Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - Organisk og funksjonell skade på myokardiet, forårsaket av mangel eller opphør av blodtilførsel til hjertemuskelen (iskemi). Koronarsykdom kan manifesteres akutt (myokardialt infarkt, hjertestans) og kronisk (angina pectoris, myokardialt infarkt, hjertesvikt) betingelser. Kliniske tegn på IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen. IHD er den vanligste årsaken til plutselig død i verden, inkludert personer i arbeidsalderen.

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom er et alvorlig problem med moderne kardiologi og medisin generelt. I Russland er ca 700 tusen dødsfall forårsaket hvert år, forårsaket av ulike former for IHD, i verden er dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom ca 70%. Koronar hjertesykdom rammer for det meste menn i aktiv alder (fra 55 til 64 år), noe som fører til funksjonshemming eller plutselig død.

I hjertet av utviklingen av IHD er en ubalanse mellom behovet for hjertemuskulatur i blodtilførselen og den faktiske koronar blodstrømmen. Denne ubalansen kan utvikles i sammenheng med det kraftige økede behovet for myokardiet i blodtilførselen, men dets utilstrekkelige gjennomføring, eller med det vanlige behovet, men en kraftig reduksjon i kransløpssirkulasjonen. Mangel på blodtilførsel til myokardiet er spesielt uttalt i tilfeller der koronar blodstrømning er redusert, og behovet for hjertemuskel i tilstrømningen av blod øker kraftig. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertevævet, deres oksygen sult er manifestert av ulike former for koronar hjertesykdom. IHD-gruppen inkluderer akutte og kroniske tilstander av myokardisk iskemi, etterfulgt av dens påfølgende endringer: dystrofi, nekrose, sklerose. Disse forholdene i kardiologi vurderes, inkludert, og som uavhengige nosologiske enheter.

Årsaker og risikofaktorer for koronar hjertesykdom

Størstedelen (97-98%) kliniske tilfeller av koronarsykdom forårsaket av aterosklerose i kransarteriene på ulike grader av alvorlighet, fra ubetydelig aterosklerotisk plakk innsnevring i hulrommet inntil fullstendig vaskulær okklusjon. Med 75% coronasystenose reagerer hjertemuskelcellene på mangel på oksygen, og angina utvikler angina i spenningen.

Andre årsaker til IHD inkluderer tromboembolisme eller spasmer i kranspulsårene, som vanligvis utvikler seg mot bakgrunn av en allerede eksisterende aterosklerotisk lesjon. Kardiale spasmer forverrer hindringen av koronarbeinene og forårsaker manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom.

Faktorer som bidrar til fremveksten av IHD inkluderer:

Fremmer utviklingen av aterosklerose og øker risikoen for hjertesykdom med 2-5 ganger. Den farligste med hensyn til risikoen for IHD er hyperlipidemi av type IIa, IIb, III, IV, samt en reduksjon i innholdet av alfa-lipoproteiner.

Arteriell hypertensjon øker sannsynligheten for å utvikle koronararteriesykdom med 2-6 ganger. Hos pasienter med systolisk blodtrykk på 180 mm Hg, Art. og høyere iskemisk hjertesykdom oppstår opptil 8 ganger oftere enn hos hypotensive pasienter og personer med normalt blodtrykksnivå.

Ifølge ulike data øker røyking sigaretter forekomsten av IHD i 1,5-6 ganger. Dødelighet fra hjertesykdom blant menn 35-64 år, røykt 20-30 sigaretter daglig, er 2 ganger høyere enn blant røykere av samme aldersgruppe.

Fysisk inaktive mennesker risikerer CHD 3 ganger mer enn de som leder en aktiv livsstil. Når kombinert hypodynami med overdreven kroppsvekt øker denne risikoen til tider.

 • svekket toleranse for karbohydrater

I diabetes mellitus, inkludert latent, øker risikoen for forekomst av koronar hjertesykdom med 2-4 ganger.

Faktorer som truer utviklingen av IHD bør også omfatte arvelig arvelighet, mannlig kjønn og eldre pasienter. Med en kombinasjon av flere predisponerende faktorer, øker risikoen for utvikling av koronar hjertesykdom betydelig.

Årsakene til og hastigheten på utvikling av iskemi, dens varighet og alvorlighetsgrad, den opprinnelige tilstanden til det kardiovaskulære systemet til individet, bestemmer forekomsten av denne eller den formen for iskemisk hjertesykdom.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Som en arbeidsgruppe klassifisering, etter anbefaling fra WHO (1979) og Universitetsforskningsenteret for USSRs medisinske fag (1984), bruker kardiologer-klinikere følgende systematisering av former for IHD:

1. Plutselig koronar død (eller primær hjertesvikt) er en plutselig, uventet, uventet tilstand, antagelig basert på myokardietes elektriske ustabilitet. En plutselig koronar død betyr øyeblikkelig eller død senest 6 timer etter et hjerteinfarkt i nærvær av vitner. Tilordne en plutselig koronar død med en vellykket gjenopplivning og med dødelig utgang.

2. Angina pectoris:

 • Stenokardi av stress (belastning):
 1. stabil (med definisjonen av funksjonell klasse I, II, III eller IV);
 2. ustabil: første oppstart, progressiv, tidlig postoperativ eller postinfarkt angina;
 • spontan angina (synovial, variant, vasospastisk, stenokardi av Prinzmetal)

3. Den smertefrie formen for myokardisk iskemi.

4. Myokardinfarkt:

 • storfokal (transmural, Q-infarkt);
 • småfokus (ikke Q-infarkt);

6. Forringet hjerteledning og rytme (Form).

7. hjertesvikt (skjema og scene).

Ved kardiologi, er det en begrepet "akutt koronarsyndrom", har forskjellige former for koronar hjertesykdom: ustabil angina, myokardinfarkt (Q-tann med og uten Q-bølge). Noen ganger er en plutselig koronar død forårsaket av kranspulsårene inkludert i samme gruppe.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Kliniske manifestasjoner av IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen (se hjerteinfarkt, angina pectoris). Generelt har koronar hjertesykdom et bølgete kurs: perioder med stabil normal helse veksler med episoder av forverring av iskemi. Omtrent 1/3 av pasientene, spesielt med smertefri myokardisk iskemi, føler seg ikke nærvær av IHD i det hele tatt. Progresjon av iskemisk hjertesykdom kan utvikle sakte, i flere tiår; Samtidig kan sykdomsformene endres, og følgelig symptomene.

Vanlige manifestasjoner av IHD inkluderer brystsmerter forbundet med fysisk anstrengelse eller stress, smerte i ryggen, armen og underkjeven; kortpustethet, økt hjerteslag eller en følelse av avbrudd; svakhet, kvalme, svimmelhet, sløret syn og svimmelhet, overdreven svette. Ofte oppdages CHD allerede i utviklingsstadiet av kronisk hjertesvikt med utseende av ødem på underekstremiteter, uttalt dyspnø, noe som gjør at pasienten får en tvungen sitteposisjon.

De oppførte symptomene på hjertesykdom forekommer vanligvis ikke samtidig, med en viss form for sykdommen, er det en utbredelse av visse manifestasjoner av iskemi.

Forløperne av primær hjertestans i iskemisk hjertesykdom er paroksysmale følelser av ubehag bak brystbenet, frykt for død, og psyko-emosjonell labilitet. Når plutselig hjertedød, mister pasienten bevisstheten, det er opphør av pust, ingen puls på hovedårene (femoral, carotis), hjertelyder ikke lyttet, elever utvider seg, blir huden blek grå. Sårene med primær hjertestans står for opptil 60% av de dødelige utfallene av IHD, hovedsakelig på prehospitalstadiet.

Komplikasjoner av koronar hjertesykdom

Hemodynamiske lidelser i hjertemuskelen og dets iskemiske skade forårsaker mange morfofunksjonelle endringer som bestemmer formen og prognosen for hjerte-og karsykdommer. Resultatet av myokardisk iskemi er følgende mekanismer for dekompensering:

 • mangel på energiomsetning av myokardceller - kardiomyocytter;
 • "Stunned" og "sleeping" (eller dvale) myokardium - former for brudd på kontraktilitet i venstre ventrikel hos pasienter med IHD, som er forbigående;
 • utvikling av diffus aterosklerotisk og fokal postinfarkt cardiosklerose - en reduksjon i antall fungerende kardiomyocytter og utvikling av bindevev i deres sted;
 • brudd på systoliske og diastoliske funksjoner i myokardiet;
 • Forstyrrelse av excitability, conduction, automatisme og myokardial kontraktilitet.

