Diagnose og behandling av hypertensiv krise

Alle har sin egen verdi av blodtrykksnormen: Noen har standard 120/80, andre kan ha høyere eller lavere tall, men helsetilstanden forblir normal, og arbeidskapasiteten lider ikke. Et sterkt fall i blodtrykk, som oppstår av ulike grunner, er allerede en hypertensive krise som krever ytterste oppmerksomhet og beredskap.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Hovedgrunnen for utviklingen av hypertensive kriser er allerede eksisterende problemer med blodtrykk av ulike etiologier. Dette kan være både den faktiske hypertensjonen og det symptomatiske komplekset, som inkluderer en periodisk eller vedvarende økning i blodtrykk:

 • Nyresykdom;
 • Diabetes mellitus;
 • Nodulær periarteritt;
 • Systemisk lupus erythematosus;
 • Aortisk aterosklerose;
 • Sykdom og Itenko-Cushing syndrom;
 • Feokromocytom (binyrene tumor);
 • Nephroptose (utelatelse av nyrene);
 • Nephropati av gravide kvinner.

Det er også eksterne faktorer som kan forårsake hypertensiv krise: disse inkluderer meteosensitivitet, alkoholmisbruk, overdreven psykologisk stress (erfaringer og stress).

En plutselig trykkøkning kan også forekomme som en reaksjon på avskaffelsen av vanlige antihypertensive stoffer.

Typer av kriser og deres symptomer

Skarpe hopp med blodtrykk er forbundet med hjerteutgang og nivået av motstand av perifer fartøy. Noen ganger overlapper begge disse faktorene. Dermed blir klassifiseringen av hypertensive kriser utført avhengig av mekanismen for økt blodtrykk.

Det er følgende typer kriser:

 • hyperkinetisk;
 • hypokinetisk;
 • Eukinetic.

Hyperkinetic hypertensiv krise oppstår på grunn av økt hjerteutgang, med perifer vaskulær motstand som forblir normal eller til og med litt redusert.

Symptomer på hyperkinetisk krise består i en økning i systolisk ("øvre") trykk, mens diastolisk ("lavere") trykk stiger svært moderat og jevnt. I tillegg til høye tall på tonometeren, registrerer pasientene et uventet utseende av hodepine, som legges til:

 • Skjelving i kroppen;
 • Blinkingen av flyr for øynene;
 • Svette, feber;
 • kvalme;
 • Hyppig hjertebank og økt pulstrykk.

Slike kriser forekommer oftest i de tidlige stadier av hypertensjon: de går fort - bokstavelig talt i flere minutter eller timer, uten å forårsake alvorlige komplikasjoner.

Hypokinetisk hypertensiv krise - en konsekvens av en kraftig økning i perifer vaskulær motstand med redusert hjerteutgang, slik at måling av blodtrykk viser en signifikant økning i diastolisk trykk.

Hvis du lager et elektrokardiogram under en hypokinetisk krise, vil det registrere en ganske stor forstyrrelse i hjertearbeidet.

Hypokinetiske kriser forekommer oftere i senere stadier av hypertensiv sykdom og er preget av en økning i symptomer - hodepine, kvalme, sløvhet, synshemming.

Slike kriser varer i flere dager, deres fare består i stor sannsynlighet for utvikling av alvorlige komplikasjoner - for eksempel iskemisk slag eller hjerteinfarkt.

Etter sammenbrudd av hypertonisk krise av hypokinetisk type kan endringer i form av protein, sylindere og erytrocytter forekomme i urinalyse.

Eukinetisk type krise utvikler seg på et normalt nivå av hjerteutgang og økt motstand av perifere fartøyer. Den er karakterisert ved en ensartet økning i antall av systolisk og diastolisk blodtrykk og en rask økning i andre symptomer - hodepine, kvalme, uskarpt syn og koordinering av bevegelsene, smerter i hjertet.

Eukinetisk hypertensiv krise forekommer i de sene stadiene av GB, og kan kompliseres ved hjertefrekvens i venstre ventrikkel, noe som fører til lungeødem.

I laboratorieprøver av urin hos slike pasienter, er det også funnet endringer: erytrocyter, protein og sylindere vises.

Det er en annen klassifisering av hypertensive kriser: de er delt inn i komplisert og ukomplisert.

Ukompliserte kriser passerer raskt og resulterer i fullstendig gjenoppretting av pasienter. Komplikasjoner kalles kriser, som førte til brudd på andre organers arbeid - hjernen, hjertet, lungene, nyrene.

Slike komplikasjoner inkluderer:

 • Iskemisk og hemorragisk slag;
 • Hjerteinfarkt;
 • Subaraknoid blødning;
 • Hevelse i kroppen, hjernen, lungene;
 • retinopati;
 • eklampsi;
 • Hjerte venstre ventrikulær svikt;
 • Stratifisering av aneurisme.

En hypertensive krise av noe slag krever akutt behandling. Selv en ubetydelig økning i blodtrykket, ledsaget av en kraftig forverring i den generelle tilstanden, trenger hjelp og veiledning av spesialister.

behandling

Behandling av krisen må begynne umiddelbart - selv før brigadens ankomst "Førstehjelp". Andre bør gjøre følgende:

 • Legg pasienten og løft på hodet;
 • Fjern knekken på en skjorte eller en bluse, løsn slipset;
 • Gi frisk luft;
 • Overvåk blodtrykket ved å måle det hvert 10.-15. Minutt før ankomst av spesialister;
 • Gi stoffet, som vanligvis tar pasienten å behandle hypertensjon.

Medisinsk behandling av kriser

Trykket bør reduseres riktig - det er gradvis. En kraftig reduksjon i det kan føre til hjerteinfarkt, forårsake hjerne- og nyre-iskemi, så i løpet av de to første timene kan BP bare reduseres med 20-25 prosent.

Avhengig av type hypertensive krise kan pasienten tildeles ulike behandlingsregimer.

Terapi av ukomplisert hyperkinetisk krise

Den hypertensive krisen av hyperkinetisk type er lettest å stoppe: det krever bruk av et enkelt legemiddel - for eksempel 5-30 mg nifedipin eller 25-50 mg kapotene. Tabletter skal svelges eller saliveres under tungen.

Hypokinetisk og eukinetic skjema krise allerede krever en kombinasjonsterapi som omfatter bruken av ikke bare de ovennevnte preparater, men med ingen effekt - å legge intravenøs droperidol, proksodolola eller furosemid.

Den overveiende symptomatologien fra hjernen krever bruk av dibazol, magnesiumsulfat eller euphyllin. Dosen bestemmes av legen.

Hvis disse tiltakene ikke gir den ønskede effekten, utføres videre behandling på et sykehus. Leveres til sykehuset og de pasientene i en tilstand av hypertensiv krise, som "Førstehjelp" ble kalt fra offentlige steder - fra gaten eller fra jobben.

Hva behandles for kompliserte hypertensive kriser

Hvis krisen oppstår med komplikasjoner, trenger pasientene akutt sykehusinnleggelse. Valget av medisiner er avhengig av symptomene, så behandlingsordningen er strengt individuell, og selve behandlingen starter hjemme eller i ambulansen.

Således, i løpet av utviklingen av venstre ventrikkelsvikt med lungeødem stoffer som velges er nitroglyserin, nitroprussid, i kombinasjon med sløyfediuretika - furosemid, eller torasemid.

Akutt hypertensiv encefalopati krever bruk av nitroprussid eller fenoldopam.

Ved akutt hjerneinfarkt indikeres bruk av fenoldopam, nicardipin.

Akutt myokardinfarkt og ustabil angina pectoris krever bruk av nitroglyserin eller beta-blokkere.

Med disseksjon av aorta-aneurisme, er nitroprussid, betablokkere anbefalt.

Hvis hypertensiv krise oppsto midt azotemi (Skudds-akkumulering i blodet av nitrogenholdige metabolske produkter i renal sykdom), når det er nødvendig å benytte stoppe verapamil, nicardipin eller labetalol i kombinasjon med sløyfediuretika - furosemid, eller torasemid.

Etter krisen

Så krisen har gått lykkelig, staten har forbedret seg. Kan du roe deg ned og leve som før? Nei! Det skjer et ubestridelig tegn på at tilstanden i blodårene etterlater mye å være ønsket, noe som betyr at utviklingen av en ny hypertensive krise ligger rett rundt hjørnet.

