Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - Organisk og funksjonell skade på myokardiet, forårsaket av mangel eller opphør av blodtilførsel til hjertemuskelen (iskemi). Koronarsykdom kan manifesteres akutt (myokardialt infarkt, hjertestans) og kronisk (angina pectoris, myokardialt infarkt, hjertesvikt) betingelser. Kliniske tegn på IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen. IHD er den vanligste årsaken til plutselig død i verden, inkludert personer i arbeidsalderen.

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom er et alvorlig problem med moderne kardiologi og medisin generelt. I Russland er ca 700 tusen dødsfall forårsaket hvert år, forårsaket av ulike former for IHD, i verden er dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom ca 70%. Koronar hjertesykdom rammer for det meste menn i aktiv alder (fra 55 til 64 år), noe som fører til funksjonshemming eller plutselig død.

I hjertet av utviklingen av IHD er en ubalanse mellom behovet for hjertemuskulatur i blodtilførselen og den faktiske koronar blodstrømmen. Denne ubalansen kan utvikles i sammenheng med det kraftige økede behovet for myokardiet i blodtilførselen, men dets utilstrekkelige gjennomføring, eller med det vanlige behovet, men en kraftig reduksjon i kransløpssirkulasjonen. Mangel på blodtilførsel til myokardiet er spesielt uttalt i tilfeller der koronar blodstrømning er redusert, og behovet for hjertemuskel i tilstrømningen av blod øker kraftig. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertevævet, deres oksygen sult er manifestert av ulike former for koronar hjertesykdom. IHD-gruppen inkluderer akutte og kroniske tilstander av myokardisk iskemi, etterfulgt av dens påfølgende endringer: dystrofi, nekrose, sklerose. Disse forholdene i kardiologi vurderes, inkludert, og som uavhengige nosologiske enheter.

Årsaker og risikofaktorer for koronar hjertesykdom

Størstedelen (97-98%) kliniske tilfeller av koronarsykdom forårsaket av aterosklerose i kransarteriene på ulike grader av alvorlighet, fra ubetydelig aterosklerotisk plakk innsnevring i hulrommet inntil fullstendig vaskulær okklusjon. Med 75% coronasystenose reagerer hjertemuskelcellene på mangel på oksygen, og angina utvikler angina i spenningen.

Andre årsaker til IHD inkluderer tromboembolisme eller spasmer i kranspulsårene, som vanligvis utvikler seg mot bakgrunn av en allerede eksisterende aterosklerotisk lesjon. Kardiale spasmer forverrer hindringen av koronarbeinene og forårsaker manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom.

Faktorer som bidrar til fremveksten av IHD inkluderer:

Fremmer utviklingen av aterosklerose og øker risikoen for hjertesykdom med 2-5 ganger. Den farligste med hensyn til risikoen for IHD er hyperlipidemi av type IIa, IIb, III, IV, samt en reduksjon i innholdet av alfa-lipoproteiner.

Arteriell hypertensjon øker sannsynligheten for å utvikle koronararteriesykdom med 2-6 ganger. Hos pasienter med systolisk blodtrykk på 180 mm Hg, Art. og høyere iskemisk hjertesykdom oppstår opptil 8 ganger oftere enn hos hypotensive pasienter og personer med normalt blodtrykksnivå.

Ifølge ulike data øker røyking sigaretter forekomsten av IHD i 1,5-6 ganger. Dødelighet fra hjertesykdom blant menn 35-64 år, røykt 20-30 sigaretter daglig, er 2 ganger høyere enn blant røykere av samme aldersgruppe.

Fysisk inaktive mennesker risikerer CHD 3 ganger mer enn de som leder en aktiv livsstil. Når kombinert hypodynami med overdreven kroppsvekt øker denne risikoen til tider.

 • svekket toleranse for karbohydrater

I diabetes mellitus, inkludert latent, øker risikoen for forekomst av koronar hjertesykdom med 2-4 ganger.

Faktorer som truer utviklingen av IHD bør også omfatte arvelig arvelighet, mannlig kjønn og eldre pasienter. Med en kombinasjon av flere predisponerende faktorer, øker risikoen for utvikling av koronar hjertesykdom betydelig.

Årsakene til og hastigheten på utvikling av iskemi, dens varighet og alvorlighetsgrad, den opprinnelige tilstanden til det kardiovaskulære systemet til individet, bestemmer forekomsten av denne eller den formen for iskemisk hjertesykdom.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Som en arbeidsgruppe klassifisering, etter anbefaling fra WHO (1979) og Universitetsforskningsenteret for USSRs medisinske fag (1984), bruker kardiologer-klinikere følgende systematisering av former for IHD:

1. Plutselig koronar død (eller primær hjertesvikt) er en plutselig, uventet, uventet tilstand, antagelig basert på myokardietes elektriske ustabilitet. En plutselig koronar død betyr øyeblikkelig eller død senest 6 timer etter et hjerteinfarkt i nærvær av vitner. Tilordne en plutselig koronar død med en vellykket gjenopplivning og med dødelig utgang.

2. Angina pectoris:

 • Stenokardi av stress (belastning):
 1. stabil (med definisjonen av funksjonell klasse I, II, III eller IV);
 2. ustabil: første oppstart, progressiv, tidlig postoperativ eller postinfarkt angina;
 • spontan angina (synovial, variant, vasospastisk, stenokardi av Prinzmetal)

3. Den smertefrie formen for myokardisk iskemi.

4. Myokardinfarkt:

 • storfokal (transmural, Q-infarkt);
 • småfokus (ikke Q-infarkt);

6. Forringet hjerteledning og rytme (Form).

7. hjertesvikt (skjema og scene).

Ved kardiologi, er det en begrepet "akutt koronarsyndrom", har forskjellige former for koronar hjertesykdom: ustabil angina, myokardinfarkt (Q-tann med og uten Q-bølge). Noen ganger er en plutselig koronar død forårsaket av kranspulsårene inkludert i samme gruppe.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Kliniske manifestasjoner av IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen (se hjerteinfarkt, angina pectoris). Generelt har koronar hjertesykdom et bølgete kurs: perioder med stabil normal helse veksler med episoder av forverring av iskemi. Omtrent 1/3 av pasientene, spesielt med smertefri myokardisk iskemi, føler seg ikke nærvær av IHD i det hele tatt. Progresjon av iskemisk hjertesykdom kan utvikle sakte, i flere tiår; Samtidig kan sykdomsformene endres, og følgelig symptomene.

Vanlige manifestasjoner av IHD inkluderer brystsmerter forbundet med fysisk anstrengelse eller stress, smerte i ryggen, armen og underkjeven; kortpustethet, økt hjerteslag eller en følelse av avbrudd; svakhet, kvalme, svimmelhet, sløret syn og svimmelhet, overdreven svette. Ofte oppdages CHD allerede i utviklingsstadiet av kronisk hjertesvikt med utseende av ødem på underekstremiteter, uttalt dyspnø, noe som gjør at pasienten får en tvungen sitteposisjon.

De oppførte symptomene på hjertesykdom forekommer vanligvis ikke samtidig, med en viss form for sykdommen, er det en utbredelse av visse manifestasjoner av iskemi.

Forløperne av primær hjertestans i iskemisk hjertesykdom er paroksysmale følelser av ubehag bak brystbenet, frykt for død, og psyko-emosjonell labilitet. Når plutselig hjertedød, mister pasienten bevisstheten, det er opphør av pust, ingen puls på hovedårene (femoral, carotis), hjertelyder ikke lyttet, elever utvider seg, blir huden blek grå. Sårene med primær hjertestans står for opptil 60% av de dødelige utfallene av IHD, hovedsakelig på prehospitalstadiet.

Komplikasjoner av koronar hjertesykdom

Hemodynamiske lidelser i hjertemuskelen og dets iskemiske skade forårsaker mange morfofunksjonelle endringer som bestemmer formen og prognosen for hjerte-og karsykdommer. Resultatet av myokardisk iskemi er følgende mekanismer for dekompensering:

 • mangel på energiomsetning av myokardceller - kardiomyocytter;
 • "Stunned" og "sleeping" (eller dvale) myokardium - former for brudd på kontraktilitet i venstre ventrikel hos pasienter med IHD, som er forbigående;
 • utvikling av diffus aterosklerotisk og fokal postinfarkt cardiosklerose - en reduksjon i antall fungerende kardiomyocytter og utvikling av bindevev i deres sted;
 • brudd på systoliske og diastoliske funksjoner i myokardiet;
 • Forstyrrelse av excitability, conduction, automatisme og myokardial kontraktilitet.

