Forebygging av hjerneslag: en oversikt over alle metoder

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva skal være den kvalitative profylaksen av hjernebarkslag.

Stroke er en akutt nevrologisk tilstand preget av nedsatt blodsirkulasjon i hjernen. Dette er en alvorlig patologi som kan føre til pasientens død eller alvorlige brudd på den etterfølgende og kraftige nedgangen i livskvaliteten - fra moderate problemer med minne og koordinering for å fullføre funksjonshemming. Derfor bør forebygging av denne patologien være av største betydning - spesielt for menn og kvinner med stor risiko for forekomsten.

De viktigste forebyggende tiltak for å bekjempe utviklingen av hjerneslag omfatter fire grupper av metoder (lenker nedenfor er innholdet i artikkelen):

Videre i artikkelen vil vi se nærmere på hver av artiklene.

Det er ingen grunnleggende forskjell i metoder for å forhindre stroke blant menn eller kvinner. Ved forhindring av mye viktigere er festet ikke til gulvet, og tilstedeværelsen av visse sykdommer og tilstander som disponerer for slag.

1. Generelle tiltak

En sunn livsstil spiller en avgjørende rolle i forebyggingen av en rekke sykdommer. Og et slag er ikke noe unntak. Så hva kan gjøres for å redusere risikoen for akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen?

Oppgivelse av dårlige vaner

Dette inkluderer fremfor alt røyking. Nikotin og andre komponenter i tobakkrøyk har mange bivirkninger på tilstanden til vaskemuren, noe som fører til økt stivhet (tetthet) og brittleness. Også røykere med erfaring er mye mer sannsynlig å lide av hypertensjon, noe som er en av de viktigste faktorene i forekomsten av hemorragiske og iskemiske slag hos både menn og kvinner.

I tillegg til røyking er det viktig å unngå misbruk av alkoholholdige drikker, noe som fører til svingninger i blodtrykket og reduserer motstanden av hjerneceller til iskemi (mangel på blodstrøm).

Bruk av narkotiske stoffer er også forbundet med høy risiko for vaskulære komplikasjoner, inkludert slag.

Riktig ernæring

hjerneslag forebygging er utenkelig uten et sunt kosthold, noe som gjør det mulig å løse flere problemer på en gang: å redusere overvekt, hindre utvikling av aterosklerose eller redusere alvorlighetsgraden av dens manifestasjoner, for å unngå underskudd av viktige stoffer for fartøyene og hjertet.

Riktig ernæring er ikke bare en diett av riktig kaloriinnhold. Det innebærer også:

 • reduksjon i kostholdet av skadelige mettede fettstoffer (smør, eggeplommer, fett, animalsk fett);
 • berikelse av menyen med matfibre (friske grønnsaker, frukt, bær, brød fra kli);
 • tilleggsinnføring av flerumettede fettstoffer (fisk, vegetabilske oljer), vitaminer og mineraler.

Sportsaktiviteter

Regelmessig trening gjør at du kan oppnå et godt nivå på kroppens kondisjon, vedlikeholde i en tone alle systemene. Morgengymnastikk, jogging eller turgåing i friluft styrker blodveien og normaliserer blodtrykket, fremmer vekttap.

2. Kontroll av blodtrykk

Forhøyet blodtrykk er den viktigste årsaken til akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen. Hos hypertensive pasienter registreres hyppigere slag av slag, med dødelig utfall eller funksjonshemming, og gjentatte angrep av hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Det er derfor at forebygging av slag i både menn og kvinner nødvendigvis inkluderer kontroll av blodtrykk.

Ifølge generaliserte statistiske data anses det systoliske (øvre) trykket optimalt i området fra 110 til 139 mm Hg. Art. Parametrene med systolisk blodtrykk over 140 mm Hg. Art. vitner om tilstedeværelsen av hypertensjon, som må kontrolleres og behandles.

Kontroll av blodtrykk er ikke en banal måling av indikatorer om morgenen og kvelden, selv om denne prosedyren er obligatorisk. I tillegg til måling inkluderer kontroll medisinske og ikke-medikamentelle tiltak for å opprettholde blodtrykk innenfor optimale grenser, som det er nødvendig for:

 1. For å passere eller gjennomføre inspeksjon og å motta referanser hos ekspert - lege-terapeut eller kardiolog.
 2. Følg modusen for dag og hvile: Overarbeid og søvnmangel, nattskiftarbeid, lesing, dataspill eller se på TV om natten, fører til dannelsen av hypertensjon. I slike situasjoner er det lett nok til å redusere trykket uten å ta til seg narkotika, og bare returnere den riktige rutinen og sørge for tilstrekkelig søvn og hvile.
 3. Forhindre nervespenning, gjennomgå trening i avslappeteknikker.
 4. Sørg for en rasjonell fysisk aktivitet - anbefaler en rolig tur, svømming, gymnastikk uten plutselige bevegelser.
 5. Følg dietten - med begrensning av bordsalt, fett og stekt mat.
 6. Utfør en medisinsk korreksjon, ta medisiner som foreskrevet av legen.

3. Skipspleie

Sammen med nivået av blodtrykket, for profylakse av cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser er avgjørende betingelse av karveggen. Øket tetthet, skjørhet og avsetning av aterosklerotisk plakk føre til skjørhet av blodkar og blødning i hjernen (hemoragisk slag), eller kramper, innsnevring av lumen av blodkar og utvikling av iskemi.

For å holde blodårene så sunne som mulig, er det nødvendig:

 1. Opprettholde en balanse mellom fett diett med høy og lav tetthet - må gå foran høy tetthet fett (flerumettede fettsyrer). Dette krever overholdelse av lavt kolesterol diett: nekte fra stekt og røkt mat, animalsk fett; lag mat dampet og koke.
 2. Å lede en fysisk aktiv livsstil. Vaskulærveggen til fysisk aktive menn og kvinner er mye sterkere og i stand til å motstå større svingninger i blodtrykket (med en kraftig økning, for eksempel) sammenlignet med uutdannede pasienter. Fartøyets elastisitet støttes godt av vannprosedyrer: for eksempel en kontrastdusj.
 3. Med eksisterende aterosklerose er det ønskelig å følge en streng diett og ta spesielle legemidler (statiner).

4. Forebygging av slag i høyrisikogrupper

Gruppene med høy risiko for hjerneblødning omfatter følgende pasientkategorier:

 1. Pasienter med aterosklerose, arteriell hypertensjon - disse forholdene er så viktige når det gjelder komplikasjoner som forebyggende tiltak for disse menneskene vi vurderte over en egen blokk.
 2. Røyker med erfaring - betydningen av å slutte å røyke ble også diskutert ovenfor.
 3. Menn og kvinner over 50 år.
 4. Personer med en arvelig byrde.
 5. Pasienter med fedme.
 6. Pasienter med diabetes mellitus.
 7. Personer som har koagulasjonsforstyrrelser (koagulopati) med en tendens til trombogenese.
 8. Pasienter med arytmier.
 9. Kvinner tar orale prevensiver.

Hvordan er forebygging av slag i disse tilfellene?

Alder og arvelighet

Med kroppens aldring er det umulig å gjøre noe - det er en fysiologisk prosess. Og det er også umulig å endre arvelighet - det er det du fikk fra foreldrene dine. Men i nærvær av arvelige og aldersrelaterte faktorer kan risikoen for implementering, det vil si utviklingen av hjerneslag, reduseres vesentlig dersom vi overholder de generelle anbefalinger som vi har diskutert ovenfor.

fedme

Betydningen av fedme i fremveksten av alle slags helseproblemer er vanskelig å overdrive. Overvekt fører til:

 • til vedvarende og dårlig behandlingsbar arteriell hypertensjon;
 • til en ubalanse av lipider i blodet og som følge av utbruddet av aterosklerose;
 • til endringer i reologiske egenskaper av blod (økt viskositet, tendens til trombose);
 • til brudd på tonen i hjernens fartøy;
 • til andre flere skift som øker risikoen for slag.

