Rehabiliteringsplan hjemme etter et slag av noe slag

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva inngår i rehabilitering etter hjerneslag hjemme, hvordan skal hver fase av utvinning finne sted. Hva du trenger å gjøre for å gjenopprette så raskt som mulig.

Alle pasienter som har hatt et slag har forstyrrelser i nervesystemet. Det kan være ubetydelig (for eksempel langvarig tale eller svakhet i arm og ben) og tungt (fullstendig fravær av bevegelse, tale, blindhet). I alle fall bør pasienter med hjerneslag etter uttak fra sykehuset være fullt rehabilitert hjemme.

Hovedoppgaven med rehabilitering er å gjenopprette de ødelagte nervecellene eller å gi betingelser for sunne hjerneneuroner å ta på seg sin funksjon. Faktisk må en person lære nytt å sitte, snakke, gå, utføre subtile manipulasjoner. Dette tar måneder, år og noen ganger tiår. Uten rehabilitering er det umulig å tilpasse seg hele livet. Siden en person er stadig på et sykehus eller et rehabiliteringssenter, kan en person ikke gjennomgå grunnleggende restaurering hjemme.

Prinsippene i denne artikkelen er relevante for pasienter som har hatt et slag av alvorlig iskemisk eller hemorragisk type.

Rehabilitering for hemorragisk slag varer lengre enn med iskemisk slagtilfelle, og i andre henseender er disse rehabiliteringene de samme.

Fem retninger for rehabilitering

 1. Generelle tiltak for pasienten: riktig ernæring, hygiene, hudpleie og forebygging av trykksår.
 2. Restaurering av bevegelser.
 3. Minnegjenoppretting.
 4. Tale restaurering.
 5. Støttende medisinering.

I denne artikkelen vil vi vurdere saker 2, 3 og 4 - hva pasienten hovedsakelig gjør hjemme selv. Det første punktet er mer relevant for de som bryr seg om å ligge pasienter, og legen utpeker medisinene helt.

Fire stadier av rehabilitering

 1. Opprettholde de viktigste funksjonene som livet avhenger av.
 2. Lære de grunnleggende ferdighetene til selvbetjening.
 3. Trener generelt motor-, tale- og intellektuelle ferdigheter, skaper forhold for deres gjenoppretting (evnen til å sitte, flytte, gå).
 4. Trening i implementeringen av fine lembebevegelser, faglige ferdigheter, full tale og andre evner.

Seks generelle prinsipper for rehabilitering

De viktigste tipsene og reglene for gjenopprettingsperioden:

 1. Tidlig start. Rehabilitering starter fra de første dagene på oppholdet på sykehuset og fortsetter hjemme til de tapte funksjonene gjenopprettes.
 2. Systematisk - Utfør regelmessig og jevnlig et sett med gjenopprettingstiltak. Stædig arbeid på deg selv og ønsket om å gjenopprette er nøkkelen til effektiv rehabilitering.
 3. Konsistens - Hver fase av utvinning er beregnet for en bestemt kategori av pasienter (for alvorlige slag, begynne rehabilitering fra første fase, med enklere fra ett av følgende). Det er viktig å flytte trinnvis og i tide til et nytt stadium (etter å ha oppnådd de fastsatte målene).
 4. Multidirectionality - alle tapte funksjoner (bevegelser, tale, minne) gjenopprettes parallelt samtidig i rehabiliteringsfasen.
 5. Bruk midler til rehabilitering: stokk, walker, rullestol, krykker. Rehabilitering etter et slag
 6. Kontrollspesialist. Uansett hvilken rehabilitering er hensiktsmessig i hjemmet, må pasienter etter et hjerneslag nødvendigvis observeres hos en nevrolog og behandle en rehabiliterer. Disse spesialistene vil bidra til å velge riktig sett med rehabiliteringsforanstaltninger og overvåke effektiviteten.

Restaurering av bevegelser

Den første retningen for rehabilitering etter et slag er å gjenopprette bevegelsen. Gitt at pareser og lammelse av varierende grad er 95% av hjerneslagspasienter, alt avhenger av dette. Hvis en person aktiverer, forbedrer blodsirkulasjonen i hele kroppen, forsvinner trusselene på sengene, kan han forsyne seg med grunnleggende behov - alle andre tapte evner vil også bli gjenopprettet raskt.

Generelle regler for treningsbehandling for å gjenopprette bevegelser etter et slag:

 • Komplekset av øvelser er bedre koordinert med en spesialist (lege LFK, rehabilitolog).
 • Gradvis øke belastningens intensitet med hensyn til de faktiske mulighetene.
 • Gradvis enkel teknikk for motor øvelser fra enkle fleksjon-utvidelse for å tynne målrettet bevegelser ved hjelp av hjelpemidler (Kransen, utvidere, gymnastisk stokk, sirkulære strikker, treningsutstyr, musikkinstrumenter). Hjelpemidler for å gjenopprette bevegelsene i hendene
 • Bevegelser bør ikke forårsake smerte. Hvis det oppstår, reduser du belastningen.
 • Før du utfører øvelsene, klargjør musklene ved hjelp av massasje, rubbing eller oppvarming.
 • Hovedmotstanden til treningstrening er muskelavsla, etter at de er berørt, er de sterkt anstrengte (de er i hypertoni).
 • Unngå overarbeid. Det er best å utføre gymnastikk to ganger om dagen, som varer omtrent en time.
 • Utfør treningsterapi, se pusten din, den skal være jevn, innånding og exhaling synkront følge en viss syklus med trening (for eksempel når du bukker pusten mens du utvider ekspirasjonen).
 • Under utførelsen av øvelser i stående eller sittende stilling er det ønskelig at noen nær hjelper pasienten eller kontrollerer tilstanden hans. Dette vil unngå skader som følge av mulige fall.
 • Profilakse av kontraktur - jo lenger lemmen er i samme posisjon (bøyd i albuen, kneet), jo mer blir musklene festet i feil posisjon. Rute mellom de bøyde segmentene en myk rulle (for eksempel rulle opp vev i ulnar eller popliteal fossa). Du kan også fikse det rettede lemmet til en hard overflate (brett) med en lapp eller bandasje.
 • Antall sykluser i hver øvelse kan være forskjellig: fra 2-3 til 10-15, som avhenger av pasientens fysiske evner. Å ha mestret en enklere gymnastikk, ikke stopp klassene. Gjør det før de nye øvelsene.

