Full gjennomgang av aterosklerotisk kardiosklerose: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er atherosklerotisk kardiosklerose, hva som forårsaker og risikofaktorer provoserer sitt utseende. Symptomer på patologi, mulige komplikasjoner. Metoder for behandling og prognose for gjenoppretting.

Aterosklerotisk kardiosklerose er erstatning av et sunt hjerte muskelvev med et tett bindevev som ikke er i stand til å utføre kontraktile og ledningsfunksjoner i myokardiet. Slike endringer fremkommer som et resultat av innsnevring av lumen i koronar (hjertefôring) med aterosklerotiske plakk.

Konstruksjon av lumen av koronarbeinene i kardiosklerose

Hva skjer i patologi? Fordi vaskulær permeabilitet forstyrrelser (som et resultat av skade, genetisk disposisjon, øke blodkolesterolnivåene) på den indre overflate av beholderen er formet herd eller plakk, som er sammensatt av spesifikke proteiner og lipider. Det overlapper delvis den vaskulære sengen, som gradvis reduserer mengden blod som leverer hjertet med oksygen.

Når karlumenet er lukket med 70% eller mer, på bakgrunn av økende oksygenmangel kardiomyocytter (myokardiale celler) mister evnen til å trekke seg sammen og for å gjennomføre impulser, ombygde og dø. Et arr oppstår i deres sted.

Hvilken patologi er forskjellig fra aterosklerotisk hjertesykdom og cardiosklerose? Denne typen cardiosklerose er et resultat av iskemisk hjertesykdom. Utløsningsmekanismen for IHD i 95% av tilfellene er aterosklerotisk hjertesykdom.

 1. Først vises aterosklerotisk hjertesykdom (innsnevring av koronarbeinene på grunn av utseende av kolesterolplakk).
 2. Som et resultat av stenose (innsnevring) av kranspulsårene utvikler iskemisk hjertesykdom (oksygen sult).
 3. I komplekset oppstår begge sykdommer for uopprettelige endringer i hjertemuskelen - atherosklerotisk kardiosklerose.

Cardio - vanlig navn av fremgangsmåten ved hvilke deler av hjertemuskelen er erstattet med bindevev, kan det være forårsaket av ulike sykdommer (revmatisme, hjerte, kollagen). Aterosklerotisk forekommer bare på grunn av atherosklerosen av karene som mater hjertet.

Sykdommen utvikler seg sakte og i begynnelsen forårsaker ikke en person spesielle ulemper. Innsnevringen av fartøyets lumen blir farligere med mer enn 70%. Dette fører til omfattende myokardial skade, utvikling av kronisk og akutt hjertesvikt, angina, forstørret hjerte hulrom, trombose, tromboemboli (40%), død (80%).

Hvis noen, selv de mest ubetydelige endringer i aterosklerotiske cardio kan ikke kureres fullstendig på grunn av utseendet på arr, som ikke har noe å gjøre med den funksjonelle hjerteinfarkt vev og forstyrrer normal funksjon av hjertet.

På et hvilket som helst stadium av atherosklerotisk kardiosklerose bør pasientene konstant observeres og behandles hos kardiologen.

Mekanisme for patologisk utvikling

Når innsnevring av lumen i kranspulsårene med mer enn 70% av volumet av blod som strømmer inn i hjertemuskelen, ikke er nok til å mette kardiomyocytter.

Behovet for oksygen øker, iskemi utvikler seg, kardiomyocytter faller inn i et "sovende" regime, og dør deretter. På deres sted dannes et fibrøst arr som ikke er i stand til å kontrakt og utføre bioelektriske impulser. Hjertets funksjoner brytes.

Klikk på bildet for å forstørre

En slik kardiosklerosis kan være diffus (når små grupper av kardiomyocytter dør og erstattes av jevnt gjennom hjertemuskelen), fokal (ujevnt fordelte, forholdsvis store områder) eller blandes (en kombinasjon av endringer).

Årsaker til utvikling

Årsaken til aterosklerotisk Cardiosclerosis i 100% av tilfellene er koronar hjertesykdom, som utvikler seg som følge av innsnevring (stenose) av koronararteriene på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk.

Risikofaktorer

Det er flere risikofaktorer, mot hvilke patologien vises og går raskere:

 • arvelig predisposition;
 • lipidmetabolismeforstyrrelser (ubalanse mellom lavdensitetslipoproteiner og høyt, triglyserider og kolesterol økning);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • alder (90% etter 45);
 • kjønn (90% av mennene);
 • røyking,
 • fedme;
 • mangel på mosjon,
 • mottak av orale (hormonelle) prevensjonsmidler;
 • alkoholforgiftning.

Kombinasjonen av faktorer øker risikoen for å utvikle aterosklerotisk kardiosklerose. Røyker hos menn etter 45 år - 46%, fedme - 34%, med diabetes - 18%.

symptomer

I de innledende stadier fortsetter aterosklerotisk kardiosklerose asymptomatisk, kompliserer ikke livet på noen måte og forstyrrer ikke å utføre ulike fysiske handlinger.

Når den iskemiske sykdommen utvikler seg, oppstår følgende symptomer:

 • endringer i rytmen i hjertet;
 • kortpustethet etter en tung fysisk anstrengelse som raskt passerer;
 • smerte bak brystbenet;
 • svakhet, tretthet.

Antallet lesjoner i hjertemuskelen øker, pasienten viser flere og flere tegn på kronisk hjertesvikt:

 1. Fornuftige endringer i hjertefrekvensen (takykardi).
 2. Dyspnø vises som følge av daglig aktivitet, og i fremtiden og i ro.
 3. Uproduktive hoste, angrep av hjerteastma.
 4. Smerter bak brystbenet, som "gir" til venstre arm, under venstre scapula, til epigastriske regionen.
 5. Det er markert hevelse i anklene.
 6. Svimmelhet, hodepine.

I slike stadier av atherosklerotisk kardiosklerose utføres de enkleste husholdningsaktivitetene i stadig vanskeligere grad, noe fysisk belastning raskt dekk, forårsaker svakhet.

Mulige komplikasjoner

Endringer i hjertemuskelen øker gradvis, og symptomene øker også gradvis. Når det kombineres med omfattende endringer i myokard og stenose av kranspulsårene (mer enn 70%), kan det oppstå komplikasjoner:

 • akutt hjertesvikt;
 • dilatasjon (dilatasjon av hjertehulene);
 • hjerteinfarkt;
 • atrieflimmer, paroksysmal takykardi, ekstrasystole (rytmeforstyrrelser);
 • intraventrikulære og atrioventrikulære blokader (ledningsforstyrrelser);
 • lungeødem;
 • aneurisme og aorta-brudd;
 • trombose og tromboembolisme.

85% av komplikasjonene resulterer i pasientens død.

Metoder for behandling

Cure patologi er helt umulig, cicatricial endringer er irreversible. Hvis i tid for å eliminere stenose av kranspulsårene, fjerne aterosklerotiske plakk, kan videre utvikling av patologi stoppes og stabiliseres.

Siden sykdommen er preget av symptomer på hjertesvikt, er behandlingen kompleks, dens formål:

 • eliminere alvorlige symptomer på hjertesvikt;
 • Suspender utviklingen av prosessen (erstatning av myokardceller med arr, progression av aterosklerose);
 • eliminere eller normalisere mulige risikofaktorer (røyking, diabetes, fedme).

Om nødvendig (etter utvikling av komplikasjoner) behandles aterosklerotisk kardiosklerose med kirurgiske metoder (fjerning av aneurysm, koronararterie stenose, pacemakerinstallasjon).

medisinering

Kompleks av medisiner for eliminering av symptomer på hjertesvikt:

For å behandle sammenhengende sykdommer og risikofaktorer (diabetes mellitus, arteriell hypertensjon) foreskrive legemidler som opprettholder et stabilt nivå av glukose i blodet og antihypertensiva, diuretika.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling av aterosklerotisk kardiosklerose utføres når medisinering ikke gir resultater.

Disse metodene eliminerer oksygen sult av hjertet (myokardisk iskemi).

diett

Siden aterosklerotisk kardiosklerose utvikler seg mot bakgrunnen av lipidmetabolismeforstyrrelser (økning i blodkolesterolnivået), er det i kombinasjon med pasientbehandling nødvendig å observere et lavt kolesterol diett:

 1. Sterk begrense antall matvarer med høyt innhold av animalsk fett (smør, animalsk fett, margarin, fett, biprodukter, krem, harde oster, eggeplomme).
 2. Det foretrekkes kokt og bearbeidet mat for et par (Grøt, grønnsaker, frukt, bønner), vegetabilske oljer, fisk, mager cottage cheese, frokostblandinger og kli brød, magre meieriprodukter.
 3. Unntatt fra kostholdet fastmat, pølser, hermetikk og konserver, røkt produkter, stekt, muffins, konditori, kaffe, sterk svart te, hvitt brød.
 4. Som krydder som kan redusere mengden kolesterol i blodet, anbefales det å bruke ingefær, hvitløk, rød pepper, gurkemeie, pepperrot.
 5. Reduser mengden raske karbohydrater (sukker) til fordel for treg (grøt, makaroni av faste sorter), mengden proteinmat til fordel for plantefiber.
 6. Del den daglige rasjonen i små porsjoner (opptil 5-6).
 7. Reduser mengden salt til 4,5 gram per dag.

Mengden animalsk fett med lavt kolesterol diett beregnes ut fra normen - 1 gram per kilo pasientens vekt. En slik diett fører til en gradvis nedgang i "dårlig" kolesterol i blodet og normaliserer vekten for fedme.

Med alvorlige symptomer på hjertesvikt, anbefales det beste drikkeregime, fysisk aktivitet og daglig rutine av kardiologen.