Samtidig er problemet med vekttap fortsatt dårlig oppløselig. Og det er ikke bare at noen pasienter bare ikke vil gi opp en komfortabel og kjent livsstil. Faktisk er de fleste pasienter klare til å overvurdere sine synspunkter og når de snakker med en lege, innser de behovet for vektreduksjon. Men i praksis, det gjør det veldig vanskelig - samsvar med en lav-kalori diett og økt fysisk aktivitet er ikke alltid tilstrekkelig for vekttap, som i fedme, spesielt uttrykk har hormonelle, metabolske og metabolske forstyrrelser som hindrer vekttap. Derfor bør problemet med overvekt begynne å løses så tidlig som mulig sammen med erfarne leger fra ulike spesialiteter - endokrinolog, ernæringsfysiolog, psykoterapeut.

Årsakene til at du bør bli kvitt overflødig vekt

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus er en kronisk patologi som, når den er langvarig, alltid fører til forstyrrelser i mikropirkulasjonen og patologien til vaskemuren. Forhindre eller i det minste senke utseendet på disse endringene, er kun i stand til å kompensere for diabetes, det vil si å opprettholde nivået av glykemi (blodsukker) på det optimale nivået for denne pasienten.

For å oppnå stabil kompensasjon av diabetes er nødvendig for å gjennomføre alle anbefalingene fra behandlende lege (en endokrinolog) - ikke hoppe insulin injeksjoner (eller ta antidiabetika), spesiell diett, gjennomgå periodiske undersøkelser og riktig behandling i tide.

koagulopati

Tendensen til økt trombedannelse er observert i en rekke sykdommer (variakøse av de nedre ekstremiteter, arvelige og ervervede patologier i blodkoagulering, kongestiv hjertesvikt, og D. osv.).

I tilfelle av pasientens blod og jevning tilbøyelighet til trombose, må spesielle formål medikamenter (aspirin og dens derivater, og curantyl t. D) For å forebygge hjerneslag, hjerteinfarkt og andre komplikasjoner.

arytmier

Brudd på rytmen i hjertet fører til endringer i blodets reologiske egenskaper - økt viskositet, virvler og fortykning med dannelsen av trombi. Frittliggende trombier kan komme inn i hjerneskarene og tette dem og forårsake et slag. Derfor krever arytmier, samt koagulopatier, inkludering i komplekse terapi av antiaggreganter - legemidler som reduserer risikoen for trombose (aspirin, curantil).

Mottak av orale prevensjonsmidler

Hormonholdige prevensjonsmidler har en bivirkning - de øker risikoen for blodpropper. Derfor bør røykende kvinner, samt pasienter med åreknuter og koagulopatier, velge andre metoder for å forhindre uønskede graviditeter. Men selv med god helse i det tilfellet med langvarig bruk av hormonelle prevensjonsmidler bør periodisk gjennomgå studier - å passere en generell analyse av blod og koagulasjon (etter avtale gynekolog eller allmennpraktiserende).

konklusjon

Til slutt presenterer vi flere fakta som vitner om betydningen og effektiviteten av slagtilfelleforebygging:

 • slutte å røyke reduserer allerede risikoen for hjerneslag med ca 40% innen et år;
 • Vedlikehold av blodtrykk innenfor optimale grenser hindrer 80% av slag;
 • vekttap og overholdelse av lavt kolesterol diett reduserer sannsynligheten for cerebral sirkulasjonsforstyrrelser med nesten 2 ganger.

Forebygging av slag: hvordan å unngå og hva betyr

Med tiden kan begynnelsen av strekk hindre utviklingen av denne patologien i 80% av tilfellene. Vi vil kort beskrive årsakene til sykdommen, som må forebygges.

Effektiv forebygging av hjerneslag er umulig uten kjennskap til årsakene til utviklingen av denne sykdommen.

Avhengig av årsakene til den, er den delt inn i 2 hovedtyper: iskemisk slag eller hjerneinfarkt og hemorragisk slag eller hjerneblødning.

Et hjerneinfarkt oppstår når blodtilførselen til arteriene slutter å mate et bestemt område av hjernen. Dette kan skje av følgende grunner:

 • aterosklerotisk plakkvekst;
 • en avbrutt trombus som kommer inn i blodkarrene i hjernen fra hjerteklaffene når plutselig arytmi oppstår;
 • fall i blodtrykk eller redusert mengde blod pumpet av hjertet;
 • øke viskositeten til blodet med dannelsen av blodproppene i hjernens kar.

Hovedårsaken til blødning i stoffet i hjernen er et sterkt hopp i blodtrykket. Kan ikke tåle det, fartøyene briste. I sjeldne tilfeller, med stadig høye blodtrykksverdier, skjer en gradvis "klemming" av blod gjennom karveggen inn i hjernevævet. Når en tilstrekkelig mengde blod samler seg, utvikler nevrologiske symptomer.

Derfor vurderes årsakene til å forstå hvordan man kan forebygge et slag og forhindre utvikling av nevrologiske komplikasjoner.

For hvem er det viktig å forhindre slag

Leger laget en liste over forhold (risikogruppe), der forebygging er obligatorisk:

 • kvinner over 50 år, menn over 45 år;
 • hypertensjon (høyt blodtrykk);
 • hjertesvikt;
 • hjertesykdom med rytmeforstyrrelser (arytmi);
 • høyt blodtrykk (hypertensjon);
 • sykdommer ledsaget av dannelse av blodpropper;
 • diabetes mellitus;
 • røykere med erfaring.

Et spesielt sted blant disse forholdene er forebygging av hjerneslag i alderen. Mennesker etter 50 år opplever normale aldersrelaterte endringer i blodkarene - en reduksjon i elastisiteten i vaskemuren, som ikke tåler en kraftig økning i trykk, for eksempel mot stress eller sterke følelser.

Fremgangsmåte for å hindre strekk

Siden årsakene til utviklingen av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen helt sammenfaller med de i akutte forstyrrelser i blodtilførselen til hjertemuskelen, kan forebygging av hjerneslag og hjerteinfarkt utføres i henhold til en enkelt skjema.

For pasienters bekvemmelighet ble det opprettet et "Memorandum for forebygging av hjerneslag". Den inneholder 7 gjenstander.

Artikkel 1. Blodtrykk - under kontroll

I 99% av tilfellene i utviklingen av blødning i hjernen er hypertensjon skyldig. Derfor er det nødvendig å holde blodtrykket under kontroll. Dens normale verdier er: systolisk ("øvre") - ikke høyere enn 140 mm Hg. st., diastolisk ("lavere") - ikke mer enn 90 mm Hg. Art.

Hvordan unngå stroke hos pasienter med høyt blodtrykk? For dette er det nødvendig å ha et personlig apparat for måling av blodtrykk. Eldre pasienter bør velge automatiske eller halvautomatiske modeller, fordi de ikke krever spesielle ferdigheter når de bruker dem. Resultatene skal registreres i dagboken: om morgenen etter oppvåkning, til lunsj, om kvelden før du går i dvale, markerer datoen og verdiene som er oppnådd.

Hvis du finner høye blodtrykksverdier for første gang, bør du umiddelbart kontakte lege. Hvis en diagnose av hypertensjon allerede er utført, vil kontroll av trykk bidra til å evaluere effektiviteten av de foreskrevne legemidlene og endre behandlingsregime hvis nødvendig.

Punkt 2. Bekjempelse av hjertearytmi

Blodpropper som dannes i hjertehulen og dets ventiler i visse sykdommer, kan komme inn i den generelle blodbanen og blokkere lumen i hjernekarrene. Risikoen for dette øker dersom det oppstår forstyrrelser i hjerterytmen - arytmier. Pasienter som tilhører risikogruppen må nødvendigvis gjennomgå et elektrokardiogram (EKG) en gang hvert halvår. Hvis det oppdages hjertesykdomsforstyrrelser, må du ta foreskrevet antiarytmiske midler for å hindre hjerneslag.

