Kjennetegn ved cerebral iskemi: dens typer, årsaker og behandling

I denne artikkelen: Hva er cerebral iskemi, under hvilke sykdommer kan det bli observert, hva er farlig. At det er mulig å gjøre for konvalescens.

Hjernens iskemi kalles en patologisk tilstand, der det mangler blodtilførsel, noe som ikke sikrer normal metabolisme i sentralnervesystemet. Sykdommen fører til utilstrekkelig inntak av oksygen (hypoksi) i hjernevævet, på grunn av hva cellene kan dø av.

I de fleste tilfeller er cerebral iskemi forbundet med et slag, men det er også observert i andre sykdommer. Dette er en ganske farlig tilstand, noe som kan forårsake død av en del eller hele hjernen. Prognosen avhenger av årsaken til sykdommen, samt varighet og alvorlighetsgrad. I noen tilfeller, med rask gjenoppretting av blodtilførselen, er fullstendig gjenoppretting mulig.

Problemet med cerebral iskemi behandles av nevrologer, nevrokirurger og bedøvelsesmidler.

Typer hjerne iskemi

Avhengig av utbredelsen av mangel på blodtilførsel er fokal og global iskemi av hjernen isolert.

 1. Fokal oppstår når blodkarets lumen er blokkert av en trombose eller embolus, noe som medfører forringelse av blodtilførselen til et bestemt område av hjernen og risikoen for celledød i dette området.
 2. Hjernens ischemi - hva er det? Det oppstår når en plutselig eller plutselig forverring av hjerneblodforsyningen. Denne situasjonen blir observert når hjerteaktiviteten er stoppet eller blodtrykksnivået faller betydelig.

Årsaker til patologi

Fokale og globale patologier har forskjellige opprinnelsesårsaker.

Årsaker til fokal cerebral iskemi

Den vanligste årsaken er atherosklerose - en sykdom der plakkene som består av fett, kolesterol, kalsiumsalter og celler, forekommer i det indre skallet av arterier. Når fartøyets skrog på plass over en aterosklerotisk plaque-bursts, dette området dannes tromber ligger over arterien og fører til utvikling av fokal ischemi i hjernen, som forsynes med blod vaskulære lesjoner.

En annen vanlig årsak er emboli, hvor cerebrale arterier er blokkert av en embolus - en trombus dannet andre steder og fanget i hjerneskap med blodgass. De viktigste kildene til emboli som fører til fokal cerebral iskemi er karoten arterier og hjertet.

Årsakene til dannelse av blodpropp i hjertet kan fungere hjertearytmi (for eksempel atrial fibrillering), hjerteklaffen defekter, inflammasjon av den indre foring i hjertet (endotelet), tilstedeværelsen av kunstige ventiler i hjertet og tumorer. I halspulsårene dannes blodpropper oftest på grunn av atherosklerotisk lesjon av disse karene.

Slike trombier kan disintegreres i partikler og brytes vekk fra hjerte- eller karotidens vegger, noe som fører til deres migrering til hjernekarrene. Etter å ha nådd arteriet med liten diameter, stikker embolusen i lumen og stopper blodstrømmen langs den, noe som forårsaker utvikling av brennvidkemi.

Årsaker til global hjerneiskemi

Denne tilstanden utvikler seg på grunn av fullstendig opphør eller kraftig forverring av cerebral blodstrøm. Denne situasjonen kan oppstå når hjertet stoppes, et sterkt fall i blodtrykket. Årsaker til hjertestans inkluderer hjerteinfarkt, koronar hjertesykdom, kardiomyopatier, medfødte og anskaffe hjertefeil og visse hjertearytmier. Ved ekstrem reduksjon i blodtrykket kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, blodtap, smerte sjokk, akutt hjerte- svikt, alvorlige hjertearytmier, sepsis (blod-infeksjon), og andre farlige sykdommer.

karakteristiske symptomer

Symptomer på fokal iskemi er avhengig av hvilket område av hjernen blodsirkulasjonen er forstyrret.

 • Hvis grenene til den indre halspulsåren er blokkert, kan dette forårsake symptomer som blindhet i ett øye, svakhet i ett ben eller en arm, svakhet i den ene halvdelen av kroppen.
 • Iskemi i hjernens bakre områder, som leveres av grenene i vertebralarterien, kan føre til svimmelhet, dobbeltsyn, svakhet i begge sider av kroppen.
 • Andre symptomer inkluderer taleforstyrrelser, tap av koordinering.

Symptomene kan være mild eller alvorlig. I alvorlige tilfeller, selv med en fokal type sykdom, kan pasienter utvikle nedsatt bevissthet. Varigheten av symptomene kan variere fra noen få sekunder til flere timer (med forbigående iskemisk angrep) eller enda lenger (med utvikling av et slag). Med irreversibel skade på hjernen, kan tegn på et slag forbli for alltid.

Global iskemi har ikke fokal symptomer. Opphør av blodtilførsel til hele hjernen i mer enn 10 sekunder fører til tap av bevissthet, og i lengre tid enn noen få minutter - resulterer vanligvis i irreversibel skade på vevet. Det er på grunn av irreversibiliteten av konsekvensene av global cerebral iskemi at identifikasjon av symptomer og behandling på kortest mulig tid er så viktig.

diagnostikk

Iskemi er vanligvis diagnostisert under medisinsk undersøkelse og ved hjelp av hjernedekorasjonsteknikker.

Selv i nærvær av åpenbare tegn på fokalisoki, er det nødvendig å gjennomføre en hjernesøk, med hvilken man prøver å bestemme:

 1. Er det aktuelle kliniske bildet forårsaket av iskemi eller blødning i hjernen?
 2. Hvilken del av hjernen påvirkes?
 3. Hvor alvorlig er tilstanden?

Ideelt sett bør enhver person med tegn på iskemi gjennomgå en hjernesøk innen en time etter at han er kommet til en medisinsk institusjon.

Tidlig implementering av denne undersøkelsen er spesielt viktig for pasienter som:

 • egnet for behandling med legemidler som oppløser trombi (trombolytika);
 • tar allerede stoffer som reduserer blodproppene
 • ha en forstyrrelse av bevisstheten.

For undersøkelse av hjernen hos pasienter med iskemi, brukes to hovedmetoder for skanning:

 1. Beregnet Tomografi (CT) er en datamaskinbasert flersøkingsmetode for skanning som lar deg lage et detaljert bilde av hjernen og oppdage eventuelle problemområder. Noen ganger under denne undersøkelsen, for å øke dens diagnostiske verdi, injiseres pasienten med en spesiell kontrast intravenøst.

 • Magnetic resonance imaging (MR) er en metode for å skanne hjernen, som bruker sterke magnetfelt og radiobølger for å få detaljerte bilder av vev. Denne undersøkelsen brukes vanligvis hos personer med mer komplekse symptomer, når størrelsen og plasseringen av lesjonen er ukjent. Det brukes også til personer med forbigående iskemisk angrep. Denne typen hjerneskanning lar deg nøyaktig vurdere vevet og oppdage små eller uvanlig plasserte skadeområder. Som i datortomografi injiseres noen pasienter med et kontrastmiddel for å forbedre diagnostisk verdi av MR.

