Hva er hjernegliose

Gliose i hjernen - en sekundær sykdom, en konsekvens av noen av sykdommene i sentralnervesystemet. Behandling av det er vanskelig, og mer nøyaktig, umulig, siden erstatning av nerveceller ved hjelp er irreversibel. Det er imidlertid ganske mulig å stoppe veksten av en slik utdanning eller for å forhindre den.

Klinisk bilde

Sentralnervesystemet omfatter tre typer celler:

 • neuroner - funksjonelle celler som overfører signal;
 • ependyma - celler som fôrer hjernens ventrikler, de gjør også ryggradens sentrale kanal
 • Neuroglia - hjelpeceller, som gir metabolske prosesser: trofisk, støttende, sekretorisk og andre funksjoner. Neuroglia er 10-15 ganger mindre enn nevroner, deres antall overstiger antall nerveceller 10-50 ganger, og utgjør ca. 40% av massen.

Hvis det funksjonelle nervevevet er skadet, er stedet for de døde nervene fokuset, opptar nevrologien. Slike substitusjoner sikrer strømmen av metabolske prosesser, selv i tilfelle død av nerveceller. Glia danner en slags arrvev.

Utseendet til dem er ganske klart sekundært, siden celledød allerede har skjedd, fokuserer gliosens fokus bare på lesjonsstedet. Behandling er umulig.

Selve prosessen med å fylle med glia kan ikke kalles skadelig, uansett årsakene. Foci av nevronskader i hvitt stoff kan ikke forbli ufylt, fordi den metabolske prosessen i hjernen er ødelagt.

Glia, fylle rommet, gi strømmen av normale metabolske prosesser, men cellene kan ikke utføre nevrale regulerende funksjoner.

Gliosearter

Fokus på nevronskader fører til en forverring av funksjonaliteten i sentralnervesystemet. For å behandle dem, som allerede nevnt, er det ingen mulighet, siden det er umulig å gjenopprette det døde nevrale vevet. Fjern fokuset i gliaklassen er også uakseptabelt, siden det utfører substitusjonsfunksjoner.

Som regel har nederlaget et bestemt område av lokalisering - kjærligheten, men ikke alltid.

I stedet for konsentrasjon og forandringsform kan hjernegliose klassifiseres i følgende grupper:

 • Anisomorf form - den cellulære strukturen av glia dominerer over den fibrøse strukturen. Sprawl er kaotisk.
 • Fiberform - den fibrøse strukturen dominerer, tegn på overvekt er uttalt.
 • Diffus - det er ingen lesjoner, vevsendringer observeres ikke bare i hjernen, men også i ryggmargen. Dette bildet er typisk for diffuse patologiske sykdommer, for eksempel cerebral iskemi. Behandling, åpenbart, må begynne med eliminering av den underliggende sykdommen.
 • Fokal - har et strengt begrenset område - ildstedet. Vanligvis er det et resultat av en inflammatorisk prosess som førte til neurons død. Her er behandlingen ubrukelig.
 • Regionale lesjoner ligger hovedsakelig på hjernens overflate under membranen
 • Perivaskulær - glia omgir sklerose blodkar. Slike endringer observeres ofte med systemisk vaskulitt. For å forhindre utvikling av sykdommen, er det nødvendig å behandle sklerose først og fremst.
 • Subependymal - lesjonen er lokalisert i subependymia - hjernens ventrikel.

Størrelsen på gliosis er en fysisk mengde og er berettiget til beregning. Det er lik økningen i neuroglias celler i forhold til antall normale virkende neuroner per volumenhet. Jo større lesjonen er og jo mindre den er lokalisert, desto vanskeligere er CNS.

Symptomer på sykdommen

Gliose i hjernen, uten å være en egen sykdom, har ingen karakteristiske symptomer. Alle lidelser knyttet til brudd på funksjonen av sentralnervesystemet er iboende i en rekke andre plager.

Videre, hvis gliose ikke er assosiert med en nevrologisk sykdom, som multippel sklerose, er det ingen symptomer i det hele tatt. Diagnostisert tilfeldig, sammen med den underliggende sykdommen.

Årsakene til sykdommen kan være forskjellige, men manifestasjonen, hvis den eksisterer, er omtrent den samme:

 • permanent hodepine, behandling ved hjelp av standard, spasmfrie stoffer har ingen effekt;
 • forskjeller i blodtrykk - er ikke spesifikke;
 • vedvarende svimmelhet, generell svakhet eller overdreven tretthet. Årsaker til tilstanden er mulige, men på grunn av forverring av minnet bør det oppstå bekymring;
 • forverring av koordinering av bevegelser. Årsaken til symptomet er relatert til erstatning av det skadede nervesystemet med glia og dermed dårlig signaloverføring;
 • forringelse av minne, en markert reduksjon i mnestic funksjoner. Årsaken er den samme - mangelen på funksjonelt nervevev. Behandling i dette tilfellet er ubrukelig.

Noen ganger fremkaller sykdommen kramper. Årsaken er som regel et stort ildsted.

Ellers forekommer sykdommen hos små barn. Årsaken til erstatning av nervesvevet med glia er forbundet med noen medfødte patologier. Det er først som et resultat av sykdommen som nervecellene dør, og deretter er det berørte området fylt med glia.

For eksempel ble det observert en Tay-Sachs sykdom, noe som resulterte i utvikling av gliosis manifestert ved 4-5 måneder av livet. Symptomer melder om en feil i sentralnervesystemet: regresjon av fysiske og psykiske funksjonshemninger, hørselstap og visjon, svelgeproblemer, kramper. Prognoser i dette tilfellet er ekstremt pessimistiske, og behandling gir ikke resultater.

Slike medfødte patologier er forbundet med brudd på fettmetabolismen. Du kan oppdage dem hvis du analyserer amniotisk væske ved 18-20 uker med graviditet. Hvis fosteret utviser en slik forstyrrelse, anbefales det at graviditeten avbrytes. Behandling er umulig.

Årsaker til sykdommen

Årsakene til gliose og, mer korrekt, av den første sykdommen som førte til endringer i hjernens substans, er:

 • multippel sklerose;
 • tuberkulose;
 • encefalitt;
 • iskemiske sykdommer i hjernen;
 • arvelige forstyrrelser av fettmetabolismen;
 • smittsomme sykdommer preget av dannelsen av et inflammatorisk fokus;
 • craniocerebral trauma.

