Iskemisk slag av høyre side - konsekvensene, hvor mange bor

Konsekvensene av et iskemisk slag i høyre side av hjernen er svært alvorlige. En kompleks behandling og lang gjenopprettingstid er nødvendig. For dette brukes ulike medisiner, samt fysioterapi.

Symptomer og årsaker til høyre iskemisk slag

I det tilfelle at blodsirkulasjonen gjennom hjernen er forstyrret, i medisin kalt sykdom iskemisk slag, men med tap av en stor del av de vitale celler - omfattende hjerneinfarkt.

Hovedårsaken til patologien er trombose, eller, på enkle vis, blokkering av blodkar. Og allerede årsaken til blokkering er dannelsen i arteriell rute med såkalte blodplakk, noe som gjør det vanskelig eller helt blokkert blodets tilgang.

Konsekvensene kan være veldig trist, og behandling, som regel, er ledsaget av en lang periode og alle slags vanskeligheter. Imidlertid kan rask og dyktig omsorg gi pasienten en sjanse til å overleve denne brainstormen og returnere til hverdagen så snart som mulig.

Se videoen på dette emnet

Omfattende slag i høyre halvkule

Nederlaget til høyre hjernehalvdel er preget av plutselig blokkering av store fartøyer, og sykdommen ser ikke bare ut raskt, men utvikler seg også med lynhastighet. Symptomer har en maksimal grad av alvorlighetsgrad: Et sterkt bevisst bevissthet, delvis eller fullstendig forstyrrelse av koordinasjon av bevegelser, alvorlig hodepine, oppkast og svimmelhet.

I dette tilfellet mister personen orientering i rommet, funksjonene til hjernedepartementene som er ansvarlige for oppfatningen av bevegelseshastigheten og formene av objekter blir kraftig forstyrret, og venstre side av kroppsforlamningen oppstår.

Ofte mennesker som klarte å overleve et slikt slag, blir ofte utsatt for depresjon, personer med uttalt mental passivitet.

Iskemisk slag er mest berørt av pasienter som lider av diabetes mellitus, hypertensjon. Svært ofte blir barn og ungdom med medfødte vaskulære lidelser utsatt for brainstroke.

Betimelig sykehusinnleggelse kan garantere et vellykket resultat med mindre nevrologisk svekkelse, i sjeldne tilfeller, selv full gjenoppretting av alle kroppens funksjoner, men Etterskjelv kan alle kryss - prosessen vil være skarpere, størrelsen på det berørte området vil bli større.

Det er lenge kjent at hjernearbeid er organisert på en svært effektiv måte, med arbeidsdeling mellom de to halvkule. Venstre side er ansvarlig for logikk, og høyre side er for drømmer og fantasier.

Derfor, med et stort iskemisk slag i høyre hjernehalvdel av hjernen, vil følgende bilde bli observert:

 1. delvis minnefeil. I dette tilfellet kan tale, som administreres av venstre halvkule, være normal. På grunn av dette kan diagnosen av problemet bli alvorlig hindret;
 2. nummenhet og lammelse av kroppen vil bare berøre venstre side;
 3. etterligne ansiktsmuskler vil bli lammet og mangel på følsomhet på venstre side;
 4. pasientens mentale tilstand vil bli ledsaget av sløvhet og depresjon.
↑ http: //feedmed.ru/bolezni/nervnoj-sistemy/pravostoronnij-insult.html

Prognose for iskemisk berøring

Statistikken om prognosene er ganske skuffende:

 • I ca 25% av tilfellene fører omfattende iskemisk slagtilfeller til dødelig utgang - enten øyeblikkelig død eller innen to uker;
 • siden i hjerneslag er sentralnervesystemet primært ødelagt, mer enn halvparten av alle pasienter blir deaktivert;
 • av alle overlevende av iskemisk beredskap, bare 30% av mennesker overvinne konsekvensene, men forutsatt at rettidig assistanse ble gitt med godt gjennomtenkt rehabilitering. De resterende 70% lever som regel ikke mer enn et år.

I dette tilfellet, ikke glem at prognosen for et omfattende iskemisk slag av høyre hjernehalvfinger kan være forskjellig i hvert tilfelle. Det er nødvendig å ta hensyn til en rekke faktorer: graden av omfattende vevskader, tilstedeværelsen eller fraværet av andre sykdommer, den generelle motstanden til kroppen til sykdommer.

Hva å lese

 • ➤ Hva er endometrial hyperplasi hos postmenopausale kvinner?
 • ➤ Hvordan behandle et smertefullt angrep hvis trigeminusnerven har kjølt!
 • ➤ Hva er oppskrifter for å forberede masker for hårvekst som inneholder tinktur av paprika?

Konsekvensene av et stort slag på høyre side av halvkulen

Når det iskemiske hjerneslag på venstre side av hjernen straks overtrådte tale, kalte pasienter umiddelbart en ambulanse. Mens med et høyresidig slag, med mindre utprøvde symptomer, går verdifull tid bort (det er tilrådelig å gi kvalifisert hjelp i løpet av de første tre timene), som et resultat av at et stort antall vitale hjerneceller dør.

Konsekvensene av et iskemisk slag på høyre side av hjernen kan være:

 • problemer med funksjonaliteten til minne eller til og med det totale tapet;
 • brudd på verdenssyn og opplevelser som grenser til galskap. For eksempel kan en pasient ha en følelse av at hendene eller føttene ikke er hans, eller omvendt eier han et stort antall lammet lemmer;
 • en person kan ikke forstå hva folk sier til ham, det er vanskelig for ham å estimere objektets størrelse, avstanden til ham, å kle seg feilaktig;
 • de fleste lider av depresjon, likegyldighet til andre.

Meninger fra leger om et slag

Førstehjelp

Selvfølgelig må vi umiddelbart ringe til legene til "Førstehjelp", og prøve å tydelig og forståelig forklare for tjenestepersonell hva som skjedde med pasienten. Dette er svært viktig, fordi avsenderen sender avhengig av arten av sykdommen til adressen forskjellige lag av leger. I dette tilfellet trenger pasienten en nevrolog og hans liv avhenger av om forsendelsen forstår deg riktig.

 • Det er nødvendig å øke hodet av offeret eller et underlag noe under det.
 • Åpne vindusblad, vindu, løsne bånd og krager.
 • Det er nødvendig å måle trykket og lagre resultatet.
 • Grunnleggende behandlingsprinsipper.

