Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - Organisk og funksjonell skade på myokardiet, forårsaket av mangel eller opphør av blodtilførsel til hjertemuskelen (iskemi). Koronarsykdom kan manifesteres akutt (myokardialt infarkt, hjertestans) og kronisk (angina pectoris, myokardialt infarkt, hjertesvikt) betingelser. Kliniske tegn på IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen. IHD er den vanligste årsaken til plutselig død i verden, inkludert personer i arbeidsalderen.

Iskemisk hjertesykdom

Iskemisk hjertesykdom er et alvorlig problem med moderne kardiologi og medisin generelt. I Russland er ca 700 tusen dødsfall forårsaket hvert år, forårsaket av ulike former for IHD, i verden er dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom ca 70%. Koronar hjertesykdom rammer for det meste menn i aktiv alder (fra 55 til 64 år), noe som fører til funksjonshemming eller plutselig død.

I hjertet av utviklingen av IHD er en ubalanse mellom behovet for hjertemuskulatur i blodtilførselen og den faktiske koronar blodstrømmen. Denne ubalansen kan utvikles i sammenheng med det kraftige økede behovet for myokardiet i blodtilførselen, men dets utilstrekkelige gjennomføring, eller med det vanlige behovet, men en kraftig reduksjon i kransløpssirkulasjonen. Mangel på blodtilførsel til myokardiet er spesielt uttalt i tilfeller der koronar blodstrømning er redusert, og behovet for hjertemuskel i tilstrømningen av blod øker kraftig. Utilstrekkelig blodtilførsel til hjertevævet, deres oksygen sult er manifestert av ulike former for koronar hjertesykdom. IHD-gruppen inkluderer akutte og kroniske tilstander av myokardisk iskemi, etterfulgt av dens påfølgende endringer: dystrofi, nekrose, sklerose. Disse forholdene i kardiologi vurderes, inkludert, og som uavhengige nosologiske enheter.

Årsaker og risikofaktorer for koronar hjertesykdom

Størstedelen (97-98%) kliniske tilfeller av koronarsykdom forårsaket av aterosklerose i kransarteriene på ulike grader av alvorlighet, fra ubetydelig aterosklerotisk plakk innsnevring i hulrommet inntil fullstendig vaskulær okklusjon. Med 75% coronasystenose reagerer hjertemuskelcellene på mangel på oksygen, og angina utvikler angina i spenningen.

Andre årsaker til IHD inkluderer tromboembolisme eller spasmer i kranspulsårene, som vanligvis utvikler seg mot bakgrunn av en allerede eksisterende aterosklerotisk lesjon. Kardiale spasmer forverrer hindringen av koronarbeinene og forårsaker manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom.

Faktorer som bidrar til fremveksten av IHD inkluderer:

Fremmer utviklingen av aterosklerose og øker risikoen for hjertesykdom med 2-5 ganger. Den farligste med hensyn til risikoen for IHD er hyperlipidemi av type IIa, IIb, III, IV, samt en reduksjon i innholdet av alfa-lipoproteiner.

Arteriell hypertensjon øker sannsynligheten for å utvikle koronararteriesykdom med 2-6 ganger. Hos pasienter med systolisk blodtrykk på 180 mm Hg, Art. og høyere iskemisk hjertesykdom oppstår opptil 8 ganger oftere enn hos hypotensive pasienter og personer med normalt blodtrykksnivå.

Ifølge ulike data øker røyking sigaretter forekomsten av IHD i 1,5-6 ganger. Dødelighet fra hjertesykdom blant menn 35-64 år, røykt 20-30 sigaretter daglig, er 2 ganger høyere enn blant røykere av samme aldersgruppe.

Fysisk inaktive mennesker risikerer CHD 3 ganger mer enn de som leder en aktiv livsstil. Når kombinert hypodynami med overdreven kroppsvekt øker denne risikoen til tider.

 • svekket toleranse for karbohydrater

I diabetes mellitus, inkludert latent, øker risikoen for forekomst av koronar hjertesykdom med 2-4 ganger.

Faktorer som truer utviklingen av IHD bør også omfatte arvelig arvelighet, mannlig kjønn og eldre pasienter. Med en kombinasjon av flere predisponerende faktorer, øker risikoen for utvikling av koronar hjertesykdom betydelig.

Årsakene til og hastigheten på utvikling av iskemi, dens varighet og alvorlighetsgrad, den opprinnelige tilstanden til det kardiovaskulære systemet til individet, bestemmer forekomsten av denne eller den formen for iskemisk hjertesykdom.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Som en arbeidsgruppe klassifisering, etter anbefaling fra WHO (1979) og Universitetsforskningsenteret for USSRs medisinske fag (1984), bruker kardiologer-klinikere følgende systematisering av former for IHD:

1. Plutselig koronar død (eller primær hjertesvikt) er en plutselig, uventet, uventet tilstand, antagelig basert på myokardietes elektriske ustabilitet. En plutselig koronar død betyr øyeblikkelig eller død senest 6 timer etter et hjerteinfarkt i nærvær av vitner. Tilordne en plutselig koronar død med en vellykket gjenopplivning og med dødelig utgang.

2. Angina pectoris:

 • Stenokardi av stress (belastning):
 1. stabil (med definisjonen av funksjonell klasse I, II, III eller IV);
 2. ustabil: første oppstart, progressiv, tidlig postoperativ eller postinfarkt angina;
 • spontan angina (synovial, variant, vasospastisk, stenokardi av Prinzmetal)

3. Den smertefrie formen for myokardisk iskemi.

4. Myokardinfarkt:

 • storfokal (transmural, Q-infarkt);
 • småfokus (ikke Q-infarkt);

6. Forringet hjerteledning og rytme (Form).

7. hjertesvikt (skjema og scene).

Ved kardiologi, er det en begrepet "akutt koronarsyndrom", har forskjellige former for koronar hjertesykdom: ustabil angina, myokardinfarkt (Q-tann med og uten Q-bølge). Noen ganger er en plutselig koronar død forårsaket av kranspulsårene inkludert i samme gruppe.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Kliniske manifestasjoner av IHD bestemmes av den spesifikke formen av sykdommen (se hjerteinfarkt, angina pectoris). Generelt har koronar hjertesykdom et bølgete kurs: perioder med stabil normal helse veksler med episoder av forverring av iskemi. Omtrent 1/3 av pasientene, spesielt med smertefri myokardisk iskemi, føler seg ikke nærvær av IHD i det hele tatt. Progresjon av iskemisk hjertesykdom kan utvikle sakte, i flere tiår; Samtidig kan sykdomsformene endres, og følgelig symptomene.

Vanlige manifestasjoner av IHD inkluderer brystsmerter forbundet med fysisk anstrengelse eller stress, smerte i ryggen, armen og underkjeven; kortpustethet, økt hjerteslag eller en følelse av avbrudd; svakhet, kvalme, svimmelhet, sløret syn og svimmelhet, overdreven svette. Ofte oppdages CHD allerede i utviklingsstadiet av kronisk hjertesvikt med utseende av ødem på underekstremiteter, uttalt dyspnø, noe som gjør at pasienten får en tvungen sitteposisjon.

De oppførte symptomene på hjertesykdom forekommer vanligvis ikke samtidig, med en viss form for sykdommen, er det en utbredelse av visse manifestasjoner av iskemi.

Forløperne av primær hjertestans i iskemisk hjertesykdom er paroksysmale følelser av ubehag bak brystbenet, frykt for død, og psyko-emosjonell labilitet. Når plutselig hjertedød, mister pasienten bevisstheten, det er opphør av pust, ingen puls på hovedårene (femoral, carotis), hjertelyder ikke lyttet, elever utvider seg, blir huden blek grå. Sårene med primær hjertestans står for opptil 60% av de dødelige utfallene av IHD, hovedsakelig på prehospitalstadiet.

