Iskemisk hjerneslag: tegn, førstehjelp og behandling

Cerebral infarkt eller hjerneinfarkt - en forferdelig sykdom, som manifesterer seg i akutt iskemisk hjerneslag, og er et resultat av andre patologier. Blant alle pasienter som er underlagt sykehusinnleggelse med tegn på cerebral blodstrømssykdommer, er det overveldende flertallet diagnostisert med denne sykdommen. Samtidig er folk i alderdom i fare.

Med tanke på de tragiske konsekvensene av tidlig bruk av medisinsk behandling ved de første tegn på sykdommen (død, alvorlig begrensning av fysiske evner), vent ikke og miste dyrebare minutter.

Essensen av iskemisk slag

Iskemisk berøring av hjernen stammer fra nekrose hos enkelte steder i sentralnervesystemet på grunn av mangel på ernæring og oksygenforsyning. Det er hjernen blant alle organer som er den viktigste forbrukeren av oksygen. Plutselig hypoksi (oksygen sult) etter 5-8 minutter forårsaker gradvis skade, og snart - nekrose av vev og nevroner. Prognosen for pasienter vil være skuffende hvis hjernens ernæring ikke gjenopprettes så snart som mulig. Samtidig garanterer selv rettidig og kvalifisert hjelp ikke fraværet av negative konsekvenser for organismens funksjonelle evner.

Egenskap av iskemiske skader

Et karakteristisk trekk ved iskemisk slag er mangel på blodsirkulasjon forårsaket av brudd på patency i blodårene. Begrensning av ernæring, og deretter nekrose, observeres langs lengden på karet, så vel som i regionen av dens kapillære grener.

Hovedårsakene til brudd på vaskulær patency kalles aterosklerotiske plakk, spasmer, blokkering forårsaket av emboli eller trombi, samt kompresjon (klemming). Den spesifikke årsaken, så vel som løpet av patologiens akutte forløb, bestemmer behandlingens taktikk, sykdommens varighet og mulige medisinske spådommer. Det er verdt å huske at i medisinsk praksis utmerker seg flere stadier av sykdomsutviklingen. Blant dem er de akutte, akutte perioder, samt stadier av tidlig, sen utvinning og ferdig flytperiode.

Mekanisme av sykdommen: iskemisk kaskade

Akutte forstyrrelser i cerebral sirkulasjon fortsetter med veksten av patologiske forhold. Det er verdt å fremheve den progressive hypoksen i det berørte området, brudd på karbohydrat og lipidmetabolisme, acidose. Den patologiske prosessen involverer dannelsen av nekroskjernen, så vel som utseendet av et sekundært diffust ødem i hjernevevet. Som et resultat av puffiness dannes en karakteristisk "penumbra" - "penumbra".

Samtidig reaksjon av kroppen til en patologisk sirkulasjonsforstyrrelse blir dannelsen av cerebralt ødem, som kan nå hele halvkule. På lesionsstedet - penumbra - behold neuronene integriteten til strukturen i en kort stund. Imidlertid kan pasienten ikke utføre typen strømforsyningsrestriksjon.

Den skarpeste perioden har følgende prognoser:

 • positiv dynamikk og gjenopprettingsutsikter - med reduksjon av hjerne og lokale symptomer;
 • stabilisering - i tilfelle pasientens tilstand ikke endres
 • negativ dynamikk - en etterfølgende forringelse av parametrene til pasientens symptomer registreres;
 • et dødelig utfall - i tilfelle å blokkere nervesentrene for hjerteslag og respirasjon.

Forløpet av den akutte perioden, samt behandling av iskemisk berøring, påvirkes av en rekke faktorer. Den viktigste verdien er tildelt:

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

 1. størrelsen på den berørte kar-arterien, som danner et patologisk fokus
 2. pasientens tilstand: livsstil, tilstedeværelse av arvelig predisposisjon eller kroniske sykdommer, alder;
 3. begynnelsen av gjenoppliving prosedyrer;
 4. den bestemte plasseringen av det skadede bassenget;
 5. parametere av den psyko-emosjonelle tilstanden til pasienten med perioden for utviklingen av sykdommen.

Symptomatisk av iskemisk slag

Husk at det er nettopp symptomene som oppdages i tide og den medisinske hjelpen som forårsaket på grunnlag av dem, vil bli forutsetninger for minimal negative konsekvenser eller til og med for bevaring av livet! En stor rolle er gitt til slektninger og slektninger til pasienten. Samtidig blir bekreftet iskemisk beredskap en obligatorisk grunn til akutt sykehusinnleggelse.

 • plutselig hodepine;
 • alvorlig kvalme eller oppkast
 • forvirring av tanker, ødelagt bevissthet, plutselig retardasjon;
 • redusert følsomhet i lemmer og andre deler av kroppen;
 • begrensning eller tap av funksjoner: tale, motor, visuell og annen.

Etter at legen ankommer, utføres en serie enkle tester for å bekrefte diagnosen. I tilfelle av koma, er Glasgow Coma Scale brukt. Utfør en kontrollmåling av blodtrykk, mens i de fleste pasienter er denne parameteren betydelig høyere enn normalt. For å utelukke hjertets patologi, utfør et elektrokardiogram.

Når hjernens sirkulasjon er bekreftet, blir pasienten sterkt innlagt på grunn av akutt terapeutiske prosedyrer. I sammenheng med nevrologiske sykehus spesialister klar symptomer, for å utelukke en rekke patologier, "simulere" et slag: myokardialt infarkt, epilepsi, lungebetennelse, nyresvikt, omfattende blødning, hjertesvikt.

Gode ​​resultater for diagnostiske oppgaver leveres av et tomogram på datamaskinen. Ved hjelp av en diagnostisk prosedyre blir fokuset på lesjonen visualisert og den bestemte typen slag er bestemt. Andre typer studier blir også brukt, og diagnostisk blodprøve utføres.

Hovedårsakene til patologi

Det er verdt å merke seg mulige implikasjoner av årsakene til slag i mange kliniske tilfeller. Vanligvis er usikre årsaker blant pasienter under 50 år. Videre sier ufrivillig statistikk at i 40% av tilfeller av hjernesirkulasjonsforstyrrelser hos mennesker i ung alder finner sted uten åpenbare grunner. Imidlertid har flere klassifikasjoner av faktorer blitt utviklet i medisinsk praksis som kan forårsake en formidabel sykdom.

 • Ukontrollerte faktorer. Under slike forhold som alder, arvelig (genetisk) predisposisjon, generell økologisk situasjon og kjønn, kan pasienten ikke påvirke. Gitt den kumulative karakteren av vaskulær sykdom, hvis lumen kan redusere gjennom årene, er alderen mest direkte knyttet til risikoen for hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Spesielt er risikoen for å oppleve et slag i en 20 år gammel sannsynligvis 1/3000 personer, og i en ærverdig alder på 84 år og over - 1/45 personer.
 • Kontrollerte faktorer. På mange måter er tilstanden til fartøyene, og dermed risikoen for fareutvikling, avhengig av livsstil, ernæring og tilstedeværelse av en rekke skadelige avhengigheter. Risikoen for patologi er påvirket av:
 1. utseende og forstørrelse av aterosklerotiske plaketter;
 2. arteriell hypertensjon;
 3. mangel på motoraktivitet
 4. osteokondrose av livmoderhalsen;
 5. diabetes mellitus;
 6. problemer med fedme;
 7. skadelig avhengighet: alkoholmisbruk og røykfrie røyking;
 8. smittsomme sykdommer og bruk av en rekke medisiner.

Viktig! Forhindre sykdommen og i stor grad redusere de negative virkningene av slag vil bidra til regelmessig overvåkning av blodtrykket. I medisinsk praksis gjør oppmerksomheten til kroppen det mulig å redusere sannsynligheten for å utvikle problemer med cerebral sirkulasjon med 40%.

Typer iskemisk slag

Karakteristiske tegn vil hjelpe i tide til å identifisere iskemi av hjernen i den akutte perioden av utbruddet. Følgende nevrologiske lidelser blir merkbare:

 • alvorlig svakhet;
 • taleforringelse;
 • en reduksjon i sans for balanse og overordnet koordinering;
 • forvrengt uttale av en rekke ord;
 • redusert følsomhet i enkelte områder av kroppen.

I tilfelle av store ischemisk slag symptomer omfatter følgende kliniske bildet: synsforstyrrelser, svelge funksjon, begrensning og uskarp taleforstyrrelse av konsentrasjon, samt kognitiv svekkelse. Den spesifikke symptomatologien vil bli mer uttalt avhengig av lokaliseringen av hjernens lesjon.

Om lacunar iskemisk slag, er følgende symptomer sagt i anamnese:

 • emboli av hjernens arterier
 • nærvær av aterosklerotiske neoplasmer i karene;
 • alvorlig hypertensjon
 • Normalt eller forhøyet kolesterolnivå i blodet.