Det er viktig å skille mellom behandling av en sykdom og en advarsel. Gjenopprette den tapte nervevev, selvfølgelig, umulig, men det er viktig å hindre ytterligere utvidelse av utdannelse, ai, så behandle sykdom.

Diagnose og behandling

Kun magnetisk resonansavbildning kan diagnostisere forstyrrelsene med tilstrekkelig nøyaktighet.

Fremgangsmåten gjør det mulig å klart definere omfanget av endringen og dens plassering, og, derfor, for å klargjøre eller fastslå de virkelige årsaker til tap, som lokalisering av lesjoner i motsetning til de spesifikke symptomer.

Det er nødvendig å behandle en primær lidelse. Behandling av gliose er bare en advarsel om patologisk spredning.

 • For dette er det nødvendig å følge visse anbefalinger.
 • Avslag på fet mat. Den patologiske fordeling av glia er assosiert med nedsatt fettmetabolisme. Selv om det ikke finnes en slik arvelig sykdom, men det har allerede oppstått gliosefokus, vil overdreven forbruk av fett fremme veksten av ikke-funksjonelle celler. En fullstendig avvisning av fett er uakseptabel, men tallet skal være minimal.
 • En sunn livsstil - overholdelse av enkle kostholdsregler og et regime for fysisk aktivitet kan forhindre de fleste CNS lidelser og endringer i metabolske prosesser.
 • Regelmessig undersøkelse reduserer risikoen for sykdommer som fremkaller gliose.

Bytte de døde nervecellene med glia er en helt naturlig prosess som gir videre arbeid til hjernen i ikke-dødelige skader. Men selve utseendet til gliosis foci indikerer andre sykdommer som truer staten i sentralnervesystemet.

Gliosis endrer seg i hjernen - symptomer, årsaker og hvordan å behandle sykdommen?

Som et resultat av skade på hjerneceller utvikler en sykdom som gliose.

Glialceller fylle områdene av berørte nevroner og beskytte andre typer vev fra skade. Takket være en slik erstatning, selv etter overføringen av alvorlige virussykdommer, fortsetter kroppens arbeid. Men selv her er det negativt: jo mer glialceller blir, jo verre begynner nervesystemet å fungere i pasienten.

Som et resultat av medisinsk forskning ble det funnet at de eldre folk multipliserer glialceller mye raskere. Dette blir mulig fordi i denne alderen nevronens død kan observeres mye oftere. Som et resultat blir hjernen som en svamp. Derfor, i alderen, forringes hukommelsen, reaksjonshastigheten minker, koordinering av bevegelser utvikler seg ikke bra.

Typer av gliose

Klassifiseringen av denne sykdommen i hjernen oppstår, avhengig av typen cellevokst og fokuseringen av deres dannelse.

Det finnes slike typer glioser:

 • diffuse - dekker mesteparten av hjernen og ryggmargen
 • anizomorfny - utviklingen av fibre forekommer i en vilkårlig og kaotisk rekkefølge;
 • marginal - type gliose hvor fibrene i disse cellene vokser i større grad i delene av hjernen;
 • fibrøs - dannelsen av glialceller er mer aktiv enn andre elementer i hjernevæv;
 • isomorphic - Fibrene vokser relativt rett
 • subendymal - glialfibre er plassert under ependyma;
 • perivaskulær - Fibre er plassert rundt sklerotiske plaques på betent fartøy.

Årsaker til gliose i hjernen

Flere faktorer kan forårsake utviklingen av denne sykdommen:

 1. inflammatorisk prosesser som påvirker hjernen;
 2. demyelinerende sykdom;
 3. slag, blødning i hjernen;
 4. operasjoner, som ble utført på hjernen;
 5. kranie skader og skader som skjedde etter fødselen;
 6. redusere blodsirkulasjon på bakgrunn av arteriell hypertensjon og aterosklerose i hjernen;
 7. Som et resultat, utvikling av kronisk alkoholisme;
 8. Som et resultat, naturlig aldring.

Symptomer på hjernegliose er svært varierte. Deres spesifisitet er avhengig av flere faktorer: størrelsen på det berørte området, lokaliseringen av fordelingen av gliosisfoci, årsakene og antallet berørte celler.

Hvis hjernen ble alvorlig skadet under craniocerebral traumer, etter en operasjon eller et slag, kan det oppstå en urolig lesjon i nervesystemet. Og disse symptomene kan være svært alvorlige.

I slike tilfeller observerer man:

 • lammelse hender eller føtter;
 • redusere intellektuelle nivå av en person;
 • redusere eller en fullstendig mangel på forståelse av menneskelig tale, etc.

På grunn av at ledningsblokken av nerveimpulser er ødelagt, kan pasienten selv ha anfall epilepsi.

Hvis årsaken til hjernegliose er slik kroniske sykdommer, Som en arteriell hypertensjon, alkoholisme, diabetes mellitus eller aterosklerose er symptomatologien til sykdommen ikke så komplisert.

I de tidlige stadier av en persons sykdom er de:

 • hodepine;
 • søvnforstyrrelser;
 • hyppige humørsvingninger.

Så kan utvikle seg:

 • redusert minne;
 • brudd på intellektuelle evner;
 • konstant irritabilitet;
 • tårer, etc.

Hvis årsaken til stål demyeliniserende sykdommer, så er den hvite saken mest berørt. Som et resultat begynner nerveimpulsen å bli overført mye langsommere enn vanlig. Dette fører til tap av muskel tone. Pasienten mister koordinasjon av bevegelser, gangen hans ser ganske merkelig ut.

Konsekvensene av hjernegliose kan være like forskjellige som manifestasjoner:

 • dannelse hypertensive kriser;
 • encefalitt hjernen;
 • i normal blodsirkulasjon er forstyrret;
 • er dannet Multiple sklerose.

diagnostikk

MR (magnetisk resonansbehandling) - Den viktigste metoden for å diagnostisere gliose i hjernen. Det er nødvendig for å bestemme plasseringen av sykdomsfokuset. Takket være denne prosedyren kan legen til og med finne ut når spredning av sykdommen begynte.

Noen ganger bare takket være en MR, kan en lege fortelle deg om årsakene til dannelsen av gliose. Men oftere for dette er det nødvendig med annen forskning. En av dem kan være Beregnet tomografi.