Komplikasjoner av koronar hjertesykdom

Hemodynamiske lidelser i hjertemuskelen og dets iskemiske skade forårsaker mange morfofunksjonelle endringer som bestemmer formen og prognosen for hjerte-og karsykdommer. Resultatet av myokardisk iskemi er følgende mekanismer for dekompensering:

 • mangel på energiomsetning av myokardceller - kardiomyocytter;
 • "Stunned" og "sleeping" (eller dvale) myokardium - former for brudd på kontraktilitet i venstre ventrikel hos pasienter med IHD, som er forbigående;
 • utvikling av diffus aterosklerotisk og fokal postinfarkt cardiosklerose - en reduksjon i antall fungerende kardiomyocytter og utvikling av bindevev i deres sted;
 • brudd på systoliske og diastoliske funksjoner i myokardiet;
 • Forstyrrelse av excitability, conduction, automatisme og myokardial kontraktilitet.

De oppførte morfo-funksjonelle endringene i myokardiet i IHD fører til utvikling av en vedvarende reduksjon i koronar sirkulasjon, dvs. hjertesvikt.

Diagnose av hjertesykdom

Diagnose av IHD utføres av kardiologer under forholdene til et kardiologisk sykehus eller dispensar ved hjelp av spesifikke instrumentteknikker. Når en pasient blir intervjuet, klargjøres klager og tilstedeværelsen av symptomer som er karakteristiske for koronar hjertesykdom. Ved undersøkelse bestemmes tilstedeværelsen av ødem, cyanose i huden, støy i hjertet, rytmeforstyrrelser.

Laboratorie diagnostiske analyser krever undersøkelse av spesifikke enzymer, økende i ustabil angina og myokardinfarkt (kreatinfosfokinase (i løpet av de første 4-8 timer), troponin-I (7-10 timer), Troponin-T (i 10-14 timer) aminotransferase, laktatdehydrogenase, myoglobin (i første dag)). Disse proteinholdige intracellulære enzymer i ødeleggelse av kardiomyocytter slippes ut i blodet (resorptive nekrotisk syndrom). Den utfører studier i totalkolesterol, LDL (aterogene) og høy (antiaterogeniske) tetthet, triglyserider, blodsukker, ALAT og ASAT (ikke-spesifikke cytolyse-markører).

Den viktigste metoden for å diagnostisere hjertesykdommer, inkludert iskemisk hjertesykdom, er EKG-registrering av hjertets elektriske aktivitet, som gjør det mulig å oppdage brudd på normal tilstand av myokardiet. Ekkokardiografi - Metoden for ultralyd i hjertet gjør at du kan visualisere størrelsen på hjertet, tilstanden til hulrom og ventiler, vurdere myokardial kontraktilitet, akustisk støy. I noen tilfeller med IHD utføres stressekardiografi - ultralyddiagnostikk ved bruk av dosert fysisk aktivitet som registrerer myokardisk iskemi.

Ved diagnosen iskemisk hjertesykdom blir funksjonstest med belastning mye brukt. De er vant til å identifisere tidlige stadier av IHD, når forstyrrelsene ikke kan fastslås i ro. Som lasttest, gå, klatre trapper, laster på simulatorene (treningscykel, tredemølle), ledsaget av EKG-fiksering av hjertefunksjon. Begrenset bruk av funksjonelle prøver i en rekke tilfeller skyldes manglende evne til å oppfylle det nødvendige volumet av belastning av pasienter.

Holter daglig overvåking av EKG forutsetter registrering av et EKG utført i løpet av dagen og avslørende periodiske uregelmessigheter i hjertearbeidet. For forsknings den bærbare enheten (Holter monitor) er festet til skulderen eller livet av pasienten og for å ta målinger, samt selv-observasjon dagbok der pasienten notater i timevis sine handlinger og endringer i helse. Dataene som oppnås under overvåking behandles på datamaskinen. EKG-overvåking tillater oss ikke bare å identifisere symptomer på koronar hjertesykdom, men også årsaker og betingelser for deres utseende, noe som er spesielt viktig i diagnostisering av angina.

Transesofageal elektrokardiografi (PPEH) tillater en detaljert vurdering av myokardets elektriske excitabilitet og konduktivitet. Essensen av metoden består i innføring av en sensor i spiserøret og opptak av hjerteytelse, omgåelse av forstyrrelsen skapt av hud, subkutan fett og thorax.

Gjennomføring av koronar angiografi i diagnosen koronar hjertesykdom gjør det mulig å kontrast myokardets kar og bestemme brudd på deres patenter, graden av stenose eller okklusjon. Koronarografi brukes til å løse problemet med hjertekirurgi. Ved innføring av et kontrastmiddel er allergiske hendelser mulig, inkludert anafylaksi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Taktikken for å behandle ulike kliniske former for IHD har sine egne særegenheter. Likevel er det mulig å identifisere hovedveiledningene som brukes til behandling av hjertesykdom:

 • ikke-farmakologisk terapi;
 • medisinering;
 • kirurgisk revaskularisering av myokardiet (aorto-coronary bypass);
 • bruk av endovaskulære metoder (koronar angioplastikk).

Ikke-medisinert terapi omfatter tiltak for å rette livsstil og ernæring. Ved forskjellige viser av en iskemisk hjertesykdom er begrensningen av en aktivitetsmåte vist, t. Til. Ved et treningsspenning er det en økning i kravet til et myokard i blodtilførsel og oksygen. Ulempen med dette kravet til hjertemuskelen forårsaker faktisk manifestasjoner av IHD. Derfor er pasientens aktivitetsbehandling i noen form for iskemisk hjertesykdom begrenset, etterfulgt av en gradvis utvidelse under rehabilitering.

Kostholdet i IHD innebærer å begrense inntaket av vann og salt med mat for å redusere belastningen på hjertemuskelen. For å forsinke utviklingen av aterosklerose og bekjempe fedme, er også et fettfattig diett foreskrevet. Begrenset, så langt som mulig, unntatt følgende grupper av produkter: animalsk fett (smør, smult, fett kjøtt), røkt og stekt mat, absorberes raskt karbohydrater (Butter kaker, sjokolade, kaker, søtsaker). For å opprettholde en normal vekt, er det nødvendig å balansere energiforbruket og forbruket. Hvis det er nødvendig, å redusere vekten av underskudd mellom forbrukt og forbruks tilførsel av energi bør være minst 300 kC daglig, tatt i betraktning at en dag under normal fysisk aktivitet en person bruker rundt 2000-2500 kC.

Medikamentell behandling for IBS er tildelt ved formelen «A-B-C»: antiblodplatemidler, p-blokkere og hypocholesterolemiske midler. I fravær av kontraindikasjoner kan tilordne nitrater, diuretika, antiarytmika, og andre. Mangel på virkning av pågående medikamentterapi for koronar hjertesykdom og faren for myokardinfarkt er en indikasjon for konsultasjon hjerte kirurgen å bestemme seg for kirurgisk behandling.

Ved kirurgisk revaskularisering (koronararterie-bypass-transplantasjon - CABG) tydd til å gjenopprette blodtilførselen til området av ischemi (neovaskularisering) med resistens mot farmakologiske behandlinger utført (for eksempel stabil angina III og IV FC). Metoden består i å pålegge CABG autovenous anastomose mellom aorta og hjerte syk lunge nedenfor dens innsnevring eller okklusjon. Dette skaper en bypass-vaskulær seng som gir blod til stedet for myokardisk iskemi. CABG-operasjoner kan utføres ved hjelp av kunstig sirkulasjon eller på et fungerende hjerte. Ved minimalt invasive kirurgiske prosedyrer i IHD angår perkutan transluminal koronar angioplastikk (PTCA) - ballong "ekspansjon" innsnevrede kar, fulgt av implantering av stent-ramme, som holder for en tilstrekkelig blodstrøm lumen.

Prognose og forebygging av koronar hjertesykdom

Definisjonen av prognosen for IHD avhenger av sammenhengen mellom ulike faktorer. Kombinasjonen av koronar hjertesykdom og arteriell hypertensjon, alvorlige lipidmetabolismen og diabetes mellitus påvirker derfor prognosen negativt. Behandling kan bare redusere den stadige utviklingen av IHD, men ikke stoppe utviklingen.

