Syndrom av vertebralarterien med cervikal osteokondrose - symptomer. Hvordan behandle vertebral arteriesyndrom hjemme

Hodepine, støy i ørene, konstant trøtthet folk er vant til å forholde seg til stress og feil livsstil. Men dette er hvordan sykdommene forbundet med dårlig blodsirkulasjon i hjernen manifesterer seg. Den vanligste av disse er vertebral arteriesyndrom.

Hva er en vertebral arteriesyndrom

Nettverket av blodårer som går gjennom et aksialt skelet av en person, forsyner kontinuerlig hjernen med blod. Syndrom av vertebralarterien - et sett med tegn som er forbundet med et brudd på blodstrømmen i en eller to av de samme arteriene. Formelt betraktes det ikke som en uavhengig sykdom, men det indikerer at destruktive forandringer forekommer i ryggraden og sirkulasjonssystemet. Tilførselen av ryggmargens arterielle svulster på grunn av asymmetrien av karene i denne sykdommen er forstyrret. Det er 3 varianter av sykdommen:

 • iskemisk spa;
 • dystonic SPA;
 • irrasjonell SPA.

Iskemisk SPA er farlig for morfologiske forandringer i hjernevæv. Det er akutte sirkulasjonsforstyrrelser, vertebrobasilar-bassenget begynner å bli påvirket. Endringer kan reversibel eller forårsake iskemisk slag. Angiospastisk variant av sykdommen utvikler seg på grunn av reflekspasmer forårsaket av irritasjon av reseptorer i området av det skadede segmentet. Den irriterende tilstanden blir provosert av irritasjon av periarterial sympatisk plexus nær klemmet arterien.

Syndrom av vertebral arterien - årsaker

Utseendet til sykdommen skyldes særegenheter av anatomien til livmorhvirvelene og sirkulasjonssystemet. Vertebrale arterier kommer fra de subklave arterier, og deretter hodet oppover, som passerer gjennom hullene i de tverrgående prosesser i den sjette livmorhalsen. Arterier stiger til hjernen gjennom alle vertebraliene plassert ovenfor. Fartøyets funksjonalitet avhenger av ryggradenes struktur, derfor er hovedårsakene til ryggradsårssyndrom innsnevring av kanalen inne i ryggvirvlene på grunn av traumer eller saltavsetning.

Ved sirkulasjonssystemet blir sykdomsutviklingen lettere ved spasmer og asymmetri av karene, intrakraniell aterosklerose, genetiske abnormiteter i utviklingen av kardiovaskulærsystemet. Vertebralt syndrom provoserer osteokondrose, skoliose, dislokasjon av den cervicale ryggraden som følge av en tung belastning. Feil valgt sengetøy kan akselerere utviklingen av sykdommen.

Syndrom av vertebral arterien - symptomer

Å erkjenne sykdommen uten fullstendig medisinsk diagnose er vanskelig. Det viktigste tegn på sykdommen er utseendet av pulserende smerte i nakken. I noen pasienter konsentreres det i templene og nesebroen. En av funksjonene i sykdommen er ensidig lokalisering av smerte. Alle pasienter har en asymmetri av blodstrømmen før de kommer inn i skallen. I de første stadiene lider pasientene av mild vestibulær ataksi forårsaket av en reduksjon av oksygen og næringsstoffer. Senere vises følgende symptomer på vertebral arteriesyndrom:

 • ringer i ørene
 • alvorlig smerte i nakken;
 • tretthet og døsighet
 • nedsatt syn
 • følelsesløp av fingrene;
 • oftalmisk syndrom;
 • Unterharnscheidt syndrom;
 • høyt blodtrykk;
 • cochleært syndrom;
 • angrep av basilær migrene;
 • drop-anfall;
 • Barre-Liège syndromet;
 • forbigående iskemiske angrep.

Vestibulo-ataktisk syndrom oppstår hvis det er sterk asymmetri i blodstrømmen. Når du setter hodet på pasienten syke, mørker i øynene, er det svimmelhet. Dette symptomet er uttrykt ved ubalanse. Vis vertebrogen smerte, gi i lemmer. Hyperfusjon er erstattet av hypoperfusjon, ekstravasal kompresjon utvikles med sympatisk smerte i nedre del av ryggraden, noe som påvirker blodsirkulasjonen i oksipitalt område.

Syndrom av vertebral arterien - diagnose

Symptomatologien til sykdommen ligner manifestasjonene av migrene, noe som kompliserer deteksjonen. Diagnose av vertebralarteriesyndromet begynner med et pasientintervju. På dette stadiet bør legen identifisere en gruppe symptomer som er karakteristiske for SPA. Ved å trykke på venstre og høyre transversale prosesser av livmorhvirvelene opplever pasienten ubehagelige opplevelser. Sammen med ømhet er det en overdreven spenning av oksipitale muskler. For å bekrefte diagnosen, utpeker legen:

 • Dopplerografi av ekstrakranielle vaskulære seksjoner (UZDG);
 • CT-skanning / MRI i ryggraden;
 • REG.

Disse teknikkene lar deg etablere diameteren av fartøyene, graden av innsnevring og lokalisering (høyre eller venstre). Ved hjelp av ultralyd kan ikke-rettlinjet arteriell bevegelse diagnostiseres. CT og MR vil avsløre stenosen i vertebralarterien på et tidlig stadium. Ved dekryptering av maskinvareundersøkelsen vil koden til ICD og en kort beskrivelse av sykdommen bli indikert. Hvis sykdommen ikke blir behandlet eller feil behandling er valgt, vil pasienten møte følgende konsekvenser:

 • sirkulasjonsforstyrrelser i det lille eller store segmentet av hjernen;
 • Nevrologiske forstyrrelser (kortvarig synsforstyrrelse, følelsesløft, etc.);
 • ødeleggelse av beinvev på grunn av en innsnevret vertebra;
 • hjerneslag.

Syndrom av vertebralarterien - behandling

Terapi er kompleks, kombinerer medisinering og fysiske innflytelsesmetoder på det berørte området. Behandling av vertebral arteriesyndrom med cervikal osteokondrose under eksacerbasjon av sykdommen krever bruk av en ortopedisk krage av Shantz. Det er valgt av en lege basert på sykdommens etiologi. Kragen til kompresjonstypen reduserer belastningen på den bakre cervikale ryggraden. Hvis vestibulo-cochlear syndrom ledsages av et brudd på blodstrømmen i hjernen, blir pasienten innlagt på sykehus.

Øvelser i vertebral arteriesyndrom

Terapeutiske øvelser er foreskrevet til pasienter etter et treningsløp. De første klassene holdes med en instruktør. Han forklarer teknikken til pasientene. Under gymnastikk bør det ikke være noen ubehagelige opplevelser. Alle øvelsene gjøres jevnt og forsiktig, skarpe riller, sving er kontraindisert. Klasser bør avbrytes midlertidig dersom sykdommen forverres. Øvelser for vertebral arteriesyndrom:

 • Hodet svinger til sidene (opptil 10 ganger);
 • Hodet vippes fremover og bakover (opptil 10 ganger);
 • Skulderheis (5 ganger);
 • sirkulære bevegelser av hodet (opptil 10 ganger);
 • forskyvning av hodet frem og tilbake i ett plan (opptil 10 ganger);
 • moderat tilbaketrykk i forskjellige retninger (opptil 10 ganger).