Øvelser for pasienter i recumbency

Elementær treningsterapi i forbindelse med rehabilitering hjemme er indikert for pasienter som gjennomgått alvorlig iskemisk eller hemorragisk hjerneslag. Alle er tvunget til å legge seg ned, ha grov ensidig lammelse (økt tonus, bøyning av arm og ben).

Egnet gymnastikk kan være dette:

 1. Konsekvent følge hver hånd flexor-extensor, og etter deres rotasjons (sirkulær) bevegelse: fingrene (knuging inn i en neve, neve løsgjørings), dusker i håndleddene, underarmene til albuene, hele hånden i skulderen. Gjør det samme bevegelsen hver avdeling og felles fot (tærne, ankel, kne, hofte).
 2. Øvelser med et håndkle. Heng håndkleet over sengen, ta det med en pensel, gjør noen bevegelser med denne hånden (med et håndkle): Bøy ved albuen som ligger på ryggen, sett bort fra stillingen på din side.
 3. Ligger på ryggen, bøy bena i knær og hofteledd, legg føttene på sengen. Embrace skinnene med kvastene over ankelleddene. Mens du hjelper hendene, bøy og unbend benet i kneet, ikke ta foten av sengen, slik at den glir langs den.

Gymnastikk i sitteposisjon

Formålet med øvelsene ble utført sittende - utvide volumet av bevegelser av hendene, styrke muskler i ryggen, deres forberedelse for å gå:

 1. Sitt på kanten av sengen, senk bena. Med hendene fra hverandre, grip børstene ved kanten. Bøy i ryggen mens du trekker torso fremover uten å slippe av hendene dine. I dette tilfellet ta pusten. Avslappende, puster ut. Gjenta omtrent 10 ganger.
 2. Sitt på sengen, ikke senk bena. Løft hvert bein i sin tur. Rid hendene på sengen fra baksiden, løft begge føttene sammen.
 3. Sitte, ikke senk bena, legg hendene på sengen, ta dem bak ryggen. Ta skulderbladene til hverandre, rett på skuldrene. På samme tid kaster du hodet bakover. Se pusten din: Forlate skulderbladene, pust inn, slappe av - puster ut.

Tre øvelser LFK i stående stilling

Målet med øvelsene fra stående stilling er rehabilitering av subtile bevegelser og faglige ferdigheter:

 1. Løft en liten gjenstand fra gulvet fra en stående stilling (for eksempel en mynt, en kampboks, en kamp), trykk på tastene på instrumentet eller tastaturet, kontrast tommelen til alle de andre igjen.
 2. Ta i penselutvidelsene. Klemme dem i en knyttneve, trekk hendene dine hverandre, unclenching - led til kofferten.
 3. Tren "saks". Stå på gulvet, spre beina til bredden på skuldrene. Hendene strekker seg foran deg. Utfør alternativ kryssing av hender, flytt dem til motsatt side.

Taleutvinning

Pasienter bør være forberedt på det faktum at det til tross for lange sessioner av talgjenoppretting (flere måneder eller år), kan det ikke være en positiv effekt. I 30-35% av tilfellene blir talen returnert spontant, ikke gradvis.

Anbefalinger for talgjenoppretting:

 1. Til pasienten var i stand til å snakke, må han stadig høre lyder, ord, utfoldet tale.
 2. Følg prinsippet om suksessive stadier av rehabilitering. Start med uttalen av individuelle lyder, gå til stavelser, enkle og komplekse ord, setninger, verser. Du kan hjelpe en person ved å si den første delen av et ord, en slutt som han sier seg selv.
 3. Lytte til musikk og sang. Det skjer at en person etter et slag ikke kan snakke normalt, men evnen til å synge er bevart. Må prøve å synge. Dette vil raskt gjenopprette talen.
 4. Før speilet, utfør øvelser for å gjenopprette ansiktsmusklene. Spesielt slik rehabilitering i hjemmet er faktisk, hvis strekket manifesteres av et forvrengt ansikt:
 • bared tenner;
 • brett og strekk leppene i form av et rør;
 • åpne munnen din, skyv tungen så langt du kan;
 • vekselvis bite over og underleppe;
 • slikk tungen leppene i en sirkel først inn i en, deretter til den andre siden;
 • Trekk opp dine munnhjørner til toppen, som om du smiler.

Gjenoppretter minne og intelligens

Det anbefales å starte rehabilitering av intellektuelle evner under oppholdet på sykehuset etter stabilisering av den generelle tilstanden. Men du bør ikke overbelaste hjernen.
Funksjonell gjenoppretting av minne skal foregå av farmakologisk støtte til berørte berørte nervceller. Intravenøst ​​administrerte stoffer (Actovegin, Thiocetam, Pyracetam, Cavinton, Cortexin) eller tatt i form av tabletter. Deres terapeutiske effekter oppnås veldig sakte, noe som krever lang mottak (3-6 måneder). Forløpet av denne terapien må gjentas etter 2-3 måneder.

Narkotika som hjelper til med å gjenopprette minnet

Umiddelbare rehabiliteringsforanstaltninger for å gjenopprette minne:

 • Evnen til å huske blir gjenopprettet raskere hvis en person kan snakke, se, høre godt og er tilstrekkelig i atferd.
 • Opplæringsevne til å huske: Lytting og gjentatte numre, ord, rimer. Først oppnå kortvarig memorisering (gjentagelse er mulig umiddelbart etter å ha lyttet til informasjonen). Dens vilkår vil gradvis forlenge - på forespørsel å beregne pasienten vil selvstendig uttale figurene. Dette vil indikere effektiviteten av rehabilitering.
 • Vurder bilder, videoer, huske og uttale navnene på alt som er avbildet.
 • Spill brettspill.
Rehabiliteringsforanstaltninger for gjenopprettelse av minne

På hva vilkårene for rehabilitering avhenger og prognosen

Arbeidet med å gjenopprette nervesystemets funksjoner etter hjerneslag er et viktig element i rehabiliteringsperioden:

 • Om lag 70% av pasientene utfører de forventede resultatene (gjenopprettes så mye som mulig generelt).
 • I 15-20% overstiger effektiviteten av rehabilitering det forventede når det gjelder tid og funksjonalitet.
 • 10-15% av pasientene unnlater å oppnå forventet utvinning.
 • Mangel på rehabilitering i hjemmet er årsaken til dyp funksjonshemning etter et slag på 75%.