Siden denne sykdommen ikke har uavhengige symptomer, er det også å behandle det er umulig. Nesten alltid er medisinske prosedyrer rettet mot å eliminere årsakene til sykdommen. Dette gjør at du kan redusere spredningen av gliose i hjernens vev.

Fostergliosen kan kun diagnostiseres i løpet av perioden 18-20 uker. For å gjøre dette må du studere fostervannet.

behandling

Det er 25% sjansen for at et barn vil bli syk med denne patologien hvis begge foreldrene har et gen for denne sykdommen.

Effektive metoder for behandling av gliose i hjernen til dags dato eksisterer ikke verken i standardmedisin eller i folkemedisin. Det kan bare stoppes og ikke lov til å utvikle patologier.

forebygging

Den viktigste profylakse for cerebral gliosis er opprettholdelsen av en sunn livsstil. Videre bør man ikke glemme regelmessige undersøkelser av leger.

Forebyggende tiltak i gliose reduseres til noen enkle regler:

 • trenge å slutte å spise fettstoffer;
 • presentere i kostholdet en stor mengde karbohydrater;
 • fôr de produktene som kan helbrede hjernen;
 • føre sunt liv;
 • stadig adresse til eksperter innen medisin.

En av de viktigste tiltakene for å hindre utvikling av gliose er svikt fra fettstoffer. Dette skjer fordi overflødig fett påvirker hjernens funksjon dårlig. Fettceller bidrar til rask ødeleggelse av nevroner, og dermed dannelsen av gliose.

Hvis fettstoffer varer mer enn seks måneder, er dannelsen av glioseceller betydelig akselerert. Så utvikler hjernegliosen raskere.

Gliosis endringer i hjernen: behandling, diagnose, forebygging

Strukturelt er alle vev i ryggmargen og hjernen delt inn i nevron, ependymal og glial. Nevronvevet består av nevronceller som produserer en nerveimpuls og sikrer overføring gjennom et forgrenet nettverk av kontakter av prosessene til disse cellene. Dentrite er en utvoksende overføringsimpuls til cellen, axonprosessen er den overførende impuls fra nervens kropp til dentrit av en annen celle.

Ependymal vev dannes i hjernens ventrikler og dorsalens sentrale kanal. Hovedfunksjonene til dette vevet er produksjon og revers resorpsjon av cerebrospinalvæske. Og til slutt består glialvev hovedsakelig av bindevevselementer, dette vevet sikrer tilførsel av næringsstoffer til nevroner, oppfyller en strukturell funksjon, dvs. støtter nevroner i en bestemt posisjon, og til slutt utfører en beskyttende barrierefunksjon for hovedcellene i nervesystemet - neuroner.

Mekanismen og årsakene til gliose

Glioseforandringer i hjernen er en patologisk proliferasjon av glialvev. Årsakene til utviklingen av gliose er svært forskjellige, disse er:

 • Inflammatoriske sykdommer i hjernen (encefalitt, meningitt)
 • Demyeliniserende hjernesykdommer (multippel sklerose, akutt demyeliniserende encefalitt)
 • Infarctions av hjernen (slag), intracerebrale blødninger
 • Kirurgiske inngrep på hjernen
 • Craniocerebral traumer og traumer ved levering
 • Kronisk reduksjon av cerebral sirkulasjon mot bakgrunnen av aterosklerose av cerebral fartøy og arteriell hypertensjon
 • Kronisk alkoholisme
 • Prosessen med normal aldring av hjernen

Det er også en medfødt form av gliose i hjernen, men denne sykdommen er heldigvis ekstremt sjelden. Mutasjoner i visse gener fører til det faktum at nyfødte begynner å erstatte nevroner med glialceller i 4-6 måneders liv, disse barna lever sjelden opptil tre år.

Til tross for at årsakene til utviklingen av gliose er helt forskjellige i opprinnelsesetiologien, er de forenet av det faktum at alle av dem medfører skade på nervesvevet og en reduksjon av antall normalt fungerende nevroner. Dermed er gliotiske endringer i hjernen en snill, beskyttende reaksjon av kroppen, et forsøk på å skape en barriere mellom det patologiske fokuset og et sunt vev.

symptomer

Symptomatologien til gliotiske forandringer er svært variert og avhenger av størrelsen, plasseringen, nummeret og årsaken til forekomsten av gliotiske foci.

Med massiv hjerneskade etter operasjon, traumatisk hjerneskade, intracerebral blødning og hjerneinfarkt, oppstår det alvorlige symptomer på nervesystemet. De såkalte underskudne nevrologiske symptomene dannes i form av lammelse av lemmer, intellektuell tilbakegang, et brudd på forståelse og (eller) uttale av tale, inntil fullstendig tap. Også forekommer epilepsi-angrep ofte på grunn av dannelsen av et fokus på cystiske og glialforandringer i hjernen og dannelsen av en blokk av ledning av nervimpulser.

Som et resultat av kroniske patologiske prosesser, som arteriell hypertensjon, cerebral arterie aterosklerose, diabetes mellitus, alkoholisme, mindre foki av gliose forekommer, ligger diffus. I de tidlige stadiene av sykdommen er de viktigste symptomene hodepine, søvnforstyrrelser, humørsvingninger. Deretter legges minneforringelse, reduserte intellektuelle evner, patologisk tårhet eller irritabilitet og aggressivitet, det såkalte psykoorganiske syndromet, til.

På siste stadier av sykdommen kan epileptiske anfall forekomme, og den intellektuelle tilbakegangen utvikler seg. Slike pasienter blir helt inkompetente, slutter å bevege seg selvstendig, ikke kontroller prosessen med vannlating. Under normal hjertekardi fortsetter disse stadiene sakte og gunstig, men aldring er nesten alltid ledsaget av hypertensjon og aterosklerose, noe som forverrer prognosen.

Med demyeliniserende sykdommer i sentralnervesystemet ligger flippen av gliose utelukkende i hvitt stoff, så manifestasjonene av sykdommen er også ganske spesifikke. Som et resultat av ødeleggelsen av myelin blir nerveimpulsen overført mye langsommere, noe som fører til økt muskelton, gangforstyrrelser og koordinering av bevegelser.

diagnostikk

For diagnose bruk metoder for neuroimaging, det vil si datamaskin og magnetisk resonans avbildning. I begge studier er størrelsen, plasseringen og antall cystisk-gliotiske endringer i hjernen sett. Imidlertid er det med mindre magnetisk resonans, mindre foci tydeligere, og det er ingen røntgenstråling, som når den beregnede tomografien når til tilsvarende tjue konvensjonelle røntgenbilder.

hjernedimensjonering

Ytterligere diagnostiske metoder inkluderer ultralydsundersøkelse av blodkar og hjerte med tosidig skanning, studier av blodets lipidspektrum, bestemmelse av blodglukose og om nødvendig studien av cerebrospinalvæske. Disse diagnostiske metodene er rettet mot å identifisere risikofaktorer for utvikling av sykdommer som fører til gliotiske hjernens endringer.

