Hypokapnia: Symptomer og behandling

Hypokapnia er en tilstand som skyldes mangel på karbondioksid i blodet til en person.

innhold

Åndedrettsprosesser støtter opprettholdelsen av et visst nivå av karbondioksid i blodet. Når det avviker fra normen, bryter en biokjemisk balanse i vevet ned. Hypokapni kan forverre hypoxiforløpet og påvirke patogenesen av bronkial astma, fjell og høyhøye sykdommer.

symptomer

Hypokapnia manifesterer seg i form av svimmelhet, og kan også føre til tap av bevissthet. Uttalte hypokapni kan forårsake et hyperventilasjonssyndrom. Som et resultat lider cerebral sirkulasjon. Symptomer på hypokapnia i dette tilfellet er følgende forhold:

 • mørkere og flimrende i øynene;
 • brudd på psykomotorisk aktivitet;
 • svekket finmotorisk koordinasjon;
 • redusert mental ytelse;
 • utbruddet av hypertoni av skjelettmuskler;
 • besvimelse;
 • kramper og ting.

Hypokapni kan forårsake en vedvarende innsnevring av lumen i arteriolene, en symptomatologi av hypertensiv sykdom, som ofte er kvalifisert som essensiell.

årsaker

Hypokapnia observeres med hyppig og dyp pusting, som oppstår i en tilstand av panikk, frykt eller hysteri. En vanlig årsak til hypokapnia er kunstig hyperventilasjon. Det oppstår før dykking, hvor et puste holdes utført. I tillegg kan hypokapnia manifestere seg ved oppblåsning av ballonger og andre lignende produkter.

Mangel på karbondioksid i blodet kan oppstå i alderen. I dette tilfellet kan nivået til og med være under 3,5% (i normen - 6%). Årsaken til hypokapnia er stresset som forårsaker reaksjonen i luftveiene. Dette reagerer ikke på utslipp av karbondioksid ved lungene selv etter slutten av stresstilstanden. Som et resultat er det hyperventilasjon av lungene. I tillegg spiller hypodynamien en viktig rolle.

Det kan konkluderes med at hypokapnia kan betraktes som en årsak til et kompleks av sykdommer som er forbundet med vaskulær hypertensjon og alvorlige komplikasjoner (infarkt av vev og organer).

diagnostikk

For å kontrollere hypokapnia brukes en vevsanalysator, som er en analysator av nivået av karbondioksid i luften. Siden CO2 har en stor diffusjonskapasitet, det som regel i innåndingsluften inneholder samme mengde som i blodet. Dermed vurderes verdien av partialtrykket av karbondioksid ved utløpet å være hovedindikatoren for den vitale aktiviteten til menneskekroppen.

behandling

Behandling av hypokapnia er økningen i innholdet av karbondioksid i blodet. For dette er det nødvendig å øke CO-nivået2 i den inspirerte luften. Til dette formål brukes spesielle luftblandinger som er rike på karbondioksid, samt pusteapparater. Denne korreksjonen gjør at kroppen kompenserer for mangel på karbondioksid og normaliserer nivået i blodet til en person. Dette fører til bedre helbred og bedre helse.

forebygging

For ikke å møte hypokapnia, anbefales det å unngå stress, ro i ulike situasjoner og regelmessig gjennomgå medisinske undersøkelser.

hypokapni

Innholdsfortegnelse

hypokapni

Hypokapni (gresk hypo + kapnos røk.) - underspennings karbondioksid i arterielt blod (mindre enn 35 mm Hg) som følge av overdreven frigivelse av karbondioksyd fra kroppen.

Årsaken til hypokapnia kan være hyperventilering av lungene, forårsaket av organisk hjerneskade, nevrotisk tilstand, kjemisk. midler (f.eks., analeptics sentrale handling, noen mikrobielle toksiner), akutt blodtap, smerte stimulering (hvis den ikke er forbundet med puste utflukter), hypertermi. Av stor betydning i tilfelle av hyperventile lungene har reflekser chemoreceptors carotis glomeruli som har høy følsomhet for effektene av forskjellige faktorer som forårsaker hypoksi: oppbrukt oksygen inhalert luft, sirkulatoriske forstyrrelser, reduserer blodstrømmen til carotis glomeruli, så vel som deres eksponering for kjemiske midler som forstyrrer den biologiske oksidasjon og energi dannelse i reseptor strukturer av carotid glomeruli. Slike midler omfatter, f.eks., Et stoff med en høy negativ redokspotensial (såkalt reduksjonsmidler), salter av tungmetaller, noen mikrobielle toksiner, endogene giftige stoffer og andre. Lunge hyperventilering kan også forekomme i løpet av stimulering av H-cholinergisk strukturer carotis glomeruli forskjellige substanser (nikotin, acetylcholin klorid, tsititon, lobelin og andre).

Hypokapni kan være forårsaket av intensiv kunstig ventilasjon av lungene, utført uten å overvåke gassammensetningen av alveolær luft eller arterielt blod; Kortsiktig hypokapnia kan oppstå som følge av vilkårlig hyperventilasjon (se pulmonal ventilasjon).

Hypokapni fører til vesentlige endringer i fysikalsk-kjemiske egenskaper av det indre miljø, metabolisme og mange Fiziol. funksjoner. Hypokapni ledsaget av en forskyvning av syre-base-likevekten i retning av gass (respiratorisk) alkalose (se), er denne ledsaget av bevegelse av kaliumioner (K ​​+) fra plasma i cellene, utbytte av klorioner (Cl -) av erytrocytt innholdet avtar i bikarbonat blod og utvikle Andre forskyvninger av elektrolyttbalanse (se syrebasebalanse). Når hypokapni øker hemoglobin affinitet for oksygen og et skift venstre oksy-hemoglobin dissosiasjonskurve. vev oksygenforbruk ved hypokapni øker, på grunn av virkningen på prosesser hypokapni biol. oksidasjon.

Ved å redusere partialtrykket for karbondioksid i alveolar luft og blod spennings eksitasjon rytmisk luftveiene sentrum minkende pusten blir arytmisk eller stopper helt, som kan observeres i den kunstige lunge hyperventilering. Rytmisk aktivitet i luftveiene sentrum hypokapni forhold kan gjenopprettes spennende afferentation kommer fra carotis chemoreceptors glomerulære, vaskulære baroreceptors og andre smertereseptorer

Kliniske manifestasjoner av hypokapnia er ikke spesifikke. Den hyppigst observerte nedgangen i mental kapasitet, svimmelhet, desorientering, noen ganger besvimelse. Det antas at den reduserte karbondioksidspenning og de ledsagende alkoloz og elektrolytter kan påvirke noen neurale strukturer, noe som øker deres eksitabilitet, og derfor hyppig observert skjelettmuskel hypertonus og kramper. Hypokapnia er ledsaget av endringer i den cerebrale cortexs elektriske aktivitet; Høyfrekvente komponenter forsvinner på EEG, og det vises langsomt høy amplitude bølger. Grunnlaget for den endrede karakteristiske EEG hypokapni ligger dempning stigende aktiverende innflytelse retikulære dannelsen av hjernestammen på grunn av iskemisk hypoksi og karbondioksyd mangel.

