Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Iskemisk hjerneslag: prognose og konsekvenser

Cerebral slag, eller "brainstorm" - "morderen" nummer to i den totale dødeligheten av verdens befolkning: 25% av mennene og 39% av kvinnene dør gjennom sin feil.

Oftere, i fire tilfeller av fem, har den en iskemisk natur, det vil si at blodtilførselen til hjernen blir forstyrret av blokkering av arteriene med en trombose eller embolus.

Hjernen er så tynn og krevende kroppsstruktur at den, med en vekt på 2% kroppsvekt, bruker 1/5 av volumet av innkommende oksygen og 17% av den totale glukosen. Selv en kortvarig forstyrrelse av blodtilførselen til et lite område av hjernen passerer ikke uten spor. Hvis iskemien varer mer enn 5 minutter, oppstår irreversible forandringer i hjernebarken. Når fokuset befinner seg i den midtre hjernen, dør celler innen 10 minutter med iskemi, og i avlang - på 25 minutter.

Hva er konsekvensene og prognosen for cerebral iskemisk hjerneslag - les denne artikkelen.

Prognose av sykdommen

Vi bør snakke om tre utfall av et slag: utvinning, funksjonshemning og dødelighet, som begge kan betraktes som gunstige. Innen en måned etter et iskemisk slag, dør hver tredje eller fjerde pasient. Ved utgangen av det første året øker dødeligheten til 50% i landlige områder og opptil 40% i større byer.

Stroke er den første årsaken til vedvarende uførhet i strukturen til Russlands funksjonshemning. Bare en av fem pasienter som gjennomgikk en cerebral vaskulær ulykke, kan komme tilbake til arbeid, og ikke mer enn 10% gjenoppretter seg helt.

Blant de overlevende fra halvparten av befolkningen er det en gjentatt episode innen fem år.

Skjebnen til en bestemt pasient avhenger av lokalisering og størrelse av fokuset på iskemi, tilstanden til anastomoser av cerebral fartøy og samtidig patologi. Det er vanskelig å lage en individuell prognose selv etter den mest detaljerte undersøkelsen. Hvis strekkzonen er lokalisert i pyramidaltområdet, vil motorforstyrrelsene bli mer uttalt hvis taleforstyrrelser forekommer i de kortikale talene i Brok og Wernicke.

Det er imidlertid generelle trender som er statistisk pålitelige. For eksempel er det kjent at noen faktorer gjør prognosen tyngre:

 1. Bosted. Det er kjent at urbane innbyggere lider av stroke oftere enn landsbygda: forekomsten av sykdommen er henholdsvis 3 og 1,9 tilfeller per 1000 personer. Dødsraten fra stroke i regionen er imidlertid høyere enn i byen, noe som understreker rollen med rettidig tildeling av kvalifisert medisinsk behandling.
 1. Gjentatte slag. I 3/4 tilfeller utvikler streken primært, i 25% - igjen. For å forutsi sekundærslaget har det blitt utviklet nøyaktige skalaer av risikovurdering, men prognosen er mye tyngre.
 1. Eldre alder. I halvparten av tilfeller sykdommen utvikler seg i alderen 70 år og eldre, er dødeligheten hos slike pasienter også betydelig høyere enn i den generelle befolkningen. Forutsigelsen av talgjenoppretting og komplekse bevegelser er vanligvis også mye vanskeligere.
 1. Personlighet endringer. Ved et hvilket som helst slag er det kognitive og følelsesmessige-voluntære brudd. Av graden av alvorlighetsgraden og graden av omvendt utvikling kan man også dømme prognosen av sykdommen.

Det positive resultatet av sykdommen er påvirket av faktorer som tidligere medisinsk behandling, tidlig aktivering og begynnelsen av gjenopprettingsaktiviteter, samt spontan gjenoppretting av tapte funksjoner, både tale og motor.

For en mer nøyaktig prognose, har skalaer av individuell risikovurdering blitt utviklet. Dessverre er de ikke i stand til å forutsi den første episoden av et slag. Den vanligste årsaken til iskemi er emboli i cerebral arterien. Det er nesten umulig å forhindre plakk eller koagulasjonsslagbrudd og koagulering av fartøyet, samt å forutsi på hvilket tidspunkt dette vil skje.

Metoder for vurdering av overordnede risikofaktorer viser gode resultater når det gjelder forebygging av sekundære episoder. En nøyaktig nøyaktig prediksjon av slag er gitt av AVCD-skalaen hos pasienter som allerede har overført transiente iskemiske angrep (TIA). Det inkluderer kriterier som alder, blodtrykk, kliniske symptomer og deres varighet, samt tilstedeværelse eller fravær av diabetes mellitus.

Konsekvenser av iskemisk slag

I Europa er funksjonshemming etter hjerneslag 360 personer per 100 000 innbyggere. I Russland er disse dataene mye høyere.

Med så høye funksjonshemninger er det viktig å vite hvilke konsekvenser som forventes etter en vaskulær katastrofe i hjernen og hvordan å øke utvinningen.

Grad av funksjonshemning

Restaureringen av tapte funksjoner avhenger av varigheten av iskemi og død av nerveceller:

 1. Fullstendig gjenoppretting etter et slag forekommer bare i 10% av tilfellene og er mulig ved midlertidig inaktivering av hjernekonstruksjoner som ikke er ledsaget av deres skade.
 2. Kompensasjon av funksjoner: oppstår når systemet for sammenheng mellom nevroner er omstrukturert.
 3. Tilpasning: Tilpasning til permanent motorfeil ved hjelp av proteser og andre mekanismer.

