En fullstendig beskrivelse av hypovolemisk sjokk: årsakene til hva du skal gjøre

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er hypovolemisk sjokk, under hvilke sykdommer det utvikler og hvordan det manifesterer seg. Prinsipper for diagnose, førstehjelp og behandling i denne tilstanden.

Hypovolemisk sjokk er en livstruende tilstand der et raskt tap av væske i kroppen fører til alvorlig forstyrrelse av mange organers funksjon på grunn av deres utilstrekkelige blodtilførsel.

Tap av væske fører til en nedgang i volumet av sirkulerende blod, en blodtrykksfall og en forringelse i perfusjonen (blodtilførselen) av alle organer. Til en pasient med hypovolemisk sjokk overlevde, trenger han øyeblikkelig legehjelp. Hvis blodtilførsel av vitale organer ikke forbedres på kortest mulig tid, oppstår irreversible endringer i vev og pasienten dør.

Hva skjer med hypovolemisk sjokk

Forutsatt rettidig og korrekt behandling, kan de fleste pasienter raskt forbedre blodtilførselen til alle organer. Prognosen hos pasienter avhenger av årsakene til utviklingen av tilstanden.

Alle pasienter med støt trenger behandling i intensivavdelingen (gjenoppliving), slik at deres behandling utføres av anestesiologer.

Årsaker til hypovolemisk sjokk

Hypovolemi er en reduksjon i volumet av sirkulerende blod. Det kan utvikle seg som et resultat av et betydelig og raskt tap av blod eller væske av kroppen. Hvis årsaken til hypovolemisk sjokk er blodtap, kalles det hemorragisk.

Tabell 1. Mulige årsaker til hemorragisk sjokk:

Blødning fra livmoren (metrorrhagia)

Ruptur av spiserørslimhinnen på grunn av alvorlig oppkast (Mellory-Weiss syndrom)

Aorto-intestinal fistel (kanal som forbinder aorta med tarmens lumen)

Blødning fra magesekken eller duodenalt sår

Intestinal blødning med ulcerøs kolitt eller divertikulitt

Blødning fra en svulst i magen eller tarmen

Ruptur av aorta-aneurisme

Frakt av bekken eller lårben

Blodtap under eller etter operasjonen

Blod bærer oksygen og andre essensielle stoffer til organer og vev. Med utviklingen av alvorlig blødning i kardiovaskulærsystemet blir blodet utilstrekkelig, noe som fører til brudd på organens funksjon og utvikling av hemorragisk sjokk.

En annen årsak til hypovolemisk sjokk er tap av kroppsvæske, noe som fører til en reduksjon av volumet av blod i blodet på grunn av en reduksjon i mengden plasma.

Tabell 2. Mulige årsaker til tap av store mengder væske av kroppen:

Alvorlig diaré (på grunn av kolera, rotavirusinfeksjon hos barn)

Polyuria (stor mengde urin) forårsaket av diabetes mellitus, tar diuretika

Akutt binyreinsuffisiens med polyuria, oppkast og diaré

Symptomer på hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk kan manifestere seg med ulike symptomer, avhengig av alvorlighetsgraden av blod eller væsketap. Støt av alvorlighetsgrad er imidlertid livstruende og krever umiddelbar behandling.

Et av de viktigste kriteriene som er tilgjengelige for personer uten medisinsk utdanning, som du kan mistenke for støt, er en reduksjon i systolisk blodtrykk under 90 mm Hg. Art.

Bestemmelsen av graden av blødning utføres ved bruk av Algover-indeksen

Det kliniske bildet utvikles med tap av 10-20% av volumet av blodsirkulerende blod hos voksne eller 30% hos barn. Tidlige symptomer og tegn:

 1. Tørst.
 2. Kvalme.
 3. Angst, irritabilitet, søvnløshet, forvirring.
 4. Blek hud, dekket med klissete svette.
 5. Symptomer på blødning - oppkast av blod, blod i avføringen, smerter i brystet, ryggen eller buken (dissekere aorta aneurysme), blødning fra ytre kjønnsorganer hos kvinner.
 6. Symptomer på tap av kroppsvæsker - oppkast, diaré, alvorlige forbrenninger.
 7. Utvidede elever.
 8. Rapid hjertefrekvens (takykardi).
 9. Redusert blodtrykk.
 10. Raskt puste.
 11. Tegn på dehydrering hos barn - en dårlig hud turgor, nedsunket fontanel hos spedbarn, vekttap.

Hvis en pasient med disse symptomene ikke mottar umiddelbar og tilstrekkelig medisinsk behandling, forverres hans tilstand. Utvikling av sena tegn og symptomer på hypovolemisk sjokk:

 • svimmelhet;
 • besvimelse;
 • generell svakhet og tretthet;
 • forvirring av bevissthet;
 • sløvhet (alvorlig døsighet);
 • alvorlig takykardi
 • svært rask (mer enn 30 ganger per minutt) eller sakte (mindre enn 12 ganger per minutt) puste;
 • redusert kroppstemperatur;
 • et sterkt fall i blodtrykket;
 • reduksjon i mengden urin eller fullstendig fravær;
 • koma.

diagnostikk

Den enkleste måten å diagnostisere hypovolemisk sjokk er ved å undersøke legen, der det oppdages en dråpe i blodtrykk, økt hjertefrekvens og pust, lav kroppstemperatur og andre tegn på sjokk.

Etter undersøkelsen kan legen foreskrive følgende laboratorie- og instrumentundersøkelser basert på informasjon om hypovolemi mistanke om årsak:

 • Den generelle analysen av et blod med definisjon av et hemoglobin, erytrocytter og en hematokrit.
 • Biokjemisk blodprøve med bestemmelse av nivået av natrium, kalium, klor, urea, kreatinin og glukose.
 • Generell analyse av urin.
 • Blodtest for koagulering.
 • Datamaskin- eller magnetisk resonansavbildning, ultralyd og røntgenundersøkelse av området med en mulig kilde til blodtap.
 • Endoskopisk undersøkelse av fordøyelseskanalen (med mistanke om gastrointestinal blødning).
 • Graviditetstest hos kvinner i fertil alder.

Alle disse undersøkelsene utføres ikke for hver pasient. Noen ganger er årsaken til hypovolemisk sjokk synlig for det blotte øye - for eksempel ekstern blødning etter den resulterende skaden med skade på blodårene.