En person som har fått et uventet iskemisk slag har bare en sjanse til å overleve og gjenopprette kroppens vitale funksjoner - umiddelbar sykehusinnleggelse. Det er ingen andre sjanser. Hvis dyrebare øyeblikk blir savnet, vil død eller funksjonshemming praktisk talt sikres.

Obligatoriske skritt blir tatt for å redusere blodsukker, og i særlig alvorlige tilfeller kan du ikke uten operasjon. Også, som en første tiltak for å redde pasienten, bør det gjennomføres magnetisk resonansbilder og beregnet tomografi for å bestemme de berørte områdene av hjernen.

Når det gjelder behandlingsbetingelsene, er de individuelle for hver pasient og avhenger av egenskapene til organismen og andre faktorer.

 • ➤ Hvilke årsaker til menn kan føre til erektil dysfunksjon?
 • ➤ Hva forårsaker fløyten i ørene og hva er behandlingen for denne sykdommen!
 • ➤ Hva tibetansk øvelser for øynene vil bidra til å forbedre visjonen?
 • ➤ Hva er symptomene på nedre ekstremitetsneuropati?

Gjenopprettingstid etter et slag

Etter at trusselen om et gjentatt slag og negative konsekvenser av sykdommen ble tatt bort, kommer det viktigste øyeblikket - arbeidet knyttet til gjenopprettelsen av kroppens tapte funksjoner. Gjenopprettingsplanen inkluderer:

 • i første omgang anbefales pasienten å gjennomgå fysioterapi og hygiene;
 • sterkt anbefalt å gjennomføre daglig spesiell gymnastikk hjemme;
 • nøye overvåke dietten og lage en diett, ta hensyn til kravene til leger.

Folk som har fått et iskemisk slag og klarte å overleve, er kategorisk forbudt fra å spise matvarer som inneholder store mengder kolesterol. Disse inkluderer egg, kjøtt, kaviar, majones. Det er også nødvendig å begrense eller til og med helt utelukke fra kostholdet akutt mat, overdreven forbruk av søtsaker.

Medisinering for høyre sidet iskemisk slag

Iskemisk berøring har etternavnet "hjerneinfarkt", siden det påvirker begge halvkule: venstre og høyre. Men som forskere har etablert, har høyresidig slag mindre alvorlige konsekvenser for kroppen enn det venstre sidede slag, og etter det er nesten fullstendig gjenoppretting mulig. Men rask diagnose av høyresidig hjerneinfarkt er vanskelig i forbindelse med egenskapene til primære tegn.

For eksempel er tale ikke ødelagt, noe som kan lure andre.

Men det er nødvendig å være oppmerksom på lammelsen av ansiktsmuskler i ansiktet og lemmer fra venstre side av stammen, problemer med hørsel, syn og lukt. Og også til det faktum at hvis pasienten er venstrehendt, kan talen hans likevel bli forstyrret. Med et stort område av hjerneskade er det alvorlig hodepine, oppkast og kvalme, bevissthetstap, mangel på motorfunksjoner.

Mangelen på rask og korrekt anerkjennelse fører til tap av verdifull tid for hjelp og forverrer utsikterna for et vellykket resultat.

Terapi (grunnleggende og spesifikk) med høyre sidet iskemisk slag er det samme som med venstre sidet hjerneinfarkt.

Grunnleggende behandling inkluderer følgende aktiviteter:

 • støtte puste, kroppens grunnleggende fysiologiske funksjoner, hjertets arbeid;
 • normalisering av blodtrykk og kontroll over det;
 • kontroll over normal kroppstemperatur;
 • forebygging av trykksår og komplikasjoner i form av lungebetennelse, dyp venetrombose av ekstremiteter;
 • symptomatisk terapi, eliminering av takykardi, kramper, arytmi, oppkast og andre symptomer;
 • forebygging av cerebralt ødem.

Spesifikk terapi er knyttet til følgende handlinger:

 1. Med introduksjonen av trombolytika (intravenøst), som er i stand til å fjerne en trombose, et overliggende kar og forhindre blodgjennomstrømning. I hjernen, og dermed redusere området av lesjonen, og sjansen for et vellykket resultat øker.
 2. Bruk av blodfortynnende legemidler, som kan forhindre gjenoppretting av en trombose.
 3. Ved å utføre nevrobeskyttelse med legemidler som beskytter levende nevroner fra døden.

Det er mulig at leger kan bestemme seg for å utføre en operasjon for å redusere symptomene. Men selv om pasienten klarte å gjenopprette etter et slag, vil behandlingen av konsekvensene av sykdommen fortsette gjennom hele livet.

Fysioterapi og spesiell gymnastikk etter et slag

Rehabilitering kurs etter hjerneinfarkt tar lang tid, slik at pasienten må ha et stort ønske og tålmodighet til å ha hjemme for å utføre foreskrevet av leger (en nevrolog, en spesialist fysioterapi, fysioterapeut, logoped og andre) anbefalinger.

Fokus ligger på pasientens korrekte stilling på sengen og spesielle øvelser som pasienten skal gjøre for visse formål:

 • å utvide motormodus;
 • gjenopprette tapte funksjoner, inkludert svelging;
 • styrke muskelstyrken og balansen i kroppen;
 • lær å bruke spesialutstyr som tjener til å lette selvbetjening;
 • kompensere for tap av følsomhet.

Trening, spesialdesignet forfatters komplekser av terapeutisk gymnastikk med ulike utstyr (kuler, myke gjenstander eller svamper, lysbokser, etc.) anbefales fra fire til seks ganger om dagen. Deres valg kan bruke flere metoder på en gang, avhengig av individuell tilnærming og forskrifter fra reanimatologen og andre leger.

Det er forbudt å bruke utvidere, fikse en børste på brettet, overbelaste og lide "gjennom smerte". Øvelser blir først gjort i utsatt stilling, deretter - sittende. Du kan stå opp først etter å ha passert tilpasningsperioden. Først lærer pasienten trinnene og rock på plass, da - gå på flatt gulv høyverdig skritt, ikke stiger, etc. - er å lære å gå hindringer og fullføre oppturer og nedturer trappen.

Pass på at du tar hensyn til det faktum at den lammede hånden, bør beinet være involvert i motorprosessen, for eksempel, hold et rør av tannkrem, serviett,

Generelt bør periode med rehabilitering av hoved pasienten mottoet være "mer trafikk" med tilkobling av pusteøvelser som fremmer utholdenhet pasient oksygenering av vev og opplæring av det kardiovaskulære systemet.