Pasienter med noen lesjoner i hjertemuskelen med aterosklerotisk kardiosklerose bør slutte å røyke og drikke alkohol.

outlook

Denne typen cardiosklerose kan ikke helbredes helt. Endringer i myokardiet, karakteristisk for denne patologien, blir ikke gjenopprettet.

 • Med svake og moderate lesjoner i hjertemuskelen (i 75%), kan pasientens tilstand stabiliseres jevnt med et kompleks av stoffer som eliminerer symptomene på hjertesvikt og iskemi. Pasienter med moderat atherosklerotisk kardiosklerose kan leve i svært gammel alder, kombinere et lavt kolesterol diett og medisiner foreskrevet av en kardiolog.
 • Når uttrykt og omfattende endringer med dysfunksjon av myokardium (ledning og sammentrekning) Cardio kompliseres av akutte manifestasjoner av hjertesvikt (blokade, arytmier, tromboembolisk), 80% av de som fører til død for pasienten.
 • Etter kirurgisk behandling i 90% av pasientens tilstand, forbedres symptomene på hjertesvikt og iskemi mindre, og begrenser kun overdreven fysisk aktivitet.

Med en hvilken som helst grad av patologi er det nødvendig å konstant observere, bli undersøkt og systematisk behandlet av en kardiolog.

Aterosklerotisk kardiosklerose: årsaker, tegn, diagnose, hvordan å behandle, prognose

Aterosklerotisk kardiosklerose anses å være en av de hyppigste former for ikke-infeksiøs patologi i kardiovaskulærsystemet. Det er basert på diffus spredning av bindevev i tykkelsen av myokardiet (hjertemuskulatur) på grunn av brudd på blodstrømmen langs arteriene som foder det, og som følger symptometologien til hjertesmerter, rytmeforstyrrelser og hjertesvikt.

strukturelle endringer i myokardiet i aterosklerose

Aterosklerotisk kardiosklerose er grunnlaget for hjertesykdom, som påvirker en betydelig andel av voksne og avanserte alder, særlig menn. Det er fullbefarne medlemmer av Sterner sex til 50 år for det meste har de eller andre tegn på sykdom, og noen av dem har allerede lidd en slik alvorlig som hjerteinfarkt, som gir opphav ikke bare til den vanlige begrensningen av livet, men også uførhet.

IHD og aterosklerotisk kardiosklerose reduserer den samlede forventede levealderen, øker antall funksjonshemmede, krever betydelige materialkostnader for behandling både fra pasient og stat. I de fleste land i verden er aktiv forplantning av en sunn livsstil utført forebyggende arbeid av kardiologer av en polyklinisk tilknytning til folkehelsetjenesten som gjør det mulig å gjennomføre tidlig avsløring av personer fra risikogruppen og deres systematiske tilsyn.

Samtidig er sykelighet og dødelighet fortsatt skuffende. På mange måter ligger skylden for dette på pasientene selv, og forsømmer det enkleste rådet om livsstil, ernæring, dårlige vaner. Langt går ikke alle til legen når hjertet eller presset hoppet i hjertet, og enda mer er det lite sannsynlig at alle menn etter 45 år uunngåelig vil gjennomgå en årlig elektrokardiografisk undersøkelse.

Symptomer på atherosklerotisk kardiosklerose kan være fraværende i lang tid, derfor er det ikke så lett å mistenke det fra manifestasjoner eller eksterne tegn i første fase. Slike undersøkelsesmetoder som EKG og biokjemisk blodprøve kan i stor grad hjelpe til tidlig diagnose, så unngå dem ikke verdt det.

Utvikling av aterosklerotisk kardiosklerose og dets manifestasjon

Mange vet at myokardisk sklerose utvikler seg ikke bare når kranspulsårene påvirkes. Årsaken kan være en tidligere betennelse, revmatisme eller en systemisk sykdom i bindevev, men i de aller fleste tilfeller handler kardiologen spesifikt med den atherosklerotiske naturen til sykdommen.

IHD og aterosklerotisk kardiosklerose går hånd i hånd, danner en enkelt helhet og har vanlige komplikasjoner. Koden for ICD 10 er i I20-25, som inkluderer både kroniske og akutte manifestasjoner av iskemisk sykdom. Aterosklerotisk hjertesykdom er kodet som I25.1, som inkluderer den faktiske aterosklerose av koronarbeinene.

Substrates of IHD og utvikling av aterosklerotisk kardiosklerose

Hovedårsaken til atherosklerotisk kardiosklerose er innsnevringen av lumen i koronararteriene med fettplakater, som kan lokaliseres både lokalt og sirkulært gjennom veggen av arterien. Hvis det er en økning i blodtrykk, stress, røyking, forverrer den medfølgende spasm av blodårer brudd på deres patency.

På bakgrunn av kronisk hypoksi aktiveres bindevevscellene i hjertefibroblaster, som er i stand til å danne kollagenfibre under forhold med mangel på oksygen. Samlet i bunter gir fibrene grunnlaget for et tett bindevev som diffust vokser tykkere i muskler.

Aterosklerotisk kardiosklerosis er typisk diffus karakter, selv om små foci sklerose (melkoochagovyj kardiosklerosis) kan bli detektert ved betydelig okklusjon av blodkar. Prosessen begynner og er mye mer uttalt i venstre halvdel av hjertet, som har større tykkelse og høy arbeidsbelastning.

symptomer aterosklerotisk kardiosklerose kan være fraværende i lang tid, og bare den fysiske belastningen kan forårsake manifestasjoner av patologi. Hjertet prøver å kompensere i lang tid mangel på ernæring på grunn av fortykkelse av myokard, forsterkning og akselerasjon av hyppigheten av sammentrekninger.

Med fremdriften av muskelskade, symptomer som:

 • Rask tretthet;
 • Palpitasjoner og rytmeforstyrrelser;
 • Kortpustet først med masse, og deretter i ro.
 • svimmelhet;
 • Smerter i hjertet;
 • Økende ødem.

Kortpustethet ble anerkjent som en av de første manifestasjonene av hjertesvikt mot bakgrunnen av aterosklerotisk kardiosklerose. Det manifesterer seg år etter starten av iskemiske forandringer, men etter et hjerteinfarkt vil kortpustet få seg til å føle seg mye raskere.

Dyspnø er mer uttalt med fysisk innsats, liggende stilling, med følelsesmessige erfaringer. Over tid forverrer det ikke i hvileperioden og blir en konstant følgesvenn av aterosklerotisk hjertesykdom.

Forstyrrelser av åndedrett kan oppstå med tørr smertefull hoste, forverret mot bakgrunnen av dyspné. I alvorlige tilfeller kan en slik hoste tale om et angrep av hjerteastma og mulig utvikling av lungeødem i fravær av akutt medisinsk hjelp.

Rytmeforstyrrelse Er et annet vanlig symptom på kardiosklerose. Arrytmi vil bli mer uttalt når foci av bindevev spredt seg til elementene i hjerteledningssystemet, blokkerer passeringen av en nerveimpuls langs dem. Brudd på rytmen av sammentrekninger indikerer vanligvis en neglisjert sclerotisk prosess og en høy sannsynlighet for hjertedekompensasjon.

Ofte mot bakgrunnen av aterosklerotisk kardiosklerose, er ekstrasystoler, atrieflimmer, ulike typer blokade, takykardi eller bradykardi diagnostisert. Arrytmi gir subjektive ubehagelige opplevelser i form av forstyrrelser, kortsiktige hjertestopp, for tidlig tremor eller fading i brystet. Det forverrer dyspné, edematøst syndrom, fremmer trombose med risiko for emboliske komplikasjoner.

Pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose klager over rask tretthet både på jobben og hjemme, i tillegg til nedsatt hukommelse, dårlig oppmerksomhet, svakhet.

På bakgrunn av en reduksjon i pumpefunksjonen, blir hjertene merkbare hevelse, først vises på beina ved slutten av dagen, og deretter stiger høyere og ikke forlater på bakgrunn av narkotikabehandling. Stagnasjon av blod i den venøse delen av en stor sirkel forverrer trofiske lidelser, noe som kan føre til at huden forandrer seg til trofasår. Ved alvorlig svikt i det skleroserte hjerte samler væsken ikke bare i myke vev, men også i hulrommene - buk, thorax, perikardial.

vertigo er mer vanlige i senere stadier av patologi eller arytmier. Selv besvimelse er mulig, spesielt når blokkering av myokardets impulser.

Iskemiske endringer og sklerose forårsaker uunngåelig smerte, som er karakterisert som stenokardi - i venstre halvdel av brystet, som strekker seg inn i venstre arm, scapula. Med et hjerteinfarkt vil det bli utålelig, "dolk".

Komplikasjoner av aterosklerotisk Cardiosclerosis kan bli fatale arytmier og hjertestans, blokkering av blodårer i hjernen tromboembolisme, men den vanligste konsekvensen og dødsårsaken av pasientene anses å være økende i løpet av årene, kronisk hjertesvikt.

Aterosklerotisk kardiosklerose har et kronisk progressivt flerårig kurs. I perioder med relativ velvære er det episoder av forverring av blodstrømmen gjennom kranspulsårene, som er ledsaget av en økning i symptomer.

Diagnose av atherosklerotisk kardiosklerose

Å diagnostisere aterosklerotisk kardiosklerose er ikke så lett i begynnelsen av endringer i hjertet. Grunnen til det - og nesten ingen symptomer, og mangelen på objektive data som kan oppnås i laboratoriet og instrumental undersøkelse, fordi de fleste av de kjente testene er ikke følsomme for små stivnet endringer.

