Gjennomgang av venstre ventrikkelfeil: årsaker, førstehjelp, behandling

Fra denne artikkelen vil du finne ut: årsakene til venstre ventrikulær svikt, hva slags sykdom er det. Hvilke metoder blir diagnostisert og behandlet for patologi.

Venstre ventrikulær svikt er en tilstand av hjertet der venstre ventrikel ikke kan skille ut et tilstrekkelig blodvolum i aorta. På grunn av dette stagnerer det venøse blodet i den lille (pulmonale) sirkulasjonen av sirkulasjonen. Brutt blodsirkulasjon i en stor sirkel, noe som fører til utilstrekkelig blodtilførsel til alle organer.

Kronisk venstre ventrikulær svikt er en farlig patologi, som bare kan herdes i begynnelsen.

Akutt venstre ventrikulær svikt fører ofte til døden og herdes bare hvis legen kom raskt til pasienten. En viktig rolle er spilt av riktig tilveiebrakt førstehjelp.

Behandling av venstre ventrikulær svikt håndteres av en kardiolog og hjertekirurg.

Årsaker til patologi

Mangel på venstre ventrikel provoserer medfødte eller oppkjøpte kardiovaskulære sykdommer, som for eksempel:

 • hjerteinfarkt i venstre ventrikel;
 • kronisk iskemi av hjertet;
 • kardiomyopati;
 • kronisk arteriell hypertensjon;
 • stenose av aortaklappen;
 • aortaklafffeil;
 • defekter av mitralventilen;
 • myokarditt (betennelse i hjertets muskellag);
 • defekt av inngrepsseptum;
 • Eisenmenger kompleks;
 • tetrad av Fallot.

Øk risikoen for å utvikle ventiler i slekt vaner i venstre ventrikulær tilstand (alkoholisme, røyking, rusmisbruk), stillesittende livsstil eller for intens fysisk aktivitet. Og også hyppige belastninger, overdreven forbruk av fettstoffer, overvekt, eldre alder.

Egenskaper og symptomer på patologi

Alvorlighetsgraden av symptomer avhenger av stadiet av venstre ventrikulær svikt. I begynnelsen av utviklingen er det ingen symptomer, og patologi er kun synlig på EKG og ultralyd i hjertet. Derfor er det svært viktig å sende en forebyggende medisinsk undersøkelse til rett tid, selv om du ikke er bekymret for noe.

Kronisk venstre ventrikulær svikt

Denne konstante manglende evne til venstre ventrikkel å fullstendig utlede blodet, som fører til brudd på blodtilførselen til alle organer og stagnasjon av blod i lungesirkelen.

Symptomer på kronisk form:

Men folk som ikke har engasjert i fysisk trening på regelmessig basis, disse skiltene ikke har klinisk verdi som kortpustethet og hjertebank og normalt vises skarpe treningen med høy intensitet.

Karakteristiske symptomer: kortpustethet med et lite fysisk trening (tur til butikken, vandre rundt i huset, innenrikspolitikk), og over tid - og i ro, smerte og tyngde i øvre høyre kvadrant (på grunn av nedsatt blodsirkulasjon øker leveren), cyanose av lepper, hoste, angrep av hjerteastma, ascites (hevelse i bukhulen).

Også hodepine og svimmelhet er mulig på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen.

Manifestasjoner på EKG, ultralyd av hjerte og røntgen:

Ved hjelp av disse diagnostiske metodene kan man også identifisere den underliggende sykdommen som fremkalte ventrikulær svikt.

Akutt form for patologi

Akutt venstre ventrikulær svikt er en kraftig reduksjon i effektiviteten til venstre ventrikel. Det utvikler i løpet av et hjerteinfarkt, hypertensiv krise, ventrikulær septal brudd, aortastenose eller akutt mitral, akutt svikt i en av disse ventiler.

Siden funksjonen til venstre ventrikel er forstyrret, og høyre ventrikel samtidig fungerer normalt, øker trykket i lungesirkulasjonen. I denne forbindelse er det lungeødem.

Og på grunn av et sterkt brudd på blodsirkulasjonen i alle organer kan det utvikles kardiogent sjokk.

Symptomer på akutt venstre ventrikulær svikt:

Hvis pasienten lyver, antar han en tvunget sitteposisjon, siden i horisontalet øker symptomene.

Også kan legges kaldt svette, hevelse av årer på nakken.

Isolering av skumende rosa sputum, høyt hvesende, hørbar i avstand, kvelning, kald svette, hovne livmorhalsvev.

Ved akutt ventrikulær svikt kombineres kardiogent sjokk med lungeødem og dets symptomer (beskrevet ovenfor).

Helse og liv til pasienten avhenger av hastigheten på tilveiebringelse av kvalifisert medisinsk behandling, samt om riktigheten av førstehjelp.

Manifestasjoner av akutt form på EKG:

 • Depresjon av ST-segmentet i 1, aVL og thoraxledninger.
 • Deep S tenner i 3 ledninger.
 • Høy R-tann i 1 bly.
 • Høy og bred P-tann i 1 bly.
Klikk på bildet for å forstørre

Førstehjelp i akutt form

Det første du må gjøre er å ringe en ambulanse, eller hvis pasienten allerede er på sykehuset, ring til legen.

Ved førstehjelp er det ekstremt viktig å kjenne pasientens blodtrykk.

Hvis pasienten lyver, flytt ham til en sittende eller semi-liggende stilling, med beina senket ned.

For å lette byrden på hjertet og lungene, plasser du turneringer på underbenet (15 cm under lysken).

Disse tiltakene utføres ikke under sterkt redusert trykk.

Med kardiogent sjokk, er førstehjelp for å sikre tidligst mulig ankomst av leger. Ring umiddelbart til en ambulanse eller ta en person til sykehuset selv.

behandling

Det kan både være medisinsk og kirurgisk, avhengig av årsak og alvorlighetsgrad.

medisinering

I kronisk form av sykdommen kan legemidler forskrives i både tabletter og injeksjoner. I akutt form preparater injiseres, innånding brukes også.

Grunnleggende medisiner for behandling:

Ved akutt venstre ventrikulær svikt for øyeblikkelig hjelp, inklusive injeksjon, inhalasjon oksygen antifomsilanom for å eliminere den skummende slim og enkel å puste.

Hvis pasienten har kardiogent sjokk, må du ikke injisere medisiner som reduserer blodtrykket.