De oppførte morfo-funksjonelle endringene i myokardiet i IHD fører til utvikling av en vedvarende reduksjon i koronar sirkulasjon, dvs. hjertesvikt.

Diagnose av hjertesykdom

Diagnose av IHD utføres av kardiologer under forholdene til et kardiologisk sykehus eller dispensar ved hjelp av spesifikke instrumentteknikker. Når en pasient blir intervjuet, klargjøres klager og tilstedeværelsen av symptomer som er karakteristiske for koronar hjertesykdom. Ved undersøkelse bestemmes tilstedeværelsen av ødem, cyanose i huden, støy i hjertet, rytmeforstyrrelser.

Laboratorie diagnostiske analyser krever undersøkelse av spesifikke enzymer, økende i ustabil angina og myokardinfarkt (kreatinfosfokinase (i løpet av de første 4-8 timer), troponin-I (7-10 timer), Troponin-T (i 10-14 timer) aminotransferase, laktatdehydrogenase, myoglobin (i første dag)). Disse proteinholdige intracellulære enzymer i ødeleggelse av kardiomyocytter slippes ut i blodet (resorptive nekrotisk syndrom). Den utfører studier i totalkolesterol, LDL (aterogene) og høy (antiaterogeniske) tetthet, triglyserider, blodsukker, ALAT og ASAT (ikke-spesifikke cytolyse-markører).

Den viktigste metoden for å diagnostisere hjertesykdommer, inkludert iskemisk hjertesykdom, er EKG-registrering av hjertets elektriske aktivitet, som gjør det mulig å oppdage brudd på normal tilstand av myokardiet. Ekkokardiografi - Metoden for ultralyd i hjertet gjør at du kan visualisere størrelsen på hjertet, tilstanden til hulrom og ventiler, vurdere myokardial kontraktilitet, akustisk støy. I noen tilfeller med IHD utføres stressekardiografi - ultralyddiagnostikk ved bruk av dosert fysisk aktivitet som registrerer myokardisk iskemi.

Ved diagnosen iskemisk hjertesykdom blir funksjonstest med belastning mye brukt. De er vant til å identifisere tidlige stadier av IHD, når forstyrrelsene ikke kan fastslås i ro. Som lasttest, gå, klatre trapper, laster på simulatorene (treningscykel, tredemølle), ledsaget av EKG-fiksering av hjertefunksjon. Begrenset bruk av funksjonelle prøver i en rekke tilfeller skyldes manglende evne til å oppfylle det nødvendige volumet av belastning av pasienter.

Holter daglig overvåking av EKG forutsetter registrering av et EKG utført i løpet av dagen og avslørende periodiske uregelmessigheter i hjertearbeidet. For forsknings den bærbare enheten (Holter monitor) er festet til skulderen eller livet av pasienten og for å ta målinger, samt selv-observasjon dagbok der pasienten notater i timevis sine handlinger og endringer i helse. Dataene som oppnås under overvåking behandles på datamaskinen. EKG-overvåking tillater oss ikke bare å identifisere symptomer på koronar hjertesykdom, men også årsaker og betingelser for deres utseende, noe som er spesielt viktig i diagnostisering av angina.

Transesofageal elektrokardiografi (PPEH) tillater en detaljert vurdering av myokardets elektriske excitabilitet og konduktivitet. Essensen av metoden består i innføring av en sensor i spiserøret og opptak av hjerteytelse, omgåelse av forstyrrelsen skapt av hud, subkutan fett og thorax.

Gjennomføring av koronar angiografi i diagnosen koronar hjertesykdom gjør det mulig å kontrast myokardets kar og bestemme brudd på deres patenter, graden av stenose eller okklusjon. Koronarografi brukes til å løse problemet med hjertekirurgi. Ved innføring av et kontrastmiddel er allergiske hendelser mulig, inkludert anafylaksi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Taktikken for å behandle ulike kliniske former for IHD har sine egne særegenheter. Likevel er det mulig å identifisere hovedveiledningene som brukes til behandling av hjertesykdom:

 • ikke-farmakologisk terapi;
 • medisinering;
 • kirurgisk revaskularisering av myokardiet (aorto-coronary bypass);
 • bruk av endovaskulære metoder (koronar angioplastikk).

Ikke-medisinert terapi omfatter tiltak for å rette livsstil og ernæring. Ved forskjellige viser av en iskemisk hjertesykdom er begrensningen av en aktivitetsmåte vist, t. Til. Ved et treningsspenning er det en økning i kravet til et myokard i blodtilførsel og oksygen. Ulempen med dette kravet til hjertemuskelen forårsaker faktisk manifestasjoner av IHD. Derfor er pasientens aktivitetsbehandling i noen form for iskemisk hjertesykdom begrenset, etterfulgt av en gradvis utvidelse under rehabilitering.

Kostholdet i IHD innebærer å begrense inntaket av vann og salt med mat for å redusere belastningen på hjertemuskelen. For å forsinke utviklingen av aterosklerose og bekjempe fedme, er også et fettfattig diett foreskrevet. Begrenset, så langt som mulig, unntatt følgende grupper av produkter: animalsk fett (smør, smult, fett kjøtt), røkt og stekt mat, absorberes raskt karbohydrater (Butter kaker, sjokolade, kaker, søtsaker). For å opprettholde en normal vekt, er det nødvendig å balansere energiforbruket og forbruket. Hvis det er nødvendig, å redusere vekten av underskudd mellom forbrukt og forbruks tilførsel av energi bør være minst 300 kC daglig, tatt i betraktning at en dag under normal fysisk aktivitet en person bruker rundt 2000-2500 kC.

Medikamentell behandling for IBS er tildelt ved formelen «A-B-C»: antiblodplatemidler, p-blokkere og hypocholesterolemiske midler. I fravær av kontraindikasjoner kan tilordne nitrater, diuretika, antiarytmika, og andre. Mangel på virkning av pågående medikamentterapi for koronar hjertesykdom og faren for myokardinfarkt er en indikasjon for konsultasjon hjerte kirurgen å bestemme seg for kirurgisk behandling.

Ved kirurgisk revaskularisering (koronararterie-bypass-transplantasjon - CABG) tydd til å gjenopprette blodtilførselen til området av ischemi (neovaskularisering) med resistens mot farmakologiske behandlinger utført (for eksempel stabil angina III og IV FC). Metoden består i å pålegge CABG autovenous anastomose mellom aorta og hjerte syk lunge nedenfor dens innsnevring eller okklusjon. Dette skaper en bypass-vaskulær seng som gir blod til stedet for myokardisk iskemi. CABG-operasjoner kan utføres ved hjelp av kunstig sirkulasjon eller på et fungerende hjerte. Ved minimalt invasive kirurgiske prosedyrer i IHD angår perkutan transluminal koronar angioplastikk (PTCA) - ballong "ekspansjon" innsnevrede kar, fulgt av implantering av stent-ramme, som holder for en tilstrekkelig blodstrøm lumen.

Prognose og forebygging av koronar hjertesykdom

Definisjonen av prognosen for IHD avhenger av sammenhengen mellom ulike faktorer. Kombinasjonen av koronar hjertesykdom og arteriell hypertensjon, alvorlige lipidmetabolismen og diabetes mellitus påvirker derfor prognosen negativt. Behandling kan bare redusere den stadige utviklingen av IHD, men ikke stoppe utviklingen.

Den mest effektive forebyggingen av IHD er å redusere de negative effektene av trusler: utelukkelse av alkohol og tobakk, psyko-emosjonell overbelastning, opprettholde optimal kroppsvekt, kroppsopplæring, blodtrykkskontroll, sunn mat.

Iskemisk hjertesykdom: årsaker, metoder for eliminering og forebygging

Når blodårene som fôrer hjertet, begynner å begrense, er blodtilførselen til hjertemuskelen forstyrret, noe som fører til fremveksten av ulike hjerte sykdommer, forent i begrepet "koronar hjertesykdom".

