Iskemisk hjerneslag

Iskemisk berøring er et hjerneinfarkt som utvikler seg med en signifikant reduksjon i cerebral blodstrøm.

Blant de sykdommer som fører til utvikling av cerebralt infarkt, er det første sted aterosklerose, treffer stammen av hjernens blodårer i halsen eller intrakranielle fartøy, eller begge disse og andre.

Ofte er det en kombinasjon av aterosklerose med hypertensiv sykdom eller arteriell hypertensjon. Akutt iskemisk slag er en tilstand som krever umiddelbar sykehusinnleggelse av pasienten og gjennomfører tilstrekkelige medisinske tiltak.

Iskemisk slag: hva er det?

Iskemisk berøring oppstår som et resultat av en hindring i blodkarene som leverer blod til hjernen. Hovedbetingelsen for denne typen obstruksjon er utviklingen av fettavsetninger som ligger på veggen av fartøyet. Dette kalles aterosklerose.

Iskemisk berøring forårsaker en trombose, som kan danne seg i et blodkar (trombose) eller andre steder i sirkulasjonssystemet (emboli).

På grunnlag av definisjonen av sykdommens nosologiske form er det tre uavhengige patologier som karakteriserer lokal sirkulasjonsforstyrrelse, betegnet med begrepet "iskemi", "infarkt", "slag": "

 • iskemi - mangel på blodforsyning i det organlige lokalområdet, vev.
 • slag - er et brudd på blodstrømmen i hjernen med brudd / iskemi av ett av karene, ledsaget av hjernevævs død.

Med iskemisk berøring er symptomene avhengig av type sykdom:

 1. Aterotrombotisk angrep - oppstår på grunn av aterosklerose av en arterie av stor eller middels størrelse, utvikler seg gradvis, oppstår oftest i en drøm;
 2. Lacunar - diabetes mellitus eller hypertensjon kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i arterier med liten diameter.
 3. Cardioembolic skjema - utvikles som en konsekvens av den delvis eller total okklusjon av den midtre cerebrale arterie emboli, oppstår plutselig under våkne timer, som følge av emboli kan forekomme i andre organer;
 4. Ischemisk forbundet med sjeldne grunner - bunt arterieveggen, overdreven blodlevring, vaskulær patologi (neateroskleroticheskie), hematologisk sykdom.
 5. Ukjent opprinnelse - preget av umuligheten av å bestemme de eksakte årsakene til forekomsten eller tilstedeværelsen av flere grunner;

Fra det foregående kan det konkluderes med at svaret på spørsmålet "Hva er hjerneinfarkt" er enkel - dårlig sirkulasjon i en av de delene av hjernen på grunn av sin blokkering av en blodpropp eller kolesterol plakk.

Det er fem hovedperioder med fullført iskemisk slag:

 1. Den skarpeste perioden er de første tre dagene;
 2. Akutt periode - opptil 28 dager;
 3. Tidlig gjenopprettingstid - opptil seks måneder;
 4. Sen gjenopprettingstid - opp til to år;
 5. Perioden av gjenværende fenomener er etter to år.

De fleste iskemiske cerebrale slag begynner plutselig, utvikler seg raskt, og fører til hjernevævs død i flere minutter til flere timer.

I lesjonens område er cerebral infarkt delt inn i:

 1. Stroke iskemisk høyre side - konsekvensene påvirker hovedsakelig motorfunksjoner, som senere er dårlig restaurert, psyko-emosjonelle indikatorer kan være nær normale;
 2. Stroke iskemisk venstre side - som konsekvensene er hovedsakelig psykomotorisk sfære og tale, blir motorfunksjonene nesten helt gjenopprettede;
 3. Cerebellum - svekket koordinering av bevegelser;
 4. Omfattende - oppstår med fullstendig fravær av blodsirkulasjon i et stort område av hjernen, forårsaker hevelse, fører ofte til fullstendig lammelse med manglende evne til å gjenopprette.

Patologi oppstår ofte hos folk i alderen, men det kan skje i noen andre. Prognosen for livet i hvert tilfelle er individuelt.

Høyre sidet iskemisk slag

Det iskemiske slaget på høyre side påvirker sonene som er ansvarlige for motoraktiviteten til venstre på kroppen. Konsekvensen er lammelse av hele venstre side.

Omvendt, hvis venstre halvkule er skadet, nekter den høyre halvdelen av kroppen. Et iskemisk slag der høyre side er rammet, kan også forårsake taleforringelse.

Venstre sidet iskemisk slag

Med iskemisk slag på venstre side blir talefunksjonen og evnen til å oppfatte ord alvorlig forstyrret. Mulige konsekvenser - for eksempel hvis Broca senter er skadet, blir pasienten fratatt muligheten til å komponere og akseptere komplekse setninger, bare enkle ord og enkle setninger er tilgjengelige for ham.

Bagasjerommet

Denne typen slag er som et hjerneslag iskemisk slag - den farligste. I hjernestammen er de sentrene som regulerer arbeidet til de viktigste med utgangspunkt i livsstøttesystemer - hjerte- og respiratorisk. Løvenes andel av dødsfall skyldes stengemarginfarkt.

Symptomer på stammens iskemiske slag - manglende evne til å navigere i rommet, redusert koordinasjon av bevegelse, svimmelhet, kvalme.

lillehjernen

Det iskemiske slag av cerebellum i begynnelsestrinnet er preget av en endring i koordinering, kvalme med angrep av svimmelhet, oppkast. Etter en dag begynner cerebellum å trykke på hjernestammen.

Ansiktsmuskler kan bli nummen, og en person kan falle inn i koma. Coma i iskemisk slag av cerebellum er svært vanlig, i det overveldende flertallet av tilfeller blir et slikt slag pumpet av pasientens død.

Kode μb 10

Ifølge ICD-10 er hjerneinfarkt kodet i overskrift I 63 med tillegg av et punkt og et siffer etter at det klargjør typen slag. I tillegg, ved koding av slike sykdommer, legges bokstaven "A" eller "B" (lat.), Som indikerer:

 1. Cerebral infarkt med arteriell hypertensjon;
 2. Et hjerneinfarkt uten hypertensjon.

Symptomer på iskemisk berøring

Stroker i 80% av tilfellene observeres i systemet i den midtre cerebrale arterien, og i 20% - i andre hjerneskip. Med iskemisk berøring, som regel, manifesterer symptomene plutselig, i sekunder eller minutter. Mindre ofte kommer symptomene gradvis og intensiverer over en periode på noen timer til to dager.

Symptomer på iskemisk berøring er avhengig av hvilken del av hjernen som er skadet. De ligner symptomene på forbigående iskemiske angrep, men dysfunksjonen av hjernefunksjonen er mer alvorlig, manifesterer seg for flere funksjoner, for et større område av kroppen og er vanligvis resistent. Det kan ledsages av koma eller en mildere depresjon av bevissthet.