Når det gjelder fysioterapi, blir den aktivt brukt i rehabiliteringsprosessen ved å bruke:

 • elektrisk strøm;
 • en magnet;
 • laser;
 • parafin;
 • fjellvoks (ozoceritt);
 • terapeutisk mudder (peloids).

Restorative funksjoner av det berørte området av hjernen blir akselerert av virkningen av elektroforese med euphyllin, papaverin, magnesiumsulfat og kaliumbromid på okkipitonøyeområdet.

Forbedret blodtilførsel oppnås ved bruk av magnetoterapi i ryggraden og på de lammede lemmer, samt bruk av laserterapi. Oppnådd effekten av å redusere smerte og gjenopprette vev.

Dyp oppvarming (paraffin, gjørme og voks) lindrer muskelspenningen.

En bred applikasjon i rehabilitasjonen har en massasje. Den starter fra de første dagene og varer med gjentatte kurs med to måneders pauser. Bruk også aktivt i praksis akupunktur og psykoterapi.

Det er mulig å håndtere pasienten både nære slektninger, og invitert til huset, spesialutdannet, stab. Dette tar hensyn til alle individuelle egenskaper, kontraindikasjoner og anbefalinger fra leger som må overvåke gjenopprettingsprosessen etter iskemisk berøring.

Folkemidlene

Rehabiliteringsperioden er ikke uten hjelp av folkemedisin, noe som positivt påvirker muskuloskeletals funksjoner og etablering av normalt trykk.

Balansert næring og urteheling gjenoppretter styrke, lindrer lidelse og letter fornyelse av prosesser.

De vanligste folkeoppskrifter er følgende:

 1. Spirituøs tinktur av furu kegler med tilsetning av eple cider eddik. Det tas daglig for 1 ts. behandlingsforløpet kan vare i 6 måneder.
 2. Infusjon av arnica fjell, som kalles frelseren i tilfelle slag, bruk en kunst. l. før du spiser, presset melk.
 3. Sitroner med sukker og hvitløk. Sitrus passerer gjennom en kjøttkvern, dryss med sukker og gi pasienten en spiseskje før du spiser, forblandet med en knust hvitløksklove.

For behandling av slag er infusjoner og avkok av de mest effektive urtemedisinene aktivt brukt:

 • ryllik;
 • Banan;
 • St. John's wort;
 • blomst;
 • valnøtt;
 • celandine;
 • einer;
 • jordbær;
 • icteric grå;
 • misteltein hvit;
 • Sophora japansk og mange andre. et al.

Tradisjonell medisin anbefaler også å bruke honning med malurt, ertemel, kyllingegg, påfør honningbad, hirudoterapi (behandling med leeches) etc. Men alt dette individuelt og etter konsultasjon med en lege, da det er kontraindikasjoner.

Anmeldelser av folk som brukte folkemidlene, massasje og fysioterapi for å behandle slag

Flertallet av de som forlot tilbakemelding om behandling av hjerneslag ved folkemessige rettsmidler, uttrykker sin positive mening om fytoterapi, spesiell ernæring, et kompleks av rehabilitering "hjemme" -øvelser, inkludert massasje og fysioterapi. Noen skriver om fullstendig restaurering av kroppens funksjoner etter åtte måneder.

Folk merker at "foruten medisiner gikk til akupunktur, flyttet mye. I to år var endringene signifikante, men det ble ikke fullt ut igjen. " Men det er klart at forskjellige resultater er avhengige av organismens individuelle egenskaper og graden av hjerneskade.

Tidligere behandlingsformer, for eksempel furukjegler, legger vekt på deres "magiske egenskaper" og akselerasjon av utvinning etter et slag: "To måneder senere kunne mannen min skrive, mer eller mindre tydelig snakke og til og med gå..."

Positive anmeldelser om urtemedisin tyder på at den århundrer gamle tradisjonen med å samle urter og bruk av avkok og infusjoner er bevart og er aktuell for denne dagen.

Men en av hovedfaktorene som deles av pasientene til pasientene, er det generelle humøret, ønsket om å gjenopprette seg og styrken i ånden, strekningen, samt støtte fra andre, en sensitiv og oppmerksom holdning. Deretter er effekten av alle de anvendte metodene og verktøyene positive og fører til et gunstig utfall.

Forebygging av høyre sidet iskemisk slag

Risikoen for iskemisk berøring forekommer hos mennesker som er uansvarlig for helsen. Det finnes en rekke forebyggende tiltak for å redusere eller forhindre alvorlig sykdom.

For dette anbefales det:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, alkoholmisbruk, narkotikabruk);
 • overvåke trykket, måle det jevnlig, og ta om nødvendig medisiner som senker blodtrykket til normalt;
 • Følg nivået av kolesterol i blodet, rettidig behandle aterosklerotisk stenose av arteriene, utseendet på plaketter;
 • Spis rett, ikke overmål;
 • nøye overvåke tilstanden til kroppen, som er under påvirkning av kompliserende faktorer for diabetes mellitus, arytmi, nyresvikt;
 • holder seg til en aktiv livsstil, daglig mosjon;
 • å hvile (det er ønskelig i sanatorier), oftere å gå på frisk luft.

Det er også kjent at alkohol, tatt regelmessig i små doser, er et forebyggende tiltak for å forebygge stroke. Det er en avslapping av fartøyets vegger, prosessen med akkumulering av blodplater, kolesterol og fibrogen reduseres.

For å forebygge trombose brukes stoffene "Aspirin cardio" (eller små doser av aspirin) og "Cardiomagnum", tinktur av tinn, akininktin og andre midler.

Konsekvensene av et slag på høyre side av hjernen, hvor mange mennesker bor

Fra denne artikkelen vil du finne ut hva konsekvensene av hjerneslag i høyre halvkule kan være, hvor dårlig pasientens tilstand påvirkes, og hva det avhenger av. Hvor mange bor folk som har hatt et slag på høyre side.

Stroke er en del av en gruppe alvorlige sykdommer. Hvert år dør tusenvis av mennesker og blir deaktivert. Generelt klarer 50-60% av pasientene å overleve, og ikke mer enn 10% kan fullstendig gjenopprette. Dette betyr at konsekvensene av sykdommen er veldig alvorlige, og det er ikke alltid mulighet til å påvirke dem.