Hypokapni innflytelse manifesterer seg generelt og regionale endringer i blodstrøm, senkning av blodtrykket på grunn av en svekkelse av hjerteaktivitet, og muligens ved å redusere motstanden av musklene i blodårer og enkelte organer, en betydelig reduksjon i cerebral blodstrømning på grunn av den generelle blodtrykksfall og innsnevring av blodkarene i hjernen. Mindre blodvolum med Hypocapnia endres vanligvis ikke, men kan øke eller redusere litt. Koronar blodstrømmer reduseres noe.

Hypokapnia kan ha en negativ effekt på kroppens toleranse for hypoksi på grunn av ugunstig omfordeling av blodstrømmen (nedsatt blodtilførsel til hjernen og hjertet) og som følge av økt behov for vev i oksygen.

Hypokapnia i forhold til luftfart og romflyging. Hypokapnia-tilstanden kan utvikle seg i en pilot og en astronaut under påvirkning av akselerasjoner, økt omgivelsestemperatur, blanding av giftige stoffer i kabinens luft, med økende respiratorisk motstand i oksygen-respiratoriske apparater. Disse faktorene, forstyrrer oksygenforsyningen i kroppen, forårsaker hyperventilering og økt utslipp av karbondioksid fra kroppen.

Moderat hypokapni som oppstår under de betingelser som hypoksi, har positiv adaptiv verdi, fordi ved å redusere karbondioksidspenning i den alveolære partialtrykket av oksygen øker, og dermed øker strekket i det arterielle blod metning, og blod og vev oksygen. Som et resultat øker kroppens motstand mot virkningen av visse flyfaktorer (hypoksi, akselerasjoner).

Uttrykt hypokapni alkalose på grunn av utvikling og cerebrovaskulær innsnevring forårsaker såkalt hyperventilering syndrom: redusert effektivitet, svimmelhet, tåkesyn, parestesi, noen ganger besvimelse; Forverring av helsetilstanden kan føre til alvorlige feil i pilotens handlinger.

Det er observasjoner som ufrivillig hyperventile lungene fulgt hypokapni, en kortsiktig svekkelse av helsen og ytelse kan oppstå når en stor følelsesmessig stress pilot forårsaket en plutselig forverring av værforhold, kriser og andre funksjoner det kan forekomme hos personer som ikke har tilstrekkelig erfaring med pilotering, under utviklingen av nye fly, etter en lang pause i flyturen arbeid.

For å diagnostisere, at årsaken til forverring av helsetilstanden er akkurat Hypokapnia, er det langt fra alltid mulig, da hyperventilasjon og hypoksiske syndrom kan være svært lik.

Forebygging og terapi Hypokapni er hovedsakelig å eliminere årsaken til hyperventilering. Med hypokapnia, på grunn av hypoksi, kan en liten økning i partialtrykket av karbondioksid i den inspirerte luften noen ganger være effektiv.

For å forhindre og eliminere den allerede utviklede hypokapniske tilstanden under flyvningen, anbefales det å godta kontrollen frekvensen og dybden av pusten og vilkårlig apné. Forskjellige tiltak som reduserer følelsesmessig spenning underveis, anbefales også.

Hypokapnia er hva det er

Hypokapnia (fra andre greske - ὑπο - prefiks med verdi av kvalitetssvikt og καπνός - røyk) - en tilstand som skyldes mangel på CO2 i blodet. Innholdet av karbondioksid i blodet opprettholdes ved åndedrettsprosesser på et visst nivå, hvorav avviket fører til en forstyrrelse av den biokjemiske balansen i vevet. Hypokapnia vises i beste fall i form av svimmelhet, og i de verste endene i bevissthetstap.

Gjør ordkortet bedre sammen

Hilsener! Mitt navn er Lambpobot, jeg er et dataprogram som hjelper til med å lage et Kart over ord. Jeg vet hvordan jeg skal telle, men jeg forstår fortsatt ikke hvordan verden din fungerer. Hjelp meg å finne ut det!

Takk! Jeg begynte å forstå verden av følelser litt bedre.

Jeg forstod det allerede vokst klok - dette er noe positivt. Hjelp meg å forstå hvor mye?

hypokapni

hypokapni (fra andre greske - ὑπο - prefiks med verdi av kvalitetssvikt og καπνός - røyk) - tilstand forårsaket av CO mangel2 i blodet. Innholdet av karbondioksid i blodet opprettholdes ved åndedrettsprosesser på et visst nivå, hvorav avviket fører til en forstyrrelse av den biokjemiske balansen i vevet. Hypokapnia vises i beste fall i form av svimmelhet, og i de verste endene i bevissthetstap.

Hypokapnia oppstår med dyp og hyppig pust, som automatisk oppstår i en tilstand av frykt, panikk eller hysteri.

Hypokapnia oppstår med alder, når innholdet av CO2 i blod faller under 3,5% av normal 6%. Hypokapnia forårsaker en vedvarende innsnevring av arteriolær lumen, forårsaker symptomatologi av hypertensiv sykdom, ofte kvalifisert som essensielt. Årsak til CO fall2 i blodet - stresset som forårsaker reaksjonen i respiratoriske senter, som reaksivt ikke endrer frigjøringen av CO2 Lett selv etter slutten av stressfaktoren - det er en kronisk hyperventilasjon av lungene. Også viktig er mangel på trening. Hypokapni kan dermed betraktes som årsaken til et kompleks av sykdommer forbundet med blodtrykks blodtrykket - EAG og dets truende komplikasjoner - infarkt av organer og vev [1].

For å overvåke hypokapnia og hyperkapnia i medisin, brukes en kapnograf - en analysator av karbondioksidinnholdet i utåndingsluften. Karbondioksid har en stor diffusjonskapasitet, så i utåndet luft er den nesten den samme som i blodet, og verdien av partialtrykket av CO2 på slutten av utånding er en viktig indikator på kroppens vitale aktivitet.

notater

 1. ↑Mishustin, Yu. M.Veien ut av dødsfallet. Medisinsk feil korrigeres av fysiologi. - 4. utg. - Samara: Publishing House "Samara House of Printing", 2008. - 80 s. - ISBN 978-5-7350-0429-5.

Se også

Wikimedia Foundation. 2010.