Den mest effektive forebyggingen av IHD er å redusere de negative effektene av trusler: utelukkelse av alkohol og tobakk, psyko-emosjonell overbelastning, opprettholde optimal kroppsvekt, kroppsopplæring, blodtrykkskontroll, sunn mat.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Iskemi, som kalles koronar eller iskemisk hjertesykdom, refererer til de vanligste sykdommene i kardiovaskulærsystemet. Hun er ledende blant årsakene til tidlig død og funksjonshemning.

Hva er iskemi?

Iskemisk sykdom er en spasm i hjertemuskelen, på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel. Og det skjer på grunn av aterosklerose i kranspulsårene. Det er en blokkering og innsnevring av hjertets kar, og blodstrømmen til hjertemuskelen er begrenset. På grunn av mangel på oksygen og næringsstoffer som bæres av blodstrømmen, kan hovedorganet ikke fungere normalt.

For at blodet skal sirkulere fritt, må blodkarene i hjertet - kranspulsårene - være elastiske og glatte. På mange mennesker, allerede i ung alder, begynner fettet på arterieveggene å bli utsatt. Med alderen blir fett mer og mer, hjertens indre indre vegger blir klissete, forskjellige celler som haster med blod, holder seg til dem. Derfor danner arteriene plakk, som i økende grad begrenser lumen av karene. Det finnes flere former for IHD, avhengig av alvorlighetsgraden av sirkulasjonsforstyrrelser.

Tegn på iskemi

IHD er en kompleks sykdom, derfor er tegn på iskemi varierende. Oftest er de første subjektive symptomene, som uttrykkes i en følelse av ubehag, ubehagelige opplevelser og prikking, ubemerket, eller de blir ikke gitt betydning. Legene anbefaler imidlertid ikke å nøl med og søke på terapeuten eller kardiologen med utseendet til enda mindre smerte i hjertet, spesielt hvis tidligere slike klager ikke var.

Blant de karakteristiske manifestasjonene kan følgende symptomer på hjertesykdom skelnes:

 1. Det viktigste tegn på iskemi er smerte. Det kan være søm, brenning, komprimering. Mange pasienter klager over en følelse av ubehag under fysisk anstrengelse, som finner sted ved utbruddet.
 2. Smerte med iskemi kan fokusere ikke bare i hjertet, men også i skulder, arm, nakke, kjeve.
 3. Dyspnø oppstår med iskemi først med betydelige belastninger, deretter med moderat, deretter med vanlig vandring og andre ikke-intensive daglige aktiviteter, og senere i ro.
 4. Følelse av mangel på luft.
 5. Alvorlig svette
 6. Svakhet, tretthet, svimmelhet, i sjeldne tilfeller - besvimelse.
 7. Hyppig hjertebank, arytmi, en følelse av hjerte synker.
 8. Kvalme og oppkast.

Ondsyk hjertesykdom kan ikke oppdage seg på noen måte, før det er et myokardinfarkt og muligens død. I dette tilfellet kan du observere direkte symptomer på hjertesykdom: tap av bevissthet, grå hudtone, dilaterte elever, hjertetoner er fraværende.

Men det er indirekte tegn på iskemisk sykdom, som du kan bestemme farens tilnærming til. Disse signalene omfatter følgende symptomer:

 • en følelse av ubehag bak brystbenet;
 • uforklarlige plutselige angrep av frykt;
 • emosjonelle lidelser;
 • nervøse sammenbrudd.

Former for iskemi

Det bør avklares at tegn på koronar hjertesykdom i stor grad er avhengig av sykdomsformen.

En av de mest karakteristiske og formidable symptomene på iskemi er angina, som ofte manifesterer seg ganske tydelig. Hovedtegnet er smerten bak sternum, hovedsakelig til venstre. Symptomene kan variere fra et ganske mildt ubehag til alvorlig smerte, ledsaget av svakhet, frykt, angst, overdreven svette, kvalme. Slike anfall, som regel, varer ikke mer enn 10-20 minutter, stoppes av nitroglyserin. Først vises de som følge av følelsesmessig og fysisk overbelastning, og deretter i ro.

Et annet typisk tegn på iskemi er hjerteinfarkt. I begynnelsen er det lett å ta for angina, men i fremtiden endrer symptomene på sykdommen. De viktigste forskjellene: Akutt smerte bak brystbenet varer mye lenger - mer enn en halv time, blir angrepet ikke fjernet av nitroglyserin. I tillegg er det angrep av kvelning, det er kaldt svette, hjerterytme er tapt, muligens feber, blodtrykket er ustabilt. Myokardets vev, berøvet ernæring, dør. En sunn del av hjertet i intensivt arbeid kan ødelegge nettstedet, som har gjennomgått nekrose. Derfor ble hjerteinfarkt kalt "hjertebrudd" blant folket.

Kardioklerose etter infarkt utvikler seg etter et hjerteinfarkt, der det er et brudd på hjertemuskelenes integritet. De nekrotiske områdene i myokardiet blir uelastiske etter infarkt, etter at de er erstattet med bindevev. Dette fører til en forverring av kontraktilfunksjonen. Hjertets arbeid er brutt, hjertesvikt og dets karakteristiske symptomer utvikler seg.

En annen form for iskemi er hjertesvikt. Med denne sykdommen reduseres kontraktiliteten til hjertet, og det er ikke i stand til å gi organer og vev med blod, noe som betyr oksygen og ernæring. Pasienten opplever svakhet, pust blir hyppigere under trening og i ro. Følgende tegn er observert: hevelse i nedre ekstremiteter, hevelse i venene, forstørrelse av leveren, hevelse i lungene.

Så utvikler myokardisk iskemi sakte nok, symptomene på IHD virker gradvis. I dette tilfellet er kardiovaskulærsystemet ødelagt. Det er viktig å ikke ignorere advarselsskiltene og søke hjelp i tide.

Det bør være kjent at CHD uten å behandle før eller etter begynner å utvikle seg raskt, symptomene på iskemi blir mer uttalt, hjertesykdommen forverres, og som et resultat - det fatale utfallet.

Hvordan å vite om tilstedeværelsen av IHD og risikoen for sykdommen

For å gjøre dette kan du kontakte en kardiolog som vil stille flere spørsmål for å identifisere de allerede eksisterende symptomene på iskemi og risikofaktorer.

I tillegg utføres følgende hjerteundersøkelser: et elektrokardiogram i hvile og under statisk belastning, en biokjemisk blodprøve for å bestemme nivået på kolesterol og glukose og røntgenstrålen.

Risikofaktorer for utvikling av iskemi inkluderer: arteriell hypertensjon, diabetes mellitus, røyking, forhøyet kolesterol.

Tegn på koronar hjertesykdom hos kvinner

✓ Artikkel sjekket av lege

Iskemisk hjertesykdom er delvis en mannlig sykdom - kvinnelige kjønnshormoner hindrer utviklingen av IHD og hjerteinfarkt i den vakre halvdelen av menneskeheten. Ifølge statistikken er imidlertid minst 1/5 av den rettferdige kjønnspopulasjonen utsatt for denne sykdommen, først og fremst etter overgangsalderen. Da er forekomsten av disse sykdommene i representanter for begge kjønn utlignet. Tegn og symptomer på IHD hos menn og kvinner varierer lite. Men mange kvinner legger ikke vekt på de første manifestasjonene av sykdommen i deres liv, og får se en lege allerede ved ganske sent stadium av sykdommens utvikling.

Tegn på koronar hjertesykdom hos kvinner

Hva er CHD?

Koronar hjertesykdom utvikler seg hovedsakelig på grunn av plugging av koronararteriene gjennom aterosklerotiske plakk. Koronar hjertesvikt er et resultat av prosessen. I tillegg er balansen mellom mengden oksygen som er nødvendig for stabil korrekt funksjon av myokardiet og mengden oksygen som kommer inn i kroppen, forstyrret. Dessuten kan hjertemuskelen ikke gi en person med nok blod.

Viktig! Koronar hjertesykdom er bare et annet navn for IHD som regelmessig brukes av leger.