Klikk på bildet for å forstørre

Forventningen avhenger av flere faktorer, som er beskrevet i tabellen:

Med hensyn til forventet levetid etter et slag i høyre halvkule, ligger det i et vidt omfang, fordi det avhenger av de faktorer som er beskrevet i tabellen, fra flere timer til dusinvis av år.

Stroppen på høyre side av hjernen er symptomatisk og forskjellig fra venstre side. Dette skyldes det faktum at hver halvkule er ansvarlig for ulike hjernefunksjoner.

Klikk på bildet for å forstørre

Hvis strekket til høyre er iskemisk

De fleste slag i høyre halvkule er iskemisk i naturen - på grunn av blokkering av arterier som bringer blod til hjernen. Denne varianten av hjernesirkulasjonsforstyrrelser går gradvis - 75% av pasientene merker økningen i symptomene innen få timer eller til og med dager. Dette gjør det mulig å søke medisinsk hjelp i tide og for å redusere alvorlighetsgraden av konsekvensene. Derfor er det viktigste som påvirker prognosen for denne sykdomsformen, størrelsen på hjerneslaget.

MR-bilder viser utvikling av iskemisk slag i den rette tidlige regionen i hjernen

Liten størrelse av hjernens nekrotiske område

Hvis i henhold til profesjonelle brukere ikke klassifisere som en massiv hjerneinfarkt (stor) eller tale om det som en mini-slag, noe som betyr at prognosen for pasientens liv er gunstig. Slike endringer i hjernen har ingen signifikant effekt på varigheten - sykdommen er ikke dødelig. Unntaket er tilfellene der blodtilførselen til hjernestammen er svekket. Den inneholder vitale sentre - respiratoriske og kardiovaskulære. Derfor, selv et lite slag som påvirker hjernestammen, slutter i 95-99% med pasientens død i løpet av noen få timer eller dager.

Hovedproblemet for pasienter som har hatt et riktig hemisfærisk slag av liten størrelse er en annen grad av funksjonshemning (jo mindre fokus er, desto mindre er den nevrologiske feilen). Hos 60-70% av slike pasienter er begrenset i mobilitet, men er ikke sengetid, mister de muligheten til å oppleve verden rundt dem, alt som skjer med dem, og evnen til å tenke logisk.

Denne arten av konsekvensene skyldes det faktum at i høyre halvkule av høyrehåndede mennesker er det nervesenter som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre halvdel av kroppen, intellektuelle og mentale evner og minne. Tilsvarende sentre for lefthanders er lokalisert i venstre halvkule. Derfor er det rette hemisfæriske slag i dem preget av andre konsekvenser - ligner den iskemiske prosessen på venstre halvkule i høyrehåndede mennesker.

Årsaker til iskemisk slag av høyre hjernehalvdel

Iskemisk berøring av høyre side av hjernen utvikler seg som et resultat av nedleggelse av trombus eller embolus i arteriene som leverer blod til høyre hjernehalvdel av hjernen, samt med den uttrykte krampen i fartøyene i denne regionen. Akutt forstyrrelse av blodsirkulasjonen i høyre halvkule kan forårsake hypertensiv sykdom med hypertensive kriser og aterosklerose i cerebral fartøy. Høyre sidestropp kan være en konsekvens av patologiske forandringer i høyre karotid- og vertebrale arterier, hvorav oksygen med blod går inn i høyre hjernehalvdel av hjernen. Når lesjoner av små arterier utvikler lacunar slag.

Legene på Yusupov-sykehuset diagnostiserer sykdommen ved hjelp av datamaskin- og magnetisk resonansavbildning. Neurologer bruker individuelle terapi ordninger avhengig av underartene av iskemisk slag, manifestasjoner av sykdommen og sykdomsforløpet. Spesialistene i rehabiliteringsklinikken gjenoppretter de forstyrrede funksjonene ved å anvende innovative metoder.

Iskemisk slag i høyre side av hjernen. Funksjoner av det kliniske bildet

I høyre hjernehalvdel er det akkumulasjoner av nerveceller som gir en følelse av kroppen i rommet, en sensitiv oppfatning av omverdenen, en analyse av innkommende informasjon. Venstrehåndere i høyre hjernehalvdel er hjemmets midtpunkt. I den akutte perioden med høyresidig iskemisk berøring observeres følgende symptomer:

 • fullstendig eller delvis lammelse av venstre halvdel av kroppen
 • endringer i ansiktet (flattning av nasolabialfoldet til høyre, "paraksial" bevegelse av leppene under pusten, senking av vinkelen av munnen nedover;
 • umulighet å vurdere kroppens stilling; bestemme størrelsen på objekter
 • tap av minne for nylige hendelser mens du beholder evnen til å huske fortiden;
 • manglende evne til å konsentrere seg.

Konsekvensen av et iskemisk slag i høyre side i lefties er en taleforstyrrelse.

Okklusjon av den høyre halspulsåren (stenose, trombose, emboli) forekommer ofte asymptomatisk. Neurologiske lidelser er hovedsakelig assosiert med utilstrekkelig blodforsyning i bassenget i den midtre cerebrale, og noen ganger de fremre og bakre cerebrale arteriene til høyre. Vanligvis observere leger av Yusupov sykehuset den såkalte "flimmer" av symptomer. Å utvikle delvis eller fullstendig venstre sidet lammelse med nedsatt talemåte og den vekslende blindheten som er forbundet med dem, forsvinner etter noen minutter eller timer. Intensivert pulsering i ansiktsarteriene, lavt trykk i retina i retina i høyre øye indikerer innsnevring eller plugging av den indre halspulsåren til høyre. Trombuset i hovedfartøyet på nakken kan undersøkes av en nevrolog, avslørt av en angiografisk metode og raskt fjernet av en kirurg i klinikkene til Yusupov-sykehusets partnere.

I løpet av utvinning etter en iskemisk hjerneslag på høyre side Yusupov sykehus nevrologer oppmerksom på pasienter med unntak for brudd på motoriske funksjoner emosjonelle manifestasjoner av sykdommen: depresjon gir vei til munterhet, "tåpelig" oppførsel, mangel på takt og en følelse av proporsjoner. Ved blokkering av en stor cerebral arterie og omfattende skade på høyre hjernehalvdel av hjernen mot en bakgrunn av alvorlig hodepine vokser fokale kliniske manifestasjoner raskt. En karakteristisk forandring i ansiktet vises, og immobiliteten til venstre halvdel av kroppen vokser. Svelging kan forstyrres og vanskeligheten av tale kan øke.