Årsaker til iskemi

Den vanligste årsaken til koronar hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom) er utvikling av aterosklerose. Når sykdommen oppstår arterier: fartøyets vegger blir tettere, lumene i arteriene er sterkt smale, og den totale blodstrømmen er forstyrret. I hjertemusklen er det oksygen sult, noe som fører til utseendet av sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Det er mer enn 30 årsaker som utløser prosesser med åreforkalkende lesjoner i arteriene. Hovedårsaker:

 • røyke. I karene fremkaller nikotin en spasme. Innenfor tobakk ødelegger karbonmonoksid veggene i blodårene, og dette øker risikoen for atherosklerose.
 • alder. Med alder blir arterieveggene tynnere, irreversible prosesser begynner i kroppen, risikoen for utvikling og forekomst av ulike lidelser øker mange ganger. Farlig for koronar hjertesykdom anses å være over 55 år (hos kvinner) og over 45 år (hos menn).
 • hypertensjon. Konstant trykkøkning, hvis den ikke behandles, fører til rask slitasje på arteriene og forverrer prosessen med aldring.
 • Arvelighet. En viss forekomst av personer hvis slektninger led av hjerte-og karsykdommer, har stor risiko for å utvikle hjerte-og karsykdommer.
 • Konstante og kroniske stressende situasjoner. I stressprosessen blir arteriene ødelagt. Ofte prøver folk å "fjerne stress" ved hjelp av alkohol, røyking eller spising. Alle disse faktorene sammen fører til ødeleggelsen av skipets vegger.
 • Faste livsstil og fedme. Hyperdynamikk og overspising gir en belastning på hjertet og blodårene.
 • Tilstedeværelse av kolesterol i blodet. Dannelsen av kolesterolplakk er en av hovedfaktorene i utviklingen av aterosklerose.

Hormonelle prevensjonsmidler, kroniske natur av infeksjonen, så vel som økt blodpropper kan også utløse forekomst av koronar hjertesykdom.

Hos menn er risikoen for atherosklerose og iskemi flere ganger høyere enn hos kvinner (vanligvis manifesterer risikoen seg i overgangsalderen). Dette skyldes hormonelle faktorer, forskjeller i livsstil og visse genetiske egenskaper.

Det er saker som koronar hjertesykdom er vanlig hos personer med ingen dårlige vaner, slank bygge, med normalt blodtrykk og relativt høy fysisk aktivitet. Her årsakene til sykdommer ligge i å forandre sammensetningen av blodet i blodprøven parametrene kan indikere risikoen for koronar sykdom, og legen foreskriver forebyggende tiltak for å hindre det.

Symptomer på iskemisk hjertesykdom

Sykdommen går gjennom flere stadier, avhengig av hvilke symptomer på koronar hjertesykdom er klassifisert som følger:

1. Asymptomatisk stadium. Sykdommen gjør seg ikke selv, selv om kolesterolplakkene allerede begynner å dukke opp i karene, men for små til å tette passasjen.

2. Første manifestasjoner. Dimensjonene av plakkene øker, arterien lukker allerede nesten halvparten. Hjertesvikt begynner å utvikle, symptomer vises:

 • Smerter i brystbenet (gi i ryggen, venstre arm, etc.);
 • Kortpustethet
 • Alvorlig svimmelhet;
 • Hyppige ustabile hjertebank
 • Overdreven svette;
 • Dullness of consciousness (presyncope) eller besvimelse.

3. Progresjon av sykdommen. Rydder i arteriene blir mindre og mindre, arbeidet i hjertet forverres. Mot et bakteppe av vond følelse bak brystbenet er det hevelse, er kortpustethet bekymret, selv ved hvile, takykardi angrep forekommer oftere begynner å vises grunnløse angst og frykt for døden.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

4. Den siste fasen. På dette stadiet øker sannsynligheten for kritiske forhold (hjerteinfarkt eller plutselig hjertestans). manifestasjoner:

 • Skarpe ukontrollerte trykkprang;
 • Alvorlig smerte i brystbenet (manifestert i noen tilstand);
 • Atrieflimmer.

Alle de ovennevnte symptomene på hjertesykdom manifesterer seg ikke samtidig - i noen form for IHD kan noen eller andre symptomer dominere.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Iskemisk sykdom inneholder flere kliniske former som manifesterer seg på forskjellige måter:

 • Smertefri form av sykdommen. Ikke manifesterer seg på noen måte og blir vanligvis diagnostisert av en lege under EKG.
 • Angina pectoris (stabil, spontan, ustabil). Manifestasjoner: sterke smerter i brystet, som kan spre seg til venstre, for å gi til skulderbladene eller skulder (rezhe- i underkjeven eller mage-området). Smerte ((klemme eller presse natur) er ledsaget av fremveksten av angst og utseendet av frykten for døden. Angina angrep oppstår når blodtrykksforstyrrelser, etter sterk følelsesmessig eller fysisk overlast. Varer i angrep kan omtrent 3-10 minutter, og blir vanligvis fjernet av nitroglyserin.
 • Plutselig koronar død. Dette er en uventet tilstand hvor hjertestans er diagnostisert på grunn av en fullstendig blokkering av arterien. Døden kan være øyeblikkelig eller fast senest 6 timer etter gjenopplivning.
 • Cardio. Vanligvis oppstår uten spesielle manifestasjoner, bare i tilfelle sykdomsprogresjonen kan det være tegn på hjertesvikt (hevelse, svakhet, nedsatt aktivitet, hyppig dyspné).
 • Akutt myokardinfarkt. Den alvorligste iskemiske hjertesykdommen er uttrykt ved et alvorlig smertesyndrom som varer mer enn 15 minutter (smerte stoppes ikke av konvensjonelle medisiner). Hvis du ikke ringer til en lege, fører sykdommen til døden.

Hos kvinner er manifestasjonene av iskemi mer vage og er ikke permanente. Det er svakhet og hyppig tretthet, på grunn av hva sykdommen kan forveksles med vanlig influensa eller ubehag fra overarbeid. Derfor, hos kvinner, blir IHD diagnostisert oftere i sent stadium, når umiddelbar behandling er nødvendig.

Ofte kan former for iskemisk sykdom forandre seg til hverandre (akutt koronarsyndrom): angina pectorisangrep kan for eksempel erstattes av et hjerteinfarkt eller en plutselig død.

diagnostisere

Før jeg behandler IHD, utpeker kardiologen en rekke diagnostiske tiltak for å identifisere form og stadium av sykdommen.

Hvordan er diagnosen iskemi:

 • Forberedelse av anamnese: klargjøring av klager og bestemmelse av årsakene som fører til forekomsten av sykdommen, tilstedeværelse av kardiovaskulære sykdommer hos slektninger.
 • Primær undersøkelse: Lyder høres i hjertet, hvesning i lungene er bestemt, tilstedeværelse av ødem kontrolleres, trykk måles.
 • Tilordning av blod og urintester. Studien av indikatorer gjør det mulig for oss å etablere tegn på koronar hjertesykdom, å oppdage sannsynlige komplikasjoner og årsakene til sykdommenes utbrudd.
 • Elektrokardiogram: bestemmer hjertens elektriske aktivitet, avslører abnormiteter i myokardiet. Hvis iskemi manifesterer seg utelukkende under stress, blir EKG tildelt en belastning: pasienten utfører viss fysisk innsats, og enheten registrerer samtidig hjertets ytelse.
 • Ekkokardiogram. Ultralydbølger bidrar til å studere i realtid arbeidet med hjertemuskelen: å studere blodstrømmen inne i hjertet for å vurdere tilstanden til fartøyene for å identifisere mulig overført hjerteinfarkt. Et ekkokardiogram på samme måte som et EKG kan utføres med en belastning.
 • Koronarangiografi: vurderer tilstanden til myokardiet og nedsatt vaskulær patency ved å introdusere et spesielt fargestoff i karene. Prosedyren kan forårsake komplikasjoner, så det gjøres vanligvis med indikasjonene som er tilgjengelige for operasjonen.
 • MR og datatomografi: lar deg nøyaktig vurdere tilstanden der det er kranspulsårer.
 • Holter overvåking: avslører brudd på hjertemusklene i dynamikken. En pasient i løpet av en dag bærer en spesiell enhet som registrerer endringer i hjertets arbeid under naturlige forhold, noe som gjør at du raskt kan identifisere forutsetningene for fremveksten av patologi.

Etter undersøkelsen er diagnosen "hjerte-karsykdom" ikke satt - det må være transkripsjon av sykdommen: IHD: angina pectoris, IHD: hjerteinfarkt, etc.

Behandling av sykdommen

Behandling av koronar hjertesykdom er et kompleks av visse aktiviteter, som har til formål å regulere den nødvendige strømmen av blod til myokardiet for å forhindre utvikling av ytterligere patologier.

Det er følgende retningslinjer for behandling av iskemisk sykdom:

 1. Ikke-medisinering.
 2. Terapi med medisiner.
 3. Operativ (kirurgisk) inngrep.

Alle disse tiltakene tar sikte på å lindre symptomene på sykdommen, eliminere faktorene som forårsaker sykdommen, og reduserer dødeligheten fra iskemi.

