Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Stroke i hjernen

i Stroke 37574 Visninger

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som fører til skade og død av nerveceller. Stroke oppstår hvis et blodkar i hjernen enten er blokkert (ved plakk, blodpropp er et iskemisk slag) eller er ødelagt (et hemorragisk slag). Etter at en del av nervecellene dør, mister kroppen en av funksjonene som de døde cellene reagerte på: lammelse, tap av tale og andre alvorlige lidelser oppstår. Jo større området nekrose i hjernen, jo strengere konsekvensene av et slag.

symptomer

Symptomer på hjerneslag av en forestående hjernesykdom er mangfoldige. Imidlertid er det tre hovedsymptomer som indikerer akutt nedsatt hjernesirkulasjon.

 • Ofret kan ikke smile direkte. Smilet er som regel asymmetrisk, hjørnet av leppene kan utelates.
 • Kan ikke snakke normalt. Talen er treg og ukjent.
 • Svakhet i arm og ben på siden av nederlaget. Hendene kan ikke stige på samme tid. Tilstedeværelsen av disse tre symptomene krever et presserende anrop av en ambulanse.

Som regel har angrepet en harbinger, det såkalte iskemiske angrepet. Dens kliniske manifestasjoner skal være alarmerende:

 • taleforringelse;
 • urimelig intens hodepine;
 • forskjellige manifestasjoner av nedsatt motorfunksjon i armen eller benet;
 • skarp svimmelhet;
 • svimmel tilstand.

Symptomer på et slag kan deles inn i to kategorier: hjernen og brennpunktet.

1. Generelle cerebrale symptomer

 • alvorlig hodepine, ledsaget av kvalme eller oppkast
 • Utseendet av døsighet, for noen karakteristisk omvendt effekt - en sterk spenning;
 • svekkelse og tap av bevissthet;
 • svimmelhet;
 • tap av orientering i rommet eller i tid;
 • hjertebank;
 • svette og føle seg varm.

2. Fokal symptomer

Symptomer vil avhenge av hvilket område av hjernen som er uten normal blodtilførsel. Hvert område av hjernen som er ansvarlig for visse aktiviteter, derfor en krenkelse av blodtilførselen til ulike områder av hjernen vil vise ulike symptomer - svekket balanse, syn, tale. Tap av koordinering av bevegelser kan være ledsaget av svimmelhet og oppkast.

Den farligste er iskemisk slag, fordi det ofte ikke er noen signifikante symptomer på begynnelsen. Det kan da manifestere seg, for eksempel i form av hodepine, svimmelhet og kvalme, forsvinner deretter. Hemorragisk hjerneslag har en markert symptomatologi, og allerede i begynnelsen av fasen blir det følt av alvorlig hodepine, bevissthetstab, oppkast og oppmuntring av sinnet.

Det er en såkalt forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, som også kalles et mikroslag. Det er preget av en skarp forandring i menneskers helse - det er taleforstyrrelse, delvis eller fullstendig blindhet, svakhet i lemmer. Microinsultet forårsaker midlertidig skade på en persons helse, som gjenopprettes etter en viss tid (flere minutter eller timer). Imidlertid, et normalt menneske av kort varighet, og i slike tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig fordi denne patologiske tilstand er en forløper av slaget.

Ernæring etter hjerneslag her

årsaker

Årsaker til hjerneslag er forskjellige avhengig av type.

Med hemorragisk hjerneslag, er det et brudd på integriteten til arterien på grunn av en rekke faktorer:

 • aneurysmal dilatasjon og tynning av arterievegget;
 • medfødt patologi av blodet, kalt arteriovenøs misdannelse;
 • inflammatoriske og traumatiske skader på det indre skallet.

En viktig rolle er spilt av høyt blodtrykk i hjernens blodstrømssystem.

Hos pasienter med iskemisk slag er 90% av tilfellene forbundet med aterosklerose. Situasjonen forverres av dannelsen av en trombose på den beskadigede overflaten av det indre skallet, så vel som vasospasmen. I isolerte tilfeller virker tromboembolisme av hjertehulene eller blodårene i nedre ekstremiteter som årsak til iskemisk hjerneskade.