Punkt 3. dårlige vaner - stopp!

Strogen forekommer i røykere dobbelt så ofte, i forhold til mennesker uten dårlige vaner. Dette skyldes at nikotin innsnevrer hjernearteriene og reduserer vaskulærets elastisitet. Under ugunstige forhold kan karene ikke motstå en kraftig økning i blodtrykk og utbrudd.

Det er bevist at hvis du slutter å røyke, da etter 5 år reduseres sannsynligheten for å utvikle et slag til et gjennomsnittlig nivå hos pasienter i denne alderen.

Punkt 4. Kolesterol - nr

Forebygging av iskemisk slag er å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk. Alle pasienter som er i fare bør kontrolleres minst en gang i seks måneder for å sjekke om lipidinnholdet.

For å begynne å senke nivået av kolesterol er det nødvendig ved å endre vaner av mat og fysiske øvelser.

Menyen for de som ønsker å hindre utviklingen av et slag bør omfatte: damp, kokte og stuvede kjøttprodukter, grønnsaker, fettsyrer, melkeprodukter, magert kjøtt, fisk, olivenolje.

Fysiske øvelser bør velges, gitt alder og eksisterende sykdommer. Det viktigste er at fysisk aktivitet er daglig. Passer for de fleste pasienter, går i et rolig tempo i 30-60 minutter hver dag.

Hvis det mangler ikke-farmakologiske metoder, bør legen foreskrive anti-lipid (mot kolesterol) legemidler for å forhindre stroke.

Punkt 5. Oppmerksomhet, diabetes!

Endringer i vaskemuren i diabetes mellitus er en viktig faktor for å øke risikoen for å utvikle sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen. Derfor er det så viktig å regelmessig sjekke blodsukkernivået: en gang i seks måneder, hvis det ikke er klager, og strengt i henhold til ordningen foreslått av legen dersom diagnosen allerede er utført.

Punkt 6. Forebygging av trombusdannelse

Forberedelser for forebygging av hjerneslag og hjerteinfarkt, som påvirker blods evne til å koagulere, kan forhindre dannelse av mikrothrombi. De er avgjørende for pasienter som har gjennomgått ulike typer operasjoner med venøse sykdommer (åreknuter).

Punkt 7. Ikke gå glipp av tiden

Et hjerneinfarkt, i motsetning til blødning, utvikler sjelden plutselig. Ofte er det mulig å skille forløpere av et slag, med tiden å gjenkjenne hvilken det er mulig å forhindre utvikling av alvorlige nevrologiske lidelser.

Ring straks en ambulanse hvis følgende symptomer oppstår:

 • plutselig svakhet, svimmelhet;
 • nummenhet i hender, føtter eller på hver side av ansiktet;
 • vanskeligheter med å snakke
 • plutselig nedsatt syn
 • kraftig utviklet skarp hodepine.

For pasientens bekvemmelighet og en påminnelse om hovedretningene for å hindre hjernesirkulasjonsforstyrrelser, kan du skrive ut og henge på de fremtredende stedene "forebygging av hjerneslag".

Naturens kraft for vaskulær helse

Forebygging av stroke ved folkemessige rettsmidler kan utføres utelukkende som et tillegg til medisinene foreskrevet for dette formålet av legen.

Tradisjonell medisin kan forhindre utvikling av hjerneslag, hovedsakelig ved å styrke kargen og rense kroppen for overskytende kolesterol.

Tinktur av japansk sophora

Å gi fartøyets styrke og gjenopprette elastisitet vil hjelpe japansk Sophora. Ta henne tørkede knopper og hell 70% oppløsning av medisinsk alkohol med en mengde råvarer for 5 skje med væske. Infiser 2-3 dager, ikke la oppbevaring i lyset. Ta 20 dråper etter hvert måltid (3-4 ganger om dagen).

Sitron-honningpasta

Denne oppskriften vil bidra til å senke kolesterol og fjerne blodkar. 1 sitron, vask 1 oransje forsiktig med en pensel og bla i kjøttkvern sammen med peeling. Fjern overflødig juice. Massen skal være tykk. I den resulterende vassla, legg 1 spiseskje naturlig tykk honning og bland. Effekten kan oppnås ved å ta 1 ts. pasta etter hvert måltid.

Ripe Common

Styrke blodårene og hindre at kolesterolet blir nedsatt på dem, vil hjelpe voldtektet av voldtektet av det vanlige. Det tørkede råmaterialet er infundert med kokende vann i en glassskål i 1 time. Til infusjon, ta 1 del av gress og 20 deler vann. Drikk et halvt glass 4 ganger om dagen.

For å opprettholde helsen og glede ved å flytte til en meget gammel alder, må det huskes at forebygging og behandling av hjerneslag bare er effektiv når de utføres i fellesskap av legen og pasienten.

Forebygging av slag

Stroke - en patologisk tilstand i hjernen, som utvikler seg på grunn av det plutselige avbrudd av blodtilførsel til nerveceller og deres død med bruk av cerebral og / eller fokale nevrologiske symptomer som vedvarer mer enn en dag eller forårsaker død hos en pasient i en kortere tid. I fremtiden, forårsaker denne sykdommen vedvarende forstyrrelser i form av parese, paralyse, taleforstyrrelser og vestibulare forstyrrelser, som er årsaken til uførhet og brudd av sosial tilpasning av pasienter etter hjerneslag. Hittil er det viktig å forebygge utviklingen av denne patologien - primær og sekundær forebygging av hjerneslag.

Risikofaktorer for hjerneslag

Alle områder av forebyggende arbeid for å hindre utviklingen av slag er å kontrollere risikofaktorer og deres korreksjon.

Alle risikofaktorer er delt inn i flere kategorier - predisponering, atferdsmessig og "metabolisk".

Predisponerende faktorer inkluderer aspekter som ikke er underlagt korreksjon:

 1. alder (frekvensen av slag øker etter 50 år og øker hvert år);
 2. sex (hos menn etter 40 år er risikoen for hjerneslag høyere enn kvinners);
 3. familiehistorie og arvelig disposisjon.

Behaviorale faktorer som bidrar til utviklingen av slag er:

 • Røyking (øker risikoen for stroke med halvparten);
 • psykologiske faktorer (stress, depresjon, tretthet);
 • mottak av alkohol, narkotika og rusmidler (orale prevensiver);
 • overvekt og fedme;
 • atherogenic diett;
 • fysisk aktivitet (hypodynamien øker risikoen for iskemiske slag).

"Metabolske" risikofaktorer - hypertensjon, dyslipidemi, metabolsk syndrom, endokrinopati (diabetes mellitus), koagulopati.

Individuell medisinsk korreksjon av "metabolske" faktorer og eliminering av atferdsaspekter er på grunnlag av forebygging av iskemiske og hemorragiske slag.

De viktigste retningene for strekkforebygging

De viktigste etiologiske årsak til akutt cerebrovaskulær aterosklerose betraktes cerebral vaskulær sykdom og hypertensjon i iskemisk slag, høyt blodtrykk og ondartet blant patologi av cerebral arterie (aneurismer, arteriovenøse misdannelser, og diabetisk angiopati annen vazopaty) ved slag av hemoragisk type.

I denne forbindelse er hovedområdene for primær og sekundær forebygging av slag:

 • aktiv deteksjon og tilstrekkelig behandling av pasienter med primær arteriell hypertensjon eller hypertensjon
 • forebygging av iskemisk berøring (hjerneinfarkt) hos pasienter med hjerte- og vaskulær patologi (rytmeforstyrrelser, hjertefeil, myokardinfarkt og endokarditt) og rettidig behandling av disse sykdommene;
 • forebygging av gjentatte akutte hjernesykdommer hos pasienter med forbigående iskemiske angrep eller "små" slag, inkludert kirurgiske behandlingsmetoder;
 • legemiddelbehandling av lipidmetabolismeforstyrrelser hos mennesker med aterosklerotiske lesjoner av cerebral fartøy, karotidarterier og hos pasienter med iskemisk hjertesykdom.

