Hvor mange lever etter et iskemisk slag i venstre side, konsekvenser, komplikasjoner

Fra denne artikkelen vil du lære: konsekvensene av et slag i venstre halvkule, og hvor mange mennesker bor som har lidd det.

Iskemisk berøring (hjerneinfarkt) er nekrose i hjerneområdet på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel. Det kan føre til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, som aterosklerose, trombose, kronisk hypertensjon, spasmer av hjerneskap, hjertekreft, alvorlige arytmier.

Konsekvensene av et iskemisk slag beror på graden av alvorlighetsgrad, samt på hvilken del av hjernen som ble påvirket. Venstre side av hjernen er 14% mer sannsynlig å lide av et slag enn høyre side. Konsekvensene av et venstre-sidet slag avviker fra konsekvensene av høyre sidet slag, siden høyre og venstre hjerter i hjernen er ansvarlige for ulike aktiviteter. Mer om dette vil du lære senere i artikkelen.

Fem grupper av konsekvenser av iskemisk berøring av venstre halvkule (linkene nedenfor fører til de relevante delene av artikkelen):

Konsekvenser, komplikasjoner av iskemisk slag i venstre side

1. Bevegelsesforstyrrelser

Siden venstre side av hjernen "styrer" høyre side av kroppen, etter et iskemisk slag kan det være lammelser eller et brudd på følsomheten til høyre side av kroppen.

Disse patologiene vises umiddelbart etter et hjerneinfarkt. Venstre sidet hjerneinfarkt kan gjenkjennes av slike symptomer:

 • sagging på høyre side av ansiktet på grunn av avslapping av ansiktsmuskler;
 • manglende evne til å høste høyre hånd heller generelt, eller så høy som den venstre;
 • tap av følsomhet på høyre ben eller arm.

Lammelse for utilstrekkelig rehabilitering kan forbli resten av livet ditt.

2. Patologi av indre organer etter venstre sidet slag

Siden venstre halvkule er ansvarlig for hele høyre side av kroppen, etter et slag, kan det lamme ikke bare høyre arm og / eller ben, men også en av de rette parret organene (nyre, lunge). På grunn av lammelse er organets funksjon helt stoppet. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene av et slag.

3. Taleforstyrrelser

Siden sentrene i venstre halvkule er ansvarlige for tale, kan avasi oppstå etter et slag, et brudd på en allerede dannet tale.

Typer av avasi

Dette er manglende evne til å høre tale. En person kan høre ord, men analyserer ikke dem og forbinder ikke med noen objekter. Dette kan sammenlignes med hvordan en sunn person oppfatter et språk han ikke kjenner. Brutt og skrevet språk. Muntlig tale i slike pasienter er vanligvis full av preposisjoner og sammenhenger, det er fiktive og forvrengte ord. Uttalelser er lange, men ikke informative. Noen ganger innser en pasient ikke at han har taleforstyrrelse, blir sint og blir sint når han ikke forstås.

Noen ganger blir taleforstyrrelser fremkalt ikke ved skade på de tilsvarende hjernesentrene, men ved skade på muskler i strupehodet, strupehodet og tunge. I dette tilfellet oppfatter en person tale godt, skriver, kan formulere sine tanker, men snakker uhørlig, han har en "grøt" i munnen.

4. Kognitiv svekkelse etter venstreslag

Den venstre halvkule er ansvarlig for logisk tenkning. Mennesker med en godt utviklet venstre halvkule har et matematisk sinn, er utsatt for eksakte vitenskaper, kan lett lære fremmedspråk.

Hvis venstre side av hjernen påvirkes av et slag, kan følgende konsekvenser oppstå:

 • manglende evne til å huske datoer og telefonnumre;
 • tap av evne til å telle i sinnet;
 • kompleksitet i logisk og abstrakt tenkning;
 • tap av evne til å trekke konklusjoner og klassifisere informasjon;
 • Sværheten i å huske kronologien til noen hendelser.

5. Psykoterapeutiske sfærers lidelser

Etter å ha hatt et slag, har mange pasienter en fobi for å komme tilbake av patologi, en frykt for å være deaktivert. Pasienter anser noen ganger seg for sine kjære, slik at de behandler seg selv og deres helse uaktsomt, gjennomgår motvillig rehabilitering. Ofte, på grunn av de alvorlige konsekvensene av et slag, når en person plutselig mister evnen til å bevege seg aktivt, kan han bli aggressiv, rastløs og konfliktfull på grunn av hans følelser av hjelpeløshet og mindreverdighet.

Alle disse er symptomer på post-stroke depresjon. I dette tilfellet må pasienten jobbe med en psykolog eller psykoterapeut, siden langvarig depresjon øker risikoen for et andre slag.

Overlevelsesstatistikk etter iskemisk slag

For å si nøyaktig, hvor mange mennesker vil leve etter hjerneinfarkt, kan ingen. Men du kan lage dine egne konklusjoner for deg selv ved å lese statistiske data.

Således er noen av de overlevende i iskemisk slagtilfelle 85%. Hvis en person ikke dør umiddelbart eller i den første uken etter hjerneinfarkt, er sjansene for hans død i den kommende måneden bare 7,5%. Risikoen for hjerteinfarkt innen 1 år etter den første - 14%, innen 5 år - 25%. Et andre slag er mer sannsynlig å forårsake døden enn den første. Etter den tredje overlever nesten ingen.

Antallet personer som vil overleve stroke og om det vil skje igjen, er i stor grad avhengig av kvaliteten på rehabilitering.

Sjansen for fullstendig gjenoppretting etter et slag beror også på legens kvalifikasjoner, forholdene pasienten befinner seg i, kvaliteten på omsorg for ham og pasientens holdning til rehabiliteringsprosessen, siden rehabilitering gir et langt arbeid med spesialister av forskjellige profiler.

Vi gir statistiske data om eliminering av konsekvensene av det første venstre sidet slag:

 • 10% av pasientene er fullt rehabilitert og går tilbake til et fullstendig liv.
 • Hos 25% av pasientene forblir bare mindre konsekvenser, eller forstyrrelsene er ikke permanente, men episodisk.
 • 40% av de som er berørt av stroke krever spesiell omsorg i fremtiden;
 • 10% av pasientene må holde seg under konstant medisinsk tilsyn og være i full forsiktighet for dem i en spesialinstitusjon.

Arbeidet med opprydding må gjennomføres umiddelbart. 80% av det maksimale mulige resultatet oppnås i første rehabiliteringsmåned. I de neste seks månedene er det mulig å forbedre pasientens helse med bare 20%. Hvis pasienten i løpet av de første seks månedene etter overføringen av iskemisk slag ikke ble kvitt komplikasjoner, vil sannsynligvis ikke hans tilstand bli bedre.

Iskemisk slag i venstre side - hvor mange leve, konsekvenser og behandling

Iskemisk berøring, ellers (akutt brudd på cerebral sirkulasjon av ONMC) er en patologisk tilstand som utvikler seg som et resultat av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernens kar.

Brudd på blodstrømmen kan forårsakes av trombose i blodet, aterosklerotisk lesjon, spasme. Stroke - en av de farligste komplikasjonene av sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

La oss se på hva som er iskemisk slag i venstre side, hva er symptomene og konsekvensene av skade på denne hjernehalvdelen av hjernen, hvor mange bor og hva er behandlingen for angrep på venstre side.

