Algoritme for førstehjelp i slag: en utenforstående, deg selv, på gata og hjemme

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva bør være førstehjelp for slag. Funksjoner av beredskapstiltak hjemme og på gaten, avhengig av type slag.

Førstehjelpstiltak for slag er et kompleks av handlinger og aktiviteter rettet ikke bare for å redde pasientens liv. Tiden og korrektheten av gjengivelsen avhenger av muligheten for å gjenopprette ødelagte hjerneceller og funksjonelle evner i nervesystemet. Ifølge utenlandske og innenlandske eksperter er den optimale tiden for levering av pasienten til en medisinsk institusjon 3 timer fra sykdomsmomentet (jo tidligere, jo bedre).

Hva du trenger å gjøre når en person har et slag i utgangspunktet

Uansett hvor det skulle være et slag og uansett et slag - og pasienten selv (hvis tilstanden tillater det), og andre skal handle i henhold til en klar algoritme:

 1. Ikke bli panikk.
 2. Vurder pasientens generelle tilstand: bevissthet, pust, palpitasjon, trykk.
 3. Identifiser de åpenbare tegn på et slag: ensidig forlamning av arm og ben, skjev ansikt, taleforringelse, mangel på bevissthet, kramper.
 4. Ring en ambulanse på telefonnummer 103!
 5. Finn ut om sykdommens omstendigheter (om mulig, kort).
 6. Gi gjenoppliving (kunstig åndedrett, hjertemassasje), men bare hvis de er nødvendige (mangel på pust, hjertebank og brede elever).
 7. Legg pasienten på plass - på baksiden eller siden, eller med et litt hevet hode og bagasjerom, eller strengt horisontalt.
 8. Gi betingelser for god tilgang til oksygen til lungene og blodsirkulasjonen i hele kroppen.
 9. Hold orden på pasientens tilstand.
 10. Ordne transport til nærmeste sykehus.

Den akutte omsorg som er beskrevet ovenfor er generalisert og inkluderer ikke noen situasjoner som kan oppstå med slag. Sekvensen av hendelser trenger ikke alltid å være strengt det samme som i ovennevnte algoritme. I tilfelle av kritiske lidelser må pasienten opptre veldig raskt og utføre flere handlinger samtidig. Derfor, for å hjelpe hvis det er mulig, må du involvere 2-3 personer. I alle fall, etter algoritmen, kan du lagre pasientens liv og forbedre gjenopprettingsprognosen.

En detaljert beskrivelse av alle nødstiltak

Hver aktivitet som inkluderer førstehjelp for slag, krever riktig utførelse. Det er veldig viktig å holde fast i finesser, siden noen "små" kan være dødelige.

Uten oppstyr

Uansett hvor vanskelig pasientens tilstand var, ikke panikk eller oppstyr. Du må handle raskt, jevnt og konsekvent. Frykt, travelhet, hastighet, ekstra bevegelser forlenge tiden for gjengivelse av assistanse.

Rolig pasienten

Hver person med et slag som er bevisst, er nødvendigvis bekymret. Tross alt er denne sykdommen plutselig, slik at kroppens stressende reaksjon ikke kan unngås. Spenningen vil forverre tilstanden til hjernen. Prøv å roe pasienten, overbevise ham om at alt ikke er så skummelt, dette skjer, og legene vil bidra til å løse problemet.

Ring en ambulanse

Å ringe en ambulanse er en prioritet. Selv den minste mistanke om et slag er en indikasjon på en samtale. Spesialister vil bedre forstå situasjonen.

Ring 103, fortell dispatcheren hva som skjedde og hvor. Det tar ikke mer enn et minutt. Mens ambulansen vil være på vei, vil du gi nødhjelp.

Beregn den generelle tilstanden

Først av alt, vær oppmerksom på:

 • Bevissthet: Fullstendig fravær eller noen grad av forvirring (inhibering, døsighet) er et tegn på alvorlig slagtilfelle. Lysformer er ikke ledsaget av et brudd på bevisstheten.
 • Åndedrettsvern: Det kan ikke være forstyrret, men kan være fraværende, være intermitterende, støyende, hyppig eller sjeldne. Du kan kun gi kunstig åndedrett i fravær av åndedrettsbevegelser.
 • Puls og hjertebank: de kan være godt audisjonert, bli rask, arytmisk eller svekket. Men bare hvis de ikke er bestemt i det hele tatt, kan du gjøre en indirekte hjertemassasje.
Vurder pasientens tilstand og fastslå behovet for kardiopulmonal gjenopplivning

Identifiser tegn på et slag

Pasienter med hjerneslag kan være:

 • alvorlig hodepine, svimmelhet (spør hva en person er bekymret for);
 • kortvarig eller vedvarende bevissthetstap
 • skråt ansikt (be om å smile, grin tennene dine, stikke ut tungen din);
 • brudd eller mangel på tale (be om å si noe);
 • svakhet, følelsesløp i armen og benet på den ene siden, eller deres fullstendige immobilitet (be dem om å hente hendene foran dem);
 • nedsatt syn
 • brudd på koordinering av bevegelser.

Mangel på bevissthet eller en kombinasjon av disse tegnene er en høy sannsynlighet for et slag.

Korrekt stilling av pasienten

Uansett om pasientens bevissthet og generelle tilstand er forstyrret eller ikke forstyrret av et slag, trenger han hvile. Enhver bevegelse, spesielt uavhengig bevegelse, er strengt forbudt. Situasjonen kan være:

 • På ryggen med et hevet hode og bryst - med et reddet sinn.
 • Horisontalt på siden med hodet vendt mot siden - i fravær av bevissthet, oppkast, kramper. Korrekt posisjon av pasienten i fravær av bevissthet
 • Horisontalt på ryggen med et svakt tiltet eller vendt hode til siden - under transport og gjenopplivning.

Det er forbudt å snu en person på magen eller senke hodet under kroppsposisjonen!

Hvis det er kramper

Et kramsyndrom i form av en sterk belastning av hele kroppen eller en periodisk kramming av lemmer er et tegn på et alvorlig slag. Hva skal jeg gjøre med pasienten i dette tilfellet:

 • Legg på den ene siden med hodet ditt slik at spytt og oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 • Hvis det er mulig, plasser mellom kjever ethvert objekt som er pakket inn i en klut. Dette gjøres sjelden, så gjør ikke stor innsats - de vil gjøre mer skade enn godt.
  Ikke prøv å spre kjevene med fingrene dine - dette er umulig. Det er bedre å forstå hjørnene på underkjeven, prøv å ta det fremover.
  Ikke legg fingrene i pasientens munn (risiko for skade og fingertap).
 • Hold pasienten i denne stillingen til slutten av kramper. Vær forberedt på at de kan skje igjen.

På viktigheten av omstendighetene til sykdommen

Om mulig, finn ut hvordan personen ble syk. Dette er svært viktig, siden noen symptomer på slag kan observeres i andre sykdommer:

 • craniocerebral trauma;
 • diabetes mellitus;
 • hjernesvulster;
 • forgiftning med alkohol eller andre giftige stoffer.

