Behandling av utslettende endarteritt

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring; 2) utelukkelse av påvirkninger som bidrar til fremveksten av arteriell spasmer, - Kjøling, lokal foci av kronisk infeksjon (fotsopp), forgiftninger, tvungen røykeslutt; 3) økt arteriell blodsirkulasjon ved å fjerne vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For dette foreslås satt av midler og metoder, men man kan ikke behandle okklusiv sykdom mønster ved en hvilken som helst metode, bør behandlingen individualiseres og komplekse - kombinere konservative og operative metoder. De krever utholdenhet og utholdenhet fra det medisinske personalet.

Konservativ behandling av endarteritt utføres ved bruk av medisiner og fysioterapeutiske faktorer. En obligatorisk tilstand for konservativ behandling er et kategorisk forbud mot røyking, ellers er noen behandlingsmetoder ineffektive. Under sykdommens forverring skal behandlingen utføres i en sykehusinnstilling dersom sengestøtten observeres. Hovedprinsippene for konservativ behandling av endarteritt er som følger:
1) forebygging av utrydding av nye områder av arterier;
2) bruk av vasodilatatorer;
3) bruk av legemidler som reduserer koagulering og viskositet av blodet;
4) tiltak for å forbedre trofismen av vev som lider av iskemi;
5) bruk av analgetika for å lindre smerte;
6) lokal behandling av sår og gangrenøse steder;
7) bruk av antibiotika og sulfonamider for kontroll av sekundær infeksjon.

Fra medisinske midler til behandling av endarteritt er vitamin (B1, B2, B6, C, E, multivitaminer) mye brukt; hormonelle midler (dietylstilbestrol, testosteron propionat, metyltestosteron, hydrokortison, prednisolon); vasodilatorer (angiotrofin, depot padutin, tetamon, tifen, redergam, pahikarpin, nikotinsyre, Nospanum et al.); antikoagulantia (heparin, dicumarin, neodicumarin, pelentan, fenylen, etc.).

Ved behandling av endarteritt har intra-arteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose funnet bred anvendelse. Påfør 0,5-1-2% oppløsninger av novokain i en mengde på 10-20 ml i en sprøyte med 1 ml 1% morfinoppløsning eller 1-2 ml 10% koffeinoppløsning.

I de tidlige stadiene vises bruken av UHF på lumbaleområdet, Bernard-strømmer, diatermi. Gitt tilstedeværelsen av iskemi av vevene i nedre ekstremiteter, ble innføringen av oksygen under huden på underbenet foreslått. Denne metoden har en mindre effekt, og i tillegg er den usikker, spesielt i perioden med forverring av sykdommen. Den ene er en utbredt behandling ved fremgangsmåten ifølge AV Vishnevsky, som kombinert perirenal novocaine blokkade med lokal påføring av salver Vishnevsky i form av langvarig oppvarming komprimerer hele lem, men som vist ved omfattende praktiske erfaringer, denne terapi kan brukes bare i forbindelse med andre behandlings aktiviteter. I noen tilfeller gir det en god effekt, spesielt hos unge pasienter, bruk av steroidhormoner hydrokortison og prednisolon.

Hvis konservative tiltak ikke raskt oppnår en merkbar remisjon, bør pasienten anbefales til pasienten til kirurgisk behandling. Det samme gjelder for pasienter med stadium III sykdom.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metodene for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater å redusere iskemien av vev i en annen grad i tilfeller som ikke kan behandles konservativt. Operative metoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen operasjoner består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive lumbal sympathectomy, som på en pålitelig måte forstyrrer refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er mest effektiv i de tidlige stadiene av sykdommen. En av de viktigste resultatene av denne operasjonen er forsvinner smerte eller en kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler raskt, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på disse tallene i mange år.

den andre gruppen av operasjoner (gjenvinning av åpenhet store arterier) - trombendarteriektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, protetikk det - rasjonelt bare i pasienter med okklusjon av en liten del av en stor beholder, når perifere deler av grenene er akseptabel, det vil si de opptrer for det meste i sletting av aterosklerose...

I nærvær av begrenset nekrose av fingrene utføres intensiv konservativ behandling for å forårsake restriksjon av nekrose, etter utseende av avgrensning av nekrotiske steder, blir de fjernet (nekrektomi). Med fuktig gangren produserer foten eller shineren en amputasjon av lemmen.

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring, vitaminisering; 2) eliminering av effektene som bidrar til forekomsten av en arteriell spasme - chilling, lokalfokus på en kronisk infeksjon (f.eks. Soppinfeksjon), rusmidler, spesielt røyking; 3) økt arteriell blodtilførsel ved å eliminere vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For å løse dette siste problemet, har mange metoder og metoder blitt foreslått. Imidlertid er det umulig å behandle utslettende endarteritt med mal på en eller annen måte; behandling bør være individuell og kompleks - kombinere konservative og operative metoder. Det krever at legen og pasienten fortsetter å utholde og fortsette.

Konservativ behandling. Konservative metoder inkluderer medisinering og fysioterapi. Intravenøse infusjoner av 50-300 ml av en 3,5-5% løsning av natriumklorid ble mye brukt. Infusjoner av slike hypertoniske oppløsninger av natriumklorid eller sulfatmagnesia øker volumet av sirkulerende blod, reduserer dets viskositet og utøver en ekspanderende effekt på karene; Effekten av denne behandlingen er imidlertid kortvarig.

Sammen med bruken av narkotika med brom, har jod fått en viss popularitet behandling med vitaminer kompleks B (B1, B12, B6), polyvitaminer. Påfør også hormonell terapi (dietylstilbestrol, testosteron propionat eller metyltestosteron), til virkningsmekanismen som er nærme midler designet for å lindre spasme og vasodilasjon. Disse inkluderer stoffer som Depot-Padutin, angiotrofin, tetamon, tifen, redergam, nikotinsyre. Virkningen av disse stoffene er basert på deres evne til å redusere eksitabiliteten til vegetative ganglier, noe som fører til utvidelse av perifere kar og dermed reduserer smerte. Anbefalt bruk av antikoagulantia - pelentana, hirudin, dicumarin, fibrinolysin.

Intraarteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose (NN Elanskii, AA Behelman) foreslås. Ulike konsentrasjoner av novokain anbefales - 0,5 til 2 og til og med 10%. For å forbedre den generelle metabolismen og øke sirkulasjonen i de tidlige stadier, er termiske prosedyrer, bad (barr, radon, svovel) nyttige.

I de tidlige stadiene nyttig anvendelse i lumbalregionen UHF, Bernard strømmer diatermirelatert ozokeritovyh applikasjoner og andre. Gitt den lavere lemiskemi vev foreslåtte innføring av oksygen inn i huden leggen. Denne metoden har liten effekt og er dessuten ikke trygg, spesielt i perioden med forverring av sykdommen.

Utbredt bruk av behandling ved metoden av AV Vishnevsky, som kombinerte Novocaine-blokkaden med lokal anvendelse av Vishnevsky-salven i form av langsiktig oppvarmingskomprimering på hele lemmen. Imidlertid, som vist av stor praktisk erfaring, kan denne terapi bare brukes sammen med andre terapeutiske tiltak.

AN Shabanov, C. J. Gudynskaya i noen tilfeller behandles vellykket pasienter med obliterating endarteritis trombangiticheskoy skjema anabole steroider -. Kortison, prednisolon, prednison, etc. Disse fremgangsmåter for behandling ikke kan antas å være spesifikk endarteriite, noe som bekreftes av de motstridende egenskaper ved hver av de foreslåtte preparater og metoder. Hvis konservative tiltak ikke kan raskt oppnå merkbar bedring, skal miste ingen tid til å ty til kirurgi. Det samme gjelder for pasienter med klart forsømte sykdommer. I begge tilfeller er det imidlertid nødvendig å fullt ut bruke midler til konservativ behandling som et tillegg til den operative.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metoder for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater i varierende grad å eliminere iskemien i vev som ikke kan behandles konservativt. Tallrike operasjonsmetoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive og trygge operasjonen på borderline og sympatiske ganglia. Lumbal ganglionectomy avbryter på trolig vis refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er vist i de tidlige stadiene av sykdommen med uttalte spastiske fenomener. I preoperativperioden anbefales det at funksjonstester utføres i form av paraneurale og spesielt parvertebrale blokkeringer for å bestemme krampens spasmer. Forsvinnelsen av smerte og forbedring av kapillær sirkulasjon etter blokkering tillater å regne med et positivt resultat av operasjonen. Periarterial sympathectomy ifølge Lerish er den minst effektive. Denne operasjonen, tidligere svært populær, gir bare en kortsiktig effekt, som forklares av dens anatomiske urimelighet; I tillegg er mange komplikasjoner beskrevet i denne operasjonen. En lignende reseksjon av den vaskulære arterien ved DN Dumbadze, selv med fullstendig utrydding av den reseksjonerte delen av arterien, har gjentatte ganger forårsaket progressiv gangren i ekstremiteten.

