Økt HDL i blodet

High-density lipoproteins sirkulerer i blodplasmaet. Deres hovedegenskap er anti-atherogen. Det er disse lipoproteins som beskytter karene mot deponering av aterosklerotiske plakk på veggene sine. For denne egenskapen har de (HDL) fått navnet på godt kolesterol, da de spesielt fjerner overskytende kolesterol, transporterer det til leveren. Noen pasienter er opptatt av at HDL-kolesterol har blitt forhøyet med blodprøveresultater. Dette gjelder spesielt for personer med problemer i kardiovaskulærsystemet, særlig med høy risiko for å utvikle aterosklerose.

HDL gir behandling og fjerning av fett fra kroppen, så de kalles godt kolesterol

Innholdet av LDL og totalt kolesterol er også estimert. Det er viktig å vite hvilke lipoproteinfraksjoner kolesterolnivået heves fra, eller fra hvilket det tilsettes ved sine normale verdier.

For å bestemme mengden av både kolesterol og lipoproteiner med forskjellig densitet, blir blod tatt fra venen om morgenen, på tom mage. Basert på resultatene fra laboratorietester, dannes et lipidogram som inneholder en konsentrasjon i blodet av totalt kolesterol, høyt, lavt og meget lavt densitet lipoproteiner, samt triglyserider. Alle indikatorer analyseres først uavhengig av hverandre, og deretter samlet.

Forskjeller i HDL, LDL og VLDL

For å forstå emnet, først og fremst, er det nødvendig å lære hva aterosklerose er. Vitenskapelig, dette vaskulær sykdom forårsaket av forstyrrelse av lipid- og proteinmetabolisme, noe som er ledsaget av akkumulering av kolesterol og visse fraksjoner av lipoproteiner i lumen av blodkar i form av ateromatøse plakk. For å si det enkelt, er det forekomster av kolesterol og noen andre stoffer i karveggen som reduserer flytkapasiteten. Følgelig blir blodstrømmen verre. Opp til fullstendig blokkering. I dette tilfellet kommer blod ikke inn i orgel eller lem og nekrose - nekrose utvikler seg.

Avsetningen av kolesterol og lipider i veggene av karene fører til aterosklerose.

Alle lipoproteiner er sfæriske formasjoner av forskjellige tettheter som fritt sirkulerer i blodet. Veldig lavdensitetslipider er så store (naturlig, i skalaen av cellene) at de ikke klarer å trenge inn i veggen av karene. Akkumulering oppstår ikke, og den ovenfor beskrevne aterosklerose utvikler seg ikke. Men det er verdt å huske at hvis de økes, så utviklingen av pankreatitt - en bukspyttkjertel sykdom.

Bare lavdensitetslipider er i stand til å trenge inn i karveggen. Og med kroppsvevens behov i dem, går lipider gjennom arterien videre, som de sier, "på adressen". Hvis det ikke er behov for det, og konsentrasjonen i blodet er høy, trenger LDL inn i veggen og forblir der. Deretter oppstår uønskede oksidative prosesser, som er årsaken til aterosklerose.

HDL er den minste av de listede lipidene. Deres fordel ligger i det faktum at de enkelt kan trenge inn i veggen av fartøyet og lett forlate det. I tillegg har de en antioksidant effekt, som hemmer omdannelsen av lipid med lav densitet til aterosklerotiske plakker.

LDL-kolesterol blir ansett som "dårlig", siden dens overflod i veggene av blodkar forekomme plakk som kan begrense blodstrømmen gjennom beholderen, noe som truer med å aterosklerose, og i betydelig grad øker risikoen for hjertesykdom (koronarsykdom, hjerteanfall) og hjerneslag

Nå blir det klart hvorfor høy tetthet lipider vanligvis kalles godt eller nyttig kolesterol. Det blir også klart hvorfor det er verdt å evaluere ikke bare totalt kolesterol, men også dets fraksjoner.

Ikke ta panikk når du leser mekanismen ovenfor. Dette betyr ikke at plakkene konstant dannes i karene, og deres etterfølgende blokkering er bare et spørsmål om tid. Normalt fungerer mekanismer for lipidregulering konstant. Bare med alder, i nærvær av en feil livsstil eller med ulike patologier, blir denne prosessen brutt. Akkumulering skjer ikke samtidig, i løpet av minutter eller timer, men ganske lang. Men det er heller ikke nødvendig å forsinke med behandling.

Årsakene til økning og reduksjon i HDL

Det kan trygt hevdes at det lave nivået av disse lipoproteiner er farligere enn det høye. Hvis HDL er forhøyet i blodprøven, betraktes økningen som beskyttelse mot aterosklerose, en anti-atherogen faktor. Utvilsomt, under visse omstendigheter kan overvurderte tall for denne indikatoren forårsake bekymring, hvis for høye tall, lipoproteiner med høy tetthet mister sine beskyttende egenskaper.

Å øke nivået på HDL er ikke en fare!

Årsakene til å øke nivået av denne fraksjonen av lipoproteiner er som følger:

 • Genetiske mutasjoner som resulterer i hyperproduksjon eller redusert utskillelse av godt kolesterol.
 • Kronisk alkoholisme, spesielt på stadiet av levercirrhose.
 • Primær biliær cirrhose.
 • Hypertyreose.
 • Noen medisiner er tatt: insulin, glukokortikoider.
 • Familiehyperkalipoproteinemi. Det er ingen symptomer, pasienten bryr seg ikke, det ser ut som et tilfeldig søk.
 • Kanskje en økning i kvinner som forbereder seg til å bli mor. Dette gjelder spesielt i sen graviditet, når indikatoren nesten kan doble.

Høyt kolesterol i svangerskapet skyldes det faktum at i kroppen er det en økning i lipidmetabolisme og syntese av hormoner ved binyrene

Årsaker til redusert HDL:

 • Diabetes mellitus.
 • Hyperlipoproteinemia type IV.
 • Sykdommer i nyrene og leveren.
 • Akutte virale og bakterielle infeksjoner.

Det er nødvendig å forstå at en indikator for HDL ikke er et bevis for det eller tilstanden til organismen. Det kan bare tas i betraktning i forhold til nivået av totalt kolesterol og LDL.