For eksempel, hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, oppstår følgende lidelser:

 1. Blindhet i ett øye;
 2. En av armene eller bena på den ene siden av kroppen vil bli lammet eller svært svekket;
 3. Problemer med å forstå hva andre sier, eller manglende evne til å hente ord i samtale.

Og hvis et fartøy som bærer blod til hjernen langs nakken, er blokkert, kan slike brudd forekomme:

 1. Dobling i øynene;
 2. Svakhet i begge sider av kroppen;
 3. Svimmelhet og romlig desorientering.

Hvis du merker noen av disse symptomene, må du ringe til en ambulanse. Jo tidligere tiltakene blir truffet, desto bedre er prognosen for livet og sannsynlighetene for beklagelige konsekvenser.

Symptomer på forbigående iskemiske angrep (TIA)

Ofte går de foran iskemisk slag, og noen ganger er TIA en fortsettelse av et slag. Symptomene på TIA er lik brennende symptomer på et lite slag.

De viktigste forskjellene mellom TIA og slag er avslørt i CT / MR studier ved kliniske metoder:

 1. Det er ingen (ikke visualisert) fokus for hjerneinfarkt;
 2. Varigheten av nevrologiske fokal symptomer er ikke mer enn 24 timer.

Symptomer på TIA er bekreftet av laboratorieinstrumenter.

 1. Blod for å bestemme dets reologiske egenskaper;
 2. Elektrokardiogram (EKG);
 3. USA - Dopplerografi av karene i hode og nakke;
 4. Ekkokardiografi (ekkokardiografi) av hjertet - avslørende de reologiske egenskapene til blod i hjertet og omgivende vev.

Diagnose av sykdommen

De viktigste metodene for å diagnostisere iskemisk slag:

 1. Anamnese, nevrologisk undersøkelse, fysisk undersøkelse av pasienten. Identifikasjon av samtidige sykdommer som er viktige og påvirker utviklingen av iskemisk slagtilfelle.
 2. Laboratoriestudier - biokjemisk blodprøve, lipidspektrum, koagulogram.
 3. Måling av blodtrykk.
 4. EKG.
 5. MR eller CT i hjernen kan bestemme plasseringen av lesjonen, dens størrelse, resept for dannelsen. Om nødvendig utføres CT angiografi for å identifisere det eksakte stedet for okklusjonen av karet.

Differensiere iskemisk slag fra andre hjernesykdommer med lignende kliniske tegn, hvorav de vanligste inkluderer - en svulst, en infeksjon av membranene, epilepsi, blødning.

Konsekvenser av iskemisk slag

I tilfelle av iskemisk slag kan konsekvensene være svært forskjellige - fra svært alvorlig, med omfattende iskemisk slag, til mindre, med mikroangrep. Alt avhenger av lokaliseringsstedet og volumet av ildstedet.

Sannsynlige konsekvenser av iskemisk berøring:

 1. Psykiske lidelser - mange overlevende overfall har post-hjerneskade depresjon. Dette skyldes at en person ikke lenger kan være den samme som før, han er redd for at han har blitt en byrde for sine slektninger, han er redd for at han vil forbli ugyldig for livet. Det kan også være endringer i pasientens oppførsel, han kan bli aggressiv, fryktelig, uorganisert, kan være utsatt for hyppige humørsvingninger uten grunn.
 2. Forringet følelse i lemmer og ansikt. Sensitivitet gjenopprettes alltid lenger enn muskelstyrken i lemmer. Dette skyldes det faktum at nervefibrene som er ansvarlige for følsomheten og oppførselen til de tilsvarende nerveimpulser, gjenopprettes mye langsommere enn de fibrene som er ansvarlige for bevegelse.
 3. Brudd på motorfunksjonen - kraften i lemmerne kan ikke gjenopprettes helt. Svakhet i beinet vil tvinge pasienten til å bruke røret, svakhet i hånden gjør det vanskelig å gjøre noen husholdningsaktiviteter, opp til dressing og holde skjeen.
 4. Konsekvensene kan manifestere seg som kognitiv svikt - en person kan glemme mange kjente ting for ham, telefonnummer, navn, navnet på familien, adressen, det kan oppføre seg som en liten unge, undervurderer hvor vanskelig situasjonen, kan det forvirre tid og sted der det er ligger.
 5. Brudd på tale - kan ikke være hos alle pasienter som gjennomgått iskemisk slag. De gjør det vanskelig for pasienten å kommunisere med sin familie, noen ganger kan pasienten snakke helt usammenhengende ord og setninger, noen ganger kan det bare være vanskelig å si noe. Mindre hyppige slike brudd med høyre sidet iskemisk slag.
 6. Forstyrrelser av svelging - pasienten kan kvokka med både flytende og fast mat, dette kan føre til aspirasjon lungebetennelse, og deretter til et dødelig utfall.
 7. Koordineringskrenkelser manifesteres i svimlende når de går, svimmel, faller med plutselige bevegelser og svinger.
 8. Epilepsi - opptil 10% av pasientene etter iskemisk slag kan lide av epileptiske anfall.

Prognose for livet i iskemisk slag

Prognosen for utfallet av et iskemisk slag i alderdommen avhenger av graden av hjerneskade og på aktualitet og regelmessighet av terapeutiske tiltak. Jo tidligere kvalifisert medisinsk hjelp og riktig motorrehabilitering ble gitt, desto gunstigere vil utfallet av sykdommen være.

Tidsfaktoren spiller en stor rolle, sjansene for utvinning er avhengig av det. I de første 30 dagene dør ca. 15-25% av pasientene. Dødeligheten er høyere for atherotrombotiske og kardioemboliske slag og er bare 2% for lacunar. Alvorlighetsgraden og progresjonen av et slag er ofte vurdert ved hjelp av standardiserte målere, for eksempel slagskalaen til National Institutes of Health (NIH).

Dødsårsaken i halvparten av tilfellene er cerebralt ødem og dislokasjon av hjernestrukturer forårsaket av det, i de resterende tilfeller - lungebetennelse, hjertesykdommer, lungeemboli, nyresvikt eller septisemi. En signifikant del (40%) av dødsfall oppstår i de første 2 dagene av sykdommen og er assosiert med omfattende infarktstørrelse og ødem i hjernen.

Av de overlevende har omkring 60-70% av pasientene deaktivert nevrologiske sykdommer innen månedenes slutt. Seks måneder etter slaget forblir invalidiserende nevrologiske lidelser hos 40% av de overlevende pasientene, ved årets slutt - i 30%. Jo mer signifikant det nevrologiske underskuddet er ved slutten av den første måneden av sykdommen, desto mindre sannsynlig er en fullstendig gjenoppretting.