  Videre undersøkelse er rettet mot å finne årsakene til sykdommen. Den inkluderer:

  • Ultralydundersøkelse av karoten arterier - bidrar til å oppdage innsnevring i blodkar som leverer blod til hjernen.
  • Ekkokardiografi er en metode for ultralydundersøkelse av hjertet, som gjør det mulig å evaluere dets funksjon og dimensjoner, samt å oppdage trombi.
  • Elektrokardiografi - lar deg evaluere den elektriske aktiviteten til hjertemuskelen, identifisere lednings- og rytmestørrelser som kan føre til blodpropper i hjertehulen eller forårsake en global cerebral iskemi.
  • Angiografi av hjernen - Røntgenundersøkelse av hjerneskap etter innføring av kontrastmedium i dem.
  • Blodprøver for å bestemme nivået av kolesterol og glukose, blodkoagulasjon.

  behandling

  Behandling bør sikte på umiddelbar forbedring av blodstrømmen i det berørte området. Dette gjelder både fokale og globale former for iskemi.

  Terapi i global form for iskemi

  For å forbedre blodtilførselen til hjernen med global iskemi er det nødvendig å eliminere årsaken til dens utvikling, det vil si å gjenopprette normal aktivitet i hjertet og øke blodtrykket. For å gjøre dette, utføres hjertelungeopplivning i tilfelle hjertestans, og med fall av arterielt trykk, eliminering av årsakene til denne tilstanden og innføring av legemidler som øker nivået. Uten å oppnå disse nødvendige målene (gjenopprette hjerteaktivitet og økt blodtrykk), gir videre behandling som er rettet mot å bekjempe konsekvensene av global hjernens iskemi, ingen mening.

  I alvorlige tilfeller utvikler de fleste pasienter hjerne ødem. I slike tilfeller brukes narkotika som reduserer intrakranielt trykk, oftest - vinker.

  Men mange stoffer som leger og forskere attributtegenskaper forbedre cerebral blodstrøm og metabolisme i hjernecellene (for eksempel piracetam, cortexin aktovegin, tserakson), klarte ikke å bevise sin effektivitet i forskning.

  Spesifikk behandling av fokal iskemi

  I hjernens fokalskemi er en kombinasjon av legemidler vanligvis brukt til behandling. Noen av dem er utnevnt umiddelbart etter diagnose og bare for kort tid, mens den andre pasienten må ta svært lang tid.

  Målet med behandlingen er umiddelbar gjenoppretting av blodstrømmen i den berørte arterien. Hvis du starter riktig behandling av iskemisk slag i de første 4,5 timer etter utvikling av symptomer, kan du lagre noen av hjernecellene og forbedre nevrologisk prognose hos pasienten.

  For å gjenopprette blodstrømmen til den berørte cerebral arterien, bruk:

  1. Trombolyse er en behandlingsmetode som legene oppløser trombi blokkerende blodkar. For å utføre trombolyse med brennvidkemi, brukes spesielle preparater (trombolytika) - alteplase (Aktilis), tenekteplase (metylase). Før innføringen av disse stoffene må nødvendigvis inneholde CT eller MR for å bekrefte diagnosen iskemi.

 • Trombektomi er en minimal invasiv kirurgisk prosedyre ved hjelp av hvilken leger fjerner en trombose fra det berørte karet. Denne metoden er kun effektiv for behandling av iskemiske slag forårsaket av trombi i de store arteriene i hjernen.

  Med brennende iskemi forårsaket av innsnevring av den aterosklerotiske plakk av karoten arterien, kan en operasjon for å fjerne den utføres. Denne operasjonen kalles karotid endarterektomi.

  Andre legemidler som brukes til å forhindre episoder av fokal cerebral iskemi i fremtiden:

  • Antiagreganty - legemidler som påvirker blodplater for å undertrykke aggregering (liming sammen) og redusere risikoen for nye blodpropp i karene. Det mest berømte middelet i denne gruppen er aspirin, gitt i lav dose. De fleste pasienter er foreskrevet dette stoffet for å forhindre ytterligere episoder av sykdommen. I tillegg til aspirin kan klopidogrel, ticagrelor også brukes.
  • Antikoagulanter er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper ved å påvirke faktorene for blodkoagulasjon. I den akutte perioden med iskemi, er injiserbar form for antikoagulantia - heparin, enoksaparin, dalteparin - foreskrevet. Legemidler til langvarig bruk er tilgjengelige i form av tabletter, de inkluderer warfarin, dabigatran, rivaroxaban. De er foreskrevet for pasienter med hjerterytmeforstyrrelser (atrieflimmer) og dyp venetrombose.
  • Antihypertensive stoffer er medisiner som brukes til å redusere høyt blodtrykk. Disse innbefatter tiazid-diuretika (indapamid, hydroklortiazid), angitenzinprevraschayuschego enzyminhibitorer (ramipril, perindopril), angiotensin-antagonister (losartan, candesartan) reseptoren, en kalsiumkanalblokker (amlodipin, felodipin), beta-blokkere (bisoprolol, nebivolol).
  • Statiner er stoffer som senker kolesterolnivået i blodet. Til dem tilhører atorvastatin, rosuvastatin.

  Rehabilitering etter en historie med hjerneiskemi

  Alvorlig hjernesenkemi kan forårsake midlertidig eller permanent fysisk og følelsesmessig skade på en person. Etter en akutt periode begynner rehabilitering, som inkluderer:

  1. Tale terapi - å eliminere eller lindre problemer med reproduksjon eller forståelse av talespråk.
  2. Terapeutisk fysisk trening - hjelper pasienten til å gjenopprette bevegelse i de berørte lemmer og koordinering.
  3. Arbeidsterapi - hjelper pasienten til å forbedre sin evne til å utføre hverdagsoppgaver, for eksempel bading, matlaging, dressing, lesing og skriving.
  4. Støtte fra venner og slektninger - gir et komfortabelt og vennlig miljø, noe som er svært viktig for en vellykket gjenoppretting etter cerebral iskemi.

  outlook

  Prognosen avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen, den generelle helsetilstanden og pasientens alder. Statistikken viser at ca 75% av pasientene overlever innen ett år etter et iskemisk slag.

  Hvordan behandle cerebral iskemi?

  Iskemi av cerebral fartøy er en kronisk sykdom som skyldes et brudd på tilførsel av hjerneceller med oksygen. Prosessen med utseendet er ganske enkelt. Veggene til fartøyene blir gradvis redusert på grunn av forskjellige salter og andre forekomster. Dermed er tilførsel av næringsstoffer vanskelig. I dette henseende forekommer iskemi.

  Hva er cerebral iskemi

  Hjernens iskemi refererer til kroppens respons til oksygen sult, som oppstår ved et brudd på blodtilførselen. Dette skyldes delvis eller fullstendig blokkering av blodårene.

  Det er to typer av denne sykdommen:

  • Hjernens iskemi hos nyfødte. Dette er en svært alvorlig sykdom som ikke kan helbredes på grunn av det faktum at i liten alder, kan nesten ingen medisinering brukes.
  • Kronisk iskemi, som er årsaken til et unikt besøk til en lege. På grunn av dette utvikler pasienten dysfunksjon av hjerneaktivitet, noe som nesten er umulig å gjenopprette i sin helhet.

  I sin tur deler legene denne sykdommen i to utviklingsstadier. Flere detaljer om dette vil bli skrevet nedenfor.