Den operasjonelle teknikken til inngrep ved grensekroppen er godt utviklet. Ekstraperitoneal tilgang til grense ganglia er ledsaget av minimal traumer. Etter operasjonen åpnes collaterals - de fartøyene, som Lerich kalte fartøyene til den andre og tredje sirkulasjonsplanen (se Bandaging Blood Vessels). Store endringer forekommer i kapillærene. Med kapillaroskopi oppdages en økning i blodstrømmen til kapillærnettet, fargen på kapillærene blir lysere, og kapillærnettverket er tykkere, nye kapillærer vises. Små arterielle grener kommer tilbake til normal, deres blodtilførsel forbedrer, blodstrømmen blir homogen. I en rekke tilfeller øker amplitude av svingningene.

Et av de viktigste resultatene av disse operasjonene er forsvinning av smerte eller kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på høye tall i mange år. Kontraindikasjoner til lumbale ganglionektomi er endringer i hjernens kar, hjerter, alvorlig lungesykdom, rask prosess i legemet, raskt fremgang av nekrose, spesielt når infeksjonen slår sammen.

Operasjoner i den annen gruppe (gjenvinning av åpenhet av arterier) - trombendarterioektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, det protese alloplastic materiale eller bypass-kirurgi (se Blodkar operasjon.) - rasjonell kun i pasienter med ventil lite område over ledningen når dets perifere deler og gren farbar, dvs. hovedsakelig med utrydding av aterosklerose. Utslett endarteritis karakteristiske vanlige vaskulære lesjon lemmer, mest uttalt i sin distale deler, slik at produksjonen av disse operasjonene kan ikke være effektiv, og ofte til og med farlig.

Amputasjon utføres i gangrenøse stadier av utslettende endarteritt. Når isolert nekrose av fingrene når det er avgrensning, ty til finger disarticulation. Hvis omfattende, er det mer progressive koldbrann i foten mest tilrådelig å gjøre osteoplastic amputasjon Gritti - Shimanovsky. Amputasjon av underbenet er ofte utilstrekkelig. Grensene for reaktiv hyperemi i huden etter fjerning av selen pålagt i 1-2 min., Ved roten av lemmer og til og med arteriografi ikke alltid gjør det mulig å nøyaktig bestemme den nødvendige grad av amputasjon av det nedre ben, og dyrkingen av den sistnevnte viser seg å være uholdbar. Etter en vellykket amputasjon er nødvendig å fortsette konservativ behandling, selv om på den andre enden er det ingen tegn til vaskulær sykdom, siden okklusiv sykdom (så vel som i aterosklerose) utelukker ikke muligheten for senere nederlag å redde lem.

Obliterating endarteritt.

Synonymer: utrydder tromboangiitt (USA, England, Italia), trombangiose, endarteriose.

Sykdommen oppstår hovedsakelig i alderen 20-40 år, den kan observeres om 15-16 år. Bare menn er syke (95%). Bevegelsene til ekstremiteter, særlig de nedre, påvirkes, men samtidig skade på karene i hjerte, hjerne og nyrer er en bekreftelse på fartøyets systemiske patologi.

etiologi: Mange faktorer er viktige for sykdomsutbrudd og utvikling, som individuelt eller kollektivt forårsaker endringer i karene.

Overfølsomhet overfor nikotin anses å være årsaken til utbruddet og utviklingen av endarteritt. Imidlertid er det ikke direkte bevis på rollen som røyking som årsak til endarteritt, siden blant de syke er det pasienter som aldri har røykt. Nikotinens rolle i utviklingen av sykdommen er utvilsomt. Derfor er røykestopp en forutsetning for behandling.

Langvarig gjenkjøling, spesielt i et fuktig miljø, regnes som en viktig patogenetisk faktor.

Allergisk teori forklarer utslettelse og trombose av kar med autoimmune reaksjoner forbundet med sensibilisering av veggen på grunn av kjøling, traumer, eksponering for kjemiske og medisinske stoffer. Denne antakelsen bekrefter tilstedeværelsen i blodet hos pasienter med høyt titer av antivaskulære antistoffer.

Neurogen teori: Degenerative inflammatoriske endringer i sympatiske nerver og ganglier ble påvist, noe som var årsaken til den lange vasospasmen. De foreslåtte operasjonene i det autonome nervesystemet har en utvilsomt terapeutisk effekt.

Den rolle som endokrine faktorer, spesielt hyperfunksjon av binyrene, ble først notert i 1911 av VA. Oppel. Økning i blodet hos pasienter med noradrenalin på grunn av hyperfunksjon av binyrens medulla. I den akutte perioden av sykdommen øker innholdet av 17-ketosteroider i urinen. I ettergivelsesperioden eller i langt avansert stadium er innholdet av 17-ketosteroider normalt eller til og med redusert - fasen av undertrykkelse av binyrene.

De betraktede teoriene vitner om mangfoldet av patogenetiske mekanismer i utviklingen av sykdommen. Endarteritt karakteriseres av en stigende type utvikling av lemmerutslettelse - fra de distale seksjonene av arteriell sengen til de nærmeste. Bevegelsens nederlag med endarteritt er segmentert, det vil si områdene av fullstendig utrydding av fartøyets lumen veksler med segmentene av fartøyene med gjenværende lumen. I lumen av de berørte karene er det funnet en hvit organisert trombus som består av cellulære elementer.

I den tidlige sykdomsperioden er prosessen inflammatorisk og utvikler seg som en panarteritt av distale kar. I den akutte perioden er det ødem av vaskulær adenitt, som er ledsaget av cellulær infiltrering, hvor prosessen med produktiv betennelse dominerer, som uttrykkes i fibrotiske endringer i arterier med liten diameter.

Clinic.

De første symptomer på kronisk iskemi i bena er kjennetegnet ved symptomer på mangel på blodgjennomstrømning i huden: endring i farge (blek, lys cyanose, marmorering) og en reduksjon i hudtemperatur distale lemmer; chilliness, paresthesia (en følelse av kravling, prikkende, brennende eller chilling).

Det neste viktige symptomet - symptom på forbigående iskemi av nedre ekstremiteter manifestert av intermittent gange (intermitterende claudication). Pasienten er tvunget til å stoppe på grunn av alvorlig smerte. Etter noen sekunder eller minutter går smerten, og pasienten kan kjøre i samme avstand, og smerter kommer igjen. Smerter oppstår i ulike muskler, avhengig av plasseringen og lengden av arteriell okklusjon.

Så når det lukkes føttene og føttene på den nedre tredjedel av skinnen, vises det i området av sålen og baksiden av foten, i okklusjon av popliteal og femorale arterien - i kalvemuskulaturen. Utseendet til smerte forklares ved akkumulering i muskler av metabolske produkter og acidose på grunn av mangel på oksygen, noe som krever irritasjon av nerveendingene.

Konstant smerte eller "smerte av hvile" oppstår når det er en markant mangel på blodtilførsel til lemmen.

I sykdommer i karene i nedre ekstremiteter er det i begynnelsen en liten smerte, en følelse av følelsesløp i ekstremitetene, vanligvis om natten i horisontal stilling, som lett passerer etter beskjære av hypnotika og smertestillende midler. I fremtiden øker intensiteten av smerte, spesielt om natten. Pasienten sover med bena nede eller dag og natt sitter med lemmer bøyd i kneleddet, masserer føttene, skinner. Denne tvunget situasjonen er typisk for denne sykdommen. Etter 10-14 dagers opphold i denne stillingen utvikler ødemet i skinne og fot, med utviklingen av en bøyningskontakt i fremtiden. Tærens hud er blek, marmorert, cyanotisk eller crimson på grunn av den paralytiske utvidelsen av kapillærene. Smerten blir sterkt forbedret når fokal ødeleggelse av vev (nekrose, sårdannelse) oppstår.