Primær forebygging av akutte cerebrovaskulære lidelser

Det er to hovedtyper av slag:

 1. ischemisk (assosiert med arteriell obstruksjon eller krampe i hjernens blodårer og forårsaker dårlig blodtilførsel til hjernen området og nervecelledød nekrose i utbrudd og utvikling av cerebral infarkt);
 2. blødning (blødning i forbindelse med brudd på en hjerne fartøy (arterie eller vene) med strømmen av blod i den cerebrale substans eller under setet, komprimerer den omgivende nervevev, forårsaker neuronal død og fremme utvikling og progresjon av cerebralt ødem).

Primær forebyggelse av slag - et kompleks av tiltak for å hindre utvikling av akutte forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon - hemoragisk slag eller cerebralt infarkt (hjerneinfarkt) - å opprettholde en sunn livsstil, en balansert diett, opprettholde en tilstrekkelig kroppsvekt, avholdenhet fra røyking og tilstrekkelig medisinsk behandling av hjerte- og karsykdommer, diabetes mellitus og andre sykdommer.

Medisinsk korreksjon for forebygging av hjerneinfarkt

Iskemisk hjerneslag forekommer mye oftere - 75-80% av alle tilfeller av akutte cerebrovaskulære hendelser. Forekomsten av cerebralt infarkt oppstår vanligvis på bakgrunn av aterosklerotiske forandringer i cerebrale karvegger, kombinert med høyt blodtrykk, hjerteventil lesjoner (medfødte eller ervervede defekter) og / eller forstyrrelser i hjerterytmen (atrial fibrillering).

Forebygging av stroke inkluderer rettidig behandling med bruk av medisiner:

 • lipidsenkende terapi (bruk av statiner);
 • antihypertensiv terapi;

Bruk av lipidsenkende stoffer

Aterosklerose oppstår som følge av lipidmetabolisme og utvikling av hyperkolesterolemi. Kolesterol er avsatt på karets indre skall, som danner aterosklerotiske plakk, hindrer blodstrømmen gjennom karene - hjertet, hjernen og andre organer. Deres sårdannelse med frigjøring av en del av plakkene fører til utslettelse av cerebral arterien - forstyrrelse av ernæring og respirasjon av nerveceller, noe som fører til nevronnekrose med dannelsen av hjerneinfarkt.

Langsiktig økning i blodkolesterol med 10% fører til en økning i risikoen for cerebral infarkt til 25-30%.

Statin (pravastatin, niacin, simvastatin) - stoffer som reduserer plasma lipid nivåer og økt dannelse og avsetning av kolesterol i form av kolesterol plakk og reduserer risikoen for iskemisk slag og myokardinfarkt.

Formål med antihypertensive behandling

Økt blodtrykk er den viktigste og velbehandlede risikofaktoren for å utvikle både hemorragiske og iskemiske slag.

En hyppig komplikasjon av hypertensiv sykdom eller primær hypertensjon ved tilbakevendende cerebrale hypertensive kriser med en kraftig økning i blodtrykket, ledsaget av tap av vaskulære vegg muskelceller, noe som fører til dannelse av flere aneurismer med utviklingen av en hjerneblødning. Eller hevelse av veggene av cerebrale arterier og arterioler, deres innsnevring eller lukking av hullene med utvikling av små, dype hjerneinfarkter.

Forebyggelse av cerebral slag er å kontrollere blodtrykket, etterfulgt av tildeling av blodtrykkssenkende legemidler - ACE-inhibitorer, kalsiumkanalblokkere, diuretika eller angiotensin II reseptor med individuelle valg av medikamentet i hvert enkelt tilfelle. Antihypertensiva er tatt for en lang tid for å stabilisere det optimale blodtrykket nivå med obligatorisk korreksjon terapi lege (kardiolog eller allmennpraktiserende).

Funksjoner av primær forebygging av iskemisk slag hos kvinner

Til dags dato, iskemisk slag i alderen 18 og 40 år utvikler ofte hos kvinner, som følge av langvarig bruk av orale prevensjonsmidler, den patologiske løpet av graviditet og dishormonal forstyrrelser (på grunn av økte østrogennivåer, noe som fører til en økning i blodkoagulering og dannelse av blodpropper). Også opptrer ved og ofte langvarige migreneanfall som ledsages av langvarig cerebral vaskulære spasmer i kombinasjon med røyking, forårsaker lange vasospasme og toksisitet av organismen, den bidrar til utviklingen av degenerative prosesser i de cerebrale kar.

I hjertet av forebygging av utvikling av akutt hjernesirkulasjonsforstyrrelse i henhold til iskemisk type hos kvinner er:

 • nekte å røyke og andre dårlige vaner
 • kontroll av blodtrykket og bruk av antihypertensive stoffer;
 • rasjonell ernæring og vedlikehold av en sunn livsstil med fysisk aktivitet;
 • tilstrekkelig inntak av orale prevensjonsmidler med kontroll av hormonnivåer og konsultasjon med en gynekolog-endokrinolog
 • behandling av hormonelle lidelser og sykdommer som forårsaker endringen (mastopati, endometriose, polycystose hos eggstokkene).

Sekundær forebygging av iskemiske og hemorragiske slag

Sekundær forebygging av hjerneslag er et omfattende program for å forhindre utvikling av tilbakevendende hjerneslag, som inkluderer ikke-medisinske og medisinske metoder.

Ikke-medisinske metoder inkluderer:

 • nekte å røyke og andre dårlige vaner (alkohol, narkotikaavhengighet);
 • hypokolesterol diett;
 • gradvis økning i fysisk aktivitet (treningsterapi, massasje, turgåing);
 • redusere overvekt.

Behandling for forebygging av tilbakefallende slag:

 • antitrombotiske legemidler (antiaggreganter og indirekte antikoagulantia);
 • behandling med antihypertensive stoffer;
 • forebygging av stroke ved folkemessige rettsmidler;
 • kirurgisk behandling (karotid endarterektomi).

Moderne antitrombotisk terapi

Bruk av antitrombotika i dag er en viktig sammenheng i forebygging av gjentatte slag. Til dette formål brukes hovedsakelig acetylsalisylsyre (aspirin), ticlopidin, klopidogrel og dipyridamol.

Profylaktisk antitrombotisk terapi utføres kontinuerlig og kontinuerlig (i flere år) under kontroll av blodplateaggregeringsanalysen før utnevnelsen og flere dager etter initiering av antiplatelet terapi. Økt aggregasjonsaktivitet av blodplater hos pasienter med trusselen om utvikling av iskemisk slagtilfelle og effektiv medikamentkorrigering av denne patologien er et av kriteriene for behovet for antiplatelet.

Funksjoner ved utnevnelse av antitrombotikk

Det er viktig å ta hensyn til kontraindikasjoner og bivirkninger ved bruk av disse legemidlene - aspirin astma, høy risiko for blødninger hos eldre og eldre, brudd på leveren, erosive lesjoner i mage og tarm. I dette tilfellet foreskrives de mykere orale preparatene - heparinoider sulodexid og lomoparan, som er relativt trygt brukt under kontroll av aktivert tromboplastintid før og etter administrering.

Forebygging av slag i høyrisikogrupper

Forebygging av slag utføres i fellesskap av terapeuter og nevrologer. Platehemmere og antikoagulantia av indirekte virkning, lipid-senkende og antihypertensive legemidler anvendt for forebygging av iskemisk og hemoragisk hjerneslag, og myokardialt infarkt. Suksessen til kirurgiske inngrep på hjernen store kar i de fleste tilfeller avhenger av tilstanden til kardiovaskulære systemet til pasienten, og for koronar bypass operasjon vil kreve en omfattende vurdering av cerebrovaskulær reserve og tilstanden karsystemet av hjernen som helhet.

