Iskemisk hjertesykdom - årsaker og symptomer. Enn det er nødvendig å behandle det?

Ifølge statistikk fra Verdens helseorganisasjon (WHO), er dødeligheten fra kardiovaskulære patologier først på planeten. Koronar hjertesykdom (CHD) eller koronar hjertesykdom - en patologi kjennetegnet ved svekket blodtilførselen til hjertemuskelen er forårsaket av en delvis eller fullstendig blokkering av koronararteriene. Koronarsykdom kan være forbundet med lesjoner på venstre og / eller høyre hjerteventil som er ansett for å være en konsekvens av iskemisk mitral insuffisiens. I noen tilfeller er denne tilstanden provosert av andre sykdommer: revmatisk feber, medfødte defekter i ventiler, etc. CHD fører til utvikling av kronisk hjertesvikt, manifestert ved smerter i retrosternale område, utseendet av pustebesvær og hevelse av de nedre ekstremiteter. I forbindelse med forstyrrelsen i kransløpssirkulasjonen er mengden oksygen som kommer inn i myokardiet ikke tilstrekkelig for sin normale funksjon.

Den akutte form for koronar hjertesykdom manifesterer seg i form av hjerteinfarkt, kronisk - med periodiske angina angrep. Patologi kan provosere en primær hjertesvikt, som er definert av begrepet "plutselig koronar død". Dødelig utfall oppstår som et resultat av manglende (eller mislykket) gjenopplivning.

årsaker

Ved forekomsten av iskemiske risikofaktorer inkluderer blokkering av ett eller flere fartøyer av aterosklerotisk plakk, og en betydelig innsnevring av lumen, trombedannelse, vaskulære spasmer, hvis patologi data utviklet i koronarkarene. Disse årsakene fører til kronisk mangel på blodtilførselen til hjertet, manifestert som en stabil angina av spenning. Spasmodiske arterier og trombose kan forårsake myokardinfarkt. Derfor kaller legene aterosklerose hovedårsaken til kranspulsårene (opptil 95% av alle kliniske tilfeller).

Andre årsaker til CHD-risiko inkluderer:

 • arteriell hypertensjon;
 • fedme;
 • metabolske forstyrrelser, spesielt karbohydratmetabolisme - diabetes mellitus;
 • tobakksrøyking;
 • mangel på mosjon,
 • et ubalansert kosthold rik på skadelige matvarer som inneholder høye doser fett og karbohydrater);
 • alder over 50 år;
 • arvelig faktor.

symptomer

Begrunnelsen for å kontakte en kardiolog er noen ubehagelige opplevelser i hjerteområdet, særlig i de tilfellene da det tidligere ikke var avvik i arbeidet i denne kroppen. Symptomene på sykdommen i hvert tilfelle er individuelle og kan ikke manifesteres, til øyeblikket av hjertestans.

Karakteristiske manifestasjoner av koronar hjertesykdom inkluderer:

 • prikkende og smertefulle opplevelser bak brystbenet;
 • smerte i brystet, gi opp i hendene, tilbake og underkjeven;
 • følelse av mangel på luft, pusteproblemer;
 • økt svette;
 • hevelse;
 • hjerte rytmeforstyrrelser, ofte hjertebank, stenokardi;
 • svimmelhet, kvalme, og noen ganger og oppkast.

forebygging

Risikoen for å utvikle hjerteinfarkt og hjerteinfarkt er betydelig økt hos røykere. Alkoholmisbruk gir også hjerte og karsykdommer. Derfor er en av de viktigste forebyggende tiltakene i verden avvisningen av dårlige vaner.

På det andre stedet når det gjelder betydningen av å forhindre hjertesykdommer er rasjonell ernæring. Avslag på mat med høyt kolesterol og berikelse meny nyttige grønnsaker, frukt, korn, meieriprodukter, frø, nøtter og grønne ting - effektiv CHD forebyggende tiltak. Det er obligatorisk å overvåke sukkernivået i blodet og følge en diett som tar sikte på å redusere det med høye priser.

Redusere nivået av stress og kroppsoverbelastning i forbindelse med regelmessige fysiske øvelser hindrer patologien i hjertet og blodårene. Betal nok oppmerksomhet til natt søvn og hvile, gå regelmessig i frisk luft, besøk dampbadet og massør, og hjertet ditt vil fungere som en klokke.

Hvis du har hjertesykdommer, ta alltid medisinene foreskrevet av kardiologen din. Blant dem: statiner, reduserer nivået av farlig kolesterol, hemmere og betablokkere, samt aspirin for å forhindre dannelse av blodpropper. Det er nødvendig å ta antihypertensive stoffer for kronisk hypertensjon.

Enn å behandle sykdom eller sykdom?

Den viktigste metoden for behandling av iskemisk hjertesykdom er inntak av legemidler som styrker sunt hjertevev, og konstant overvåking av kardiologer for å hindre angina pectorisangrep. Det meste av vellykket behandling avhenger av pasienten. En sunn livsstil, slutte å røyke, daglig moderat fysisk aktivitet og ta foreskrevet medisiner som støtter blodtrykk, blodviskositet, glukose og kolesterolnivå i blodet, tillater kontroll av manifestasjoner av IHD.

Ved dekompensering (skarp forringelse av pasientens tilstand) nødvendigvis behandling på sykehus. Riktig utvalgt stoff kan redusere risikoen for tilbakefall av angrep. I tilfelle av alvorlig arteriosklerose i kranspulsårene og en kritisk reduksjon i klaring i dem, ty til kirurgisk inngrep. Særlig alvorlige patologier av kongestiv hjertesvikt behandles bare ved hjerte-transplantasjon.

Folkemidlene

Nyttig blanding for å forbedre kransløpssirkulasjonen

Klargjør væsken fra like stor biet honning, presset gulrotjuice, pepperrot og sitronsaft (den optimale doseringen på 100 ml av hver ingrediens). Etter at honningen er fullstendig oppløst, blir preparatet lagret tett lukket i kjøleskapet. Opptak til 20 ml tre ganger om dagen i en time før hovedmåltider.

Bee Products

Disse er uunnværlige naturlige rettsmidler for å forbedre tilstanden til hjertet og koronarbeinene. Royal gelé, bevart i naturlig honning (2%) fungerer bra med IHD. 5 gram medisin oppløses under tungen to ganger om dagen på tom mage. Etter bruk av produktet må du ikke ta væske og mat i en halv time.

Hawthorn er et bevist middel for hjertesykdom

Insister i en termos (250 ml) en spiseskje tørket hagtornefrukt i to timer. Den filtrerte infusjonen blir tatt før måltider til 30 ml fire ganger daglig.

Hvitløk er ditt hjerte medisin

En krydret grønnsak inneholder unike biologisk aktive stoffer, som er gunstige for myokardiet og renheten av karene. Medisiner basert på hvitløk styrker ikke bare hjertemuskelen, men bidrar også til oppløsning av aterosklerotiske plakk. Inntaket av alkoholholdig hvitløkekstrakt er nyttig. 50 gr hvitløk sammen med hakkene finhakket, hell et glass godt vodka, insister i en tett tilstoppet glassflaske på et mørkt, varmt sted i tre dager. Ta en tinktur på 8-10 dråper, fortynnet i 5-10 ml kokt vann, tre ganger om dagen, uansett måltider.

Mistelten er hvit og fargen på bokhvete

Forbered en medisinsk samling fra en del av den tørkede mistelten og to deler bokhvete blomster. En teskje urter heller et glass kokende vann, vikle og la seg trekke ut for natten. Den filtrerte infusjonen tas 30 ml 20 minutter før hovedmåltider tre ganger om dagen.

Honning, hvitløk, sitronhelende eliksir med iskemi

Effektiv sammensetning for rengjøring av karene og opprettholdelse av hjertemuskelen. Ifølge kardiologers mening gir blandingen viktig hjelp i IHD og aterosklerose, og øker også immuniteten. Clear 10 frukt sitroner skall og frø, hogge dem og 10 fedd hvitløk uten dekk skalaer ved hjelp av en kjøttkvern eller food processor, blandes med en liter av honning, for å forskyve blandingen i en glasskrukke, dekk med gasbind og satt på en uke på et mørkt sted. Den anstrengte blandingen lagres i kjøleskapet og tar 4 teskjeer per dag.

Så nå vet vi hva som er iskemisk hjertesykdom og hva det skal behandles for. Men vi må alltid huske at forebygging og behandling av IHD, både folkemusikk og tradisjonelle metoder, bør utføres bare under tilsyn av en spesialist. Vær sunn!

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - Organisk og funksjonell skade på myokardiet, forårsaket av mangel eller opphør av blodtilførsel til hjertemuskelen (iskemi). Koronarsykdom kan manifesteres akutt (myokardialt infarkt, hjertestans) og kronisk (angina pectoris, myokardialt infarkt, hjertesvikt) betingelser. Kliniske tegn på IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen. IHD er den vanligste årsaken til plutselig død i verden, inkludert personer i arbeidsalderen.

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom er et alvorlig problem med moderne kardiologi og medisin generelt. I Russland er ca 700 tusen dødsfall forårsaket hvert år, forårsaket av ulike former for IHD, i verden er dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom ca 70%. Koronar hjertesykdom rammer for det meste menn i aktiv alder (fra 55 til 64 år), noe som fører til funksjonshemming eller plutselig død.