Risikofaktorene for slag er nesten det samme som for alle kardiovaskulære sykdommer. De inkluderer:

 • røyking,
 • alder over 45 år;
 • mannlig kjønn;
 • økt trykk;
 • aterosklerose;
 • arvelighet;
 • vektig.

Første tegn

Til dato viser statistikk at et slag forekommer i de fleste tilfeller om morgenen eller om natten, mot en bakgrunn av stress eller fysisk belastning. Symptomer på slag i forskjellige tilfeller kan variere avhengig av tilstedeværelse av blødning, sted for trombus og alvorlighetsgrad av lesjonene.

De første tegn på hjerneslag:

 • ansikts-, hender eller føtter begynner å bli dumme på den ene siden av kroppen;
 • tale blir usammenhengende eller usammenhengende;
 • visjonen om ett eller to øyne faller skarpt;
 • det er en forstyrrelse i koordinasjonen av bevegelse, hodet begynner å snurre og en skakket tur observeres;
 • øker trykket kraftig
 • huden blir rød, pulsen bremser, pusten blir rask, temperaturen stiger;
 • i sjeldne tilfeller kan en person falle inn i koma;
 • det er forvirring;
 • det er døsighet.

Arten av sykdommen avhenger av hvilken del av hjernen bruddet av fartøyet har skjedd. Ved tap, kan den venstre hjernehalvdelen har problemer med logisk tenkning og engasjement i den patologiske prosessen med parietal del innebærer nummenhet og prikking, noe som kan resultere i ødelagte fremstilling av forholdet mellom størrelsen på kroppen hans. Utviklingen av slag i occipital del av hodet fører til synstap, opp til sitt totale tap, slik at pasienten ikke gjenkjenner motivet, selv om han ser det.

effekter

Det er forskjellige typer konsekvenser etter et slag. Hver type sykdom fører til ulike komplikasjoner, siden hjernen er et komplekst organ som styrer ulike funksjoner i kroppen. På grunn av mangel på blod i enkelte områder av hjernen, kan enkelte deler av kroppen slutte å fungere skikkelig.

Mennesker som har hatt en ischemisk eller hemorragisk slag, kan ha så hyppige effekter som svakhet, bevegelsesforstyrrelser eller lammelse, tale og svelgeforstyrrelser, kognitiv svekkelse, problemer med persepsjon og noen adferdsforstyrrelser. I tillegg kan pasienter oppleve brudd på avføring og vannlating, psykiske lidelser, epilepsi og smertsyndrom.

Det bør bemerkes at konsekvensene etter denne sykdommen er ganske mange og varierte. Det er også slike konsekvenser av et slag som aphasi, som er en sterk forverring i evnen til å bruke ord for å uttrykke sine tanker. Aphasia er en av de vanligste effektene som oppstår hos de fleste som har hatt et slag. Aphasia kan manifestere som følger:

 • vanskeligheter med å uttrykke indre ønsker;
 • vanskeligheter med å forstå andres tale
 • Komplikasjon når du leser eller skriver.

Det er forskjellige typer og former for avasi, som er preget av ulike abnormiteter og manifestasjoner:

 • Aphasia Wernicke er preget av alvorlig nedsatt oppfatning, noe som kan skyldes tap av forståelse av lyden av tale.
 • Aphasia Broca er preget av ulike problemer med dannelsen av ordkombinasjoner og setninger.
 • Omfattende avasi er en ganske hyppig og vanlig konsekvens av et slag, som preges av visse uregelmessigheter. I tilfelle av omfattende afasi, er pasienten som har hatt et slag, ikke i stand til å komme med forslag eller oppleve dem. I tillegg kan pasienten ha usammenhengende tale og en sjelden forståelse for enkelte individuelle ord. Også den karakteristiske egenskapen ved omfattende avasi er nesten fullstendig mangel på kommunikasjon.

diagnostikk

Ved å sette riktig diagnose og finne det eksakte stedet for et slag, samt data om volumet av skadede vev, kan du velge riktig behandlingstaktikk, samt unngå mer alvorlige konsekvenser. I tillegg til å intervjue og undersøke pasienten, er det nødvendig med spesielle undersøkelser, både hjernen og hjertet og blodkarene.