Resuscitation: forhold og regler for gjennomføring

Ekstremt alvorlig slag, som påvirker vitale sentre, eller ledsaget av alvorlig hjerneødem, fortsetter med tegn på klinisk død:

 • fullstendig fravær av pusten;
 • utvidelse av elever av begge øyne (hvis bare en elev er forstørret - et tegn på et slag eller blødning i hemisfæren på siden av lesjonen);
 • fullstendig fravær av hjerteaktivitet.

Gjør følgende:

 1. Legg personen på ryggen på en hard overflate.
 2. Vri hodet til en side, bruk fingrene for å frigjøre munnen fra slim og fremmedlegemer (proteser, blodpropper).
 3. Kast hodet bra.
 4. Ta 2-5 fingre i begge henderens hjørner på underkjeven, skyv den fremover, mens tommelen åpner pasientens munn.
 5. Kunstig åndedrett: Dekke pasientens lepper med en hvilken som helst klut, og lene leppene tett, utfør to dype åndedrag (munn-til-munn-metoden).
 6. Hjertemassasje: Legg høyre hånd til venstre (eller omvendt), og koble fingrene til låsen. Påfør den nedre palmen til punktet for tilkobling av den nedre og midterste delen av pasientens brystben, utfør trykk på brystet (ca. 100 per minutt). Hver 30 bevegelser bør skifte med 2 åndedrag av kunstig åndedrett.

Hvilke medisiner kan gis under et slag?

Hvis en ambulanse kalles umiddelbart etter starten av et slag, anbefales det ikke å gi medisin til pasienten alene. Hvis leveransen til sykehuset forsinkes, støtter hjernecellerne hjemme hjulpet slike legemidler (helst i form av intravenøse injeksjoner):

 • Pyracetam, tiocetam, nootropil;
 • Actovegin, Ceraxon, Cortexin;
 • Furosemid, lasix;
 • L-lysin escinate.

Selvhjelp for slag

Evnen til å yte hjelp til hjerneslag er begrenset. I 80-85% av slaget oppstår plutselig, noe som manifesterer en kraftig forverring i tilstanden eller bevissthetstap. Derfor kan pasienter ikke hjelpe seg selv. Hvis du opplever symptomer som ligner på et slag:

 1. ta en horisontal posisjon med en forhøyet hodeend
 2. Fortell noen at du føler deg dårlig;
 3. ring en ambulanse (103);
 4. holder seg til strengt sengestil, ikke bekymre deg og ikke beveg deg for mye;
 5. frigjør brystet og nakken fra de komprimerte gjenstandene.

Hvis strekket er iskemisk

Ideelt sett bør selv førstehjelp for hjerneslag ta hensyn til sykdommens type. Sannsynligvis er beroligelsen iskemisk, hvis:

 • Stod opp om morgenen eller om natten i fred;
 • pasientens tilstand er moderat forstyrret, bevisstheten er bevart;
 • tegn på taleforstyrrelser, svakhet i høyre eller venstre ekstremiteter, ansiktsforvrengning;
 • ingen kramper.

Til slike pasienter er førstehjelp gitt av den klassiske algoritmen beskrevet ovenfor.

Hvis hjerneslaget er hemorragisk

 • dukket opp kraftig på høyden av den fysiske eller psykomotiske belastningen;
 • det er ingen bevissthet;
 • det er kramper;
 • forspenning av oksipitale muskler, det er umulig å bøye hodet;
 • høyt blodtrykk.

I tillegg til standard pleie, trenger slike pasienter:

 1. Stillingen er strengt med en forhøyet hodeend (med unntak av kramper eller gjenopplivning).
 2. Påfør en blære med is til hodet (helst til halvdelen der den påståtte blødningen er motsatt av immobiliserte anstrengte lemmer).

Funksjoner for å gi assistanse på gaten

Hvis strekningen skjedde på gata, har førstehjelpslevering slike funksjoner:

 • Få flere personer til å hjelpe. Organiser handlingene til hver av dem, klart tilordne ansvar (noen kaller en ambulanse, og noen vurderer den generelle tilstanden etc.).
 • Etter å ha satt inn den nødvendige stillingen til pasienten, slipper du nakken og brystet slik at det blir lettere for ham å puste (ta av slipsen, fjern knappene, løsne stroppen).
 • Vri lemmer, dekk personen med varme ting (i kaldtiden), massasje og gni dem.
 • Hvis det er en mobiltelefon eller kontakter med slektninger, informer dem om hva som skjedde.

Funksjoner av omsorg hjemme eller i et lukket rom

Hvis strekningen skjedde innendørs (hjemme, på kontoret, i en butikk, etc.), og i tillegg til standard førstehjelp, ta hensyn til:

 • Fri tilgang til frisk luft til pasienten: Åpne vinduet, vinduet, døren.
 • Løsne bryst og nakke.
 • Hvis mulig måle blodtrykket. Hvis det blir øket (mer enn 150/90 -.. 160/100 mm Hg) kan gis antihypertensive medikamenter under tungen (Kaptopress, Farmadipin, metoprolol), et lett trykk i solar plexus eller på lukkede øyne. Hvis senket - løft bena, men du kan ikke senke hodet, massere området av halspulsårene langs sidene av nakken.
Hvordan gi førstehjelp til hjerneslag innendørs

Førstehjelpseffektivitet og prognose

Ifølge statistikk, leverte den beredskapstiltaket til pasienter med hjerneslag med levering til en medisinsk institusjon i de første tre timene:

 • sparer liv på 50-60% av pasientene med alvorlige massive slag;
 • i 75-90% tillater full gjenoppretting av personer med mindre slag;
 • ved 60-70% forbedrer gjenopprettingsevnen til hjerneceller i et hvilket som helst slag (bedre med iskemisk).

Husk at et slag kan skje for enhver person når som helst. Vær klar til å ta det første skrittet for å hjelpe til med å bekjempe denne sykdommen!

Førstehjelp for slag

Stroke - en livstruende sykdom, i de fleste tilfeller som fører til uførhet og til og med død. Sannsynligheten for utvikling av farlige konsekvenser avhenger av tidsintervallet som har gått mellom topp av angrepet og tilveiebringelse av medisinsk hjelp på sykehuset. Offeret til et slag, rundt mennesker og leger for å gjenopprette blodstrømmen i hjernen, er ikke mer enn 4 timer. Derfor umiddelbart gi førstehjelp for hjerneslag er svært viktig i denne perioden, er det nødvendig å kjenne igjen angrepet på de karakteristiske symptomer, redusert til leger snart angripe effekt ved å gi primærhelsetjenesten for å levere den skadde til sykehus og tildele behandling.