Forebygging og behandling

Det er ingen spesifikk behandling for glialendringer i hjernen. Når alt kommer til alt, hvis du forstår, er faktisk gliosis fokus et arr av stoffet i hjernen, på grunn av noen patologisk prosess beskrevet ovenfor.

Dermed blir behandlingen av glioseforandringer i hjernen redusert til identifisering og behandling av en rekke sykdommer som fører til dem. Det er viktig å identifisere risikofaktorer, som vedvarende forhøyninger i blodtrykk, blodkolesterol, diabetes, atrieflimmer og eliminering.

Når kroniske prosesser vanligvis anbefales medisiner som forbedrer blodsirkulasjonen i hjernen, stoffer som øker hjernens motstand mot hypoksi, antioksidanter og nootropiske legemidler. Også for alle former for cystisk glioseforandringer i hjernen foreskrives et kursinntak av B-vitaminer.

Gliose i hjernen: årsaker, symptomer, behandling og prognose

Sykdommer i hjernen er alltid ganske alvorlige. Selvfølgelig krever noen problemer i kroppen oppmerksomhet, men i tilfelle av hjernen, bør selv det minste problemet nøye vurderes.

En av hjertesykdommene er gliose. Denne termen refererer til prosessen med å erstatte døde nerveceller med spesielle glialceller. De beskytter nervesystemet, hjelper nevronene til å overføre impulser og i dannelsen av nye forbindelser. Av tallet er de 10 ganger høyere enn andre celler i nervesystemet, men det er akkumulering av glia i et bestemt område av kroppen kalt gliose i hjernen.

årsaker til

Gliose av hvitt stoff i hjernen forstyrrer nervesystemet, men det er ikke nødvendig å bekjempe denne sykdommen direkte, men å undersøke årsaken. I utgangspunktet er katalysatorene for utseendet av glialklynger smittsomme eller forårsaket av andre årsaker til sykdommer i nervesystemet, slik som:

 • arvelige sykdommer knyttet til neurons død;
 • Multipel sklerose - ødeleggelse av fibre i nervesystemet i hjernen og ryggmargen;
 • Tuberøs sklerose er en genetisk sykdom der godartede svulster utvikles;
 • epilepsi;
 • Traumer ved fødselen (hos spedbarn);
 • hode og ryggskader;
 • høyt blodtrykk og encefalopati;
 • ødem i hjernen;
 • kronisk eller akutt nedsatt hjernesirkulasjon (CNMK / ONMK);
 • hypoksi - akutt mangel på oksygen i vevet;
 • Neuroinfeksjoner, som leukoencefalitt, encefalomyelitt, etc., forårsaket av virus eller bakterier;
 • lav mengde sukker i blodet;
 • høyt inntak av animalsk fett;
 • tidligere overførte operasjoner;

Ofte observeres glialklynger hos idrettsutøvere som har hatt hodeskudd, samt de som er rammet av dårlige vaner som å ta alkohol og narkotika som bidrar til ødeleggelsen av nevroner. Også disse endringene kan forekomme hos pasienter som tar stoffer basert på medisiner.

symptomer

Gliosis er en sykdom som kan maskeres for en rekke problemer knyttet til kardiovaskulære og nervesystemet. De vanligste symptomene er:

 • vedvarende hodepine, migrene, svimmelhet;
 • skarpe endringer i blodtrykket;
 • utseendet av problemer med syn eller hørsel;
 • minne og oppmerksomhetsforstyrrelser;
 • Utseendet av anfall, lammelse.

Disse problemene kan bli funnet selv i en rekke andre sykdommer, som er helt forskjellige fra gliose, så det er nødvendig å konsultere spesialister for en nøyaktig diagnose. Noen ganger oppdager gliose i hjernen allerede med MR i hjernen, selv om pasienten ikke føler noen negative endringer.

Fordeling av glialceller skjer på forskjellige måter. Avhengig av plasseringen i kroppen, er deres foci delt inn i:

 • anisomorf - ikke-normalisert rekkefølge av gliafordeling;
 • isomorf - riktig konstruksjon av glialceller;
 • marginal - vekst av glialceller i hjernens subshellrom;
 • diffus - akselerert spredning av gliose både i hjernen og i ryggmargen;
 • perivaskulær eller vaskulær gliose, plassert langs fartøyene. Oftest manifesteres det etter aterosklerose.
 • fibrøs - prosesser av glialceller overskrider kroppens dimensjoner;
 • marginale glialelementer er plassert på hjernens overflate;

Flippen av gliose i sin størrelse kan deles inn i enkelt, få (opptil 3 foci) og flere. Følgelig kan enkelte områder av utvikling av glialceller forekomme i alderdommen, når kroppen ikke lenger kan produsere riktig vevregenerering, for eksempel spredning av gliose i frontallobene.

diagnostikk

Påvisningen av denne sykdommen er umulig uten bruk av spesialt elektronisk utstyr. Diagnosen kan utføres ved hjelp av en eller flere metoder:

 • magnetisk resonans avbildning (MR) - skaffe bilder av indre organer, vev ved å påvirke gjenstanden for undersøkelse ved elektromagnetiske bølger. Denne metoden brukes til å finne unormaliteter i arbeidet med organer, svulster og feilaktig vevsgenerering;
 • datatomografi (CT) - Skaffe bilder av indre organer ved hjelp av røntgenstråling og påfølgende behandling av data på en datamaskin. Det bidrar til å opprette endringer relatert til blodkar, for eksempel vanskelig sirkulasjon, trombose, etc.;
 • elektroencefalografi (EEG) - Måling av hjerneaktivitet ved hjelp av elektroder og databehandling. Det er aktuelt når det er nødvendig å registrere problemer i nervesystemet, som kramper eller epilepsi.