Klassifisering av konsekvenser etter slag

Ved nivået av endringer utmerker seg:

 • brennpunkt (på grunn av hypoksi i visse områder av hjernen);
 • cerebral (universell reaksjon av hjernen i form av ødem);
 • meningeal (når involvert i prosessen med meninges);
 • ekstracerebrale lidelser (endringer i andre organer).

Med slag kan det bare oppstå fokal symptomatologi. Iskemiske prosesser er alltid preget av overvekt over andre symptomer. Det er situasjoner når isolert generell cerebral eller meningeal lidelser forekommer. Hos mennesker med høy risiko for sykdommen, kan dette tyde på alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser.

Avhengig av slagfasen, kan konsekvensene være

 • tidlig, utviklet til den skarpeste (opptil 5 dager) og akutt periode (opp til den 21. dag);
 • sent, oppstod tidlig (opptil 6 måneder) eller sen (opptil 2 år) gjenopprettingsperiode;
 • vedvarende gjenværende fenomener, som for større slag fortsetter i mer enn 2 år.

Fokale effekter

Fokal symptomatologi er helt avhengig av lokalisering av fokus på iskemi. De hyppigste er konsekvenser i form av brudd på motor- og talefunksjon, de mest formidable er svelgingforstyrrelser og sjeldne synsforstyrrelser.

Gjenoppretting etter et slag krever stor innsats både hos pasienten og hos hans slektninger. Derfor anses negative endringer i personligheten som manifesterer seg skarpt i rehabiliteringsperioden, å være psykologisk den tyngste.

 1. Krenkelser av motoraktivitet

Forstyrrelser i form av parese (svekkelse av volumet av frivillige bevegelser) og lammelse (fullstendig opphør) ved slutten av den akutte perioden observeres hos 80-90% av pasientene. I 2/3 overtrer brudd på mild til moderat bevegelse på den ene siden (ensidig hemiparese).

Hemiparese er vanligvis kombinert med forstyrrelser i følsomhet, tale eller syn. Svært sjelden er det en isolert svekkelse av motorfunksjonen.

Volum og styrke av bevegelser begynner vanligvis å gjenopprette allerede i den første uken etter et slag. Full utvinning tar omtrent seks måneder, og komplekse motoriske ferdigheter dannes på nytt innen 1-2 år.

Prognosen for å gjenopprette motorfunksjonen forverres hvis det ikke er noen positive endringer i løpet av den første måneden etter slaget. Tvert imot, jo tidligere spontan gjenopprettelse av bevegelser begynner, desto mer optimistiske prognosen.

I løpet av den andre måneden av sykdommen utvikler 15% av pasientene arthropathies - felles sykdommer på grunn av forstyrrelse av deres trofisme. Oftere forekommer endringer i leddene i overkanten på siden av lesjonen: fingre, håndledd og albuefeste. Noen ganger oppstår lignende symptomer i leddene i underbenet. På grunn av alvorlig smerte, kan bevegelse i disse leddene være svært begrenset, noe som bidrar til dannelsen av kontrakturer i fremtiden. Noen ganger er muskelatrofi dannet, tilbøyelighet til å danne bedsores øker.

 1. Brudd på tale
Hos pasienter etter et slag, lider ikke bare talefunksjoner, men ofte forstår de ikke meningen med ord og glemmer navnene på objekter.

Taleforstyrrelser forekommer hos nesten halvparten av hjerneslagspasienter, og er kombinert med en lesjon i motorfunksjonen. De manifesteres som:

 • Dysartria - Uttale og artikulasjonsforstyrrelser på grunn av begrensningen i talemidlenees mobilitet;
 • aphasi - taleforstyrrelser i form av "glemme" navn på objekter, brudd på forstående ord eller komplekse setninger, osv.
 • alfabetisk agnosia, eller brudd på anerkjennelse av skriftlig tale, vanskeligheter med lesing og skriving.

Den primære restaureringen av tale skjer i løpet av første halvår. For å gjenopprette det første kommunikasjonsnivået kan rehabilitering kreves i 2-3 år etter slag.

 1. Bulbar og pseudobulbar syndrom

Når fokuset på iskemi er lokalisert i bulbar-delen av hjernestammen, er det en lesjon av kranial-cerebrale kjerne som er ansvarlig for svelgingsprosessen. Dysfagi (nedsatt svelging) er en av de farligste konsekvensene av et slag. En væske eller mat kan komme inn i luftveien i stedet for i spiserøret, noe som forårsaker asfyksi eller lungebetennelse. Hvis pasienten slutter å spise på grunn av brudd på svelging, er det dystrofiske lidelser.

I tillegg til dysfagi, med bulbar syndrom, oppstår følgende lidelser:

 • dysartri;
 • dysfoni - endringer i stemmen i form av nese eller heshet;
 • prolaps av pharyngeal reflex;
 • sagging på den ene siden av palatine gardin;
 • siklende.

Pseudobulbar syndrom oppstår når fokuset på iskemi i de supranukleære strukturer i hjernestammen er lokalisert. I tillegg til dysfagi, dysartri og dysfori, kan det manifesteres ved voldelig latter eller gråte, styrke reflekser fra strupehodet og den myke ganen.