Generell informasjon

Den venstre halvkule styrer funksjonen til høyre halvdel av kroppen, ansvarlig for all slags følsomhet, motoraktivitet, syn, hørsel. Omtrent 95% av menneskeheten er høyrehendt, det vil si at deres venstre halvkule dominerer hjernen.

Den huser sentrene som er ansvarlige for søknaden og oppfatningen av ulike typer tale, matematiske operasjoner, logisk, abstrakt, analytisk tenkning, dannelse av dynamiske stereotyper, tidssyn.

symptomer

Utvikle symptomer avhenger av lesjonens plassering og størrelse. De er delt inn i cerebral, vegetativ og fokal. Ved cerebral iskemi er hjerneforstyrrelser mindre uttalt enn ved hemorragisk slag, i noen tilfeller kan det være fraværende. De vanligste er:

 • plutselig angrep av alvorlig hodepine;
 • svimmelhet;
 • tap av bevissthet, med omfattende lesjoner - koma av varierende alvorlighetsgrad;
 • kvalme og oppkast;
 • kramper.

En hvilken som helst form for hjerneslag er ledsaget av manifestasjon av fokal symptomer, og deres kombinasjon og alvorlighetsgrad bestemmes av de berørte områdets funksjonelle egenskaper. For venstre sidet slag er preget av:

 • lammelse av høyre side av kroppen med varierende grad av alvorlighetsgrad;
 • et brudd på følsomheten til høyre side av kroppen;
 • nedsatt syn, hørsel, lukt, opp til totalt tap av evnen til å oppleve de tilsvarende stimuli. Ved alvorlige lesjoner kan lidelsen gripe begge sider;
 • forstyrrelse av sans for balanse og koordinering av bevegelser;
 • taleforstyrrelser.

Mistanke om et angrep og førstehjelp

Stroke refererer til nødforhold, patologiske endringer i lesjonens fokus utvikler seg på få minutter. Jo raskere pasienten vil motta medisinsk behandling, jo mer sannsynlig et vellykket resultat.

Hvis oppmerksomheten din ble tiltrukket av en mann med en merkelig gang, et unaturlig asymmetrisk ansikt, bør du:

 • Snakk med ham.Med venstre sidet slag er uleselig, kan en person ikke identifisere seg selv, sted, tid, forstår ikke spørsmålet eller kan ikke si et ord.
 • Be om et smil eller stikk ut tungen din. Asymmetrien i ansiktet vil øke, med lesjoner på venstre halvkule, bevegelsene i ansiktsmuskulaturene i høyre halvdel av ansiktet blir sterkt bremset.
 • Be om hevning. På slag angir nedsatt mobilitet på høyre arm.

Identifikasjon av selv et av symptomene er et tilstrekkelig grunnlag for et nødtilkall på "Førstehjelp" om mistanke om et slag. Før ankomst av legene er det nødvendig:

 • Legg offeret på hans side og legg noe mykt under hodet for å beskytte personen ved mulige anfall.
 • Sikre lufttilførsel;
 • Fjern, fjern, om mulig - fjern alle deler av klær som hindrer pusten;
 • Hvis det er mulighet for å måle trykk, kan et antihypertensive stoff bare gis dersom offeret er bevisst og har medisiner som tidligere er foreskrevet av legen.
 • Ved utvikling av anfall - åpne munnen til pasienten;
 • Hvis du slutter å puste eller hjerte, må du begynne å gjenopplive.

Vi legger oppmerksomhet på en video om hva et slag er, og hvordan du gir førstehjelp i tilfelle et angrep:

terapi

Behandling av iskemisk berøring begynner direkte på stedet. Nødforanstaltninger avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og er primært rettet mot å stabilisere tilstanden for transport til en spesialisert avdeling.

Umiddelbart etter sykehusinnleggelse, utføres studier for å bestemme pasientens generelle fysiske tilstand, plasseringen og størrelsen på lesjonen. Den grunnleggende behandlingen for iskemiske slag er rettet mot å gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, opprettholde og gjenopprette kroppens vitale funksjoner, og forhindre mulige komplikasjoner.

Innen noen få timer etter angrepet blir det gitt en trombolytisk preparat til pasienten for å oppløse tromben. Ved slutten av denne perioden kan trombose kun elimineres kirurgisk. Pasienten er foreskrevet midler som forbedrer blodmikrocirkulasjon, vasokonstriktive legemidler for normalisering av blodsirkulasjonen.

For å gjenopprette og normalisere metabolske prosesser i hjernevev, foreskrives nevrotrofe midler.

I forebygging av trombotiske komplikasjoner foreskrives antiplateletmidler, antikoagulantia og legemidler som forbedrer blodfluiditeten.

Samtidig behandles bakgrunnssykdom og symptomatisk behandling av mulige komplikasjoner fra vitale organer.

De farligste tidlige konsekvensene av hjerneslag er cerebral ødem, koma og andre slag, som er den vanligste dødsårsaken hos akutte pasienter.

Graden av alvorlighetsgrad av resterende nevrologiske lesjoner varierer sterkt, alt fra mindre taleforstyrrelser og motorfunksjoner for å fullføre tap av evnen til å bevege seg, evne til minimal selvbetjening. Etter et slag er det psykiske lidelser, hukommelsesforstyrrelser, taleforstyrrelser.

Om den ekstremt sjeldne spinalstreken, dens symptomer, diagnose og behandling, har vi mye informasjon i denne artikkelen.

Om gjenoppretting, prognoser og konsekvenser etter hjerneslagslag, vil du lære her.

Prognose for livet

Prognosen for slag er generelt ganske ugunstig, de mulige konsekvensene av hvert enkelt tilfelle er ekstremt vanskelig å forutsi, selv etter en fullstendig undersøkelse av pasienten. Prognosen forverres for eldre, og også i nærvær av noen kroniske sykdommer.

Ifølge statistikk forårsaker tidlige komplikasjoner av iskemisk slag en død på ca. 25% av pasientene innen en måned etter et slag.

Omtrent 60% har deaktivert nevrologiske lidelser.

Overlevelse i løpet av året nærmer seg 70%, innen fem år - om lag 50%, en tiårsgrense er overvunnet av ca 25% av de overlevende pasientene. Gjentatte slag innen fem år etter at den første episoden forekom hos ca 30% av pasientene.

Det er spesialutviklede metoder for å vurdere risikoen for re-streik.

Gjenopprettingstid

Gjenopprettingsperioden etter strekningen varer opptil tre år. Pasienter er foreskrevet en diett, avhengig av tilstanden og tilgjengeligheten av bakgrunnssykdommer, massasjekurs, terapeutisk gymnastikk. Spa behandling er vist. Pasienter er tildelt vedlikeholdstrening, ofte livslang.

Mer spesifikke anbefalinger kan kun gis av den behandlende legen, som vet fullstendig informasjon om funksjonene i sykdomsforløpet og den generelle tilstanden til pasienten.

Det er mye nyttig informasjon om utvinning etter sykdommen:

Hvor mange lever etter et iskemisk slag på venstre side og mulige konsekvenser

Stroke rangerer først blant nevrologiske patologier. Ifølge statistikken er rundt seks millioner mennesker rammet hvert år. Faren for et hjerneslag ligger i konsekvensene, mange pasienter som har lidd et angrep forblir forkrøblet for livet. Ca 20% av dem dør i den første måneden etter krisen. Fra denne artikkelen vil du lære hva et slag er iskemisk venstre side, konsekvensene, hvor mange lever etter angrepet.