Koronar arterie okklusjon

Hvorfor iskemi betraktes som en "mannlig" sykdom

I tilfelle av menn oppstår utviklingen av iskemisk sykdom ofte før begynnelsen av fylte 40 år. Hos kvinner, den samme sykdommen er diagnostisert en størrelsesorden senere - vanligvis etter 50 år (på dette tidspunktet overgangsalder vanligvis oppstår). Den beskyttende barrieren i denne situasjonen er det kvinnelige hormonet østrogen, som støtter organene i kardiovaskulærsystemet, og sikrer stabil drift. Etter utbruddet av overgangsalderen slutter de nødvendige hormonene å bli produsert. Dette medfører utvikling av hjertesykdommer og blodkar, samtidig som det gir fruktbar jord for utvikling av koronar hjertesykdom.

Risikogrupper

Siden hver kvinnelig representant for overgangsalderen oppstår i ulike aldre, kan første tegn på iskemi detekteres så tidlig som 45-55 år. Men i en alder av 65 år har en tredjedel av kvinnene allerede diagnostisert seg med iskemisk hjertesykdom.

Viktig! Det er bemerkelsesverdig at frekvensen av menn som påføres med bekymring for kardiovaskulære systemet har vært jevnt synkende, mens det smukke kjønn, tvert imot, øker.

Årsaker til koronar hjertesykdom

I aldringsprosessen dannes et økende antall aterosklerotiske plakk på veggene av karene, som er kolesteriske avsetninger. Økningen i volumet av plakk fører til en forverring av blodtilførselsprosessen til hjertet. Hovedsignalet er angina pectoris - alvorlig brystsmerter i hjerteområdet. Denne patologiske prosessen kan provoseres av en rekke faktorer, blant annet:

 • fedme 1, 2 eller 3 grader - med økende overflødig vekt er det økt risiko;
 • Stabilt høyt blodtrykk når indeksene ikke faller under 140/90;
 • lavt nivå av fysisk aktivitet;
 • misbruk av skadelige vaner, nemlig røyking og alkoholforbruk, som fører til økt kolesterol og metabolske sykdommer;
 • bruk av orale prevensjon eller hormon erstatning medisiner med overgangsalder;
 • Tilstedeværelse av diabetes mellitus;
 • åreknuter, preget av økt blodkoagulasjon
 • feil diett
 • et økt nivå av kolesterol i blodet, på grunn av hvilket dannelsen av aterosklerotiske plakk forekommer;

Hovedårsakene til IHD

Oppmerksomhet vær så snill! Ifølge leger har det største antallet kvinner som har blitt diagnostisert med hjerteinfarkt, også lider av diabetes eller hypertensjon. På bakgrunn av disse sykdommene er forekomsten av IHD mest sannsynlig.

Generelle tegn på iskemisk hjertesykdom

Avhengig av den kliniske formen, kan tegnene på IHD være forskjellig. De er også preget av graden av fare for pasientens helse og liv og alvorlighetsgraden av de eksisterende patologiske prosessene. Det er 5 hovedkliniske skjemaer, som presenteres i tabellen nedenfor.

Iskemisk hjertesykdom: symptomer, diagnose, behandling

Iskemisk hjertesykdom er en svikt i blodtilførselen til myokardiet (hjertemuskulatur). Sykdommen er veldig farlig - for eksempel med akutt utvikling av hjertesykdom fører det øyeblikkelig til hjerteinfarkt, som er dødsårsaken til middelaldrende og eldre.

Årsaker til koronar hjertesykdom

Hovedårsaken til utviklingen av denne sykdommen er atherosklerose i kranspulsårene, som er ledsaget av avsetning av kolesterolplakk i karene og innsnevring av deres lumen.

Selvfølgelig oppstår aterosklerose i kranspulsårene ikke av seg selv - det er forårsaket av feil diett og dårlige vaner og en stillesittende livsstil.

Det er bemerkelsesverdig at koronar hjertesykdom kan forekomme akutt - i dette tilfellet handler det om å redde pasientens liv. Men ganske ofte betraktet som en sykdom har en gradvis utvikling - første innsnevring av koronar lumen det er lite, og pasienten vil oppleve bare lys, ikke intensive symptomer under trening, og etter en tid, vil sykdommen bli følt selv i absolutt hvile.

Klassifisering av iskemisk hjertesykdom

Med iskemisk hjertesykdom er det utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjertemuskelen, noe som kan påvirke pasientens helse på ulike måter: alt avhenger av form av IHD.

Stum form av iskemisk hjertesykdom

Det kalles også asymptomatisk, fordi pasienten ikke opplever noen ulempe, kan ikke identifisere eksakte symptomer og generelt anser seg helt sunn. Denne form for iskemi er ganske lumsk - det kan når som helst gå inn i den akutte, og da blir det vanskelig å redde personen.

For å forhindre den verste utviklingen av det kliniske bildet, leger anbefaler minst en gang i 6 måneder for å besøke en kardiolog og kontroll - det vil bidra til å identifisere begynnelsen iskemisk hjertesykdom, og å sørge for rettidig hjelp.

Angina of Stress

Regelmessige anfall, brystsmerter, dyspnø er karakteristika for angina pectoris. Denne form for koronar hjertesykdom kan vare i lang tid, pasienten vil bare klage på ubehagelige følelser og forverring av helse ved fysisk aktivitet.

Ustabil angina

Farlig tilstand, noe som kan tyde på begynnelsen av hjerteinfarkt - minst, legene sette pasienten med symptomer på ustabil angina på sykehuset og gjennomføre ikke bare behandling, men også døgnet rundt overvåking av arbeidet til hjertemuskelen.

Ustabil angina manifesteres av raske angrep, hver etterfølgende vil variere i intensiteten av smerte og tillegg av uvanlige symptomer.

Arrytmisk form for iskemisk hjertesykdom

Den flyter i form av atrieflimmer, preges av forstyrrelser i hjerterytmen, raskt og plutselig kan gå inn i kronisk form av perkolering.

Den arytmiske formen for iskemisk hjertesykdom blir ofte oppfattet av leger som et signal for akutte handlinger - pasienten er plassert i en medisinsk institusjon, han får full undersøkelse og kompetent behandling.

Myokardinfarkt

Denne form for koronar hjertesykdom er den farligste for pasientens normale livstid - myokardinfarkt er prosessen med å visne bort hjertemuskulaturen, som alltid fortsetter i akutt form. Det er en utvikling av hjerteinfarkt på grunn av løsningen av plakk eller trombus fra koronarvegen, noe som fører til tilstopping av lumen.

I dette tilfellet kan bare fagfolk hjelpe.

Plutselig hjertedød

Med en kraftig nedgang i mengden blod levert til hjertemusklen på grunn av fullstendig blokkering av kranspulsåren, stopper hjertet og en persons kliniske dødsfall setter seg inn.

Vennligst merk: alle disse former for iskemisk sykdom kan utvikle seg / utvikle seg selvstendig, men oftest forekommer en kombinasjon. For eksempel er angina og arytmi ofte diagnostisert samtidig, som i fravær av behandling nødvendigvis fører til hjerteinfarkt.

Symptomer på koronar hjertesykdom

Den aktuelle sykdommen kan fortsette ganske hemmelig, så det anbefales å være oppmerksom på små endringer fra hjertet. Forstyrrende symptomer er:

 • periodisk oppstår smerte i brystet, som kan gi (bestråle) i arm, scapula eller nakke;
 • en følelse av tetthet i brystet;
 • følelse av brenning eller tyngde i brystet;
 • en gjentakende følelse av mangel på luft;
 • en følelse av angst uten tilsynelatende grunn;
 • generell svakhet;
 • kvalme og oppkast av uforklarlig etiologi.

Behandling av koronar hjertesykdom

Når de første symptomene på sykdommen vises, etter å ha besøkt kardiologens lege og avklare diagnosen, vil pasienten først og fremst bli tilbudt å radikalt forandre livet - for å tilpasse både livsstil og diett. Selvfølgelig vil legemiddelbehandling bli foreskrevet, og regelmessig overvåking av hjertefunksjonen, og noen folkemedisiner vil være effektive når det gjelder behandling av hjertesykdom. Terapi bør utføres på en komplisert måte.

Ernæring for IHD

Menyen til en pasient med diagnostisert iskemisk hjertesykdom bør baseres på prinsippet om rasjonell ernæring, balansert bruk av matvarer med lite innhold av kolesterol, fett og salt.