Her er algoritmen til de aller første tiltakene, som må tas nesten umiddelbart:

 1. For å bestå eksamen, hvor årsakene til økningen i blodtrykket skal avsløres. Hvis du er en hypertensiv pasient med en opplevelse, og dine problemer har vært lenge uttalt i form av tallrike diagnoser, går du fortsatt gjennom undersøkelsen. Det vil bidra til å avklare tilstanden: kanskje har sykdomsforløpet blitt forverret, og du må bli behandlet på nytt.
 2. Overvåk trykket, måle det hver dag og hver natt. Start en dagbok der du legger inn måleresultatene.
 3. Bruk alltid medisiner foreskrevet av legen din. Husk at selv normale blodtrykksindikatorer ikke frigjør deg fra den konstante bruken av antihypertensive stoffer: Det er derfor normalt at du blir behandlet.
 4. Endre din livsstil, drikkegruppe, diett. Forsøk å unngå store psykomotiske belastninger, hvile mer for ikke å provosere utviklingen av en annen hypertensive krise.
 5. Gi opp sterk kaffe, alkohol, sigaretter, juster saltinntaket. Unngå stekt kjøtt (spesielt svinekjøtt), for sukkerholdige drikker, krydret og fet mat, sette en stopper for fast food - det er for mye skjult salt og skadelige smakstilsetninger.
 6. Ikke foreskrive medisin selv eller på vegne av venner: alle har sin egen diagnose, deres grunner til å øke blodtrykket og sin egen type hypertensjon. Stol på kun helsepersonell. Ikke juster dosen av medisinering etter eget skjønn, selv om personlige følelser forteller deg at stoffet er "for mye" eller "for lite": Kontakt legen din for å få rettet det.

Er det mulig å takle krisen med folkemidlene?

Arteriell hypertensjon finnes trolig så mye som det er en menneskehet, men effektive medisinske preparater som er i stand til å "holde" trykk, opprettes bare de siste årene.

Naturligvis har folkemedisin i mange århundrer akkumulert sin egen erfaring i behandling av hypertensive kriser, som også kan brukes til å stoppe plutselige trykksving.

Tradisjonelle metoder, som tradisjonelt brukes til å redusere blodtrykket, kan deles inn i to grupper i henhold til handlingsretningen:

Refleksoterapeutiske midler

Disse inkluderer komprimerer som legges på enkelte områder av kroppen eller lemmer, samt fot- og håndbad. Ved å gi lokal irritasjonsvirkning på hudreseptorene, forårsaker midler til refleksologi vasodilasjon, noe som til slutt fører til en reduksjon i trykk.

Komprimer av eple eller vanlig eddik

Fortyn litt eddik med vann for å redusere konsentrasjonen til 5 prosent. Biter av vev suger i denne løsningen og festes til hælene. Lig med kompresjon i omtrent ti minutter. Legemiddelet regnes for å være sterkt og raskt, så se på helsen din og ikke tillate overdreven blodtrykksreduksjon.

Fotbad med sennep

Hell inn i et vaske med veldig varmt vann slik at det var høyere enn anklene, legg til en skje - to tørre sennep, rør. Hold beina i bekkenet til trykket er normalt. Det antas at dette badet er mye raskere enn tabletter, så hold deg innstilt.

Varmt bad for hender

I en bolle med varmt vann, senk hendene, hold dem i vann til du føler deg bedre.

Fytoterapeutiske midler

Herbal decoctions, juice av noen grønnsaker bidrar til rask tilbaketrekking av overflødig væske, som i seg selv reduserer blodtrykket betydelig. For å redusere det hoppede trykket kan du forberede og etter hvert drikke slike kjøttkraft og juice:

Rødbeterjuice

En liten beets skal vaskes, rengjøres, skylles og revet igjen. Juice klemme og drikk flere ganger om dagen for en spiseskje, mens du kontrollerer trykket.

Oppskriftsvarianten er betesaft med hagtorntinktur eller dens juice. Ingredienser blandes i like store mengder og full på en spiseskje etter å ha spist.

tyttebær

Decoction av blader eller frukt av tranebær, tranebærmor har en uttalt vanndrivende effekt, så de anbefales å bli tatt kontinuerlig eller kurs hvis tilstanden forverres - spesielt ved hevelse.

Pomegranate peels

Granatäpple skal bli kuttet og kokt i kok til en brun drink, som du kan drikke nesten hele tiden. Med forsiktighet må du behandle dette middelet for folk som er utsatt for forstoppelse: kjøttkraft har en uttalt fikseringseffekt.

Honeysuckle bær

En håndfull bær skal brygges med et glass kokende vann og full som te. Løsningen anses som en av de mest effektive.

Det finnes mange andre folkemessige rettsmidler som har mulighet til å regulere press, men du trenger ikke å stole på dem bare: kriser kan oppstå på forskjellige måter og noen ganger forårsake alvorlige konsekvenser.

Det er best å søke profesjonell medisinsk hjelp - i legerens arsenal finnes effektive stoffer og diagnostisk utstyr, og spesiell kunnskap som vil bidra til å takle krisen.

Vi anbefaler at du gjør deg kjent med dietten som trengs for hypertensjon.

Behandling av hypertensive kriser

Skarpe hopp med blodtrykk kan forekomme hos pasienter med hypertensjon, så vel som hos personer som ikke lider av hypertensjon - på grunn av stress, sykdom og påvirkning av uønskede faktorer. For første gang anbefales det at en krise behandles på et sykehus for å finne frem til årsakene som forårsaket det.

Standarder for innlagt behandling

Hypertensive kriser er en konsekvens av stress, samt plutselig forverring av hypertensjon. De passerer med brudd på funksjonene i hjernen, nyrene, det autonome nervesystemet og blodstrømmen i koronarbeinene. Karakterisert av risikoen for å utvikle en slik formidabel komplikasjon, som lungeødem, myokardinfarkt, slagtilfelle.

Årsakene til kriseutbrudd er avhengig av mange faktorer, alt fra genetisk predisponering, livsstil, hormonelle svikt, somatiske sykdommer, skadelige arbeidsforhold og psyko-sjokk-sjokk. Men hovedfaktoren er progressiv arteriell hypertensjon.

Kriser er preget av typer (1, 2):

 1. Short. Lungene, så fort stopp og passere i flere timer. Trykket stiger til 180/110 mm Hg. Art. Det er smerte i baksiden av hodet og templene, skjelving i kroppen, svimmelhet, ansiktshyperemi, en følelse av kvalme, hyppige hjerteslag, generell opphisselse.
 2. Langvarig (tung). Kan vare i flere dager. Det er alle symptomene, som ved type 1, men fortsatt oppkast, nummenhet og prikking i kroppen, forvirring og stuniness blir lagt til.

Diagnose av kriser deler de presserende stater i to hovedtyper - komplisert og ukomplisert. De kan bli representert i form av et slikt bord:

Indikasjoner for innleggelse er alle kompliserte kriser i rytmeforstyrrelser og hjerteledning, hypertensiv encefalopati, forbigående iskemisk anfall, dårlig sirkulasjon i hjernen, akutt koronart eller venstre ventrikkelsvikt.

Pasienter med komplikasjoner er på sykehus i kardiologi eller nevrologisk avdeling, i intensivavdelingen. De er nødvendigvis diagnostisert.

For ukomplisert krise

VIKTIG! Ukompliserte kriser er underlagt behandling på sykehuset. Hvis angrepet oppstod for første gang, stopper ikke på prehospitalstadiet, gjentatt i 2 dager - det er trussel om komplikasjoner fra hjerte og blodårer.

Pasientene er innlagt på behandlingsstedet på bosattstedet. Før ankomsten av en ambulanse og sykehusinnleggelse på et sykehus, er det nødvendig å raskt hjelpe de syke med alle improviserte metoder og forsøke å fjerne den hypertensive krisen:

 1. Fjern knappene, få tilgang til luften, sett pasienten på en slik måte at hodet ligger over underbenet.
 2. Skrive en en av narkotika ( "Kaptoprilderivater", "Nifedipine", "Corinfar", "Hypothiazid" "Atenolol" "Nitroglycerin", "Farmadipin" "Inderal").
 3. Sett under språket "Validol" og slipp 30 dråper "Valocardina", "Corvalol" eller tinkturer av valerian.
 4. Du kan legge sennepplast på skinnene.
 5. Det er moralsk å roe en person og ikke å forlate en.

Behandling av hypertensive kriser utføres avhengig av hvilken type nødstilfelle. Legen bestemmer hva slags hjelp å gi pasienten, og hvor skal han begynne? Taktikken og nødvendig diagnostikk er valgt.

Spørsmålet om parenteral bruk av medisinsk utstyr (intravenøst, i muskelen) blir behandlet (hjemme, terapeutikk eller i intensivavdelingen). Det er en anamnese og årsakene til krisen, de riktige metodene for å administrere pasienten er valgt. For eksempel vil behandlingen av en gravid kvinne og en pasient med slag berige betydelig.