Alle disse metodene gjelder i forhold til spesialklinikker utstyrt med moderne medisinsk utstyr.

behandling

Gliose av hjernen i seg selv er ikke en sykdom, men en komplikasjon som ble forårsaket av kroniske eller oppkjøpte sykdommer i nervesystemet. Derfor er det ingen spesifikk medisin eller prosedyren for å utrydde slike neoplasmer. Behandling er rettet mot en viss sykdom, noe som førte til utvikling av gliose. Det bør bemerkes at medisinene foreskrives direkte av legen.

Med narkotikabehandling er det nødvendig å ta spesielle midler som kan opprettholde og forbedre tilstanden til blodkar. Også med denne sykdommen kan hjernen mangle oksygen, så pasientene blir ofte kreditert med antioksidanter som nøytraliserer oksidative prosesser, og nootropics, bidrar til forbedring av hjernens aktivitet.

kirurgi

Kirurgi brukes når store single gliosis foci vises, og i tilfelle deres negative innvirkning på et organ eller system som ikke kan ignoreres, for eksempel i anfall episoder. Men oftest blir operasjonen benyttet hvis det er umulig å kontrollere pasientens helse ved hjelp av medisiner.

Ekstra og alternative behandlingsmetoder hjemme

I tillegg til tradisjonelle behandlingsmetoder må pasienten som lider av denne sykdommen spise i samsvar med et spesielt diett og gjennomføre forebyggende tiltak for å opprettholde normal kroppsfunksjon og forhindre utvikling av patologier mot gliose.

Mat og kosttilskudd

Med gliose i hjernen er det nødvendig å normalisere det daglige dietten. Den viktigste betingelsen her er utelukkelse av fettstoffer og retter fra kostholdet, siden. fettstoffer forstyrrer neuronernes arbeid og fører dem til døden.

Alkohol og urte infusjoner

Som nevnt tidligere, kan en pasient med denne sykdommen ha problemer med hjernecirkulasjon. I tillegg til legemidler som normaliserer denne prosessen, kan du ta og tinkturer fra forskjellige urter, som vil være en kilde til nyttige stoffer for drift av blodårer. For eksempel kan du kjøpe ferdige urte tinkturer i apotek, bland dem og ta dem som et ekstra middel, hvis dette er mulig av medisinske årsaker. For denne alkoholholdige bryggen trenger du:

 • tinkturer av rødder av valerian, morwort, deviant pion, hagtorn - i en kapasitet på 100 ml;
 • eukalyptus - 50 ml;
 • mynte - 25 ml;
 • Corvalol 30 ml;
 • hele carnations - 10 stykker.

Før bruk skal denne blandingen infiseres i omtrent to uker på et kjølig sted, unngår sollys. Ta 3 ganger om dagen for 30 dråper, fortynnet i et glass vann, en halv time før måltider. Kursets totale tid er fra 1 til 3 måneder.

For å forhindre utvikling av aterosklerose mot bakgrunnen av svekkede kar og gliose, må pasientene ta urteinfusjon. Det kan inneholde komponenter som:

 • immortelle, oregano, mynte, linfrø - i ett stykke;
 • hagtorn og blad av bjørk - i to deler;

For å få tinkturen, bland opp samlingen og hell en spiseskje i 200 ml vann. Etter at du trenger å koke kjøttkraft og insistere det i ca 2 timer. Før du tar det, må du spenne og distribuere urten til 3 doser per dag. Behandlingsforløpet varer 1 måned.

Urter og avgifter (behandling med folkemidlene)

Også for å forbedre blodsirkulasjonen kan tas separat eller som en samling av slike urter som:

 • løvetannrot bidrar til å redusere kolesterol og bidrar til å styrke blodårene. Dens kjøttkraft skal tas 50 g før måltider.
 • fennikelfrø gjenopprette blodsirkulasjonen og hjelpe med uregulert trykk.
 • St. John's Wort har evnen til å fjerne spasmer av blodårer og gjenopprette vev.
 • sitronmelisse nærer hjernebarken og fartøyets vegger, bidrar til å roe nervene og gjenopprette nerveceller;
 • celandine bidrar til å gjenopprette med post-slagtilstanden. Dens kjøttkraft burde være drukket 2 ganger om dagen.
 • Legestenkløver er mettet med mange vitaminer, som nærer hjertemuskelen og dets hovedfartøy, ren lymfe. Ta det med forsiktighet og i små doser; Gresset må insisteres i andelen av en teskje i et glass kokende vann i to timer. Etter å ha drukket 3 ganger daglig før måltider, en tredjedel av et glass, ca 30 dager.
 • lofant anis hjelper med ulike sykdommer, renser kar og kanaler, spesielt det er nyttig for de som har hatt et hjerteinfarkt, eller har problemer med forskjeller i blodtrykk. Dens samling, fra 50 til 200 g, er det nødvendig å hente 0,5 l cognac eller vodka og gå på et mørkt sted i 20 dager, mens du ikke glemmer å riste hver dag. Ta infusjon bør være ca 30 dager, 2 ganger daglig, 30 minutter før du spiser en teskje med 30 ml vann.
 • Japansk sophora ikke bare gjenoppretter balansen i blodkarene, men også frigivelsen av frie radikaler fra kroppen. Hennes infusjon kan også gjøres på vodka eller konjakk. Det er nødvendig å ta 100 g frukt, hell 0,5 liter alkohol og la det stå i 3 uker, etter å ha spent tre ganger daglig om 35 dråper en time etter å ha spist.
 • mistelten hvit hjelper med kramper, lammelse og sklerose. En spiseskje urter skal helles et glass kjølt kokt vann og forlates over natten. Drikk 1/3 kopp 3 ganger daglig før måltider, omtrent en måned.
 • dioscorea kaukasisk Hjelper med problemer med blodårer og hjerterytme, syn og hodepine. Roten til denne urt skal knuses og hell kokende vann i beregningen av en teskje - et glass kokende vann, og hold deretter på et dampbad i ca 20 minutter. Ta 3 ganger om dagen på en spiseskje, etter et måltid, i ca 4 måneder med avbrudd i en uke.

Hvis du kontraindikerer alkohol, kan du gjøre infusjoner av urter ved hjelp av vann, helles buljonger i 1 natt med et glass kokende vann og tar 50 ml 3 ganger daglig i en halv time før måltider.