Se hva som er "hypokapnia" i andre ordbøker:

hypokapni - substantiv., Antall synonymer: 2 • akapnia (1) • state (48) Ordbok av synonymer ASIS. VN Trishin. 2013... Ordbok av synonymer

hypokapni - (. Fra gresk hypo, under og kapnos røyk), til et begrep laget gen dersonom (Henderson) indikerer lav blod C02 (. I stedet akapniya cm) på grunn av lunge bedre ventilasjon under påvirkning av økt aktivitet dyhat... Flott Medical Encyclopedia

hypokapni - (hypogastric kapnos smoke) reduksjon i partialtrykk og karbondioksidinnhold i arterielt blod; blir observert når puste luft med lavt innhold av karbondioksid, som er en naturlig irritasjon av luftveiene...... Ordbok av utenlandske ord av russisk språk

hypokapni - (hypokapnia, hypo + gresk kapnos røyk, blå cappuccum) redusert innhold av karbondioksid i arterielt blod, for eksempel som et resultat av hyperventilasjon... En stor medisinsk ordbok

hypokapni - (fra Hypo. og gresk kapnos-røyk) redusert partialtrykk (og innhold) av CO2 i arterielt blod (og i kroppen). Det oppstår med økt ventilasjon av lungene, med høyde sykdom, og så videre. Den store sovjetiske encyklopedi

hypokapni - Jeg hypokapnia (hypokapnia, gresk hypo + kapnos røyk) redusert spenning av karbondioksid i arterielt blod, se Gassutveksling. II Hypokapnia (hypokapnia, hypo (Gip) + gresk kapnos røyk, blå acapnia urc) lavt karbondioksid i...... Medical Encyclopedia

hypokapni - Lavt innhold av kalsium i blodserumet. Kilde: Medical Popular Encyclopedia... Medisinske vilkår

hypokapni - hypokapnia, og... russisk staveordbok

hypokapni - (fra den greske hypo? under, under og kapnós? røyk), en reduksjon i karbondioksidinnholdet i arterielt blod. Det oppstår med langvarig rask pust med en overdreven utslipp av CO2 fra kroppen. G. reduserer kroppens motstand mot hypoksi,...... Veterinær Encyclopedic Dictionary

hypokapni - (. Hypokapni, fra gresk hypo + kapnos lite røyk) - COC velvære for en organisme som forårsakes av redusert syreinnhold i arterielt blod karbon som reduserer eksitabiliteten av pustesenteret Tel'nykh... Ordliste fysiologi husdyr

Hypokapnia: mekanismen for utvikling, manifestasjoner, diagnose, behandling

Hypokapnia er en tilstand som preges av en reduksjon i konsentrasjonen av karbondioksid i blodet. I instrumentell forskning uttrykkes dette som en reduksjon i partialtrykket av karbondioksid i blodet under nivået på 35 mm Hg.

Som et resultat av energimetabolismen av organismen (Krebs syklus), dannelse av store mengder karbondioksid, som er å få i blodet, delvis oppløses i det, og dels reagerer med blod biokjemiske systemer. Stoffer som produseres i interaksjonen av karbondioksid med blodet, er noen av de viktigste komponentene i biokjemiske buffersystemer som regulerer syre-base-balansen i blodet, noe som i stor grad er avhengig av riktig funksjon av cellulære og ekstracellulære enzymer, og således hele organismen. De kjemiske forbindelser av karbondioksid i blodet er meget ustabile, og når blodet passerer gjennom lungene som beveger seg raskt inn i det alveolare plass og fjernes fra kroppen i form av gass ved puste.

Dermed er metabolismen av karbondioksid, konsistensen av mengden og syrebasebalansen i kroppen basert på 3 grunnleggende sammenhengende elementer:

 • Produksjonen av karbondioksid er direkte proporsjonal med nivået av metabolsk aktivitet i kroppen.
 • Transport av karbondioksid er helt avhengig av sirkulasjonsnivået.
 • Nivået på gassutveksling i lungene bestemmes av tilstanden til funksjonen av ekstern respirasjon og bestemmes i stor grad av frekvensen og dybden av luftveiene.

Patologiske prosesser som påvirker en hvilken som helst av de enkeltvis oppførte elementer og deres ulike kombinasjoner, eller alle samtidig fører til en forskyvning av konsentrasjonen av karbondioksyd, noe som fører til en forandring i blod syre-basestatus og de etterfølgende metabolske forstyrrelser.

Mens tilsynelatende enkel utveksling av karbondioksid i kroppen vår forårsaker hypokapni mekanismer er svært variert, og noen ganger ganske komplisert, fordi det er hensiktsmessig, uten å gå inn i de mest komplekse biokjemiske og patofysiologiske mekanismer, for å vurdere årsaker hypokapni.

Årsaker til hypokapniautvikling

Hyperventilering av lungene - en tilstand preget av en patologisk økning i frekvensen av luftveisbevegelser, noen ganger i kombinasjon med en økning i pustdypen (hyperventilasjonssyndrom).

Denne patologiske tilstanden kan ha kjernen i dens opprinnelse mange grunner til det viktigste som er:

 1. Strukturelle lesjoner i sentralnervesystemet: svulster, traumer, sykdommer i hjernens sirkulasjon;
 2. Inflammatoriske sykdommer i hjernen - hjernehinnebetennelse, encefalitt;
 3. Psykoneurologiske forhold er akutte og kroniske (ikke alltid sykdommer): stress, smerte, overexcitation, frykt, panikk, hysteri, overdreven glede og andre;
 4. Legemidler og noen giftstoffer: koffein, cordyamin, kamfer, strychnin, salicylater, botulinumtoksin;
 5. Reduksjon i oksygenkapasitet av blod: anemi, blodtap ved karbonmonoksydforgiftning, røyking;
 6. Hypertermi - økt kroppstemperatur;
 7. Irritasjon av karoten sinus: opptak til blodreseptorer av dårlig oksygen, små mengder blod, virkningen av tungmetaller og deres salter, nikotin og andre stoffer;
 8. Redusere partialtrykket av oksygen i den inspirerte luften (fjellsykdom);
 9. Tromboembolisme av små grener av pulmonal arterie og lungeinfarkt;
 10. Obturation (lukning) av single bronchi (delt og segment) av fremmedlegemer;
 11. Obstruksjon og ødem i luftveiene - bronkial astma, aspirasjonssyndrom, innånding av damper av irriterende stoffer;
 12. Utilstrekkelig ventilasjon av lungene.

En viktig rolle i utviklingen av hyperventilasjon og hypokapnia er dannet ond sirkel, som består av en serie av sammenkoblede påfølgende reaksjoner utløse eller startpunktet (eller annen grunn hypokapni), utvikling av kliniske manifestasjoner, dannelse av frykt og overexcitation og følgelig gjenhyperventilering, som lukker en ond sirkel. Viktig er det faktum at etter fjerning av utløseren har lansert en ond sirkel kan eksistere uavhengig av hverandre, som krever behandling rettet ikke bare til kilden av hypokapni, men også for å bryte den onde sirkel dannet.

Hypokapnia har en av dens patofysiologiske effekter er gass (respiratorisk) alkalose - et skifte i blodets syrebasebalanse mot alkalien, noe som har en rekke patofysiologiske effekter som forårsaker kliniske manifestasjoner:

 • Patologiske forandringer i vaskulær tone: på grunn av lavere perifer vaskulær tonus (muskel, hud, tarm) økes tone av cerebrale årer og hjerte, som alle fører til et fall i blodtrykket, og en viss reduksjon i hjertets minuttvolum;
 • Tvinge diuresis, noe som fører til en dråpe i blodtrykk, elektrolyttilstand og dehydrering;
 • Vekst av nevromuskulær excitability;
 • Økningen i hemoglobins affinitet for oksygen, noe som gjør oksygenbindingen med hemoglobin sterkere og derved forårsaker hemisk hypoksi.