Stadier og grader av hypovolemisk sjokk

Det er mange klassifikasjoner av hypovolemisk sjokk, hvor hoveddelen er utformet for å etablere stadium og grad av hemorragisk sjokk.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemi er en patologisk tilstand av kroppen som oppstår når det er et betydelig tap av væske og elektrolytter. Følgelig må hypovolemisk sjokk nødvendigvis være assosiert med en reduksjon i vann-saltbalansen.

Dehydrering er mulig som følge av tap av interstitial væske eller blodplasma med betydelig blodtap, massive forbrenninger, diaré, ukuelig oppkast. Feberforhold, langvarig opphold uten vann i varme klima er også ledsaget av dehydrering.

Barn er mest sensitive for tap av væske. De hypovolemiske støt oppstår raskt med diaré og smittsom diaré, i et varmt rom. Som en førstehjelp bør ofrene bli gitt en drink.

Vikten av væske i menneskelig fysiologi

Vann er en del av hele komplekset av væsker som vasker organer og vev. Det er hovedkomponenten av blod, lymfe, spinal og interstitial væske, sekresjon av spyttkjertler, mage og andre juice produsert av indre organer, tårer, urin.

Væsken skaper et universelt indre miljø for eksistensen av celler. Gjennom det gjennomføres:

 • fjerning av mat og slagger;
 • "ordrer" sendes fra nerve- og endokrine sentre;
 • de nødvendige strukturer i hjernen er begeistret.

Behandlingen av homeostaseparametere er garantert av naturlige vevsbarrierer (hud, slimhinner i organer og kar). Likevekt kan endres under påvirkning av reguleringssystemer, men innenfor svært smale grenser.

Derfor kan eventuelle brudd i sammensetningen av flytende medier bedømmes på grunnlag av patologien. Reduksjon av væske forårsaker betydelige endringer i homeostase: Noen stoffer går tapt med vann, andre øker kraftig i konsentrasjon. Patofysiologiske forstyrrelser kan vedrøre:

 • cellulær sammensetning av blod;
 • alkalisk balanse;
 • konsentrasjon av oppløste stoffer.

Endrede forhold forårsaker mange sykdommer.

Hos mennesker er det hensiktsmessig å dømme volumet av væske ved hjelp av indeksen av sirkulerende blod. Det beregnes av laboratoriet. Reduksjon på 25% hos friske mennesker er godt kompensert og forårsaker ingen signifikante endringer i homeostase. 90% av blodet er i karet, resten blir deponert i milt, bein. Om nødvendig blir den kastet ut av lagrene og fyller på tapene.

Store tap fører til forskjellige grader av hypovolemi, i mangel av kompensasjon og hjelp - til hypovolemisk sjokkstatus.

Hva forårsaker hypovolemisk sjokk?

De vanligste årsakene til hypovolemisk sjokk er ukompensert tap:

 • blod med massiv akutt blødning ekstern eller intern, forårsaket av traumer, kirurgisk inngrep, trengsel i ulike deler av kroppen i brudd, mot hemofili;
 • plasma - i tilfelle av vanlige brann flater, utøselse inn i bukhulen under peritonitt, ileus, pankreatitt, ascites;
 • isoton væske - når hyppig gjentatte oppkast, diaré langvarig (for eksempel i tilfelle av kolera, salmonellose, gastroenteritt), deretter med en høy feber forårsaket av infeksjonssykdommer med alvorlig forgiftning.

Et spesielt sted er opptatt av muligheten til å deponere (omfordeling) det frie volum blod i perifer kapillærene. Dette er typisk for kombinert skader, noen infeksjoner. I slike tilfeller er alvorlighetsgraden av pasientens tilstand grunnet blandede typer sjokk (hypovolemisk + traumatisk + giftig) og skadelige faktorer.

Hva skjer i offerets kropp?

Patogenesen til sjokkstaten i hypovolemi begynner med forsøk av at kroppen selvstendig stopper væsketap og kompenserer for underskuddet:

 • fra depotet kommer reservevolumet av blod i den generelle kanalen;
 • innsnevring av arterielle fartøy som går til periferien (på hender og føtter) for å forsinke den nødvendige mengden blod for hjernen, hjertet og lungene.

Det er akseptert å skille tre stadier (faser) av utvikling av sjokk:

 1. Mangelfull - ledende er fremveksten av akutt fluidmangel, en reduksjon i blodvolumet, noe som fører til en dråpe i venetrykk i de sentrale årene, en reduksjon i blodstrømmen til hjertet. Væsken fra det interstitielle rommet går inn i kapillærene.
 2. Stimulering sympathoadrenal system - reseptorer som styrer trykksignal til hjernen og fører til en økning i syntesen av katekolaminer (adrenalin, noradrenalin) binyrene. De øker tonen i den vaskulære veggen, bidra til krampe i periferien, en økning av hjertefrekvensen og styrke virkningen av utslipp. Handlinger sikte på å støtte den arterielle og venøse trykk for sirkulasjon i vitale organer ved å redusere blodtilførselen til huden, muskler, nyrer, fordøyelsessystemet. Med rask behandling er fullstendig gjenoppretting av blodsirkulasjonen mulig. Hvis en periode som er gunstig for akutte inngrep, blir savnet, utvikler et fullskala bilde av støt.
 3. Faktisk hypovolemisk sjokk - dråpen i volumet av sirkulerende blod fortsetter, forsyningen til hjertet, lungene og hjernen minker kraftig. Det er tegn på oksygenmangel på alle organer, endringer i metabolisme. Fra tap av kompensatorisk beskyttelse, lider huden, musklene og nyrene først etterfulgt av organer i bukhulen, og deretter livsopprettholdende.

Detaljer om mekanismene for støtutvikling og konsekvenser for kroppen blir fortalt i denne videoen:

Kliniske manifestasjoner av hypovolemisk sjokk

Klinikken for hypovolemisk sjokk bestemmes av:

 • det totale volumet av væsketap
 • frekvensen av hemorragisk sjokk;
 • Kroppens evne til å kompensere (knyttet til alder, tilstedeværelse av kroniske sykdommer, kondisjon).

Idrettsutøvere og folk som lever lenge i varme klimaer, høye høydeforhold, er motstandsdyktige mot tap av blod og andre væsker.

Symptomer kan brukes til å bedømme størrelsen på blodtap og omvendt, leger bruker klassifiseringen av pasientens vurdering av tilstanden avhengig av volumet av sirkulerende blod (BCC). De er oppført i tabellen.