I hjertet av utviklingen av IHD er en ubalanse mellom behovet for hjertemuskulatur i blodtilførselen og den faktiske koronar blodstrømmen. Denne ubalansen kan utvikles i sammenheng med det kraftige økede behovet for myokardiet i blodtilførselen, men dets utilstrekkelige gjennomføring, eller med det vanlige behovet, men en kraftig reduksjon i kransløpssirkulasjonen. Mangel på blodtilførsel til myokardiet er spesielt uttalt i tilfeller der koronar blodstrømning er redusert, og behovet for hjertemuskel i tilstrømningen av blod øker kraftig. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertevævet, deres oksygen sult er manifestert av ulike former for koronar hjertesykdom. IHD-gruppen inkluderer akutte og kroniske tilstander av myokardisk iskemi, etterfulgt av dens påfølgende endringer: dystrofi, nekrose, sklerose. Disse forholdene i kardiologi vurderes, inkludert, og som uavhengige nosologiske enheter.

Årsaker og risikofaktorer for koronar hjertesykdom

Størstedelen (97-98%) kliniske tilfeller av koronarsykdom forårsaket av aterosklerose i kransarteriene på ulike grader av alvorlighet, fra ubetydelig aterosklerotisk plakk innsnevring i hulrommet inntil fullstendig vaskulær okklusjon. Med 75% coronasystenose reagerer hjertemuskelcellene på mangel på oksygen, og angina utvikler angina i spenningen.

Andre årsaker til IHD inkluderer tromboembolisme eller spasmer i kranspulsårene, som vanligvis utvikler seg mot bakgrunn av en allerede eksisterende aterosklerotisk lesjon. Kardiale spasmer forverrer hindringen av koronarbeinene og forårsaker manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom.

Faktorer som bidrar til fremveksten av IHD inkluderer:

Fremmer utviklingen av aterosklerose og øker risikoen for hjertesykdom med 2-5 ganger. Den farligste med hensyn til risikoen for IHD er hyperlipidemi av type IIa, IIb, III, IV, samt en reduksjon i innholdet av alfa-lipoproteiner.

Arteriell hypertensjon øker sannsynligheten for å utvikle koronararteriesykdom med 2-6 ganger. Hos pasienter med systolisk blodtrykk på 180 mm Hg, Art. og høyere iskemisk hjertesykdom oppstår opptil 8 ganger oftere enn hos hypotensive pasienter og personer med normalt blodtrykksnivå.

Ifølge ulike data øker røyking sigaretter forekomsten av IHD i 1,5-6 ganger. Dødelighet fra hjertesykdom blant menn 35-64 år, røykt 20-30 sigaretter daglig, er 2 ganger høyere enn blant røykere av samme aldersgruppe.

Fysisk inaktive mennesker risikerer CHD 3 ganger mer enn de som leder en aktiv livsstil. Når kombinert hypodynami med overdreven kroppsvekt øker denne risikoen til tider.

 • svekket toleranse for karbohydrater

I diabetes mellitus, inkludert latent, øker risikoen for forekomst av koronar hjertesykdom med 2-4 ganger.

Faktorer som truer utviklingen av IHD bør også omfatte arvelig arvelighet, mannlig kjønn og eldre pasienter. Med en kombinasjon av flere predisponerende faktorer, øker risikoen for utvikling av koronar hjertesykdom betydelig.

Årsakene til og hastigheten på utvikling av iskemi, dens varighet og alvorlighetsgrad, den opprinnelige tilstanden til det kardiovaskulære systemet til individet, bestemmer forekomsten av denne eller den formen for iskemisk hjertesykdom.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Som en arbeidsgruppe klassifisering, etter anbefaling fra WHO (1979) og Universitetsforskningsenteret for USSRs medisinske fag (1984), bruker kardiologer-klinikere følgende systematisering av former for IHD:

1. Plutselig koronar død (eller primær hjertesvikt) er en plutselig, uventet, uventet tilstand, antagelig basert på myokardietes elektriske ustabilitet. En plutselig koronar død betyr øyeblikkelig eller død senest 6 timer etter et hjerteinfarkt i nærvær av vitner. Tilordne en plutselig koronar død med en vellykket gjenopplivning og med dødelig utgang.

2. Angina pectoris:

 • Stenokardi av stress (belastning):
 1. stabil (med definisjonen av funksjonell klasse I, II, III eller IV);
 2. ustabil: første oppstart, progressiv, tidlig postoperativ eller postinfarkt angina;
 • spontan angina (synovial, variant, vasospastisk, stenokardi av Prinzmetal)

3. Den smertefrie formen for myokardisk iskemi.

4. Myokardinfarkt:

 • storfokal (transmural, Q-infarkt);
 • småfokus (ikke Q-infarkt);

6. Forringet hjerteledning og rytme (Form).

7. hjertesvikt (skjema og scene).

Ved kardiologi, er det en begrepet "akutt koronarsyndrom", har forskjellige former for koronar hjertesykdom: ustabil angina, myokardinfarkt (Q-tann med og uten Q-bølge). Noen ganger er en plutselig koronar død forårsaket av kranspulsårene inkludert i samme gruppe.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Kliniske manifestasjoner av IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen (se hjerteinfarkt, angina pectoris). Generelt har koronar hjertesykdom et bølgete kurs: perioder med stabil normal helse veksler med episoder av forverring av iskemi. Omtrent 1/3 av pasientene, spesielt med smertefri myokardisk iskemi, føler seg ikke nærvær av IHD i det hele tatt. Progresjon av iskemisk hjertesykdom kan utvikle sakte, i flere tiår; Samtidig kan sykdomsformene endres, og følgelig symptomene.

Vanlige manifestasjoner av IHD inkluderer brystsmerter forbundet med fysisk anstrengelse eller stress, smerte i ryggen, armen og underkjeven; kortpustethet, økt hjerteslag eller en følelse av avbrudd; svakhet, kvalme, svimmelhet, sløret syn og svimmelhet, overdreven svette. Ofte oppdages CHD allerede i utviklingsstadiet av kronisk hjertesvikt med utseende av ødem på underekstremiteter, uttalt dyspnø, noe som gjør at pasienten får en tvungen sitteposisjon.

De oppførte symptomene på hjertesykdom forekommer vanligvis ikke samtidig, med en viss form for sykdommen, er det en utbredelse av visse manifestasjoner av iskemi.

Forløperne av primær hjertestans i iskemisk hjertesykdom er paroksysmale følelser av ubehag bak brystbenet, frykt for død, og psyko-emosjonell labilitet. Når plutselig hjertedød, mister pasienten bevisstheten, det er opphør av pust, ingen puls på hovedårene (femoral, carotis), hjertelyder ikke lyttet, elever utvider seg, blir huden blek grå. Sårene med primær hjertestans står for opptil 60% av de dødelige utfallene av IHD, hovedsakelig på prehospitalstadiet.

Komplikasjoner av koronar hjertesykdom

Hemodynamiske lidelser i hjertemuskelen og dets iskemiske skade forårsaker mange morfofunksjonelle endringer som bestemmer formen og prognosen for hjerte-og karsykdommer. Resultatet av myokardisk iskemi er følgende mekanismer for dekompensering:

 • mangel på energiomsetning av myokardceller - kardiomyocytter;
 • "Stunned" og "sleeping" (eller dvale) myokardium - former for brudd på kontraktilitet i venstre ventrikel hos pasienter med IHD, som er forbigående;
 • utvikling av diffus aterosklerotisk og fokal postinfarkt cardiosklerose - en reduksjon i antall fungerende kardiomyocytter og utvikling av bindevev i deres sted;
 • brudd på systoliske og diastoliske funksjoner i myokardiet;
 • Forstyrrelse av excitability, conduction, automatisme og myokardial kontraktilitet.

De oppførte morfo-funksjonelle endringene i myokardiet i IHD fører til utvikling av en vedvarende reduksjon i koronar sirkulasjon, dvs. hjertesvikt.

Diagnose av hjertesykdom

Diagnose av IHD utføres av kardiologer under forholdene til et kardiologisk sykehus eller dispensar ved hjelp av spesifikke instrumentteknikker. Når en pasient blir intervjuet, klargjøres klager og tilstedeværelsen av symptomer som er karakteristiske for koronar hjertesykdom. Ved undersøkelse bestemmes tilstedeværelsen av ødem, cyanose i huden, støy i hjertet, rytmeforstyrrelser.

Laboratorie diagnostiske analyser krever undersøkelse av spesifikke enzymer, økende i ustabil angina og myokardinfarkt (kreatinfosfokinase (i løpet av de første 4-8 timer), troponin-I (7-10 timer), Troponin-T (i 10-14 timer) aminotransferase, laktatdehydrogenase, myoglobin (i første dag)). Disse proteinholdige intracellulære enzymer i ødeleggelse av kardiomyocytter slippes ut i blodet (resorptive nekrotisk syndrom). Den utfører studier i totalkolesterol, LDL (aterogene) og høy (antiaterogeniske) tetthet, triglyserider, blodsukker, ALAT og ASAT (ikke-spesifikke cytolyse-markører).