For å oppnå en signifikant reduksjon i forekomsten av slag bare ved å identifisere og behandle høyrisikogrupper er vanskelig og nesten umulig. Det er nødvendig å skape målrettede programmer for å fremme sunn livsstil, riktig rasjonell ernæring og forbedre økosituasjonen. Bare en kombinasjon av primær forebygging i høyrisikogrupper og en felles nasjonal strategi for forebygging av cerebrovaskulær patologi vil redusere forekomsten og dødeligheten fra slag.

Strokeforebygging: forløperne for sammenbrudd, diagnose, livsstil, helseforbedringsmidler

Det ser ut til at jeg aldri vil kunne gjenoppleve ham. Jo lenger, jo flere tilfeller av hjerteinfarkt og blødninger og tilsvarende flere dødsfall, spesielt etter hemorragisk slag. Folk sier: "Hvis jeg visste hvor du faller, ville du ha gjort stropper." Med hensyn til denne vaskulære patologi, kan du og bør vite på forhånd hvor du vil falle, så forebygging av slag skal bli den halmen. For å lure et slag og for å hindre sitt slag er målet for mange mennesker: både leger og de som "det er skrevet".

Statusen til epidemien har ikke bare blitt ervervet i Russland. Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for verdens tilstand, fordi kardiovaskulær patologi årlig tar tusenvis av menneskeliv, og overlevende forlater funksjonshemmede. Det skal bemerkes at de fleste er representanter for den mannlige befolkningen. Som et resultat besluttet WHO å forene "hele verden" og haste for å bekjempe sykdommen uten å ta hensyn til geografiske grenser. I denne forbindelse, siden 2004 29. oktober regnes som verdensdagen for kamp med et slag på hele planeten.

Kampen mot slag i Russland er preget av avgang av mange medisinske sentre i Moskva og St. Petersburg til bygatene og landsbyens outbacks, hvis beboere kan undersøkes og få råd fra spesialister (terapeuter, nevrologer). I tillegg, siden 2006 har Russland interregionalt fond for hjelp til slektninger pasient, fordi det er kjent hva byrden faller på skuldrene for omsorg og rehabilitering av en elsket som overlevde en vaskulær katastrofe.

Forstå deg selv

Likevel har denne patologien arvelig predisposisjon, Derfor er det allerede mulig å beregne noe her. For å hindre et slag, er det nødvendig å studere de faktorene som fører til en vaskulær ulykke. Selvfølgelig er det mange av dem, en slik liste, kanskje ikke en eneste sykdom. Du kan ikke forstå intricacies, men sannsynligvis vet alle at slaget fører til:

Dette er hovedpoengene, selv om det er mange flere forverrende faktorer, men nesten alle mennesker kjenner både sin arvelighet og hans sykdommer, som skal foldes.

Noen er skeptiske, og henviser til at de ikke har høyt trykk, og derfor er det ingenting å være redd for. Dessverre er dette ikke slik. Iskemisk hjerneslag kan enkelt skje hos mennesker med stabilt arterielt trykkHÅND, fordi det oppstår ved tilstopping av hjerneskapene med en trombose eller mot en bakgrunn aterosklerose. Andre forutsetninger for slag kan spille en rolle, for eksempel:

Viktige risikofaktorer for slag

 1. Langsom bevegelse av blod gjennom blodkar;
 2. Økt blodviskositet;
 3. En rekke hjertesykdommer;
 4. Cervical osteochondrosis;
 5. Forstyrrelse av fettmetabolismen;
 6. Noen hematologiske sykdommer preget av økt blodkoagulasjon, for eksempel hemofili;
 7. Age. Hvis en kvinne har et hjerteinfarkt til 50 - et svært sjeldent fenomen, så langt som mulig redusereøstrogen nivå, i pre- og overgangsalderen begynner de i denne planen å "ta opp" med menn.

Hva kan varsle?

Noen mennesker tror at hvis det ikke er noen symptom på et nærliggende slag, så kan du og ikke bekymre deg, mens andre tvert imot søker og finner selv hvor det ikke finnes noen. Begge er dårlige, "golden middle" er bra. Tilnærming rimelig og målrettet, om mulig, ved å studere "fienden" for å unngå et slag, uten å redusere livskvaliteten.

Etter å ha sett på forutsetningene for en så alvorlig sykdom og funnet i det minste av og til økende press, bør være oppmerksom på dette. Dette er et advarselsskilt for strekningen, så tar medisiner for å redusere trykket vil være velkommen. Og ikke periodisk. Captive for en kaptopriltablett under et angrep, kan det være nødvendig, men det er også nødvendig å gå til legen neste dag med det formål å velge medisiner for systematisk inntak.

Arteriell hypertensjon, som kan utvikle seg fra episodiske forhøyninger av blodtrykk, dessuten den tilsatte aterosklerose, bør være et signal til handling. På grunn av slike tegn følger ofte et hemorragisk slag - sykdommen er lumsk og utgjør en direkte trussel mot livet.

Klare forløpere av slag er bare karakteristiske for visse typer hjerneinfarkt (hvis vi antar "liten" og mikroinsult), imidlertid når den cerebrale vaskulære vil bryte, det er vanskelig å forutsi og forutsi, så forebygging av hjerteinfarkt og hjerneslag bør begynne lenge før det åpenbare tegn på nærmer seg patologi.

Det skal huskes at et hjerneslag ikke bare er en patologi i hjernens kar, og sykdommen er ikke isolert i det hele tatt, men i stedet kan mange brudd i kroppen føre til ruptur av fartøyet (blødning), og til hans tromboembolisme (hjerneinfarkt).

Video: Råd om forebygging av vaskulær ulykke fra programmet "På helse!"

Vi begynner forebygging

Dessverre, ikke så ofte tenker folk på et slag for å forhindre det. Som de sier "til torden ikke brister...". Men frykt for et sekundslag, begynner overlevende pasienter å lete etter måter å unngå tilbakefall. Og i mellomtiden, i fare, Men mens du føler deg trygg, trenger vi samme forebygging.

Forebygging av kardiovaskulær patologi består av slike indikatorer:

I. Mat

Hva kan du spise, og hva som ikke kan være - skrevet og sagt mye. Kanskje det ville ikke vært verdt å gjenta igjen til folk som allerede vet alt, men i et nøtteskall:

 • Fet, stekt, krydret og salt mat er utelukket;
 • Kostholdet skal være full og balansert - ingen overflod;
 • Tilstedeværelse av den nødvendige mengden proteiner, lett fordøyelige fettstoffer og karbohydrater (helst i frukt enn i en skje med sukker) er obligatorisk. Vitaminer i dietten bør også finne sted;
 • Utelukkelse av sterk kaffe ("kaffe" kan erstatte den med en drikke uten koffein).

II. Generell helseaktivitet

Dette inkluderer kampen mot fysisk inaktivitet (treningsbehandling), nakkemassasje for de med cervical osteochondrosis (vertebrobasilar basseng), sanatoriumbehandling med utnevnelse av ulike fysioterapiprosedyrer.

Video: et sett med øvelser for forebygging av hjerneslag

III. regime

I tillegg til kosthold, bør en person som prøver å forhindre et slag, ikke glemme regimet. Og ikke bare ernæring:

 • Arbeidsmodus og hvile;
 • Fullstendig søvn;
 • Aften går;
 • Barnebarn om natten vil hjelpe ikke bare å takle den akkumulerte trettheten, men vil også være de beste regulatorene i den psyko-emosjonelle tilstanden.

IV. Forebygging av stroke ved folkemessige rettsmidler

Det antas at den nyeste metoden er den lenge glemte gamle. Så det skjedde med pinjekegler, som fra tidens tider behandlet våre forfedre fra ulike plager. Ideen om å bruke pinjekegler som en kur mot stroke tilhører amerikanerne, som selv har skapt kegler i tabletter. De sier at de på ingen måte er dårligere enn moderne dyre medisinske produkter, men de innrømmer tillit til harmløshet på grunn av deres naturlige opprinnelse.