De oppførte morfo-funksjonelle endringene i myokardiet i IHD fører til utvikling av en vedvarende reduksjon i koronar sirkulasjon, dvs. hjertesvikt.

Diagnose av hjertesykdom

Diagnose av IHD utføres av kardiologer under forholdene til et kardiologisk sykehus eller dispensar ved hjelp av spesifikke instrumentteknikker. Når en pasient blir intervjuet, klargjøres klager og tilstedeværelsen av symptomer som er karakteristiske for koronar hjertesykdom. Ved undersøkelse bestemmes tilstedeværelsen av ødem, cyanose i huden, støy i hjertet, rytmeforstyrrelser.

Laboratorie diagnostiske analyser krever undersøkelse av spesifikke enzymer, økende i ustabil angina og myokardinfarkt (kreatinfosfokinase (i løpet av de første 4-8 timer), troponin-I (7-10 timer), Troponin-T (i 10-14 timer) aminotransferase, laktatdehydrogenase, myoglobin (i første dag)). Disse proteinholdige intracellulære enzymer i ødeleggelse av kardiomyocytter slippes ut i blodet (resorptive nekrotisk syndrom). Den utfører studier i totalkolesterol, LDL (aterogene) og høy (antiaterogeniske) tetthet, triglyserider, blodsukker, ALAT og ASAT (ikke-spesifikke cytolyse-markører).

Den viktigste metoden for å diagnostisere hjertesykdommer, inkludert iskemisk hjertesykdom, er EKG-registrering av hjertets elektriske aktivitet, som gjør det mulig å oppdage brudd på normal tilstand av myokardiet. Ekkokardiografi - Metoden for ultralyd i hjertet gjør at du kan visualisere størrelsen på hjertet, tilstanden til hulrom og ventiler, vurdere myokardial kontraktilitet, akustisk støy. I noen tilfeller med IHD utføres stressekardiografi - ultralyddiagnostikk ved bruk av dosert fysisk aktivitet som registrerer myokardisk iskemi.

Ved diagnosen iskemisk hjertesykdom blir funksjonstest med belastning mye brukt. De er vant til å identifisere tidlige stadier av IHD, når forstyrrelsene ikke kan fastslås i ro. Som lasttest, gå, klatre trapper, laster på simulatorene (treningscykel, tredemølle), ledsaget av EKG-fiksering av hjertefunksjon. Begrenset bruk av funksjonelle prøver i en rekke tilfeller skyldes manglende evne til å oppfylle det nødvendige volumet av belastning av pasienter.

Holter daglig overvåking av EKG forutsetter registrering av et EKG utført i løpet av dagen og avslørende periodiske uregelmessigheter i hjertearbeidet. For forsknings den bærbare enheten (Holter monitor) er festet til skulderen eller livet av pasienten og for å ta målinger, samt selv-observasjon dagbok der pasienten notater i timevis sine handlinger og endringer i helse. Dataene som oppnås under overvåking behandles på datamaskinen. EKG-overvåking tillater oss ikke bare å identifisere symptomer på koronar hjertesykdom, men også årsaker og betingelser for deres utseende, noe som er spesielt viktig i diagnostisering av angina.

Transesofageal elektrokardiografi (PPEH) tillater en detaljert vurdering av myokardets elektriske excitabilitet og konduktivitet. Essensen av metoden består i innføring av en sensor i spiserøret og opptak av hjerteytelse, omgåelse av forstyrrelsen skapt av hud, subkutan fett og thorax.

Gjennomføring av koronar angiografi i diagnosen koronar hjertesykdom gjør det mulig å kontrast myokardets kar og bestemme brudd på deres patenter, graden av stenose eller okklusjon. Koronarografi brukes til å løse problemet med hjertekirurgi. Ved innføring av et kontrastmiddel er allergiske hendelser mulig, inkludert anafylaksi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Taktikken for å behandle ulike kliniske former for IHD har sine egne særegenheter. Likevel er det mulig å identifisere hovedveiledningene som brukes til behandling av hjertesykdom:

 • ikke-farmakologisk terapi;
 • medisinering;
 • kirurgisk revaskularisering av myokardiet (aorto-coronary bypass);
 • bruk av endovaskulære metoder (koronar angioplastikk).

Ikke-medisinert terapi omfatter tiltak for å rette livsstil og ernæring. Ved forskjellige viser av en iskemisk hjertesykdom er begrensningen av en aktivitetsmåte vist, t. Til. Ved et treningsspenning er det en økning i kravet til et myokard i blodtilførsel og oksygen. Ulempen med dette kravet til hjertemuskelen forårsaker faktisk manifestasjoner av IHD. Derfor er pasientens aktivitetsbehandling i noen form for iskemisk hjertesykdom begrenset, etterfulgt av en gradvis utvidelse under rehabilitering.

Kostholdet i IHD innebærer å begrense inntaket av vann og salt med mat for å redusere belastningen på hjertemuskelen. For å forsinke utviklingen av aterosklerose og bekjempe fedme, er også et fettfattig diett foreskrevet. Begrenset, så langt som mulig, unntatt følgende grupper av produkter: animalsk fett (smør, smult, fett kjøtt), røkt og stekt mat, absorberes raskt karbohydrater (Butter kaker, sjokolade, kaker, søtsaker). For å opprettholde en normal vekt, er det nødvendig å balansere energiforbruket og forbruket. Hvis det er nødvendig, å redusere vekten av underskudd mellom forbrukt og forbruks tilførsel av energi bør være minst 300 kC daglig, tatt i betraktning at en dag under normal fysisk aktivitet en person bruker rundt 2000-2500 kC.

Medikamentell behandling for IBS er tildelt ved formelen «A-B-C»: antiblodplatemidler, p-blokkere og hypocholesterolemiske midler. I fravær av kontraindikasjoner kan tilordne nitrater, diuretika, antiarytmika, og andre. Mangel på virkning av pågående medikamentterapi for koronar hjertesykdom og faren for myokardinfarkt er en indikasjon for konsultasjon hjerte kirurgen å bestemme seg for kirurgisk behandling.

Ved kirurgisk revaskularisering (koronararterie-bypass-transplantasjon - CABG) tydd til å gjenopprette blodtilførselen til området av ischemi (neovaskularisering) med resistens mot farmakologiske behandlinger utført (for eksempel stabil angina III og IV FC). Metoden består i å pålegge CABG autovenous anastomose mellom aorta og hjerte syk lunge nedenfor dens innsnevring eller okklusjon. Dette skaper en bypass-vaskulær seng som gir blod til stedet for myokardisk iskemi. CABG-operasjoner kan utføres ved hjelp av kunstig sirkulasjon eller på et fungerende hjerte. Ved minimalt invasive kirurgiske prosedyrer i IHD angår perkutan transluminal koronar angioplastikk (PTCA) - ballong "ekspansjon" innsnevrede kar, fulgt av implantering av stent-ramme, som holder for en tilstrekkelig blodstrøm lumen.

Prognose og forebygging av koronar hjertesykdom

Definisjonen av prognosen for IHD avhenger av sammenhengen mellom ulike faktorer. Kombinasjonen av koronar hjertesykdom og arteriell hypertensjon, alvorlige lipidmetabolismen og diabetes mellitus påvirker derfor prognosen negativt. Behandling kan bare redusere den stadige utviklingen av IHD, men ikke stoppe utviklingen.

Den mest effektive forebyggingen av IHD er å redusere de negative effektene av trusler: utelukkelse av alkohol og tobakk, psyko-emosjonell overbelastning, opprettholde optimal kroppsvekt, kroppsopplæring, blodtrykkskontroll, sunn mat.

Iskemisk hjertesykdom: symptomer og behandling

Innholdet i artikkelen

 • Iskemisk hjertesykdom: symptomer og behandling
 • Symptomer og behandling av takykardi
 • Hvordan behandles kardial iskemi?