Ikke-medisinering

Dette inkluderer aktiviteter som tar sikte på å justere livsstilen:

 • Regelmessig fysisk aktivitet (kardio, gymnastikk, svømming).
 • Endring i kosthold. Overgang fra skadelig mat (fet, salt, røkt) til innføring av mer frukt, grønnsaker, fisk, frokostblandinger i kostholdet. Med hjertesvikt bør du begrense inntaket av vann for å redusere byrden på hjertets muskler.
 • Avslag fra dårlige vaner.
 • Stresshåndtering. Det er nødvendig å redusere antallet stressende situasjoner (på jobb og i familien) så mye som mulig. Meditasjon, yoga og sedasjon vil hjelpe.

Med forskjellige former for iskemisk hjertesykdom bør aktivitetsregimet være begrenset, med sterk fysisk anstrengelse, er det en økning i behovet for hjertemuskulatur i blodtilførselen, noe som kan forverre manifestasjonene av iskemisk sykdom. Fysiske øvelser bør være under oppsyn av en lege, og belastningen øker gradvis i prosessen med rehabiliteringsforanstaltninger.

Terapi med medisiner

Legemidler som utfører behandling i IHD er delt inn i 3 hovedgrupper:

 1. Anti-blodplatemidler (midler som lavere clotting og hindre utvikling av blodpropper): aspirin, ticlopidin, dipyridamol, pentoksifyllin, iloprost.
 2. Anti-iskemiske midler (reduksjon av hjertemuskelen oxygen demand): P-blokkere (lindre smerte, utvider blodkar, redusert puls), eller kalsiumantagonister (brukt med kontraindikasjoner for mottak av beta-blokkere eller av deres utilstrekkelige effektivitet). Legemidlene i denne gruppen inkluderer: nebivolol, bisoprolol, carvedilol.
 3. Hypokolesterolemiske stoffer (legemidler som reduserer kolesterol): statiner, sekvestranter av gallsyrer, fibrater etc.

I tillegg kan diuretika, nitrater, antiarytmika foreskrives - i fravær av kontraindikasjoner til opptak.

Populære legemidler fra iskemi:

 • Trombo ACC;
 • cardiomagnil;
 • bisoprolol;
 • Aspirin Cardio;
 • nebivolol;
 • karvedilol;
 • Aspigrel;
 • Agrenoks.

Det er ønskelig at en pasient med iskemi har tabletter av nitroglyserin i medisinskapet - de har egenskapene til å slappe av på karene, lindre anginaangrep og smertsyndrom.

Kirurgisk inngrep

Hvis medisinering ikke gir resultater, og det er en trussel om å utvikle et hjerteinfarkt, er kirurgi foreskrevet:

 • Koronar angioplastikk (eller PTCA). Prosedyren er både diagnostisk og terapeutisk. En spesiell ramme-stent er installert i den blokkerte arterien, som holder fartøyets vegger fra re-contracting.
 • Aorto-coronary bypass. Ved hjelp av en kirurgisk operasjon blir blodtilførselen av hjertemusklen gjenopprettet ved å skape en bypass, gjennom hvilken blod vil bli levert til myokardiet.

andre operasjonelle arrangementer kan benyttes avhengig av indikasjonen, trinn og former av koronar sykdom: minimal invasiv koronar bypass-kirurgi, brachyterapi, laser revaskularisering transmiokardinalnaya et al.

Tiltak for å forhindre iskemi

Forebygging av iskemi er et kompleks av tiltak som eliminerer risikofaktorer for sykdomsutbrudd og forhindrer komplikasjoner. Først og fremst er dette en forandring i livsstilen og overholdelse av ukompliserte regler:

 • Du kan ikke spise alkohol i store mengder, og sigaretter bør kasseres helt.
 • Du kan ikke bekymre deg og bli irritert i småbiter - du bør unngå stress og overdreven følelsesmessig stress.
 • Du kan ikke unngå fysisk aktivitet - de må være strengt doserte og inkludere vanlig kardio, svømming, gymnastikk, etc.
 • Du kan ikke spise skadelig mat (stekt, krydret, salt) - du bør inkludere mer frokostblandinger, fisk, frukt og grønnsaker i kosten.
 • Du kan ikke overvære - du må opprettholde optimal kroppsvekt og forhindre fedme.

Overholdelse av ovennevnte anbefalinger vil gjøre det mulig å utelukke risikoen for forekomst av iskemi, selv under betingelse av genetisk predisponering.

Iskemi er veldig farlig og kan føre til alvorlige komplikasjoner. Men hvis pasienten overholder alle legenes forskrifter om behandling og forebyggende tiltak, vil dette sikkert frelse ham fra hjerteinfarkt og andre alvorlige konsekvenser. Ingen behandling kan lagre fra iskemi, hvis pasienten ikke forandrer sine vaner og velger en sunn livsstil.

Symptomer og årsaker til IHD

Hjertesykdom er en av de viktigste årsakene til død i verden. Hjertet har alltid vært ansett som nesten det viktigste organet i menneskekroppen, og døden har ofte vært forbundet med en dysfunksjon av hjertemuskelen. Hittil dør nesten hver andre person av hjerteproblemer i verden. Og en god andel av dødsfall er forårsaket av iskemisk hjertesykdom, symptomene som det er viktig å vite for alle.

Bildet er skremmende, men du må huske: utviklingen av sykdommen kan alltid forebygges hvis den diagnostiseres i tide og begynner behandling. Definisjon av begrepet iskemi og en forståelse av hvilke symptomer i hjertesykdom vil hjelpe med å diagnostisere, og denne artikkelen er viet.

Hva er iskemisk hjertesykdom?

Forverring av myokardialtilførsel av blod på grunn av kranspulsårstilstand kalles iskemisk hjertesykdom (IHD). Fra latin betyr navnet på sykdommen "Jeg holder blodet."

Hovedårsaken til hjertesykdom er en ubalanse mellom det nødvendige hjerte muskel oksygen og kapasiteten til sirkulasjonssystemet for å levere det. Grovt nok trenger hjertet to oksygeninnlegg, og bare en kommer til det. Brudd på denne balansen på grunn av problemer med koronararterier - det er disse fartøyene som fungerer som transportruter for blodet som strømmer til hjertet.

Eventuelle mangler kan alltid skyldes to grunner: Begge stoffene blir levert mindre enn vanlig, eller av en eller annen grunn øker behovet for det. Hvis vi forenkler igjen, får vi to situasjoner. Den første - når i hjertet var det alltid to syre av oksygen, og nå er det plutselig bare en. Og den andre - når i hjertet fortsatt er levert begge sippene, er det bare i dag, av en eller annen grunn, trenger han fire. I begge tilfeller er resultatet IHD.

Årsaker til koronar hjertesykdom

Et hjerteinfarkt med slag forårsaker nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier. Nesten i alle tilfeller er årsaken til en så forferdelig slutt en-trykk-hopp på grunn av hypertensjon.

Et hjerteinfarkt med slag forårsaker nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier. Nesten i alle tilfeller er årsaken til en så forferdelig slutt en-trykk-hopp på grunn av hypertensjon. "Stille morder", som hennes kardiologer, tar millioner av liv hvert år.

Årsaker til IHD

Det andre navnet er koronar hjertesykdom. Det signaliserer nøyaktig at i tilfelle av IHD ligger årsakene til sykdomsutbrudd i koronarbeinene. Tapet på disse fartøyene kan være av organisk natur eller ha en funksjonell opprinnelse. La oss se nærmere på årsakene til IHD.

Årsaker til organisk skade på kranspulsårene

De vanligste årsakene til organisk skade på kranspulsårene er atherosklerose. Oppstår som et resultat av delvis eller fullstendig blokkering av fartøyet med kolesterolplakk. De overlapper delvis lumen av arteriene og forverrer blodstrømmen. Blod med oksygen går inn i myokardiet sakte og i utilstrekkelige mengder. Slik oppstår iskemi.

Årsaker til funksjonell koronar arteriesykdom

Den vanligste varianten av årsaken til funksjonell skade på kranspulsårene er blodpropper eller spasmer i karene. I det første tilfellet tetter tromben lumen på fartøyet og blodstrømningshastigheten forstyrres, selv i hvilemodus. I den andre - en spasme på gir arteriene utvide i øyeblikk når det er nødvendig å øke hastigheten på blodstrømmen. Som et resultat, samme mangel på oksygen i myokardiet.

Risikofaktorer for hjerteiskemi

Alle årsaker som bidrar til sykdomsutbrudd er delt inn i to kategorier - umodifisert og modifiserbart.

U modifiserte risikofaktorer for utvikling av hjertesykemi:

 • alder - ved fylte 50 år er risikoen betydelig økt;
 • rase - kaukasiere lider av CHD oftere;
 • sex - menn er mer utsatt for sykdom;
 • arvelighet - sykdommen av IHD i familien til den eldre generasjonen øker sannsynligheten for en lignende sykdom i yngre generasjoner.