Beregnet tomografi (CT) er en enhet som bruker røntgenstråler til å produsere et klart, detaljert, tredimensjonalt bilde av hjernen. Denne studien er foreskrevet umiddelbart etter starten av en mistanke om utvikling av et slag. Beregnet tomografi kan indikere tilstedeværelse av blødning i hjernen eller mengden skade forårsaket av et slag.

Magnetic resonance imaging (MRI) er et apparat som bruker et sterkt magnetfelt for å produsere et veldig klart og veldig detaljert tredimensjonalt bilde av hjernens strukturer. Denne studien kan tildeles i stedet for beregnet tomografi eller som et tillegg til det. MR gir deg mulighet til å se endringer i hjernevævet, samt mengden av skadede celler forårsaket av slag.

Doppler undersøkelse av karoten arterier er en ultralyd undersøkelse av karotisarterier, som er den viktigste hovedveien som bærer blodet til hjernen din. Studien lar deg se tilstanden til arteriene, nemlig se skipets nederlag med aterosklerotiske plakk, hvis noen.

Transcranial Doppler-studie er en ultralydstudie av cerebral fartøy som gir informasjon om blodstrømmen i disse karene, samt skadene på deres fete plakker, hvis noen.

Magnetisk resonansangiografi ligner på studien av MR, bare i denne studien blir mer oppmerksomhet til hjerneskipet. Denne studien gir informasjon om forekomst og plassering av en trombus, om noen, og gir også data om blodstrømmen i disse karene.

Serebral angiografi - denne prosedyren består i innføring av en spesiell kontrast substans i hjernens kar, og deretter ved hjelp av røntgenbilder får vi bilder med bildene av fartøyene. Denne studien gir svært verdifulle data om tilstedeværelse og plassering av trombi, aneurysmer og eventuelle vaskulære defekter. Denne studien er vanskeligere å utføre, i motsetning til CT og MR, men er mer informativ for disse formålene.

Et elektrokardiogram (EKG) er en av de enkleste studiene av hjertet, men veldig informativ. Det brukes i dette tilfellet til å oppdage eventuelle hjerterytmeforstyrrelser (hjertearytmier) som kan forårsake hjerneslag.

Ekkokardiogram i hjertet (Echo-KG) - ultralydundersøkelse av hjertet. Det kan oppdage uregelmessigheter i hjertet, samt oppdage hjerteventilfeil som kan være årsaken til blodpropper eller blodpropp, noe som igjen kan føre til et slag.

Elektroencefalogram (EEG) - en studie av hjerneaktivitet. Det er en måling av hjernens elektriske aktivitet ved hjelp av elektroder som er festet til hodet. Denne studien er utnevnt dersom legen din mener at du har hatt et slag.

Koagulogram - en blodprøve som bestemmer hvilken hastighet blodet kondenserer med. Denne analysen utføres for å bestemme bruddene som kan forårsake blødning eller trombose. Også denne analysen utføres for å kontrollere dosen av blodfortynnere.

Biokjemisk analyse av blod - denne analysen er nødvendig for å bestemme de to basisindikatorene:

 • Blodglukose er nødvendig for å etablere en nøyaktig diagnose, siden en svært stor eller svært liten mengde glukose i blodet kan provosere utviklingen av symptomer på et lignende slag. Og også for å diagnostisere diabetes.
 • Blod lipider - denne analysen er nødvendig for å bestemme innholdet av kolesterol og høy tetthet lipoproteins, som kan bli en av årsakene til slag.

forebygging

Forebygging av hjernesirkulasjonsforstyrrelser består i å påvirke faktorene som fører til denne tilstanden:

 1. Forebygging av aterosklerose. Det er nødvendig å følge dietten, regelmessig overvåkning av blodkolesterolnivået, utnevnelsen av lipidsenkende medisiner som foreskrevet av legen, ved brudd på lipidmetabolismen.
 2. Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for å forhindre utvikling av fedme, type 2 diabetes og hypertensjon.
 3. Avslag på røyking. Det er kjent at røyking øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer og utvikling av aterosklerose, noe som ofte fører til slag.
 4. Kontroll, forebygging og behandling av sykdommer som hypertensjon, diabetes, blodsykdommer, som fører til dannelse av blodpropper.
 5. Håndterer stress. Vitenskapelig bevist at stressende forhold øker risikoen for slag flere ganger.