øvelser

Intensiv fysisk aktivitet med gliose er uønsket, fordi den kan provosere flere komplikasjoner eller angrep av kroniske sykdommer. Enhver medisinsk gymnastikk bør koordineres med den behandlende legen, som kan etablere sin nødvendighet. Men for å opprettholde god helse og riktig prosess i kroppen, anbefales det å ta daglige turer i 30-60 minutter på avsidesliggende steder fra veier og motorveier. Også, for å normalisere muskelton og metabolisme i vev, anbefales det å gjennomgå en massasjekurs.

forebygging

En hvilken som helst sykdom kan forebygges eller svekkes hvis du fører en sunn og moderat aktiv livsstil (i samsvar med kroppens egenskaper), unntatt fra din diett, fettstoffer, røyking, alkohol og narkotika.

Prognose (hvor mange mennesker lever med sykdommen)

Gliose i hjernen kan være forårsaket av sykdommer forbundet med kardiovaskulære og nervesystemer, men også provosere utseendet av sykdommer i denne retningen. Uansett alder har både voksne og barn de samme forholdene for å bekjempe dette problemet.

Men som regel lever slike personer ikke mer enn 2-3 år.

Selvfølgelig, kan bare en lege avgjøre hvor livstruende er gliaceller svulster, så det første bør være så snart som mulig for å ta i et spesialisert klinikk og å identifisere årsaken til deres utseende, noe som vil bidra til å forstå de neste trinnene og for å utvikle den nødvendige behandlingen.

Gliose i hjernen: symptomer, foci, behandling, prognose

Ikke å være en egen uavhengig sykdom, men bare komplikasjon mot bakgrunnen av eksisterende lidelser, er det funnet pasienter med patologisk glioseforandringer, både hos voksne og hos nyfødte.

Karakterisert ved skade på cellene i sentralnervesystemet og strukturelle endringer i vev, delvis eller fullstendig dysfunksjon av nevrale forbindelser. Og hvis i eldre begrepet hjernegliose betyr aldring av et organ, så hos barn og ungdom er det en konsekvens i utgangspunktet av en annen kronisk eller sterkt dannet sykdom.

Hva betyr Gliosis?

Det er ikke mulig å oppdage en nevrologisk lidelse alene. Bare takket være den moderne invasiv prosedyre som magnetisk resonansavbildning, er ekspert i stand til å vurdere den nevromuskulære apparat og hjernestrukturen, finner patologi nerver og blodkar, inkludert hjernen og ryggmargen gliosis.

La oss se nærmere på hvordan dette bruddet oppstår.

I en sunn person, gir nevroner, glia og nervenoder en tett, uadskillelig forbindelse mellom sentralnervesystemet og alle organer og vev. Og hver av dem har en viss oppgave.

Spennende neuroner overfører signaler til muskler og kjertler, glialceller deltar i metabolske prosesser og gir beskyttelse og nødvendige forhold for fullskala overføring av pulsignalet. Akkumuleringen av glial, nerveceller og deres prosesser samles i nervehodene.

Under forhold med naturlig funksjon i sentralnervesystemet kan glialceller skade neuroner og erstatte dem, avgrense døde celler fra sunne, tilstøtende vev. Dermed forhindrer de nederlaget i hele hjernen. Men omvendt prosessen er også mulig når glia begynner å formere seg, forårsaker deformasjon og død av friske nervceller.

Det er hva gliose i hjernen er, resultatet av dette er den omfattende erstatningen av nevroner med glialceller. Denne prosessen anses å være ganske naturlig i alderdommen. De resterende kategoriene, som er utsatt for patologi, trenger ytterligere studier av problemet.

Årsaker til Gliosis

Dessverre observeres veksten av glialceller hos nyfødte på grunn av en arvelig faktor i 25% tilfeller.

Forventet levetid for slike barn er ikke mer enn 2-4 år. Siden det i de fleste tilfeller ikke vises umiddelbart. Barnet utvikler seg normalt opp til seks måneder. Etter det begynner en kraftig forverring av refleksfunksjoner og diagnostisert døende av celler av hjernen.

En annen grunn til utviklingen av gliose hos et barn med lesjon av hjerneceller er fødselstrauma og oksygen sult.

Fremme økte nekrotiske områder og forstyrre nervesystemet, dårlige vaner. Dette er ikke bare røyking og alkohol, men også et stort inntak av fet, kolesterolrik mat.

De vitale funksjoner av organismen under ugunstige forhold, er kompromittert og fører til en inflammatorisk prosess i hypothalamus, som mister sin evne til å regulere prosesser og reaksjoner som finner sted i nervesystemet og det endokrine system.

Den irreversible ødeleggelsen av nevroner provoserer craniocerebral trauma. Karakterisert av liten foci eller makrostrukturell skade på hjernens substans. Konsekvensen av skade på hjernevev, membran, kar og nerveceller er cerebralt ødem og dannelse av vasogenfoci med frigjøring av plasma i det hvite stoffet.

I alderen 15-40 år blir gliose av det hvite stoffet i ryggmargen og hjernen observert oftere.

Fremveksten av ødeleggelse skjer mot bakgrunnen av dannelsen av såkalte plakk som påvirker nervefibre i sykdommen for multippel sklerose.

For å forbedre svakhet av neuroner og gliaceller resulterer i aktivitet og tuberkulose, mycobakterium da truffet og hjernehinnene hemisfæren vaskulære pleksus av hjernen ventriklene, forårsake nekrose av store områder av nervesystemet.

Skader på hjernevevet fremmes også av kronisk iskemi, og encefalitt og epilepsi. Det er ikke nødvendig å ekskludere og parasitter, hvis vitale aktivitet kan forekomme i hjernen. Blant disse helminthene er det ekkinokokker og larver av svinekjeden.

Gliose i hjernen: berørte områder

Maskinvarediagnostikk ved hjelp av MR og erfaring fra spesialister, oppnådd i løpet av langsiktige studier, gjør det mulig å behandle patologi avhengig av hvor glialfoci er lokalisert i hjernen.

Det er flere typer berørte segmenter.

Periventrikulær. Ofte ledsaget av forekomst av cyster. Den befinner seg i hjernens ventrikler.

Diffuse. Et karakteristisk fokus på gliose blir observert, både i hvite saken i hjernen og i ryggmargsområdet

Perivaskulær. For denne typen karakteristikk er akkumuleringen av glialceller i området for sklerotisk lesjon. Det er ofte betraktet som en gliose av vaskulær genese.

Anizomorfny. Glialceller befinner seg tilfeldig i hemisfærene til det sentrale organet i sentralnervesystemet.