VIKTIG! Målet for medisinsk behandling er stasjonær identifisere mulige årsaker til nødsituasjoner blir normalisert, støtter minuttvolum, renal blodstrøm, forebygging av komplikasjoner og deres kontroll, valg av antihypertensive midler (egnet spesifikk pasient), hurtig og kontrollert trykkavlastning, i lys av bivirkninger.

For en komplisert krise

Stadier av pasientbehandling for en krise med komplikasjon består i nødvendig nødhjelp (etter vurdering av den generelle tilstanden) og gjennomføring av undersøkelser. Behandlingen av en komplisert hypertensive krise begynner med å bistå pasienten selv på prehospitalstadiet.

Diagnose innebærer gjennomføring av slike nødvendige tiltak:

 • Utfør en generell blodprøve (her er antall hvite blodlegemer viktig, for eksempel, hemolyse indikerer tilstedeværelsen av en komplisert form).
 • Biokjemisk blodprøve (nødvendig for eliminering av uremi).
 • En rutinemessig urinalyse under en komplikasjon vil alltid indikere en stor proteinuri og tilstedeværelsen av blod.
 • Testen "uttrykk" - tilstedeværelsen av sukker i blodet (nødvendig for påvisning av hypoglykemi).
 • EKG - indikerer iskemiske endringer i hjerteaktivitet.

Kan også utpeke en røntgenrøntgen (viser stagnasjon av den lille sirkulasjonen), beregningstomografi (dersom tilstedeværelsen av cerebral sirkulasjon mistenkes).

VIKTIG! Prognosen kan være ugunstig for pasienten bare i fravær av tilstrekkelig terapi og i tilfelle av unødig henvisning til legen. Inntak av antihypertensive stoffer, deres faglige individuelle utvalg bidrar til utvinning og en lav prosentandel av dårlige utfall, selv i en komplisert tilstand.

Hypotensive stoffer for kompliserte hypertensive kriser:

 1. Crysis med nevrologiske symptomer. Sekundære nevrologiske lidelser kan passere etter normalisering av blodtrykket.

Taktikk: vurdering av den generelle tilstanden, valg av medisiner, obligatorisk konsultasjon av en nevrolog, datatomografi. Før normalisering av pasientens tilstand er under observasjon i intensivavdelingen. Følg pusten, sirkulasjonen. Kan bruke intubasjon av luftrøret. Av de antihypertensive midler anvendes intravenøst ​​"natriumnitroprussid," "labetalol" "Nitroglyserin", "hydralazin" (for preeklampsi hos gravide kvinner), "Fenoldapan" (det er umulig for glaukom). For disse stoffene er preget av en langvarig effekt.

 1. Ondartet form Er progressiv.

Taktikk: vurdering av tilstanden, utnevnelsen av "Nitroprussida", "Labetalola". Diuretika er forbudt. Blodtrykk er over 181/106 og opptil 235/122 mm Hg. st., vedvarende i mer enn 1 time - henvisning til intensivavdelingen, behandling.

 1. Dissecting aortic aneurysm.


Taktikk: diagnose, umiddelbar senkning av blodtrykk etter vurdering av tilstanden og utførelse av operativ inngrep med A-form (proksimal); med B-form (distal) - bruk av medisiner og observasjon. Påfør "Labetalol" eller "nitroprusside."

 1. Venstre ventrikulær svikt og lungeødem.

Taktikk: undersøkelse, evaluering, bruk av Nitroprussida (Nitroglycerin), små doser diuretika (Lasik, Furasemide).

 1. Iskemiske tilstander i myokardiet.

Taktikk: undersøkelse, vurdering av tilstanden, klargjøring av diagnosen ved hjelp av EKG-diagnostikk, bruk av nitrater, betablokkere. Hvis ineffektivitet er foreskrevet "nitroprusside". Samtidig brukes antitrombotiske midler. Sjelden reperfusjon av myokardiet. Påfør "Obsidan" (fra takykardi), "Droperidol" (fra smerte), diuretika.

Taktikk: "nitroprussid", "labetalol", "fentolamin" kalsiumkanalblokkere, beta-blokkere, i kombinasjon med alfablokkere.

Taktikk: "Nitroprusside", "Labetalol", "Nitroglycerin" (hvis det var en bypass).

Taktikk: undersøkelse, vurdering av tilstanden, urinalyse, bruk av beta-blokkere, diuretika (Furasemida, Maninila, Lasik), kontroll av nyrer.

VIKTIG! Hos gravide kvinner med kriser, brukes intravenøs administrering av "Magnesiumsulfat" som en profylakse eller behandling for konvulsiv syndrom.

I tillegg til hovedhypertensiv terapi foreskrives pasienten simtomatiske legemidler: for kvalme og oppkast, "Metoklopromid"; hodepine - noen smertestillende medisiner; vegetative lidelser - "Diazepam". Bruk også slike antihypertensive stoffer som "Esmalol", "Ebrantil" eller "Urapidil". Sistnevnte betyr stadig redusert blodtrykk og har ingen bivirkninger. Denne egenskapen brukes med protokoller for håndtering av pasienter med kriser, i henhold til gjeldende standarder.

Taktikk for behandling av ukomplisert krise

Krisen av ukomplisert form er rettet mot å arrestere tilstanden, stabilisere den, støtte terapi. Å være på sykehuset her er ikke alltid nødvendig - du kan behandle hypertensive krisen hjemme.

Hjemme kan du ta stoffene inne, med legenes nøyaktige dosering og kontroll fra hans side. For å bli behandlet i den terapeutiske avdelingen, kan pasienten på hans forespørsel, samt med diagnosen hypertensjon, gi det foreskrevne medisineringskurset.

Når en pasient går inn på et sykehus med hypertensiv krise, utføres behandlingen i flere timer, noe som reduserer trykket gradvis. Gode ​​indikatorer er oppnåelsen av tall til -20%. Hypotensive stoffer velges nøye av den behandlende legen, med tanke på pasientens alder, kroppsbetingelse, samtidige sykdommer, allergisk tilbøyelighet. Det krever overvåking av blodtrykk og kontroll, for å unngå utvikling av en vedvarende hypotensiv tilstand.

Hvordan behandle en ukomplisert form for patologi? Som foreskrevet antihypertensiv ACE-inhibitor - "Captopril" (25 mg), a-adrenoreseptor-stimulerende middel "clonidine" (0,3 mg), "labetalol" (100 mg). Foreskrevet og symptomatisk middel.

VIKTIG! For tiden er anvendelse av medikamenter som "drotaverine hydroklorid" ( "No-spa") og "Papaverin 'ikke-markert hypotensiv virkning, er det upraktisk, derfor kan de ikke brukes i terapi av hypertensive kriser. Alle legemidlene ovenfor er grunnleggende.

Stadier av poliklinisk behandling

I en poliklinisk innstilling med en ukomplisert form utføres en krise basert på følgende prinsipper:

 1. Terapeutiske tiltak utføres etter vurdering av pasientens tilstand Hypertensiv terapi er foreskrevet.
 2. Trykket reduseres gradvis over en time, og gir en reduksjon i indikatorene til 25% av angrepets første nummer.
 3. Hjelper med å forhindre utvikling av komplikasjoner fra hjerte og blodårer.
 4. Eliminere og redusere eksogene og endogene faktorer.

Ambulerende medisinsk behandling utført "Nifedipin" ( "Kordafleksom") til 20 mg, av beta-blokker "propranolol" 10 til 20 mg ACE-inhibitor "Captopril" til 50 mg. Denne gruppen medikamenter reduserer stadig høyt blodtrykk innen 30 minutter-1 time.

Stadier og regler er tilveiebringelse av beredskapsbehandling, diagnose, valg av et antihypertensive stoff (eller erstatning av en tidligere foreskrevet en), bruk av symptomatisk behandling, utelukkelse av provoserende faktor, observasjon av pasienten.

Med poliklinisk behandling kan folkemidlene brukes i form av plantesamlinger, som kan brukes som infusjoner og avkok.

VIKTIG! Hvis pasienten allerede har tatt antihypertensiv medisinering før behandlingsstart, bør legen ta hensyn til dette og foreskrive et antihypertensivt medikament under hensyntagen til interaksjonen med det tidligere tatt middel.

Livet etter hypertensiv krise

Gjenopprettelse av pasienten etter en hypertensiv krise utføres i henhold til standardmetodene som utføres av terapeuten og psykologen.

Rehabilitering er nødvendig for kroppen på grunn av det faktum at etter en krise (selv om BP har gjenopprettet) kan en person ha en hodepine i lang tid og ha generell helse. Derfor brukes medisinbehandling, urtemedisin og et spesielt diett med unntak av karbohydrater. Også, kroppen trenger mye vann og konstant inntak av antihypertensive stoffer, som velges spesielt for hver pasient.

