Metoder for rehabilitering etter hjerteinfarkt

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inkluderer rehabiliterings tiltak etter hjerteinfarkt. Hvilke oppgaver det utfører, tid og sted (sykehus, sanatorium, hus). Hvorfor trengs rehabiliteringsforanstaltninger, og hvordan påvirker de sykdomsforløpet.

Rehabilitering etter nedsatt blodstrøm i hjertemuskelen - en kombinasjon av aktiviteter som utføres under strengt oppsyn av helsepersonell som har fokus på kvalitet og rask gjenoppretting av fysisk form i størst mulig for den enkelte pasient nivå. De må også redusere risikoen for gjentatt myokardinfarkt og stabilisere myokardfunksjonen.

De viktigste områdene for rehabilitering:

 1. Fysisk utvinning for å komme tilbake til uavhengig vedlikehold og arbeid.
 2. Psykologisk tilpasning til tilstand og sykdom.
 3. Sekundær forebygging av tilbakefall av sykdommen.

Aktivitetene for å gjenopprette pasienten utføres kontinuerlig, fra øyeblikket til sykehusinnleggelse og gjennom hele livet.

Ingen av punktene er grunnleggende - kun kumulativ arbeid i alle tre retninger kan garantere det nødvendige resultatet:

 • raskere tilbake til normalt, fullverdig liv;
 • å komme til uttrykk med sykdommens faktum, å lære å leve med det riktig;
 • reduserer risikoen for gjentatte tilfeller av blodstrømssykdommer i myokardets vev betydelig.

Uten rehabilitering er suksessgraden av behandling lavere med gjennomsnittlig 20-40%.

Gjennomføring av tiltak for restaurering av aksjer på faser:

Kardioisolasjon i et sanatorium

Programmet for rehabiliteringsforanstaltninger er laget individuelt, avhengig av:

 • storheten av myokardisk skade
 • generell tilstand
 • Tilstedeværelse og stadium av kompensasjon for andre sykdommer i pasienten;
 • svar på pågående behandling.

Tatt i betraktning er datoene som er angitt i tabellen kun omtrentlige, generelle og kan variere betydelig mellom ulike pasienter.

I alle faser av restaureringen fungerer med pasient lege rehabilitator som jobber tett med behandlende lege eller kardiolog for en fullstendig vurdering av tilstanden i hjertemuskelen, funksjonalitet og evnen til å tåle belastninger.

Fysisk gjenoppretting

Spesielle ordninger av terapeutisk gymnastikk med en gradvis utvidelse av volumet av belastninger, i samsvar med perioden fra brudd på blodstrømmen i myokardiet, utvikles. Alle er delt inn i rehabiliteringsfaser, men de kan variere avhengig av pasientens velvære.

I prosessen med å utføre noen øvelser, vurder:

Ekstrem trøtthet, som ikke varer lenge

Moderat, pass på egenhånd

Uttrykt, krever medisinsk korreksjon

Eller redusere indikatorer ikke mer enn 10 enheter

Eller reduseres med maksimalt 10 enheter

Overtredelse av rytmiske forkortelser

Blokkering av å holde puls

Ved eventuelle patologiske endringer er det vist:

 1. Redusert last.
 2. En fullstendig kansellering av opplæring, dersom indikatorene forverres betydelig.

Vanligvis utføres pasientens utvinning i henhold til programmet angitt i tabellen under. Vilkårene for rehabilitering i første fase kan reduseres til en uke dersom:

 • pasient under 70 år;
 • risikoen for komplikasjoner fra karene og hjertet er lavt (estimert i henhold til en spesiell skala, med tanke på omfanget av myokardvevskader og respons på behandling);
 • Det er ingen alvorlig sammenhengende patologi (diabetes, overførte blodstrømningsforstyrrelser i hjernen og hjertet, uttalt atherosklerotisk lesjon i arteriesystemet, etc.);
 • Det er ingen reduksjon i den venstre ventrikulære utkastningsfraksjonen (et tegn på bevaring av funksjonen blir normalt redusert);
 • Det var ingen brudd på rytmen av sammentrekninger av hjertet (brady eller takyarytmi);
 • Det er en mulighet til å fortsette rehabiliteringsaktiviteter i et spesialisert senter.

Snarer i sengen

Heving av sengens hode i ikke mer enn 10 minutter 1-3 ganger om dagen

Start trening i treningsbehandling under oppsyn av en instruktør i ikke mer enn 5 minutter

LFK (terapeutisk trening) opptil 10 minutter per dag

Gå på toalettet på rullestolen

Gå rundt sengen og i menigheten - øker antall minutter

Utfør terapeutisk trening 10-15 min

Øk belastningen av velvære, som går fra 50 til 500 meter daglig, med avbrudd for å hvile

Å øve terapeutisk gymnastikk opp til 20-30 minutter to ganger om dagen

Går dosert å gå i frisk luft

Utfør treningsprogrammer for terapeutisk gymnastikk i 40-60 minutter 2 ganger om dagen

Klatrer trappene til 3-5 etasjer, også med pauser 1-2 ganger i uken (erstatter ikke turer!), Begynner med et tregt trinn på 1 trinn i 3-4 sekunder

Klasser på simulatorer som trener hjertemuskelen, 20-30 minutter om dagen (hjemme eller i spesialisert senter)

Kriterier for overføring av pasienten fra første til andre fase av rehabiliteringsaktiviteter:

 • kan passere 500 meter uten stopp og 1500 med avbrudd;
 • uavhengig stiger til en etasje (to trapper).

Objektivt kan disse kriteriene bare vurderes etter å ha utført stresstester:

 1. Daglig overvåkning av elektrokardiogrammet med obligatorisk "stige".
 2. Tredemølle - registrerer et kardiogram mens du arbeider på tredemølle.
 3. Sykkel ergometri er studiet av et elektrokardiogram på bakgrunn av å kjøre en stasjonær sykkel.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt hjemme inkluderer hverdagens husarbeid. Muligheten for implementering av disse, avhenger av graden av reduksjon av hjertefunksjonen (det er 4 klasser som karakteriserer mangel på blodstrøm).

Seksuell aktivitet

Tapet på muligheten til å lede et normalt seksuelt liv er et viktig psykologisk aspekt av sykdommen. Nesten alle pasienter er opptatt av å gå tilbake til aktivt sexliv, men forlegenhet hindrer legen å spørre om det.

Selvfølgelig, etter et hjerteinfarkt, øker overdreven og ustabil sexliv muligheten for forverring, opptil et gjentatt brudd på blodtilførselen til hjertemuskelen og utviklingen av livstruende forhold.

Hvis den første måneden etter en episode av akutt hjertearytmi forekommer uten komplikasjoner, og fysiske øvelser ikke forårsaker angina pectoris, kan seksuelt liv begynne med 3-4 uker.

Et objektivt kriterium for pasientens beredskap for seksuell aktivitet er fraværet av forringelse (subjektivt og i henhold til EKG-data) med hjertefrekvensen økende til 130 per minutt og økning av trykket til 170 mm Hg. Art. på bakgrunn av stresstester.

Hvis lasten forårsaker bare mild smerte, men det er ingen spesifikk viser redusert blodstrøm i hjertemuskelen eller arytmi, er det mulig å vende tilbake til en aktiv sex liv, ved hjelp av nitroglyserin før selve handlingen.

En signifikant reduksjon i hjertefunksjonen (klasse 4 i henhold til klassifisering) er en kontraindikasjon for gjenopptakelse av seksuell aktivitet.

Psykologisk gjenoppretting

Etter den forstyrrede blodstrømmen i myokardiet har 25-27% av pasientene små depresjonssymptomer, og store - i 15-25%. Et høyt angstnivå oppdages i mer enn 50% av tilfellene.

Stress symptomer er tilstede i 75% umiddelbart etter et hjerteinfarkt, i 12% av tilfellene de vedvarer selv etter et år.

Psykiske lidelser forårsaker:

 • høy risiko for gjentatt brudd på blodstrømmen til hjertevevet;
 • redusere suksess for medisinske og rehabiliteringsforanstaltninger;
 • en betydelig reduksjon i effektiviteten;
 • forverring av livets generelle livskvalitet.

Kupirovanie psykologisk ubehag forbundet med bevissthet om sykdommen deres og evnen til å opprettholde de vanlige levekårene - den andre av de viktigste rehabiliteringsområdene, som i stor grad øker suksessen til de to andre.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt hjemme: trening, diett, medisinering

Infarkt oppstår når trombus av kranspulsårene er blokkert og fører til det faktum at noen deler av hjertet forblir uten oksygen. Hvis medisinsk behandling ikke er gitt på tide, dør cellene, i deres sted slutter arr-skjermen og hjertet til å utføre sine funksjoner.

Personer som har hatt et hjerteinfarkt krever en lang og kvalifisert rehabilitering som tar sikte på å gjenopprette sin livsviktige aktivitet og hindre tilbakefall som oppstår i 20-40% av tilfellene.

Stadier for utvinning av pasienter med sykdom

Rehabilitering etter et hjerteinfarkt inkluderer en rekke aktiviteter som har til formål å hindre gjentatte angrep, eliminere komplikasjoner og returnere pasienten til et normalt liv.

Hovedretningene for gjenopprettingsprosessen er:

 • normalisering av fysisk aktivitet;
 • medisinering;
 • diett;
 • psykologisk hjelp.

Valget av rehabiliteringstaktikk er basert på pasientens individuelle tilstand, samt alder og årsakene som førte til utvikling av hjerteinfarkt.

I alvorlig pasienttilstand, når den har identifisert komplikasjoner som for eksempel hjertesvikt eller arytmi, bør den første gang rehabilitering utføres i spesialisert medisinsk institusjon, en ytterligere overføring på utvinning av kroppen og hjemmesykepleien prosess samsvar med hjerteinfarkt.

Første anbefalinger

Terapeutisk trening er et viktig stadium utvinning av fysisk aktivitet etter et hjerteinfarkt. Tidspunktet for trening er foreskrevet av lege, avhengig av graden av hjerteskader og pasientens tilstand.

Ved en gjennomsnittlig alvorlighetsgrad av patologien til gymnastikk begynner allerede på 2-3 dag, når det er alvorlig tar det vanligvis en uke. De grunnleggende prinsippene for å gjenopprette pasientens fysiske aktivitet er som følger:

 • De første dagene krever en streng sengestøtte;
 • i 4-5 dager får pasienten sitte i en sittestilling med bena som henger fra sengen;
 • På dag 7, i en gunstig situasjon, kan pasienten begynne å bevege seg nær sengen;
 • I løpet av 2 uker kan du gjøre korte turer i menigheten;
 • fra 3 uker etter at angrepet vanligvis får gå ut i korridoren, og også å gå ned trappene under veiledning av instruktøren.