Uttalelse fra spesialister om utsiktene til utvinning

Etter å ha studert symptomene nøye og dannet en strategi for behandling, gir legene svært nøye en prognose. En nøyaktig vurdering av staten tillater å skaffe flere uavhengige skalaer (NIHSS, Rankin, Barthel). Den første av dem reflekterer alvorlighetsgraden av nevrologiske skader på det akutte stadium av sykdommen. Samtidig samsvarer de færre poengene til pasientens mer velstående prospekter.

mindre enn 10 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 70%;

mer enn 20 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 16%

mer enn 3-5 poeng - indikasjon på behandling med sikte på resorbsjon av blodpropp i infarktens herd;

mer enn 25 poeng - kontraindikasjon av trombolytisk terapi.

Graden av NIHSS karakteriserer refleksene, responsen av følelsesorganene, nivået av bevissthet og tilstanden til pasienten. Et normalt estimat eller nær det tilsvarer en minimumspoeng. Hvis spesialister har dannet en liten indikator, er sjansene for et fullt aktivt liv etter behandlingen gode. Nevrologiske skader av ulike slag øker resultatet og forverrer mulige spådommer.

Følgende indikatorer brukes til å bestemme tilstanden til offeret:

 • det generelle nivået av bevissthet;
 • tilstedeværelsen og kvaliteten på talefunksjonen;
 • bevegelseskontroll for lemmer;
 • etterligne aktivitet av ansiktet;
 • oculomotoriske reaksjoner;
 • kontroll av konsistens av bevegelser;
 • egenskaper av oppmerksomhet.

Grad Rankin - RS

Kvalitativt er konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelse beskrevet av den modifiserte Rankin-RS-skalaen. Spesialister dannet flere grader av evaluering:

- Fravær av brudd og lidelser

- Første grad, som tilsvarer mindre funksjonshemmede lidelser. Pasienten har gradvis mestret alle tilfellene han praktiserte mer enn en gang i måneden før patologien;

- Den andre graden - pasienten trenger ikke konstant tilsyn. Imidlertid bør det ikke bli igjen enda en uke;

- Den tredje graden - pasienten kan bevege seg selvstendig. Imidlertid er daglig kontroll over sin vanlige innenlandske virksomhet nødvendig;

- fjerde grad - pasienten trenger konstant kontroll fra slektningene, selv om han beveger seg selvstendig;

- Den femte graden tilsvarer en alvorlig funksjonshemning. Pasienten er ikke i stand til å betjene seg helt og kan ikke bevege seg.

Medisineringseffekt

Behandling av iskemisk berøring innebærer en konsekvent implementering av den utviklede medisinske algoritmen til handlinger. Etter at diagnostisk manipulasjon og dannelse av spådommer begynner å utvikle et behandlingsregime. Hovedoppgavene for spesialister er:

 • normalisering av cerebral sirkulasjon;
 • normalisering av blodtrykk;
 • eliminering av hevelse i hjernevevet;
 • forebygging av død av nevroner og nevrale forbindelser i penumbra.

For å utføre de nødvendige tiltakene, i den akutte perioden av sykdommen, er det nødvendig med følgende legemidler:

- Kataropril, Enalopril, Ramnopril (enzymhemmere);

- Dipyridamol, Ticlopidin, Clopidopel, Pentaxifillin (blodplate-antiplatelet-midler);

- Nimodipin (kalsiumantagonister);

- midler som regulerer metabolske prosesser i strukturer i hjernevævet (Inozie-F, Riboxin);

- Dextraner med lav molekylvekt og andre.

Hvis det er indikasjoner, kan det etter omhyggelig vurdering av risiko og nødvendighet angis kirurgisk behandling som normaliserer ernæringen av hjernen. Vanlige operasjoner er endaterektomiya karotide, koronare stent hovedfartøy (karotidarteriene), og fjerning av dannede tromber.

Hva kan slektninger gjøre?

Hvis du har symptomer på akutt sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen strukturer, den beste hjelpen - dette Snu pasienten på sengen i en horisontal posisjon og prøver å roe henne. Uten mislykket er det nødvendig å ringe en ambulanse. Ikke tillat ukontrollert bruk av medisiner for å unngå forvrengning av symptomer. Det er nødvendig å lagre pasienten fra tette klær og å ventilere rommet. Når det er tegn på klinisk død, er det verdt å gå videre til kardio-stimulerende og gjenopplivende tiltak.

Iskemisk hjerneslag

Iskemisk hjerneslag er en akutt patologisk tilstand, karakterisert ved et brudd på blodstrømmen i hjernen, noe som resulterer i skade på vevet og nedsatt funksjon.

Stroke - et brudd på blodtilførselen til hjernen, som utvikler seg av ulike årsaker. Stroke er iskemisk eller hemorragisk. Iskemisk hjerneslag forekommer oftest.

For iskemisk slag karakterisert ved akutte manifestasjoner, noe som øker i 1 dag.

Det farligste intervallet er fra øyeblikket av utseendet av sykdommen til 28 timer. Det er i denne perioden at et tragisk utfall er mulig i 35% av tilfellene.

Etter et iskemisk slag er bare 8% av pasientene i stand til å gjenopprette alle tapte funksjoner og arbeidskapasitet og gå tilbake til det normale livet.

Mekanismen for sykdomsutvikling (patogenese)

Arten av skade på hjernevævet avhenger av mengden blod som leveres til 100 g vev. Det optimale forholdet er 60 ml blod per 100 g. Hvis indikatoren minsker til 35, brytes de metabolske prosessene.

Redusere indeksen til 15 ml fører til rask og irreversibel skade på hjerneceller (nevroner) og deres død. Alt dette skjer i 8 minutter. Etter det, rundt nekrotiske neuroner dannet en penumbra av land - områder med nervecellene som kan midlertidig betjene, men hvis pasienten ikke er i stand til å bistå i 6-8 timer (i løpet av det terapeutiske vinduet), så dør og disse cellene, og det defekte område vil vokse.

klassifisering

I praksis brukes flere klassifiseringer, utviklet for ulike kategorier (grunner, kliniske manifestasjoner, lokalisering, etc.).

Graden av forekomst av manifestasjoner og deres alvorlighetsgrad skiller slag:

 • forbigående (brennskader, som helt passerer for den første dagen);
 • liten iskemisk (restaurering av hjernens funksjoner er fullført i perioden fra 21 til 21 dager);
 • progressiv (gradvis utvikling av symptomer i 2-3 dager med gradvis og ufullstendig restaurering av alle funksjoner, som regel er konsekvensene ubetydelige);
 • total slag (stabil defekt, som ikke er fullstendig restaurert).

På grunn av utviklingen (etiologi) skiller slag:

 • tromboembolisme. På grunn av aterosklerose av store eller mellomstore arterier i hjernen og blodtykkelse for denne sykdomsformen er preget av en gradvis økning i symptomer som er verre i søvn;
 • cardioembolic. Oppstår på grunn av lukking av lumen av karene av embolus. Hovedårsaken er nederlaget i hjertet på grunn av et hjerteinfarkt eller misdannelser. Karakterisert av det plutselige utseendet av symptomer;
 • hemodynamisk. På grunn av redusert trykk eller andre funksjonsfeil i hjertet (det utvikler seg på grunn av reduksjon i hjertefrekvens, hjertekreft, etc.). Utbruddet kan være akutt eller gradvis;
 • lakunære. Utvikle på grunn av patologier av små arterier, vanligvis på grunn av økt blodtrykk. Symptomer vises innen få timer, lokale lesjoner er karakteristiske;
 • reologi. På grunn av et brudd på blodstrømmen.

Perioder med iskemisk berøring:

 1. Den skarpeste er de første timene av sykdommen. I løpet av denne tiden er fullstendig restaurering av hjernens funksjoner og strukturer mulig, hvis det er assistert;
 2. Akutt - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenoppretting - fra utseendet til de første manifestasjonene om å forbedre tilstanden til helse til alle symptomene forsvinner. Varer opp til 3 måneder
 4. Sen gjenopprettingsperiode (kan vare fra 3 måneder til et år eller mer);
 5. Konsekvensene av et slag (noen ganger vedvarer opptil 3 år);
 6. De langsiktige konsekvensene av hjerneslag (restperiode) er symptomer som vises 3 år etter starten av et slag.

årsaker

Årsakene til iskemisk berøring viser seg ikke alltid. I 40% av utviklingen av sykdommer hos unge er det umulig å etablere etiologien nøyaktig. Hovedårsakene er:

 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • forstyrrelse av hjertets rytme;
 • trombose av venene i underdelene;
 • fall i blodtrykk;
 • blodtykkelse;
 • diabetes mellitus;
 • vaskulitt (vaskulær sykdom);
 • blodsykdommer;
 • nyrepatologi;
 • kompresjon av cerebral fartøy på grunn av osteokondrose og spondylose.
 • alderdom;
 • genetisk predisposisjon;
 • stress,
 • røyking,
 • fedme;
 • alkoholisme;
 • feil kosthold.

symptomer

Alle symptomene på hjerneslag er delt inn i cerebral og fokal nevrologisk. I tilfelle utviklingen av en iskemisk defekt, fokale lesjoner overveier. Ofte er cerebral ikke manifestert i det hele tatt.