Pine cone medisin kan tilberedes og hjemme, er det viktigste å samle de passende fruktene.

For infusjon eller buljong skal kegler være modne, men grønne (unge) og plukke dem opp bedre i begynnelsen av juli (av en eller annen grunn anses det bedre på Ivan Kupala dag). Du kan tilberede en alkoholløsning (5 kegler per glass vodka) eller avkok med 5 kjegler pr. Liter vann. I begge tilfeller er kjegler rengjøres, kutt, i det første tilfellet tilført to uker med daglig risting, og tatt på en teskje etter frokost, den andre - koke i 5 minutter, og akseptert av 100-130 gram en gang daglig etter et måltid.

I tillegg til furuskegler er tinkturer av hestkastanje, calendula og melissa populære i folket. For å redde deg fra et hjerneslag, hjelp så godt "medisin" som bringebær syltetøy, melk, olivenolje.

Video: Oppskrift for infusjon av kjegler fra "1 kanal"

Profylakse fra en polyklinisk

diagnostikk

Diagnose av hjerneslag involverer datamaskin eller magnetisk resonansbilder, men dette er å bestemme sin type. Pre-made lignende studier kan avsløre aneurisme eller vaskulær misdannelse hjernen, som ikke manifesterer seg på noen måte opp til blødningen, men samtidig vil CT og MR ikke fortelle noe om forestående slag av en annen etiologi.

kolesterol

Å vite det lipid metabolisme spiller en viktig rolle i utviklingen av vaskulær patologi, kan pasienten selv søke om å utføre slik, generelt, enkel analyse. Nivået på totalt kolesterol er som regel ikke veldig informativt, det er mulig å lære om dannelsen av en atherosklerotisk prosess fra lipidspektret ved å dele det totale kolesterolet i fraksjoner. Økning i lipoproteiner med lav densitet og triglyserider i serum er indikatorer som gjør at man mistenker et brudd på fettmetabolismen, noe som fører til utdanning aterosklerotiske plaketter, som.... Og så videre.

Mer informasjon om kampen mot overskytende kolesterol leses i materialene på:

Trombusdannelse og trykk

Utnevnt i strid med fettmetabolismen statiner, i dette tilfellet vil bli forberedelser for forebygging av hjerneslag og hjerteinfarkt. I tillegg vurderes legemidler for iskemisk slag antiplatelet midler (spesielt midler som inneholder acetylsalisylsyre, hindrer dannelsen av trombi). Og ikke glem å korrigere blodtrykk! Regelmessig mottak antihypertensive stoffer må bli en vane.

påkjenninger

Det er bedre å unngå slike stress og nervøse opplevelser, men hvis det er umulig på grunn av noen omstendigheter, er det i det minste nødvendig å beskytte nervesystemet så mye som mulig fra den negative påvirkning av psykotraumatiske faktorer ved å ta beroligende narkotika (opp til beroligende og antidepressiva).

Kontroll av vekt og sukker i blodet

I tillegg til disse forebyggende tiltakene, bør en pasient (eller til en sunn person) hele tiden overvåke nivået glukose og kontroller deres vekt, som også vil bidra til å forhindre et slag.

Dårlige vaner

Den mest forsiktige oppmerksomheten kreves av pasienter i fare som har dårlige vaner og ikke vil dele med dem. Stroke og røyking, hjerneslag og alkohol... Dette er sagt i alle TV-serier om helse, det er nevnt i å beskrive noen kardiovaskulær patologi i medisinske og populærvitenskapelige publikasjoner, det blir stadig talt med eieren av vaner. Dessverre, ofte uten noe resultat. Og forgjeves... Tross alt var det disse faktorene akselererer signifikant de patologiske prosessene, og følgelig utbruddet av en vaskulær katastrofe, som forkorter livet til en person betydelig.

fornærmelse

fornærmelse - akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjonen, som fører til vedvarende fokal hjerneskade. Kan være iskemisk eller hemorragisk. Ofte er strek manifestert av plutselig svakhet i lemmer langs hemitip, ansikts asymmetri, bevissthetsforstyrrelse, tale og synshemming, svimmelhet, ataksi. Diagnose av slag kan baseres på en kombinasjon av kliniske, laboratorie-, tomografiske og vaskulære studier. Behandlingen består i å opprettholde kroppens vitale funksjoner, korrigering av hjerte-, åndedretts- og metabolske lidelser, anti-cerebral ødem, spesifikk patogen, nevrobeskyttende og symptomatisk behandling, forebygging av komplikasjoner.

fornærmelse

Stroke er en akutt vaskulær ulykke som oppstår som følge av vaskulære sykdommer eller anomalier av cerebral fartøy. I Russland er forekomsten 3 tilfeller per tusen mennesker. Stroker står for 23,5% av alle dødsfall i Russland og nesten 40% av dødsfallene fra sykdommer i sirkulasjonssystemet. Opptil 80% av pasienter med beroligelse har vedvarende nevrologiske lidelser som forårsaker uførhet. Omtrent en fjerdedel av disse tilfellene utgjør en dyp funksjonshemming med tap av selvbetjening. I den forbindelse er rettidig tilrettelegging av tilstrekkelig akuttmedisinsk omsorg for hjerneslag og fullstendig rehabilitering blant de viktigste oppgavene til helsevesenet, klinisk nevrologi og nevrokirurgi.

Det er 2 hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. De har fundamentalt forskjellige utviklingsmekanismer og trenger radikalt forskjellige tilnærminger til behandling. Iskemisk og hemorragisk slagtak opptar henholdsvis 80% og 20% ​​av totalt antall slag. Iskemisk slag (cerebralt infarkt) forårsaket av svekket patens av cerebrale arterier, som fører til forlenget ischemi og irreversible endringer i hjernevevet i perfusjon området av de angrepne arterier. Hemorragisk slag er forårsaket av en patologisk (atraumatisk) ruptur av hjernen med en blødning i hjernevæv. Iskemisk berøring er vanlig hos personer eldre enn 55-60 år, og hemorragisk er karakteristisk for en yngre befolkningsgruppe (vanligvis 45-55 år).

Årsaker til slag

De viktigste faktorene for berøring av slag er arteriell hypertensjon, iskemisk hjertesykdom og aterosklerose. Bidra til utviklingen av begge typer slag, underernæring, dyslipidemi, nikotinavhengighet, alkoholisme, akutt stress, adynamia, orale prevensiver. I dette tilfellet har spiseforstyrrelser, dyslipidemi, arteriell hypertensjon og adynami ikke kjønnsforskjeller. Risikofaktoren som skjer overveiende hos kvinner er fedme, hos menn - alkoholisme. Økt risiko for slag i de individer hvis slektninger har lidd tidligere en vaskulær ulykke.

Iskemisk slag utvikler seg som et resultat av et brudd på blodgjennomgangen gjennom en av blodene som leverer hjernen til blodårene. Og vi snakker ikke bare om intrakranial, men også om ekstrakranielle kar. For eksempel utgjør okklusjonen av karoten arterier seg for ca 30% av tilfellene med iskemisk slag. Årsaken til en kraftig forverring i hjernenes blodtilførsel kan være vaskulær spasme eller tromboembolisme. tromboembolisme dannelse oppstår i hjertesykdom: post-hjerteinfarkt, atrieflimmer, valvulære hjertesykdommer ervervet (for eksempel revmatisme). Formet i hjertehulen beveger blodproppene med blodstrømmen inn i hjernen, noe som får dem til å tette. Embolet kan være en del av den aterosklerotiske plakk som løsnes fra vaskulærveggen, som, når den kommer inn i et mindre cerebral fartøy, fører til fullstendig okklusjon.