De første tegn på et slag

Kjenne slag og naturen av utviklingsmekanismen kan være basert på et sett av vanlige nevrologiske og spesifikke symptomer for å gi førstehjelp i tide. De generelle primære tegn som oppstår spontant uten forløpere er:

 • nummenhet i ekstremiteter - i de fleste tilfeller fra den ene siden av kroppen;
 • mørkere og blinkende i øynene;
 • forstyrrelse av koordinering og orientering;
 • kortsiktige angrep av hukommelsestap;
 • taleforringelse.

manifestasjoner iskemisk slag har sine egne egenskaper:

 • Lammelse av kropp eller lemmer utvikler seg på den ene side, nesten alltid motsatt side av lesjonen av hjernecellene;
 • gangen blir usikker og rystet, ofte kan offeret ikke stå alene;
 • tale er vanskelig, artikulasjon og oppfatning av det som er sagt er redusert;
 • Det er en svimmelhet ledsaget av oppkast av oppkast.

passe hemorragisk slag ganske ofte før en kraftig økning i blodtrykk - hypertensive krise. Som et resultat er det et brudd på arterien og en blødning i hjernevevet. På tidspunktet for et angrep har en person:

 • akutt og uutholdelig smerte, følelse som tåler hodet;
 • en rask hjertefrekvens;
 • forvrengning av ansiktet mot en bakgrunn av økt muskel tone;
 • lammelse;
 • høy lysfølsomhet, prikker og vage sirkler foran øynene.

Til tegnene, som tillater å diagnostisere slaget definitivt før ankomsten av leger, inkluderer:

 • et asymmetrisk smil og umuligheten av å løfte et av hjørnene på leppene;
 • ødelagt artikulasjon og hemmelig tale;
 • asymmetrisk lembevegelse når du prøver å løfte dem samtidig.

Hvis du plutselig føler deg uvel, en person funnet i det minste noen av disse symptomene, bør du umiddelbart ringe ambulanse gjenoppliving og levere den til sykehuset.

Førstehjelp i hjerneslag hjemme

Ved første tegn på slag, til tross for tilstedeværelsen av offeret bevissthet og sine forsikringer om at alt er i orden, er nær folk bør snarest ringe en ambulanse, med en detaljert beskrivelse av kontrolleren manifestert symptomer på cerebral insuffisiens. Før ankomst av medisinsk personell, må pasienten ha primær omsorg for å lindre tilstanden:

 1. Ved spesielle instruksjoner fra dispatcheren - for å oppfylle dem uten spørsmål.
 2. Legg forsiktigt offeret i en posisjon der hodet er hevet til 30 ° og sving litt til siden. Dette er nødvendig for at det med plutselige oppkast ikke kommer matrester inn i respiratoriske organer, og i tilfelle tap av bevissthet, smelter ikke tungen.
 3. Åpne vinduet eller vinduet, slik at frisk luft kommer inn i rommet der den skadde er.
 4. Berolig pasienten hvis han er overexcited eller begynner å bli nervøs på grunn av mobilitetsbegrensningen. Det er nødvendig å forklare i en stille tone at han vil bli forsynt med medisinsk hjelp for å lette tilstanden.
 5. Mål trykket og, om mulig, sukkernivået, registrer resultatene av målingene for å informere leger senere.
 6. Fjern eller løsn klærne, komprimerer halsen, brystet, beltet.
 7. I fravær av bevissthet, pust og palpitasjon, utfør straks en indirekte hjertemassasje og kunstig åndedrett.

Det finnes også metoder for primær omsorg for slag, som ikke alltid er anerkjent av spesialister i tradisjonell medisin, men de er ganske effektive i praksis. Den viktigste er metoden for akupunktur. Offeret blir ubevisst gjennomboret med en alkoholbehandlet nålepute før utseendet på 2 eller -3 dråper blod.

Også, med en utbredt asymmetri i ansiktet, gnider pasienten øynene i øynene intenst, hvorpå de pierces dem med en nål til blodets utseende. Denne teknikken fører ganske ofte pasienten til bevissthet og gjør det mulig å lindre spenninger i hjernekonstruksjoner.

Til handlinger som er forbudt For å utføre ved mistanke om et slag, bære:

 • sterk skakning av offeret, skarpe bevegelser, gråt og hysteri av andre;
 • fôring og rikelig drikking;
 • bringe til liv med ammoniakk og andre syreholdige stoffer;
 • forsøker å eliminere symptomene på cerebral insufficiency uavhengig av farmasøytiske midler;

Det er strengt forbudt å ignorere legenes instruksjoner og nekte fra sykehuset. Slike atferd kan føre til alvorlig forverring av tilstanden og til og med døden.

Første medisinsk hjelp til hjerneslag

Offer til ambulansen ankomst vi anbefaler ikke å gi noen medisiner narkotika unntatt i tilfeller når ambulansen dispatcher for de beskrevne symptomene kan gjøre en engangs avtale.

Medisinsk assistanse er paramedikere. Direkte i intensivvognen, utfører legene operative tiltak for å opprettholde vitale tegn på kroppen. Blant dem er:

 • indirekte hjerte massasje;
 • kunstig åndedrett;
 • intubasjon av luftrøret;
 • innføring av blodfortynnere med symptomer på iskemisk berøring
 • innføring av antikonvulsiva midler i alvorlig konvulsiv syndrom;
 • reduksjon i arterielt trykk ved medisinske preparater hvis indikatorene øker kritisk;
 • Innføringen av osmodiuretics, hvis offeret viser tegn på hjerne ødem;
 • innføring av trombotiske midler hvis et hemorragisk slag er diagnostisert;
 • Innføringen av narkotika som forbedrer blodstrømmen gjennom blodkar og arterier.

Etter levering av pasienten til sykehuset, er det ekstremt viktig å raskt bekrefte den foreløpige diagnosen ved hjelp av instrumentelle metoder og foreskrive tilstrekkelig behandling rettet mot å gjenopprette blodstrøm og skadet nervevev.

Iskemisk hjerneslag: tegn, førstehjelp og behandling

Cerebral infarkt eller hjerneinfarkt - en forferdelig sykdom, som manifesterer seg i akutt iskemisk hjerneslag, og er et resultat av andre patologier. Blant alle pasienter som er underlagt sykehusinnleggelse med tegn på cerebral blodstrømssykdommer, er det overveldende flertallet diagnostisert med denne sykdommen. Samtidig er folk i alderdom i fare.

Med tanke på de tragiske konsekvensene av tidlig bruk av medisinsk behandling ved de første tegn på sykdommen (død, alvorlig begrensning av fysiske evner), vent ikke og miste dyrebare minutter.

Essensen av iskemisk slag

Iskemisk berøring av hjernen stammer fra nekrose hos enkelte steder i sentralnervesystemet på grunn av mangel på ernæring og oksygenforsyning. Det er hjernen blant alle organer som er den viktigste forbrukeren av oksygen. Plutselig hypoksi (oksygen sult) etter 5-8 minutter forårsaker gradvis skade, og snart - nekrose av vev og nevroner. Prognosen for pasienter vil være skuffende hvis hjernens ernæring ikke gjenopprettes så snart som mulig. Samtidig garanterer selv rettidig og kvalifisert hjelp ikke fraværet av negative konsekvenser for organismens funksjonelle evner.

Egenskap av iskemiske skader

Et karakteristisk trekk ved iskemisk slag er mangel på blodsirkulasjon forårsaket av brudd på patency i blodårene. Begrensning av ernæring, og deretter nekrose, observeres langs lengden på karet, så vel som i regionen av dens kapillære grener.