Forventningen og vilkårene for restaurering gjenspeiles i tabellen:

Effektiv rehabilitering etter et hjerneslag i hjemmet, regler for sekundær forebygging

En akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er ikke en setning. Er det mulig å raskt og fullstendig gjenopprette hjernen og funksjonaliteten etter et slag?

Med riktig rehabilitering etter hjerneslag hjemme, kan enkelte kroppsfunksjoner (tale, visuell, motor) delvis eller fullstendig restaureres.

Og riktig omsorg og støtte forbedrer livskvaliteten til selv en seng-pasient.

Gjenoppretting ved retur

Hvordan forhindre komplikasjoner under gjenoppretting etter et slag? Med akutt nedsatt hjernesirkulasjon Nervevev i det berørte området dør. Det er et brudd på funksjoner (tale, motor, visuell). Men takket være fenomenet nevroloplastic overfører nervesystemet oppfyllelsen av disse funksjonene til andre celler.

For at overføringen skal skje korrekt, neurorehabilitering er nødvendig. Ellers er det en mulighet for at prosessene vil gå i en annen retning, noe som resulterer i kompenserende bevegelser som vil medføre ulemper og forverre livskvaliteten.

Det er tre nivåer av utvinning:

 • sant - gå tilbake til den opprinnelige tilstanden;
 • kompenserende - overføring av funksjoner fra de berørte strukturer til sunn;
 • omlegging - med stor lesjon og umulighet for å kompensere for funksjonsnedsettelse.

Gjenopprettingsperioden er delt inn i følgende perioder:

 • tidlig opp til seks måneder med sykdom;
 • sent - seks måneder eller et år;
 • rest - etter et år.

Rehabilitering av tale, psyke, sosial rehabilitering tar mer tid.

Prinsippene for rehabilitering er:

 • tidlig begynnelse;
 • regularitet;
 • varighet;
 • engasjement i prosessen med leger og kjære.

Legg merke til video om metoder for rehabilitering etter et slag og utvinning hjemme:

Ta vare på sengepatienter hjemme

Selv før pasientens ankomst, bør følgende elementer utarbeides:

 • skip;
 • bleier for voksne;
 • absorberende bleier;
 • anti-decubitus sirkler, madrasser;
 • en stolpe ved sengen eller en tøyler nær ryggen;
 • mykt teppe i nærheten av sengen;
 • lenestol, etc.

Hver dag, 2 ganger om dagen, blir pasienten vasket, rengjort tenner, vasket slem, 1-2 ganger i uken, rengjør ørene.

For ikke å danne bedsores, er sengen rettet uten å etterlate rynker. Kroppen får smøre med et spesielt preparat laget av 200 ml vodka, 1 ss. sjampo, 1 liter vann. Hver 2-3 timer blir pasienten vendt til den ene siden.

Fôring er ikke gjort med makt - dette forårsaker oppkast. Hvis appetitten er dårlig, gi dine favorittretter (innenfor foreskrevet diett). Deler - små måltider - 6 ganger om dagen. Før du spiser får pasientens kropp en semi-sittende stilling.

Et vanlig fenomen er inkontinens eller urinretensjon. I sistnevnte tilfelle er det behov for kateterisering. Når inkontinens, når det er umulig å regulere prosessen medisinsk eller ved andre metoder, må du bruke hygienepiker, bleier.

Anbefalinger for pasienter uten pasient

Hvis pasienten er i stand til å bevege seg selvstendig, sitter den første handlingen.

De første dagene - i flere minutter, økes tiden gradvis.

Neste trinn står og går deretter, mastering overføring av kroppsvekt fra ett ben til det andre.

Vandreferdigheter returnerer gradvis. For ikke å snu foten, bruk høye sko.

Du må flytte med støtte. Som støttemiddel, bruk en stokk eller et spesielt prefiks med 3-4 ben.

Kosthold og mat

Menyen inneholder slike produkter:

 • vegetabilske oljer - rapsfrø, soya, oliven, solsikke (ikke mer enn 120 g per dag);
 • sjømat - minst 2 ganger i uken;
 • grønnsaker, frukt, rik på fiber, folsyre - fra 400 g daglig;
 • renset vann - opptil 2 liter per dag (hvis det ikke er kontraindikasjoner).

Fordelaktig effekt på kroppen gjør blåbær, inneholder et stort antall antioksidanter og bananer, rik på kalium.

Kjøtt, fisk, meieriprodukter brukes moderat, fettfattige diettkvaliteter. Produktene er dampet, stuvet eller kokt. Fettlag fra overflaten fjernes. Hvis du koke disse produktene riktig, reduseres fettinnholdet med halvparten.

Det er nyttig å konsumere belgfrukter - en rik kilde til folsyre. Kjøtt og poteter (bare bakte) gis ikke oftere enn 2-3 ganger i uka.

I kostholdet inkludere korn - brun ris, havregryn, kli, hvete, harde varianter.

Fra menyen ren røkt, krydret, krydret retter. Kontraindisert brød og andre bakverk, søte, fede desserter, animalsk fett.

Disse matene øker kolesterolet. Salt eliminerer eller reduserer innholdet til et minimumsnivå.

Under forbudet - alkohol. En lege kan anbefale et moderat inntak av naturlig rødvin, men å overskride den foreskrevne dose er farlig for livet.

Fysisk trening, treningsterapi, sexliv

De to første ukene etter utslipp, hvis det ikke er andre avtaler, består fysisk anstrengelse kun i å endre kroppens stilling. Pass deretter til passive laster, Formålet med dette er å slappe av og forberede musklene for arbeid.

Når pasienten beveger seg, fysioterapi metoder brukes på den - massasje, manuell terapi, varmebehandling (ozoceritt- og parafin-applikasjoner), magnetoterapi, laserterapi, øvelser på simulatorer, individuelle og gruppeøvelser i gymnastikk.

Dagen begynner med en oppvarming - Grunne knebøy, strekker seg, bakker. Det anbefales å bytte belastninger - lett løping, turgåing, trening på en motorsykkel.

Programmet er samlet individuelt. Uavhengig av å endre en modus er det umulig, da det gjentatte slag er mulig.

Det er forbudt å trene, noe som øker muskelens spasticitet - klemmer ringen, ballen. Seksuell lyst returnerer ca 3 måneder etter angrepet. I noen tilfeller provoserer sykdommen en økning i seksuell lyst, Siden hypothalamus og senter som er ansvarlig for frigjøring av hormoner, virker annerledes.