Etter å ha økt belastningen, legen måler nødvendigvis trykket og pulsene til pasienten. Hvis indikatorene er forskjellige fra normen, må belastningen bli redusert. Dersom utvinningen er gunstig, kan pasienten sendes til kardiologisk rehabiliteringssenter (sanatorium), hvor han vil fortsette sin utvinning under tilsyn av fagfolk.

Ernæringsregler

I prosessen med rehabilitering stor betydning er gitt til riktig ernæring av pasienten. Dietter kan være forskjellige, men de har alle felles prinsipper:

 • Nedgang i kaloriinnholdet i mat;
 • begrensning av fett, mel og søte produkter;
 • avslag fra skarpe og krydrede retter;
 • minimumsforbruk av salt - ikke mer enn 5 g per dag;
 • mengden væske som forbrukes skal være ca 1,5 liter daglig;
 • mat bør være hyppig, men i små porsjoner.

Hva skal maten etter et hjerteinfarkt? Dietten må være inkludere matvarer som inneholder fiber, vitamin C og P, flerumettede fettsyrer, kalium. Du har lov til å ha følgende produkter:

 • fettfattig kjøtt;
 • frukt og grønnsaker, unntatt spinat, sopp, belgfrukter, sorrel, reddik;
 • vegetabilske oljer;
 • vegetabilske supper;
 • kompotter og juice uten sukker, svakt brygget te;
 • kutt og rugbrød, grøt;
 • fettfattig fisk;
 • meieriprodukter uten fett;
 • omelett.

Det vil bli pålagt å forlate:

 • fett kjøtt;
 • naturlig kaffe;
 • ferskt brød, noen muffins;
 • egg i stekt eller kokt form;
 • marinader, pickles, hermetikk;
 • kaker, sjokolade, kaker og andre søtsaker.

Hvilke andre matvarer bør jeg nekte fra en diett etter hjerteinfarkt, se på videoen:

I den første uken Det er tilrådelig å spise bare stekt mat 6 ganger om dagen.

Fra 2 uker Matenes frekvens reduseres, mens maten skal hakkes.

I en måned Det vil være mulig å ta vanlig mat, strengt kontrollere kaloriinnholdet. Den daglige normen bør ikke overstige 2300 kcal. Med overflødig vekt må kaloriinnholdet reduseres litt.

Fysisk aktivitet og sexliv

Gå tilbake til fysisk aktivitet begynner på et sykehus. Etter stabilisering får pasienten å utføre små fysiske øvelser, først passiv (bare sitte i sengen), og deretter mer aktiv.

Restaurering av de enkleste motoriske ferdighetene må oppstå i de første ukene etter et angrep.

Fra 6. uke pasienter er vanligvis foreskrevet treningsterapi, sykling, vandring, klatring trapper, lys jogging, svømming. Lasten må økes svært nøye.

Terapeutisk fysisk trening er svært viktig i rehabilitering etter et hjerteinfarkt. Takket være spesielle øvelser, kan du Forbedre blodsirkulasjonen og gjenopprett hjertefunksjonen.

Nyttig video med komplisert øvelse LFK for gymnastikkpatienter etter hjerteinfarkt hjemme:

Folk som har hatt et hjerteinfarkt, gjør husarbeid avhengig av funksjonell klasse av sykdommen. Pasienter i den tredje klassen er tillatt å vaske opp, tørke støv, den andre klassen - utføre mindre oppgaver, mens utestengt fra saging, arbeider med en drill, hånd-vasket lin. For pasienter i første klasse er mulighetene nesten ubegrensede. Det er bare nødvendig å unngå å jobbe i en ubehagelig stilling av kroppen.

Seksuelt liv kan begynne om en og en halv time etter et angrep. Muligheten for seksuelle kontakter vil bli påvist ved å opprettholde en normal puls og trykk selv når du klatrer til 2. etasje.

Grunnleggende anbefalinger for samleie:

 • Nitroglycerintablettene skal alltid tilberedes i nærheten;
 • Det anbefales at du bare har sex med en klarert partner;
 • temperaturen i rommet bør ikke være for høy;
 • stillinger må velge de som ikke vil forårsake overdreven fysisk anstrengelse - for eksempel er stillinger ikke anbefalt i oppreist stilling;
 • ikke drikk alkohol, fettstoffer og energidrikker før samleie, ikke ta varme bad.

Bruk betyr å øke styrke med ekstrem forsiktighet. Mange av dem påvirker hjerteets arbeid negativt.

Lær mer om sex etter et hjerteinfarkt fra videoen:

vaner

Røykende mennesker er mye mer utsatt for ulike hjertesykdommer. Røyking forårsaker spasmer i hjertekarene, samt oksygen sult av hjertemuskelen. I rehabiliteringsperioden etter et infarkt du må helt slutte å røyke, og for å forebygge tilbakefall må det gjøres alt for å kaste for alltid denne avhengigheten.

Med spørsmålet om alkoholforbruk er alt ikke så kardinalt, men moderering er fortsatt nødvendig. I rehabiliteringstiden bør alkohol kastes helt, og videre overholde en streng dosering. Maksimal tillatt dose ren alkohol per dag er: til menn - 30 ml, til kvinner - 20 ml.

Medisinsk og medisinsk tilsyn

Behandling med medisiner spiller en ledende rolle i forebyggingen av mulige tilbakefall. I post-infarktperioden foreskrives følgende legemidler:

 • Midler for senking av viskositeten til blod: Plavix, Aspirin, Tiklid.
 • Midler for behandling av arytmier, angina pectoris, hypertensjon (avhengig av hva slags sykdom ført til utvikling av hjerteanfall): betablokkere, nitrater, kalsiumkanalblokkere, inhibitorer av enzymet angiotenziprevraschayuschego.
 • Midler for forebygging av aterosklerose: fibrater, statiner, gallsyre-sekvestrer, nikotinsyre.
 • Forberedelser for å forbedre metabolske prosesser i vev: Solkoseryl, Actovegin, Mildronate, Pyracetam.
 • Antioksidanter: Riboxin, vitamin E.

I tillegg kan de tildeles årlige månedlige kurs av multivitamin komplekser, som vil bidra til å styrke kroppen og forhindre skadelige effekter av eksterne faktorer på tilstanden til kardiovaskulærsystemet.

Psykologisk hjelp i dette problemet

Utgående infarkt mann er ofte utsatt for depressive forhold. Hans frykt er rettferdiggjort - tross alt kan et angrep skje igjen. Derfor er en spesiell plass tildelt i post-infarktperioden for psykologisk rehabilitering.

For å eliminere frykt er pasienten trening avslappeteknikker, motivasjon for arbeid.

Psykologen jobber vanligvis med pasientens slektninger. Ofte etter et hjerteinfarkt, begynner de å vurdere pasientens uførhet, omgitt av overdreven forsiktighet og prøve å begrense sin fysiske aktivitet - slik holdning dårlig effekt på den psykiske tilstanden til pasienten og gjør det vanskelig å gå tilbake til et normalt liv.

Trenger jeg et funksjonshemning eller kan jeg gå tilbake til jobb?

Pasientens arbeidsevne bestemmes av flere parametere:

 • elektrokardiografiske indikatorer;
 • Resultater av klinisk undersøkelse;
 • laboratorietestdata;
 • Sykkel ergometriske data.

Restaurering av arbeidskapasitet er avhengig av de individuelle egenskapene til sykdomsforløpet. En spesiell kommisjon bestemmer muligheten for å utføre en bestemt aktivitet.

Etter et infarkt Det er forbudt å engasjere seg i følgende typer faglig aktivitet: Kjøring av kjøretøy, tungt fysisk arbeid, daglige og nattlige plikter, samt arbeid som krever økt oppmerksomhet og assosiert med psykometrisk stress.

Ytterligere tips

For å hindre gjentakelse av infarkt, trenger pasienten for å unngå nervøs og fysisk aktivitet. De første dagene må han følge sengestøtten. Hvis den utsatte stillingen er observert kortpustethet, er det bedre å være i opphøyet tilstand.

Arbeidsterapi er forbudt med alvorlig arytmi, høy kroppstemperatur, lavt blodtrykk og hjertesvikt.

Hvis pasienten har nyresvikt eller alvorlig grad av hjertesvikt, intrakranielle hematomer og økt blødning Noen stoffer kan være kontraindisert til ham - for eksempel Mannitol. En rekke diagnostiske undersøkelser kan påvirke pasientens tilstand negativt. For eksempel utføres koronarangiografi bare før kirurgisk behandling.

Tiltak for å hindre tilbakefall

Forebygging av gjentatte angrep av infarkt innebærer et sett med tiltak som bidrar til å styrke kroppen og redusere den negative effekten av patologier som førte til sykdomsutviklingen. Overholdelse av følgende anbefalinger vil bidra til å forhindre tilbakefall:

 • nekte å røyke
 • moderat fysisk aktivitet
 • redusere mengden av skadelige og fete matvarer og søtsaker i kostholdet;
 • mindre å drikke sterk kaffe;
 • for å unngå stress.

Det anbefales å gå oftere utendørs, ikke overmål, gjør forsiktig sport, som vil fremme trening av hjertemuskelen, og også styrke nervesystemet.

Programmet for rehabilitering av pasienter i stasjonære og hjemmeforhold og liv etter hjerteinfarkt i to deler:

Rehabilitering etter hjerteinfarkt

Mange pasienter kardiolog, hjerteinfarkt, spør om det er mulig å gå tilbake til et normalt liv etter behandling på sykehuset og hvor lang tid det tar å komme seg fra denne ødeleggende sykdommen. Enkle svar på disse spørsmålene i en artikkel er vanskelig, det er, kvaliteten og varigheten av rehabilitering av pasienten, mange faktorer kan påvirke:.. Alvorlighetsgrad av hjerteinfarkt, tilstedeværelse av dens komplikasjoner, komorbiditet, yrke, alder og andre.
I denne publikasjonen kan du bli kjent med de generelle prinsippene for restorativ terapi etter hjerteinfarkt. Slike kunnskaper vil hjelpe deg med å få en generell ide om livet etter denne alvorlige sykdommen, og du kan formulere spørsmålene du må spørre legen din om.