Nødhjelp for kardiogent sjokk er å øke trykket til minst 90 til 60 mm Hg. Art. For å gjøre dette, bruk Dobutamin, Dopamin, Norepinephrine eller andre medisiner.

Videre behandling av pasienter som har opplevd akutt ventrikulær svikt, er å hindre gjentakende lungeødem. For det første er nitrater (Nitroglycerin) foreskrevet for å redusere diastolisk trykk i lungearterien. Hvis en pasient har alvorlig arteriell hypertensjon, er ganglion blokkere foreskrevet. I andre henseender er behandlingen ligner den i kronisk form av venstre ventrikulær svikt.

Kirurgisk behandling

Det er rettet mot å eliminere årsaken til kronisk ventrikelsvikt eller gjenopprette blodsirkulasjonen ved hjerteinfarkt, noe som forårsaket en akutt form for patologi.

I kronisk form, avhengig av hvilken sykdom det forårsaket, oppfører:

 1. Koronararterie stenting.
 2. Prostetisk aortaklaff.
 3. Mitralventilproteser.
 4. Lukking av en interventrikulær septalfeil med en okkluderer.
 5. Radikal korreksjon av komplekse hjertefeil (Eisenmenger kompleks, Fallot tetrads).

I den akutte form av venstre ventrikulær svikt forårsaket av hjerteinfarkt, som er ledsaget av kardiogent sjokk, utføres følgende operasjoner:

 • Intra-aorta ballong motpulsering - innføring av en spesiell oppblåst ballong som pumper blod inn i aorta.

 • Koronar angioplastikk - utvidelse av lumen i koronarbeholderen for å gjenopprette blodtilførselen til hjertemuskelen.

  Hvis det er forårsaket av akutte feil i ventiler, er de presserende proteser.

  outlook

  I kronisk form avhenger prognosen av scenen.

  I begynnelsen er prognosen gunstig. Ved riktig behandling kan en vedvarende forbedring i pasientens tilstand oppnås.

  I akutt form er prognosen relativt ugunstig. Selv om det var mulig å fjerne lungeødem, er risikoen for tilbakefall høy. Dersom fullstendig eliminere årsaken til akutt svikt i venstre hjertekammer via kirurgi (for eksempel transplantasjon ventil eller nøddrift for å gjenopprette den koronare blodstrøm), er prognosen er forbedret, men er ikke gunstig.

  Med kardiogent sjokk oppstår 88% av dødsfall. Ofte er det knyttet til tidlig medisinsk behandling.

  Venstre ventrikulær svikt: symptomer, behandling, årsaker

  Venstre ventrikulær svikt er ikke en sykdom, men et syndrom som kan forekomme med ulike patologier i det kardiovaskulære systemet. Dette kan være et myokardialt infarkt, hypertensjon, medfødt og ervervet hjertesykdom, aterosklerose av koronararteriene og mer.

  etiologi

  Hvilke forhold er nødvendige for å utvikle venstre ventrikulær svikt? Årsaken kan være lav ejeksjonsfraksjon når hjertet pumper i en syklus mindre enn førti milliliter blod, og også for å redusere systemtrykket. Slike forhold kan oppstå i akutt koronarsyndrom, stenose av ventiler, inflammatoriske sykdommer, hjerteinfarkt, lungeemboli, hjertetamponade, og så videre.. Noen ganger kan årsaken være mangel på blod tilbake til hjertet gjennom venesystemet.

  Typisk, venstre ventrikkelsvikt med lungeødem forbundet, men kan forekomme og anemi, tyrotoksikose, svulster og cerebralt traume. I disse tilfellene observeres en patologisk økning i hjerteutgang.

  Forholdet til hjerteinfarkt

  Venstre ventrikulær svikt er ofte forbundet med akutt myokardinfarkt. Hun kan dukke opp på samme tid som han, og noen dager senere. I andre tilfelle er den patologiske prosessen forårsaket av et kraftig tap av et stort antall kardiomyocytter.

  For det første kan ejeksjonsfraksjon holdes ved cirka 70 prosent av den forutsagte, ettersom forstyrret diastolisk funksjon av venstre ventrikkel, systolisk og ikke. Samtidig observeres unormal regurgitasjon (kaster) av blod fra ventrikkelen inn i atriumet gjennom mitralåpningen. Årsakene kan være flere:

  • skade på papillære muskler;
  • utvidelse av hjertets hulrom;
  • skade på ventilen.

  Akutt venstre ventrikulær svikt i de første timene etter et hjerteinfarkt kan skyldes en reduksjon i blodets totale volum, en forsinkelse i vann og ioner i kroppen, samt pågående medisinske aktiviteter.

  patogenesen

  Venstre ventrikulær svikt er en typisk patologisk prosess som begynner med en økning i blodtrykk i lungens mikrocirkulatoriske seng. Dette fører til svettefluid fra karene i vevet og redusere elastisiteten i luftveiene. Hvis trykket ikke faller, kommer transudatet inn i alveolene og bryter gassutvekslingen, "slukkes" de fylte kamrene. Perfusjonen av oksygen minker, kroppen begynner å lide av hypoksi og hyperkapnia.

  Væsken kommer alt fra vaskulærsengen til lungene. Det sprer seg gradvis fra periferien til midten, innsnevrer bronkulens lumen, forårsaker hvesning og hoste. På dette punktet er shunt-systemet slått på. Det tømmer overflødig blod fra karene i den mikrocirkulatoriske sengen inn i de større venene i lungene. Dette fører til blanding av blod med forskjellig oksygeninnhold. Gradvis slutter et slikt system å være effektivt, og tilstanden er forverret. På grunn av luftveisbevegelser, skylles væske i lungene og mer "tette" alveolene, og blokkerer luftens tilgang.

  form

  Akutt venstre ventrikulær svikt manifesteres i to kliniske former:

  1. Det første skjemaet blir observert hos pasienter med høyt blodtrykk, mangel på aortas ventiler og lesjoner i hjernen. En slik kombinasjon av symptomer gir opphav til trykk i både de store og små sirkulasjonskretsene, samt en stor hjerteutgang. For å kurere sykdommen i dette tilfellet, er det nødvendig å redusere blodstrømmen til de riktige avdelingene for ikke å overbelaste lungens fartøy.
  2. Den andre form er preget av klassiske manifestasjoner av venstre ventrikulær svikt, nemlig: reduksjon i trykk og hjerteutgang. Dette skjemaet vises etter et hjerteinfarkt, i nærvær av dekompensert mitral- eller aortastenosose (det vil si kjøpt hjertesykdom), med langvarig løpet av bilateral lungebetennelse.