Målrettede søk i myokardium sklerose (etter et hjerteinfarkt, for eksempel), kan gi det forventede resultat, mens de fleste mennesker med en lang tid forbli uten en diagnose utgangs strukturelle endringer. I de avanserte stadier bekrefter en ekstra undersøkelse kun legenes gjetning om patologien, som manifesterer seg klinisk.

For diagnosen aterosklerotisk kardiosklerose:

 1. Pasientundersøkelse;
 2. Elektrokardiografi og ekkografi av hjertet;
 3. Røntgenundersøkelse av mediastinum;
 4. CT, MR;
 5. Laboratorium studie av blod.

Ved undersøkelse rydder kardiologen klager, informasjon om livsstil og tidligere sykdommer, inkludert nære blodfamilier, og hører deretter hjertet, palpaterer brystet, måler puls og trykk. Ved ekstern undersøkelse blir det lagt merke til hudfargen, forekomsten av ødem, graden av utvikling av subkutant fett.

Instrumental undersøkelse inkluderer EKG, ultralyd i hjertet. Echo-KG viser graden av kontraktilitet i myokardiet, tilstedeværelsen av inaktive deler av bindevevet, tykkelsen av myokardiet, funksjonene til ventilene, størrelsen og formen til orgelet.

EKG for en lang tid, kan ikke vises ischemiske prosesser i myokard, men indirekte tegn kan være en reduksjon i spenningen av tennene, forskyvning av ST-segmentet under konturlinjene, som er klart synlig når den uttrykkes cardiosclerosis. Med arytmi, vil spesialisten etablere utseende og kilde.

Radiografi er ikke obligatorisk, men i tilfelle av alvorlige endringer i myokardiet, kan en aneurisme gi tilstrekkelig mengde informasjon angående størrelsen, plasseringen av hjertet i brystet. CT og MR blir betraktet som mer nøyaktige, men deres bruk er begrenset på grunn av konstant organforkortelse som forvrenger det virkelige morfologiske bildet.

Laboratorietester er komplementære i naturen, ettersom de ikke tillater en å dømme nøyaktig tilstanden til hjertets muskelvev eller patency av karene, men er i stand til å indikere en tendens til en aterosklerotisk prosess. Så, er det nødvendig med pasienter med mistanke om kranskärlssykdom og kardiosklerose å studere blodets lipidspektrum - nivået av totale kolesterol og lipidfraksjoner.

Behandling av aterosklerotisk hjertesykdom

Behandling av aterosklerotisk kardiosklerose bør ikke bare være kompleks, først og fremst rettet mot patologisk patogenetiske mekanismer, men også så tidlig som mulig. Redde pasienten fullstendig fra de eksisterende iskemiske forandringer er umulig, men i stor grad for å forsinke progresjon av sykdommen, forlenge den aktive levetid og uførhet, "push" truende hjertesvikt - den viktigste oppgaven for terapeuten og kardiolog.

Kompleks terapi Aterosklerotisk kardiosklerose inkluderer en rekke tiltak, både medisinske og generelle. Det første som en pasient skal begynne med - regim, diett og motoraktivitet, som svarer til myokardets funksjonelle evner.

Patogenetisk terapi sikte på å eliminere de iskemiske virkninger av kransarteriene, er det hensikten med den er å bekjempe aterosklerose og gjenopprette den høyest mulig nivå av blodsirkulasjonen gjennom bruk av statiner, antiblodplatemidler eller antikoagulanter.

Symptomatisk behandling omfatter administrasjon av medisiner mot visse sykdomsmanifestasjoner -. diuretika, nitrater, antiarytmika, vasodilaterende midler, etc. Medikamentbehandling er supplert fysioterapeutiske aktivitet sanatorium behandling.

I fravær av effekt og i henhold til indikasjonene, kan pasienten tilbys kirurgisk hjelp - stenting av fartøy, shunting, installasjon av pacemaker, RFA, etc.

Uansett hvor mange pasienter som ønsker å bli kvitt sykdommen alene, er det neppe mulig å vurdere det selv ved bruk av de mest sofistikerte oppskrifter av tradisjonell medisin. Selvfølgelig kan fans av ukonvensjonelle metoder bruke visse teknikker, men det er verdt å huske at forbedre deres tilstand uten godt forberedt medisinsk ordningen og presis kontroll av hjertet på den delen av den sakkyndige vil ikke fungere.

Umiddelbart etter diagnosen aterosklerotisk skade på hjertet, må pasienten dele med dårlige vaner, blant hvilke den mest skadelige effekten på hjertet er å røyke. Røyking fremkaller en spasme av arteriene, noe som ytterligere forverrer de eksisterende iskemiske endringene og hypoksien, hvorav produksjonen av kollagenfibrer med fibroblaster.

Bruk av alkohol kan forårsake svingninger i blodtrykket og øke stresset på myokardiet, slik at alkoholholdige drikker også bør utelukkes, samt kaffe med sterk te.

Mat bør svare til kroppens behov i vitaminer og sporstoffer, så ikke nekte deg grønnsaker og frukt. Bananer, tørkede aprikoser, nøtter, bakt poteter inneholder magnesium og kalium, nyttige til hjertet, tomater og brokkoli er rike på antioksidanter.

Gitt at årsaken til aterosklerotiske Cardiosclerosis ligger først og fremst i fettmetabolismeforstyrrelse, må pasienten i stor grad begrense forbruket av stekt og fet mat, samt bakervarer og bakverk. Behovet for umettede fettsyrer er vellykket fylt opp med vegetabilsk olje, fisk, sjømat.

For å redusere belastningen på hjerteblodvolum som pumpes til pasient og kontroll normotonii anbefalt grense av salt (opp til 5 gram per dag), og mengden av væske til en halv liter, som omfatter ikke bare vann, men også den første antenne.

Det totale daglige kaloriinnholdet i mat er vanligvis ca 2000 kilokalorier, som tilbys av korn, fettfattig kjøtt, frukt og grønnsaker. Når den er utmattet, kan den økes, i tilfelle av samtidig fedme - tvert imot reduseres. Til slike kategorier av pasienter blir dietten laget individuelt av en ernæringsfysioter i samsvar med hjertets behov og funksjonelle evner.

I tillegg til endringer i kostholdet, er det viktig å etablere et nivå av fysisk aktivitet som ikke vil trette hjertet, samtidig som det tillater den å utføre den nødvendige arbeidsbelastningen. I alvorlige former Cardiosclerosis som forårsaket komplikasjoner, kan legen anbefale stress reduksjon til et minimum, men når likevel ikke diagnostisert hjertesvikt, er moderat aktivitet i form av fotturer selv nyttig.

En av de generelle tiltakene i kampen mot patologi er å forebygge og unngå stress og følelsesmessig overbelastning. Stress fremmer økningen av blodtrykk, takykardi, noe som øker behovet for hjertet i oksygen, mens karene ikke er i stand til å gi dem i sin helhet. Hvis du ikke kan takle opplevelsen selv, eller arbeid er forbundet med konstant stress, vil psykoterapeutiske teknikker og legemiddelbehandling med beroligende midler komme til hjelp av pasienten.

Bedre prognosen er ikke mulig uten regelmessig overvåking av det kardiovaskulære systemet og lipid metabolisme, så minst hver 3. måned trenger å besøke en kardiolog, selv om pasienten føler seg godt og riktig behandling er ikke nødvendig.

Medisinsk behandling av aterosklerotisk kardiosklerose er foreskrevet bare etter grundig og grundig undersøkelse. Å gjøre selvmedisinering eller ta medisiner som "hjelper en nabo" er svært motløs, fordi anti-kardiovaskulære midler har bivirkninger og i noen tilfeller ikke kan brukes samtidig.

Hovedgruppene av legemidler som er foreskrevet for kardiosklerose er:

 • ACE-hemmere - bidra til å normalisere blodtrykket og forbedre perfusjonen av organer og vev (captopril, lisinopril, enam, berlipril og andre);
 • Betablokkere - normaliser hjerterytme, reduser behovet for muskel i oksygen, reduser risikoen for dødelige komplikasjoner (carvedilol, metoprolol);
 • Diuretisk (furosemid, veroshpiron, diakarb) - hjelp i kampen mot ødem som følger med hjertesvikt, fjern overflødig væske, redusere byrden på hjertet;
 • Hjerteglykosider (digoksin) - vanligvis brukt med allerede eksisterende alvorlig organsvikt, som bidrar til å normalisere rytmen, kraften av sammentrekninger, metabolske prosesser;
 • Statiner, fibrater - som tar sikte på å forbedre lipidmetabolismen indekser, stoppe progresjon av aterosklerose, forhindring av komplikasjoner ved plakkruptur og trombose (simvastatin, atorvastatin, gemfibrozil etc.).

Når cardiosclerosis flyter med hjerterytmen kan vises antiarytmika (verapamil, amiodaron) og iskemiske anfall smerte fjernet mottaks nitrater.

Siden en av de viktigste farene ved kardiosklerose er muligheten for trombose av kranspulsårene, trenger alle pasienter absolutt trombocytterapi. Vanligvis er grunnlaget for det aspirin (trombo Ass, cardiomagnet, aspirin cardio), utnevnt for konstant mottakelse. Med høy risiko for trombose og tromboembolisme (transplantert ventil, atrieflimmer, etc.), vises antikoagulantia (warfarin, clexan).

Alvorlige former for atherosklerotisk kardiosklerose kan kreve kirurgisk korreksjon:

 1. Stenting av fartøy - installasjon av spesielle hule rør under endovaskulær operasjon for å gjenopprette patentering av arterien;
 2. Shunting - med uttalt atherosklerose med alvorlig obstruksjon av den koronare blodstrømmen, etableres en forbigående rute for arteriell blodtilførsel til hjertet;
 3. Pacemaker implantasjon og radiofrekvens ablation er indikert for arytmier som ikke stopper medisinering;
 4. Reseksjon av aneurysmer, dannet som et resultat av uttalt arrdannelse.