Hvis den visuelle banen påvirkes, kan følgende forekomme:

 • scotoma - tap av synsfelt;
 • hemianopsi - bilateral blindhet like eller forskjellige halvdeler av det visuelle feltet (høyre og venstre, eller indre og ytre);
 • amavroz - delvis eller total blindhet på grunn av skade på optisk nerve eller netthinnen;
 • fotopsi - flimring av bevegelige flekker eller prikker ("flyr") foran øynene i fravær av øyeorganets patologi.
 1. Personlighet endringer

Fokale lesjoner i hjernen kan ledsages av endringer i kognitive mentale funksjoner. Oftere observeres følgende brudd:

 • vanskelighetsorientering i et skiftende miljø
 • redusert oppmerksomhet;
 • senking av mentale prosesser;
 • betydelig minneverdigelse;
 • asteno-depressivt syndrom.

Post-stroke depresjon fanger ofte pasientens slektninger som ikke er klare for slike konsekvenser. Imidlertid er denne lidelsen, som andre, behandlingsbar. Noen ganger er det årsakssammenheng i humør, mulig aggresjon, negativisme, apati.

Hos 7-15% av pasientene oppstår epilepsi på grunn av et slag.

Serebrale overtredelser

Intensiteten av cerebrale konsekvenser kan svinge fra følelsen av "tåke" i hodet til koma. Som følge av cerebralt ødem, hodepine, kvalme, oppkast forekommer. Kan forstyrre sårhet langs roten av ryggraden.

Meningeal lidelser

Meningeal symptomer vises litt tid etter et slag, oftere i 2-3 uker, når involvert i prosessen med meninges. Den vanligste stammen av nakkemuskulaturen, de positive symptomene på Kernig og Brudzinsky.

Ekstra-cerebrale lidelser

Etter alvorlige slag i slutten av første og begynnelsen av den andre uken, er det et syndrom med flere organsvikt som bestemmer utfallet av sykdommen. Dette kalles manglende evne til 2 eller flere funksjonelle systemer i kroppen for å opprettholde tilstanden av homeostase i kritiske situasjoner.

Hos alle pasienter, er det en akutt avbrytelse av funksjonen av luftveiene, 2/3 - kardiovaskulære system, 60% - slimhinnene i mage-tarmkanalen, 46% - nyrene.

Årsaken til dødsfall etter et slag er følgende ekstracerebrale lidelser:

 • tromboembolisme av lungearterien - i 20% av tilfellene
 • lungebetennelse på grunn av dysfagi - i 5%;
 • akutt myokardinfarkt - i 4%;
 • akutt nyresvikt - i 4%.

Vedvarende gjenværende fenomener

I tillegg til å gjenopprette nedsatt funksjonsevne, kan sekundære post-slag komplikasjoner utvikles i post-slag perioden.

I forbindelse med tvungen langtidssenger, tromboflebitt i ekstremiteter, PE, stillestående prosesser i lungene, og tryksår kan oppstå.

Tale brudd kan føre til en "telegrafisk" kommunikasjon stil.

På bakgrunn av gjenopprettelsen av volum og styrke av bevegelser er en hyppig komplikasjon spastisk. Med eventuelle bevegelser i leddene må pasienten overvinne muskelspenning. Årsaken til dette er disinhibition av tonisk dilatasjonsrefleks. Den spastiske tonen i musklene hindrer rehabiliterende programmer og bidrar til dannelsen av vedvarende kontrakturer.

Muskeldystoni som oppstår etter et slag er preget av følgende egenskaper:

 • øker med passiv strekking av musklene;
 • Øker med økende bevegelseshastighet;
 • Avhenger av lastens natur og intensitet, legemets posisjon;
 • Graden varierer i løpet av dagen under påvirkning av eksterne og interne faktorer.

I tillegg til spasticitet kan nedsatt motoraktivitet være assosiert med utviklingen av sekundær muskelatrofi. Dermed er kontrakturer de hyppigste konsekvensene av et slag.

Dystoni i muskler i ryggraden kan ledsages av komplikasjoner i form av radikulært syndrom, smerte i bryst- eller lumbalområdet.

I den tidlige utvinningsperioden opplever 60-80% av pasientene komplikasjoner i form av fall. Deres risiko øker med følgende brudd:

 • koordinering og balanse
 • muskel-articular følelse;
 • view;
 • oppmerksomhetsunderskudd;
 • hypotensjon av muskler i paretisk lem;
 • med generell asteni, som kan øke under påvirkning av visse stoffer;
 • Ortostatisk hypotensjon - En kraftig nedgang i trykk under overgangen fra horisontal til vertikal tilstand.

Mange faktorer påvirker prognosen for iskemisk slag. Overlevelse er allerede verdt å vurdere som et gunstig utfall.

Gjenoppretting etter sykdommen er ikke mindre viktig oppgave. Hvordan rehabilitering vil finne sted og resultatene avhenger direkte av vilje og tålmodighet hos pasientens familie og deres hjelp til å gjennomføre medisinske rehabiliteringsprogrammer.

Mulige konsekvenser av iskemisk berøring og forebygging

Iskemisk slag er en lidelse i hjernens aktivitet på grunn av utilstrekkelig eller mangel på blodtilførsel til et bestemt område av hjernen.