Massasje med vertebral arteriesyndrom

Manuell terapi brukes til å forbedre hele menneskekroppen, og fartøyene er ikke noe unntak. Massasje med vertebral arteriesyndrom utføres på sykehuset av en spesialist siden innebærer forlengelse av en persons aksiale skjelett og en direkte effekt på livmorhalsen. Avlastningen kommer etter 5-6 prosedyrer. Pasienter anbefales å gjennomføre massasjekurs 2-3 ganger i året.

Forberedelser for vertebral arteriesyndrom

Legene foreskriver stoffer som øker hastigheten på energiprosesser i hjernen. De forhindrer celledød, gjenoppretter nerveender. Forberedelser for vertebral arteriesyndrom og skjemaet for mottak er valgt av legen på grunnlag av pasientens kliniske bilde. Uavhengig av å utnevne eller nominere seg selv nevroprotektorer og nootropics er det forbudt. I tillegg til legemidlene som akselererer neuronal metabolisme, er de med PA-syndrom foreskrevet:

 • reduserer ødemanestetikk;
 • anti-inflammatoriske stoffer;
 • legemidler som forbedrer celleregenerasjon;
 • legemidler som påvirker hele stoffskiftet.

Blokkering i vertebral arteriesyndrom

Prosedyren bidrar til å eliminere smerte i nakken. I 70% av tilfellene foreskriver legene en nyokain- eller lidokainblokkade i vertebral arteriesyndrom. Til blandingen av medisiner, legg til antispasmodika, glukokortikoider. Relief kommer på grunn av blokkering av nerveender. Impulsen slutter å strømme inn i de cellulære reseptorene, slik at ubehag forsvinner. Blokkering er kontraindisert dersom pasienten:

 • sterke deformasjoner av den cervicale ryggraden;
 • kronisk osteokondrose
 • klemming av disker;
 • en allergisk reaksjon på rusmidler.

Fullstendig eliminere cervical arteriesyndromet ved hjelp av blokkaden vil ikke fungere: det er et midlertidig mål i kampen mot sykdommen. Novocain-administrasjon fjerner ødem og forbedrer metabolske prosesser i brusk, slik at leger kombinerer denne prosedyren med injeksjoner av kondroprotektorer. Det er akseptabelt å søke blokadekurs ved hver forverring av sykdommen. Hvis smerten er alvorlig og vedvarende, blir pasienten henvist til kirurgi.

Forebygging av vertebral arteriesyndrom

En sunn daglig mosjon og full hvile vil være den beste beskyttelsen mot sykdommen. Hvis du holder nakken og hodet i en stilling under arbeidet, ikke glem å behandle gymnastikk. Hvert 60 minutter beveger du hode og skuldre i forskjellige retninger. Forebygging av vertebral arteriesyndrom inkluderer hvile og behandling i sanatorier med spesialisering i nevrologi. Personer med genetisk predisponering for sykdommer i kardiovaskulærsystemet, anbefales ryggraden å gjennomgå nakkemassasje og tilstøtende soner flere ganger i året.

Video: Vertebral arteriesyndrom - er det mulig å kurere

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Symptomer og behandling av vertebral arteriesyndrom

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er en vertebral arteriesyndrom. Hvilke sykdommer fører til utseendet av patologi. Manifestasjoner av dette syndromet og undersøkelsesmetoder for diagnose. Metoder for korrigering av de oppstod overtredelsene.

Vertebrale arterie syndrom (forkortet som SPA) kalte blandings symptomer i hjernen, vaskulær, og autonome systemer for enhver bakgrunns lesjon plexus arterien seg, deformering av dens vegg eller lumen innsnevring.

I et medisinsk miljø slik patologi som vanligvis forbindes med cervicalcolumna lidelser, som er predisponert men noen pasienter er de anatomiske trekk relatert arterie eller vaskulær sykdom, som fører til endringer i den elastisitet av veggen, og (eller) den innsnevring av lumen.

Uavhengig av årsaken er kliniske manifestasjoner av syndromet forbundet med to mekanismer som ofte kombinerer, forverrer sykdomsforløpet:

 1. Kompresjonen eller komprimeringen av arterien fører til brudd på blodstrømmen i hjernens del.
 2. Irritasjon, eller vanning, av nervefibrene som omgir fartøyet, fører til aktivering av stoffer som forårsaker innsnevring av arterievegg. Dette forstyrrer videre strømmen av blod til strukturen i sentralnervesystemet.

Negative manifestasjoner av SPA inkluderer:

 • økt risiko for akutt utvikling av cerebral blodtilførsel av midlertidig eller permanent karakter (forbigående iskemisk angrep, slag);
 • redusert arbeidsevne på grunn av behovet for en rekke restriksjoner på bevegelsen og forholdene i det omkringliggende rommet;
 • betydelig psykologisk ubehag på bakgrunn av kliniske manifestasjoner, spesielt hos unge pasienter.

Å utføre den nødvendige behandlingen reduserer signifikantene til syndromet betydelig, men eliminerer det ikke helt. Selv etter kirurgiske korreksjonsmetoder, er det ofte restvirkninger av sykdommen, behovet gjenstår for en restriktiv modus for arbeid og hvile. Terapi reduserer risikoen for akutte vaskulære manifestasjoner fra hjernen og risikoen for dødelige blodstrømssykdommer.

Problemet med diagnose, valg av administrasjons taktikk og behandling av pasienter med SPA, behandles av nevrologer og nevrokirurger.

årsaker til

Faktorer som øker risikoen for utvikling:

Brudd på veggenes struktur

Arteritt (betennelse i veggen)

Trombose og emboli

Syndrom av vertebral arterien oppstår med følgende sykdommer som forårsaker kompresjon av fartøyet:

 • Osteochondrosis - patologisk ødeleggende endringer av disken mellom to ryggvirvler, som begynner i den sentrale delen (kjernen), gradvis strekker seg til hele motordelen av vertebraen.
 • Deformerende spondylose - forandringer er knyttet til kroppens aldringsprosesser, når, mot bakgrunnen av en nedgang i blodstrømmen i kapillærene, blir intervertebralskivene forstyrret, de mister deres elastisitet og reduserer størrelsen. Dette fører til dannelse av benutviklinger (osteofytter) på fremre og laterale deler av ryggvirvlene.
 • Deformerende spondylartrose er en patologi av de intervertebrale leddene, som oppstår på grunn av yrkesfare eller egenskaper ved dannelsen av muskel-skjelettsystemet.
 • Deformering av osteoartrose i ryggraden er en av elementene i systemisk destruktiv lesjon av leddene til slitasjegikt. Påvirker to eller flere motorsegmenter i ryggvirvlene.
 • Ossificans ligamentoz (Fore sykdom) - systemisk svikt av ligament human skjelettsystemet, karakteriseres ved avleiring av kalsium i leddbånd som progressivt reduserer deres utvidelsesevne og bevegelighet.
 • Anomaly Kimmery - patologisk struktur av den første livmorhalsen.
 • Basilarinntrykk - dislokasjon av oksepitalbenet, det er deprimert i kranialhulen, klemmer ryggraden.
 • Skader av livmoderhalsen, forbundet med en skarp overextensjon.
 • Leddgikt i nakke muskler i bestemte posisjoner av hodet.