Hypovolemisk sjokk

Med en reduksjon i mengden blod i kroppen, er det mulig å utvikle en ugunstig og alvorlig tilstand som ble kalt "hypovolemisk sjokk". Denne sykdommen er svært farlig for en person, da det fører til en akutt forstyrrelse i metabolismen og arbeidet i hjertet og blodårene. Handlingene til en nær pasient og lege bør være veldig rask, fordi ellers vil en person dø på grunn av den ødeleggende effekten av hypovolemi på kroppen.

Egenskaper av sykdommen

Under hypovolemisk sjokk forstå kompenserende mekanisme i kroppen, som er utformet for å tilveiebringe sirkulasjon og blodtilførsel til organer og systemer med redusert blodvolum. Denne tilstanden oppstår når den normale mengden av blod i blodstrømmen faller kraftig på bakgrunn av den raske tap av elektrolytter og vann, som kan observeres i kraftig oppkast og diaré, infeksjonssykdommer, blødning og andre patologier. Endringer som forekommer i kroppen med hypovolemisk sjokk, skyldes alvorlige, noen ganger irreversible lesjoner av indre organer og metabolisme. Når hypovolemi oppstår:

 • reduksjon av venøs blodstrøm til hjertet;
 • slipp i slagvolum, fylle hjertets ventrikler;
 • vev hypoksi;
 • kritisk forverring av vevsp perfusjon;
 • metabolsk acidose.

Til tross for at i hypovolemisk sjokk kroppen prøver å kompensere for arbeid av de viktigste organer, tap av for mye væske alle hans handlinger er ineffektiv, så patologi fører til alvorlig svekkelse og død av den enkelte. Denne tilstanden krever akutt omsorg, og han blir behandlet av resuscitators. I tillegg til å løse den underliggende patologi behandling krever involvering av en rekke andre spesialist - en gastroenterolog, traumer, kirurgi, smittsomme sykdommer, og andre leger.

Årsaker til patologi

Det er fire hovedtyper årsaker som kan utløse utviklingen av hypovolemisk sjokk. Disse inkluderer:

 1. Alvorlig blødning med irreversibelt blodtap. Denne tilstanden oppstår når det ytre, indre blødninger under operasjonen, etter skaden, blodtap fra en hvilken som helst gastrointestinale (spesielt på bakgrunn av behandling NSAIDs), blod-akkumulering i det myke vev på stedet av frakturen, blødning i tumorprosesser, på grunn av tilstedeværelsen av trombocytopeni.
 2. Irreversibelt tap av plasma, plasma-lignende væske i løpet av traumer og andre akutte patologiske forhold. Det kan skje med omfattende kroppsforbrenninger, så vel som med akkumulering av plasmalignende væske i tarmen, peritoneum med akutt peritonitt, tarmobstruksjon, pankreatitt.
 3. Tap av et betydelig volum isotonisk væske med diaré, oppkast. Denne tilstanden oppstår mot en bakgrunn av akutte intestinale infeksjoner, som kolera, salmonellose, dysenteri og mange andre sykdommer.
 4. Akkumuleringen av blod i kapillærene i store mengder. Det oppstår med traumatisk sjokk, en rekke smittsomme patologier.

Pathogenese av hypovolemisk sjokk

I menneskekroppen sirkulerer blod ikke bare i karene, men har også en annen funksjonell tilstand. Selvfølgelig beveger det viktigste blodvolumet (opptil 90%) konstant gjennom karene, og gir oksygen og næringsstoffer til vevet. Men de resterende 10% faller på det deponerte blodet, på "strategisk lager", som ikke deltar i den generelle blodstrømmen. Dette blodet akkumuleres i milt, lever, bein og er nødvendig for å fylle opp mengden væske i karene i forskjellige ekstreme situasjoner der et plutselig tap av væske oppstår.

Hvis en eller annen grunn, redusert blodvolum, er baroreceptors stimulert, og blodet av "reserve" slippes ut i blodet. Dette er nødvendig for å beskytte de viktigste organene for kroppens liv - hjertet, lungene, hjernen. For ikke å bruke blod på andre organer, er de perifere fartøyene i sitt område innsnevret. Men meget alvorlig tilstand som oppstår forskjøvet tilstand ikke oppnås på denne måten, fortsetter imidlertid perifere vaskulære spasmer for å øke, noe som til slutt fører til uttømming av denne mekanisme, lammelse av den vaskulære vegg og en skarp vasodilatasjon. Perifer blodtilførsel gjenopptas på grunn av utstrømning av blod fra vitale organer, som er ledsaget av grove brudd på metabolisme og kroppsdød.

I den beskrevne patogenesen av sykdommen er tre hovedtrinn (faser) preget:

 1. Mangel på volumet av sirkulerende blod. Reduksjon av venøs tilstrømning til hjertet, fallet av ventrikulært slagvolum. Aspirasjon av væske inn i kapillærene og reduksjon i mengden av interstitial vann sektor (forekommer 36-40 timer etter utbruddet av patologiske forandringer).
 2. Stimulering av det sympatiske adrenalsystemet. Stimulering av baroreceptorer, aktivering og stimulering av det sympatiske adrenalsystemet. Økt sekresjon av norepinefrin og epinefrin. Økt sympatisk tone i vener, arterioler, hjerte, myokardial kontraktilitet og hjertefrekvens. Sentralisering sirkulatorisk svekkelse av blodtilførsel til lever, tarm, bukspyttkjertel, hud, nyre og muskel (på dette stadiet normalisering av blodvolum fører til rask gjenvinning).
 3. Hypovolemisk sjokk. Langvarig iskemi mot bakgrunnen av sentralisering av blodsirkulasjonen. Progresjon av blodvolum underskudd i blodsirkulasjon, fallende av hjertefylling, venøs retur, arterielt trykk. Flere organsvikt i bakgrunnen av akutt mangel på oksygen og næringsstoffer.

Sekvensen av iskemi i hypovolemisk sjokk er som følger:

 • lær;
 • skjelettmuskler;
 • nyre;
 • bukhuleorganer;
 • lys;
 • hjerte;
 • hjernen.