Teoretisk kan hjertetransplantasjon returnere normal hemodynamikk, men denne operasjonen er usannsynlig å være effektiv gitt patogenesen av aterosklerotisk kardiosklerose. Ved kranspulsårssykdommer er det vanskelig å regulere blodstrømmen i orgelet, og til og med transplantere det fra giveren, så transplantasjon er praktisk talt ikke brukt i denne pasientkategori.

Prognosen av aterosklerotisk cardiosclerosis avhenger av alvorlighetsgraden av vaskulære lesjoner, alder, samtidige sykdommer, men ikke minst viktig, og hvordan pasienten er involvert i sykdomsbekjempelse. Regelmessig besøk til legen og strenge resultater av alle avtaler bidrar ikke bare til å stabilisere sykdomsforløpet, men også for å hindre svært farlige komplikasjoner.

Hva er aterosklerotisk kardiosklerose: et klinisk bilde, symptomer

Disease aterosklerotisk cardio - en prosess hvor binde arrvev utvikling observert i hjertemuskelen (resultater av aterosklerotiske lesjoner i koronararteriene). Sykdommen manifesterer seg ved progressiv iskemisk hjertesykdom (IHD), for eksempel kan det være:

 • skarpe angrep angina pectoris;
 • brudd på ledning og hjerterytme;
 • hjertesvikt.

Diagnose av aterosklerotisk Cardiosclerosis kan involvere komplekse studier (instrument og laboratorie): elektrokardiogram, forskning lipoprotein kolesterol, farmakologiske tester, ekkokardiogram veloergometriju.

En ubehandlet aterosklerotisk type hjerte sklerose er en vanlig årsak til pasientens død.

Å bli kvitt sykdommen vil alltid være konservativ. Det er rettet mot:

 • kvalitativ forbedring av blodsirkulær blodsirkulasjon
 • normalisering av ledningsevne og rytme;
 • lindring av smerte;
 • senking av blodkolesterol.

Forutsatt at sykdommen behandles kvalitativt, vil prognosen være positiv.

Typer av aterosklerose og dens årsak

På grunn av etiologien skiller medisinene følgende typer sykdommer:

 • myokarditt (som følge av revmatisme og myokarditt);
 • aterosklerotisk;
 • myokardial;
 • primær (med medfødt fibroelastose og kollagenose).

I kardiologi er postinfarkt og aterosklerotisk kardiosklerose vanligvis sett som en manifestasjon av IHD forårsaket av fremdriften av aterosklerose i koronarbeholdere.

Manifestasjon av sykdommen aterosklerotisk kardiosklerose er typisk for middelaldrende og eldre menn som lider av kranspulsårene. Sykdom kan forårsake død.

Med tanke på forutsetningene for utvikling av patologi, er det nødvendig å indikere aterosklerotisk lesjon av koronarbeinene. Hovedfaktoren i utviklingen av sykdommen er en svikt i kolesterolmetabolismen mot bakgrunnen av overdreven avsetning av fett i det indre skallet til karene, som er fulle av dødsutbrudd.

Hvor raskt manifestasjonene av sykdommen vil begynne, vil bli påvirket av en predisponering for vasokonstriksjon, hypertensjon og overdreven konsum av kolesterolmat.

Problemer med coronary vessels fremkaller en innsnevring av lumen i kranspulsårene, et brudd på myokardial blodstrøm med erstatning av muskelvevssår og bindevev.

Klinisk bilde

Stenosert aterosklerose ledsages av IHD og metabolske abnormiteter i myokardiet. Som et resultat blir følgende observert:

 1. langsom og gradvis dystrofi;
 2. atrofi og tap av muskler;
 3. dannelsen av nekrosider og mikroskopiske arr på "død" -stedet.

Død av reseptorer forårsaker en reduksjon i graden av følsomhet av myokardvev til oksygen og provoserer påfølgende progression av IHD.

Kardiosklerose sprer seg diffus og fortsetter i lang tid. Med sin progresjon kan kompenserende hypertrofi, dilatasjon av hjertets venstre hjerte og symptomer på hjertesvikt som fører til døden forekomme.

Gitt patogenetiske mekanismer, skiller medisin aterosklerotisk kardiosklerose:

 • Iskemisk. Det oppstår som følge av langvarig sirkulasjonsfeil. Den utvikler seg sakte nok og påvirker samtidig hjertemuskelen (med IHD);
 • postinfarction. Formet på stedet for den tidligere nekrose;
 • blandet (forbigående) atherosklerotisk kardiosklerose kan kombinere begge de ovennevnte mekanismer. Den er preget av en langsom diffus utvikling av fibrose med bakgrunnsdannelse av nekrotisk foci som følge av gjentatte myokardinfarkt.

symptomatologi

Sklerose, kan aterosklerotisk hjertet av naturen bli følt av tre grupper av symptomer som indikerer mulige brudd på hjertemuskelen, ledningsforstyrrelser, rytme og koronarinsuffisiens.

De kliniske symptomene på sykdommen kan være milde i lang tid. Deretter er det allerede smerter bak brystbenet med bestråling i venstre arm, pasientens skulderblad og det epigastriske området. Ikke utelukke gjentatte tilfeller av hjerteinfarkt.

Med utviklingen av prosessen med arrdannelse og sklerose er det en økning i tretthet, alvorlig kortpustethet, astmaangrep og puffiness i lungene.

Med aterosklerotisk kardiosklerose oppstår tretthet ikke bare ved betydelig fysisk anstrengelse, men også under uhørt gang.

Med utviklingen av hjertesvikt er det et vedlegg:

 • stillestående fenomener i pasientens lunger;
 • perifer ødem;
 • hepatomegaly.

I spesielt forsømte tilfeller utvikler ascites og pleurisy. I fravær av terapi kan det være forutsetninger for døden.

Feil på hjertet, kan et brudd på sin rytme og ledning i aterosklerotisk cardiosclerosis være kjennetegnet ved en predisposisjon for atrieflimmer, arytmi, atrioventrikulær og intraventrikulære blokkeringer.

I begynnelsen er disse problemene paroksysmale. Over tid blir de hyppigere, og snart permanent.

Hjertesykdom forekommer ofte med aterosklerose:

 • aorta;
 • cerebrale arterier;
 • store perifere arterier.

Alle problemer oppstår med karakteristiske symptomer: redusert minnekvalitet, intermittent claudication, plutselig svimmelhet.

Sykdommen er langsomt fremgang. Til tross for de sannsynlige forbedringsperioder (kan vare flere år) forårsaker gjentatte akutte tilstander av blodsirkulær blodsirkulasjon en signifikant forverring av tilstanden og kan til og med bli dødsdrager.

Hvordan er diagnosen?

Legen vil bestemme riktig diagnose av aterosklerotisk cardio på grunnlag av pasienthistoriedata (tilstedeværelse av koronarsykdom under arytmi, aterosklerose, hjerteinfarkt) og subjektive symptomer.

Pasienten vil fortsatt bli tildelt de riktige testene:

 1. biokjemisk blodprøve (for påvisning av hyperkolesterolemi og antall beta-lipoproteiner);
 2. elektrokardiogram (for å etablere tegn på koronar hjertesvikt, post-infarkt arr, problemer med rytme og kardial ledning, grad av venstre ventrikulær hypertrofi);
 3. ekkokardiografi (med aterosklerotisk kardiosklerose, et brudd på myokardial kontraktilitet, for eksempel dyskinesi, hypokinesi, akinesi i den aktuelle delen av orgelet);
 4. veloergometri (for å avklare graden av myokarddysfunksjon og funksjonelle evner i hjertemuskelen).

I tillegg, for å løse problemene i diagnostiske cardiosclerosis må utføre farmakologiske tester, ambulatorisk EKG-overvåking, koronar angiografi, kardial MRI, rhythmocardiography, ventrikulografiske, polikardiografiyu.

For å bekrefte tilstedeværelse eller fravær av effusjon, kan ultralyd i pleurhulen, røntgenrøntgen, ultralyd i bukhuleorganene utføres.

Metoder for terapi

Å bli kvitt aterosklerotisk kardiosklerose blir alltid redusert til behandling av sine individuelle syndromer:

 • hjertesvikt;
 • atrioventrikulær blokade;
 • arytmi;
 • hyperkolesterolemi.

For dette kan legen foreskrive diuretika, nitrater, statiner, perifere vasodilatatorer, antiarytmika.

Nødvendig inntak av acetylsalisylsyre (desaggreganter) er obligatorisk.

For å hindre pasientens død, blir overholdelse av et bestemt regime av dagen, den kvalitative begrensningen av ublu fysisk anstrengelse, terapeutisk ernæring viktige faktorer for komplisert behandling.

Til slike pasienter, spesielt de som lider av IHD, anbefaler legen balneoterapi:

 • hydrogensulfid;
 • bartrær;
 • karbonbad.

Hvis en aneurysmal hjertefeil er tilstede, er reseksjon av aneurysmen ved kirurgi indisert. Ellers kan det være en betydelig trussel om død.

Med forbehold om vedvarende problemer med hjerterytme og ledelse, kan en implantasjon av en EKS eller en cardioverter defibrillator angis.

I noen tilfeller er radiofrekvensablation (RFA) nødvendig for å gjenopprette en tilstrekkelig rytme. Dette vil gjøre det mulig å forbedre livskvaliteten og hindre pasientens død.