Klassifisering og årsaker til patologi

Stroke kjennetegnes av en skarp hjerneskade på hodet forårsaket av iskemi, eller brudd på organs vaskulære system. Avhengig av årsakene til sykdommen er delt inn i iskemisk berøring av venstre halvkule - dannes som et resultat av okklusjon av blodkar og hemorragisk - forårsaket av rive av arteriene. Hemorragisk slag har dårlig prognose, og fører ofte til døden.

Dannelsen av patologien av begge typer er tilrettelagt av slike faktorer som hypertensjon, cerebral aterosklerose, kardiovaskulære komplikasjoner, diabetes, misbruk avhengighet, fedme, hjernen aneurismer, dårlig blodpropper.

Dessuten har anomali forskjeller i opprinnelsesstedet - strekk på høyre halvkule og slag av venstre hjernehalvfinger. Manifestasjoner av et slag på venstre side av hjernen i hodet, vesentlig avviker fra symptomene på et slag i høyre side. Venstre sidet iskemisk slag går svært hardt, og har en ugunstig prognose, siden den venstre halvkule dominerer mange mennesker på høyre halvkule.

symptomatologi

Hjernen kan kalles en persons personlige datamaskin. Tross alt er det han som gir kommandoer til å utføre ulike funksjoner av kroppens vitale funksjoner.

Derfor er symptomene på sykdommen direkte relatert til funksjonelle oppgaver.

Med iskemisk slag på venstre side av hjernecellene har pasienten følgende symptomer:

 • panikk;
 • hjertebanken;
 • svikt i det funksjonelle arbeidet i ansiktsmuskulaturen, hjørnet av munnen og øyelokkene til venstre faller ned;
 • forstyrrelse av talefunksjonen, pasienten taler vågent, det er vanskelig å lage ord;
 • alvorlig hodepine;
 • kortpustethet;
 • tørr munn;
 • svimmelhet;
 • delvis eller fullstendig bevissthetstap
 • desorientering i rommet, utilstrekkelig oppfatning av ens kropp;
 • generell svakhet i nedre eller øvre ekstremiteter. Pasienten kan ikke løfte bena eller armene samtidig. Lammelse av venstre side er karakteristisk for høyresidig slag;
 • problemer med visjon og korttidshukommelse;
 • oppkast forårsaket av patologi, ikke matforgiftning.

Egenskapene til sykdommens tegn, avhengig av hvilken halvkule de patologiske endringene ble dannet: I tilfelle av et slag, opplever venstre side delvis eller fullstendig lammelse av høyre side av stammen. Siden pulser som kommer fra venstre halvkule, gir en installasjon til høyre side av menneskekroppen. Hvis, etter et slag, venstre side er lammet, så er høyre hjernehalvdel av hjernens hode skadet.

Med hemorragisk hjerneslag symptomer har en rask utvikling, det er dannet etter en aggressiv fysisk anstrengelse, og mot bakgrunnen av en ustabil psykomotional tilstand. Iskemisk venstre sidet slag, manifestert gradvis, overtar han hovedsakelig pasienten om morgenen eller om natten.

Tilrettelegging av pasienten

I tilfelle av et slag, må pasienten være sterkt innlagt på sykehus. Siden de første 3 timene er avgjørende. Jo lengre en pasient forblir uten medisinsk hjelp, desto større er sannsynligheten for koma. Å vite de tre grunnleggende reglene for venstre sidet slag, vil enhver, selv uten medisinsk utdanning, kunne bestemme patologi.

Regel nr. 1. Gjør pasienten smil.

Regel nr. 2. Begynn å snakke med pasienten hvis talen er usammenhengende, og det er vanskelig å analysere det, og signaliserer et slag med venstre hånd lammet.

Regel nr. 3. Be om å heve begge hender samtidig.

Hvis pasienten har vanskeligheter med å implementere disse reglene, kaller en ambulanse straks. Distributøren bør forklare situasjonen i detalj. Før ambulansen kommer, bør pasientens hode være i opphøyet tilstand.

I rommet hvor pasienten skal være pålagt å åpne vinduet, og for å lette adgangen til offerets lunger (løsne de øvre knappene, hvis det er et slips for å fjerne det). Mål blodtrykket og registrer indikatorene. Hvis oppkastet har åpnet, må du slå en person på sin side. Det viktigste er å observere ro, for å gjøre alt klart og konsekvent, fra korrekthet av handlingene i tilveiebringelsen av førstehjelp, avhenger videreutviklingen av hendelsene i stor grad.

Diagnose av sykdommen

For å fastslå slaget på venstre side av hjernen er det ikke vanskelig. Spesialisten basert på det kliniske bildet avgjør raskt hva som skjedde med pasienten. Det er mye vanskeligere å bestemme hvilken type slag, hvor halvkule patologien har utviklet seg, og hva er dens dimensjoner. Siden disse er indikatorene som er grunnleggende for effektiv terapi.

For en nøyaktig diagnose er pasienten tildelt følgende undersøkelsesmetoder:

 • konsultasjon av en nevrolog. Spesialisten bestemmer konsekvensene av et slag på venstre side av kroppen, bestemmer alvorlighetsgraden av symptomene;
 • laboratorietester (generell og biokjemisk analyse av urin, blod, blodproppanalyse);
 • CT, MR, disse instrumentelle metodene for undersøkelse gir en mulighet til å vurdere lesjonen, bestemme type slag og dens plassering;
 • EKG, ultralyd i hjertet, overvåking av blodtrykksindikatorer for å utelukke utvikling av komplikasjoner forårsaket av samtidige sykdommer.

behandling

Stroke hemorragisk venstre side, med blødning krever nødoperasjon, ansvaret for pasienten i dette tilfellet bæres av nevrokirurger. Noen former for iskemisk beredskap krever også kirurgisk behandling.

Kirurgisk inngrep i dette tilfellet er å fjerne aterosklerotiske plakk og blodpropp, for å gjenopprette naturlig blodstrøm.

Hvis sirkulasjonsforstyrrelsen ikke var intens og nekrose påvirket en liten del av hjernens hjerneceller under iskemisk slag, ville venstre bivirkninger være ubetydelig, og pasienten kunne forvente 90% gjenoppretting av hjerneimpulser. Dette krever imidlertid rettidig og riktig behandling, samt strenge overholdelse av forskriftene fra den behandlende legen i rehabiliteringsperioden.