Etter den hypertensive krisen blir pasientens generelle tilstand observert av terapeut og nevrolog. For en stund anbefaler leger å holde sengestil, og deretter starte en moderat motoraktivitet som er nødvendig for å forbedre blodtilførselen til vev og oksygenomsetning. En liten gymnastikk om morgenen, svømming, sykling, gå for en halv time toning kroppen.

Fytoterapi er basert på vanndrivende virkningen av urtete. Tilordne beroligende midler, veilede psykologen (på grunn av fobier og hodepine). Det vil ikke være overflødig å hjelpe og støtte nære mennesker, utelukkelse av stressende situasjoner, positive hverdagslige aktiviteter og hobbyer.

Restrukturering av pasienten skal ledsages av inntak av vitaminkomplekser, spesielt gruppe B (for eksempel Neurovitan), samt forebyggende tiltak som vil styrke kroppen og forhindre gjenoppretting av krisen. Det er ønskelig å forlate dårlige vaner (røyking, drikking av alkohol eller narkotika). Det vil være nyttig å sanatoriumbehandling på feriestedet. Å endre situasjonen, være i en medisinsk dispensary, se en lege, frisk luft og spesiell mat, vil bidra til å gjenopprette kroppen.

Pasienter bør overvåke deres blodtrykk, respekterer hvile og arbeid, se på vekten, psyko-emosjonelle tilstand (for å unngå informasjons nevroser), sove nok, spise frukt og grønnsaker, unntatt søte, fet og salt mat. Kostholdet kan omfatte: frokostblandinger, fisk, fjærfe kjøtt, nøtter, cottage cheese, oster.

Hvis en person jobber om natten - må du endre arbeidsplanen for dagen. Støyende arbeid bør erstattes av en mer fredelig. Etter å ha konsultert en lege, er bruk av homøopatiske midler, akupunktur, avslapningsteknikker, pusteøvelser tillatt. Fysioterapi metoder (massasje, vibroakustikk av Vitafon apparatet), balneoterapi, varme fotbad brukes.

Badstuen har lov til å besøke på stadier 1 og 2 av sykdommen, uten kriser. På fase 3 bad er forbudt.

Oppfyllelse av alle forskrifter fra legen, tiltak for å styrke og gjenopprette kroppen etter hypertensiv krise, livsstilsendringer vil bidra til å forhindre fremveksten av høyt blodtrykk og bekjempe hypertensjon. Når hypertensiv krise bør konsultere en lege og bli inspisert i detalj. Vær sunn!

Hypertensiv krise: manifestasjoner, behandling, forebygging

Hva er denne sykdommen - hypertensive krise, hvordan behandles det? Er hver hypertensive pasient redd for kriser?

Ifølge statistikk, blant ambulanslagets samtaler, er over halvparten hos pasienter med hjerte-og karsykdommer. Og til hver tredje pasient setter legene diagnose: hypertensive krise.

ved hypertensive krise Det er en plutselig forverring av hypertensiv sykdom med en kraftig økning i blodtrykket. En alvorlig tilstand er ledsaget av et brudd på det autonome nervesystemet og en forstyrrelse av hjernekoronar (hjerte) og nyreblodstrøm. Den hypertensive krisen er farlig, ikke bare for helse, men for livet.

Hvorfor er den hypertensive krisen?

De viktigste årsaker til hypertensive kriser De er:

 • plutselig økning i blodtrykk hos pasienter med kronisk hypertensjon
 • plutselig tilbaketrekking av antihypertensive medisiner;
 • neuropsykisk og fysisk overbelastning
 • endre værvarsling i atmosfærisk trykk (som er typisk for meteosensitive pasienter);
 • røyking og drikking av alkohol;
 • et rikelig måltid (spesielt salt) er ikke en natt
 • forverring av sykdommer så som akutt glomerulonefritt, kollagenose (systemisk lupus erythematosus, skleroderma, dermatomyositt, etc.), renal arterie aterosklerose, fibromyshechnaya dysplasi, iskemisk slag
 • mottak av glukokortikoider, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler

Hvordan er det manifestert?

Av manifestasjonens særegenheter utmerker seg to typer hypertensive kriser.

Krisene av type I - lys og kortsiktig. Pasienter klager over hodepine, svimmelhet, kvalme, nervesyke, hjertebank, skjelving i kroppen, tremor (skjelving) av hendene. Røde flekker vises på huden av ansikt og nakke av pasientene. Trykket når 180-190 / 100-110 mm Hg. pulsen øker, innholdet av adrenalin og sukker i blodet stiger, øker blodkoagulasjonen.

Kriser av type II forekommer langsommere, som varer opptil flere dager. Pasientene utvikler alvorlig hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, kortvarig synshemming. Ved en forverring føler pasientene komprimerende smerter i et hjerte av parestesi (en nummenhet, en prikk i kroppen), teste en døvhetstilstand, bevissthetskonfusjon. Det lavere trykket stiger kraftig, og pulstrykket (forskjellen mellom øvre og nedre trykk) øker ikke. På dette tidspunktet øker blodkoagulabiliteten og hormonnivået for norepinefrin.

Hvordan behandle hypertensiv krise?

Pasienter som har hypertensive krise bestått uten alvorlige komplikasjoner, behandles ut-tålmodig.

De viktigste komplikasjonene ved hypertensiv krise er hjerteastma, lungeødem, myokardinfarkt, slagtilfelle. Mens eliminere effektene av en krise bør ikke bare lavere blodtrykk, men også for å forebygge hjerte og vaskulære komplikasjoner ved valg av medikamenter for behandling avhenger av graden av skade på hjerte, hjerne, nyrer, øyne.

Blodtrykk i de første 2 timene etter at hypertensiv krise burde bli redusert med 25 prosent og i løpet av de neste 2-6 timer til 160/100 mm. Hg Art. Du kan ikke redusere trykket for fort, ellers kan sentralnervesystemet, nyrene og hjertet være iskemisk. Som et resultat vil en person ikke lide så mye fra selve krisen som fra feil behandling.

ved hypertensive krise Først av alt er det nødvendig å ringe "ambulanse", og før ankomsten av leger (spesielt hvis det ikke var noen rundt), er det ønskelig å gjøre følgende:

 1. Det er praktisk å sitte ned med beina ned.
 2. For å redusere trykk, ta ett av følgende stoffer (hypertensive stoffer er vanligvis til stede):
  • Captopril 6,25 mg under tungen med utilstrekkelig effekt til å ta stoffet gjentatte ganger for 25 mg etter 30-60 minutter
  • klonidin (klonidin) 0,15 mg oralt eller sublinguelt etter 1 time til 0,075 mg;
  • nifedipin (corinfar, kordafen) 10 mg;
  • hypothiazid 25 mg eller furosemid 40 mg g oralt;
  • med sterkt følelsesmessig stress kan du ta Corvalol 40 dråper eller diazepam 10 mg oralt;
  • i koronar hjertesykdom ved bruk av nitroglycerin (isosorbiddinitrat eller mononitrat) og propranolol (metoprolol, atenolol);
  • med nevrologiske lidelser som et ekstra verktøy kan ha nytte av euphyllin;
  • Ikke bruk ineffektive stoffer - dibazol papazol, ellers kan tilstanden forverre

Den sterke økning i blodtrykket ved hvilket det ikke er noen angstsymptomer fra andre organer stoppet medikamentadministrering kan relativt hurtig virkning (Inderal 20-40 mg sublingualt, kaptopril, furosemid, kitroglitserin).

Blant betingelsene som krever haster innblanding, er ondartet arteriell hypertensjon (CAV), når det diastoliske blodtrykket overstiger 120 mm Hg. Art. Dette fører til en spasme av blodkar, fører til vevsendringer og en enda større økning i trykk. Syndromet er vanligvis manifestert av nyresvikt, nedsatt syn, vekttap, ugunstige symptomer fra sentralnervesystemet, endringer i blodegenskaper.

Kriseforebygging

I hypertensiv sykdom anbefaler leger at de gir fullstendig alkohol. Mange kardiovaskulære stoffer og alkohol er inkompatible, effekten av stoffet er svekket og beskyttelsen reduseres.

For menn kan du ikke konsumere mer enn 50 gram vodka eller ett glass tørrvin (helst rød) eller 0,5 liter øl. For kvinner bør dosen av alkohol reduseres med halvparten.

Det er kjent at røyking akselererer utviklingen av aterosklerose, øker trykket, reduserer oksygeninnholdet i blodet, øker antall hjerteslag Mange tror at hvis du slutte å røyke, det er mye stress, som er enda verre å røyke. Dette er en vrangforestilling. De som har et sykt hjerte, må du definitivt gi opp sigaretter, noe som utvilsomt vil ha nytte da risikoen for kardiovaskulære komplikasjoner minker raskt.