Hva er prognosen

Tatt i betraktning kardiosklerosis aterosklerotisk sykdom prognose, bør det bemerkes avhengighet av utbredelsen av lesjon, tilstedeværelse av koronar arteriesykdom, typen av forstyrrelser i kroppen, ledningsevne, trinn sirkulasjonsforstyrrelser.

Primær forebygging kan være forebygging av IHD og aterosklerotiske endringer i karene.

Sekundær - rasjonell behandling av aterosklerose, smerte, hjertesvikt og arytmi. Pasienter med atherogen aterosklerotisk cardiosklerose krever systematisk observasjon av en kardiolog, undersøkelse av hjertet og blodårene for å forhindre død.

Aterosklerotisk kardiosklerose: årsaker til patologi, symptomer og forebygging

Skjult og farlig hjertesykdom - atherosklerotisk kardiosklerose. Mange forstår ikke alvorlighetsgraden av denne sykdommen, som senere fører til komplikasjoner: forsterkning av hjertet med påfølgende brudd på hjerterytmen.

Nylig, på grunn av feil livsstil, påvirker denne sykdommen alle kategorier av mennesker. For å beskytte kroppen vår må vi tydelig forstå hva som er atherosklerotisk kardiosklerose, dets symptomer, årsaker og mulige konsekvenser. Du vil lære alt dette fra artikkelen, og du vil kunne beskytte deg selv.

Beskrivelse av sykdommen

Aterosklerotisk cardio - er en sykdom i hjertet, i hvilken på grunn av utviklingen av aterosklerose i blodkarene til hjertemuskelen, blir muskel erstattes av bindevevsfibre. dvs. Den ledende mekanismen for utvikling av denne typen kardiosklerose er aterosklerotisk lesjon av koronarbeinene.

La oss ta en titt på hva som utgjør aterosklerose. Aterosklerose er vaskulær lesjon, som oppstår på grunn av et brudd på fettmetabolismen. Som et resultat blir kolesterol deponert på den indre overflaten av vaskulærveggen (atheromatøse plakk).

Bindesvevet sprer seg gradvis inn i disse plakkene og i veggene på fartøyet, kalsiumsalter (calcinosis) blir deponert og fartøyets lumen smalner ned til fullstendig blokkering. I tillegg går elasticiteten til vaskemassen tapt. Graden av utvikling av aterosklerose er påvirket av hypertensjon, røyking, spiseforstyrrelser.

På grunn av den konstante mangelen på blodtilførsel til myokardiet utvikles en rekke metabolske forstyrrelser, som fører først til dystrofi, atrofi og deretter muskelfibrens død. På deres sted dannes mikroskopiske områder av nekrose, som deretter erstattes av bindevev.

Samtidig oppstår død av reseptorer som er ansvarlige for følsomheten av vev til oksygen, noe som ytterligere forverrer situasjonen.
Aterosklerotisk kardiosklerose har en diffus fordeling, dvs. Fosi av lesjonen spredte seg i myokardiet overalt. Denne sykdommen tar lang tid.

Når det utvikler seg, blir hypertrofi av myokardiet først observert, etterfulgt av en utvidelse av venstre ventrikel. I dette tilfellet er det en gradvis økning i tegn på hjertesvikt. Kilde: "garantclinic.com"

Det er ingen hemmelighet at for normalt liv av noe vev, foruten næringsstoffer og sporstoffer, er det nødvendig med oksygen, som "leveres" med blod fra lungene gjennom aorta. Kardiale muskelceller, kardiomyocytter, er ikke et unntak. Deres hovedfunksjon er å gjennomføre en puls gjennom alle organets strukturer og dens ensartede reduksjon.

Myokardial forsyning utføres gjennom koronarbeinene. Deres innsnevring fører til kronisk oksygen sult (dette kalles iskemisk sykdom). Gradvis begynner kardiomyocytter å dø, og i deres sted er det foci av bindevev (denne prosessen kalles skleroserende).

I motsetning til muskulatur har den ingen kontraktil evne. Derfor utvikler hjertesvikt over tid. Dette er et symptomatisk kompleks som oppstår når riktig rytme av kompresjon og ekspansjon av atria og ventrikler er forstyrret. Aterosklerotisk kardiosklerose, årsaken til slike endringer er aterosklerose.

Kolesterol i mange er bare knyttet til denne sykdommen. Det utfører imidlertid mange nyttige funksjoner i kroppen. Denne forbindelsen tar del i nesten alle metabolske (metabolske) prosesser, er en integrert del av steroidhormoner produsert av binyrene, påvirker syntese av gallsyrer, noe som resulterer i normal fordøyelse.

Kolesteroltransport utføres ved hjelp av lipoproteiner. De kommer i flere former. Forbindelser med høy tetthet overfører det enkelt gjennom vaskemuren og leverer til høyre organer.

Struktur lipoproteiner og meget lav tetthet er tilstrekkelig sprø slik at kolesterolkrystaller skilles lett fra den, og forbli deponert i form av såkalt plakk i beholderen. I tillegg til kolesterol inkluderer det også fibrin, bindevevceller, glykosaminer.

Det øker i størrelse, blodpropper og kalsiumsalter forblir på overflaten. Denne prosessen utvikler seg ofte i hjertekaronene i hjertet på grunn av de spesielle egenskapene til deres struktur. Som et resultat av mangel på blodtilførsel til myokardiet, opptrer diffuse forandringer som fanger det helt og noen ganger spredes til hjertevalvularapparatet.

Dermed oppstår aterosklerotisk kardiosklerose. Kilde: »kakiebolezni.ru»

Iskemisk hjertesykdom - aterosklerotisk kardiosklerose

Aterosklerotisk cardio - en felles betegnelse på et klinisk syndrom forårsaket av diffus myocardial skade som et resultat av utviklingen av koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, med eller uten dem. Det manifesterer seg hovedsakelig som kronisk hjertesvikt, første venstre ventrikulær og senere totalt.

En rekke rytmeforstyrrelser er karakteristiske. Andre manifestasjoner av IHD er mulige, men ofte er angina dårlig uttrykt eller fraværende. EKG viser tegn på koronar insuffisiens, arr etter hjerteinfarkt, rytmeforstyrrelser. Utfør symptomatisk behandling av hjertesvikt, arytmi, angina.

Kombinert patologi. Intrinsiske operasjoner i nærvær av IHD er forbundet med økt risiko. Den vanlige reaksjonen på operasjonell stress er frigivelsen av katekolaminer. Det er mulig å redusere oksygenforsyningen (på grunn av hypotensjon, hypoksi, anemi) eller økt oksygenforbruk (på grunn av hypertensjon, takykardi).

Alt dette forverrer koronarinsuffisiens. Mange arter har den generell anestesi cardiodepressivny handling, men til og med lokalbedøvelse i store doser (for eksempel 500 mg lidokain) kan betydelig redusere kontraktilitet, myokardial ledning, blodtrykk. Anestesiologen og kardiologen vurderer risikoen og utfører perioperativ behandling av pasienten.

Risikoen er størst hos personer med hjertesvikt og hos de som gjennomgått hjerteinfarkt mindre enn 6 måneder siden. Risikoen for gjentatt myokardinfarkt i nær postoperativ periode er omtrentlig omvendt proporsjonal med tiden etter siste infarkt. Det overførte transmursjonsinfarkt er verre enn subendokardialet.

Andre risikofaktorer - en ustabil rytme (ektopiske slag, atrielle og ventrikulære premature slag), dårlig allmenntilstand (respiratoriske eller nyresvikt, leversykdom, langvarig sengeleie), alder over 70 år. Arten av den kommende operasjonen gjelder også: Abdominal og thorax operasjoner er forbundet med større risiko enn perifere Umiddelbar operasjon er verre enn planlagt; Langsiktig drift er verre enn kortsiktige operasjoner.

Planlagte operasjoner, som regel, bør utføres ikke tidligere enn 6 måneder etter infarkt. Intervensjon for operabel kreft er tillatt etter 4-6 uker etter et hjerteinfarkt, med mindre det er andre risikofaktorer. Det er alltid viktig å maksimalt stabilisere pasientens tilstand før operasjonen. Vellykket bypassoperasjon i koronararterien reduserer risikoen for påfølgende kirurgisk inngrep.

Koronarbehandling (nitrater, P-blokkere) bør fortsette til operasjonen starter. Hvis brukt antikoagulantia, bør de bli kansellert 2-3 dager før operasjonen, og heparin -. 12 timer hvis risikoen er spesielt høy (en nylig hjerteinfarkt, hjertesvikt), er det nyttig under operasjonen for å overvåke ikke bare EKG, blodtrykk, men også sentralt venetrykk, fyllingstrykk i venstre ventrikel.

Utviklingen av iskemi er ofte reflektert tidligere på de hemodynamiske parametrene, heller enn på EKG. Viktig ekstra oksygenering og tilgjengelighet av intravenøs nitroglyserin og P-adrenoblokker under operasjonen.

Etter operasjonen bør den nødvendige koronarbehandlingen fortsette (parenteralt, ytterligere - innsiden). Den største faren for lungeødem med initial ventrikulær dysfunksjon oppstår innen de neste få timene etter at anestesien er avsluttet, og et hjerteinfarkt (ofte smertefritt) på 3-5 dager.

Hypotyreoidisme fremmer hyperlipidemi og aterosklerose, iskemisk hjertesykdom, men i disse pasientene har ofte asymptomatiske malosimptomno eller på grunn av lavt nivå av basal metabolisme og en liten oksygenforbruk. Imidlertid kan angina pectoris etter at hormonbehandling, spesielt hos gamle pasienter, utvikles eller bli hyppigere, og infarkt kan utvikle seg.