Den viktigste metoden for å diagnostisere hjertesykdommer, inkludert iskemisk hjertesykdom, er EKG-registrering av hjertets elektriske aktivitet, som gjør det mulig å oppdage brudd på normal tilstand av myokardiet. Ekkokardiografi - Metoden for ultralyd i hjertet gjør at du kan visualisere størrelsen på hjertet, tilstanden til hulrom og ventiler, vurdere myokardial kontraktilitet, akustisk støy. I noen tilfeller med IHD utføres stressekardiografi - ultralyddiagnostikk ved bruk av dosert fysisk aktivitet som registrerer myokardisk iskemi.

Ved diagnosen iskemisk hjertesykdom blir funksjonstest med belastning mye brukt. De er vant til å identifisere tidlige stadier av IHD, når forstyrrelsene ikke kan fastslås i ro. Som lasttest, gå, klatre trapper, laster på simulatorene (treningscykel, tredemølle), ledsaget av EKG-fiksering av hjertefunksjon. Begrenset bruk av funksjonelle prøver i en rekke tilfeller skyldes manglende evne til å oppfylle det nødvendige volumet av belastning av pasienter.

Holter daglig overvåking av EKG forutsetter registrering av et EKG utført i løpet av dagen og avslørende periodiske uregelmessigheter i hjertearbeidet. For forsknings den bærbare enheten (Holter monitor) er festet til skulderen eller livet av pasienten og for å ta målinger, samt selv-observasjon dagbok der pasienten notater i timevis sine handlinger og endringer i helse. Dataene som oppnås under overvåking behandles på datamaskinen. EKG-overvåking tillater oss ikke bare å identifisere symptomer på koronar hjertesykdom, men også årsaker og betingelser for deres utseende, noe som er spesielt viktig i diagnostisering av angina.

Transesofageal elektrokardiografi (PPEH) tillater en detaljert vurdering av myokardets elektriske excitabilitet og konduktivitet. Essensen av metoden består i innføring av en sensor i spiserøret og opptak av hjerteytelse, omgåelse av forstyrrelsen skapt av hud, subkutan fett og thorax.

Gjennomføring av koronar angiografi i diagnosen koronar hjertesykdom gjør det mulig å kontrast myokardets kar og bestemme brudd på deres patenter, graden av stenose eller okklusjon. Koronarografi brukes til å løse problemet med hjertekirurgi. Ved innføring av et kontrastmiddel er allergiske hendelser mulig, inkludert anafylaksi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Taktikken for å behandle ulike kliniske former for IHD har sine egne særegenheter. Likevel er det mulig å identifisere hovedveiledningene som brukes til behandling av hjertesykdom:

 • ikke-farmakologisk terapi;
 • medisinering;
 • kirurgisk revaskularisering av myokardiet (aorto-coronary bypass);
 • bruk av endovaskulære metoder (koronar angioplastikk).

Ikke-medisinert terapi omfatter tiltak for å rette livsstil og ernæring. Ved forskjellige viser av en iskemisk hjertesykdom er begrensningen av en aktivitetsmåte vist, t. Til. Ved et treningsspenning er det en økning i kravet til et myokard i blodtilførsel og oksygen. Ulempen med dette kravet til hjertemuskelen forårsaker faktisk manifestasjoner av IHD. Derfor er pasientens aktivitetsbehandling i noen form for iskemisk hjertesykdom begrenset, etterfulgt av en gradvis utvidelse under rehabilitering.

Kostholdet i IHD innebærer å begrense inntaket av vann og salt med mat for å redusere belastningen på hjertemuskelen. For å forsinke utviklingen av aterosklerose og bekjempe fedme, er også et fettfattig diett foreskrevet. Begrenset, så langt som mulig, unntatt følgende grupper av produkter: animalsk fett (smør, smult, fett kjøtt), røkt og stekt mat, absorberes raskt karbohydrater (Butter kaker, sjokolade, kaker, søtsaker). For å opprettholde en normal vekt, er det nødvendig å balansere energiforbruket og forbruket. Hvis det er nødvendig, å redusere vekten av underskudd mellom forbrukt og forbruks tilførsel av energi bør være minst 300 kC daglig, tatt i betraktning at en dag under normal fysisk aktivitet en person bruker rundt 2000-2500 kC.

Medikamentell behandling for IBS er tildelt ved formelen «A-B-C»: antiblodplatemidler, p-blokkere og hypocholesterolemiske midler. I fravær av kontraindikasjoner kan tilordne nitrater, diuretika, antiarytmika, og andre. Mangel på virkning av pågående medikamentterapi for koronar hjertesykdom og faren for myokardinfarkt er en indikasjon for konsultasjon hjerte kirurgen å bestemme seg for kirurgisk behandling.

Ved kirurgisk revaskularisering (koronararterie-bypass-transplantasjon - CABG) tydd til å gjenopprette blodtilførselen til området av ischemi (neovaskularisering) med resistens mot farmakologiske behandlinger utført (for eksempel stabil angina III og IV FC). Metoden består i å pålegge CABG autovenous anastomose mellom aorta og hjerte syk lunge nedenfor dens innsnevring eller okklusjon. Dette skaper en bypass-vaskulær seng som gir blod til stedet for myokardisk iskemi. CABG-operasjoner kan utføres ved hjelp av kunstig sirkulasjon eller på et fungerende hjerte. Ved minimalt invasive kirurgiske prosedyrer i IHD angår perkutan transluminal koronar angioplastikk (PTCA) - ballong "ekspansjon" innsnevrede kar, fulgt av implantering av stent-ramme, som holder for en tilstrekkelig blodstrøm lumen.

Prognose og forebygging av koronar hjertesykdom

Definisjonen av prognosen for IHD avhenger av sammenhengen mellom ulike faktorer. Kombinasjonen av koronar hjertesykdom og arteriell hypertensjon, alvorlige lipidmetabolismen og diabetes mellitus påvirker derfor prognosen negativt. Behandling kan bare redusere den stadige utviklingen av IHD, men ikke stoppe utviklingen.

Den mest effektive forebyggingen av IHD er å redusere de negative effektene av trusler: utelukkelse av alkohol og tobakk, psyko-emosjonell overbelastning, opprettholde optimal kroppsvekt, kroppsopplæring, blodtrykkskontroll, sunn mat.

Iskemisk hjertesykdom - symptomer og behandling

I Russland, 1, 2 millioner pasienter med hjertesykdom dør hvert år. Denne situasjonen er verre enn i Europa nesten 4 ganger, og dette skyldes at iskemisk hjertesykdom ikke bare er en sykdom som bare behandles når symptomene oppstår, men også gjenspeiler næringsstoff og holdning til ens helse.

Årsaker til iskemi

Ved iskemi forstås endringen i vevsmetabolisme forårsaket av utilstrekkelig oksygeninntak, noe som medfører brudd på organets funksjoner.

Iskemi eller iskemisk hjertesykdom (IHD) er en tilstand hvor hjertemuskelfibrene mangler oksygen, som følge av utseendet av kliniske symptomer av varierende alvorlighetsgrad.

Årsaken til mangel på oksygen blir oftest betjent av aterosklerose i koronarbeinene - et system av vener og arterier som leverer blod til myokardiet. Aterosklerose påvirker koronararteriene ikke bare hos eldre. Tegn på atherosklerotiske forandringer i blodårene er allerede kjent hos 40 år gamle.

Årsaken til koronar hjertesykdom kan være en spasme av kranspulsårene, blodårene og karene i kapillærnettet, som manifesterer seg ved slike kliniske tegn som et smertefullt angrep, dyspné. Sykdommen utvikler seg når kapillærene transporteres av omkringliggende vev, hypertrophied myocardium.

Men av alle mulige årsaker som fremkaller et slikt brudd som hjertets iskemi, er det hyppigst en trombose i karet, og muligheten for utvinning bestemmes av effektiviteten av behandlingen.

Hva skjer med hjertet hvis iskemi utvikler seg, hva er det farlig for, og hvordan påvirker en slik forstyrrelse sitt arbeid?

I nærvær av oksygen er hovedkilden til energi for hjerte reduksjon:

 • frie fettsyrer - gi 60 til 80% av all nødvendig energi for å opprettholde hjerteaktivitet;
 • Glukose - fra 20 til 40% av energien som trengs for muskelfibre.

Når det er mangel på oksygen, blir energiutvikling i hjertemuskulaturen forstyrret, og laktat akkumuleres i dem. Akkumuleringen av laktat fører til acidose, mens fettsyrene som fortsetter å strømme med blodet har en giftig effekt på hjertet.

Hva bidrar til iskemi

I 1996 foreslo American College of Cardiology følgende klassifisering av IHD-risiko etter kategori:

 1. Den første kategorien av risiko er de faktorer som endrer normaliseringen av hjertets tilstand.
  1. røyking,
  2. økt kolesterolkonsentrasjon;
  3. høyt blodtrykk (blodtrykk);
 2. Den andre kategorien er faktorene, endringen som betydelig forbedrer prognosen for IHD;
  1. diabetes;
  2. lavt høy tetthetskolesterol og økt triglyseridkonsentrasjon;
  3. mangel på fysisk aktivitet;
  4. vektig;
  5. menopause;
 3. Den tredje kategorien er risikofaktorer, hvis endring ikke har en avgjørende innvirkning på helsen;
  1. drikker alkohol;
  2. stress,
  3. fortrinnsfôring med animalsk fett;
  4. hyperhomocysteinemi;
 4. den fjerde kategorien er uendrede faktorer;
  1. gulvet;
  2. alder;
  3. arvelighet.