Hovedårsakene til brudd på vaskulær patency kalles aterosklerotiske plakk, spasmer, blokkering forårsaket av emboli eller trombi, samt kompresjon (klemming). Den spesifikke årsaken, så vel som løpet av patologiens akutte forløb, bestemmer behandlingens taktikk, sykdommens varighet og mulige medisinske spådommer. Det er verdt å huske at i medisinsk praksis utmerker seg flere stadier av sykdomsutviklingen. Blant dem er de akutte, akutte perioder, samt stadier av tidlig, sen utvinning og ferdig flytperiode.

Mekanisme av sykdommen: iskemisk kaskade

Akutte forstyrrelser i cerebral sirkulasjon fortsetter med veksten av patologiske forhold. Det er verdt å fremheve den progressive hypoksen i det berørte området, brudd på karbohydrat og lipidmetabolisme, acidose. Den patologiske prosessen involverer dannelsen av nekroskjernen, så vel som utseendet av et sekundært diffust ødem i hjernevevet. Som et resultat av puffiness dannes en karakteristisk "penumbra" - "penumbra".

Samtidig reaksjon av kroppen til en patologisk sirkulasjonsforstyrrelse blir dannelsen av cerebralt ødem, som kan nå hele halvkule. På lesionsstedet - penumbra - behold neuronene integriteten til strukturen i en kort stund. Imidlertid kan pasienten ikke utføre typen strømforsyningsrestriksjon.

Den skarpeste perioden har følgende prognoser:

 • positiv dynamikk og gjenopprettingsutsikter - med reduksjon av hjerne og lokale symptomer;
 • stabilisering - i tilfelle pasientens tilstand ikke endres
 • negativ dynamikk - en etterfølgende forringelse av parametrene til pasientens symptomer registreres;
 • et dødelig utfall - i tilfelle å blokkere nervesentrene for hjerteslag og respirasjon.

Forløpet av den akutte perioden, samt behandling av iskemisk berøring, påvirkes av en rekke faktorer. Den viktigste verdien er tildelt:

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

 1. størrelsen på den berørte kar-arterien, som danner et patologisk fokus
 2. pasientens tilstand: livsstil, tilstedeværelse av arvelig predisposisjon eller kroniske sykdommer, alder;
 3. begynnelsen av gjenoppliving prosedyrer;
 4. den bestemte plasseringen av det skadede bassenget;
 5. parametere av den psyko-emosjonelle tilstanden til pasienten med perioden for utviklingen av sykdommen.

Symptomatisk av iskemisk slag

Husk at det er nettopp symptomene som oppdages i tide og den medisinske hjelpen som forårsaket på grunnlag av dem, vil bli forutsetninger for minimal negative konsekvenser eller til og med for bevaring av livet! En stor rolle er gitt til slektninger og slektninger til pasienten. Samtidig blir bekreftet iskemisk beredskap en obligatorisk grunn til akutt sykehusinnleggelse.

 • plutselig hodepine;
 • alvorlig kvalme eller oppkast
 • forvirring av tanker, ødelagt bevissthet, plutselig retardasjon;
 • redusert følsomhet i lemmer og andre deler av kroppen;
 • begrensning eller tap av funksjoner: tale, motor, visuell og annen.

Etter at legen ankommer, utføres en serie enkle tester for å bekrefte diagnosen. I tilfelle av koma, er Glasgow Coma Scale brukt. Utfør en kontrollmåling av blodtrykk, mens i de fleste pasienter er denne parameteren betydelig høyere enn normalt. For å utelukke hjertets patologi, utfør et elektrokardiogram.

Når hjernens sirkulasjon er bekreftet, blir pasienten sterkt innlagt på grunn av akutt terapeutiske prosedyrer. I sammenheng med nevrologiske sykehus spesialister klar symptomer, for å utelukke en rekke patologier, "simulere" et slag: myokardialt infarkt, epilepsi, lungebetennelse, nyresvikt, omfattende blødning, hjertesvikt.

Gode ​​resultater for diagnostiske oppgaver leveres av et tomogram på datamaskinen. Ved hjelp av en diagnostisk prosedyre blir fokuset på lesjonen visualisert og den bestemte typen slag er bestemt. Andre typer studier blir også brukt, og diagnostisk blodprøve utføres.

Hovedårsakene til patologi

Det er verdt å merke seg mulige implikasjoner av årsakene til slag i mange kliniske tilfeller. Vanligvis er usikre årsaker blant pasienter under 50 år. Videre sier ufrivillig statistikk at i 40% av tilfeller av hjernesirkulasjonsforstyrrelser hos mennesker i ung alder finner sted uten åpenbare grunner. Imidlertid har flere klassifikasjoner av faktorer blitt utviklet i medisinsk praksis som kan forårsake en formidabel sykdom.

 • Ukontrollerte faktorer. Under slike forhold som alder, arvelig (genetisk) predisposisjon, generell økologisk situasjon og kjønn, kan pasienten ikke påvirke. Gitt den kumulative karakteren av vaskulær sykdom, hvis lumen kan redusere gjennom årene, er alderen mest direkte knyttet til risikoen for hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Spesielt er risikoen for å oppleve et slag i en 20 år gammel sannsynligvis 1/3000 personer, og i en ærverdig alder på 84 år og over - 1/45 personer.
 • Kontrollerte faktorer. På mange måter er tilstanden til fartøyene, og dermed risikoen for fareutvikling, avhengig av livsstil, ernæring og tilstedeværelse av en rekke skadelige avhengigheter. Risikoen for patologi er påvirket av:
 1. utseende og forstørrelse av aterosklerotiske plaketter;
 2. arteriell hypertensjon;
 3. mangel på motoraktivitet
 4. osteokondrose av livmoderhalsen;
 5. diabetes mellitus;
 6. problemer med fedme;
 7. skadelig avhengighet: alkoholmisbruk og røykfrie røyking;
 8. smittsomme sykdommer og bruk av en rekke medisiner.

Viktig! Forhindre sykdommen og i stor grad redusere de negative virkningene av slag vil bidra til regelmessig overvåkning av blodtrykket. I medisinsk praksis gjør oppmerksomheten til kroppen det mulig å redusere sannsynligheten for å utvikle problemer med cerebral sirkulasjon med 40%.

Typer iskemisk slag

Karakteristiske tegn vil hjelpe i tide til å identifisere iskemi av hjernen i den akutte perioden av utbruddet. Følgende nevrologiske lidelser blir merkbare:

 • alvorlig svakhet;
 • taleforringelse;
 • en reduksjon i sans for balanse og overordnet koordinering;
 • forvrengt uttale av en rekke ord;
 • redusert følsomhet i enkelte områder av kroppen.

I tilfelle av store ischemisk slag symptomer omfatter følgende kliniske bildet: synsforstyrrelser, svelge funksjon, begrensning og uskarp taleforstyrrelse av konsentrasjon, samt kognitiv svekkelse. Den spesifikke symptomatologien vil bli mer uttalt avhengig av lokaliseringen av hjernens lesjon.

Om lacunar iskemisk slag, er følgende symptomer sagt i anamnese:

 • emboli av hjernens arterier
 • nærvær av aterosklerotiske neoplasmer i karene;
 • alvorlig hypertensjon
 • Normalt eller forhøyet kolesterolnivå i blodet.