Det er nødvendig å utelukke eller redusere forbruket betydelig:

 • kjøtt- og fiskeretter, inkludert kjøttpålegg og supper;
 • søte og konditori produkter;
 • sukker;
 • tallerkener fra semolina og ris;
 • animalske biprodukter (hjerner, nyrer og andre);
 • skarpe og salte snacks;
 • sjokolade;
 • kakao;
 • kaffe.

Det er svært viktig å inkludere følgende produkter i menyen:

 • rød kaviar, men ikke i store mengder - maksimalt 100 g per uke;
 • sjømat;
 • noen grønnsakssalat med vegetabilsk olje;
 • fettfattige varianter av kjøtt - kalkun, kalvekjøtt, kanin;
 • magre varianter av fisk - gjeddeabbor, torsk, abborre;
 • fermenterte melkeprodukter - kefir, rømme, hestekjøtt, gjæret bakmelk med lav prosentandel av fettinnhold;
 • noen harde og myke oster, men bare usaltede og inkonsekvente;
 • noen frukt, bær og retter fra dem;
 • eggeplommer av kyllingegg - ikke mer enn 4 stykker per uke;
 • vaktelegg - ikke mer enn 5 stk per uke;
 • Enhver grøt, unntatt manna og ris.

Vennligst merk: Å spise med diagnostisert iskemisk hjertesykdom er nødvendig å fraksjonere - 5-7 ganger om dagen, men i små porsjoner. Hvis du har ekstra vekt, må du bli kvitt den - det er en tung byrde på nyrer, lever og hjerte.

Endre livsstilen

For å forhindre utvikling av de mest alvorlige former for hjerte-og karsykdommer, må du følge kun tre regler:

 1. Flytt mer. Ingen sier at det er nødvendig å sette olympiske poster, men å nekte en bil, offentlig transport og en heis for fotturer er nødvendig. Du kan ikke umiddelbart laste kroppen din med kilometer med veier som dekkes - la alt være innenfor grunn. For å sikre at fysisk aktivitet ikke forårsaker forverring (og dette skjer med iskemi!), Sørg for å få råd fra legen din om riktig trening.
 2. Legg igjen dine dårlige vaner i fortiden. Røyking og drikking av alkoholholdige drikkevarer er som et slag som nødvendigvis vil føre til en forverring av tilstanden. Selv en helt sunn person får ikke noe godt ved å røyke og drikke alkohol, hva kan vi si om det syke hjertet.
 3. Beskytt dine nerver. Prøv å unngå stressende situasjoner, lær å reagere rolig på problemer, ikke bukke for følelsesmessige utbrudd. Ja, det er vanskelig, men det er denne typen taktikk som kan redde liv. Rådfør deg med legen din om bruk av sedativer eller avkok av medisinske planter med en beroligende effekt.

Medisineringsterapi

Som regel er pasienter med diagnostisert hjertesykdom foreskrevet nitroglyserin og dets derivater - legemidler som bidrar til vasodilasjon. Som et resultat av dette øker blodstrømmen langs kranspulsåren betydelig og forbedrer hjertet, og hjertemuskelen er fullt utstyrt med oksygen.

Effektivt er mottak av acetylsalisylsyre - det forhindrer trombose av blodkar og forbedrer blodsammensetningen. Innenfor rammen av terapi kan medisiner som reduserer kolesterol også bli foreskrevet.

Vær oppmerksom: Det er ingen tvil om selvbehandling! Noen, selv de mest harmløse ved første øyekast, bør medisiner utpeke en spesialist.

Tradisjonell medisin

Ikke glem det for å støtte arbeidet i hjertemusklene, øke clearance i karene og forhindre trombose av sistnevnte kan midler som tilhører kategorien "tradisjonell medisin". Selvfølgelig må du konsultere legen din og få hans godkjennelse i prinsippet for bruk av ulike kjøttkraft og infusjoner fra medisinske planter - dette er en uunnværlig betingelse for å oppnå en terapeutisk effekt.

De mest populære reseptene for legemidler som må tas med iskemisk hjertesykdom:

hagtorn

Ta 1 ss tørket hagtornefrukt, hell 250-300 ml bratt kokende vann og insister i 2-3 timer. Det er bedre å lage mat i en termo. Den ferdige infusjonen filtreres gjennom 2-3 lag av gasbind.

Hvordan søke: 2 ss infusjon tre ganger daglig i 20 minutter før du spiser. Opptakstid - 30 dager, da må du ta en pause i 2-3 uker.

Hawthorn hjelper perfekt med angina pectoris og i kombinasjon med herbaceous motherwort - de tar 6 ss, hell 7 kopper kokende vann og insisterer 10-12 timer. For å ta en slik avkok trenger du 1 glass 3 ganger om dagen før måltider.

Urtepreparater

Bland bladene av misteltein (1 ss) og blomster av bokhvete (2 spiseskjeer), fylle alle 300 ml kokende vann og la til å sette i 10-12 timer (fortrinnsvis over natten). Spis 2 ss av denne infusjonen tre ganger daglig før måltider.

Bland gresset av gulsotet, ligulatblomstene av solsikkebrønnen, fennikelfrøene (2 ss) og bladene til mor og bestemor (1 spiseskje). 1 spiseskje av blandingen helles i et glass bratt kokende vann og insisterte i 60 minutter. Ta infusjon av ½ kopp 3-5 ganger daglig før måltider.

Grind maisrot (40 gram), legg til det gresset elske medisin i samme mengde, hell vann slik at massen ble nedsenket i det helt, kok i 8-10 minutter. Deretter insisteres buljongen i 40-60 minutter og tar 1/3 kopp tre ganger om dagen etter måltider.

Bland kjerringrokk, hagtorn blomster og gress slirekne (hver 20 g) og helle et glass med kokende vann, sette i 20-30 minutter, avløp. Den mottatte mengden skal være full i løpet av dagen i små sip.

Vennligst merk: Alle oppførte urtepreparater kan tas ikke mer enn 30 dager på rad. Deretter må du ta en pause, gjennomgå en forebyggende undersøkelse og rådføre deg med legen din om at det er hensiktsmessig å få opptak.

Med det blir inhalasjoner laget, noe som vil være nyttig både for iskemisk hjertesykdom og for andre sykdommer i hovedorganet i kroppen.

Rist 5 gr pepperrot på en fin rist, hell et glass bratt kokende vann og insister i 1 time. Deretter gjøres innånding enten over et bredt og grunt basseng (bolle), eller over tutens tut.

Diagnose av hjertesykdom er den viktigste i hele prosessen med å behandle denne skadelige sykdommen. Det er umulig ved de første smertene i brystet å ta en avgjørelse om hva som utvikler sykdommen i spørsmålet. Det mest fornuftige er å umiddelbart ringe til spesialister for å gjennomføre en fullverdig undersøkelse og en nøyaktig diagnose.

Tsygankova Yana Aleksandrovna, medisinsk gransker, terapeut av den høyeste kvalifikasjonskategorien

6,195 visninger totalt, 8 visninger i dag

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - symptomer, årsaker, typer og behandling av koronar hjertesykdom

God tid på dagen, kjære lesere!

I dagens artikkel vil vi vurdere en slik sykdom som iskemisk hjertesykdom (IHD), samt symptomer, årsaker, klassifisering, diagnose, behandling, folkemidlene og IHD-forebygging. Så...

Hva er iskemisk hjertesykdom?

Iskemisk hjertesykdom (CHD) - en patologisk tilstand som preges av utilstrekkelig blodtilførsel, og dermed oksygen av hjertemuskelen (myokard).

Synonymer av iskemisk hjertesykdom - Koronar hjertesykdom (CBC).

Den viktigste og hyppigste årsaken til kranskärlssykdom er utseendet og utviklingen av aterosklerotiske plakk i koronararteriene, som smal og noen ganger blokkerer blodårene, noe som forstyrrer den normale blodstrømmen i dem.

IHD er vanligvis ledsaget av angina, hjertearytmier, men noen ganger kan det føre til hjerteinfarkt, plutselig hjertestans og død.