Dette uttrykkes for det første i den såkalte atherogenicitetskoeffisienten. Det beregnes ved hjelp av følgende formel: Fra total kolesterol blir høy tetthetskolesterol subtrahert, og deretter blir den resulterende figuren delt igjen i HDL. Den oppnådde koeffisienten blir sammenlignet med de normale verdiene. I gjennomsnitt bør den ikke være høyere enn 2,5-3,5 for menn (avhengig av alder) og ikke mer enn 2,2 for kvinner. Jo høyere forholdet er, jo høyere er risikoen for hjerteinfarkt. Ved å inkludere enkel matematisk logikk kan man forstå at jo høyere totalt kolesterol, og jo mindre lipoproteiner, desto høyere vil verdien av koeffisienten øke; og omvendt. Dette viser igjen beskyttelsesfunksjonen til høydensitetsproteiner. Derfor, hvis både kolesterol og HDL-kolesterol økes, betyr det at den totale koeffisienten vil være lav, men det er verdt å vurdere nedgangen i kolesterolinnholdet i blodet. I tilfelle at bare forhøyet HDL - dette betyr at det ikke er noen grunn til bekymring.

For å korrelere proteiner med høy og lav tetthet gjennom en hvilken som helst koeffisient er det umulig. De vurderes uavhengig av hverandre.

Hva kan jeg gjøre?

Hvis årsakene til å øke lipoproteiner med høy tetthet forblir ukjent, og det er spenning for ens helse, så er det verdt å besøke en lege. Dette er relevant i tilfelle at blodet ble gitt opp, for eksempel som en del av en medisinsk kontroll eller av en annen årsak ikke direkte knyttet til en lege's avtale for problemer med kardiovaskulærsystemet.

Ikke vær bekymret hvis legen foreskriver ytterligere undersøkelsesmetoder. De er kun nødvendig for en omfattende studie av årsakene til endringer i blodtelling.

To uker før studien er det nødvendig å avbryte legemidler som senker blodlipider, med mindre målet er å bestemme effekten av terapi med disse stoffene i analysen

Legenes anbefalinger vil inneholde enkle, men svært viktige kommentarer. Først bør du begrense inntaket av fett, spesielt mettet, inneholdt i smør, fett, lamfett, margarin og en rekke andre produkter. De bør erstattes av flerumettede fettstoffer, som inkluderer olivenolje, laksfisk og andre. Hvis du har for mye vekt, bør du nullstille den. Dette oppnås ved å justere ernæring og økende fysisk aktivitet. Prøv å unngå overdreven forbruk av alkohol og helt gi opp røyking.

Disse anbefalingene bør også utføres for de som har normale blodtall, men vil ikke ha komplikasjoner i fremtiden.

I tilfelle indikatorene sterkt overstiger de tillatte normene, kan legemiddelbehandling foreskrives. Men effektiviteten vil bli mange ganger høyere også hvis ovenstående anbefalinger blir observert.

Øke nivået av kolesterol i blodet, så vel som dets individuelle fraksjoner, ved første øyekast, kan virke farlig. Men ikke bekymre deg og panikk på forhånd.

HDL-kolesterol økes: hva betyr det og hvordan du øker lipoproteiner med høy tetthet

Hypercholesterolemi, en tilstand der nivået av kolesterol i blodet er forhøyet, er inkludert i listen over de viktigste risikofaktorene som forårsaker forekomsten av hjerteinfarkt. Den menneskelige leveren produserer nok kolesterol, så ikke konsumere det med mat.

Stoffer som inneholder fett kalles lipider. Lipider har i sin tur to hovedvarianter - kolesterol og triglyserider som transporteres med blod. For å transportere kolesterol i blodet var vellykket, binder det seg til proteiner. Et slikt kolesterol kalles lipoprotein.

Lipoproteiner er høye (HDL eller HDL), lave (LDL) og svært lave (VLDL) tetthet. Hver av dem vurderes i vurderingen av risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer. Det meste av blodkolesterolet er i low density lipoproteins (LDL). Det er de som leverer kolesterol til celler og vev, blant annet gjennom koronararteriene til hjertet og over.

Å være i LDL (low density lipoproteins) kolesterol, spiller en svært viktig rolle i dannelsen av plakk (akkumulering av fettstoffer) på de indre veggene i arteriene. Dette er i sin tur årsaken til skleroserende kar, koronararterier, og risikoen for hjerteinfarkt i dette tilfellet økes.

Det er derfor kolesterol, som er i LDL, kalles "dårlig". Normer for LDL og VLDL økes - det er her årsakene til kardiovaskulære sykdommer ligger.

HDL (lipoproteiner med høy tetthet) transporterer også kolesterol i blodet, men i sammensetningen av HDL, deltar stoffet ikke i dannelsen av plaques. Faktisk er aktiviteten til proteiner som utgjør HDL, å fjerne overflødig kolesterol fra kroppens vev. Det er denne kvaliteten som er ansvarlig for navnet på dette kolesterolet: "bra".

Hvis HDL (høy tetthet lipoprotein) normer i en persons blod økes, er risikoen for kardiovaskulær sykdom ubetydelig. Triglyserider er et annet begrep for fett. Fett er den viktigste energikilden, og dette tas i betraktning når du gjør dette.

Delvis triglyserider kommer inn i kroppen med fett sammen med mat. Hvis kroppen får for mye karbohydrater, fett og alkohol, er kaloriene henholdsvis mye høyere enn normalt.

I dette tilfellet begynner utviklingen av en ekstra mengde triglyserider, noe som betyr at det påvirker lpvp.

Triglyserider transporteres til celler med samme lipoproteiner som leverer kolesterol. Det er et direkte forhold mellom risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer og høyt triglyserider, spesielt hvis HDL er under normal.

Hva du trenger å gjøre

 1. Om mulig, utelukke delvis fra dietten fettstoffer. Hvis konsentrasjonen av fett i energi fra mat reduseres til 30%, og mettet fett forblir under 7%, for å oppnå en blodkolesterolrate, vil en slik endring være et betydelig bidrag. Fett er ikke nødvendig for å eliminere helt fra kostholdet.
 2. Oljer og mettet fett bør erstattes med flerumettet, for eksempel soyabønneolje, olivenolje, saflorolje, solsikkeolje, maisolje. Forbruket av matvarer som er rike på mettet fett bør reduseres til et minimum. De øker nivået av LDL og VLDL høyere enn noen annen matkomponent. Alle dyr, noen grønnsaker (palm og kokosnøttolje) og hydrogenerte fett refererer til mettet fett.
 3. Ikke spis mat som inneholder transfett. De er en del av hydrogenert og faren med dem er høyere for hjertet enn med mettet fett. All informasjon om transfett produsenten angir på emballasjen til produktet.

Viktig! Det er nødvendig å slutte å spise mat som inneholder kolesterol. For å begrense inntaket av "dårlig" (LDL og VLDL) kolesterol i kroppen, er det nok å forlate fettstoffer (spesielt for mettede fettstoffer).

Ellers vil LDL være mye høyere enn normalt.

Produkter der kolesterol er forhøyet:

 • egg;
 • helmelk;
 • skalldyr;
 • skalldyr;
 • organer av dyr, spesielt leveren.

Analysen bekrefter at forbruket av vegetabilsk fiber bidrar til å senke nivået av kolesterol.