Oppstår i bakgrunnen av blokkering av fôringsbeholdere i selve hodet, og for eksempel karoten arterien.

Din oppmerksomhet er en artikkel om symptomene og konsekvensene av hjernens iskemiske hjerneslag.

Generell informasjon

I lys av alle disse faktorene Det er en delvis forstyrrelse i hjernen, som påvirker pasientens fysiologiske aktivitet, og hans tale, visuell funksjon.

Konsekvenser etter en iskemisk slag kan utvikle et flertall av, for hver enkelt pasient, og denne listen er individuelt, avhengig av det kliniske bildet av sykdommen, medgått tid siden angrepet parti og som er mest påvirket av nedsatt blodtilførsel.

Egenskaper av sykdomsforløpet på venstre og høyre side

For å forstå hva som skjer med en person etter et iskemisk slag, må du vurdere hvordan hjernen hans fungerer. Den fungerer betingelsesmessig symmetrisk, kun sin høyre side er ansvarlig for venstre del av kroppen, venstre side til høyre side.

Han kan normalt ikke utføre sin funksjon, da han mangler oksygen, mikronæringsstoffer. Sammen med dette arbeidet i hypofysen, ansvarlig for syntese av hormoner (de er igjen ansvarlige for reproduktiv funksjon, for fordøyelse, psykologisk helse).

Som praksis viser, oftest iskemisk slag ledsaget av svimmelhet, kortvarig bevissthetstap, talefeil og lammelse (midlertidig). Og allerede på dette stadiet kan leger bestemme hvilken halvdel av hjernen som er skadet.

Hvis lammelsen er merkbar på venstre side av kroppen, så er henholdsvis "høyre" halvdel av hjernen "problemet" og omvendt.

Hvilke symptomer oppstår bare med et slag på venstre side? På bakgrunn av dette er det:

 • kompleksiteten til å bygge en logisk kjede;
 • umulighet å bygge tung talehastighet;
 • Høringen forverres, og det er vanskelig for offeret å forstå andre;
 • Ubehandlede bevegelser med høyre hånd, mens den venstre fungerer normalt.

Ovennevnte symptomer er gode for diagnose før sykehuset. Det skal bare huskes at høyre side av hjernen reagerer mer for følelser og intuisjon, men venstre side - for logikk, tale, matematiske evner. I dette tilfellet vil offeret få problemer selv med de enkleste oppgaver, ved type eksempelløsning til tillegg av førsteklasses program.

Nødhjelp for hjerneskade

Førstehjelp for iskemisk slag inkluderer:

 • Pasienten skal gis en horisontal stilling, uansett om han er nå i bevissthet;
 • å slippe nakken fra skjorten og andre tette klær;
 • slipp munnhulen (fjern protesen, godteri, tyggegummi);
 • ta forkjølelse på hodet ditt;
 • hvis pasienten er bevisstløs - hodet skal plasseres på hans side, siden han kan ha spontan trang til å kaste opp.

Videre innlegging av pasienten er obligatorisk, siden det er nødvendig å oppdage et trombosert kar og normalisere blødning.

Nyttig informasjon om førstehjelp for sykdommen:

Mulige komplikasjoner

De vanligste konsekvensene etter et iskemisk slag er lammelser, taleforringelse, skade på den visuelle funksjonen (delvis eller fullstendig synstap i ett øye). senere, Med tide medisinsk hjelp går pasientens symptomer bort, men delvis er det en forverret følsomhet (spesielt språk), talefeil.

Rehabiliteringsperioden vil ta ganske lang tid, og ingen kan garantere at hjernens arbeid blir fullstendig restaurert. Ak, men hvis atrofi ble oppnådd, så er dette en irreversibel prosess.

Som et resultat av dette mottar hjernen ikke følsomme signaler, og det er fullstendig forlamning, men kognitive funksjoner blir bevart fullt ut (tale, smakreseptorer, kontroll av naturlige prosesser i livet).

Ifølge statistikk utarbeidet av legene selv, etter iskemisk berolighet utvikler følgende neuronale defekter oftest:

 • brudd på koordinering av bevegelser - i 75% av alle tilfeller
 • forverring av visuell funksjon, særlig undervurdering av synsfeltet - i 65% av tilfellene;
 • taleforringelse - 55% av tilfellene;
 • Dysfagi (problemer med å svelge) - ca 25% av tilfellene;
 • avasi (reduksjon av den kjente talevirkningen) - i 10%.

En med omfattende hjerneskade er det stor sannsynlighet for å falle inn i koma. Og varighetens varighet avhenger også av storheten i sone som berøres av slag.

Gjennomsnittlig varighet av koma etter et iskemisk slag er fra flere timer til 10 dager. Mye sjeldnere - opptil flere måneder og enda år, men det er ganske mulig.

Påvirker pasientens alder konsekvensene av cerebral iskemisk slag og er det en forskjell mellom komplikasjoner hos barn, eldre og blant middelaldrende mennesker?

Barn, for eksempel, ofte bare litt forstyrret koordinering av bevegelser, men også som til slutt passerer (ved overholdelse av medisinske referanser). Ved moden blir også mangel på tale og forringelse av visuell funksjon lagt til.