  Årsaker til cerebral iskemi

  • Hovedtegnet på cerebral iskemi er aterosklerose av cerebral fartøy. I forbindelse med denne sykdommen dannes fettavsetninger på karossens vegger. De er de som bryter prosessen med blodstrøm og ernæring i hjernen. Ofte, sammen med iskemi, er det andre problemer, siden ikke bare oksygen kommer inn i hjernen i mengden som er nødvendig for det.
  • En annen årsak til utviklingen av denne sykdommen er trombi. De tetter fullstendig blodårene.
  • Ifølge de nyeste vitenskapelige utviklingen, provosere denne sykdommen andre sykdommer, som inkluderer takykardi, bradykardi, kjemisk forgiftning, hjertesvikt, og en rekke lignende sykdommer.

  symptomatologi

  Symptomer på cerebral iskemi kan variere, avhengig av graden av utvikling av sykdommen. Dermed er cerebral iskemi av 1. grad manifestert som følger:

  1. Generell svakhet i kroppen.
  2. Frysninger.
  3. Problemer med søvn.
  4. Utseendet på reflekser av muntlig automatisme.
  5. Anizorefleksiya.
  6. Krenkelse av følelsesmessig stabilitet. Pasienten faller inn i en dyp depresjon eller blir altfor aggressiv.
  7. Svakhet i hjernens aktivitet, som manifesterer seg i form av glemsomhet, fravær, inhibering av mental aktivitet og så videre.
  8. Endre gang. Pasienten begynner å blande eller sædfødder.
  9. Fremveksten av problemer med koordinering.
  10. Hodepine.

  Det er verdt å merke seg at på dette stadiet av sykdomsutviklingen kan negative effekter helt forhindres. Det er viktig å starte behandlingen så raskt som mulig, siden overgangen til den andre fasen begynner på en uke. Dermed er hvert minutt av pasienten på kontoen.

  Cerebral iskemi av klasse 2 øker signifikant de negative effektene som var tilstede i den første. Det er også flere symptomer. Disse inkluderer ataksi med nedsatt koordinering, fullstendig apati til alt, intellektuelle forstyrrelser som fører til nedbrytning og ekstrapyramidale hjernesykdommer. Noen pasienter kan bli tårefulle.

  I alvorlige tilfeller er det besvimelse, psyko-organiske syndrom, urininkontinens, nedsatt svelge mat oppgaver utvikler Parkinsons sykdom, er det en utilstrekkelig respons på hva som skjer, avtar viljestyrke brudd praxis, demens utvikling. I dette tilfellet er det umulig å helt gjenopprette hjernens funksjon. Mannen kan ikke fullt ut tjene seg som før.

  Med cerebral iskemi er symptomene og behandlingen alltid de samme, men i utgangspunktet må legene sørge for at de har å gjøre med den overgivne sykdommen. Dette krever grundig diagnose.

  Diagnose av cerebral iskemi

  Diagnostiseringsprosessen består i studiet av symptomer. Iskemisk cerebrovaskulær sykdom er mye lettere å kjenne igjen i historien om pasienten lider av diabetes, aterosklerose, angina, eller han hadde en nylig hjerteinfarkt.

  Diagnostikk omfatter også en fysisk undersøkelse av pasientens kardiovaskulære system. Laboratorietester brukes til å studere blodets kjemiske sammensetning. Under forskningen ved hjelp av instrumenter, kardiografer, elektroencefalografer, ultralydsenheter og mye mer, brukes.

  Iskemi av cerebral fartøy og behandling av sykdom

  Det er nødvendig å behandle iskemi fra den første dagen av deteksjonen for å redusere de negative konsekvensene som følge av denne sykdommen. Den behandlende legen må selvstendig avgjøre listen over anbefalte medisiner, med tanke på pasientens tilstand, hans individuelle egenskaper og potensielle farer og mulige fordeler ved å ta visse medisiner. Det er imidlertid flere anbefalinger til leger for effektiv behandling av cerebral iskemi.

  I dag bruker de kirurgisk inngrep og tradisjonell medisin for å redusere de negative konsekvensene av sykdommen. Operasjonen brukes kun når tradisjonell medisin ikke kan takle sykdommen. Dermed drives kun hjerneekskemi av 2. grad.

  I andre tilfeller gjelder følgende:

  • Neuroprotektorer og cerebroprotektorer. De bidrar til ytterligere beskyttelse av hjernens nevroner. Disse stoffene inkluderer Mexidol og Cerebrolysin.
  • Vasodilator, antikoagulant og blodfortynnende legemidler. Deres kurativ effekt er å styrke veggene i blodårene, stimulere blodsirkulasjonen og forbedre tilførselen av hjernen. Det er ganske mange stoffer som kan brukes. Omaron og aspirin brukes oftest i begynnelsen.
  • Legemidler som regulerer lipidmetabolismen. Utnevnt strengt av behandlende lege.

  Hva er farlig for pasienten

  Operativ intervensjon skjer i et seriøst stadium av sykdommens utvikling. Således, med et positivt utfall, kan konsekvensene av forekomsten ikke utjevnes. Imidlertid blir pasienten kurert.

  Operasjonen i seg selv består i stenting av halspulsåren for å fjerne blodpropper. Det er også mulig å bruke stamceller. Det er denne typen operasjon som kan ha en mirakuløs effekt på pasienten, som vil bli fullstendig helbredet uten negative konsekvenser. Men på grunn av den dårlige kunnskapen om disse cellene og den lille erfaringen med å utføre slike operasjoner, kan det oppstå forskjellige problemer.

  Skriv dem med en dropper. Denne prosessen varer omtrent en time. Etter dette går pasienten hjem. Nye celler med blod vil nå de berørte områdene og feste seg til sunt vev. Da vil de begynne å reprodusere på en naturlig måte, og skape nye måter å levere blod med oksygen til hjernen.

  Det er strengt forbudt å ty til tradisjonell medisin fra IBM, da det kan akselerere utviklingsprosessen og forårsake et dødelig utfall.

  Dermed er denne sykdommen en alvorlig fare for pasientene. I fravær av rettidig behandling er fatale utfall mulig. Det er tilrådelig å plassere pasienten på sykehuset slik at han er under oppsyn av leger, og i alvorlige problemer kan han få rettidig hjelp. Dette vil redusere risikoen for å utvikle IBM i neste fase betydelig. I fravær av positive effekter under behandlingen, vil legen raskt kunne endre det kurative programmet. Når du behandler et hjem, bør du holde kontakt med legen din for å rapportere om endringer i helsen din umiddelbart.

  Med hensyn til sykdomsforebygging kan det være et sunt kosthold, en årlig overvåking av en lege, samt regelmessig trening, noe som kan redusere risikoen for utvikling av sykdomsprekursorer fra IBM.

  Hjernens iskemi - typer og grader av patologi, symptomer, konsekvenser og prognose for livet

  Iskemisk sykdom i hjernen er en kompleks patologi, der hjernens karer smalker, noe som forverrer blodstrømmen til hjernen, og forårsaker dermed mangel på oksygen i hjernevevet.

  Som et resultat av deponering av kolesterolplakk på hjernens indre vegger, blokkerer de signifikant blodstrømningen, og lukker det i det hele tatt. Det manifesterer seg i hodepine og andre unormaliteter.

  Mangel på rettidig behandling innebærer en kronisk form for iskemi, som etterfølgende krever konstant overvåkning og vedlikehold av tilstanden.

  Hjernens hjerne, hva er det?