Kilder til vegetabilsk fiber:

Det er ønskelig å kvitte seg med ekstra pounds på kroppen, hvis vekten er mye høyere enn normalt. Det er hos personer med fedme, oftest øker kolesterolnivået. Hvis du prøver å miste 5-10 kg, vil det få en signifikant effekt på kolesterolindeksen og vil lette behandlingen, som også viser en blodprøve.

Like viktig er fysisk aktivitet. Det spiller en stor rolle i å opprettholde et godt hjertearbeid. For å gjøre dette kan du begynne å løpe, sykle, ta abonnement på bassenget for bading. Etter begynnelsen av klassene vil enhver blodprøve vise at kolesterolet ikke lenger er forhøyet.

Selv en elementær klatre opp trappen (jo høyere, jo bedre) og øvelsene i hagen vil ha en gunstig effekt på hele organismen og særlig på reduksjonen av kolesterol.

Fra røyking bør forlates en gang for alle. I tillegg til det faktum at en skadelig vane skader hjertet og blodkarene, øker det også nivået av kolesterol over normalt. Etter 20 år og eldre, bør testen for kolesterol tas minst en gang hvert 5. år.

Hvordan er analysen gjort

Lipoproteinprofilen (den såkalte analyse) - et mål på total kolesterolkonsentrasjon, HDL (high density lipoprotein), LDL, VLDL og triglyserider.

For indikatorer å være objektive, bør analysen utføres på tom mage. Med alderen varierer kolesterolet, indikatoren økes i alle fall.

Denne prosessen er spesielt merkbar hos kvinner i overgangsalderen. I tillegg er det en genetisk predisponering for hyperkolesterolemi.

Derfor er det ikke vondt å spørre sine slektninger om kolesterolindikatorene sine (hvis en slik analyse ble utført) for å finne ut om normer er høyere enn alle indikatorene.

behandling

Hvis nivået av kolesterol i blodet økes, er dette en provokerende faktor for utviklingen av kardiovaskulære sykdommer. Derfor, for å oppnå pasientens reduksjon i denne indikatoren og å utnevne den riktige behandlingen, må legen ta hensyn til alle årsakene, som inkluderer:

 • høyt blodtrykk;
 • røyking,
 • Tilstedeværelsen av hjertesykdom i nære slektninger;
 • alder av pasienten (menn etter 45, kvinner etter 55 år);
 • HDL-kolesterol senket (≤ 40).

Noen pasienter vil kreve medisinsk behandling, det vil si utnevnelse av narkotika som reduserer nivået av lipider i blodet. Men selv når du tar medisiner, bør man ikke glemme å observere riktig diett og mosjon.

I dag finnes det alle slags medisiner som bidrar til å opprettholde riktig lipidmetabolisme. Tilstrekkelig behandling velges av en lege - en endokrinolog.

High-density lipoprotein (HDL) - hva er det?

Noen ganger, når man undersøker lipidspektret, er det funnet at nivået av HDL er forhøyet eller redusert: hva betyr det? I vår gjennomgang vil vi analysere hva som er forskjellene mellom høy tetthet og lavdensitetslipoproteiner, med hvilke avvikene i analysene til den første fra normen er relatert, og hvilke metoder for økning der eksisterer.

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterol - fettlignende stoff i menneskekroppen, som har en trist berømmelse. Det er mye medisinsk forskning om farene ved denne organiske forbindelsen. De forbinder alle høyt kolesterol og en formidabel sykdom som aterosklerose.

Aterosklerose er en av de vanligste sykdommene hos kvinner etter 50 år og menn etter 40 år. I de senere år er patologi funnet hos unge mennesker og til og med i barndommen.

Aterosklerose er karakterisert ved dannelsen av den indre vegg av blodkarene i kolesterol avleiringer - aterosklerotisk plakk som i vesentlig grad begrense hulrommet i arterien og forårsaker en forstyrrelse på blodtilførsel til indre organer. Først og fremst, de systemene som lider mye arbeid og trenger regelmessig inntak av oksygen og næringsstoffer-kardiovaskulær og nervøs, lider mest.

Vanlige komplikasjoner av aterosklerose er:

 • disirkulatorisk encefalopati;
 • ONMIK for iskemisk type - hjerneslag
 • iskemisk hjertesykdom, angina pectoris;
 • akutt myokardinfarkt;
 • sirkulasjonsforstyrrelser i nyrene, underlempene.

Det er kjent at hovedrollen i dannelsen av sykdommen spiller et økt nivå av kolesterol. For å forstå hvordan aterosklerose utvikler, må du lære mer om biokjemien til denne organiske forbindelsen i kroppen.

Kolesterol - Et stoff av fettliknende struktur, klassifisert ved kjemisk klassifisering som fettalkoholer. Når du nevner den skadelige effekten på kroppen, ikke glem de viktige biologiske funksjonene som dette stoffet utfører:

 • styrker den cytoplasmatiske membranen i hver celle i menneskekroppen, gjør den mer elastisk og holdbar;
 • regulerer permeabiliteten av cellevegger, forhindrer penetrering av visse toksiske stoffer og lytiske gifter i cytoplasmaen;
 • er en del av binyrene produksjonen - glukokortikosteroider, mineralocorticoider, kjønnshormoner;
 • deltar i syntese av gallsyrer og vitamin D av leverceller.

Det meste av kolesterolet (ca 80%) produseres i kroppen av hepatocytter, og bare 20% kommer med mat.

Planteceller er mettede lipider er fri, slik at alle eksogene kolesterol i kroppen kommer som en del av animalsk fett - kjøtt, fisk, fjærkre, melk og melkeprodukter, egg.

Endogent (eget) kolesterol syntetiseres i leverceller. Det er uoppløselig i vann, derfor transporteres det til målceller av spesielle proteinbærere-apolipoproteiner. Den biokjemiske kombinasjonen av kolesterol og apolipoprotein ble kalt lipoprotein (lipoprotein, LP). Avhengig av størrelse og funksjoner er alle LPer delt inn i:

 1. Svært lavdensitets lipoproteiner (VLDL, VLDL) - den største brøkdel av kolesterol, som hovedsakelig består av triglyserider. Deres diameter kan nå 80 nm.
 2. Low-density lipoproteins (LDL, LDL) er en proteinfettpartikkel bestående av et apolipoproteinmolekyl og en stor mengde kolesterol. Den gjennomsnittlige diameteren er 18-26 nm.
 3. High density lipoproteins (HDL, HDL) - den minste brøkdel av kolesterol, hvis partikkeldiameter ikke overstiger 10-11 nm. Volumet av proteindelen i blandingen er mye høyere enn fettinnholdet.