Restaurering av motorfunksjoner er mest signifikant i de første 3 månedene etter et slag, mens benfunksjonen ofte gjenopprettes bedre enn armens funksjon. Fullstendig fravær av håndbevegelser mot slutten av den første måneden av sykdommen er et dårlig prognostisk tegn. Et år etter slaget er det ikke sannsynlig å gjenopprette nevrologiske funksjoner. Hos pasienter med lacunar slag er det bedre utvinning enn med andre typer iskemisk slag.

Overlevelse av pasienter etter et tidligere iskemisk slag er ca. 60-70% ved slutten av sykdommens første år, 50% - 5 år etter slag, 25% - etter 10 år.

Til dårlige prognostiske tegn på overlevelse i de første 5 årene etter beroligelsen inkluderer den eldre pasienten, tidligere myokardinfarkt, atrieflimmer, tidligere slag, kongestiv hjertesvikt. Et tilbakevendende iskemisk slag forekommer hos ca 30% av pasientene i løpet av 5 år etter første slag.

Rehabilitering etter et iskemisk slag

Alle pasienter som gjennomgikk et slag, gjennomgår følgende stadier av rehabilitering: nevrologisk avdeling, neurorehabiliteringsavdeling, sanatoriumbehandling, poliklinisk dispensertilsyn.

Hovedmålene med rehabilitering:

 1. Restaurering av funksjonshemninger
 2. Psykisk og sosial rehabilitering;
 3. Forebygging av post-stroke komplikasjoner.

I overensstemmelse med særegenheter i sykdomsforløpet, er følgende behandlingsregimer konsekvent brukt hos pasienter:

 1. Strenge sengestøtter - alle aktive bevegelser er utelukket, alle bevegelser i sengen utføres av medisinsk personell. Men allerede i denne modusen begynner rehabilitering - svinger, tørker - forebygging av trofiske lidelser - bedsores, respiratorisk gymnastikk.
 2. Moderat forlenget sengeleie - gradvis utvidelse av pasientens motoriske evner - uavhengig av forandring i sengen, aktive og passive bevegelser, overgangen til en sittende stilling. Gradvis lov til å spise i sittestilling 1 gang om dagen, deretter 2 og så videre.
 3. Kamre - ved hjelp av medisinsk personell eller med støtte (krykker, turgåere, pinne...) kan du bevege deg i kammeret, utføre tilgjengelige typer selvbetjening (spising, vasking, dressing...).
 4. Gratis modus.

Varigheten av regimene avhenger av alvorlighetsgraden av hjerneslag og størrelsen på den nevrologiske defekten.

behandling

Grunnleggende behandling for iskemisk slag er rettet mot å opprettholde pasientens vitale funksjoner. Det tas tiltak for å normalisere luftveiene og kardiovaskulære systemene.

I nærvær av koronar hjertesykdom, foreskrives pasienten antianginale legemidler, samt verktøy som forbedrer pumpefunksjonen til hjertekardialglykosider, antioksidanter, legemidler som normaliserer vevstoffskifte. Spesielle tiltak er også tatt for å beskytte hjernen mot strukturelle endringer og hjerne ødemer.

Spesifikk terapi for iskemisk slag har to hovedmål: gjenopprette blodsirkulasjonen i det berørte området, samt opprettholde metabolisme av hjernevev og deres beskyttelse mot strukturelle skader. Spesifikke terapi av iskemisk beredskap involverer tilførsel av medisinering, ikke-farmakologisk, samt kirurgiske behandlingsmetoder.

I de første få timer etter utbruddet av sykdommen, er det fornuftig å trombolytisk terapi, er essensen av hvilken reduseres til den lyse av en blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til de påvirkede delen av hjernen.

Strømforsyning

Kostholdet innebærer restriksjoner i forbruket av salt og sukker, fettstoffer, melmat, røkt mat, syltet og konservert grønnsaker, egg, ketchup og majones. Legene anbefaler å legge til kostholdet mer frukter og grønnsaker som er fulle av fiber, spise supper tilberedt i henhold til vegetariske oppskrifter, surmelkeprodukter. Spesiell fordel kan skryte av de som har i deres sammensetning kalium. Til slike tilhører tørkede aprikoser eller aprikoser, sitrusfrukter, bananer.

Mat bør deles, brukt i små porsjoner fem ganger hver dag. I dette tilfellet foreslår en diett etter et slag et volum av væske som ikke overstiger en liter. Men ikke glem at alle handlinger skal diskuteres med legen din. Bare en spesialist innen styrke kan hjelpe en pasient til å gjenopprette seg raskere og gjenopprette seg fra en alvorlig sykdom.

forebygging

Forebygging av iskemisk slag er rettet mot å forhindre forekomst av et slag og forebygge komplikasjoner og et gjentatt iskemisk angrep.

Det er nødvendig å behandle arteriell hypertensjon i tide, for å gjennomføre en test med smerter i hjertet for å forhindre plutselig trykkøkning. Riktig og tilstrekkelig ernæring, nektet å røyke og drikke alkohol, er en sunn livsstil den viktigste i forebygging av hjerneinfarkt.

Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

Cardiosurgeon online

Iskemisk slag

Blant de vanligste årsakene til døden er tredjeplassen opptatt av et slag. I omtrent 25% av alle slag er kilden til embolien hjertet, oftere atriene. Behandling av akutt hjerneslag bør utføres i spesialiserte hjerneslagsavdelinger.

Systemisk trombolytisk behandling med rekombinant vevsplasminogenaktivator (innen det terapeutiske vindu i 4,5 timer), eller endovaskulær rekanalisering (6 h) kan redusere forekomsten av uførhet etter ischemisk slag.

Patofysiologi og diagnose av iskemisk slag

Hos pasienter med akutt iskemisk slag inntrer plutselig fokale nevrologiske symptomer, som varer i mer enn 24 timer. Dødelighet etter iskemisk slag hos 20-30% av tilfellene skyldes cerebral ødem og sekundære komplikasjoner som lungebetennelse, dyp vene trombose og lungeemboli, sepsis eller hjertesvikt. Prognostiske tegn på et ugunstig utfall er:

 • tap av bevissthet ved sykdommens begynnelse
 • alder over 70 år
 • hemiplegi med voldsom øyeavvik
 • historie av et slag
 • samtidig CHD

Redusert blodgass fører til død av nevroner og glialceller i kjernen av infarkt. Kjernen er omgitt av den såkalte penumbra sonen, der det er en reduksjon i cerebral blodstrøm og potensielt reversible funksjonelle forstyrrelser av nevroner og glia forekommer. Reanalysering anses som den beste strategien for å gjenopprette levedyktigheten til dette vevet. Iskemi utløser en kompleks kaskade med eksitatorisk aminosyrefrigivelse, tilstrømning og frigjøring av intracellulær Ca 2+ og produksjon av frie radikaler. Neuroprotektiv terapi med det formål å forstyrre disse prosessene har ennå ikke vist sin effektivitet i behandlingen av hjerneslag hos mennesker.