Symptomer på manifestasjon

Patologiens klinikk avhenger av årsak, hastighet og mengde blodtap, samt på virkningen av kompenserende mekanismer på dette tidspunktet. Patologien kan også gå annerledes avhengig av alder, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer i hjertet og lungene, på kroppens kropp og vekt. Det er en klassifisering av grader av alvorlighetsgraden av hypovolemisk sjokk, og symptomene kan være forskjellige:

 1. Blodtapet er mindre enn 15% av det totale volumet. Symptomer på blodtap kan ikke vises. Det eneste tegn på et nærliggende sjokk er en økning i hjertefrekvensen på 20 eller flere slag per minutt i forhold til normen, som øker i vertikal stilling av pasienten.
 2. Blodtap - 20-25% av totalen. Ortostatisk hypotensjon utvikler, i horisontal stilling, trykket opprettholdes, eller litt redusert. I vertikal stilling faller trykket under 100 mm Hg. (vi snakker om systolisk trykk), stiger pulsen til 100-100 slag. Støtindeksen som er tilordnet denne tilstanden er 1.
 3. Tap av blod - 30-40% av totalen. Kaldhet i huden, blek eller symptom på "blekpunktet", en puls på mer enn 100 slag per minutt, hypotensjon i horisontal stilling, oliguria observeres. Støtindeksen er mer enn 1.
 4. Blodtap er høyere enn% av totalt volum. Denne tilstanden truer menneskelig liv direkte, et alvorlig dekompensert sjokk utvikler seg. Det er en skarp blek, marmorering av huden, deres kulde, mangel på puls i periferfartøyene, trykk og kardiale utgangsfall. Anuria observeres, en person mister bevissthet, eller faller inn i koma. Støtindeksen er 1,5.

Det bør være mer nøyaktig notert symptomatologi av hypovolemisk sjokk, noe som vil tillate nære pasienter raskere og korrekt å reagere og ringe til en brigade "ambulanse". Så, i den tidlige sjokksituasjonen i kompensert stadium, er de kliniske tegnene:

 • takykardi;
 • økt hjertefrekvens;
 • normalt trykk;
 • En "hoppende" perifer puls;
 • slimhinner
 • takypné;
 • synlig blødning hvis patologi er forårsaket av traumer.

Tegn på sent (dekompensert sjokk) er som følger:

 • takykardi eller bradykardi;
 • porer i huden og slimhinner;
 • kaldhet av lemmer;
 • svakhet av perifert sjokk;
 • lang tid for fylling av kapillærer;
 • oliguri;
 • takypné;
 • sterk generell svakhet;
 • stupor eller koma.

Metoder for diagnose

Prehospital bør evalueres basert på den menneskelige tilstand av egenskaper og historie (oppkast, diaré, brannsår, og blødning, etc.). Etter at en person adgang til sykehuset parallelt med akutt behandling gjør en serie av diagnostiske tester - fullstendig blodtelling, urinanalyse, blodgruppe, røntgenstråler (for brudd og skader), laparoskopi (abdominale organer i tap). Likevel, før pasienten forlater kritisk tilstand, bør alle studier bare være viktige, noe som vil bidra til å raskt eliminere årsaken til sjokk og unngå død av en person. Ekstra skift og medisinsk manipulasjon med hypovolemisk støt er forbudt!

Nødhjelp for pasienten

Siden denne patologien kan føre til rask død av en person, er det nødvendig å vite nøyaktig algoritmen til førstehjelp. Det vil tillate å forlenge tiden til utviklingen av irreversible endringer og før ambulansen kommer. Uansett stadium av hypovolemisk sjokk og selv med utseendet på de tidligste symptomene på sykdommen, bør man umiddelbart kalle "ambulanse" eller raskt levere en person til sykehuset.

Hjemme kan du bare utføre etiotropisk terapi når årsaken til hypovolemisk sjokk er helt klart. Dessverre kan bare en person med en medisinsk bakgrunn nøyaktig avgjøre hva som skjer med de skadde eller syke, og ellers kan bruk av visse legemidler kun føre til en forverring av helsen. Derfor, før en ambulanse kommer, er det ikke nødvendig å gi en person antibiotika eller andre tabletter, spesielt hvis det er barn.

Patogenetisk terapi, det vil si, behandling som brukes uten kjennskap til den nøyaktige diagnosen, er tvert imot tillatt. Det vil tillate å eliminere de mest alvorlige forandringene i kroppen som oppstår med hypovolemisk sjokk. Så prosedyren for å yte beredskapsbehandling for denne patologien er som følger:

 1. Legg personen på gulvet, en annen flat, fast overflate.
 2. Løft beina med en pute. Bena skal være over nivået på hodet, som vil bevege sentrum av blodsirkulasjonen mot hjertet.
 3. Kontroller puls, vurder levedyktigheten til en person - intensiteten av pusten, graden av undertrykkelse av bevissthet. Hvis personen er bevisstløs, må du sette den på din side, kaste hodet tilbake, senke den øvre delen av kofferten.
 4. Fjern sjenert klær fra personen, dekk med et teppe.
 5. Hvis pasienten har et brudd i ryggraden, bør det ligge flatt på ryggen på et hardt gulv, og når en pasient brakk bekkenet, la han i en liggende stilling med skilt og knær bøyde ben. Ved brudd er lemmer bundet til dekket.
 6. Dersom den skadede person har en åpen blødningen skal stoppe den ved å trykke beholderen til benet er litt høyere skadesone, så vel som ved å pålegge tett tilstrammende over såret eller vridning. Tidspunktet for selen er strengt fast.
 7. På såret må du påføre et antiseptisk bandasje, om mulig - tett og tett.
 8. Hvis nødvendig, gi personen en smertestillende tabletter.

Videre behandling utføres av lege på sykehus eller i ambulanse. Vanligvis under transport av pasienten i intensivavdelingen på den måten den gjør inhalering av ren oksygen, utføre kunstig åndedrett (om nødvendig), injiserte flytende preparater gi injeksjoner for å stimulere blodsirkulasjonen. Ved alvorlig smerte injiseres en person med kraftige smertestillende midler.

Videre behandling

Målene for den etterfølgende behandlingen av hypovolemisk sjokk er:

 1. Forbedre arbeidet i hjertet og blodårene.
 2. Raskt gjenoppretting av intravaskulært volum av blod.
 3. Replenishment av antall erytrocytter i blodet.
 4. Korrigering av væskemangel i kroppen.
 5. Behandling av forstyrrede homeostasisystemer.
 6. Intern dysfunksjonsterapi.

For å gjenopprette intravaskulært volum av blod, er heterogene kolloide løsninger - stivelse, dextran og andre - mest effektive. De har en sterk anti-sjokk effekt og bidrar til å sikre en tilstrekkelig blodstrøm til hjertet. Infusjonsbehandling med kolloidale løsninger er kombinert med innføring av elektrolytter (natriumklorid, Ringers løsning, Trisol, Lactosol), dextrose og glukoseoppløsning. Når pasientens tilstand er alvorlig, injiseres løsninger i en stråle, med moderat tyngdekraft - drypp.