Forekomsten av hemoragisk slag er forbundet hovedsakelig med diffus eller isolerte cerebrale vaskulære lidelser på grunn av vaskulær vegg som mister sin elastisitet og blir tynnere. Slike vaskulære sykdommer inkluderer: cerebral atherosclerosis, systemisk vaskulitt og kollagen (Wegeners granulomatose, lupus, periarteritis nodosa, hemoragisk vaskulitt), vaskulær amyloidose, angiitt, ​​etc. ved cocainism typer avhengighet.. Blødning kan skyldes tilstedeværelsen av en uregelmessighet arteriovenøs misdannelse i hjerne. Endring av den del av den vaskulære vegg med tap av elastisitet ofte fører til dannelse av en aneurisme - fremspring arterieveggen. I området av en aneurisme, er fartøyets vegg meget fortynnet og lett revet. Rupturen fremmes av økningen i blodtrykket. I sjeldne tilfeller er hemoragisk slag assosiert med nedsatt blodpropper med hematologiske sykdommer (hemofili, trombocytopeni) eller en utilstrekkelig behandling av antikoagulerende og fibrinolytiske.

Klassifisering av slag

Strokes er delt inn i 2 store grupper: iskemisk og hemorragisk. Avhengig av etiologien av den førstnevnte kan være cardioembolic (på grunn av okklusjon av en trombe dannet i hjertet), aterotrombotisk (er okklusjon forårsaket av elementer av aterosklerotisk plakk) og hemodynamiske (som skyldes vaskulære spasmer). Videre er isolert lacunar cerebralt infarkt indusert ved okklusjon av cerebrale arterier med liten kaliber, og liten slaglengde med fullstendig regresjon forekom nevrologiske symptomer før 21 dager etter vaskulære ulykker.

Hemoragisk slag er klassifisert til parenchymalt blødning (blødning i hjernen substans), subaraknoid blødning (blødning inn i det subarachnoide rom i de cerebrale membraner), blødninger i hjernen ventrikler og blandet (parenchymatous ventrikkel, subaraknoid-parenchymal). Det mest alvorlige kurset er hemorragisk slag med et gjennombrudd av blod i ventriklene.

Under slagtaket skiller flere stadier seg ut: akutt periode (første 3-5 dager), akutt periode (første måned), gjenopprettingstid: tidlig opp til 6 måneder. og sent - fra 6 til 24 måneder. Neurologiske symptomer regres ikke innen 24 måneder. Fra begynnelsen av et slag er resterende (vedvarende bevart). Hvis symptomene på et slag helt forsvinner i perioden opptil 24 timer fra begynnelsen av dets kliniske manifestasjoner, er det ikke et slag, men en forbigående cerebral blodstrømningsforstyrrelse (forbigående iskemisk angrep eller hypertensiv cerebral krise).

Symptomer på et slag

Klinisk hjerneslag består av cerebral, meningeal (skall) og fokal symptomer. Typisk akutt manifestasjon og rask utvikling av klinikken. Vanligvis har iskemisk slag en langsommere utvikling enn hemorragisk slag. På forgrunnen fra sykdomsbegivenheten er fokale manifestasjoner, cerebrale symptomer, vanligvis svake eller moderate uttrykk, meningeal - ofte fraværende. Hemorragisk slag utvikler seg raskere, debuterer med cerebrale manifestasjoner, mot hvilken bakgrunn fokal symptomatologi vises og øker gradvis. I tilfelle av subarachnoid blødning er meningeal syndromet typisk.

Generelle cerebrale symptomer presenteres av hodepine, oppkast og kvalme, en lidelse av bevissthet (stunnedness, sopor, koma). Omtrent 1 av 10 pasienter med hemorragisk slag er epipriposisjon. Økende hjerneødem volum eller streamet i hemoragisk slag blodet fører til en brå intrakranial hypertensjon, masse effekt og true utvikling av forvridning syndrom med kompresjon av hjernestammen.

Fokal manifestasjoner avhenger av plasseringen av streken. Slag i bassenget halspulsåren oppstår sentrale hemiparese / hemiplegi - redusert / fullstendig tap av muskelstyrke lemmer på den ene siden av kroppen, ledsaget av økt muskeltonus og utseende av patologisk tegn joggetur. I den ipsilaterale halvdel av ansiktet utviklet lemmer parese av ansiktsmusklene som vises skråttstilte flater, å utelate munnviker, glatting nasolabial folder, logoftalmom; når du prøver å smile eller øke øyenbrynene, ligger den berørte siden av ansiktet bak en sunn eller forblir ubevisst i det hele tatt. Disse motorendringene forekommer i lemmer og halve ansiktet av den kontralaterale lesjonen på siden. I de samme lemmer, reduserer følsomheten / faller ut. Mulig homonymøs hemianopsi - tap av samme halvdel av synsfeltene i begge øynene. I flere tilfeller er det fotopsi og visuelle hallusinasjoner. Ofte observerte avasi, apraksi, redusert kritikk, visuell og romlig agnosi.

Slag i vertebrobasilær bassenget merket svimmelhet, vestibulære ataksi, dobbeltsyn, synsfelt, dysartri, cerebellar ataksi, hørselsforstyrrelser, oculomotor lidelser, dysfagi. Ganske ofte er det vekslende hemiplegi - kombinasjon ipsilateral slag perifer parese av hjernenerver og den sentrale kontralaterale hemiparesis. Ved lacunar slag kan hemiparese eller hemihypestesi observeres isolert.

Stroke Diagnosis

Differensiell diagnose av slag

Den primære oppgaven med diagnose er differensiering av slag fra andre sykdommer som kan ha en lignende symptomatologi. For å utelukke lukket craniocerebralt traume kan fravær av traumatisk historie og ekstern skader. Myokardinfarkt med bevissthetstap forekommer også plutselig som et slag, men det er ingen fokale og generelle cerebrale symptomer, arteriell hypotensjon er karakteristisk. Stroke, som manifesterer et tap av bevissthet og epizprime, kan forveksles med epilepsi. Til fordel for et slag er det et nevrologisk underskudd som bygger opp etter paroksysm, fravær av epikas i anamnese.

Ved første øyekast lik slaglengden toksiske encefalopati hos akutt forgiftning (karbonmonoksid forgiftning, leversvikt, hyper og hypoglykemisk koma, uremi). Deres særtrekk er fravær eller svak ekspresjon av fokale symptomer, ofte nærvær av polyneuropati, alt avhengig av type av beruselse endrings den biokjemiske sammensetningen av blod. Insult-lignende manifestasjoner kan karakteriseres av blødning i hjernesvulsten. Uten tilstedeværelse av en onkologisk anamnese, er det ikke mulig å skille den fra et hemorragisk hjerneslag klinisk. Intensiv hodepine, meningeal symptomer, kvalme og oppkast under meningitt kan lignes på et bilde av subarachnoid blødning. Til fordel for sistnevnte, kan det ikke være uttalt hypertermi. I likhet med subarachnoid blødning, kan bildet ha en migrene paroksysme, men det forekommer ikke med skallsymptomer.

Difhdiagnosis av iskemisk og hemorragisk slag

Den neste fasen av differensialdiagnostikk etter diagnose er å bestemme type slag, som er av avgjørende betydning for utførelsen av differensiert terapi. I den klassiske versjon av iskemisk slag kjennetegnes ved gradvis progresjon uten bevissthetsforstyrrelser i åpningen, og hemoragisk - apoplectiform utvikling med tidlig opptreden av forstyrrelser av bevissthet. Imidlertid kan iskemisk slag i noen tilfeller ha en atypisk begynnelse. Derfor, under diagnosen bør være basert på en kombinasjon av forskjellige tegn som vitner til fordel for en bestemt type slag.

Så, for hemoragisk slag mer typisk en historie med hypertensiv sykdom med hypertensiv krise, og for ischemisk - arytmier, valvulær sykdom, myokardinfarkt. Pasientens alder er også viktig. Til fordel for et iskemisk slag er manifestasjonen av klinikken under søvn eller hvile, til fordel for hemorragisk hjerneslag - begynnelsen i aktivitetsperioden. Hjerneinfarkt utsikt i de fleste tilfeller oppstår på bakgrunn av normalt blodtrykk, kommer i forgrunnen fokale nevrologiske skader, ofte merket arytmi, stemmeløse hjerte toner. Hemorragisk hjerneslag, som regel, debuterer med forhøyet blodtrykk fra cerebrale symptomer, ofte uttrykt av et skallsyndrom og vegetative manifestasjoner, etterfulgt av den karakteristiske vedlegget av stamme symptomer.