Kardioembolisk slagtilfelle

Stroke på grunn av kardiogen emboli utvikler seg plutselig, vanligvis uten ytterligere forverring av symptomer. Kliniske symptomer avhenger av plasseringen av hjerneskade. Disse inkluderer hemiparesis, gemigipesteziyu, nedsatt synsfelt, taleforstyrrelser, forvirring, svimmelhet, ataksi og tap av bevissthet, og kan være ledsaget av første hjertebank eller brystsmerter. Emboli ofte falle inn i hovedstammen, eller i cerebrale arterier gren koroidal arterier enn i små dyp gjennomtrengende arterier.

Behandling av iskemisk slag

Pasienter med akutt hjerneslag bør være innlagt på en spesialisert hjerneslagsavdeling.

Anbefalte krav til sentre som behandler pasienter med akutt iskemisk slag


Behandling i slagblokk reduserer dødelighet og alvorlig funksjonshemning med 20%. I den akutte perioden med hjerneslag vurderes målet med behandling å opprettholde fysiologiske funksjoner. Foreløpige studier har vist negativ innvirkning på utfallet av følgende faktorer:

BP øker i den akutte fasen av slag og vender tilbake til normal eller før sykdomsnivået om noen dager. Derfor bør bare svært høyt blodtrykk reduseres - 200/110 mm Hg og mer. Følgende tilnærming anbefales, selv om den ikke er bekreftet av randomiserte forsøk.

 • Systolisk BP bør opprettholdes i området 120-200 mm Hg.
 • Hvis det forventes systemisk trombolytisk terapi, bør blodtrykket reduseres til verdier under 180 mm Hg.
 • Hyperglykemi bør korrigeres ved innføring av insulin.
 • Forhøyet temperatur bør reduseres med paracetamol eller kjøtttepper.
 • Infeksjoner som fører til utvikling av feber bør behandles med antibiotika.
 • Det er nødvendig å overvåke PaO2, samt hjertefrekvens.
 • Forebygging av dyp venetrombose hos pasienter med benparese eller immobiliserte pasienter med lavmolekylær heparin, heparin, kompresjonstrøm eller terapeutisk trening.
 • Tidlig mobilisering, treningsbehandling, talebehandling, ergoterapi og nevropsykologisk terapi er nødvendig avhengig av nevrologiske symptomer.


Den eneste spesifikke metoden for behandling av akutt hjerneslag er systemisk trombolytisk terapi med en rekombinant vevsplasminogenaktivator.

Kryptogent slag og åpent ovalt vindu

Utbredelsen av et åpent ovalt vindu i befolkningen når 25%. Hittil har epidemiologiske studier ikke bekreftet en høyere forekomst av tromboemboliske hendelser hos pasienter med et åpent ovalt vindu, og derfor er det ikke behov for primær spesialiserte tiltak. Imidlertid er hyppigheten av forekomsten av det åpne ovale vinduet mye høyere - hos pasienter med ukjent etiologisk berøring (ca. 40%). I separate rapporter om kliniske tilfeller og case-control studier som sammenlignet kryptogene slag med slag av kjent etiologi eller med en kontrollgruppe uten slag, ble forholdet mellom et åpent ovalt vindu og et slag bekreftet. Følgelig reiser nærværet av et åpent ovalt vindu etter et slag eller emboli i andre organer et viktig spørsmål om behandling av slike pasienter. Potensielle populasjonsstudier har vist at bruk av acetylsalisylsyre (aspirin) eller antikoagulantia, K-vitaminantagonister, for eksempel warfarin, reduserer risikoen for tilbakevendende hjerneslag hos pasienter med åpenhet
ovalt vindu til et nivå som ligner på pasientene uten det. Siden aspirin viste samme effekt som antikoagulantia, bør bruken av denne anses som en valgfri metode. Risikoen for tilbakevendende slag er høyere (sammenlignet med andre pasienter med et åpent ovalt vindu) med samtidig tilstedeværelse av ett av følgende forhold:

 • spontane eller massive høyre-venstre shunts
 • samtidig septisk atriell aneurisme
 • flere iskemiske hendelser i anamnesen før de avslører et åpent ovalt vindu.

Følgelig blir perkutane lukkeanordninger et attraktivt alternativ til konservativ behandling av slike pasienter, men det foreligger fortsatt utilstrekkelige data fra randomiserte kontrollerte studier som sammenligner effekten av perkutane okklusive enheter og konservativ terapi. For tiden anbefales ikke rutinemessig bruk av slike enheter.

Hjerteslag

Stroke - En akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, og som et resultat - nekrose av berørte områder.

årsaker

Stroke utvikler seg med ruptur eller iskemi av arteriene som gir blodtilførsel til hjernen. Som et resultat mangler celler oksygen og næringsstoffer og begynner å dø.

Hvis det er et brudd på arteriene og en blødning i hjernen, blir det diagnostisert et hemorragisk slag. Hvis sirkulasjonsfeil oppstod på grunn av innsnevring og lukking av lumen av hjernens arterier, diagnostiseres det iskemiske slag.

Risikofaktorer for utvikling:

 • alderdom;
 • røyking,
 • alkoholmisbruk;
 • tar kokain og metamfetamin
 • utilstrekkelig ernæring med høyt innhold av mettet fett og salt;
 • mangel på mosjon,
 • fedme;
 • led et hjerteinfarkt;
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes;
 • økt blodviskositet;
 • arteriosklerose av blodkar;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • graviditet;
 • seglcelleanemi.

Iskemisk slag

Det er den overveldende delen (ca 80%) av hendelsene. Begrepet "iskemi" indikerer mangel på blodtilførsel til et bestemt område av organet. Faktorer som fremkaller iskemi er svekkelse eller opphør av arteriell blodtilførsel på grunn av tilstopping av blodkar med trombi, emboli, kolesterolplakk. Resultatet av iskemi er et "hjerneinfarkt", det vil si nekrose av hjernens vevsregion rundt bassenget i det berørte karet.

Trombotiske slag er provosert av trombose av kar i hjernen. Trombose blir ofte provosert av aterosklerose - deponering av kolesterol og andre fett på veggene i arteriene.

Ved embolisk berøring dannes en blodpropp utenfor hjernen og bringes inn i de trange cerebrale arteriene ved blodstrøm, noe som provokerer deres blokkering.

Oftere enn ikke, utvikler slag i forskjellige hjertesykdommer, som blir en kilde til emboli overført gjennom sirkulasjonssystemet. Av denne grunn er det forvirring i termer: Kardiologisk iskemisk hjerneslag kalles ofte hjerteslag. Uttrykket "stroke" er imidlertid riktig brukt bare for patologiske forstyrrelser i nervesystemet, oftest i hjernen. I noen tilfeller forekommer slaget i form av hjerneinfarkt. Det kan imidlertid utløses ikke bare av patogenesen i hjertemuskelen, men også av andre faktorer. Nedgangen i hjertemuskelen, forårsaket av et brudd på blodtilførselen på grunn av trombose i arteriene, kalles ikke et slag, men et hjerteinfarkt, og har svært forskjellige kliniske manifestasjoner.