Dessverre kan vi ikke påvirke noen av faktorene som øker risikoen for hjernesykdommer. Disse inkluderer alder over 55, arvelig disposisjon, mannlig sex.

rehabilitering

Varigheten av en streng sengetid etter hjernesirkulasjonsforstyrrelser avhenger av type og alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av iskemisk berøring og tilfredsstillende tilstand hos pasienten, kan legen tillate å utvide legemet allerede 3-5 dager etter slag, og med hemorragisk slag kan pasienten sitte i sengen etter 1-2 uker. Den lengste sengetiden er nødvendig for subarachnoid blødning, som forårsaket brudd på en aneurisme av fartøyet. I dette tilfellet er pasienten ikke lov til å utvide regimet 1-1,5 måneder.

Likevel, på dette tidspunktet kan du ikke være i tomgang. Terapeutisk fysisk trening er en av de viktigste metodene for å gjenopprette tapte bevegelser i de berørte lemmer. Det er nødvendig å utføre daglig mosjonsterapi, massasje, fysioterapi, akupunktur til pasienten direkte i sengen. Vanligvis gjør legen det mulig å begynne lett gymnastikk fra 2-3 dager etter et slag. Minst 4 ganger om dagen må passive bevegelser av pasientens lemmer utføres innen 15-20 minutter. Beveg lemmer sakte, forsiktig, først med friske lemmer, og deretter immobilisert. Dette vil bidra til å unngå utvikling av inflammatoriske prosesser og kontrakturer i leddene av de berørte lemmer, samt atrofi av musklene. Viktig er også pusteøvelser som skal forhindre utvikling av stillestående fenomener i lungene.

Det er en ting som "behandling etter stilling", noe som betyr en spesiell legging av de berørte lemmer. Dette er også nødvendig for å forhindre utvikling av muskelkontrakter. Den lammede armen er avledet til siden, underarmen er forlenget og på baksiden, hender og fingre skal gis posisjonen for maksimal forlengelse. Denne plasseringen av børsten skal festes med en lang eller sandbag. Paralysert bein bør rettes, en liten pute skal plasseres under kneet, og foten skal være litt skrapt. Sykehuspersonalet på sykehuset vil alltid forklare og vise slektninger hvordan man skal legge immobiliserte lemmer riktig.

Så snart det er aktive bevegelser i lemmer, er det nødvendig å hjelpe pasienten til å utvikle dem. Med legens tillatelse utvides pasientens regime gradvis, i begynnelsen er det lov til å sette pasienten i senga for å henge bena fra sengen. Litt senere kan pasienten stå opp på sokkelen, sette seg ved bordet, begynne å lære å gå med hjelp av spesielle støtteapparater og bruke rullestol. Intensiteten av belastningen øker gradvis og svært nøye, det er viktig å ikke la pasienten falle.

Med en gunstig løpet av gjenopprettingsperioden, 1-1,5 måneder etter slaget, begynner pasienten å lære seg å gå uavhengig ved hjelp av vandrere, en trepedal krykke og en arena. Først trenger han hjelp fra to personer som kan støtte pasienten. Last den berørte benen skal være gradvis. Når du går, bør hånden festes i et tøfler, det er uakseptabelt å se på dunken langs stammen. Små bevegelser av hånden blir restaurert ved hjelp av modellering, kuber, "stikkende" baller og andre forskjellige gjenstander for utvikling av fine motoriske ferdigheter.

For å rette taleforstyrrelser må du kanskje ha en taleperson. Pasienten må snakke, snakke tunge twisters, fortell den hørte og til og med synge.

I den tidlige utvinningsperioden krever pasientene ofte hjelp av en psykoterapeut, siden stemningen hos pasienter er deprimert, tror mange ikke på suksessen til terapi og rehabiliteringsaktiviteter og nekter å delta i behandlingen.