  Kronisk hjertefeil i hjertefrekvensen

  Denne patologien oppstår av samme grunner som den akutte form, men bare gradvis, slik at kroppen har tid til å tilpasse seg endringene og kompensere dem. I stedet for skummende væske i lungene, observeres stagnasjon av venøst ​​blod og en reduksjon i blodsirkulasjonshastigheten. Dette påvirker perfusjonen av blodstrøm og forårsaker kronisk hypoksi.

  Det hele starter med kortpustethet etter fysisk anstrengelse og økt hjertefrekvens. Da blir det vanskelig å puste inn i utsatt stilling, spesielt om natten, så pasientene opptar en semi-sittende stilling. Til dyspnø blir en host med slem tilsatt, hvor blodårer kan sees. Det er et brudd på hjerterytmen, utseendet på ekstra toner. På dette stadiet kan sykdommen bli forsinket i årevis. Så går det plutselig inn i akutt venstre ventrikulær svikt og slutter som regel dødelig.

  symptomer

  Å kjenne til patogenesen, er det mulig å forutse hvordan venstre ventrikulær svikt vil manifestere seg. Symptomer illustrerer tre patologiske forhold: hjerteastma, lungeødem, sjokk.

  • Kardial astma manifesteres ved angrep av kvelning. Huden blir dekket med en klebrig, våt, kald svette, fingertrådene og den nasolabiale trekanten er blå. Åndedrettsen blir høy, spent, hørbar tørrvoks. Hjertet slår veldig fort, arterielt og sentralt venetrykk økes.
  • Lungødem er neste stadium i utviklingen av den patologiske prosessen. Ved auskultasjon kan store og små boblende raler høres, puste gurgling, hørbar på avstand. Luftveiene kan overstige 40 ganger per minutt (to ganger normen). Pasienter utvikler en hoste med rosa skumaktig ekspektorering.
  • Sjokk er den terminale fasen av lungeødem. Åndedrettsvern blir mer og mer overfladisk, det skummende væske fyller ikke bare lungene, men også luftrøret og ses i hjørnene av leppene. Trykket faller kraftig, og hjertefrekvensen tvert imot øker. Når lungene er fullstendig fylt med væske, dør en person.

  klassifisering

  Venstre ventrikulær svikt, som oppsto etter akutt myokardinfarkt, kan klassifiseres i henhold til kliniske tegn og resultater av instrumentelle studier i 4 stadier.

  1. Det er ingen synlige tegn på hjertesvikt.
  2. Det er våte raler, en patologisk tredje tone vises og tegn på venøs overbelastning i lungene.
  3. Uttalt pulmonalt ødem, store vesikale raler høres over mer enn halvparten av lungefeltene.
  4. Kardiogent sjokk. Trykket faller under 90, reduserer diurese, huden blir blek, og blir blå, det oppstår en kald svette.

  Den andre klassifiseringen, som også har fire grader av venstre ventrikulær svikt, er basert på karakteren av hvesning, hudtemperatur og fuktighet:

  1. Den wheezing er tørr, svetten er fraværende. Det er ingen stagnasjon i lungene.
  2. Den wheezing er våt, men pasienten er fortsatt tørr. Det er ingen reduksjon i diffusjonen av gasser i lungene, men det er stillestående fenomener.
  3. Kaldsvette oppstår, men det er fortsatt tørt hveske. Perfusjonen av gasser er redusert, men det er ingen vevstopp i lungene.
  4. Kaldsvette og fuktige raler. Dekompensasjon av venstre ventrikulær svikt.

  diagnostikk

  Tegn på venstre ventrikulær svikt bør varsle legen selv før du snakker med pasienten. Så snart en person kommer inn på kontoret (eller kommer til ambulansen), hører kardiologen umiddelbart støyende pust, hvesenhet, dyspné. Pasienten vil klage på utseendet av rosa sputum etter tørr hoste, hemoptysis, en konstant frykt for å dø. En viktig detalj er at for å lindre symptomene han må sette seg ned. Etter undersøkelsen begynner en fysisk undersøkelse. Legen lytter til hjertets toner, bestemmer tilstedeværelsen av patologiske lyder og lyder, arytmier og et pulsunderskudd i perifere arterier. I løpet av disse manipulasjonene vurderer legen i passerer temperaturen og fuktigheten i huden.

  Neste trinn er instrumental diagnostikk. Først blir det tatt et elektrokardiogram, hvor endringen i rytme og reloading av venstre del av hjertet ved trykk, utvidelsen av hulrommene, er klart bestemt. En røntgen av en kardiolog er interessert i konfigurasjonen av hjertets skygge, glattheten av midjen og hevelsen av ventriklene, samt tegn på blodstagnasjon i lungesengen. Denne metoden brukes til å verifisere diagnosen og utelukke andre pulmonologiske patologier.

  Ultralyd (ultralyd) i hjertet utføres for å oppdage brudd i hjertets struktur, samt endringer i funksjonene: utseendet av en patologisk blodstrøm, endring av ventiler, dannelse av aneurysmer og blodpropper. I tillegg tillater denne metoden å bestemme utstøtningsfraksjonen og trykket i hjertehulene, tykkelsen av veggene og størrelsen på kamrene.

  Fra laboratorietester kan legen foreskrive definisjonen av hjernens natriuretiske peptid i blodet. Dette er nødvendig for å utelukke eller bekrefte tilstedeværelsen av kronisk hjertesvikt hos pasienten, siden symptomene på sykdommene er like.

  behandling

  Venstre under venstre ventrikkelfeil? Behandlingen består hovedsakelig av gjenopplivingstiltak og foregår i intensivavdelingen. Det er rettet mot å forbedre myokardial sammentrekning, eliminere takykardi og redusere vaskulær tone. I tillegg er det nødvendig å forhindre utseendet av trombi og forbedre utskillelsen av væske. For å gjøre dette, utfør følgende aktiviteter:

  • Pasienten gis innånding med fuktet oksygen med en hastighet på 6-7 liter per minutt.
  • Sentralvenen er nødvendigvis kateterisert for å overvåke CVP (sentralt venetrykk). Dette hjelper legen til å velge riktig terapi.
  • Det er nødvendig å kontrollere puls og blodtrykk, samt mengden urin (hastigheten på ødemreduksjon) med like intervaller.
  • Hvis det er en signifikant dannelse av skum, tilsettes oksygen med etylalkohol. Slike innåndinger bør skiftes med innånding av luft for ikke å brenne slimhinnen.
  • Medisinsk terapi begynner med introduksjonen av hjerteglykosider og antispasmodik. Dette forbedrer myokardial kontraktilitet og blodstrøm i lungene. I tillegg er pasienter vist morfin. Den beroliger samtidig, lindrer smerter og utvider lungens små fartøy.
  • Hvis trykket forblir høyt, anbefales det å administrere adrenalinreceptorblokkere. Noen ganger brukes for dette formål seler eller tett bandasje av lemmer. Slike manipulasjoner forhindrer utstrømning av venøst ​​blod, og holder arteriene frie.
  • For å redusere hevelse og redusere belastningen på hjertet, utføres tvungen diurese.

  forebygging

  Akutt hjertefeil i hjertefrekvensen kan oppstå både spontant og være en dekompensasjon av kronisk hjertesvikt, så det er viktig å følge legenes instruksjoner nøye, ta regelmessige piller og føre en riktig livsstil. Det er viktig å følge en diett, trene moderat fysisk anstrengelse (som ikke forverrer hvesenhet), unngå stressssituasjoner så mye som mulig (om nødvendig ta lys beroligende midler), overgi dårlige vaner.

  outlook

  Hjelp for ventrikulær svikt bør gis så raskt som mulig, siden dødeligheten fra denne sykdommen er høy. Selv i et spesialisert sykehus, når det 20%.

  Prognosen for slike pasienter er ugunstig. Innen et år etter diagnosen dør ca 10% av pasientene med første eller andre trinn og dø nesten 50% av pasientene med en tredjedel.

  Kronisk venstre ventrikulær svikt

  Kronisk venstre ventrikulær svikt skyldes de samme årsakene som akutte, dvs. med sykdommer som oppstår med en overvektende belastning på venstre ventrikel. Men grunnen virker langsomt, lang og ikke så mye til å resultere i utvikling av akutt venstre ventrikkelsvikt (hypertensjon og symptomatisk hypertensjon, valvulær venstre hjerte, aorta-utgangspunktet, aterosklerose og myokardialt infarkt, kardiomyopati, etc.). Patogenesen er den samme som akutt venstre ventrikulær svikt. I dette tilfellet resulterer et kronisk brudd på kontraktiliteten til myokardiet i venstre ventrikkel hovedsakelig i venøs trengsel i lungene.

  Tidlige tegn er en gradvis økning i dyspné med vanlige belastninger og en tendens til takykardi. Da fremdriften av hjertesvikt utvikler seg, kan dyspnø observeres selv i ro. Vanligvis øker dyspneen i en horisontal stilling, slik at pasientene foretrekker å okkupere en semi-sittende stilling med beina flattet oftere (og til og med om natten). Det er hoste med separasjon av serøs sputum. Takykardi vises enten med fysisk anstrengelse, eller er av permanent karakter. Forandringen i størrelse og hjertets melodi samsvarer med den underliggende sykdommen. Den hyppigst observerte ekspansjonen av hjertet til venstre, mens auscultasjon noen ganger høres tre-termen rytme (rytme av galoppen). Ved alvorlig venstre ventrikkelfeil kan det forekomme en vekslende puls. Med auskultasjon av lungene i de øvre delene, finner du vanligvis vesikulær eller hard pust, i de nedre delene blir respirasjonen svekket. Her, på begge sider, høres ufuktige, fuktige, finboblende raler. Som et resultat av ødem og delvis obstruksjon av bronkiene, er det noen ganger funnet en langvarig utånding, hard pust og tørre hvite.

  Med en radiografisk studie er stagnasjon i lungen bekreftet. Som et resultat av å bestemme parametrene for funksjonen av ekstern respirasjon, blir tegn på åndedrettsvikt avslørt; de kan forbedres betydelig etter introduksjonen av diuretika og signifikant diurese, som har en viss diagnostisk verdi. Elektrokardiogrammet viser den horisontale elektriske posisjonen til hjertet, tegn på hypertrofi og reloading av venstre ventrikel.

  Pasienter med kronisk venstre ventrikulær svikt utvikler ofte akutt lesozheludochkovaya insuffisiens i form av kardial astma eller lungeødem.

  Ved å legge til høyre ventrikulær svikt til venstre ventrikel reduserer symptomene på sistnevnte, pasientene føler seg bedre en stund (shortness of breath forkortes).

  Behandling av kronisk venstre ventrikulær svikt er den samme som høyre ventrikkelfeil. I perioder med akutt venstre ventrikulær svikt er den konstruert på samme måte som beskrevet ovenfor ved behandling av hjerteastma og lungeødem.

  Kronisk svikt i høyre hjertekammer er ofte festet til den venstre ventrikkel I har da karakter av en kronisk total hjerte (biventricular) svikt. Isolert kronisk høyre hjertesvikt forekommer ved astma, kronisk ikke-spesifikke lungelidelser og visse hjertefeil, hovedsakelig medfødt involverer høyre ventrikkel overbelastning, konstriktiv perikarditt, betydelig fedme, kyphoscoliosis og t. D. Den kroniske høyre hjertesvikt manifesterer seg hovedsakelig stase i venene i den store sirkel av blodsirkulasjon. Tidlige symptomer inkluderer vedvarende takykardi, ødem eller deigaktig leggen, spesielt mot slutten av en dag på sine føtter, og utvidelse av leveren. Videre i samsvar med fasen av kronisk sirkulatorisk insuffisiens og Strazhesko Vasilenko utvikle vedvarende ødem, anasarka, ascites, hydrothorax, hydropericardium, kardial cirrhose, degenerative forandringer av vev og organer. Vanligvis er det tegn på en signifikant økning i høyre ventrikel, de tilsvarende endringene i det radiografiske mønsteret og EKG

  Hva er risikoen for venstre ventrikulær svikt - årsaker, behandling

  Venstre ventrikulær svikt er en ubehagelig patologi som kan ha en negativ innvirkning på hele organismenes arbeid. Faktum er at hjertets venstre hjerte er ment for å pumpe oksygenberiget blod inn i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen.

  Tap av blodpumpeffektivitet fører umiddelbart til oksygen sult av kroppens celler. Dette er spesielt farlig for hjerneceller.