Akutt iskemisk slag er preget av et skarpt utseende av symptomer og en gradvis økning i kliniske manifestasjoner. Det er flere tegn, hvis du finner minst to som du umiddelbart skal ringe til en ambulanse:

 1. Alvorlig svakhet, følelsesløshet i ekstremiteter (umulighet å øke begge hender oppover);
 2. Brudd på tale eller misforståelse, usammenhengende tale;
 3. Svimmelhet, tap av balanse;
 4. besvimelse;
 5. En skarp hodepine;
 6. Nummenhet av halvparten av ansiktet og skjev halvparten (når tungen rager ut, avviker det umiddelbart til siden);
 7. Tap av kontroll over kroppen.

Generelle cerebrale indikasjoner

Omfattende iskemisk slag er karakterisert ved utseendet av slike symptomer (de er ofte uttalt i utviklingen av denne form for patologi):

 • mindre forstyrrelser av bevissthet (stupor), koma;
 • psykisk lidelse
 • desorientering i rommet;
 • meningeal symptomer (hodepine, vedvarende kvalme (oppkast gir ikke lindring), overfølsomhet, spenning i nakke muskler).

Lokale nevrologiske manifestasjoner

Fokale endringer manifesteres i form av forstyrrelser i det vegetative systemet, følsomhet og motoraktivitet. Antall manifestasjoner, type og alvorlighetsgrad avhenger av lesjonens plassering. De viktigste fokale symptomene på iskemisk berøring:

 • svakhet i underdelene;
 • dumhet av hendene;
 • ensidig synshemming;
 • lammelse eller parese av en viss halvdel av kroppen;
 • umulighet å skrive, telle;
 • brudd på funksjonen til interne systemer og organer (f.eks. brudd på vannlating);
 • manglende evne til å svelge og tygge;
 • hørsels- og taleforstyrrelser;
 • defekt i luftveiene.

Lokale nevrologiske manifestasjoner kan ikke referere til iskemisk berøring. For eksempel kan en lesningsforstyrrelse oppstå av en ganske annen grunn, du kan bli kjent med det her. Unilateral synshemming og parese av ansiktsmuskler kan skyldes nevrolitt av trigeminusnerven. Du kan lese om symptomene og behandlingen av denne sykdommen her.

Diagnose og behandling

Diagnose av iskemisk slag er basert på samling av klager, tidspunktet for symptomstart, avklaring av årsakene til utseendet, nøye undersøkelse. Deretter foreskrives andre tester: blodprøve, CT og MR, EKG, Echo-CG, arteriell ultralyd, Doppler, etc.

Hvis du mistenker utviklingen av sykdommen, bør du umiddelbart ringe en ambulanse og gi førstehjelp:

 • legg pasienten på en hard overflate og løft hodet;
 • når du oppkast, snu hodet til den ene siden slik at pasienten ikke stikker
 • fjern trekkklærne;
 • om mulig måle trykk (hvis det økes, gi deretter medikamenter som bidrar til normalisering);
 • med kramper, åpne pasientens munn slik at han ikke biter tungen hans;
 • Hvis hjertet stoppet, er det ingen pust - for å begynne gjenopplivning.

Disse tiltakene vil bidra til å redde en persons liv og forhindre utseendet på negative konsekvenser.

Behandlingen av hjerne iskemisk hjerneslag er delt inn i spesifikke og generelle terapimetoder.

Grunnleggende metoder brukes til å utvikle en hvilken som helst type slag. De er rettet mot å opprettholde alle kroppens funksjoner (gjenopprette pusten, arbeide i hjertet, beskytte hjerneceller), forebygge komplikasjoner (forebygge hjerneødem) og behandle tilhørende sykdommer.

Spesifikk terapi inkluderer bruk av antikoagulantia, trombolytiske midler, nevrotrotorer og lignende. Noen ganger utfører de kirurgisk behandling.

Konsekvenser av sykdommen og prognosen

30% av pasientene dør innen en måned etter sykdommen, de fleste - den første dagen etter angrepet, kan 50% leve ca 5 år. Hovedårsaken til dødsfallet - cerebralt ødem, hjerteinfarkt, tromboembolisme i lungearterien. I 30% av tilfellene er det mulig å gjenta angrepet. Ofte blir pasientene deaktivert.

Konsekvensene av iskemisk slag er uunngåelig. Dette kan være et brudd på syn, og irritabilitet, aggresjon, psykiske og motoriske lidelser, epilepsi, umuligheten av å tygge og svelge, funksjonshemning.

Iskemisk berøring: årsaker, tegn, førstehjelp, behandling, komplikasjoner, prognose

En slik sykdom er kjent for alle, fordi den er svært vanlig og, i motsetning til en annen, noen ganger så vanskelig og vanskelig å uttale medisinsk terminologi, taler iskemisk hjerneslag i seg selv. Det kalles også hjerneinfarkt, men folk langt fra medisin, hjerteinfarkt forbundet med hjertet, og derfor denne tilstanden er ofte referert til i hjernen slag, som det viser seg, også har sine egne varianter, men det er for profesjonelle...

For folk som er interessert i dette spørsmålet bare kan være interessert i å vite at det er en hemoragisk hjerneslag, som kalles hjerneblødning og iskemisk. Den andre blir diskutert i denne artikkelen.

Noen ord om cerebral iskemi

Den cerebrale infarkt oppstår vanligvis hos personer over 60 år som ikke lider av arteriell hypertensjon tidligere, trykket var enten normalt eller litt forhøyet, men så mye at sykdommen ikke ble vurdert.

En person som overlevde et hjerneinfarkt er noen ganger fullstendig restaurert, siden prognosen for iskemisk slag er generelt gunstig og avhenger av lokalisering og volumet av det berørte området. Hvis fokuset er lite og viktige sentre ikke påvirkes, dannes en liten cyste på plass. I fremtiden kan hun ikke vise seg selv, slik at folk etter enkelte slagslag lever lenge og fullt.

men hos andre pasienter forblir konsekvensene av iskemisk slag for livet i form av tale, lammelse og andre nevrologiske symptomer. Hvis selvfølgelig overlever en person et alvorlig hjerneinfarkt.

Hvorfor forekommer cerebral iskemi?

Hjernesenkemi oppstår fordi en trombose eller embolus blokkerte veien til blodet. I tillegg øker den aterosklerotiske prosessen signifikant risikoen for nedsatt cerebral sirkulasjon.

Det er ikke vanskelig å gjette at folk som har lidd i det siste, forbigående iskemisk anfall (TIA), forbigående iskemisk anfall (TIA) og tilgjengeligheten av hypertensjon er utsatt for slike sykdommer oftere.

Til iskemisk slag kan også føre til en rekke kroniske sykdommer, inkludert hjerte og blodkar, som inkluderer:

 1. Medfødt hjerte og vaskulære misdannelser;
 2. Høy viskositet av blod;
 3. Senket blodstrøm;
 4. Aktiv revmatisk endokarditt med en lesjon i den venstre hjerteklaffene (mitral blodpropp eller aortaventilen er årsaken emboli i cerebral arterie);
 5. Defibrillering, som ofte ledsages av løsrivelse av trombotiske masser;
 6. Kunstige pacemakere og pacemakere;
 7. Iskemisk hjertesykdom;
 8. Hjertesvikt med en reduksjon i arteriell og venøs press;
 9. Dissecting aortic aneurysm;
 10. Myokardinfarkt, som satellitter kan være utvikling av trombose i det venstre ventrikulære hulrom med endokardiale involvert i den patologiske prosess som er kilden for tromboemboli lumen av cerebrale kar;
 11. Atrieflimmer;
 12. Brudd på lipidmetabolisme ved å øke lipoproteinene med lav tetthet og triglyserider;
 13. Diabetes mellitus og fedme, som som regel er risikofaktorer for en lang rekke kardiovaskulære patologier;
 14. "Litt" iskemisk slag i historien;
 15. Alder over 60 år;
 16. Alkoholmisbruk og røyking;
 17. mangel på mosjon,
 18. Mottak av orale prevensjonsmidler;
 19. migrene;
 20. Hematologiske sykdommer (koagulopati, paraproteinemi).
 • trombose;
 • Arteriell emboli;
 • Aterosklerotiske lesjoner av vertebrale, basilar og grener av de indre karotisarterier.

Video: Utbruddet av et slag

Når er det mulig å mistenke et iskemisk slag?

Noen ganger føler pasientene tilnærming til en formidabel sykdom, siden noen typer hjerneinfarkt har harbingere:

 1. Svimmelhet til mørkere i øynene;
 2. Periodisk nummenhet av noe lem eller bare svakhet i arm, ben eller hele siden;
 3. Kortsiktig taleforstyrrelse.

Ofte forekommer forløper om natten (om morgenen) eller om morgenen. I tilfelle av embolisk infarkt, tvert imot, er forløperne ikke til stede, og det skjer plutselig, vanligvis om dagen, etter fysisk anstrengelse eller spenning.