Hos kvinner er fedme av magetype, røyking, av stor betydning. Og selv når du røyker 1 til 4 sigaretter per dag, øker risikoen for kranspuls sykdom med 100%.

klassifisering

Ved diagnostisering av iskemisk hjertesykdom i Russland holder de seg til den moderne metoden for å bestemme kliniske former som er akseptert over hele verden:

 • plutselig død under hjertestans;
 • angina pectoris;
  • spenning - smerte under fysisk anstrengelse;
   • først dukket opp;
   • 4 klasser av stabil angina pectoris;
   • progressiv;
  • spontan;
 • hjerteinfarkt;
  • storfokalform
  • melkoochagovyj;
 • kardiosklerose, som utviklet seg etter et hjerteinfarkt;
 • iskemisk kardiomyopati;
 • arytmi;
 • dempet iskemi - forverring av hjertesykdom, som går smertefritt;
 • distal iskemisk hjertesykdom;
 • iskemiske syndromer;
  • bedøvet myokard - midlertidig nedsatt hjertefunksjon etter gjenoppretting av blodstrømmen;
  • forbehandling av myokardiet iskemisk - med utseendet av smerte under trening, fortsetter arbeidet med å redusere intensiteten;
  • dvalemodus av myokardiet - en lokal reduksjon i kontraktilitet, som kompenseres for gjenoppretting av blodstrøm.

Akutte tilstander med koronarsykdom (IB) av hjertet kalles koronart syndrom, ved anvendelse av et diagnostisk navn midlertidig, inntil estimering av symptomer og diagnose, og valgt ordningen og medikamenter for behandling av pasienten.

symptomer

Det ledende symptomet på hjerteisemi er utseendet av akutt smerte bak brystbenet. Lokaliseringen kan variere, være paroksysmal eller permanent, men utvikler seg som et tegn på IB av hjertet, i henhold til en felles mekanisme.

Acidose i myokardiale celler, forårsaket av mangel på oksygen, øker konsentrasjonen av histamin, bradykinin, adenosin, P neuropeptid som irriterer reseptorene i det sympatiske og vagusnerven (vagus).

Smertefornemmelser i hjertet er forårsaket av irritasjon av sympatiske nerver. Og irritasjon av vagus er ansvarlig for en rekke smerte symptomer i IHD.

Så med hjerteinfarkt, kan det sterkeste smerteangrepet følges langs vagusens grener - halvparten av ansiktet, tennene, templene. Og for utseendet av slike symptomer som angst, frykt for døden, reagerer nevropeptidet P, som overfører et signal til hjernen.

Angina pectoris

Paroksysmal smerte oppstår på toppen av følelsesmessig eller fysisk stress. Etter en reduksjon i trening, er smerten svekket. Det er lokalisert rett bak brystbenet, ved hjertepunktet.

Hvis lesjonen befinner seg i hjerteets bakre vegg, gir smerten til området av den fremre bukveggen. I dette tilfellet oppnår det likhet med symptomene på en magesykdom.

Smerter oppleves i feltet:

 • venstre skulder, armer opp til lillfingeren, scapula;
 • nakke, kjeve, svelg, ører;
 • høyre skulder, skulderblad, midje;
 • atypisk sone - bare på høyre side av brystet.

Kardial opprinnelse til smerten er bekreftet hvis den vises under trening og fjernes ved å ta Nitroglycerin. Den fysiske belastningen som en pasient med koronararteriesykdom kan utføre uten utseende av smerte, tjener som et kriterium for alvorlighetsgraden av sykdommen.

Indirekte symptomer som indikerer iskemisk hjertesykdom hos menn er:

 • tidlig graying, skallethet;
 • aktiv vekst av hår på brystet hos menn;
 • tortuosity av fartøyene i den tidlige regionen.

Et tegn på angina pectoris forårsaket av hjertesykdom, vanlig hos kvinner og menn, kan betraktes som en diagonal hudfold på øreflippen. Symptomet på høyt triglyserider, en av de viktigste årsakene til hjerte-og karsykdommer, er utseendet på xanthalomer - gulaktige seler på øyelokkene.

Myokardinfarkt

Infarkt, som en type iskemi, utvikler seg som et resultat av akutt oksygen sult av vev. Denne manifestasjonen av koronar hjertesykdom forårsaker hypoksi, og den resulterende iskemien er mer enn farlig fordi i 30% av pasientene forårsaker det døden i den første timen etter et angrep.

Grunnlaget for hjerteinfarkt er:

 • ødeleggelse av aterosklerotiske plaketter
 • trombose av blodårer som gir blod til hjertet
 • opphør av oksygenforsyning i dette området av hjertemuskelen;
 • nekrose av vev.

Iskemisk kardiomyopati

Iskemisk kardiomyopati kalles en alvorlig form for iskemisk hjertesykdom, ledsaget av hjertesvikt, økt hjertestørrelse, ventrikulær dysfunksjon.

Valget av hvordan man behandler denne type kranspulsårssykdom, avhenger av levedyktigheten av myokardiet, alvorlighetsgraden av symptomer på angina pectoris og hjerterytmeforstyrrelser.

Distal angina pectoris

I den distale (mikrovaskulære) angina er kapillærnettverket til myokardiet, små fartøy og store kranspulsårene skadet, venene er ikke skadet. På grunn av denne forskjellen er symptomene og behandlingen av denne type iskemisk hjertesykdom forskjellig fra klassisk angina.

Iskemien i hjertet av denne arten utvikler oftere hos kvinner, og de første tegnene kan dukke opp i middelalderen. Egenheten ved distal angina er fraværet av en positiv effekt på inntaket av nitroglyserin.

Med denne sykdomsformen er det ingen tegn på hjerteinfarkt, BP er vanligvis normalt, så vel som hele tilstanden til blodårene.

Tegn på distal angina er:

 • bedre toleranse for smerte enn med klassisk angina;
 • smerten etter belastningen er lettet i 30 minutter;
 • større følsomhet for følelsesmessig stress;
 • smerte i ro
 • hyppig atypisk plassering av smerte;
 • psykiatriske endringer - panikkanfall, frykt, depresjon.

behandling

IHD er behandlet ved bruk av medisinske, kirurgiske metoder, med obligatorisk korreksjon av kroppsvekt, avslag på røyking. Hvis skade på blodårene skyldes diabetes, er det nødvendig å kontrollere nivået av glukose, for å opprettholde en diett.

Pasienthypertensjon er viktig for å opprettholde et stabilt blodtrykk, unntatt fra diettprodukter som øker kolesterolinnholdet.

Forberedelser for iskemisk hjertesykdom

Pasienter utenfor den akutte perioden er foreskrevet:

 • antiaggreganter - for å forhindre blodpropper i koronarbeinene;
 • statiner - for å senke kolesterol utnevne Simvastatin, Pravastatin;
 • Betablokkere - Metoprolol, Bisopolol, Carvedilol, Nebivolol brukes til å redusere risikoen for plutselig død;
 • ACE-hemmere - for å hindre komplikasjoner av IHD, utpeke Captopril, Ramipril, Enalapril;
 • antagonister av Ca ++-kanaler - Nifedipin, Amlodipin, Verapamil, Diltiazem forbedrer vaskulær status, har vasodilaterende virkning;
 • nitrater - Isosorbid-dinitrat, nitroglyserin.

Gruppen av antiplatelet midler inkluderer aspirin, klopidogrel. I en praktisk dosering er Cardiomagnet-remedien tilgjengelig, som i tillegg inneholder magnesium, et nødvendig makronæringsstoff for hjertearbeidet. Disse pasientene med IHD bør ta daglig hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner.

Med hyppig behandling av koronararteriesykdom med nitrater, kan de bli vanedannende med utseendet av et symptom som hodepine, redusert terapeutisk effekt og utseendet på rebound syndrom - forverring av hjertet etter å ha tatt medisinen. For å unngå dette er det nødvendig å følge den individuelle behandlingsplanen som er angitt av legen.

Iskemisk hjertesykdom - hva er det?

Hva er det, iskemisk hjertesykdom? IHD (koronar hjertesykdom) er en sykdom som er preget av nedsatt blodgass til hjertet på grunn av innsnevring og blokkering av aterosklerotiske plaques av koronararteriene. Som et resultat av fremdriften av aterosklerose, reduseres fartøyets lumen gradvis, og som følge av dette reduseres blodstrømmen i hjertet, noe som resulterer i at myokardiet (hjertemuskelen) mottar mindre enn nødvendig ernæring.

Risikofaktorer

Tegn på koronar hjertesykdom.

 1. Symptomene på sykdommen er smerte. Naturen kan variere fra sting til baking og komprimering. I de tidlige stadiene av sykdommen kan pasientene imidlertid bare plages av følelsen av ubehag bak brystbenet under fysisk anstrengelse, som passerer etter hvile.
 2. Smerter i IHD kan bare noteres i brystet, det kan gi til venstre arm, nakke, scapula.
 3. Parallelt med økningen i smerte syndrom hos pasienter, begynner å puste - først med betydelige belastninger, deretter med enkle handlinger (for eksempel å gå), senere og i ro.
 4. Enkeltpersoner med IHD klager ofte over hjerteslag (intensivert, rask, følelser av personen) og avbrudd (en følelse av fading i brystet) i hjertets arbeid. Ofte registreres disse endringene på EKG.
 5. I tillegg til symptomene nevnt ovenfor, blir pasientene ledsaget av svakhet, tretthet, svimmelhet og sjeldnere svimmelhet.
 6. En av formene av iskemisk hjertesykdom er angina.