Morgengymnastikk, svømming, sykling, ski, daglig tur i frisk luft i 40 minutter, tone kroppen og gjenopprette helse. Det er bare ikke nødvendig å håndtere hypertensjon med store dumbbells og en bar: overdreven fysiske øvelser kan føre til alvorlige komplikasjoner.

For å bestemme deg selv for et trygt treningsprogram måle puls før, under og etter belastningen. Maksimal pulsrate bør ikke overstige 110-130 slag per minutt.

Hypertensiv krise: behandling hjemme

Hypertensiv krise - en farlig tilstand, som før eller senere møter hver hypertensive pasienter. Den truende krisen krever akutt behandling, fordi det kan føre til livstruende komplikasjoner som følge av organskade (hjerte, hjerne, nyrer). Hvis pasienten føler at han nærmer seg en hypertensiv krise hjemme behandling bør iverksettes umiddelbart.

Symptomer på krise

Crysis er en farlig tilstand som utvikler seg som følge av et plutselig hopp i blodtrykket. I dette tilfellet har kroppen ikke tid til å omstrukturere eller tilpasse seg det økte blodtrykket på karossens vegger, som er fulle av brudd på arbeidet til de viktigste organene.

Hos hypertensive pasienter kan krisen føre til utvikling av hjerteinfarkt. Det er to typer kriser - komplisert og ukomplisert. Med en ukomplisert hypertensive krise er behandling hjemme tillatt dersom den hypertensive personen forstår sårets spesifikke forhold, med en komplisert krise, er kvalifisert medisinsk behandling nødvendig.

Etter type utmerker en vegetativ, hjerte- og generalisert krise. Med hypertensjon i første og andre grad møtes pasienter ofte med en vegetativ krise. Årsakene til utviklingen av en slik krise er i pasientens psykomotional tilstand.

Utløser til begynnelsen av en vegetativ krise er:

 • alvorlig stress;
 • emosjonell opplevelse;
 • langvarig forstyrrelse av nervesystemet
 • fysisk overstyring;
 • tar alkohol eller koffein.

Hovedtrekk ved en slik krise er en rask start og en rask oppløsning. Krisen utvikler seg om noen minutter på toppen av følelsesmessig spenning og varer ikke mer enn tre timer. Spesifikke symptomer:

 • det øvre trykket er over 180 mm Hg, det nedre trykket er ca. 120 mm Hg;
 • sterk irritabilitet;
 • alvorlige symptomer på angina pectoris;
 • hetetokter;
 • nedsatt syn (slør, tåke, flyr for øynene);
 • blep av huden og kulderystelser, etterfulgt av rødt ansikt og hetetokter;
 • svetting.

Med rettidig lindring av hypertensiv krise av vegetativ type hjemme, gjenopprettes raskt. Korrekt forsynt førstehjelp hindrer utvikling av farlige konsekvenser for pasientens helse.

Hypertensiv krise kan utløses av alvorlig stress

Kriser av den andre typen (hjerte, generalisert) er preget av økt risiko for målorganer. Med en slik økning i blodtrykk, står folk som har levd lenge med høyt blodtrykk i tredje grad. Følgende regel virker her: jo høyere det normale arbeidstrykket for den hypertensive pasienten i hvile, desto alvorligere er krisen, og jo høyere er risikoen for målorganer.

Kriser av den andre typen kalles også komplisert, siden de påvirker hjerte-, hjernen, nyrene og synlighetens organer negativt. Mangel på rettidig hjelp i dette tilfellet kan føre til utvikling av hjerteinfarkt, hjerneslag eller plutselig hjertedød.

Tegn på en komplisert krise:

 • Sakte utvikling med gradvis økning i symptomer;
 • gradvis økning av arterielt trykk til kritiske verdier;
 • alvorlig kortpustethet
 • smerte på venstre side av brystet (bak brystbenet);
 • alvorlig smerte i den occipital delen av hodet;
 • svimmelhet;
 • krampeanfall;
 • lokal forandring i hudfølsomhet (følelsesløshet, følelse av tannkjøtt);
 • en følelse av voksende angst, et panikkanfall;
 • brudd på tale, koordinering av bevegelser.

En slik krise utvikler sakte. Symptomene øker gradvis innen tre til fire timer, og det kritisk høye trykket kan fortsette opptil flere dager.

I tilfelle av en type 1-krise er førstehjelp hjemme ikke forbudt, men anbefalt, mens det med en komplisert hypertensive krise man bør ta stoffet anbefalt av legen for permanent behandling og ringe til en ambulanse, men ikke prøve å engasjere seg i selvmedisinering.

Når hypertensiv krise bør ringe "Førstehjelp", spesielt hvis du mistenker komplikasjoner

Nødhjelp

Førstehjelpsalgoritmen for hypertensiv krise er følgende.

 1. Legg merke til forverring av velvære, man bør gå i seng. Under midjen bør du sette noen ruller eller puter. Hvis krisen er funnet på et offentlig sted, må du ikke føle deg flau av andre, men ta samme posisjon og be noen om å passere folk for umiddelbart å ringe en ambulanse. Denne posisjonen til kroppen (tilbakelent) gir en reduksjon i belastningen på hjertet og letter blodsirkulasjonen.
 2. Pass på å roe ned, bytte fra ditt eget velvære til noe objekt eller handling. Du kan gjøre respiratorisk gymnastikk hvis pasienten eier slike teknikker. Også flere dype pust og ekspandasjoner (2 sekunder per pust, to sekunder for utånding, to sekunder pause) vil hjelpe.
 3. Hvis pasienten er hjemme, bør du åpne vinduene bredt, du kan ordne et lite utkast. Dette vil lette pusten og bidra til å roe ned, spesielt hvis du fokuserer på den kule luften, i stedet for din egen frykt.
 4. Det er viktig i hypertensiv krise å kurere et forestående panikkanfall. Det er lettere å gjøre det hvis det er noen nær deg - bare konsentrere deg om hans ord.
 5. Motta narkotika er ikke forbudt, men dette bør gjøres på riktig måte. Den første å ta tabletter som viser pasienten for kontinuerlig terapi. Det er best hvis medikamentet skal være gruppen av ACE-hemmere, så som kaptopril eller dets analoger. Hypotensiv effekt av medikamentet fra gruppen av kalsiumkanalblokkere i Slag er ikke egnet, samt sterkt redusert trykk, noe som kan ha negative konsekvenser. Leger advarer - krise for den første timen blodtrykket tillates å slå ned 20% av de opprinnelige verdier.
 6. Med smerter i hjertet, er det lov å ta nitroglycerinperler i en standarddose. Ved en arytmi antas en stentokardi og en takykardi-mottak på 10 mg Anaprilina. Til stoffet handlet raskt, bør det tas sublinguelt (legg under tungen og vent på oppløsning).

Injiser og injeksjoner av antihypertensiva hemmidler er forbudt. Slike rusmidler virker raskt og reduserer blodtrykket umiddelbart. Injeksjoner kan kun utføres under tilsyn av medisinsk personell, som vil justere doseringen på en slik måte at det oppnås en optimal reduksjon av blodtrykket og unngå et slag mot målorganene som oppstår når BP faller raskt.

Forstå hvordan man skal behandle den hypertensive krisen hjemme, er det viktig å huske at det kreves en "ambulanse" hjemme i tilfelle av en komplisert krise og ineffektivitet av selvforvaltede medisiner. Hvis en time etter at førstehjelpen er gitt, er det ingen lettelse, bør du umiddelbart ringe til et team av leger hjemme. Øk doseringen av medikamenter tatt er forbudt.

Injeksjon kan raskt redusere trykk - dette er farlig, slik at du ikke kan gjøre det selv hjemme

Folk rettsmidler for krisen

For nødhjelps hypertensive krise er folkeslag ikke anvendt. Dette skyldes deres lave effektivitet. Med hypertensjon har folkemedisin en terapeutisk effekt bare med langvarig opptak. Likevel kan du trygt ta folkemidlene hjemme for å akselerere utvinning etter en hypertensiv krise.