Mistenkt akutt vaskulær patologi vil hjelpe obshchemozgovye symptomer på iskemisk slag, som kan representeres som følger, og de vil naturligvis avhenge av det berørte området og alvorlighetsgraden av tilstanden:

 • Ofte er det et bevissthetstap noen ganger med kortsiktige kramper;
 • Hodepine, smerte i øynene og spesielt med bevegelse av øyeboller;
 • Forundret og disorientert i rommet;
 • Kvalme og oppkast.

Og dette kan skje selv på gata, selv hjemme. Det er selvsagt ofte vanskelig å avgjøre om det er tegn på et iskemisk slag, spesielt hvis en person som er i nærheten, aldri har opplevd en slik tilstand. Men et slikt angrep kan skje selv foran helsearbeideren, som som regel vil prøve å snakke med pasienten og bestemme styrken i begge hender. I dette tilfellet kan symptomene bare vise tegn på cerebral vaskulær skade:

 • Brudd på tale;
 • Svakhet i arm og / eller ben;
 • Skewed ansikt til en side.

Selvfølgelig, ikke alle disse funksjonene må være kjent for vanlige mennesker, så den mest riktige avgjørelsen vil være ring en ambulanse. For øvrig er legen til den lineære brigaden også usannsynlig å kunne bestemme slagets karakter, som bare nevropologen til den spesialiserte ambulansen kan gjøre. Men dette er ikke alltid mulig.

Stroke tid og sted velger ikke, så oppgaven til laget - opprettelsen av betingelser for normalisering av vitale funksjoner av respirasjon og sirkulasjon, kampen mot hjerneødem og håndtering av forstyrrelser som utgjør en trussel mot pasientens liv. Det må tas hensyn til at pasienten skal spares på maksimalt, i slike tilfeller bør alt forsiktig gjøres: og sett på en bårer og vend om. Fra pasienten i slike tilfeller avhenger lite, alt faller på menneskene som var nært.

På sykehuset blir pasienten utnevnt datamaskin eller magnetisk resonans avbildning, som vil avgjøre det videre løpet av behandlingen, avhengig av slagets karakter.

Video: Førstehjelp for slag

Noen varianter av kliniske manifestasjoner

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av arten av det vaskulære bassenget i skadesonen. I dette tilfellet bør man huske på at i lys av det faktum at nervebundene krysser i hjernen, vil parese og lammelse påvirke motsatt side av fokuset.

Brudd på tale (afasi) er ikke alltid tilstede, men bare i tilfeller av skade på halvkule hvor talesenteret befinner seg. For eksempel utvikler avasi i høyrehånder når venstre halvkule er berørt, siden de har talerens midtpunkt. Pasienten taper samtidig evnen til å reprodusere tankene sine høyt (motorafasi, som oppstår oftere), men kan kommunisere ved hjelp av bevegelser og ansiktsuttrykk. Med det talte språket lagret, i tilfelle av sensorisk avasi Pasienter glemmer ord, og forstår derfor ikke hva som er sagt.

Med iskemisk slag i høyre halvkule, Selvfølgelig vil de skadde være på venstre side av kroppen, men tegnene på et slag i ansiktet vil være synlige til høyre:

 1. Skewed ansikt i retning av nederlag;
 2. Jevnhet i den nasolabiale trekanten til høyre;
 3. Parese eller lammelse av venstre øvre og nedre lemmer;
 4. Høyre kinn "seil" (fra ordet - seil);
 5. Språkavviket til venstre.

Veldig variert symptomatologi av iskemiske slag i vertebrobasilar vaskulær bassenget, hvor de vanligste innledende symptomene er:

 • Svimmelhet, forverret av bevegelse og helling av hodet;
 • Forstyrrelse av statikk og koordinering;
 • Visuelle og oculomotoriske forstyrrelser;
 • Afasi ved type dysartri (det er vanskelig å uttale individuelle bokstaver);
 • Vanskeligheter med å svelge mat (dysfagi);
 • Hør i stemmen, stille tale (dysfoni);
 • Parese, lammelse og følsomhetsforstyrrelser på motsatt side av iskemisiden.

Utseendet til slike symptomer kan indikere utviklingen av stamme-iskemisk slag - En tilstand av ekstrem fare, med hvilken, hvis de bor, deretter med et funksjonshemning. Dette skyldes det faktum at i hjernestammen er et stort antall funksjonelt viktige nervesenter. I tilfeller der en trombusdannelse starter fra vertebrale arterier, stiger høyere, risiko for blokkering (basilar) arterien, som gir blod til viktige sentre i hjernestammen, spesielt, vasomotorisk og pusting. Denne tilstanden er preget av:

 1. Raskt utvikling av tetraplegi (lammelse av både øvre og nedre ekstremiteter);
 2. Bevisstap;
 3. Chain-Stokes pusteforstyrrelse (intermitterende puste);
 4. Behandling av bekkenorganer;
 5. Høsten av kardial aktivitet med uttalt cyanose i ansiktet.

Det er ikke vanskelig å gjette at staten er kritisk, som en person generelt sett ikke overlever.

Iskemisk berøring av cerebellum påvirker primært koordinasjonen av bevegelser og det manifesterer seg:

 • Akutt hodepine og svimmelhet;
 • Kvalme og oppkast;
 • Ustabil når man går med en tendens til å falle mot fokus av iskemi;
 • Inkonsekvens av bevegelser;
 • Ufrivillig rask bevegelse av øyebollene (nystagmus).

I alvorlige tilfeller er det mulig å undertrykke bevissthet og utvikle koma etter et iskemisk slag i denne sonen. tilknyttet cerebellær ødem i en slik situasjon vil uunngåelig føre til kompresjon av hjernestammen, som også vil bli en kritisk tilstand for pasienten. Forresten er koma en følge av hjernesødem og kan utvikle seg med lokalisering av fokus. Selvfølgelig er sannsynligheten for slike hendelser høyere med massive lesjoner, for eksempel omfattende ischemisk slag når ildstedet er fordelt nesten hele halvkule.

Komplikasjoner av iskemisk berøring

I en pasient med massive hjernelesjoner kan komplikasjonene av iskemisk berøring være alvorlig nok og ligge i vente fra de aller første dagene, når han ikke engang kan holde en skje, og noen ganger forstår ikke hvorfor dette er nødvendig i det hele tatt. Forresten bør næring etter et slag begynne senest to dager etter sykdomsutbruddet. Hvis pasienten er bevisst, spiser han seg selv, men under tilsyn av det medisinske personalet.

I dietten til en slik person bør alle være strengt balansert: proteiner, fett og karbohydrater. Pasienten er plassert tabell nummer 10, kokt på et par, eliminere og fett, og stekt og saltet. I tillegg må han konsumere minst to liter vann om dagen. Hvis pasienten ikke kan spise alene på grunn av at han ikke er bevisst eller har problemer med å svelge, blir han matet spesielle blandinger gjennom en sonde.

La oss imidlertid gå tilbake til komplikasjonene, der den farligste for livet vurderes cerebralt ødem, Tross alt er han den viktigste skyldige i det dødelige utfallet i Første uke med sykdom. I tillegg er cerebral ødem blant andre komplikasjoner mye mer vanlig.

Den forferdelige konsekvensen av den syke personens horisontale stilling er stillestående lungebetennelse, det vil si lungebetennelse forårsaket av dårlig ventilasjon i lungene andre halvdel av den første måneden sykdom.

Ganske alvorlige komplikasjoner av den akutte perioden med iskemisk beredskap er lungeemboli (PE) og akutt hjertesvikt som kan oppstå i 2-4 uker etter sykdom.

En veldig ond fiende med alvorlige slag er liggesår, som ikke oppstår i timer, i minutter. Det er verdt en mann å ligge litt på en våt seng, på arkets brett eller, Gud forbyr, på et brødkrumme som ved et uhell faller under det, vises et lite rødt sted umiddelbart på huden. Hvis du ikke legger merke til det og ikke tar tiltak raskt, begynner det raskt å bli uskarpt og blir til et uheldig sår. Og derfor bør slike personer bare ligge på en ren, tørr seng, de bør regelmessig bli drept, smurt og smurt med kamferalkohol.

Pasienter med alvorlige former for iskemiske slag er svært sårbare i alle henseender, for i løpet av kort tid etter et slag er hele kroppen involvert i en patologisk prosess.

Behandling av hjerneinfarkt

Som i tilfelle av diagnose og førstehjelp, avhenger behandlingen av plasseringen av fokuset, volumet og pasientens tilstand tilsvarende. Behandling for lesjonen på høyre side er nøyaktig det samme som ved lesjonen til venstre. Dette sies fordi noen pasienter, men heller deres slektninger, mener at dette er av betydelig betydning. Ja, lammelsen av høyre side er i utgangspunktet kombinert med en taleforstyrrelse, og den lammede venstre side av naboen i menigheten "snakker godt!". Men om avasi i iskemisk slag ble nevnt ovenfor, og det har ingen sammenheng med behandlingens taktikk.

Narkotika for behandling av iskemisk slag er rettet mot grunnleggende og spesifikke behandling.