Den tidlige gjenopprettingsperioden er den viktigste i rehabilitering av pasienter som har hatt et slag. I etterfølgende perioder utføres hovedsakelig sosial tilpasning av pasienter og vedlikehold av de oppnådde resultatene.

Sannolikhet for døden

Årlig i verden er det diagnostisert fra 5 til 6 millioner slag, i Russland til 450 tusen slag. Av denne grunn dør 29% av mennene og 39% av kvinnene. Invalider er 3,2 personer per 10 tusen. Innenfor den første måneden dør opptil 35%, og innen utgangen av året opptil 50%. Gjentatte slag er farlige. I det første året utvikler tilbakefallet i 5-25%, innen tre år i 20%, innen fem år fra 20 til 40% av de som har gjenopprettet. Den største risikoen for slag etter 65 år, forekomsten av dette er opp til 90% av alle tilfeller av slag. I samme alder, det største antall dødsfall. Opptil 80% av slag utvikler seg som en iskemisk patologi i hjernen, med en dødelighet på opptil 37%. Hos 20% av pasientene med hemorragisk slag er død opp til 82%.

Årsaken til den høye dødeligheten av slag i Russland er en rask aldring av befolkningen, senere levering til en medisinsk institusjon, et svakt lærerikt arbeid for å forebygge stroke. Statistikken de siste årene indikerer at 39,5% av de som er utsatt for slagfare ikke utgjør en fare.

Stroke sjelden skjer uten forutgående symptomer - innledende manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen (NPNKM) i form av forbigående angrep og hypertensive kriser, eller hos individer med risiko. I fare NPNKM omfatter personer med høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, er i kronisk stress, med en historie med kronisk sykdom, røyking, tilbøyelighet til aggregering av blodceller, overflødig kroppsvekt.

Venstre side

Venstre halvkule slag forekommer oftere høyre halvkule, som står for 57% av alle kliniske tilfeller. Og siden venstre halvkule utfører en verbal og logisk funksjon, så med venstre slag enn lammelse på høyre side av kroppen, er det første bruddet språk og taleproblemer:

 • Brudd på tale, uklar og uklar uttale, mangel på forståelse av den talte talen, en person kan bare snakke av ord eller et sett med lyder.
 • Med et venstre sidet slag kan den høyre siden av ansiktet bli lammet, eller det kan oppstå en sidelengs forlamning av hånd og ben.
 • En person kan normalt ikke lese, skrive, bryte artikulasjon
 • Det er et tap av taleminnet
 • Gradvis lukkes personen som om han trekker seg selv fordi kommunikasjon med andre er begrenset.

Årsaker og konsekvenser av hjerneslag

Mange har hørt om en sykdom som hjerneslag, men ikke alle vet hva det er, når og hvem kan få sykdommen, noe som kan få konsekvenser. I mellomtiden har han den andre posisjonen i dødsårsak, påvirker flere og flere unge mennesker, og i tilfelle det oppdages åpenbare tegn på sykdommen, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp.

Å vite hva et slag er, er bedre teoretisk enn å oppleve deg selv. Denne sykdommen, der det er et sterkt brudd på cerebral sirkulasjon, forårsaker død av nerveceller. Den funksjonen til organismen som de berørte cellene reagerte på, går tapt enten helt eller gjenopprettes med tiden. Dette kan være både verbal og motorisk.

Typer av slag

Hjerneslag, konsekvensene som er forårsaket av det, har vært kjent siden Hippokrates tid. I gamle tider ble sykdommen hvor irreversibel hjerneskade oppstod, kalt stroke, og senere ble det kalt et "apoplectic stroke". Sykdommen er delt inn i varianter avhengig av årsakene til utbruddet.