Ak, iskemisk hjertesykdom, årsakene til hvilke faller under kategoriene beskrevet ovenfor, er nesten uunngåelig. Men dette er ikke en unnskyldning for å ignorere helsetilstanden din. Ja, vi kan ikke forandre vårt kjønn og alder, men vi kan forandre livsstilen. Livsstilsendringene inkluderer nemlig modifiserbare risikofaktorer for utviklingen av hjertesykemi. Vi lister dem:

 • Fedme. Bokstavelig talt en plage av modernitet. Overvekt i dag rammer inntil 50% av befolkningen. Og hvor overflødig vekt - det er kolesterolplakk, økt trykk på karene og en stillesittende livsstil. Alt dette er en direkte vei til IHD.
 • Røyking. En skadelig vane som reduserer varigheten av menneskelivet med i gjennomsnitt syv år. Risikoen for røyking er en reduksjon av mengden oksygen i blodet og spasmer av blodkar på grunn av nikotin. Når røyking er supplert med underernæring, er det nesten alltid en iskemisk hjertesykdom, hvis symptomer ikke tar lang tid å komme.
 • Diabetes mellitus. Diabetikere dør ofte fra et hjerteinfarkt. Diabetes og IHD er vanligvis sammenhengende.
 • Stress. Intensiteten i det moderne liv oppfordrer ofte økt nervøsitet, konstant stress og nervøsitet. Alt dette fører til vaskulær spasme, noe som påvirker den koronare blodstrømmen, noe som fører til hjertesykemi.
 • Fysisk inaktivitet. Eller som det kalles, en stillesittende livsstil. Fysisk aktivitet akselererer blodsirkulasjonen, dens mangel - tvert imot, reduserer og fører gradvis til kranspulsårene. For å opprettholde hjertehelsen er det viktig å trene regelmessig med moderat trening, for å flytte mer.
 • Økt koagulerbarhet av blod er en sykdom som fremkaller dannelsen av trombi og øker risikoen for å utvikle iskemi.
 • Forhøyet blodtrykk er en annen sykdom som kan provosere hjertesykemi.

Forringelse av myokardiell tilførsel av arterielt blod

Symptomer på iskemisk hjertesykdom

For rettidig diagnose og effektiv behandling er det viktig å vite hvordan iskemisk hjertesykdom manifesterer seg og å kunne overvåke symptomer på kranspulsårene.

De mest karakteristiske symptomene på iskemisk sykdom:

 • brystsmerter, forverres i tilfelle fysisk aktivitet;
 • alvorlig kortpustethet
 • hyppige følelser av svakhet;
 • en følelse av uregelmessig hjerterytme;
 • hevelse i beina og andre tegn på hjertesvikt.

Disse symptomene betyr ikke 100% av tilstedeværelsen av IHD, men er alarmerende og forårsaker et besøk til legen.

Nyttig video

I den neste videoen vil en kardiolog forteller deg om årsakene til hjertesykdom:

Årsakene til koronar hjertesykdom: hvem har størst risiko

Mange mennesker med alder slutter å legge vekt på smerte symptomer i hjertet, vurderer dem en naturlig manifestasjon av aldring.

I mellomtiden kan disse tegnene snakke om utviklingen av iskemisk sykdom, som er en av de ledende dødsårsakene over hele verden. Hvordan gjenkjenne de forferdelige symptomene? Og viktigst, hva som forårsaker hjertesykdom?

Om sykdommen

Iskemisk sykdom kalles funksjonelle eller organiske endringer i hjertemuskelen, fører til begrensning eller fullstendig opphør av blodstrøm til individuelle steder.

Hjertemuskelen i resten av organene lider av mangel i det innkommende blodet. Dette skyldes isolasjonen av hjertet ved den indre membranen - muskelen mottar ikke oksygen fra det pumpede blodet, men leveres med blod gjennom kranspulsårene. Deres nederlag eller innsnevring og fører til sykdomsutbruddet.

Hovedårsakene til koronar hjertesykdom og fremveksten av sine første tegn:

 • utviklingen av aterosklerose, innsnevring av blodkarets lumen på grunn av kolesterolplakk;
 • trombose av fôring fartøy;
 • Langvarig spasme forårsaket av brudd på nervøs regulering;
 • utilstrekkelig funksjon av mekanismene som utvider arteriene;
 • metabolske forandringer.

Lær alt om den tradisjonelle behandlingen av angina pectoris - medisiner og doser, anbefalinger fra ledende leger. Viktig informasjon for alle som er i fare!

Hvilke piller brukes til iskemisk hjertesykdom? Finn ut alle detaljene i denne artikkelen.

Hva innebærer medisinsk behandling av hjerteinfarkt? Les om dette i vår neste artikkel.

Hva er opprinnelsen til

Årsaker som kan forårsake utvikling av patologi, ganske mye:

 • høye mengder skadelige lipider i blodet, som vi hovedsakelig får fra animalske produkter;
 • arteriell hypertensjon (den øvre trykkindikatoren fra 140 kan kalles en harbinger av sykdommen);
 • stillesittende livsstil;
 • fedme, betydelig økning av byrden på hjertet;
 • diabetes mellitus (det er vist at hos pasienter med diabetes i mer enn 10 år i de fleste tilfeller utvikling av kranspulsårene);
 • røyking, som fører til kronisk vasokonstriksjon og oksygenmangel i blodet;
 • alkoholmisbruk;
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • konstant stress, noe som fører til økt trykk;
 • økt blodpropp, forårsaker dannelse av blodpropper.

Risikogrupper

I utviklingen av IHD spiller en viktig rolle av faktorer som vi ikke kan endre. Gruppen med høy risiko for forekomst av iskemi kan inkludere de som har følgende egenskaper:

 • Mannlig kjønn. Før de er eldre, har menn en mye større sjanse for å utvikle iskemi enn kvinner. Dette skyldes det høye nivået av østrogen i den kvinnelige kroppen, som motstår aterosklerotiske forandringer. Etter utbruddet av overgangsalderen forsvinner forskjellen i forekomsten av sykdommen.
 • Arvelig disposisjon. Det har lenge vært kjent at risikoen for å utvikle patologi hos andre familiemedlemmer er betydelig økt når man diagnostiserer tilfeller av iskemi i familien.
 • Eldre alder. Hos menn oppstår den kritiske alderen etter alder 55, for kvinner, en kraftig økning i antall personer som er rammet etter at 65 år er karakteristisk.
 • Langvarig bruk av hormonelle stoffer. Prevensjonsmidler øker risikoen for blodpropper i blodet, så med år med inntak øker frekvensen av trombose betydelig.

Hva betyr dette hvis fibrinogen er forhøyet i svangerskapet? Er det verdt å bekymre deg og hvordan du oppfører deg? Lær alt!

Hva er fibrinogen i en blodprøve? Vi vil snakke om hovedfunksjonene og årsakene til avviket fra normen.

For hva er blodprøver for reumatoid og hva analysen betyr, vil du finne ut i vår neste publikasjon.

Komplikasjoner av IHD

Statistikk tyder på at selv med et halvt innsnevret kar i hjertet, kan en person ikke føle tegn på hjertepatologi. Smerte i brystet kan bare oppstå i øyeblikk av økt fysisk anstrengelse og raskt passere i rolig tilstand.

Slike milde symptomer og mangel på rettidig behandling kan føre til sykdomsprogresjonen eller overgangen til en akutt form:

 • kronisk hjertesvikt;
 • angina pectoris;
 • hjertearytmi
 • myokardisk nekrose;
 • plutselig død.

Prognosen er i stor grad avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen - med hjerteinfarkt er dødeligheten mye høyere enn med angina pectoris. På samme tid Det er ikke uvanlig for tilfeller der en sykdom som bekymrer seg en person, forverres sterkt. Dødelig utfall med en liten lesjon av hjertets arterier står for mer enn halvparten av de plutselige dødsfallene forårsaket av iskemisk hjertesykdom.

Profylakse av iskemi

Forebygging av sykdom kan bare oppnås kompleks tilnærming og kardinal forandring av en livsstil. Disse forebyggende tiltakene vises ikke bare til de som har blitt diagnostisert med iskemi, men også til de som er i fare.