Når det gjelder dødelighet, med iskemisk slagtilfelle er det opptil 15% i løpet av de neste årene av livet etter selve angrepet. Og som praksis viser, er dødeligheten i slagtil 50 år langt lavere på grunn av effektiviteten av regenerative funksjoner av en relativt ung organisme.

Fare i rehabiliteringsperioden

Faren for et slag er at konsekvensene kan få seg til å føle seg mye senere enn selve angrepet. Ifølge legene tar den såkalte perioden med mulige komplikasjoner i gjennomsnitt 2 år. Ved hvilke tegn kan du bestemme pasientens forverring?

I denne forbindelse anbefales det å utføre en kort diagnose. Du kan gjøre det hjemme, uten tilstedeværelse av en lege. Essensen av testen er å utføre noen enkle oppgaver:

 • strekk armene foran ham med håndflatene, øynene i nærheten;
 • løft begge hender over hodet ditt;
 • å uttale en kompleks setning
 • Fortell en del av hvilket vers som pasienten studerte på skolen.

Det samme gjelder mulige talefeil. og En slik sjekk bør utføres minst en gang i uken, for å overvåke pasientens tilstand. Tross alt kan forverring av hans helsetilstand oppstå uten noen eksterne manifestasjoner.

Og han selv kan ikke engang gjette om det. I resten bør være oppmerksom på eventuelle endringer i en persons adferd eller vaner. Skarpt tegnendring, bremsing av bevegelser, glemsomhet av ord - alt dette kan direkte eller indirekte være forbundet med den borte sykdommen. I tilfelle mistenksomhet, kontakt legen din og så snart som mulig.

behandling

Det antas at totalbehandlingstiden etter et slag tar opptil 2 måneder. Dette er den såkalte "subacute" perioden. Deretter begynner rehabilitering, og varer opp til 2 år.

Etter - perioden med "restvirkninger", med hvilken sannsynligvis pasienten må leve en levetid. All slags komplikasjoner forekommer sjeldnere med følgende faktorer:

 • begrenset hjerneinfarkt;
 • med en tilfredsstillende tilstand av kardiovaskulærsystemet;
 • i ung alder (betinget - opptil 40-50 år).

Rehabilitering og behandling av konsekvenser inkluderer:

 • yrker av pedagogikk;
 • medisinbehandling (med sikte på å normalisere trykket og gjenopprette den vaskulære tonen);
 • ergoterapi;
 • fysioterapi;
 • fysioterapi;
 • hirudotherapy;
 • akupunktur;
 • tale terapi;
 • rådgiver psykolog og psykoterapeut.

Se videoen på rehabilitering etter et slag:

Hvor mange lever etter angrepet, nyttige anbefalinger

Hovedfaktoren som påvirker levetiden til en person som har overlevd et slag er hans alder og tilstand av kardiovaskulærsystemet. Dessverre vil det ikke være mulig å gjenopprette hjernens fulle funksjonalitet, Du kan bare delvis redusere det defekte området.

Hvor mange lever etter et slag? Til alder, hvis du ikke gir opp behandling. Med alvorlige komplikasjoner (uidentifisert forlamning), varierer gjennomsnittlig levetid fra 2 til 10 år. Prognosen er betinget, da mer detaljerte WHO-studier ikke har blitt gjennomført.

og Det er ekstremt viktig for pasienten å konstant overvåke helsen. Årlige omfattende undersøkelser for denne personen skal bli normen. Sammen med dette bør man forlate dårlige vaner og fullt ut observere en sunn livsstil.

Oppsummert er iskemisk beredskap en sykdom i hjernen. Han går for det meste av hypertensjon, hjertesvikt, trombose av fôringsbeholdere. Konsekvensene av dette kan være den tyngste, knyttet spesielt til hjernens funksjonalitet.

Ofte - det er lammelse, vanskeligheten med å bygge tunge setninger, talefeil. Det eneste alternativet er streng etterlevelse av alle legenes instruksjoner.

Til slutt tilbyr vi å vite mer informasjon om årsakene og konsekvensene av sykdommen:

Iskemisk hjerneslag

Iskemisk slag (cerebralt infarkt) - en livstruende tilstand der det er en akutt mangel på blodtilførsel til hjernen, som skyldes overlappingen av kanalen av en av sine beholdere uten å påvirke dens integritet. Risikoen for død eller varige konsekvenser etter en iskemisk hjerneslag i form av begrensning av fullverdig liv avhenger av hvor omfattende iskemiske ildsted sykdommer som er tilstede i pasientens historie, hvor gammel den er og hvor mye medisinsk behandling omgående.

Ifølge ICD-10, kan sykdommen tilskrives en av følgende koder:

 • kode І 63 - cerebral infarkt;
 • kode І64 - infarkt av uspesifisert natur;
 • kode І 67 - andre cerebrovaskulære sykdommer.

Klassifisering av iskemisk slag

Iskemisk slag er klassifisert etter flere tegn. Avhengig av utviklingsårsaken utmerker seg følgende typer iskemisk slag:

 • Tromboembolisk - oppstår på grunn av fullstendig eller delvis overlapping av hjernebeholderen med en trombose, utvikler seg plutselig i løpet av vakkeperioden.
 • Lacunar - et brudd på blodtilførselen stammer fra nederlaget av små diameterfartøy forårsaket av høyt blodtrykk eller diabetes.
 • Aterotrombotisk - karrene berørt av aterosklerose lider, angrepet utvikler seg hovedsakelig under søvnen.
 • Hemodynamisk - forårsaket av langvarig spasme, som skyldtes mangel på ernæring og oksygen i hjernens strukturer.
 • Sjeldne - skyldes sterk fortykkelse av blod, blod og vaskulære sykdommer av arvelig natur, stratifisering av vaskulære vegger.
 • Ukjent genesis - er diagnostisert i nærvær av flere patologiske forhold som kan provosere et angrep, eller fraværet av synlige årsaker.