Lipoproteiner med svært lav og lav tetthet (LDL - spesielt) refererer til atherogene kolesterolfraksjoner. Disse volumetriske og grove partiklene beveger seg nesten ikke langs periferfartøyene og kan "miste" en del av fettmolekylene under transport til målorganene. Slike lipider er avsatt på den indre overflate av beholderveggene, styrking av bindevev, og deretter forkalkninger og danner en moden aterosklerotisk plakk. For evnen til å provosere utviklingen av aterosklerose kalles LLNV og VLDLP "dårlig" kolesterol.

Lipoproteiner med høy tetthet, tvert imot, er i stand til å rense fartøyene fra fettavsetninger som akkumulerer på overflaten. Liten og rask, de fanger lipidpartikler og transporterer dem til hepatocytter for videre behandling i gallsyrer og utskillelse gjennom fordøyelseskanalen. For denne egenskapen kalles HDL-kolesterol "bra".

Dermed er ikke alt kolesterolet i kroppen dårlig. Ved muligheten for utvikling av aterosklerose i en individuell pasient taler ikke bare en indikator av x (total kolesterol) i blodprøven, men forholdet mellom LDL og HDL. Den ovennevnte første fraksjon og under - For det andre, sannsynligheten for å utvikle dyslipidemi og dannelsen av aterosklerotiske plakk i den vaskulære vegg. Det omvendte forholdet er også gyldig: en økt HDL-indeks kan betraktes som en lav risiko for aterosklerose.

Hvordan forberede seg på analysen

Blodprøven kan utføres både som en del av et lipidogram - en omfattende undersøkelse av fettmetabolismen i kroppen og uavhengig. For å gjøre testresultatet så pålitelig som mulig, bør pasientene følge følgende anbefalinger:

 1. Lipoproteiner med høy tetthet undersøkes strengt på tom mage, om morgenen (omtrent fra kl. 08.00 til 10.00).
 2. Det siste måltidet skal være 10-12 timer før levering av biomaterialet.
 3. 2-3 dager før undersøkelsen, unntatt fra kostholdet alle fettfri mat.
 4. Hvis du tar medisiner (inkludert vitaminer og biologiske kosttilskudd), må du forsikre legen din om det. Kanskje han vil råde deg til ikke å drikke pillene i 2-3 dager før testen. Spesielt påvirker resultatene av testinntaket av antibiotika, hormoner, vitaminer, omega-3, NSAID, glukokortikoider etc.
 5. Ikke røyk minst 30 minutter før testen.
 6. Før du går inn i blodprøverommet, sitte i 5-10 minutter i et stille miljø og prøv å ikke være nervøs.

For å bestemme nivået av høy tetthet lipoproteiner, er blod fra venen vanligvis tatt. Prosedyren tar et til tre minutter, og resultatet av analysen vil være klar neste dag (noen ganger - noen timer senere). Sammen med de mottatte dataene, er referanse (normale) verdier akseptert i dette laboratoriet vanligvis angitt på analysen skjemaet. Dette gjøres for å gjøre det enklere å dekode den diagnostiske testen.

Legene anbefaler regelmessig å donere blod for å bestemme total kolesterol for alle menn og kvinner i alderen 25-35 år. Selv ved normale verdier av lipidogrammet, bør testen gjentas hvert 5. år.

Priser på HDL

Og hva skal være nivået av høy tetthet lipoproteiner i en sunn person? Normen hos kvinner og menn i denne brøkdel av kolesterol kan være forskjellig. Standardverdiene for lipidogrammet er vist i tabellen under.

Ifølge NICE-undersøkelsen øker risikoen for en akutt vaskulær ulykke (hjerteinfarkt, hjerneslag) med 25% av en 5 mg / dl reduksjon i lipoproteinivået i høy tetthet.

For å vurdere risikoen for å utvikle aterosklerose, så vel som akutte og kroniske komplikasjoner, er det viktig å vurdere forholdet mellom høy tetthetslipoproteiner og totalt kolesterol.

Hvis HDL senkes mot en bakgrunn av høye nivåer av atherogene lipider, er det sannsynlig at pasienten allerede har aterosklerose. Jo mer uttalt fenomenene dyslipidemi, desto mer aktivt er det dannelsen av kolesterolplakk i kroppen.

Hva betyr dette?

Økningen er ikke diagnostisert så ofte. Faktum er at maksimal konsentrasjon av denne fraksjonen av kolesterol ikke eksisterer: jo mer densitets lipoproteiner i kroppen, jo lavere er risikoen for atherosklerose.

I unntakstilfeller er det grove brudd på stoffskiftet av fett, og HDL økes betydelig. Mulige årsaker til denne tilstanden er:

 • arvelig dyslipidemi;
 • kronisk hepatitt;
 • cirrhotic endringer i leveren;
 • kronisk forgiftning;
 • alkoholisme.

I dette tilfellet er det viktig å begynne behandling av den underliggende sykdommen. Spesifikke tiltak for å redusere nivået av HDL i medisin er ikke utviklet. Det er denne delen av kolesterol som kan rense blodårene fra plakk og gir forebygging av aterosklerose.

Hva dette betyr er en lavere verdi

Lavt nivå av HDL i kroppen skjer mye oftere enn høyt. Denne avviket fra analysen fra normen kan skyldes:

 • diabetes mellitus, hypothyroidism og andre hormonelle lidelser;
 • kroniske leversykdommer: hepatitt, cirrhosis, cancer;
 • Nyrens patologi;
 • arvelig (genetisk bestemt) type IV hyperlipoproteinemi;
 • akutte smittsomme prosesser;
 • overskytende inntak av atherogene kolesterolfraksjoner sammen med mat.

Det er viktig å eliminere de eksisterende årsakene, og om mulig øke konsentrasjonen av HDL-kolesterol til riktig nivå. Hvordan gjør vi det, vil vi vurdere i avsnittet nedenfor.

Hvordan øke HDL

Øk innholdet av høy tetthetslipoproteiner i blodkassen, hvis du utfører et sett med tiltak for å korrigere diett, livsstil og normalisering av kroppsvekt. Hvis dyslipidemi skyldes noen sykdommer i indre organer, bør disse årsakene elimineres om mulig.