Hvis du har flere faktorer på en gang, i stand til å provosere utviklingen av patologi, da forebygging er et must for deg:

 • gi opp nikotin, som fremmer dannelsen av blodpropper og plaques;
 • redusere alkoholforbruket;
 • bli kvitt ekstra pounds, øke byrden på alle kroppssystemer;
 • redusere inntaket av animalske produkter, i store mengder som inneholder kolesterol;
 • Øk bruken av kalium og magnesium - mineraler, avgjørende for full funksjon av hjertemuskelen;
 • øke den fysiske belastningen som er nødvendig for å styrke hjertemuskelen;
 • Unngå stress, forårsaker plutselige hopp i blodtrykket;
 • det er mulig å ty til behandling av koronar hjertesykdom med folkemidlene, men bare med tillatelse fra legen;
 • Følg med kardiologen for å anerkjenne abnormaliteter ved oppstart.

Hvis du har en iskemisk hjertesykdom, ikke glem det diagnose - ikke endelige dommen. Eliminering av uønskede faktorer, årsaker og kontroll av symptomer på IHD kan bidra til å hindre farlige konsekvenser. Sjekk med en spesialist: jo desto raskere begynner behandlingen, desto bedre blir resultatet.

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - symptomer, årsaker, typer og behandling av koronar hjertesykdom

God tid på dagen, kjære lesere!

I dagens artikkel vil vi vurdere en slik sykdom som iskemisk hjertesykdom (IHD), samt symptomer, årsaker, klassifisering, diagnose, behandling, folkemidlene og IHD-forebygging. Så...

Hva er iskemisk hjertesykdom?

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - en patologisk tilstand som preges av utilstrekkelig blodtilførsel, og dermed oksygen av hjertemuskelen (myokard).

Synonymer av iskemisk hjertesykdom - Koronar hjertesykdom (CBC).

Den viktigste og hyppigste årsaken til kranskärlssykdom er utseendet og utviklingen av aterosklerotiske plakk i koronararteriene, som smal og noen ganger blokkerer blodårene, noe som forstyrrer den normale blodstrømmen i dem.

IHD er vanligvis ledsaget av angina, hjertearytmier, men noen ganger kan det føre til hjerteinfarkt, plutselig hjertestans og død.

Prevalens av sykdommen

Koronar hjertesykdom er en av de vanligste sykdommene i kardiovaskulærsystemet, som i mange land har blitt en ganske hyppig årsak til funksjonshemning og dødelighet, hvor prosentandelen er ca 30%.

Legene er oppmerksomme på at dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom hos menn er mer vanlig enn hos menn, proporsjoner på henholdsvis 1: 2 og 1: 3. Forskjellen skyldes at de kvinnelige hormoner, noe som til en viss grad hindre utvikling av aterosklerose hos kvinner, og derfor, med angrep av menopause, etter menopause, er forekomsten av infarkt hos kvinner som vanligvis økt.

Den vanligste iskemiske hjertesykdommen er observert hos innbyggere i utviklede land (Amerika, Europa), som hovedsakelig er relatert til ernæring - bruk av malopoleznoy og skadelig mat, og produkter som inneholder GMO, samt stress. For å forstå denne statistikken, leste litt videre i artikkelen utviklingen av IHD.

En annen faktor, men som kommer fra den første, er en persons alder. Øvelsen viser at jo eldre personen er, desto større er risikoen for å utvikle hjerteinfarkt. Dette tilrettelegges av mange års akkumulering i kroppen av "dårlig" kolesterol og andre uhensiktsmessige og skadelige stoffer.

Utvikling av iskemisk hjertesykdom

For å forstå mekanismen for utvikling av koronar hjertesykdom, la oss lage en liten nedbrytning.

Så i menneskekroppen er det et slikt stoff som - kolesterol. Han har mange avtaler, men en av de viktigste er den beskyttende funksjonen til cellemembraner. I seg selv, kan dette stoff ikke spres gjennom kroppen, å utføre sine funksjoner, og derfor er rollen til transportproteintransportører (apolipoproteiner), som er levert gjennom blod-kolesterol til alle organer.
Apolipoproteiner, avhengig av formålet / kroppen, som er nødvendig for å levere kolesterol, kan være av forskjellige typer - med høy densitet (HDL), lav tetthet (LDL), lipoproteiner med svært lav tetthet (VLDL) og chylomikroner.

Lipoproteiner med lav tetthet (LDL) er ikke veldig god kvalitet - når de beveger seg med blod, faller de ned og adhererer seg til blodkarets vegger. For en bedre ide om dette bildet, se på følgende bilde:

Videre, akkumulerer de gradvis på vegger av karene, de danner aterosklerotiske plakk, og jo mer plakk, jo mindre blodkarets lumen, og jo verre blodsirkulasjon. I tillegg, i noen situasjoner, bryter en plakk, som er en blodpropp av kolesterol, fett, blod og andre stoffer, bort fra karveggen og begynner å bevege seg sammen med blodstrømmen. Og på et sted hvor fartøyets lumen er mindre enn plakk, overlapper fartøyet, og det organet eller en del av kroppen som forblir avskåret fra blodtilførselen, mottar ikke den nødvendige ernæringen og begynner å dø av.

Den farligste er denne prosessen manifesterer sig i hjernen regionen, forårsaker hjerneslag.

La oss nå fortsette å utvikle IHD selv.

Hjertet, som du og jeg vet, er "motor" til en person, en av hovedfunksjonene som er pumping av blod gjennom hele kroppen. Men som en bil i en motor, uten nok drivstoff, stopper hjertet for å fungere normalt og kan stoppe.

Funksjonen av drivstoff i menneskekroppen utføres av blod. Blod leverer oksygen, næringsstoffer og andre stoffer som er nødvendige for normal funksjon og liv til alle organer og deler av kroppen til en levende organisme.

Blodforsyningen til myokardiet (hjertemuskulatur) skjer ved hjelp av 2 koronarbeholdere som beveger seg bort fra aorta. Koronarbeholdere, delt inn i et stort antall små fartøy, sirkulerer hele hjerte muskelen, mate hver av sine deler.

Hvis det er en reduksjon eller blokkering av hulrommet i en av grenene av koronarkarene, er den delen av hjertemuskelen venstre uten mat og oksygen begynner å utvikle koronar hjertesykdom, eller som det kalles - koronar hjertesykdom (CHD). Jo større arterien okkludert, jo verre er konsekvensene av sykdommen.

Utbruddet av sykdommen manifesterer seg vanligvis i form av smerte bak brystbenet under tung fysisk anstrengelse (løping og andre), men over tid, hvis du ikke tar noen tiltak, begynner smerte og andre tegn på CHD å forfølge en person selv under hvile. Noen tegn på IHD er også kortpustethet, hevelse, svimmelhet.

Selvfølgelig er den ovenfor beskrevne modellen for utvikling av koronar hjertesykdom meget overfladisk, men den reflekterer selve essensen av patologi.

CHD - ICD

ICD-10: I20-I25;
ICD-9: 410-414.

Symptomer på koronar hjertesykdom

De første tegnene på IHD er:

 • Høyt blodtrykk;
 • Økt blodsukker;
 • Forhøyet kolesterol;
 • Dyspné med fysisk anstrengelse.

Hovedtegnene til IHD, avhengig av sykdommens form, er:

 • Angina of Stress - karakterisert ved undertrykkende smerte bak brystbenet (som kan donere til den venstre side av halsen, venstre skulder eller arm), kortpustethet under trening (rask gange, løping, trapper) eller emosjonelt stress (stress), økt blodtrykk, takykardi;
 • Arrytmisk form - ledsaget av kortpustethet, hjerteastma, lungeødem;
 • Myokardinfarkt - En person utvikler et angrep av alvorlig smerte bak brystbenet, som ikke fjernes med konvensjonelle bedøvelsesmidler;
 • Asymptomatisk form - En person har ingen åpenbare tegn som indikerer utviklingen av IHD.
 • Generell svakhet, ubehag
 • Ødem, hovedsakelig av nedre ekstremiteter;
 • Svimmelhet, sløret syn;
 • Kvalme, noen ganger med oppkast av oppkast;
 • Alvorlig svette
 • Følelser av frykt, angst, panikk;
 • Hvis du tar nitroglyserin i tilfelle smertefulle angrep, reduserer smerten.

Årsaker til koronar hjertesykdom

Den viktigste og hyppigste årsaken til IHD-utvikling er atherosklerose, om mekanismen som vi snakket om i begynnelsen av artikkelen, i avsnittet "Utvikling av IHD." Kort sagt ligger kjernen i tilstedeværelsen i koronar blodkar av aterosklerotiske plakk, innsnevring eller fullstendig blokkering av blodets tilgang til denne eller den delen av hjertemuskelen (myokard).