  Alle fire hjertekamrene, inkludert det venstre hjertekammer har to tilstander: diastole (avslapping for å pumpe den nødvendige blodvolum) og systole (sammentrekning for å skyve den injiserte volumet på). I denne forbindelse, venstre ventrikkelsvikt manifestert som en manglende evne for optimalt å fylle volumet av det venstre hjertekammer på scenen i diastole, og den manglende evne til fullstendig å skyve ut den akkumulerte mengde blod fra ventrikkelen systole fase.

  Venstre ventrikelfeil - hva er det

  Venstre ventrikel tar den viktigste delen i hjertearbeidet. Det er han som er ansvarlig for å skyve blod inn i arterienettene. Derfor er patologiene i dette hjertekammeret en faktor i dannelsen av hjertesvikt.

  Venstre ventrikulær svikt er en sykdom preget av utilstrekkelig utstøting av blod fra venstre ventrikel inn i aorta. Av denne grunn sirkulerer for lite blodvolum i sirkulasjonssyklusene, noe som fører til en oksygen sult av hele organismen.

  Venstre ventrikulær svikt av en kronisk type kan kun behandles i første fase. Hvis patologien har oppstått kraftig, er sjansene for overlevelse hos mennesker ekstremt små, og ofte fører denne prosessen til pasientens død. Du kan lagre en person hvis førstehjelpen ble mottatt i tide.

  Venstre ventrikulær svikt - klassifisering

  Akutt typen LN representerer en nødstilstand, siden en person uventet på grunn av noen faktorer, blir blod beholdes i lungekretsløpet, trenger gjennom kapillært nettverk i lungebindevevet, og deretter - direkte inn i alveolene.

  Når blodet strømmer inn i lungalveolene, opphører gassen utveksling, pasienten er ikke i stand til å puste og asfyksi begynner. Med andre ord, med akutt LN, dannes interstitial først, og deretter - alveolært lungeødem.

  Kronisk venstre ventrikulær svikt dannes konsekvent, noen ganger bekymrer denne sykdommen pasienten i flere tiår. Symptomatologien til denne patologien er mindre uttalt, fremkaller ofte paroksysmer av hjerteastma, noe som fører til lungesvulhet.

  Akutt venstre ventrikulær svikt - årsaker

  Akutt type LN kan påvirke en person av enhver kjønn og aldersgruppe hvis han har hjertepatologi. Ifølge statistikken blir syke menn i pensjonsalderen som har en historie med iskemisk hjertesykdom, ofte syk.

  Faktorene som forårsaker denne sykdommen er forbundet med patologiene i hjertemuskelen eller andre organer og systemer (ekstrakardiale årsaker).

  Følgende hjertesykdommer er i stand til å provosere utviklingen av en akutt form for venstre ventrikulær svikt:

  • Bortdøen av muskelfibrene etter gjennomgang av et hjerteinfarkt (lungeødem av kardial opprinnelse) - oftest dannet i MI Q. Pasienten observeres en alvorlig tilstand. Prognostisk utfall avhenger av alvorlighetsgraden av nekrose og tidspunktet for medisinsk behandling.
  • Betennelse av en akutt art i myokardiet - myokarditt ulike typer.
  • Konfigurasjonsavvik hos organets anatomi forårsaket av alle slags vices.
  • Feil ved palpitasjon (ventrikulær takysystol, ciliary type arytmi).
  • Kryptisk kurs av hypertensiv sykdom, hvis det er overdreven verdier av blodtrykk.

  Følgende ekstrakardiale forårsaker dannelse av akutt venstre ventrikulær svikt:

  • Tromboembolisk pulmonal arteriesyndrom;
  • lungebetennelse;
  • Alvorlig forgiftning;
  • Alvorlig form for anemi
  • Traumatisk skade forårsaket av elektrisk støt;
  • choking;
  • Traumatisk brystskade;
  • Alvorlige sykdommer i nyre eller lever i terminale former.

  I tillegg til årsakene fremkaller følgende faktorer direkte en akutt type LN:

  • Overflødig fysisk anstrengelse;
  • Bo i et altfor varmt bad eller badstue;
  • Erfaringer, sterkt følelsesmessig stress;
  • Misbruk av alkoholholdige drikkevarer.

  Symptomer på akutt venstre ventrikulær svikt

  Symptomer på akutt type venstre ventrikkelfeil:

  • Astma av hjerte-etiologi;
  • Sjokkert tilstand av hjerte opprinnelse;
  • Disneve, som gradvis blir asfyxert;
  • Tilstedeværelse av en hørbar heshet i pusten som vitner om et lungeødem;
  • hoste;
  • Isolering av skummende sputum fra munn- og nesehulene i rosa sputum;
  • Hovne cervical arterielle nettverk;
  • Hjertes slagte rytme;
  • Blodtrykk hopp;
  • Økt kroppstemperatur;
  • Nummen i huden på hender og føtter;
  • Synkopale tilstander;
  • Økt svimmelhet;
  • Desorientering.

  I forhold til symptomer er venstre ventrikulær svikt delt inn i tre stadier av utvikling:

  • Den første (lys) - manifesterer seg i nærvær av dyspnø, økt hjertefrekvens ved forskjellige belastninger. I nærvær av tegn på sykdommen er ikke funnet.
  • Gjennomsnittlig - uttrykkes av øyne av hender og føtter, ansiktsområde, opphopning av effusjon i indre organer, blå hud.
  • Sist - denne graden er ekstremt alvorlig, preget av irreversibilitet av patologiske prosesser, noe som fører til et dødelig utfall av pasienten.

  Diagnose og differensialdiagnose

  Akutt ventrikulær svikt er diagnostisert ved primærklinikken. Siden denne patologien truer en persons liv alvorlig, bør diagnose og gjengivelse ikke være et problem for enten leger eller paramedikere og sykepleiere.

  I tillegg til at legen stiller generelle spørsmål om pasientens tilstand, gjør han det auskultasjon - Lytt til organer i brøndregionen. Under denne prosedyren er det tørr eller våt heshet i lungene, eller i enkelte områder.

  Differensier disse patologiene ved hjelp av informasjon oppnådd under samlingen av anamnese. Tilstedeværelsen av pulmonell hevelse er indikert ved:

  • hjertesykdom i anamnesen,
  • bruk av hjerte medisiner,
  • fravær av paroksysmer av bronkial astma i sykdommens historie,
  • hvesing i øynene tørr og plystre i løpet av utløpet.