Kliniske manifestasjoner av hypokapnia

Symptomer på lave nivåer av karbondioksid i blodet er forskjellige og ikke-spesifikke, ifølge enkelte forfattere kan en pasient oppleve 80 symptomer, noe som kan villede ikke bare lekmannen, men også legen. For enkelhets skyld er hypokapnia manifestasjoner delt inn i komplekser av manifestasjoner fra organer og systemer:

 1. Fra siden av pusten: en følelse av bryst tetthet på utsiden eller innsiden, rask pusting (tachypnea), hyppige dype og raske sukker, gying, hoste.
 2. Fra kardiovaskulærsystemet: takykardi, en følelse av hjertebank, en følelse av å "hoppe ut" av hjertet, ulike varianter av thoracology (smerte i brystet).
 3. Fra siden av sentralnervesystemet og blodårene: kollapse (svimlende), svimmelhet, ustabilitet i oppreist stilling, en følelse av tap av kontroll over seg selv, unreality av hva som skjer, desorientering, distraksjon av oppmerksomhet.
 4. Fra siden av det perifere nervesystemet og blodkarene: parestesi, følelse av prikking, nummenhet, "kald" i ansiktet, ører, lemmer, fingre.
 5. Fordøyelsesorganer: svelging av luft, kløe, følelse av overfylt mage, flatulens, xerostomi ("tørr munn"), smerter i overlivet.
 6. Muskuloskeletale system: smerter i muskler og ledd, håndskjelvinger, rykninger av små og store muskler, hender spasmer (fødselslege hånd) og føtter (fot slått innover), beslag, og selv lokale generelle.
 7. Ekskresjonssystem: polyuria med forandring av urinreaksjon mot alkalisering, dehydrering.
 8. Neuropsykisk tilstand: angst, angst, en følelse av frykt, overexcitation, mindre vanlig er døsighet, apati.
 9. Vanlige manifestasjoner: nervøsitet, tretthet, søvnforstyrrelser, lavfrekvent feber, redusert effektivitet.

I alvorlige tilfeller av hypokapni, som kan oppstå ved ukorrekt utført kunstig ventilasjon av lungene eller hyperbarisk oksygenering, kan det ses en koma mot metabolisk dysfunksjon i respiratorisk senter.

diagnostikk

Diagnose av hypokapni er vanligvis ikke basert på kliniske symptomer, på grunn av ekstremt mangfold og lav spesifisitet. De objektive måtene for diagnose er:

 • Kapnometri - bestemmelse av CO konsentrasjon2 Breath forbindelser med karbondioksyd i blod er ekstremt ustabil og i kontakt med luften i alveolene er raskt beveger seg i gassformig tilstand, noe som gjør rask og objektiv informasjon om nivået av karbondioksid i blodet;
 • Bestemmelse av partialtrykket av karbondioksid direkte i blodet (dets norm er 35-45 mm Hg);
 • Bestemmelse av syre-basestatus av arterielt blod, i pH-verdien på blodet 7,35-7,45, kalles økningen alkalose, noe som indirekte men ganske pålitelig indikerer hypokapnia;
 • Psykogen hypokapnia er effektivt diagnostisert ved pneumografi og kapnometri i søvn - når det psykogene elementet utelukkes, passerer manifestasjonene av sykdommen helt.

hjelpe

Behandlingen av hypokapnia er rettet mot tre hovedelementer: eliminering av årsaken til hypotensjon, normalisering av funksjonen av ekstern respirasjon og korreksjon av gassammensetningen av blodet. Ofte er det i en komplisert tilnærming til behandling av hypokapnia ikke nødvendig, det er nok å normalisere en av de listede elementene, og hele systemet kommer i balanse.

Måter å øke nivået av karbondioksid i blodet:

 1. I nærvær av forhold er den optimale behandlingsmetoden pustegassblanding beriket med karbondioksid (karbogen - består av en blanding av oksygen 95% og karbondioksid 5%);
 2. Ved kunstig ventilasjon under kontroll av et pulsoksymeter, er en kortvarig frakobling av absorberen (CO absorber2) eller en reduksjon i nivået av minuttventilasjon av lungene.

Normaliseringen av funksjonen av ekstern respirasjon kan oppnås på følgende måter:

 • Når man utfører kunstig ventilasjon, er det nødvendig å velge tilstrekkelig parametrene for minuttventilasjon av lungene og sammensetningen av åndedrettsblandingen;
 • Hjemme med symptomer på hypokapni og fravær av andre alvorlige sykdommer er meget effektiv metode er pust "i posen": munn og nese tett presset mot plast- eller papirpose, deretter puster inn og ut direkte på ham uten å ta den sistnevnte på vegne av den hurtig fører nivået av karbondioksid i blodet i normen;
 • Noen ganger symptomer på hypokapni kan henge seg fast i de mest uventede steder, for eksempel bading eller høyde, samtidig som effektiv kan være en langsom dypt åndedrag, hvor utånding dobbelt så lang som den innånding;
 • Når psykogen hyperventilasjon motivering brukt ulike teknikker, pusteøvelser, psykoterapeutiske foreskrevet antidepressiva (amitriptylin, paroksetin, fluvoksamin, mirtazapin), kalsiumpreparater (ergocalciferol (vitamin D2), kalsium-D3), magnesium (magnesiumsulfat, magnesium B6).

behandling akutt hypokapnia, ikke ledsaget av bevissthet eller kramper, krever vanligvis ikke legenes deltagelse og går uavhengig, noen ganger uten bruk av terapeutiske tiltak.

Kronisk hypokapnia, som observeres i hyperventilasjonens syndrom, kan føre til vanskeligheter med diagnose på grunn av lav oppmerksomhet fra innenlandske leger om problemet. Behandling av hyperventilasjonssyndrom krever tålmodighet og utholdenhet, siden suksess i stor grad avhenger av personens arbeid med seg selv.

Hypokapnia er hva det er

hypokapni (Gresk hypo- + kapnos-røyk) er redusert spenning av karbondioksid i arterielt blod (mindre enn 35 mm Hg), som skyldes overdreven utslipp av karbondioksid fra kroppen.

Årsaken til G. kan være hyper-ventilasjon av lungene på grunn av organisk hjerneskade, nevrotisk tilstand, kjemisk. midler (f.eks., analeptics sentrale handling, nakke-rymi mikrobielle toksiner), akutt blodtap, smerte stimulering (hvis den ikke er forbundet med puste utflukter), hypertermi. Av stor betydning i tilfelle av hyperventilasjon ha chemoreceptor reflekser fra hals glomeruli som har høy følsomhet for effektene av forskjellige faktorer som forårsaker hypoksi: oksygenutarmet luft inhaleres, sirkulatoriske forstyrrelser, reduserer blodstrømmen til carotis glomeruli og kjemisk virkning på dem. agenter som forstyrrer prosesser av biol, oksidasjon og energi dannelse i reseptorstrukturer av carotid glomeruli. Slike midler omfatter, f.eks., Et stoff med en høy negativ redokspotensial (såkalt. Reduksjonsmidler), tungmetallsalter, noen mikrobielle toksiner, endogene giftige stoffer og andre. Lung hyperventilering kan også forekomme i løpet av stimulering av H-kolinerge strukturer carotis glomeruli forskjellige stoffer (nikotin, acetylkolin klorid, cytiton, lobeline, etc.).