Destruktive endringer i cervikal lokalisering av osteokondrose fører til utviklingen av SPA i 42,5-50% av pasientene.

klassifisering

Syndrom av vertebralarterien er klassifisert av hovedårsaksmekanismen for forekomsten, men i de fleste tilfeller har sykdommen en blandet natur.

Syndrom av vertebralarterien

Syndrom av vertebralarterien - En rekke lidelser i vestibulær, vaskulær og vegetativ natur som oppstår i forbindelse med den patologiske innsnevringen av vertebralarterien. Har oftest en vertebrogen etiologi. Klinisk manifestert gjentatte ganger synkope, kramper basilær migrene, TIA-Barre-syndrom Leu, oftalmisk, vegetabilsk vestibular-cochlea og vestibular-ataktisk syndromer. Diagnose bidrar radiografi og REG-funksjonsprøvinger, MRI og CT-skanninger av ryggraden og hjernen, ophthalmoscopy, etc. rentoneaudiometri. Terapi involverer bruk venotonics, vaskulære og neuro-beskyttende midler, symptomatisk behandling, massasje, fysioterapi, utøve terapi.

Syndrom av vertebralarterien

vertebral arterie syndrom (SPA) - kompleks symptom som oppstår med en reduksjon av hulrommet i vertebrale arterie (PA) og overvinne dens periarterial plexus. Ifølge innsamlede data, i praktisk Neurology SPA forekommer i 25-30% av tilfellene av forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon, og er årsaken til 70% til TIA (forbigående iskemiske angrep). Den mest betydningsfulle faktor i syndrom etiopathogenetic virker patologi av nakkesøylen, som også er utbredt. Høy forekomst, hyppig forekomst blant de funksjonsfriske befolkningen kategorier gjør arteria vertebralis syndrom haster sosial og medisinsk problem i dag.

Anatomi av vertebralarterien

En person har 2 vertebrale arterier. De gir opptil 30% av cerebral blodtilførsel. Hver av dem avviker fra de subklave arterier på den tilsvarende siden, er rettet mot den cervicale ryggraden, hvor den passerer gjennom hullene i transversale prosesser av CVI-CII. Deretter gjør vertebralarterien flere bøyninger og passerer gjennom den store oksipitale åpningen inn i hodeskallen. På begynnelsen av broen smelter de vertebrale arteriene inn i en hovedarterie. Disse tre arteriene danner vertebrobasilarbassenget (VBB), blodet forsyner de livmorhalske segmentene i ryggmargen, medulla oblongata og cerebellum. Ved hjelp av Vellisian sirkelen, VBB samhandler med carotid bassenget, som forsyner resten av hjernen med blod.

I samsvar med de topografiske egenskapene til PA er de ekstra- og intrakraniale seksjonene isolert. Oftest er syndromet til vertebralarterien forbundet med lesjonen av den ekstrakranielle arterien. Videre kan det forekomme ikke bare under kompresjon og andre endringer i arterien selv, men også med uønskede effekter på sin vegetative perivaskulære sympatiske plexus.

Årsaker til vertebral arteriesyndrom

Syndromet av kompresjon av ryggarterien er den vanligste etiologi. Årsaken rager ekstravasal faktorer Osteochondrose, ustabil ryggvirvel cervical spondylarthritis, intervertebral brokk, tumorer, strukturelle avvik (platibaziya, Klippel-Feil syndrom, Kimerli anomali struktururegelmessigheter I cervical vertebral basilær Impression), tonisk strekk i nakkemuskulaturen (lange, trapp, nedre fletning). I denne spa ofte ikke utvikler seg på grunn av innsnevring av hulrommet i arterien på grunn av sin mekaniske kompresjon, og som et resultat av refleks krampe forårsaket av klemming virkning på det sympatiske periarterial plexus.

I andre tilfeller er syndromet i vertebral arterien skyldes deformasjon - uregelmessigheter i karetmurens struktur, tilstedeværelse av kinks eller kink (patologisk tortuositet). En annen gruppe etiofaktorov SPA er okklusjonsbeskadigelser av PA i aterosklerose, systemisk vaskulitt, emboli og trombose av ulike genese. På grunn av eksisterende kompenserende mekanismer fører virkningen av bare ekstravasale faktorer sjelden til utviklingen av SPA. Som regel blir syndromet observert hvis arteriekompresjonen skjer mot bakgrunnen av patologiske forandringer i vaskulærvegg (hypoplasi eller aterosklerose).

Klassifisering av vertebral arteriesyndrom

Patogenetisk klassifiseres SPA etter type hemodynamiske lidelser. Ifølge denne klassifiseringen er syndromet til vertebralarterien av kompresjonstypen forårsaket av mekanisk kompresjon av arterien. En angiospastisk variant oppstår i reflekspasma forårsaket av stimulering av reseptorapparatet i området av det berørte vertebrale segmentet. Det manifesterer seg hovedsakelig i vegeto-vaskulære sykdommer, svakt avhengig av hodebevegelser. Irriterende SPA oppstår når fibrene i periarterial sympatisk plexus stimuleres. Det vanligste syndromet i vertebralarterien er blandet. Irritativt kompresjonstypen spa er typisk for lesjoner i den nedre nakkesøylen, og refleks forbundet med patologi av den øvre halsvirvler.

Den kliniske klassifiseringen deler SPA i dystonisk og iskemisk, som representerer stadiene av en enkelt patologisk prosess. Den dystoniske versjonen er funksjonell. På dette stadiet er det kliniske bildet preget av cephalalgia (hodepine), cochlear-vestibulær og visuelle symptomer. Cephalgia pulserende eller vondt, ledsaget av vegetative symptomer, er konstant med perioder med forsterkning, ofte provosert av bevegelser i nakken eller dens tvunget stilling.

Iskemisk SPA er et organisk stadium, d.v.s. ledsaget av morfologiske forandringer i hjernevevet. Klinisk manifestasjon av ONMC i vertebrobasilarbassenget, som kan være forbigående (reversibel) eller forårsake vedvarende nevrologisk underskudd. I det første tilfellet snakker de om TIA, i det andre - om iskemisk slag. På iskemisk stadium av spaene er det vestibulær ataksi, kvalme med oppkast, dysartri. Forbigående iskemi i hjernestammen fører til forekomsten av dråpe angrep, en tilsvarende prosess i det retikulære formasjonssonen - en syncopal ri.

Kliniske varianter av syndromet PA

Vanligvis er SPA-klinikken en kombinasjon av flere av alternativene som er oppført nedenfor, men et bestemt syndrom kan ta ledelsen.