  Etter å ha lyttet til organene, beregner pulsen (flere hjerteslag blir oppdaget) og måler blodtrykket, beregner legen oksygenkonsentrasjonen i blodet ved hjelp av et pulsoksymeter. Denne enheten er plassert på pekefingeren eller en unngivende finger på pasienten.

  Indikatoren er som regel redusert og er mindre enn 95 prosent. Hvis det ble oppnådd et nummer i området 80-85, skal pasienten umiddelbart innlagt på intensivavdelingen.

  I tillegg er elektrokardiografi obligatorisk. Som et resultat av kardiogrammet oppdages symptomer på overdreven høyre ventrikulær belastning, arytmi og symptomer på hypoksi og død av hjertemuskelfibre i nærvær av et akutt infarkt. Elektrokardiogrammet gjør det mulig å finne årsaken til lungeødem av hjerteopprinnelse.

  Også for diagnosen utfører legene en røntgenundersøkelse av lungene.

  Hjelpe ved akutt venstre ventrikkelfeil

  Hvis du har hjerteproblemer (spesielt hvis de ikke er første gang), bør du umiddelbart ringe til ambulansen. Deretter er det nødvendig å begynne å levere prehospitalaktiviteter.

  Først og fremst må du slappe av strammeklærne og åpne tilgangen til en fri luftstrøm. Du må gi en person en pose mens du sitter eller er halv sitter med senket nedre lemmer.

  Brigaden av leger kommer til å levere fuktig oksygen ved å påføre en spesiell maske, ofte blir denne gassen passert gjennom etanol før tilførsel. Etter dette administreres pasienten:

  • antiarytmiske legemidler,
  • nitrater,
  • legemidler som senker blodtrykket,
  • furosemid.

  Under stasjonære forhold utføres to typer terapi - den første er å behandle sykdommen som forårsaket starten av akutt LN og det andre - for å fjerne overflødig væske i lungesirkulasjonen.

  I utgangspunktet foreskrives ulike grupper av legemidler, idet man tar hensyn til sykdommens etiologi - antiarytmika, smertestillende midler etc. For å stoppe overflødig væske, er diuretika (furosemid) foreskrevet. Narkotika injiseres i det venøse nettverket i en blast.

  Etter at lungeødemet er eliminert, foreskrives pasienten behandling for hovedsykdommen som forårsaket utviklingen av en akutt form for venstre ventrikulær svikt.

  Kronisk venstre ventrikulær svikt - årsaker

  Den kroniske formen for venstre ventrikulær svikt er forårsaket av de samme patologiene som bidrar til utviklingen av en akutt form av sykdommen.

  Imidlertid er det oftest CLN dannet i nærvær av kardioklerose etter hjerteinfarkt, hjertefeil og flere pulsavvik (spesielt det uoppløselige løpet av atrieflimmer).

  Patologi er en systolisk og diastolisk type nedsatt funksjon av venstre ventrikel. Hvis pasienten har systolisk dysfunksjon, er kontraktiliteten til hjertemusklene forstyrret, hvis diastolien - myokardiet ikke er i stand til normal avslapning, på grunn av hvilken en liten mengde blod kan passe inn i den.

  Symptomer på kronisk venstre ventrikulær svikt

  Den kroniske typen svikt i venstre ventrikkel er preget av følgende symptomer:

  • Puffiness av nedre lemmer;
  • Blåser av distale fingre og tær;
  • Cyanose av lepper og munn - indikerer oksygen sult og blod stasis;
  • Knust pust - signaler om tilstedeværelsen i lungen av omtrentlig liter væske;
  • Oliguria (en liten utskillelse av urin) - indikerer en slått ned nyresirkulasjon og tilstedeværelse av noen sykdom i dette området.

  Følgende tegn indikerer en funksjonsfeil i en stor sirkulasjon i kronisk LN:

  • Å danne ødem fra bunnen opp, kan oppstå i bukregionen;
  • Smerter i brystet, alvorlig smerte under høyre ribber. Dette skyldes at blodet stagnerer i leveren. Utviklet hepatomegali (økt kroppsstørrelse), på grunn av hvilken leveren utøver press på ribbeina;
  • Akkumulering i bukhulen av væske (ascites). Noen ganger når volumet mer enn ti liter. Utad dette manifesteres av en sterk hevelse i underlivet;
  • Hydrothorax er en væskeakkumulering i pleurhulen. På grunn av dette er organets respiratoriske funksjon sterkt svekket, væskens volum når en liter.

  Diagnose av kronisk hjertesvikt

  Kronisk hjertesvikt diagnostiseres i henhold til anamnese data og medisinsk historie. For å bekrefte denne diagnosen leder kardiologen pasienten til å gjennomgå en elektrokardiografisk undersøkelse, ultralyd og radiografisk undersøkelse av lungene.

  Som et resultat er et kardiogram funnet:

  • symptomer på overdreven stress på høyre ventrikel,
  • en konstant type ciliarforstyrrelse av hjerterytmen,
  • transformasjon av den elektriske kardiale akse,
  • postinfarktutskifting av hjertevev med forbindelses- eller postinfarkt venstre ventrikulær aneurisme.

  Radiografisk undersøkelse lar deg finne overbefolkning av det venøse pulmonale blodnettet, og i en forsømt situasjon - en opphopning av effusjon i pleurhulen.

  Terapi for kronisk venstre ventrikulær svikt

  Først av alt er behandlingen rettet mot den underliggende sykdommen som forårsaket utviklingen av akutt LN. For dette er pasienten foreskrevet følgende typer medisiner:

  • Trombolytiske medisiner - for å forhindre trombotisk blokkering av arteriene;
  • Nitratpreparater;
  • Analgetisk - for å eliminere alvorlig smerte;
  • antiarytmisk;
  • Legemidler som reduserer blodtrykket
  • Cortikosteroid - for å lindre myokardiell betennelse.

  Den andre retningen av LN-terapi er restaureringen av hemothoraxen i lungesirkulasjonen. Til dette formål, prøver leger å kjøpe overflødig bio-væske i lungene og andre indre organer, ved hjelp av vanndrivende medisiner. Og for å senke spenningen i venstre ventrikel, bruk nitroglyserin.