Basis omfatter aktiviteter som sikrer vedlikehold av vitale funksjoner og forebygging av somatiske sykdommer, nemlig:

 1. Normalisering av ekstern respiratorisk funksjon;
 2. Opprettholde aktiviteten til kardiovaskulærsystemet med korreksjon av blodtrykk;
 3. Regulering av homeostase (vann-salt balanse, syre-base balanse, glukose nivå);
 4. Opprettholde pasientens kroppstemperatur, som ikke bør overstige 37,5 grader;
 5. Reduksjon av cerebralt ødem;
 6. Symptomatisk behandling avhengig av kliniske manifestasjoner;
 7. Forebygging av lungebetennelse, uroinfektsy, trykksår, venøs trombose av nedre ekstremiteter og lungeemboli (pulmonær emboli), lem brudd, og peptisk sår i magesekken og tarmene.

Hvis en pasient har aterosklerotiske forandringer som følge av et brudd på lipidmetabolismen, foreskrives han statinbehandling fra de aller første dagene på sykehusinnleggelsen, som han vil fortsette etter utslipp.

Spesifikke legemidler for behandling av iskemisk beredskap inkluderer fibrinolytiske midler, trombolyse, antiaggreganter og antikoagulantia. De er vant til å gjenopprette blodstrømmen i det berørte området, men du bør huske på at alt ikke er så enkelt.

Spørsmålet om effektiviteten av antikoagulantia forblir kontroversielt, i tillegg til at bruken krever konstant overvåking av koagulasjonssystemet, og noen komplikasjoner truer.

platehemmere i form av vanlig acetylsalisylsyre (aspirin) forblir det viktigste terapeutiske middel, som foreskrives for en pasient etter et iskemisk slag og ikke forårsaker problemer, men tvert imot hjelper.

Trombolytisk terapi for iskemisk slag er svært begrenset i tid og har en rekke kontraindikasjoner. Intravenøs trombolyse (innføring av en rekombinant vevsplasminogenaktivator) er bare mulig i de første 3 timene etter et slag. intra Innføringen av rekombinant pro-urokinase eller urokinase utvider tiden til 6 timer. I tillegg kan trombolyse kun utføres i spesialiserte klinikker i nevrologisk profil, som ikke er lokalisert på hver gate, så ikke alle er tilgjengelige. Imidlertid gjenoppretter blodstrømmen i det berørte området bemerkelsesverdig, spesielt intraarteriell med samtidig tilstopping av blodpropp.

Korrigering av blodviskositet og forbedring av mikrosirkulasjonen oppnås hovedsakelig ved bruk av polyglucin eller rheopolyglucin.

Oppmuntrende tilfeller av cerebral infarkt, dens forskjell fra blødning

"Litt" iskemisk slag refererer til cerebral infarkt av mild grad, viser ikke alvorlig nedsatt virkning og varer vanligvis i tre uker. Imidlertid er en pasient som har en historie med et slikt slag, ønskelig å tenke veldig bra på hva som skal forandres i livet for å unngå mer forferdelige hendelser.

Når det gjelder mikroslaget, så sannsynligvis, snakker vi om forbigående iskemiske angrep eller forbigående sykdommer i cerebral sirkulasjon. Symptomatologi vil også være karakteristisk for disse tilstandene, det vil si å manifestere hodepine, kvalme, oppkast, svimmelhet, svimmelhet og desorientering. Heldigvis er et slikt slag ikke i seg selv, med mindre det følges av en gjentatt ikke lenger et microinsult.

Å ha en historie med enten "liten" eller mikroinsult, bør forebygging av iskemisk berøring gis spesiell oppmerksomhet, fordi kroppen allerede har gitt et signal om problemer. En sunn livsstil, stabilisering av blodtrykket, hvis det er hypertensjon, regulering av lipidmetabolismen i aterosklerose og bruk av tradisjonell medisin, vil bidra i en så viktig sak.

Forskjellen mellom iskemisk berøring fra hemorragisk, er hovedsakelig årsakene til og lesjonene i hjernen. Blødning kan oppstå ved brudd av fartøyet i mennesker som lider av hypertensjon og aterosklerose, aneurisme å ha cerebral vaskulære og andre patologier som resulterer i avbrudd av integriteten til den vaskulære vegg. Hemorragisk slag er preget av høy dødelighet (ca. 80%) og rask utvikling av hendelser med overgangen til koma. I tillegg er behandlingen av iskemisk berøring fundamentalt forskjellig fra behandling av blødning i hjernen.

Stedet for et slag i ICD-10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 • A) hjerneinfarkt i nærvær av arteriell hypertensjon;
 • B) Infarction av hjernen uten hypertensjon.

Konsekvenser av hjerneinfarkt

Kommunikasjon av hjerneområder med organer

Vel, hvis fokuset på iskemisk slag er liten, er vitale sentre ikke påvirket, pasienten er bevisst, kan i det minste delvis tjene seg selv, kontrollere organismens naturlige behov og ingen komplikasjon oppstår. Deretter gjennomgår han sikkert behandling på sykehuset og blir tømt hjem under tilsyn av en nevrolog på hans bosted for å komme seg fra et iskemisk slag. Han observerer det foreskrevne diett, gjør terapeutiske øvelser, utvikler lammede lemmer og er på bunken.

Kun de som hadde en "liten" eller lacunar (trombose av små kar) iskemisk slag kan regne med en fullstendig gjenoppretting. Resten må jobbe hardt for å utvikle armer og ben, ellers vil lemmer atrofiere.

Ønsket om å vinne over sykdommen gir selvfølgelig sin frukt, men konsekvensene av et iskemisk slag for mange forblir til livets ende. Vi møter noen av disse pasientene i en butikk eller på gaten, de tar ikke risiko langt hjemmefra, men de prøver å gå ut en tur. De er lett å gjenkjenne: de er sakte i bevegelser, som regel har de en hånd bundet opp, og de ser ut til å trekke et bein på samme side, klamrer seg til bakken med tærne. Dette skyldes nedsatt motorfunksjon lemmer og deres tap følsomhet.

Dessverre, slike konsekvenser som intellektuell-mental brudd forekommer ofte hos pasienter. Dette snakker på medisinsk språk, men på en enkel måte - et brudd på minne, tenkning, en reduksjon i kritikk. Og den tapte tale tilbake for å komme tilbake er egentlig ikke travelt.

Video: Konsekvenser av slag og blodtilførsel til hjernen

Tradisjonell medisin

Selvfølgelig forsøker både pasientene selv og deres slektninger å ikke sitte med armene foldet, foreskrevne medisiner er tatt, massasje er ferdig, de vender seg til venner for råd. I slike tilfeller, som en regel, alt anbefale behandling av ischemisk slag folk rettsmidler som vanligvis er rettet for å senke blodtrykket, rengjøring fartøyer av kolesterol plakk og utvinning av lamme lemmer.

Med ønsket om raskt å gjenopprette de berørte lemmer, er det laget salver av vegetabilsk olje med laurbærblad, smør med laurbærblad og enebær, barnebarn og tinkturer av ponny er tatt inn.

Vel i slike tilfeller er tinkturer av honning og sitrus, honning og løkjuice og, selvfølgelig, den berømte hvitløkstinkturen. Og dette er riktig, i løpet av rehabiliteringsperioden er folkemedisin den beste assistenten.

Og mer om prognosen

Prognosen for iskemisk slag, som det ble sagt ovenfor, er fremdeles ganske bra, spesielt i betraktning at alle hendelser skjedde i sentralnervesystemet. Dangerous perioden er den første uken, der mer sannsynlig å dø av en hjerneødem og sjeldnere av hjerte- og karsykdom, den andre halvdel av måneden, hvor lungebetennelse, lungeemboli og akutt hjertesvikt kan bryte en persons liv. På denne måten, I den første måneden etter slaget dør 20-25% av pasientene. Og resten får en sjanse...

Halvparten, det vil si, 50% av pasientene har en 5-års overlevelse, og 25% lever i 10 år, men hvis du forestiller deg at et slikt slag ikke er "ung", så er dette en god indikator.

Iskemisk hjerneslag

Akutte hjertesykdommer (CABG) er vanlige årsaker til sykehusinnleggelse, mens diagnosen "iskemisk berøring" er bekreftet hos ca 70-80% av pasientene over 50 år. Mulige konsekvenser av iskemisk berøring - tidlig død, funksjonshemning av en person. I mange tilfeller kan et sløk unngås med riktig organisering av livets rutine, korreksjon av arteriell hypertensjon, forebygging av aterosklerose.

Hva er et iskemisk slag?

Iskemisk hjerneslag (AI) er en akutt sykdom i hjernens sirkulasjon, en konsekvens av mangel på blodtilførsel, ledsaget av nekrose i hjerneområdet. Et annet navn for iskemisk slag - "hjerneinfarkt" - gjenspeiler også essensen av patogenesen i hjernen.

Ikke forveksle begrepene "hjerneinfarkt" og "hjerteinfarkt." I sistnevnte tilfelle utvikler patogenesen seg i hjertemuskelen, har andre kliniske manifestasjoner.

Underliggende sykdommen nosologisk definisjon er basert på tre uavhengige patologi som karakteriserer lokal sirkulatoriske lidelser, kalt 'iskemi' '' 'infarkt' '' 'Stroke' ':

Iskemi - mangel på blodforsyning i det lokale orgelorganet, vev.