Destruktive endringer i vevet i de distale delene av lemmen er det endelige uttrykket for alvorlig vevsisemi. De manifesteres av foci av nekrose, trophic ulcers, gangrene av fingre eller føtter.

Nekrotiske endringer i sykdomsbegivenheten vises på fingrene, ofte på den store, foran en karakteristisk flekkblå av huden. Disse forandringene kan skje spontant, men oftest er den umiddelbare årsaken til nekrose mindre blåmerker, gnister, brent varmere, hudlidelser ved kutting av negler. Den ulcerative-nekrotiske og gangrene prosessen har ofte et dvelende kurs med svak uttrykt tendens til å begrense. Gangren, komplisert av lymphangitt og lymfadenitt, preges av svært alvorlig uutholdelig smerte, som fører pasienten til intervensjonen.

Målet er å fastslå patologienes natur, lokalisering, omfanget av okklusjonsskaden og graden av sirkulasjonsforstyrrelser.

Klager og anamnese - Et typisk tegn på utilstrekkelig arteriell blodsirkulasjon er et symptom på intermittent claudication. Med en liten grad av sirkulasjonsforstyrrelser, noterer pasientene chilliness av lemmer, parestesi, misfarging av huden og temperatur.

Det er viktig å identifisere risikofaktorer sykdommer: røyking, hypotermi, samt data om effekten av tidligere brukte behandlingsmetoder.

Ved undersøkelse detekterer en endring i hudfarge, ødem og trofiske forstyrrelser, forandrer sin tykkelse, tilstand av negler og hår, fylling overflatevener (i tilfelle av spastisk tilstand av kapillarene i hudfarge blir blek eller blålig, i sluttfasen av huden på grunn av lammelser kapillarene blir rød-fiolett farge).

palpasjon - bestemmelsen av puls av arteriene er en obligatorisk klinisk studie. Pulsering undersøkes på symmetriske steder, på begge nedre ekstremiteter, noe som gjør det mulig å oppdage forskjell i fyllings- og pulsspenningsgraden. Evaluering av puls er som følger: 1) tydelig; 2) svekket; 3) Fravær av pulsering. Studien av perifer puls gjør det mulig å bestemme nivået av arteriell obstruksjon.

Hudtemperatur er definert på symmetriske sider av begge ekstremiteter og forskjellig subjektivisme.

auskultasjon blodkar: deteksjon av systolisk støy over arterien er en indikator på stenose eller aneurysmal vasodilasjon, med endarteritt forekommer ofte.

Funksjonelle tester for iskemi:

1. Ratshovs test (for øvre lemmer) løfter armen og klemmer hånden i en knyttneve i 30 sekunder. Normalt endres ikke fargene på børstene, med iskemi - blekhet.

2. Prøve Ratshova II (for underekstremitetene) - bøyd i en vinkel på 45 nedre lem flexor-extensor bevegelse i ankelleddet i 2 minutter ved hvert sekund. Med iskemi i 5-10 sekunder - blanchering av lemmen.

3. En prøve av Leinel-Levastin (indikator for kapillær sirkulasjon) - trykk på de symmetriske delene av huden på begge underdelene. Normalt opprettholdes den fremvoksende hvite flekken etter at trykket opphører i 2-4 sekunder. Mer enn 4 sekunder - et brudd på kapillær blodstrøm.

4. Symptom plantar ischemi Oppel - bleking såleflaten av benet hevet opp. Med iskemi observert etter 4-6 sekunder.

5. Goldflams test - for å heve underbenet, utfør bøyninger og forlengelsesbevegelser i ankelleddet. Hvis blodsirkulasjonen forstyrres etter 10-20 bevegelser, vises tretthet i føttene.

6. Symptom på å trykke på fingeren - når du trykker på sluttfalken på den første tåen i anteroposterioretningen 5-10 sekunder. Vanligvis erstattes blep umiddelbart med den vanlige hudfargen. Med iskemi, fortsetter bleghet i mer enn 10 sekunder.

Instrumentelle metoder: rheovasografi - grafisk innspilling av pulsoscillasjoner av arterievegg. Det gjør det mulig å bedømme graden av arteriell insuffisiens, samt arten av endringer i tone i arteriene.

Ultralyd - lar deg måle blodtrykk på forskjellige nivåer, bestemme lokalisering av innsnevring, grad av patentering av arteriene og bestemme lokalisering av arteriovenøse anastomier. Kapillaroskopi - lar deg dømme kapillær blodstrøm.

Angiografi (rentgenovazografiya) - gir en indikasjon på omfanget og plasseringen av innsnevring av arteriene, utvikling av sikkerheter. Ved undersøkelse, bruk gjennom kutan punktering av femorale arterien.

Jeg stadium av funksjonsfeil: Ved langvarig gange opplever pasienten rask smerte i kalvemuskulaturen, brennende følelse ved fingertuppene. Pulsering på legemene i lemmen (føttene) reduseres.

II stadium av subkompensasjon. Økt intermitterende claudikasjonspasienter kan ikke passere mer enn 200-400 meter. Hårveksten er forstyrret, huden på skinnet får en brun farge. Pulsering på fotene og underbenet er ikke bestemt.

III stadium av dekompensering. Smerter i hvile. Pasienten kan ikke passere mer enn 250 meter. Nekrotiske sår dannes, muskelatrofi utvikler seg.

IV stadium av destruktiv endring. Sår, nekrose, knytter seg til ødem i foten, tårer i tæren vises.

Manifestasjoner av utryddet endarteritt ligner på manifestasjoner av utrydding av aterosklerose. Deres differensielle egenskaper er vist i tabellen.

behandling. I forhold til utryddende aterosklerose er rekonstruktiv operasjon på skip med utslettende endarteritt relativt sjeldne. Årsaken ligger i naturen av forekomsten av lesjoner, liten kardiameter, den hyppige involvering av subkutane blodårer, noe som gjør dem uegnet for bruk som et transplantat. Derfor utfører ofte lumbal sympathectomy, noen ganger regionale periarterial sympathectomy. De fleste pasientene får konservativ medisinsk behandling.

I. Behandling av Wisniewski - basert på det faktum at bruken av Novocaine avbryte lysbuen fører til den første i lesjonen (dominerende prinsipp) det vil si, hvor nerveelementene er i stand til å patologiske stimuli (Wisniewski AA).

Metoden består i nerveblokade 0,25% novocaine løsning og har to modifikasjoner: a) den første - anestesi er det lumbale område (perirenal Bloch sympatiske nervesystemet

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt - Progressive nederlag av perifere arterier, ledsaget av deres stenose og utslettelse med utviklingen av alvorlig lemkemiskemi. Det kliniske kurset for utslettende endarteritt er preget av intermittent claudikasjon, smerte i lemmer, trofiske lidelser (sprekker, tørr hud og negler, sår); nekrose og gangren i lemmen. Diagnose av utslettende endarteritt er basert på fysiske data, resultatene av ultralyddopplerografi, rheovasografi og perifer arteriografi og kapillaroskopi. Konservativ behandling av utslettende endarteritt inkluderer medisinering og fysioterapi kurs; Kirurgisk taktikk inkluderer sympathektomi, trombendarterektomi, arteriell erstatning, shunting, etc.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt er en kronisk sykdom i perifere kar, som er basert på utryddelse av små arterier, som er ledsaget av alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i de distale delene av underbenet. Ubliterende endarteritt påvirkes nesten utelukkende av menn: forholdet mellom menn og kvinner er 99: 1. Obliterating endarteritt er en av de mest hyppige årsakene til lemmer amputasjoner hos unge ufrivillige menn.