Symptomer på koronar hjertesykdom

Ved første fase av utviklingen av iskemisk hjertesykdom kan symptomene være helt fraværende. Det er veldig enkelt å forklare dette. I karene er den patologiske prosessen allerede påbegynt, små kolesterolplakker blir dannet, men lumenene er fortsatt brede og blodtilførselen til hjertemuskelen er ikke ødelagt eller forstyrret bare litt.

I andre trinn utvides plakkene og dekker opp til 50% av fartøyets frie lumen. Pasienten begynner å bli plaget av høyt blodtrykk, laboratorietester viser høyt blodsukker og høyt kolesterol. Første ombyggingsprosesser i arteriene fører til hjertesvikt.

I det tredje stadiet av hjertesykdom har alle symptomer en uttalt karakter. De arterielle linsene blir så smale som mulig. Pasienten er forstyrret av kortpustethet, smerte bak brystbenet, det er forstyrrelser i hjertets arbeid. Når du utfører ultralyd, kan du se at hjertehulene er forstørrede.

Den siste fasen av IHD er preget av fenomenene kongestiv hjertesvikt. Det er stillestående fenomener i lungene, ødem, atrieflimmer og høyt blodtrykk. Smerte bak brystbenet skjer ikke bare ved den minste fysiske anstrengelsen, men også i en tilstand av fullstendig hvile.

Når som helst i tredje og fjerde fase av sykdommen, kan et hjerteinfarkt forekomme. Tidlig medisinsk hjelp bidrar til å forhindre øyeblikkelig hjertestans. Men etter det første hjerteinfarkt, øker IHDs løpetid, noe som uunngåelig fører til et annet infarkt.

Iskemisk hjertesykdom: behandling

Jo før behandlingen starter, jo større sjanse for at unormal innsnevring av fartøyene blir stoppet. Dette vil forbedre pasientens kvalitet og forventet levetid betydelig.

Nøkkelfunksjonene for vellykket behandling av hjertesykdom er: • Opprettholde normalt blodtrykk;
 • Normalisering av kolesterol og glukose i blodet;
 • Moderat fysisk aktivitet;
 • Sunn livsstil;
 • Overholdelse av en diett som er lav i animalsk fett og karbohydrater;
 • Avslag fra dårlige vaner.

Kirurgisk behandling er foreskrevet for pasienter hvis lumen arterier er helt blokkert av en kolesterisk plakett. I andre tilfeller brukes medisinske metoder.

For å opprettholde de foreskrevne normal ACE-hemmere i blodtrykk: "Enalapril", "Enap", "Lisinopril" eller angiotensinreseptorblokkere "Diovan", "Losap", "Atacand" betablokkere, "Konkor", "Egilok".

For å stoppe angrepet er det rasjonelt å bruke nitrater: Nitromint, Isoket, nitroglyserin. Også pasienten foreskrives legemidler som reduserer blodviskositet, lavere kolesterol og sukker, diuretika.

En pasient med koronar hjertesykdom bør besøke legen systematisk for å rette behandlingen på en riktig måte. Kardiologen tar kontroll over slike pasienter.

IHD: symptomer, typer, diagnostiske tiltak og behandling

Under IBS (i dekodingsdefinisjonen - iskemisk hjertesykdom), grupperes et kompleks av sykdommer. De er preget av ustabil blodsirkulasjon i arteriene som gir myokardiet.

Iskemi - utilstrekkelig blodtilførsel - skyldes innsnevring av koronarbeinene. Pathogenese dannes under påvirkning av eksterne og interne faktorer.

Årsaker (patogenese) og risikofaktorer

IHD fører til død og funksjonshemming blant mennesker i arbeidstidsalder over hele verden. WHO eksperter anslår at sykdommen blir årsaken til den årlige døden på mer enn 7 millioner mennesker. I 2020 kan dødsfallet doble. Den finner den største fordeling blant menn 40 - 62 år gammel.

Totaliteten av prosessene som vurderes under øker risikoen for sykelighet.

De viktigste årsaksfaktorene er:

 • aterosklerose. Flyter i kronisk form av en lidelse, påvirker arteriene som nærmer seg hjertemuskelen. Vaskulære vegger er tett og taper elastisitet. Plaques dannet av en blanding av fett og kalsium, smal lumen, forverring av blodtilførselen av hjertet utvikler seg.
 • Spasm av koronarbeinene. Sykdommen er forårsaket av utvikling av aterosklerose eller dannet uten den (under påvirkning av eksterne negative faktorer, for eksempel stress). Spasm endrer aktiviteten til arteriene.
 • Hypertensiv sykdom - hjertet er tvunget til å kjempe med høyt trykk i aorta, som bryter blodsirkulasjonen og forårsaker angina og hjerteinfarkt.
 • Trombose / tromboembolisme. I arterien (koronar) som et resultat av forfall av den aterosklerotiske plakk, dannes en trombose. Det er stor risiko for å tette blodkaret med en trombose, som ble dannet i en annen del av sirkulasjonssystemet og kom inn her med blodet.
 • Ervervede eller medfødte misdannelser.

Risikofaktorer er vanligvis:

 • arvelig faktor - sykdommen overføres fra foreldre til barn;
 • stabilt økt "dårlig" kolesterol, noe som medfører opphopning av HDLP - et høyt tetthet lipoprotein;
 • tobakksrøyking;
 • fedme av en hvilken som helst grad, forstyrrelser av fettmetabolismen;
 • hypertensjon arteriell - høyt trykknivå;
 • diabetes (metabolsk syndrom) - en sykdom forårsaket av et brudd på pankreatisk hormonproduksjon - insulin, noe som fører til en feilfunksjon av karbohydratmetabolismen;
 • uten fysisk aktivitet
 • hyppige psykiatriske lidelser, karakteristikk av personlighet og personlighet;
 • overholdelse av usunn fettstoffer;
 • alder - risiko øker etter 40 år;
 • sex - menn lider av CHD oftere enn kvinner.

Klassifisering: Skjema for iskemisk hjertesykdom

IHD er delt inn i flere former. Det er vanlig å isolere akutte og kroniske tilstander.

 1. Primær hjertestans. Rapid akutt koronar insuffisiens og død, som oppstår øyeblikkelig eller død av pasienten innen en time etter utviklingen av et hjerteinfarkt.

Angina pectoris. En av formene i løpet av IHD, som manifesterer seg ved å trykke og komprimere ubehagelige opplevelser lokalisert bak brystbenet. Smerte og ubehag kan bestråle inn i epigastriske sone, venstre arm, kjeve.

Utvikler seg etter fysisk anstrengelse og er oppdelt i flere former -. New-angrep, progressiv, vasospastisk og andre diagnostikk kan indikere forekomst av koronar syndrom X, når undersøkelsen ikke avsløre vaskulære forstyrrelser, men pasienten opplever smerte typisk.

Angina of Stress. Det er akseptert å skille flere kliniske former for denne type iskemisk hjertesykdom:

 • ustabil - oppstår for første gang, utvikler seg, utvikler seg etter et hjerteinfarkt eller kirurgi;
 • stabil - utvikler seg mot en bakgrunn av annen fysisk aktivitet og er delt inn i IV-klasse. Etter hvert som sykdoms klassen vokser, blir pasientens toleranse for fysisk anstrengelse redusert.

Angina spontan. Leger kaller dette skjemaet angina Prinzmetal. Smerten bak brystbenet kan utvikles i ro eller moderat, normalt for andres fysiske anstrengelse. Smerte syndrom er uttalt, preget av ekvivalente perioder med nedgang og vekst. Angrepet varer i ca 20 minutter.