Til G. kan resultere i intensiv kunstig ventilasjon, utført uten å overvåke gassammensetningen av alveolær luft eller arterielt blod; Kortsiktig G kan også oppstå som følge av vilkårlig hyperventilering (se lungeventilasjon).

G. forårsaker betydelige endringer i fysiske og kjemiske egenskaper. egenskaper av kroppens indre miljø, metabolisme og mange fysiologiske funksjoner. (. Cm) G. ledsaget av en forskyvning av syre-base-likevekten i retning av gass (respiratorisk) alkalose, Det er således bevegelse av kaliumioner (K ​​+) fra plasma i cellene, utbytte av klorioner (Cl -) av erytrocytten innholdet avtar i blodet bikarbonat og andre endringer i elektrolyttbalansen utvikler seg (se syrebasebalanse). Når G. øker hemoglobin affinitet for oksygen og en forskyvning av oxyhemoglobin dissosiasjonskurve til venstre. vev oksygenforbruk i G. øker, på grunn av virkningen på prosesser Biol G., oksidering.

Ved å redusere partialtrykket for karbondioksid i alveolar luft og blod spennings eksitasjon rytmisk luftveiene sentrum minkende pusten blir arytmisk eller stopper helt, som kan observeres i løpet av kunstig hyperventilasjon. Rytmisk aktivitet under de betingelser som pustesenteret kan gjenopprettes G. spennende afferentation kommer fra carotis chemoreceptors glomerulære, vaskulære baroreceptors og andre smertereseptorer.

Kliniske manifestasjoner G. er ikke spesifikk. Den hyppigst observerte nedgangen i mental kapasitet, svimmelhet, desorientering, noen ganger besvimelse. Det antas at den reduserte karbondioksidspenning og de ledsagende alkoloz og elektrolytter kan påvirke noen neurale strukturer, noe som øker deres eksitabilitet, og derfor hyppig observert skjelettmuskel hypertonus og kramper. G. ledsages av endringer i den cerebrale cortexs elektriske aktivitet; Høyfrekvente komponenter forsvinner på EEG, og det vises langsomt høy amplitude bølger. På grunnlag av den endrede EEG karakteristikken for G. er svekkelsen av stigende aktiviserende påvirkninger av den retikulære dannelsen av hjernestammen på grunn av iskemisk hypoksi og et underskudd av karbondioksid.

Innflytelse G. vises i de generelle og regionale endringer i blodstrøm, reduksjon i blodtrykket som følge av hals-cerned svekkelse av hjerteaktivitet, og muligens ved å redusere motstanden av musklene i blodårer og enkelte organer, en betydelig reduksjon i cerebral blodstrømning på grunn av den generelle blodtrykksfall og innsnevring av blodkarene i hjernen. Det lille volumet blod i blod endres vanligvis ikke, men det kan øke eller redusere litt. Koronar blodstrømmer reduseres noe.

G. kan ha en negativ effekt på kroppen hypoksi toleranse på grunn av ugunstig omfordeling av blodstrømmen (dårlig blodtilførsel til hjertet og hjernen), så vel som et resultat av økt vev oksygenbehov.

Hypokapnia i forhold til luftfart og romflyging

G. tilstand kan utvikle seg i den pilot og astronauten under påvirkning av akselerasjonen, en forhøyet omgivelsestemperatur, forurensningene av giftige stoffer i kabinluft, en økning i luftveismotstanden i den oksygenmaske. Disse faktorene, forstyrrer oksygenforsyningen i kroppen, forårsaker hyperventilering og økt utslipp av karbondioksid fra kroppen.

Moderat G. oppstår under de betingelser som hypoksi, har en positiv, adaptiv verdi t. K. Ved å redusere karbondioksidspenning i den alveolære partialtrykket av oksygen øker, og dermed øker strekket i det arterielle blod metning, og blod og vev oksygen. Som et resultat øker kroppens motstand mot virkningen av visse flyfaktorer (hypoksi, akselerasjoner).

Uttrykt G. på grunn av å utvikle alkalose og innsnevring av hjerneskader forårsaker såkalte. hyperventilasjonssyndrom: redusert effektivitet, svimmelhet, synshemming, parestesi, noen ganger besvimelse; Forverring av helsetilstanden kan føre til alvorlige feil i pilotens handlinger.

Det er observasjoner som ufrivillig hyperventilering fulgte G., kan kortvarig forverring av helse og funksjonsevne skje når en stor pilot emosjonelt stress forårsaket av en plutselig forverring Meteorol. forhold, beredskap, etc.. Spesielt kan det forekomme hos personer som ikke har tilstrekkelig erfaring pilotering, under utviklingen av nye fly, etter en lang pause i flyvirksomheten.

Å diagnostisere årsaken til svekkelse av helsen er oppkalt etter, er ikke alltid mulig, t. Til. Den hyperventilering og hypoksisk syndrom kan være svært lik.

Forebygging og terapi G. består hovedsakelig i å eliminere årsaken til hyperventilering. Når g. På grunn av hypoksi kan noen ganger være en liten økning i partialtrykket av karbondioksid i den inspirerte luften.

For å forhindre og eliminere den allerede utviklede hypokapniske tilstanden under flyvningen, anbefales det å godta kontrollen frekvensen og dybden av pusten og vilkårlig apné. Det anbefales også ulike tiltak som reduserer følelsesmessig spenning underveis.

Bibliografi: Anichkov S.V. og Belenky M.L. Pharmacology of the chemoreceptors of the carotid glomerulus, L., 1962, bibliograf. Asamolova NM, Kochetov AK og Malkin VB Hyper ventilasjon som en funksjonell test, i: Proble, plass. kjære, ed. V. V. Parina, s. 42, M., 1966; Gurvich GI og Martens VK På hyperventilering av piloter under flyvning, Voenn.-med. Zh., Nr. 5, s. 64, 1973; Marishchu VL, Platonov KK og Pletni Ts-Kiyi EA Spenning i flyturen, Moskva, 1969; Marshak ME Fysiologisk betydning av karbondioksid, M., 1969, bibliograf. Frankstein SI og Sergeev a 3. H. Selvregulering av respirasjon i norm og patologi, M. 1966, bibliogr.

NI Losev; I. N. Chernyakov (Kosmos).

hyperkapni

Hypercapnia er det økte innholdet av karbondioksid i blodet; forgiftning forårsaket av karbondioksid.

Med hyperkapnia i blodet øker partialtrykket av karbondioksid, noe som fører til et skifte i blodets syre-base tilstand til den sure siden, det vil si utviklingen av respiratorisk acidose. Som et resultat starter kroppen tilpasningsreaksjoner som retter seg mot å korrigere KHS.

Amid hyperkapni og acidose respiratorisk pusten blir dypere og mer hyppig, noe som fører til en økning i respiratorisk minuttvolumet og bidrar til en reduksjon i blod karbondioksyd-partialtrykk, KHS tilbake til det normale.