I henhold til graden av hjernevevsskade er iskemisk slag klassifisert i:

 • Microinsult (forbigående iskemisk angrep) - preget av mindre vevskader og milde nevrologiske symptomer, manifestert i løpet av dagen.
 • Små slag - gjenopprettingstid tar opptil 3 uker.
 • Progressive stroke - signifikant vevskader manifesterer seg i form av moderate nevrologiske symptomer, mens etter gjenopprettingsperioden er det små konsekvenser.
 • Omfattende slag - preget av stor foci ischemi, lang periode rehabilitering og vedvarende konsekvenser av restriksjons funksjoner og endring av mentale og følelsesmessige tilstander.

Under diagnosen er det viktig å fastslå type slag ved symptomene for å gi pasienten tilstrekkelig beredskap.

Årsaker til slag

Iskemisk berøring oppstår på grunn av en delvis eller fullstendig opphør av blodtilførsel til hjernevæv. Årsaken til denne farlige tilstanden er hindringen av hjernen som forsyner arterier, forårsaket av obstruksjon av sengen, deres klemme eller langvarig spasme. Provokatorer av et angrep av iskemisk angrep kan inkludere følgende sykdommer og uønskede faktorer:

 • hypertensiv sykdom;
 • aterosklerose;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • defekter av vaskulære og hjertesystemer;
 • diabetes mellitus;
 • høy blodviskositet og blodpropper som en konsekvens;
 • mottak av hormonelle prevensjonsmidler;
 • langvarige migreneangrep (spesielt migrene status);
 • sykdommer i livmoderhalsen og ryggraden (for eksempel osteokondrose, vertebral arteriesyndrom, spondylose);
 • hjernesvulster;
 • intrakranielt traumer;
 • alderdom;
 • dårlige vaner - røyking, alkoholisme, narkotika.

Symptomer og tegn på iskemisk berøring

Den akutte mangelen på blodtilførsel til hjernen forårsaket av iskemisk berøring er påvist ved en rekke øyeblikkelig utviklende symptomer:

 • Krenkelse av bevissthet - lett inhibering, bevissthetstap, besvimelse.
 • Hodepine, som dekker hele hodet og styrkes av øynene.
 • Plutselige angrep av kvalme og trang til å kaste opp.
 • Lammelse av halvparten av kroppen eller lemmer fra siden motsatt det berørte hjernevevet.
 • Hørsel- og luktreduksjon.
 • Visuelle forstyrrelser, manifestert i form av dobbeltsyn og blending i øynene.
 • Forstyrrelse av tale og oppfatning av selvhenvisning.
 • Tap av koordinering - på tidspunktet for et angrep, kan offeret falle, senere oppstår forstyrrelsene i form av manglende evne til å stå på føttene, langsomme bevegelser.
 • Tap av hudfølsomhet fra den berørte siden - ingen respons på berøring, smerte, temperaturendringer.
 • Krenkelse av etterligningsfunksjoner - ansiktsskjønn med senking av hjørnet av munnen fra den ene siden av ansiktet.
 • Amnesi - offeret gjenkjenner ikke andre og stedet, husker ikke navnet hans, og også hendelsene som førte til starten av iskemi.
 • Endring av atferd - pasienten endrer ofte stemningen hans: Causeless glede og mangel på bevissthet om hva som skjedde; panikk, skrekk og angst; tearfulness; irritabilitet og aggresjon.

Avhengig av størrelsen på det iskemiske fokuset, utvikler de beskrevne symptomene som følger:

 1. Akutt utvikling - symptomer opptrer plutselig, intensiteten øker øyeblikkelig.
 2. Paroksysmal utvikling - tegn på iskemisk berøring forekommer i form av angrep, hvor styrken øker med hver gang.
 3. Tumorlignende utvikling - på grunn av den langsomme veksten av iskemi ved første fase, er symptomene dårlig manifestert. På grunn av tidlig behandling, utvikler et omfattende slag med store lesjoner.

Iskemisk slag i venstre side, dets symptomer og konsekvenser

Arten av symptomer på iskemisk slag, så vel som dens konsekvenser, avhengig av hvilken halvkule bukket under for å overvinne i angrepet. Forholdet mellom delene av hjernen og nerveendene i hele kroppen er anordnet på en slik måte at den venstre hjernehalvdelen av hjernen som er ansvarlig for den høyre side av kroppen, og den høyre - henholdsvis, for arbeidet med den venstre side av kroppen.

Med fokus på iskemi som kommer fra hjernens venstre hjernehalvdel, har pasienten følgende symptomatologi:

 • tap av følsomhet, lammelse av høyre side;
 • nedsatt syn og lukt;
 • et alvorlig brudd på tale, manifestert i fravær av oppfatning av hva som er blitt sagt eller lest, kompleksiteten av uttrykk for tanke;
 • svekket samordning og balanse;
 • en depressiv tilstand og et brudd på mentale funksjoner når fokuset befinner seg i venstre temporal lobe.