Årsaker til iskemi er et brudd på blodpassasje i karene forårsaket av (spasme, klemme, kolesterolplakk, blokkering av trombi, emboli). Konsekvens av iskemi - infarkt (nekrose) av vevstedet rundt fartøyet og dets basseng (vaskulære grener), før stedet for blodstopp.

Stroke - et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

Pathogenese av iskemisk slagtilfelle

Patogenesen av den mest akutte scenen bestemmer alvorlighetsgraden, sykdomsvarigheten, strategien, behandlingstaktikken, prognosen for sykdomsutfallet (død, funksjonshemming, delvis eller fullstendig gjenoppretting).

'' Iskemisk kaskade ''

'' Iskemisk kaskade '' (IR) i det mest akutte stadiet forårsaker vevshypoksi, acidose, lipid og karbohydratmetabolisme, redusert syntese av nevrotransmittere. Utvikling av infarkt ledsages av dannelse av en infarktkjerne, apoptose av hjerneceller og utvikling av et sekundært diffust cerebralt ødem.

To sammenhengende retninger av den iskemiske kaskade:

Dannelse av hjerteinfarkt. Det skyldes en reduksjon i blodets reologiske egenskaper, turbulens i blodstrømmen, aggregering av erytrocytter, blodplater, dannelse av emboli / trombi. Stopp av blodstrømmen fører til apoptose av cellene, dannelsen av et hjerteinfarkt, som etter en tid blir forvandlet til hjertet av infarkt, med penumbra penumbra eller perifokal sone rundt kjernen.

Vaskulære reaksjoner av blodkarene i hjernen endringer i regional cerebral blodstrøm fulgt, fokal ødem cytotoksisk type som filtrering perifocal ødem eller refleks vasodilatasjon - '' ikke er rekonstruert blodet'. Brudd på ATP-avhengige natrium pumpe forårsaker skade på blod-hjerne-barrieren, vasogen ødem sekundær type og diffus hjerneødem.

Neuroner - hjerneceller i penumbra beholder strukturell integritet, ikke utføre funksjoner, men har potensial for selvhelbredelse. Derfor er en av oppgavene for terapi av den mest akutte perioden å gjenopprette aktiviteten til nevronene som ligger i penumbraen.

Alternativer for fullføring av patogenesen av den akutte perioden av et iskemisk hjerteinfarkt:

positiv dynamikk - reduksjon av cerebrale og fokale nevrologiske symptomer (opptil 16 på NIHSS-skalaen);

stabilisering - fravær av tydelig positiv dynamikk;

negativ dynamikk - en klar forverring av staten (mer enn 16 poeng på omfanget av NIHSS).

Død (stopper pust / hjerte).

Videre patogenese er mangfoldig, avhenger av indikatorene for patogenesen til pasienten.

De viktigste faktorene som påvirker alvorlighetsgraden av patogenesen:

størrelsen på den skadede cerebrale arterien og involvering i patogenesen av bassenget;

tilstanden til pasienten (alder, før kroniske sykdommer);

Tidspunktet for gjenoppliving etter de første symptomene;

lokalisering av infarkt og dybden av skade på nerveforbindelser;

tilstanden til den psykomotoriske sfæren til en person på dagen før sykdommen.

Symptomer på iskemisk berøring

Tegn på akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen - en anledning til behandling av en person for medisinsk hjelp.

Bestem pasientens nærhet, i utseende, oppførsel, reaksjon på irritasjoner:

lidelser av bevissthet (fra liten inhibering til koma);

redusere / tap av smertefølsomhet av kroppsdeler;

reduksjon / tap av motor, stemmefunksjoner;

Lysprøver er utviklet for å bestemme hjerneslag hos en pasient hjemme.

Symptomer på akutt cerebrovaskulær ulykke (ONMI) er en anledning til sykehusinnleggelse av en person.

Symptomer på ONMC bestemmes av lege i intensivbrann. Bruker testen "Face-Hand-Speech", når det gjelder pasientens koma - ShKG-testen (Glasgow coma skala). Kliniske konklusjoner fra legen bekrefter resultatene av måling av blodtrykk (opptil 80% avdekker økt blodtrykk), et elektrokardiogram (brukes til å skille mellom lignende sykdommer).

Ved bekreftelse av ONMK blir pasienten straks tatt til sykehuset. Jo raskere pasienten blir tatt til sykehus for akuttapi, desto mer sannsynlig er det et gunstig resultat!

Symptomer på iskemisk berøring, bestemt på sykehus

Unntatt å simulere et slag av sykdommen -migraine, epilepsi, hjerteinfarkt, omfattende blødning, aspirasjon lungebetennelse, hjertesvikt. Umiddelbar neuroimaging med hjelp av (CT) for å bestemme slagtypene eller forgjengeren - transient iskemisk angrep utføres. Andre instrumentelle metoder brukes, en laboratoriet blodprøve utføres.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag. De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;

Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;

USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;

Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Symptomer på det mest akutte stadium av iskemisk berøring

Karakteristiske tegn til forstyrrelser av den cerebrale blodstrøm bekreftet i studier ved anvendelse av hjerne MRI metoder studier kombinert magnetisk resonans (MR) -diffuzii og magnetisk resonans (MR) -perfuzii (MRI varianter).

Begge MR-billeddannelsesmetoder er en prioritet ved å vurdere dynamikken til hjernesirkulasjonsforstyrrelser i det mest akutte stadium av iskemisk slagtilfelle.

MR perfusjon er en teknikk for å identifisere zonen av perfusjonsforstyrrelser i løpet av få minutter, kjernen til et hjerteinfarkt en time etter et iskemisk slag.

MR diffusjon er en teknikk for å forutsi volumet av et dannet fokus på iskemisk slag.

Diagnostiske retningslinjer for å bestemme mulige reperfusjon utførelsesformer, å bestemme behandlingsstrategi akutt ischemisk slag er store indeksene for cerebral blodstrøm (perfusjon) - CBV, CBF, MTT soner infarkt kjerne, iskemisk penumbra - perifocal penumbra eller sone.

Disse indikatorene karakteriserer:

frekvens av cerebral blodstrøm (CBF ml / min / 100 g.);

volum av cerebral blodstrøm (CBV ml / 100 g.);

hastighet for passasje av kontrastmedium (MTT, sek).

Bredt brukt andre metoder for instrumentforskning, som ved utførelse av visse oppgaver har stor verdi i forhold til metodene for undersøkelse av perfusjon og diffusjon.

De viktigste varianter av cerebral blodstrømssyndrom etter avsluttet akutt stadium:

Normal perfusjon blodstrøm er fraværet av blodstrømforstyrrelser rundt kjernen til infarkt i hjernen;

Postiskemisk (reaktiv) hyperemi - bevaring av cerebral blodstrømforstyrrelser, en liten økning i infarktets hjerte;

Vedvarende kronisk iskemi er bevaring av volumet av perfusjonsforstyrrelser mot bakgrunnen av et ubetydelig økt volum av infarktkjernen;

Akutt abnorm hyperperfusjon - økning i blodstrømmen, vedlikehold eller en liten reduksjon i volumet av blodstrømmen mot bakgrunnen av et økende volum av kjernen, en økning i sonen av det dannede infarkt;

Unrestored perfusjon - fraværet av en positiv dynamikk i utvinningen av blodstrømmen, en katastrofal økning i irreversibel iskemi.

Symptomer på sena stadier av slag beror på mange faktorer, diskuteres nedenfor.

Årsaker til iskemisk berøring

Ikke alle årsaker til iskemisk slag kan klassifiseres. Mange kliniske eksempler på uklare kardiovaskulære patologier, spesielt hos personer under 50 år. Ifølge ulike data har opptil 40% av alle slag i ung alder ikke en fast årsak. Ikke desto mindre er det foreslått flere klassifikasjoner av årsaker, en av dem antar en betinget fordeling av årsakene i to hovedkomponenter.

Ukorrekte årsaker til iskemisk berøring

Ukorrekte årsaker er gitt ved fødselen, eller er forårsaket av tilfeldige faktorer.

Den årlige risikoen for å utvikle et iskemisk hjerneslag i en alder av:

20 år er 1/3000 personer.

84 år og over - 1/45 personer.

En signifikant økning i sannsynligheten for slag er registrert etter 45 år.

Hos kvinner under 30 år og etter 80 år er risikoen for å utvikle iskemisk beredskap betydelig høyere enn hos menn i samme alder, og fra 30 til 80 år har menn flere årsaker til slag. Denne setningen gjelder for ulike alder, kjønn grupper som ikke har historie med kroniske sykdommer, og har vist seg å påvirke cerebral blodstrøm. En rekke forskere har bevist en høy familieutsettelse for hjerneinfarkt.

Korrigert årsak til iskemisk berøring

Korrigerende grunner i rekkefølge av avtagende betydning:

osteokondrose i skjelettets livmorhalsområde;

bruk av orale prevensjonsmidler.