Grunnleggende prinsipper for rehabilitering

De viktigste retningene for pasientens utvinning etter et tidligere hjerteinfarkt inkluderer:

 1. Gradvis utvidelse av fysisk aktivitet.
 2. Overholdelse av kostholdet.
 3. Forebygging av stressende situasjoner og overarbeid.
 4. Arbeid med en psykolog.
 5. Bekjempe dårlige vaner.
 6. Behandling av fedme.
 7. Medisinprofylakse.
 8. Dispensary observasjon.

De ovenfor beskrevne tiltakene skal brukes i et kompleks, og deres karakter er valgt individuelt for hver pasient: denne tilnærmingen til utvinning vil gi de mest fruktbare resultatene.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er nødvendig for enhver person, men etter myokardinfarkt, bør intensiteten øke gradvis. Det er umulig å tvinge hendelser med slik patologi, da dette kan føre til alvorlige komplikasjoner.

Allerede i de første dagene etter den akutte perioden med hjerteinfarkt, får en pasient å komme seg ut av sengen, og etter å ha stabilisert staten og overført til en vanlig menighet - for å gjøre de første trinnene og gå. Avstander for å gå på en flat overflate øker gradvis, og slike turer bør ikke føre til at tretthet og ubehagelige opplevelser (kortpustethet, smerte i hjertet, etc.).

Også pasienter på sykehuset er tildelt treningsøving, som i de første dagene alltid gjennomføres under tilsyn av en erfaren fysioterapeut. Deretter kan de samme øvelsene pasienten kan utføre og hjemme - legen vil nødvendigvis lære ham å kontrollere tilstanden hans og øke belastningen intensivt. LFK-øvelser fremmer sirkulasjonsstimulering, normaliser hjertefunksjonen, aktiver pusten, forbedrer tonen i nervesystemet og mage-tarmkanalen.

Tegn på en puls etter fysisk anstrengelse er et gunstig tegn på vellykket rehabilitering. For eksempel, hvis i de første dagene med å gå tur er pulsen omtrent 120 slag per minutt, så i 1-2 uker med samme intensitet i gang vil frekvensen være 90-100 slag.

Også for rehabilitering av pasienter etter hjerteinfarkt kan ulike fysioterapi prosedyrer, massasje og respiratorisk gymnastikk brukes. Etter stabilisering av pasientens tilstand kan sport anbefales til ham, noe som bidrar til å styrke og øke utholdenheten i hjertemuskelen og forårsake dens anrikning med oksygen. Disse inkluderer: turgåing, svømming og sykling.

Også den fysiske aktiviteten til pasienten som har gjennomgått hjerteinfarkt, hjemme og på jobb, skal gradvis utvides. Personer hvis yrke er knyttet til betydelige arbeidsbelastninger, anbefales å tenke på å endre type aktivitet. Slike spørsmål pasienter kan diskutere med sin behandlende lege, som vil hjelpe dem med å lage prognoser om muligheten for å komme tilbake til dette eller det aktuelle yrket.

Gjenoppta seksuell aktivitet av hjerteinfarkt feltet også bedre å diskutere med kardiolog, t. Til. Enhver seksuell handling er en betydelig fysisk aktivitet og forsinket gjenopptakelse av samleie kan føre til alvorlige komplikasjoner. I ukompliserte tilfeller, til en retur intimitet mulig i 1,5-2 måneder etter hjerteinfarkt angrep. Innledningsvis er pasienten anbefales det å velge en slik stilling for samleie, hvor fysisk belastning er minimalisert for det (for eksempel på en side). Legen kan også anbefale å ta Nitroglycerin 30-40 minutter før intimitet.

diett

Med hjerteinfarkt anbefales pasienten et terapeutisk diett nummer 10 og som innebærer tre alternativer for diett.

 1. Den første dietten av en slik diett er foreskrevet i den akutte perioden (dvs. 1. uke etter angrepet). Retter fra de godkjente produktene er tilberedt uten tilsetning av salt for par eller ved koking. Maten skal tørkes og tas i små porsjoner 6-7 ganger om dagen. I løpet av dagen kan pasienten forbruke ca. 0,7-0,8 liter fri væske.
 2. Den andre dietten er foreskrevet for den andre og tredje uken av sykdommen. Retter er tilberedt alt også uten salt og ved koking eller damping, men kan allerede serveres, ikke malt, men strimlet. Maten forblir brøkdel - opp til 6-5 ganger om dagen. I løpet av dagen kan pasienten forbruke opptil 1 liter ledig væske.
 3. Den tredje dietten er foreskrevet for pasienter i perioden av arrdannelse i infarktssonen (etter 3. uke etter angrepet). Retter er tilberedt alle også uten salt og ved koking eller damping, men kan allerede serveres hakket eller chunked. Maten forblir brøkdel - opp til 5-4 ganger om dagen. Innen en dag kan pasienten forbruke opptil 1,1 liter fri væske. Med legenes tillatelse kan en liten mengde salt (ca. 4 g) innføres i pasientens diett.

Anbefalt for I-III ranting retter og produkter:

 • gni grønnsaks- og frokostblandinger (under III-rasjonen får de lage mat på en lett kjøttbuljong);
 • fettfattig fisk;
 • kalvekjøtt;
 • kyllingekjøtt (uten fett og hud);
 • frokostblandinger (semolina, havremel, bokhvete og ris);
 • omelett laget av eggehvite;
 • sur melk drikker;
 • fettfattig rømme for suppe fylling;
 • smør (med en gradvis økning i mengden til 10 g etter III-perioden);
 • skummet melk for å legge til te og frokostblandinger;
 • hvete rusker og brød;
 • fettfattig rømme for suppe fylling;
 • vegetabilske raffinerte oljer;
 • grønnsaker og frukt (først kokt, så er det mulig å introdusere rå salater og potetmos fra dem);
 • bouillon av dogrose;
 • fruktdrikker;
 • kompotter,
 • gelé;
 • løs te;
 • honning.

Fra kostholdet til en pasient med hjerteinfarkt, bør slike retter og mat utelukkes:

 • ferskt brød;
 • baking og baking;
 • fett kjøttretter;
 • biprodukter og kaviar;
 • hermetikk;
 • pølse produkter;
 • fet mat fra melk og helmelk;
 • eggeplommer;
 • bygg, perlebyg og hirse;
 • leguminous avlinger;
 • hvitløk;
 • hvitkål;
 • roser og radiser;
 • agurker;
 • krydder og pickles;
 • fett av animalsk opprinnelse;
 • margarin;
 • sjokolade;
 • Druer og juice fra den;
 • kakao og kaffe;
 • alkoholholdige drikker.

I fremtiden kan dietten til en person som har gjennomgått hjerteinfarkt utvide seg, men slike endringer må samordnes med sin behandlende lege.

Forebygging av stressende situasjoner, overarbeid og arbeid med en psykolog

Etter hjerteinfarkt opplever mange pasienter ulike negative følelser etter utseendet av noen smerter i hjertet, frykt for død, sinne, følelser av underlegenhet, forvirring og angst. Denne tilstanden kan observeres ca 2-6 måneder etter angrepet, men så stabiliseres det gradvis og personen vender tilbake til den vanlige rytmen i livet.

Eliminering av hyppige angrep av frykt og angst under smerte i hjertet kan oppnås ved å forklare pasienten årsakene til slike symptomer. I flere komplekse tilfeller kan han bli anbefalt å jobbe med en psykolog eller ta spesielle sedativer. I denne perioden er det viktig for pasienten at slektninger og slektninger støtter ham på alle mulige måter, oppfordrer forsøkene på å oppnå tilstrekkelig fysisk belastning og ikke behandle ham som en dårligere og alvorlig sykdom.

Ofte fører den psykologiske tilstanden til pasienten etter et hjerteinfarkt til utvikling av depresjon. Det kan skyldes følelser av underlegenhet, frykt, erfaringer om hva som skjedde og fremtiden. Slike langsiktige forhold krever kvalifisert medisinsk hjelp og kan elimineres ved autogen trening, psykologisk avlasting og kommunikasjon med en psykoanalytiker eller psykolog.

Et viktig poeng for en pasient etter et hjerteinfarkt har vært hjerteinfarkt, er evnen til å håndtere sine følelser i hverdagen. Slik tilpasning til negative hendelser vil bidra til å unngå stressende situasjoner, som ofte blir årsaken til påfølgende hjerteinfarkt og en kraftig økning i blodtrykket.

Mange pasienter med en slik patologisk historie er interessert i spørsmålet om muligheten for å gå tilbake til deres tidligere arbeidssted. Varigheten av rehabilitering etter et hjerteinfarkt kan være ca 1-3 måneder og etter at det er fullført, er det nødvendig å diskutere med legen muligheten for å fortsette sin karriere. For å løse dette problemet er det nødvendig å ta hensyn til arten av pasientens yrke: tidsplanen, nivået av emosjonell og fysisk aktivitet. Etter å ha vurdert alle disse parametrene, vil legen kunne anbefale en passende løsning på dette problemet:

 • perioden tilbake til normalt arbeid;
 • behovet for å overføre til enklere arbeid;
 • endring av yrke;
 • registrering av funksjonshemning.

Bekjempe dårlige vaner

Utsatt hjerteinfarkt skal være grunnen til å forlate dårlige vaner. Alkohol, narkotika og røyking har en rekke negative og toksiske effekter på blodårene og myokardiet, og avvisning av dem kan redde pasienten fra utviklingen av gjentatte angrep av denne hjertesykdommen.

En særlig farlig for mennesker med en predisposisjon for hjerteinfarkt røyking, kan t. K. Nikotin føre til generalisert aterosklerose og vaskulær spasme, og fremmer utvikling av koronar sklerose. Bevissthet om dette faktum kan være en utmerket motivasjon for kampen mot røyking, og mange kan finne seg selv fra sigaretter. I mer komplekse tilfeller kan du bruke alle tilgjengelige midler for å kvitte seg med denne avhengigheten:

 • psykologens hjelp;
 • koding;
 • medisinske midler;
 • akupunktur.

Behandling av fedme

Fedme er årsaken til mange sykdommer og har en direkte effekt på hjertemuskelen, som er tvunget til å gi ytterligere kroppsvekt med blod. Det er derfor etter et hjerteinfarkt, anbefales alle pasienter med fedme å begynne å kjempe mot fedme.