Det finnes flere former for IHD: plutselig koronar død, angina pectoris, hjerteinfarkt, kardioklerose og arytmisk form. Den vanligste av disse er angina pectoris - i folket "angina pectoris". Det er preget av tilbakevendende angrep, som plutselig begynner, oftere etter en fysisk eller psykomotisk belastning. Pasienten føler en følelse av mangel på luft, tetthet i brystet, baking, pressing eller komprimering av smerte, noe som gir til nakken, armen, scapulaen, underkjeven. Provoke slike angrep øker blodtrykk, alkohol, et stort måltid, en plutselig utgang til frost.

Førstehjelp for angina pectoris

 • I tilfelle av ovennevnte klager, først og fremst, er det nødvendig å eliminere faktorene som fremkaller angrepet - å roe ned for å stoppe belastningen.
 • Da bør du sikre deg en tilstrømning av luft og ta beroligende (en infusjon av valerian eller andre beroligende midler).
 • Det neste trinnet - legg under tungen og rassosat 1 tablett nitroglyserin. Dette middelet utvider koronarbeinene, hvis spasmer er årsaken til angrepet. Etter å ha tatt stoffet, går smerten vanligvis raskt - innen 5 minutter.
 • Hvis det oppstår smerte, gjenta nitroglyserin og vurder tilstanden igjen, etter 5 minutter.
 • Hvis du etter denne tiden ikke forbedrer helsetilstanden, tar du nitroglycerin igjen, klem tabletten (500 mg) av acetylsalisylsyre og ring ambulansen så snart som mulig.

I mangel av rettidig assistanse dør noen av hjertemuskelcellene av mangel på ernæring - myokardinfarkt utvikler seg.

Behandling av koronar hjertesykdom

Terapi for denne sykdommen bør kun utpeke en lege. Arsenalet av medisiner tatt med iskemisk hjertesykdom er stort nok, og pasienten tar vanligvis flere stoffer fra forskjellige grupper samtidig, nemlig:

 • nitrater - for forebygging av anfall
 • antiaggreganter - for fortynning av blod (forebygging av trombose);
 • blokkere - normalisere rytmen;
 • kalsiumantagonister - utvide koronarbeinene som fôrer myokardiet;
 • statiner og fibrater - redusere kolesterolet i blodet;
 • legemidler som forbedrer metabolismen (metabolisme) i hjertemuskelen.

De fleste medikamenter må tas for livet, og uavhengig kansellering er full av forverring og komplikasjoner.

Forebyggende tiltak

Tidlig behandling til legen og absolutt overholdelse av hans anbefalinger garanterer full kontroll over koronar hjertesykdom og er den beste forebyggingen av mulige komplikasjoner. Ikke vær syk!

Til hvilken lege å søke

Når det er tegn på koronar hjertesykdom, beskrevet ovenfor, må du kontakte en kardiolog. Etter undersøkelsen vil du sannsynligvis trenge inngrep av en kardiurgirurg for koronarangiografi og for indikasjoner på stenting eller omgåelse av hjerteskarene. I tillegg bør man konsultere en endokrinolog og ekskludere diabetes mellitus. Redusere vekten og redusere innholdet av kolesterol i blodet, vil bidra til å gjennomføre en næringsdriftes anbefalinger.

Hva er farlig iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD)

Hva er IHD?

Iskemisk hjertesykdom (IHD) - overvinnelsen av hjertemuskelen (myokardium) som følge av en reduksjon i eller opphør av levering av blod til hjertemuskelen, som et resultat av patologiske prosesser i koronararterier (arteriene som forsyner hjertet).

Grunnlaget for patologiske prosesser i kranspulsårene er en aterosklerotisk lesjon (aterosklerose) - avsetning av kolesterol på indre veggen av karene. IHD kalles "No. 1 morder" i verden - i de utviklede landene er dødeligheten fra kranskärlssykdom større enn den fra onkologiske sykdommer. Menn er syke 2 ganger oftere enn kvinner; forekomsten av IHD øker dramatisk med alderen.

Hva er risikoen for iskemisk hjertesykdom?

Hovedfunksjonen til hjertemuskelen er å pumpe blod som er beriget med oksygen, fra lungene til organer og vev, og å pumpe blodet som kommer fra organene til lungene, slik at det igjen blir mettet med oksygen.

Hvis det er mangel på blodstrøm til hjertemuskelen, begynner en gradvis (i kronisk kurs) eller øyeblikkelig (i akutt kurs) forverring av hjertemuskelen. Myokardium lider av mangel på oksygen, næringsstoffer, hvorav gradvis og gradvis (i fravær av behandling) reduseres. Lider selv, hjertet kan ikke lenger utføre sin funksjon effektivt. Som et resultat er interne organer involvert i den patologiske prosessen, som blodet slutter å bli effektivt levert og fjernet.

Hva er årsaken til IHD?

Årsaken til IHD er en atherosklerotisk lesjon av arteriene, blod som leverer hjertet (koronararterier).

På den indre veggen av kranspulsåren dannes en atherosklerotisk plakk som senere fører til okklusjon (okklusjon) av karet. Følgelig reduseres volumet av blod som strømmer langs en slik arterie til hjertet, kraftig, hjertemuskelen begynner å lide. De første symptomene på IHD vises med en reduksjon i lumen av arterien med mer enn 50%, alvorlige angrep av sykdommen oppstår når diameteren minker med mer enn 80%.

Iskemi (mangel på blodforsyning og oksygenforsyning) oppstår også av følgende grunner:

 1. Spasm av kranspulsårene. Denne grunnen er mest typisk for unge mennesker som har kranspuls aterosklerose, men en liten grad av alvorlighetsgrad. Spasm i arteriene kan utvikles som respons på psyko-emosjonell og fysisk overbelastning av et lavt trent hjerte.
 2. Brudd brudd koagulering / antikoagulasjon funksjon (honning reologiske egenskaper for blod.) - tilstedeværelsen av aterosklerose forbedrer blodpropper og trombe utvikling av koronararteriene, som også hindrer blodstrømmen..
 3. Med noen hjertesykdommer er det en økning i størrelsen, og veksten av vaskulaturen, for å sikre blodtilførsel til det utvidede hjertet, ligger bak. Det viser seg at hjertet av store størrelser leveres med samme mengde blod som før det øker. Og denne mengden blod er ikke nok, hjertemuskelen lider, den patologiske tilstanden utvikler seg.
 4. Under trening blodstrømmen til hjertet øker, men i nærvær av den innsnevrede delen av vaskulaturen, omgår blod nettstedet, i samsvar med normal størrelse fartøy ( "som enkle"). Som et resultat mottar ikke stedet av hjertemusklen, som det smalte karet er egnet til, tilstrekkelig blod. Igjen, lider hjertet av mangel på oksygen og næringsstoffer.
 5. Andre årsaker som kan forekomme på grunn av iskemi - redusert blodtrykk (hypotensjon), økt blodtrykk (hypertensjon), svekket (arytmi), thyroid sykdom (hypertyroidisme), infeksiøse sykdommer med høy feber og andre.

Hva inkluderer begrepet IHD?

I følge klassifiseringen tilskrives følgende forhold til IHD:

 1. Plutselig hjertedød (primær hjertestans) - ikke-voldelig, forårsaket av hjertesykdom død, manifestert ved et plutselig tap av bevissthet innen 1 time fra start av akutte symptomer, med forutgående hjertesykdom kan være kjent eller ukjent, og død er alltid uventet.
 2. Angina - en form for koronar arteriesykdom, som er manifestert paroksysmal oppstår smerte eller ubehag i området av hjertet forårsaket av myokardial ischemi (men uten utvikling av nekrose - "død" av hjertemuskelen), som er forbundet med en reduksjon i blodstrøm og en økning i myokardial oksygenforbruk.
 3. Akutt hjerteinfarkt er en form for IHD som er preget av utvikling av begrenset myokardisk nekrose på grunn av den akutte inkompatibiliteten av koronar blodstrømmen med myokardiumets behov.
 4. Kardioklerose etter infarkt - erstatning av nekroseområder i hjertemuskelen med bindevev
 5. Hjerte rytmeforstyrrelser
 6. Hjertesvikt er tap av en tilstrekkelig "pumpe" -funksjon i hjertet når hjertemuskelen ikke lenger takler volumet blod som den trenger å pumpe.

Hva er de kliniske manifestasjonene av IHD?

Kliniske manifestasjoner av IHD avhenger av formen av IHD (se ovenfor), men de mest karakteristiske er:

 1. Smerter i brystet, oftest (mest typisk!) Kontraherende, presserende, oppstår paroksysmalt. Imidlertid beskriver mange pasienter smerten som brennende, skyte, trekke, stikke.
 2. Den mest typiske er brystsmerter, som kan strekke seg til hele hjertet av hjertet. Mulig lokalisering av smerte i den epigastriske regionen (under brystbenet).
 3. Smerten utstråler (sprekker) oftest til venstre skulder, til venstre arm, bestråling i livmorhalsområdet, underkjeven og tennene er mulig. Oftere - i høyre skulder, høyre skulderblad og til og med i lumbalområdet
 4. Smerten er ganske intens.
 5. Lav toleranse for fysisk aktivitet (eller reduksjon av toleranse (toleranse) til fysisk aktivitet).