Ofte, ved symptomens natur og alvorlighetsgrad, klarer legene raskt å bestemme hvilken hemisfære et iskemisk angrep har skjedd, og å foreskrive riktig behandling.

Iskemisk berøring av høyre side, dets symptomer og konsekvenser

På utvikling av høyresidig iskemisk berøring straks etter angrepet vil være tegn på slike tegn:

 • lamme venstre side av kroppen eller lemmer;
 • et svakt brudd på talen, manifestert i form av en feilaktig uttale av bokstaver, forvirring av ord;
 • delvis hukommelse eller fullstendig minnefeil i delen av de siste hendelsene eller personopplysningene;
 • tap av følsomhet eller lammelse av ansiktsmusklene til venstre;
 • psykiatriske forstyrrelser, uttrykt i depresjon, apati til det som skjer, sløvhet.

Med høyresidede slag, blir tegnene som er karakteristiske for venstre iskemi ofte redusert. Primærdiagnose av akutt cerebral insuffisiens i slike tilfeller er betydelig komplisert, noe som fører til tap av verdifull tid og økt risiko for død.

diagnostikk

Et angrep av iskemisk slag er preget av manifestasjon av spesifikke symptomer, ifølge hvilke en foreløpig diagnose er utarbeidet på primærpleiestadiet. Disse inkluderer manglende reaksjon av offeret umiddelbart etter et angrep på følgende krav til en person i nærheten:

 • smil (i tilfelle slag er arbeidet med å etterligne musklene brutt, så smilet viser seg å være vridd);
 • løft begge hender samtidig oppover (etter et iskemisk angrep faller en hånd ufrivillig);
 • (etter angrepet er offerets tale usammenhengende, kan han ikke si hva han heter, og svare på de enkleste spørsmålene.

Etter at pasienten er levert til sykehuset, blir han umiddelbart etterfulgt av en instrumentell og laboratorieundersøkelse for å bekrefte eller utelukke en foreløpig diagnose. Ved bekreftelse av strekningen, må legene kjenne igjen sin type, samt finne ut graden av skade på hjernens nerveceller og lokaliseringen av lokaliseringen av det iskemiske fokuset. For dette, etter å ha undersøkt nevrolog, er pasienten foreskrevet:

 • blodprøver - koagulogram, biokjemisk, kolesterol og lipidspektrumanalyse;
 • vanlig måling av blodtrykk for analyse av indikatorer i dynamikken;
 • et elektrokardiogram;
 • Datatomografi eller MR i hjernen og livmoderhalsstrukturer for å identifisere foki av iskemi og å bestemme omfanget av hjernevevskader.
 • datamaskin angiografi for å bestemme den nøyaktige plasseringen av det iskemiske fokus og vurdere graden av patency av fartøyet.

Komplekset av beskrevne studier gjør det mulig for leger å gjøre en klar diagnose og foreskrive tilstrekkelig behandling for å gjenopprette blodtilførselen til hjernekonstruksjoner.

Behandling av iskemisk slag

Umiddelbart etter diagnose og bestemme typen av slag led av angrepet er tilordnet behandling for å opprettholde vitale funksjoner, den gjenopprettelse av blodtilførsel til hjernen og forhindrer gjenbruk angrep:

 • gir respiratorisk funksjon;
 • trombolytisk terapi i tilfeller hvor slagtilfelle og lokalisering av blodproppen kunne opprettes i den første timen etter angrepet;
 • normaliseringen av blodtrykksindeksene, hjertets arbeid og det vaskulære systemet;
 • regulering av kroppstemperatur, hvis indekser ikke skal være over 37,5 ° C;
 • eliminering av cerebralt ødem;
 • innføring av vann-salt, sure og søte løsninger for regulering av blodstrukturen;
 • tilbaketrekking av symptomer som er karakteristiske for et ischemisk angrep;
 • forebyggende tiltak, forhindre utviklingen av komplikasjoner som trykksår, hypostatic lungebetennelse, smittsomme sykdommer og trombose i de nedre ekstremiteter ubevegelig.

Drogbehandling for diagnostisert iskemisk berøring involverer følgende grupper av legemidler:

 • antiaggreganter og antikoagulantia;
 • vasoaktive stoffer;
 • antipsykotika;
 • antioksidanter;
 • angioprotectors;
 • sedativa;
 • antiepileptika.

Typen av aktiv substans, dosering og diett for inntak av de beskrevne grupper av legemidler er foreskrevet av legen, basert på alvorlighetsgraden av iskemisk slag og pasientens velvære. Etter flere uker med aktiv behandling på sykehus, sendes pasienten til et spesialisert senter eller hjem for videre rehabilitering.

rehabilitering

Iskemisk slag, uavhengig av graden av kompleksitet, har mange alvorlige konsekvenser som begrenser den normale livsaktiviteten til en person. For å minimere manifestasjonen i den forsinkede perioden, er det nødvendig å starte rehabilitering etter slaganfallet i de tidlige stadiene.