Behandlingen tolereres bedre hvis den starter med svært små doser, som ytterligere økes gradvis. Kilde: »heal-cardio.ru»

Hva er kardiosklerose?

Kardiosklerose kan være diffus eller fokal (arrdannelse). Med diffus kardiosklerose er det en jevn (over hele overflaten) lesjon av hjertemuskelen. I fokal kardiosklerose i hjertets muskel dannes områder av arrvæv.

Diffus kardiosklerose utvikler seg mot bakgrunn av hjertesykdom, og arrdannelse - etter myokardinfarkt eller myokarditt. Typer av kardiosklerose:

 1. Kardiosklerose som følge av aterosklerose.

Hvis denne patologien utvikles som et resultat av progressiv aterosklerose, vil det være aterosklerotisk kardiosklerose. Det kan føre til mangel på mitral- eller aortaklaffene.

Aterosklerotisk kardiosklerose kan ledsages av anginaangrep, og kronisk hjerteaneurisme kan utvikle seg. Utvikler som regel sakte. I lang tid føler en person ikke noen endringer.

Men når store områder av bindevev vises i hjertet, begynner det å trekke seg mindre og vokse i størrelse, noe som resulterer i hjertesvikt.

Dens viktigste manifestasjoner er kortpustethet, hevelse, hjertebank. Også med hjertesvikt, akkumuleres væske i lungene og bukhulen. I de tilfellene hvor bindevev påvirker hjertets ledningssystem, opptrer arytmi.

 • Kardiosklerose som følge av myokardinfarkt.

  Dette er postinfarkt cardiosklerose. På hjertet av hjertet, som har lidd som et resultat av et hjerteinfarkt, begynner det bindende (erstatte) vevet å vokse. Deretter kommer scenen av arrdannelse.

  Hvis en person har lidd flere hjerteinfarkt, vil det være mange arr, de vil ha forskjellige lengder, og de vil bli spredt over hele hjertet. Siden myocardiet i denne situasjonen taper sin evne til å trekke seg normalt, så, som ved aterosklerotisk kardiosklerose, oppstår alle symptomene på hjertesvikt.

  I tillegg kan kardiosklerose etter komplikasjoner bli komplisert av en aneurisme. En aneurisme er et vascular sacral protrusion, som er dannet fra hjertevegget. Hvis arterietrykket økes, og hjertemuren er svak, blir den delen av hjertet som det er et arr etter et hjerteinfarkt utvides og stikker ut, en pose blir dannet på den.

  Brudd på en aneurisme i hjertet er et øyeblikkbart dødelig utfall. Det er derfor, med hjerteinfarkt, det viktigste er å observere den strengeste sengestøtten. Deretter helbrede hjerteområdene som er berørt av et hjerteinfarkt, godt og korrekt cicatrize. Og sannsynligheten for død fra en aneurisme er betydelig redusert.

 • Kardiosklerose som en konsekvens av inflammatoriske sykdommer i myokardiet og tilstedeværelsen av fokus av kronisk infeksjon i kroppen.

  Dette er hjertekardiosklerose. Utvikler som en komplikasjon etter myokarditt. I sin tur påvirker disse sykdommene folkene svekket oftere. Ofte forekommer myokarditt hos de som har hatt angina, tonsillitt eller vanlig ARVI.

  Forløpet av myokardittkardiosklerose avhenger av alvorlighetsgraden og omfanget av den inflammatoriske prosessen. Pasienten har kortpustethet - i begynnelsen med betydelig fysisk anstrengelse, og deretter på en mer moderat måte. På et sent stadium begynner dyspné selv når man går.

  Hvis den inflammatoriske prosessen ikke var så omfattende og uttalt, oppdager det kun hjertekardiosklerose ved EKG.

 • Kardiosklerose som en konsekvens av den inflammatoriske prosessen i hjertemuskelen i reumatisk eller ikke-reumatisk natur.

  Dette er postkardisk cardiosklerose. Reumatisme utvikler seg som regel etter overført angina. Sykdommen påvirker først de store leddene i hender og føtter, og deretter hjertet. I tillegg kan postkardisk cardiosklerose også være ikke-reumatisk i naturen.

  Det kan forårsake forårsakende agenter av difteri, skarlagensfeber, salmonellose etc. Symptomene er de samme som med andre typer kardiosklerose. Kilde: "teamhelp.ru"

 • Typer av sykdom

  Det finnes følgende former for aterosklerotisk kardiosklerose (AK):

  • diffus fint fokal;
  • diffus stor brennvidde.

  Av typen AK kan være:

  • etterfarging - dannet ved dødsstedet for myokardvevet;
  • iskemisk - utvikler seg på grunn av hjertesvikt, utvikler seg sakte;
  • overgangsbasert (blandet) - som navnet antyder, kombinerer funksjonene til de to typer AK som er oppført ovenfor. Kilde: "ritm-serdce.ru"

  Årsaker til sykdommen

  Hovedårsaken til sykdommen kan gjenkjennes ved kardiosklerosens navn - aterosklerotisk, noe som betyr utseendet av aterosklerotiske plakk i karene. Dannelsen begynner med det faktum at i kanalen på fartøyet er vevet skadet, og dette stedet er lagdelt med sirkulerende kolesterol og fettavsetninger.

  Over tid øker plakkens volum, noe som fører til en større innsnevring av fartøyets lumen. På grunn av dette blir strømmen av blod, næringsstoffer og oksygen forstyrret, og selve fartøyet blir skråt. Hvis fartøyet er for tett tilstoppet med plakk, provoserer det hjertesykdom.

  På grunn av regelmessig hypoksi av hjertemuskelen, forekommer IHD, og ​​i fravær av effektiv behandling begynner det syndrom som diskuteres av oss å utvikle seg. I denne tilstanden er hjertemuskelen ikke i stand til å fungere ordentlig, cellene i muskelhjertets vev går tapt, og skaden strammes av bindevevet. I denne posisjonen kan hjertet ikke ordne seg ordentlig.

  Det er to former for sykdommen.

  1. Diffusiv storfokalform av kardiosklerose.
  2. Diffusiv liten fokalform. Sklerosene må ikke overstige to millimeter.

  Det kan konkluderes med at det er nødvendig å forhindre dannelse og utvikling av aterosklerotiske plakk selv, og for dette er det nødvendig å huske årsakene til utseende og vaskulær skade:

  1. Arteriell hypertensjon.
  2. Feil mat.
  3. Diabetes mellitus: med det er det et brudd på karbohydratmetabolismen.
  4. Røyking: Nikotin fører til en økning i dårlig kolesterol i blodet, forårsaker vasospasme, øker vedheft av blodplater, noe som fører til brudd på blodstrømmen.
  5. Fedme.
  6. Hypodinami: Mangelen på muskelaktivitet fører til en nedgang i metabolisme.
  7. Forhøyede mengder kolesterol i blodet. Det bør bemerkes at den økte produksjonen av kolesterol i kroppen er avhengig av hvor mye vi spiser kolesterol: jo mindre det faller utenfor, jo større er dannet på innsiden, og det er nettopp det som fører til settling det på karveggene. Hvis kolesterol ikke er nok, vil det føre til en sammenbrudd i nervesystemet, og hvis det blir for mye, vil det føre til utvikling av aterosklerose.

  Historien kan fortelle mye, ikke bare om fortid og nåtid tilstanden til pasienten, men også dens fremtid, som tilstedeværelsen av visse sykdommer, som diabetes og koronar hjertesykdom, kan gi grunn til å anta Cardiosclerosis utvikling i fremtiden. Hvis disse årsakene og risikofaktorene er tilstede hos en person, må han være spesielt oppmerksom på sin tilstand og observere symptomene. Kilde: "cardio-life.ru"

  symptomatologi

  Sklerose, kan aterosklerotisk hjertet av naturen bli følt av tre grupper av symptomer som indikerer mulige brudd på hjertemuskelen, ledningsforstyrrelser, rytme og koronarinsuffisiens. De kliniske symptomene på sykdommen kan være milde i lang tid.

  Deretter er det allerede smerter bak brystbenet med bestråling i venstre arm, pasientens skulderblad og det epigastriske området. Ikke utelukke gjentatte tilfeller av hjerteinfarkt. Med utviklingen av prosessen med arrdannelse og sklerose er det en økning i tretthet, alvorlig kortpustethet, astmaangrep og puffiness i lungene.

  Med aterosklerotisk kardiosklerose oppstår tretthet ikke bare ved betydelig fysisk anstrengelse, men også under uhørt gang. Med utviklingen av hjertesvikt er det et vedlegg:

  • stillestående fenomener i pasientens lunger;
  • perifer ødem;
  • hepatomegaly.

  I spesielt forsømte tilfeller utvikler ascites og pleurisy. I fravær av terapi kan det være forutsetninger for døden. Feil på hjertet, kan et brudd på sin rytme og ledning i aterosklerotisk cardiosclerosis være kjennetegnet ved en predisposisjon for atrieflimmer, arytmi, atrioventrikulær og intraventrikulære blokkeringer.

  I begynnelsen er disse problemene paroksysmale. Over tid blir de hyppigere, og snart permanent. Hjertesykdom forekommer ofte med aterosklerose:

  • aorta;
  • cerebrale arterier;
  • store perifere arterier.

  Alle problemer oppstår med karakteristiske symptomer: redusert minnekvalitet, intermittent claudication, plutselig svimmelhet.
  Sykdommen er langsomt fremgang.