 • Den skjulte form. Bezbolovaya iskemi hvor karene som mater hjertemuskelen sterkt smal. Pasienten føler seg ikke noen alvorlige endringer i hans tilstand av helse. Diagnose er kun mulig etter instrumentell forskning.
 • Myokardinfarkt. Hjertemusklene opplever akutt sirkulasjonsforstyrrelse, noe som forårsaker dødsfallet av nettstedet (dette er merkbart på EKG).
 • Kardiosklerose er etterfarging. En av de vanligste lesjonene i myokardiet med involvering av ventiler. Kardiosklerose utvikler seg hvis sunt vev erstattes av arrdannelse. På myokardiet dannes ulike patologiske steder av forskjellig størrelse og prevalens. Kardioklerose etter døden er dødsårsaken til et stort antall mennesker.
 • Hjerte rytme og ledningsforstyrrelser. Pasienten føler seg tydelige endringer i hjertefrekvensen, for eksempel akselerasjon, retardasjon, forstyrrelser i hjerteaktivitet.
 • Mangel på hjerteaktivitet. Hvis myokardiet mangler blodtilførsel i lang tid, utvikles alvorlig insuffisiens. Pasienten har hevelse, kortpustethet - i utgangspunktet med fysisk anstrengelse, så i ro.
 • Enn det er farlig, komplikasjoner, konsekvenser

  Iskemisk hjertesykdom antyder tilstedeværelsen av endringer i myokardiet, noe som fører til dannelse av progressiv insuffisiens. Kontraktiliteten er svekket, hjertet gir ikke kroppen med den nødvendige mengden blod. Personer med iskemisk hjertesykdom raskt sliten og opplever permanent svakhet. Mangel på behandling øker risikoen for død.

  Klinikk: Første tegn og symptomer

  Leger skiller flere symptomer, karakteristisk for koronarinsuffisiens og iskemisk hjertesykdom. De kan manifestere seg komplisert eller separat, avhengig av sykdomsformen.

  Det er et klart forhold mellom utvikling smerte, lokalisert i hjertet av hjertet, og fysisk aktivitet. Det er en stereotype av deres forekomst - etter rikelig mat, under ugunstige værforhold.

  Beskrivelse av klager på smerte i IHD:

  • tegn - trykke eller komprimere, pasienten føler seg mangel på luft og en følelse av å øke tyngdekraften i brystet;
  • lokalisering - i atriell sone (på venstre side av brystbenet);
  • Negative følelser kan spre seg langs venstre skulder-, arm-, skulderblad eller begge hender, til venstre for-inflammatorisk sone, til livmorhalsområdet, kjeve;
  • smertefulle angrep varer ikke mer enn ti minutter, etter at de tok nitrater, gikk de ned i fem minutter.

  Resten av symptomene blir avslørt på denne måten:

  • svimmelhet, besvimelse, sløret syn;
  • kvalme, svakhet;
  • kortpustethet;
  • Følelse av ustabilt arbeid i hjertet, takykardi;
  • overdreven svette.

  En spesialist som er i stand til å hjelpe med utviklingen av alle vurderte forhold er en kardiolog. Tidlig appell til leger kan redde liv.

  Diagnostiske metoder

  Diagnose i IHD er basert på følgende undersøkelser:

  • Anamnesis historie (liv, familie, sykdom og klager). Legen utfører en detaljert spørreundersøkelse av pasienten: Når, i lang tid, begynte smerte, ubehag, varighet, lokalisering, karakter. Finn ut om det er uregelmessigheter i rytmen, kortpustethet, svakhet. Pasienten bør fortelle hvilke forberedelser han tok og hva resultatene av mottaket. Risikofaktorer identifiseres.
  • Kardiolog undersøkelse. Legen måler nivået av trykk, lytter til hjertet for tilstedeværelse av støy, hvesning. Identifiserer tegn på hypertrofi - øker størrelsen og massen til høyre og venstre ventrikler, mangel på kontraktilitet, aterosklerose hos forskjellige steder.
  • Generell analyse av blod (+ biokjemi) og urin - det tillater deg å identifisere mulig årsak til iskemiske komplikasjoner, det faktiske nivået av kolesterol, triglyserider, som er viktig for å vurdere risiko på grunn av åreforkalkning.
  • Studier av troponiner i blodet - nødvendig for mistanke om infarkt eller akutt koronarsyndrom. Når hjertecellene blir ødelagt, frigjøres spesifikke enzymer i blodet.
  • koagulasjon - med IHD-koagulabilitet øker.

 • EKG - elektrokardiografi - studien viser hypertrofi (overskudd av dimensjoner) i venstre ventrikel og en rekke andre spesifikke funksjoner. Normer og dekoding av EKG-parametrene i tabellen finnes i en annen artikkel.
 • Ekko EKG - ekkokardiografi - vurderer størrelsen og strukturen til orgelet, undersøker intrakardial blodstrøm, graden av vaskulære lesjoner, ventilens arbeid.
 • Daglig overvåkning av EKG ved Holter - Et elektrokardiogram registreres innen 24-72 timer. En effektiv vurdering av pasientens tilstand, som gjør det mulig å identifisere forholdene og årsakene til utviklingen av IHD.
 • Bryst røntgen - nødvendig for å identifisere potensiell dilatasjon (ekspansjon) av venstre ventrikel. Hvis ventrikelen ekspanderte kraftig, kan dette tyde på aorta disseksjon. Mulige komplikasjoner, endringer i lungvev, bestemmes.
 • Under plan, mottar pasienten en kompleks belastningstester (fysisk, radioisotop, farmasøytiske), gjennomgår tester ved røntgentett metode, computertomografi av hjerte, elektrofysiologisk undersøkelse, Doppler.

  Hvordan og hva å behandle

  Taktikken med komplisert terapi av IHD er utviklet med støtte fra pasientens tilstand og en nøyaktig diagnose.

  Terapi uten medisinering

  Prinsipper for IHD behandling:

  • daglig kardio trening i dynamikk (svømming, gåing, gymnastikk), graden og varigheten av belastningen bestemmes av kardiologen;
  • emosjonell hvile;
  • dannelsen av et sunt kosthold (et forbud mot saltet, fettstoffer).

  Farmakologisk støtte

  Følgende medisiner kan inngå i terapiplanen:

  anti-iskemisk - redusere behovet for myokardium i oksygen:

  • antagonister av kalsium - er effektive i nærvær av kontraindikasjoner til beta-blokkere og brukes til lav effekt av behandling med deltakelse.
  • beta-adrenoblokker - lindrer smerte, forbedrer rytmen, utvider blodårene.
  • Nitrater - Stopp angina angrep.
 • platehemmere - farmakologiske legemidler som reduserer blodkoagulasjon.
 • ACE-hemmer - Komplekse handlingstøy for å redusere trykk.
 • kolesterolsenkende medisiner (fibratorer, statiner) - eliminere skadelig kolesterol.
 • Som ekstra støtte og for indikasjoner i behandlingsplanen kan det være:

  • diuretika - Diuretika, som gjør det mulig å fjerne hevelse hos pasienter med iskemisk hjertesykdom.
  • antiarytmika - Opprettholde en sunn rytme.

  Lær mer om behandling av IHD med rusmidler fra en egen publikasjon.

  operasjoner

  Aortokoronar bypass graft. Regulering av blodtilførsel til myokardiet kirurgisk. En ny vaskulær seng blir hentet til iskemisk lokalitet. Intervensjon oppnås med flere vaskulære lesjoner, med lav effektivitet av farmakoterapi og i en rekke samtidige sykdommer.

  Koronar angioplastikk. Ved denne kirurgiske behandlingen av IHD blir det innført en spesiell stent i det berørte karet, som holder lumen normalt. Blodstrømmen i hjertet blir gjenopprettet.

  Prognose og forebygging

  Kardiologer merker det IHD har en ugunstig prognose. Hvis pasienten overholder alle reseptene, blir sykdomsforløpet mindre alvorlig, men det forsvinner ikke helt. Blant forebyggende tiltak, effektiv oppførsel av en sunn livsstil (riktig ernæring, mangel på dårlige vaner, fysisk aktivitet).

  En nyttig video om hva slags diagnose er "iskemisk hjertesykdom" forteller alle detaljene om årsakene, symptomene og behandlingen av IHD:

  Iskemisk hjertesykdom: Hva er det og hvordan å behandle det

  Svært farlig og vanskelig å spre sykdom - koronar hjertesykdom: hva det er og hvordan du behandler den - de viktigste spørsmålene ofte angår mennesker. La oss forstå sammen. Vår helseorganisasjon har en definisjon av denne ubehagelige sykdommen, som til og med kan forstyrre livet. Ifølge eksperter er sykdommen en kronisk eller unormal operasjon av et slikt organ som hjertet.