Atrieflimmer er den viktigste risikofaktoren for utvikling av kardioembolisk slagtilfelle. Som et resultat av at atrioen kontrakterer uregelmessig, blir blodet ikke raskt pumpet ut og stagnert. Risikoen for blodpropper øker.

Hemorragisk slag

Hovedfaktoren som provoserer denne tilstanden er hypertensjon. Økt trykk senker elastisiteten til de anterielle veggene, noe som gjør dem sprø og sårbare. En annen viktig risikofaktor er feil behandling med antikoagulantia. Også et slag kan oppstå som et resultat av brudd på aneurysmen. En mye mer sjelden årsak til intrakranial blødning er arteriovenøs misdannelse. Dette er en medfødt unormal interlacing av arterier og vener i form av en ball uten at kapillarene deltar. Veggene i disse arteriene er blottet for et fullt muskellag og kan sprekke når som helst.

Det er to typer hemorragisk slag.

 1. Intracerebral blødning (hjerneblødning). Tar andreplass i utbredelsen blant alle slagslag (etter iskemisk). Denne tilstanden blir provosert ved brudd på intracerebralfartøyet. Dette fører til at blodet fyller vevene rundt sprengningsbeholderen og deres skade.
 2. Subaraknoid blødning. Oppstår når fartøyet brytes, nær hjernens overflate. Penetrerer inn i subaraknoidrommet (mellom hjernen og skallen), forårsaker blod en inflammatorisk prosess og en økning i intrakranialt trykk. Ofte utvikler en sekundær vaskulær spasme, noe som fører til mangel på blodtilførsel til hjernevævet.

symptomer

Stroke er en av hovedårsakene til befolkningens funksjonshemning og dødelighet. Ifølge nevrologer, hvis hjerneinfarkt er diagnostisert i tide, og medisinsk behandling er gitt innen de første tre timene, blir det som regel ikke komplikasjoner, og pasienten er fullstendig gjenopprettet.

Kliniske symptomer varierer avhengig av lesjonens fokus. Ifølge statistikken er venstre sidet slag mer vanlig. Akutt sirkulasjonsforstyrrelse på venstre hjernehalvdel av hjernen er preget av følgende symptomer.

 1. Muskelforlamning eller tap av følsomhet på høyre side av kroppen. Muskelstyrken i høyre lemmer er helt tapt eller redusert i forhold til venstre side. Asymmetri i ansiktet - det høyre hjørnet av munnen stiger ikke.
 2. Problemer med å forstå betydningen av ordene hørt og taleforstyrrelser. Pasienten snakker i skrapløse setninger, eller taper fullstendig evnen til å snakke articulately, mooching.
 3. Tap av minne om nylige hendelser mens du beholder evnen til å huske fortiden.
 4. Vanskelighetsproblemer, svekket koordinering.

Stroppen på høyre side av hjernen er ledsaget av følgende symptomer.

 1. Lammelse på venstre side av kroppen. Den venstre hånden stiger ikke i det hele tatt eller faller svakt når den heves. Det kan være en dråpe i hjørnet av munnen, hvis du spør en person til å smile.
 2. Problemer med syn. Tap av evne til å se med en eller begge øyne, mørkere i øynene, dobling.
 3. Bevegelser er ustabile, raske.

Problemer med tale i høyresidig oppstrekning oppstår kun i venstre hånd, da de har et talesenter i høyre halvkule.

Vanlige symptomer som oppstår i patologier forbundet med hjerneskade er intense hodepine, svimmelhet og kvalme. Tegnene på et hemorragisk slag er mer levende. Med blødning i hjernen, kan plutselig oppkast oppstå uten kvalme, kramper, pustfrekvens og hjerterytmeendring, syn og hørselstap, bevissthet skjer.

Selv om symptomene virker milde og kortvarige, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Hvert minutt teller. Jo lenger en person ikke mottar hjelp, jo mer alvorlige hjerneskade og videre komplikasjoner. Pasienten kan enkelt falle i koma og dø.

Forløpende iskemisk angrep

Diagnosen "stroke" er satt i tilfeller der fokale nevrologiske lidelser vedvarer i mer enn en dag. Kortsiktig (fra noen få minutter til et par timer) fører ikke opphør av blodtilførsel til visse hjernevev til irreversible konsekvenser. Kroppen gjenopprettes selvstendig. Denne tilstanden kalles et forbigående iskemisk angrep eller en mikrostroke.

I likhet med iskemisk beredskap fremkalles forbigående iskemisk angrep ved tilstopping av karet med en trombose eller embolus og ledsages av de samme symptomene. Dens forekomst indikerer en høy risiko for å utvikle et fullt slag. Derfor, selv om tegn på akutte sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen er forsvunnet, bør du kontakte klinikken. Tross alt er mikroinsultet et tegn på at pasienten er innsnevret eller delvis blokkert av lumen av arteriene som fører til hjernen, eller at det er en kilde til trombusdannelse i hjertet.

behandling

Etter berøringen dør hjernens nerveceller innen de første tre til fire timer. Bare en umiddelbar sykehusinnstilling gir en sjanse til full gjenoppretting av kroppen.

Førstehjelp

Først av alt, sørg for at pasienten kan puste. For å gjøre dette, er det nødvendig å fjerne oppkast fra munnen, hvis det er i løpet av en person som er oppkastet. For å sikre tilstrekkelig luftstrøm, er det nødvendig å frigjøre personens hals fra strammende klær og ornamenter. Det er ønskelig at pasienten tar en horisontal posisjon. Men det er nødvendig å se at hodet lå nøyaktig: Ved sterk bøyning av nakken forverres blodstrømmen på vertebrale arterier.

Hvis det er mulig, må blodtrykket måles og tidspunktet for angrepet er registrert, slik at informasjonen kommuniseres til leger når de ankommer. Det er ikke nødvendig å slå ned høyt trykk uavhengig, da dette er en normal beskyttelsesreaksjon av kroppen i slag.

diagnostikk

Tilnærmingen til behandling avhenger av årsakene som forårsaket akutt forstyrrelse av hjernecirkulasjonen. Pasienten undersøkes umiddelbart. MR og CT i hjernen er laget for å finne ut årsaken til sykdommen og graden av vaskulær skade. Gjør et EKG for å analysere ytelsen til det kardiovaskulære systemet. Ytterligere blodprøver utføres for å bestemme nivået av kolesterol, blodsukker, etc. Tiden som kreves for utvinning avhenger av hvert tilfelle. Inpatientbehandling varer fra to uker til flere måneder, rehabiliteringsperioden kan vare i mer enn et år.