  Til tross for de sannsynlige forbedringsperioder (kan vare flere år) forårsaker gjentatte akutte tilstander av blodsirkulær blodsirkulasjon en signifikant forverring av tilstanden og kan til og med bli dødsdrager. Kilde: "diabethelp.org"

  Atterosklerotisk kardiosklerose har ofte ingen karakteristiske symptomer, som flyter som en bakgrunnsprosess med andre manifestasjoner av iskemi. Imidlertid bør noen av symptomene nevnt nedenfor være en årsak til alvorlig bekymring:

  • Angina pectoris. Akutt smerte i hjertet av hjertet, som ofte utstråler til venstre arm eller nakke. Smerter går etter at du har tatt en nitroglyserin tablett eller seg selv om ti til femten minutter;
  • Hjerte rytmeforstyrrelser - arytmier;
  • Hjertesvikt;
  • Kortpustethet med lite fysisk anstrengelse. I alvorlige tilfeller - kortpustethet i ro
  • Stagnerende fenomener i lungene;
  • Utseende av hematom;
  • Pleurisy er en betennelse i vevet rundt lungene;
  • Ascites - opphopning av væske i bukhulen.

  Det er viktig å huske at symptomene på atherosklerotisk kardiosklerose i mangel av riktig behandling manifesterer seg mer og mer til de blir permanente. Kilde: "overhealth.ru"

  Patogenetiske manifestasjoner av sykdommen

  Sykdommen manifesterer seg som de metabolske endringer i hjertemuskelen, da gradvis oppstår nekrose av muskelfibre og i deres sted er det mikroskopiske arr som består av bindevev. Hvis det i lang tid ikke treffer noen spesielle tiltak for å bekjempe sykdommen, så snart muligheten for en økning i manifestasjoner av hjertesvikt.

  Det er akseptert å skille tre hovedtyper av aterosklerotisk kardiosklerose:

  • Iskemisk. Den utvikler seg ganske sakte mot bakgrunnen av utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen;
  • postinfarction. Lesjoner forekommer på nekrose, dannet på grunn av infarkt;
  • blandet. Den vises samtidig med begge metodene beskrevet ovenfor. Det er diffus spredning av bindevev, men videre utformet små nekrose, som gradvis også påvirke sunne deler av hjertemuskelen under flere myokardiale infarkt.

  Også slike berørte områder kan forbli etter operasjon eller brystkreft, når liten skade på hjertemuskelen gradvis erstattes av bindevev.

  Sykdommen utvikler seg på bakgrunn av koronar aterosklerose, gradvis avtar når lumen av koronararteriene, på grunn av noe som forverrer vesentlig blodtilførselen til hjertemuskelen og hjertemuskel som en helhet. Kilde: "sosudoved.ru"

  Enn atherosklerotisk kardiosklerose er farlig

  Utviklingen av denne sykdommen kan føre til et alvorlig brudd på hjertefrekvensen. I en normal (sunn) tilstand overføres nerveimpulser jevnt over alle hjertets muskelfibre. Men, som nevnt tidligere, fremveksten av aterosklerotisk Cardiosclerosis over tid, noe som gjør det umulig å normal rytmisk kroppen fungerer.

  Tetting av vev, deres arr, utskifting av arbeidsvev med deadenert bindevev, forårsaker betydelig forstyrrelse i banen av nerveimpulser. Av denne grunn, begynner hjertemuskelen til å produsere ujevn kutt, med en del av hjertemuskelcellene kan ikke reduseres, og den andre begynner å arbeide i sin spesielle rytme, ikke sammenfaller med frekvensen av den primære sammentrekning av hjertet.

  Som et resultat, i det normale rytmiske arbeidet i hjertemusklene, blir en ekstra impuls satt inn, som faller på intervallet mellom normale utbrudd. En slik kardial sammentrekning ut av sving ble kalt ekstrasystoler, og den hyppige gjentakelsen ble kalt ekstrasystole.

  I tillegg kan en lege ved å identifisere denne typen kardiosklerose gjøre en skuffende prognose for en mulig utbrudd av hjertesvikt. Risikoen for forekomsten er direkte avhengig av antall hjertevev, som, på grunn av forstyrrelser av normal drift av hjertet, mangler nødvendig mengde oksygen.

  Hjertet, berørt av iskemi, mister sin evne til fullt og rytmisk å skyve blod inn i alle deler av menneskekroppen. Som et resultat kan pasienten oppleve kortpustethet, svimmelhet, svimmelhet, cervical vener hovne og svulme lemmer, smerter i bena, blek hud, etc. Kilde: "1poserdcu.ru"

  Hvordan forebygge sykdomsprogresjon

  Forebygging av alvorlige komplikasjoner og for tidlig død i behandlingen av aterosklerotisk kardiosklerose er svært viktig. Dette er den eneste måten å forhindre videre utvikling av patologiske forandringer i blodårene og forbedre blodtilførselen til hjertet.

  Ofte må pasientene helt endre livsstilen og forlate mange vaner. Hva trengs for dette?

  • Dosering fysisk trening. Det er nødvendig å forbedre blodsirkulasjonen og berik blodet med oksygen. Men uønsket hardt arbeid, øvelser med vekter og løping. Bedre turgåing og stille svømming.
  • Det er nødvendig å utelukke røyking og alkohol.
  • Det er viktig å kontrollere vekten, samt regelmessig arrangere avlasting av dager og overvåke mat.
  • Den rette dietten er en av de viktigste retningene for behandling av sykdommen. Det er nødvendig å avstå fra å spise fett og stekt mat, krydret og hermetisert mat, krydder, karbonatiserte drinker, søtsaker, sterk te og kaffe. Det er viktig å spise mer grønnsaker og frukt, frokostblandinger, gjærte melkprodukter og drikke nok vann.

  De fleste eldre mennesker lider av hjerte og karsykdommer. Forstyrrelse av blodsirkulasjonen av hjertemuskelen på grunn av aterosklerotiske forandringer i kranspulsårene fører til en sterk reduksjon av arbeidskapasiteten. Men pasienten vil forbedre sin helsetilstand hvis han følger legenes instruksjoner og endrer sin livsstil. Kilde: "asosudy.ru"

  diagnostikk

  Legen vil bestemme riktig diagnose av aterosklerotisk cardio på grunnlag av pasienthistoriedata (tilstedeværelse av koronarsykdom under arytmi, aterosklerose, hjerteinfarkt) og subjektive symptomer.

  Pasienten vil fortsatt bli tildelt de riktige testene:

  1. biokjemisk blodprøve (for påvisning av hyperkolesterolemi og antall beta-lipoproteiner);
  2. elektrokardiogram (for å etablere tegn på koronar hjertesvikt, post-infarkt arr, problemer med rytme og kardial ledning, grad av venstre ventrikulær hypertrofi);
  3. ekkokardiografi (med aterosklerotisk kardiosklerose, et brudd på myokardial kontraktilitet, for eksempel dyskinesi, hypokinesi, akinesi i den aktuelle delen av orgelet);
  4. veloergometri (for å avklare graden av myokarddysfunksjon og funksjonelle evner i hjertemuskelen).

  I tillegg, for å løse problemene i diagnostiske cardiosclerosis må utføre farmakologiske tester, ambulatorisk EKG-overvåking, koronar angiografi, kardial MRI, rhythmocardiography, ventrikulografiske, polikardiografiyu.

  For å bekrefte tilstedeværelse eller fravær av effusjon, kan ultralyd i pleurhulen, røntgenrøntgen, ultralyd i bukhuleorganene utføres. Kilde: «diabethelp.org» I den biokjemiske analyse av blod parametere av aterosklerose detekterte - en økning i totalkolesterol, LDL og meget lav tetthet, triglyserider.

  Instrumentelle undersøkelsesmetoder er av største betydning ved diagnostisering av sykdommen. Ved hjelp av ekkokardiografi kan du se områdene med nedsatt kontraktil funksjon - dette er spredning av bindevev. Koronarografi kan oppdage lokalisering av kolesterolplakk, vurdere graden av fartøystensose.

  Holter-overvåking brukes til å bestemme rytmestørrelsene. Et spesielt apparat er installert i en 24-timers periode, som registrerer frekvensen og rytmen av hjertesammensetninger. Deretter avklarer legen de mottatte dataene og bestemmer hvilken type rytmeforstyrrelse.

  For å vurdere hjertets funksjonelle kapasitet utføres øvelsestester - veloergometri, tredemølle test. Kilde: »aterosklerozanet.ru»

  behandling

  Dessverre kan aterosklerotisk kardiosklerose ikke fullstendig herdes. Derfor er all terapi redusert til eliminering av symptomer og andre negative manifestasjoner av den patologiske prosessen. Så, for cupping angina, brukes nitroglyserin under tungen.

  For å forhindre utvikling av hjertesvikt, foreskrives ulike agenter mot arytmi, samt kardiostimulerende legemidler. I tillegg er det viktig å ta antiplatelet midler, for eksempel acetylsalisylsyre.

  Dette er nødvendig for å opprettholde blod i tilstrekkelig flytende tilstand, og hindre overlapping av blodkarets lumen med blodpropp fra erytrocytter og blodplater.

  Det er viktig å spise riktig og observere dagens regime. Pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose er kontraindisert i alvorlig fysisk anstrengelse, full søvn er nødvendig. Velbehandlede mineralbad med forskjellig sammensetning (hydrogensulfid, radon, barr, karbondioksid etc.) og aromaterapi. Sanatorium-og-spa-behandling er vist. Kilde: "overhealth.ru"

  Ofte kan medisinsk behandling av denne sykdommen inkludere:

  • tar stoffer som forstyrrer absorpsjonen av kolesterol;
  • Utnevnelsen av midler som øker stoffskiftet;
  • bruk av medisiner som fortynner blod.

  Med ineffektivitet av narkotikabehandling kan eliminering av aterosklerotiske lesjoner i vaskulærsengen utføres på en operativ måte. Kirurgisk manipulering av aterosklerose lar som regel å kvitte seg med patologisk tortuositet, og redusere blodkarets lumen på visse steder.