Pasienter med fedme og en tendens til å rekruttere ekstra pounds anbefales ikke bare å følge reglene for diett, som vises under rehabilitering etter et hjerteinfarkt, men også følge den terapeutiske diett nummer 8:

 • Nedgang i kaloriinnholdet i den daglige menyen på grunn av fordøyelige karbohydrater;
 • begrensning av fri væske og salt;
 • utelukkelsen fra kostholdet av mat som stimulerer appetitten;
 • matlaging ved dampbehandling, koking, baking og quenching;
 • erstatning av sukker med sukkerstatning.

For å bestemme sin normale vekt, er det nødvendig å bestemme kroppsmasseindeksen, som beregnes ved å dele vekten (i kg) med veksthastigheten (i meter) kvadratet (for eksempel 85 kg: (1, 62 × 1, 62) = 32, 4). I ferd med å bli kvitt overflødig vekt, er det nødvendig å forsøke å sikre at kroppsmasseindeksen ikke overstiger 26.

Medisinprofylakse

Etter utskrivning fra sykehuset pasienten som mottar anbefalt forskjellige farmakologiske preparater, kan effekten av hvilke ta sikte på å senke blodkolesterol, normalisere blodtrykket, trombe forhindre, eliminere av ødem og stabilisere blodsukkernivåer. Listen over legemidler, doser og varighet av inntaket velges individuelt for hver pasient og avhenger av de diagnostiske dataene. Før du forlater legen din, bør du diskutere formålet med dette eller det aktuelle legemidlet, dets bivirkninger og muligheten for å erstatte det med analoger.

Dispensary supervision

Etter uttømming fra sykehuset, bør pasienten som gjennomgått hjerteinfarkt regelmessig besøke kardiologen og utføre daglige målinger av puls og blodtrykk. Under oppfølgingsprøven utfører legen følgende tester:

Basert på resultatene av slike diagnostiske studier, kan legen justere det videre inntaket av medisiner og gi anbefalinger om mulig fysisk anstrengelse. Om nødvendig kan pasienten bli anbefalt å holde en sanatorium-og-spa-behandling, der han kan tildeles:

 • Øvelse terapi;
 • massasje;
 • gass- og mineralbad;
 • sove i friluft;
 • fysioterapi og så videre.

Samsvar med enkle råd av kardiolog og rehabilitering spesialist, gjøre nødvendige justeringer i livsstil og vanlige dispensary undersøkelser av post-hjerteinfarkt pasienter vil tillate å fullføre en full løpet av rehabilitering, som effektivt kan bidra til utvinning fra sykdom og hindre utvikling av alvorlige komplikasjoner. Alle tiltakene som legen anbefaler, vil tillate pasienter som har hatt hjerteinfarkt:

 • hindre komplikasjoner;
 • sakte fremdriften av IHD;
 • tilpasse hjerte-systemet til en ny tilstand av myokardiet;
 • Øk utholdenheten til fysiske stress og stress situasjoner;
 • bli kvitt overflødig vekt;
 • å forbedre trivsel.

L. Smirnova, en lege-terapeut, forteller om rehabilitering etter hjerteinfarkt:

Rehabilitering av hjerteinfarkt

Myokardinfarkt, behandling, rehabilitering

Hjerteinfarkt - en ganske utbredt livstruende komplikasjon av koronar hjertesykdom, basert på patogenesen ligge bråstopp eller kraftig nedgang i samlingsblodtilførsel til hjertemuskelen. Det er ingen hemmelighet at virkningene av denne sykdommen kan være av en dødelig karakter, og i lys av dette, blir det åpenbart at rettidig ty til fagfolk kan redde en persons liv. Utsettelse er kategorisk uakseptabelt.

Selvfølgelig er det nødvendig å evaluere alvorligheten av situasjonen fornuftig og tydelig forstå at myokardinfarkt ikke er en grunn til å utføre tvilsomme eksperimenter på helsen din. Hvis det er en mistanke om denne sykdommen, ville det være toppen av hensynsløshet, i hvert fall i en akutt periode, å anvende noen utradisjonelle eksponeringsmetoder. Mitt råd, som en lege, når et angrep med skarpe, skarpe smerter i hjertet, kaller umiddelbart en ambulanse.

• Behandling av hjerteinfarkt

Selvfølgelig er prerogativet for å foreskrive denne eller den medisinen helt underlagt en kardiolog. Mye av behandlingsstrategien avhenger av alvorlighetsgraden av hjertesykdommen, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer og, til største angrepet, på graden av pasientens solvens. Ak, medisiner av høy kvalitet er svært dyre. Mange pasienter har rett og slett ikke råd til dem, og medisinsk forsikring kan ikke dekke slike utgifter.

Men likevel kan visse regelmessigheter i akutt behandling av hjerteinfarkt spores. Nedenfor vil jeg kort skissere hovedpoengene for kardiologens styrke, retningen for å gjenopprette blodtilførselen til det berørte området av hjertemuskelen.

Denne teknikken er rettet mot å gjenopprette koronararteriens patenter, og det tilhører ved en av hovedrollene i behandlingen av sykdommen. Som vi vet, er patogenesen av sykdommen forårsaket av en blokkering eller en skarp innsnevring av fartøyets lumen på grunn av den dannede trombus. Under påvirkning av noen stoffer, kan størrelsen på denne patologiske formasjonen bli betydelig redusert, noe som vil føre til normalisering av blodtilførselen.

Dette kan brukes til følgende legemidler: Streptokinase, Alteplase, tenecteplase, og mange andre. Men for å gjennomføre trombolytisk terapi kan det være kontraindikasjoner. Her er noen av dem: akutte skader i den siste tiden, en historie med slag, en tendens til mage og tarm blødninger, blodpropp lidelser, delaminering av store fartøyer, spesielt aorta.

Hvis trombolytisk terapi er ineffektiv, er det indikasjoner på umiddelbar kirurgisk inngrep - koronar angioplastikk. I tillegg vurderes det at hvis bruk av medisiner etter et angrep har gått mer enn 6 timer, vil det være ineffektivt.

Det er mange forskjellige metoder for å gjennomføre denne operasjonen, i hvert fall valget av en bestemt retning bestemmes av kirurgen, og avhenger av mange forhold.

• Eliminering av smertesyndrom

Under et myokardinfarkt er det nesten alltid et alvorlig smertsyndrom, hvor intensiteten kan variere innenfor ganske store grenser. På dette tidspunkt slippes blodspenningshormonene inn i blodet, noe som fører til at hjertet trekkes sammen, og dermed øker behovet for hjertemuskel i oksygen og andre næringsstoffer.

I de første minuttene etter angrepet må du umiddelbart ta en tablett nitroglyserin eller bruke en spesiell spray. I fravær av effekten av stoffet, kan du gjenta prosedyren, etter ca. 5 minutter. Hvis det i dette tilfellet ikke er forventet lettelse, kom straks til en ambulanse.

Kom tilgjengelig lege, ved hans skjønn, kan straks utnevne narkotiske analgetika, slik som morfin og dets analoger, og straks transportert pasienten til sykehus, hvor den smerteterapi vil bli videreført.

• Antiaggregant og antikoagulant terapi

Disse tiltakene tar sikte på å redusere blodets koagulasjonskapasitet for å forhindre ytterligere økning i trombus i koronarbeholderen. Antiaggregant terapi består av bruk av acetylsalisylsyre eller andre legemidler for å redusere blodplaters evne til spontan aggregering, som skjer under påvirkning av uønskede faktorer.

Antikoagulant terapi er bruk av heparinholdige legemidler, for å forhindre dannelsen av et spesielt protein-fibrin som er nødvendig for gjennomføring av blodproppingsprosesser.

Hvis hjerteslagets rytme forstyrres, bør det tas umiddelbare tiltak for å normalisere dem, inntil og med bruk av defibrillering. Det er også svært viktig å sikre tilstrekkelig oksygen til vevet. Dette gjøres ved å puste med fuktet oksygen.

• Rehabilitering etter hjerteinfarkt

Mer nylig ble det antatt at i tidlig rehabiliteringstid er det ekstremt nødvendig å gi maksimal fysisk hvile til pasienten. Men nå, slik praksis er utsatt for alvorlig kritikk fra ledende eksperter. For øyeblikket er den tidlige doseringsbelastningen påført, utført under en spesialists årvåke tilsyn.

Prognosen avhenger av omfanget av skaden på hjertemuskelen, samt på hvor godt pasienten skal følge legens anbefalinger, herunder behovet for å fremheve følgende: en fullstendig opphør av røyking, redusere alkoholforbruk, normalisering av kroppsvekt, senke kolesterolnivået i blodet, livet søknad antiplatelet midler, og blodtrykkskontroll.

Avslutningsvis vil jeg minne deg, kjære leser, at utseendet på slike forferdelige sykdommer som hjerteinfarkt kan helt unngås hvis føre en sunn livsstil, sport, spise en balansert diett, gi opp alle dårlige vaner, og til å håndtere stress effektivt.

Myokardinfarkt (hjerteinfarkt)

Et hjerteinfarkt oppstår vanligvis som følge av blokkering med blodpropp i koronararterien (kar, blodtilførsel til hjertemuskelen). Forstyrret blodstrøm til hjertet kan føre til skade og død av hjertemuskelen.

Et hjerteinfarkt, også kalt hjerteinfarkt, kan være en dødelig hendelse. Folk forveksler ofte sine symptomer med ikke-alvorlige sykdommer, som fordøyelsessykdommer, og utsetter behandling til en lege. De prøver å tåle sine symptomer, og som følge av dette får medisinsk hjelp for sent. Behandlingen av hjerteinfarkt har endret seg kardinalt de siste årene. Det er viktig å gjenkjenne symptomene umiddelbart og konsultere lege dersom du mistenker et hjerteinfarkt.

Din livsstil - hva du spiser, hvor ofte du trener og hvordan du takler stress - spiller en viktig rolle i gjenopprettingsprosessen etter hjerteinfarkt. I tillegg kan en sunn livsstil hjelpe deg med forebygging av hjerteinfarkt ved å kontrollere risikofaktorer som bidrar til skade på kranspulsårene som leverer blod til hjertet.