Andre årsaker til IHD inkluderer:

 • Spise matvarer med lav verdi og skadelig mat - hurtigmat, sitronader, alkoholprodukter, etc.;
 • Hyperlipidemi (forhøyede nivåer av lipider og lipoproteiner i blodet);
 • Trombose og tromboembolisme av kranspulsårene;
 • Spasmer av kranspulsårene;
 • Dysfunksjon av endotelet (indre vegg av blodkar);
 • Økt aktivitet av blodkoagulasjonssystemet;
 • Nedfallet av blodårer ved en infeksjon - herpesviruset, cytomegalovirus, klamydia;
 • Hormonal ubalanse (med utbruddet av overgangsalderen, hypothyroidism og andre forhold);
 • Metabolske lidelser;
 • Arvelig faktor.

Den økte risikoen for CHD-utvikling er i følgende personer:

 • Alder - jo eldre personen er, jo høyere er risikoen for å utvikle CHD;
 • Dårlige vaner - røyking, alkohol, narkotika;
 • Dårlig mat;
 • En stillesittende livsstil;
 • Eksponering for hyppig stress;
 • Mannlig kjønn;
 • Hypertensjon (hypertensjon);
 • fedme;
 • Diabetes mellitus;
 • Takykardi.

Klassifisering av IHD

Klassifisering av IHD skjer i henhold til skjemaet:
1. Angina pectoris:
- Stenokardi av spenning:
- - Primær;
- - Stabil, som indikerer funksjonsklassen
- Ustabil angina (klassifisering av Braunwald)
- Vasospastisk angina pectoris;
2. Arrytmisk form (kjennetegnet ved et brudd på hjerterytmen);
3. Myokardinfarkt;
4. Kardiosklerose
5. hjertesvikt
6. Plutselig koronar død (primær hjertesvikt):
- Plutselig koronar død med vellykket gjenopplivning
- Plutselig koronar død med dødelig utgang
7. Den asymptomatiske formen av IHD.

Diagnose av iskemisk hjertesykdom

Diagnose av koronar hjertesykdom utføres ved hjelp av følgende undersøkelsesmetoder:

Behandling av koronar hjertesykdom (IHD)

Hvordan behandle iskemisk hjertesykdom? Behandling av koronararteriesykdom utføres først etter en grundig diagnose av sykdommen og bestemmelse av dens form, tk. Behandlingsmetoden og de midler som er nødvendige for den, er avhengig av formen av IHD.

Behandling av koronar hjertesykdom inkluderer vanligvis følgende behandlinger:

1. Begrensning av fysisk aktivitet;
2. Narkotikabehandling:
2.1. Anti-atherosklerotisk terapi;
2.2. Støttende terapi;
3. diett
4. Kirurgisk behandling.

1. Begrensning av fysisk aktivitet

Som vi allerede vet, kjære lesere, er hovedpunktet av IHD utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet. På grunn av den utilstrekkelige mengden blod, taper hjertet nok oksygen, sammen med de forskjellige stoffene som er nødvendige for normal funksjon og vitale funksjoner. Samtidig er det nødvendig å forstå at med fysisk anstrengelse på kroppen øker belastningen på hjertemusklen parallelt, som i sin tid ønsker å motta en ekstra del av blod og oksygen. Naturligvis fordi med CHD av blod og så er det ikke nok, da blir denne insuffisiensen enda mer kritisk, noe som bidrar til forverring av sykdomsforløpet i form av økte symptomer, opp til et sterkt stopp av hjertet.

Fysisk trening er nødvendig, men allerede på stadium av rehabilitering etter akutt stadium av sykdommen, og bare i henhold til ordinerende lege.

2. Narkotikabehandling (medisiner for IHD)

Viktig! Før du bruker medisiner, må du kontakte legen din!

2.1. Anti-atherosklerotisk terapi

Nylig, for behandling av IHD, bruker mange leger følgende tre grupper medikamenter - antiaggreganter, β-blokkere og kolesterolsenkende stoffer:

Platehemmere. På grunn av inhibering av aggregering av røde blodlegemer og blodplater, reduserer trombocyttmidler deres vedheft og sedimentering på blodkarets indre vegger (endotel), forbedrer blodstrømmen.

Blant antiplatelet-midlene kan følgende legemidler isoleres: acetylsalisylsyre ("Aspirin", "Acecardol", "Trombol"), "Klopidogrel".

p-blokkere. Betablokkere bidra til å senke hjertefrekvensen (HR), og derved reduserer belastningen på hjertet. I tillegg, ved å senke hjertefrekvensen og oksygenforbruket reduseres, på grunn av mangel på noe som hovedsakelig utvikler og koronar hjertesykdom. Legene sier at med regelmessig bruk av p-blokkere, forbedrer pasientens kvalitet og forventet levetid, fordi denne gruppen av stoffer stopper mange av symptomene på IHD. Imidlertid bør man vite at kontraindikasjoner for mottak av p-blokkere er tilstedeværelsen av opportunistiske sykdommer som - astma, pulmonær sykdom, og kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD).

Blant de p-adrenergiske blokkere er de følgende formuleringer: bisoprolol ( "Biprol", "Kordinorm", "Niperten"), karvedilol ( "Dilatrend", "Corioli '(Talliton "), metoprolol ( "Betalok", "Vazokardin"," Metokort "," Egilok ").

Statiner og fibrater - hypokolesterolemiske (kolesterolreduserende) legemidler. Disse stoffgruppene reduserer mengden "dårlig" kolesterol i blodet, reduserer mengden aterosklerotiske plakk på veggene i blodårene, og forhindrer også utseendet på nye plakk. Den kombinerte bruken av statiner og fibrater er den mest effektive måten å bekjempe kolesterol deponering på.

Fibrater bidra til å øke mengden av high density lipoprotein (HDL), som effektivt motvirker lipoproteiner med lav tetthet (LDL), og som kjent, er det LDL og danne plakk. I tillegg er fibrater brukes til å behandle dyslipidemi (Ila, Hb, III, IV, V), lavere triglyserider, og viktigst - minimalisere prosenten av dødsfall som følge av koronar hjertesykdom.

Blant fibrene kan identifiseres følgende stoffer - "Fenofibrate".

Statiner, i motsetning til fibrater, har en direkte effekt på LDL, senker mengden i blodet.

Blant statinene kan identifiseres følgende stoffer - "Atorvastin", "Lovastatin", "Rosuvastin", "Simvastatin."

Kolesterolet i blodet i IHD skal være - 2,5 mmol / l.

2.2. Støttende terapi

Nitrater. De brukes for å redusere forspenningen på hjertet ved å utvide blodkar og venøst ​​blod av innskuddet, så stoppet ved en av de viktigste symptomer på koronarsykdom - angina pectoris, som manifesterer seg i form av kortpustethet, tyngdekraften og trykkende brystsmerter. Spesielt for lindring av alvorlig angina nylig hell brukes intravenøst ​​drypp av nitroglyserin.

Blant nitratene kan identifiseres følgende stoffer: "Nitroglyserin", "Isosorbidmononitrat".

Kontraindikasjoner for bruk av nitrater er et senket blodtrykk - under 100/60 mm Hg. Art. Av bivirkningene kan man merke hodepine og senke blodtrykket.

Antikoagulantia. Forhindre dannelsen av trombi, senke utviklingen av eksisterende trombier, hemme dannelsen av filamenter av fibrin.

Blant antikoagulantene kan identifiseres følgende stoffer: "Heparin".

Diuretika (diuretika). Fremme den akselererte fjerningen fra kroppen av overflødig væske, på grunn av en reduksjon i volumet av sirkulerende blod, og dermed redusere belastningen på hjertemuskelen. Blant diuretika er det 2 grupper med stoffer, sløyfe og tiazid.

Loop diuretics brukes i nødssituasjoner, når væsken fra kroppen må trekkes tilbake så raskt som mulig. En gruppe loop-diuretika reduserer reabsorpsjonen av Na +, K +, Cl- i den tykke delen av Henle-løkken.

Blant loop diuretika kan identifiseres følgende stoffer - Furosemide.

Tiazid-diuretika redusere reabsorpsjon av Na +, Cl- i den tykke del av den innledende delen av Henle og distale tubuli av nephron sløyfer, og reabsorpsjon av urin blir lagret i kroppen kalsium (Ca2 +). Tiazid-diuretika, i nærvær av hypertensjon, minimalisere utvikling av koronar hjertesykdom komplikasjoner i det kardiovaskulære systemet.

Blant thiaziddiuretika kan følgende legemidler identifiseres: "Hypotiazid", "Indapamid".

Antiarytmiske legemidler. De bidrar til normalisering av hjertefrekvensen (HR), som forbedrer respiratorisk funksjon, forenkler løpet av IHD.