Basilar migrene forekommer med cephalalgia i oksipitalområdet, vestibulær ataksi, flere oppkast, støy i ørene og noen ganger - dysartri. Ofte manifesterer en basilar migrene som en klassisk migrene med en aura. Auraen er preget av synsforstyrrelser: de flimrende flekkene eller iriserende striper i begge øynene, sløret syn, utseendet av "tåke" foran øynene. Ved naturen av auraen, er den basilære migrene en oftalmisk.

Barre-Liège syndromet kalles også det posterior-cervical sympatiske syndromet. Det er smerter i nakken og nakkespissen, som passerer til parietale og frontale deler av hodet. Cephalgia oppstår og forverres etter å ha sovet (i tilfelle av en upassende pute), svinger hodet, jolting ri eller går. Hun er ledsaget av vestibulo-cochlear, vegetativ og oftalmisk simtomi.

Vestibulo-ataktisk syndrom - Svimmelhet dominerer, provosert ved å snu hodet. Det er oppkast, episoder med mørkere i øynene. Vestibulær ataksi uttrykkes i en følelse av ustabilitet under turgåing, svimlende, ubalanse.

Oftalmisk syndrom inkluderer tretthet av syn under belastning, forbigående flimrende scotoma i synsfeltet, forbigående fotopsi (kortsiktige utbrudd, gnister i øynene, etc.). Midlertidig delvis eller fullstendig bilateral paroksysmal nedfall av synsfeltene er mulig. Noen pasienter har konjunktivitt: Rødhet i bindehinden, smerte i øyebollet, en følelse av "sand i øynene."

Vestibulo-cochlear syndrom manifestert av svimmelhet, en følelse av ustabilitet, en konstant eller forbigående støy i ørene, hvis natur varierer avhengig av plasseringen av hodet. Det kan være en lett grad av hørselstap med nedsatt oppfatning av hviskende tale, noe som gjenspeiles i dataene til audiogrammet. Paracusis er mulig - bedre oppfatning av lyder mot bakgrunnen av støy enn i fullstendig stil.

Syndrom av vegetative lidelser vanligvis kombinert med andre syndromer og er alltid observert i perioder med forverring Spa. Den er karakterisert ved hetetokter eller frysninger, hyperhidrose, kalde fjerne ekstremiteter, kortpustethet, takykardi, blod trykkfall, frysninger. Det kan være forstyrrelser i søvn.

Forløpende iskemiske angrep karakterisere det organiske SPA. Den mest typiske tid motoriske og sensoriske lidelser, homonymous hemianopsi, svimmelhet, oppkast, er svimmelhet ikke forårsaket av vestibulære ataksi, dobbeltsyn, dysartri og dysfagi.

Unterharnscheidt syndrom - En kort "tur" av bevissthet, provosert av en skarp sving på hodet eller dets ubehagelige stilling. Varigheten kan variere. Etter gjenopprettelse av bevissthet for en stund, blir svakhet i lemmer bevaret.

Drop-angrep - episoder av forbigående kutting av svakhet og immobilitet av alle fire lemmer med en plutselig fall. Oppstår når hodet raskt blir kastet tilbake. Bevisstheten forblir intakt.

Diagnose av vertebral arteriesyndrom

Syndrom av vertebralarterien diagnostiseres av en nevrolog, det er dessuten mulig å konsultere en pasient med en otolaryngolog, en oftalmolog, en vestibularolog. Under undersøkelsen kan tegn på vegetative forstyrrelser bli avslørt, i nevrologisk status - ustabilitet i Romberg-stillingen, lett symmetrisk diskoordinering ved koordineringstester. Radiografi av ryggraden i livmorhalsen er utført med funksjonelle tester i 2 fremskrivninger. Det definerer en rekke vertebrale patologier: spondylose, osteokondrose, hypermobilitet, subluxasjon av artikulære prosesser, ustabilitet, uregelmessigheter i strukturen. Hvis det er nødvendig å oppnå mer nøyaktig informasjon, utføres CT i ryggraden for å vurdere ryggmargens tilstand og røttene - ryggradens mRI.

For å studere de vaskulære lidelsene som følger med SPA, utføres rheoencefalografi med funksjonelle prøver. Som regel diagnostiserer den en reduksjon i blodstrømmen i WBB, som oppstår eller styrkes når rotasjonsprøver utføres. For tiden gir REG mulighet til mer moderne studier av blodstrøm - tosidig skanning og ultralyd av hodekarene. Bestem arten av de morfologiske endringene i hjernevæv som har oppstått som følge av ONMC i organisk fase av SPA, tillater MR i hjernen. Ifølge indikasjonene utføres viziometri, perimetri, oftalmoskopi, audiometri, kalorianalyse og andre studier.

Behandling av vertebral arteriesyndrom

I tilfeller hvor det vertebrale arterie syndrom er ledsaget av et slag, krever at pasienten sykehus Haster. I andre tilfeller, for modusvalg (innleggelse eller poliklinisk) er avhengig av alvorlighetsgraden av syndromet. For å redusere belastningen på livmorhalskragen Schantz anbefales på seg. For å gjenopprette riktig anatomisk plassering av strukturer av nakkesøylen kan påføres med en myk manuell terapi, fjerning av tonic spenning i nakkemusklene - post-isometrisk avslapning, myofascial massasje.

Farmakoterapi har vanligvis en kombinert natur. Først og fremst foreskrive medisiner som reduserer ødem, forverrende PA-kompresjon. Disse inkluderer troxorutin og diosmin. For å gjenopprette normal blodstrøm til PA anvendt pentoksifyllin, vinpocetin, nimodipin, cinnarizin. Tilsetting av neurobeskyttende midler (hjerne-hydrolysat gris meldonium, ethylmethylhydroxypyridine, piracetam, trimetazidine) tar sikte på å forebygge metabolske forstyrrelser av hjernevevet hos pasienter med risiko for cerebral iskemi. Slike terapi er spesielt viktig hos pasienter med TIA, fallangrep, Unterharnshaidt syndrom.

På samme tid, avhengig av målingene som utføres symptomatisk terapi antimigrenemidler, spasmolytika, muskelavslappende midler, vitaminer c. B, histaminlignende stoffer. Positiv effekt har bruk som ytterligere terapeutiske rehabilitering teknikker (phonophoresis, magnetisk terapi, elektroforese, DDT), akupunktur, massasje. Utenfor den akutte fasen av spaet, anbefales øvelser med treningsbehandling for å styrke nakke musklene.

Hvis det er umulig å eliminere den etiologiske faktoren, vurderes den utilstrekkelige effektiviteten av konservative tiltak, trusselen om iskemisk hjerneskade, spørsmålet om kirurgisk behandling. Kirurgisk dekompresjon av vertebralarterien, fjerning av osteofytter, rekonstruksjon av vertebralarterien, periarterial sympathectomy er mulig.

Hva er vertebral arteriesyndrom?

Hva er vertebral arteriesyndromet og om det finnes effektive behandlingsmetoder, er interessert i personer som har blitt diagnostisert med en slik diagnose. Syndrom av vertebralarterien - dette er symptomer som oppstår som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen på grunn av klemming av vertebrale arterier.