Ubliterende endarteritt er noen ganger feilaktig identifisert ved utrydding av aterosklerose. Til tross for likheten av symptomer har disse to sykdommene forskjellige etiopathogenetiske mekanismer. Ubliterende endarteritt er vanligvis funnet blant unge (20-40 år), påvirker distale arterielle karene (hovedsakelig skinnene og føttene). Obliterating aterosklerose, som er en manifestasjon av systemisk atherosklerose, diagnostiseres i en eldre alder, er av utbredt natur og påvirker hovedsakelig store arterielle blodårer.

Årsaker til utslettende endarteritt

I vaskulær kirurgi og kardiologi forblir spørsmålet om årsakene til utslettende endarteritt kontroversielt. Rollen til smittsom-toksiske, allergiske, hormonelle, nervøse, autoimmune faktorer, påvirkning av patologien i blodkoaguleringssystemet vurderes. Sannsynligvis er etiologien til utslettende endarteritt multifaktorisk.

Det er kjent at en langvarig spastisk av perifer vaskulær predisponerer røyking, kronisk forgiftning, kjøling og frostskader ekstremiteter, forstyrrelser av perifer innervasjon av kronisk neuritt hoftenerveskader lem og t. D. Ifølge enkelte utvikling av obliterating endarteritis fremmer sykdom tyfus, syfilis, epidermophytia av føttene.

Mye betydning i etiologien om utrydding av endarteritt er gitt til nevropsykiatriske faktorer, et brudd på den hormonelle funksjonen av binyrene og kjønkirtler som fremkaller vasospastiske reaksjoner. Til fordel for den autoimmune mekanismen til utslettende endarteritt er utseendet av antistoffer mot det vaskulære endotelet, en økning i CEC, en reduksjon i antall lymfocytter.

Patogenese av utslettende endarteritt

I begynnelsen domineres utviklingen av utslettende endarteritt dominert av vaskulær spasme, som med lengre eksistens ledsages av organiske endringer i karets vegger: ved fortykning av deres indre membran ved parietal trombose. Som et resultat av langvarig spasme opptrer trofiske forstyrrelser og degenerative forandringer i vaskemuren, noe som fører til en innsnevring av arterienes lumen, og noen ganger til deres fullstendig utrydding. Lengden på den utrydde delen av fartøyet kan være fra 2 til 20 cm.

Sikkerhetsnettverket, som utvikler seg rundt okklusjonsstedet, sikrer ikke først funksjonelle behov av vev med trening (relativ sirkulasjonsfeil); i fremtiden utvikler den absolutte mangel på perifer sirkulasjon - intermittent claudication og alvorlige smerter oppstår ikke bare under gang, men også i ro. På bakgrunn av utslettende endarteritt utvikler sekundær iskemisk neuritt.

I samsvar med patofysiologiske endringer utmerker man 4 faser av utvikling av utslettende endarteritt:

 • 1 fase - utvikle dystrofiske forandringer i nevrovaskulære endinger. Det er ingen kliniske manifestasjoner, trofiske lidelser kompenseres av sivile sirkulasjon.
 • 2 fase - spasmer i blodkar, ledsaget av mangel på sikkerhetssirkulasjon. Klinisk manifesteres denne fasen av utslettende endarteritt av smerte, tretthet, kalde føtter, intermitterende claudikasjon.
 • 3 fase - utvikling av bindevev i intima og andre lag i vaskulærvegg. Det er trofiske lidelser, svekkelse av pulsering på arteriene, smerte i ro.
 • 4 fase - arterielle fartøy fullstendig utslettet eller trombosert Nekrose og gangren i lemmen utvikles.

Klassifisering av utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt kan forekomme i to kliniske former - begrenset og generalisert. I det første tilfellet påvirkes bare arteriene av underbenet (en eller begge); patologiske endringer beveger seg sakte. I generalisert form påvirkes ikke bare ekstremitetens kar, men de viscerale grener av abdominal aorta, aorta-bukets grener, cerebrale og koronare arterier.

Basert på alvorlighetsgraden av smertereaksjonen er IV-stadium av iskemi av underekstremiteter skilt med utslettende endarteritt:

 • Jeg - smertefullt syndrom i beina oppstår når du går i en avstand på 1 km;
 • IIA - før forekomsten av smerter i gastrocnemius muskler kan pasienten passere en avstand på mer enn 200 m;
 • IIB - før smerten begynner, kan pasienten passere en avstand på mindre enn 200 meter;
 • III - smertsyndrom uttrykkes når du går opp til 25 m og i ro
 • IV - ulcerative nekrotiske defekter på nedre ekstremiteter dannes.

Symptomer på utslettende endarteritt

Under obliterating endarteritis strekker trinn 4: ischemiske, trofiske forstyrrelser, ulcerativ nekrotisk, angrepet av koldbrann. Iskemisk symptom er karakterisert ved forekomsten av tretthet, kulde av føtter, parestesi, nummenhet i fingre, kramper i leggene og føttene. Noen ganger okklusiv sykdom begynner med fenomener som migrerer tromboflebitt (thromboangiitis obliterans, Buergers sykdom), forløper med dannelse av blodpropper i venene i den subkutane ben og fot.

I den andre fasen av utryddet endarteritt øker alle de ovennevnte fenomenene, det er smerter i lemmer under gangavløp - intermitterende claudikasjon, noe som tvinger pasienten til å gjøre hyppige stopp for hvile. Smertefulle opplevelser er konsentrert i musklene i skinnene, i området av såler eller tær. Beinets hud blir "marmor" eller cyanotisk, tørr; det er en senking av neglens vekst og deres deformasjon; tap av hår på beina. Pulsering på føttene på føttene er vanskelig eller fraværende på ett ben.

Det ulcerative nekrotiske stadium av utryddet endarteritt tilsvarer smerte i roen (spesielt om natten), muskelatrofi av bena, hevelse i huden, dannelse av trofasår på føttene og fingrene. Til den ulcerative prosessen blir ofte lymhangitt, tromboflebitt. Pulsering av arteriene på føttene er ikke bestemt.

I den siste fasen av utryddet endarteritt utvikles tørr eller fuktig gangren i underekstremiteter. Utbruddet av gangren er vanligvis forbundet med virkningen av eksterne faktorer (sår, kutt i huden) eller med et eksisterende sår. Foten og fingrene blir oftere rammet, mindre gangren sprer seg på vevet i underbenet. Utviklingen med gangren, forårsaker toxemi syndromet at legemet blir amputert.

Diagnose av utslettende endarteritt

For diagnostisering utslette endarteritis anvender en rekke funksjonstester (Goldflama, Shamova, Samuels, termometrisk sonde, etc.), undersøkte de karakteristiske symptomer (Opel plantar ischemi symptom, symptom klemfingeren, kne Panchenko fenomen) som gjør det mulig å åpenbare mangel av arterielle blodtilførsel til den lem.

Diagnosen av utslettende endarteritt er assistert av ultralyd av fartøy av nedre ekstremiteter, rheovasografi, termografi, kapillaroskopi, oscillografi, angiografi av nedre ekstremiteter. For å identifisere vaskulær spasme utføres funksjonelle tester - paranephalisk blokkade eller paravertebral blokk av lumbale ganglia.

Rheogrammet er preget av en reduksjon i amplituden, glattheten av bølgekonturene i lederne fra skinne og fot, og forsvunnet av ytterligere bølger. Dataene fra ultralydundersøkelser (dopplerografi, tosidig skanning) hos pasienter med utslettende endarteritt indikerer en reduksjon i blodstrømmen og gjør det mulig å avklare nivået av utsletting av fartøyet. Termografisk studie viser en nedgang i intensiteten av infrarød stråling i de berørte delene av lemmen.

Perifer arteriografi med obliterating endarteritis åpenbarer vanligvis innsnevring eller okklusjon av arterien og popliteal arterie-åpenhet med normal tibia aortakoronar-iliaca-femoral segment; Tilstedeværelse av et nettverk av små collaterals. Okklusiv sykdom er differensiert fra aterosklerotiske lesjoner, åreknuter, diabetisk makroangiopati, discogenic myelopati, smerter i bena forårsaket av artrose og artritt, skoliose, flate føtter, isjias.