Elena Malyshevas program inneholder interessant informasjon om hvordan du gjenoppretter bevegelse etter en sykdom:

vaner

For rask normalisering av staten er det nødvendig med korreksjon av vaner. Så, nekter å røyke eller redusere antall røykte sigaretter. Ikke bruk alkohol.

En stillesittende livsstil er kontraindisert - Moderat fysisk anstrengelse er nødvendig, som tilsvarer staten.

Medisinsk kontroll og behandling

Ved behandling av ONMK foreskrives følgende grupper av legemidler:

 • for bedre blodtilførsel til hjernen (Cavinton, Pentoxifylline, Cerebrolysin, aspirinholdige legemidler);

 • for aktivering av metabolisme i hjerneceller (Ginkor Fort, Solcoseryl, Ceraxon, Actovegin, etc.);
 • nootropics - stimulanter som påvirker hjernens høyere funksjoner (Noofen, Pyracetam, Lucetam);
 • kombinert medisin med flere aktive komponenter (Fezam, Thiocetam, Neuro-normer);
 • antikoagulantia - fortynnet blod hindrer dannelsen av blodpropper (Coumadin, heparin);
 • andre - for å redusere nervesystemet, stimulere muskelspenning (muskelavslappende midler), tradisjonell medisin og fyto-te, antidepressiva midler (gidazepam, Adaptol).
 • Alle pasienter som led av hjerneslag, underlagt oppfølging hos en nevrolog.

  Psykologisk støtte

  Stroke har en negativ innvirkning på livskvaliteten. derfor Sannsynligheten for at depressive tilstander øker.

  Ofre for sykdommen trenger kommunikasjon, moralsk støtte, kontakt med omverdenen. Disse kravene er bevart, selv om en slik person ikke er i stand til å snakke, men oppfatter tale ved øre. Emner for samtale er forskjellige - fra barn til politikk. Kjedet til sengs er det viktig å høre at han vil komme seg.

  Pasienter har en vanskelig tid med avhengighet av andre mennesker, spesielt de som er forskjellig i frihet og uavhengighet.

  Derfor, de kan utvikle slike karaktertrekk som grumhet, irritabilitet. Med depresjon kan all hjelp, inkludert medisinsk behandling, avvises.
  Hvis kontakten er ødelagt, trenger du hjelp fra en psykolog eller psykoterapeut, samt medisinering med antidepressiva.

  Men samtidig har de stor innflytelse på selvtillit og selvtillit for å oppmuntre til prestasjoner, selv om de er ubetydelige. Så kommer utvinningen raskere.

  Slægtninge bør også ikke glemme psykologisk lossing. De er vist positive følelser, avslapping i form av sport, meditasjon, massasje, aromaterapi. Vitaminbehandling kan være nødvendig.

  Hvordan gjenopprette psyko-emosjonell, du vil bli fortalt her:

  Funksjonshemming, gruppe, gå tilbake til jobb

  Ifølge statistikk, Bare om lag 20% ​​av ofrene til ONMK kommer tilbake til arbeid og normale livsaktiviteter. I de siste fem årene har legene observert en trend der bildet av alvorlige tilfeller av en sykdom forverres.

  Vilkår for midlertidig uførhet for arbeid - 3-6 måneder. Når hjernen sirkulasjon er forstyrret, er dynamikken i gjenoppretting av funksjoner, tilstanden til den psykiske sfæren viktig.

  Ifølge normer (føderal lov nr. 181-FZ) har overlevende av hjerneslag rett til disability registrering. For å gjøre dette må du få medisinsk vitnesbyrd.

  Distinksjoner av І, ІІ, ІІІ grupper utmerker seg. Årlig gjennomgår pasienten, som ble anerkjent som ugyldig, en ny eksamen.

  Unntaket er menn og kvinner som har nådd henholdsvis 60 og 55 år. En ekstraordinær revurdering finner sted dersom tilstanden har endret seg betydelig.

  I 3-6 måneder, med gunstig prognose og rask gjenoppretting, er rasjonell sysselsetting tillatt. Når du velger en jobb, tas kontraindikasjoner i betraktning, noe som øker sannsynligheten for tilbakefall:

  • økt nervøs, psykologisk, fysisk aktivitet;
  • høy lufttemperatur og fuktighet;
  • kontakt med nevrotropiske giftstoffer (arsen, bly, etc.).

  Med mindre hemiparesis (lammelse av musklene i halvdelen av kroppen) er det mulig å jobbe i hvilken ene hånd er involvert. Blant slike spesialiteter er en avviser, en OTC inspektør, arbeider på kontoret og andre.

  Om symptomene og behandlingen av cerebral arterie aterosklerose kan du lese her.

  Og hvor effektiv er behandlingen av cerebral aterosklerose med folkemidlene, vil vi fortelle deg separat.

  Slik gjenoppretter du tale

  Taleoppretting er en av de viktigste oppgavene. Begynn klassen umiddelbart, ettersom tilstanden stabiliserer seg. Til prosessen tiltrekker en spesialist - taleterapeut.

  Hjemmet er også aktivt involvert i prosessen. For å gjøre dette, for eksempel, les primeren til pasienten for å uttale lyder, stavelser, ord helt.

  Hvis tale til pasienten ikke kommer tilbake i lang tid, Du må kanskje lære tegnspråk.

  Se en video om teknikkene for å gjenopprette tale etter et slag:

  Retur av syn

  Når de visuelle sentrene er skadet, gjenopprettes den visuelle funksjonen til hulrommet i omtrent en tredjedel av sykdommens tilfeller.

  Under slike forhold nyttig gymnastikk for øynene. En populær øvelse - med blyant eller annet objekt, som holdes i en avstand på 40-43 cm fra pasientens øyne, og flyttes vekselvis i retningen opp-ned, til høyre til venstre. Pasienten blir bedt om å følge motivet uten å snu hodet.

  Du kan fylle opp puslespill, hvor det er nødvendig å danne bokstaver med bokstaver, med tanke på brevmatrisen. Også på nettverket er spesielle dataprogrammer.

  De beste sentrene og sanatorier

  De beste resultatene oppnås hvis de overlater omsorg til fagpersoner. Hvor er det bedre å gå gjennom rehabilitering etter et slag og hvilke resultater kan oppnås?

  Valg av institusjon er et individuelt forhold, som tar hensyn til, inkludert den økonomiske faktoren. Her er noen institusjoner verdig oppmerksomhet.