Indikasjoner for blodtransfusjon - blodtransfusjon eller erytrocytmasse - er svært strenge. Hovedindikasjonen er en sterk reduksjon i nivået av hemoglobin (mindre enn 100-80 g / l). Også indikasjonen for blodtransfusjon er blodtap på mer enn 50% av volumet av sirkulerende blod. I sistnevnte tilfelle brukes en infusjon av plasma eller albumin. Overvåking av væskedistribusjon i kar og vev utføres ved hjelp av metoden til Tomasset - evaluering av elektrisk motstand av forskjellige soner i kroppen.

Følgende er andre metoder og medisiner for behandling av hypovolemisk sjokk:

 1. Sympatomimetiske stoffer (Dopamin, Dobutamin) i utviklingen av hjertesvikt.
 2. Transfusjon av blodplatemasse med massivt blodtap.
 3. Diuretika (furosemid) med tilstrekkelig administrasjon av væske for restaurering og stimulering av diurese, forebygging av nyresvikt.
 4. Antibiotika for tarminfeksjoner som forårsaket hypovolemisk sjokk.
 5. Oksygenbehandling er bruk av en nesekanyl eller en oksygenmaske.

Andre legemidler som kan brukes i henhold til indikasjonene:

 • reopoligljukin;
 • prednisolon;
 • insulin;
 • contrycal;
 • Aminocaproic acid;
 • droperidol;
 • heparin;
 • Kalsiumglukonat;
 • pipolfen;
 • seduksen;
 • Mannitol.

Det er svært vanskelig å behandle hypovolemisk sjokk hos mennesker med kronisk alkoholisme, som for det meste utvikler hjerneødem. I dette tilfellet anvendes en beredskapsreaktjon av ekskrementekapasiteten til nyrene, og preparater for rehydrering med samtidig transfusjon blir introdusert. Behandling i intensivavdeling eller intensivvård utføres til stabilisering av den menneskelige tilstanden for alle livsindikatorer.

Hva du ikke kan gjøre

Strengt forbudt forsinkelse for mistanke om traumer, ukontrollerbar oppkast eller diaré, med blødning. Hvis du ikke ringer en ambulanse til rett tid og ikke tar med en person til sykehuset, kan endringer i kroppen bli irreversibel. Dehydrering og hypovolemisk sjokk er spesielt rask hos små barn. Når det gjelder førstehjelpstiltak, kan du ikke kaste hodet tilbake til personer med spinal traumer, uansett hvilken tilstand de er i. Det er også forbudt å tegne blødningsstedet i feil sone (under sårområdet).

Forebyggende tiltak

For å forhindre patologi er det nødvendig å utelukke traumatisk sysselsetting - arbeid, sport. Med utviklingen av en hvilken som helst tarminfeksjon, bør den behandles strengt under oppsyn av en lege, hos barn opptil 2 år - på sykehus. Med smittsomme sykdommer, bør rehydreringsterapi være rettidig og fullført. Riktig ernæring, inntak av jern og spesialprodukter for å øke hemoglobin vil også redusere sannsynligheten for sjokk i et traumer med blodtap.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk - en patologisk tilstand forårsaket av en rask reduksjon i volumet av sirkulerende blod. Årsak til akutt blodtap er et resultat av ytre eller indre blødninger, plazmopoterya for brannskader, dehydrering med ukontrollerbar oppkast og diaré rikelig. Det manifesteres ved senking av arterielt trykk, takykardi, tørst, kvalme, svimmelhet, pre-memory-tilstand, bevissthetstap og hudfarvning. Når et stort volum av væske går tapt, forstyrres forstyrrelsene, konsekvensen av hypovolemisk sjokk er irreversibel skade på indre organer og død. Diagnosen er laget på grunnlag av kliniske tegn, testresultater og instrumentelle forskningsdata. Behandling - Haster korrigering av brudd (intravenøs infusjoner, glukokortikoider) og eliminering av årsaken til hypovolemisk sjokk.

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk er en tilstand som oppstår på grunn av en rask reduksjon av volumet av blod i blodet. Ledsaget av endringer på den delen av det kardiovaskulære systemet og akutte metabolske forstyrrelser: minskning i slagvolum og fyller ventriklene i hjertet, forringelse av vevsperfusjon, vevshypoksi og metabolsk acidose. Det er en kompensasjonsmekanisme som er utformet for å gi normal blodtilførsel til indre organer under forhold som ikke er tilstrekkelig blodvolum. Med tapet av en stor mengde blod kompensasjon er ineffektiv, er hypovolemisk sjokk begynner å spille en destruktiv rolle i de patologiske forandringer forsterkes og føre til at pasienten dør.

Behandlingen av hypovolemisk sjokk utføres av resuscitators. Traumatologer, kirurger, gastroenterologer, smittsomme spesialister og leger fra andre spesialiteter kan behandle den underliggende patologien som er årsaken til utviklingen av denne patologiske tilstanden.

Årsakene til hypovolemisk sjokk

Det er fire hovedgrunner for utvikling av hypovolemisk sjokk: i permanent tap av blod når blødning; permanent tap av plasma og en plasma væske i trauma og patologiske tilstander; deponering (opphopning) av store mengder blod i kapillærene; tap av en stor mengde isotonisk væske i oppkast og diaré. Forårsake uopprettelig tap av blod kan være ekstern eller intern blødning som skyldes traume eller kirurgi, gastrointestinal blødning, og blodlagring i skadet mykt vev eller forutbestemte bruddflate.

Tap av store mengder plasma er karakteristisk for omfattende forbrenninger. Bakgrunnen for tapet av et plasma blir det ansamling av væske i tarmhulrommet og bukhulen under peritonitt, pankreatitt og intestinal obstruksjon. Avsetning av store mengder blod i kapillarene er observert i trauma (traumatisk sjokk) og enkelte infeksiøse sykdommer. Massivt tap isotonisk fluid fra oppkast og / eller diaré opptrer i akutte tarminfeksjoner: kolera, gastroenteritt av forskjellig genese, stafylokokk-forgiftning, gastrointestinale former salmonellose, etc...