  Sykdommen skyldes delvis at hjertet for en eller annen grunn er dårlig forsynt med blod. I de fleste tilfeller, iskemi med mange av hennes ulike symptomer manifestert på grunn av blokkering av arterier plakk. Av denne grunn har hjertet ikke nok næringsstoffer og viktige stoffer, så vel som oksygen som vanligvis bare kommer gjennom blodkarene.

  Hvilke faktorer fører til iskemi?

  Aterosklerose er den viktigste og mest vanlige årsaken som fører direkte til iskemi. Faktum er at atherosklerose er tilstopping av blodårer med fettavsetninger og plakk. Fettplakk blir tyngre tette over tid. I dette tilfellet strømmer mye mindre blod til hjertemusklen, det oppstår mangel på oksygen. Muskelen kan også bli dårlig forsynt med blod på grunn av en annen mulig årsak - arteriell hypertensjon, det vil si deres innsnevring. Dermed kan personen lider av sterke smertefulle opplevelser som først oppstår på grunn av sterke fysiske aktiviteter.

  Gradvis sykdommen får fart og tar alvorlige former, og så begynner smerten å oppstå uten grunn. Aterosklerose i seg selv er farlig, men dets særegenhet ligger i det faktum at det forårsaker mange andre patologiske forandringer. Svært ofte har personer med dette problemet arterielle spasmer. I dette tilfellet utøves stor påvirkning av utbredt negative vaner: hyppig røyking, samt alkohol, narkotika. Derfor er det viktig å kvitte seg med eller minimere dem i tide, for ikke å skade kroppen din. Det er spesielt viktig å gjøre dette hvis det er iskemi eller andre helseproblemer.

  symptomatologi

  Hvis blodstrømmen begynner å forverres, kan det til slutt føre til alvorlige problemer. I noen tilfeller kan karene helt overlappe med blodpropper eller plakk. I dette tilfellet vil det bli et hjerteinfarkt. Men hvis fartøyet er delvis lukket, har hjertet alvorlig mangel på oksygen, angina er manifestert. I begge tilfeller er sykdommen ofte ledsaget av alvorlig smerte i brystet.

  Når en infarkt manifesteres, begynner smertene først i form av korte og frivoløse anfall, etter hvert blir de mer alvorlige. Og etter en annen halv time blir de uutholdelige, og ubehagelige opplevelser i brystet kan vare i et par timer. I tillegg begynner en person å oppleve angst og frykt. Angina manifesteres også direkte av alvorlig smerte. På samme tid varer smerten ca 2-3 minutter. Hvis sykdommen ennå ikke har gått inn i akutt stadium, kan det bare oppstå svært ubehagelige opplevelser. Når angina begynner å utvikle seg, begynner en person å lide av mer alvorlige angrep. En syke kan føle frykt, pusteproblemer. I dette tilfellet kan smerter også gis til venstre scapula eller nakke, tenner.

  Sjeldne tegn på iskemi

  Det er også sjeldne typer iskemi, når symptomene er svake nok eller åpenbare i en annen form. Dette kan ofte plage halsbrann, kortpustethet, kvelning. Alt dette kan være ledsaget av angst for tilstanden din, fordi pasientene ikke alltid forstår hva som skjer med dem. Det er stenokardi av Prinzmetal, som manifesterer seg bare med relativt lett fysisk anstrengelse. Beslag kan ha en syklighet, det vil si, manifesteres bare ved en viss tid, så vel som etter oppvåkning. I noen tilfeller er iskemi vanskelig å skille og diagnostisere på grunn av at det ikke manifesterer seg i de tidlige stadier.

  komplikasjoner

  Komplikasjon med iskemi er et angrep, som ofte fører til rask død. Omtrent sytti prosent av dødsfall på grunn av iskemi forårsaker anfall. Angrepet kan forårsake alvorlig psykisk stress, strid eller frustrasjon, bruk av alkohol. Folk som ikke er oppmerksomme på problemet deres, eller som får feil og utilstrekkelig narkotikastøtte, er i fare for deres helse. Komplikasjoner kan være hjerteinfarkt, så vel som mangel.

  diagnostikk

  Diagnose iskemi på pasientklager, og også direkte på resultatene av et elektrokardiogram. I dette tilfellet skal spesialisten spørre pasienten mer detaljert og detaljert hvordan han har smerte, hvor de er lokalisert, hvor lenge de varer. Det er også veldig viktig å forstå forholdet mellom stress og smerte. Hvis nitroglyserin hjelper med smerte, er det trolig iskemi. Spesialisten kan foreskrive farmakologiske tester, stresstester, ultralyd, selektiv koronarangiografi, tomografi ved hjelp av en datamaskin. Det er nødvendig å prøve å overvåke nivået av kolesterol, siden det er fettavsetningene som akkumuleres i karene og fører til anfall.

  behandling

  Det er nødvendig at pasienter med iskemi får tilstrekkelig terapi. Hovedmålet med enhver behandling er å få nok oksygen fra hjertet. Det er to typer terapi: kirurgisk og konservativ. Konservativ behandling inkluderer terapi i form av medisiner. De valgte stoffene er direkte nitroglyserin, samt forskjellige adrenoblokere, kalsiumkanalblokkere. For å forhindre dannelse av trombi kan i tillegg bruke acetylsalisylsyre. Hvis terapien ikke virker, eller er ineffektiv, er kirurger koblet sammen. Ofte gjør koronararterien forbigående grafting, så vel som intraluminal angioplastikk. Shunting er en operasjon for å skape en ekstra blodstrøm rundt den smalte delen av fartøyene.

  forebygging

  Iskemi, som vi allerede har sagt, oppstår ofte fra et slikt brudd som aterosklerose av blodkar. Og dette betyr at forebyggende tiltak skal være rettet mot å unngå eller forsinke utseendet på dette problemet. For å gjøre dette, bør en spesialist utpeke et spesialdesignet kosthold for å redusere nivået av kolesterol og skadelige fettstoffer. Det er ønskelig å minimere forbruket av fett kjøtt, for fettstoffer med melkeopprinnelse, supper. Det er bedre å bytte til vegetabilsk fett, siden de er mindre skadelige. Det er veldig nyttig å spise grønnsaker, fordi de inneholder mye fiber.

  Hvis en person bryr seg om sin helse, må han slutte å røyke, slik at du kan redusere risikoen for angrep. Det er like viktig å bekjempe en stillesittende livsstil. Og hvis det ikke kan forkastes på grunn av arbeid, så skal resten av tiden være mer mobil. Men det er viktig å ikke overbelaste musklene dine, men å gjøre alt gradvis og jevnt. Det er spesialdesignede øvelser som bidrar til å trene hjertemuskelen. Det er også nyttig å gå ut i frisk luft, spesielt om vinteren. Foretrukket lett kjøring, sykling eller ski. For å roe seg og unngå overbelastning, kan du bruke øvelser fra yoga.

  Det er nødvendig å prøve å redusere eller minimere stress. Riktig ernæring, så vel som direkte aktivitet, kan terapi redusere sannsynligheten for forekomst og utvikling av iskemi eller forsinkelse av forekomsten. Det er også viktig å være litterat i dette feltet for å forebygge sykdom i tide.

  Iskemisk hjertesykdom (CHD) - symptomer, årsaker, typer og behandling av koronar hjertesykdom

  God tid på dagen, kjære lesere!

  I dagens artikkel vil vi vurdere en slik sykdom som iskemisk hjertesykdom (IHD), samt symptomer, årsaker, klassifisering, diagnose, behandling, folkemidlene og IHD-forebygging. Så...

  Hva er iskemisk hjertesykdom?

  Iskemisk hjertesykdom (CHD) - en patologisk tilstand som preges av utilstrekkelig blodtilførsel, og dermed oksygen av hjertemuskelen (myokard).

  Synonymer av iskemisk hjertesykdom - Koronar hjertesykdom (CBC).

  Den viktigste og hyppigste årsaken til kranskärlssykdom er utseendet og utviklingen av aterosklerotiske plakk i koronararteriene, som smal og noen ganger blokkerer blodårene, noe som forstyrrer den normale blodstrømmen i dem.