Marginale. Oppstår under hjernens hud.

isomorphic, lokalisert i en klar glanstransformasjon.

Subepindimalny. Brudd på nevroner forekommer i et tynt lag av epitelmembranen i ventriklene eller ryggmargen.

Hjernemembranen er ødelagt av en karakteristisk marginal lesjon.

Overvekt av glial over nerveceller er uttrykt av en fibrøs variasjon av gliose i hjernen.

Enhet, oppstår den minste modifiserte segmenter naturlig som et resultat av uriktig eller arbeids assosiert med aldersrelaterte forandringer i en organisme, mens multiplum foci av gliosis hjernen indikerer en kilde som forårsaker patologi. Følg forverringen av pasientens helse.

Symptomer på gliose

De aller fleste pasienter som konsulterer en nevrolog for en konsultasjon, beskriver tilstanden som er forbundet med nedsatt funksjon av nervesystemet.

For å gjenkjenne symptomene på en begynnende hjernegliose, for å forklare hva det er, er det nok for en spesialist å gjøre seg kjent med menneskelige klager.

Hyppig svimmelhet og migrene, parese av lemmer og nedsatt koordinering av bevegelser, blodtrykkshopp og kramper er tegn på CNS-skade. Kan bli ledsaget av syn i syn og hørsel, spredt oppmerksomhet og minneproblemer. Noen ganger er det hallusinasjoner, bevisstheten er forvrengt.

diagnostikk

Det krever spesiell nøyaktighet og korrekt diagnostisert patologien til hjernen. Men metoder for å undersøke ødeleggelse er ikke nok. Den mest informative og mest pålitelige i diagnosen gliosis er fortsatt til denne dagen - MR i hjernen.

Med denne skanneprosessen er det mulig å gjenkjenne endringer som ikke bare har påvirket blodkar og nerveceller, hjerne, cortex, men også hypofysen.

For å gjøre en nøyaktig diagnose, bør resultatene av MR i hjernen for gliose bekrefte forekomsten av svarte og hvite flekker i bildet. De kommer vanligvis fra glialceller. Foci av allerede dannede proliferasjoner kan telles, finn ut størrelsen deres.

Når CT utføres, visualiseres en hypodense, mørk, lav tetthet cortex av hjernen. Ofte er det gjenstand for dystrofiske forandringer.

Det anbefales å behandle gliose som finnes i hvitt materiale eller perifere deler av hjernen. Prognosen for pasienten er gunstig. Hvis plasseringen av glialceller blir observert i stammen eller gråstoffet i talamus, er komplikasjoner mulig.

Behandling av gliose i hjernen

Mangel på informasjon og helt uforklarlig patologi kompliserer søket etter effektive midler som fører til utvinning. Behandle alvorlige forstyrrelser i nervesystemet, som ble forårsaket av strukturelle endringer i hjernen, i utgangspunktet hjelper medikamenter.

For å gjenopprette en utarmet organisme, askorbinsyre, vitaminer B, P, E.

For å øke hjernens stabilitet, for å aktivere funksjonene i sentralnervesystemet, er det obligatorisk å ta nootropics, for eksempel "Glitsid" og "Piracetam."

Anbefalt og legemidler som fortynner blodet og forhindrer dannelsen av trombi: "Ascorutinum", "Warfarin", acetylsalisylsyre.

Med angrep av hodepine hjelper analgetika: "Ketanov", "Analgin".

Også foreskrevet er å forbedre metabolisme og gjenopprette aktiviteten til nervesystemet narkotika: "Actovegin" og "Cinnarizin".

Statiner og fibrater forstyrrer blodplateaggregering, reduserer kolesterol, har en anti-inflammatorisk effekt og gjenoppretter blodkar. "Fenofibrate", "Simvastatin", "Livostor".

På denne måten slutter behandlingen av hjernegliose ikke. Det er viktig å følge et spesielt diett, som gir forkastelse av fettstoffer. Kostholdet skal bestå hovedsakelig av frukt, grønnsaker, korn og store mengder væske.

Det er forbudt å bruke alkoholholdige drikker, narkotiske eller psykotrope stoffer. Du må slutte å røyke. For å forebygge gliose er en full hvile, sport og frisk luft, mangel på stress og mental arbeid under rehabilitering nødvendig.

Hva er den cystiske gliosen i hjernen og hvor farlig

Cystisk og glial endringer i hjernen er hva? Gliose i hjernen - en patologi, som uttrykkes i form av aktiv vekst i antall glialvev. Som følge av gliose i den menneskelige hjerne er det arr, adhesjoner.

Hodene og hjernen er sammensatt av nevron-, ependymale og glialvev. Den første av disse danner en grå sak, hvor nevronene er plassert, som utfører produksjon og overføring av nerveimpulser. Ependymal vev ligger i området av ventrikler i hodet og den sentrale kanalen i ryggmargen. Disse cellene produserer og utfører resorpsjonen av cerebrospinalvæske. Neuroglia - bindevevselementer som gir ernæring til nevroner.

Noen patologiske prosesser kan føre til en storvekst av gliotiske strukturer, noe som forårsaker spontan nevronskader. Dette er en farlig prosess som krever en umiddelbar samtale til en lege. Hvilken symptomatologi forårsaker gliose? Er det mulig å stoppe den patologiske prosessen? Det er verdt å se nærmere på egenskapene til denne sykdommen.

De viktigste årsakene

Leger skiller mellom følgende provokasjonsfaktorer som kan føre til utvikling av cystisk glioseforandringer i hjernen:

 • infeksjoner i hjernen (encefalitt, meningitt);
 • craniocerebral trauma (inkludert traumatisering av barnets hjerne ved fødselen);
 • utføre kirurgiske prosedyrer
 • betennelse i hjernevev, cerebrospinalvæske;
 • forstyrrelse av cerebral blodstrøm på grunn av atherosklerotiske endringer i blodkar, utvikling av hypertensjon;
 • hjerneslag og hjerneinfarkt;
 • kronisk alkoholisme;
 • patologier som forårsaker atrofiske hjernesykdommer (multippel sklerose, akutt diemeoliniserende encefalitt);
 • aldring av det nervøse vevet. Dette fører til en gradvis fading av den trofiske funksjonen og en forverring av den cerebrale blodstrømmen. Som et resultat dør nevroner, og deres plass er okkupert av en nevrologi;
 • arvelig disposisjon. I strid med fettmetabolismen er det mulig å skade nervesystemet.