Høyre sidet lacunar iskemisk slag utvikler seg gradvis hos pasienter med diabetes mellitus og hypertensjon. Serebrale manifestasjoner er dårlig uttrykt. Halvparten av pasientene utvikler svakhet i venstre arm og ben, det er et tap av følsomhet i venstre side av ansiktet. Hos 1/3 pasienter er det tap av smertefølsomhet, evnen til å skille formen og temperaturen til objektet til berøring. I hver tiende pasient manifesteres et lacunarslag ved en skarp svimmelhet og manglende evne til å bevege seg selvstendig.

Diagnose av høyre sidet iskemisk slag

For raskt å kunne identifisere den ischemisk slag av den høyre halvdel av kroppen, Yusupov sykehus leger bruker høyteknologisk utstyr for å få nøyaktig informasjon om tilstanden av blodstrømmen i karene i rett halvkule og omfanget av hjernevev skade. bildediagnostiske teknikker (computertomografi og magnetisk resonans imaging) gjør det mulig ikke bare å bestemme type og plassering av slaget, men også for å etablere den patogene undertype av cerebralt infarkt, detektere abnormaliteter i beholderen, fører til akutt slag, for å bestemme behandlingsstrategi.

Med perfusjonsdatortomografi har nevrologer på Yusupov-sykehuset muligheten til å identifisere det såkalte "mismatch" -fenomenet - forskjellen i volumet av hjernemateriell, der blodstrømmen og blodvolumet reduseres. Dette området er en sone av iskemisk penumbra, det vil si en del av hjernen som med tide innblanding kan potensielt bli frelst fra døden.

I Yusupov-sykehuset bruker legene også følgende innovative metoder for å diagnostisere iskemisk slag i høyre halvkule:

 • transcranial dopplerografi, som tillater å vurdere tilstanden av cerebral blodstrøm;
 • Serebral angiografi, som er uunnværlig i planleggingen av operasjonen;
 • elektroensfalografi, med hjelp av hvilke sonene av kortikale og subkortiske lesjoner blir avslørt;
 • scintigrafi og positronemisjonstomografi - forskning teknikker som evaluerer cerebrale metabolisme (metabolisme) og har en verdi i trinnet forbigående iskemiske angrep, og også i begynnelsen høyre-ischemisk slag.

Behandling av iskemisk berøring av høyre hjernehalvfinger

I Yusupov-sykehuset nærmer leger individuelt behandlingen av hver pasient med akutt nedsatt hjernesirkulasjon. Basisterapi begynner med organisering av riktig omsorg for pasienten. Innen få dager skal pasienten med høyresidig iskemisk berøring ligge i horisontal stilling med hevede ben.

Fra begynnelsen utføres profylakse av sårhinne, purulente hornhinnenesår, hypostatisk lungebetennelse, tidlige kontrakturer. Innen 24-48 timer etter pasientens opptak til nevrologiklinjen, begynner passive bevegelser i leddene, de setter pasienten i sengen, renser hans luftveier. Ved vedvarende oppkast injiseres i mage nasogastriske røret, og når svelging er nedsatt parenteral ernæring, der næringsstoffer injiseres intravenøst ​​drypp. Legene overvåker funksjonen av ekskretjonsorganer, om nødvendig, utfører en kateterisering av blæren og foreskriver rensende enemas.

Neurologer på Yusupov-sykehuset bruker effektive medisiner og ikke-medisinske legemidler til å behandle slag på høyre side av hjernen. De utnevnes strengt etter indikasjoner med kardiologers deltagelse, og om nødvendig resuscitatorer og nevrokirurger, tatt i betraktning resultatene av laboratorieundersøkelser. Leger utfører blodtrykksovervåking og i tilfelle økning foreskriver antihypertensive medisiner.

Regulering av vann-saltmetabolisme utføres ved infusjonsbehandling under kontroll av pH-metry, elektrolytnivå, urin og blodmolekylitet, biokjemisk blodanalyse. I kampen mot cerebralt ødem og for å forhindre økning i intrakranialt trykk, bruk av dexazon eller osmotiske diuretika. Kardiologer og reanimatologer på Yusupov-sykehuset deltar i grunnleggende terapi.

Antikoagulanter er foreskrevet, styrer koagulerbarheten av blod og i fravær av forverring av magesår, hemorragisk diatese, alvorlig lever- og nyreskade. Pasienter er først intravenøst, og deretter injiseres heparin subkutant. Etter 1-2 dager etter heparinavlysning overføres indirekte antikoagulantia. På dette tidspunktet overvåkes protrombintid daglig.

Antiaggregerte legemidler fra Yusupov-sykehuset foreskriver allerede med 3-5 dager med høyre sidet iskemisk slag. Individuell terapi utføres av vaskulære legemidler med antiaggregant aktivitet: trental, beta-blokkere, kalsiumantagonister, stegeron, cavinton, euphyllin.

I en akutt periode injiseres pasienter med høyresidig iskemisk berøring med gordoks og motkalver. Selv med første manifestasjoner av cerebral blodtilførsel mangel, er antiaggregants foreskrevet, som inkluderer nikotinsyre, flerumettede fettsyrer eller jod. For å gjenopprette hjernens nerveceller, foreskrive stoffer som har en nevrobeskyttende effekt. For å oppløse trombi og gjenopprette blodstrømmen til arteriene i høyre hjernehalvdel av hjernen, er trombolytiske midler foreskrevet. Trombolyse-neurologer på Yusupov-sykehuset er det mest effektive stoffet i dag - den rekombinante vevsaktivatoren av plasminogen.

Når pasientens tilstand forbedrer, jobber taleterapeuter på Yusupov-sykehuset med ham. Rehabilitologer gjør klassisk og avslappende massasje, de frigjør fysioterapeutiske prosedyrer. For å gjenopprette motorfunksjonen, brukes kinesitherapy og moderne fysioterapeutiske metoder.