 1. Hvitløk forbedrer elastisiteten i blodkar og senker kolesterolet. Bruken av hvitløkstinktur i rehabiliteringsperioden etter en hypertensiv krise hjemme, vil ikke bare bidra til å forbedre total helse, men også for å unngå et annet skarpt trykkfall. Hvitløk tinktur kan kjøpes på apoteket eller utarbeides uavhengig. For å gjøre dette, hogge hvitløkens hode og hell 250 ml ren alkohol. Legemidlet bør infiseres i tre uker på et mørkt sted. Deretter tas tinktur daglig på en teskje morgen og kveld.
 2. En effektiv folkemekanisme for en krise er termisk eksponering. Dette er den eneste metoden for tradisjonell medisin, som kan brukes som en nødsituasjon på tidspunktet for den forestående krisen sammen med medisiner. For å gjøre dette må du legge isen til templene dine, og plasser varmt varmt vann på føttene. Eksponeringsvarigheten er 15-20 minutter.
 3. Umiddelbart under krisen kan du drikke et glass kjøttkraft fra en blanding av rødder av valerian og motherwort. Et slikt verktøy vil ikke stoppe krisen og vil ikke normalisere presset, men det vil lindre følelsen av panikk og lette krisen.
 4. Etter krisen kan du ta hagtorn i flere dager. Dette verktøyet normaliserer hjertet, forbedrer den psyko-statiske tilstanden og gir en tidlig gjenoppretting. Ta det skal være tre ganger om dagen for 20 dråper. Det anbefales å drikke medisinen umiddelbart før måltider.

I tillegg kan du ta vegetabilske diuretika - infusjon eller buljong av villrose, urtete. Dette vil forbedre trivsel etter en krise og normalisere blodtrykket ved å fjerne overflødig væske fra kroppen.

Gjenoppretting etter krise

En person som har gjennomgått en hypertensiv krise, bør overholde hvilerid i flere dager. For raskt å komme seg fra en krise må du følge et spesielt saltfritt kosthold, unngå stress og fysisk stress.

Siden krisen ofte skjer mot bakgrunn av psykomotional stress, bør hypertensive pasienter ta plantevernmidler for å normalisere arbeidet i nervesystemet. Urtete (kamille, mynte, oregano, melissa) vil bidra til å lindre spenningen og forbedre søvnkvaliteten.

Hvis det er mulig, anbefales det å gå på naturen i noen uker for tidlig gjenoppretting. En utmerket løsning vil være å besøke et sanatorium eller et pensjonat i naturen.

Etter å ha forstått hva du skal gjøre for å bekjempe hypertensjon eller hypertensjon og hvordan du fjerner hypertensive krisen hjemme, anbefales det å konsultere en lege om å endre behandlingsplanen på en slik måte at det forhindrer utviklingen av en krise i fremtiden.

Hypertensiv krise

Den hypertensive krisen er en tilstand hvor blodtrykket stiger plutselig og veldig mye. Og veldig mye ikke "generelt", men for en bestemt pasient. For en person er trykkhoppet fra 140/90 til 160/100 allerede en alvorlig forverring. Og den andre som har kronisk hypertensjon i det tredje alvorlige stadiet, med et vanlig trykk på 180/110, kan føle seg normalt, og med en forverring vil hans øvre trykk "gå av skala" til 220. Hvis du føler deg dårlig, men tonometeren viser at du har et trykk på "bare" 160/100 eller enda mindre, ikke nøl med å ringe en ambulanse og be om hjelp fra andre.

Den hypertensive krisen manifesteres av en betydelig forverring av helsetilstanden og utseendet av kliniske symptomer, som pasienten klager over. Det kan være komplikasjoner fra hjertet, hjernen (slag), syn eller nyre. Formålet med beredskapsbehandling er å forhindre skade på målorganer og å fjerne symptomer. Redusere blodtrykket ved hjelp av "nødsituasjon" -medikamenter bør være rask, men kontrollert. Hvis det viser seg å være overdreven, kan det være utilstrekkelig blodtilførsel til vevet, noe som vil føre til oksygen sult.

Bare legen velger det mest hensiktsmessige antihypertensive stoffet, dets dose og administrasjonsmetode. Samtidig planlegger han den forventede frekvensen og størrelsen på reduksjonen i blodtrykket, avhengig av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og tilstedeværelsen av komplikasjoner. Det er viktig for legen å forstå riktig hva pasientens klager og symptomer faktisk betyr, for å kunne ordinere behandlingen riktig. Kompetent å gjøre det i en nødsituasjon, som er en hypertensive krise, kan bare være en velutdannet lege med omfattende kunnskap og erfaring.

I utviklede land har spesialister de siste 20 årene observert en stabil nedgang i forekomsten av hypertensive kriser. Dette skyldes det faktum at hypertensjon i befolkningen har blitt bedre anerkjent og behandlet. I Russland og Ukraina har ingenting blitt observert så langt. En kraftig økning i blodtrykket er fortsatt en av de hyppigste årsakene til å ringe en ambulanse og påfølgende gospitalisering.

Videre ble gjennomsnittlig statistikk om tilfeller av forverring av hypertensiv sykdom blitt enda mer deprimerende enn i sovjetårene. Fordi hyppigheten av hjerteinfarkt og slag mot bakgrunnen av en hypertensiv krise, reduseres ikke, men øker til og med. Men disse komplikasjonene er en av de vanligste årsakene til død og pasienters funksjonshemning.

Etter at pasientens tilstand er mer eller mindre vanlig, er det nødvendig å justere den "planlagte" terapi for hypertensjon, som han mottar. Det er åpenbart at hvis den hypertensive krisen har oppstått, har den vanlige behandlingen av hypertensiv sykdom vist seg å være uegnet eller utilstrekkelig. Selv om det viser seg at behandlingen ble foreskrevet riktig, men pasienten ikke tar piller regelmessig eller selvstendig, uten å konsultere lege, slutter å ta dem. Disciplined tar hypertensjon medisiner foreskrevet av en lege, og utføre en livsstilsrettelse. Hvis du har opplevd en hypertensive krise uten alvorlige konsekvenser, må du ikke være for smigret. Den neste eksacerbasjonen med høy sannsynlighet kan være dødelig. Diskuter med legen muligheten til å foreskrive deg stoffer som er nok til å ta 1 gang per dag.

Symptomer på hypertensiv krise

De vanligste faktorene som utfordrer hypertensiv krise:

 • vær forandring
 • betydelig stress
 • drikker alkohol på eve
 • en betydelig mengde salt i mat

Visste du at den plutselige opphør av å ta medisiner som senker blodtrykket kan også føre til forverring av hypertensjon? Ofte skjer dette hvis pasienten savner bruk av klonidin eller en beta-blokkering.

Vi viser de vanligste symptomene på hypertensive kriser:

 • signifikant økning i blodtrykk over 140/90
 • utmattelse
 • hodepine
 • svette
 • kvalme og oppkast
 • sløret syn
 • søvnløshet

Se en video om behandling av hypertensjon og forebygging av hypertensive kriser

Hvis pasienten har iskemisk hjertesykdom, forverrer den hypertensive krisen sitt kurs og forverrer prognosen. Det kan være hjerterytmeforstyrrelser, brystsmerter, frykt for død. I alvorlige tilfeller kan en person falle inn i koma.

Instruksjon for en ambulans lege

Å velge en behandlingsstrategi for hypertensive krise ambulans lege kan bare etter nøye innhenting av informasjonen. Hvilke spørsmål skal jeg spørre om:

 • Hvor lenge har pasienten lidd av hypertensjon?
 • Hva er hans vanlige og maksimale blodtrykk?
 • Når begynte den nåværende hypertensive krisen? Hvor lenge varer det?
 • Hvilke tabletter fra pasientens trykk hadde allerede tid til å ta før ambulansen kom?
 • Hvilke medisiner for hypertensjon tar pasienten regelmessig?
 • Kanskje oppstod krisen på grunn av de savnede eller avbrutt medisinene som senker blodtrykket? Hvis ja, hva slags narkotika?

Vi bør også spørre om sammenhengende og led kardiovaskulære sykdommer, sykdomsforstyrrelser, nyreproblemer og tilstedeværelse av diabetes mellitus.

Hvis pasienten klager over kortpustethet, smerte i hjertet, har han hjerterytmeforstyrrelser - det er nødvendig å lage et EKG. Hvis endringer i slutten av ventrikulærkomplekset (reduksjon eller forhøyning av ST-segmentet, dannelsen av en symmetrisk negativ T-bølge) oppdages, indikerer dette et akutt koronarsyndrom.

Det finnes ulike muligheter for klassifisering av hypertensive kriser. For det praktiske arbeidet til en nødlærer - er det nok å skille mellom hyperkinetisk og hypokinetisk hypertensiv krise.

Hyperkinetic hypertensive krise

Hyperkinetic hypertensive krise - dannes hovedsakelig ved å øke hjerteproduksjonen (for sterkt hjertearbeid). I dette tilfellet endres ikke den totale perifere motstanden til fartøyene i det hele tatt eller øker noe. I denne situasjonen stiger det systoliske (øvre) arterietrykket, men den diastolske (nedre) arterien forblir stabil eller endrer seg lite.