 • Iskemisk slag oppstår som et resultat av koagulering av hjernebeholderen med en trombose eller en aterosklerotisk plakk. En del av hjernen slutter å levere oksygen, derfor er arbeidet hans forstyrret. Den største faren for et iskemisk variasjon i suddenness og vanskeligheter med å diagnostisere tidlige stadier. Okklusjon kan oppstå i ganske lang tid, noe som gradvis øker symptomene - fra økende hodepine til et kraftig tap av kontroll over din egen kropp. Pasienten opplever også tremor, oppkast og bevissthetstap. Denne tilstanden er vanligvis kortvarig, og ankomsten av brigaden "faste" folk føler seg allerede bra. Men faren ligger i det faktum at slike angrep kan gjentas til fullstendig irreversibel lammelse.
 • Hemorragisk slag er forårsaket av ruptur av fartøyet og inntrengning av blod inn i hjernen. Som et resultat av blødning kan et hematom bli dannet, noe som vil presse visse områder, og de vil reagere med funksjonsfeil. Alvorlighetsgraden av konsekvensene som er forårsaket av denne typen hjerneslag, avhenger av bruddstedet for fartøyene. Det er en slik fornærmelse av hjernen, der rupturen av veggen oppstår på grunn av en aneurisme - en slags "pose" på hjerneskallet. Pasienten i dette tilfellet føles skarp smerte, fra et slag mot hodet, kvalme, kan miste bevisstheten. En annen hemorragisk type er intrakranial blødning. Det er også oppdelt, avhengig av plasseringen av det skadede fartøyet på:
 • Subaraknoid - lokalisert mellom hjernen og arachnoidmembranen.
 • Subdural - mellom hjernemembranene.
 • Epidural - mellom skallen og den øvre medulla.

I de fleste tilfeller skjer intrakranial blødning mot en bakgrunn av kronisk hypertensjon. En av dens komplikasjoner er økt intrakranielt trykk.

årsaker

Årsaker til hjerneslag er liggende i utviklingen av vaskulær patologi, som for eksempel:

 • Tynning av veggene deres som følge av betennelse eller traumer.
 • Vaskulær aneurisme.
 • Åreforkalkning.
 • Trombogen prosess.
 • Spasm av blodkar.

Første tegn

Stroke oppstår ofte uventet av åpenbare grunner. Ifølge statistikk påvirker sjokken oftere pasienter om natten eller om morgenen, noen ganger mot en bakgrunn av psykomotional stress eller betydelig fysisk anstrengelse. Hvis du mistenker et slag, bør du være oppmerksom på følgende symptomer når du har hjerneslag:

 • Plutselig følelsesløp i lemmer og ansikt på høyre eller venstre side.
 • Brudd på evnen til å uttale noen enkel setning.
 • Opphører å se ett øye eller begge på en gang.
 • Svimmelhet og "full", svimlende gang.
 • En uutholdelig hodepine.
 • Høyt blodtrykk.
 • Med ett eller flere av disse tegnene ser du også rødhet i ansiktet, hyppig pust og en redusert puls, muligens feber.

Risikofaktorer

Risikoen for et angrep økes betydelig med en feil livsstil, og også med alderen - folk over 55 år er mer utsatt for sjokk, selv om nyere tilfeller av angrep i yngre alder har blitt hyppige. De viktigste risikofaktorene for hjerneslag er:

 • I over 45 år; men etter et merke på 65 år, er det nesten ingen forskjell mellom hyppigheten av forekomst hos menn og kvinner.
 • Kardiovaskulær sykdom i historien kan også forårsake hjerneslag.
 • Skadelige vaner, spesielt røyking og overdreven forbruk av alkoholholdige drikker.
 • Feil diett som øker kolesterolet. Også en viktig faktor er misbruk av salt mat.

Kombinasjonen av flere faktorer til tider øker risikoen for å lide uansett alder og kjønn.

Konsekvensene av et slag

I alle typer slag, opplever cellene en akutt mangel på oksygen på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser. De irreversible prosessene til de døende av disse cellene begynner allerede i de første minuttene av oksygen sult. Avhengig av varigheten av destruktive prosessen forårsaker volumet av det skadede området, dets plassering, hjerneslag, visse konsekvenser.

Når halvkule og cerebellum er påvirket

Endringer som oppstår når en av hemisfærene påvirkes:

 • Forringelse av koordinering av bevegelser, orientering i rommet.
 • Vanskeligheter ved å oppleve og forstå informasjon i muntlig og skriftlig form, så vel som i digitale termer.
 • Brudd på tale - fra manglende evne til å uttale individuelle lyder for å fullføre dumhet.
 • Vanskeligheter med valg av nødvendige ord, samt med bygging av muntlige uttrykk.
 • Forringelse av syn.
 • Dysfagi er en manglende evne til å svelge.
 • Forsvakket minne, delvis hukommelsestap er mulig.
 • Endring av atferdsreaksjoner.