Gruppe av legemidler til behandling av iskemisk slag:

 1. Fibrinolytiske stoffer - behandling med disse medisinene begynner innen de første tre timene etter et slag. Fullstendig lammelse av venstre side når du tar denne gruppen medikamenter, reduseres til null.
 2. Formulations antikoagulanter - direkte (heparin natrium, nadroparin-kalsium, dalteparin natrium, natrium enoksiparin) og indirekte virkning medikamenter (Fenilin, Warfarin Nycomed), medikamenter for å behandle denne pasientgruppen begynner 2 uker etter den venstre slag.
 3. Antiplatelet narkotika - Lamifiban, Clopidogrel, Ticlopidine, Aspirin.
 4. Vasoaktive stoffer for å styrke veggene i hjernens kar, samt å forbedre blodstrømmen. Myotrope antispasmodikum - No-Shpa, Cinnarizine, antioprotektorer - Alprostadil, Anginin;
 5. Hypotensive stoffer - brukes ved høyt blodtrykk. ACE-hemmere (Captopril) eller kalsiumantagonister (Nicardipin).
 6. Neuroprotektorer - er fokusert på å beskytte hjerneceller fra patogene faktorer. Blokkering av glutamatreseptorer (magnesium preparater), nootropiske midler (Semaks, Tserakson) forbedrer cerebral sirkulasjon (tiklid, Trental), antioksidanter (Niacin, Meksidol) adaptogens (Eleutherococcus tinktur, tinktur av chinensis).

Rehabiliteringsperiode

I hjerneslag, venstre side av konsekvensene av sykdommen, avhenger av pasientens handlinger i gjenopprettingsperioden. Jo mer pasienten ønsker å gjenopprette, jo større er sjansene for overlevelse og tilbake til et helt liv.

Eksperter anbefaler å følge de følgende prinsippene:

 • sengen hviler;
 • massasje av lammede lemmer;
 • passive øvelser hver 4. time, utført av sykepleieren, eller nær pasienten. For dette er det nødvendig å bøye og unbend offerets lemmer. For å begynne at gymnastikk følger av deler av en kropp som er utsatt for lammelse, så send til sunn.
 • respiratorisk gymnastikk;
 • gradvis endring av stilling, ved hjelp av improviserte midler;

I rehabiliteringsperioden trenger pasienten moralsk støtte fra slektninger, siden gjenopprettingsprosessen kan trekke seg i mange måneder. Re-lære å gå, skrive, lese er veldig vanskelig, og hvis pasienten ikke er nær en sensitiv, sympatisk person, kan han bare slutte å prøve. Og å forbli et kreft for livet.

Mulige konsekvenser og prognoser

Med iskemisk slag på venstre side, følger konsekvensene og hvor mange pasienter som lever, også av omfanget av skaden på hjernens nerveender. Prosentandelen av overlevende etter slaget er 50% av det totale antall pasienter med denne patologien. Prognosen for et hjerneslag i venstre hjernehalvfrekvens er gunstigere enn for den rette.

Fullstendig utvinning forekommer hos 60% av pasientene etter overføring av et venstre sidet angrep.

Faktorene som bestemmer hastigheten på regenerering av hjerneceller inkluderer: rettidig og tilstrekkelig behandling, hastigheten til akuttmedisinsk behandling, offerets alder, pasientens ønske, fravær av samtidige patologier.

Med et slag i hjernens venstre halvkule, vil konsekvensene være som følger:

 • delvis eller fullstendig lammelse av høyre side;
 • nedsatt følsomhet for ytre stimuli til høyre, med høyresidig hjerneskade til venstre;
 • taleproblemer;
 • tap av lese- og skriveferdigheter;
 • funksjonsfeil i minnet;
 • Manglende evne til å tenke logisk, og vurdere situasjonen tilstrekkelig
 • nedsatt bevegelse av øynene;
 • folk blir trukket tilbake, tapte ferdigheter i elementær selvbetjening, utilstrekkelig oppfatning av omverdenen, og kroppen hans;
 • årsakssløs latter eller gråt;
 • anfall av epilepsi.

Stroke av hjernens venstre hjernehalvdel kan forårsake ikke bare dannelsen av funksjonshemning, men også angrepet bidrar til forverring av pasientens livskvalitet. Tap av mentale evner, minne, påvirker pasientens følelsesmessige bakgrunn, noe som fører til langvarig depresjon og fullstendig tap av interesse for hva som skjer. Støtte til slektninger, er en uvurderlig assistent, i rehabiliteringsperioden. Oppmuntre og innstille tillit til pasienten, vil hjelpe ham til å gjenopprette seg raskere og komme tilbake til et helt liv.

Berør iskemisk venstre bivirkninger

Hvis offeret i en slik tilstand som en iskemisk slag, på venstre side, kan effektene av forskjellige personer skiller seg markert. Man må huske at hver halvdel av legemet er forbundet med den motsatte side av hjernen, er det på tvers. Dermed påvirker hjerneslagets venstre hjernehalvdel høyre side av kroppen. I dette tilfellet nekter talenapparatet også - dette er ikke bare en viktig konsekvens, men også et symptom på denne type iskemisk slag.

Avhengig av hvilke arterier i hjernen ble blokkert, endres konsekvensene også. Hjerneinfarkt kan påvirke anterior, posterior, eller grunnleggende interne carotisar av hjernen og deres kanaler, men ofte oppstår skade i høyre eller venstre halspulsåren - avhenger av området og plasseringen av lesjon.

Hvorfor er det et iskemisk slag i venstre halvkule

Stroker til venstre og høyre halvkule manifesteres på forskjellige måter, men de har de samme årsakene. I seg selv innebærer venstre sidet iskemisk hjerneslag blokkering av hjernebeholderen, noe som resulterer i at blodtilførselen opphører til ett eller flere vevssteder og brudd på flere organfunksjoner.

I de fleste tilfeller fører til venstre hemisfære av iskemisk slag er vaskulær trombose eller aterosklerotisk plakk, som er frittliggende og helt eller delvis å stoppe blodstrømmen frata hjernen av oksygen. Forutsi dannelsen av blodpropper vanskelig hvis personen har ikke tidligere blitt diagnostisert med en tendens til trombose eller spesifikke tettheten for blod. Aterosklerotiske plakk på veggene av karene er direkte relatert til avsetning av lipider, det vil si fett. Til dette har folk som bruker fettstoffer med høyt kolesterolinnhold, en tendens til å være fulle. Det er en rekke risikofaktorer som øker sannsynligheten for iskemisk berøring. Disse inkluderer:

 • avansert alder;
 • høyt blodtrykk;
 • økte lipidnivåer i blodet (hyperkolesterolemi);
 • aterosklerose;
 • diabetes mellitus;
 • røyking,
 • tidligere hatt hjerteinfarkt;
 • arytmi;
 • andre sykdommer i hjertet, blodårene eller blodet.

Iskemiske slag er en av de vanligste årsakene til død i Russland og i verden og skjer selv med de som ikke er i fare.

Hvordan gjenkjenne venstre side slag

Vanlige symptomer på nedsatt funksjonsevne er nedsatt bevissthet, hodepine, oppkast, svimmelhet og nevrologiske symptomer, inkludert taleforstyrrelser, svelgingsfunksjoner, pusteproblemer, nedsatt koordinasjon og ulike synsforstyrrelser.

For å fastslå at hjernens venstre side påvirkes av hjerneslaget, er det sannsynligvis bare på sykehuset ved hjelp av magnetisk resonansavbildning. Men slike symptomer som et klart brudd på følsomheten på høyre side av kroppen, delvis eller fullstendig forlamning, forvrengning av høyre side av ansiktet og problemer med musklene, snakker også om et slag i venstre halvkule.

Ofte når denne delen av hjernen påvirkes, opplever mennesker problemer med tale - det blir usammenhengende og uklar, noen ganger ligner folk dumme, fordi de bare kan mumle. I noen tilfeller er taleforstyrrelser spesifikke, for eksempel hos de som har hatt slag, kan "telegrafisk tale" utvikle seg - de begynner å bruke bare substantiver.