Inntil nylig ble spaen bare funnet hos eldre mennesker. Nå er denne patologien diagnostisert selv i 20 år gammel ungdom. Det venstre sidede syndrom utvikles oftere. Denne situasjonen skyldes det faktum at den venstre arterien avviker fra aorta og den høyre arterien fra den subklave arterien.

Mekanismen for utvikling

Som et resultat av degenerative-dystrofiske endringer i ryggraden, er det en klemning av vertebralarterien og en innsnevring av dens lumen. Som et resultat, mottar hjernen ikke den nødvendige mengden næringsstoffer og oksygen, noe som fører til utvikling av hypoksi - oksygen sult.

Vertebrale eller vertebrale arterier bærer bare 30% av blodet til hjernen (de leverer også ryggmargen), de fleste næringsstoffer og oksygen kommer inn i halspulsårene.

Derfor er syndromet i vertebralarterien i de fleste tilfeller ikke en alvorlig trussel mot livet, men det kan fortsatt føre til en rekke problemer. Det kan forårsake vegetativ vaskulær dystoni, hypertensjon i hjernen og funksjonshemning.

årsaker

En rekke faktorer kan utløse vertebral arteriesyndrom. De kan deles inn i 3 store grupper:

 • Medfødte anomalier i strukturen av arterien (kinks, sterk tortuosity);
 • Sykdommer som fører til en nedgang i lumen i arterien (artrose, aterosklerose, leddgikt, Kimmery anomali, Bechterews sykdom, emboli, trombose);
 • Arteriekompresjon på grunn av utvikling av osteokondrose, skoliose, patologisk struktur av bein, muskelspasmer, tilstedeværelse av svulster i nakken.
 • Vi anbefaler deg å lese: indirekte av vertebral arterien

I følge en annen klassifisering er årsakene:

 • Vertebrogenic (de er forbundet med ryggraden): intervertebral brokk, degenerativ-dystrofiske endringer forbundet med Osteochondrose, osteophyte vekst, forårsaket spondylose, inflammatoriske fasett leddene, ryggvirvel skade;
 • Ikke-vertebral (ikke forbundet med ryggraden): aterosklerose, innsnevring av karets lumen på grunn av deres hypoplasi (underutvikling), overdreven krymping av karene, spasmer.

Bevis utviklingen av patologi som kan skarpe hodebevegelser (fliser og svinger) og en stillesittende livsstil. For å kurere syndromet er det først og fremst å eliminere årsaken.

symptomer

Symptomer på vertebral arteriesyndromet kan lignes på andre sykdommer. Disse inkluderer:

 • Hodepine - vanligvis ensidig, kan være pulserende eller brennende, intensivert etter turgåing, løping, kjøring i bytransport, sove på ryggen din;
 • Kvalme og oppkast som ikke lindrer den generelle tilstanden;
 • Krenkelser eller tap av bevissthet;
 • Numbsitet i ansiktet;
 • Visuell - plutselig alvorlig smerte i øynene, tørrhet, periodisk utseende av "tåke" eller "fluer", forbigående svekkelse av synsskarphet;
 • Auditoriske og vestibulære lidelser - periodisk forverring av hørselen, utseendet av støy i ørene, svimmelhet, krusninger i hodet;
 • Tegn på svikt i kardiovaskulærsystemet: ustabilt blodtrykk, angina angrep;
 • Hjerneforstyrrelser, ledsaget av ubalanse, ulastelig tale, forandring i håndskrift, dobling eller mørkere i øynene.

diagnostikk

Effektiviteten av behandlingen avhenger av rettidig diagnose. Derfor, før pasienten behandles, henvises pasienten til en omfattende undersøkelse. Hvis det er mistanke om vertebral arteriesyndrom, omfatter diagnosen:

 • Studier av pasientklager og medisinsk historie;
 • Neurologisk undersøkelse;
 • Radiografi av livmorhalsområdet - avslører patologiske endringer i atlanto-oksipitalt ledd;
 • Tosidig skanning av arterier - viser anomalier i karene, finner ut deres patency;
 • Angiografi av arteriene - måler hastigheten på blodstrømmen og diameteren av karene, avslører plasseringen av patologier;
 • Dopplerografi - bestemmer bruken av blodstrøm, undersøker patency av fartøyene, blodstrømmenes natur og dens hastighet;
 • Magnetic resonance imaging eller computertomografi av cervical ryggrad - avslører abnormaliteter i ryggraden;
 • Magnetisk resonansavbildning av hjernen - evaluerer tilveiebringelsen av hjerneceller med oksygen og næringsstoffer, fastslår årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser, viser lokalisering av en klype.

Terapeutiske metoder velges for hver pasient individuelt basert på resultatene av en diagnostisk undersøkelse.

Metoder for behandling

Hvis det oppstår diagnostisert vertebral arteriesyndrom, bør behandlingen være omfattende. Det er rettet mot å eliminere patologier i livmoderhalsen og normalisere lumen av arterien.

 • Medisinske terapi;
 • fysioterapi;
 • akupunktur;
 • Manuell terapi;
 • Terapeutisk fysisk trening;
 • Ortopedisk behandling;
 • Sanatorium behandling;
 • Kirurgi.

Konservative metoder

Når stoffbehandling av syndromet brukes:

 • Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (nimesulid, Aceclofenac, Ibuprom, meloksikam, Celebrex, celecoxib) - lindre smerte, redusere betennelse, forhindre trombusdannelse;
 • Miorelaxanter (tolperison, midokalm, baclofen, drotaverin, kjent som no-shpa) - lindrer økt muskelton, lindrer kramper;
 • Vazoaktivatory (cinnarizin, agapurin, Trental, nicergolin, Cavintonum, vinpocetin, instenon) - utvider blodårer, aktiverer blodsirkulasjonen i hjernen;
 • Venotonics (troxerutin, diosmin) - forbedrer venøs utstrømning;
 • Angioprotektorer (diosmin) gjenoppretter effektiviteten av arteriene;
 • Neuroprotektorer (gliatilin, somazin, sermion) - beskytter hjernen mot uønskede faktorer, forhindrer skade på nevroner;
 • Antihypoksanter (mexidol, actovegin) - forebygge utvikling av hypoksi ved å regulere energimetabolisme;
 • Nootropics (luketam, pyracetam, thiocetam) - forbedre hjernens funksjon, øke stemningen;
 • Medisiner som gjenoppretter metabolisme i nerveceller (gliatilin, glycin, citicolin, pyracetam, semax, cerebrolysin, mexidol, actovegin);
 • Medisiner som normaliserer metabolisme gjennom hele kroppen (tiotriazolin, trimetazidin, mildronat);
 • Vitaminer som tilhører gruppe B (milgamma, neurovitamin, neurobion) - bedre ernæringen av nevroner.

Foreskrive om nødvendig symptomatisk behandling:

 • Antimigrene stoffer (sumatriptan) - brukes til migreneangrep;
 • Preparater, eliminere svimmelhet (betaserk, betagistin);
 • Beroligende medisiner;
 • Antidepressiva.