  Behandlings- og rehabiliteringssenter ved Helsedepartementet

  Senteret ble grunnlagt i 1918. Har en avdeling for gjenopprettende behandling. En full syklus med medisinske tjenester er gitt her - begynner med en polyklinisk og slutter med rehabilitering.

  Til disposisjon for medisinsk personell - diagnostisk utstyr, en døgnavdeling av neuroreanimasjon.

  Rehabilitering av pasienter som har hatt et slag utføres på følgende områder:

  • restaurering og forbedring av det vestibulære apparatet;
  • gjenoppretting av funksjonen av svelging og strupehode;
  • utvikling av fine motoriske ferdigheter i børster;
  • retur av minne, tale, evne til selvbetjening;
  • psykologiske og psykoterapeutiske konsultasjoner;
  • treningsbehandling;
  • fysioterapeutiske prosedyrer.

  Rehabiliteringssenter i Sestroretsk

  Senteret ligger i en pittoresk feriested, en halv time fra St. Petersburg. Skapt på grunnlag av sykehuset.

  Fysioterapeuter jobber her, Det er et treningsstudio med robotutstyr, et svømmebasseng. Talerterapeuten arbeider med pasientene. Pasienter som flytter seg selv, kan ikke bo i et rehabiliteringssenter, men leier et hus i nærheten.

  Adele-senteret (Slovakia)

  klinikk spesialiserer seg på rehabilitering etter et slag, samt behandling av barn med cerebral parese. Senteret ligger i Piešanyany, den berømte kurstedet.

  Rehabiliteringsprogrammet er designet med forventning om at hver metode forbedrer handlingen av den andre.

  Adele kostyme brukes til behandling.

  Drakten skaper en belastning på muskuloskeletalsystemet og bidrar til å korrigere stillinger og bevegelse.

  Et bredt spekter av fysioterapeutiske prosedyrer er brukt - massasje, manuell terapi, slambehandling, mekanisk hippoterapi og andre.

  Statlig sykehus "Shiba" (Israel)

  Sykehuset ligger i byen Ramat Gan, ikke langt fra Tel Aviv. Rehabilitering utføres på følgende områder:

  • fysioterapi;
  • arbeidsterapi;
  • Talebehandling - gjenoppretter talekompetanse og forståelse av ord adressert til pasienten;
  • psykologi, nevropsykologi;
  • psykiatri;
  • rehabilitering.

  Ifølge statistikken fra Shiba klinikken, Etter endt behandling gjenoppretter 90% av pasientene deres eller deres ferdigheter til mobilitet helt eller delvis.

  Tiltak for å hindre tilbakefall

  Risikoen for et andre slag er estimert til 4-14%.

  Forebygging av tilbakevendende hjerneslag begynner i de første behandlingsdagene og fortsetter hele tiden. Dens mål er korrigerende faktorer.

  Med forebyggingsformål foreskrives pasienten forebyggende behandling:

  • Revaskularisering av karoten arterier - karotidstenting og karotid endarterektomi.

 • Kontroll av vaskulære risikofaktorer - reduksjon av kolesterol i blodet med statiner, reduksjon i konsentrasjonen av homocystein i plasma ved utnevnelse av vitamin B.
 • Antiplatelet terapi med aspirin, klopidogrel (plavix), dipyridamol. Pasienter med ciliary arytmi, kunstig hjerteventil, intraventrikulær trombus, andre plager, fulle av kardioembolisk slag, foreskrives warfarin.
 • Til pasienten begrense antall røyke sigaretter eller forbud røyking, og også å bruke narkotiske stoffer, for å misbruke alkohol. Det er nødvendig å rette opp vekten, hvis årsaken til hjerneslaget var overvekt. I kostholdet redusere andelen matvarer som inneholder fett, kolesterol, erstatte dem med friske grønnsaker, frukt. Moderat fysisk aktivitet er gunstig for kroppen.

  Full gjenoppretting etter at ONMK er mulig. Hovedbetingelsen for dette er streng etterlevelse av medisinske forskrifter. Og selv i alvorlige tilfeller er det mulig å forbedre livskvaliteten til offeret for sykdommen betydelig.

  Recovery etter slag: retninger, tilnærminger, forebygging av tilbakefall

  Til tross for at forekomsten av akutte vaskulære lidelser i hjernen (slag) og dødelighet fra dem er ganske store, har moderne medisin de nødvendige behandlinger som tillater mange pasienter å overleve. Hva da? Hvilke forhold og krav står overfor pasienten i sitt fremtidige liv etter et slag? Som regel er de fleste av dem permanent deaktivert, og Graden av utvinning av tapte funksjoner avhenger helt av rettidig, kompetent og omfattende rehabilitering.

  Som kjent, i strid med cerebral sirkulasjon med hjerneskade i tap av forskjellige egenskaper av en organisme i forbindelse med en lesjon i en del av det sentrale nervesystemet. I de fleste pasienter blir motorfunksjon og tale ofte forstyrret. I alvorlige tilfeller kan pasienten ikke stå opp, sitte, spise mat alene og kontakte medarbeiderne. I denne situasjon, muligheten for i det minste delvis tilbake til tidligere tilstand er direkte relatert til rehabilitering etter slag, som er nødvendig for å starte så langt som mulig fra de første dagene etter utbruddet av sykdommen.

  Veiledning og stadier av rehabilitering

  Det er kjent at antall nevroner i hjernen er større enn vårt daglige behov, men i form av problemer og ødeleggelse av deres slag kan "slå" tidligere tidligere ledig celle, etablering av koblinger mellom dem og dermed gjenopprette enkelte funksjoner.

  For å begrense størrelsen på lesjonen på den tidligste dagen foreskrevet slike legemidler etter et slag som er i stand til:

  • Reduser hevelsen rundt det berørte vevet (diuretika - mannitol, furosemid);
  • Gi en nevrobeskyttende effekt (actovegin, cerebrolysin).

  Jo mer det vil være mulig å holde nervecellene rundt lesjonen i den tidlige post-slagperioden, jo mer effektive vil være videre behandling og rehabilitering.

  Restorative tiltak bør velges og utføres individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden og arten av bruddene, men de utføres til alle pasientene i følgende hovedområder:

  1. Bruk av terapeutisk fysisk trening og massasje for korrigering av motoriske lidelser;
  2. Tale- og minneutvinning;
  3. Psykologisk og sosial rehabilitering av en pasient i familien og samfunnet;
  4. Profylakse av forsinkede komplikasjoner etter slag og gjentatt slag, med tanke på eksisterende risikofaktorer.