I sjeldne tilfeller er årsaken til gliose patologiske prosesser under intrauterin utvikling. I slike barn, i løpet av de første 5-6 månedene, er det en gradvis erstatning av nevroner med neuroglia celler. Et barn med gliose lever sjelden til en alder av 3 år.

Gliosis kan utvikle seg mot en bakgrunn av forskjellige etiologiske faktorer. Imidlertid er de forenet av en-gliosis forårsaker betydelig skade på nevronvev, noe som reduserer antall sunne nevroner.

Viktig! Glioseforandringer i hjernen tilskrives kroppens beskyttende reaksjon, som søker å skape en barriere mellom et sunt vev og et patologisk fokus.

Klassifisering av gliose

Ifølge naturen av veksten og lokaliseringen av foci, er gliose vanligvis delt inn i følgende typer:

 1. Arginalny. Fliber av gliose ligger under membranene i hjernen.
 2. Isomorphic. Neuroglia fibre er relativt godt ordnet.
 3. Anizomorfny. Det kaotiske arrangementet av det voksende nevrogliavevet er karakteristisk.
 4. Perivaskulær. Neuroglia omgir sclerosed fartøyene.
 5. Diffuse. Nederlaget for den store delen av ryggmargen og hjernen er karakteristisk.
 6. Fiber. Neuroglia fibre har mer uttalt tegn enn cellulære komponenter.
 7. Subependymale. Gliosis foci dannes i hjernens subependymale region.

Symptomatologi av sykdommen

Symptomer som oppstår mot bakgrunnen for gliotiske endringer, bestemmes av provokerende faktorer. De første stadiene av gliose er preget av et asymptomatisk kurs (samt de første trinnene i hjernens cyste). Da merker pasientene utseendet på følgende symptomer:

 • intense hodepine som oppstår under mental aktivitet og forsøk på å konsentrere seg. Dette er et karakteristisk symptom på posttraumatiske gliotiske forandringer i hjernens temporalke, som er ansvarlig for assosiativ oppfatning;
 • forskjeller i blodtrykk. Vaskulær sammentrekning og vevatrofi forårsaker innsnevring av lumen og forverring av velvære;
 • svimmelhet og anfall. Hvis gliose utvikler seg mot bakgrunnen av overførte skader eller kirurgisk inngrep, er det mulig å utvikle et konvulsivt syndrom i den postoperative perioden. Spredning av nevrologi fører til en økning i symptomer: pasienter rapporterer en reduksjon i reaksjonshastigheten, kortvarig tap av hørsel og syn. Varighet av anfall vanligvis overstiger ikke 1,5 minutter.

Etter hvert som utviklingen av hjernen gliosis oppstår mangel på koordinasjon, lammelser, nedsatt intelligens opp til utviklingen av demens. I noen tilfeller er det epileptiske anfall. I mangel av behandling av gliose i de sentrale stadiene av full funksjonshemning, personlig ødeleggelse. Pasienter slutter å være oppmerksomme på seg selv i verden rundt dem, ikke kontroller vannlating og avføringshandlinger.

Diagnostiske tiltak

For å etablere diagnosen, brukes neuroimaging metoder: MR og CT i hjernen. Begge metodene tillater å bestemme lokaliseringen, størrelsen, antall foci av cystisk-gliotisk transformasjon. Imidlertid kan MR nøyaktig bestemme forekomsten av små formasjoner. Bruk av CT med kontrast er nødvendig for diagnostisering av abnormiteter som har en vaskulær genese.

Viktig! MR kan diagnostisere gliosen av hvitt stoff som befinner seg i frontal-lobene. Sykdom kan ikke bestemmes av andre metoder.

Blant de videre undersøkelsene som ble identifisert:

 • utfører ultralyd av blodkar og hjerte;
 • bestemmelse av lipidnivåer i blodet;
 • bestemmelse av glukose nivå;
 • EEG gir deg mulighet til å identifisere abnormiteter som er forbundet med hjerneaktivitet, tilstedeværelse av kramperende beredskap;
 • i noen tilfeller - studere væske.

Disse teknikkene tillater oss å identifisere de etiologiske faktorene som forårsaket utviklingen av gliose.

Funksjoner av terapi

Gliosis er ikke en egen patologi, derfor er det ingen stoffer for å eliminere individuelle glialfoci. Tradisjonell medisin innebærer komplisert terapi av en patologisk tilstand, som er rettet mot å forbedre pasientens velvære og eliminere gliotiske forandringer.

I begynnelsen av gliosis er kroppen i stand til å takle negative endringer i seg selv. Derfor anbefaler leger å forlate dårlige vaner, overholde reglene for en sunn livsstil, introdusere moderat fysisk aktivitet. Når det er hodepine, er tegn på cerebral blodstrømningsforstyrrelser anbefalt for å bruke midler som styrker karossens vegger, gjenoppretter elastisiteten. Gliosis viser også stoffer som kan forbedre aktiviteten og ledningsevnen til nervefibrene. Aterosklerotiske endringer i blodkar behandles, med sikte på å bekjempe aterosklerose.

I alvorlige tilfeller av gliose er kirurgisk inngrep angitt. Indikasjon for operasjonen:

 • epileptiske anfall
 • økt kramper
 • brudd på funksjonaliteten til indre organer.

Med multifokal hjerneskader er kirurgisk behandling kontraindisert. I slike tilfeller foreskrives pasienten livslang konservativ behandling.

Konsekvensene av gliosis

Substitusjon av neuroner med nevogene celler fører til følgende patologiske forhold:

 • encefalitt;
 • cerebral blodstrømningsforstyrrelse;
 • endring i arbeidet med indre organer;
 • multippel sklerose;
 • hypertensive krise.

Forebyggende tiltak

For å forhindre vekst av nevrologi, vil følgende forebyggende tiltak hjelpe:

 1. Avslag på å spise fettstoffer.
 2. Sikre inntak av tilstrekkelige mengder karbohydrater i kroppen.
 3. Introduksjon til kostholdet av matvarer som nærer nevronene i hjernen.
 4. Gjennomføre en vanlig rutinemessig undersøkelse.

Gliosis er en farlig patologi, derfor, når du utvikler de første tegnene på sykdommen, er det nødvendig å konsultere en spesialist. Kun effektiv behandling som tar sikte på å eliminere den provokerende faktoren, gjør det mulig å normalisere pasientens tilstand.

Les Mer Om Fartøyene