Behandling av utslettende endarteritt

I de tidlige stadier av obliterating endarteritis utført konservativ terapi rettet mot karveggen spasmolysis, lindring av inflammasjon, forebygging av trombose og forbedring av mikrosirkulasjonen. I løpet av komplekse medikamentterapi anvendt spasmolytika (drotaverin, nikotinsyre), anti-inflammatoriske midler (antibiotika, antipyretiske midler, kortikosteroider), vitaminer (C, E, G), antikoagulanter (fenindion heparin) eller anti-blodplatemidler (pentoksifyllin, dipyridamol), og andre. De blir brukt vasaprostan intraarteriell infusjon eller alprostadil.

Når okklusiv sykdom effektivt fysioterapi og spa behandling (UHF, diadynamic strømninger, elektroforese, diatermi, ozokeritt bad, hydrogensulfid, radon, bartrær delte bad, fotbad, lokal), hyperbarisk oksygenbehandling. En forutsetning for effektiv behandling av obliterating endarteritis er et fullstendig opphør av røyking.

Kirurgi er indikert i trinn nekrotiserende endarteritis obliterans, smerte i ro, med alvorlige claudicatio intermittens IIB utstrekning. Alle inngrep i henhold okklusiv sykdom er delt inn i to grupper: smertestillende middel (forbedrer funksjonen av sikkerheter) og rekonstruktiv (gjenopprette sirkulasjonsforstyrrelser). Gruppen palliativ kirurgi inkluderer forskjellige typer sympathectomies: periarterial sympathectomy, lumbal sympathectomy thorax sympathectomy (for vaskulære lesjoner av armene).

Rekonstruktiv kirurgi i obliterating endarteritis kan omfatte poding eller protese arterie trombembolektomiyu, dilatasjon eller stenting perifere arterier, imidlertid sjelden utføres kun når en liten del av den karobstruksjon. Tilstedeværelsen av koldbrann er en indikasjon for amputasjon av lemmer segment (amputasjon av tærne, amputasjon, amputasjon av leggen). Isolerte nekrose fingrene med en klar delelinje kan du begrense eller disarticulation av phalanges necrectomy.

Prognose og forebygging av utslettende endarteritt

Scenariet for utvikling av utslettende endarteritt avhenger av overholdelse av forebyggende tiltak - eliminering av provokerende faktorer, unngåelse av lemmer, regelmessighet i løpet av legemiddelbehandling, dispensarobservasjon av vaskulær kirurg.

Med et gunstig kurs er det mulig å opprettholde en langsiktig remisjon og for å unngå progresjon av utryddet endarteritt. Ellers vil det uunngåelige utfallet av sykdommen være gangren og lemmer.

Obliterating endarteritt: behandling, symptomer og bilder, stadier av sykdommen

En gang i tiden i fjerntliggende sovjetiske tider ble en obliterende endarteritt kalt en profesjonell piloter sykdom. I vår tid er denne sykdommen i nedre ekstremiteter påvirket av menn som sitter på nikotin og røyker en pakke, eller enda flere sigaretter om dagen. Dessuten blir sykdommen yngre hvert år.

Artikkelen beskriver de karakteristiske symptomene og metodene for å behandle denne skadelige sykdommen. Etter å ha lest det til slutten, lærer du hva du skal gjøre for å hindre komplikasjoner og om behandling av sykdommen er mulig med folkemidlene.

Blokkende endarteritt: Klassifisering og art

I henhold til den internasjonale klassifiseringen av sykdommer refererer den utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter til seksjon nr. 170 "aterosklerose", men har ikke egen kode for μb 10. For behandling av endarteritt er det best å kontakte en angiosurgeon (vaskulær kirurg) for å finne ut av sykdomsstadiet og å etablere riktig diagnose.

Obliterating endarteritt - hva er det?

La oss forstå sammen: hva er denne sykdommen? Begrepet "utryddet" kommer fra det latinske verbet obliterare, som betyr "ødelegge". Ordet "endarteritis" består av "utgangen" prefiks som betyr "indre lag" referanse "-arteri-" - "arterie", og suffikset "-um" indikerer tilstedeværelse av betennelse.

Faktisk, med denne sykdommen, under påvirkning av interne inflammatoriske faktorer, blir arterier og årer påvirket til de blir helt infiserte. Som følge av dette blir blodtilførselen og lymfesirkulasjonen forstyrret i vev, hvorav avhenger av sykdomsstadiet.

I motsetning til utslettende aterosklerose Endarteritt påvirkes av kanalen på små kar og kapillærer. Husk det når aterosklerose er bare store arterier påvirket og aldri årer.

Oftere sprekker endarteritt til karene i nedre ekstremiteter, mindre ofte påvirkes overkroppene. Med aterosklerose er sykdommen "symmetrisk" og fanger begge lemmer samtidig. Med endarteritt kan bare venstre underside påvirkes.
Vurder hvilke faktorer som kan forårsake sykdommen.

Hvordan sykdommen utvikler seg, årsakene

Til tross for at denne sykdommen har vært kjent i lang tid, kan leger fortsatt ikke svare: Hva er årsakene til sykdommen, og hvorfor utvikler alle ikke endarteritt under de samme like forholdene. Det er imidlertid kjent at utviklingen av denne sykdommen krever lang eller systematisk påvirkning av negative faktorer.

Hvilke faktorer utløser den patologiske prosessen i fartøyene:

 1. Forgiftning kroppen med røyking

  Nikotin provoserer:
  • langvarig vaskulær spasme
  • hypertensjon (økt spenning) av blodkar
  • Langvarig hudtemperaturreduksjon
  • økning i blodviskositet
  • utvikling av trombi

Hvis en person allerede lider av endarteritt, vil røyking nødvendigvis forverre sykdomsforløpet. Siden nikotinforgiftning øker virkningen av noen vasokonstriktor.

 • Flere, langvarig hypotermi eller frostbit av beina

  Kald øker produksjonen av adrenalin, som har en utprøvd vasokonstriktiv effekt. Vaskulær spasme kan vare i en uke. Denne sykdommen er lumsk, siden den har en forsinket effekt og ikke umiddelbart manifesterer seg. I sovjetiske tider, da flystasjonene ennå ikke hadde oppvarming, led militære piloter ofte endarteritt.
 • Skader og skader på lemmer

  Smertsyndrom kan ledsages av en langvarig innsnevring av de spasmodiske karene. Men sykdommen som skyldes traumer utvikler sjelden - i 10-20 prosent av tilfellene.
 • Langsiktig stress og nervøs overbelastning

  Det er kjent at mentale traumer fremkaller vedvarende hypertensjon av blodkar.
 • Nå vet du hvilke faktorer som utløser den patologiske prosessen i fartøyene, og hva må tas vare på slik at sykdommen ikke overtar beina våre.

  Det er også mening fra leger at kanskje den viktigste årsaken til betennelse i fartøyene og faktisk - deres ødeleggelse, er autoimmune prosesser.

  De er alltid forbundet med ekstrem grad av forurensning av kroppen ved metabolske produkter, resultatet av den viktige aktiviteten til parasitter (i dette tilfellet - soppinfeksjoner), dårlig økologi. Flere detaljer om dem er beskrevet i artikkelen trombocytopeni årsaker og behandling i avsnittet Alternativ medisin - les, da kan du forstå selve prosessen som oppstår i kroppen.

  Pathogenese av vaskulær sykdom i nedre ekstremiteter

  Generelt, uten vanskelige å uttale medisinske termer, kan patogenesen eller mekanismen for endarterittutvikling beskrives som følger.
  Ulike stress sammen med adrenalhormoner (andrenalin, nordadrenalin) og ikke bare dem, skaper en metabolsk effekt på fartøyets indre vegger. De eksfolierer, danner blodpropper.

  • ekstreme (frostbit)
  • periodiske (traumatiske psykiske situasjoner)
  • kronisk (røyking)

  På grunn av trombose, smelter lumen av små fartøy og til og med overgrodd med bindevev (fibrose). Blodstrømmen i kapillærene bremser ned. Som et resultat blir næringen av vevene i ekstremiteten forverret med oksygen.

  Som følge av hypoksi (mangel på oksygen), er det vedvarende irreversible forandringer i vev: deres permeabilitet forverres, dystrofi som fører til nekrose utvikler seg.

  Kroppen for å bekjempe produktene av nekroseavfall inkluderer autoimmune prosesser, som ytterligere forverrer blodsirkulasjonssituasjonen. En kjedereaksjon starter, og sykdommen utvikler seg.