Korrigerte årsaker er resultatet av kroniske sykdommer, eller dårlige vaner.

De ledende faktorene - aterosklerose og arteriell hypertensjon, skyldes et brudd på lipidkarbohydratmetabolismen. Risikoen for å utvikle aterosklerotiske plakk starter i en alder av tjue.

Opprettholde et normalt nivå av blodtrykk innenfor (120/80), ca 40%, reduserer risikoen for å utvikle iskemisk slag etter 40 år.

Bruk av orale prevensjonsmidler av unge kvinner øker risikoen for hjerneslag betydelig, nemlig: risikoen for hjerneslag - 13/100000 ved bruk av prevensjonsmidler, mot 3/100000 hos kvinner som ikke tar disse legemidlene. En av de mulige årsakene til dette fenomenet er hyperkoagulerbarhet av blodceller under virkningen av legemidler.

Typer iskemisk slag:

Akutt iskemisk slag

Akutt karakteriseres av en plutselig debut, sjelden en gradvis økning i kliniske manifestasjoner. Symptomer er notert på den ene siden, bevissthet, vanligvis, normalt eller lett forstyrret.

De viktigste nevrologiske lidelsene oppdaget i den akutte perioden:

dysfasi er en taleforstyrrelse;

dysartri - den forvrengte uttalen av individuelle ord;

hemianopi - tap av halv synsfelt;

ataksi - et brudd på koordinering av bevegelser, en følelse av balanse

tap av følsomhet på den ene siden av kroppen.

I de fleste tilfeller er diagnosen iskemisk berøring, med unntak av den uvanlige starten hos enkelte pasienter, nemlig: en gradvis debut, en bevissthetstab, en nervøs pasient. I dette tilfellet gjøres en differensialdiagnose.

Ekskluder følgende mulige patologier:

I noen tilfeller bør du vurdere lignende diagnoser:

eksfolierende aneurisme av halspulsåren;

I klinisk praksis brukes ulike metoder for å oppdage nevrologiske underskudd. Den vanligste skalaen er NIHSS. Nøyaktig oppdagelse av hjerneinfarkt av alle pasienter utføres av CT eller MR i hjernen. Begge metodene er svært følsomme. I noen tilfeller er CT den mer tilgjengelige metoden. Imidlertid er valg av metoder betrodd en høring av leger.

Laboratoriet blodprøver i den akutte fasen av iskemisk beredskap inkluderer definisjonen:

Vanlige blodtall;

blodsukkernivåer (hypoglykemi er ledsaget av lignende symptomer);

aktivert partiell tromboplastintid.

Omfattende iskemisk slag

Proksimale okklusjoner av store cerebrale arterier karakteriseres av omfattende soner av perfusjonsforstyrrelser. Omfattende slag er et generalisert navn for massive hjerneinfarkter. Oppstår hvis det er mangel på sikkerhetstilførsel til store arterier. Massivitet bestemmes på grunnlag av infarktets volum og omfanget av det neurologiske underskuddet, konsekvensene av slag, bestemt av CT- eller MR-metoder. Karakteristiske volumer av infarksjoner av karotenbassenget er etablert:

aterotrombotisk slag (aterosklerose av store arterier) - 115 cm3

kardioembolisk (blokkering av arterien ved embolus) - 62 cm3

hemodynamisk (reduksjon i blodstrømmen) - 32 cm3

lacunar (lesjon av små tilstøtende arterier) - 2 cm 3

reologiske slag (reologiske endringer i fibrinolysin) 1,5 cm3.

Omfattende cerebrale infarkt forekommer i carotidbassenget (karotisarterier) og i vertebro-balyzier-bassenget.

halspulsåren

midtre cerebral arterie

anterior cerebral arterie

posterior cerebral arterie

Kliniske symptomer på omfattende iskemisk slag av venstre / høyre hjernehalvfrekvens er forårsaket av en reduksjon av hjernecirkulasjon, hjernehypoksi. Samtidig utvikler en patologisk prosess med en utprøvd forringelse på motsatt side av kroppen.

lidelser av bevissthet i varierende grad,

en skarp hodepine

vestibulære lidelser (svimmelhet, ustabilitet i gangarter).

Fokale nevrologiske symptomer

forstyrrelser i bevegelse (parese og lammelse)

som avhenger av lokalisering av fokus og vaskulær lesjon.

Lacunar iskemisk slag

Det er ingen perfusjonsforstyrrelser i kjernen og penumbra av iskemi. Denne type iskemi er ikke visualisert i den første dagen. Det er ingen hjerneforstyrrelser.

Karakterisert av høyt blodtrykk i debuten. Patogenesen av lacunar iskemi (LI) er forskjellig og bestemmes, i rekkefølge av avtagende frekvens av forekomst av patogenetiske subtyper av lacunar-slag:

hypertensjon i en pasientens historie med lacunar iskemi;

aterosklerotiske endringer i karene;

emboli av hjernens perforerende arterier.

Bestemmelse av den patogenetiske undertypen av LI detekteres ved kliniske metoder, MR-diffusjon (MRT-variant), Doppler-overvåking av cerebrale arterier, laboratorieblodprøver.

1. Lacunar iskemi med en historie med hypertensjon:

Tilstedeværelse i pasientens historie som har gått inn i klinisk kronisk hypertensjon med en krise karakter av eksacerbasjoner;

høyt blodtrykk;

Instrumentalstudier avslører ikke kilder til hjerteemboli, aterosklerotiske plakk i hovedets arterier;

normalt nivå av kolesterol i blodet;

Doppler-overvåkning av mikroemboli i hjernens arterier blir ikke påvist;

MR diffusjon avslører et enkelt lite, omtrent 15 mm LI fokus, eller fraværet.

2. Lacunar iskemi med aterosklerose av karene i anamnesen:

forhøyet kolesterol og / eller lavt tetthet lipoprotein nivåer i blodet;

aterosklerotiske plakk i hjernens kar

MR diffusjon avslører lacunar foci på en 15 mm og flere eller flere mindre enn 15 mm.

3. Lacunar iskemi forårsaket av emboli av kraniale kar:

i en anamnese hos en pasient som tidligere hadde hatt hjerneinfarkt eller hjerteinfarkt, forekomsten av potensielle kilder til embolus fra hjertehulen og cerebral karene;

i debuten og tre uker etter avslører et alvorlig nevrologisk underskudd på omfanget av NIHSS;

Doppler-overvåking avslører nærværet av mikroemboler av cerebrale arterier;

MR diffusjon avslører flere lacunar foci i flere vaskulære bassenger, en til tre store foci mer enn 15 mm i bassenget eller en kombinasjon av lacunar og territoriale foci.

Prognose av sykdommen

I praksis anvender flere alternativer for klinisk vurdering av pasientens tilstand etter å ha fått et slag, herunder vurderingen av den nevrologisk status til pasienten utføres i dynamikk, ved opptak og utslipp av pasienter fra tre uavhengige vekter (NIHSS, Rankin, Barthel). Disse skalaene brukes mest til forskningsformål.

1. NIHSS-skalaen

Scale NIHSS - score av alvorlighetsgraden av nevrologiske sykdommer i den akutte perioden med iskemisk slagtilfelle. Det er ment for objektiv vurdering i dynamikk, pasientens tilstand, prognose for iskemisk slagutfall.

Summen av poeng, oppnådd ved undersøkelsens resultat:

mindre enn 10 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 70%;

mer enn 20 poeng - pasientens utvinning i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 16%.

mer enn 3-5 poeng - indikasjon på behandling med formålet med resorbsjon av trombus i hjertet av infarkt;

mer enn 25 poeng - kontraindikasjon av trombolytisk terapi.

NIHSS-skalaen foreslår vurdering, en nevrologisk tilstand og generelt aksepterte metoder for klinisk undersøkelse av reflekser, sensoriske organer og pasientens bevissthetsnivå. Resultatene er rangert fra minimumsindikatorene - burrow eller nær normalt til maksimum - reflekterer graden av nevrologisk skade.

Bestem pasientens status med hensyn til:

bevissthetsnivå - utførelsen av enkle handlinger på forskerens forespørsel, meningsfylt for å svare på enkle spørsmål;

oculomotoriske reaksjoner (reflekser) - evnen til å utføre enkle koordinerte bevegelser av elever i øynene;

syn - ser på det bevegelige objektet;

bevegelse av ansiktsmuskulaturen - ytelse av ansiktshandlinger (smil, lukkende øyne);

kontroll av bevegelse av øvre, nedre lemmer - evne til å passivt senke armen (10 sek.), beina (5 sek.) fra armens posisjon, ben som foreskrevet av forskeren;

kontroll konsistensen av bevegelsene av lemmer muskler - evnen til å utføre finger-nasal og hæl-kneet test;

smerte følsomhet - et svar på lys hud pricking;

talefunksjon - evnen til å beskrive bildet i det presenterte bildet intelligent, navnet på objektene i bildet, les setningene fra den foreslåtte listen;

oppmerksomhet - evnen til å oppleve informasjon.

Studien utføres i ett enkelt tempo, pasienten er ikke informert om formålet med undersøkelsen, pasienten er ikke forberedt på å utføre testene. Testen utføres av en utdannet nevrolog.