Nederlaget til høyre og venstre halvkule er forskjellig fra hverandre, fordi de er ansvarlige for ulike aktiviteter i kroppen. Når den rette formede hjerneslag hjerneforandringer større innvirkning på venstre side av kroppen, er det en forverring av romlig orientering, med ytelsen til husarbeid et problem - å flytte rundt i huset, for å finne sine egne ting, det er følelsesmessig ustabilitet, sløving av frykt, depresjon.

Den venstre sidede form er preget av endringer på kroppens høyre side, svekkelsen av logisk tenkning, manglende evne til å utføre enkle matematiske handlinger, å lese, skrive, for å mestre nye ferdigheter. Blant de atferdsendringer - langsomhet, forsiktighet, ubesluttsomhet. De fleste oppførte endringene er reversible, velegnet til spesielle rehabiliteringsmetoder.

Litt oftere kan hjerneslag treffe et så viktig element som hjernen. Han er ansvarlig for å koordinere kroppen i rommet, nøyaktigheten av bevegelsene. Når det er skadet, oppstår følgende brudd:

 • Pasienten kan ikke gå på grunn av manglende kontroll over musklene.
 • Svimmelhet, hodepine.
 • Kvalme og oppkast.

Med skade på hjernestammen

I hjerneslag er hjernestammen også utsatt for støt, dets nederlag har vanligvis de alvorligste konsekvensene:

 • Problemer med syn.
 • Brudd på tale.
 • Vanskelighetsproblemer med å tygge og innta mat.
 • Muskel svakhet eller lammelse.
 • Forskjeller i kroppstemperatur.
 • Ujevn hjerterytme.
 • Stopp pusten, forårsaker død av pasienten.

Dødelig utfall er nesten uunngåelig når kofferten er skadet. Med riktig og rettidig behandling kan mange endringer forebygges. Også, hvis de allerede har kommet, kan de eliminere eller redusere til en spesiell behandling med medisiner, massasje, gymnastikk og andre øvelser som tar sikte på å gjenopprette forstyrret funksjoner.

Strokekonsekvensene er mest uforutsigbare: selv om pasienten har oppnådd alle de funksjonsnedsatte funksjonene flere måneder etter strekningen, kan sykdommen manifestere seg i ulike former.

Det kan være depresjon forårsaket av langvarig behandling, samt endringer i arten av kommunikasjon med familie, venner, tap av favorittarbeid og andre brudd på den vanlige livsstilen. I dette tilfellet vil pasienten dra nytte av økt oppmerksomhet og omsorg for andre, endring av natur og gjenopprettelse av hvile. Ved hjelp av en psykolog eller psykoterapeut, opphold i rehabiliteringssentre omgitt av medisinske spesialister, vil det bidra til å unngå alvorlige nervøse sammenbrudd.

Førstehjelp

Hvis det var en person i nærheten som viste tegn på et slag, var det første som andre burde gjøre å ringe til ambulansen. For å lette oppgaven med legene, er det viktig å beskrive symptomer som forteller sine mistanker til manifestasjon av symptomer på hjerneslag offer - i dette tilfellet en spesiell nevrologisk lag vil bli sendt til pasienten.

En person med engstelige tegn skal settes i posisjon med et hevet hode, gi frisk luft, løsne alle festene og belter på klærne. Hvis det oppstod oppkast og pasienten er bevisstløs, er det viktig å rense oppkastets munn og vri den til høyre side. Mål pasientens blodtrykk, gi stoffet å senke det. Hvis dette ikke er til stede, kan du sette føttene i varmt vann. Det er viktig å ikke få panikk, rolig offeret, for ikke å forverre angrepet.