  IHD er vanligvis ledsaget av angina, hjertearytmier, men noen ganger kan det føre til hjerteinfarkt, plutselig hjertestans og død.

  Prevalens av sykdommen

  Koronar hjertesykdom er en av de vanligste sykdommene i kardiovaskulærsystemet, som i mange land har blitt en ganske hyppig årsak til funksjonshemning og dødelighet, hvor prosentandelen er ca 30%.

  Legene er oppmerksomme på at dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom hos menn er mer vanlig enn hos menn, proporsjoner på henholdsvis 1: 2 og 1: 3. Forskjellen skyldes at de kvinnelige hormoner, noe som til en viss grad hindre utvikling av aterosklerose hos kvinner, og derfor, med angrep av menopause, etter menopause, er forekomsten av infarkt hos kvinner som vanligvis økt.

  Den vanligste iskemiske hjertesykdommen er observert hos innbyggere i utviklede land (Amerika, Europa), som hovedsakelig er relatert til ernæring - bruk av malopoleznoy og skadelig mat, og produkter som inneholder GMO, samt stress. For å forstå denne statistikken, leste litt videre i artikkelen utviklingen av IHD.

  En annen faktor, men som kommer fra den første, er en persons alder. Øvelsen viser at jo eldre personen er, desto større er risikoen for å utvikle hjerteinfarkt. Dette tilrettelegges av mange års akkumulering i kroppen av "dårlig" kolesterol og andre uhensiktsmessige og skadelige stoffer.

  Utvikling av iskemisk hjertesykdom

  For å forstå mekanismen for utvikling av koronar hjertesykdom, la oss lage en liten nedbrytning.

  Så i menneskekroppen er det et slikt stoff som - kolesterol. Han har mange avtaler, men en av de viktigste er den beskyttende funksjonen til cellemembraner. I seg selv, kan dette stoff ikke spres gjennom kroppen, å utføre sine funksjoner, og derfor er rollen til transportproteintransportører (apolipoproteiner), som er levert gjennom blod-kolesterol til alle organer.
  Apolipoproteiner, avhengig av formålet / kroppen, som er nødvendig for å levere kolesterol, kan være av forskjellige typer - med høy densitet (HDL), lav tetthet (LDL), lipoproteiner med svært lav tetthet (VLDL) og chylomikroner.

  Lipoproteiner med lav tetthet (LDL) er ikke veldig god kvalitet - når de beveger seg med blod, faller de ned og adhererer seg til blodkarets vegger. For en bedre ide om dette bildet, se på følgende bilde:

  Videre, akkumulerer de gradvis på vegger av karene, de danner aterosklerotiske plakk, og jo mer plakk, jo mindre blodkarets lumen, og jo verre blodsirkulasjon. I tillegg, i noen situasjoner, bryter en plakk, som er en blodpropp av kolesterol, fett, blod og andre stoffer, bort fra karveggen og begynner å bevege seg sammen med blodstrømmen. Og på et sted hvor fartøyets lumen er mindre enn plakk, overlapper fartøyet, og det organet eller en del av kroppen som forblir avskåret fra blodtilførselen, mottar ikke den nødvendige ernæringen og begynner å dø av.

  Den farligste er denne prosessen manifesterer sig i hjernen regionen, forårsaker hjerneslag.

  La oss nå fortsette å utvikle IHD selv.

  Hjertet, som du og jeg vet, er "motor" til en person, en av hovedfunksjonene som er pumping av blod gjennom hele kroppen. Men som en bil i en motor, uten nok drivstoff, stopper hjertet for å fungere normalt og kan stoppe.

  Funksjonen av drivstoff i menneskekroppen utføres av blod. Blod leverer oksygen, næringsstoffer og andre stoffer som er nødvendige for normal funksjon og liv til alle organer og deler av kroppen til en levende organisme.

  Blodforsyningen til myokardiet (hjertemuskulatur) skjer ved hjelp av 2 koronarbeholdere som beveger seg bort fra aorta. Koronarbeholdere, delt inn i et stort antall små fartøy, sirkulerer hele hjerte muskelen, mate hver av sine deler.

  Hvis det er en reduksjon eller blokkering av hulrommet i en av grenene av koronarkarene, er den delen av hjertemuskelen venstre uten mat og oksygen begynner å utvikle koronar hjertesykdom, eller som det kalles - koronar hjertesykdom (CHD). Jo større arterien okkludert, jo verre er konsekvensene av sykdommen.

  Utbruddet av sykdommen manifesterer seg vanligvis i form av smerte bak brystbenet under tung fysisk anstrengelse (løping og andre), men over tid, hvis du ikke tar noen tiltak, begynner smerte og andre tegn på CHD å forfølge en person selv under hvile. Noen tegn på IHD er også kortpustethet, hevelse, svimmelhet.

  Selvfølgelig er den ovenfor beskrevne modellen for utvikling av koronar hjertesykdom meget overfladisk, men den reflekterer selve essensen av patologi.

  CHD - ICD

  ICD-10: I20-I25;
  ICD-9: 410-414.

  Symptomer på koronar hjertesykdom

  De første tegnene på IHD er:

  • Høyt blodtrykk;
  • Økt blodsukker;
  • Forhøyet kolesterol;
  • Dyspné med fysisk anstrengelse.

  Hovedtegnene til IHD, avhengig av sykdommens form, er:

  • Angina of Stress - karakterisert ved undertrykkende smerte bak brystbenet (som kan donere til den venstre side av halsen, venstre skulder eller arm), kortpustethet under trening (rask gange, løping, trapper) eller emosjonelt stress (stress), økt blodtrykk, takykardi;
  • Arrytmisk form - ledsaget av kortpustethet, hjerteastma, lungeødem;
  • Myokardinfarkt - En person utvikler et angrep av alvorlig smerte bak brystbenet, som ikke fjernes med konvensjonelle bedøvelsesmidler;
  • Asymptomatisk form - En person har ingen åpenbare tegn som indikerer utviklingen av IHD.
  • Generell svakhet, ubehag
  • Ødem, hovedsakelig av nedre ekstremiteter;
  • Svimmelhet, sløret syn;
  • Kvalme, noen ganger med oppkast av oppkast;
  • Alvorlig svette
  • Følelser av frykt, angst, panikk;
  • Hvis du tar nitroglyserin i tilfelle smertefulle angrep, reduserer smerten.

  Årsaker til koronar hjertesykdom

  Den viktigste og hyppigste årsaken til IHD-utvikling er atherosklerose, om mekanismen som vi snakket om i begynnelsen av artikkelen, i avsnittet "Utvikling av IHD." Kort sagt ligger kjernen i tilstedeværelsen i koronar blodkar av aterosklerotiske plakk, innsnevring eller fullstendig blokkering av blodets tilgang til denne eller den delen av hjertemuskelen (myokard).

  Andre årsaker til IHD inkluderer:

  • Spise matvarer med lav verdi og skadelig mat - hurtigmat, sitronader, alkoholprodukter, etc.;
  • Hyperlipidemi (forhøyede nivåer av lipider og lipoproteiner i blodet);
  • Trombose og tromboembolisme av kranspulsårene;
  • Spasmer av kranspulsårene;
  • Dysfunksjon av endotelet (indre vegg av blodkar);
  • Økt aktivitet av blodkoagulasjonssystemet;
  • Nedfallet av blodårer ved en infeksjon - herpesviruset, cytomegalovirus, klamydia;
  • Hormonal ubalanse (med utbruddet av overgangsalderen, hypothyroidism og andre forhold);
  • Metabolske lidelser;
  • Arvelig faktor.

  Den økte risikoen for CHD-utvikling er i følgende personer:

  • Alder - jo eldre personen er, jo høyere er risikoen for å utvikle CHD;
  • Dårlige vaner - røyking, alkohol, narkotika;
  • Dårlig mat;
  • En stillesittende livsstil;
  • Eksponering for hyppig stress;
  • Mannlig kjønn;
  • Hypertensjon (hypertensjon);
  • fedme;
  • Diabetes mellitus;
  • Takykardi.