  Hvorfor er nederlaget på føttene

  Hvorfor lider underekstremiteter mest fra denne sykdommen?

  For det første blir vi ofte kalde. På grunn av det lave volumet blodsirkulasjon, utvikler frostbit raskere i beina.

  For det andre forhindrer den anatomiske strukturen av nedre ekstremiteter i tilfelle obstruksjon av fartøyene utviklingen av en normal blodstrøm ("bypass") blodstrøm. Og beinene på beina er ofte i hypertensjon.

  Hva er de eksterne tegnene og symptomene på nederlaget på underdelene som følger med denne smittsomme sykdommen?

  Obliterating endarteritt: symptomer og tegn, foto

  Symptomer og klinikker er avhengige av sykdomsstadiet. Symptomene i nedre ekstremiteter er manifestert i form av smerter, alt fra mild ubehag under lange turer og slutter utholdenhet for et øyeblikk uutholdelig lidelse nekrose av vev.

  Endarteritt utvikler seg gradvis: med vekslende eksacerbasjoner og remisjon (sviktende manifestasjoner av sykdommen).
  Pasienten passerer gjennom 4 stadier av legemets lesjon, og hver av dem har sine egne tegn:

  1. Trinn av kompensasjon eller iskemisk (nedsatt blodsirkulasjon):
   • vasospasme
   • kramper i kalvemuskulaturen
   • Overfølsomhet av lemmer til kaldt
   • rask tretthet og smerte når du går (når du går)
   • intermittent claudication (pasienten stopper hver 700-900 m på grunn av smerte i beina, i ro mens smerten går)
   • plager og chilliness av lemmer
   • nummenhet, prikken eller brennende i fingrene

  Ved måling er puls i lemmen svak og knapt probed.

 • Stigningen av subkompensasjon eller scenen av trofiske lidelser (oksygenforsyning av vev):
  • Intermitterende claudikasjon øker (stopper etter 200-300 m)
  • endringer fra huden: "pergament" utseende, tørrhet, peeling, tap av elastisitet, hudherding på hælene
  • Forringelse fra neglene: Langsom vekst, misfarging (hvitaktig eller brun), brittleness
  • tap av hår på lemmer
  • første stadium av muskelatrofi
  • ingen puls
 • Stadiet av dekompensasjon eller dannelse av sår og nekrose:
  • Intermittent claudication når du går etter 30 meter
  • smerte i ro
  • endring i farge på foten: rød i senket tilstand, hvit - i hevet
  • huden er tynn og utsatt for skade selv ved små skader
  • utseendet av sår og sprekker i huden
  • trombusdannelse
  • overgrowth av arterier
  • muskelatrofi

  Pasienten har smerte i utsatt stilling. Så han må senke hans lemmer ned.

 • Den siste scenen er gangrene:
  • arterier fullstendig overgrow
  • vedvarende alvorlig smerte
  • flere sår
  • hevelse i ekstremiteter
  • fenomener av nekrose av muskler og ben
  • symptomer på kroppsforgiftning
 • Bilde av forskjellige stadier av utryddet endarteritt:


  I henhold til typen av utvikling av den patologiske prosessen, isoleres en tørr og fuktig gangren (med vedlegg av en smittsom prosess). I dette tilfellet kan bare amputasjon lagre pasienten. 4-trinnet av lesjon av nedre ekstremiteter i bildet er vist nedenfor.

  I sjeldne tilfeller kan endarteritt forekomme i en generalisert klinisk form, når i tillegg til karene i ekstremitetene, abdominal aorta, hjertene i hjertet og hjernen påvirkes.

  Nå vet du hvilke symptomer på sykdommen i ulike stadier av utviklingen. Men det mest karakteristiske symptomet på utslette endarteritis - en skarp og plutselig smerte i leggen - som det gjør å stoppe mens du går, og er årsaken midlertidig halthet, noe som bidrar til å diagnostisere sykdommen.

  Diagnose av endarteritt

  Hvilke metoder for diagnose av denne sykdommen er tilgjengelig i moderne medisin? Først er disse funksjonelle tester som bekrefter utilstrekkelig blodsirkulasjon:

  • Oppel symptom: Når underbenet heves, blir foten blek; Jo raskere den bleke, jo tyngre graden av blodstrømforstyrrelser
  • Goldfleam test: Når du bukker de hevede benene i den bakre posisjonen på ryggen, er det en rask tretthet i lemmer og føttene blir blek
  • Panchenkos knesymptom: i sittestilling, etter å ha kastet et bein til den andre, blir smerte snart følt i den berørte lemmen, gåsebud og nummenhet
  • fingerprick symptom: Når du trykker på (5-10 sekunder) på tommelen på foten, erstattes blancheringen med en normal farge med større forsinkelse enn hos en sunn person

  Sørg også for å bruke spesielle instrumentelle metoder for diagnostikk: Elektrotermometriia, oscilloskop, rheografi, plethysmography, Capillaroscopy, aortoarteriografiya, ultralyd, computertomografi, radioisotop studie, MR og angiografi.

  Kompleks behandling av karene i nedre ekstremiteter: legemidler, kirurgi, personlig erfaring

  Moderne medisiner har ikke effektive midler for behandling av utryddsende endarteritt. Konservativ terapi er kun utviklet for å forbedre pasientens tilstand og redusere utviklingen av den patologiske prosessen.

  Behandling av ekstremiteter er kompleks. Og i mange henseender avhenger av hvor streng pasienten overholder alle forskrifter fra den behandlende legen.

  Prioritert problem for en pasient med progressiv utslettende endarteritt er forebygging av komplikasjoner (gangrene). De viktigste tiltakene her er:

  • kategorisk avslag på tobakk
  • forbud mot bruk av alkohol (spesielt viner og cognacs)
  • begrensning av lange belastninger på bena (nektet å arbeide "på føttene" osv.)
  • oppvarming av føttene (unngåelse av hypotermi)

  På tredje trinn (hvis sår ble dannet):

  • komfortable løse sko
  • vaske føttene om morgenen og om kvelden
  • vedlikehold av tørrhet i en føtteskinn

  I alvorlige tilfeller er sengestøtten indikert. Og det er nødvendig å eliminere alle faktorer som irriterer psyken. Det vil si at det er nødvendig å eliminere alle negative forhold som kan forverre den videre utviklingen av sykdommen.

  Konservativ behandling: narkotika

  Vurder hva medisiner anbefales for konservativ behandling av endarteritt. For å fjerne smerte, forbedre blodstrømmen og metabolisme i det berørte karet, foreskrive ulike grupper av legemidler:

  1. Å lindre smertesyndrom gjelde:
   • intramuskulære analgetika (baralgin, ketoral, diklofenak)
   • beroligende midler: med nevrologisk smerte (finlepsin)
   • intravenøst ​​narkotiske stoffer: (promedol, tramadol, omnopon, morfin)
   • epidural anestesi
   • intraarteriell blokkering med novokainløsning og spasmolytiske legemidler

  (spasmalgon, no-spa, halidor, baralgetas)

  Novocain, i tillegg til anestesi med intravenøs administrering, forbedrer vevsmat og kapillærpermeabilitet.

 • For å forbedre blodsirkulasjonen (inkludert sikkerhet) og mikrocirkulasjon er vist:
  • prostaglandiner (vasaprostan, alprostan, ilomedin)
  • angioprotektorer (trental, vasonite)
  • biogene stimulatorer (solkoseryl, actovegin)
  • vasodilatorer (komplamin, prodektin, papaverin)
  • hormonelle legemidler av binyrene (prednisolon, kortison)
 • For profylakse av tromboser, reduserer blod viskositet og koagulering korreksjon til enden av livet er det nødvendig å bruke blodtynnings stoffer: trombostop eller derivater av aspirin (cardiomagnil og tromboass).
  For å hindre bruk av venøs trombose: warfarin, hepariner (clexan, fraktiparin). Og også droppere med rheopolyglucin, curantyl, urokinase, etc.
 • Å påvirke mekanismen for regulering av vaskulær tone de drikker halide, angiotropin, andecalin, etc.
 • For å forbedre stoffskiftet Følgende vitaminer er obligatoriske:
  • vitamin C
  • vitamin E
  • vitaminer i gruppe B (B1, B6, B12)

  Nikotinsyre (PP) har en vasodilaterende effekt. Pangaminsyre (B15) fremmer bedre oksygenopptak av vev og stimulerer anti-koagulasjonsprosesser i blodet.