Pathogenese av hypovolemisk sjokk

Blod i menneskekroppen er i to funksjonelle "stater". Den første er sirkulerende blod (80-90% av totalvolumet), som gir oksygen og næringsstoffer til vevet. Den andre - en slags lager, som ikke deltar i den generelle blodstrømmen. Denne delen av blodet er i bein, lever og milt. Funksjonen er å opprettholde det nødvendige blodvolumet i ekstreme situasjoner forbundet med det plutselige tapet av en betydelig del av BCC. Når volumet av blodet avtar, blir baroreceptorene irritert, og det avsatte blodet "kastes ut" i den totale blodbanen. Hvis dette ikke er nok, virker en mekanisme for å beskytte og bevare hjernen, hjertet og lungene. Perifere fartøy (fartøy som leverer blod til lemmer og "mindre viktige" organer) er innsnevret, og blod fortsetter aktivt å sirkulere bare i vitale organer.

Hvis mangel på blodsirkulasjon ikke kan kompenseres, blir sentralisering enda sterkere, økningen av perifer fartøy øker. I fremtiden, på grunn av utmattelsen av denne mekanismen, er spasme erstattet av lammelse av vaskemuren og en skarp utvidelse (utvidelse) av karene. Som et resultat beveger en signifikant del av det sirkulerende blodet til de perifere delene, noe som fører til forverring av mangel på blodtilførsel av vitale organer. Disse prosessene er ledsaget av grove brudd på alle typer vevstoffskifte.

Det er tre faser av utvikling av hypovolemisk sjokk: en mangel på volumet av sirkulerende blod, stimulering av sympathoadrenalsystemet og sjokk selv.

1 fase - mangel på bcc. På grunn av mangel på blodvolum reduseres den venøse tilstrømningen til hjertet, det sentrale venetrykket og hjertekraften reduseres. Væsken, som tidligere var i vevet, blir kompensatorisk flyttet til kapillærene.

2 fase - stimulering av sympathoadrenalsystemet. Stimulering av baroreceptorene stimulerer en kraftig økning i utskillelsen av katecholaminer. Innholdet av adrenalin i blodet øker hundrevis av ganger, norepinefrin - titalls ganger. På grunn av stimulering av beta-adrenerge reseptorer, øker vaskulær tone, myokardial kontraktilitet og hjertefrekvens. Milt, vener i skjelettmuskulatur, hud og nyrer reduseres. Således svikter legemet for å støtte arterielle og sentralt venetrykk, for å gi blodsirkulasjonen til hjertet og hjernen på grunn av forringelse av huden perfusjon, nyre, muskel-skjelettsystemet og organene innervert av vagusnerven (tarm, bukspyttkjertel, lever). Innen kort tid er denne mekanismen effektiv, med rask gjenoppretting av BCC følger gjenoppretting. Hvis blodvolum underskudd fortsetter, kommer konsekvensene av langvarig iskemi av organer og vev frem i forkant. Perifer vaskulær spasme lammelse erstattes, en stor mengde av fluid fra beholderen inn i vevet, som medfører dramatiske reduksjonen av CBV betingelser opprinnelige mengde blod mangel.

3 fase - faktisk hypovolemisk sjokk. Mangel på bcc utvikler seg, venøs retur og hjertefylling reduseres, blodtrykket avtar. Alle organer, inkludert vitale organer, mottar ikke den nødvendige mengden oksygen og næringsstoffer, multikanalsvikt oppstår.

Iskemi av organer og vev med hypovolemisk sjokk utvikler seg i en viss rekkefølge. Først lider huden, deretter skjelettsmuskler og nyrer, deretter bukhuleorganene, og i sluttstadiet lungene, hjertet og hjernen.

Symptomer på hypovolemisk sjokk

Det kliniske bildet av hypovolemisk sjokk avhenger av volumet og hastigheten av blodtapet og kompenserende kapasitet av organismen, noe som bestemmes av en rekke faktorer, inkludert pasientens alder, konstitusjon, og tilstedeværelsen av alvorlige somatiske sykdommer, spesielt lunge- og hjertesykdom. De viktigste symptomer er progressiv hypovolemisk sjokk, økt hjertefrekvens (takykardi), redusert blodtrykk (hypotensjon), blekhet på huden, kvalme, svimmelhet og svekket bevissthet. For å vurdere pasientens tilstand og bestemme graden av hypovolemisk sjokk i traumer, er klassifiseringen av American College of Surgeons mye brukt.

Tap av ikke mer enn 15% BCC - Hvis pasienten er i horisontal stilling, er symptomene på blødning fraværende. Det eneste tegn på utbruddet av hypovolemisk sjokk kan være en økning i hjertefrekvens på mer enn 20 per minutt. når pasienten beveger seg til en vertikal stilling.

Tap på 20-25% BCC - En liten reduksjon i blodtrykk og økt hjertefrekvens. Det systoliske trykket er ikke lavere enn 100 mm Hg. Pulsen overskrider ikke 100-110 slag per minutt. I den bakre posisjonen kan blodtrykket svare til normen.

Tap av 30-40% BCC - Redusert blodtrykk under 100 mm Hg. Art. i utsatt stilling, puls mer enn 100 slag / min, blep og kjøling av huden, oliguri.

Tap på mer enn 40% BCC - huden er kald, blek, marmorering av huden. BP er redusert, det er ingen puls på de perifere arteriene. Bevisstheten er ødelagt, en koma er mulig.

Diagnose av hypovolemisk sjokk

Diagnosen og graden av hypovolemisk sjokk bestemmes ut fra kliniske tegn. Omfanget og listen over tilleggsstudier avhenger av den underliggende patologien. Obligatoriske tester tar urin og blod, bestemmer blodgruppen. Ved mistanke om frakturer utført radiografi respektive segmenter, for mistanke om skade abdominal tilordnet laparoskopi og t. D. Forut for frigjøringen av sjokktilstand holdes bare vitale studier for å identifisere og eliminere årsaken til hypovolemisk sjokk på grunn av skiftende, manipulasjon og så videre. Can negativt påvirker pasientens tilstand.

Behandling av hypovolemisk sjokk

Hovedoppgaven ved første fase av behandling av hypovolemisk sjokk er å gi tilstrekkelig blodtilførsel til vitale organer for å eliminere respiratorisk og sirkulasjonshypoksi. Sentralvenen er kateterisert (med en signifikant reduksjon i BCC, er to eller tre vener kateterisert). Pasienten med hypovolemisk sjokk administreres dekstrrose, krystalloid og polyioniske løsninger. Administrasjonshastigheten skal sikre raskeste stabilisering av blodtrykk og vedlikehold på et nivå ikke under 70 mm Hg. Art. I fravær av effekt fra disse legemidlene, utføres infusjon av dextran, gelatin, hydroksyetylstivelse og andre syntetiske plasmasubstitutter.