Det må huskes at symptomene kan være forskjellige hos forskjellige pasienter. Diagnosen er kun laget av en lege!

Hvilke risikofaktorer bidrar til utbruddet av IHD?

Risikofaktorer er faktorer som er spesifikke for den enkelte som øker risikoen for å utvikle kranspuls sykdom betydelig sammenlignet med personer som ikke har disse faktorene. Det er 4 kategorier av risikofaktorer:

 1. Kategori 1: faktorer, eliminering som pålidelig reduserer risikoen for IHD;
 2. Kategori 2: faktorer hvis korreksjon er sannsynlig å redusere risikoen for IHD;
 3. Kategori 3: faktorer hvis korreksjon er mindre sannsynlig å redusere risikoen for å utvikle kranspuls sykdom;
 4. Kategori 4: Faktorer som ikke kan korrigeres eller påvirkes, som ikke fører til reduksjon i risikoen for å utvikle kranspuls sykdom.

Kategori 1 inneholder følgende faktorer:

Det er fastslått at røyking øker dødeligheten fra kardiovaskulære sykdommer med 50%, og risikoen øker med økende alder og antall røyke sigaretter.

 • Høyt kolesterol.

Forhøyede blodkolesterolnivåer er alltid forbundet med økt risiko for å utvikle kardiovaskulær sykdom. Fra og med et kolesterolnivå på 4,65 mmol / l korrelerer den videre veksten kontinuerlig og proporsjonalt med forekomsten av koronar hjertesykdomskomplikasjoner. Det optimale nivået av kolesterol er opptil 5 mmol / l!

Det er en streng sammenheng mellom nivåene av systolisk ("øvre") og diastolisk ("lavere") trykk og forekomsten av IHD. Økningen i diastolisk trykk med 7 mm Hg sammenlignet med normen øker risikoen for å utvikle kranspuls sykdom med 27%.

Kategori 2 inneholder følgende faktorer:

Hos pasienter med diabetes mellitus i alderen 40 år og eldre er iskemisk hjertesykdom den viktigste dødsårsaken. Aterosklerose og IHD utvikler seg 10 år tidligere hos pasienter med diabetes mellitus sammenlignet med de som ikke lider av denne sykdommen.

 • Redusere nivået av lipoproteinkolesterol med høy tetthet (HDL-kolesterol) og øke blod triglyserider (TAG)

Normalt bør nivået av HDL-kolesterol være over 1,45 mmol / l. nivå av TAG ≤1,7 mmol / l

 • Lav fysisk aktivitet (hypodynami)

Risikoen for å utvikle kranspuls sykdom er nesten dobbelt så høy hos personer som fører en stillesittende livsstil i forhold til aktive mennesker.

 • Overvekt (fedme)

For å bestemme graden av fedme ved hjelp av Quetelet indeks (BMI) - forholdet mellom kroppsvekt, uttrykt i kilo til høyde, uttrykt i meter og kvadrat. Normalt ketle indeksen er fra 18,5 til 25. Fra 25 til 30 - overflødig kroppsvekt, 30-35 - I fedme grad, 35-40 - fedme grad II, 40-50 - III fedme grad, over 50 - fedme IV grad.

Overvektsvekt er signifikant forbundet med risikoen for koronar hjertesykdom og dødelighet. Blant kvinner som har et betydelig overvekt av kroppsvekt øker risikoen for kranspuls sykdom nesten 3 ganger, og med moderat økning i kroppsvekt - med 80% sammenlignet med kvinner med normal vekt.

 • Overgangsalder og postmenopausal periode.

Etter utbruddet av overgangsalderen øker risikoen for å utvikle CHD hos kvinner. Dette skyldes endringer i stoffskiftet av lipider (fett) og i kardiovaskulærsystemet.

Kategori 3 inneholder følgende risikofaktorer:

 1. Drikker alkohol
 2. stresset
 3. Ernæring med for mye kaloriinnhold og høyt innhold av animalsk fett.
 4. Økt homocystein i blodet

Kategori 4 inkluderer:

 1. Eldre alder
 2. Mannlig kjønn
 3. En familiehistorie (historie) om tidlig utvikling av iskemisk hjertesykdom er utviklingen av IHD hos en far eller en slektning hos en mann under 55 år eller hos en mor eller andre slektninger hos en kvinne under 60 år.

Hva er prinsippene for IHD behandling?

Behandling av IHD bør begynne med en endring i risikofaktorene som kan bli påvirket (se ovenfor)

 1. Røykeslutt
 2. Redusert kolesterol (diett, medisinering)
 3. Økt fysisk aktivitet
 4. Bekjempe fedme
 5. Behandling av samtidig arteriell hypertensjon, diabetes mellitus (og, som andre patologiske forhold)
 6. Medikamentell behandling av koronar hjertesykdom (nitrater, disaggregants, betablokkere, ACE-inhibitorer (ACE), kalsiumantagonister, antiarytmika, etc.)
 7. Kirurgisk behandling

Behandling av CHD er en permanent prosess for samhandling mellom en lege og en pasient. Behandlingsbehandlingen er bare definert doktor!

Hvorfor forekommer IHD og hvor farlig er det?

Iskemisk hjertesykdom

Mange mennesker med alder begynner å føle smerte eller en følelse av innsnevring i hjertet. Først vises de bare med en betydelig fysisk eller emosjonell belastning. Men over tid blir belastningen som disse følelsene oppstår, mindre og mindre. Vanligvis har folk en tendens til å tro at dette er "alder", at det ikke er noe å gjøre om det, og ikke søke medisinsk hjelp. Denne oppfatningen er feilaktig, fordi ofte en slik smerte er en manifestasjon av hjertesykdom.

Koronar hjertesykdom (IHD) er en utilstrekkelig tilførsel av blod til hjertemuskelen. Blod, som bringer oksygen og næringsstoffer, passerer ikke i riktig mengde gjennom hjertets kar (krans- eller kranspulsårene) på grunn av deres sammenblanding eller blokkering. Avhengig av hvor uttalt "sult" i hjertet, hvor lang tid det finner sted, og hvor raskt det oppstod, isoleres flere former for koronar hjertesykdom.

- Asymptomatisk eller "mute" form av IHD, når "fasting" av hjertet ikke manifesteres av kliniske symptomer.

- Angina pectoris (angina pectoris) - med denne form for iskemisk hjertesykdom, er utilstrekkelig ernæring av hjertet manifestert av alvorlig smerte bak brystbenet under fysisk anstrengelse, stress, eksponering for kald eller overspising.

- Arrytmisk form av IHD, hvor utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet manifesteres av hjerterytmeforstyrrelser, oftest med atrieflimmer.

- Myokardinfarkt - dødsfallet til hjertemuskelen, forårsaket av sin "sult".

- Plutselig hjertedød er hjertestans, i de fleste tilfeller forårsaket av en kraftig reduksjon i mengden blod som tilføres den. Å returnere pasienten til livet, kan bare øyeblikkelig gjenopplivning.

Hvis IHD ikke blir behandlet, på grunn av oksygenmangel, slutter hjertet å utføre sin funksjon normalt, noe som fører til utilstrekkelig blodgass til alle andre organer. Denne tilstanden kalles kronisk hjertesvikt

Hvorfor forekommer IHD og hvor farlig er det?

Koronar hjertesykdom, som regel, oppstår fra aterosklerose i hjertet (koronar) kar. I denne tilstand på blodårene er dannet såkalte plakk, er enten trange lumen eller plomberte fartøy polnostyu.Snachala vanligvis innsnevring av koronar litt, er det vist sternum smerter (angina pectoris). Hvis plakkene blir ødelagt, vises trombi i de smalte karene, noe som fører til hjerteinfarkt. Også årsaken til utilstrekkelig blodgjennomstrømning til hjertet kan være spasme eller betennelse i koronarbeinene. Dette er de umiddelbare årsakene til koronar hjertesykdom. De, i sin tur, er på grunn av røyking, fedme, høyt blodtrykk, ukontrollert medisinering, hormonelle lidelser, underernæring og så videre.

Blant komplikasjoner av IHD er et brudd på rytmen til hjerteslag eller blokkering. I alvorlig angina eller etter et massivt hjerteinfarkt, blir hjertefunksjonene forstyrret - kronisk hjertesvikt oppstår.

Koronar hjertesykdom kan utvikles hos voksne uavhengig av kjønn i alle aldre, men oftest hos menn i alderen 40-65 år. Utvikling av aterosklerose i hjertearteriene bidra til en slik vanlig i vår tid faktorer, slik som usunt kosthold og som et resultat, høye blodfett, høyt blodtrykk, røyking, mangel på mosjon og stress.