  Iskemisk hjerneslag eller infarkt ledsages av nekrose og død av nevroner med brudd på funksjonen til den delen av sentralnervesystemet der den utviklet seg. Som regel har cerebrale infarkt med små dimensjoner og hemispherisk lokalisering en ganske gunstig prognose, og gjenopprettingstiden kan fortsette raskt og veldig effektivt.

  Hemoragisk slag tar livet av de fleste av sine overlevende og de overlevende fører ofte til brudd på vedvarende forskjellige funksjoner uten mulighet for en helt eller delvis erstattet. Dette skyldes det faktum at under en blødning ødelegges en betydelig mengde nervevev, blir interaksjoner mellom de resterende nevronene ødelagt som følge av cerebralt ødem. I denne situasjonen gir selv årlige vanlige og vedvarende studier ikke alltid det forventede resultatet.

  Gjenoppretting etter et slag kan vare lenge nok, så Effektiviteten av tiltakene som tas på dette tidspunktet, avhenger av tålmodigheten og utholdenheten til slektninger, slektninger og pasienten selv. Det er viktig å innpode en følelse av optimisme og tro på det positive resultatet, å rose pasienten og oppmuntre, som mange av dem er utsatt for manifestasjoner av apati og irritabilitet.

  Med tap av noen av hjernen er spesielt utpreget asthenic-depressive syndrom, så ikke bli fornærmet hvis du stryke en elsket en er ikke i humør, brummende familiemedlemmer, og nekter å utøve eller massasje. Insisterer på obligatorisk å holde dem ikke nødvendig, kanskje det vil være nok bare å snakke og på en måte distrahere pasienten.

  Invaliditet etter et slag er fortsatt et betydelig medisinsk og sosialt problem, fordi selv de mest grundige og rettidige behandling og rehabilitering, gjenoppretter de fleste pasienter ikke helt sine tapte evner.

  Terapi, som vil hjelpe pasienten til å komme seg raskere, bør startes tidlig i perioden. Som regel kan du starte den på stadium av pasientbehandling. I dette vil betydelig hjelp bli gitt av de kurative fysioterapeuter, rehabiliterende leger og massasje terapeuter i avdelingen for nevrologi eller vaskulær patologi i hjernen. Når pasientens tilstand er stabilisert, er det nødvendig å oversette det til Institutt for rehabilitering for videreføring av restorativ behandling. Etter uttømming fra sykehuset observeres pasienten i klinikk på bosattestedet, hvor han utfører de nødvendige øvelsene under veiledning av en spesialist, deltar på fysioterapi, massasje, terapeut eller tale terapeut.

  Restaurering av motorfunksjoner

  Blant effektene av hjerneslag, bevegelsesforstyrrelser okkupere en av de viktigste stedene, fordi de er uttrykt i varierende grad, nesten alle pasienter uavhengig av hjerteinfarkt eller blødning skjedde i hjernen til å være. De uttrykkes i skjemaet pareser (delvis tap av bevegelse) eller lammelse (fullstendig immobilisering) i arm eller ben. Hvis både armen og beinet på den ene siden av kroppen er begge slått, snakker de om hemiparese eller hemiplegi. Det skjer at endringene i lemmer ikke er like i alvorlighetsgrad, men det er mye vanskeligere å gjenopprette håndens funksjon på grunn av behovet for å etablere gode motoriske ferdigheter og skrive.

  Det er forskjellige metoder for gjenopprettelse av motorfunksjon:

  • Øvelse terapi;
  • Elektrisk stimulering;
  • Bruk av biofeedback-metoden.

  Terapeutisk fysisk trening

  Den viktigste og mest tilgjengelige måten å gjenopprette ved lammelse - treningsbehandling (kinesitherapy). Dens oppgaver omfatter ikke bare utviklingen av forrige styrke, volumet av bevegelser i de berørte lemmer, men også restaureringen av evnen til å stå, gå, holde balansen og også oppfylle vanlige husholdningsbehov og selvbetjening. Slike vanlige handlinger for oss som dressing, vasking, spising kan føre til alvorlige vanskeligheter i nederlaget til enda et lem. Pasienter med alvorlige sykdommer i nervøsitet kan ikke selvstendig sitte i sengen.

  Volumet og arten av øvelsene som utføres, avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av dype brudd, først passiv gymnastikk: LFK-instruktør eller slektninger utfører bevegelseshelmer som ligger i pasienten, gjenoppretter blodstrømmen i musklene og utvikler leddene. Etter hvert som trivselet forbedrer, lærer pasienten å sitte på egenhånd, og deretter - stå opp og gå alene.

  Passive øvelser for rehabilitering etter et slag

  Hvis nødvendig, bruk en støtte - en stol, en rygg på sengen, en pinne. Hvis det er tilstrekkelig balanse, blir det mulig å gå først gjennom menigheten, deretter gjennom leiligheten og til og med langs gaten.

  Noen pasienter med små områder av hjerneskader og en god reduksjonspotensial begynner å stå opp og selv vandre rundt på avdelingen så tidlig som den første uken av datoen for hjerneslag. I slike tilfeller er opprettholdelse av arbeidskapasitet mulig, noe som er svært viktig for unge.

  Med en gunstig forlengelse av post-strokeperioden, blir pasienten tømt fra sykehuset for rehabilitering hjemme. Nøkkelen rolle overtas, vanligvis slektninger, tålmodighet, som er helt avhengig av videre rehabilitering. Ikke slett pasienten med hyppige og langvarige øvelser. Deres varighet og intensitet skal gradvis øke etter hvert som en eller annen funksjon gjenopprettes. For å lette bevegelsen av pasientens hjem, en brønn for å gi sine spesielle rekkverk i dusjen, toalettet vil ikke bli overflødige og små stoler for ekstra støtte.

  Video: Et sett med aktive øvelser etter et slag

  Spesiell oppmerksomhet bør gis for å gjenopprette håndens funksjon med evnen til å utføre små bevegelser og skrive. Det er nødvendig å utføre øvelser for å utvikle musklene i hånden, og returnere koordinasjonen av fingerbevegelser. Det er mulig å bruke spesielle simulatorer og penselutvidelser. Det vil også være nyttig, sammen med gymnastikk, å bruke en håndmassasje, noe som forbedrer trofismen i musklene og reduserer spasticitet.