Behandling av iskemisk slag

Når et slag skyldes blokkering av arterien, er det nødvendig å gjenopprette blodtilførselen til de berørte områdene i hjernen så snart som mulig. For å oppløse trombi anbefales intravenøs antikoagulantia (plasminogen, heparin, supraparin, warfarin). Ved å ta regelmessig aspirin, kan du også fortynne blod og oppløse blodpropper.

Imidlertid, hvis rammet mer enn halvparten av arealet av den midtre cerebrale arterie, forblir høyt blodtrykk, og en leversykdom, nyre, eller magesår, kan de trombolytiske provosere indre blødninger, inkludert hemoragisk slag. I dette tilfellet er en mekanisk fjerning av trombosen nødvendig kirurgisk.

Carotid endarterektomi er en metode som består i fjerning av en kolesterisk plakett fra halspulsåren.

Angioplastikk og stenting. Et tynt kateter injiseres i arteriene berørt av aterosklerose. På enden er en ballong. Når den nærmer seg det berørte området av fartøyet, oppblåses det, som et resultat av hvilket den blokkerte lumen av fartøyet ekspanderer. Ved hjelp av et kateter er det også mulig å ødelegge blodpropp.

Behandling av hemorragisk slag

Handlingene til leger er rettet mot å stoppe blødningen. Pasienter som tar medisiner for å forhindre blodpropper kan foreskrives for å motvirke effekten av å ta antikoagulantia eller å gjøre blodtransfusjon. Hvis blødningsstedet er stort, kan det være nødvendig med en operasjon for å fjerne blod for å senke nivået av intrakranielt trykk. For å redusere risikoen for tilbakefall kan kirurgisk rekonstruksjon av skadede kar foreskrives.

Dersom et slag er blitt provosert av ruptur av aneurisme, vaskulær misdannelse eller en annen vaskulær patologi kan tilordne en av de følgende fremgangsmåter for å kirurgisk reparasjon av skip:

 1. Klipping av en aneurisme i hjernen. Formålet med operasjonen er å stoppe blodstrømmen i det patologiske området ved å plassere en liten klem på aneurysmhalsen. På denne måten elimineres faren for komplikasjoner i form av ruptur av en aneurisme og gjentatt blødning.
 2. Endovaskulær embolisering. Krever ikke trepanering av skallen. Teknikken er effektiv i tilfelle utilgjengelighet av aneurysmen. Kateteret settes inn i kanalen på fartøyet og ledes til hjernen under kontroll av røntgenbildet. Ved hjelp av båten injiseres en aneurisme med et materiale som forårsaker trombose og blokkerer blodstrømmen i aneurysmen.
 3. Kirurgisk fjerning av vaskulær misdannelse. Metoden brukes på små størrelser og overfladiske arrangement av patologiske forbindelser av fartøy.
 4. Intrakranial shunting er etableringen av en bane for blodstrømmen rundt det patologiske stedet med installasjon av en shunt. Når du arbeider på et område med intensiv blodgass, brukes en del av pasientens arterie som en shunt. Hvis du trenger et lite fartøy, velg fra de som nærer hodebunnen.
 5. Stereotaktisk radiokirurgi. For å fjerne patologiske formasjoner brukes høyfrekvent stråling. Dette er en ny metode med minimal skade på omgivende vev.

Forebygging av sykdom

En person som er i faresonen, men hver dag fokuserer på forebygging av hjerneslag, kan risikoen for hjerneslag bli enda lavere enn for mennesker, ikke er disponert for hjerneslag, men uaktsom om status for deres helse.

Dietten for forebyggelse av slag sørger for reduksjon av saltinntaket til 5 g per dag, og reduksjon i antall dyr bruk og hydrogenert vegetabilsk (margarin og sprer) fett til 20-25 gram per dag.

Forebygging av arrangementet må omfatte vanlige fysiske øvelser. Aerobic belastninger passer best, hvor oksygenforsyningen til kroppen øker.

Kirurgisk inngrep er ikke i stand til å handle på grunnårsaken til hjerneslag - arteriosklerose av blodkar, hypertensjon, diabetes, røyking. Derfor er langsiktige spådommer avhengig av hvor mye pasienten følger anbefalinger for riktig ernæring og livsstil, kontrollerer blodtrykk, sukker og kolesterol i blodet.

Hvordan organisere omsorg for en pasient etter et iskemisk slag

Ifølge statistiske data om medisinsk praksis skjer halvparten av tilfeller med slag i løpet av den første og en halv time, ca 70% innen 6 timer. Fra dette følger at det er mest effektivt å utføre terapeutiske manipulasjoner for å redde hjernens nevroner så tidlig som mulig. Det er også viktig å merke seg følgende punkt: Når en pasient diagnostiseres med iskemisk slag, spiller pasienten en av hoved- og grunnfunksjonene. Tross alt vil dette ikke bare hjelpe pasienten til å bli rehabilitert, men også for å unngå gjentatte angrep, som dessverre skjer allerede i det første året.

Stroke - hjertesykdom eller hjernesykdom

Iskemisk slag er en av de vanligste sykdommene i cerebrovaskulær natur, noe som fører til katastrofale konsekvenser: funksjonshemning eller død. Ifølge statistikken er den svekkede sirkulasjonen i hjernen 80-85% av alle tilfeller av slag. Det iskemiske slag er klassifisert i følgende tre typer:

 1. Tromboembolisk slag, denne arten er mer vanlig enn andre. Tromboembolisme, per definisjon, betyr trombose i hjerneskipene, som er en konsekvens av et brudd på strukturen av fartøyets vegger.
 2. Hemodynamisk slag, denne variasjonen er resultatet av en langvarig spasme av cerebral fartøy, som skyldes mangel på næringsstoffer som er nødvendige for hjernens full kapasitet.
 3. Lacunar stroke, manifestert oftere i form av brudd på motoren og følsom natur.
 4. Hos pasienter med iskemisk berøring forekommer en primær lidelse i hjerteforbindelsen med hjernen, som regel slike vaskulære sykdommer som:
 • aterosklerose;
 • Iskemisk hjertesykdom;
 • Arteriell hypertensjon;
 • Revmatisk hjertesykdom;
 • Hjerte rytmeforstyrrelser og andre patologier forbundet med kardiovaskulærsystemet.

Derfor bør enhver person som er utsatt for de ovennevnte sykdommene, ta en mer forsiktig tilgang til hans helse. Tenk på noen typiske manifestasjoner av sykdommen, i tilfelle det er nødvendig å raskt søke kvalifisert medisinsk hjelp for å unngå komplikasjoner. Så, skiltene er som følger:

 • Feilfunksjon, svakhet og (eller) følelsesløshet i den ene halvdelen av kroppen;
 • Ubehagelige opplevelser i samme lemmer;
 • Årsaker ved første øyekast hodepine;
 • Svimmelhet, kombinert med kvalme;
 • Brudd på tale.