Takket være bruken av nyskapende behandlingsmetoder, trenger bare 5-6% av pasientene med høyresidig iskemisk berøring, som er utladet fra nevrologikklinikken etter rehabilitering, ekstern omsorg. Hvis du har de første tegn på et iskemisk hjerneslag i høyre hjernehalvdel av hjernen, ring. I Yusupov-sykehuset ble det vellykket forstyrret nevrologiske funksjoner, selv til de pasientene som ble nektet fra andre rehabiliteringssentre.

Konsekvenser av høyresidig iskemisk berøring: komplikasjoner og spådommer

Som kjent, administrerer nervesystemet nesten alle prosesser i kroppen. Uten det kan det ikke være hormonell regulering, ingen fordøyelse, ikke mindre motorhandlinger.

Impulser som forekommer hvor som helst i kroppen, på en eller annen måte, passerer gjennom dorsal eller hjerne, og oftere - begge deler.

Et unntak er imidlertid metasympatisk nervesystem, representert ved intramurale ganglier i organens vegger som har relativ autonomi. Dessuten er hjertet, tarmene og blæren innervert av nevroner, hvis legemer ligger i sentralnervesystemet.

komplikasjoner

De fleste forstyrrelser i hjernen kan ikke gå uten spor. Med en moderne rytme av liv, full av stressende situasjoner og daglig livsstil, er et økende problem et slikt problem som et slag.

Du kan snakke mye om årsakene til spredningen av denne patologien, men først må du forstå konsekvensene det kan medføre, og hvordan du skal håndtere dem.

I klinisk medisin er stroke delt inn i to typer: hemoragisk og iskemisk. Den første oppstår i forbindelse med direkte blødning i hjernen, årsaken til den andre er en akutt forstyrrelse av sirkulasjonen - oftest en blokkering av en av hjernens kar.

Det er andelen av iskemisk slag som utgjør de fleste tilfeller av denne patologien. Den er delt inn i undertyper:

 • atherotrombotisk (50-55%);
 • kardioembolisk (20%);
 • lacunar slag (15-30%);
 • hemodynamisk slagtilfelle (15%);
 • reologiske (9%).

Utviklingen av hver av dem er ledsaget av lignende symptomer. Det påvirker vanligvis et bestemt område av hjernen til høyre eller venstre halvkule. Et høyresidig slag har vanligvis en mer gunstig prognose, men det er vanskeligere å avsløre det på et tidlig stadium.

Dette skyldes det faktum at med nederlag på venstre side, står talesenteret nesten alltid - de såkalte Broca og Wernicke sonene. Hvis det er et brudd på blodsirkulasjonen i hjernens høyre side, kan en slik feil bare forekomme hos personer med en dominerende høyre halvkule, vanligvis observeres det i venstrehåndede mennesker.

Broca og Wernicke

På grunn av hjernens høyre sidete iskemiske hjerneslag, forblir talen nesten helt bevart. Men med denne typen sykdom kan det være andre konsekvenser:

 1. Full eller delvis lammelse av venstre side av kroppen, inkludert ansiktsmuskler.
 2. Brudd på aktivitetene på organene som ligger på denne siden - internt, hørsel, syn, berøring.
 3. Endring i oppfatningen av denne halvdelen av kroppen, tap av følsomhet.
 4. Krenkelse av den følelsesmessige sfæren, hovedsakelig forbundet med kreativ tenkning, fremveksten av aggresjon.
 5. Konvulsiv (epileptisk) anfall.
 6. Kvalme og oppkast.
 7. Trombose av lungearteriene og venene i underekstremiteter.

Hver av disse tilstandene kan bli dokket, og i noen tilfeller forhindret den med en rettidig innføring av terapi.

Det er verdt å dvele på somatiske komplikasjoner. Det er deres kurs i de fleste tilfeller avgjør hvor mange levende pasienter som har hatt et slag. Følgende er de vanligste konsekvensene for indre organer:

 1. Lungebetennelse - er årsaken til døden i 15-25% av tilfellene.
 2. Akutt åndedrettssyndrom, som senere fører til lungeødem.
 3. Uroinfeksjoner, lidelser i vannlating.
 4. Peptisk stress sår på veggene i organene i mage-tarmkanalen.
 5. Trykksår.

Hvis du ser fra synet av funksjonene til høyre hjernehalvdel av hjernen, kan brudd også observeres på følgende områder:

 • orientering i rommet;
 • intuisjon;
 • oppfatning av bilder, symboler, tegn;
 • forståelse av figurativ mening og metaforer;
 • musikalsk hørsel;
 • evne til å tegne;
 • behandler flere strømmer av informasjon samtidig;
 • drømmer og abstrakt tenkning;
 • oppfatning av objektet som helhet;
 • fargegjenkjenning;
 • anerkjennelse av personer.

I lys av dette mangfoldet er det nødvendig å nærme hver pasient med sirkulasjonsforstyrrelser på høyre side av hjernen individuelt når man foreskriver symptomatisk terapi.

Behandling av konsekvenser

Grunnleggende terapi for iskemisk lesjon av høyre hjernehalvdel av hjernen er å korrigere konsekvensene av denne sykdommen for vitale funksjoner. Først og fremst bør du sørge for normal pust og oksygenforsyning.

Det er like viktig å overvåke tilstanden til kardiovaskulærsystemet ved å kontrollere blodtrykk og andre signifikante indikatorer: hjerteutgang og hjertefrekvens.

Det er også nødvendig å være oppmerksom på indikatorer for konstanter av homeostase, syre-alkalisk og vann-saltbalanse. Det viktigste stadiet i normaliseringen av pasientens tilstand er en reduksjon i sannsynligheten for å utvikle cerebralt ødem. Etter dette er det mulig å starte spesifikk terapi av iskemisk berøring av høyre halvkule og samtidig forebygging av konsekvensene.

Til tross for de mange aktivitetene som legen er forpliktet til å utføre, er nøkkelfiguret i rehabilitering etter å ha hjerneskader, pasienten selv. Faktisk, i denne patologi involvert bevissthet, og følgelig bør dens virkninger bekjempes ikke så mye medisiner, men med hjelp av viljestyrke, bevisst deltakelse i prosessen med å bli frisk.

En av de mest progressive metodene for å gjenopprette fysisk aktivitet etter et slag på høyre side av hjernen er den såkalte robotterapien. Denne teknologien fungerer på prinsippet om tilbakemelding og er en moderne modifikasjon av alle slags simulatorer som har blitt utviklet og forbedret i mange år, inkludert bruk av elektrisk stimulering.