Hyperkinetisk hypertensiv krise utvikler seg vanligvis raskt og varer ikke mer enn 2-4 timer. Det er ledsaget av en økning i pulsfrekvensen, takykardi (hjertebank), svette, noen ganger blir pasientens hud rød og flekker. Ofte ender med polyuria - rikelig frigjøring av urin.

Hypokinetisk hypertensiv krise

Hypokinetisk hypertensiv krise oppstår på grunn av den høye total perifere motstanden i blodårene. Samtidig reduseres hjerteproduksjonen til en viss grad. Denne varianten av hypertensiv krise forekommer vanligvis hos pasienter med lang erfaring med høyt blodtrykk som har blitt dårlig behandlet, og derfor har de rammet målorganer.

Den hypokinetiske hypertensive krisen utvikler sakte, i flere dager eller til og med uker, og det er vanskelig. Både systolisk og diastolisk blodtrykk er forhøyet. Videre er en økning i diastolisk trykk ofte mer signifikant. Pasienten har en nedgang i styrke, blek hud, utvikler ofte komplikasjoner med hjerte eller hjerne.

Ulike rusmidler brukes til å behandle hyperkinetiske og hypokinetiske kriser, som vi vil diskutere i detalj i neste del av denne siden.

Behandling av hypertensive kriser

Ordet "cupping" betyr "blokkering", "lokalisering", "reduksjon". Kupirovanie hypertensive krise - dette er akutte tiltak for å redusere blodtrykket i pasienten, lindre symptomer og unngå komplikasjoner. De blir utført hjemme eller på sykehus. Praksis viser at innen de første 2 timene etter at akutte symptomer har oppstått hos pasienten, bør blodtrykket ikke reduseres med mer enn 20-25%, deretter innen 6 timer til 160/100 mm Hg. Art. Ellers kan det være problemer med blodtilførsel til hjertet og andre indre organer. Her vil vi vurdere hvordan det anbefales å stoppe en ukomplisert hypertensive krise. Hvis det er komplikasjoner, så behandling av neste del, samt enkelte artikler på nettstedet vårt.

De mest populære stoffene for behandling av hypertensive kriser er:

Corinfar (nifedipin)

Corinfar (nifedipin) er en kur for "trykk, som begynner å virke raskt, men ikke for lenge. Han ble oftest anbefalt å bruke til lindring av hypertensive kriser til slutten av 1990-tallet. Corinfar (nifedipin) gis til pasienten under tungen i en dose på 5-10 mg. Senere kan du ta disse tablettene, den totale totaldosen - ikke mer enn 30 mg.

Dette legemidlet slapper av i vaskulasjonen, og det kan forventes å senke blodtrykket etter 15-30 minutter. Kontraindikasjoner for bruk av coronfar (nifedipin) for lindring av hypertensive kriser:

 • Uttalt takykardi (økt hjertefrekvens, hjertebank);
 • alvorlig aorta stenose (innsnevring av arterien);
 • dekompensering av hjertesvikt;
 • alvorlige symptomer på hjernesirkulasjonsforstyrrelser - hodepine i nakken, oppkast, svimmelhet, nedsatt bevissthet.

I hvilke tilfeller skal nifedipin (Corinfar) administreres forsiktig:

 • angina pectoris av III-IV funksjonell klasse;
 • ustabil angina;
 • hjerteinfarkt.

På 2000-tallet viste flere og flere publikasjoner, hvor fordelene av nifedipin for lindring av hypertensive kriser ble stilt spørsmålstegn. I stedet er det anbefalt å utnevne andre langtidsvirkende kalsiumkanalblokkere.

Capoten (kaptopril)

Kapoten (kaptopril) er en effektiv medisin for hypertensive kriser. Begynner å senke blodtrykket etter 10 minutter. Virkningen av captopril varer opptil 5 timer. Kontraindikasjoner - graviditet og ammingstiden, samt alvorlig nyresvikt.

Betablokkere

Betablokkere brukes til å undertrykke hypertensiv hyperkinetisk krise, hvis hjertefrekvensen øker. Propranolol (obzidan) i en dose på 2-5 mg administreres intravenøst ​​sakte med en hastighet på 1 mg per minutt. Ved å gjøre det må du nøye overvåke pasientens blodtrykk, hjertefrekvens og EKG.

Propranolol har en omfattende liste over kontraindikasjoner som begrenser bruken av dette. Denne listen inkluderer:

 • bradykardi - en reduksjon i hjertefrekvensen under 60 slag per minutt;
 • brudd på atrioventrikulær ledning;
 • bronkial obstruksjon - nedsatt bronkial patency grunnet noen grunner;
 • kongestiv hjertesvikt.

Esmolol (breviflok) er et godt alternativ til propranolol. Dette er en superselektiv beta-blokkering av ultrashort-handling. Det kan brukes til og med hos pasienter med bronkial astma og akutt hjertesvikt klasse I-II i Killip. En ambulanselegge kan injisere esmolol intravenøst ​​15-40 mg i 1 minutt, deretter 3-10 mg per minutt i en dose på 100 mg.
Legemidlet begynner å virke i første minutt, og effekten varer opptil 20 minutter.

Den første belastningsdosen avhenger av pasientens kroppsvekt. Hvis effekten ikke er tilstrekkelig, er gjentatt administrering mulig før blodtrykket og puls er innenfor målverdiene. Esmolol er et spesielt viktig legemiddel for koronar hjertesykdom fordi det gir pålitelig medisinsk beskyttelse av myokardiet.

Proxodolol er et stoff som ikke bare har beta-blokkering, men også uttalt alfa-adrenolytisk virkning. Derved slapper det av på fartøyets tone og reduserer den totale perifer vaskulære motstanden. Derfor kan proxodolol også brukes til hypertensive kriser av hypokinetisk type.

Det administreres intravenøst ​​i en dose på 2 ml i 10 ml isotonisk oppløsning. Hvis effekten er svak eller fraværende, deretter hvert 10. minutt, kan du i tillegg legge til proxodolol, totalt opptil 10 ml. Listen over kontraindikasjoner er omtrent det samme som for propranolol. Legemidlet er ikke brukt dersom pasienten har en bradykardi, et brudd på atrioventrikulær ledning eller kongestiv hjertesvikt.

Andre legemidler

Droperidol administreres intravenøst ​​i en dose på 2-4 ml hvis pasienten har en følelse av frykt, markert spenning eller sannsynlige anfall. Doseringen av droperidol avhenger av pasientens vekt. Dette stoffet gir ikke bare en antipsykotisk effekt, men senker også blodtrykket.

Hypokinetisk hypertensiv krise er vanligvis preget av hevelse av intima (vegger) av blodkar. Det forekommer ofte hos pasienter med kongestiv hjertesvikt eller kronisk nyresvikt. I slike tilfeller har hurtig intravenøs administrering av et diuretikum av furosemid i en dose på 40-80 mg en god effekt.

Hvis symptomer på cerebral sirkulasjon er utbredt, senkes arterielt trykk forsiktig, ikke mer enn 20-25% av den første. Ellers kan pasientens tilstand forverres kraftig. For jevn trykkreduksjon betraktes som sikker og effektiv betyr:

 • ACE-hemmere;
 • dibazol;
 • aminophylline;
 • magnesiumsulfat.

Dibazol administreres intravenøst ​​i 30-40 mg. Den begynner å fungere om 10-15 minutter. Dibazol reduserer hjerteutgang, utvider periferfartøyene og reduserer dermed blodtrykket moderat. Effekten varer opptil 2 timer. Hvis det gis raskt, er bivirkninger mulige i form av en plutselig kortvarig økning i trykk, en følelse av varme, hodepine, kvalme.

Euphyllin er også indikert i hypertensive kriser med cerebrale symptomer. Det injiseres intravenøst ​​i dråper eller dråper med 5-10 ml av en 2,4% løsning. Euphyllin forbedrer hjernesirkulasjonen, senker blodtrykket, har en moderat vanndrivende effekt. Eldre pasienter skal administreres forsiktig, fordi takykardi eller ekstrasystol er mulig.

Magnesiumsulfat reduserer ikke bare blodtrykket, men har også en beroligende og antikonvulsiv effekt. For lindring av hypertensive kriser administreres det intravenøst, langsomt, 5-10 ml av en løsning på 25% i 5-10 minutter. Å handle starter i 15-25 minutter etter introduksjonen. Kontraindikasjoner for bruk av magnesiumsulfat:

 • alvorlig nyresvikt
 • diabetisk ketoacidose;
 • hypotyreose;
 • atrioventrikulær blokk;
 • bradykardi.

Mange pasienter med høyt blodtrykk tar fremdeles klonidin. Som følge av avbestilling eller opptak, utvikler en hypertensive krise ofte. I denne situasjonen er intravenøs administrering av 0,15 mg klonidin indikert.