Symptomer på hjerteinfarkt kan omfatte:

 • Følelsen av å klemme, klemme i midten av brystet, som varer mer enn noen få minutter
 • Spreading smerte i skulder, arm, rygg eller til og med underkjeven og tennene
 • Økende episoder av smerte bak brystbenet
 • Langvarig smerte i overlivet
 • Kortpustethet, pustevansker
 • svette
 • En økende følelse av frykt for døden
 • Svakhet, besvimelse
 • Kvalme og oppkast
 • Hos kvinner er følgende manifestasjoner av hjerteinfarkt mulig:
 • Brenner i hjertet eller magesmerter
 • Kald og våt hud
 • Hodepine eller svimmelhet
 • Uvanlig eller uforklarlig tretthet

Symptomer på hjerteinfarkt er forskjellige. Ikke alle personer med hjerteinfarkt opplever de samme symptomene eller opplever dem i samme grad. I mange tilfeller utvikler myokardinfarkt mindre dramatisk, som det vanligvis er tilfelle på tv. Noen pasienter kan ikke engang føle noe. Likevel, jo flere symptomer du har oppført, jo mer sannsynlig at du utvikler hjerteinfarkt.

Myokardinfarkt kan skje når som helst - under arbeid eller lek, i ro eller under kjøring. Noen tilfeller av hjerteinfarkt skjer plutselig, men det oppstår oftere enn i bakgrunnen av farlige symptomer som opptrer i en time, en dag eller uker før en bivirkning. En tidlig varsel om hjerteinfarkt kan gjentas brystsmerter, som oppstår ved fysisk anstrengelse og går i ro (angina). Angina oppstår som et resultat av en midlertidig reduksjon av blodtilførselen til hjertet i forhold til økt oksygenbehov.

Mange forvirrer begrepet hjerteinfarkt med tilstanden når hjertet plutselig stopper (plutselig hjertestans). Plutselig hjertedød kan utvikle seg som følge av elektrisk dysfunksjon i hjertet, forstyrre pumpens funksjon og føre til at blodsirkulasjonen slettes gjennom hele kroppen. Myokardinfarkt er hyppig, men ikke den eneste årsaken til hjertestans.

Når skal han møte legen?

Hvis et hjerteinfarkt oppstår, opptre umiddelbart. Mange venter for lenge, fordi de ikke kan gjenkjenne viktige symptomer. Ta følgende trinn:

Ring til ambulansen. Hvis du mistenker et hjerteinfarkt, ikke nøl med å ringe. Slå umiddelbart 03, 911 eller 112. Hvis du ikke har tilgang til telefonen, finn noen som kan ta deg til nærmeste medisinske anlegg. Sitter bak rattet i denne tilstanden, utsetter du deg selv og andre for alvorlig fare, fordi tilstanden din plutselig kan forringes.

Ta nitroglyserin hvis du er foreskrevet. Hvis legen din foreskrevet nitroglyserin, ta det som pålagt mens du venter på ankomst av beredskapsarbeidere.

Ta aspirin hvis din avtale er anbefalt. Hvis du er bekymret for risikoen for hjerteinfarkt, spør legen din om det er mulig for deg å tygge aspirintabletten. Ta aspirin under et utviklende hjerteinfarkt kan redusere hjerteskader ved å redusere blodpropper.

Hva å gjøre hvis du ser en person som utvikler hjerteinfarkt

Hvis du blir konfrontert med en person ubevisst som følge av et påstått hjerteinfarkt, ring for en ambulanse. Hvis du har gjennomført et beredskapsprogram, begynner kardiopulmonell gjenopplivning (HLR). Dette vil bidra til å levere oksygen til kropp og hjerne.

I henhold til anbefalingene fra American Heart Association, bør du starte HLR med brystkompresjoner. Skyv ned på brystet ca. 5 cm i hver komprimering med en frekvens på ca. 100 kompresjoner per minutt. Hvis du er trent i HLR, sjekk personens luftvei og ta pusten hvert 30. kompresjon. Hvis du ikke er trent i HLR, fortsett å utføre bare brystkompresjoner.

I første minutt kan myokardinfarkt bli komplisert ved ventrikulær fibrillasjon - en tilstand hvor hjertet utfører små, ukoordinert, ineffektive sammentrekninger og ikke klarer å presse blod gjennom karene. Uten akutt behandling fører ventrikulær fibrillasjon til plutselig død. Tidlig bruk av automatiske eksterne defibrillatorer, som returnerer hjertet til en normal rytme, kan gi nødbehandling før pasienten går inn på sykehuset.

Myokardinfarkt oppstår når arterien, blodet som leverer hjertet, blir blokkert. Kolesterol innskudd fremgang, forming aterosklerotiske plakk i hjertens arterier. Hvis plakk er revet, kan en trombose dannes på dette stedet og blokkere arterie lumen, som er årsaken til hjerteinfarkt. Med hjerteinfarkt dør hjertemuskelen som følge av mangel på blodstrøm gjennom hjertens arterier.

Myokardialt infarkt oppstår når en eller flere av arteriene som forsyner hjertet med blod, oksygenert (koronararteriene) blir blokkert. Over tid kan koronararterien trekke seg sammen som følge av kolesterolavsetning. Disse avsetninger, som er kjent som plaques blir observert i blodårene i hele kroppen, og tilstanden kalles aterosklerose.

Under hjerteinfarkt kan en av plakkene brytes og blodpropp dannes ved bruddstedet - en trombose. Hvis trombosen er stor nok, kan den helt blokkere blodstrømmen i arteriene. Når kranspulsårene trenger ned som følge av aterosklerose, kalles denne tilstanden hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom). Koronar hjertesykdom er årsaken til de fleste hjerteinfarkt.

En sjelden årsak til hjerteinfarkt kan være en spasme av kranspulsårene, som blokkerer blodstrømmen til hjertemuskelen. Legemidler, som kokain, kan forårsake livstruende spasmer i kranspulsårene. Myokardinfarkt kan oppstå som følge av brudd på koronarveggens vegg (dissonering av kranspulsåren). En annen sjelden årsak til hjerteinfarkt oppstår ved overlapning av kranspulsårene ved små blodpropper eller deler av svulsten som trenger blodbanen fra andre organer (kranspulsens emboli).

Myokardinfarkt utvikler seg innen få timer. Med hvert ubesvart minutt, blir mer og mer hjertevev, blottet for blod, skadet eller dør. Men hvis blodstrømmen gjenopprettes i tide, kan hjerteskader være begrenset eller helt unngått.

Noen faktorer bidrar til uønsket avsetning av kolesterol (aterosklerose), som reduserer lumen av arteriene gjennom hele kroppen, inkludert hjertens arterier. Du kan eliminere mange av disse faktorene, og dermed redusere sjansen for å lide et første eller gjentatt myokardinfarkt.

Risikofaktorer for hjerteinfarkt:

 • Age. Menn over 45 år og kvinner over 55 år er mer sannsynlig å lide et hjerteinfarkt enn yngre menn og kvinner.
 • Røyking. Røyking og langsiktig passiv inhalering av tobakksrøyk skader den indre vegg av arteriene - inkludert hjertets arterier - bidrar til avsetning av kolesterol og andre stoffer samler seg, reduserer blodstrøm. Røyking øker også risikoen for trombose, noe som bidrar til utviklingen av hjerteinfarkt.
 • Diabetes mellitus. Diabetes er manglende evne til kroppens celler til å tilstrekkelig produsere insulin eller manglende evne til å reagere på insulin på riktig måte. Insulin er et hormon som produseres i cellene i bukspyttkjertelen som fremmer bruken av glukose fra mat. Diabetes mellitus kan være en medfødt sykdom og manifestere hos barn, men det kan også ofte utvikle seg hos middelaldrende og eldre, oftere hos overvektige mennesker (type 2 diabetes mellitus). Diabetes mellitus øker risikoen for hjerteinfarkt alvorlig.
 • Høyt blodtrykk. Over tid kan høyt blodtrykk føre til skade på arteriene, blod som leverer hjertet ved å akselerere prosessen med aterosklerose. Risikoen for høyt blodtrykk øker med alderen, men hovedårsakene er økt inntak av salt og overflødig vekt. Økt blodtrykk kan bli arvet.
 • Høyt blod kolesterol eller triglyserider. Kolesterol er det viktigste bestanddelen av innskudd, noe som begrenser lumen av arteriene, inkludert arterier, blod som forsyner hjertet (kranspulsårene). Et høyt nivå av skadelig fraksjon av blodkolesterol øker risikoen for hjerteinfarkt. Lipoproteiner med lav tetthet (LDL) - en brøkdel av blodkolesterol ("dårlig" kolesterol), som bidrar til å redusere arteriell lumen i størst grad. Et høyt nivå av LDL er uønsket og er ofte resultatet av en diett rik på mettet fett og kolesterol. Et høyt nivå av triglyserider (TG, type blodlipider, nivået avhenger av dietten) er også uønsket. Imidlertid er et høyt nivå av høyt tetthet lipoprotein (HDL) - ("godt" kolesterol) fraksjon, som bidrar til å kvitte seg med overskytende kolesterol, ønskelig og reduserer risikoen for hjerteinfarkt.
 • Tilfeller av hjerteinfarkt i familien. Hvis dine brødre, søstre, foreldre eller foreldre hadde hjerteinfarkt, kan du ha økt risiko for denne uønskede hendelsen. Et høyt nivå av uønsket kolesterolfraksjon (LDL) kan skyldes genetisk patologi, som er arvet. Et høyt blodtrykk kan også bli arvet.
 • Mangel på fysisk aktivitet. Passiv livsstil bidrar til høyt blod kolesterol og fedme. Folk som regelmessig engasjerer seg i aerob trening, har lavere risiko for å utvikle uønskede kardiovaskulære hendelser. Fysiske øvelser bidrar også til å senke nivået av blodtrykk.
 • Vektig. Personer med overvekt har en høy andel fettmasse (kroppsmasseindeks mer enn 30). Fedme øker risikoen for hjertesykdom, fordi den er forbundet med høyt blod kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes.
 • Stress. Du kan reagere på stressende situasjoner ved å øke risikoen for hjerteinfarkt. Hvis du ofte opplever stressende situasjoner, kan du overvære eller røyke fra nervøs spenning. Overdreven stress, så vel som sinne, kan føre til økt blodtrykk.
 • Bruk av forbudte preparater. Bruk av medisinske stimulanter, som kokain eller amfetamin, kan provosere krampe i kranspulsårene og være årsaken til hjerteinfarkt.