Uttalelse fra spesialister om utsiktene til utvinning

Etter å ha studert symptomene nøye og dannet en strategi for behandling, gir legene svært nøye en prognose. En nøyaktig vurdering av staten tillater å skaffe flere uavhengige skalaer (NIHSS, Rankin, Barthel). Den første av dem reflekterer alvorlighetsgraden av nevrologiske skader på det akutte stadium av sykdommen. Samtidig samsvarer de færre poengene til pasientens mer velstående prospekter.

mindre enn 10 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 70%;

mer enn 20 poeng - gjenoppretting av pasienten i løpet av året med en sannsynlighet på opptil 16%

mer enn 3-5 poeng - indikasjon på behandling med sikte på resorbsjon av blodpropp i infarktens herd;

mer enn 25 poeng - kontraindikasjon av trombolytisk terapi.

Graden av NIHSS karakteriserer refleksene, responsen av følelsesorganene, nivået av bevissthet og tilstanden til pasienten. Et normalt estimat eller nær det tilsvarer en minimumspoeng. Hvis spesialister har dannet en liten indikator, er sjansene for et fullt aktivt liv etter behandlingen gode. Nevrologiske skader av ulike slag øker resultatet og forverrer mulige spådommer.

Følgende indikatorer brukes til å bestemme tilstanden til offeret:

 • det generelle nivået av bevissthet;
 • tilstedeværelsen og kvaliteten på talefunksjonen;
 • bevegelseskontroll for lemmer;
 • etterligne aktivitet av ansiktet;
 • oculomotoriske reaksjoner;
 • kontroll av konsistens av bevegelser;
 • egenskaper av oppmerksomhet.

Grad Rankin - RS

Kvalitativt er konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelse beskrevet av den modifiserte Rankin-RS-skalaen. Spesialister dannet flere grader av evaluering:

- Fravær av brudd og lidelser

- Første grad, som tilsvarer mindre funksjonshemmede lidelser. Pasienten har gradvis mestret alle tilfellene han praktiserte mer enn en gang i måneden før patologien;

- Den andre graden - pasienten trenger ikke konstant tilsyn. Imidlertid bør det ikke bli igjen enda en uke;

- Den tredje graden - pasienten kan bevege seg selvstendig. Imidlertid er daglig kontroll over sin vanlige innenlandske virksomhet nødvendig;

- fjerde grad - pasienten trenger konstant kontroll fra slektningene, selv om han beveger seg selvstendig;

- Den femte graden tilsvarer en alvorlig funksjonshemning. Pasienten er ikke i stand til å betjene seg helt og kan ikke bevege seg.

Medisineringseffekt

Behandling av iskemisk berøring innebærer en konsekvent implementering av den utviklede medisinske algoritmen til handlinger. Etter at diagnostisk manipulasjon og dannelse av spådommer begynner å utvikle et behandlingsregime. Hovedoppgavene for spesialister er:

 • normalisering av cerebral sirkulasjon;
 • normalisering av blodtrykk;
 • eliminering av hevelse i hjernevevet;
 • forebygging av død av nevroner og nevrale forbindelser i penumbra.

For å utføre de nødvendige tiltakene, i den akutte perioden av sykdommen, er det nødvendig med følgende legemidler:

- Kataropril, Enalopril, Ramnopril (enzymhemmere);

- Dipyridamol, Ticlopidin, Clopidopel, Pentaxifillin (blodplate-antiplatelet-midler);

- Nimodipin (kalsiumantagonister);

- midler som regulerer metabolske prosesser i strukturer i hjernevævet (Inozie-F, Riboxin);

- Dextraner med lav molekylvekt og andre.

Hvis det er indikasjoner, kan det etter omhyggelig vurdering av risiko og nødvendighet angis kirurgisk behandling som normaliserer ernæringen av hjernen. Vanlige operasjoner er endaterektomiya karotide, koronare stent hovedfartøy (karotidarteriene), og fjerning av dannede tromber.

Hva kan slektninger gjøre?

Hvis du har symptomer på akutt sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen strukturer, den beste hjelpen - dette Snu pasienten på sengen i en horisontal posisjon og prøver å roe henne. Uten mislykket er det nødvendig å ringe en ambulanse. Ikke tillat ukontrollert bruk av medisiner for å unngå forvrengning av symptomer. Det er nødvendig å lagre pasienten fra tette klær og å ventilere rommet. Når det er tegn på klinisk død, er det verdt å gå videre til kardio-stimulerende og gjenopplivende tiltak.

Førstehjelp for slag

Et hjerneinfarkt forårsaket av en plutselig sirkulasjonssykdom kalles et slag. Dette er en patologisk tilstand som er dødelig farlig for en person. Den første medisinske hjelpen til hjerneslag hjelper en person til å redde et liv, og også for å unngå alvorlige konsekvenser.

Det er spesielt viktig å vite hva du skal gjøre i tilfelle streber for hver person å gi prehospitalbehandling - noen ganger kan kontoen gå bokstavelig talt "i et minutt".

Årsaker til slag

I strøk er det en reduksjon eller opphør av blodstrømmen i visse områder av hjernen. Det er akseptert å skille mellom to varianter av sykdommen - iskemisk, når full blodstrømning forhindres av en plakk og hemorragisk - ved å rive opp beholderveggen.

Årsaker til plakett:

 • Formasjon av aterosklerotisk eller trombotisk obstruksjon er en trombose.
 • Inntrengningen av en fremmedpartikkel i den vaskulære kanalen er en emboli.

Årsaker til brudd på kar-veggen:

 • Arteriell hypertensjon.
 • Aneurysmer - medfødt uttynding av stedet for vaskulærveggen.
 • Tobaksrøyking.
 • Misbruk av overdreven fettete retter.
 • Fedme.
 • Alkoholisme.

Tegn på akutt tilstand

Hver person trenger å vite hvordan å gjenkjenne et slag. Det kan en dag redde en persons liv. Den viktigste symptomologien i patologi er:

 1. Plutselig, smertefull, alvorlig hodepine ledsaget av alvorlig kvalme og gjentatt oppkast, flimring av fremmede punkter foran øynene - de første symptomene på økt intrakranielt trykk.
 2. Vesentlige svingninger i individuelle parametere for blodtrykk.
 3. Mulig forstyrrelse av koordinering av bevegelser, ned til bevissthetstap.
 4. Signifikant brudd på ansiktsuttrykk og tale - "verbal grøt".
 5. Utseendet på dobling i øynene, nedgangen i synsstyrken, oftere i ett øye.
 6. Personen plutselig slutter å gjenkjenne de kjente gjenstandene som omgir mennesker, husker ikke datoene og hvilken dag i uken er på gata.
 7. Unilateral parese og lammelse av lemmer, halvparten av ansiktet.
 8. Tremor i tungen, dens patologiske avvik i forhold til siden.

Enhver av de nevnte tegnene, eller en kombinasjon av dem, skal alarmer - bare en spesialist vil kunne finne årsaken til tilstanden og utpeke en tilstrekkelig behandlingstaktikk.

Tegn på slag hos kvinner, ofte ignorert, og i mellomtiden trenger de allerede førstehjelp:

 • Økt hodepine.
 • Ledsager den vanlige smerten i hodet med følelsesløp i ansiktet og lemmer.
 • Økt glemsomhet, ikke karakteristisk for en kvinne før.
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser.