  Den kroniske formen for venstre ventrikulær svikt behandles ved hjelp av medisiner fra flere grupper:

  • Vanndrivende stoffer - for å pumpe ut overflødig bio-væske og forbedre nyrearbeidet;
  • Blokkere av beta-adrenerge reseptorer - en reduksjon i hyppigheten av hjertekontraksjoner
  • Angiotensin-converting enzyme hemmere - for å forbedre arteriell press;
  • Hjerteglykosider - for å øke mengden blod som skyves inn i aorta
  • Nitrat - bidra til utvidelse av lumen av arteriene og eliminere paroksysmer av akutt LN form.

  For å kurere den første faktoren som forårsaket dannelsen av venstre ventrikulær svikt, gjelder:

  • Koronarangiografi - vaskulær clearance blir gjenopprettet, blodsirkulasjonen forbedres;
  • Installasjon av stenter (for å utvide fartøyets lumen) - gjør det mulig å forbedre patenteringen av arterialnettverket;
  • Bytte av skadede ventiler;
  • Radiofrekvens ablation av hjertet - ødeleggelsen av vevet som bidrar til utseendet på en unormal hjerterytme;
  • Eksponering for laseren - brukt ved ciliary type hjerterytmeforstyrrelse;
  • Hjertetransplantasjon.

  outlook

  Venstre ventrikulær svikt karakteriseres av en gunstig prognose bare i den første fasen av sykdommen, da den medisinske hjelpen som ble gitt i tide, kunne forhindre mekanismen for hjertesykdom.

  I den akutte form av LN er prognosen ugunstig, siden lungene og andre indre organer også blir ødelagt i tillegg til hjertet.

  Venstre ventrikulær hjertesvikt

  Årsaker til hjertefeil i venstre ventrikkel.

  1. Sykdommer der det er en systolisk overbelastning av venstre ventrikkel:

  Stenose av aortaåpningen;

  2. Sykdommer der det er en økning i diastolisk fylling og systolisk overbelastning av venstre ventrikel:

  - mangel på mitralventilen

  - Aortisk ventilmangel.

  3. Sykdommer i hvilke ventrikulær myokardinfarkt observeres:

  4. Mitral stenose, der det er en nedgang i diastolisk fylling av venstre ventrikel og overbelastning av venstre atrium (venstre atriell hjertesvikt utvikler seg).

  De viktigste patofysiologiske forandringene som forekommer i kardiovaskulærsystemet og respiratoriske organer i hjertefrekvens i venstre ventrikkel:

  - svekkelse av venstre ventrikel (med mitral stenose - venstre atrium);

  - reduksjon av sjokkvolumet til venstre ventrikel

  - en refleksøkning i hjertets arbeid

  - senker blodstrømmen og øker trykket i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjonen

  - propotevanie flytende del av blodet inn i lungevevet, impregnering av det alveolære vegger (interstitielt ødem), og deretter dens utseende i lumen av alveolene (alveolær ødem);

  - Krenkelse av ventilasjon, en reduksjon i lungens livskapacitet;

  - brudd på diffusjon av gasser gjennom alveolær kapillærmembran;

  - Excitasjon av luftveiene.

  Akutt hjertefeil i venstre ventrikkel.

  Akutt hjerteinsuffis i venstre ventrikk er preget av en relativt rask, ofte plutselig utvikling av patologiske forandringer som utgjør en direkte trussel mot pasientens liv. Det kan utvikle seg med sykdommer ledsaget av en belastning på venstre ventrikel, noen ganger mot bakgrunnen av allerede eksisterende kronisk venstre ventrikulær svikt. Akutt venstre ventrikulær svikt manifesteres ved hjerteastma og lungeødem.

  Utfør et spørsmål fra pasienten, finn ut klagerne.

  Hjerte astma. For hjerte astma er preget av utviklingen av åndenød (paroksysmal dyspné) blandet naturen forekommer oftere i løpet av natten og er ledsaget av en følelse av tetthet i brystet, kjenner frykten for døden, hjerterytme, noen ganger en tørr hoste. Utviklingen av et angrep blir lettere ved fysisk eller nevropsyk stress. Tilstanden blir lettere når du beveger deg fra den horisontale posisjonen til sitteposisjonen med bena senket (orthopnea). Utviklingen av kvelning skyldes stagnasjon av blod i en liten sirkel av blodsirkulasjon.

  Lungeødem. I alvorlige tilfeller, akutt venstre ventrikkelsvikt, som begynte som hjerteastma, deretter utvikler seg raskt til lungeødem. For den sistnevnte kjennetegnes ved en utpreget dyspné, ledsaget av en følelse av trykk i brystkassen og en følelse av frykt for døden, samt hoste med store mengder væske, skummet, rosa (på grunn av blod urenheter) sputum.

  Utfør en generell undersøkelse av pasienten.

  Med hjerteastma og lungeødem, avsløres følgende karakteristiske tegn:

  - tvunget posisjon (orthopnea);

  - en lidelse, skremt uttrykk, brede elever

  - fuktig, blek hud, akrocyanose.

  For lungeødem er også karakteristisk:

  - boblende pust, hørbar i avstanden vått rales (symptom på en "kokende samovar");

  - rosa skumaktig utslipp fra munn og nese.

  Utfør en undersøkelse av luftveiene.

  Med hjerteastma avslører:

  - Hyppig, grunne puste;

  - reduksjon av respiratorisk ekskursjon i brystet og begrensning av mobiliteten til lungemarginen (stillestående lungene blir stive);

  - Svak vesikulær pust på grunn av edematøs hevelse i de alveolære veggene og en reduksjon i vibrasjonens amplitude under inspirasjon; med et langvarig angrep av hjerteastma som følge av utviklingen av kongestiv bronkitt, utseendet av en hard puste;

  - fuktig, liten boble, ufrivillig hvesning, hovedsakelig i de nedre delene av lungene; med et langvarig angrep av hjerteastma på grunn av stillestående bronkitt, kan tørr hvesenhet forekomme på bakgrunn av utandringsdyspné.

  Med lungeødem avslører:

  - Hyppig, grunne puste;

  - reduksjon av respiratorisk ekskursjon i brystet og begrensning av mobilitet av lungemarginen

  Svekket vesikulær puste;

  - Wet raspy rales.

  Gjennomfør en studie av kardiovaskulærsystemet.