 • Behandling: fysioterapeutisk:
  • fysioterapi (diatermi, elektroforese, amplipulse, darsonvalisering, strømmer av Bernard)
  • massasje
  • baroterapi (hyperbarisk oksygenering)
  • balneologi (slambehandling, hydrogensulfid og rhodonbad)
  • Ekstrakorporeal avgiftning (hemosorption, bestråling av blod med laser og ultrafiolett)
  • trener fysisk trening (dosert fysisk trening)
 • For pasienter, obligatorisk oppfølging omsorg med undersøkelser minst 4 ganger i året (hver 3. måned). To ganger i året er det ønskelig å utføre forebyggende behandling for å forhindre tilbakefall. Målet med komplisert terapi er å bevare lemmer.

  Kirurgisk behandling

  Med endarteritt begynner blodforsyningssykdommer med lesjoner av små kar, Derfor er kirurgisk behandling i form av shunting, installasjon av arterielle proteser, stenting og angioplasti, som ved utrydding av aterosklerose, ineffektiv her.

  Operativ terapi er delt inn i flere metoder:

  1. sympatektomi - fjernelse av flere ganglia (sympatiske ganglier), avhengig av lokaliseringen av karlukningen (korsryggen, thorax) drift har den virkning at bare 1-2 trinn: vasospasme elimineres, blodstrømmen blir redusert, noe som forbedrer sirkulasjonen sikkerhet
  2. thrombectomy - fjerning av individuelle blodpropper
  3. bypass, Prosthetikk av store fartøy ved trombose (sjelden utført
  4. amputasjon: lavt (fingre, føtter) og høyt (opp til låret - med våt gangrene)

  For å be om behandling av endarteritt, griper leger til nødstilfeller, når det er en trussel for pasientens liv på grunn av utviklet gangren, eller hvis konservativ terapi ikke hjelper.

  Personlig erfaring med behandling av endarteritt ved hjelp av Ilizarov-metoden

  Jeg kan ikke skrive om opplevelsen av familien min i behandlingen av utslettende endarteritt. I midten av åttitallet ble min far, en ung mann på førti, diagnostisert med denne forferdelige diagnosen. Sykdommen utviklet seg Legene fra militærhospitalet insisterte på operasjon for amputasjon av bena. Men metoden avansert av Dr. Gabriel Abramovich Ilizarov avanserte til den tiden.

  Hva er kjernen i metoden? Dr. Ilizarov fant i 1951 et apparat som det var mulig å komprimere (komprimere) og strekke (distraksjon) benvevet. Enheten er en stålstruktur av ringer, stenger og eiker.

  Det brukes i ortopedi, traumatologi og nevrokirurgi. Den kan brukes til å korrigere feil i leddene, øke høyden av en mann, for å behandle skoliose og mange andre sykdommer i muskel-skjelettsystemet, ryggrad og så videre. Nå Ilizarov Apparatet ble satt til kompliserte brudd i traumatologi avdeling for enhver sykehus. Og på den tiden var det et gjennombrudd i medisin.

  En av fordelene ved metoden, som Ilizarov foreslo å bruke til behandling av endarteritt - rask restaurering av blodtilførsel og lymfesirkulasjon Lemmen som apparatet er montert på.

  Andre fordeler med teknikken:

  • sterk fiksering av benfragmenter
  • rask fusjon av beinvev
  • bevaring av arbeidskapasiteten til muskler og ledd

  I tillegg kan en pasient med et apparat på en lem aktivt bruke det, utføre et sett med øvelser uten frykt for fysisk anstrengelse, noe som i stor grad øker gjenopprettingsprosessen.

  Min far fortalte meg om operasjonen. Kort sagt, prosessen kan beskrives som følger:

  • Skinnbenet knuses på 2 steder
  • Basene til bruddene er festet med eikene til Ilizarovs apparat
  • Bonefragmenter trekkes fra hverandre ved hjelp av apparatet med ca. 1-2 mm per dag
  • Mellom beinfragmentene begynner å vokse et nytt bein (bein regenerere)

  Det antas at effekten av utvinning opprettholdes i gjennomsnitt i to år. Etter operasjonen har mer enn 30 år gått, og far går, om enn med lun og smerte, men på egne føtter. Og til minne om Ilizarov-apparatet på hans skinn var det små arr fra eikerne.

  Og la behandlingen av endarteritt med metoden til Ilizarov i medisin ikke brukes mye, hjalp vår familie med å redde denne kjære mannen.

  Metoder for alternativ medisin

  Hirudotherapy

  Spyttelakk inneholder hirudin, noe som bidrar til å tynne blodet, noe som er svært viktig for pasienter med endarteritt. I tillegg oppløses de aktive stoffene som kommer med spytt av leeches i menneskekroppen, små blodpropper.

  Leeches bør plasseres langs tromboserte vener. For prosedyren må du søke på en kompetent sertifisert girudoterapevtu.

  apiotherapy

  Når endarteritt brukes ulike biavlprodukter:

  • pollen fra biets kropp er blandet med honning: ta en teskje tre ganger om dagen
  • kongelig gelé er blandet med honning (i forholdet 2: 100): Legg en dessertskje i munnen av blandingen og hold den til den oppløses, 3 ganger om dagen
  • anstrøk av pollen og voks ormer: ta 3 ganger om dagen i en skje balsam for rubbing føtter: propolis, voks, alkohol anstrøk av voks møll larver, vill rosmarin, cudweed (to ganger om dagen)
  • voks med tilsetning av pulver fra blomstene av søtpotet (en spiseskje per 100 gram voks) i form av appliqués på lemmer

  Disse stoffene bidrar til å forbedre tilstanden til føttens hud: Fjern tørrhet, sprekker, burbling. Også redusere smerte med intermitterende claudication.

  Å hjelpe pasienten i tredje fase med dannelse av trofasår:

  salve av bivoks med tilsetning av gåsfett og pulverisert blader av plantain og nettle (alle ingredienser i like store mengder); oppvarmet i et vannbad og påført såret to ganger om dagen i 20 minutter, i løpet av ti dager.

  Et annet middel for apitherapy - bee stings. For å normalisere de metabolske prosessene blir biene plassert i midjen, sacrum, shin og foten. Økter holdes vanligvis med en alternativ på en dag.

  Behandling av urte damp gyte

  Denne metoden ble oppfunnet i Sibiria. For prosedyren er tatt cedar fat av stort volum, som er matet med damp, mettet med ekstrakter av urter. En mann klatrer inne i fatet, mens hodet er ute.

  Behandlingen starter ved 15 minutter ved en temperatur på 55-65 grader, etterfulgt av en økning i oppholdstiden i fatet (opptil 40 minutter) og dampens temperatur. Sessene holdes om kvelden, en uke ikke mer enn 3 ganger. Kurset av parsauna er designet for 10-18 prosedyrer.

  For å forberede urte damp tatt medisinplanter har en gunstig effekt på blodårene: kløver, Susice, Helichrysum, oregano, salvie, johannesurt, timian, burdock rot, celandine, lime, mor-og-stemor, plantain, kløver, nesle, calendula, bjørk knopper, chaga, cattail og andre.

  Etter å ha ligget i badstuen, er det nyttig å massere midjen, bena og drikke phyto-te. Fitoparosauna revitaliserer blodårene og hjertet. Pasienter som lider av endarteritt, legger merke til at etter badstuen er det smerter i beina, får lemmer en naturlig farge, deres cyanose forsvinner.

  Terpentinbad

  For å gjenopprette blodsirkulasjonen i ekstremiteter, er terpentinbadene nyttige etter Zalmanovs metode. De kalles kapillær ved hvordan de påvirker kroppen, og spesielt på karene. I metoden for behandling ifølge Zalmanov brukes to typer bad:

  • hvit: rene kapillærer
  • gul: bekjempe trombi og fibrose

  og de og andre, samt blandede bad, aktiverer metabolske prosesser i cellene i karene og i hele kroppen.