årsaker

Årsakene til hyperkapnia er mangfoldige; de er delt inn i flere store grupper:

 1. Forstyrrelser i luft mekanikk bevegelser under visse patologiske tilstander [i botulisme, multippel sklerose, polio, muskulær dystrofi, myasthenia gravis, muskelavslappende søknads, Pickwick syndrom, patologisk fedme, brudd i sternum og (eller) kanter, skoliose, uttrykt pnevmoskleroze].
 2. Inhibering av luftveiene i hjernestammen (ved bruk av narkotiske analgetika og generell anestetika, stoppe blodsirkulasjonen, påvirker sentralnervesystemet, langvarig innånding av oksygen).
 3. Forstyrrelser av gassutveksling i lungevevet (Hamm sykdom - Rich, pneumothorax, Mendelson syndrom, lungesviktsyndrom, lungeødem, kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, akutt lungebetennelse).

Hypercapnia kan utvikle seg når det blir tvunget til å forbli i et lukket rom lenge uten ventilasjon.

Hypercapnia er farlig for nyfødte og barn i de første månedene av livet. Det kan forårsake utvikling av alvorlige nevrologiske lidelser.

Av naturen av hypercapniaforløpet oppstår:

Avhengig av grunnen:

 • endogen - forårsaket av indre årsaker (primær sykdom);
 • eksogen - forårsaket av eksterne faktorer (for eksempel bor i et tett rom).

bevis

Klinisk kan hyperkapnia manifesteres av en langsom økning i symptomene i lang tid, og noen ganger dannes med lynhastighet.

 • rask puste (tachypnea);
 • følelse av mangel på luft;
 • eksitasjon, erstattet i fremtiden av undertrykkelse av bevissthet;
 • marmorering av huden, som deretter passerer til uttalt cyanose;
 • deltakelse i åndedretten til hjelpemuskulaturen;
 • økt blodtrykk og takykardi, som, som forverring, erstattes av hypotensjon og bradykardi;
 • økt svette (hyperhidrose);
 • hjertefrekvens abnormiteter;
 • hodepine, svimmelhet;
 • redusert effektivitet;
 • kramper.

Funksjoner av hyperkapnia hos barn

Hos barn utvikler hyperkapnia mye raskere og er alvorligere enn hos voksne. Dette skyldes de anatomiske og fysiologiske egenskapene til barnets kropp, for eksempel:

 • nærhet av luftveiene - overbelastning av slim og ødem i slimhinnen på bakgrunn av selv en liten betennelse kan føre til brudd på deres frihet,
 • underutvikling og svakhet i respiratoriske muskler;
 • Divergensen av ribbenene fra brystbenet i nesten den rette vinkelen, noe som begrenser brystets utflytelse (mobilitet) i pusten.

Funksjoner av hyperkapnia hos gravide kvinner

Hos gravide, spesielt i tredje trimester, kan noen pusteforstyrrelser føre til rask utvikling av hyperkapnia, som er forbundet med følgende egenskaper:

 • oksygenforbruket under graviditeten øker med 20-23%;
 • hvilken type puste endres på thorax, muskler i bukpressen slutter å spille rollen som en ekstra respiratorisk muskulatur;
 • høy diafragma som skyldes voksende livmor er notert, noe som forhindrer utdypingen av inspirasjonen når dette blir nødvendig.

diagnostikk

Den primære diagnosen av hyperkapnia er basert på analysen av det kliniske bildet. For å bekrefte diagnosen, samt å avklare alvorlighetsgraden av respirasjonsfeil, utføres en syrebasert blodprøve. Diagnostiske tegn på hyperkapnia:

 • øker partialtrykket av karbondioksid - over 45 mm Hg. Art. (normen er 35-45 mm Hg);
 • reduksjon i blodets pH - mindre enn 7,35 (normen er 7,35-7,45);
 • en økning i innholdet av bikarbonat i blodet, som er kompenserende.

Hypercapnia kan utvikle seg når det blir tvunget til å forbli i et lukket rom lenge uten ventilasjon.

Også innholdet av karbondioksid i utåndingsluften analyseres med en kapnograf.

behandling

Terapi av hyperkapnia er rettet mot å eliminere årsaken som forårsaket det.

Hvis symptomene på hyperkapnia har oppstått etter å ha vært i et tett rom, er det nok å gå ut eller å ventilere rommet: dette fører raskt til en forbedring i pasientens tilstand.

Behandling av hyperkapnia mot bakgrunnen av inflammatoriske sykdommer i luftveiene krever utnevnelse av antibakterielle midler, bronkodilatatorer, antiinflammatoriske legemidler.

Med hyperkapnia på grunn av overdosering av narkotiske analgetika, er introduksjonen av en spesifikk antidot, Nalorfin, vist.

Ved akutt hyperkapnia kan pasienten puste fuktet oksygen gjennom nasalkateter eller ansiktsmaske. I tilfelle av en alvorlig generell tilstand hos pasienten, er spørsmålet om intubasjon og overføring til kunstig ventilasjon av lungene løst.

forebygging

For å forhindre hyperkapnia er det nødvendig:

 • Ventilere lokaler regelmessig;
 • å tilbringe tid i friluft;
 • rettidig behandling av sykdommer som kan føre til utvikling av luftveissykdommer;
 • slutte å røyke og narkotikabruk.

Konsekvenser og komplikasjoner

Hypercapnia er farlig for nyfødte og barn i de første månedene av livet. Det kan føre til utvikling av alvorlige nevrologiske lidelser, blant annet:

 • epilepsi;
 • infantil cerebral parese;
 • forsinkelse i psykomotorisk utvikling.

Langvarig hypoksi hos voksne kan føre til hypertensiv krise, hemorragisk hjerneslag, hjerteinfarkt.

Utdannelse: uteksaminert fra Tashkent State Medical Institute, med hovedfag i medisinsk praksis i 1991. Gjentatte passerte kurs for forbedring av faglig dyktighet.

Arbeidserfaring: Anestesiolog-resuscitator av byens fødselshospital, resuscitator av hemodialyse avdelingen.

Informasjonen er generalisert og er kun gitt til informasjonsformål. Ved første tegn på sykdom, kontakt lege. Selvbehandling er farlig for helsen!

Karies er den vanligste smittsomme sykdommen i verden, som selv influensa ikke kan konkurrere med.

Folk som er vant til vanlig frokost, er mye mindre sannsynlig å lide av fedme.

I tillegg til mennesker, lider bare en levende ting på planeten Jorden - en hund - av prostatitt. Det er virkelig våre mest lojale venner.

En utdannet person er mindre utsatt for hjernesykdommer. Intellektuell aktivitet bidrar til dannelsen av ytterligere vev som kompenserer for de syke.

En jobb som ikke passer til en person, er mye mer skadelig for hans psyke enn en mangel på arbeid i det hele tatt.

Forskere fra Oxford University gjennomført en rekke studier, der konkluderte med at vegetarisme kan være skadelig for den menneskelige hjerne, fordi det fører til en reduksjon av sin masse. Derfor anbefaler forskerne ikke å helt utelukke fisk og kjøtt fra kostholdet.

Mange stoffer ble opprinnelig markedsført som medisiner. Heroin, for eksempel, ble opprinnelig introdusert til markedet som en kur for et barns hoste. Og kokain ble anbefalt av leger som en bedøvelse og som et middel til å øke utholdenhet.