  Med normal funksjon av alle blodkar, blir alle organer matet med et tilstrekkelig volum blod. Gjennom årene faller elasticiteten til veggene på fartøyene, og de øker i økende grad kolesterolinnsetningene på veggene sine.

  Hjernen er veldig følsomme.

  Så i eldre og eldre alder er det behov for mer forsiktig omsorg for kardiovaskulærsystemet. Spesielt farlig er tilstopping av store arterier.

  Hjernen krever konstant tilførsel av oksygen og andre nyttige stoffer som finnes i blodet.

  Brudd på blodstrømmen i hjernen fører til mangel på oksygen i hjernen, noe som fører til farlige og noen ganger dødelige sykdommer.

  Blodtykkelse (økt koagulabilitet) fører også til iskemiske hjerneprosesser. Parallelle faktorer som påvirker hjernens funksjon kan være hjertesykdommer, nyreproblemer, diabetes, røyking, toksinforgiftning og andre.

  Faktum! Røyke en sigarett fører til en innsnevring av fartøyene, som varer opp til en time.

  Hva er typer iskemi?

  Detaljert demontering av sykdommen, for å lette diagnosen og å akselerere prosessen med å ordinere effektiv terapi hjelper delingen av iskemisk lesjon i to typer:

  • Akutt. For denne type iskemi er utvikling iboende i prinsippet om akutt sirkulasjonsforstyrrelse i hjernen eller mikroslag. Hans utseende bidrar til en skarp feil i blodsirkulasjonen i hjernen. Muskel svakhet og svimmelhet er de viktigste symptomene på akutt iskemi. I fravær av den nødvendige behandlingen kan blindhet og andre komplekse komplikasjoner utvikles.
  • Kronisk. Denne sykdomsformen kommer som et resultat av langvarig inaktivitet når oksygenforsyningen til hjernen forstyrres. Eksterne symptomer kan være fraværende i lang tid, men hjertene i hjernen slites ut og brytes ned fra innsiden og manifesterer seg på et sent stadium. Også den kroniske formen fører til et langt fravær av terapi i den akutte sykdomsformen.
  til innholdet ↑

  grader

  Fordelingen av iskemisk hjerneskade forekommer i grader, hvor utviklingen av patologi består av tre stadier (mild, moderat og alvorlig).

  I de første stadiene av sykdomsutviklingen, for å føle symptomene, representerer ikke en mulighet.

  Progresjonen øker gradvis, og jo mer fartøyet krymper, jo flere symptomer vises.

  Følgende tre trinn utmerker seg:

  1. Den første fasen, også kalt enkelt. Helseforholdet på dette stadiet er for det meste tilfredsstillende. Men likevel oppstår noen symptomer. Blant dem:
  • Generell trøtthet, kulderystelser;
  • Søvnforstyrrelser;
  • Plutselig angrep av aggresjon;
  • Treghet av hensyn;
  • Hyppige humørsvingninger;
  • Konstant smerte i hodet (følelse av tyngde);
  • Redusere tonehøyde, svak løfting av foten når du går ("shuffling");
  • Ved fysisk anstrengelse er det en liten smerte i hendens muskler.

  På dette stadiet er behandlingen hovedsakelig enkel og uten byrde. Med ineffektiv terapi, og vedlikehold av symptomer, går sykdommen etter 7-10 dager til andre trinn.

  1. Den andre fasen, også referert til som midten eller stadium av subkompensasjon. På dette stadiet forverres tilstanden av helse og en mer åpenbar manifestasjon av symptomene i første fase oppstår, i tillegg til:
  • Sterk følelse av generell tretthet;
  • Rapid nedgang i mentale evner;
  • Ikke evnen til å vurdere sin egen tilstand og tjene ens behov
  • Generell apati;
  • Avvik i koordinering av bevegelser.

  Den generelle utviklingen av alle foreliggende symptomer fortsetter. Disorders av mental karakter manifesteres, kanskje utseendet av tearfulness.

  1. Den tredje fasen, Også kalt en tung eller et stadium av dekompensering. På dette utviklingsstadiet avviker arbeidskapasiteten til hjernen sterkt fra normen. Iskemisk sykdom manifesteres i en endring i pasientens personlighet. Alle mulighetene i hjernen er utmattede. Det er stort antall kortikale infarkter. Symptomer på hjertet:
  • Bevisstap;
  • Ikke evne til å bevege seg, på grunn av tap av balanse;
  • Tap i tid og rom;
  • Minne tap;
  • Inkonsekvent tale;
  • Ukontrollert vannlating
  • Psykiske lidelser, opp til demens;
  • Parkinsons syndrom (sakte utvikling av nevrologisk sykdom).

  Ved forsømmelsen av et slikt stadium blir symptomene ledsaget av en plutselig nedgang i blodtrykk, brede elever og ikke å reagere på lys.

  Pulsen er dårlig uttrykt. Og også det er en utilstrekkelig sterk reaksjon på de omkringliggende handlingene. Faren for den siste fasen er at selv under behandlingen forblir pasienten deaktivert.

  Faktum! Muskelavslapping kan føre til kvelning under svimning, ved å få tungen inn i luftveiene.

  Neuroimaging endringer, avhengig av scenen, for kronisk cerebral iskemi er gitt i tabellen under (Tabell 1):

  For detaljert dekoding av bordet, bør du vite at:

  1. Leukoareose er en sjelden sykdom forårsaket av kronisk iskemi av den hvite substansen i hjernehalvene. Periventrikulær leukoareose er en reduksjon i hvit stofftetthet;
  2. Lacun - små hulrom som oppstår som følge av iskemisk berøring;
  3. CHEM - kronisk cerebral iskemi;
  4. Subcortical - representerer flere spredte eller sammensmeltede foci i de dype delene av hjernehalvfrekvensen, inkludert det seminale senteret.

  Symptomer, grader, konsekvenser og behandling av cerebral iskemi

  Iskemien i hjernen er en reduksjon i blodstrømmen forårsaket av cerebral (fra hjernen i hjernen) - aterosklerose.

  Hjernen utfører følgende funksjoner:

  behandler informasjon som kommer fra sansene;

  bestemmer stemningen, skaper en følelsesmessig bakgrunn

  Feil i arbeidet hans truer den livlige aktiviteten til hele organismen. Nummenhet, som en av symptomene på cerebral iskemi, skyldes at sensoriske opplysninger ikke behandles riktig eller overføres via nevroner. Det er også årsakene til midlertidig blindhet. Hjernen er engasjert i beslutningsprosesser, derfor er det i CHEM-pasienter - kronisk hjernens iskemi - inhibering av tenkningsprosesser.

  En hvilken som helst patologi i den høyere delen av sentralnervesystemet - CNS påvirker negativt mange faktorer av vital aktivitet. Symptomene kan bli skjult - dette er typisk for den første fasen av sykdommen. Jo mer levende de manifesterer, desto sterkere blir sykdommen lansert.

  Det er to former for sykdommen:

  Den første utvikler seg på prinsippet om et forbigående iskemisk angrep - TIA, et mikroslag eller et angrep av akutt cerebrovaskulær ulykke - ONMK. Dette er forbigående iskemi, ellers - en forbigående forringelse av hjernecirkulasjon - PNMC eller iskemisk slag. Årsaken til en akutt tilstand er en hindring av blodstrømmen av embolus eller en neglisjert kronisk form av sykdommen. Sistnevnte utvikler seg gradvis etter hvert som blodbanen smelter.