Korreksjon av en livsstil

Livsstil er det første som bør være oppmerksom på pasienter med lavt HDL nivå. Følg anbefalingene fra leger:

 1. Eliminer dårlige vaner fra livet ditt. Nikotin sigaretter har en skadelig effekt på innsiden av karene, og fremmer avsetningen av kolesterol på overflaten. Alkoholmisbruk påvirker negativt stoffskiftet og ødelegger leverceller, hvor lipoproteiner vanligvis dannes. Avslag fra røyking og alkoholholdige drikkevarer vil øke HDL-kolesterolet med 12-15% og redusere atherogene lipoproteiner med 10-20%.
 2. Kjemp med overdreven kroppsvekt. Fedme legemiddel som kalles patologisk tilstand i hvilken den BMI (relativ verdi, noe som gjenspeiler forholdet mellom pasientens vekt og høyde) er større enn 30. Overvekt - er ikke bare en ekstra byrde på hjertet og blodkarene, men også en av årsakene til vekst i totalkolesterol på grunn av sin aterogene fraksjoner. Nedgangen i LDL og VLDL kompenserer for normaliseringen av nivået av høy tetthet lipoproteiner. Det er bevist at et tap på 3 kg vekt fører til en økning i HDL-C ved 1 mg / dl.
 3. Gjør en lege trening. Det er bedre hvis det svømmer, går, pilates, yoga, danser. Den slags fysisk aktivitet bør næres med all ansvar. Det bør bringe positive følelser til pasienten og ikke øke byrden på hjertet og blodårene. Ved alvorlig somatisk patologi bør pasientens aktivitet forlenges gradvis, slik at kroppen tilpasser seg den daglige økende belastningen.

Og, selvfølgelig, besøk legen regelmessig. Felles arbeid med terapeuten vil tillate å normalisere den forstyrrede metabolismen raskere og mer effektivt. Ikke overse den tildelte terapeut deltakelsen for passering av medisinsk undersøkelse, for å bli testet for lipid en hver 3-6 måneder, og inspisere årene i hjertet og hjernen i tilfelle tegn på utilstrekkelig blodtilførsel til disse organene.

Terapeutisk diett

Ernæring er også viktig for dyslipidemi. Prinsippene for terapeutisk diett, som gjør det mulig å øke HDL-nivået, inkluderer:

 1. Maten er fraksjonalt (opptil 6 ganger om dagen), i små porsjoner.
 2. Daglig kalori mat bør være tilstrekkelig til å gjøre opp for energi, men ikke overflødig. Gjennomsnittlig verdi er på nivået 2300-2500 kcal.
 3. Den totale mengden fett som kommer inn i kroppen gjennom dagen, bør ikke overstige 25-30% av den totale kalorien. Av disse er de fleste anbefalt for umettede fettstoffer (lavt i kolesterol).
 4. Utelukkelse av produkter med høyest mulig innhold av "dårlig" kolesterol: fett, bifffett; biprodukter: hjerne, nyre; krydret varianter av ost; margarin, kulinarisk fett.
 5. Begrensning av produkter som inneholder LDL. For eksempel anbefales kjøtt og fjærfe ikke oftere 2-3 ganger i uken med et hypo-kolesterol diett. Det er bedre å erstatte det med vegetabilsk protein av høy kvalitet - soya, bønner.
 6. Tilstrekkelig fiberinntak. Frukt og grønnsaker bør bli grunnlaget for pasienter med aterosklerose. De har en gunstig effekt på arbeidet i mage-tarmkanalen og har en indirekte effekt på å øke produksjonen av HDL i leveren.
 7. Inkludering i det daglige kostholdet av kli: havre, rug, etc.
 8. Inkludering i kostholdet av produkter som øker nivået av HDL: oljeholdig sjøfisk, nøtter, naturlige vegetabilske oljer - oliven, solsikke, gresskarfrø, etc.

Å øke HDL er mulig og ved hjelp av biologisk aktive kosttilskudd som inneholder omega-3 - flerumettede fettsyrer, rik på "eksogent" godt kolesterol.

Ifølge statistikk lider om lag 25% av verdens befolkning over 40 år av atherosklerose. Fra år til år øker forekomsten blant unge i alderen 25-30 år. Krenkningen av fettmetabolismen i kroppen er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming og rettidig behandling. Og endringer i nivået av HDL i analysene bør ikke etterlates uten en spesialists oppmerksomhet.

Når nivået av HDL-kolesterol stiger og hva betyr det

Behandling av praktisk talt alle kardiovaskulære patologiske forhold kan ikke gjøre uten en vurdering av konsentrasjonen av forskjellige fraksjoner av kolesterol. Noen ganger viser analysen av lipidparametere i blodet: HDL-kolesterol er forhøyet. Hva betyr dette?

Det berettigede faktum er at høy tetthet lipoproteiner forhindrer utviklingen av aterosklerose. Men overvekt av lipoproteiner med lav tetthet øker sannsynligheten for dannelsen av hjerteinfarkt, slag, forstyrrer nervesystemet. Samtidig kan en endring i HDL nivåer over normal gi alvorlige helseproblemer.

Kolesterol og fettstoffer

Det er kjent at kolesterol spiller en rekke viktige roller i kroppen. Uten dette stoffet er funksjonen til en levende celle umulig. Kolesterol er involvert i syntese av visse hormoner (testosteron, progesteron, østrogen, kortisol), ergokalsiferol (vitamin D) og gallsyrer. Samtidig er det mye data om den negative effekten på kolesterolet.

Årsakene til kolesterolets negative effekt ligger i strukturen og konsentrasjonen i blodet. Stoffet er ikke ensartet i sammensetningen, men inkluderer lipoproteiner med høy tetthet, lipoproteiner med lav og meget lav tetthet. I tillegg kan triglyserider og oksidasjonsprodukter av kolesterol-oksysteroler sirkulere i blodet. Det ble funnet at LDL, oksysteroler og triglyserider er aktive deltakere i dannelsen av atheromatøse plakk.

"Godt" og "dårlig" kolesterol

High-density lipoproteiner overfører kolesterol til leveren for videre behandling og fjerning fra kroppen. Jo høyere nivået av HDL, jo mer effektivt utfører de sin funksjon, og forhindrer avsetning av atheromatøse plakker inne i karene. Dette betyr at "godt" kolesterol forhindrer utviklingen av aterosklerose.

Situasjonen med lipoproteiner med lav tetthet er forskjellig. Deres strukturer transporterer kolesterol til celler og kar. LDL er også utgangsmaterialet for syntesen av hormoner, vitamin D. Når nivået av lipoproteiner med lav tetthet blir høyere enn normalt, begynner skytende kolesterol partikler til å trenge inn i den arterielle vegg for å danne aterosklerotisk plakk. Denne tilstanden fører til en reduksjon i fartøyets lumen og utvikling av iskemiske patologier (infarkt, slagtilfelle).

"Godt" og "dårlig" kolesterol i kroppen er nært beslektet med hverandre. Høymolekylære lipoproteiner utfører fangst og ekskresjon av kolesterol, oppnådd fra LDL. Hvis nivået av "dårlig" kolesterol i blodet blir under normalt, slutter å komme med mat, begynner det å aktivt syntetisere leveren. Å redusere konsentrasjonen av HDL i en lignende situasjon fører til utvikling av aterosklerose.