Tegn på et slag hos menn, som bør være oppmerksomt, slik at under førstehjelpen ble gitt:

 • Misforståelse av talen adressert til ham.
 • Plutselig utviklet svette og svakhet.
 • Nummenhet i ekstremiteter.
 • En kraftig reduksjon i hørsel eller syn fra en eller to sider.
 • Bradykardi.
 • Disorientasjon i tid, personlighet, plass.

Mange forstår ikke hvordan man skal bestemme en persons slag. For dette formålet kan du omhyggelig be ham om å gjenta noen enkle trinn:

 1. Introduser deg selv til personen, og spør ham som svar på å gi dine detaljer - navn, navn, adresse, telefonnummer.
 2. Smil og følg hvordan en person smiler som svar - hvis enkelte muskelgrupper har opphørt å delta i et smil - er et slag ganske mulig.
 3. Be personen å heve opp hånden og hold den i en stund - med muskel svakhet er denne enkle handlingen umulig.
 4. Når du åpner munnen, kan tungen din reflektere bort til siden - et tegn på et slag.

Førstehjelp

Hvordan kan tidlig medisinsk behandling for hjerneslag bidra til å unngå utvikling av irreversible prosesser i den menneskelige hjerne, og sparer også livet. Et kjent faktum er det terapeutiske vinduet, når den patologiske prosessen kan være så lang som mulig å vare i bare tre timer.

Hvis beredskapsbehandling for beredskap har blitt utført korrekt og i denne begrensede tidsperioden - er det stor sannsynlighet for et gunstig utfall av sykdommen og optimal gjenoppretting av alle kroppsfunksjoner.

Den første medisinske hjelpen til hjerneslag er et nødanrop av gjenopplivingstjenesten. Hvis forespørselen ble overført til rett tid, blir personens liv reddet. Mens ambulanspersonalet rush til stedet for oppringing, anbefales det å utføre en rekke viktige tiltak:

 • Pasientens maksimale komfort - frykt og spenning forverrer bare hans tilstand.
 • Løsne klemmeelementene i klær - beltebukser, skjorte krage og om bluser.
 • Hodet til en person må være over kofferten.
 • Sørg for størst mulig tilstrømning av luftmassene (hvis handlingen foregår innendørs).
 • Hvis en person er klar over tilstedeværelsen av høyt blodtrykk, men det er en blodtrykksmåler for hånden - husk å sjekke tallene, som de betydelig overskredet kreves antihypertensiva (hos hypertensive pasienter, bør de alltid være med meg).
 • Førstehjelp for hjerneslag hjemme vil være i distraherende prosedyrer - fotbad med kokende vann, bruk av sennepplast til kalvemuskulaturen etc.
 • Ved bevisstløshet skal en person legges nøye på hans side - med sikte på å forhindre forhøyning av mulige oppkastmasser. Hvis mageinnholdet kom ut - munnhulen skal rengjøres. Spor plasseringen av språket - det skal ikke synke dypt inn i innsiden, ellers kan en person kveles.
 • Det er strengt forbudt å gi folk vasodilatormedikamenter, drikke eller mate dem før ankomst av NSR-personalet. Du kan bare tørke ansiktet med en fuktig klut, massere hodebunnen lett.

Førstehjelp for mistanke om hemorragisk slag

 1. Legg pasienten på en hard overflate - en avføring, etasje, etc., slik at skuldrene og hodet er i hevet stilling. Det anbefales ikke å flytte offeret for en betydelig avstand.
 2. Løsne klærne.
 3. Fjern eventuelle proteser.
 4. Gi en massiv tilstrømning av luftmassene.
 5. Mannens hode er vippet til siden. Etter oppkast, rengjør munnen med et stykke gasbind eller et rent lommetørkle.
 6. Til hodet skal festes en beholder med en isete væske - til motsatt side av nummen lemmer.
 7. Opprettholde optimal sirkulasjon i alle lemmer - dekk med et varmt teppe, bruk en varmepute eller sennepplast.
 8. For å forhindre aspirasjon - å overvåke salivasjon, under fjerning av hele munnhulen.
 9. På en parese litt å male lemmer oljeaktig - alkohol løsning.

Førstehjelp for mistanke om iskemisk berøring

 1. Legg personen på en solid overflate, i en stilling på siden.
 2. Sørg for maksimal fred, ikke flytte hvor som helst.
 3. Støtte offeret i et klart sinn ved hjelp av bomullsull med ammoniakk.
 4. Følg funksjonen ved å puste - tungen skal ikke falle.
 5. Ikke la noen ta medisiner, mat eller væsker.
 6. Tørk med en fuktig klut rundt hodet og nakken hvert 30. minutt.
 7. Skyll stammen og lemmer med en myk klut eller hender.
 8. Ved høye tall for individuelt trykk og i fravær av antihypertensive stoffer - bør personens ben senkes til en varm væske (hjemme).

Førstehjelp for hjerneslag og blodsetting

Ved førstehjelp til en person med mistanke om slag, bløder en av de mest kontroversielle punktene til dato. Det består i å piercing pads av fingrene desinfisert over flammen med en nål - til utseendet på de første bloddråpene. Hvis det er en asymmetri av ansiktsfunksjonene - kan du sterkt gni ørene, og deretter pierce hver ørelobe før utseendet av en dråpe blod.

Uten anbefaling av en spesialist anbefales det ikke å utføre det. Ved hjelp av dette tiltaket kan du få en todelt effekt - en persons tilstand stabiliserer, eller forverres betydelig. Etter medisinsk spesialists mening er denne metoden ikke tilstrekkelig begrunnet.

De forebyggende tiltakene som er utformet for å hindre utviklingen av denne alvorlige patologien inkluderer:

 • Oppmerksom på parametrene for individuelt blodtrykk.
 • Den regelmessige passasjen av medisinske undersøkelser og ikke bare i alderdom, men i de mest i stand til å holde øye på - stroke betydelig - "yngre".
 • En fullverdig, befolket mat.
 • Regelmessig går det i frisk luft.
 • Tilstrekkelig fysisk aktivitet besøker svømmebassenger, treningssenter.
 • Oppmerksomhet mot de minste avvikene i helsetilstanden er ikke karakteristisk glemsomhet, ubalanse av bevegelser, følelsesløshet i ekstremiteter.
 • Overholdelse av forskrifter utstedt av behandlende familie lege.

Med tiden, observerte avvik krever spesialisert konsultasjon, og deretter kan et sløk unngås.

Behandling av iskemisk slag - grunnleggende prinsipper

behandling iskemisk slag, i tilfelle den tidlige starten, kan redusere risikoen for død og utvikling av irreversible nevrologiske komplikasjoner betydelig. Ca. 50% av fokuset til hjernens infarkt dannes innen de første og en halv time etter starten av kliniske symptomer på hjerneslag, og innen seks timer - 80% av fokuset.

Samtidig er det en sone med iskemisk penumbra rundt sone av nekrose - et fokus på iskemi med reversibel vevskader.

Hvis berøringsbehandlingen ble startet i de første seks timene (helst i de første 3 timene) etter forekomsten, er prognosen for ytterligere rehabilitering av pasienten mye høyere enn ved sen behandlingstiden.