Fysioterapeutiske prosedyrer vil effektivt komplementere medikamentterapien:

 • Traksjon (trekkraft) i ryggraden;
 • Magnetisk terapi;
 • arsonvalisasjon;
 • Plating;
 • Diadynamiske strømmer;
 • Ultralyd eksponering;
 • Bruk av pulsstrøm;
 • phonophoresis;
 • Elektroforese.

Akupunktur lindrer smertesyndrom og lindrer nevrologiske lidelser. Spesielt utvalgte øvelser vil bidra til å styrke muskelkorsetten. Gunstig påvirke tilstanden til kroppen svømmer.

Massasjen aktiverer blodsirkulasjonen, som fyller hjernen med oksygen. Men noen manuelle prosedyrer bør utføres av en spesialist. I motsatt tilfelle kan massasje forverre situasjonen og forårsake uopprettelig skade på kroppen. Hvis det ikke er anledning til å kontakte en profesjonell massør, så hjemme, kan du bruke en rullemassasjeapparat.

Ortopedisk behandling innebærer bruk av spesielle senger. Når osteochondrosis anbefales å ha en krage av Shantz. For å fjerne smerte syndrom bruk ull skjerf, salver som inneholder slange og bie gift.

Du bør være oppmerksom på riktig ernæring, for å gi kroppen med alle nødvendige vitaminer og mineraler. Det anbefales å inkludere i kostholdet, tranebær, chokeberry, seabuckthorn, prunes, nøtter, bønner, ferskpresset juice. Det er nødvendig å fullstendig forlate alkoholholdige drikkevarer, siden de øker hypoksi.

Vanligvis utføres behandling av vertebral arteriesyndrom på poliklinisk basis. Men i alvorlige tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig.

Operativ inngripen

Når konservative metoder blir gjort ineffektive, og lumen i arterien innsnevret til 2 millimeter, anbefales kirurgisk inngrep.

I spesialiserte sentre for vertebrologi og nevrokirurgi utføres operasjoner på arterier ved minimalt invasive metoder ved bruk av endoskop. Det er nok å lage et lite snitt, mindre enn to centimeter, som reduserer kroppens traumer, forhindrer skade på nærliggende organer, forkorter rehabiliteringstiden.

Under det kirurgiske inngrep fjernes unormale beinvekst, den klemt arterien kuttes ut på stedet for sammenblanding, og plasten dannes. Effektiviteten av kirurgisk behandling når 90%.

forebygging

For ikke å måtte behandle syndromet i vertebralarterien, er det bedre å forhindre utvikling av patologi. For å gjøre dette bør du lede en aktiv livsstil, sove på en komfortabel seng (best av alt på ortopediske madrasser og puter). I faglige aktiviteter som krever at nakke er til stede i en stilling (for eksempel ved arbeid på datamaskinen), anbefales det å regelmessig utføre øvelser for livmorhalsdepartementet. Hvis det oppstår ubehagelige symptomer, bør du umiddelbart kontakte lege.

Ultralyd av fartøy i hjernen og nakken

Les mer om modusene for ultralyd.

Ultralyd av fartøy i hjernen og nakken - Denne ultralydsundersøkelsen av tilstanden til blodkarene i nakken og hodet både ute og inne i skallen. Prosedyren er trygg og helt smertefri. Under ultralyd sitter pasienten eller ligger på sofaen, og setter seg til spesialisten for ønsket område av hodet og nakken. Ultralyds varighet - opptil 30-40 minutter, på slutten av protokollen i studien med konklusjon av en lege.

Et annet navn for ultralyd av cerebral fartøyer - neurosonography.

Blodforsyning til hjernen

Blodkar i hjernen:

 1. to indre halspulsårer (karotidbasseng, 70-85% av blodtilførselen til hjernen) og to vertebrale arterier (vertebrobasilar bassenget, 15-30%) form arteriell ring på grunnlag av hjernen (Willis sirkel). Vertebral arterier leverer blod til bakre deler av hjernen (cerebellum og medulla oblongata).
 2. dype og overfladiske vener i hjernen, venøst ​​blod som faller i to jugular vener på nakken. Det er også vertebrale årer.

teori: hvordan hjernen blir levert med blod.

Blodforsyning til hjernen (nedre visning).

Fra aortabuen (1) går brachiocephalic stammen (2), venstre felles halshalsarterie og venstre subclavian arterie (3). På hver side er den felles halshalsarterien (høyre - 4) delt inn i ytre (høyre - 6) og indre. Interne halspulsårer (venstre - 7) gå til hjernen og blodtilførselen til dens fremre deler, så vel som øyet (øye arterien - 9).

Fra den subklave arterien på hver side avgår vertebral arterie (venstre vertebral arterie - 5). Vertebral arterier passerer gjennom hullene i de tverrgående prosesser av livmorhalsen. I kranialhulen på bunnen av hjernen 2 går de vertebrale arteriene sammen i en basilære arterie (8).

To indre karotisarterier er forbundet mellom seg selv og basilarterien ved hjelp av tilkobling av grener, som danner en arteriell ring i 25-50% tilfeller - Willis sirkel, som gjør at hjernedepartementene ikke kan gå til grunne hvis blodstrømmen til en av de fire arteriene til hjernen plutselig opphører. Med en kronisk krenkelse av blodtilførselen til hjernen gjennom vertebrale arterier, vertebrobasilar insuffisiens.

Ultralyd av karene i hjernen og nakken

For å fullføre studien av karene i hodet og nakken Ultralyd utføres i flere moduser sekvensielt eller samtidig:

 1. B-modus (todimensjonal) - I denne modusen mottar de fullstendig informasjon på karossens struktur og omkringliggende vev og minimal informasjon om blodstrømmen. I B-modus undersøkes ultralyd bare nakkekarene og hodeskårene utenfor hodeskallen. I B-modus kan du studere hjernemateriell, Men for å studere hjernens fartøyer inne i skallen i denne modusen er det fundamentalt umulig.
 2. tosidig skanning - I denne modusen mottar ultralyd detaljert informasjon om blodstrømmen i karet. Med hjelp av tosidig skanning kan du utforske ikke bare fartøyene i nakken og hjernen utenfor skallen, men også inne i skallen. I sistnevnte tilfelle kalles en tosidig skanning transkranial (fra ordet kranium - skallen).

På denne siden er informasjonen om den todimensjonale (B-modus) ultralyd av karene i hjernen og nakken beskrevet nærmere, men for undersøkelsens fullstendighet er det nødvendig med neste trinn i ultralyd - tosidig skanning.

Et av de offisielle navnene - ultralyd dopplerografi av hovedkarene i hodet (Ultralyd).

Testparametere

Hvis evalueringen av tilstanden til arteriene, en klar visualisering av vaskulærvegg og lumen (brakiocephalic trunk, carotid og vertebral arteries utenfor skallen, armer og armer), deretter i B-modus evalueres følgende parametere:

 • patency av fartøyet,
 • fartøyets geometri (korrespondanse av fartøyets kurs til den anatomiske bane),
 • diameter av fartøyets lumen,
 • tilstand av vaskulærvegg (integritet, tykkelse av komplekset "intima-media" - indre og midterste skall, ekkogenitet, grad av separasjon i lag, overflateform);
 • tilstanden av fartøyets lumen (tilstedeværelse, plassering, omfang, ekkogenitet av intraluminale formasjoner, grad av forstyrrelse av patensen);
 • tilstand av vev rundt fartøyet (tilstedeværelse, form, omfang, årsak til ekstravaskulær påvirkning).