  Kolesterolplakk er lipoproteiner med lavere tetthetsgrenser. Det er de som "choke" organene, forårsaker sirkulasjonshypoksi. De kan brytes vekk fra formasjonsstedet og sirkulere gjennom fartøyene. Emboli kan være kolesterisk eller blodig. Trombi er farlig for utviklingen av den inflammatoriske prosessen.

  Forebygging av iskemi, som mange andre sykdommer, er å opprettholde en sunn livsstil. Det er nødvendig å unngå stress så mye som mulig, ikke å overvære, holde seg til "anti-kolesterol" dietten, trene, gi opp alkohol og røyk, og vær ute.

  Symptomer på cerebral iskemi

  Symptomer på cerebral iskemi kan identifiseres ganske mye:

  dysfunksjon i nervesystemet, forårsaker taleforstyrrelser eller synsproblemer;

  skarpe humørsvingninger;

  overfladisk og hyppig puste;

  følelse av forkjølelse i håndflatene og sålene av føttene.

  Som sykdommen forverres, kan symptomene øke. Det skrider frem i etapper. Spesialister skiller tre stadier eller grader av utvikling av iskemi. Noen utpekt en fjerde.

  Separat bør symptomene på iskemisk angrep være oppført:

  angrep av sone tap av følsomhet;

  lammelse av stedet eller halvparten av kroppen;

  monokulært tap av syn (ensidig blindhet).

  Problemer med øynene oppstår, fordi signalene fra dem går inn i den visuelle cortexen, som er lokalisert i oksipitalloben. Lokal nummenhet skyldes det faktum at nevronene til den somatosensoriske cortex påvirkes i parietalloben, hvor taktil informasjon blir overført.

  For motoraktiviteten til en person, den røde kjerne i hjernestammen, de basale ganglia, hjernen og ikke bare "reagere". Når prosessene som oppstår i motorområdene i cortexen i frontallobene brytes, har pasienten problemer med å regulere bevegelser opp til lammelse. Ulike faktorer av vital aktivitet er ansvarlige for ulike deler av hjernen. Følelser styres av amygdala, oppmerksomhet er gitt til retikulær formasjon, minnet er til hippocampus.

  Sværheten ved å diagnostisere noen hjernesykdommer er at deres symptomer ligner de "standard" endringene i helsetilstanden hos eldre. En annen funksjon av cerebral iskemi - dens tegn er svært individuelle, tk. forskjellige mennesker påvirkes av ulike deler av det sentrale organet i sentralnervesystemet. Ved diagnosen en viktig rolle som observasjoner av pasientene til pasienten spiller. De er i stand til å gi en mer nøyaktig beskrivelse av endringene som oppstår. I forbindelse med inhibering og forvirring av bevissthet, stole på pasientens ord, kan det ikke.

  Årsaker til cerebral iskemi

  Det er forutsetninger grunnleggende og ekstra. Den første inkluderer utilstrekkelig cerebral sirkulasjon, noe som fører til hypoksi - oksygen sult. Det oppstår fra innsnevring av lumen av arterien eller dens fullstendige obstruksjon - obturation. Uten oksygen kan celler ikke fungere fullt ut. Hvis denne prosessen er forsinket, kan nekrose begynne - nekrose av vevet, ellers kalt et hjerteinfarkt. Hypoksi av hjernen som er karakteristisk for patologier så som hypertensjon og aterosklerose på grunn av veksten av fettavleiringer på innerveggen av de cerebrale kar.

  Overlapningen av lumen av cerebral arterien ved trombus kalles trombose. En blodpropp dannes direkte i hjernen eller overføres med blod fra en annen del av kroppen. En "travel" trombus kalles en embolus. Den er dannet på veggen, men under påvirkning av noen faktorer bryter den og beveger seg gjennom sirkulasjonssystemet til den sitter fast i det smaleste punktet i arteriekanalen. Innsnevringen av lumen kan observeres ikke på ett sted, men samtidig på flere steder.

  For ytterligere grunner til cerebral iskemi inkluderer:

  Kardiovaskulære sykdommer, ledsaget av et brudd på sentrale hemodynamikk. For eksempel akutt hjertesvikt i bakgrunnen av hjerteinfarkt, bradykardi, takykardi;

  vaskulære anomalier, for eksempel kompresjon, lokal arterie spasm;

  komprimering av arterien fra utsiden, for eksempel med en svulst;

  Hjernens iskemi: hva er det og hvordan å behandle det?

  For å opprettholde hjernen, er det nødvendig med oksygen som alle andre organer. Hvis blodforsyningen er forstyrret, slutter han å takle sine funksjoner. Iskemien i hjernen er dannet. Denne sykdommen med et forlenget kurs går i kronisk form og forårsaker alvorlige konsekvenser - opp til epilepsi, lammelse og slag.

  årsaker

  Hovedårsaken til at iskemi av cerebral fartøy utvikler seg, kalles legemet av arteriosklerose av organets kar. Dens interne vegger vokser raskt fettstoffer, som begynner å påvirke hele kroppen. Den vaskulære lumen smal, og bevegelsen av blod blir vanskelig.

  Hjerne iskemi kan også provosere en rekke hjerte-og karsykdommer, spesielt hvis de blir ledsaget av hjertesvikt i kronisk form. Blant slike patologier er det:

  hjerterytmeforstyrrelser;

  patologi av venøsystemet;

  arteriell hyper- og hypotensjon

  sykdommer i sirkulasjonssystemet;

  Moderne medisin skiller to patogenetiske varianter av kronisk iskemi, som er forskjellige i naturen og i det området hvor den største mengden skade utvikler seg. Lacunarvarianten av sykdommen stammer fra okklusjonen av små cerebrale kar. Diffuse angrep er forårsaket av gjentatte angrep av kraftig trykkfall.

  De kan utløses ved feil behandling av hypertensjon eller redusert hjerteutgang. Utfordrende faktorer blir også hoste, kirurgi, ortostatisk hypotensjon i nærvær av samtidig vegetativ-vaskulær dystoni.

  I økende grad er cerebral iskemi diagnostisert hos nyfødte. Som hos voksne, utvikler denne sykdommen hos spedbarn som følge av oksygen sult, men det er vanligvis forårsaket av faktorer relatert til særegenheter av svangerskap og fødselsprosessen:

  alvorlig giftose ved slutten av svangerskapet;

  placenta previa eller peeling;

  brudd på uteroplacental blodsirkulasjon;

  medfødte misdannelser av det kardiovaskulære systemet;

  Kliniske manifestasjoner av sykdommen

  Kronisk cerebral iskemi er den vanligste nevrologiske sykdommen som eldre mennesker er mer tilbøyelige til. Det er mange kliniske manifestasjoner av patologi forbundet med sin opprinnelige årsak og lokalisering av lesjonen. Den samme personen veksler ofte mellom perioder med alvorlig svekkelse av hjerneaktivitet og relativ velvære. Det er også slike varianter av sykdomsforløpet, hvor den menneskelige tilstanden forverres kontinuerlig, noe som fører til fullstendig demens.

  Begynnelsen av utviklingen av cerebral iskemi er indikert ved minnefall, fravær, irritabilitet og problemer med nattesøvn. Eldre mennesker skriver vanligvis disse symptomene for alder og enkel tretthet, slik at de forsinker henvisningen til legen. Under slike forhold utvikler oksygen sulten i hjernen, noe som fører til en reduksjon i arbeidskapasiteten.