  Klassifisering av IHD

  Klassifisering av IHD skjer i henhold til skjemaet:
  1. Angina pectoris:
  - Stenokardi av spenning:
  - - Primær;
  - - Stabil, som indikerer funksjonsklassen
  - Ustabil angina (klassifisering av Braunwald)
  - Vasospastisk angina pectoris;
  2. Arrytmisk form (kjennetegnet ved et brudd på hjerterytmen);
  3. Myokardinfarkt;
  4. Kardiosklerose
  5. hjertesvikt
  6. Plutselig koronar død (primær hjertesvikt):
  - Plutselig koronar død med vellykket gjenopplivning
  - Plutselig koronar død med dødelig utgang
  7. Den asymptomatiske formen av IHD.

  Diagnose av iskemisk hjertesykdom

  Diagnose av koronar hjertesykdom utføres ved hjelp av følgende undersøkelsesmetoder:

  Behandling av koronar hjertesykdom (IHD)

  Hvordan behandle iskemisk hjertesykdom? Behandling av koronararteriesykdom utføres først etter en grundig diagnose av sykdommen og bestemmelse av dens form, tk. Behandlingsmetoden og de midler som er nødvendige for den, er avhengig av formen av IHD.

  Behandling av koronar hjertesykdom inkluderer vanligvis følgende behandlinger:

  1. Begrensning av fysisk aktivitet;
  2. Narkotikabehandling:
  2.1. Anti-atherosklerotisk terapi;
  2.2. Støttende terapi;
  3. diett
  4. Kirurgisk behandling.

  1. Begrensning av fysisk aktivitet

  Som vi allerede vet, kjære lesere, er hovedpunktet av IHD utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet. På grunn av den utilstrekkelige mengden blod, taper hjertet nok oksygen, sammen med de forskjellige stoffene som er nødvendige for normal funksjon og vitale funksjoner. Samtidig er det nødvendig å forstå at med fysisk anstrengelse på kroppen øker belastningen på hjertemusklen parallelt, som i sin tid ønsker å motta en ekstra del av blod og oksygen. Naturligvis fordi med CHD av blod og så er det ikke nok, da blir denne insuffisiensen enda mer kritisk, noe som bidrar til forverring av sykdomsforløpet i form av økte symptomer, opp til et sterkt stopp av hjertet.

  Fysisk trening er nødvendig, men allerede på stadium av rehabilitering etter akutt stadium av sykdommen, og bare i henhold til ordinerende lege.

  2. Narkotikabehandling (medisiner for IHD)

  Viktig! Før du bruker medisiner, må du kontakte legen din!

  2.1. Anti-atherosklerotisk terapi

  Nylig, for behandling av IHD, bruker mange leger følgende tre grupper medikamenter - antiaggreganter, β-blokkere og kolesterolsenkende stoffer:

  Platehemmere. På grunn av inhibering av aggregering av røde blodlegemer og blodplater, reduserer trombocyttmidler deres vedheft og sedimentering på blodkarets indre vegger (endotel), forbedrer blodstrømmen.

  Blant antiplatelet-midlene kan følgende legemidler isoleres: acetylsalisylsyre ("Aspirin", "Acecardol", "Trombol"), "Klopidogrel".

  p-blokkere. Betablokkere bidra til å senke hjertefrekvensen (HR), og derved reduserer belastningen på hjertet. I tillegg, ved å senke hjertefrekvensen og oksygenforbruket reduseres, på grunn av mangel på noe som hovedsakelig utvikler og koronar hjertesykdom. Legene sier at med regelmessig bruk av p-blokkere, forbedrer pasientens kvalitet og forventet levetid, fordi denne gruppen av stoffer stopper mange av symptomene på IHD. Imidlertid bør man vite at kontraindikasjoner for mottak av p-blokkere er tilstedeværelsen av opportunistiske sykdommer som - astma, pulmonær sykdom, og kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD).

  Blant de p-adrenergiske blokkere er de følgende formuleringer: bisoprolol ( "Biprol", "Kordinorm", "Niperten"), karvedilol ( "Dilatrend", "Corioli '(Talliton "), metoprolol ( "Betalok", "Vazokardin"," Metokort "," Egilok ").

  Statiner og fibrater - hypokolesterolemiske (kolesterolreduserende) legemidler. Disse stoffgruppene reduserer mengden "dårlig" kolesterol i blodet, reduserer mengden aterosklerotiske plakk på veggene i blodårene, og forhindrer også utseendet på nye plakk. Den kombinerte bruken av statiner og fibrater er den mest effektive måten å bekjempe kolesterol deponering på.

  Fibrater bidra til å øke mengden av high density lipoprotein (HDL), som effektivt motvirker lipoproteiner med lav tetthet (LDL), og som kjent, er det LDL og danne plakk. I tillegg er fibrater brukes til å behandle dyslipidemi (Ila, Hb, III, IV, V), lavere triglyserider, og viktigst - minimalisere prosenten av dødsfall som følge av koronar hjertesykdom.

  Blant fibrene kan identifiseres følgende stoffer - "Fenofibrate".

  Statiner, i motsetning til fibrater, har en direkte effekt på LDL, senker mengden i blodet.

  Blant statinene kan identifiseres følgende stoffer - "Atorvastin", "Lovastatin", "Rosuvastin", "Simvastatin."

  Kolesterolet i blodet i IHD skal være - 2,5 mmol / l.

  2.2. Støttende terapi

  Nitrater. De brukes for å redusere forspenningen på hjertet ved å utvide blodkar og venøst ​​blod av innskuddet, så stoppet ved en av de viktigste symptomer på koronarsykdom - angina pectoris, som manifesterer seg i form av kortpustethet, tyngdekraften og trykkende brystsmerter. Spesielt for lindring av alvorlig angina nylig hell brukes intravenøst ​​drypp av nitroglyserin.

  Blant nitratene kan identifiseres følgende stoffer: "Nitroglyserin", "Isosorbidmononitrat".

  Kontraindikasjoner for bruk av nitrater er et senket blodtrykk - under 100/60 mm Hg. Art. Av bivirkningene kan man merke hodepine og senke blodtrykket.

  Antikoagulantia. Forhindre dannelsen av trombi, senke utviklingen av eksisterende trombier, hemme dannelsen av filamenter av fibrin.

  Blant antikoagulantene kan identifiseres følgende stoffer: "Heparin".

  Diuretika (diuretika). Fremme den akselererte fjerningen fra kroppen av overflødig væske, på grunn av en reduksjon i volumet av sirkulerende blod, og dermed redusere belastningen på hjertemuskelen. Blant diuretika er det 2 grupper med stoffer, sløyfe og tiazid.

  Loop diuretics brukes i nødssituasjoner, når væsken fra kroppen må trekkes tilbake så raskt som mulig. En gruppe loop-diuretika reduserer reabsorpsjonen av Na +, K +, Cl- i den tykke delen av Henle-løkken.

  Blant loop diuretika kan identifiseres følgende stoffer - Furosemide.

  Tiazid-diuretika redusere reabsorpsjon av Na +, Cl- i den tykke del av den innledende delen av Henle og distale tubuli av nephron sløyfer, og reabsorpsjon av urin blir lagret i kroppen kalsium (Ca2 +). Tiazid-diuretika, i nærvær av hypertensjon, minimalisere utvikling av koronar hjertesykdom komplikasjoner i det kardiovaskulære systemet.

  Blant thiaziddiuretika kan følgende legemidler identifiseres: "Hypotiazid", "Indapamid".

  Antiarytmiske legemidler. De bidrar til normalisering av hjertefrekvensen (HR), som forbedrer respiratorisk funksjon, forenkler løpet av IHD.

  Blant antiarytmika kan følgende legemidler identifiseres: Aimalin, Amiodaron, Lidokain, Novokainamid.

  Angiotensin converting enzyme (ACE) hemmere. ACE-hemmere, ved å blokkere omdannelsen av angiotensin II fra angiotensin I, forhindrer spasmer i blodårene. ACE-hemmere normaliserer også blodtrykket, beskytter hjertet og nyrene mot patologiske prosesser.

  Blant ACE-hemmene kan følgende legemidler isoleres: kaptopril, lisinopril og enalapril.

  Sedativa. De brukes som et middel til å berolige nervesystemet, når årsaken til økt hjertefrekvens er følelsesmessige erfaringer, stress.