Ifølge statistikk øker risikoen for tilbake skader på mandager med 25%, og risikoen for hjerteinfarkt - med 33%. Vær forsiktig.

Menneskelig blod "løper" gjennom fartøyene under enormt trykk, og hvis deres integritet blir krenket, kan de skyte på avstand på opptil 10 meter.

I Storbritannia er det en lov som en kirurg kan nekte å gjøre en operasjon til en pasient hvis han røyker eller er overvektig. En person må gi opp dårlige vaner, og da, kanskje, trenger han ikke kirurgi.

På narkotika for allergi i USA alene, blir mer enn 500 millioner dollar i året brukt. Tror du fortsatt at måten å endelig beseire allergien blir funnet?

Mages mage passer godt med fremmedlegemer og uten medisinsk inngrep. Det er kjent at magsaft kan løse selv mynter.

I fire skiver med mørk sjokolade inneholder omtrent to hundre kalorier. Så hvis du ikke vil bli frisk, er det bedre å ikke spise mer enn to stykker per dag.

Faller fra en rumpa, du er mer sannsynlig å krølle nakken din enn å falle av en hest. Ikke prøv å motbevise denne utsagnet.

Leveren er det tyngste organet i kroppen vår. Den gjennomsnittlige vekten er 1,5 kg.

Salvisar er et russisk over-the-counter-stoff mot ulike sykdommer i muskuloskeletalsystemet. Det vises til alle som aktivt trener og tiden fra.

Hypercapnia: Hvordan gjenkjenne og kurere en farlig tilstand?

Hvis en person er lenge i et lukket uventilert rom med en stor mengde mennesker, begynner han til slutt å oppleve hodepine, kvalme, døsighet. Dette er tegn på hyperkapnia. Hva er dette fenomenet og hvor farlig er det?

Hva er hyperkapnia

Hyperkapnia (noen ganger kalt hyperkarbia) er et unormalt høyt innhold av karbondioksid (CO2) i det arterielle blod og vev i menneskekroppen. Faktisk er hyperkapnia en forgiftning av karbondioksid.

Hyperkapnia i sin opprinnelse kan være endogen eller eksogen i naturen.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

 1. Hvis det er økt innhold av gassformig karbondioksid i luften og en person er i et slikt miljø i lang tid, så er nivået av CO2 i blodet øker patologen, som et resultat av hvilken eksogen hyperkapnia utvikles.
 2. Endogen, det vil si indre, karakter av dette fenomenet skyldes smertefulle forandringer i selve kroppen, som er ledsaget av et syndrom av respiratorisk svikt.

Hyperkapnia er nært forbundet med hypoksi, det vil si utilstrekkelig oksygen i blodet og oksygen sult i kroppen, så vel som med respiratorisk acidose.

Åndedrettsvern, eller gass, acidose - dette er den primære hyperkapniaen. Denne patologiske tilstanden er en forstyrrelse av syre-base-balanse i kroppen, er på grunn av økende karbondioksidspenning i blod og blod ledsaget av en nedgang i pH-verdi (øke surhet).

Åndedretthet, oksygen og karbondioksid - video

Årsaker til endogen og eksogen hyperkapnia

Hypoventilering av lungene er en av hovedårsakene til endogen hyperkapnia. Andre faktorer som utfordrer staten inkluderer:

 • epileptiske (konvulsive) anfall
 • skade på hjernesokkelen som et resultat av traumer, onkologi, hjerneslag, betennelse;
 • bronkial astma;
 • patologi i ryggmargen som følge av poliomyelitt;
 • en overdose av visse stoffer og som et resultat depresjon av respiratorisk senter;
 • søvnapné (plutselig opphør av respiratoriske bevegelser);
 • myasthenia gravis (neuromuskulær autoimmun sykdom);
 • muskelsviktdystrofi;
 • ulike deformasjoner av thoraxen, kyphos;
 • en alvorlig form for fedme (Pickwick syndrom);
 • kroniske bronkopulmonale sykdommer, ledsaget av obstruktivt syndrom.

Obstruksjon av luftveiene er hindringen i luftveiene. Som et resultat blir naturlige prosesser med luftinntak i lungene, gassutveksling og eliminering av karbondioksid brutt, noe som resulterer i akkumulering av CO2 i blodet.

Hvis lungene fungerer normalt, er utviklingen av hyperkapnia mulig av følgende grunner:

 • innånding av karbonmonoksid under en brann;
 • Dykker til større dybde når du dykker (på grunn av feil pust, hyperventilering eller for tung fysisk anstrengelse);
 • lenge opphold i små og lukkede rom (brønner, gruver, ubåter, dykkerdrakter) hvor karbondioksid akkumuleres i luften;
 • teknisk svikt i arbeidet med spesielle pusteapparater under operasjoner, når pasienten er under anestesi.

Slike hyperkapnia kalles eksogen, det vil si at eksterne faktorer er årsaken.

Tegn på høye nivåer av karbondioksid i kroppen

Tilstanden kan være akutt og kronisk.

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Akutt hyperkapnia

De viktigste symptomene på akutt hyperkapnia:

 • rødhet i huden;
 • svimmelhet, hodepine;
 • kortpustethet;
 • økt blodtrykk;
 • døsighet;
 • smerte i brystet;
 • hyppig puls;
 • kvalme;
 • kramper;
 • forvirring av bevissthet.

Sværheten av symptomene avhenger direkte av nivået av CO2 i blodet.

Kliniske tegn på tilstanden er delt inn tidlig og sent.

 1. Den tidlige manifestasjonen av utvidelsen av perifere fartøy, slik at pasientens hud rødmer, begynner økt svetting. En ytterligere økning av karbondioksid i blodet påvirker luftveiene sentrum stimulerende, innbefatter legemet kompensasjonsmekanismene i hjerte og blodkarene, som er manifestert ved forandringer i form av takykardi, økt blodsirkulasjon (cardiac slagvolum), toning årer, blek hud. Disse symptomene indikerer kroppens ønske om å sentralisere blodsirkulasjonen, noe som er nødvendig for å gi oksygen til sentralnervesystemet (CNS). Det vil si at det er en strøm av blod til hjertet og hjernen.
 2. Sene tegn reflekterer dekompensasjon fra flere systemer: respiratoriske, nervøse og kardiovaskulære. Pasienten observeres cyanose (blå hud), rikelig svettete svette, alvorlig agitasjon eller omvendt dyp inhibering.

Symptomer avhengig av graden av tilstandsbetingelsen

 • eufori;
 • søvnforstyrrelser;
 • hyperemi av huden;
 • svette;
 • raskere, forsterkede luftveisbevegelser;
 • høyt blodtrykk, takykardi.
 • aggressivitet, spenning;
 • symptomer på økt intrakranielt trykk (hodepine, kvalme, svakhet, blåmerker under øynene, ødem, sløret syn etc.)

Symptomer på akutt respirasjonsfeil øker:

 1. Puste blir sjeldne, overfladiske.
 2. Åndedrettsrytmen er forstyrret.
 3. Bronkosekresjon øker.
 4. Huden får en cyanotisk farge.
 5. Det er en sterk svette.