  Det er spesielt viktig å diagnostisere iskemisk hjernesykdom hos en nyfødt i tide, fordi ellers utviklingen av babyen vil være vanskelig, vil den begynne å ligge bak jevnaldrene. Foreldre bør varsle om barnet:

  Ingen grunn griner han og flinches;

  har en marmorert hudfarge;

  har et stort hode og en forstørret fontanel;

 • Svært suger brystet og svelger med vanskeligheter.
 • Stadier av utvikling av cerebral iskemi

  Leger skiller flere stadier av løpet av cerebral iskemi. Klassifisering er basert på kliniske manifestasjoner av sykdommen og alvorlighetsgraden av nevrologiske lidelser.

  Den første fasen

  Iskemisk sykdom i hjernen i første grad er preget av:

  repeterende hodepine;

  Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

  Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

  følelse av tyngde i hodet;

  forverring av konsentrasjonen;

  Klager hos pasienter i den første fasen av hjernens iskemi er ikke-spesifikk. De er sjelden lagt merke til, men det er ikke riktig. Det er viktig å se en lege ved begynnelsen av utviklingen av iskemi, fordi bare i fravær av nevrologiske lidelser kan sykdommen helbredes helt.

  Den andre fasen

  Etter hvert som utviklingen av iskemi utvikler seg, er det alvorlige avvik i funksjonene i sentralnervesystemet. Dette fremgår av følgende symptomer:

  brutto minneverdighet

  brudd på koordinering av bevegelser;

  skarpe humørsvingninger;

  I den andre fasen av sykdommen manifesterer fokale lesjoner av det hvite stoff seg som patologiske reflekser og markerte forstyrrelser i intellektet. Pasienter på dette stadiet kan ikke lenger engasjere seg i mentalt arbeid.

  Den tredje fasen

  Ved starten av den tredje fasen av sykdommen registreres alvorlige nevrologiske lidelser og symptomer på hjerneskade av organisk natur:

  fullstendig funksjonshemning

  Pasienter med forsømt iskemisk stadium kan ha nesten ingen klager, men dette betyr ikke at de har det bra. På grunn av demens hos pasienter er det ikke mulig å forklare legen nøyaktig hva som egentlig forstyrrer dem. En erfaren nevrolog vil imidlertid enkelt sette den korrekte diagnosen, styrt av det karakteristiske kliniske bildet av sykdommen og resultatene av moderne forskningsmetoder.

  Iskemisk angrep

  Separat skiller spesialister en slik tilstand som iskemisk angrep (i hverdagen kalles det et microinsult). Denne tilstanden er ledsaget av:

  lammelse av halvparten av kroppen eller et bestemt område

  angrep av lokalt tap av følsomhet;

  Det iskemiske angrepet passerer vanligvis for en dag, ellers er stroke diagnostisert.

  Akutt natur

  Akutt hjernesyke er kjennetegnet av organets fokale lesjon. Sykdom oppstår ofte på grunn av aterosklerose. På grunn av brudd på stoffskiftet av fett, blir blodplakene brutt, innholdet flyter ut av dem. Foretrukket trombi blokkblodstrøm, som forårsaker nekrose, som i medisin kalles hjerneinfarkt, utvikler seg i det tilhørende området av hjernen. I dette tilfellet observeres alvorlige nevrologiske sykdommer:

  nummenhet og immobilitet av en bestemt del av kroppen;

 • Manglende evne til selvbetjening.
 • Hvis lesjonen påvirker vitale nervesenter i hjernestammen, er det dødelig utfall.

  Komplikasjoner av sykdommen

  De lanserte former for cerebral iskemi fremkaller alvorlige konsekvenser. De uttrykkes ikke bare i utviklingen av den underliggende sykdommen, men også i utseendet på bakgrunn av nye patologier:

  sklerose av cerebral fartøy;

  parestesi (følsomhetsforstyrrelser);

  Stroke resulterer i mykning og død av en viss del av hjernevævet. Tapt nerveceller blir etterfylt med stamceller. Selv om leger uttrykker motstridende meninger om denne teknikken, praktiseres det av mange moderne klinikker.

  Encefalopati er preget av organisk hjerneskade som oppstår uten en inflammatorisk prosess. På grunn av degenerasjonen av hjernevævet blir neuroner og intercellulær substans ødelagt. Lesjonen påvirker den delen av kroppen som er motsatt til sykdomsfokus. Når et stort antall neuroner blir ødelagt, kan det oppstå forlamning av lemmer som vil gjøre personen helt immobilisert.

  Parestesi er vanligvis ledsaget av en følelse av krypende krypende og prikkende følelser som øker under fysisk anstrengelse. Når pasienten er bevisst, forstår han hva som skjer med ham, men mister sin tale.

  Hvis du kjører en ischemisk sykdom i hjernen hos spedbarn, i fremtiden, kan et barn utvikle mental retardasjon, på grunn som det vil være vanskelig å studere på lik linje med sine jevnaldrende. Derfor er det svært viktig at en kvinne under graviditet regelmessig besøker en gynekolog og følger alle sine anbefalinger.

  Diagnostiske metoder

  Cerebral iskemi er vanskelig på grunn av det kliniske bildet, den har mye å gjøre med Alzheimers sykdom, hjernetumorer, Parkinsons sykdom, multippel system atrofi og andre patologier. I tillegg er manifestasjoner av iskemisk sykdom ofte feil for de typiske endringene som skjer hos eldre mennesker.

  Generelt, for nøyaktig diagnostisering av sykdommen, er det viktig for legen å få uttømmende informasjon fra pasientens slektninger om hvilke endringer som oppstår i hans oppførsel og trivsel. Pasienten selv er vanligvis hemmet, og hans bevissthet er forvirret, derfor er det umulig å bare lage et komplett klinisk bilde ifølge ham.

  For å utelukke feilen, bruker nevropatologer kompleks diagnostikk, og bruker ulike forskningsmetoder. I utgangspunktet utføres en fysisk undersøkelse av pasienten. For å identifisere sin nevrologiske status vurderer en nevrolog:

  Kronisk cerebral iskemi

  Kronisk cerebral iskemi - cerebrovaskulær insuffisiens, forårsaket av den progressive forverringen av blodtilførselen til hjernevævet. Det kliniske bildet av kronisk cerebral iskemi består av hodepine, svimmelhet, reduserte kognitive funksjoner, følelsesmessig labilitet, motor- og koordinasjonsforstyrrelser. Diagnose er basert på symptomatologi og data om ultralyd / ultralyd av cerebral fartøy, CT eller MR i hjernen, forskning på hemostasiogrammet. Behandling av kronisk cerebral iskemi involverer hypotensiv, hypolipidemisk, antiaggregant terapi; Om nødvendig, er kirurgisk taktikk valgt.

  Kronisk cerebral iskemi

  Kronisk cerebral ischemi - en langsom utvikling av cerebral funksjonsforstyrrelse som oppstår på grunn av diffus og / eller melkoochagovogo skade på hjernevevet under betingelser for en langvarig svikt av cerebral blodtilførsel. Betegnelsen "kronisk hjerneiskemi" omfatter: encefalopati, kronisk iskemisk hjernesykdom, vaskulære encefalopati, cerebrovaskulær insuffisiens, arteriosklerotisk encefalopati, vaskulær (arteriosklerotisk), sekundær parkinsonisme, vaskulær demens, vaskulær (sen) epilepsi. Av disse navnene, er begrepet "encefalopati" brukes oftest i moderne nevrovitenskap.