2. Rankin skala - RS (modifisert)

Den er utformet for å bestemme pasientens funksjonelle kapasitet etter et slag. Brukes til å oppnå objektiv informasjon om symptomdynamikken, evaluere effektiviteten av rehabiliteringsforanstaltninger, behovet for å bruke hjelpemidler for bevegelse.

Rangin-skalaen er rangert med fem grader av brudd:

Første grad - ubetydelig tap av juridisk kapasitet. Bevaring for en stund etter et slag av nevrologiske lidelser (se NIHSS skala). Hovedkriteriet for å bestemme den første graden av brudd, svare på spørsmålet: '' Hva er den vanlige fremgangsmåten gjorde før slaget, og nå kan jeg ikke? '' (Vante tilfelle de som er gjort mer enn en gang i måneden).

Den andre graden er et lett tap av juridisk kapasitet. Hovedkriteriet - pasienten kan være hjemme uten tilsyn utenfor mer enn en uke.

Den tredje graden er det gjennomsnittlige tapet av juridisk kapasitet. Hovedkriteriet - pasienten beveger seg uavhengig, kontroller oftere enn en gang i uken for å gjøre husholdning, krever psykologisk, intellektuelt råd (økonomisk styring, som).

Den fjerde graden er et middels tungt tap av juridisk kapasitet. Hovedkriteriet - pasienten beveger seg uavhengig, trenger konstant omsorg i løpet av dagen.

Den femte graden er en alvorlig funksjonshemning. Hovedkriteriet - pasienten kan ikke bevege seg, er ikke i stand til selvbetjening.

3. Barthel-indeksen (IB)

Det brukes til å evaluere resultatene av behandling av pasienter etter et slag.

Å ta hensyn til indikatorer som gjenspeiler evnen til uavhengig utøvelse av slagpasienter, de enkle daglige handlinger fasen av utvinning (effektoverføring i sjiktet, tar en dusj, dressing, kontroll av vannlating og avføring, o.l.). Resultatene er rangert med 100 poeng. Maksimalt 100 poeng - sats på minimum 60 og under - uavhengig eksistens er umulig.

Konsekvensene og komplikasjonene av iskemisk berøring

Anbefalinger for å redusere risikoen for iskemisk berøring

Anbefalingene er basert på 'anbefalinger om behandling av pasienter med iskemisk hjerneslag og forbigående iskemiske anfall'' 2008, utarbeidet av et team av europeiske Stroke Organization Executive Committee (ESO)

Pasienter med diabetes mellitus anbefalt å opprettholde blodtrykket ved (130/80), en korreksjons oppførsel 'Ctatinami' - farmakologiske stoffer som brukes for å redusere kolesterol og aterogene lipoproteiner (Atoris, AKORT, Atomaks, atorvastatin, Vazimip, Vero -Simvastatin, Zocor, Zocor forte, Cardiostatin, Lescol forte Liptonorm, Merten, Ovenkor, Rozukard, Rozulip, Roxer, Char heksan, simvastatin alkaloidpåvisningspapir Simvastol, Simvar, Simgal, Tarkaverd, Tulip, Holestar og andre). Alle medikamenter er den farmakologiske gruppe - statiner har begrensninger og kontraindikasjoner.

Røyking dobler risikoen for å utvikle iskemisk beredskap, stopper røyking reduserer risikoen for iskemisk beredskap med 50%

Alkohol, høy (60 g / dag eller høyere), moderat (12 til 24 g / dag) doser øker risikoen og lav (12 g / dag) doser omvendt redusere risikoen for hjerneinfarkt. Alkoholmisbruk er forbundet med hypertensjon.

Moderat fysisk aktivitet, fysisk aktivitet på fritiden (2-5 timer / uke) reduserer risikoen for iskemisk berøring betydelig.

Kroppsvekt. Masseindeksen er mer enn 25 enheter. Det er lik årsaken til slag for menn og kvinner i lys av høyt blodtrykk og risikoen for å utvikle denne diabetes. Et stort underliv i menn øker risikoen for slag, hos kvinner er avhengigheten ikke avslørt. Redusert kroppsvekt reduserer risikoen for kardiovaskulære sykdommer, men ikke slag.

Post-hospital og østrogen-erstatningsterapi hos kvinner. Det er påvist at risikoen for slag øker hos kvinner i lang tid (over fem år) som mottar substitusjonsbehandling.

Iskemisk berøring er en av årsakene til innbyggernes funksjonshemming. Hvordan få et funksjonshemning?

Listen over dokumenter som kreves for undersøkelse i Bureau of Medical and Social Expertise (ITU):

Søknad av en statsborger i Russland / hans juridiske representant (notarisert fullmakt).

Dokumentet som viser identiteten er passet til statsborgeren i Russland.

Henvisning til medisinsk og sosial kompetanse (signert av sjefen, sertifisert av institusjonens segl);

En kopi av arbeidsboken (forsikret på arbeidsstedet).

Medisinske dokumenter som viser helsetilstanden til en borger (ambulant kort, sykehusutslipp, konsulentens konklusjon, undersøkelsesresultater).

For arbeidende borgere - profesjonelle produksjonsegenskaper fra siste arbeidssted (i henhold til godkjent form).

Behandling av iskemisk slag

Algoritmen for medisinsk taktikk inkluderer: diagnose av slag, prognose av konsekvenser. Utover dette utføres valg av optimal terapi taktikk. Den mest lovende retningen for terapi for iskemisk slag er:

aktiv reperfusjon - gjenoppretting av blodstrømmen;

nervebeskyttelse - hindre ødeleggelse av nerveceller i penumbra.

Liste over legemidler for behandling av akutt periode med iskemisk beredskap:

Den rekombinante vevsplasminogenaktivator rt-PA (Actylase)

Enzymhemmere (Catopril, Enalopril, Rnnopril)

Blokkere av angiotensin II-reseptorer (Losartan, Condesartan)

Dextraner med lav molekylvekt (reopoliglyukin);

Antagonister av glutamat og dets reseptorer (Glycine, Rizulol, Lubeluzol);

Kalsiumantagonister (Nimodipin);

Antioxidanter / antioxidantforløpere (Mexidol, Alfa-tokoferol, Karnosin, Mildranat, Actovegin);

Legemidler som påvirker væskemetabolisme (Inosie-F, Riboxin, Cytochrome C);

I noen tilfeller er kirurgisk behandling effektiv behandling av ischemisk slag anvendes, innbefattet rekanalisering (fjerning) endaterektomiya karotid vaskulær trombose (CEA), angioplasti og koronar stent carotis arterier.

Forfatter av artikkelen: Andrey V. Sokov, nevrolog

Stroker kjennetegnes av en rekke årsaker som forårsaker sykdommen. Det er bevist at etiologien av slag i kvinner og menn er forskjellig i noen tilfeller. Årsakene til kvinners hjerneslag ligger generelt i patofysiologien i den fruktbare perioden og overgangsalderen, menn er forbundet med yrkessykdommer, dårlige vaner. Med de samme funksjonene er relatert.

Hemoragisk slag - en hypertonisk blødning inn i parenchyma i hjernen ledsages av akutt slag, tap av funksjon for det påvirkede området og utviklingen av patogenesen i kjernen og perifocal (rundt kjernen) sonen vises generelle og lokale nevrologiske symptomer.

Alle pasienter med mistanke om hjerneslag, eller personer med åpenbart denne diagnosen, bør behandles i intensivavdelingen eller intensivavdelingen til et nevrologisk sykehus under tilsyn av en nevropatolog. Under de medisinske institusjonens betingelser, fortsetter alle aktivitetene som er gitt.

Behandling av hjerneslagspasienter er en svært lang og gradvis prosess, som må gå gjennom en rekke påfølgende stadier. I begynnelsen blir slike pasienter behandlet i intensivavdelingen, der de sliter for sitt liv, og deretter på et nevrologisk sykehus hvor de reparerer skadede celler. Men ikke mindre viktig er scenen.

Pine kegler - en kilde til nyttige stoffer som hjelper med ulike sykdommer. Således styrker phytoncider immunitet, har en antimikrobiell effekt. Eteriske oljer gir produkter fra granekegler en behagelig barneolje. Tanniner er også i stand til å stoppe døden av hjerneceller. Derfor er furu kegler nyttige i behandling og.

Omega-3 refererer til de essensielle flerumettede fettsyrene. Dette betyr at de ikke syntetiseres i menneskekroppen og må komme fra miljøet med produkter som inneholder disse forbindelsene i tilstrekkelige mengder. Dermed er det mulig å ikke bare gi sine daglige behov, men også å fylle underskuddet.

Systemet for vurdering av koronar risiko SCORE (systematisk koronarisk risikovurdering) ble utviklet av Society of European Cardiologists. I tabellen er beregnet for selv bestemmelse av risiko for slag og dødelig iskhoda.Dlya å bestemme parametrene: alder fra 40 til 65 år - fem par av kvadrater (horisontale skalainndeling verdi på 40 år.

Les Mer Om Fartøyene