskel tremor, kulderystelser;
 • svimmelhet;
 • en følelse av kvalme og oppkast;
 • Smerter i hjertet, eliminert ved bruk av beroligende midler;
 • det er en ikke-eksisterende ringing;
 • pulsering i templet;
 • frigjøring av klebrig kald svette;
 • en alvorlig hodepine i baksiden av hodet og hodet, vanligvis av voksende karakter;
 • krusninger foran øynene og andre synsforstyrrelser (flyr for øynene, skjuler, masker);
 • noen ganger kramper, økt spenning, en følelse av frykt;
 • Et bevissthetstap er mulig.

Typer av hypertensive kriser - klassifisering

Kriser hos hypertensive pasienter er vanligvis delt:

1. På vei for utvikling.

Hyperkinetisk. Den er preget av en økning i kun det øvre trykket (dvs. systolisk), på grunn av inntak av adrenalinhormon i blodet. Det observeres vanligvis hos pasienter med høyt blodtrykk i begynnelsen, og uttrykkes av en kraftig økning i trykk og generell svakhet. Angrepet varer i flere timer og er ikke tilbøyelig til å utvikle komplikasjoner.

Hypokinetisk. Denne økningen i bare diastolisk (lavere) trykk på grunn av frigjøring av norepinefrin. Den utvikler sakte, men varer i et par dager. Diagnostisert ved 2,3 stadier av hypertensjon og bidrar til alvorlige konsekvenser.

Eukinetisk type. Den dannes på grunn av en økning i to trykkverdier i samme grad. Utviklingen av en slik krise tar ikke mye tid, men det overføres lett.

2. Ved tilstedeværelse av komplikasjoner.

Ukomplisert type. Ikke forårsaker konsekvenser. Angrepet stoppes enkelt av narkotika. Varigheten er kort.

Komplisert type. Det manifesterer seg i mennesker som har høyt blodtrykk i lang tid (2,3 grader). Det starter sakte, men krever øyeblikkelig legehjelp. Legemidler er ikke alltid første gang å takle et angrep. Denne typen patologi bidrar til utviklingen av alvorlige sykdommer. Og hvis unødig hjelp er gitt, kan pasienten dø.

Komplikasjoner av hypertensive kriser

Generelt, et alvorlig angrep av hypertensiv krise påvirker nervesystemet, forstyrrer nyrene og hjertet, kan føre til blodpropper i store blodårer.

 1. Akutt hypertensive encefalopati;
 2. hjerteinfarkt;
 3. slag;
 4. hjerte og nyresvikt;
 5. hevelse i lungene og hjernen;
 6. tromboembolisme;
 7. stratifisering eller brudd på aorta-aneurisme;
 8. iskemisk sykdom, angina pectoris;
 9. utvikling av lammelse / parese.

Hypertensiv krise - førstehjelp, hva du skal gjøre, hvordan du tar av

Først legevakt for hypertensive krise hjemme ofte spiller en avgjørende rolle på hastigheten på sin leveranse kan avhenge av en persons liv eller mengden av utviklet seg på grunn av sin irreversible effekter.

 1. Først og fremst skal den skadde sitte i en stilling - ligge og gi tilgang til frisk luft, frigjøre fra klær som komprimerer brystet.
 2. Ring et ambulanseteam.
 3. Offrets hode skal kastes litt, for å hindre overdreven blodgennemstrømning til hjernen.
 4. Det anbefales å bruke kaldt til det okkipitale området.
 5. Drikking er strengt kontraindisert for å redusere risikoen for irritasjon av emetisk refleks.
 6. Hvis diagnostisert type patologi som ukomplisert, for lindring av hypertensiv krise kan bruke følgende stoffer: 1 kaptopril tabletter eller hetten (fjerner vaskulær tone, forbedrer nyreblodstrømmen og blodtilførselen til hjertemuskelen, en diuretisk effekt) eller en tablett Nifedipin eller corinfar (stoffet blokkerer flusspat sammensatt, fremmer vasodilasjon og støtter myokardiums arbeid). Tabletter med hypertensive kriser bør tas under tungen. En halv time etter å ha tatt medisiner, er det nødvendig å måle blodtrykket. Hvis det ikke er noen effekt, må du ta en ny dose av legemidlet.
 7. For å lindre hjertesmerter, administreres Nitroglycerin under tungen 1 tablett. Det fjerner spasmen av blodkar og kjemper aktivt med angina.
 8. Med hurtig hjerterytme er 1 tablet metoprolol foreskrevet. Påvirker perifer blodstrøm, reduserer blodtrykket, forhindrer iskemiangrep og normaliserer rytmen av hjerteaktivitet.
 9. For en beroligende effekt av nervesystemet, kan du ta slike beroligende midler som:

Morwort har en positiv effekt på nervesystemet, arbeidet i hjertet og normaliserer blodtrykket. Inneholder tanniner og vitaminer E, A, B, C. Også gunstig påvirker søvn, eliminerer følelser av angst og frykt, støtter immunitet.

Valerian inneholder tilstrekkelig mengde essensielle oljer, tanniner, alkaloider, sukkerarter og annet. Virkningen av det medisinske anlegget er en smertestillende og beroligende effekt. I tillegg fjerner det perfekt spasmer av blodkar og reduserer blodstrømmen til hjernen.

Validol er en blanding av mentol og stoffer ekstrahert fra roten av valerianen. Ta medisiner påvirker nerveenden, hvorav følger utvidelsen av lumen i karene, fjerning av smertefulle opplevelser, reduksjon av nervespenning. Legemidlet er ganske vanlig og praktisk å bruke. For å unngå tilfeller av overdose, bør den daglige dosen ikke overstige 5-6 tabletter.

En reduksjon i blodtrykket er akseptabelt bare med 25-30% av de opprinnelige dataene. Neste dag etter angrepet, må du besøke en lege for diagnostiske studier eller justere den foreskrevne behandlingen.

Hypertensiv krise - diagnose

Diagnosen av HA er basert på:

 • måling av blodtrykk;
 • biokjemisk blodprøve;
 • generell analyse av urin;
 • elektrokardiogram;
 • ultralyd undersøkelse av nyrene;
 • ekkokardiografi;
 • Røntgenundersøkelse av brystorganer;
 • ophthalmoscopy;
 • anbefalinger fra en kardiolog, oftalmolog, nevropatolog og terapeut.

Behandling, medisiner for hypertensjon

 1. Adrenoblokere reduserer mengden dannelse av binyrene. Anaprilin, Carvedilol.
 2. ACE-hemmere normaliserer nyreblodstrømmen. Enalapril, Captopril.
 3. Kalsium tubal blokkere reduserer vasokonstriksjon, og forhindrer kalsiumstrømmen. Amlodipin.
 4. Diuretika, det vil si diuretika. Hydroklortiazid.
 5. Narkotika av sentral virkning blir sjelden brukt og virker i hjernens sentrum. Moxonidine.

Behandling for hypertensive kriser under sykehusinnleggelse er foreskrevet avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen og individuelle indikatorer.

Urgent sykehusinnleggelse er obligatorisk i ineffektiviteten av narkotika som reduserer blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, lungeødem eller systematiske trykkstifter i korte perioder. Lengden på oppholdet på sykehuset kan være 30-35 dager.

Forebygging av hypertensiv krise

Svært viktig er samsvar med dietten for hypertensjon og forebygging av hypertensive kriser i fremtiden.

 • Eliminer stressende situasjoner og dårlige vaner.
 • Bruk regelmessig medisiner, øvelser og utfør selvmåling av trykk, opptak av data i en spesiell notisbok.
 • Kosthold betyr avvisning av stekt, krydret og salt mat. Eliminering av slike drikkevarer som alkohol, sterk te eller kaffe, bør volumet av daglig væske ikke overstige en liter. Det er strengt forbudt å spise søtsaker og ferskt brød.

Les Mer Om Fartøyene