  årsaker

  Blant de viktigste etiologiske faktorer som anses aterosklerose og hypertensjon, ofte identifisere en kombinasjon av disse to tilstander. Ved kronisk cerebral iskemi kan forårsake sirkulasjon og andre kardiovaskulære sykdommer, spesielt ledsaget av tegn på kronisk hjertesvikt, hjerterytmeforstyrrelser (både faste og paroksysmal arytmi), ofte fører til en nedgang i systemisk hemodynamikk. Den har en verdi og abnormitet av hjernen blodårer, nakke, skuldre, aorta (spesielt dens bue), som ikke kan skje før utviklingen av disse fartøyer aterosklerotisk, hypertensiv, eller på annen måte overtatt prosess.

  Nylig er en viktig rolle i utviklingen av kronisk cerebral iskemi tilskrevet venøs patologi, ikke bare intra-, men også ekstrakraniell. En viss rolle i dannelsen av kronisk cerebral iskemi er i stand til å spille kompresjon av blodkar, både arteriell og venøs. Det er nødvendig å ta hensyn til ikke bare spondylogen påvirkning, men også kompresjonen av endrede nabostrukturer (muskler, svulster, aneurismer). En annen årsak til utviklingen av kronisk cerebral iskemi kan være cerebral amyloidose (hos eldre pasienter).

  Klinisk detekterbar encefalopati er som regel blandet etiologi. I nærvær av hovedfaktorene for utviklingen av kronisk cerebral iskemi, kan resten av de ulike årsakene til denne patologien behandles som ytterligere årsaker. Isoleringen av tilleggsfaktorer som betydelig forverrer løpet av kronisk cerebral iskemi er nødvendig for utvikling av det korrekte konseptet med etiopathogenetisk og symptomatisk behandling.

  Hovedårsakene til kronisk cerebral iskemi: aterosklerose og arteriell hypertensjon. Andre årsaker til kronisk cerebral iskemi: kardiovaskulær sykdom (med tegn CSU); hjerterytmeforstyrrelser, vaskulære misdannelser, arvelig angiopati, venøs patologi, vaskulær kompresjon, hypotensjon, cerebral amyloidose, systemisk vaskulitt, diabetes, blodsykdommer.

  I de senere år er to hovedpatogenetiske varianter av kronisk cerebral iskemi vurdert, basert på følgende morfologiske egenskaper: arten av lesjonen og den dominerende lokaliseringen. Med en bilateral diffus lesjon av hvitt stoff, isoleres en leukoencefalopatisk (eller subkortisk biswanger) variant av disirkulatorisk encefalopati. Den andre er en lacunar-versjon med tilstedeværelse av flere lacunar foci. Men i praksis er blandede varianter svært vanlige.

  Lacunar-varianten skyldes ofte direkte okklusjon av små fartøy. I patogenesen av den diffuse lesjonen av hvitt stoff, spilles hovedrollen av gjentatte episoder av fallet av systemisk hemodynamikk - arteriell hypotensjon. Årsaken til fallet i blodtrykket kan være utilstrekkelig antihypertensive behandling, en reduksjon i hjerteutgang. I tillegg er stor betydning vedvarende hoste, kirurgiske inngrep, ortostatisk hypotensjon (med vegeto-vaskulær dystoni).

  Under forhold med kronisk hypoperfusjon - hoved patogenetisk kobling kronisk cerebral iskemi - uttømming skjer kompensasjonsmekanismer, reduserer energitilførsel til hjernen. Først og fremst er utviklet funksjonelle lidelser, så irreversible morfologiske lidelser: bremse av cerebral blodstrøm, redusert glukose og oksygen i blodet, oksidativt stress, kapillær stasis, tendensen til trombose, depolariseringen av cellemembranen.

  symptomer

  De viktigste kliniske manifestasjonene av kronisk cerebral iskemi er polyformale motorforstyrrelser, hukommelsessvikt og læringsevne, følelsesmessige lidelser. Klinisk er egenskapene til kronisk cerebral iskemi progressiv kurs, oppstart, syndromicitet. Det skal bemerkes det omvendte forholdet mellom tilstedeværelsen av klager, spesielt som reflekterer evnen til kognitiv aktivitet (oppmerksomhet, minne) og alvorlighetsgraden av kronisk cerebral iskemi: jo mer kognitive funksjoner lider, desto mindre klager. Dermed kan subjektive manifestasjoner i form av klager ikke gjenspeile alvorlighetsgraden eller arten av prosessen.

  Kjernen av det kliniske bildet av vaskulær encefalopati er i dag anerkjent av kognitiv svekkelse påvises allerede i fase I og progressivt økende i trinn III. Parallelt med utviklingen av emosjonelle forstyrrelser (treghetsmoment, emosjonell ustabilitet, tap av interesse), en rekke av bevegelsesforstyrrelser (fra programmering og styring til ytelsen som en kompleks neokineticheskih, høyere automatisering, Thai enkle refleksbevegelser).

  Stadier av karsirkulatorisk encefalopati

  Jeg scenen. Ovennevnte klager er kombinert med diffuse mikrofokale nevrologiske symptomer i form av anisorefleksi, brutto refleksene av muntlig automatisme. Det er enkle endringer i gangarter (treghet, små trinn), redusert stabilitet og usikkerhet ved koordineringstester. Ofte er følelsesmessige og personlighetsforstyrrelser (irritabilitet, følelsesmessig labilitet, engstelig og depressiv egenskaper) notert. Allerede på dette stadiet oppstår lette kognitive sykdommer av den neurodynamiske typen: utmattelse, svingning av oppmerksomhet, bremsing og inertitet av intellektuell aktivitet. Pasientene takler nevropsykologiske tester og arbeid der det ikke er tid påkrevet. Pasientens liv er ikke begrenset.

  II-scenen. Det preges av en økning i nevrologiske symptomer med mulig dannelse av et svakt uttrykt men dominerende syndrom. Individuelle ekstrapyramidale lidelser, ufullstendig pseudobulbar syndrom, ataksi, dysfunksjon i sentralnervesystemet (prozo og glossoparesis) avsløres. Klager blir mindre uttalt og mindre viktig for pasienten. Følelsesmessige lidelser forverres. Kognitiv funksjonen vokser i moderate grad, er neurodynamiske lidelser suppleres med dysregulatorisk (frontal-subkortisk syndrom). Evnen til å planlegge og kontrollere ens handlinger forverres. Utførelsen av oppgaver som er ubegrenset av tidsgrenser, er overtrådt, men evnen til å kompensere gjenstander (det er fortsatt mulig å bruke hint). Det kan være tegn på nedgang i sosial og profesjonell tilpasning.