  Arbeid og lek terapi for restaurering av motoriske ferdigheter av børster

  Denne prosessen kan ta mye tid og utholdenhet, men resultatet blir ikke bare de enkleste manipulasjonene, for eksempel kamme, barbering, binde skoene og til og med selvlaging og spising.

  Hvis rehabiliteringsperioden er gunstig, er det nødvendig å utvide sirkelen av kommunikasjon og husholdningsoppgaver av pasienten. Det er viktig at en person føles som et fullstendig medlem av familien, og ikke en hjelpeløs ugyldig. Ikke forsøm og snakk med en slik pasient, selv om han ikke fullt ut kan svare på spørsmålene. Dette vil bidra til å unngå mulig apati, depresjon og lukning av pasienten med motvilje mot ytterligere utvinning.

  Måter å "røre" pasienten fra utsiden

  Elektrostimuleringsmetode muskelfibre er basert på virkningen av pulserende strømmer av forskjellige frekvenser. Dette forbedrer trofismen i det berørte vevet, øker muskelkontraktiliteten, normaliserer tonen med spastisk parese og lammelse. Det er spesielt tilrådelig å bruke elektrostimulering for langsiktige pasienter, i hvem aktiv restorativ gymnastikk er vanskelig eller umulig. For tiden er det mange forskjellige enheter som tillater å bruke denne metoden hjemme under tilsyn av behandlende lege klinikker.

  Når du bruker biofeedback metode Pasienten utfører visse oppgaver og samtidig, sammen med legen, mottar hørbare eller visuelle signaler om ulike funksjoner i organismen hans. Denne informasjonen er viktig for legen å vurdere dynamikken i utvinning, og pasienten gir deg også mulighet til å øke reaksjonshastigheten, hastigheten og nøyaktigheten av handlinger, samt observere positive resultater fra øvelsene. Metoden er som regel realisert ved hjelp av spesielle dataprogrammer og spill.

  Rehabilitering ved hjelp av biofeedback-metoden (BFR)

  Sammen med passiv og aktiv kinesitherapi gir en god effekt også en applikasjon etter en slagmassasje, spesielt med tilbøyelighet til spasticitet og langsiktig rehabiliteringsrehabilitering. Det utføres ved hjelp av konvensjonelle teknikker og har ingen signifikante forskjeller fra det i andre nevrologiske sykdommer.

  Det er mulig å starte en massasje på sykehuset tidlig i post-strokeperioden. Dette vil hjelpe en massør på et sykehus eller rehabiliteringssenter. I fremtiden kan en massasje hjemme også bli betrodd til en spesialist, eller slektninger kan mestre sine grunnleggende prinsipper.

  Gjenopprette tale- og minnefunksjonen

  Restaurering av tale etter et slag er et viktig stadium, først og fremst, sosial rehabilitering av pasienten. Jo raskere kontakten er etablert, desto raskere blir det mulig å komme tilbake til det normale livet.

  Tale kapasitet lider i de fleste av dem som har hatt et slag. Dette kan skyldes ikke bare en funksjonsfeil i ansiktsmuskulaturen og artikulasjonen, men også å skade talesenteret som ligger i høyrehåndede mennesker på venstre halvkule. Med nederlaget til de relevante delene av hjernen, kan evnen til å reprodusere meningsfulle setninger, telle og også forståelse av omvendt tale forsvinne.

  For å hjelpe pasienten i tilfelle slike forstyrrelser, vil spesialisten - talet terapeut - aphasiologen komme. Ved hjelp av spesielle teknikker og konstant trening vil han ikke bare hjelpe pasienten, men gi også råd til sin familie og venner om videre utvikling av tale. Å gjennomføre øvelser for å gjenopprette tale bør starte så tidlig som mulig, klasser skal være vanlige. Familiens rolle i tilbakevending av evnen til å snakke og kommunisere med andre kan ikke overemphasized. Selv om det virker som pasienten ikke forstår noe, må du ikke ignorere ham og isolere ham fra kommunikasjon. Kanskje, selv uten evne til å si noe, er han godt klar over den talte talen. Over tid vil han begynne å uttale enkelte ord, og deretter hele setninger. Restaureringen av tale bidrar også til å returnere evnen til å skrive.

  Flertallet av pasientene som har hatt et slag, er minnet ødelagt. De husker ikke de siste hendelsene i deres liv, slektninger til slektninger kan virke ukjente for dem. For å gjenopprette minnet må du kontinuerlig trene den med enkle øvelser og teknikker. På mange måter kan disse øvelsene minne deg om klasser med små barn. Så, med pasienten er det mulig å lære barnehagerymer, som lett blir husket og reprodusert. Først er det nok å huske en setning, så en hel stanza, gradvis komplisere og øke mengden av lagret materiale. Når du gjentar setningene, kan du bøye fingrene, danner ekstra assosiative forbindelser i hjernen.

  I tillegg til rim kan du huske hendelser fra pasientens liv, hvordan dagen gikk, hva skjedde et år eller en måned siden, og så videre. Som minne blir tal og kognitive funksjoner gjenopprettet, man kan fortsette å løse kryssord, og huske ulike tekster.

  Klasser for gjenopprettelse av minne er nyttige for å tilbringe hele tiden: for mat, når du rengjør huset, på tur. Det viktigste er at de ikke skal gi pasienten angst og forårsake negative følelser (minner om ubehagelige hendelser fra fortiden).

  Video: øvelser for å gjenopprette tale med afferent afasi

  Psykologisk og sosial rehabilitering

  I tillegg til å ta vare på pasienten etter et slag, gjenopprettelse av motoriske og kognitive funksjoner, spiller psykologisk og sosial tilpasning en viktig rolle. Det er spesielt viktig hos unge og dyktige pasienter med en liten mengde hjerneskade, som sannsynligvis kommer tilbake til deres tidligere livsstil og arbeid.

  Gitt det mulig smertesyndrom, manglende evne til å utføre de vanlige handlingene, delta i det offentlige liv, og behovet for konstant hjelp fra andre, er slike pasienter utsatt for depresjon, irritabel og tilbaketrukket. Oppdrag av slektninger er å gi et støttende psykologisk miljø i familien, støtte og oppmuntre pasienten.

  Noen ganger er det hallusinasjoner etter et slag, og pasienten kan beskrive dem til deres slektninger. I slike tilfeller, vær ikke redd: for å eliminere dem, er det tilstrekkelig å foreskrive spesielle medisiner.