Hvis tilstanden forverres, er det nødvendig med umiddelbar førstehjelp, diagnose og tidlig sykehusinnleggelse. Senere utføres terapeutiske tiltak i den spesialiserte menigheten av nevrologiske avdelingen.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Iskemisk slag - rehabilitering av sykdommen

Med en gunstig sykdomsforløp, etter et sterkt angrep av en nevrologisk manifestasjon, setter en stabiliseringsperiode seg inn. Prinsippet bygger nedgang på nevrologisk sykdomsbilde i prosessen med tilpasning av nerveceller, hvor essensen ligger i det faktum at enkelte deler av hjernen er funksjonelt ansvarlig for de berørte avdelinger. Denne prosessen er preget av en økning i cellens energi og metabolske reserver.

Restaurering av kroppen etter et iskemisk slag omfatter minst tre aspekter ved rehabilitering:

Aktiviteter krever umiddelbar handling med obligatorisk systematisk gjentakelse. Varigheten varierer som regel fra 6 måneder til ett år, forutsatt at rehabiliteringsperioden fortløper med maksimal effektivitet.

Så, generelt sett, vurdere en omtrentlig ordning for rehabilitering. Nemlig, hvilke tiltak må tas og hvilke som vil få en svært negativ innvirkning på offeret. Anbefalt motoraktivitet i frisk luft, som inkluderer følgende markører:

 • Morgen gymnastikk - må holde seg til daglig mosjon, gunstige effekter av pusteøvelser, tørke;
 • Dosed ut turer - gå bare på jakt med obligatorisk akkompagnement, tempo om 45-55 trinn per minutt, etter behov hvile;
 • Uavhengige fysiske øvelser - det er hensiktsmessig å få komplekset på LFKs kontor.

Tilføy skjemaet med massasjer og fysioterapi prosedyrer.

Et viktig poeng er psykologisk rehabilitering, som vil hjelpe pasienten til å takle forringelsen av livskvaliteten og lære ham å tilpasse seg den nye situasjonen. Det viktigste er at post-stroke pasienten har en oppriktig tro på suksessen til behandlingen.

Forstyrrelser etter et slag berører ulike deler av hjernen, inkludert det er et ganske vanlig fenomen, som et brudd med minnet. For rehabilitering er minne etter et slag et av de vanskeligste og tidkrevende aspektene av prosessen, som kan ledsages av både full hukommelse og kortsiktige forstyrrelser. Men bare en erfaren spesialist og miljøet i nært hold vil hjelpe pasienten til å gjenopprette minnet fullt ut.

Ta vare på pasienten

Etter stabilisering av pasientens tilstand blir det mulig å trekke den ut. Familier og slektninger bør på forhånd spørre fra spesialister og metodologer til rehabiliteringssenteret hvordan de skal hjelpe dem til å komme seg hjemme.

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Hovedpoenget er en åndelig og følelsesmessig tilhørighet med offeret, og opprettholder sin tro på suksess for behandling og gjenoppretting. Medisinsk behandling utføres med råd fra lege og alle nødvendige ikke-medisinske effekter av slektninger:

 • Nødvendige øvelser for å gjenopprette visjon, hørsel, minne;
 • Hygiene av pasienten;
 • Gjennomføring av psykologiske trening;
 • Maksimal nært samspill med en person som krever rehabilitering.

Lær en post-stroke pasient for å tro at en person etter et slag er en vanlig person, som bare krever litt mer oppmerksomhet enn resten. Sykdommen gitt til hver av oss er ikke bare en test av styrken av kroppens ressurser, men også et signal om at det er nødvendig å stoppe og revurdere livsprinsippene. Prøv å vite hvordan du skal rette all innsats for å forbedre helsen på et bevisst nivå.

Ved diagnosen iskemisk berøring er utvinning ikke bare ofrene, men også hans nærmeste slektninger som tar vare på ham. Det er ingen enkelt råd, men det bør huskes at prosessen ikke er for pessimistiske mennesker. Husk: Tro på et sunt liv er den eneste måten å oppnå det på.

Hjertesykdom og slag

LS Manvelov
Kandidat i medisinsk vitenskap
Statlig Vitenskapelig Senter for Neurologi av RAMS

I motsetning til populær tro, forekommer slag (fra det latinske ordet insultus - angrep) eller akutt forstyrrelse av hjernens sirkulasjon, ikke bare hos eldre, men også hos unge mennesker og til og med hos barn. I Russland påvirker et årlig hjerneslag mer enn 400 tusen mennesker. Nesten halvparten av dem dør innen et år, bare ca 20% av de syke går tilbake til jobb. Dette skyldes utviklingen av grove brudd på tale, bevegelse, følsomhet, koordinering, gang og en rekke andre funksjoner.

Det er to typer slag: iskemisk (hjerneinfarkt) og hemorragisk (cerebral blødning, samt subaraknoid blødning). Det iskemiske slag, som regel, utvikler seg ved en akutt mangel på blodtilførsel av et hjerneside. Iskemisk berøring oppstår 4 ganger oftere enn hemorragisk slag. En av de viktigste årsakene til denne lidelsen er hjertesykdommer som forverrer sin funksjon, som følge av at blodstrømmen i arteriene forstyrres og blodtilførselen av hjernen minker.

En annen årsak til hjerneslag hos pasienter med hjertesykdom er trombose, da hulrommene i hjertet (ofte i hjertesvikt) utformet propper - propper. Fra dem kommer stykker av, som bæres med en blodstrøm og kan tette hjernens kar. Hjertesvikt - årsaken til omtrent en femtedel av iskemisk slag, og koronar hjertesykdom øker risikoen for iskemisk slag til det halve. Blant de sykdommer som kan resultere i dannelsen av intrakardiale tromber og tromboemboli, infarkt tilhører, revmatisme, koronar hjertesykdom, høyt blodtrykk, og andre. Blodpropper kan dannes når cicatricial endringer og forkalkning av hjerteklaffer, forstyrrelser i hjerterytmen (arytmi). Av disse grunner er de i hjertekamrene (atriene og ventriklene) ikke er helt fri for blod utvist i store skip, og fylte med det, noe som skaper forutsetninger for forekomsten av blodpropper. Atrieflimmer i kronisk iskemisk hjertesykdom forårsaker forekomsten av ca 50% tilfeller av kardioembolisk slagtilfelle. I tillegg 10-15% av disse pasientene viser en såkalt "stille" hjerneinfarkter, som er klinisk ikke manifest. Risiko for slag øker og hypertrofi av venstre ventrikkel av hjertet - en fortykkelse av veggen, som vanligvis er observert hos pasienter med arteriell hypertensjon.