Komplikasjoner av hjerteinfarkt er forbundet med hjerteskade. Denne skaden kan føre til følgende forhold:

 • Krenkelse av hjerterytmen (arytmi). Som et resultat av skade på hjertemuskelen på grunn av et hjerteinfarkt, kan myokardets elektriske ustabilitet utvikle seg, noe som manifesterer seg i form av en unormal hjerterytme, og kan være alvorlig, opp til et dødelig utfall.
 • Hjertesvikt. Mengden av skadet hjertemuskel som følge av et hjerteinfarkt kan være så flott at resten av myokardiet ikke er i stand til å utføre sitt arbeid på tilstrekkelig måte å levere blod til kroppens organer og vev. Reduksjon av blodstrøm til organer og vev kan føre til kortpustethet, økt tretthet og hevelse i beina. Hjertesvikt kan være midlertidig og kan oppstå etter at en del av det ødelagte myokardiet (stunned myokardium) er gjenopprettet, vanligvis i flere dager eller uker. Dette kan imidlertid være en kronisk tilstand hvis den omfattende sone i myokardiet er irreversibel skadet.
 • Brudd på myokardiet. Området i myokardiet, svekket av et hjerteinfarkt, kan sprekke, og danner en åpning i hjertepartiet. Vanligvis er en slik komplikasjon dødelig.
 • Problemer med hjerteapparatet. Som et resultat av hjerteinfarkt kan deler av hjerteapparatet bli skadet, noe som fører til alvorlig eller til og med livstruende valvulær svikt.

Hvis du har lidd et hjerteinfarkt, er det vanligvis diagnostisert av leger ambulanse, i hvert fall når du gå til legen. Hvis du er interessert i deres risiko for hjerteinfarkt, ta kontakt med kardiolog om risikofaktorer og metoder for forebygging av hjerteinfarkt.

Siden legenes forskrifter kan være konsise og ikke alltid klare, er det en god ide å forberede en kardiologs konsultasjon. Nedenfor finner du informasjon som kan hjelpe deg med å være klar til å motta resept fra en lege.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned eventuelle symptomer du opplever, inkludert de som virker ulikt symptomene forbundet med hjertesykdom.
 • Skriv ned personlig informasjon som inneholder en historie om hjertesykdom, slag, blodtrykk eller diabetes i familien; stressende situasjoner eller endringer i livsstil.
 • Lag en liste over alle stoffer, inkludert vitaminer og kosttilskudd, som du tar.
 • Spør familiemedlemmer eller venner, om mulig, om de husker om deg noen opplysninger som kan indikere en hjertesykdom som du kanskje har savnet.
 • Vær klar til å diskutere diett og livsstil. Hvis du ikke følger en diett og ikke trener regelmessig, vær forberedt på å få en lege instruksjoner om endringene i livsstil som du må begynne.
 • Skriv ned spørsmålene du vil spørre legen.

Tiden for ditt besøk til legen din er begrenset, så prøv å lage en liste over spørsmål som kan hjelpe en effektiv konsultasjon. Under en konsultasjon med kardiologen om forebygging av hjerteinfarkt, kan noen grunnleggende spørsmål omfatte:

 • Hva kan forårsake symptomene og tilstanden min?
 • Hvilke andre mulige årsaker kan forårsake symptomene og tilstanden min?
 • Hvilke typer undersøkelser trenger jeg?
 • Hvilken behandling er vist for meg?
 • Hva slags mat skal jeg spise og hvilken skal jeg nekte?
 • Hva er det akseptable nivået av fysisk aktivitet som vises til meg?
 • Hvor ofte skal jeg overvåke hjertesykdom? For eksempel, hvor ofte skal jeg sjekke kolesterolnivået?
 • Hvis jeg har andre helseproblemer, hvordan hater jeg dem best sammen?
 • Er det noen begrensninger som jeg bør følge?
 • Skal jeg konsultere andre spesialister?
 • Er det noen alternative stoffer, stoffer du skrev til meg?
 • Er det noen brosjyrer eller andre materialer som jeg kan ta med meg hjem? Hvilke nettsteder kan du anbefale til meg?
 • I tillegg til de spørsmålene du har forberedt, ikke nøl med å stille spørsmål du hadde under konsultasjonen, eller om noe ikke er klart for deg.

Hva kan du forvente av en lege

Legen din kan stille deg noen spørsmål. Vær klar til å svare på dem. Legen din kan spørre:

 • Når følte du først symptomene du trodde var mistenkelige for hjertesykdom, som brystsmerter eller kortpustethet?
 • Er symptomene langvarige eller plutselige?
 • Hvor alvorlig er dine symptomer?
 • Hva hjelper deg med å løse disse symptomene? Hvis du har brystsmerter, går det bort?
 • Hva forverrer eller provoserer dine symptomer? Hvis du har brystsmerter, gjør fysisk aktivitet det sterkere, bidrar det til videreføring?
 • Har du noen tilfeller av hjertesykdom i familien din?
 • Har du blitt diagnostisert med høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes?

Hva kan du gjøre før besøket til legen?

Det er aldri for sent å starte en sunn livsstil: slutte å røyke, begynn å spise riktig, gjøre sport. Dette er hovedmål for å forebygge hjerteinfarkt.

Test og diagnostikk

Legen din skal skjerme deg for å søke etter risikofaktorer som kan føre til hjerteinfarkt.

Hvis du har et hjerteinfarkt eller det er mistanke, blir diagnosen din oftest utført av ambulansedoktorer. Du vil bli bedt om å beskrive symptomene dine og måle blodtrykk, puls og temperatur. Du vil være koblet til skjermen og vil umiddelbart begynne å diagnostisere hjerteinfarkt.

Medisinsk arbeidere vil lytte til hjertet og lungene med et stetoskop. Du vil bli spurt om din medisinske historie og historien om hjertesykdom i familien din. Oppfølgingsprøver vil bidra til å identifisere hva som forårsaker smerte - hjertesykdom eller andre forhold.

Disse undersøkelsene kan omfatte:

 • Elektrokardiogram (EKG). Dette er den første undersøkelsen som skal gjøres for å diagnostisere hjerteinfarkt. Det utføres ofte mens du blir spurt om symptomene på sykdommen og oftest utført av ambulansedoktorer. Denne testen registrerer hjertens elektriske aktivitet ved hjelp av elektroder festet til huden. Elektriske pulser registreres som en kurve og registreres på en skjerm eller et papir. Siden myokardiet som er skadet av hjerteinfarkt, ikke fører elektriske impulser på vanlig måte, kan EKG vise at myokardinfarkt har skjedd eller er i ferd med å utvikle seg.
 • Blodprøve. Vanligvis, hvis myokardinfarkt utvikler seg, øker blodinnholdet i hjerte enzymer. Leger fra opptaksavdelingen vil ta blodprøver fra deg for nærvær av disse enzymene.

Hvis du har hjerteinfarkt, vil legen starte umiddelbare tiltak rettet mot behandling. Du kan gjennomgå ytterligere forskning.

Røntgenundersøkelse av brystorganer. En brystradiografi vil hjelpe legen din til å vurdere størrelsen på hjertet og det vaskulære mønsteret til lungen, samt vurdere tilstedeværelsen av væske i pleurhulen.

 • Ekkokardiografi. Denne undersøkelsen er basert på utslipp og opptak av reflekterte lydbølger som lager et bilde av hjertet på skjermen. Ekkokardiografi bidrar til å visualisere en del av myokardiet, som er skadet som følge av et hjerteinfarkt og normalt ikke kan skje blod gjennom karene.
 • Koronar angiografi (koronararteriekateterisering). Denne studien viser innsnevring eller blokkere arteriene som forsyner hjertet (koronar arterier). Radiopak fyller flytende formulering arteriene som forsyner hjerte, gjennom en lang, tynn kateter, som er innsatt i munningen av koronararteriene via arteria femoralis (i lysken) eller den radielle arterie (i håndleddet). Når arteriene er fylt med kontrast, de blir synlig under røntgenkontroll, detektering luminal innsnevring, og dens fullstendig blokkering. I tillegg, som det er tilgang til arteriene, kan legen behandle koronarsykdom ved å følge koronar angioplastikk og stenting av koronararteriene. I løpet av angioplasti ballonger er tynn, som leveres til stedet for arterien konstriksjon, og oppblåst og ekspanderer lumen. I de fleste tilfeller, da på dette tidspunkt i arterien som ligger nettrør (stent) som opprettholder den arterien i en åpen tilstand, og hindrer re-stenose av lumen i fremtiden.
 • Stresstest med belastning. Etter noen dager eller uker etter hjerteinfarkt, kan du bli tildelt en stresstest. Stresstest diagnostiserer hvordan ditt hjerte og blodårene reagerer på stress. Du kan gå på tredemølle eller vri pedalen på veloergometeret mens du registrerer et EKG eller ECHO-KG. Eller du kan bli foreskrevet medisiner som stimulerer hjertet ditt, som fysisk aktivitet.

En stresstest vil hjelpe legen din til å bestemme den beste behandlingen for deg. Dersom legen ønsker å se et bilde av ditt hjerte under trening, kan han tildele deg en myokardscintigrafi, en studie som ligner på stresstesten belastning, der bruker en spesiell radiofarmakologichesky medisiner og spesielle avbildningsteknikker.

 • Datatomografi av koronararteriene (CT) eller magnetisk resonansbilder (MR). Denne studien kan brukes til å diagnostisere hjertesykdom, inkludert skade som skyldes hjerteinfarkt. Under CT må du ligge på bordet inne i enheten i form av en tunnel. I denne tunnelen roterer røntgenenheten, registrerer og lager en serie bilder av ditt hjerte og brystorgan. I løpet av denne studien kan du også legge inn et radiokontrastpreparat for å visualisere koronararteriene.

Under MR må du ligge på et bord inne i et lignende apparat i form av et rør som lager et magnetfelt. Magnetfeltet justerer cellatomer på en bestemt måte, og enheten registrerer radiobølger som følge av denne justeringen, avhengig av hvilken type vev. Disse signalene behandles og skaper et bilde av hjertet ditt.

Behandling og medisinering

Hva å gjøre hvis du ser en person som utvikler hjerteinfarkt

Hvis du blir konfrontert med en person ubevisst som følge av et påstått hjerteinfarkt, ring for en ambulanse. Hvis du har gjennomført et beredskapsprogram, begynner kardiopulmonell gjenopplivning (HLR). Dette vil bidra til å levere oksygen til kropp og hjerne.