Hvis pasienten hypertensive kriser oppstår ofte, og medisiner ikke hjelper ta kontroll over blodtrykket, bør du gjennomgå en grundig medisinsk undersøkelse for å finne "basic" sykdom, som fører til en "sekundær" hypertensjon. Ondartet hypertensjon, og den hyppige degradering kan forårsake helse:

 • Nyresykdom (obstruksjon av nyrearteriene og død av vev som filtrerer blod)
 • Arteriosklerotiske lesjoner av aorta (en viktig arterie i hjertesirkulasjonssystemet)
 • Tumor binyrene

Kompliserte hypertensive kriser og deres behandling

I en situasjon der pasienten har en komplisert hypertensive krise, må legen raskt bestemme hvordan man skal handle. Hvilke stoffer å bruke? Å administrere dem til pasienten intravenøst ​​eller i form av tabletter gjennom munnen? Til hvilket målnivå av arterielt trykk skal vi navigere? Hva skal være den optimale frekvensen av nedgangen? For å kunne ta en kompetent beslutning om alle disse problemene på stedet, bør legen ikke bare ha en god "teoretisk" trening, men også praktisk erfaring. Og å finne ut de nøyaktige tallene for pasientens blodtrykk hjelper ikke mye å diagnostisere. Det er mye viktigere å korrekt tolke pasientens symptomer og klager for å gjenkjenne hvilke komplikasjoner han har. Denne beredskapslederen er en "blanding av vitenskap og kunst."

Fordeling av komplikasjoner av hypertensive kriser etter frekvens

Umiddelbare handlinger av legen er å:

 • reduser belastningen på hjerteets venstre ventrikel;
 • forbedre blodstrømmen i kransetankene (hjertefôring);
 • eliminere akutt hjertesvikt
 • normaliser volumet av sirkulerende blod og plasma, hvis det er forhøyet;
 • å påvirke årsakene til overdreven innsnevring av blodkarets lumen;
 • gjenopprette blodtilførselen til hjernen (spesielt hvis pasienten har anfall).

Hvis det er åpenbart at pasienten utviklet noen komplikasjoner av den hypertensive krisen, bør terapien utføres intensivt ved intravenøs administrering av medisiner. Ved stratifisering av aorta-aneurysmen, bør blodtrykket reduseres veldig raskt. Nemlig, 25% av den opprinnelige i 5-10 minutter, og deretter til målnivået for "topp" -trykket, er ikke mer enn 110-100 mm Hg. Art. Ved akutte hjertesirkulasjoner - tvert imot reduseres trykket svært sakte og forsiktig. Med en hypertensive krise som har vært komplisert, er pasienten innlagt på sykehus, men medisinsk behandling er raskt forsynt hjemme og blir tatt til sykehuset.

For mer informasjon, se artikkelen "Komplisert og ikke komplisert hypertensive krise: Hvordan skille", linken som du finner nedenfor

Hva å gjøre etter en hypertensiv krise

En kraftig forverring av hypertensiv sykdom er et signal fra kroppen at det er nødvendig å seriøst ta vare på helsen din. Hvis denne gangen krisen har lykkes behandlet uten slag eller hjerteinfarkt, så håper du ikke at du vil fortsette å være så heldig. Derfor kontakt lege så snart som mulig. Legen vil først sende deg til laboratoriet for å ta tester, gjennomføre en grundig undersøkelse av ulike systemer i kroppen din, og deretter foreskrive en behandling. Etter den hypertensive pasientkrisen behøver man som regel ikke å overtale for lenge at det er i deres beste å nøye følge legenes anbefalinger.

Hvis du hadde en hypertensive krise, betyr det at sykdommen har gått langt nok. Derfor kan justering av livsstil og riktig diett ikke være nok til å senke blodtrykket til et akseptabelt nivå. Hvis legen foreskriver hypertensjon medisiner for deg - det er ingenting å gjøre, du må svelge tabletter forsiktig hver dag, uten å gå glipp av tidspunktet for opptaket. Bivirkninger fra legemidler, selvfølgelig, eksisterer, men trusselen om en ny forverring av sykdommen - enda verre.

Jo mer "erfaring" av hypertensjon hos en pasient, desto høyere stiger blodtrykket under en forverring. I den første fasen av hypertensjon kan en signifikant forringelse av velvære resultere i en trykkøkning på opptil 140/90 mm. Hg. Art. Hvis du ikke behandler hypertensjon, blir kroppen gradvis "vant til" livet med konsekvent høyt blodtrykk. Da er symptomene, som vi nevnt ovenfor, allerede kjent med veldig forferdelige figurer på blodtrykksmonitoren. Hos enkelte pasienter kan blodtrykk under krise stige til 220/120 mm Hg. Art. og enda høyere. Dette fører vanligvis til irreversible komplikasjoner: hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskader og nedsatt syn på grunn av blødning i øyets kar.

Konklusjon: Vær oppmerksom på forebygging av hypertensjon. Kjøp en god automatisk eller halvautomatisk tonometer og måle blodtrykket til deg selv og alle voksne familiemedlemmer. Få av våre landsmenn passerer jevnlig tester og gjennomgår medisinsk undersøkelse i en medisinsk institusjon. De fleste pasienter med hypertensjon mistenker ikke at de har høyt blodtrykk, og vet ikke hva det kan føre til. Derfor blir de ikke behandlet før "torden bryter ut", dvs. Det vil ikke være noen hypertensiv krise, eller verre - umiddelbart hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Hvordan behandle hypertensjon slik at det ikke oppstår kriser

En hypertensiv krise kan bare oppstå i en situasjon der pasienten har en arteriell hypertensjon i lang tid, men den har ikke blitt diagnostisert eller behandlet utilstrekkelig. Dessverre er pasientenes overholdelse av behandling svært dårlig. Statistikk viser at målet (trygt) nivå av blodtrykk når bare 5% av pasientene. Det er mange grunner til dette.

 1. En lege i en offentlig medisinsk institusjon må noen ganger ta opptil 60 pasienter om dagen. I en slik situasjon kan han på ingen måte opprette et tillitsfullt forhold til hver av pasientene, overbevise dem om å oppfylle avtaler, og ved etterfølgende besøk monitorere behandlingen nøye.
 2. Mange medisiner for hypertensjon forårsaker ulempe, fordi de må tas flere ganger om dagen. Bivirkninger forekommer oftere enn vi ønsker.
 3. Opptil 10% av pasientene lider av "sekundær" hypertensjon, noe som forårsaker nyreproblemer eller andre "primære" sykdommer. Diagnosen i disse tilfellene er ofte ikke riktig. Standardbehandling gir ikke resultater, sekundær hypertensjon manifesterer seg til det "utholdenhet". Normaliser blodtrykket kan bare gjenopprette fra en primær sykdom som øker den.

Pasienter bør være oppmerksomme på at det primære ansvaret for behandling av hypertensjon og forebygging av kriser ligger hos dem. Ingen, unntatt pasienten, vil ikke kontrollere hvordan han observerer kosthold, tar medisin, øvelser og reduserer hans nivå av psykisk stress. De som stoler for mye på staten og på legene viser seg å være under "liggende stein" mye tidligere enn vi ønsker.

 • Den beste måten å kurere hypertensjon (rask, enkel, sunn, uten "kjemiske" legemidler og kosttilskudd)
 • Hypertensiv sykdom - en populær måte å kurere på trinn 1 og 2
 • Årsaker til høyt blodtrykk og hvordan å eliminere dem. Analyser for hypertensjon
 • Effektiv behandling av hypertensjon uten rusmidler

Hvis du er en pasient som ønsker å opprettholde blodtrykket på vanlig måte og unngå hypertensive kriser, kan du gjøre følgende:

 1. Finn den mest kompetente terapeuten eller kardiologen du kan, og kontakt ham regelmessig.
 2. Studieklasser av medisiner for hypertensjon, for å forstå hvorfor legen har foreskrevet deg disse eller andre legemidler. Men ikke ta medisiner på eget initiativ!
 3. Les våre materialer på behandlingen ved hjelp av kombinert antihypertensive medisiner. Slike terapi er flere ganger mer effektive, og doser medikamenter kreves mindre.
 4. Hvis mulig, la legen foreskrive de mest effektive, nye generasjonspiller for deg. Vanligvis kan de bare tas en gang daglig, og sannsynligheten for bivirkninger er minimal. Nye stoffer for hypertensjon tolereres ofte av pasienter ikke verre enn placebo. Sant, de er mye dyrere.
 5. Les artiklene i blokken "Få herdet av hypertensjon i 3 uker - det er ekte!". Med stor sannsynlighet kan du ta høyt blodtrykk under kontroll uten "kjemiske" stoffer.

Les Mer Om Fartøyene