Måling av diameteren av den indre jugularvenen
(A - langsgående skanning, B - tverrgående).

Til inspeksjon brukes ultralydssensorer av lineært format med en frekvens på 5-15 MHz, avhengig av forskningsoppgavene og dybden på fartøyet.

Indikasjoner for ultralyd av cerebral fartøy

Indikasjoner for retningen av ultralyd av cerebral fartøy og nakke er:

 • kliniske tegn på akutt eller kronisk Vaskulær insuffisiens hjernen, inkludert hodepine syndrom;
 • tilgjengelighet risikofaktorer cerebrale vaskulære lesjoner (røyking, hyperlipidemi, arteriell hypertensjon, diabetes, fedme);
 • bevis lesjoner av andre arterielle bassenger med den systemiske karakteren av vaskulær patologi;
 • operasjonsplanlegging på de ulike typer hjertepatologi, primært IHD (aortokoronary shunting);
 • patologi av omkringliggende organer og vev, som er en mulig kilde til ekstravaskulære effekter.

Mål for studien av karene i hodet og nakken

Målet med ultralyd undersøkelse Hjerneskinner utenfor og inne i skallen:

 • deteksjon av stenose (constriction) og obstruksjon i hjernens kar, evaluering av deres betydning i utviklingen av sykdommen og i strid med blodstrømmen,
 • Påvisning av et kompleks av lidelser forårsaket av tilstedeværelsen av systemisk vaskulær sykdom,
 • påvisning av de første (prekliniske) tegn på systemisk vaskulær patologi,
 • kontroll av behandlingseffektivitet,
 • Evaluering av lokale og sentrale mekanismer for regulering av vaskulær tone,
 • vurdering av reservekapasiteten til blodsirkulasjon i hjernens fartøy,
 • påvisning av utviklingsvaskulære misdannelser, aneurysm, sastia, vasospasme, brudd på venøs sirkulasjon,
 • evaluering av den oppdagede patologins rolle i opprinnelsen av kliniske symptomer hos pasienten.

Hovedspørsmålet som en ultralydsspesialist må svare på en lege-kliniker etter ultralydsundersøkelse: er detektert endringer forårsaker pasientens kliniske symptomer? I tillegg gjør i de fleste tilfeller en omfattende ultralyd av karene i hjernen og nakken deg til å bestemme muligheten for å utføre en operasjon.

Var materialet nyttig? Del denne lenken:

kommentarer 7 til notatet "Ultralyd av karene i hjernen og halsen"

20. mai 2013 klokka 11:46

Fortell meg, jeg har gjennomgått en ultralyd etter min mening: ved UZDG-undersøkelsen av hovedarteriene i hjernen viste tegn på hjernehypoperfusjon; VBN med ekstravasal kompresjon av PA til høyre, det er det det betyr? du kan si mer detaljert på et enkelt språk)

Forfatterens kommentar:

Hypoperfusjon av hjernen - Det er utilstrekkelig blodtilførsel.
VBN (Vertebrobasilær-basilær insuffisiens, vertebral-basal-insuffisiens) - reversibel skade på baksiden av hjernefunksjoner (trunk, bro, cerebellum og occipitale fliker av cerebrale hemisfærer), forårsaket av en reduksjon i blodtilførselen i de vertebrale arterier. De to vertebrale arterier på grunnlag av hjernen er forbundet med en basal-(basisk) arterie.
Ekstravasal kompresjon - ekstravaskulær kompresjon.

Dermed er din høyre vertebrale arterie i et bestemt område undertrykt, det forstyrrer blodstrømmen langs den og forverrer blodtilførselen til bakre del av hjernen.

28. september 2013 klokka 16:06

Eksempel på konklusjon ultralydsdopplerografi av hovedkarene i hodet (UZDG):

Cerebral hypoperfusjon aterosklerose med moderat (som skyldes vasokonstriksjon og angiosclerosis) av den midtre cerebrale arterie på begge sider og supratrochlear (okulært) arterier på begge sider. Sirkel av Willis delvis lukket (under kompresjon bakre kommuniserende arterie prøvene er ikke tatt med, den fremre løpe). Brudd på hemodynamiske vertebrobasilær-basilære vask med tegn ekstravasal kompresjons i ekstrakraniale seksjoner (på nivået V-2 og V-B) sklerotiske endringer vertebrale arterier og rest-hypoperfusjon i intrakraniale segmenter av de vertebrale arterier på begge sider (høyre mer), hovedåren og bakre cerebral arterier på begge sider. Under rotasjonen av prøvene i henhold til de vertebralarteriene flyte reserve er tilstrekkelig. Den adaptive kapasiteten til maskinen cerebral auto redusert på begge sider med redusert reaktivitet med ordene for å hyperkapni (vaskulær-metabolisk encefalopati). Tegn på mild intrakraniell hypertensjon på grunn av mindre brudd på venøs utstrømning. Resten av venøs utstrømning er unremarkable.

Ordliste:
hypoperfusjon - redusert blodtilførsel (blodstrøm);
angiospasm - vasospasm (innsnevring av arteriene på grunn av sammentrekning av glatte muskler i veggene);
angiosklerose - tetthet av blodkar på grunn av økt innhold av bindevev;
Willis-sirkelen er en arteriell ring på hjernebunnen, som forbinder flere arterier i en ond sirkel;
komprimering - komprimering;
ekstravasal - utenfor fartøyet;
ekstrakraniell - utenfor skallen;
intrakranial - inne i skallen;
rotasjon - rotasjon;
autoregulering - selvregulering;
reaktivitet - evne til å reagere på irritasjon;
hyperkapnia - økt innhold av karbondioksid i blodet;
encefalopati - ikke-inflammatorisk kronisk utbredt hjerneskade;
intrakranial hypertensjon - økt trykk inne i skallen.

30. august 2014 klokka 17:39

Hva ville det bety? Gjennomførbarheten til de tidsmessige vinduene blir redusert. Gjennomførbarheten av det okkipitale vinduet reduseres.

Forfatterens svar:

På ultralyd er dårlig synlig gjennom standard tilgang.

15. mai 2015 kl 21:58

Fortell meg, jeg gikk gjennom en forstoppelse her: tegn på angiodystoni med en tendens til å senke vaskulær tone. ekstravasale effekter på venstre PA. uttalt venøs dyscirculation i WBB. Hva betyr dette?

Forfatterens svar:

Til gjengjeld:
1) forstyrret vaskulær tone med en tendens til å utvide seg
2) ytre påvirkninger (tilsynelatende komprimering fra utsiden) til venstre vertebral arterie
3) et signifikant brudd på blodstrømmen gjennom venene i vertebro-basilarbassenget (langs ryggvirvelarteriene og etter tilkoblingen).