Siden hjernenes venstre halvdel er ansvarlig for logisk tenkning, tillater ikke strekk folk å svare på enkle spørsmål, de ser ikke en logisk sammenheng mellom de vanligste tingene eller dommene. Hvis strekkets fokus befinner seg i venstre temporal lobe, blir pasientens tilstand plutselig deprimert.

Hvis du finner noen symptomer på et slag, bør du umiddelbart kontakte legen din. Sann diagnose og rask oppstart av behandlingen vil bidra til å unngå alvorlige konsekvenser av sykdommen, men noen ganger de fortsatt manifest, til tross for vellykket behandling.

Fysiske konsekvenser av venstre sidet slag

De mest åpenbare konsekvensene av venstre halvkule slag, de er tegnene som det kan gjenkjennes, er lidelser i muskel-skjelettsystemet. En person føles nummenhet i ansiktsmuskulaturen og hele høyre side av kroppen når slaget bare begynner å manifestere seg. Noen ganger etter behandlingen forblir disse effektene. Faktum er at på grunn av mangel på blodsirkulasjon, er det mest delikate nevrale nettverket som forbinder hjernehalvdelen av hjernen med kroppen skadet. Som et resultat, når og etter en sykdom, kommer impulser fra hjernen ikke alltid til musklene på høyre side av kroppen eller ankommer sent. Den vanligste behandlingen for hjerneslag lindrer ikke slike konsekvenser som:

 • dysfunksjon eller hengende av musklene på høyre side av kroppen;
 • lammelse av høyre side;
 • slurred tale på grunn av problemer med styringen av språket.

Ifølge studier, i noen tilfeller, nummenhet i kroppsdeler, inkludert ansiktet, svakhet i musklene i høyre side av kroppen eller "krampetrekninger" nerver oppstå på personer som har fullført et kurs i behandling, selv om før slike effekter ble observert. Dette skyldes forsinket ødeleggelse av nevrale forbindelser og er ikke gjenstand for videre behandling.

Endringer i atferd og tale som konsekvens av et slag

Ifølge statistikken er 57% av slagstreker av venstre hjernehalvdel av hjernen. De påvirker hva det er ansvarlig for - logikk, analytisk og matematisk evner, evnen til å jobbe med tall, samt minne-, språk- og talevansker, lese- og skriveferdigheter. Alt dette, helt eller delvis, kan en person miste, har hatt et slag. Selv den mest talentfulle matematikeren, som følge av alvorlig skade på et stort område av hjernen, kan miste muligheten til å utføre enkle matematiske operasjoner.

Store endringer på grunn av slag:

 • problemer med tale, tap av kontroll over det;
 • slurred tale;
 • dysleksi - en person forvirrer bokstavene og lydene i tale og skriving;
 • Ny informasjon oppfattes utilstrekkelig;
 • delvis tap av minne i tale- og skriveområdet - en person glemmer hvordan man holder en penn eller skriver bokstaver;
 • manglende evne til å forstå hva som ble hørt
 • problemer med analysen av oppfattet informasjon.

Personer som har gjennomgått et slikt slag må ofte tilpasse seg verden rundt dem, tatt hensyn til alle nyoppkjøpte funksjoner og tapte evner. Verst av alt, når en person helt taper ferdighetene i databehandling, kontrollerer nøyaktigheten og evnen til å tenke logisk - i slike tilfeller blir han anerkjent inkompetent.

Men selv for slike medlemmer av et samfunn med en bevilgert gruppe av funksjonshemminger, finner de passende aktiviteter som de kan takle for å føle seg fulle.

På bakgrunn av problemer med taleanordningen og brevet kan en viss grad av autisme oppstå - en person er nedsenket i seg selv, blir isolert på sine egne følelser, erfaringer og indre tilstand. Dette gir opphav til en rekke følelsesmessige endringer.

Følelsesmessige konsekvenser av venstre sidet slag

Mennesker som helt eller delvis har mistet evnen til å tenke logisk og analysere, er nødt til å basere alle sine handlinger på arbeidet på hjernehalvfrekvensen, det vil si følelser, følelser og intuisjon. Derfor, de som har hatt et slag, endrer ofte sin karakter, de handler i strid med logikk og sunn fornuft, kan ikke vurdere omfanget av deres handlinger. De vanligste konsekvensene:

 • Manglende evne til å måle skalaen - både objekter og egne handlinger;
 • manglende evne til å skape årsakssammenheng og logiske kjeder;
 • handlinger er basert på intuisjon, handlinger blir bevisstløs;
 • likegyldighet til hva som skjer
 • mangel på lyst til å jobbe på egen rehabilitering.

Den siste manifestasjonen er spesielt skummel, da det ikke handler om posttraumatisk depresjon eller ydmykhet med ens mye. Pasienten merker bare ikke sine egne mangler, han ser ut til å være i orden med ham - han kan ikke se skjelv i hendene og til og med lammelse av enkelte lemmer, oppføre seg med selvtilfredshet og nekte å hjelpe, fordi han anser seg frisk. Med slike konsekvenser er det mulig, og det er nødvendig å slite.

Hvordan håndtere konsekvensene av venstre sidet slag

Konsekvensene av iskemisk berøring kan minimeres hvis det kan gjenkjennes i tide. Hvis behandling påbegynnes innen 24 timer, og området av det berørte området i hjernen ikke er for stor, vil grunnleggende terapi kombinert med en bestemt tillate å redusere lesjonene av nerver og muskler praktisk talt til null.

Grunnleggende terapi er godkjent av Den russiske føderasjonsdepartementets helsedepartement, og er rettet mot å bevare pustefunksjonen og normal funksjon av kardiovaskulærsystemet, samt forebygge hjernesødem og beskytte den mot strukturelle skader. Spesifikke tiltak er rettet mot å gjenopprette blodsirkulasjonen i det ødelagte området i hjernen og opprettholde stoffskiftet i vevet. Sammen bidrar disse tiltakene til å unngå alvorlige konsekvenser for kroppen.

Hvis vellykket behandling ikke kunne eliminere konsekvensene, er det spesielle rehabiliteringsprogrammer. De er rettet mot restaurering av helt eller delvis tapt funksjon av lokomotor og taleapparat. De fleste av disse programmene består av konstant trening av muskler, minne og tale, samt øvelser for konsentrasjon.

Rehabilitering er ofte en lang prosess, som kun kan gjennomføres vellykket takket være tid, tålmodighet og god omsorg.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Deprimerende statistikk

Stroke refererer til de farligste vaskulære patologiene. Verdensstatistikker hevder at årlig på planeten fra denne sykdommen rammer rundt 9 millioner mennesker, og denne figuren vokser raskt.

Tidligere ble det antatt at den akutte brudd på blodsirkulasjonen i hjernen påvirkes hovedsakelig av den eldre befolkningen. Men hvert år blir sykdommen yngre. Omtrent 25% av pasientene fyller ikke 65 år. Av de som har hatt et slag, forblir bare 20% fullt i stand.

Patologi kan skje med noen. Det er tilfeller der et slag er oppdaget hos barn og til og med spedbarn. I dette tilfellet er årsaken medfødte feil, som skyldes dårlig arvelighet.