Prevalens av sykdommen

Koronar hjertesykdom er en av de vanligste sykdommene i kardiovaskulærsystemet, som i mange land har blitt en ganske hyppig årsak til funksjonshemning og dødelighet, hvor prosentandelen er ca 30%.

Legene er oppmerksomme på at dødeligheten fra iskemisk hjertesykdom hos menn er mer vanlig enn hos menn, proporsjoner på henholdsvis 1: 2 og 1: 3. Forskjellen skyldes at de kvinnelige hormoner, noe som til en viss grad hindre utvikling av aterosklerose hos kvinner, og derfor, med angrep av menopause, etter menopause, er forekomsten av infarkt hos kvinner som vanligvis økt.

Den vanligste iskemiske hjertesykdommen er observert hos innbyggere i utviklede land (Amerika, Europa), som hovedsakelig er relatert til ernæring - bruk av malopoleznoy og skadelig mat, og produkter som inneholder GMO, samt stress. For å forstå denne statistikken, leste litt videre i artikkelen utviklingen av IHD.

En annen faktor, men som kommer fra den første, er en persons alder. Øvelsen viser at jo eldre personen er, desto større er risikoen for å utvikle hjerteinfarkt. Dette tilrettelegges av mange års akkumulering i kroppen av "dårlig" kolesterol og andre uhensiktsmessige og skadelige stoffer.

Utvikling av iskemisk hjertesykdom

For å forstå mekanismen for utvikling av koronar hjertesykdom, la oss lage en liten nedbrytning.

Så i menneskekroppen er det et slikt stoff som - kolesterol. Han har mange avtaler, men en av de viktigste er den beskyttende funksjonen til cellemembraner. I seg selv, kan dette stoff ikke spres gjennom kroppen, å utføre sine funksjoner, og derfor er rollen til transportproteintransportører (apolipoproteiner), som er levert gjennom blod-kolesterol til alle organer.
Apolipoproteiner, avhengig av formålet / kroppen, som er nødvendig for å levere kolesterol, kan være av forskjellige typer - med høy densitet (HDL), lav tetthet (LDL), lipoproteiner med svært lav tetthet (VLDL) og chylomikroner.

Lipoproteiner med lav tetthet (LDL) er ikke veldig god kvalitet - når de beveger seg med blod, faller de ned og adhererer seg til blodkarets vegger. For en bedre ide om dette bildet, se på følgende bilde:

Videre, akkumulerer de gradvis på vegger av karene, de danner aterosklerotiske plakk, og jo mer plakk, jo mindre blodkarets lumen, og jo verre blodsirkulasjon. I tillegg, i noen situasjoner, bryter en plakk, som er en blodpropp av kolesterol, fett, blod og andre stoffer, bort fra karveggen og begynner å bevege seg sammen med blodstrømmen. Og på et sted hvor fartøyets lumen er mindre enn plakk, overlapper fartøyet, og det organet eller en del av kroppen som forblir avskåret fra blodtilførselen, mottar ikke den nødvendige ernæringen og begynner å dø av.

Den farligste er denne prosessen manifesterer sig i hjernen regionen, forårsaker hjerneslag.

La oss nå fortsette å utvikle IHD selv.

Hjertet, som du og jeg vet, er "motor" til en person, en av hovedfunksjonene som er pumping av blod gjennom hele kroppen. Men som en bil i en motor, uten nok drivstoff, stopper hjertet for å fungere normalt og kan stoppe.

Funksjonen av drivstoff i menneskekroppen utføres av blod. Blod leverer oksygen, næringsstoffer og andre stoffer som er nødvendige for normal funksjon og liv til alle organer og deler av kroppen til en levende organisme.

Blodforsyningen til myokardiet (hjertemuskulatur) skjer ved hjelp av 2 koronarbeholdere som beveger seg bort fra aorta. Koronarbeholdere, delt inn i et stort antall små fartøy, sirkulerer hele hjerte muskelen, mate hver av sine deler.

Hvis det er en reduksjon eller blokkering av hulrommet i en av grenene av koronarkarene, er den delen av hjertemuskelen venstre uten mat og oksygen begynner å utvikle koronar hjertesykdom, eller som det kalles - koronar hjertesykdom (CHD). Jo større arterien okkludert, jo verre er konsekvensene av sykdommen.

Utbruddet av sykdommen manifesterer seg vanligvis i form av smerte bak brystbenet under tung fysisk anstrengelse (løping og andre), men over tid, hvis du ikke tar noen tiltak, begynner smerte og andre tegn på CHD å forfølge en person selv under hvile. Noen tegn på IHD er også kortpustethet, hevelse, svimmelhet.

Selvfølgelig er den ovenfor beskrevne modellen for utvikling av koronar hjertesykdom meget overfladisk, men den reflekterer selve essensen av patologi.

CHD - ICD

ICD-10: I20-I25;
ICD-9: 410-414.

Symptomer på koronar hjertesykdom

De første tegnene på IHD er:

 • Høyt blodtrykk;
 • Økt blodsukker;
 • Forhøyet kolesterol;
 • Dyspné med fysisk anstrengelse.

Hovedtegnene til IHD, avhengig av sykdommens form, er:

 • Angina of Stress - karakterisert ved undertrykkende smerte bak brystbenet (som kan donere til den venstre side av halsen, venstre skulder eller arm), kortpustethet under trening (rask gange, løping, trapper) eller emosjonelt stress (stress), økt blodtrykk, takykardi;
 • Arrytmisk form - ledsaget av kortpustethet, hjerteastma, lungeødem;
 • Myokardinfarkt - En person utvikler et angrep av alvorlig smerte bak brystbenet, som ikke fjernes med konvensjonelle bedøvelsesmidler;
 • Asymptomatisk form - En person har ingen åpenbare tegn som indikerer utviklingen av IHD.
 • Generell svakhet, ubehag
 • Ødem, hovedsakelig av nedre ekstremiteter;
 • Svimmelhet, sløret syn;
 • Kvalme, noen ganger med oppkast av oppkast;
 • Alvorlig svette
 • Følelser av frykt, angst, panikk;
 • Hvis du tar nitroglyserin i tilfelle smertefulle angrep, reduserer smerten.

Årsaker til koronar hjertesykdom

Den viktigste og hyppigste årsaken til IHD-utvikling er atherosklerose, om mekanismen som vi snakket om i begynnelsen av artikkelen, i avsnittet "Utvikling av IHD." Kort sagt ligger kjernen i tilstedeværelsen i koronar blodkar av aterosklerotiske plakk, innsnevring eller fullstendig blokkering av blodets tilgang til denne eller den delen av hjertemuskelen (myokard).

Andre årsaker til IHD inkluderer:

 • Spise matvarer med lav verdi og skadelig mat - hurtigmat, sitronader, alkoholprodukter, etc.;
 • Hyperlipidemi (forhøyede nivåer av lipider og lipoproteiner i blodet);
 • Trombose og tromboembolisme av kranspulsårene;
 • Spasmer av kranspulsårene;
 • Dysfunksjon av endotelet (indre vegg av blodkar);
 • Økt aktivitet av blodkoagulasjonssystemet;
 • Nedfallet av blodårer ved en infeksjon - herpesviruset, cytomegalovirus, klamydia;
 • Hormonal ubalanse (med utbruddet av overgangsalderen, hypothyroidism og andre forhold);
 • Metabolske lidelser;
 • Arvelig faktor.

Den økte risikoen for CHD-utvikling er i følgende personer:

 • Alder - jo eldre personen er, jo høyere er risikoen for å utvikle CHD;
 • Dårlige vaner - røyking, alkohol, narkotika;
 • Dårlig mat;
 • En stillesittende livsstil;
 • Eksponering for hyppig stress;
 • Mannlig kjønn;
 • Hypertensjon (hypertensjon);
 • fedme;
 • Diabetes mellitus;
 • Takykardi.