Hvis de hemodynamiske parametrene ikke stabiliseres, utføres intravenøs administrering av sympatomimetika (norepinefrin, fenylefrin, dopamin). Samtidig utføres inhalasjoner med en luft-oksygenblanding. Ifølge vitnesbyrd er ventilasjon utført. Etter å ha bestemt årsaken til reduksjon av BCC, tas kirurgisk hemostase og andre tiltak for å forhindre ytterligere reduksjon av blodvolumet. Korrekt hemisk hypoksi, produserer infusjoner av blodkomponenter og naturlige kolloide løsninger (protein, albumin).

Hypovolemisk sjokk

Hypovolemisk sjokk - Dette er en kritisk tilstand av kroppen, som oppstår i tilfelle av en kraftig reduksjon i det effektive volumet av sirkulerende blod. Begrepet "sjokk" er avledet av et fransk eller engelsk konsonant ord, som bokstavelig talt betyr sjokk, sjokk, jerk. Faktisk viser konseptet sjokk den eksepsjonelle faren for en kontinuerlig kaskade av forandringer i kroppen.

De viktigste komponentene i patogene hypovolemisk sjokk omfatter lavt minuttvolum, perifer vasokonstriksjon (vasokonstriksjon), svekket mikrosirkulasjon, og videre forekommende åndedrettssvikt.

Bevirker en kritisk reduksjon av det sirkulerende blodvolum kan tjene som akutt blodtap (ytre eller indre blødninger) og dehydrering som oppstår når alvorlige infeksjoner i tarm gruppe (f.eks kolera), og innskudd, omfordeling av blod i microcapillary del blodet (som skjer når smerte eller traumatisk sjokk).

Et kraftig redusert effektivt volum sirkulerende blod forårsaker et kompleks av patologiske forstyrrelser i organismenes vanlige arbeid. Dette påvirker hovedsakelig hjernens arbeid og andre komponenter i sentralnervesystemet, kardiovaskulærsystemet, lungens arbeid og organene i det endokrine systemet.

Årsaker til hypovolemisk sjokk

Flere faktorer kan tjene som årsakene til hypovolemisk sjokk: en gang rikelig blodtap, dehydrering eller plutselig omfordeling av blod til periferien, inn i mikrokapillarbunnen.

Patogenesen av hypovolemisk støt inkluderer en kaskade av forandringer som først er kompenserende og senere bevis på uttømming av kompenserende mekanismer.

Utløsermekanismen for videre endringer er liten hjerteutgang, noe som fører til en kritisk reduksjon av blodsirkulasjonen i vevet.

Det er en rekke endringer som er direkte relatert til faseforholdet i prosessen. De første endringene som fungerer som begynnelsen av hele kaskade er uspesifikke hormonelle forandringer.
Første hypoperfusjon og lavtrykk stimulerer frigivelsen av ACTH, ADH og aldosteron. Utgivelsen av de ovennevnte hormonene i blodet påvirker funksjonene til nyrene og hele ekskresjonssystemet. Dette fører til en forsinkelse i natrium og klorid, og sammen med ioner og vann i kroppen. Samtidig skjer akselerert eliminering av kaliumioner og en generell reduksjon i diuresis. Videre inkluderer patogenesen av hypovolemisk sjokk adrenalin og norepinefrin, som bidrar til perifer vasokonstriksjon.

Ved lansering av den patologiske kaskade av endringer er det ikke så mye mengden blodtap som er viktig som tiden det oppsto for.
Kronisk hypovolemi, selv om det gjør vondt i kroppens arbeid, men forårsaker ikke slike kritiske endringer i den.

Alle de beskrevne endringene er kompenserende. Mens kompenserende endokrine mekanismer virker, forblir det sentrale venetrykket normalt. Disse mekanismene klarer å gi litt tid til permanent venøs retur, og opprettholder blodsirkulasjonen generelt innenfor de grenser som er nødvendige for normal drift av alle systemer. Men i tilfelle når blodtapet når 5-10% av totalvolumet, blir kompensasjonsmekanismerene utilstrekkelige for å opprettholde venøs retur, og dette fører til en etterfølgende reduksjon av det sentrale venetrykket.

Menneskekroppen arbeider på noen måte med å opprettholde homøostasis, og begynner å aktivere påfølgende mekanismer for kompensasjon - en takykardi begynner. Takket være dette er det i noen tid mulig å opprettholde samme mengde hjerte på samme nivå. Og bare med utmattelsen og denne kompensasjonsmekanismen, som vanligvis oppstår ved en reduksjon i venøs retur til en figur på 25-30%, er det ytterligere fall i hjertets minuttvolum, noe som til slutt bidrar til utviklingen av syndromet med liten hjerteutgang.

Hele serien av kompenserende og tilpasningsmekanismer forfølger et enkelt mål - sikrer driften av vitale organer. Riktig blodtilførsel bør gis primært til hjernen, hjertemuskelen og filtrering, avgiftningssystemer - leveren og nyrene.

Når de ovennevnte tilpasningsmekanismer slutter å virke, er neste trinn, som er en del av patogenesen av hypovolemisk sjokk, perifer vasokonstriksjon.

Innsnevring av perifere fartøy gjør det mulig å omfordele blod til vitale organer og opprettholde blodtrykket på et nivå litt høyere enn kritisk. Katekolaminer er direkte involvert i denne mekanismen. Ifølge noen opplysninger, kan innholdet i blodet i denne fasen øke med 10-30 ganger, over den vanlige prisen.

Sentralisering av blodgjennomstrømning bidrar på den ene side til å sikre minst minimal funksjon av livstøttesystemer, og på den annen side forårsaker dyp hypoksi av perifere vev og sammen med det, acidose. Dette skjer selv til tross for at behovet for vev i oksygen er betydelig redusert.

Ikke det siste stedet i utviklingen av patologiske skift er overgangen av væske sammen med ioner fra det ekstracellulære og vaskulære rommet inne i cellene. Dette fenomenet skyldes svekkelsen av natrium-kaliumpumpen, assosiert med hypoksi. Endringer i vann-saltbalansen i hypovolemisk sjokk, forbundet med gradvis tap av tonen i prekapillær sfinkteren, med den bevarte tonen i post-kapillær sfinkteren. Således slutter en økning i konsentrasjonen av endogene katecholaminer over tid til å fremkalle et svar i den prekapillære sfinkteren.