Berøringen av et slag beror ikke bare på alder. Forekomsten og sykdomsforløpet hos kvinner og menn skjer på forskjellige måter. For den mannlige halvdelen er kritisk alder 40 år. Faren for kvinner øker etter 60 år. Og de beklagelige konsekvensene av et slag for sistnevnte er mye vanskeligere.

I alle fall, den viktigste faktoren i det gunstige resultatet av et slag er tiden, jo raskere pasienten blir tatt til et medisinsk anlegg, jo mer realistiske er hans sjanser til å opprettholde helse, minimere konsekvensene og ikke dø.

Fare tegn

Stroke forekommer noen ganger med lite eller ingen synlige tegn. Imidlertid er det symptomer som tydelig indikerer en funksjonsfeil som oppstår i hjernen. Avhengig av halvkule (venstre eller høyre), påvirkes den motsatte delen av kroppen.

Den mest sannsynlige tiden for utbrudd er sen kveld og tidlig morgen.

Vanlige tegn som indikerer et slag er:

 • tap av følelse og følelsesløshet i ansiktsmuskler, svakhet i armene og bena (mest sannsynlig, med symptomer som påvirker halvparten av kroppen);
 • unormal tale, vanskelig på grunn av nummenhet i munnens muskler;
 • øyeblikkelig synshemming (skade påvirker venstre eller høyre øye, eller til og med begge samtidig);
 • usikre, ukoordinert bevegelser;
 • ukontrollerte bevegelser;
 • et hvirvlende hode;
 • uforsiktig, skarp hodepine.

Konsekvenser av iskemisk slag

Med iskemisk slag, er arteriene som føder hjernen tilstoppet, noe som forårsaker døden til nevronene i det berørte området og forårsaker følgende konsekvenser:

 1. Reduserte motorfunksjoner - Utseendet av svakhet i lemmer. Usikker besittelse av dem. Kompleksiteten til å produsere enda enkle bevegelser.
 2. Forringelse av følsomhet av nerveender i lemmer og ansiktsdeler - Restaureringen av fibrene i nerveendene er langsommere enn muskelen, slik at følsomheten kan være lang fraværende, selv med restaurering av muskelstyrken.
 3. Kognitiv svekkelse - Et delvis tap av minne som gjenspeiles i glemsomheten til de vanlige tingene (telefonnumre, adresser, slektsnavn osv.). Barn har et tap av definisjonen av plassering i rom og tid.
 4. Taleforstyrrelser - oftere følger med venstre sidet iskemisk slag. Pasienten uttrykker usammenhengende ord som er vanskelig å få frem. Det er vanskelig for ham å uttale bestemte setninger og tydelig uttale bokstavene.
 5. Psykiske lidelser - fremveksten av post-stroke depresjon, uttrykt i en følelse av fortvilelse. Det er aggressivitet, frykt, en skarp endring i humør, ukoordinert handling.
 6. Vanskelig svelging - muligheten til å kvele med vann og vanlig mat i en helt uskadelig situasjon. Ofte fører til døden.
 7. Manifestasjoner av epilepsi - om en femtedel av personer som gjennomgikk iskemisk slag, begynner å lide av anfall.
 8. Uvanlig drift av bekkenorganene - ledsaget av ukontrollert vannlating og avføring.

Hva er fulle av hemorragisk form for brudd

Konsekvensene som følger med et hemorragisk slag, er i mange henseender likt å vise en iskemisk visning. Deres forskjell er i en mer alvorlig form for lekkasje. Følgende brudd blir observert:

 • vanskeligheten av uttale og den langsomme oppfatningen av tale;
 • komplikasjoner med svelging bevegelser;
 • Begrenset lembesittelse eller fullstendig lammelse;
 • demping og utilstrekkelig vurdering av miljøet;
 • svekkelse av mentale evner, tap av minne;
 • Depresjon ledsaget av hyppige endringer i humør;
 • utseendet av overdreven aggresjon, etterfulgt av fullstendig apati;
 • forsinket reaksjon;
 • forverring av visjonen;
 • alvorlig smerte i ulike deler av kroppen;
 • forekomsten av epileptiske anfall.

Spinal stroke

Med ryggsmerter forekommer en sirkulasjonsforstyrrelse i ryggmargen. Dette er en veldig alvorlig sykdom som fører til tap av arbeidsevne og til og med fullstendig lammelse. Andre konsekvenser:

 1. Delvis hysteri eller anestesi - Feilforsinkelse i enkelte deler av kroppen. Mannen slutter å føle smerte, temperaturendringer. Det er vanskelig å bestemme gjenstandene ved å trykke.
 2. Parezy av ekstremiteter - Svake muskler, vanskeligheten med uavhengig bevegelse og umuligheten av selv små fysiske anstrengelser.
 3. Brudd på vannlating og avføring - Urinering slutter å bli kontrollert, kan manifestere seg i form av en konstant utslipp av dråper. Svikt av ekskrement eller omvendt ukontrollert.

Spinal stroke er behandlingsbar. Med rettidig adgang til helsepersonell og rehabilitering, kan en 100% avkastning til arbeid gjøres.

Omfattende hjerneskade

Med et stort slag berøres det meste av venstre eller høyre halvdel av hjernen.

Dette skyldes blokkering, både delvis og fullstendig, av de store blodkarene som mater hjernen.

Følgende typer av dette er fulle av alvorlige komplikasjoner og konsekvenser av sykdommen:

 1. hemodynamisk - påvirker et stort område av hjernen. Det oppstår plutselig og følger med en kraftig økning i blodtrykket.
 2. lakunære - skade på perforeringsbeholdere i hjernen Har en sakte lekkasje, vanligvis under søvnen.
 3. aterotrombotisk - forekommer med patologier i sirkulasjonssystemet. Det har et langt klinisk kurs. Ved tidlig gjenkjenning av en trombose blir det forutsigbar, noe som påvirker vellykket behandling.
 4. cardioembolic - blokkering av hjernens hovedarterier Kan være delvis eller fullført.
 5. Mikrooklyuzivny - oppstår ved brudd forbundet med blodkoagulasjon.

Med omfattende slag er det spesielt viktig hvor hjernehalvdelen av hjernen okkludert (høyre eller venstre side av hjernen), avhengig av halvkule, er følgende konsekvenser mulige.

Hvis høyre halvkule er berørt:

 • lammede muskler i venstre halvdel av kroppen;
 • tap av minne, forverring av mentale prosesser;
 • forsinket reaksjon eller fullstendig avvisning av ansiktsmuskler i venstre halvdel av ansiktet;
 • apati, likegyldighet til alt og en følelse av fortvilelse.
 • en sterkt uttalt endring i ansiktets tale og bevegelser;
 • lamme høyre side av kofferten;
 • åpenbare lidelser i psyken, uforutsigbarhet;
 • mental retardasjon.

Den venstre halvkule er truet

Iskemisk berøring av venstre side observeres oftere på høyre side. Omtrentlig, dette tallet er redusert til 57%. Den venstre halvdel av hjernen er ansvarlig for tale og logisk tenkning, som i tillegg til de karakteristiske vanlige lidelsene forårsaker følgende konsekvenser:

 • talen endres sterkt, blir vag, uttrykkes i setninger av setninger, den syke mennesker mister meningen med det som er sagt;
 • Det er et tap av følsomhet på høyre side av ansikt, armer og ben, alt dette er ledsaget av lammelse;
 • det blir umulig å lese, skrive eller miste artikulasjon;
 • Pasienten forstår ikke hva han sier;
 • en person trekker seg fra omverdenen, blir hemmelig og selvstendig.