Fra kardiovaskulærsystemet:

 1. AD fortsetter å øke.
 2. Pulsen øker til 150 slag per minutt.
 3. Risikoen for blødning av vev øker.

Andre tegn: Vannlating er vanskelig.

 • det er ingen reflekser og bevissthet;
 • huden får en cyanotisk farge;
 • Blodtrykket faller kraftig.
 • I mangel av akuttmedisinsk behandling er døden fra å stoppe pusten og stoppe arbeidet i hjertet mulig.

kronisk

Patologi kan være kronisk, i så fall manifesterer seg:

 • konstant tretthet;
 • ustabilitet i den nervøse mentale tilstanden (eksitasjon erstattes av depresjon);
 • lavt blodtrykk;
 • et brudd på respirasjonsfrekvensen;
 • kortpustethet;
 • en betydelig reduksjon i effektiviteten.

Langtids human opphold i en langsomt økende nivået av karbondioksid i luften av tilpasningen omfatter mekanismer som forsøker å kompensere for tilstand manifestert økt luftbevegelse, normalisering av blod syre-base-balanse. Kardiovaskulærsystemet tilpasser seg også nye forhold ved å øke funksjonaliteten. Dette fenomenet kalles "kronisk kompensert hypercapnia" og krever ikke akutt sykehusinnleggelse.

Egenskaper av tilstanden hos barn

Konsekvensene av hyperkapnia hos barn er ganske alvorlige. En liten økning i nivået av karbondioksid i utero kan forårsake en forsinkelse i utviklingen av fosteret, et brudd på dannelsen av indre organer, hypoksi. Sterk økning i CO innhold2 i blodet av et barn forårsaker dystrofiske forandringer og oksygen sult av vitale organer - hjertet, hjernen, leveren. Senke ned metabolske prosesser, indre organer er irreversible endringer. Hvis babyen overlever, så etter fødselen, kan han utvikle alvorlige kroniske patologier.

Hypercapnia hos gravide kvinner

Hypercapnia for en gravid kvinne er en farlig tilstand. Utviklingen av respiratorisk svikt, økt blodtrykk, brudd på plasental gassutveksling kan provosere abort.

diagnostikk

Legen foretar en diagnose på grunnlag av subjektive tegn, objektive indikatorer og laboratorieresultater.

 1. Den mest pålitelige metoden er å bestemme konsentrasjonen av karbondioksid i prøven av arterielt blod. Den normale PCO2 (partialtrykk av karbondioksid) er 4,7-6,0 kPa eller 35-45 mm Hg. Art. Med hyperkapnia er det en økning i RNC2 opptil 55-80 mm Hg. art., reduksjon av RO2 (oksygeninnhold).
 2. Et høyt nivå av bikarbonat i blodserumet indikerer en metabolsk kompensasjon for kronisk respiratorisk acidose - hypercapnia.
 3. Undersøkelse av alveolarventilasjon gjør at vi kan identifisere tilstedeværelsen av hypoventilasjon, noe som fører til hyperkapnia.
 4. Aerotonometri er en kompleks beregningsmetode for å bestemme gassinnholdet i blodet.
 5. Gassanalysator av lavt-inert-karbondioksid GUM-3 for å bestemme nivået av karbondioksid i utåndingsluften muliggjør rask diagnostisering.

Laboratorieindikatorer for respiratorisk acidose - tabell

Førstehjelp og behandling

Ved akutt hyperkapnia:

 1. Ta ut (ta ut) offeret fra et sted med høyt innhold av karbondioksid. Hvis pasienten er på operasjonstabellen, må du fjerne anestesiapparatets funksjonsfeil.
 2. I særlig alvorlige tilfeller utføres tracheal intubasjon.
 3. Oksygenbehandling brukes kun med eksogen hyperkapnia og i kombinasjon med ventilasjon (kunstig ventilasjon av lungene). Pasienten tillates å inhalere en oksygen-nitrogen-gassblanding inneholdende O2 opptil 40%.

Den eneste måten å gi beredskap til en pasient som har gått inn i en acidotisk koma, er en kunstig ventilasjon.

Det er viktig å vite! Ukontrollert bruk av oksygenbehandling med inhibering av pustesenteret (forverring av en kronisk tilstand, medikamentdosering, forgiftning, noen medikamenter, for eksempel, som gjelder for bedøvelse) kan føre til enda større avbryt ventilasjon og hyperkarbi oppbygging.

Terapi av hyperkapnia med endogen opprinnelse er rettet mot å eliminere symptomene på den underliggende sykdommen, særlig akutt respiratorisk svikt, og avhenger direkte av hovedårsaken som forårsaket denne tilstanden. I tillegg er det vist:

 • regelmessig rensing av luftveiene fra den viskøse sekresjonen;
 • innføring av saltoppløsning for drypp - for flytende og fjerning av bronkiale sekresjoner, samt for å forbedre blodstrømmen;
 • fukting av innåndet luft;
 • innføring av alkaliske løsninger (NaHCO3 - natriumhydrogenkarbonat, Karbikarb, trometamin) iv - å rette luft acidose (ved meget alvorlig tilstand);
 • bruk av bronkodilatatorer, respiratoriske stimulanser (Doxapram) - for å forbedre alveolær ventilasjon av lungene;
 • bruk av diuretika - for å øke utvidelsen av lungene.

Prognose og mulige komplikasjoner

 1. En enkel grad av hyperkapnia (opptil 50 mm Hg) på kroppen har ingen alvorlig patologisk effekt, selv med lang eksponering, siden kompensasjons- og tilpasningsmekanismer er inkludert.
 2. Hyperkapnia med høyere innhold av karbondioksid i blodet påvirker kroppen avhengig av den generelle fysiske tilstanden, tilstedeværelsen av kroniske sykdommer i kardiovaskulærsystemet.
 3. Innholdet av karbondioksid er 70-90 mm Hg. Art. provoserer utviklingen av alvorlig hypoksi, noe som kan føre til døden dersom medisinsk behandling ikke er gitt.

Den alvorligste komplikasjonen ved akutt hyperkapnia er en hyperkapnia koma, som kan ende med å stoppe pusten og arbeide i hjertet og føre til pasientens død.

forebygging

For å forhindre utvikling av endogen hyperkapnia er det nødvendig å behandle sykdommer i luftveiene i tide, spesielt de som ledsages av respiratorisk sviktssyndrom.

Profylakse av kronisk eksogen hyperkapnia inkluderer:

 1. Sikre riktig uavbrutt drift av pusteapparat, som i kraft av sitt yrke brukes av astronauter, dykkere, brannmenn, gruvearbeidere.
 2. Tidlig verifisering og eliminering av funksjonsfeil i anestesiapparat.
 3. Hyppig eksponering for friskluft og respiratorisk gymnastikk.
 4. Ventilasjon og ventilasjon av lokaler.

Med de tidlige tegnene på økt nivå av karbondioksid i blodet, har mange av oss kommet over. For kroppen er lysformen av hyperkapnia ikke farlig. Mye mer alvorlige konsekvenser kan oppstå i en dyp grad av denne tilstanden. Derfor, ikke forsøm de tiltakene for å forhindre hyperkapnia, og hvis du føler deg verre, bør du søke hjelp fra en lege.

Les Mer Om Fartøyene