  Siden kardiosklerose er farlig for komplikasjoner, økt risiko for død av pasienter, er det ofte vanskeligere å behandle slike patologi enn andre kardiovaskulære patologier. Dessverre kan behandlingen av de mest komplekse former for kardiosklerose bare være effektiv, eliminere årsaken til funksjonsforstyrrelser i myokardiet. Kilde: "dlyaserdca.ru"

  medisinering

  Aterosklerotisk kardiosklerose, det er vanlig å bruke følgende typer medisiner:

  1. Diuretika (furosemid, spironolakton, veroshpiron).
  2. ACE-hemmere. Kalt for å redusere den negative effekten som utøves på hjertemuskelen. Behold evnen til å senke blodtrykket, så når hypotensjon bruker dem forsiktig.
  3. Forberedelser for fjerning av IHD-angrep. Som regel er det nitroglyserin, som bare skal brukes i en strengt definert dose. Hvis anfallene er forlenget, erstattes nitroglyserin med isosorbidmononitrat eller isosorbiddinitrat. Disse stoffene varer opptil 12 timer.
  4. Rettsmidler som senker kolesterolnivået i blodet (Simvastatin, Rosuvastatin, Atorvastatin). Behandlingen bør være rettet mot å forhindre nye forekomster på vaskulære vegger, siden de er årsaken til sykdommen.
  5. Antikoagulantia. Ved fortsatt bruk er det mulig å forhindre opptil 76% av myokardinfarktene i aterosklerose. Du kan ta Cardiomagnolo, Aspirin cardio eller andre midler.
  6. Betablokkere. De kan få negative effekter på kroppen, slik at de velges strengt individuelt. De forbedrer myokardets effektivitet, lindrer det konstante behovet for oksygen, noe som fører til at mange komplikasjoner forhindres.

  Hvis cardio provosert komplikasjoner (kronisk hjertesvikt, aneurisme, iskemi, og D. så uttrykt.), Og medisinen ikke bringe den ønskede effekt, kan legen beslutte å foreta et kirurgisk inngrep.

  Intervensjon brukes i tilfeller hvor lumen i koronarfartøyet er betydelig blokkert av en plakett, noe som skaper trusselen om plutselig død. Kilde: "iserdce.ru"

  Kirurgisk behandling

  Metodene som gjør det mulig å bekjempe koronararterien aterosklerose kirurgisk er utviklet:

  • Stenting. Om nødvendig bringes pasienten gjennom et stort lårbenet til det ønskede stedet av kranspulsåren med et spesielt maske. I sin utvidede form utvider designet koronar lumen til den nødvendige størrelsen, og gjenoppretter dermed blodstrømmen i den tilsvarende regionen i hjertet.
  • Aortocoronary shunting (CABG). Kardiosurgen skaper en ekstra gren mellom uendrede eller ubeskadigede deler av karet. Sirkulasjon av myokardiet forekommer rundt arterien, påvirket av aterosklerose.
  • Innstilling av enheten for kardioversjon. Utført med høy risiko for å utvikle truende arytmier. Et lite implantat er etablert, som til enhver tid kan gjenopprette en normal hjerterytme.
  • Radiofrekvens ablation (RFA). Lar deg fjerne grove fibre som forstyrrer passasjen av impulser i hjertets ledningssystem. Det forbedrer kvaliteten og forlenger pasientens forventede levetid.

  Det må huskes at gjennomføring av operativ intervensjon ikke er et paradis for denne patologien. Pasienten etter uttømming fra sykehuset må overholde doktorgrads generelle og medisinske forskrifter. Kilde: "vseoserdce.ru"

  Ernæring i tilfelle sykdom

  Det første og viktigste trinnet i behandlingen av denne sykdommen vil være utnevnelsen av en diett med en tredjedel lavere fettinnhold. Legemidler er ikke i stand til å fjerne den allerede dukket opp kolesterolplakk.

  Kostholdet består i å ekskludere enkle karbohydrater fra dietten, slik som sukker, kaker, kaker og minimere forbruket av animalsk fett med "dårlig" kolesterol for å beskytte mot dette problemet. Matvarer som må minimeres i kostholdet:

  • smør, majones, rømme, fet melk, fettost, ost;
  • harde oster, margarin;
  • svin av alle slags, fettlamm, biff, lard og biprodukter;
  • eggeplommer;
  • pølser, pølser, røkt produkter;
  • fet fugl (gjess, ender);
  • paier, kaker, kaker, søte og fede desserter, iskrem;
  • kaviar, krabber;
  • supper og borscht kjøtt, sopp buljonger.

  Foretrukne matvarer:

  • mais, solsikke, soya, olivenolje;
  • Mager ost, kefir, yoghurt og melk (opptil 1,5%);
  • kjøttkjøtt, kalkun, kylling, kanin uten fett;
  • bønner, soyabønner, bønner;
  • frokostblandinger, pasta, müsli;
  • alle slags fisk, blåskjell, havkål;
  • grønnsaker, frukt;
  • brød er mørkt eller grovt med kli;
  • oliven, oliven;
  • supper og borscht vegetarianer, med frokostblandinger.

  Kosthold - meny for 1 uke:

  1. mandag
   • 1 frokost: fra lavmette cottage cheese pudding eller gryte, te.
   • 2 frokost: fersk fra epler.
   • Lunsj: Vegetabilsk suppe med vegetabilsk olje, kjøttdampet biter, stewed gulrøtter, kompott.
   • Middag: salat med havkål og vegetabilsk olje, fisk med saus, kokte poteter i melk, te.
   • i 1 time før en drøm: en halv kopp kefir.
  2. tirsdag
   • 1 frokost: hirse grøt med rosiner, te.
   • 2 frokost: albumin omelett.
   • Lunsj: suppe med perlebyg på vegetabilsk kjøttkraft, kjøttboller, kokte poteter, tranebærgelé.
   • Middag: syrniki med tørkede aprikoser eller svisker, varm melk.
   • i 1 time før en drøm: en halv kopp kefir.
  3. onsdag
   • 1 frokost: gresskaregrøt med ris eller hirse, med rosiner, tørkede aprikoser, te.
   • 2 frokost: lavmette cottage cheese.
   • Lunsj: Fisksuppe med frokostblanding, fiskballer, potetmos, kompott.
   • Supper: kanin, stuvet med svisker, kokte grønnsaker eller dampet.
   • i 1 time før en drøm: et halvt glass yoghurt.
  4. torsdag
   • 1 frokost: grøt på melk, egg, juice - fersk.
   • 2 frokost: ostemasse gryte og revet gulrøtter med rømme.
   • Lunsj: rødbeter vegetarisk, kjøttboller med grønnsakspott, juice, gelé.
   • Supper: Forshmak fra gjennomvåt sild, potetbakt, vegetabilsk salat.
   • i 1 time før en drøm: yoghurt.
  5. fredag
   • 1 frokost: grøt av hvete frokostblandinger, vinaigrette, te.
   • 2 frokost: bakt eple med cottage cheese og syltetøy.
   • Lunsj: Borshch vegetarianer, kjøttboller av kyllingekjøtt med grønnsaker, dampet, kompott.
   • Middag: Polsk fisk med erter og poteter, grønnsakssalat.
   • 1 time før sengetid: kefir med gjennomvåt pommes frites.
  6. lørdag
   • 1 frokost: syltetøy, pudding fra cottage cheese, te.
   • 2 frokost: egg, kål og eplesalat.
   • Lunsj: gulrot og blomkål suppe med grønne erter vegetarisk, kålruller med kalvekjøtt, gulrot-eplejuice.
   • Supper: fisk zrazy, grønnsakssalat.
   • i 1 time før en drøm: yoghurt.
  7. søndag
   • 1 frokost: pilaf fra kylling, grønnsakssalat, te.
   • 2 frokost: kjeks med epler, fersk oransje.
   • Lunsj: sjømat suppe, grønnsakspott.
   • Middag: ostemasse med rømme.
   • i 1 time før en drøm: yoghurt.

  Oppgaven med diett og legemiddelbehandling for å forhindre kardiovaskulære katastrofer og forbedre livskvaliteten til pasienter i denne gruppen. Kilde: »kardiolog-online.com»

  Forebyggende tiltak

  Forebyggende vedlikehold av sykdom utføres av standardreglene for en sunn livsstil som det er nødvendig å observere upåklagelig. Vurder følgende:

  • Organiseringen av riktig ernæring er ekstremt frisk og sunn mat. Mangelen på salt i kostholdet, stekt og fettstoffer, høyt kalori mat;
  • vektkontroll - forebygging av fedme og normalisering av matinntaket (regimet er ønskelig);
  • utelukkelse av dårlige vaner - avvisning av nikotin og alkohol, noe som bidrar til ødeleggelse av blodårer (viktig: dette punktet er grunnleggende i forebygging av sykdommen);
  • mosjon - en tur, utendørsaktiviteter, lett sport.

  Nøkkelfunksjonen i forebyggende tiltak er et vanlig besøk til en spesialist og diagnose. Siden aterosklerotisk kardiosklerose er en sykdom som utvikler seg i mange år, er det nødvendig å behandle konsekvensene og lesjonene på en forsiktig måte. Snakk om timing av utvinning er vanskelig - alt er individ her.

  Aterosklerotisk kardiosklerose er en sykdom som kan manifestere seg uventet, og konsekvensene vil påvirke den generelle helsen til en person negativt. Fullstendig kurere denne sykdommen er ekstremt vanskelig, så det er nødvendig å opprettholde helse, overvåke diett og fysisk aktivitet, forlate dårlige vaner.

  Les Mer Om Fartøyene