Klassifisering av IHD

Klassifisering av IHD skjer i henhold til skjemaet:
1. Angina pectoris:
- Stenokardi av spenning:
- - Primær;
- - Stabil, som indikerer funksjonsklassen
- Ustabil angina (klassifisering av Braunwald)
- Vasospastisk angina pectoris;
2. Arrytmisk form (kjennetegnet ved et brudd på hjerterytmen);
3. Myokardinfarkt;
4. Kardiosklerose
5. hjertesvikt
6. Plutselig koronar død (primær hjertesvikt):
- Plutselig koronar død med vellykket gjenopplivning
- Plutselig koronar død med dødelig utgang
7. Den asymptomatiske formen av IHD.

Diagnose av iskemisk hjertesykdom

Diagnose av koronar hjertesykdom utføres ved hjelp av følgende undersøkelsesmetoder:

Behandling av koronar hjertesykdom (IHD)

Hvordan behandle iskemisk hjertesykdom? Behandling av koronararteriesykdom utføres først etter en grundig diagnose av sykdommen og bestemmelse av dens form, tk. Behandlingsmetoden og de midler som er nødvendige for den, er avhengig av formen av IHD.

Behandling av koronar hjertesykdom inkluderer vanligvis følgende behandlinger:

1. Begrensning av fysisk aktivitet;
2. Narkotikabehandling:
2.1. Anti-atherosklerotisk terapi;
2.2. Støttende terapi;
3. diett
4. Kirurgisk behandling.

1. Begrensning av fysisk aktivitet

Som vi allerede vet, kjære lesere, er hovedpunktet av IHD utilstrekkelig blodtilførsel til hjertet. På grunn av den utilstrekkelige mengden blod, taper hjertet nok oksygen, sammen med de forskjellige stoffene som er nødvendige for normal funksjon og vitale funksjoner. Samtidig er det nødvendig å forstå at med fysisk anstrengelse på kroppen øker belastningen på hjertemusklen parallelt, som i sin tid ønsker å motta en ekstra del av blod og oksygen. Naturligvis fordi med CHD av blod og så er det ikke nok, da blir denne insuffisiensen enda mer kritisk, noe som bidrar til forverring av sykdomsforløpet i form av økte symptomer, opp til et sterkt stopp av hjertet.

Fysisk trening er nødvendig, men allerede på stadium av rehabilitering etter akutt stadium av sykdommen, og bare i henhold til ordinerende lege.

2. Narkotikabehandling (medisiner for IHD)

Viktig! Før du bruker medisiner, må du kontakte legen din!

2.1. Anti-atherosklerotisk terapi

Nylig, for behandling av IHD, bruker mange leger følgende tre grupper medikamenter - antiaggreganter, β-blokkere og kolesterolsenkende stoffer:

Platehemmere. På grunn av inhibering av aggregering av røde blodlegemer og blodplater, reduserer trombocyttmidler deres vedheft og sedimentering på blodkarets indre vegger (endotel), forbedrer blodstrømmen.

Blant antiplatelet-midlene kan følgende legemidler isoleres: acetylsalisylsyre ("Aspirin", "Acecardol", "Trombol"), "Klopidogrel".

p-blokkere. Betablokkere bidra til å senke hjertefrekvensen (HR), og derved reduserer belastningen på hjertet. I tillegg, ved å senke hjertefrekvensen og oksygenforbruket reduseres, på grunn av mangel på noe som hovedsakelig utvikler og koronar hjertesykdom. Legene sier at med regelmessig bruk av p-blokkere, forbedrer pasientens kvalitet og forventet levetid, fordi denne gruppen av stoffer stopper mange av symptomene på IHD. Imidlertid bør man vite at kontraindikasjoner for mottak av p-blokkere er tilstedeværelsen av opportunistiske sykdommer som - astma, pulmonær sykdom, og kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD).

Blant de p-adrenergiske blokkere er de følgende formuleringer: bisoprolol ( "Biprol", "Kordinorm", "Niperten"), karvedilol ( "Dilatrend", "Corioli '(Talliton "), metoprolol ( "Betalok", "Vazokardin"," Metokort "," Egilok ").

Statiner og fibrater - hypokolesterolemiske (kolesterolreduserende) legemidler. Disse stoffgruppene reduserer mengden "dårlig" kolesterol i blodet, reduserer mengden aterosklerotiske plakk på veggene i blodårene, og forhindrer også utseendet på nye plakk. Den kombinerte bruken av statiner og fibrater er den mest effektive måten å bekjempe kolesterol deponering på.

Fibrater bidra til å øke mengden av high density lipoprotein (HDL), som effektivt motvirker lipoproteiner med lav tetthet (LDL), og som kjent, er det LDL og danne plakk. I tillegg er fibrater brukes til å behandle dyslipidemi (Ila, Hb, III, IV, V), lavere triglyserider, og viktigst - minimalisere prosenten av dødsfall som følge av koronar hjertesykdom.

Blant fibrene kan identifiseres følgende stoffer - "Fenofibrate".

Statiner, i motsetning til fibrater, har en direkte effekt på LDL, senker mengden i blodet.

Blant statinene kan identifiseres følgende stoffer - "Atorvastin", "Lovastatin", "Rosuvastin", "Simvastatin."

Kolesterolet i blodet i IHD skal være - 2,5 mmol / l.

2.2. Støttende terapi

Nitrater. De brukes for å redusere forspenningen på hjertet ved å utvide blodkar og venøst ​​blod av innskuddet, så stoppet ved en av de viktigste symptomer på koronarsykdom - angina pectoris, som manifesterer seg i form av kortpustethet, tyngdekraften og trykkende brystsmerter. Spesielt for lindring av alvorlig angina nylig hell brukes intravenøst ​​drypp av nitroglyserin.

Blant nitratene kan identifiseres følgende stoffer: "Nitroglyserin", "Isosorbidmononitrat".

Kontraindikasjoner for bruk av nitrater er et senket blodtrykk - under 100/60 mm Hg. Art. Av bivirkningene kan man merke hodepine og senke blodtrykket.

Antikoagulantia. Forhindre dannelsen av trombi, senke utviklingen av eksisterende trombier, hemme dannelsen av filamenter av fibrin.

Blant antikoagulantene kan identifiseres følgende stoffer: "Heparin".

Diuretika (diuretika). Fremme den akselererte fjerningen fra kroppen av overflødig væske, på grunn av en reduksjon i volumet av sirkulerende blod, og dermed redusere belastningen på hjertemuskelen. Blant diuretika er det 2 grupper med stoffer, sløyfe og tiazid.

Loop diuretics brukes i nødssituasjoner, når væsken fra kroppen må trekkes tilbake så raskt som mulig. En gruppe loop-diuretika reduserer reabsorpsjonen av Na +, K +, Cl- i den tykke delen av Henle-løkken.

Blant loop diuretika kan identifiseres følgende stoffer - Furosemide.

Tiazid-diuretika redusere reabsorpsjon av Na +, Cl- i den tykke del av den innledende delen av Henle og distale tubuli av nephron sløyfer, og reabsorpsjon av urin blir lagret i kroppen kalsium (Ca2 +). Tiazid-diuretika, i nærvær av hypertensjon, minimalisere utvikling av koronar hjertesykdom komplikasjoner i det kardiovaskulære systemet.

Blant thiaziddiuretika kan følgende legemidler identifiseres: "Hypotiazid", "Indapamid".

Antiarytmiske legemidler. De bidrar til normalisering av hjertefrekvensen (HR), som forbedrer respiratorisk funksjon, forenkler løpet av IHD.

Blant antiarytmika kan følgende legemidler identifiseres: Aimalin, Amiodaron, Lidokain, Novokainamid.

Angiotensin converting enzyme (ACE) hemmere. ACE-hemmere, ved å blokkere omdannelsen av angiotensin II fra angiotensin I, forhindrer spasmer i blodårene. ACE-hemmere normaliserer også blodtrykket, beskytter hjertet og nyrene mot patologiske prosesser.

Blant ACE-hemmene kan følgende legemidler isoleres: kaptopril, lisinopril og enalapril.

Sedativa. De brukes som et middel til å berolige nervesystemet, når årsaken til økt hjertefrekvens er følelsesmessige erfaringer, stress.

Blant sedativer er: "Valerian", "Persen", "Tenoten".