I utviklede land har hjertesykdom blitt den vanligste årsaken til død og funksjonshemming - det står for om lag 30 prosent av dødsfall. Det er langt foran andre sykdommer som årsaken til plutselig død og forekommer i hver tredje kvinne og halvparten av mennene. Denne forskjellen skyldes at kvinnelige kjønnshormoner er et middel til beskyttelse mot aterosklerotisk skade på retter. I forbindelse med endringen i hormonell bakgrunn i overgangsalderen øker sannsynligheten for hjerteinfarkt hos kvinner etter overgangsalderen betydelig.

diagnose iskemisk hjertesykdom

For å mistenke CHD, er doktoren vanligvis som pasientens klager for brystsmerter, hjerterytmeforstyrrelser, dyspné. For nøyaktig diagnose ved hjelp av EKG, og det er ofte nødvendig å utføre enten under trening eller som Holter-overvåkning ved hjelp av en spesiell sensor, som pasienten bærer en dag. Få et bilde av hjertet som er nødvendig for påvisning av koronar hjertesykdom, er det mulig ved ekkokardiografi eller isotop-scan (myokardscintigrafi), noe som også bidrar til å identifisere feil ved hjerteklaffene eller feilfunksjon av hjertemuskelen på grunn av sin "sult".

Endelig kan diagnosen gjøres ved hjelp av en kontrast radiografisk studie - kardioangiografi, som gjør at du kan se på den spesielle skjermen hjertets kar, plasser for innsnevring eller blokkering.

behandling iskemisk hjertesykdom

Kardiovaskulær sykdom behandles oftest medisinsk, og kombinasjoner av legemidler med forskjellig virkning brukes. Det er narkotika som utvider blodkarrene i hjertet, andre stoffer reduserer belastningen på det, reduserer blodtrykket og utjevner hjertefrekvensen. Det finnes også stoffer som bekjemper hovedårsaken til IHD - senker nivået av kolesterol i blodet.

Utvide smalere arterier kan være og ved hjelp av en enkel operasjon - metoden for koronar angioplastikk, ofte med å fikse lumen med en metallinnsats - stent. Slik behandling er mer vanlig i Vesten, og russiske leger foretrekker terapeutiske metoder. I alvorlige tilfeller gir hjertekirurger en bypassoperasjon, der de blokkerte hjertekarene erstattes av godt reist "ny" - vanligvis "laget" fra venene til ekstremiteter.

Iskemisk hjertesykdom: hvor farlig?

Hjertet er et unikt organ som utfører pumpefunksjonen. Det gir blodsirkulasjon, som gjør 100.000 slag per dag, 3 millioner slag per måned, pumping 170 liter blod per dag.

hjerte er hovedorganet til det komplekse kardiovaskulære systemet, dets masse i gjennomsnitt er 300 gram. Under sammentrekning av hjertet, skyver høyre ventrikel blod inn i lungene for å mette med oksygen, og fra venstre ventrikel går oksygenberiget blod inn i alle kroppens organer. Uavbrutt oksygenforsyning til hjertet er gitt av koronarbeholdere. Disse arteriene leverer oksygen og næringsstoffer til hjertemuskelen, uten som vårt hjerte ikke kan fungere.

Vanligvis er et godt arbeidende hjerte ikke plaget oss, og vi glemmer selv sin eksistens. Men her kommer det øyeblikk når hjertet ditt gjør seg følt.

Sykdommer i hjertet er forskjellige, men de vanligste og alvorlige er hjertesykdom (CHD).

Hva er iskemisk hjertesykdom og angina pectoris, hva er årsakene til opprinnelsen deres?

I hjertet av IHD er sammenblanding og blokkering av de viktigste kranspulsårene ved atherosklerotiske plakk. På den indre overflaten av arteriene (normalt veldig jevn og jevn), er det spesielle vekst - plakk som stikker ut i blodkarets hulrom, som "rust i rør". Over tid blir de mer og mer, og når fartøyets lumen smalker til 70%, er det et problem i blodstrømmen, og som et resultat, likevekten mellom oksygen til hjertemuskelen og behovet for det. Samtidig utvikler oksygen sult (hypoksi) av celler.

Å være i denne tilstanden, lider cellene også av mangel på næringsstoffer og er utsatt for akkumulerende produkter av vital aktivitet. Hele komplekset av forstyrrelser i hjertesystemets vitale funksjoner under forhold med utilstrekkelig blodtilførsel kalles iskemi. På størrelse av aterosklerotiske plakk avhenger av graden av ischemi - jo større plakk, henholdsvis den smalere lumen av beholderen, passerer mindre blod gjennom den, og deretter vevet får mindre oksygen og næringsstoffer, jo tydeligere blir det manifestasjoner av angina. Plakk kan helt tette opp fartøyets lumen og blokkere blodstrømmen. Mekanismen for forekomsten av en iskemi ved en spasme (skarpe innsnevring) av kranspulsårene er lik.

Hvordan manifesterer CHD?

Så, hvis hjertemuskelen mottar utilstrekkelig mengde oksygen og næringsstoffer, utvikler angina angina. Hvis leveransen av oksygen og næringsstoffer helt opphører, utvikler myokardinfarkt.

Ofte manifesterer sykdommen seg mot en bakgrunn av fysisk stress eller følelsesmessig stress. På dette punktet er det smerte eller følelse av kompresjon, tyngdekraften bak brystbenet - det første signalet om mulig utvikling av hjertesykdom.

Den vanligste formen for iskemisk hjertesykdom er angina. Angina (tidligere kjent som "angina") - en sykdom som viktigste symptomer er brystsmerter kløtsjen, smatting (stråler) til venstre, den venstre halvdel av underkjeven, tenner, skuldre og så videre. Det kan også forstyrre følelsen av tyngde, brenning, trykk i brystet, følelse kortpustet, kan noen ganger forstyrre en smerte i øvre del av magen. Slike smerter manifesterer seg i form av korte (5-10 minutter) angrep, som kan gjentas ved forskjellige frekvenser. Provoke angina angina kan være fysisk stress, følelsesmessig stress, kald luft, røyking. Angrep kan utvikles når som helst på dagen. Men utvikler seg ofte tidlig om morgenen.

Til tross for at angina pectorisangrep har mange manifestasjoner, går angrep i en og samme person ensrett.

Angina kan være:

Stabil angina - når angina pectorisangrep forekommer lenge etter likestrøm og med samme frekvens og har samme karakter.

Ustabil angina - manifesteres av økningen i angrep som kan oppstå med mindre stress, blir sterkere og lengre i tid. Ustabil angina pectoris er en advarsel: "Forsiktig, risikoen for å utvikle hjerteinfarkt! Umiddelbart til legen! "

Ustabil eller progressiv angina karakteriseres av en økning i frekvensen av anfall, og deres alvorlighetsgrad, en reduksjon i vanlig avstand under gangavstand. Smerter kan til og med forekomme i hvile, og den vanlige dosen av nitroglyserin gir ikke alltid effekt, det er nødvendig å øke den. Risikoen for hjerteinfarkt og andre alvorlige komplikasjoner øker!

Hvis smerten blir mer intens og varer lenger enn 20-30 minutter, gjentatte bølger i ro, er det en alvorlig svakhet og angst, quickens pulsen og blodtrykket varierer sterkt, i behov av akutt medisinsk råd eller behandling i ambulansen. I en slik situasjon bør man først mistenke et hjerteinfarkt.

Hvordan identifisere angina pectoris?

Diagnosen angina pectoris er hovedsakelig basert på en detaljert spørsmål til pasienten, en grundig analyse av pasientens klager og funksjonene i sykdomsforløpet. For å bekrefte diagnosen og avklare alvorlighetsgraden av sykdommen, kan legen imidlertid foreskrive ytterligere undersøkelsesmetoder: Registrering av EKG i ro og på høyden av smerteangrep. EKG-registrering har en svært viktig rolle i undersøkelsen av eldre pasienter. Ofte gjør EKG det mulig å identifisere tidligere hjerteinfarkt eller hjerterytmeforstyrrelser.

Et spesielt sted i diagnosen er opptatt av stresstester, mens EKG overvåkes under pasientens fysiske aktivitet (tredemølle, veloergometer). Imidlertid må man vite at utenfor angrepet, kan EKG angina pectoris være normal.

Meget nyttig informasjon kan fås ved hjelp av en 24-timers EKG-registrering (Holter ECG-overvåking), når det i husstandsforholdene holdes en permanent EKG-post.

Hvis denne forskningen ikke er nok, kan legen forskrive mer sofistikerte metoder for diagnose: koronar angiografi (kontrast studie av store koronar fartøy), og perfusjon scintigrafi (radio nukleidnoe av hjertemuskelen).

Risikofaktorer

Tallrike vitenskapelige studier har gjort det mulig å identifisere faktorer som bidrar til utvikling og utvikling av IHD. De kalles risikofaktorer.

Samtidig er de viktigste risikofaktorene for kronisk hjertesykdom, som er årsakssammenhengende med denne sykdommen, fordelt blant befolkningen:

 • forstyrrelser av fett (lipid) metabolisme, økt kolesterolnivå;
 • høyt blodtrykk (mer enn 140/90 mm Hg);
 • røyking,
 • diabetes mellitus, brudd på karbohydratmetabolismen.

Blant risikofaktorene er de som du kan påvirke:

 • røyking,
 • arteriell hypertensjon;
 • forhøyet kolesterol;
 • stress,
 • vektig;
 • fysisk inaktivitet.

Som praksis har vist, har IHD-pasienter vanligvis flere risikofaktorer samtidig. I dette tilfellet er deres negative innvirkning oppsummert og øker som regel flere ganger.

Risikofaktorer bidrar til fremveksten og utviklingen av IHD, og ​​deres korreksjon er grunnlaget for forebygging av IHD.

Behandling av koronar hjertesykdom

Det er to hovedmetoder for behandling av koronar hjertesykdom.