Triglyserides rolle

Triglyserider, som energikilde i kroppen, sammen med lipoproteiner med lav densitet kan påvirke dannelsen av aterosklerotiske plakk. Denne tilstanden oppstår når konsentrasjonen av fett i blodet er høyere enn normalt, og "godt" kolesterol, på grunn av dets lave innhold, slutter å utføre funksjonen ved overføring av LDL.

En økning i antall triglyserider oppstår ved overdreven konsum av mat rik på animalsk fett. Anvendelse av farmasøytiske preparater som inneholder hormonelle midler, såvel som store mengder av askorbinsyre, øker nivået av triglyserider i blodet, og får dermed utvikling av trombose, aterosklerose.

Fare for oksidyler

Oksidheroler tilhører mellomproduktstrukturer som dannes under syntese av gallsyrer, steroidhormoner. Imidlertid er den spesielle fare for fartøyene representert av oksysteroler som kommer inn i kroppen med mat. Disse forbindelsene er i stand til å utløse dannelsen av aterosklerotiske plakk. Oksidyler er til stede i store mengder i eggeplommer, frosset kjøtt, fisk, samt melkepulver, smeltet smør.

Ordren av forskningen

Typisk ble en blodprøve for kolesterol og triglycerider fraksjoner tilordnet lege for å bestemme årsaken til høyt blodtrykk, hjerte, endokrine sykdommer, i løpet av hormonelle stoffer. Det ville være overflødig å ha en analyse for kolesterol for menn etter 35 år, og for kvinner eldre enn 40 år.

Selv det høyeste kolesterolet kan senkes hjemme. Bare ikke glem å drikke en gang om dagen.

Før studien anbefales det ikke noen dager å spise matvarer som er rike på fett. Analysen utføres på tom mage. Fysisk stress, stress og røyking før du tar blod til kolesterol forvrenger resultatene av studien.

Beregning av stoffkonsentrasjon

For å avgjøre om kolesterolnivået påvirker tilstanden av menneskers helse, er det nødvendig å analysere flere parametere. Dette er nivået av totalt kolesterol, triglyserider, samt konsentrasjonen av HDL og LDL i blodet. For menn og kvinner i ulike aldersgrupper vil normene for indikatorene avvike.

Dekoding og evaluering av dataene som er oppnådd ved blodanalyse for forskjellige lipidfraksjoner, utføres av en lege med hensyn til alder og kjønn til en person. Det er visse normer for innholdet av totalt kolesterol, LDL, HDL, triglyserider for kvinner og menn. Analysen bør også inkludere en atherogenicitetsindeks. Denne indikatoren betyr hva som er forholdet mellom lipoproteiner med høy og lav tetthet. Med andre ord, hvor mye "godt" kolesterol råder over "dårlig" kolesterol.

Noen ganger endres indikatorene for et lipidogram (en blodprøve for forskjellige fraksjoner av fett) til verre under påvirkning av fysiologiske faktorer. Hos menn er kolesterol og triglyserider mer påvirket av alderen. Hos kvinner er indeksene av "dårlige" kolesterol og lipider forhøyet under graviditet, etter utbruddet av overgangsalderen. Low-density lipoproteiner og triglyserider er høyere enn normalt for stressende situasjoner, og øker fysisk aktivitet.

Totalt kolesterol

Analysen av lipider i blodet må nødvendigvis inneholde informasjon om totalt kolesterol. Normene for denne indikatoren varierer avhengig av personens alder og kjønn. Totalt kolesterol er vanligvis forhøyet hos eldre og kan nå 6,5-7 mmol / liter. Hos kvinner øker nivået av kolesterol som regel i forhold til samme indikator for motsatt kjønn. En kraftig reduksjon i kolesterolkonsentrasjonen observeres i den postoperative perioden med myokardinfarkt, alvorlige bakterielle infeksjoner.

Indikatorer for LDL

Den neste uerfarlige indikatoren, som inkluderer å dekode lipidogrammet, er lipoproteiner med lav tetthet. Med økte konsentrasjoner av LDL øker risikoen for å utvikle alvorlige vaskulære patologier, iskemi og aterosklerose.

Hos menn er nivåene av lipoproteiner med lav tetthet inntil tretti år gammel lavere enn de for motsatt kjønn. Denne indeksen varierer fra 1,6 mmol / liter til gutter 5-10 år til 4,27 mmol / liter i trettiårene. Hos kvinner øker LDL-normene gradvis fra 1,8 mmol / liter i en alder av fem til 4,25 mmol / l om 30 år.

Så opptil femti år er LDL-nivået noe høyere hos menn enn hos kvinner i samme livsperiode og når 5,2 mmol / liter. Maksimumskonsentrasjonene av "dårlig" kolesterol er løst etter 55 år og regnes som normalt til 5,7 mmol / liter i en alder av sytti.

Konsentrasjon av HDL

I blodprøven for kolesterol bør nivået av høy tetthet lipoprotein reflekteres. Som regel er konsentrasjonen av HDL relativt lav og bør ligge i området 0,7-1,94 mmol / liter for menn eller kvinner i forskjellige aldre. Lavt nivå av lipoproteiner betyr nesten alltid at risikoen for utvikling av patologier i hjertet og blodkarene øker.

Det antas at jo høyere indeksen for høy tetthet lipoproteiner, desto bedre vil det påvirke tilstanden til menneskers helse. Faktisk hemmer et høyt nivå av HDL dannelsen av aterosklerotiske plakk. Overvurderte data av lipoproteiner med høy tetthet kan imidlertid indikere alvorlige sykdommer.

Det er kjent at hepatitt i kronisk stadium, biliær levercirrhose, langvarig forgiftning, langvarig inntak av alkohol kan øke konsentrasjonen av lipoproteiner med høy tetthet. Derfor er det viktig å være oppmerksom på de ekstreme HDL-indeksene når de dechifiserer lipidogrammet.

Koeffisienten av atherogenicitet

Ifølge aterosklerose er det mulig å vurdere de reelle risikoene for aterosklerose. Atherogenicitetskoeffisienten er definert som forskjellen mellom den totale kolesterolindeksen og konsentrasjonen av HDL dividert med antall lipoproteiner med høy tetthet. Jo høyere atherogenicitet, desto større er sannsynligheten for at en person utvikler en vaskulær, infarkt, slagtilfelle eller hypertensiv sykdom.

Admissible grenser for atherogenicitet for unge svinger innen 3. Etter tretti år kan atherogenicitet nå 3,5 og i eldre alder - 7,0.

triglyserider

Fartøy er i alvorlig fare for å utvikle aterosklerose dersom nivået av triglyseridkonsentrasjon i blodet øker. Hos kvinner ligger denne figuren vanligvis fra 0,4 til 1,6 mmol / liter, mens for menn skal den være mellom 0,5-2,8 mmol / liter. Nivået på triglyserider senkes når det er et brudd på leveren, pulmonologiske sykdommer, underernæring. Årsaker til økte triglyseridkonsentrasjoner kan være forbundet med diabetes mellitus, viral eller alkoholisk leverskade.