I henhold til anbefalingene for behandling av hypertensjon, fremstilt i 2007, i fellesskap av European Society of Hypertension (ESH) og European Society of Cardiology (ESC), omfatter en grad jeg hypertensjon forhøyet blodtrykk til 140/159 / 90-99 mm Hg. klasse II, til 160-179 / 100-109 mm Hg. st, III grad - fra 180/110 mm Hg. Art. og høyere. Utbredelsen av arteriell hypertensjon er svært høy. Ifølge en undersøkelse av nasjonal Russland representativt utvalg av befolkningen i alderen 15 år og eldre, er det funnet i 39,2% av mennene og 41,1% kvinner. Med økning i systolisk (øvre) trykket i venstre hjertekammer massen øker (denne prosessen kalles hypertrofi), noe som øker risikoen for hjertefeil i 5-8 ganger, og koronar hjertesykdom og slag - 5 ganger. Videre pasienter med tegn til venstre ventrikkel hypertrofi på elektro data utsettes 5 ganger større risiko for å dø av hjertestans. Imidlertid, hvis det er mulig å oppnå regresjon av hypertrofi i venstre hjertekammer, at disse alvorlig hypertensjon komplikasjoner kan unngås.

Den omfattende innføring i praksis av moderne kardiologiske diagnostiske teknikker (for blodtrykksmåling og EKG, ekkokardiografi, koronar angiografi, biokjemiske analyser og bestemmelse av reologiske egenskaper av blod) vil sikre at en rekke alvorlige hjerte og vaskulære sykdommer i lang tid kan være asymptomatiske, og noen ganger, dessverre, avslører bare på sykehuset, hvor pasienten kommer med akutt nedsatt hjernesirkulasjon eller hjerteinfarkt. For eksempel er koronar hjertesykdom i 26% av tilfellene asymptomatisk, men mange pasienter med hypertensjon vet ikke engang at de har forhøyet blodtrykk.

Det er ingen tvil om at tidlig og fullstendig behandling av hjerte-og karsykdommer reduserer risikoen for slag. For dette er det for det første nødvendig å opprettholde fysisk aktivitet, følge en diett i samsvar med anbefalingen fra den behandlende legen, unngå stressende situasjoner, slutte å røyke og alkoholmisbruk.

Når foreskrevet antiarytmiske arytmier, og i forstyrrelser av blodkoagulering - antikoagulerende stoffer: antiblodplatemidler (acetylsalisylsyre, clopidogrel, ticlopidin, dipyridamol), og antikoagulerende midler (warfarin, etc.).

Pasienter med arteriell hypertensjon bør hele tiden ta midler som senker blodtrykket, med en systematisk kontroll av nivået, som det er ønskelig å ha egen enhet for måling av blodtrykk. Foreløpig har medisin et stort arsenal av antihypertensive stoffer fordelt på virkemekanismen i følgende grupper:
a) diuretika (diuretika): indapamid, klopamid, furosemid, hydroklortiazid, triamteren
b) inhibitorer av angiotensin-konverterende enzym: kaptopril, enalapril, perindopril, fosinopril, lisinopril (Diroton)
c) kalsiumantagonister: nifedipin, nimodipin, amlodipin (normodipin)
d) beta-blokkere: propranolol, atenolol, metoprolol, pindolol, betaxolol
e) alfa-blokkere: prazosin, doxazosin
f) angiotensin II-reseptorantagonister: valsartan, losartan, irbesartan
g) kombinasjonspreparater
h) preparater av sentral virkning

Disse stoffene, spesielt angiotensin-konverterende enzym-hemmere, kan også redusere venstre ventrikulær hypertrofi. Ved høye blodtrykksindekser bør man ikke forsøke å redusere den til "norm": det er nok å oppnå en reduksjon på 10-15% fra baseline. En kraftig reduksjon i blodtrykket (med 25-30% av grunnlinjen) med aterosklerotisk hodeskader, som oppdages hos 1/3 av pasientene med arteriell hypertensjon, kan forverre blodtilførselen til hjernen. Spesialister fra WHO og International Society of Hypertension nylig foreslått anbefalinger for behandling av pasienter med arteriell hypertensjon, som etter deres mening, uavhengig av valget av det opprinnelige legemidlet, bør være basert på følgende prinsipper.

1. For å minimere muligheten for bivirkninger er minimumsdosene foreskrevet. Med et positivt resultat og god toleranse for stoffet, men en utilstrekkelig reduksjon i blodtrykk øker dosen.

2. For å oppnå maksimal effekt, utelukke eller minimere bivirkninger, bruk kombinasjoner av legemidler (en liten dose av en annen er tilsatt til en liten dose av en), for eksempel:
• Diuretisk og beta-blokkering;
• et vanndrivende middel og en angiotensin-konverterende enzym (eller angiotensin II antagonist) hemmere;
• kalsiumantagonist og beta-blokkere;
• alpha-adrenoblokker og beta-blokkere;
Amlodipin og ACE-hemmere.

Pasienter som lider av hjertesvikt, anbefales hjertesykdommer.
Progresjon av aterosklerose og risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt minker ved normalisering av nivået av lipider (fettlignende stoffer) i blodet. Ved atherosklerose og totalt kolesterolnivå over 240 mg / dl (6,2 ml mol / l) foreskrives simvastatin, lovastatin, pravastatin, probukol og andre hypolipidemiske stoffer for å forbedre lipidmetabolismen. I henhold til WHOs anbefalinger, blir de brukt i tilfelle at kolesterolnivået, til tross for overholdelse av streng diett, forblir høy i 6 måneder.

Vi er på ingen måte maktesløs i kampen mot formidable kardiovaskulære sykdommer. Dette fremgår ikke bare av erfaring fra utenlandske forskere, men også av resultatene av store studier gjennomført i vårt land. Således programmet for forebygging, utført i 1980 i 23 byer i USSR under ledelse av Cardiology AMS av USSR, var den mest effektive i forebyggelse av slag, redusere forekomsten av 2 ganger. De fem-årig program, utført av Institute of Neurology i et av de distriktene i Moskva, lov til å redusere forekomsten av hjerneslag med 57%, og forebyggende program i landets største bedriften - NLMK - reduserte forekomsten av hjerneslag med 45%.

Russisk ordtak sier: "Ta vare på kjole igjen og helse fra ungene." Oppmerksomme på deres trivsel, spesielt hvis du er over 40. Fremveksten av smerter i hjertet, en følelse av avbrudd i sitt arbeid, hodepine, svimmelhet, støy i hodet mitt, redusere minne, ytelse, smerter i leggene når du går - det er en alvorlig sak for behandling til legen. Håpet på at det fortsatt er en oppfatning at "kanskje alt vil passere seg selv" er sannsynlig ikke å være berettiget, og hva? La oss gå tilbake til begynnelsen av artikkelen.

Les Mer Om Fartøyene