Alle disse metodene er rettet mot ett resultat - å trene nervesystemet til å sende de nødvendige impulser igjen for å kontrollere de lammede kroppsdelene. Tross alt, eksperimentelt bevist - intakte nevroner med tiden kan ta på seg funksjonene av døde deler av den skadede siden av hjernen.

For å redusere den negative virkningen av konsekvensene, utvikle seg med cerebral sirkulasjon iskemi, er det nødvendig pasientens ønske om å gjenvinne muligheten for aktiv bevegelse. For å gjøre dette er det nyttig å vite hvor mange mennesker med denne patologien kan leve, som har valgt veien for utrettelig kamp for livskvalitet.

Hvis effekten av et slag i en person fanget en tidlig alder - opp til 50 år, har han alle muligheter til å leve et par år til, finne seg selv i noen rolige, men ganske interessante og nyttige aktiviteter. For eldre mennesker, dessverre, er ikke så optimistiske prognoser, da det er risiko for aldersrelaterte sykdommer i antall ikke-iskemisk hjerne høyre side. Imidlertid lever en tilstrekkelig prosentandel av pasientene etter rehabilitering på og fem og ti år.

I litteraturen er statistikken over personer som gjennomgikk et iskemisk slag, følgende:

 • innen 30 dager, 20% dør;
 • ved utgangen av 1. år er overlevelsesgraden 65%;
 • resten kan leve i 10 år.

Tall i figurer, men livet alene og med noen prognoser er verdt det å kjempe for det.

Prognose for iskemisk slag av høyre hjernehalvdel, anbefalinger

Det daglige livet til mennesker i den moderne verden - det er en konstant rush, mangel på tid, kronisk tretthet og mangel på søvn, dårlig kosthold av junk food på farten, staten høyt stress og dyp depresjon. Selvfølgelig, alt dette kan ikke bli vist på helsetilstanden i form av såkalte samfunnssykdommer: aterosklerose, angina, slag, høyt blodtrykk, diabetes og fedme. Disse sykdommene er ledsaget av metabolske forstyrrelser, blodtykkelse, endringer i strukturen i vaskemuren i form av betennelse og avsetning av fettplakk inne i karene. Dermed er det en nedgang i blodstrømmen og en reduksjon av oksygen og forskjellige næringsstoffer til organer og vev.

Uaktsom holdning til reglene for en sunn livsstil fører til utvikling av alvorlige patologier, inkludert slag

Årsaker til iskemisk berøring av høyre hjernehalvdel

Den menneskelige hjerne er en av organene der metabolske prosesser skjer mest intensivt, men de konstante energireserverene i det er ikke nok. Under normale forhold har voksen nok i omtrent fem minutter. Derfor er kardiopulmonal gjenoppliving i tilfelle av klinisk død viktig for å starte i denne lille tidsperioden, slik at det ikke finnes andre lidelser i kroppen.

Hjernen trenger regelmessig oksygenforsyning, men når det gjelder de ovennevnte årsakene, er blodforsyningen vanskelig, en iskemisk sone kan oppstå. Hvis vaskulære årsak, enten innsnevring eller blokkering av en blodpropp, er ikke løst i løpet av de neste tre timer, den nekrotiske del, rundt den voksende sekundære skader og funksjon, som er ansvarlig for dette området av hjernen, mister pasienten tatt. Videre mer detaljert om den omfattende stroke iskemisk (høyre side): effekter og behandling.

Symptomer og årsaker til hjerneslag

Det er helt klart at med bred strekk blir prognosen gunstigere hvis medisinsk behandling blir gjengitt på kortest tid etter starten av en vaskulær ulykke, da alvorlige forstyrrelser ikke hadde tid til å utvikle seg. For å gjøre dette er det nødvendig å gjenkjenne tegnene på iskemi i tide. Det er visse hjerne symptomer, ifølge hvilke ikke bare leger kan orientere seg, men også folk uten medisinsk utdanning. Disse inkluderer:

 • brudd på talespråk. Offeret uttrykker ordene indistinkt og litt sakte;
 • brudd på et smil. Det er asymmetrisk i dette tilfellet, en av hjørnene i munnen blir utelatt;
 • nedsatt motoraktivitet, alvorlig svakhet i lemmer, inntil det ikke er noen mulighet for bevegelse av dem. Hvis dette symptomet ikke er veldig uttalt, må du sjekke det ved å sammenligne det med en annen sunn arm eller et ben, vil lemmen på motsatt side av lesjonen falle.
Samtidig symptomatologi av sykdommen og lidelsene

Iskemisk hjerneslag (høyre side): konsekvenser

Avhengig av bassenget av hvilken arterien okkludert og hvor stort nekroseområdet, kan det være ulike komplikasjoner og flere foci på samme tid. Så det viser seg, fordi det samme nettstedet er ansvarlig umiddelbart for et bestemt antall funksjoner. For eksempel vil det være brudd i motorsfæren, fra utsiktspunktet, følsomheten, og også den psyko-emosjonelle sfæren.

Strokeforstyrrelse i slag

 • hypertonicitet eller spasticitet. Det er ledsaget av overdreven spenning i musklene og uttalt smertefulle opplevelser. Det er et ugunstig tegn når det gjelder vellykket rehabilitering.
 • for slag som er typisk for parese. Denne tilstanden er motsatt av den forrige, muskler minker i styrke på grunn av at normal overføring av nerveimpulser er forstyrret. Hvis en lem berøres, blir den kalt monoparesis, og hvis både arm og ben har lidd på samme side, er dette hemiparesis.
 • Noen ganger er et slag ledsaget av lammelse. Denne tilstanden er preget av et komplett fravær av bevegelser.
 • brudd på koordinering av bevegelser. Dette skjer hvis nekrose i cerebellarområdet oppstod under et slag.

Graden av alvorlighetsgrad av motoriske lidelser etter diagnose av slag kan være forskjellig. I alle fall krever alle en langsiktig fullverdig rehabilitering.

Forstyrrelser fra siden av synet manifesteres i form av et fall av halv synsfelt. Med et høyresidig slag vil pasienten ikke se venstre synsfelt med to øyne. Dette fører til at en person ikke skiller venstre side fra høyre, ikke kan krysse veien, ser ikke halvparten av gjenstanden og kan ikke fullt ut bruke den.