Start kardiopulmonal gjenoppliving med brystkompresjoner. Skyv ned på brystet ca. 5 cm i hver komprimering med en frekvens på ca. 100 kompresjoner per minutt. Hvis du er trent i HLR, sjekk personens luftvei og ta pusten hvert 30. kompresjon. Hvis du ikke er trent i HLR, fortsett å utføre bare brystkompresjoner.

Behandling av hjerteinfarkt på sykehuset

Hvis du utviklet hjerteinfarkt, vil behandlingsmetoden på sykehuset avhenge av situasjonen. Du kan gjennomgå medisinsk behandling, invasiv intervensjon, eller begge deler - avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden din og forekomsten av myokardskader.

Med hvert ubesvart minutt av myokardinfarkt er flere og flere av hjertemuskelen skadet. Den viktigste måten å forhindre skade på myokardiet er den raske restaureringen av blodstrømmen gjennom arterien.

Legemidler som brukes til å behandle hjerteinfarkt inkluderer:

 • Aspirin. Du kan få aspirin fra beredskapsarbeidere eller ved ankomst til et medisinsk anlegg. Aspirin reduserer blodpropp, bidrar til å opprettholde blodstrømmen gjennom den trange arterien.
 • Andre antiplatelet midler. En ambulant lege kan gi deg andre stoffer som har en handling som ligner på aspirin, forhindrer dannelsen av blodpropper. Dette er stoffer som klopidogrel (Plavix), ticagrelor (Brilinta) og andre legemidler som kalles blodplateaggregasjonshemmere.
 • Trombolytika. Disse stoffene, også kalt "blodproppmordere", bidrar til oppløsning av blodpropper som blokkerer blodstrømmen i kranspulsårene. Den tidligere behandlingen med trombolytika under hjerteinfarkt begynte, desto større var sjansen for overlevelse og det mindre området av det skadede myokardiet.
 • Andre stoffer som "fortynner" blodet. Du kan få andre stoffer, som heparin, som gjør blodet mindre "viskøst" og mindre i stand til farlig trombusdannelse. Heparin administreres intravenøst ​​eller subkutant og er vanligvis gitt i de første dagene etter hjerteinfarkt.
 • Legemidler som lindrer smerte. Hvis du opplever store brystsmerter, kan du bli foreskrevet smertestillende midler som morfin, noe som vil redusere ubehag.
 • Nitroglyserin. Dette stoffet brukes til å behandle brystsmerter. Han forventer midlertidig arteriene, forbedrer blodstrømmen fra hjertet og til ham.
 • Betablokkere. Disse stoffene hjelper slappe av hjertemuskelen, senker hjertefrekvensen og reduserer blodtrykket, noe som gjør det lettere å jobbe i hjertet. Betablokkere begrenser hjerteskader og forhindrer utvikling av gjentatt myokardinfarkt i fremtiden.
 • Legemidler som senker kolesterolet. Slike legemidler som statiner, niacin, fibrater og sekvestranter av gallsyre. Disse stoffene bidrar til å redusere nivået av uønsket blodkolesterol og kan være nyttig kort tid etter hjerteinfarkt for å forbedre overlevelse.

Kirurgiske og andre prosedyrer

I tillegg til legemiddelbehandling kan du bli tilbudt følgende prosedyrer for effektiv behandling av hjerteinfarkt:

 • Koronar angioplastikk og stenting

Prosedyren for akutt angioplastikk er rettet mot å åpne en blokkert arterie, slik at blodet kan strømme fritt til myokardiet. Legen vil føre til en blokkert koronararterie et spesielt langt, tynt rør (kateter) gjennom benens arterie i lysken eller armområdet i håndleddet. Gjennom dette kateteret leveres en spesiell dirigent og en ballong til det berørte området av arterien.

Ballongen ledes langs lederen til det berørte området av arterien og svulmer raskt, noe som letter åpningen av fartøyet. Etter dette kan en metallstent bli implantert i dette området av arterien, som vil opprettholde arterien i rettet tilstand i lang tid. Avhengig av tilstanden din, kan legen implantere en medikamenteluerende stent som forhindrer re-innsnevring av fartøyet i dette området.

Koronar angioplastikk og stenting kan utføres umiddelbart etter koronar angiografi - en prosedyre rettet mot å vurdere graden av kranspulsårssykdom. Jo raskere koronar angioplastikk og stenting utføres etter utviklingen av hjerteinfarktsymptomer, jo større vil volumet av hjertemusklene bli frelst fra irreversibel skade.

 • Coronary Artery Bypass Surgery

I noen tilfeller kan hjertekirurgen utføre nødkardonforløpet i perioden med hjerteinfarkt. Koronar bypass-kirurgi består i å syre venen eller arterien til kranspulsåren på plass etter blokkering eller innsnevring av sistnevnte, og dermed gjenopprette blodstrømmen gjennom karet.

Endring i livsstil og hjemrehabilitering

Din livsstil påvirker helsen til hjertet ditt. Når du observerer følgende punkter, kan du ikke bare forhindre utvikling av hjerteinfarkt, men også forbedre tilstanden din etter det:

 • Slutte å røyke Hvis du røyker, kan du gjøre en enkel ting som vil hjelpe hjertet ditt - slutte å gjøre det. Å slutte å røyke kan være vanskelig, så spør legen din om å skrive ut en behandlingsplan som vil hjelpe deg med å takle denne dårlige vanen.
 • Unngå bruk av røyk. Å være i et røyke miljø kan være en potensiell utløser for hjerteinfarkt, fordi mange av kjemikaliene i tobakkrøyk kan skade arteriene.
 • Kontroller blodkolesterolnivået. Ta regelmessig en blodprøve for kolesterol og kontroller det med legen din. Hvis nivået av "dårlig" kolesterol økes, kan legen foreskrive endringer i kostholdet ditt og foreskrive medisiner som senker kolesterol og beskytter mot uønskede kardiovaskulære hendelser. Hvor ofte du trenger å måle nivået av kolesterol, avhenger av hvor høyt nivået er.
 • Gå regelmessig til legen og gjennomgå en forebyggende undersøkelse. Noen av de viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt - forhøyet kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes - kan ikke oppstå i de tidlige stadier. Legen din kan utføre noen undersøkelser for å identifisere disse forholdene. Hvis problemet er funnet, kan du og legen din adressere dem i de tidlige stadiene, som forhindrer utviklingen av hjerteinfarkt i fremtiden.
 • Overvåk blodtrykket.
 • Tren regelmessig. Regelmessige øvelser bidrar til å gjenopprette hjertemuskelen etter hjerteinfarkt. Øvelser er en viktig del av det medisinske rehabiliteringsprogrammet etter et hjerteinfarkt. Fysisk aktivitet bidrar til å forhindre utvikling av hjerteinfarkt, ved å opprettholde vekten innenfor normale grenser og kontrollere blodsukkernivået, samt kolesterol og blodtrykksnivåer. Fysiske øvelser bør ikke være overdreven. For eksempel kan en daglig 30-minutters spasertur fem dager i uken forbedre helsen din.
 • Hold vekten innenfor normale grenser. Overvekt øker belastningen på hjertet ditt og er ledsaget av høyt kolesterolnivå, høyt blodtrykk og diabetes. Vekttap kan redusere risikoen for hjertesykdom.
 • Spis et sunt måltid. Det økte innholdet av mettet fett av animalsk opprinnelse og kolesterol i dietten kan føre til en innsnevring av hjerteårene. Hvis du har hatt hjerteinfarkt, begrenser inntaket av fett og kolesterol og salt. En diett med forhøyet saltnivå kan øke blodtrykket. Spør legen din eller diettmann om matråd. Forbered et sunt måltid med dine familiemedlemmer. Fisk er en av komponentene i et sunt kosthold. Den inneholder omega-3-umettede fettsyrer som bidrar til å forbedre kolesterol og forhindre dannelse av blodpropper. Spis nok grønnsaker og frukt. Frukt og grønnsaker inneholder antioksidanter - komponenter som forhindrer skade på koronararteriene.
 • Behandle stress. For å redusere risikoen for å utvikle hjerteinfarkt, redusere antallet stressende situasjoner i daglig aktivitet. Tenk på din livsstil på jobben og finn en sunn måte å minimere stressende situasjoner i livet ditt.
 • Hvis du drikker alkohol, må du konsumere det i moderasjon. Du bør ikke begynne å drikke alkohol, hvis du ikke har gjort dette før. Imidlertid bidrar moderat alkoholforbruk til å øke kolesterolet med høy tetthet - "godt", og kan ha en beskyttende funksjon i utviklingen av hjerteinfarkt. Menn bør ikke drikke mer enn to porsjoner alkohol om dagen, og kvinner bør ikke drikke mer enn en. Overdreven alkoholforbruk kan øke blodtrykk og triglyserider, og øke risikoen for hjerteinfarkt. En servering med alkohol tilsvarer 350 ml øl, 120 ml vin eller 45 ml sterk drikke.

Forebygging av hjerteinfarkt

Det er aldri for sent å ta tiltak for å forhindre hjerteinfarkt - selv om du nylig har lidd det. Bruk av medisiner foreskrevet av lege kan redusere risikoen for gjentatt hjerteinfarkt og hjelpe den skadede hjertefunksjonen å gjenopprette. Livsstilsfaktorer spiller også en viktig rolle i forebygging av hjerteinfarkt og utvinning av det.

Legen foreskriver vanligvis at visse medisiner tas til personer som har hatt hjerteinfarkt eller som er blant personer med økt risiko for å utvikle sistnevnte. Disse legemidlene kan inneholde følgende medisiner:

 • Forberedelser som "fortynner" blodet. Aspirin gjør blodet mindre "viskøst" og i stand til å danne blodpropper. Legene anbefaler daglig inntak av aspirin til personer som har hatt hjerteinfarkt, med mindre de har allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger på den. Hvis legen din ikke foreskrev deg et aspirin, spør han hvorfor.

Leger kan foreskrive aspirin og antiblodplatemiddel, slik som klopidogrel (Plavix) pasienter som har tenkt å utføre koronar angioplasti og stentirvaniya før og etter inngrepet.

Hvis man allerede tar aspirin på grunn av myokardialt infarkt eller for å hindre at sistnevnte, være forsiktig med samtidig bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs, slik som ibuprofen, indometacin, diclofenac og andre.), Siden disse kombinasjonene øker faren for sår og erosjoner i mage- og tarmkanalen, og blødning fra dem, og også kan redusere den beskyttende effekt av aspirin. Hvis du trenger å ta smertestillende (som leddgikt), diskutere med legen din hvilken type anestesi passer deg mest.