Deretter fortsetter vann med elektrolytter å forlate karet i forbindelse med det økende hydrostatiske trykket og økt permeabilitet av veggene i blodkarene. Passasjen av væske inn i interstitialrommet bidrar til en ytterligere økning i viskositeten til blodet. Blodtykkelse fører til intravaskulær aggregering av erytrocytter og multiple trombogeneser gjennom hele kroppen.

Tallrike mikroskopiske trombier forstyrrer arbeidet i alle indre organer. Dette påvirker spesielt lungens arbeid, og spiller en ledende rolle i utviklingen av respiratorisk svikt som følger med sjokkbetingelser.

I tillegg fører intravaskulær trombodannelse til en reduksjon av antall blodplater, nivået av fibrinogen og andre faktorer for hemokoagulering, noe som fører til utviklingen av et "forbrukssyndrom". Dette reflekterer en av fasene av syndromet av disseminert intravaskulær koagulasjon.

Hyperkoagulasjon fører gradvis til utmattelse av hemostatisk system, og uunngåelig hypokoagulasjon utvikler seg, med utvikling av flere blødninger.

En separat viktig rolle i utviklingen av hypovolemisk sjokk, bør gis til proteolytiske enzymer, som begynner å bli produsert inne i celler i overskudd. Lysosomale enzymer, ødelegge cellemembranen, inn i blodet og summere påvirke de indre organene. En av effektene av en gruppe enzymer dannes av den såkalte depressive myokardfaktoren (MDF). Effektene av denne faktoren inkluderer en negativ inotrop effekt, en reduksjon av blodtrykket, en økning i permeabiliteten til vaskemuren, og utseendet av smerte.

Under utviklingen av hypovolemisk sjokk oppstår det også en metabolsk patologi, hvor essensen er aktivering av anaerobe veier for energiproduksjon under betingelsene for utilgjengelighet av aerob, noe som fører til forverring av generell acidose.

Stadier av hypovolemisk sjokk

Den hypovolemiske sjokklinikken har en fasestrøm og inkluderer tre stadier. Det er viktig å registrere endringene i tid for å gi hjelp med maksimal effektivitet.

♦ Den første fasen av hypovolemisk sjokkkompensert sjokk utvikler seg ved blodtap på 15-25% av volumet sirkulerende blod, som i gjennomsnitt er ca. 700-1300 ml. Det er viktig å merke seg at denne scenen er helt reversibel. Den viktigste patogenetiske lenken til den første fasen av hypovolemisk sjokk er syndromet med liten utkastning. Klinisk manifesteres dette syndromet ved utvikling av moderat takykardi, mindre (noen ganger fraværende) arteriell hypotensjon. Venøs hypotensjon kan registreres. Det er en moderat oliguri. Perifer vasokonstriksjon manifesteres ved avkjøling og blanchering av ekstremiteter.

♦ Den andre fasen av hypovolemisk sjokk, også kalt dekompensert sjokk, utvikler seg i tilfelle tap av 26-45% av volumet av sirkulerende blod. Dette betyr en faktisk mengde blodtap, i gjennomsnitt 1300-1800 ml. I andre trinn øker takykardien, hjertefrekvensen øker til 120-140 per minutt. Lavt pulsatilt arterielt trykk registreres, og systolisk faller i sin tur under verdien av 100 mm.rt. Art. Du kan også registrere venøs hypotensjon. Innsnevring av perifere fartøy er uttalt, generalisert blek og cyanose av integras av hele kroppen blir observert. Av de resterende symptomene - utseendet av kaldt svette, kortpustethet, rastløs oppførsel. Signifikant redusert diurese - oliguri, mindre enn 20 ml per time.

♦ Den tredje fasen av hypovolemisk sjokk er scenen for irreversibelt sjokk. Ved hennes blodtap er mer enn 50% av det totale volumet, som er ca. 2000-2500 ml. På dette stadiet er det registrert en kritisk reduksjon av blodtrykket. Tallene kan nå et nivå under 60 mm. og ofte er blodtrykket ikke bestemt i det hele tatt. Takykardi fortsetter å øke og når 140 slag per minutt eller mer. En person i den tredje fasen av hypovolemisk sjokk er bevisstløs. Huddeksler har en uttalt blek farge. Huden blir dekket med kald svette. Hele kroppen, spesielt lemene blir kaldt til berøring, du kan observere hypostasen. Eksklusiv funksjon er fraværende - oligouria utvikler seg.
Et av tegnene som indikerer irreversibiliteten av hypovolemisk sjokk, er en økning i hematokrit og en reduksjon i volumet av plasmakomponenten i blodet.

Behandling av hypovolemisk sjokk

Siden hypovolemisk sjokk Clinic er direkte relatert til patogene forandringer i kroppen, er det verdt å bruke behandling grunnet egenskapene til patogenesen. Hovedveiledningene for behandling av hypovolemisk sjokk bør velges for å motvirke faktorer som deltar i den patogenetiske kjeden.

De første trinn skal være rettet på å eliminere årsakene til hypovolemisk sjokk, nemlig å finne kilden for blødning og dens avslutning.

Det er også nødvendig å starte oksygenbehandling på kortest mulig tid ved bruk av høye oksygenkonsentrasjoner. Dette vil bidra til å motvirke hypoksiske forandringer i perifert vev og forverring av acidose.

Et nødvendig tiltak for å bekjempe hypovolemisk sjokk er å gjenopprette det tapte volumet av sirkulerende blod ved transfusjon av blodsubstitutter. Replenishment av volumet utføres ved å innføre en kombinasjon av kolloider og krystalloider. Ofte må du ty til transfusjon av blodkomponenter. Dette tiltaket tar sikte på å opprettholde hemoglobin i et nivå på 100 g / l.
Frosset plasma kan også brukes til transfusjon. Slike tiltak er nødvendig, herunder kampen mot "sløse syndrome" i syndromet av disseminert intravaskulær koagulering.

Unntatt, i nærvær av muligheten for å bestemme blodets pH, utføres korreksjon av metabolisk acidose. Parallelt med transfusjonens gjennomføring er det hensiktsmessig å overvåke parametrene for natriumkaliummetabolisme. Parallelt med infusjonsbehandlingen kan du injisere medisiner som har evnen til å øke tonen i blodkar - glukokortikoider.

Når det er mulig å stoppe blodtap og gjenopprette volumet av sirkulerende blod, er innføringen av inotropiske midler hensiktsmessig for å stimulere arbeidet i hjertemuskelen. I tilfelle der diurese ikke kan gjenopprettes, utføres diuretisk terapi, selv etter etterfylling av det tapte volumet.

Les Mer Om Fartøyene