Psykoneurologisk ustabilitet i slag

 • Apati. Pasienten er likegyldig for seg selv, er ikke innstilt på et positivt utfall av sykdommen og aktivt arbeider på kroppen.
 • Overfølsomhet overfor deg selv og din stilling, krav fra andre om å være oppmerksom på personen deres.
 • Utilstrekkelig oppfatning av miljøet. Følelsesmessig ubalanse, latter eller gråt uten tilsynelatende grunn. Inkonsekvens av følelser i livssituasjoner.
 • Overtredelse av oppfatningen av ens stilling. En person er sikker på at sykdommen hans ikke er seriøs og flyktig. Til tross for alvorlige fysiske funksjonshemminger, nekter folk å hjelpe seg selv og overbevise andre om sin fulle juridiske kapasitet. Noen ganger nekter pasienter helt tilstedeværelsen av sykdommen og mangel på evne til selvbetjening.

Slægtninge til personer med hjerneslag bør forstå at uten hjelp kan en person ikke uten å, og omringe ham med omhu og oppmerksomhet, og gi fullstendig omsorg.

Krenkelser av kognitive funksjoner er svært uttalt i slag på høyre halvkule, enn i venstre halvkule, fordi det er ansvarlig for tenkning og kommunikasjon.

 • Overtredelse av orientering på plass og tid. Folk etter et slag kan ikke nevne den faktiske datoen og klokkeslettet, tidspunktet på året. Det er også et brudd på personlig orientering i form av umulighet å oppgi fødselsdato, alder, navn og etternavn.
 • Evnen til å skape årsaksrelasjoner forsvinner, en person kan ikke planlegge sine handlinger for å komme frem til ønsket resultat.
 • Brudd på selvorganisasjon og bygging av hendelser i riktig rekkefølge er også karakteristisk for et slag, en person kan ikke følge det samme emnet under en samtale.
 • Brudd på kommunikasjon med andre mennesker, pasienten bryter med oppfatningen av sjokkutsagn, metaforer, han tar alt bokstavelig talt i bokstavelig forstand og danner dermed feil konklusjoner om hva han har hørt. I tillegg kan en person ikke holde oppmerksomheten sin i lang tid og konsentrere seg om noe yrke i lang tid.
 • Hukommelsestap. Personer med hjerneslag er vanskelige å huske ny informasjon, det er også vanskelig å huske noen nylige hendelser, data og fakta.

behandling

Behandling av et slag bør startes umiddelbart. Ordningen inneholder en stor liste over legemidler som foreskrives i lang tid, uavhengig av lesjonens plassering, for å eliminere avvikene så snart som mulig i kroppen.

 1. Trombolytisk terapi for hjerneslag, som kun utføres i en spesialisert intensivavdeling under kontroll av blodkoagulasjon og etter utførelse av CT-skanning. For denne prosedyren er det spesielle protokoller som regulerer tidspunktet og indikasjonene for innføring av et spesialmedisin - Alteplase.
 2. Kirurgisk behandling av hjerneslag.
 • Intravaskulær trombolyse, når heparinpreparater injiseres direkte inn i trombosebeholderen gjennom et langt kateter, gjennomført gjennom lårbenen.
 • Stenting av fartøy med deres innsnevring. Bare gjennom en vene i låret føde et kateter, ved den frie ende av hvilken det er en spesiell mesh paraply, som er avslørende, gjenoppretter åpenhet av fartøyet og fanger propper - stykker av aterosklerotisk plakk.
 1. Antikoagulant og antiplatelet terapi med bekreftelse av diagnose av hjerneslag. Det fortsetter etter trombolyse med samme legemidler av heparin, bare ved lavere doser. Lav dosering av aspirin forhindrer liming av blodceller, dannelse av slam og hemmer aktiviteten av blodplater.
 2. Kompleks behandling av arteriell hypertensjon, som er spesielt karakteristisk for eldre.
 3. Antiarrhythmic medisiner for å forhindre dannelse av trombi i høyre atrielle appendager.
 4. Statiner er stoffer som har som mål å senke blodkolesterolnivået i IHD.
 5. Neuroprotektorer og nootropics. Narkotika som foreskrives etter en akutt slagperiode går. De forbedrer metabolismen i hjernenes nerver, forbedrer mikrosirkulasjonen og metter vev med oksygen og næringsstoffer.
 6. Kontroll av blodsukkernivå. Anbefalingen gjelder spesielt diabetikere med opplevelsen, overført et slag.
Behandlingen av et slag bør håndteres av en spesialist, ellers kan prognoser være skuffende!

Rehabilitering etter et slag

Restaurering av tapte funksjoner og brudd i kroppen etter et slag oppstår fra den første dagen etter diagnosen. Behandlende lege i forbindelse med anestesi, terapeut, fysioterapeut, lege fysioterapi, tale terapi, lege kinesitherapy og massasje lage en helhetlig plan for rehabilitering av pasienten. Parallelt er pasientene til pasienten knyttet til behandlingsprosessen.

For å gjenopprette bevegelsesforstyrrelser tilbringe gymnastikk i sengen, og starter med passive bevegelser, svinger fra side til side, massasje, fysioterapi som electromyostimulation, elektroforese elektrolytter området paretic lemmer. Som utvinning av slagpasienter etter å tilby å utføre en rekke øvelser i gym, gå med en rullator, krykker og lignende.

Samtidig er en taleterapeut tilkoblet og arbeider med å gjenopprette talen forstyrret etter et slag.

Kanskje det viktigste punktet i rehabilitering etter et slag er å jobbe med en psykoterapeut. Denne spesialisten bidrar til å gjenopprette tankeprosesser og kognitive funksjoner, bidra til å støtte pasientens forstyrrede motivasjon og tilpasse den til gjenoppretting.

Forebyggende tiltak etter et slag vil bidra til å unngå gjentatte slag

Høyre sidet iskemisk slag: prognose for livet

Når stroke iskemisk høyre halvkule, spesielt med rettidig assistanse, er overlevelsesprognosene relativt høye. Og spådommer for restaurering av effektivitet og evne til selvbetjening på lavt nivå. Bare med pasienten og langsiktig ytelse av alle medisinske og rehabiliteringsforanstaltninger er det sjanser for et vellykket resultat og en retur til et helt liv etter et slag. Det må huskes at det er nesten umulig å gå gjennom disse vanskelige tester alene til en pasient, så det er nødvendig å støtte slektninger i denne omhyggelige prosessen så lenge som nødvendig.

Les Mer Om Fartøyene