 • Betablokkere. Disse stoffene reduserer hjertefrekvens og blodtrykksnivå, reduserer hjertebehovet og forhindrer gjentatt hjerteinfarkt.
 • Angiotensin converting enzyme (i-ACE) hemmere. Legene foreskriver i-APF til flertallet av pasientene etter hjerteinfarkt, spesielt for de som led stor skade, noe som førte til at hjertepumpens funksjon ble redusert. Disse stoffene bidrar til å forbedre hjertepumpens funksjon, beskytte mot visse komplikasjoner av hjerteinfarkt og gjøre mindre gjentatt infarkt mindre sannsynlig.
 • Legemidler som senker kolesterolet. En rekke stoffer, som statiner, niacin, fibrater, gallsyre-sekvestranter, kan redusere nivået av uønsket blodkolesterol. De fleste som har hatt hjerteinfarkt, tar stoffer som reduserer kolesterol - legemidler som reduserer risikoen for å utvikle et gjentatt hjerteinfarkt.

Livsstilsendringer

I tillegg til medisiner kan enkelte endringer i livsstil bidra til å komme seg fra hjerteinfarkt eller forhindre utvikling i fremtiden. Disse endringene inkluderer:

 • Slutte å røyke
 • Overvåk noen forhold, for eksempel høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes.
 • Vær fysisk aktiv
 • Spis sunn mat
 • Oppretthold en normal vekt
 • Reduser stressnivået i hverdagen

Myokardinfarkt er en veldig ubehagelig opplevelse. Selv om legen din sier at alt er bra, kan du fortsatt være engstelig. Hvordan vil dette påvirke livet ditt? Vil du kunne komme tilbake til jobb eller gjenoppta aktiviteter som gir deg tilfredshet? Det er enda mer alarmerende - vil det skje igjen?

Frykt er en av mange opplevelser som du og din familie vil møte. Andre erfaringer etter hjerteinfarkt kan omfatte:

 • Anger. Du kan bli sint og lurer på: "Hvorfor skjedde et hjerteinfarkt med meg og hvorfor nå?" Å oppleve forstyrrelse etter hjerteinfarkt er en normal menneskelig reaksjon.
 • Vin. Familiemedlemmer kan føle seg skremt først, og deretter føle seg skyldig i sykdommen din. Noen kan selv ta ansvar for handlinger som etter deres mening utløste et hjerteinfarkt.
 • Depresjon er hyppig forekomst etter hjerteinfarkt. Du kan føle at du ikke lenger kan gjøre ting som er tillatt tidligere, at du ikke lenger er den samme personen som du var før. Medisinsk rehabiliteringsprogrammer kan være effektive for å forebygge og behandle depresjon etter hjerteinfarkt. Det er viktig å snakke om tegn og symptomer på depresjon til legen din.

Disse opplevelsene forekommer oftest, og en åpen diskusjon av dem med legen din, familiemedlemmer eller en nær venn vil hjelpe deg med å håndtere dem mer effektivt. Du må ta vare på din fysiske og mentale rehabilitering. Fysiske øvelser og gruppesamtaler med personer som også fikk hjerteinfarkt, kan hjelpe deg med å takle negative følelser og følelser.

Hensikten med akutt behandling av hjerteinfarkt er gjenopprettelsen av blodstrømmen og frelsen av hjertemuskelen. Målet med etterfølgende behandling er å bidra til å gjenopprette hjertet og forhindre gjentatte angrep.

Mange sykehus tilbyr medisinske rehabiliteringsprogrammer som kan begynne mens du er på sykehuset og, avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonen, varer i uker eller måneder etter at du kommer hjem. Programmer for medisinsk rehabilitering forfølger hovedsakelig tre hovedmål - tar medisiner, endrer livsstil og psykologisk hjelp.

Kjønn etter nylig myokardinfarkt

Mange bekymrer seg for at hjerteinfarkt etter et hjerteinfarkt krever for mye stress på hjertet. Likevel kan de fleste sikkert tilbake til seksuell aktivitet etter rehabilitering fra hjerteinfarkt. Hver person trenger forskjellige utvinningstider, avhengig av nivået på fysisk aktivitet, psykologisk beredskap og tidligere seksuell aktivitet.

Seksuelle forhold har en lignende belastning på hjertet, som en rask spasertur, gni gulvet, løfte en eller to trapper. Til en viss grad er seksuell aktivitet tilsvarer enhver annen fysisk aktivitet - det øker hjertefrekvensen, respirasjonshastigheten og blodtrykket. Spør legen din når det er trygt å gå tilbake til seksuell aktivitet. Over tid kan du gå tilbake til ditt normale sexliv.

Noen medisiner, for eksempel betablokkere, kan påvirke seksuell funksjon. Imidlertid oppstår seksuell dysfunksjon etter hjerteinfarkt oftest som følge av depresjon eller angst, enn fra medisiner. Hvis du har problemer med seksuell funksjon, snakk om det med legen din. Det vil hjelpe deg å finne den nøyaktige årsaken og velge riktig behandling.

Du og dine familiemedlemmer kan ha mange spørsmål og problemer i forbindelse med utvikling av hjerteinfarkt. Hvis dette er tilfelle, kan det være nyttig å snakke med andre mennesker som har opplevd en lignende situasjon. Mange hjerterehabiliteringsprogrammer har rådgivningstjenester og støttegrupper for pasienter som overlevde hjerteinfarkt.

Hvis du overlevde hjerteinfarkt, betyr dette ikke at livets slutt som du visste før, ble til slutt. Mange mennesker kan lede et fullt, aktivt liv etter hjerteinfarkt.

Behandling og symptomer på hjerteinfarkt. Rehabilitering og førstehjelp med ham.

Sykdommen "myokardinfarkt" er slik en sykelig tilstand i menneskekroppen som krever umiddelbar intervensjon av medisinske arbeidere for å forhindre et mulig dødelig utfall av pasienten. Dette skyldes det faktum at mot bakgrunn av andre faktorer er det ganske vanskelig å gjenkjenne symptomer på hjerteinfarkt uten hjelp av profesjonell diagnostikk.

Symptomene er ganske spesifikke, noe som kan sammenfalle med symptomene på andre sykdommer, og i moderne medisin er tilfeller av denne sykdommen generelt uten symptomer dokumentert. Det vil si at hjerteinfarkt, symptomene som kan være både typiske og atypiske, under ingen omstendigheter ikke kan behandles uavhengig, uten hjelp av profesjonelle leger. Den viktigste kliniske egenskapen til denne sykdommen kan betraktes som dannelse av nekrotiske områder i hjertemuskelen.

Hovedårsaken til fremkomsten av dristig kan betraktes atherosklerose, noe som påvirker et stort antall mennesker i verden. Det er også en såkalt "predisposition" til forekomsten av denne sykdommen - dette er en dårlig arvelighet, og oftere påvirker denne sykdommen mannlige pasienter. Det er også ytterligere årsaker til starten, avhengig av hvilken behandling av hjerteinfarkt også kan behandles:

 1. kroppen overvektig
 2. høyt innhold av kolesterol i blodet
 3. nikotinavhengighet
 4. pasientens alder over femti fem år
 5. Diabetes mellitus blir ofte ledsaget av denne sykdommen
 6. hopper eller konsekvent høyt blodtrykk

For å gi rettidig hjelp til pasienten, er det nødvendig å ringe en ambulanse, hvis leger kan redde pasientens liv. Alvorlighetsgraden av sykdommen avhenger av størrelsen på nekrose av vev i hjertemuskelen, hvis fokuset er stort nok, kalles det nekrose. Myokardinfarkt foregår av flere symptomperioder, hvis tilstedeværelse vil hjelpe en profesjonell lege til å avsløre et komplett klinisk bilde av sykdommen. Den første perioden er pasientens prodromale eller såkalt "preinfarkt" tilstand. Hovedkarakteristikken for denne perioden er å skille hyppige og smertefulle angina angrep over en lengre periode. Vanligvis i løpet av denne perioden kan selv bruk av medisinering ikke hjelpe. Pasienter i denne perioden opplever angst og urimelig panikkanfall, samt depresjon og apati.

Hvis alle de ovennevnte symptomene oppstår, er det grunnen til et akutt anrop til en lege eller et akutt anrop for akuttmedisinsk behandling - dette er førstehjelp for hjerteinfarkt. Men det er tilfeller der preinfarktperioden ikke er fullstendig, og sykdommen kan begynne med en akutt periode. Denne perioden er preget av den raske spredningen av nekrose av hjertemusklen, langvarige smerter i hjertet, som vanligvis varer fra tretti minutter til tolv timer, er intensiteten av smerte i denne perioden svært høy. Smerten er også i stand til å bevege seg fra thoraxområdet til venstre arm, rygg, nakke og underkjeven. Et karakteristisk trekk ved denne perioden er også å skille i første omgang en sterk økning i blodtrykket, og deretter sin kraftige nedgang.

Hvis du har en pasient med tegn på hjerteinfarkt ved siden av deg, bør førstehjelp gis umiddelbart. For dette må pasienten være i ro, for dette er det nødvendig å gi pasienten beroligende og deretter prøve å fjerne alvorlig smerte i hjerteområdet eller å stoppe det ved hjelp av medisiner for bedøvelse.

Behandlingen av hjerteinfarkt skal foregå gjennom tilsyn av en lege. I moderne medisin brukes ikke bare medisinske metoder til behandling av hjerteinfarkt, men kirurgisk inngrep, som har blitt kalt "shunting", har blitt mye brukt. Men bare en profesjonell kardiolog vil kunne bestemme nødvendigheten av å bruke slike radikale metoder for å behandle en pasient.

Rehabilitering etter hjerteinfarkt, hovedårsakene som allerede har blitt dokket, er ikke vanskelig - det er i utgangspunktet pasientens konstante fred. For rask tilbakelevering til normalt sunt liv, må pasienten alltid følge sengestøtten, spesielt i de tre første dagene etter starten av sykdommens topp. I fremtiden kan du gradvis ta en sittestilling, og stå opp og gå et par minutter om dagen. Korrekt og nøyaktig gjennomføring av alle medisinske reseptbelagte kardiologer vil hjelpe pasienten til raskt å gjenopprette og returnere til et fullverdig liv.

Les Mer Om Fartøyene