3. Kosthold for koronar hjertesykdom

Kostholdet i IHD er rettet mot å redusere belastningen på hjertemuskelen (myokard). For dette formål er mengden vann og salt begrenset i dietten. Også fra det daglige dietten er produkter som fremmer utviklingen av aterosklerose, utelukket, noe som kan ses i artikkelen - TOP-10 skadelig mat.

Høydepunktene i dietten i IHD kan identifiseres:

 • Caloric innhold av mat - med 10-15%, og med fedme med 20% mindre enn ditt daglige diett;
 • Mengden fett er ikke mer enn 60-80 g / dag;
 • Mengden proteiner er ikke mer enn 1,5 g per 1 kg kroppsvekt per person / dag;
 • Mengden karbohydrater er ikke mer enn 350-400 g / dag;
 • Mengden bordssalt er ikke mer enn 8 g / dag.

Hva du ikke kan spise med CHD

 • Fett, stekt, røkt, krydret og salt mat - pølser, pølser, skinke, fete meieriprodukter, majones, sauser, ketchup, etc.;
 • Animalfett, som finnes i store mengder i fett, fett kjøttvarianter (svinekjøtt, hjemmelaget and, goose, karpe og andre), smør, margarin;
 • Høyt kalori mat, samt mat som er rik på fordøyelig karbohydrater - sjokolade, kaker, bakverk, søtsaker, marshmallows, syltetøy, syltetøy og syltetøy.

Hva du kan spise med CHD

 • Mat av animalsk opprinnelse - fettfattige varianter av kjøtt (fettfett kylling, kalkun, fisk), fetthvite cottage cheese, egghvite;
 • Korn - bokhvete, havremel;
 • Grønnsaker og frukt - hovedsakelig grønne grønnsaker og oransje frukter;
 • Bakeri produkter - rug eller kli brød;
 • Drikker - mineralvann, mager melk eller kefir, usøtet te, birk og lønnesjuice.

I tillegg bør dietten i CHD være rettet mot å eliminere for mye mengder overskudd kilo (fedme), hvis de er til stede.

For behandling av koronar hjertesykdom utviklet M. I. Pevzner et kurativ mat system - diett nr. 10c (tabell nummer 10c).

vitaminer

Dietten trenger også å fremheve de ytterligere mottak av vitaminer - C (askorbinsyre), E (tokoferol), B3 (PP - niacin, nikotinsyre), B6 ​​(pyridoxin), B11 (L-karnitin) og P (rutin og andre bioflavonoider ). Disse vitaminene, spesielt C og P, styrker veggene i blodårene og hindrer dem fra kolesteroldeposisjon, dvs. dannelsen av aterosklerotiske plakk.

Ascorbinsyre bidrar også til den raske oppløsningen av "dårlig" kolesterol og fjerner det fra kroppen.

Men vitamin D (calciferol) bør reduseres i forbruk.

4. Kirurgisk behandling av iskemisk hjertesykdom

Blant de kirurgiske metodene for behandling av hjertesykdom kan identifiseres:

Koronar bypass kirurgi (CABG), spesielt koronar arterie bypass grafting (CABG). Essensen av metoden er å koble koronarbeholderen, under det berørte området, til de ytre blodkarene. Som en "shunt" bruker vanligvis en stor subkutan ven.

Ballong angioplastikk. Essensen av metoden er basert på innføringen i stedet for den smalede lumen av en spesiell beholder (ballong), som deretter blir matet med luft. På grunn av trykket på de aterosklerotiske plakkene, presser ballongen med luft dem ut, hvorpå den igjen blåses av og fjernes fra fartøyet.

I forbindelse med det faktum at etter ballongangioplasti er det en stor risiko for å innsnevre blodkarets lumen, plasseres en stent på dette sted, dvs. Stenting av fartøyet utføres.

Stenting. Kjernen i metoden er basert på installasjonen i en patologisk innsnevret lumen av arterien til en spesiell stent - metallrammen, som øker lumen av arterien og forhindrer dens re-innsnevring.

Kirurgisk behandling i form av ballongangioplastikk og stenting utføres under angiografisk kontroll.

Prognose for behandling

Prognosen for utvinning er i stor grad avhengig av en rettidig samtale til legen, en grundig diagnose og en tilstrekkelig behandling for IHD.

I ekstreme tilfeller, hvis legene gir en positiv prognose for utvinning, ikke fortvil, kan du alltid søke hjelp fra Herren, som definitivt vet hvordan de skal hjelpe dem som vender seg til Ham. Det er ikke for ingenting at det står skrevet: "For den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst" (Romerne 10:13).

Behandling av IHD med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemidlene for IHD, kontakt legen din!

Hawthorn og motherwort. Hell i en termos 1 ss. skje av hagtorn og 1 ss. skje av Leonurus, hell dem deretter 250 ml kokende vann. La agenten stå i et par timer, deretter stram det og drikk 2 ss. skje 3 ganger om dagen, 30 minutter før måltider. Effektiviteten av stoffet øker med ytterligere bruk av buljong av rosen hofter.

Pepperrot, gulrøtter og honning. Rist pepperrotroten på riven for å gjøre det 2 ss. skje og hell den med et glass kokt vann. Etterpå bland blandingen av pepperrot med 1 glass ferskpresset gulrotjuice og 1 glass honning, bland alt grundig. Du må drikke en medisin for 1 ss. skje, 3 ganger om dagen, 60 minutter før måltider.

Pepperrot. Lag en blanding av 1 ts revet pepperrot og 1 teskje honning, som må spises 1 gang om dagen, vaskes med vann. Behandlingsforløpet er 45 dager.

Samling 1. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av reed blomster av solsikker, urter av icteric og dillfrø, samt 1 ss. skjeeblader av mor og mormor. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling av et glass kokende vann, deretter dekke beholderen, sett til side i en time for infusjon, belastning og ta infusjon av 100 g, 6 ganger daglig, i 30 dager, 30 minutter før måltider.

Samling 2. Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 50 g av hagtorn blomster, 30 g slirekne og 20 g urt kjerringrokk. Rør grundig, deretter 2 ss. skje samling helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, på 2 timer etter, må verktøyet renne og drikke en svelget i løpet av dagen.

Samling 3. Lag en samling av følgende ingredienser i knust form - 2 ss. skjeer av hagtorn blomster og mistelteblader, samt 1 st. skje med spidskommenfrø, valerianrot, sitronbalsamblad og vinca-gress. Bland alt grundig og hell 1 ss. skje samling kopp kokende vann, og deretter dekke beholderen satt til side i en time infusjon, belastning og ta infusjon 100 g, 2 ganger daglig, morgen og kveld, 30 minutter før måltidet.

Samling 4 Gjør den samling av de følgende ingredienser i pulverform - 100 g av hagtorn blomster, 100 g kamille, 50 gram bjørk blader, 50 g gress lyng, 50 g av blomster kastanje og 50 g av rotstokker av kveke. All blanding grundig, og deretter 1 time. Collection skje helle 250 g kokende vann, dekkmidler og satt til side for sin infusjon, ved 30 minutter etter, og avløp midler trenger å drikke i form av varme, 100 g, 2 ganger om dagen, om morgenen på tom mage og før du går i dvale.

Profylakse av iskemisk hjertesykdom

Profylakse av koronar hjertesykdom inkluderer følgende anbefalinger:

 • Gi opp dårlig nyttig og skadelig mat, eller i det minste minimere bruken av det;
 • Prøv i kostholdet, gi preferanse til å spise mat beriket med vitaminer og sporstoffer - friske grønnsaker og frukt;
 • Avvis fra alkohol, røyking;
 • Flytt mer, med stillesittende arbeid gjør øvelser på arbeidsplassen;
 • Ikke forsøm sykdommene i kardiovaskulærsystemet, slik at de ikke utvikler seg til en kronisk form;
 • Se på vekten din;
 • Unngå å jobbe med økt følelsesmessig stress, spesielt hvis du er veldig bekymret for ulike vanskelige situasjoner - om nødvendig, endre arbeidsstedet ditt;
 • Prøv å ha fred med folk rundt deg, spesielt i familien.

Les Mer Om Fartøyene