16. mai 2015 klokka 21:31

Vennligst forklar hva UZDG-protokollen betyr: tegn på stenoseringsstadiet av aterosklerotisk lesjon av hovedkarene i hodet. Stenoses OCA til venstre, ICA på begge sider. Pathological tortuosity av blodkar (PA på begge sider). Takk

Forfatterens svar:

Stenose er innsnevring av lumen. Det er mistanke om at aterosklerose har forårsaket innsnevring av hovedkarene i hodet. OCA - vanlig halspulsårer, BCA - indre halspulsårer. PA er en vertebral arterie, den er svært buet på begge sider, det kan forverre blodstrømmen langs den.

27. april, 2016 klokka 17:14

Neurosono og ultralyd av cerebral fartøy er ikke det samme. Bli bedre. Og vertebralarterien kan ikke være for mye forvrengt. Det er enten vridd (s, c eller loop) eller ikke. Uten noen subjektive tilføyelser. Generelt har du et godt nettsted. Lykke til!

1. mars 2018 kl 14:45

Forklar, vær så snill, gjør at UZDG resultater: tegn på ustabil distsirkulyatsii intrakranielle blodstrøm i avdeling for venstre og høyre interne carotis, er mer uttalt på høyre side (mest sannsynlig på grunn av vasokonstriksjon).

Forfatterens svar:

En liten brudd av blodstrømmen i skallen av de interne carotis, er den høyre side sterkere (sannsynligvis innsnevring av arteriene ved å redusere muskel strøk av blodårer). Ifølge beskrivelsen - ikke veldig farlig. Resten avhenger av symptomene.

Skriv din kommentar:

© Blog of the doctor of first aid, 2007 - 2017. Personvernpolitikk.
Drevet av WordPress. Design fra Cordobo (med endringer).

Hyperperfusjon og hypoperfusjon av hjernen

Hyperfusjon av hjernen

En sjelden, men farlig komplikasjon er hyperperfusjonen av hjernen. Det oppstår når en betydelig del av blodet som kommer fra arteriekanylen, som følge av anatomiske varianter av retrett eller utilsiktet kanylering av den vanlige halspulsåren, sendes direkte til hjernen.

Den mest alvorlige konsekvensen av denne komplikasjonen er en kraftig økning i cerebral blodstrøm med utvikling av intrakranial hypertensjon, ødem og ruptur av hjernehullene. Det er mulig å utvikle ensidig otorei, rhinoré, ansiktets ødem, petechia, ødem i bindehinden.

Hvis hyperperfusjon av hjernen ikke oppdages i tide og aktiv behandling av intrakraniell hypertensjon startes, kan denne komplikasjonen føre til en pasient til døden (Orkin FK, 1985).

Hypoperfusjon av hjernen

Reduksjon av perfusjonstrykk til et nivå under terskelen for autoregulering (ca. 50 mm Hg) er assosiert med lav cerebral blodstrøm. Hypoperfusjon spiller en viktig rolle, ikke bare i utviklingen av en fatal diffus encefalopati, som er hovedsakelig basert nekrotiske prosesser i hjernen, men også i dannelsen av forskjellige former for redusert encefalopati.

Klinisk er det manifestert ved utviklingen av ikke uttrykte postoperative forstyrrelser i det sentrale og perifere nervesystemer i form av endringer i oppførsel, intellektuell dysfunksjon, epileptiske anfall, oftalmiske og andre lidelser, til global cerebral skade med vegetativ tilstand, neokortikale hjernedød, total cerebral og stammen død (Show PJ, 1993).

Definisjonen av "akutt iskemi" er revidert.

Tidligere akutt iskemi ble vurdert bare forverring av leveransen til det arterielle blodorganet med bevaring av venøs utstrømning fra organet.

For tiden (Bilenko MV 1989) under akutt iskemi forstå kraftig svekkelse (ufullstendig iskemi) eller avslutning (komplett, total ischemi) av de tre grunnleggende funksjoner for lokal blodsirkulasjon:

 1. levering til oksygenvev,
 2. levering i stoffet av oksidasjonssubstrater,
 3. fjerning av vevsprodukter fra vævsmetabolisme.

Bare brudd på alle prosesser forårsaker et alvorlig symptomkompleks, noe som fører til en skarp skade på organets morfofunksjonelle elementer, hvor ekstrem grad er deres død.

Tilstanden av hjernehypoperfusjon kan også være forbundet med emboliske prosesser.

eksempel. Pasient U., i alderen 40 år, operert for revmatisk (restenose) av mitral ventil, mural trombose i det venstre atrium. Med tekniske vanskeligheter utført mitral ventilskiven protesen, og fjerningen av tromben fra venstre atrium. Operasjonen varede 6 timer (varighet av ECC - 313 min, aortisk klemme - 122 min). Etter operasjonen er pasienten på mekanisk ventilasjon. Postoperativt, bortsett fra total tydelige tegn på hjertesvikt (BP - 70 - 90/40 -.. 60 mm Hg, takykardi til 140 i 1 min, ventrikulære ekstrasystoler) utviklet tegn på post-ischemisk encefalopati (koma, periodisk tonisk-kloniske anfall) og oliguri. Etter 4 timer etter operasjonen viste akutt hjerteinfarkt posterolateral vegg av venstre ventrikkel. Etter 25 timer etter operasjonen, til tross for kardiostimuliruyuschy og vasopressor terapi, forekom hypotensjon - til 30/0 mm Hg. Art. etterfulgt av hjertestans. Resusjonsforanstaltninger med 5-ganger defibrillering var ikke vellykkede.

Ved autopsi: hjerne vekt 1,400 g, avflatet vindinger, furer flatet ut, på basis av lillehjernen - fure av gjennomføringer til foramen magnum. Det kutane vevet i hjernen er fuktig. I høyre halvkule i regionen av subkortiske kjerne - en cyste 1 x 0,5 x 0,2 cm i størrelse med serøst innhold. Funnet sidig hydrothorax (venstre - 450 ml, på høyre - 400 ml) og ascites (400 ml), alle merket hypertrofi i hjertet (hjerte vekt 480 g, tykkelsen av det venstre ventrikulære veggen - 1,8 cm, til høyre - 0,5 cm ventrikkel index - 0,32), utvidelse av hjertet hulrom og tegn på diffuse myocarditic cardiosclerosis. I posterolateral vegg av venstre ventrikkel - (. Resept ca 1 dag) akutt omfattende (4 x 2 x 2 cm) med hemoragisk infarkt visp. Histologisk bekreftet tilstedeværelsen av uttalt ødem i hjernestammen, venøs og kapillær hyperemi, iskemiske (inntil nekrotiske) skader neuroner i hjernebarken. Fysikalsk-kjemiske - uttrykt overhydratation myokardiale alle deler av hjerte, skjelettmuskel, lunge, lever, thalamus, og medulla oblongata. I genesis av hjerteinfarkt infartsirovaniya i denne pasient unntatt aterosklerotiske lesjoner av koronararteriene var viktige lange perioder med kirurgi generelt og de enkelte etapper.

Les Mer Om Fartøyene