Parese, lammelse, taleforstyrrelser og andre komplikasjoner som skyldes et slag er ekstremt vanskelig å behandle. Dette skyldes det faktum at det er umulig å gjenopprette det berørte området av hjernen med nekrose.

All behandling av iskemisk slag er en kamp for hjernevæv plassert i iskemiske penumbra soner.

Førstehjelp for slag

I tillegg til spesifikke neurologiske symptomer, er iskemisk berøring (AI) preget av:

 • utvikling hos eldre pasienter på bakgrunn av aterosklerose, hjertesykdommer, etc.;
 • Utseendet til symptomene om natten, etter å ha tatt et varmt bad;
 • Bevaring av bevissthet (tap av bevissthet etter et akutt utbrudd av hodepine oppstår under hemorragisk slag);
 • misforståelser reversert tale, manglende evne til adekvat svare på spørsmål, desorientering, mangel på ansiktsuttrykk på den ene siden av ansiktet, "skjevt" ansiktet og den manglende evne til å smil eller glis som et Cheshire katt;
 • en kraftig nedgang i tonen i musklene i armen og / eller bena på den ene siden.

Det er viktig å huske at med utviklingen av såkalte nonembolske iskemiske slag, kan pasienter miste bevisstheten etter et angrep av arytmi eller klager av smerte i hjertet. Etter gjenoppbygging av bevissthet, klager pasientene om svimmelhet, svakhet, en følelse av forstyrrelse i hjertearbeidet, kvalme, tåke av bevissthet.

Når oppkast oppstår, vri pasientens hode til siden og rens munnen av oppkast med rester av vev. Hvis pasienten er bevisstløs, utfører en trippel mottakelse Safar (rette hodet, presset inn i pasientens underkjeven forover og åpne munnen), deretter rense munnen av slim, får proteser, etc., for å forhindre kvelning.

Etter å ha gjenopprettet luftveisdriften er det nødvendig å igjen gi øvre halvdel av kroppen en forhøyet stilling (30 grader) og vri hodet til den ene siden. Ved skade på nakken og / eller hodet blir Safar mottak ikke utført.

Grunnleggende prinsipper for kardiopulmonal gjenopplivning:

Gi ikke medisin selv (inkludert aspirin, paracetamol og antihypertensiva) fordi du kan forverre pasientens tilstand betydelig.

Dette skyldes det faktum at det bare ikke kan opprettes symptomatisk type hjerneslag hjemme, samt differensialdiagnose med andre årsaker til nevrologiske symptomer:

 • meningoencefalitt,
 • epilepsi,
 • hypoglykemi,
 • komplisert migreneangrep,
 • Bells lammelse,
 • syncopal stater, etc.

Alle medisiner for beroligelse skal bare ordineres av en lege.

Hvordan behandle et slag

På prehospitalet (ambulanse) utføres en rask primærdiagnose. Den inkluderer:

 • transport av pasienten til en spesialisert avdeling,
 • sliter med livstruende komplikasjoner,
 • vedlikehold av luftveiene og kardiovaskulærsystemet:
  • sug av slim fra nese og munnhulen,
  • oksygenering,
  • intubasjon av luftrøret,
  • vedlikehold av tilstrekkelig blodtrykk,
  • eliminering av hypoglykemi eller hyperglykemi,
  • kramper,
  • eliminering av hypovolemi og elektrolyttbalanseforstyrrelser, etc.

Hvis du mistenker et hjerneslag på det akuttmedisinske stadiet, bruker du:

 • nifedipin;
 • aspirin;
 • barbiturater (fenobarbital, triopentaltnatrium, heksenal, etc.);
 • Neuroleptika (aminazin, trifazin);
 • fem og førti prosent glukose (innføring av glukose er bare mulig med bekreftet hypoglykemi);
 • euphyllin og papaverin;
 • antihypertensive midler (unntaket er arteriell hypertensjon som overskrider 220/110). I dette tilfellet administreres legemidler av labetalol og ACE, etc..
 • furosemid, sorbitol, mannitol. Et unntak er utviklingen av cerebralt ødem. I dette tilfellet indikeres intravenøs dråpadministrasjon av L-lysin-escinat eller mannitol.

Det er også nødvendig å starte introduksjonen av narkotika med nevrobeskyttende virkning (mildronat, glycin, alfa-tokoferol, etc.).

Ved utvikling av anfall, blir diazepam brukt.

Strokebehandling (grunnleggende prinsipper)

Grunnleggende (hoved) terapi med AI er rettet mot:

 • tilstrekkelig reperfusjon (restaurering av full blodtilførsel til hjernevævet);
 • vedlikehold av luftveiene og kardiovaskulære systemer;
 • vedlikehold av høy klasse oksygenering;
 • vedlikehold av kroppstemperatur, blodtrykk og sentrale hemodynamikk;
 • eliminere komplikasjoner (metabolske forstyrrelser, koagulasjonsforstyrrelser, behandling av hjerneødem, spasmer, manifestasjoner hydrocefalus, cerebrale forvridning områder, etc.);
 • Sikre forebygging av sen komplikasjoner og tidligere rehabiliteringsbehandling (gjenoppretting av tapte funksjoner).

Ikke-medisinsk behandling av iskemisk berøring

I fremtiden utføres en faset vertikalisering av pasienten. I tilfelle av et ukomplisert forløb av AI, kan den pasienten sakte plasseres på sengen på fjerde dag (bena bør senkes ned). I dette tilfellet bør alle pasientbevegelser være så passive som mulig. Han må gi full støtte under ryggen og sidene, føttene skal plasseres på et spesielt stativ eller på gulvet.

Overgang til vertikal stilling er mulig bare ved syvende dag (også i ukomplisert kurs og fravær av kontraindikasjoner). Det er forbudt å prøve å stå opp selv. Pasienten bør forklare at overbelastning når man prøver å komme seg ut av sengen uten hjelp, fysisk eller emosjonell stress (stress fra realiseringen av ens egen hjelpeløshet), tap av balanse og faller, etc. kan føre til en gjentatt slag eller utvikling av en komplikasjon.

Kosthold med iskemisk slag

All mat i de første dagene etter et slag skal utelukkende kokes og tørkes (dietten er rettet mot maksimal enkel fordøyelse av mat). Mengden fett og NLC (umettede fettsyrer) er kraftig begrenset. Produkter med høyt kolesterolinnhold er utelatt fra dietten.

Forbruk av salt er begrenset til tre til fem gram per dag. I dietten øker forbruket av matvarer som inneholder fiber (grønnsaker og fruktpuréer). Fettmat, sterke kjøttpålegg, krydret, søtt, etc. er utelukket. Kjøtt erstattes fortrinnsvis med kokt magert fisk (inneholder nyttige flerumettede fettsyrer - PUFA).

Meieriprodukter kan kun konsumeres i en fettfattig form (harde, fete oster, lavmette yoghurt).

I perioden med rehabilitering etter en iskemisk slag bør også følge en diett som tar sikte på å normalisere vekten og lipid balanse (spesiell diett, utstyrt med aterosklerose pasienter).