  Blant sedativer er: "Valerian", "Persen", "Tenoten".

  3. Kosthold for koronar hjertesykdom

  Kostholdet i IHD er rettet mot å redusere belastningen på hjertemuskelen (myokard). For dette formål er mengden vann og salt begrenset i dietten. Også fra det daglige dietten er produkter som fremmer utviklingen av aterosklerose, utelukket, noe som kan ses i artikkelen - TOP-10 skadelig mat.

  Høydepunktene i dietten i IHD kan identifiseres:

  • Caloric innhold av mat - med 10-15%, og med fedme med 20% mindre enn ditt daglige diett;
  • Mengden fett er ikke mer enn 60-80 g / dag;
  • Mengden proteiner er ikke mer enn 1,5 g per 1 kg kroppsvekt per person / dag;
  • Mengden karbohydrater er ikke mer enn 350-400 g / dag;
  • Mengden bordssalt er ikke mer enn 8 g / dag.

  Hva du ikke kan spise med CHD

  • Fett, stekt, røkt, krydret og salt mat - pølser, pølser, skinke, fete meieriprodukter, majones, sauser, ketchup, etc.;
  • Animalfett, som finnes i store mengder i fett, fett kjøttvarianter (svinekjøtt, hjemmelaget and, goose, karpe og andre), smør, margarin;
  • Høyt kalori mat, samt mat som er rik på fordøyelig karbohydrater - sjokolade, kaker, bakverk, søtsaker, marshmallows, syltetøy, syltetøy og syltetøy.

  Hva du kan spise med CHD

  • Mat av animalsk opprinnelse - fettfattige varianter av kjøtt (fettfett kylling, kalkun, fisk), fetthvite cottage cheese, egghvite;
  • Korn - bokhvete, havremel;
  • Grønnsaker og frukt - hovedsakelig grønne grønnsaker og oransje frukter;
  • Bakeri produkter - rug eller kli brød;
  • Drikker - mineralvann, mager melk eller kefir, usøtet te, birk og lønnesjuice.

  I tillegg bør dietten i CHD være rettet mot å eliminere for mye mengder overskudd kilo (fedme), hvis de er til stede.

  For behandling av koronar hjertesykdom utviklet M. I. Pevzner et kurativ mat system - diett nr. 10c (tabell nummer 10c).

  vitaminer

  Dietten trenger også å fremheve de ytterligere mottak av vitaminer - C (askorbinsyre), E (tokoferol), B3 (PP - niacin, nikotinsyre), B6 ​​(pyridoxin), B11 (L-karnitin) og P (rutin og andre bioflavonoider ). Disse vitaminene, spesielt C og P, styrker veggene i blodårene og hindrer dem fra kolesteroldeposisjon, dvs. dannelsen av aterosklerotiske plakk.

  Ascorbinsyre bidrar også til den raske oppløsningen av "dårlig" kolesterol og fjerner det fra kroppen.

  Men vitamin D (calciferol) bør reduseres i forbruk.

  4. Kirurgisk behandling av iskemisk hjertesykdom

  Blant de kirurgiske metodene for behandling av hjertesykdom kan identifiseres:

  Koronar bypass kirurgi (CABG), spesielt koronar arterie bypass grafting (CABG). Essensen av metoden er å koble koronarbeholderen, under det berørte området, til de ytre blodkarene. Som en "shunt" bruker vanligvis en stor subkutan ven.

  Ballong angioplastikk. Essensen av metoden er basert på innføringen i stedet for den smalede lumen av en spesiell beholder (ballong), som deretter blir matet med luft. På grunn av trykket på de aterosklerotiske plakkene, presser ballongen med luft dem ut, hvorpå den igjen blåses av og fjernes fra fartøyet.

  I forbindelse med det faktum at etter ballongangioplasti er det en stor risiko for å innsnevre blodkarets lumen, plasseres en stent på dette sted, dvs. Stenting av fartøyet utføres.

  Stenting. Kjernen i metoden er basert på installasjonen i en patologisk innsnevret lumen av arterien til en spesiell stent - metallrammen, som øker lumen av arterien og forhindrer dens re-innsnevring.

  Kirurgisk behandling i form av ballongangioplastikk og stenting utføres under angiografisk kontroll.

  Prognose for behandling

  Prognosen for utvinning er i stor grad avhengig av en rettidig samtale til legen, en grundig diagnose og en tilstrekkelig behandling for IHD.

  I ekstreme tilfeller, hvis legene gir en positiv prognose for utvinning, ikke fortvil, kan du alltid søke hjelp fra Herren, som definitivt vet hvordan de skal hjelpe dem som vender seg til Ham. Det er ikke for ingenting at det står skrevet: "For den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst" (Romerne 10:13).

  Behandling av IHD med folkemidlene

  Viktig! Før du bruker folkemidlene for IHD, kontakt legen din!

  Hawthorn og motherwort. Hell i en termos 1 ss. skje av hagtorn og 1 ss. skje av Leonurus, hell dem deretter 250 ml kokende vann. La agenten stå i et par timer, deretter stram det og drikk 2 ss. skje 3 ganger om dagen, 30 minutter før måltider. Effektiviteten av stoffet øker med ytterligere bruk av buljong av rosen hofter.

  Pepperrot, gulrøtter og honning. Rist pepperrotroten på riven for å gjøre det 2 ss. skje og hell den med et glass kokt vann. Etterpå bland blandingen av pepperrot med 1 glass ferskpresset gulrotjuice og 1 glass honning, bland alt grundig. Du må drikke en medisin for 1 ss. skje, 3 ganger om dagen, 60 minutter før måltider.

  Pepperrot. Lag en blanding av 1 ts revet pepperrot og 1 teskje honning, som må spises 1 gang om dagen, vaskes med vann. Behandlingsforløpet er 45 dager.

  Samling 1. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av reed blomster av solsikker, urter av icteric og dillfrø, samt 1 ss. skjeeblader av mor og mormor. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling av et glass kokende vann, deretter dekke beholderen, sett til side i en time for infusjon, belastning og ta infusjon av 100 g, 6 ganger daglig, i 30 dager, 30 minutter før måltider.

  Samling 2. Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 50 g av hagtorn blomster, 30 g slirekne og 20 g urt kjerringrokk. Rør grundig, deretter 2 ss. skje samling helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, på 2 timer etter, må verktøyet renne og drikke en svelget i løpet av dagen.

  Samling 3. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av hagtorn blomster og mistelteblader, samt 1 st. skje med spidskommenfrø, valerianrot, sitronbalsamblad og vinca-gress. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling kopp kokende vann, og deretter dekke beholderen satt til side i en time infusjon, belastning og ta infusjon 100 g, 2 ganger daglig, morgen og kveld, 30 minutter før måltidet.

  Samling 4 Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 100 g av hagtorn blomster, 100 g kamille, 50 gram bjørk blader, 50 g gress lyng, 50 g av blomster kastanje og 50 g av rotstokker av kveke. All blanding grundig, og deretter 1 time. Collection skje helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, ved 30 minutter etter, og avløp midler trenger å drikke i form av varme, 100 g, 2 ganger om dagen, om morgenen på tom mage og før du går i dvale.

  Profylakse av iskemisk hjertesykdom

  Profylakse av koronar hjertesykdom inkluderer følgende anbefalinger:

  • Gi opp dårlig nyttig og skadelig mat, eller i det minste minimere bruken av det;
  • Prøv i kostholdet, gi preferanse til å spise mat beriket med vitaminer og sporstoffer - friske grønnsaker og frukt;
  • Avvis fra alkohol, røyking;
  • Flytt mer, med stillesittende arbeid gjør øvelser på arbeidsplassen;
  • Ikke forsøm sykdommene i kardiovaskulærsystemet, slik at de ikke utvikler seg til en kronisk form;
  • Se på vekten din;
  • Unngå å jobbe med økt følelsesmessig stress, spesielt hvis du er veldig bekymret for ulike vanskelige situasjoner - om nødvendig, endre arbeidsstedet ditt;
  • Prøv å ha fred med folk rundt deg, spesielt i familien.

  Les Mer Om Fartøyene