  Med hjerteastma og lungeødem, avslører de:

  - forskyvning av den venstre grensen av relativ sløvhet i hjertet utad, forbundet med dilatasjon av venstre ventrikel;

  - utvidelse av hjertets diameter på grunn av den venstre komponenten;

  - svekkelse av I-tonen i toppet (på grunn av svakheten i venstre ventrikel, den muskulære komponenten i tonen jeg lider);

  - rytmen til galoppet på toppunktet, hvis utseende er forbundet med alvorlig venstre ventrikulær myokardskader og en nedgang i tonen

  - systolisk murmur i toppet, som oppstår i forbindelse med utviklingen av relativ mangel på mitralventilen;

  - aksent av den andre tonen over lungearterien på grunn av økt trykk i sirkulasjonenes lille sirkel;

  - hyppig, arytmisk, svak fylling, liten puls med hevelse i lungene, filiform;

  - Lavt blodtrykk, spesielt hos pasienter med lungeødem.

  Evaluer dataene fra EKG-studier.

  EKG avslører følgende endringer:

  - forstyrrelse av rytme og ledningsevne

  - reduksjon av amplituden til tannen T og intervallet ST;

  - endrer karakteristisk for den underliggende sykdommen.

  Kronisk hjertefeil i hjertefrekvensen.

  Kronisk hjertefeil i hjertefrekvensen (CHLS) utvikler seg gradvis i flere måneder med kroniske sykdommer som oppstår med en overordnet belastning på venstre ventrikkel.

  Utfør et spørsmål fra pasienten, finn ut klagerne.

  Kortpustethet er det mest karakteristiske og tidlige tegn på kronisk hjertefeil i venstre ventrikulær tilstand. Kortpustethet er blandet og vises først med normal fysisk aktivitet. I fremtiden skjer det selv med liten fysisk anstrengelse, med inntak av mat, avklædning og selv i ro. Dyspné er forsterket i liggende stilling (da innstrømningen av venøse blod øker mot hjertet og membranen ligger ovenfor) i forbindelse med forlenget stagnasjon av blodet i lungekretsløpet, hvori den pulmonare rammen blir stiv redusert VC, avtar pulmonar ventilasjon, forstyrret diffusjon av gasser gjennom alveolo kapillærmembran. I de senere stadier av sykdommen er det proliferasjon av bindevev i lungene (kardio pulmonal fibrose), noe som forverrer brudd på gassutveksling.

  Palpitasjon med hjertesvikt oppstår refleksivt. Utseendet er forårsaket av en refleks fra karoten sinus (med en reduksjon i slagvolumet, trykket i karoten arterier reduseres) og Bainbridge refleksen (med økt trykk ved hule vener). Palpitasjon, som kortpustethet, oppstår først med normal belastning, deretter med moderat trening og i ro.

  Hoste tørr eller med separasjon av en liten mengde av serøst sputum amplifisert under trening og liggende blod stagnasjon bringes i lungesirkulasjonen. Kanskje utvalg "rusten" sputum ved høy pulmonal hypertensjon, oppstår diapedese når røde blodceller med påfølgende dannelse og avsetning av hemosiderin pigment i blod i lungene.

  Rapid tretthet, redusert fysisk og mental ytelse, økt irritabilitet, søvnforstyrrelse på grunn av lav hjerteutgang, nedsatt blodtilførsel til hjernen, nedsatt funksjon i sentralnervesystemet.

  Utfør en generell undersøkelse av pasienten.

  Pasienter med kronisk venstre ventrikulær svikt opptar den tvingende posisjonen til ortopedi. Huddeksler er bleke, akrocyanose observeres, på grunn av en senking av blodstrømmen, økt utnyttelse av oksygen ved vev og en økning i innholdet i kapillærene av redusert hemoglobin. På grunn av det faktum at bremsing av blodstrømmen er mer uttalt i kroppens deler langt fra hjertet, kommer den cyanotiske farge på ekstremiteter, nesespissen og ørene.

  Utfør en undersøkelse av luftveiene.

  I studien av åndedrettsorganer avslører de:

  - reduksjon av respiratorisk ekskursjon i brystet og begrensning av mobiliteten til lungemarginen (stillestående lungene blir stive);

  - Svak vesikulær pust på grunn av edematøs hevelse i de alveolære veggene og en reduksjon i vibrasjonens amplitude under inspirasjon;

  - fuktig, liten boble, ufrivillig hvesning, hovedsakelig i de nedre delene av lungene, noen ganger tørr spredt hvesning på grunn av sammenføyt "stagnerende" bronkitt.

  Gjennomfør en studie av kardiovaskulærsystemet.

  Data fra kardiovaskulærsystemet ved kronisk hjertefeil i hjertefrekvensen:

  - forskyvning av den venstre grensen av relativ sløvhet i hjertet utad, forbundet med dilatasjon av venstre ventrikel;

  - utvidelse av hjertets diameter på grunn av den venstre komponenten;

  - svekkelse av I-tonen i toppet (på grunn av svakheten i venstre ventrikel, den muskulære komponenten i tonen jeg lider);

  - rytmen til galoppet på toppunktet, hvis utseende er forbundet med alvorlig venstre ventrikulær myokardskader og en nedgang i tonen

  - systolisk murmur i toppet, som oppstår i forbindelse med utviklingen av relativ mangel på mitralventilen;

  - aksent av den andre tonen over lungearterien på grunn av økt trykk i sirkulasjonenes lille sirkel;

  - puls hyppig, arytmisk, kan være svak fylling, liten;

  - systolisk blodtrykk er normalt eller lavt, diastolisk - normal eller økt, puls - senket.

  Evaluer dataene fra EKG-studier.

  På EKG med CLN, er følgende endringer funnet:

  - forstyrrelse av rytme og ledningsevne

  - reduksjon av amplituden til tannen T og intervallet ST;

  - endrer karakteristisk for den underliggende sykdommen.

  Anslå røntgenfunn

  Når røntgenundersøkelse avslører:

  - styrke lungemønsteret;

  - utvidelse av lungens røtter;

  - i alvorlige tilfeller - hydrothorax.

  Med EchoCG blir følgende endringer registrert:

  - dilatasjon av hulrommet til venstre ventrikel og venstre atrium

  - reduksjon av sjokkvolumet til venstre ventrikel

  Ekkokardiografi - tegn på den underliggende sykdommen.

  Anslå spirografi data.

  Data om spirografi for CLL:

  - restriktiv type respiratorisk svikt

  - i tilfelle utviklingen av "stagnerende" bronkitt på grunn av feste av den obstruktive komponenten, kan det oppstå en blandet type respiratorisk svikt.

 • Les Mer Om Fartøyene