Røyking og drikking av alkohol, sterk kaffe og te er helt utelukket. I tillegg reduseres alle risikofaktorer (behandling av diabetes mellitus, kontroll av blodtrykk, normalisering av blodpropp og reduksjon av risikoen for blodpropper).

Parenteral ernæring

I gjennomsnitt krever pasienter etter et hjerneslag 1400 til 1800 kalorier per dag. Med utviklingen av multiorganisk dysfunksjonssyndrom, bør kaloriinntaket økes med sytti prosent.

Hvor ofte skal du tørke etter et slag

Alle behandlinger, inkludert drop, er tilordnet utelukkende av den behandlende lege, individuelt, avhengig av strengheten av pasientens tilstand, tidspunkt for mottak (tid fra starten av hjerneslag), tilstedeværelsen av komplikasjoner og bakgrunns sykdommer (diabetes, hjerte- eller nyresvikt, etc. )..

De viktigste retningene for medisinering

Et viktig stadium i behandlingen av iskemisk slag er:

 • eliminering av vann-elektrolyttbalanse brudd;
 • korreksjon av hypovolemiske lidelser og vedlikehold av BCC (volum sirkulerende blod);
 • stabilisering av sentral venøs og arterielt trykk;
 • lindring av tegn på hjerne ødem.

For å redusere trykket i den akutte perioden med et iskemisk infarkt anbefales det heller ikke. Et unntak er hypertensjon i løpet av 220/110 mm Hg (i dette tilfellet, ble trykket redusert til femten prosent for én dag), tilstedeværelse av OPN i pasienten, eller CRF (akutt eller kronisk nyresvikt), MI (hjerteinfarkt), hjertesvikt (kongestiv hjertesvikt).

I fremtiden reduseres blodtrykket gradvis, fordi det med en kraftig reduksjon vil bli en enda større forstyrrelse i blodsirkulasjonen i hjernen og en forverring av manifestasjonene av iskemi.

I tilstedeværelse av indikasjoner på systemisk trombolytisk terapi, bør blodtrykket være under 180/105.

Alle legemidler for å arrestere hypertensjon er foreskrevet i henhold til protokollen fra hennes behandling. I følge indikasjonene brukes grupper:

 • ACE-hemmere (kaptopril, enapril);
 • angiotensin reseptor blokkere (eprosartan);
 • minimumsdoser av beta-blokkere (propranolol);
 • diuretika (osmotisk diuretika er kontraindisert i nærvær av OPN, CRF, CH).

Med utviklingen av hypotensjon utføres tilstrekkelig gjentilførsel av væske natriumklorid, og administreres medikamenter dopamin, prednisolon, dexametason (indikasjon).

For intrakranialt trykk korreksjonsforeskrevet diuretiske midler (loop-diuretika eller osmotiske midler furosemid - mannitol (i fravær av kontraindikasjoner)).

I tillegg utføres vedlikehold av normale glukosnivåer (eliminering av hypoglykemi eller hyperglykemi). Ved utvikling av anfall, indikeres administrering av diazepam, valproinsyre og natriumthiopentalpreparater (med diazepam ineffektiv).

Trombolytisk terapi ved iskemisk berøring

Også er det tatt hensyn til forekomsten av kontraindikasjoner for trombolytisk terapi. Til tross for at trombolyse er den mest effektive metoden for behandling av iskemisk slag, er det kategorisk kontraindisert i tilfeller hvis:

 • Tidspunktet for iskemi er ukjent (slettet symptomatologi, sen behandling, etc.);
 • pasienten ble diagnostisert (på CT eller MR) med hjerneblødning, en aneurysm eller en unormal konvolusjon av cerebral fartøy, en abscess eller hjerne svulst;
 • I pasientens anamnese er det en indikasjon på intrakranielle blødninger, et hjerteinfarkt mindre enn tre måneder siden, kirurgiske inngrep mindre enn to uker siden, etc.;
 • pasienten lider av ukontrollert arteriell hypertensjon over 185/110;
 • pasienten har forskjellige koagulopatier, ledsaget av en koagulasjonsforstyrrelse;
 • i analysene ble det påvist trombocytose (under 100 tusen enheter / μl);
 • pasienten tar antikoagulantia, eller han injiseres med heparin mindre enn to dager før slagtilfelle;
 • Akutt infeksiøs-inflammatorisk prosess er avslørt;
 • det er for mye skade med uttalt ødem og forskyvning av strukturer;
 • i analysene viste hypoglykemi mindre enn 2,7 eller hyperglykemi mer enn 22,0 mmol per liter.

Typer av trombolytisk terapi

Hvis pasienten har indikasjoner på trombolyse og i fravær av kontraindikasjoner, kan følgende utføres:

 • systemisk terapi (intravenøs);
 • selektiv (intra-arteriell);
 • kombinert;
 • mekanisk (fjerning av trombus, ved hjelp av retriever eller tromboaspirasjon).

Intravenøs trombolyse utføres ikke etter mer enn 4,5 timer etter et slag.

For systemisk trombolyse anbefales rekombinant vevsaktivator av alteplasfibrinogen (Actylase).

Ifølge indikasjonene anbefales en kirurgisk inngrep, som er rettet mot å gjenopprette tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen, redusere risikoen for død og forhindre utvikling av ytterligere komplikasjoner. Slik behandling kan være tidlig (for første gangsdag) og forsinket (i to uker).

Utnevnelse av antikoagulantia og antiplatelet midler

Denne behandlingen, i første omgang, er rettet mot å forhindre komplikasjoner og hindre gjentakende slag.

Antikoagulant terapi utføres med preparater av warfarin, dabigantrana, etc. Doser og behandlingsregimer beregnes individuelt, basert på alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer eller komplikasjoner.

Antiaggregant behandling med aspirin.

Behandling av konsekvensene av iskemisk berøring

Rehabiliteringsbehandling etter AI skal være så tidlig som mulig. Det er imidlertid nødvendig at pasienten og hans slektninger innser at overdreven belastning kun kan forverre situasjonen. Derfor utvikles all behandling gradvis.

Det er også nødvendig å huske at behandlingen bør være systematisk, lang, kontinuerlig og strengt trinnvis.

På bunnlinjen blir profylakse av trykksår utført, spesiell vibrasjonsmassasje av thoraxen, omsorg for munnhulen og øynene, forebygging av forstoppelse etc.

I fremtiden, fra den femte til den sjette dagen, opprettes en spesiell pakning for de lammede lemmer, passiv bøyning og forlengelsesbevegelser i leddene utføres.

Under pasientens vertikalisering brukes spesielle bandasjer som støtter lammede lemmer.

 • respiratorisk gymnastikk,
 • massasje,
 • fysioterapi,
 • treningsbehandling,
 • arbeidsterapi,
 • ansettelse på taleterapeut,
 • fysioterapi,
 • akupunktur.

Det er obligatorisk å organisere psykologisk støtte og rådgivning med sikte på å forhindre depresjoner etter slag.

Ytterligere prognose

Prognosen for utvinning etter hjerneslag er strengt individuell og avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, den enorme iskemisk skade, tidspunkt for ankomst til sykehuset, samt holdningen til pasienten og hans pårørende i rehabilitering og i hvilken grad legens anbefalinger.

Les Mer Om Fartøyene