Det har lenge vært fastslått at det er umulig å fullstendig kvitte seg med CHOLESTERIN. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Hodet til Institutt for kardiologi Renat Akchurin forteller om dette virkelig er slik. Les mer.

Hvordan forbedre indeksene til lipidogrammet

Evaluering av ulike kolesterolfraksjoner gjør det mulig for en lege å forhindre utvikling av aterosklerose, hypertensjon, for å forhindre forekomst av hjerteinfarkt og slag. Du kan forbedre lipidprofildataene på flere måter. Først av alt, bør du gi opp nikotinavhengighet, ikke misbruke alkoholholdige drikker, tilnærming til fysisk anstrengelse. Det er viktig å spise mat som inneholder "godt" kolesterol, store mengder pektiner, minst fett og karbohydrater.

For å redusere atherogenicitet kan en lege bli foreskrevet spesielle legemidler: statiner, fibrater, antioksidanter, og betyr også for normalisering av leverfunksjonen. Noen ganger, for å redusere nivået av "dårlig" kolesterol, må du slutte å ta medisiner som inneholder hormoner. Normalisering av psyko-statisk tilstand bidrar også til forbedring av lipidogramindeksene. Det er viktig å ta ansvar for helsen din ansvarlig og regelmessig, sammen med legen din, vurdere konsentrasjonen av kolesterol i blodet ditt.

Nyttig informasjon

Overvekt, tretthet, smerte i hjerte og brystkassen, svak tilstand, dårlig hukommelse, prikking i ekstremiteter, kortpustethet, selv med en liten last, hypertensjon - alle disse er symptomer på høyt kolesterol! :

Hvis du har minst 2 av symptomene oppført, kan du ha høyt kolesterol, noe som er veldig farlig for livet! Blodet tykner og begynner å bevege seg sakte gjennom karene, som et resultat av hvilke organer og vev mister oksygen og næringsstoffer. Og kolesterolplakk i blodårene kan føre til en forverring av blodstrømmen eller for å fullstendig tette opp karet.

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju med en phlebologist, der hemmeligheten er avslørt hvordan å bringe kolesterol tilbake til det normale! Les intervjuet.

Doktorer anbefaler! Med dette unike verktøyet kan du raskt takle kolesterol og leve i en meget gammel alder. Stroke og hjerteinfarkt kan lett forhindres! Les artikkelen i sin helhet >>>

Hva er "dårlig" og "godt" kolesterol

Kolesterol - et av de viktigste stoffene for enhver levende vesen, tilhørende dyreriket. Denne fettmonohydriske alkoholen er en av de naturlige mellomprodukter av metabolske prosesser.

Samtidig regnes kolesterol som en av de "skyldige" av aterosklerose og noen andre sykdommer. Etter oppdagelsen av dette stoffets rolle i patofysiologiske prosesser tok kardiologer, ernæringseksperter og leger fra noen andre spesialiteter opp våpen mot ham. Faktisk er alt ikke så enkelt og ikke unikt, problemet er ikke i kolesterol, som sådan, men i mengden og evnen til å fordøye dette stoffet på riktig måte.

Hva brukes kolesterol for og hvor kommer det fra?

Omtrent 80% av behovet for dette stoffet gir kroppen på egenhånd, kolesterol er syntetisert i leveren. Resten av kroppen mottar fra mat av animalsk opprinnelse. I blodet kommer det i form av komplekse komplekse forbindelser og inngår i en rekke prosesser, spesielt:

 • Vekst og multiplikasjon av celler, som en av komponentene i cellemembraner og intracellulære strukturer;
 • Syntese av hormoner;
 • Transport av stoffer med antioxidantaktivitet og fettløselige vitaminer;
 • Syntese av gallsyrer.

Hva er "dårlig" og "godt" kolesterol

Kolesterol er uoppløselig i vann, så for transport til målorganer danner det komplekse lipoproteinkomplekser. Komplekset har en sfærisk form og består av kolesterolestere og triglyserider, belagt med et lag proteinmolekyler.

I blodet finnes det flere typer lipoproteinkomplekser, forskjellig i sammensetning og andre fysisk-kjemiske egenskaper. En av nøkkelegenskapene til lipoproteinkomplekset er tetthet. På denne bakgrunn er kompleksene delt inn i "dårlig" og "godt" kolesterol.

Lipoproteinkomplekser med lav tetthet er betegnet ved forkortelse av LDL og betinget kalt "dårlig" kolesterol. High-density lipoprotein eller HDL kalles "bra".

Faktisk er LDL-kolesterol og HDL-kolesterol avgjørende for å opprettholde kroppens funksjon.

"Dårlig" kolesterol

I sammensetningen av LDL kommer denne forbindelsen fra leveren til målorganene, der den er inkludert i synteseprosessene. LDL er forløperne til mange hormoner, inkludert kjønnshormoner. Behovet for en organisme i lett tilgjengelig kolesterol er høyere, slik at andelen av LDL står for mer enn 60% av det totale kolesterolet som er tilstede i blodet. Innholdet av kolesterolderivater i dem når 50%. Når du beveger deg i blodet, kan sprø komplekser bli skadet, og kolesterolestere, som ligger utenfor proteinskallet, setter seg på veggene på fartøyene.

Med overskytende inntak av LDL i blodcellene har ikke tid til å assimilere det helt, og prosessen med dannelse av innskudd på karossens vegger blir akselerert. Aterosklerotiske plakkformer dannes. Innsnevringen av lumen av karene med tiden manifesteres av vaskulær insuffisiens, iskemi i lesjonen. Når plakkene er ødelagt, er det mulig å dekke hele fartøyets lumen - trombose eller tromboembolisme.

"Godt" kolesterol

"Bra" i folkene kalt kolesterolkomplekser med høy tetthet, HDL. Disse forbindelsene bærer kolesterol til leveren, der det brukes til å syntetisere gallsyrer og utskilles fra kroppen. Innholdet av kolesterol i kompleksene er opptil 30%. Hos mennesker med normalt innhold av denne delen av lipider i blodet, reduseres risikoen for hjerteinfarkt til nesten null. Når du beveger deg langs blodstrømmen, tas HDL-kolesterol fra veggene med overskytende kolesterol, ifølge noen data - selv fra de dannede plakkene. Hvis HDL-kolesterolet senkes, kan kroppen ikke klare rensingen av fartøyets vegger, kolesterol fortsetter å akkumulere og atherosklerose utvikler seg.