Instrumental diagnose av slag

Klinisk diagnose tillater nevrologen å bestemme bassenget, hvor det var en vaskulær ulykke, lokaliserte områder av cerebralt slag, for å bestemme dens natur (iskemisk / hemoragisk). Imidlertid er klinisk differensiering av slagslag i 15-20% av tilfellene feilaktig. For å etablere en mer nøyaktig diagnose tillate instrumentelle undersøkelser. Den optimale er en akutt MR eller CT-skanning av hjernen. Imaging gjør det mulig å nøyaktig innstille type slag, angi plasseringen og størrelsen av hematom eller fokal ischemi, vurdere omfanget av hjerneødem og forskyvning av dens strukturer, for å identifisere subaraknoid blødning eller blod gjennombrudd i ventriklene, diagnostisere stenose, okklusjon og cerebrale aneurismer.

Fordi det ikke alltid er mulighet for akutt nevroimaging, tyder de på lumbal punktering. Foreløpig ekko-EG for å bestemme / utelukke forskyvning av medianstrukturen. Tilstedeværelsen av forspenning er en kontraindikasjon for lumbal punktering, som i slike tilfeller truer utviklingen av et dislokalisjonssyndrom. Punksjon kan være nødvendig når kliniske data indikerer subaraknoid blødning, og tomografiske metoder oppdager ikke blodpropper i subaraknoidrommet. I hjerneinfarkt CSF trykk er normal eller svakt øket, har studiet av cerebrospinalvæske ikke avslører betydelige endringer, kan bestemmes ved en liten økning i protein og lymfocytose, og i noen tilfeller - en liten tilblanding av blod. Med hemorragisk slag er det en økning i cerebrospinalvæsketrykk, blodig farge av CSF, en signifikant økning i proteinkonsentrasjonen; I den innledende perioden er uendrede erytrocytter bestemt, og senere - xanthochromer.

UZDG ekstrakranielle kar og transcranial ultralyd gjør det mulig å diagnostisere angiospasm og okklusjon, for å bestemme graden av stenose og vurdere sikkerhetssirkulasjonen. Nødsangiografi av hjernen er nødvendig for å bestemme muligheten for trombolytisk terapi, samt for diagnostisering av aneurysmer. Prefekt er gitt til MR-angiografi eller CT i hjerneskip. For å identifisere årsaken til slag bæres EKG, ekkokardiogram, CBC med blodplateantallet bestemmelse, koagulering, blodkjemi-analyse (t. H. Blod sukker), urinanalyse, blodgass-analysen.

Behandling av slag

Den optimale tiden for sykehusinnleggelse og igangsetting av terapi er de første 3 timene fra starten av kliniske manifestasjoner. Behandling i den akutte perioden utføres i intensivavdelinger av spesialiserte nevrologiske avdelinger, og pasienten overføres til tidlig rehabiliteringsenhet. Før du etablerer slagtypen, utføres grunnleggende utifferentiert terapi, etter diagnosen har blitt gjort, spesialisert behandling og deretter lang rehabilitering.

Utifferentiert behandling av hjerneslag omfatter korrigering av respiratorisk funksjon pulsoksimetricheskim overvåking, normalisering av blodtrykket og hjerteaktivitet med daglig overvåking av EKG og blodtrykk (kardiolog), regulering av homeostatiske parametre (elektrolytter og pH i blod, blodglukosenivå), kontroll av cerebralt ødem (osmodiuretiki, kortikosteroider, hyperventilering, barbiturat koma, cerebral hypotermi, dekompresjons kraniotomi, ekstern ventrikkel drenering).

Samtidig utføres symptomatisk behandling, som kan bestå av hypotermiske midler (paracetamol, naproksen, diclofenac), antiepileptika (diazepam, lorazepam, valproat, natriumtiopental, heksenal), antiemetiske medikamenter (metoklopramid, perfenazin). Med psykomotorisk agitasjon er magnesiumsulfat, haloperidol, barbiturater vist. Base slag-behandling, innbefatter også neurobeskyttende terapi (thiotriazoline, piracetam, kolin alphosceratus, glycin) og forhindring av komplikasjoner ved lungebetennelse, lungesviktsyndrom, liggesår, uroinfektsii (cystitt, pyelonefritt), lungeemboli, tromboflebitt, stressulcus.

Differensial behandling av slag tilsvarer dens patogenetiske mekanismer. Dersom en iskemisk slag er en stor tidlig gjenopprettelse av blodstrømmen av den ischemiske sonen. For dette formål kan medikamentet og intraarteriell trombolyse ved anvendelse av vev-type plasminogenaktivator (rt-PA), mekanisk trombolyse (clot ultralyd ødeleggelse, trombe aspirasjon under kontroll av den tomography). Når utprøvd cardioembolic slag genese båret antikoagulasjonsbehandling med heparin eller nadroparin. Hvis ikke vises eller ikke kan utføres trombolyse er oppnevnt platehemmende legemidler (acetylsalisylsyre å-ta). Parallelt brukes vasoaktive midler (vinpocetin, nicergolin).

Prioritet i behandlingen av hemorragisk slag er stoppet av blødning. Hemostatisk behandling kan utføres med kalsiumpreparater, vikasol, aminokaprok-et, etamzilat, aprotinin. Sammen med en nevrokirurg, er det avgjort om rådgivende behandling. Valget av kirurgisk taktikk avhenger av plasseringen og størrelsen på hematomet, så vel som på pasientens tilstand. Mulig stereotaktisk aspirasjon av hematomet eller dets åpne fjerning ved trepanering av skallen.

rehabilitering utføres ved å bruke vanlige baner nootropisk terapi (nicergolin, pyritinol, piracetam, Ginkgo biloba, etc.), og mekano LFK, reflexotherapy electromyostimulation, massasje, fysioterapi. Ofte må pasientene gjenskape sine motoriske ferdigheter og lære seg selvbetjening. Om nødvendig utfører spesialister innen psykiatri og psykologer psykokorreksjon. Korrigering av taleforstyrrelser gjøres av en taleterapeut.

Prognose og forebygging av hjerneslag

Fatal utfall i 1. måned med iskemisk slag varierer fra 15 til 25%, med hemorragisk slag - fra 40 til 60%. Hovedårsakene er ødem og dislokasjon av hjernen, utvikling av komplikasjoner (PE, akutt hjertesvikt, lungebetennelse). Den største tilbakegangen til det neurologiske underskuddet skjer i de første 3 månedene. hjerneslag. Ofte er det en verre utvinning av bevegelser i hånden enn i beinet. Graden av gjenoppretting av tapte funksjoner avhenger av slagets type og alvorlighetsgrad, aktualitet og tilstrekkelighet av medisinsk behandling, alder, samtidige sykdommer. Et år senere fra et øyeblikks øyeblikk er sannsynligheten for ytterligere utvinning minimal, etter en så lang periode blir vanligvis bare avasi regresert.

Den primære forebyggingen av slag er et sunt kosthold med minst mulig animalsk fett og salt, en mobil livsstil, en balansert og rolig natur, som bidrar til å unngå akutte stressfulle situasjoner, fraværet av dårlige vaner. Forebygging av både primær og tilbakevendende slag bidrar til effektiv behandling av kardiovaskulær sykdom (AD korreksjon CHD terapi og P. t.), Dyslipidemi (statiner), reduksjon av overvekt. I noen tilfeller, forebygging av hjerneslag talsmann kirurgi - endarterectomi, rekonstruksjon av arteria vertebralis, dannelsen av ekstra-intrakranielle anastomose kirurgisk behandling av AVM.

Les Mer Om Fartøyene