Blant antiarytmika kan følgende legemidler identifiseres: Aimalin, Amiodaron, Lidokain, Novokainamid.

Angiotensin converting enzyme (ACE) hemmere. ACE-hemmere, ved å blokkere omdannelsen av angiotensin II fra angiotensin I, forhindrer spasmer i blodårene. ACE-hemmere normaliserer også blodtrykket, beskytter hjertet og nyrene mot patologiske prosesser.

Blant ACE-hemmene kan følgende legemidler isoleres: kaptopril, lisinopril og enalapril.

Sedativa. De brukes som et middel til å berolige nervesystemet, når årsaken til økt hjertefrekvens er følelsesmessige erfaringer, stress.

Blant sedativer er: "Valerian", "Persen", "Tenoten".

3. Kosthold for koronar hjertesykdom

Kostholdet i IHD er rettet mot å redusere belastningen på hjertemuskelen (myokard). For dette formål er mengden vann og salt begrenset i dietten. Også fra det daglige dietten er produkter som fremmer utviklingen av aterosklerose, utelukket, noe som kan ses i artikkelen - TOP-10 skadelig mat.

Høydepunktene i dietten i IHD kan identifiseres:

 • Caloric innhold av mat - med 10-15%, og med fedme med 20% mindre enn ditt daglige diett;
 • Mengden fett er ikke mer enn 60-80 g / dag;
 • Mengden proteiner er ikke mer enn 1,5 g per 1 kg kroppsvekt per person / dag;
 • Mengden karbohydrater er ikke mer enn 350-400 g / dag;
 • Mengden bordssalt er ikke mer enn 8 g / dag.

Hva du ikke kan spise med CHD

 • Fett, stekt, røkt, krydret og salt mat - pølser, pølser, skinke, fete meieriprodukter, majones, sauser, ketchup, etc.;
 • Animalfett, som finnes i store mengder i fett, fett kjøttvarianter (svinekjøtt, hjemmelaget and, goose, karpe og andre), smør, margarin;
 • Høyt kalori mat, samt mat som er rik på fordøyelig karbohydrater - sjokolade, kaker, bakverk, søtsaker, marshmallows, syltetøy, syltetøy og syltetøy.

Hva du kan spise med CHD

 • Mat av animalsk opprinnelse - fettfattige varianter av kjøtt (fettfett kylling, kalkun, fisk), fetthvite cottage cheese, egghvite;
 • Korn - bokhvete, havremel;
 • Grønnsaker og frukt - hovedsakelig grønne grønnsaker og oransje frukter;
 • Bakeri produkter - rug eller kli brød;
 • Drikker - mineralvann, mager melk eller kefir, usøtet te, birk og lønnesjuice.

I tillegg bør dietten i CHD være rettet mot å eliminere for mye mengder overskudd kilo (fedme), hvis de er til stede.

For behandling av koronar hjertesykdom utviklet M. I. Pevzner et kurativ mat system - diett nr. 10c (tabell nummer 10c).

vitaminer

Dietten trenger også å fremheve de ytterligere mottak av vitaminer - C (askorbinsyre), E (tokoferol), B3 (PP - niacin, nikotinsyre), B6 ​​(pyridoxin), B11 (L-karnitin) og P (rutin og andre bioflavonoider ). Disse vitaminene, spesielt C og P, styrker veggene i blodårene og hindrer dem fra kolesteroldeposisjon, dvs. dannelsen av aterosklerotiske plakk.

Ascorbinsyre bidrar også til den raske oppløsningen av "dårlig" kolesterol og fjerner det fra kroppen.

Men vitamin D (calciferol) bør reduseres i forbruk.

4. Kirurgisk behandling av iskemisk hjertesykdom

Blant de kirurgiske metodene for behandling av hjertesykdom kan identifiseres:

Koronar bypass kirurgi (CABG), spesielt koronar arterie bypass grafting (CABG). Essensen av metoden er å koble koronarbeholderen, under det berørte området, til de ytre blodkarene. Som en "shunt" bruker vanligvis en stor subkutan ven.

Ballong angioplastikk. Essensen av metoden er basert på innføringen i stedet for den smalede lumen av en spesiell beholder (ballong), som deretter blir matet med luft. På grunn av trykket på de aterosklerotiske plakkene, presser ballongen med luft dem ut, hvorpå den igjen blåses av og fjernes fra fartøyet.

I forbindelse med det faktum at etter ballongangioplasti er det en stor risiko for å innsnevre blodkarets lumen, plasseres en stent på dette sted, dvs. Stenting av fartøyet utføres.

Stenting. Kjernen i metoden er basert på installasjonen i en patologisk innsnevret lumen av arterien til en spesiell stent - metallrammen, som øker lumen av arterien og forhindrer dens re-innsnevring.

Kirurgisk behandling i form av ballongangioplastikk og stenting utføres under angiografisk kontroll.

Prognose for behandling

Prognosen for utvinning er i stor grad avhengig av en rettidig samtale til legen, en grundig diagnose og en tilstrekkelig behandling for IHD.

I ekstreme tilfeller, hvis legene gir en positiv prognose for utvinning, ikke fortvil, kan du alltid søke hjelp fra Herren, som definitivt vet hvordan de skal hjelpe dem som vender seg til Ham. Det er ikke for ingenting at det står skrevet: "For den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst" (Romerne 10:13).

Behandling av IHD med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemidlene for IHD, kontakt legen din!

Hawthorn og motherwort. Hell i en termos 1 ss. skje av hagtorn og 1 ss. skje av Leonurus, hell dem deretter 250 ml kokende vann. La agenten stå i et par timer, deretter stram det og drikk 2 ss. skje 3 ganger om dagen, 30 minutter før måltider. Effektiviteten av stoffet øker med ytterligere bruk av buljong av rosen hofter.

Pepperrot, gulrøtter og honning. Rist pepperrotroten på riven for å gjøre det 2 ss. skje og hell den med et glass kokt vann. Etterpå bland blandingen av pepperrot med 1 glass ferskpresset gulrotjuice og 1 glass honning, bland alt grundig. Du må drikke en medisin for 1 ss. skje, 3 ganger om dagen, 60 minutter før måltider.

Pepperrot. Lag en blanding av 1 ts revet pepperrot og 1 teskje honning, som må spises 1 gang om dagen, vaskes med vann. Behandlingsforløpet er 45 dager.

Samling 1. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av reed blomster av solsikker, urter av icteric og dillfrø, samt 1 ss. skjeeblader av mor og mormor. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling av et glass kokende vann, deretter dekke beholderen, sett til side i en time for infusjon, belastning og ta infusjon av 100 g, 6 ganger daglig, i 30 dager, 30 minutter før måltider.

Samling 2. Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 50 g av hagtorn blomster, 30 g slirekne og 20 g urt kjerringrokk. Rør grundig, deretter 2 ss. skje samling helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, på 2 timer etter, må verktøyet renne og drikke en svelget i løpet av dagen.

Samling 3. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av hagtorn blomster og mistelteblader, samt 1 st. skje med spidskommenfrø, valerianrot, sitronbalsamblad og vinca-gress. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling kopp kokende vann, og deretter dekke beholderen satt til side i en time infusjon, belastning og ta infusjon 100 g, 2 ganger daglig, morgen og kveld, 30 minutter før måltidet.

Samling 4 Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 100 g av hagtorn blomster, 100 g kamille, 50 gram bjørk blader, 50 g gress lyng, 50 g av blomster kastanje og 50 g av rotstokker av kveke. All blanding grundig, og deretter 1 time. Collection skje helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, ved 30 minutter etter, og avløp midler trenger å drikke i form av varme, 100 g, 2 ganger om dagen, om morgenen på tom mage og før du går i dvale.

Profylakse av iskemisk hjertesykdom

Profylakse av koronar hjertesykdom inkluderer følgende anbefalinger:

 • Gi opp dårlig nyttig og skadelig mat, eller i det minste minimere bruken av det;
 • Prøv i kostholdet, gi preferanse til å spise mat beriket med vitaminer og sporstoffer - friske grønnsaker og frukt;
 • Avvis fra alkohol, røyking;
 • Flytt mer, med stillesittende arbeid gjør øvelser på arbeidsplassen;
 • Ikke forsøm sykdommene i kardiovaskulærsystemet, slik at de ikke utvikler seg til en kronisk form;
 • Se på vekten din;
 • Unngå å jobbe med økt følelsesmessig stress, spesielt hvis du er veldig bekymret for ulike vanskelige situasjoner - om nødvendig, endre arbeidsstedet ditt;
 • Prøv å ha fred med folk rundt deg, spesielt i familien.

Les Mer Om Fartøyene