Rehabiliteringsperioden, som kan vare fra 2-3 måneder til 1 år, inkluderer aktiviteter som har til formål å gjenopprette de funksjonsnedsatte funksjonene og tilpasse pasienten i samfunnet. For hver pasient velges et individuelt rehabiliteringsprogram som inkluderer følgende metoder og retninger:

 • Narkotikabehandling - legemidler er foreskrevet for kurs som bidrar til å fjerne ubehagelige symptomer, forbedre blodtilførselen og hjernens ernæring, og gjenopprette kommunikasjonen mellom nevroner.
 • Terapeutisk gymnastikk er passiv, aktiv, med bruk av simulatorer og spesialiserte enheter for restaurering av motorfunksjoner.
 • Overholdelse av kosthold, hvor fordelene skal gis til produkter som bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen.
 • Passasje på fysioterapi, slambehandling i sanatorier og rehabiliteringssentre.
 • Bruken av ikke-tradisjonelle metoder - akupunktur, akupunktur, manuell terapi.
 • Arbeid med en taleterapeut i nærvær av uttalte forstyrrelser i tale og artikulasjon.
 • Klasser med en psykolog for å lindre post-stroke depresjon og gjenopprette følelsesmessig balanse.
 • Bruk av folkemidlene for forebygging av gjentatte anfall.

Konsekvenser av iskemisk slag

Graden av alvorlighetsgraden av konsekvensene som manifesteres etter et iskemisk slag beror på plasseringen og omfanget av lesjoner i hjernens nervesvev - alvorlige med omfattende angrep eller ubetydelig med et slag av et mikroslag.

Hvis hjernecellene er alvorlig skadet og det ikke er noen effektiv rehabilitering i gjenopprettingsperioden, kan følgende konsekvenser for personen som lider av et iskemisk slag, forbli:

 • Psykoterapeutiske forstyrrelser - manifestert i form av post-stroke depresjon, aggresjon, panikkanfall, forårsaket forandring av stemning. Årsaken til disse tilstandene er begrensede funksjoner, samt bevisstheten om avhengighet av andres hjelp.
 • Brudd på bevegelsesfunksjonene - ofte har pasienten livslang svakhet i lemmer, noe som gjør det vanskelig å utføre elementære bevegelser og daglige oppgaver.
 • Nedgangen i følsomhet i lemmer skyldes den langsomme restaureringen av metabolske prosesser mellom nervefibre som gir en sensorisk impuls.
 • Brudd på tale - vanskeligheten med å kommunisere med andre og oppfatningen av det som er sagt, forblir i tilfelle av sen søknad til taleterapeut og manglende implementering av hans anbefalinger for å gjenopprette tale.
 • Forringet minne og mentale funksjoner - En person som lider av et iskemisk slag i hverdagen kan regelmessig oppføre sig som et barn, gå seg vill i tide, glem navnet, adressen, de siste hendelsene, plasseringen.
 • Krenkelser av koordinering - Den berørte personen etter slag er forstyrret av svimmelhet, svimlende observeres mens du går og hyppige faller etter skarpe svinger eller tilbøyeligheter.
 • Redusert svelgingsfunksjon - hos noen pasienter blir svelgningsrefleksen permanent redusert, noe som forhindrer dem i å svelge normalt både harde og flytende matvarer.
 • Epileptiske anfall - periodiske episoder av epilepsi påvirker opptil 20% av pasientene som har hatt et angrep av iskemisk angrep.
 • Brudd på urinering og avføring.

For å redusere intensiteten av manifestasjoner av de beskrevne konsekvensene, bør pasienten observere et mildt regime av dagen og ernæringen, observeres jevnlig med en nevrolog og etter hans anbefalinger gjennomgå vedlikeholdsmedisinering.

Iskemisk slag: En prognose for livet

Alder, kjønn, type slag, grad av hjerneskade, aktualitet i tilbudet av medisinsk behandling og kvaliteten på rehabiliteringsprogrammet er de viktigste kriteriene som tas i betraktning ved beregning av forventet levealder etter et iskemisk angrep.

Statister stemmer følgende prognose for livet etter et iskemisk slag i prosentandel:

 • Opptil 25% av pasientene overlever ikke overlevelsestærsklen i de første 30 dagene etter angrepet.
 • 40% av de ovennevnte pasientene dør innen 2 dager etter angrepet, dødsårsaken - ødem i hjernevevet og omfattende iskemifokus
 • hos 60-70% av pasientene fra overlevende, observeres vedvarende begrensninger av vitale funksjoner 30 dager etter angrepet, 40% - konsekvensene forblir på slutten av 6 måneder, 30% - innen årets slutt;
 • Hos 30% av de overlevende pasientene forekommer iskemisk berøring gjentatte ganger innen 5 år.

Forbedre prognosen for overlevelse av pasienter etter iskemisk berøring av følgende faktorer:

 • mindre skade på en av hjerneskipene;
 • fravær i anamnese av sykdommene som fremmer forekomst av gjentatte angrep;
 • ung alder;
 • positiv psykologisk stemning av pasienten for utvinning.

Prognosen for videre liv og restaurering av pasienten forverres:

 • hos eldre pasienter;
 • med omfattende iskemisk angrep, lammelse og utvikling av vedvarende brudd på motor-, tale-, kognitive og svelgende funksjoner;
 • i nærvær av samtidig alvorlige hjertesykdommer og vaskulær system.

Til tross for statistiske data er prognosen for livet for hver pasient individuell, siden det avhenger av mange faktorer, inkludert det psykologiske humøret og kroppens evne til å reparere seg selv.

Les Mer Om Fartøyene