Høyre sidestrek

Brudd på sirkulasjonen i høyre halvdel av hjernen er ikke så uttalt i symptomene, derfor er definisjonen av et slag her noe senere enn ved lesjon av venstre hjernehalvdel av hjernen.

I forbindelse med dette blir behandlingen utsatt, noe som fører til nekrose hos flertallet av cellene, og følgelig er konsekvensene for høyre side slag mindre gunstige:

 • lammelse av venstre side av ansiktet, venstre arm og ben oppstår;
 • en mann slutter å kontrollere bevegelsen av til og med delvis lammede lemmer, begynner han å føle at en mye større del av kroppen påvirkes;
 • minne lider sterkt, glemsomhet manifesterer seg selv for å klare, levende handlinger;
 • en person forstår ikke hvor han er, kan ikke bestemme avstanden og mister følelsen av innsats. Uavhengig kan ikke kle på seg og gjøre den enkleste jobben;
 • pasienten faller inn i en dyp depresjon og viser fullstendig passivitet til miljøet.

Hva kan du forvente ved et slagstrekk?

Med alle former for stroke observeres følgende komplikasjoner og konsekvenser for helsetilstanden:

 1. trykket - En forhøyet blodtrykksindeks, umiddelbart etter et slag, indikerer aktiveringen av kardiovaskulærsystemet, som forsøker å eliminere konsekvensene av sirkulasjonsforstyrrelser. Sjelden påvirker videre forløb, med mindre det forårsaker cerebralt ødem og hypertensiv encefalopati, noe som kan føre til en gjentakelse av hjerneslag.
 2. temperaturen - En økning i denne indikatoren i postinsult tilstanden observeres ganske ofte. Dette er en dårlig harbinger. Øker svette, selv om tilstanden til helse ikke lider i det hele tatt. Temperaturen er nesten umulig å bringe ned til normale verdier. Nærværet av en slik manifestasjon forverrer prognosen for utvinning og øker risikoen for død med ca. 30%.
 3. Soporøs tilstand - tap av kontroll over atferd, depresjon og inhibering av reaksjoner. Det observeres hos 20% av pasientene, spesielt etter hemorragisk slag.
 4. kramper - kan oppstå umiddelbart etter utbruddet etter en tid. Ved iskemisk berøring observeres 3% av pasientene. Når hemorroide når indikatoren 8% og høyere.
 5. hodepine - Denne faktoren er typisk for opptil 65% av pasientene som har hatt et slag. Han er mest utsatt for den kvinnelige halvdelen av befolkningen, spesielt i sin ungdom. For å eliminere hodepine brukes en individuell tilnærming til hver pasient.
 6. lammelse - fører til tap av motorfunksjonene i kroppshalvdelen, avhengig av slagstreken til høyre eller venstre halvdel av hjernen. Kan være ledsaget av tap av syn og døvhet.
 7. Minnetap - En hyppig konsekvens av milepæler av slagslag, er delvis og fullført. Det er uttrykt i hukommelsestap, hypnose, hypermnesi og paramesi.
 8. Brudd på tale - følger med et venstre sidet slag. Det kan være delvis eller fullstendig, avhengig av storheten av det berørte området av hjernen. Uttrykt i feil uttale av lyder, inkonsekvenser i ord og fraser, usammenheng.
 9. motilitet - Svakhet i musklene i hendene, manglende evne til å produsere lite arbeid. Avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslaget og gjenopprettes av spesielle øvelser.

En koma er ikke uvanlig

Hovedtegnene på koma i slag er:

 • ingen reaksjon på ytre stimuli
 • bevisstløshet;
 • spontan tarmbevegelse.

Det er mulig å opprettholde svelgrefleksen, som letter pasientens ernæring. Koma er uttrykt i fire grader:

 1. Liten skade på hjerneceller. Bevisstap, men bevaring av refleksfunksjoner. Oppmuntrende indikator.
 2. Dyp søvn med tung pust. Fravær av reaksjoner på berøring og smerte. Kramper.
 3. Bevisstap med å senke blodtrykk og temperatur.
 4. Stort område av hjerneskade. Dødelig utfall.

I hvert fall er rollens rolle viktig for å lagre en pasient. Den kritiske indikatoren for koma er 1 time.

Risikoreduksjon

Stroke kan manifestere seg i nesten alle, uavhengig av alder, kjønn og arbeidsaktivitet. Risikoen for denne sykdommen kan reduseres betydelig hvis:

 • å lede en sunn livsstil (å slutte eller i det minste redusere bruken av alkohol, røyking);
 • overvåke blodtrykket
 • sjekk for atrieflimmer, noe som vil redusere muligheten for blodpropper;
 • stadig vet nivået av kolesterol;
 • med diabetes ikke avvike fra kravene til den behandlende legen;
 • trene og styrke immunitet
 • observere en diett.

Sannsynlighet for funksjonshemning

En hvilken som helst sykdom i hjernen er en av de vanskeligste og til og med med tanke på tiltak og et høyt nivå av medisinutvikling, observeres bivirkninger nesten alltid.

Med iskemisk berøring, bare i ti tilfeller ut av hundre, kan pasienten fullstendig gjenopprette. I andre skjer funksjonshemning, avhengig av hvor alvorlig den overførte sykdommen og nivået av rehabilitering i post-stroke-tilstanden er.

Med hemorragisk hjerneslag får to av tre personer et funksjonshemning.

Hvor mange lever etter et slag?

Uansett hvordan medisin og levestandard for menneskeheten utviklet seg, er statistikken over slag ikke langt fra å være skuffende. I de første månedene etter sykdommen, observeres død hos 35% av pasientene.

Litt over halvparten lever til slutten av året. I fremtiden er risikoen for død noe redusert.

Et stort antall dødsfall er assosiert med tilbakefall av sykdommen, direkte relatert til:

 • Ubegrenset forespørsel om hjelp i en medisinsk institusjon;
 • pasientens alder;
 • Helsehelse før et slag
 • nivået på pasientens liv og kvaliteten på hans tjenester;
 • Overholdelse av regimet definert av leger i post-slagperioden;
 • kroniske sykdommer;
 • stress og nervesituasjon.

Den største faren for mennesket forblir hans forakt for sykdommen og uvitenhet om konsekvensene. I dette tilfellet fører mangelen på utdanning ofte til en trist slutt.

Derfor, for alle (spesielt i voksen alder) er det ønskelig å vite i det minste grunnleggende om slagtilfelle manifestasjoner og å ta hensyn til ens helse.

Konseptet med et slag

Stroke er en kortvarig akutt forstyrrelse av hjerneblodstrømmen, som er ledsaget av forringelser i hjernens funksjoner, så vel som andre organer og systemer.

Eksperter mener at skaden på venstre halvkule slag er mye vanskeligere og har mer ubehagelige konsekvenser enn hjerneslagets høyre side.

Det er mange årsaker til sykdommen. I utgangspunktet dannes stroke mot bakgrunnen av utilstrekkelig tilførsel av oksygen til hjernevævet som et resultat av brudd på karveggen eller dens hindring.