  Terpentin til bad er vanskelig å forberede seg selv (du kan ikke alltid få ingrediensene du trenger), så det er bedre å kjøpe det på apoteket. Men før du begynner å ta disse badene må du konsultere med spesialister.

  Behandling av endarteritt med folkemidlene

  Informasjon om hvordan man behandler endarteritt med folkemidlene finnes på forum på Internett, hvor folk som lider av denne sykdommen, kommuniserer.

  Her er noen oppskrifter fra professor Bogachev, en spesialist innen behandling av vener. Til tross for at han er representant for tradisjonell medisin, ignorerer legen ikke urtemedisin.

  Etter hans mening, i den første fasen av sykdommen, kan fytoterapi inngå i kompleks behandling. Og hvis tradisjonell behandling hjelper en bestemt pasient til å unngå nye smerter og oversetter sykdommen til en tilstand av langvarig remisjon, må den nødvendigvis brukes.

  Urtemedisin eller urtemedisin:

  1. For å forhindre betennelse i veggene i blodårene og forbedre blodsirkulasjonen i kapillærene, fremstilles følgende buljong:
   • er tatt i like mengder og knuste bjørknopper, dillfrø, soporablad, St. John's wort, immortelle og valerianrot
   • 1 teskje av den tilberedte blandingen legges på 1 kopp
   • buljongen er kokt i et vannbad i 20 minutter
   • 60 minutter er buljongen infundert og deretter filtrert

  Ta avkjøling av et glass selvfølgelig 2 måneder før du spiser (i 20 minutter).

 • For å styrke vaskulærveggene og forhindre dannelsen av blodpropper, er det nødvendig å ta vitamin C i sin naturlige form. For å fylle den nødvendige dagskursen, bruk bær og frukt, for eksempel:
  • en blanding av hawthorn bær, jordbær og chokeberry (i like stor andel), 2 ss. Skje en halv liter vann i 30 minutter på et vannbad, stå og drikk ½ kopp til 4 ganger daglig før måltider
  • en blanding av en sitron og en appelsin, knust med hud, med tilsetning av 2 ss honning; Spis en skje før du spiser

  Opptaket varer opptil 3 måneder (i henhold til helsetilstanden).

 • Et annet godt naturlig middel for å styrke blodkar - rutin, som også kalles vitamin for blodårer.
  Spis så mye som mulige produkter av disse: rogn, pepper, rose, mandarin (mest rutine å skrelle dem), samt pollen. Hun er en rekordholder i innholdet av vitamin for blodårer.
 • Wheatgrass er en medisinsk plante som inneholder alkaloid gnafalin, som har vasodilaterende og spasmolytiske effekter.

  1. fotbad:
   • ta 100 g gress for et volum vann 10 liter
   • blir kokt og kokt i ytterligere 15 minutter
   • buljongen er infundert i 20 minutter og avkjølt til 36 grader,
   • prosedyre - 25 min

  Kurset består av 16 eller 24 (med rennende form) bad, prosedyrene utføres annenhver dag

 • urte salve:
  • ta 50 g gress for et volum vann 1 liter
  • blir kokt og kokt i ytterligere 15 minutter
  • Buljongen blir infundert i 20 minutter og filtrert
  • 400 gram smør legges til det
  • Blandingen kokes til vannet er fullstendig fordampet
  • salve påføres på foten fra tærne til kneet,
  • et tykkere lag av salve påføres på sår og sår
  • Benene brytes opp med et bandasje som om som en komprimering og varme innpakket rundt
 • urtete:
  • ta 15 g gress for et volum vann 1 liter
  • blir kokt og kokt i ytterligere 15 minutter
  • Buljongen blir infundert i 20 minutter og filtrert
  • En halv kopp te er drukket en halv time før måltider
 • Klar infusjon og salve lagres i kjøleskapet. Salve og bad alternativ, det er bedre å gjøre dette før sengetid. Hvis du trenger å forlate huset om morgenen, holder kompresjonen med salven bare på føttene til klokka 3 om morgenen, og den fjernes for å avkjøle dem. Og i intet tilfelle kan ikke bli kaldt, eller behandlingen vil ikke hjelpe.

 • Noen flere nyttige måter å behandle folkemessige rettsmidler på:
  • rød murstein varme, vikle med en klut, sett eller legg føttene på den og hold den i en halv time - det er oppvarming med tørr varme
  • vårnål - til lash føtter
  • sitronskall - gni solene på føttene
  • komprimer på føttene til hakkede løk med hvitløk for natten
  • komprimere på føttene av revet pepperrot (før smør føttene med fett, ikke forbrenne huden) om natten
  • Komprimering av poteter på føttene og skinnene: Krus av poteter for å søke om 2 timer om morgenen og om kvelden
  • hvitløk tinktur: 6 kryddergriser og tilsett 100 ml vann, drikk for 2 ganger (på Internett finner du en oppskrift på forberedelse og mottak av tibetansk hvitløktinktur for rengjøring av fartøyene)
 • Som du kan se, er folkemidlene for behandling av karene i underekstremiteter ganske store og varierte. For å bruke det, må du konsultere en lege. Og enda bedre - at han selv valgte deg den mest hensiktsmessige metoden, avhengig av det kliniske bildet av sykdommen.

  Tren fra tibetansk gymnastikk. Øvelse terapi

  Fysioterapi er viktig i denne sykdommen. Som et eksempel, en av de nyttige øvelsene.
  Denne øvelsen i folket ble døpt som en "død kakerlakk". Det styrker veggene i kapillærene og sprer blodet i lemmer.

  • ligg på ryggen din på gulvet
  • løft armer og ben vinkelrett oppover
  • føttene er parallelle med gulvet
  • begynn å riste i denne posisjonen med hender og føtter (skape en vibrasjon)
  • utfør ett minutt, så ta gradvis opptil 3 minutter

  Lag et godt humør i din sjel, smil, tenk på noe hyggelig og at denne øvelsen definitivt vil hjelpe deg. Tross alt bidrar mikrovibrasjoner opprettet av lemmer til effektiv pulsering av venene og derved øker vitaliteten til hele organismen.

  Prognose og forebygging

  Siden de viktigste faktorene som kan stimulere utviklingen av sykdommen er beskrevet i begynnelsen av artikkelen, er de viktigste forebyggende tiltakene for å minimere dem:

  • bli kvitt røyking
  • ikke overkjøl føttene dine
  • Bruk behagelige sko for å forhindre benskader
  • for å unngå stress, siden det er kronisk stress som ofte er hovedårsaken til autoimmune sykdommer
  • Å ekskludere fra menyen for fett og stekt mat, søtsaker

  hvis du ikke slutter å forgifte kroppen din med nikotin, da ugunstig prognose - ingen prosedyrer og behandling vil ikke gi langvarig remisjon, og bare amputasjon av nedre lemmer, og dermed funksjonshemming i alderen 30-40 år, er fremover.

  Med alle reseptene til den behandlende legen kan du leve med denne sykdommen.

  Jeg håper at artikkelen var nyttig for deg, lærte du av det:

  1. Hva er utryddet endarteritt
  2. dets karakteristiske symptomer og manifestasjoner
  3. hvordan sykdommen oppstår
  4. hva er årsaken til dette
  5. gjennom hvilke stadier er den patologiske prosessen
  6. hva er de tradisjonelle og folkemessige metoder for å behandle karene til de nedre ekstremiteter
  7. eksempler på noen nyttige oppskrifter er gitt

  Og mer - i den populære Internettportalen "medisin-online" i katalogen over sykdommer som utrydder endarteritt, finner du under avsnittet "Kirurgiske sykdommer". Og det er ingen ulykke.

  Tenk på det, det er røyking som ofte provoserer starten på denne sykdommen. Og den forferdelige komplikasjonen - gangrene, tvinger kirurger til å drive operasjoner og forlater relativt unge menn med nedsatt funksjonsevne uten ben.

  Er ikke prisen på hver sigarett røkt kjære? Husk dette når du drar til en pakke sigaretter for en annen del av nikotin!

  Del en artikkel i sosiale nettverk - og plutselig vil det hjelpe noen å redde fra underkroppen amputasjon.

  Les Mer Om Fartøyene