Den første er rettet mot å forlenge pasientens liv ved å forhindre de dødelige komplikasjonene av sykdommen. Denne tilnærmingen anses å være den viktigste. Den inkluderer:

 • korreksjon av risikofaktorer;
 • bruk av rusmidler som senker kolesterol i blodet - statiner;
 • bruk av narkotika som forstyrrer intravaskulær trombose - antiplatelet midler;
 • Bruk av legemidler som beskytter fartøyets vegg mot skade;
 • bruk av angiotensin-konverterende enzym (ACE-hemmere) hemmere, beta-blokkere, kalsiumantagonister, nitrater, cytoprotektorer.

Korrigering av risikofaktorer

For det første er røyking svaret uklart: helse og nikotin er ikke kompatible. Nikotin - er en av de viktigste fiender av det kardiovaskulære system, har den en rekke uønskede virkninger på pasientens kropp: øker blodtrykket, smalner blodkar, vekkende arytmier, fremmer avsetningen av "dårlig" kolesterol i veggene av blodkar, øker blodpropp, reduserer prosentandelen av oksygen i blodet. Alt dette kan provosere utseendet av kardiovaskulære komplikasjoner hos pasienter med IHD, inkludert hjerteinfarkt. Derfor er det ønskelig å slutte å røyke.

For det andre er det nødvendig å overholde dietten, for å utvikle en bestemt natur av ernæring. Det er kjent at noen matvarer inneholder store mengder kolesterol. Et høyt nivå av kolesterol fører til utvikling av aterosklerose.

Derfor er det nødvendig å utelukke eller begrense bruken av slike produkter. Foods høy i kolesterol er: fett kjøtt, lever, smør, rømme, fløte, eggeplommer, melk, fet ost. Nyttig å innføre i kosthold mer grønnsaker, meieriprodukter med lite fett, vegetabilsk olje, magert kjøtt, fisk, fjærkre, brød fra hvetemel eller kli, korn høy i fiber (havregryn, frokostblandinger kli). Smør bør erstattes med en myk margarin, som "RAMA Vitality" og "RAMA Olivio". Ved sin basisoljeblanding: solsikke og soya eller vegetabilsk fast fett, som er laget av spesiell oljepalme frø. Alle disse ingrediensene inneholder ikke kolesterol.

For det tredje er det viktig å bekjempe overvekt. Overvekt er ikke et kosmetisk problem. Dette er risikoen for å utvikle mange sykdommer: diabetes, hypertensjon, gallestein og andre sykdommer som kan forverre forløpet av IHD.

Fjerde, lede et aktivt liv, gjør fysiske øvelser. Vi tilbyr deg 9 tips for økt fysisk aktivitet, som selvfølgelig er bedre å diskutere igjen med legen din:

 • 1. Bruk trappen istedenfor heisen.
 • 2. Gå på jobb og gå og handle.
 • 3. Ta av transporten.
 • 4. Gjør mer arbeid rundt huset.
 • 5. Arbeid i hagen og i landet så mye som mulig.
 • 6. Rimelig bruk sykkelen.
 • 7. For en lunsjpause, gå.
 • 8. Utfør regelmessig nyttige øvelser: fysioterapi øvelser, respiratorisk gymnastikk.
 • 9. Kombiner fysisk aktivitet med positive følelser: musikk, kunst, hobbyer, kommunikasjon med venner, etc.

For det femte, prøv å unngå stressende situasjoner eller lære å håndtere dem. Dette er tiltak for å forebygge eller redusere psykomotisk overbelastning. Det er nødvendig å lære å håndtere dine følelser og korrekt vurdere en bestemt situasjon, med tanke på dens sanne betydning.

Det anbefales å unngå konfliktsituasjoner når det er mulig, for å få positive følelser. En god effekt har også en favoritt ting å gjøre (hobby). I arsenalet av helseprodukter kan du inkludere et system med psykologisk trening (automatisk trening) og avspenningsteknikker som øker stabiliteten i nervesystemet til stressfulle situasjoner.

statiner

Når nivået av kolesterol øker betydelig, vil selv nøye etterlevelse av dietten redusere det med ikke mer enn 5-15%. Derfor, hvis en slik diett forblir kolesterolnivåene på et utilfredsstillende nivå, er det nødvendig med bruk av lipidsenkende midler. For tiden er det flere forskjellige grupper av lipidsenkende midler, men det er bevist å redusere nivåene av "dårlig" kolesterol og risikoen for komplikasjoner av aterosklerose bare legemidler fra gruppen av statiner: fluvastin, atrovastin, simvastin, pravastin.

platehemmere

Forebygging av akutt vaskulær trombose beskytter pasienten mot utvikling av ustabil angina og myokardinfarkt - de farligste, akutte, iskemiske hjertesykdommene. Derfor utnevning av midler som påvirker tromboseprosessene - en viktig komponent i forebygging av komplikasjoner av IHD. De viktigste antiplatelet stoffene i moderne praksis er aspirin, ticlopidin, klopidogrel.

ACE-hemmer

Den mest brukte i moderne praksis for behandling av hypertensjon og hjertesvikt er angiotensin-konverterende enzym-hemmere, de såkalte ACE-hemmere.

nitrater

Nitrater brukes til å lindre angina angrep og forebygging. Disse stoffene har blitt brukt i mange år. Det er veldig viktig å alltid bære nitroglycerintabletter, og de må beskyttes mot varme og lys. Nitrater er foreskrevet i forskjellige former: tabletter, kapsler, spray, salve, gips.

Hvordan lindre angina angrep

Hvis du har anginaangrep, bruk nitroglyserin, sett en tablett under tungen.

 • Før du tar nitroglyserin, skal du sitte ned, stoffet kan forårsake svimmelhet;
 • la tabletten oppløses helt. Ikke knus tabletten, stoffet vil ikke fungere;
 • bør vente i 5 minutter, og hvis angina vedvarer, er det nødvendig å ta en annen tablett nitroglyserin;
 • bør vente ytterligere 5 minutter, hvis angina ikke forsvinner - ta en tredje tablett nitroglyserin.

Merk: Hvis smertene i hjertet varer lenger enn 15 minutter, og går ikke etter å ha tatt tre nitroglyserin tabletter, ta kontakt med ambulanse og ta 1 / 2-1 aspirin-kanskje, du utvikle et hjerteinfarkt!

Betablokkere

Disse stoffene reduserer mengden oksygen som trengs for å arbeide hjertet under en fysisk eller emosjonell belastning. De senker også hjertet og senker blodtrykket. Det er svært viktig å ta dem hele tiden og ikke slutte å ta medisinen uten å konsultere legen. Disse stoffene blir brukt for å redusere det mekaniske arbeidet av hjertet, forhindre slag, hjerterytmeforstyrrelser, overdreven økning i blodtrykket under fysisk eller psykologisk og emosjonelt stress. Hvor betablokkeren, kan ikke tildeles grunn av kontraindikasjoner eller intoleranse (f.eks, samtidig astma, kronisk obstruktiv pulmonær sykdom, perifer arteriell sykdom, hypotensjon, eller normalt blodtrykk, diabetes, etc.), anbefales det å tildele Coraxan ( ivabradin).

Kalsiumantagonister

Kalsiumantagonister hindrer utvikling av angina angrep. Disse stoffene utvider arteriene, inkludert koronararterier. Som et resultat blir blodstrømningen lett, en stor mengde blod flyter til myokardiet. Legemidler reduserer også høyt blodtrykk.

cytoprotectors

Myokardiske cytoprotektorer er en spesiell gruppe (Preductal MB). Disse stoffene beskytter direkte myokardceller på tidspunktet for iskemi med mangel på oksygen. De påvirker ikke hjertefrekvensen og blodtrykket, og som regel blir deres mottak ikke ledsaget av utviklingen av bivirkninger. I tillegg, med opprettholdelse av angina angrep på bakgrunn av hemodynamisk-type legemidler, anbefalte russiske og europeiske eksperter utnevnelsen av Preductal CF for å forbedre antianginal effekt.

Kirurgiske metoder for behandling av koronar hjertesykdom

Hvis løpet av IHD, til tross for å ta medisiner, utvikler seg og begrenser det normale livet til pasienten, kan det være behov for kirurgisk behandling.

Hvilke metoder for kirurgisk behandling eksisterer?

Koronar bypass kirurgi er den vanligste operasjonen for behandling av angina pectoris. Samtidig brukes pasientens eget fartøy, med hvilket blodstrømmen gjenopprettes omgåelse av den blokkerte arterien. Antall shunts avhenger av antall berørte arterier.

Koronar angioplastikk (ballongdynatasjon) er en prosedyre der karetets lumen gjenopprettes ved bruk av en oppblåsbar ballong satt inn i arterien.

Stenting er en prosedyre der en spiral er installert i fartøyets lumen, og utvider den berørte arterien.

Vær imidlertid oppmerksom på at kirurgi - er et viktig ledd i behandlingen av koronar hjertesykdom, men det gjør ikke kurere helt, så selv med en god helsetilstand til pasienten bør observere tiltak for å hindre progresjon av aterosklerose i koronarkarene, og får støttende terapi.

Hvordan å leve med angina?

Livskvaliteten til en pasient med angina og levetid avhenger av:

 • tidlig påvisning av sykdommen;
 • overholdelse av medisinregime
 • livsstilsendringer og eliminering av risikofaktorer.

Les Mer Om Fartøyene