Årsaken til dette kan være:

 • Tilstedeværelse av plakk av aterosklerotisk natur;
 • Tilstedeværelse av trombi eller emboli;
 • komprimering av fartøyets vegger fra utsiden (for eksempel med ondartede neoplasmer);
 • spasmer av cerebral fartøy.

Slagsaken kan også være forskjellige sykdommer, for eksempel: AH, diabetes, aterosklerose.

Du kan identifisere 2 former for sykdommen, avhengig av type brudd:

 1. Hemorragisk form, som fikk navnet som et resultat av blødning fra skadede kar.
 2. Iskemisk form, hvis essens består i stenose eller klemmer fartøyet fra utsiden.

Stroke hemorragisk venstre side oppleves mye verre enn den rette. Iskemisk slag er ikke like farlig som hemorragisk, men ikke tap av årvåkenhet.

Det er mange faktorer som øker risikoen for iskemisk sykdom:

 • lang levetid for alkohol og tobakksprodukter;
 • alderdom;
 • hyppig hodepine;
 • nedsatt metabolisme av lipider og karbohydrater;
 • Tilstedeværelse av samtidige sykdommer i hjertet og blodkarene;
 • forstyrrelser i hormonets metabolisme;
 • medfødte misdannelser;
 • Tilstedeværelse av inflammatoriske sykdommer;
 • brudd på reologiske egenskaper av blod.

symptomer

Symptomer på slag er varierte og varierer i naturen og området der strekningen skjedde. Generelle cerebrale symptomer oppstår som følge av høyt blodtrykk og forstyrrelse av hjernemembranenes strukturer.

 • skarp svimmelhet og hodepine;
 • gastrologiske symptomer;
 • krampeanfall;
 • tap av bevissthet, besvimelse passer, faller inn i koma.

Deretter er det verdt å markere symptomene som er preget av sine egne foci. De er avhengige av lokalisering av virkningen og er ledsaget av spesielle funksjonsnedsettelser.

Med venstre sidet lesjon i hjernen kan du observere følgende symptomer:

 • lammelse av venstre side, hvis angrepet var alvorlig, eller individuelle lemmer;
 • nedsatt sanseorganer, som kan manifesteres ved tap av syn fra en eller begge sider, tap av hørsel og lukt;
 • pasienten føler nummen på høyre side, mulig tap av følsomhet av forskjellige former;
 • nedsatt motorfunksjon
 • tap av talefunksjon eller episodisk dysfunksjon.

Sammen med cerebrale og fokale symptomer er det mulig å observere vegetative forstyrrelser, som har en manifestasjon i følgende:

 • angrep av panikk, frykt, angst;
 • hjerterytme dysfunksjon;
 • pusteproblemer
 • tildeling av en stor mengde kald svette;
 • økning i temperaturen;
 • rystelser.

Diagnose og behandling av sykdommen

Diagnose av sykdommen kan utføres før ankomst av akuttmedisinsk behandling, og ber pasienten å utføre flere handlinger:

 • be ham om å smile (under et angrep har pasientene til venstre et asymmetrisk smil);
 • snakk med ham (talen er ødelagt);
 • be om å øke din høyre arm som mulig (denne handlingen er enten vanskelig eller umulig);
 • be om å hente dagens dato og plassering for øyeblikket, gjenopprette kronologien til dagen (pasientene er tapt i rommet og dette er sannsynligvis ikke gjort).

Når du går inn på sykehuset, gjennomgår pasienten følgende diagnostiske metoder:

 1. elektrokardiogram;
 2. Ultralydundersøkelse av hjertet;
 3. Generelle og biokjemiske blodprøver;
 4. MRI;
 5. Beregnet tomografi;
 6. Bestemmelse av mengden lipider.

Behandling av hjerneinfarkt kan deles inn i et grunnkurs, som er rettet mot å normalisere pasientens generelle tilstand, og spesifikk, som er rettet mot å eliminere blodpropp i karene.

Grunnkurset er basert på:

 • normalisering av blodtrykk;
 • støtte den normale tilstanden til alle organer og systemer;
 • gjenoppretting av normal blodstrøm;
 • normalisering av utvekslingsprosessene;
 • eliminering av årsakene til slag.

Et bestemt behandlingsforløp er rettet mot lys av trombus.

Det er viktig å huske at selvmedisinering i dette tilfellet ikke er det beste valget. Behandlingstaktikk kan kun foreskrives av en lege!

Konsekvenser av hjerneinfarkt

Når slag av den iskemiske venstre side av konsekvensene kan være ganske mye, avhenger alt av hvilken del av hjernen som er skadet.

Alle konsekvenser av et slag i venstre halvdel av hjernen kan deles inn i 5 kategorier:

 1. Dysfunksjon av motorapparatet.
 2. Dysfunksjon av taleapparatet.
 3. Psykiske lidelser.
 4. Forstyrrelser i minne, oppmerksomhet, tenkning.
 5. Forstyrrelser i arbeidet til andre organer og systemer.

Bevegelsesforstyrrelser er brudd på koordinering av bevegelser, vanskeligheter med å utføre bevegelser, redusere eller helt miste følsomheten til ulike former.

Disse feilene observeres på den raskeste tiden etter anfallet. Umiddelbart etter angrepet ser vi et tap av følsomhet i høyre side av kroppen, nummenhet i venstre side, atony av ansiktsmuskulaturen, vanskeligheter med å løfte høyre arm.

Den mest alvorlige konsekvensen av nedsatt motorfunksjon er lammelsen av enkelte områder eller hele kroppen.

Taleforstyrrelser blir observert fordi venstre halvkule har sentre som er ansvarlige for tale.

Overtredelse av denne funksjonen inkluderer:

 • Effektiv motorafasi (manglende evne til å ordne setninger og setninger på riktig måte, du kan se hvordan pasienten forvirrer selv individuelle lyder);
 • dynamisk avasi (pasienten kan ikke formulere setninger, og også stemme dem);
 • Afferent motorafasi (pasienten kan forveksle lyder som ligner hverandre);
 • aphasia wernicke (pasienten mister evnen til å forstå muntlig tale, kan ikke koble til eller analysere det han har hørt);
 • total avasi (dette er et absolutt tap av tale, så vel som manglende evne til å forstå det i noen form).

Noen ganger er taleforstyrrelser resultatet av skade på strukturen til taleapparatet. I dette tilfellet vil pasienten forstå talen helt, men han vil gjenskape det med vanskeligheter.

Kognitiv svekkelse i slag kan forekomme selv hos mennesker som er veldig intellektuelt utviklet.

Disse forstyrrelsene er som følger:

 • tap av evne til å huske forskjellige datoer, telefoner, passord;
 • umulighet å tenke i sinnet;
 • brudd i konklusjonene;
 • Det er umulig å gjenopprette kronologien til viktige hendelser.

Psykiske lidelser etter et hjerneslag i venstre hjernehalvdel er forårsaket av panikkanfall, angst, en frykt for å dø eller være begrenset til sengs. Pasienter kan føle seg som en byrde for sine kjære, derfor refererer de uaktsomt til anbefalingene fra legen, som påvirker behandlingen negativt.

Alle disse konsekvensene er resultatet av utilstrekkelig hjelp. Derfor være mer oppmerksomme på helsen din, helsen til dine kjære og de som er rundt deg.

Les Mer Om Fartøyene