Å vite hva som er hjerneslag, hva er hans symptomer, du kan selvstendig diagnostisere sykdommen. Så spør pasienten:

 • Løft opp hendene dine: begge lemmer skal stige samtidig og være på samme nivå.
 • Lukker øynene sine, legg hendene fremover palmer opp: den ene hånden vil ukontrollert gå til siden og nedover.
 • Vis språk: dens unaturlige stilling bør forårsake bekymring;
 • Smil: Ett hjørne av munnen stiger ikke.
 • Navn ditt navn eller din adresse: pasienten vil ikke være i stand til å uttale setningen eller gjøre den krøllete, ulastelig.

Døden av nerveceller skjer øyeblikkelig, derfor jo tidligere offeret er utstyrt med kvalifisert medisinsk behandling, desto raskere og lettere vil det være å gjenopprette det.

behandling

Metoder for behandling av stroke er valgt i en medisinsk institusjon, avhengig av dens variasjon, som er etablert ved å gjennomføre i de tidlige timene av computertomografi og MR. Vanlige aspekter ved behandling av iskemiske og hemorragiske varianter er:

 • Forberedelser for normalisering av kardiovaskulærsystemet.
 • Opprett en normal rytme av pusten.
 • Fjerning av cerebralt ødem.
 • Forebygging av konsekvenser og komplikasjoner.

I resten med forskjellige typer hjerneslag er forskjellige metoder for korreksjon av pasientens tilstand brukt.

Når iskemisk:

 • Eliminering av en trombus eller plakk som blokkerte fartøyets lumen med blodfortyndende medisiner; Noen ganger er kirurgisk inngrep brukt til å fjerne hindringen.
 • Bruk av narkotika som stimulerer den riktige driften av hjernens sentre.

Når hemorragisk:

 • Eliminering av et brudd på integriteten til fartøyets vegg, dannelse av en trombose på skadestedet.
 • Kirurgisk inngrep med det formål å gjenopprette et revet fartøy.

Når det utføres nødvendig medisinsk behandling av hjerne slag, og noen ganger i løpet av det brukes fremgangsmåter for fysioterapi, terapeutiske øvelser, arbeid med leger, psykologer og rehabilitators for maksimal gjenvinning av hjernefunksjoner og legemet som en helhet.

Strømforsyning

Etter Slaget skader på hjernen er borte, er det viktig å være spesielt oppmerksom på normalisering av dietten, fordi det er med mat kroppen får de nødvendige stoffer og sporstoffer, og feil valg av matvarer og retter kunne møte en repetisjon av angrep eller vanskeligheter med utvinning etter det. En behandlende lege vil gi en nøyaktig meny og en liste over tillatte og forbudte produkter. Men det er generelle anbefalinger som er obligatoriske for personer som har hatt et slag eller som har stor risiko for å få det:

 • Tilstrekkelig bruk av rent vann. Samtidig er det bedre å ekskludere kaffe, karbonholdige alkoholholdige drikkevarer i sin helhet.
 • Et saltfritt kosthold. Det er nødvendig å minimere mengden salt, det oppbevarer væske i kroppen og provoserer en økning i blodtrykket.
 • Unntatt kolesterol. Dette vil bidra til å unngå utseendet av nye blodpropper og kolesterolplakk i karene.
 • Kalium må være til stede i dagligvarer etter en hjerneslag.
 • Grønnsaker og frukt er ønskelig i frisk form - nyttig for alle og alltid, og i gjenopprettingsperioden spesielt.
 • Omega-3 fettsyrer, i store mengder inneholdt i fisk, er nødvendige for sunt hjertearbeid.

  forebygging

  Til tross for at noen av risikofaktorene ikke er egnet til korreksjon - det er alder og kjønn, kan enkelte faktorer lett utelukkes fra livet ditt, for ikke å øke denne risikoen. Avslag fra røyking og alkohol vil bidra til å unngå andre sykdommer forbundet med disse skadelige vaner. Det er også viktig å normalisere fysisk aktivitet - deres overabundance er også skadelig, så vel som mangel.

  Generelt opprettholde en sunn livsstil med optimal fordeling av tid til å arbeide og hvile, frisk luft, mosjon, trening intellektuell, søvnkvalitet - et løfte om tillit til sin sunne fremtiden uten slike farlige sykdommer som for eksempel hjerneslag.

Les Mer Om Fartøyene