Samtidig bør det forstås at navnene "dårlig" og "godt" kolesterol er mer enn betinget. Hva er dette - HDL kolesterol? Faktisk - en av de siste stadiene av lipidmetabolisme, "byggavfall", som før gjenvinning skal tjene kroppen en god service. Bytte ut alt "dårlig" kolesterol med bra - det er umulig og usikkert. Det viktigste er ikke så mye de absolutte indikatorene på innholdet av LDL-kolesterol og HDL-kolesterol, men deres balanse.

Kolesterol i blodet

"Dårlig" og "godt" kolesterol - forbindelsene er ikke utbytbare, de må være tilstede i kroppen alltid, samtidig og i et visst forhold. Abnormitet i retning av å øke eller minske innholdet av et hvilket som helst av de kolesterolfraksjonene eller en hvilken som helst av dens fraksjoner som indikerer at det foreligger alvorlige problemer i kroppen, eller en potensiell trussel mot deres forekomst i overskuelig fremtid.

Omtrentlig kolesterolinnhold:

 • Totalt - mindre enn 5,2 mmol / l
 • Triglyserider - ikke mer enn 2 mmol / l;
 • LDL - opptil 3,5 mmol / l
 • HDL - mer enn 1,0 mmol / l

Begrepet norm er ganske betinget. Kolesterolnivået avhenger av kjønn, alder, tilstedeværelse av endokrine og andre kroniske sykdommer, arvelige egenskaper av lipidmetabolisme. Denne indikatoren påvirkes av stress, fysiologiske endringer av sesongmessig natur. Den individuelle frekvensen kan avvike noe fra middelverdiene, i nærvær av visse sykdommer og andre risikofaktorer, det er nødvendig å regulere nivået av kolesterol strengere.

Den enkelte lege vil forklare den enkelte norm og de akseptable grensene for hver pasient. Han vil gi anbefalinger for effektiv reduksjon av kolesterolnivået og om nødvendig foreskrive behandling.

Slik normaliserer du kolesterol

Først og fremst anbefaler leger at man overholder et spesielt kosthold. Fra kostholdet ekskluderte produkter som inneholder transfett, begrenset forbruk av animalsk fett og søtsaker. Fett kjøtt erstattes best med fet fisk, som inneholder omega-3 og omega-6 flerumettede fettsyrer.

I tillegg anbefales det å øke fysisk aktivitet og bli kvitt overflødig vekt. Et svært viktig tiltak for forebygging er avvisning av tobakk og alkohol.

Om nødvendig vil legen foreskrive medisinering. Behandlingsforløpet inkluderer:

 • statiner;
 • Preparater som binder gallsyrer;
 • Fibrasyrer;
 • B-vitaminer, vitamin E, omega-3 fettsyrer, folsyre.

Selvmedisinering er strengt forbudt, alle medisiner foreskrives bare av en lege, og tar hensyn til alle funksjonene i pasientens tilstand.

Økt LDL-kolesterol - hva du skal gjøre

Hei, kjære lesere! I artikkelen snakker vi om LDL-kolesterol. Vi diskuterer årsakene til økningen. Du vil finne ut hvilke sykdommer som forårsaker avsetning av fettalkohol og hvordan du senker nivået av kolesterol hjemme.

Hva er LDL-kolesterol?

LDL-kolesterol - er kolesterol, lipoprotein med lav tetthet, et stoff som er populært kjent som taps skadelig kolesterol. LDL er de viktigste formen for transport av organiske forbindelser, er denne typen av fettalkohol aktiv leveres til karene, og indre organer.

For produksjon av kolesterol, svarer leveren og tynntarmen til personen.

LDL-kolesterol flere indikatorer forbundet med risiko for utvikling av aterosklerose, sammenlignet med HDL-kolesterol, er det på grunn av det faktum at LDL-fraksjonen fettalkoholen virker sammen med blodkar og indre organer.

Når man beveger seg langs karene med en økt mengde kolesterol, oppfanger cellene i de vaskulære veggene partikler av stoffet. Under påvirkning av lokale faktorer forekommer dannelsen av aterosklerotiske plakk. Plaques begrenser lumen i blodårene og provoserer trombusdannelse, noe som forårsaker slike sykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Når økt LDL-kolesterol

Om hevet eller økt kolesterol LDL snakk, når verdiene overstiger 4,52 mmol / liter hos kvinner og 4,8 mmol / liter hos menn. Med økt konsentrasjon av lipoproteinkolesterol med lav tetthet øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære og cerebrale funksjonsforstyrrelser.

En høy konsentrasjon av skadelig kolesterol i blodet fremkaller dets avsetning på de vaskulære veggene. Som et resultat av dannelsen av plakk og innsnevring av lumen av vener og arterier, blir blodsirkulasjonen forstyrret, hovedsakelig hjerte, nyrer og hjerne lider av patologiske forandringer.

Godt og dårlig kolesterol

Verdien av totalt kolesterol inkluderer LDL-kolesterol og HDL-kolesterol. HDL - lipoproteiner med høy densitet, populært kalt "godt" kolesterol.

Når du produserer kolesterol i leveren, tar lipoproteiner med lav tetthet opp stoffet og overfører det til cellene. Denne prosessen er naturlig og nødvendig for menneskekroppen, og i fravær av uønskede faktorer - helt trygt. Hvis leveren produserer for mye kolesterol, kan LDL miste det under transport, stragglingpartikler og skjemaer på veggene på fartøyene.

High-density lipoproteins utfører omvendt transport av stoffet, og leverer kolesterol fra celler til leveren i form av galde. HDL har en antiaterogen effekt - de tar bort innskudd av fettalkohol fra veggene til karene og forhindrer dannelsen av nye akkumuleringer av organisk materiale.

Les mer om gode og dårlige kolesterol i neste video.

Årsakene til økningen

Å heve LDL-kolesterol kalles hyperlipidemi, en tilstand som leger vurderer hovedårsaken til atherosklerose, en sykdom som fører til slike konsekvenser som hjerteinfarkt og hjerneslag.

En økning i konsentrasjonen av kolesterol i blodet utløses av følgende forhold:

 • stillestående prosesser og gallestein;
 • nyresykdom;
 • leversykdom;
 • skjoldbrusk dysfunksjon;
 • diabetes mellitus;
 • kreft i bukspyttkjertelen;
 • prostatakreft hos menn;
 • alkoholisme;
 • genetisk predisposisjon;
 • fedme.

Kolesterolet i blodet påvirker også maten som en person bruker daglig.

Normal hos kvinner og menn

Tabellen viser kolesterolkonsentrasjon hos menn og kvinner i henhold til alder, i enheter på mmol / liter:

Les Mer Om Fartøyene