  De utførte rehabiliteringstiltakene bør svare til den virkelige funksjonelle evnen til organismen, idet man tar hensyn til dybden av nevrologiske lidelser. Ikke isoler pasienten, med henvisning til tap av evnen til ordinær tale eller glemsomhet - det er bedre å fortelle ham det riktige ordet eller instruere en ukomplisert lekser. For mange for effektiv utvinning og optimistisk holdning til øvelser, er det viktig å føle seg nødvendig.

  I tillegg til å skape et hjem av psykologiske komfort, gir god effekt klasser med terapeuten, og når det er nødvendig - reseptbelagte legemidler (sedativa, antidepressiva).

  Sosial tilpasning spiller en viktig rolle i retur til det normale livet. Det er bra når det er en mulighet til å gå tilbake til det forrige arbeidet eller å utføre en annen, enklere. Hvis en person allerede er pensjonert eller hvis det er uregelmessigheter som ikke tillater ham å jobbe, må du se etter andre sosialiseringsmetoder: å besøke teater, utstillinger, hobbyer.

  Spesialisert sanatorium er en annen metode for sosial tilpasning. I tillegg til fysioterapi, økter med ulike spesialister, mottar pasienten noen ganger en nødvendig forandring av miljøet og ytterligere kommunikasjon.

  Forebygging av sen komplikasjoner og gjentatte slag

  De fleste pasienter og deres slektninger er interessert i spørsmålet: hvordan å unngå tilbakefall av en forferdelig sykdom og dens komplikasjoner i fremtiden? Hva er behandlingen etter et slag? For dette er det tilstrekkelig å observere enkle forhold:

  1. Fortsettelse av de initierte rehabiliteringsmåtene (treningsbehandling, massasje, minne og taletrening);
  2. Bruk av fysioterapeutiske metoder for påvirkning (magneto-, laserterapi, varmebehandling) for å bekjempe økt muskelton i de berørte lemmer, tilstrekkelig analgesi;
  3. Normalisering av blodtrykk (med blødningshistorie og tilstedeværelse av hypertensjon), utnevnelse av antiaggreganter (med iskemisk hjerneskade);
  4. Normalisering av en livsstil med unntak av dårlige vaner, overholdelse av diett etter et slag.

  Generelt er det ingen strenge begrensninger og betydelige egenskaper i ernæring, så det er alt etter et slag som ikke kan skade en sunn person.

  Imidlertid er det nødvendig å ta hensyn til den samtidige patologien og arten av endringene. Hvis funksjonen til bekkenorganene er forstyrret, er pasientens løgnestilling tilrådelig å utelukke matvarer som bidrar til å redusere tarminnholdet, men øker andelen av grønnsaksalat, frukt og korn. For å unngå forstyrrelser fra urinsystemet, er det bedre å ikke bli involvert i surt, saltt og også retter fra sorrel.

  Kosthold i hjerneslag beror på mekanismen for akutt cerebrovaskulær ulykke og tidligere årsaker. Så med blødninger på grunn av hypertensjon, er det bedre å ikke spise salt mat, rikelig med drikke, sterk kaffe og te.

  Det er nødvendig å følge et anti-arterosklerotisk diett etter et iskemisk slag (hjerneinfarkt). Med andre ord er det ikke nødvendig å gi preferanse til fete, stekte retter, lett tilgjengelige karbohydrater, noe som bidrar til utviklingen av aterosklerotisk lesjon i de vaskulære veggene. Det er bedre å erstatte dem med fettfattig kjøtt, grønnsaker og frukt.

  Stroke og alkohol er uforenlige ting, uavhengig av om infarkt eller blødning forekom hos pasienten. Bruk av selv små doser alkohol fører til økning i hjertefrekvens, økt blodtrykk, og kan også bidra til vaskulær spasme. Disse faktorene kan forårsake et gjentatt slag med forverring av nevrologiske lidelser og til og med dødelig.

  Mange pasienter, spesielt unge, er interessert i om sex er tillatt etter et slag. På grunn av ulike undersøkelser har forskere ikke bare vist at det ikke er skade, men også fordelene ved rehabilitering. Det er imidlertid visse nyanser forbundet med en alvorlig sykdom:

  • Mulig forstyrrelse av funksjonen til det urogenitale systemet, redusert følsomhet og styrke;
  • Inntak av antidepressiva, irritabilitet og apati med nedsatt seksuell lyst;
  • Motorforstyrrelser som gjør seksuell kontakt vanskelig.

  Med en gunstig nåværende gjenopprettingsperiode er det mulig å vende tilbake til normale ekteskapelige forhold, så snart pasienten føler seg sterk og lyst. Den moralske støtten og varmen til ektefellen vil også bidra til forbedring av den psyko-emosjonelle tilstanden. Moderat fysisk aktivitet og positive følelser vil ha en ekstremt gunstig effekt på videre utvinning og tilbake til et fullt liv.

  Konsekvensene av slag for total menneskelig helse er direkte avhengig av volum og lokalisering av lesjonen i hjernen. I alvorlige og omfattende slag er komplikasjoner fra andre organer uunngåelige, de vanligste som er:

  1. Inflammatoriske prosesser i luftveiene (kongestiv lungebetennelse hos pasientene i sengetøy);
  2. Krenkelse av bekkenorganens funksjon med sekundær infeksjon (blærebetennelse, pyelonefrit);
  3. Bedsores, spesielt med feil omsorg;
  4. Minske peristaltikk i tarmene med å senke innholdet langs den, noe som er fulle av utviklingen av kronisk betennelse, forstoppelse.

  Å ta vare på en pasient som har hatt et slag, må huskes at en person som plutselig mistet sin tidligere livsstil, evnen til å jobbe og kommunisere i sitt vanlige miljø, krever ikke bare moralsk støtte, men også kjærlighet og godhet.

  Generelt skjer rehabilitering etter et iskemisk hjerneslag raskere og lettere enn etter blødning. Mange pasienter kommer tidlig tilbake til sin vanlige livsstil tidlig nok, og unge og ufrivillige mennesker gjenoppretter selv ferdigheter i sitt tidligere arbeid. Utfallet og konsekvensene av sykdommen er avhengig av tålmodighet, utholdenhet og ønske om utvinning, ikke bare hos pasienten, men også av hans slektninger. Det viktigste er å tro på et vellykket resultat, så et positivt resultat vil ikke ta lang tid å vente.

  Les Mer Om Fartøyene