  III stadium. Det er preget av den lyse manifestasjonen av flere nevrologiske syndromer. Vandring og balanse (hyppige fall), urininkontinens, parkinsonsk syndrom forstyrres. I forbindelse med reduksjon av kritikken, reduseres antallet av klager til staten. Behavioral og personlighetsforstyrrelser manifesteres i form av eksplosivitet, desinfisering, apatiko-abulisk syndrom og psykotiske lidelser. Sammen med nevodynamiske og dysregulatoriske kognitive syndromer, kan kirurgiske lidelser (tale, minne, tenkning, praksis), som kan utvikle seg til demens, oppstå. I slike tilfeller blir pasientene sakte avpasset, noe som manifesteres i profesjonell, sosial og jevn daglig aktivitet. Ofte er uførhet for arbeid oppgitt. Over tid er evnen til selvbetjening tapt.

  diagnostikk

  For kronisk iskemi hjerne karakterisert ved følgende komponenter anamnesen: hjerteinfarkt, koronar hjertesykdom, angina pectoris, hypertensjon (med nyresykdom, hjerte, retina, hjerne), perifer arterie av ekstremiteter diabetes. Fysisk undersøkelse utført for å detektere sykdommer i det kardiovaskulære system og omfatter: definisjon av bevaring og symmetri krusning i fartøyer av lemmer og hode, måling av blodtrykket i alle 4 lemmer, auscultation av hjertet og den abdominale aorta for å detektere hjertearytmier.

  Formålet med laboratoriestudier er å finne årsakene til kroniske hjerneiskemi utvikling og dets patogene mekanismer. Det anbefales å gjennomføre en generell blodprøve, PTI, bestemmelse av blodsukkernivå, lipidspektrum. For å bestemme graden av skade på hjernemasse og blodkar, så vel som å identifisere bakgrunnssykdommer anbefale at de følgende instrumentelle undersøkelser: EKG, ophthalmoscopy, ekkokardiografi, spondylography nakkesøylen, UZDG cerebrale arterier, tosidig og triplex skanning ekstra- og intrakraniale fartøy. I sjeldne tilfeller er det vist angiografi cerebrale kar (for å påvise avvik fartøy).

  Ovennevnte klager, karakteristiske for kronisk cerebral iskemi, kan forekomme med ulike somatiske sykdommer og onkologiske prosesser. I tillegg er slike klager ofte inkludert i det symptomatiske komplekset av grensemessige psykiske lidelser og endogene mentale prosesser. Vanskelig diagnostisering av kronisk cerebral iskemi med forskjellige neurodegenerative sykdommer, som vanligvis er preget av kognitive forstyrrelser og noen fokale nevrologiske manifestasjoner, forårsaker store vanskeligheter. Slike sykdommer inkluderer progressiv supranukleær parese, kortikobasal degenerasjon, multisystematrofi, Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom. I tillegg er det ofte nødvendig å skille mellom kronisk cerebral iskemi fra hjernesvulst, normotensiv hydrocephalus, idiopatisk dysbas og ataksi.

  behandling

  Målet for behandling av kronisk ischemisk cerebral sirkulatorisk ødeleggende prosess er å stabilisere cerebral ischemi, suspensjonen frekvensen av progresjon, aktivering sanogenetic kompensasjonsmekanismene funksjoner iskemisk hjerneslag forebygging (både primær- og re) og samtidig behandling somatiske prosesser.

  Kronisk cerebral iskemi er ikke ansett som en absolutt indikasjon for sykehusinnleggelse dersom kurset ikke er komplisert ved utvikling av hjerneslag eller alvorlig somatisk patologi. Videre, i nærvær av kognitive forstyrrelser, kan en pasient ut av sin vanlige situasjon forverre sykdomsforløpet. Behandling av pasienter med kronisk cerebral iskemi bør utføres av en nevrolog i ambulante og ambulante innstillinger. Etter oppnåelse av cerebrovaskulær sykdom III stadium anbefales patronage.

  medisinering kronisk cerebral iskemi utføres i to retninger. Den første er normaliseringen av hjernens perfusjon ved å påvirke ulike nivåer av kardiovaskulærsystemet. Den andre er effekten på blodplatehemostasen. Begge retningene bidrar til optimalisering av cerebral blodstrøm, mens du utfører en nevrobeskyttende funksjon.

  Hypotensiv terapi. Vedlikehold av tilstrekkelig blodtrykk spiller en viktig rolle i forebygging og stabilisering av kronisk cerebral iskemi. Ved foreskrivelse av antihypertensiva legemidler bør abrupte svingninger i blodtrykket unngås, som ved utvikling av kronisk cerebral iskemi, er mekanismer for autoregulering av hjerneblodstrømmen opprørt. Blant de antihypertensiva legemidlene utviklet og implementert i klinisk praksis, bør to farmakologiske grupper - angiotensin-omdannende enzymhemmere og angiotensin II-reseptorantagonister - skilles. Både de og andre har ikke bare angiohypertensiv, men også angioprotektiv virkning, som beskytter målorganer som lider av arteriell hypertensjon (hjerte, nyrer, hjerne). Antihypertensiv effekt av disse stoffgruppene øker når kombinert med andre antihypertensive stoffer (indapamid, hydroklortiazid).

  Lipidsenkende terapi. Pasienter med aterosklerotiske lesjoner i hjernekarene og dyslipidemi, i tillegg til diett (restriksjon av animalsk fett), er det tilrådelig å foreskrive lipidsenkende legemidler (statiner - simvastatin, atorvastatin). I tillegg til deres hovedhandling bidrar de til forbedring av endotelfunksjonen, reduserer blodets viskositet og har en antioksidant effekt.

  Antiaggregant terapi. Kronisk cerebral iskemi ledsages av aktivering av blodplate-vaskulær enhet av hemostase, derfor er det nødvendig med blodpleddpreparater, for eksempel acetylsalisylsyre. Om nødvendig blir andre antiplateletmidler (klopidogrel, dipyridamol) tilsatt til behandlingen.

  Forberedelser av kombinert handling. Gitt den rekke mekanismer som ligger til grunn kronisk cerebral ischemi, med unntak av de ovennevnte grunn behandlingen pasientene angitte organer normalisere blod reologi, venøs utstrømning mikrosirkulasjon har angioprotektornoy og nevrotrofiske egenskaper. For eksempel: vinpocetin (150-300 mg / dag); ekstrakt av blader av ginkgo biloba (120-180 mg / dag); cinnarizin + pyracetam (henholdsvis 75 mg og 1,2 g / dag); piracetam + vinpocetin (henholdsvis 1,2 g og 15 mg / dag); nicergolin (15-30 mg / dag); pentoksifyllin (300 mg / dag). Disse legemidlene foreskrives to ganger i året i 2-3 måneder.

  Kirurgisk behandling. Ved kronisk cerebral iskemi anses indikasjonen for kirurgisk inngrep å være utviklingen av en okklusiv-stenoserende lesjon av hovedkarene i hodet. I slike tilfeller utføres rekonstruktiv kirurgi på de indre karoten arterier - karotid endarterektomi, stenting av karoten arterier.

  Prognose og forebygging

  Tidlig diagnose og utnevnelse av tilstrekkelig behandling kan stoppe utviklingen av kronisk cerebral iskemi. Ved alvorlig sykdom i sykdommen, som forverres av samtidige patologier (hypertensjon, diabetes, etc.), er det observert en reduksjon av pasientens evne til å arbeide (opp til funksjonshemning).

  Preventive tiltak som hindrer forekomsten av kronisk cerebral ischemi, bør utføres fra en tidlig alder. Risikofaktorer.. fedme, mangel på mosjon, alkoholmisbruk, røyking, stress, etc. behandling av sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes, aterosklerose bør utføres bare under oppsyn av en spesialist. Når de første tegn på kronisk cerebral ischemi er nødvendig for å begrense forbruket av alkohol og tobakk, for å redusere mengden av fysisk aktivitet, unngå langvarig soleksponering.

  Les Mer Om Fartøyene